Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn"

Transkript

1 Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn Teknisk Rapport November 008

2 Parallelvej 800 Kongens Lyngby Telefon Telefax Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn Teknisk Rapport November 008 Dokumentnr. P-96-A Version 0 Udgivelsesdato. Nov. 008 Udarbejdet Kontrolleret Godkendt SHBO, LAFN JIJ JIJ

3 Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn Indholdsfortegnelse Baggrund Forudsætninger Metode 4. Højdemodel 4. GIS analyse - lavninger 4. GIS analyse - strømninger på terræn Strømningsveje på terræn 7 4. Kritiske lavninger med tilførsel af strømmende vand Sandsynlighed for oversvømmelse af lavninger Yderligere analyse 0 Bilagsfortegnelse Bilag : Lavninger og strømningsveje i hele Odsherred, Kort -5 Bilag : Kritiske lavninger og strømningsveje P:\96A\_Pdoc\DOC\Oversvømmelse_udvidet\Odsherred_Lavninger&Strømninger_rev0.DOC.

4 Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn Baggrund COWI har i 007 gennemført en indledende vurdering af oversvømmelsestruede arealer langs kysten i. I denne forbindelse har kommunen overvejet de mulige konsekvenser for kommunens kystnære områder og anlæg ved en eventuel vandstandsstigning som følge af de varslede klimaforandringer. Emnet er ved møde i januar 008 diskuteret, og det er efterfølgende aftalt, at COWI udvider vurderingerne med en analyse, der omfatter både oversvømmelser som følge af havvandsspejlstigninger og stormflod, samt oversvømmelser, der skyldes ekstreme nedbørshændelser. Den udvidede oversvømmelsesvurdering er en successiv proces, som består af flere faser som følger: Fase : Screening, overblik og prioritering Fase : Individuelle undersøgelser af udvalgte områder Fase : Udvidede risikoanalyser, fysiske indgreb og beredskabsplan En del af fase er allerede udført i forbindelse med den indledende undersøgelse, af de oversvømmelsestruede kystnære arealer. Det videre arbejde i fase vil således omfatte arealer beliggende inde i landet samt byområder, der er truet af oversvømmelser fra kraftig nedbør og afstrømning fra oplandet. Denne rapport indeholder en kortlægning af lavninger i landskabet og strømninger på terræn. Der gives en overordnet gennemgang af fordelingen af kritiske lavninger i landskabet uden naturligt afløb, og dermed i risiko for at blive oversvømmet ved kraftige nedbørshændelser. Områder, hvor der kan forekomme særligt meget strømmende vand i ekstremsituationer, udpeges og sammenholdes med kritiske lavninger. P:\96A\_Pdoc\DOC\Oversvømmelse_udvidet\Odsherred_Lavninger&Strømninger_rev0.DOC.

5 Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn Forudsætninger Oversvømmelser af byområder og landbrugsarealer inde i land sker som følge af ekstreme nedbørshændelser eller i særlige tilfælde ved sneafsmeltning. Når kloaker og jord ikke kan nå at optage nedbøren, medfører det øget afstrømning på terræn. Det strømmende vand samles i "døde" huller eller lavninger, som skal fyldes op før vandet løber videre. Det kan dreje sig om dødishuller, inddæmmede arealer, hvor afvandingen er afhængig af en virksom pumpestation og andre afløbsløse lavninger opstået som følge af geomorfologiske processer eller senere kulturindgreb. Konsekvenserne af en sådan opfyldning af lavninger afhængig af arealanvendelsen. Hvor lavningerne ligger i bebyggede områder, er der imidlertid risiko for oversvømmelse af huse, installationer m.v. I de seneste år er oversvømmelser inde i land blevet mere hyppige, som følge af flere ekstremhændelser. Hyppigheden af ekstreme nedbørshændelser menes at være øget som et resultat af klimaforandringer. I fremtiden forventer DMI, flere episoder med meget kraftig nedbør og at størrelsen af den kraftigste dagsnedbør stiger med 0 % eller mere. Dette vil potentielt medføre flere oversvømmelseshændelser og skabe et øget krav til dimensioneringen af kloaksystemer, pumper og lignende installationer. De afløbsløse lavninger, der potentielt er truet af oversvømmelser fra kraftig nedbør og afstrømning fra oplandet kortlægges. Kombineret med viden om størrelsen af de enkelte lavningers dybde, opland og arealanvendelse kan potentielt kritiske lavninger identificeres. Ved at sammenstille de kritiske lavninger med en kortlægning af afstrømningsmønstre på terræn m.v. har Odsherred Kommune et værktøj til at udpege områder, der er særligt sårbare overfor ekstreme nedbørs hændelser. P:\96A\_Pdoc\DOC\Oversvømmelse_udvidet\Odsherred_Lavninger&Strømninger_rev0.DOC.

6 Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn 4 Metode. Højdemodel Som grundlag for oversvømmelsesvurderingerne er anvendt s digitale højdemodel, leveret fra firmaet BlomInfo. Højdemodellen blev leveret som 80 enkelt udsnit i x km i ASCII-grid format med en opløsning på,6 m. Disse blev samlet til en samlet højdemodel. Samlingen medførte dog, at der opstod mellemrum mellem de forskellige udsnit uden data. Derfor blev der genereret en punktfil, der blev anvendt til interpolering af en ny samlet højdemodel vha. triangulering med en opløsning på,6 m.. GIS analyse - lavninger Ud fra højdemodellen (DTM) er arealer med lavninger (sinks) beregnet i Arc- GIS. Dette er gjort ved først at lave en såkaldt lavningsfri DTM, hvor alle afløbsfrie depressioner i DTM'en er fyldt op. Derefter er den oprindelige DTM trukket fra den "fyldte" DTM, hvor ved et tema med alle lavninger er fremkommet. Metoden resulterer i mere end lavninger, hvoraf mange er meget små. Der fastlægges derfor en bagatelgrænse for dels, hvor store selve lavningerne skal være og dels hvor stort opland, der skal være til den enkelte lavning for at komme i betragtning. Her er anvendt et udvælgelseskriterium, hvor arealet af selve lavningen skal være større end 000 m, dybden større en 0,5 m og oplandet til lavningen større end ha. Dernæst er det undersøgt om temaerne angivet i nedenstående tabel overlapper med lavningerne. P:\96A\_Pdoc\DOC\Oversvømmelse_udvidet\Odsherred_Lavninger&Strømninger_rev0.DOC.

7 Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn 5 Søer (MIM ( Byzone (AIS ( Sommerhuszone (AIS ( Landsbyafgrænsninger (AIS ( Lokalplanlagte områder i landzone (AIS ( Sommerhusaftaleområder (AIS ( Hvor der er overlap mellem de udpegede lavninger og søer, må det antages at den kortlagte lavning i forvejen er delvist fyldt med vand. Strømningen vil ske til søen, som vil fungere som buffer. Som udgangspunkt vil installationer og huse nær søer være udført under hensyntagen til den daglige vandstand, samt en normalvariation. Det er dog muligt at der kan være søer der kan gå så meget over sine breder at det vil skabe oversvømmelsesproblemer. På de udarbejdede kortbilag er lavninger der ligger i forbindelse med søer, vist med en anden signatur end de øvrige lavninger. Hvor de udpegede lavninger overlapper med de andre temaer (byzone, sommerhusområder mm), er lavningerne vurderet potentielt at være kritiske.. GIS analyse - strømninger på terræn Ud fra højdemodellen (DTM) er afstrømningsmønstre(strømningsveje) beregnet ved brug af hydrauliske værktøjer i ArcGIS. Beregningen analyserer de enkelte punkter af højdemodellen og ud fra sammenligning med "nabo-punkter" beregnes hvilken vej vandet vil strømme. Herefter er der lavet en klassificering af strømningsnetværk med 4000 celler og celler svarende til ca. ha (,6 x4000) og 0 ha (,6 x40000). Resultatet er et kort med strømningsveje, hvorfra der kan udpeges områder, hvor der kan forekomme særligt meget strømmende vand. Dernæst er det undersøgt om temaet vandløb (udleveret af ) overlapper med de fundne strømningsmønstre. Hvor dette er tilfældet, vurderes strømningerne ikke at udgøre en trussel ved ekstrem nedbør. Strømningsvejene er simpelt bestemt ud fra højdemodellen, og der er således ikke taget højde for at vandet ledes andre veje vha. dræn/kloak, grøfter, o. lign. som ikke fremgår af højdemodellen. P:\96A\_Pdoc\DOC\Oversvømmelse_udvidet\Odsherred_Lavninger&Strømninger_rev0.DOC.

8 Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn 6 4 Af Kort -5 i bilag fremgår alle udpegede lavninger og strømningsveje. Af kortene fremgår desuden arealer der i flg. DMU's Areal Informations System er klassificeret som henholdsvis; byzone, landsby, sommerhusområde eller lokalplanlagt område i landzone. 4. Ud fra de ovenstående kriterier er der udpeget 48 lavninger, hvoraf 970 ikke har en sø registreret indenfor lavningens grænser. Af Kort -5 fremgår spredte lavninger af varierende areal i størstedelen af Odsherred Kommune. Kun i området omkring Odsherred Buerne er der markant færre lavninger. Lavninger med relativt store arealer ses overvejende i de drænede områder. I det tidligere klitlandskab ud mod Nyrup Bugt, ses et større antal langstrakte lavninger med relativt store arealer. Koncentrationen af større lavninger er ligeledes højere på den vestvendte kysttrækning ud mod Sejerø Bugt samt ud af Sjællands Odde. 854 af de udpegede lavninger er beliggende udelukkende i landzonen. De resterende 67 udpegende lavninger fordeler sig på følgende måde: Antal Byzone 08 Landsbyer Sommerhusområder 4 Lokalplanlagte områder i landzone 9 Sommerhusaftaleområder Hvor udbredelsen af lavningerne er sammenfaldende med arealer klassificeret som byzone, landsby, sommerhusområde eller lokalplanlagt område, vurderes P:\96A\_Pdoc\DOC\Oversvømmelse_udvidet\Odsherred_Lavninger&Strømninger_rev0.DOC.

9 Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn 7 lavningerne at være kritiske med hensyn til sikring af tekniske anlæg i forbindelse med situationen, hvor afstrømningen er meget høj. 4. Strømningsveje på terræn De beregnede strømningsmønstre fremgår af kort -5. Der et tale om et vidt forgrenet mønster, hvor de enkelte grene samler sig og løber ud i eksisterende vandløb og kanaler. I kyst områderne leder strømningsvejene vandet direkte ud mod havet. Udførlige informationer om grøfter i området har desværre ikke været tilgængelige. Det må dog forventes at en del af de beregnede strømningsveje følger eksisterende grøfter I de større nedpumpede områder og lavninger ses helt lige strømningsveje. Disse angivelser viser i realiteten vejen ud af det nedpumpede område når det er fyldt med vand og står med vandret vandspejl til laveste kronekote. Dette skal således ikke ses som et udtryk for de reelle strømningsveje, som i disse områder er domineret af grøfter og dræn. De skel hvor strømningsvejene løber hver sin retning, følger i store træk vandløbsoplandene. Retningen følger overvejende det generelle strømningsmønster inden for vandløbsoplandene. Større strømmende vandmængder kan udgøre et problem i sig selv, ved at oversvømme infrastruktur skabe erosion i landskabet m.v. Jo længere nedstrøms strømningsvejene jo større potentielle problemer kan ekstreme nedbørshændelser skabe. 4. Kritiske lavninger med tilførsel af strømmende vand Hvor et en strømningsvej løber igennem en lavning skal denne fyldes op før vandet løber videre. Jo længere nedstrøms strømningsvejene en lavning er beliggende, jo større er risikoen for at lavningen vil blive fyldt hurtigt op. Af Bilag fremgår mere detaljerede kort visende kritiske lavninger og strømningsveje i følgende identificerede områder: Nykøbing Sjælland Fårevejle Stationsby Asnæs Hørve Højby Ellinge Lyng S Ellinge Lyng N Nakke Lyng Odden Havn Overby Lyng. P:\96A\_Pdoc\DOC\Oversvømmelse_udvidet\Odsherred_Lavninger&Strømninger_rev0.DOC.

10 Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn 8 På kortene er desuden angivet størrelsen af de enkelte lavningers opland. Størrelsen af oplandene kan bruges, som en indikator for, hvor kritiske lavningerne må vurderes at være. 4.. Nykøbing Sjælland De største lavninger i Nykøbings Sjælland er relateret til det inddæmmede areal ved Ringholm. Disse vurderes ikke umiddelbart truede for oversvømmelse ifm. ekstrem nedbør eller afstrømning da arealet er meget stort i forhold til oplandet. Trusler for dette område er relateret til høje vandstande i Havet og evt. driftsproblemer med pumpestationen. I selve Nykøbing er der nord for Vesterbro, en række af sammenhængende lavninger, med et samlet opland på omkring 7 ha. Den østligste omfatter en del af Præstevænge Plejecenter. I forbindelse med ekstreme nedbørshændelser hvor kloaksystemet ikke kan borttransportere vandet, vil det strømme mod disse lavninger. 4.. Fårevejle Stationsby Fårevejle Stationsby er omkranset af hele lavningen ifm. Lammefjorden. Her er risikoen for oversvømmelse relateret til digerne mod lammefjorden og omkring landkanalerne. I den nordvestlige del af Asnæs findes tre lavninger hvor der i forbindelse med kraftigt nedbør kan ske oversvømmelser. 4.. Asnæs I Asnæs er der flere mindre lavninger der alle afleder vandet videre til Lammefjordens nordre landkanal. Centralt i Asnæs er der en lavning omkring Asnæscenteret. Den har dog umiddelbart et begrænset direkte opland, men afhængig af hvordan kloaksystemet fungerer, kan der være forbindelser til opstrøms lavninger og områder, så der potentielt kan samles vand fra et større opland i lavningen Hørve Centralt i Hørve omkring skole, posthus og bibliotek findes en stor lokal lavning. I forbindelse med ekstreme nedbørshændelser hvor kloaksystemet ikke kan borttransportere vandet, vil det strømme mod denne lavning. P:\96A\_Pdoc\DOC\Oversvømmelse_udvidet\Odsherred_Lavninger&Strømninger_rev0.DOC.

11 Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn Højby I Højby er der to relativt store lavninger, bege med et opland på 0 ha. I forbindelse med ekstreme nedbørshændelser hvor kloaksystemet ikke kan borttransportere vandet, vil det strømme mod disse lavninger Ellinge Lyng Syd og Nord I Ellinge Lyng er der flere relativt store lokale lavninger. Nogle af dem har afløb til det grøfte og vandløbssystem der afvander til Sejerø Bugten. En del af disse områder kendes nok allerede som fugtige i vinterhalvåret. Sandsynligheden for oversvømmelse af disse lavninger ved ekstreme nedbørsforhold vil være mindre end tilsvarende områder i byer, da befæstelsesgraden i sommerhusområder er meget mindre og jorden således bedre kan tage fra Nakke Lyng I Nakke Lyng er der flere relativt store lokale lavninger. Lavningerne afspejler tydeligt de specielle terrænmæssige forhold i området. I selve Rørvig er der mindre lavninger med begrænset opland. Derudover er der en stor lavning der breder sig ind i Rørvig fra syd, med afløb gennem et rørlagt vandløb til Isefjorden. I meget nedbørsrige perioder kan der være perioder hvor vandløbet ikke kan borttransportere vandet og der sker oversvømmelser i den laveste del af lavningen. En del af disse områder kendes nok allerede som fugtige i vinterhalvåret. Sandsynligheden for oversvømmelse af disse lavninger ved ekstreme nedbørsforhold vil være mindre end tilsvarende områder i byer, da befæstelsesgraden i sommerhusområder er meget mindre og jorden således bedre kan tage fra Odden Havn I Odden Havn er der flere relativt store lokale lavninger. En del af disse områder kendes nok allerede som fugtige i vinterhalvåret. Sandsynligheden for oversvømmelse af disse lavninger ved ekstreme nedbørsforhold vil være mindre end tilsvarende områder i byer, da befæstelsesgraden i sommerhusområder er meget mindre og jorden således bedre kan tage fra Overby Lyng I Overby Lyng er der en stor lavning der ligger i direkte forbindelse med afvandingskanalerne mod syd. Derudover er der flere relativt store lokale lavninger. En del af disse områder kendes nok allerede som fugtige i vinterhalvåret. Sandsynligheden for oversvømmelse af disse lavninger ved ekstreme nedbørsforhold P:\96A\_Pdoc\DOC\Oversvømmelse_udvidet\Odsherred_Lavninger&Strømninger_rev0.DOC.

12 Oversvømmelsestruede lavninger og strømningsveje på terræn 0 vil være mindre end tilsvarende områder i byer, da befæstelsesgraden i sommerhusområder er meget mindre og jorden således bedre kan tage fra. 4.4 Sandsynlighed for oversvømmelse af lavninger De udpegede lavninger og arealerne omkring strømningsvejene angiver arealer hvor sandsynligheden er størst, for at der sker skadevoldende oversvømmelser. I denne indledende screening er det dog ikke muligt at sætte en sandsynlighed på for hvor ofte det sker. En stor del af de lavninger der er lokaliseret i åbent land, vil allerede være kendte af lokalbefolkningen som arealer hvor der samler sig vand i foråret. I forbindelse med ekstreme nedbørsrige somre, f.eks. som den vi havde i 007 vil der dog kunne samle sig vand og det kan strømme på terræn hvis jorden er vandmættet og ikke kan optage nedbørsmængderne. I de bynære områder vil kloaksystemerne tage fra. Disse er dog typisk dimensioneret for en 0 års hændelse. I forbindelse med mere ekstreme regnskyl vil vandet strømme på terræn og samle sig i lavningerne indtil kloaksystemet igen kan tage fra. Dette er de seneste år set flere steder i landet og især områder i Greve Kommune har været udsat. Det udarbejdede kort giver således et billede af i hvilke områder hvor der er en øget sandsynlighed for oversvø mmelser i forbindelse med ekstreme hændelser. 4.5 Yderligere analyse Der kan evt. udføres en yderligere analyse af udsatte områder og oplande til kritiske lavninger, dvs. lavninger hvor man vurderer at sandsynligheden for oversvømmelse bør undersøges nærmere, f.eks. hvis der i området findes sårbare installationer eller andet. I sådanne områder kan det være en god idé at sammenfatte informationerne om lavningerne med kloak data for områderne. Dette kan f.eks. gøres i MikeFlood som er et modelværktøj der kobler afløbssystem med overflademodel. Ved en sådan beregning vil det være muligt både at se hvor og hvornår der kunne være problemer med bortledning af vand samt i hvilken retning vandet vil strømme f.eks. på gader/veje. Modelværktøjet muliggør også en analyse af mulige tiltag for at lede vandet til mere "ønskede" lavninger f.eks. Parker, våde områder m.m. "Omdirigeringen" af vandet kan f.eks. imødekommes ved at ændre på vejgeometri, fortovskanter eller lignende. P:\96A\_Pdoc\DOC\Oversvømmelse_udvidet\Odsherred_Lavninger&Strømninger_rev0.DOC.

13 Oversvømmelsestruede lavninger i landskabet og afstrømningsveje på terræn Bilag : Lavninger og strømningsveje i hele Odsherred, Kort -5 P:\96A\_Pdoc\DOC\Oversvømmelse_udvidet\Odsherred_Lavninger&Strømninger_rev0.DOC.

14 N Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Byzone med sø Landsby Strømningsveje Sommerhusområde Vandløb Sommerhus aft. omr. WBS-nr. 96-A-8 Kort : Dato November 008 Lokalplanlagt landzone Parallelvej 800 Kongens Lyngby Telefon Telefax LavStr-Kort

15 N Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Byzone med sø Landsby Strømningsveje Sommerhusområde Vandløb Sommerhus aft. omr. WBS-nr. 96-A-8 Kort : Dato November 008 Lokalplanlagt landzone Parallelvej 800 Kongens Lyngby Telefon Telefax LavStr-Kort

16 N Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Byzone med sø Landsby Strømningsveje Sommerhusområde Vandløb Sommerhus aft. omr. WBS-nr. 96-A-8 Kort : Dato November 008 Lokalplanlagt landzone Parallelvej 800 Kongens Lyngby Telefon Telefax LavStr-Kort

17 N med sø Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase WBS-nr. 96-A-8 Kort 4 : Dato November 008 Parallelvej 800 Kongens Lyngby Telefon Telefax LavStr-Kort4

18 N Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Byzone med sø Landsby Strømningsveje Sommerhusområde Vandløb Sommerhus aft. omr. WBS-nr. 96-A-8 Kort 5 : Dato November 008 Lokalplanlagt landzone Parallelvej 800 Kongens Lyngby Telefon Telefax LavStr-Kort5

19 Oversvømmelsestruede lavninger i landskabet og afstrømningsveje på terræn Bilag : Kritiske lavninger og strømningsveje P:\96A\_Pdoc\DOC\Oversvømmelse_udvidet\Odsherred_Lavninger&Strømninger_rev0.DOC.

20 N Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Byzone med sø Landsby Vandløb Sommerhus aft. omr. Strømningsveje WBS-nr. 96-A-8 Nykøbing S Sommerhusområde :0.000 Dato November 008 Lokalplanlag landzone Parallelvej 800 Kongens Lyngby Telefon Telefax Nykøbing S

21 8 8 N Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Byzone med sø Landsby Vandløb Sommerhus aft. omr. Strømningsveje WBS-nr. 96-A-8 Fårevejle Stationsby Sommerhusområde :5.000 Dato November 008 Lokalplanlag landzone Parallelvej 800 Kongens Lyngby Telefon Telefax Fårevejle St.

22 N Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Byzone med sø Landsby Vandløb Sommerhus aft. omr. Strømningsveje WBS-nr. 96-A-8 Asnæs Sommerhusområde :5.000 Dato November 008 Lokalplanlag landzone Parallelvej 800 Kongens Lyngby Telefon Telefax Asnæs

23 N med sø Vandløb Strømningsveje Byzone Landsby Sommerhusområde Sommerhus aft. omr. Lokalplanlag landzone Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Hørve Telefon Parallelvej Telefax Kongens Lyngby WBS-nr. 96-A-8 :5.000 Dato November Hørve

24 N Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Byzone med sø Landsby Vandløb Sommerhus aft. omr. Strømningsveje WBS-nr. 96-A-8 Højby Sommerhusområde :5.000 Dato November 008 Lokalplanlag landzone Parallelvej 800 Kongens Lyngby Telefon Telefax Højby

25 N Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Byzone med sø Landsby Vandløb Sommerhus aft. omr. Strømningsveje 6 6 WBS-nr. 96-A-8 Ellinge Lyng S Sommerhusområde :5.000 Dato November 008 Lokalplanlag landzone Parallelvej 800 Kongens Lyngby Telefon Telefax Ellinge Lyng S

26 N Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Byzone med sø Landsby Vandløb Sommerhus aft. omr. Strømningsveje WBS-nr. 96-A-8 Ellinge Lyng N Sommerhusområde :5.000 Dato November 008 Lokalplanlag landzone Parallelvej 800 Kongens Lyngby Telefon Telefax Ellinge Lyng N

27 6 6 N Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Byzone med sø Landsby Vandløb Sommerhus aft. omr. Strømningsveje WBS-nr. 96-A-8 Nakke Lyng Sommerhusområde :5.000 Dato November 008 Lokalplanlag landzone Parallelvej 800 Kongens Lyngby Telefon Telefax Nakke Lyng

28 N med sø Vandløb Strømningsveje Byzone Landsby Sommerhusområde Sommerhus aft. omr. Lokalplanlag landzone Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Odden Havn Telefon Parallelvej Telefax Kongens Lyngby WBS-nr. 96-A-8 :0.000 Dato November Odden Havn

29 N med sø Vandløb Strømningsveje Byzone Landsby Sommerhusområde Sommerhus aft. omr. Lokalplanlag landzone Udvidet oversvømmelsesvurdering - Fase Overby Lyng Telefon Parallelvej Telefax Kongens Lyngby WBS-nr. 96-A-8 :0.000 Dato November Overby Lyng

KLIMATILPASNINGSAFSNIT TIL KOMMUNEPLAN

KLIMATILPASNINGSAFSNIT TIL KOMMUNEPLAN JANUAR 2013 SAMSØ KOMMUNE KLIMATILPASNINGSAFSNIT TIL KOMMUNEPLAN RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2013 SAMSØ KOMMUNE

Læs mere

Analysen er inddelt i 100x100 m celler, som gør det muligt at regne på risikoen i den enkelte celle og efterfølgende udtrykke dette i farveskalaer.

Analysen er inddelt i 100x100 m celler, som gør det muligt at regne på risikoen i den enkelte celle og efterfølgende udtrykke dette i farveskalaer. Risikokortlægning Dette notat er et uddrag af tekniske notater 1 fra COWI i forbindelse med levering af data til Vordingborg Kommunes arbejde med klimatilpasning. Risikovurderingen er bygget op omkring

Læs mere

Klimatilpasning. Skybrudskort. fra Region Midtjylland. Arne Bernt Hasling. abh@cowi.dk. Region Midtjylland

Klimatilpasning. Skybrudskort. fra Region Midtjylland. Arne Bernt Hasling. abh@cowi.dk. Region Midtjylland Region Midtjylland Klimatilpasning Skybrudskort fra Region Midtjylland Arne Bernt Hasling abh@cowi.dk 1 Procesforløb og resultat Kortgrundlag Oversvømmelsessimuleringer Begrænsninger Eksempler på anvendelse

Læs mere

Manual til risikokortlægning UDVIKLINGSFORVALTNINGEN

Manual til risikokortlægning UDVIKLINGSFORVALTNINGEN Manual til risikokortlægning UDVIKLINGSFORVALTNINGEN 2 Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 4 1.1 Nedbør, havvand og vandløb 4 1.2 Oversvømmelseskort 4 1.3 Værdikort 4 1.4 Risikokort 4 2. Opbygning af kortlægningen

Læs mere

NOTAT. 1. Risiko for oversvømmelse fra Sydkanalen

NOTAT. 1. Risiko for oversvømmelse fra Sydkanalen NOTAT Projekt Vådområde Enge ved Sidinge Fjord Kunde Naturstyrelsen Vestsjælland Notat nr. 02 Dato 2016-10-10 Til Fra Kopi til Olaf Gudmann Christiani Henrik Mørup-Petersen PML 1. Risiko for oversvømmelse

Læs mere

Miljøscreeningen er udsendt i høring sammen med forslag til kommuneplanstillæg nr 7.

Miljøscreeningen er udsendt i høring sammen med forslag til kommuneplanstillæg nr 7. Tillæg nr. 7 til Odsherred Kommunes kommuneplan 2013-2025 Indhold 1. Redegørelse 2. Overordnede mål 3. Retningslinjer 4. Kort Bilag 1. Screening for miljøvurdering Tilhørende dokumenter: Klimatilpasningsplan

Læs mere

VÆRDIKORTLÆGNING OG RISIKOANALYSE IFM. UDARBEJDELSE AF KLIMATILPASNINGSPLAN

VÆRDIKORTLÆGNING OG RISIKOANALYSE IFM. UDARBEJDELSE AF KLIMATILPASNINGSPLAN DECEMBER 2012 FAXE KOMMUNE VÆRDIKORTLÆGNING OG RISIKOANALYSE IFM. UDARBEJDELSE AF KLIMATILPASNINGSPLAN TEKNISK RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX

Læs mere

Teknisk beskrivelse Risikokortlægning

Teknisk beskrivelse Risikokortlægning Teknisk beskrivelse Risikokortlægning Indholdsfortegnelse Opbygning af kortlægningen... 2 Udfordringer og usikkerheder ved kortlægningen... 2 Grundlæggende begreber... 3 Hændelser... 3 Højdemodellen...

Læs mere

Dokumentation Søoplande

Dokumentation Søoplande Dokumentation Søoplande Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. april 2015 Ane Kjeldgaard og Hans Estrup Andersen Institut for Bioscience Rekvirent: Miljøstyrelsen Antal sider: 6

Læs mere

Retningslinjerevision 2019 Klima

Retningslinjerevision 2019 Klima Retningslinjerevision 2019 Klima Indholdsfortegnelse Klima 3 Risiko for oversvømmelse og erosion 4 Sikring mod oversvømmelse og erosion 6 Afværgeforanstaltninger mod ekstremregn 8 Erosion og kystbeskyttelse

Læs mere

Vej & Park - Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København

Vej & Park - Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Frodesgade 30. 6700 Esbjerg Postadresse Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 6. juni 2011 Sags id 2011 8150 Sagsbehandler Dorrit

Læs mere

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835 NOTAT TITEL Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene i Lerbækken. DATO 27. marts 2015 TIL Frederikshavn Kommune KOPI Golfparken A/S FRA Henrik Brødsgaard, COWI PROJEKTNR A059835

Læs mere

VÆRDI- OG RISIKOKORTLÆGNING. BILAG 2 TIL KLIMATILPASNINGSPLAN

VÆRDI- OG RISIKOKORTLÆGNING. BILAG 2 TIL KLIMATILPASNINGSPLAN AUGUST 2013 KØGE KOMMUNE VÆRDI- OG RISIKOKORTLÆGNING. BILAG 2 TIL KLIMATILPASNINGSPLAN TEKNISK RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99

Læs mere

Håndtering af oversvømmelser opdateret klimakogebog Dansk Vandkonference 2010

Håndtering af oversvømmelser opdateret klimakogebog Dansk Vandkonference 2010 Håndtering af oversvømmelser opdateret klimakogebog Dansk Vandkonference 2010 Annette Brink-Kjær, Vandcenter Syd Jens Jørgen Linde, PH-Consult Nanna Høegh Nielsen, PH-Consult Lina Nybo Jensen, Lina Nybo

Læs mere

OVERSVØMMELSES- ANALYSE I DALBY

OVERSVØMMELSES- ANALYSE I DALBY APRIL 2013 FAXE KOMMUNE OVERSVØMMELSES- ANALYSE I DALBY RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk APRIL 2013 FAXE KOMMUNE OVERSVØMMELSES-

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 7 til Kommuneplan 2013-2025 blev vedtaget i Byrådet den 24. juni 2014.

Forslag til tillæg nr. 7 til Kommuneplan 2013-2025 blev vedtaget i Byrådet den 24. juni 2014. Forslag til tillæg nr 7 til Odsherred Kommunes kommuneplan 2013-2025 Indhold 1. Redegørelse 2. Overordnede mål 3. Retningslinjer 4. Kort Bilag 1. Screening for miljøvurdering Tilhørende dokumenter: Klimatilpasningsplan

Læs mere

Tværfaglig klimatilpasning i overvømmelsestruede Aabenraa

Tværfaglig klimatilpasning i overvømmelsestruede Aabenraa Tværfaglig klimatilpasning i overvømmelsestruede Aabenraa Ulla Lyngs Ladekarl, ALECTIA A/S Hans Odgaard, Aabenraa Kommune ATV Vintermøde, 6. marts 2013 Tværfaglig klimatilpasning I overvømmelsestruede

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse Bilag 1 Oversigtskort Bilag 2 Deailkort

Indholdsfortegnelse. Bilagsfortegnelse Bilag 1 Oversigtskort Bilag 2 Deailkort Bagsværd Sø Vurdering af hydraulisk påvirkning af Kobberdammene ved udgravning ved Bagsværd Sø. COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Notat. Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 1 BAGGRUNDEN FOR NOTATET 2 TYPER AF UDFORDRINGER. 2.1 Risiko for oversvømmelser

Notat. Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 1 BAGGRUNDEN FOR NOTATET 2 TYPER AF UDFORDRINGER. 2.1 Risiko for oversvømmelser Notat Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 8. november 2012 REV.25-11-2012 Projekt nr. 211553 Dokument nr. 125590549 Version 3 Udarbejdet af MSt Kontrolleret af ERI Godkendt af MSt 1 BAGGRUNDEN

Læs mere

WILLIS Konference. Klimaændringer, skybrud og oversvømmelser. Sektionsleder Jeppe Sikker Jensen Spildevand og klimatilpasning, COWI WILLIS KONFERENCE

WILLIS Konference. Klimaændringer, skybrud og oversvømmelser. Sektionsleder Jeppe Sikker Jensen Spildevand og klimatilpasning, COWI WILLIS KONFERENCE WILLIS Konference Klimaændringer, skybrud og oversvømmelser. Sektionsleder Jeppe Sikker Jensen Spildevand og klimatilpasning, COWI 1 Disposition Udfordringer Kortlægningstyper Case: Screening af ejendomsportefølje

Læs mere

SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 2 HYDRAULIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS

SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 2 HYDRAULIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS SKYBRUDSSIKRING OG FORSKØNNELSE I SØNDERGÅRDSKVARTERET BILAG 2 HYDRAULIK JULI 2017 FURESØ KOMMUNE OG NOVAFOS FURESØ KOMMUNE KLIMATILPASNING SØNDERSØ - HYDRAULIK ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens

Læs mere

Kommuneplantillæg Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg Klimatilpasningsplan 1 Indholdsfortegnelse Klimatilpasningsplan... 3 Indledning... 3 Oversvømmelseskortlægninger... 3 Sandsynlighedskortlægning, værdikortlægning og risikokortlægning...9

Læs mere

BESKRIVELSE AF OVERSVØMMELSESKORTLÆGNING I DET ÅBNE LAND

BESKRIVELSE AF OVERSVØMMELSESKORTLÆGNING I DET ÅBNE LAND Assens Kommune Januar 2013 BESKRIVELSE AF OVERSVØMMELSESKORTLÆGNING I DET ÅBNE LAND Indholdsfortegnelse 1 Oversvømmelseskortlægning... 2 1.1 Kendte oversvømmelser... 2 1.2 Nedbør... 2 1.3 Hav... 3 1.4

Læs mere

Klimatilpasningsplan - et tillæg til kommuneplanen. Materiale udarbejdet til borgermøde d. 23. maj, 2013. Forslag til indsatsområder.

Klimatilpasningsplan - et tillæg til kommuneplanen. Materiale udarbejdet til borgermøde d. 23. maj, 2013. Forslag til indsatsområder. Materiale udarbejdet til borgermøde d. 23. maj, 2013 Klimatilpasningsplan - et tillæg til kommuneplanen Sandsynlighedskort Risikoområder Forslag til indsatsområder Nr. 1. Stampmøllebæk Nr. 21. Assedrup

Læs mere

Greve Kommunes overordnede strategi imod oversvømmelser

Greve Kommunes overordnede strategi imod oversvømmelser Greve Kommunes overordnede strategi imod oversvømmelser Civilingeniør, Hydrauliker Birgit Krogh Paludan, Greve Kommune Civilingeniør, Hydrauliker Lina Nybo Jensen, PH-Consult Baggrund Greve Kommune har

Læs mere

5 Kombinationer af højvande og stor afstrømning 7 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT

5 Kombinationer af højvande og stor afstrømning 7 VERSION UDGIVELSESDATO BESKRIVELSE UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT MIDDELFART KOMMUNE VARBJERG STRAND: VALG AF BESKYTTELSESNIVEAU FOR KLIMATILPASNING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56400000 FAX +45 56409999 WWW cowi.dk NOTAT OM HØJVANDE, AFSTRØMNING

Læs mere

Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg. v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus.

Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg. v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus. Klimatilpasning i Aarhus Kommune Planlægning og Anlæg v. ingeniør Ole Helgren projektleder, Aarhus kommune, Natur og Miljø oh@aarhus.dk Klimatilpasning Kortlægning, planer og handlinger Hvad satte os i

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund for undersøgelse. 2. Optegning af højdemodel

NOTAT. 1. Baggrund for undersøgelse. 2. Optegning af højdemodel NOTAT Projekt Afvanding af Gudmindrup Lyng Kunde Grundejerforeningen Gudmindrup Lyng Notat nr. 02 Dato 2013-02-11 Til Fra Kopi til Carl-Otto Rachlitz Henrik Mørup-Petersen [Name] 1. Baggrund for undersøgelse

Læs mere

-Vand i byer risikovurderinger

-Vand i byer risikovurderinger Oversvømmelse Hvorfra? Klimatilpasning -Vand i byer risikovurderinger v. 1 Vand og oversvømmelse Hvorfra? 2 Vand og oversvømmelse Hvorfra? 3 Vand og oversvømmelse Hvorfra? 4 Vand og oversvømmelse Hvorfra?

Læs mere

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 2 Fremtidige

Læs mere

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning Jammerbugt Kommune Frilægning af Blokhus Bæk, beregning af dimensioner Rekvirent Rådgiver Jammerbugt Kommune Natur og Miljø Lundbakvej 5 9490 Pandrup Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Projektnummer

Læs mere

V/Simon Grünfeld

V/Simon Grünfeld Afvanding af sommerhusområde ved Hov Vig 14.06 2014 V/Simon Grünfeld Afvandingsprojekt -Baggrund I mange år har der været store problemer med vand på terræn ved Hov Vig sommerhusområdet. Årsag er nedbør,

Læs mere

Hørsholm kommune. Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE

Hørsholm kommune. Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE Hørsholm kommune Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE PROJEKT Hydraulisk vurdering af Projekt nr. 207012 Dokument nr. 123417655 Version 2 Projekt nr. 207012 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af

Læs mere

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE

REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE NOVEMBER 2017 GRIBSKOV KOMMUNE - KLIKOVAND REGNVANDSHÅNDTERING I TROLDEBAKKERNE OPLANDSANALYSE - BEREGNING AF REGNVANDSMÆNGDER OG STRØMNINGSVEJE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF

Læs mere

Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning. - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne

Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning. - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne Resultater fra borgertopmøde om klimatilpasning - Lørdag den 5.marts I Kalundborg hallerne 1. Intro Først en række afstemninger for at lære udstyret at kende. Dernæst en runde ved bordene, hvor I lærer

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning

Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning Forslag til kommuneplantillæg nr. 3 Klimatilpasning Nyborg Kommune satser på at skabe attraktive bymiljøer og grønne og bæredygtige boligområder, så der skabes en positiv udvikling på bosætningsområdet

Læs mere

Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København

Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Naturstyrelsen Vandsektor, byer og klimatilpasning, Haraldsgade 53 2100 København Natur & Park Bytoften 2 6800 Varde Tlf. 7994 6800 Varde Kommunes høringssvar i forbindelse med Statens Forslag til udpegning

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr. 2 til Forslag til kommuneplan for Holbæk Kommune

Forslag til kommuneplantillæg nr. 2 til Forslag til kommuneplan for Holbæk Kommune Forslag til kommuneplantillæg nr. 2 til Forslag til kommuneplan 2013-25 for Holbæk Kommune - Retningslinjer og rammebestemmelser for Klimatilpasningsplan Forslaget behandles i byrådet den 18. december

Læs mere

Projekt "Udvidelse af regnvandsbassin på Ejersmindevej"

Projekt Udvidelse af regnvandsbassin på Ejersmindevej Notat Den 13. marts 2008 Sagsnr. 30910 Notat udarbejdet af: lml Projekt "Udvidelse af regnvandsbassin på Ejersmindevej" Siden august 2006 har en meget lavtliggende del af Ejersmindevej været udsat for

Læs mere

Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet. Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på?

Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet. Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på? Foto: Hunderup Luftfoto Kystdirektoratet Fra plan til handling i Vejle kommune hvad går det ud på? Vand i Byer 21. januar 2015 Fra plan til handling eller? Vigtigt at have en plan Men lige så vigtigt,

Læs mere

Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand

Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand Bo Christensen 1 12 MAJ 2016 Disposition: 1 Udfordringerne 2 Løsningsmuligheder i de 3 områder 3 December 2015-hændelsen 4 Økonomi 5 Spørgsmål 2 Problem 1: Stigende

Læs mere

SCREENING AF VANDLØBSOVERSVØMMELSER. BILAG 1 TIL KLIMATILPASNINGSPLAN

SCREENING AF VANDLØBSOVERSVØMMELSER. BILAG 1 TIL KLIMATILPASNINGSPLAN SEPTEMBER 2013 KØGE KOMMUNE SCREENING AF VANDLØBSOVERSVØMMELSER. BILAG 1 TIL KLIMATILPASNINGSPLAN TEKNISK RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45

Læs mere

Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS.

Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS. Introduktion til metoder /teknologier til klimatilpasning af danske kyster Miljøteknisk Konference 2. oktober 2013 Jan Dietrich, NIRAS. 03/10/2013 PRÆSENTATION AF HØJVANDSSIKRING I KORSØR 1 Enestående

Læs mere

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll)

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll) NATURSTYRELSEN UNDERSIVNING AF DIGER VED SIDINGE ENGE VÅDOMRÅDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF ÅRSAG OG MULIGHED FOR

Læs mere

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand Kerteminde Kommune Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand FORSLAG TIL REGULERINGSPROJEKT, HOVEDKANALEN, TAARUP INDDÆMMEDE STRAND Rekvirent Rådgiver Kerteminde Kommune att. Jacob Hansen Rye Hans Schacks

Læs mere

Brand & Redning Køge Kommune vil i tilfælde af oversvømmelse kunne få assistance og materiel fra Energiforsyningen og entreprenørvirksomheden ETK..

Brand & Redning Køge Kommune vil i tilfælde af oversvømmelse kunne få assistance og materiel fra Energiforsyningen og entreprenørvirksomheden ETK.. I Køge Kommune varetages beredskabet af Brand & Redning, som udover at assistere ved ekstreme klimahændelser også varetager brandslukning og redningsopgaver, som navnet antyder. Dette notat har til formål

Læs mere

RISIKOKORTLÆGNING AF SAMSØ KOMMUNE

RISIKOKORTLÆGNING AF SAMSØ KOMMUNE JANUAR 2013 SAMSØ KOMMUNE RISIKOKORTLÆGNING AF SAMSØ KOMMUNE TEKNISK RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JANUAR 2013

Læs mere

Tværfaglig klimatilpasning i overvømmelsestruede Aabenraa

Tværfaglig klimatilpasning i overvømmelsestruede Aabenraa Tværfaglig klimatilpasning i overvømmelsestruede Aabenraa Ulla Lyngs Ladekarl Dansk Kyst Konference Køge 11. og 12 september 2013 Klimatilpasning Aabenraa by Baggrund for klimatilpasningsprojekt Oversvømmelsesdirektivet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Vurdering af arealerstatninger. Skov- og Naturstyrelsen Naturgenopretning i Åmosen. Teknisk notat. 1 Baggrund

Indholdsfortegnelse. Vurdering af arealerstatninger. Skov- og Naturstyrelsen Naturgenopretning i Åmosen. Teknisk notat. 1 Baggrund Skov- og Naturstyrelsen Naturgenopretning i Åmosen Vurdering af arealerstatninger Teknisk notat COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Det positive eksempel på hvordan Naturstyrelsens kortmateriale er brugt ved klimatilpasning i en oversvømmelsestruet kommune

Det positive eksempel på hvordan Naturstyrelsens kortmateriale er brugt ved klimatilpasning i en oversvømmelsestruet kommune Det positive eksempel på hvordan Naturstyrelsens kortmateriale er brugt ved klimatilpasning i en oversvømmelsestruet kommune Ulla Lyngs Ladekarl, Bryan Ingholt Borum ALECTIA Hans Odgaard, Aabenraa Kommune

Læs mere

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Vådområdeprojekt Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Lodsejermøde Indlæg: Hvad er et vådområde Hvordan foregår kvælstoffjernelsen Hvilke muligheder

Læs mere

For meget regnvand i dit sommerhusområde?

For meget regnvand i dit sommerhusområde? For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter Juli 2008 når

Læs mere

DRÆNING OG KLIMASIKRING AF GRUNDEJERFORENINGEN KJÆRGÅRDEN

DRÆNING OG KLIMASIKRING AF GRUNDEJERFORENINGEN KJÆRGÅRDEN Projekt nr. 228308 Dokument nr. 1223572599 Version 1 Udarbejdet af SBI Kontrolleret af HLP Godkendt af HLP April 2017 DRÆNING OG KLIMASIKRING AF GRUNDEJERFORENINGEN KJÆRGÅRDEN PROJEKT Dræning og klimasikring

Læs mere

Tillæg nr. 10 er udarbejdet sammen med Klimatilpasningsplan 2014 2017 for Lemvig Kommune.

Tillæg nr. 10 er udarbejdet sammen med Klimatilpasningsplan 2014 2017 for Lemvig Kommune. Tillæg nr. 10 til Lemvig Kommuneplan 2013-2025 Lemvig kommunalbestyrelse har den 17. september 2014 vedtaget tillæg nr. 10 til Lemvig Kommuneplan 2013-2025. Kommuneplantillægget er udarbejdet i henhold

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej.

Indholdsfortegnelse. Resendalvej - Skitseprojekt. Silkeborg Kommune. Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej. Silkeborg Kommune Resendalvej - Skitseprojekt Grundvandsmodel for infiltrationsområde ved Resendalvej COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Indhold 22-05-2014. Samarbejde mellem kommune og forsyning - om klimatilpasning

Indhold 22-05-2014. Samarbejde mellem kommune og forsyning - om klimatilpasning Samarbejde mellem kommune og forsyning - om klimatilpasning Birgit Krogh Paludan Civilingeniør, hydraulikker Indhold Udfordringerne Baggrund: Klimatilpasningsplanerne ind i kommuneplanen Klimatilpas/afhjælp:

Læs mere

WORKSHOP PRÆSENTATION 31. JULI 2014 HØJVANDSSIKRING AF OMRÅDET VED NÆSBY STRAND

WORKSHOP PRÆSENTATION 31. JULI 2014 HØJVANDSSIKRING AF OMRÅDET VED NÆSBY STRAND WORKSHOP PRÆSENTATION 31. JULI 2014 HØJVANDSSIKRING AF OMRÅDET VED NÆSBY STRAND Status Udarbejdelse af skitseprojekt Formøde, Borgermøde og Projektmøde Planlægning og gennemførelse af geoteknisk boring

Læs mere

Forslag - Tillæg nr. 5 Klima Tilpasning & CO2-reduktion. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025

Forslag - Tillæg nr. 5 Klima Tilpasning & CO2-reduktion. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025 Forslag - Tillæg nr. 5 Klima Tilpasning & CO2-reduktion Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2013-2025 Forslag - Tillæg nr. 5 Klima Tilpasning & CO2-reduktion Udgivet af: Vordingborg Kommune 2013. Vordingborg

Læs mere

RISIKOKORTLÆGNING I AALBORG KOMMUNE

RISIKOKORTLÆGNING I AALBORG KOMMUNE OKTOBER 2013 AALBORG KOMMUNE RISIKOKORTLÆGNING I AALBORG KOMMUNE TEKNISK RAPPORT ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk OKTOBER 2013 AALBORG KOMMUNE

Læs mere

Bilag 2 - Udledningsskemaer fra Renseanlæg

Bilag 2 - Udledningsskemaer fra Renseanlæg KLOAKOPLANDE - STATUS By/opland Sommerhuse Kloak- Spildevandsbelastning Total Spilde- Separat Fællessytem Renseanlæg Afskærende Tillæg Bemærkninger princip Sommerhuse Byområder Qt Qt Qi areal vand ledningssystem

Læs mere

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB

Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB Sønderborg Kommune att. Naturafdelingen v/ Hans Erik Jensen Rådhustorvet 10 6400 Sønderborg ANSØGNING OM REGULERING AF VANDLØB På vegne af Lysabild-Skovby Landvindingslag søges der hermed om tilladelse

Læs mere

»Risiko og oversvømmelse hvornår er det økonomisk forsvarligt at beskytte?

»Risiko og oversvømmelse hvornår er det økonomisk forsvarligt at beskytte? »Risiko og oversvømmelse hvornår er det økonomisk forsvarligt at beskytte? ATV-vintermøde 2015 10-11 marts 2015 Ulla Ladekarl, ALECTIA Aabenraa, Køge og Solrød kommuner »Udfordring: » Hvornår kan det betale

Læs mere

Notatet beskriver de forskellige anlægselementer samt projektøkonomien og skitsemæssige

Notatet beskriver de forskellige anlægselementer samt projektøkonomien og skitsemæssige NOTAT Projekt Oversvømmelse i Skovmose på Sydals Projektnummer 1431100020 Kundenavn Emne Til Fra Kvalitetssikring Sønderborg Kommune Grundlag for prioritering af projektforslag Hans Erik Jensen Ebbe Enøe

Læs mere

Kan vi forsikre os mod skaderne. Brian Wahl Olsen Skadedirektør

Kan vi forsikre os mod skaderne. Brian Wahl Olsen Skadedirektør Kan vi forsikre os mod skaderne Brian Wahl Olsen Skadedirektør 1 Kan vi forsikre os mod skaderne? 2 Prisen for et skybrud Skybruddet august 2010 Å er og søer løb over deres bredder Vejanlæg oversvømmet

Læs mere

Sårbarhedsanalyse for Mastrup Bæk

Sårbarhedsanalyse for Mastrup Bæk 1. Indledning... 2 2. Analyseresultater... 4 3. Konklusion... 7 1. INDLEDNING Der er foretaget en vurdering af kapaciteten i Mastrup Bæk hhv. opstrøms og nedstrøms Mastrup søerne i Støvring bestående af

Læs mere

Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen

Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen Handleplan 1 Møde den 23. april 2012 Chefrådgiver Mogens Terkelsen Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen - Resumé Roskilde Kommunes handleplan, september 2011 2 TRIN 1 Gennemføre

Læs mere

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt

Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Risikostyringsplan for havoversvømmelser i Ishøj Kommmune -kort fortalt Hvorfor skal Ishøj Kommune kystsikres? Klimaforandringer vil sandsynligvis medføre stigende havvandstand og flere kraftige storme.

Læs mere

Undersøgelse af afvandingsforhold for Hummingen Strand

Undersøgelse af afvandingsforhold for Hummingen Strand HydroInform Undersøgelse af afvandingsforhold for Hummingen Strand 16. september 2014 Udarbejdet af civilingeniør Jan Gregersen Version 4.0 side 1 af 21 Indholdsfortegnelse 1Baggrund...3 2Konsekvens af

Læs mere

COWI når nye højder...

COWI når nye højder... COWI når nye højder... DDH Danmarks Digitale Højdemodel dokumenterer højderne i Danmark Introduktion COWI har i 2006 opmålt Danmark med den nyeste laserscanningsteknologi og skabt en samlet landsdækkende

Læs mere

Vandløb i have, park og i byzone er ikke omfattet af randzoneloven.

Vandløb i have, park og i byzone er ikke omfattet af randzoneloven. Skema til randzone vurdering. Vandløb i have, park og i byzone er ikke omfattet af randzoneloven. For at kunne vurdere om DU/I bør anlægge randzoner langs jeres grøfter/kanaler/vandløb skal DU/I udfylde

Læs mere

planer om by, og bestårr af Å mod øst og Nikkelborgsøernee mod sess i figur 1..

planer om by, og bestårr af Å mod øst og Nikkelborgsøernee mod sess i figur 1.. Sk kive e En ngee Forundersøgelsen i en sam mmenskrevet kort version Indledning og baggrund For att opfylde målene i EU s Vand ndrammedirektiv, skabe mer re natur og redur ucere kvæ ælstoftilførslen til

Læs mere

Gamle dyder, nye klæder: Risikostyring og klimatilpasning

Gamle dyder, nye klæder: Risikostyring og klimatilpasning Gamle dyder, nye klæder: Risikostyring og klimatilpasning Af biolog Hans Odgaard, Aabenraa Kommune og chefkonsulent og ph.d. Ulla Lyngs Ladekarl, ALECTIA. Oversvømmelsesdirektivet og aftalen om udarbejdelse

Læs mere

Betydningen af klimaændringer for hovedstadsregionen

Betydningen af klimaændringer for hovedstadsregionen Region Hovedstaden Betydningen af klimaændringer for hovedstadsregionen Bilagsrapport Juni 2010 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Region Hovedstaden

Læs mere

ANBEFALINGER TIL KLIMATILPASNING I LEJRE KOMMUNE

ANBEFALINGER TIL KLIMATILPASNING I LEJRE KOMMUNE NOVEMBER 2013 LEJRE KOMMUNE ANBEFALINGER TIL KLIMATILPASNING I LEJRE KOMMUNE RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk AUGUST

Læs mere

Slagelse Kommunes bemærkninger til Næstved Kommunes Forslag til Turismetillæg til Planstrategi 2016

Slagelse Kommunes bemærkninger til Næstved Kommunes Forslag til Turismetillæg til Planstrategi 2016 Næstved Kommune Sendt pr. mail til blivhoert@naestved.dk Plan og Udvikling Rådhuspladsen 11 4200 Slagelse Tlf.: 58 57 36 00 plan@slagelse.dk www.slagelse.dk Slagelse Kommunes bemærkninger til Næstved Kommunes

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F NOTAT Dato 28-05-2013 Projekt Jordbro Å Kunde Naturstyrelsen Aalborg Notat nr. 1.2 Dato 28-05-2013 Til Fra KS af Kjeld Lundager Jørgensen, Naturstyrelsen Mads Bøg Grue, Rambøll A/S Dennis Søndergård Thomsen,

Læs mere

HOFORs forslag til skabelon for Klimatilpasningens implementering i kommuneplanen

HOFORs forslag til skabelon for Klimatilpasningens implementering i kommuneplanen HOFORs forslag til skabelon for Klimatilpasningens implementering i kommuneplanen 1 Redegørelse... 2 1.1 Baggrund og forudsætninger... 2 1.1.1 Fremtidens klima... 2 1.1.2 Status på klimatilpasning frem

Læs mere

Veje fra Seden til Seden Strandby vil også oversvømmes allerede ved en vandstand på ca. + 1,50 m.

Veje fra Seden til Seden Strandby vil også oversvømmes allerede ved en vandstand på ca. + 1,50 m. NOTAT Projekt Risikostyringsplan for Odense Fjord Kunde Odense Kommune Notat nr. 05 Dato 2014-11-07 Til Fra Kopi til Carsten E. Jespersen Henrik Mørup-Petersen STVH 1. Vurdering af stormflodsrisiko for

Læs mere

Klimatilpasning i praksis Indsats imod oversvømmelser ved skybrud og stormflod i Greve og Solrød. Birgit Krogh Paludan Civilingeniør, hydraulikker

Klimatilpasning i praksis Indsats imod oversvømmelser ved skybrud og stormflod i Greve og Solrød. Birgit Krogh Paludan Civilingeniør, hydraulikker Klimatilpasning i praksis Indsats imod oversvømmelser ved skybrud og stormflod i Greve og Solrød Birgit Krogh Paludan Civilingeniør, hydraulikker Indhold Udfordringerne nedbør og stormflod Køge Bugt Planlægningen

Læs mere

Frederikshavn Vand A/S. Januar 2012 KONSEKVENSANALYSE AF OPHØR AF INDVINDING PÅ BUNKEN KILDEPLADS

Frederikshavn Vand A/S. Januar 2012 KONSEKVENSANALYSE AF OPHØR AF INDVINDING PÅ BUNKEN KILDEPLADS Frederikshavn Vand A/S Januar 2012 KONSEKVENSANALYSE AF OPHØR AF INDVINDING PÅ BUNKEN KILDEPLADS PROJEKT Konsekvensanalyse af ophør af indvinding på Bunken kildeplads Frederikshavn Vand Projekt nr. 206233

Læs mere

Arealanvendelse langs Flæbækken og Kyrringegrøfterne. Konsekvenser ved ophør af pumpedrift i forbindelse med ændret drift af Gyrstinge Sø

Arealanvendelse langs Flæbækken og Kyrringegrøfterne. Konsekvenser ved ophør af pumpedrift i forbindelse med ændret drift af Gyrstinge Sø NOTAT Projekt 3621300141 / 3691400164 Projektnummer Kundenavn Emne Til Fra Gyrstinge Sø HOFOR Arealanvendelse langs Flæbækken og Kyrringegrøfterne. Konsekvenser ved ophør af pumpedrift i forbindelse med

Læs mere

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret

Bilag 9.5. Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret Bilag 9.5 Skitseforslag for regnvandshåndtering - Sydhavnskvarteret MAJ AARHUS KOMMUNE SKITSEFORSLAG FOR REGNVANDSHÅNDTERING SYDHAVNSKVARTERET ADRESSE COWI A/S Åboulevarden 21 8000 Aarhus C TLF +45 56

Læs mere

Klimaforandringer Ekstremnedbør. Jan H. Sørensen VIA UC og Orbicon

Klimaforandringer Ekstremnedbør. Jan H. Sørensen VIA UC og Orbicon Klimaforandringer Ekstremnedbør Jan H. Sørensen VIA UC og Orbicon Oversvømmelser pga. nedbør Klimaændringer eller statistiske udsving? 2 3 Her er løsningen 4 Klimaforandringer Drivhusgasser : tænk globalt

Læs mere

NOTAT. Vildmoseløbet ligger på kommunegrænsen til Greve Kommune og behandles af Greve Kommune

NOTAT. Vildmoseløbet ligger på kommunegrænsen til Greve Kommune og behandles af Greve Kommune SOLRØD KOMMUNE TEKNIK OG MILJØ NOTAT Emne: Vandrådets kommentarer til Opgave 1 Til: Vandrådsmøde den 10. august 2017 Dato: 10. august 2017 Sagsbeh.: tg/rådgiver Sagsnr.: 06.02.00-G01-5-17 Opgave 1 Hvilke

Læs mere

Fremtidig afvanding af Springcenter og P-areal syd for Springcenter

Fremtidig afvanding af Springcenter og P-areal syd for Springcenter NÆRHEDEN Fremtidig afvanding af Springcenter og P-areal syd for Springcenter ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKSNISK NOTAT PROJEKTNR.

Læs mere

Vandets vej gennem Hvalsø

Vandets vej gennem Hvalsø Ind i maskinrummet Kirke Hvalsø gennem en vandplanlæggers øjne Christian Bjoljahn chb@envidan.dk 29 91 29 25 Vandets vej gennem Hvalsø Kirke Hvalsø Hydrologisk screening Hvalsø by har samlet ca 1000 parceller,

Læs mere

Greve Indsatsplan Vurdering af sårbare områder

Greve Indsatsplan Vurdering af sårbare områder G R E V E K O M M U N E Greve Indsatsplan Vurdering af sårbare områder 2015-08-19 Teknikerbyen 34 2830 Virum Danmark Tlf.: +45 88 19 10 00 Fax: +45 88 19 10 01 CVR nr. 22 27 89 16 www.alectia.com jnku@alectia.com

Læs mere

Vandoplandsbaseret samarbejde

Vandoplandsbaseret samarbejde Vandoplandsbaseret samarbejde Værebro Å Teknologisk Institut 24. april 2019 VELKOMMEN v. Carsten Nystrup Værebro Å fremskivning af klimaændringer Jeppe Sikker Jensen, COWI AS 24 april 2019 Værebro Å 4

Læs mere

Gribskov Kommune - Regulering af Tilløb nr. 1 til Orebjergrenden

Gribskov Kommune - Regulering af Tilløb nr. 1 til Orebjergrenden NOTAT Projekt Gribskov Kommune - Regulering af Tilløb nr. 1 til Orebjergrenden Projektnummer 3621600233 Kundenavn Emne Til Fra Gribskov Kommune Baggrund for afgrænsning af grundejere med nytte Gribskov

Læs mere

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende...

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende... Notat VASP Kunde Helsingør Kommune Projektnr. 01217 Projekt Hetlands Å Dato 2016-06-21 Emne Notat / Memo (DK/UK/D) Initialer THKN Indhold 1 Baggrund... 2 2 Data... 2 2.1 Manningtal... 2 2.2 Opland... 2

Læs mere

Greve Kommunes bemærkninger til vandrådsudveksling fra organisationerne vedr. opgave 1

Greve Kommunes bemærkninger til vandrådsudveksling fra organisationerne vedr. opgave 1 Greve Kommunes bemærkninger til vandrådsudveksling fra organisationerne vedr. opgave 1 Vandrådsudveksling vedr. vandområde i beliggende i Greve Kommune: MST vurdering: Greve Kommunes bemærkninger: Greve

Læs mere

Gruppediskussion formiddag: Hvordan kan kommunerne samarbejde om klimatilpasning på tværs af kommunegrænser?

Gruppediskussion formiddag: Hvordan kan kommunerne samarbejde om klimatilpasning på tværs af kommunegrænser? Gruppediskussion formiddag: Hvordan kan kommunerne samarbejde om klimatilpasning på tværs af kommunegrænser? Hvilke klimarelaterede udfordringer er de største for jeres kommuner? - Lavtliggende grunde

Læs mere

Klimatilpasningsplan Temakort teknisk beskrivelse

Klimatilpasningsplan Temakort teknisk beskrivelse Klimatilpasningsplan Temakort teknisk beskrivelse Lemvig Kommune Klimatilpasningsplan Temakort Teknisk beskrivelse Rekvirent Rådgiver Lemvig Kommune Rådhusgade 2 7620 Lemvig Orbicon A/S Klostermarken 12

Læs mere

HVIDBOG den 23. april 2013

HVIDBOG den 23. april 2013 HVIDBOG den 23. april 2013 Høringssvar til forslag til Roskilde Kommunes strategi og handleplan for Vand og Klimatilpasning Høringsperiode fra 31. januar til 22. marts 2013 Nr./ dato Organisation/ borger

Læs mere

Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen NYT AFLØB FRA KASTRUP FORT SØ Eksisterende afvanding fra Kastrup Fort Sø

Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen NYT AFLØB FRA KASTRUP FORT SØ Eksisterende afvanding fra Kastrup Fort Sø Memo Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen NYT AFLØB FRA KASTRUP FORT SØ Eksisterende afvanding fra Kastrup Fort Sø 24. februar 2016 Projekt nr. 222931 Version 1 Dokument nr. 1218198083 Version

Læs mere

Billund. grundvandskort for Billund. regionalt Klimainitiativ Grundvandskort: projektområde billund. Regional Udviklingsplan

Billund. grundvandskort for Billund. regionalt Klimainitiativ Grundvandskort: projektområde billund. Regional Udviklingsplan Regional Udviklingsplan grundvandskort for Billund et værktøj til aktiv klimatilpasning Billund Klimaforandringer Planlægning Risiko-områder By- og erhvervsudvikling regionalt Klimainitiativ Grundvandskort:

Læs mere

Forslag om klimatilpasning og opnåelse af servicemål af Stenløse By gennem omlægning af vandløbet Stenløse Å

Forslag om klimatilpasning og opnåelse af servicemål af Stenløse By gennem omlægning af vandløbet Stenløse Å Stenløse Å Forslag om klimatilpasning og opnåelse af servicemål af Stenløse By gennem omlægning af vandløbet Stenløse Å Egedal Kommune har de seneste 10 år registreret et stigende antal oversvømmelser

Læs mere

Tillæg nr. 5 til Kommuneplan for Odsherred Kommune

Tillæg nr. 5 til Kommuneplan for Odsherred Kommune Center for Teknik og Miljø Tillæg nr. 5 til Kommuneplan 2017-29 for Odsherred Kommune Omhandlende boligområde, centerområde og lavbundsareal i Fårevejle Kirkeby BAGGRUND FOR TILLÆGGET Kommuneplantillægget

Læs mere

Klimapåvirkninger. Risiko. Løsninger. Arne Bernt Hasling, COWI. Betydning af klimaændringer i hovedstadsregionen

Klimapåvirkninger. Risiko. Løsninger. Arne Bernt Hasling, COWI. Betydning af klimaændringer i hovedstadsregionen Betydning af klimaændringer i hovedstadsregionen Klimapåvirkninger Risiko Løsninger Arne Bernt Hasling, COWI # 1 Disposition Formål, detaljeringsgrad Klimapåvirkninger Modtaget materiale Oversvømmelser

Læs mere

Styregruppen for Afvandingsprojekt Hovvig Benny Sloth - & Henning B. Jensen Den 12.

Styregruppen for Afvandingsprojekt Hovvig Benny Sloth - & Henning B. Jensen Den 12. Styregruppen for Afvandingsprojekt Hovvig Benny Sloth - k-b.sloth@mail.dk & Henning B. Jensen minnie@nypost.dk Den 12. januar 2014 til afvanding af sommerhusområdet ved Hovvig Tillæg 4 til Kommuneplan

Læs mere