Reestimation af EMMA I Nye energimatricer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Reestimation af EMMA I Nye energimatricer"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Dorte Grinderslev 18. maj 1998 Martin Rasmussen Reestimation af EMMA I Nye energimatricer Resumé: Papiret er første skridt på vejen til reestimation af EMMA. Der ses på opdelingen af erhverv og energityper i det nye nationalregnskab og de reviderede energimatricer. Der opstilles et forslag til afgrænsningen af nye erhverv og energiaggregater til EMMA, som det er nemt at danne udfra energimatricerne. dgr18598.wp Nøgleord: energimatricer, reestimation af EMMA, aggregeringer Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan være ændret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 1. Indledning I dette papir beskrives Danmarks Statistiks reviderede energimatricer for årene (og fremover), og der opregnes, hvilke konsekvenser de kan have for reestimationen af EMMA. Opbygningen af energimatricerne er beskrevet i Martin Glud: Databeskrivelse af Danmarks Statistiks energimatricer (version 2), Danmarks Statistik 24. april Papiret indeholder konkrete forslag til ny erhvervsopdeling og ny aggregering af energityper til EMMA, som det er nemt at danne udfra energimatricerne. 2. Erhvervene Erhvervene i de nye energimatricer følger det nye nationalregnskab, dvs. 130 erhverv. Dertil kommer fem forbrugsgrupper, der opdeler husholdningernes energiforbrug i fem grupper (elektricitet, gas, flydende brændsel, fjernvarme mv. og benzin/olie til køretøjer). For langt de fleste erhverv kan vi direkte bruge erhvervsnøglen til ADAM, maj98, idet ADAM s og EMMA s erhverv skal være sammenfaldende. 1 Det specielle ved EMMA er dog mangfoldigheden af transporterhverv. I de gamle energimatricer var der 7 transporterhverv, (hvor to blev slået sammen i EMMA sammenhæng til transportservice, t5), disse kunne aggregeres til ADAM s transporterhverv qt og qs. Derudover blev to af nationalregnskabets transporterhverv ( Jernbane-, busdrift og færger og Turist-, taxi- og fragtvognmænd ) underopdelt i hver tre undererhverv med data fra konstrueret til lejligheden af NR. I det nye nationalregnskab og de nye energimatricer er der ni transport- og transportrelaterede erhverv. Det er næsten muligt at danne EMMA s 10 gamle transporterhverv udfra disse. Der skal tages stilling til, om vi udfra de nye NR transporterhverv kan danne transporterhverv til EMMA, eller om det vil være nødvendigt at underopdele visse af disse. Den klare fordel ved at danne EMMA s transporterhverv udfra NR s 130 erhverv er, at det ikke er nødvendigt at få konstrueret særlige tal til EMMA; dette gælder både nu til reestimationen og senere til den løbende datarevision. Omvendt kan det modelmæssigt måske være at foretrække, at der konstrueres underopdelte erhverv. En af de nye ting i energimatricerne er, at Færger er flyttet fra Jernbaner, busdrift og færger (DSB) til Skibsfart sammen med det gamle Søtransport. En anden ting er, at Rørtransport ligger sammen med Fragtvognmænd. (Vi er endnu ikke helt klare over, hvad rørtransport indebærer, det er ikke gasledningerne, men ifølge Martin Glud har det ikke nogen stor energimæssig betydning). 1 Bilag 1 indeholder en oversigt over aggregeringen fra NR130 til ADAM.

3 I nedenstående tabel er vores forslag til dannelse af nye transporterhverv til EMMA. Forslaget betyder, at 6 af EMMA s gamle 10 transporterhverv er uændret, taxi og turistbusser er lagt sammen, og færger er lagt sammen med søtransport (dette er også gjort i ADAM maj98). Disse 8 erhverv kan dannes udfra NR s 130 gruppering, og dermed vil det være muligt at danne i-o tabeller også for transporterhvervene alle år (og ikke kun som i den nuværende EMMA for eet år). 3 Tabel 1. Forslag til nye transporterhverv i EMMA NRnr Erhverv Gammel 1 Ny Jernbaner t1j tj Bustrafik mv. t1b tb Taxi- og turistvognmænd t2t+t2b tt Fragtvognmænd t2v tv Lufttransport t3 tl Post og telekommunikation t4 tp Transportservice t5 tq Skibsfart qs+t1f qs Anm. De øvrige transporterhverv end qs summerer til qt i ADAM. 1 I de gamle energimatricer var der transporterhvervene t1=t1j+t1b+t1f, t2=t2b+t2t+t2v, t3, t4, qs og to transportserviceerhverv der gav t5. I tabellen er anvendt vores foretrukne navngivning af de nye transporterhverv. Alternativt kunne de havde været navngivet qt1,..., qt7, qs, (så det klart kan ses, at de syv transporterhverv er en disaggregering af ADAM s qt erhverv), eller de kunne simpelt være navngivet t1,..., t7, qs. Af hensyn til PCIM s begrænsede antal pladser i variabelnavne vil det være en klar fordel, hvis erhvervsbetegnelsen kun optager to pladser. Vi har valgt ovenstående, hvor det er nemt at lære de nye navne. Spørgsmålet er, dels om det er rimeligt at antage, som vi har gjort, at taxi og turistbusser er et energihomogent erhverv, og ligeledes om færger og søtransport er det. 2 Dels om det modelmæssigt er hensigtsmæssigt, at disse erhverv er slået sammen. Alternativt kunne de to nye erhverv søtransport og taxi- og turistvognmænd disaggregeres til de fire nuværende EMMA erhverv qt, t1f, t2t og t2b. 2 Både taxi og turistbusser er dog transport af personer og deres eventuelle bagage.

4 4 Denne disaggregering kunne enten foretages ved at få konstrueret nye serier for de underopdelte erhverv eller udfra de gamle serier, dvs. ved at fordele energityper ud med de gamle andele og danne i-o koefficienter på følgende måde for fx transporterhverv t2t til erhverv j: (1) Fordelen ved at have færger og øvrig søtransport som særskilte erhverv kan fx være, at effekten af, at færgerne erstattes af broer, er lettere at analysere, og det kan derfor være en fordel i fremskrivninger med de disaggregerede erhverv. Det skal bemærkes, at energiforbrugene i taxi- og turistvognmænd og søtransport er små i forhold til fragtvognmænd og lufttransport, hvilket er endnu en begrundelse for, at de ikke behøver at blive disaggregeret. 3. Energityperne De nye energimatricer indeholder 40 energityper (søjlerne), hvoraf visse dog er tomme (de kursiverede i dokumentationen). Der er få energiarter fra de gamle energimatricer, som nu udgår (de nu tomme søjler). Det mest problematiske i EMMA-sammenhæng er, at der før var tre kategorier diesel: fyringsgasolie, autogasolie og marinediesel, hvor fyringsdiesel hørte til EMMA aggregatet flydende energi, og autogasolie og marinediesel hørte under transportbrændsel. Der er tale om næsten samme brændsel, hvor kun salgsstedet afgjorde kategorien. Nu er al diesel samlet i Dieselolie til vejtransport og Gas- /dieselolie i øvrigt, hvilket gør det vanskeligere, at opsplitte autogasolie og marinediesel på EMMA s energityper flydende energi og transport energi. Den del af kategorien autogasolie, der ikke er med i dieselolie til vejtransport, er primært landbrugets forbrug til traktorer mv. (off-roadere). Dette anser vi derfor for at være en del af produktionsprocessen og ikke transport energi. Anvendelse af marinediesel vil vi derimod ikke opfatte som proces energi, men som transport energi. Derfor må vi trække marinedieselen ud af aggregatet gas- /dieselolie i øvrigt. Dette er ikke noget større problem, idet kun erhvervene fiskeri (NRnr 50000), skibsfart (NRnr ) og forsvaret (NRnr ) bruger marinediesel, og de to førstnævnte bruger ikke andet diesel. Tilbage er kun at tage stilling til, hvad vi gør med forsvaret. 3 Vores forslag er, at forbruget af marinediesel i forsvaret lægges i aggregatet flydende energi, (da det er nemmest og) da vi ikke opfatter skibsfart i forsvaret som egentlig 3 Et radikalt svar ville være: nedlægge det!

5 5 transport (svarende til at traktorers energiforbrug). I den nuværende EMMA version er DMU s aggregering af energityper anvendt, men efter nærmere overvejelse vil vi flytte om på få af energiarterne. Bilag 2 er vores forslag til dannelse af EMMA s energiaggregater. 4. Energiske grafer Til dette papir er produceret en del bilag med grafer over energiserier for hvert ADAM-erhverv og hver af de seks energityper med de nye energimatricer for årende mod de gamle energimatricer for årene Det drejer sig om energiforbrug i Joule, energipriser og energiafgiftssatser. Disse bilag er ikke vedlagt dette arbejdspapir, da det dels er meget papir, og dels at graferne er tegnet på grundlag de nye energimatricer, før disse var endelige. Bilagene kan dog fås ved henvendelse til Modelgruppen.

6 6 Bilag 1 Erhvervsaggregering fra NR 130 til ADAM (Disaggregeringen af qt er beskrevet i tabel 1) -- ADAM Nye NR-brancher kode nr nr tekst a 1 1 Landbrug a 1 2 Gartnerier, planteskoler og frugtplantager a 1 3 Maskinstationer, anlægsgartnere mv. a 1 4 Skovbrug a 1 5 Fiskeri mv. e 2 6 Udvinding af råolier og naturgas mv. nb 7 7 Udvinding af grus, ler, sten, salt mv. nf 5 8 Slagterier mv. nf 5 9 Forarbejdning og konservering af fisk og fiskeprodukter nf 5 10 Forarbejdning og konservering af frugt og grønsager nf 5 11 Fremstilling af vegetabilske og animalske olier samt fedtst. nf 5 12 Mejerier og isfabrikker nf 5 13 Fremstilling af stivelsesprodukter, chokolade- og sukkervarer nf 5 14 Fremstilling af brød, kager og kiks nf 5 15 Bagerforretninger nf 5 16 Sukkerfabrikker og - raffinaderier nn 6 17 Drikkevareindustri nn 6 18 Tobaksindustri nq Tekstilindustri nq Beklædningsindustri nq Læder- og fodtøjsindustri nb 7 22 Træindustri nq Papirindustri nq Udgivelse af dagblade nq Udgiver- og forlagsvirksomhed ekskl. dagblade nq Trykkerier ng 3 27 Mineralolieindustri mv. nk Fremstilling af industrigasser og uorganiske basiskemikalier nk Fremst. af farvestoffer,- pigmenter samt org. basiskemikalier nk Fremstilling af kunstgødning nk Fremstilling af basisplast og syntetisk gummi nk Fremstilling af pesticider og andre agrokemiske produkter nk Fremst. af maling, lak, trykfarver mv.samt tætningsmaterialer nk Medicinalindustri nk Fremst. af rengøringsmidler samt øvrige kemiske produkter nk Fremstilling af gummiprodukter samt plastemballage m.v nk Fremstilling af bygningsartikler af plast nk Fremstilling af andre plastprodukter nq Glas- og keramisk industri nb 7 40 Fremstilling af cement, mursten, tagsten, fliser, kakler mv. nb 7 41 Fremstilling af produkter af beton, cement, asfalt, stenuld

7 nm 8 42 Jern- og stålværker nm 8 43 Forarbejdning af jern- og stål nm 8 44 Fremstilling af ikke-jernholdige metaller nm 8 45 Støbning af metalprodukter nm 8 46 Fremstilling af byggematerialer af metal nm 8 47 Fremstilling af håndværktøj, metalemballage mv. nm 8 48 Fremstilling af skibsmotorer, kompressorer mv. nm 8 49 Fremstilling af maskiner til generelle formål nm 8 50 Fremstilling af landbrugsmaskiner nm 8 51 Fremstilling af maskiner til industri m.v. nm 8 52 Fremstilling af husholdningsapparater nm 8 53 Fremstilling af kontormaskiner og edb-udstyr nm 8 54 Fremstilling af andre elektriske maskiner og apparater nm 8 55 Fremstilling af telemateriel mv. nm 8 56 Fremstilling af medicinsk udstyr, instrumenter, ure mv. nt 9 57 Fremstilling af biler mv. nt 9 58 Skibsværfter og bådebyggerier nt 9 59 Fremstilling af transportmidler ekskl. skibe og biler mv. nq Møbelindustri nk Fremstilling af legetøj, guld- og sølvvarer mv. qh Genbrug af affaldsprodukter ne 4 63 Elforsyning ne 4 64 Gasforsyning ne 4 65 Varmeforsyning qq Vandforsyning b Nybyggeri b Reparation og vedligeholdelse af bygninger b Anlægsvirksomhed b Materialer qh Handel med biler, motorcykler mv. qq Autoreparation qh Servicestationer qh Engros- og agenturhandel undt. m. biler qh Detailhandel med fødevarer mv. qh Varehuse og stormagasiner qh Apoteker, parfumerier og materialister mv. qh Detailhandel m. beklædning og fodtøj qh Detailhandel i øvrigt, reparationsvirksomhed mv. qq Hoteller m.v. qq Restauranter mv. qt Jernbaner qt Bustrafik mv., rutefart qt Taxi- og turistvognmænd qt Fragtvognmænd mv., rørtransport qs Skibsfart qt Lufttransport qt Hjælpevirksomhed i forb. m. transport, rejsebureauvirksomhed qt Anden transportformidling 7

8 8 qt Post og telekommunikation qf Pengeinstitutter qf Realkreditinstitutter mv. qf Livs- og pensionsforsikring qf Anden forsikringsvirksomhed qf Servicevirksomhed for finanssektoren mv. qq Ejendomsmæglervirksomhed mv. h Boliger qq Udlejning af erhvervsejendomme mv. qq Udlejning undtagen af fast ejendom qq Databehandlingsvirksomhed bortset fra levering af software qq Levering af programmel og konsulentbistand i.f.b.m. software qq Forskning og udvikling (markedsmæssig) o Forskning og udvikling (anden ikke-markedsmæssig) qq Advokatvirksomhed qq Revisions- og bogføringsvirksomhed qq Rådgivende ingeniører, arkitekter mv. qq Reklame- og markedsføring qq Rengøringsvirksomhed qq Anden forretningsservice o Generel offentlig administration o Offentlig sektoradm. bortset fra vedr. erhverv og infrastruktur o Offentlig administration vedrørende erhverv, infrastruktur m.v. o Forsvar, politi og retsvæsen o Folkeskoler o Gymnasier, erhvervsfaglige skoler o Videregående uddannelsesinstitutioner qq Voksenundervisning mv. (markedsmæssig) o Voksenundervisning mv. (anden ikke-markedsmæssig) o Hospitaler qq Læger, tandlæger, dyrlæger mv. o Sociale institutioner mv. for børn og unge o Sociale institutioner mv. for voksne qq Kloakvæsen og rensningsanlæg qq Renovation og renholdelse qq Lossepladser og forbrændingsanstalter qq Organisationer og foreninger qq Forlystelser, kultur og sport (markedsmæssig) o Forlystelser, kultur og sport (anden ikke-markedsmæssig) qq Anden servicevirksomhed qq Private husholdninger med ansat medhjælp

9 9 Bilag 2 Energiarter Nedenstående er de 7 energityper i EMMA: f s t e h g b Flydende Fast Transport El Fjernvarme Gas Bio Søjlenr. Energivare Gammel EMMA 1 Råolie f f 2 Halvfabrikata f f 3 Raffinaderigas ny g 4 LPG f f 5 LPG til vejtransport f t 6 LVN f f 7 Farvet benzin t f 8 Flybenzin t t 9 Motorbenzin blyfri t t 10 Motorbenzin blyholdig t t 11 JP4 t t 12 Petroleum f f 13 JP1 t t 14 Gas-/dieselolie i øvrigt f/t f 1 15 Dieselolie til vejtransport t t 16 Marinediesel t. 17 Let fuelolie f. 18 Fuelolie f f 19 Spildolie f f 20 Petroleumskoks f f 21 Orimulsion f f 22 Naturgas 1 g g

10 10 23 Naturgas 2 g g 24 Naturgas 3 g g 25 Elværkskul og anden s s stenkul 26 Anden stenkul s. 27 Koks s. 28 Koks og støbericinders s s 29 Brunkul s. 30 Brunkulsbriketter s s 31 El e e 32 Fjernvarme h h 33 Bygas f g 34 Brænde s b 35 Træaffald s b 36 Halm ny b 37 Affald ny b 38 Biogas ny b 39 Vindkraft ny 40 Vandkraft ny Anm. Bogstaverne i søjlen EMMA angiver vores forslag til ny energiaggregering. Til sammenligning er i søjlen Gammel angivet, hvor energivarerne ville været blevet placeret i den gamle aggregering (bemærk: pga. revidering af energivarene indebærer dette et vist mål af gætteri). 1 Hvor marinediesel udsplittes og lægges i transportbrændsel, jf. afsnittet om energityper. 2 Vind- og vandkraft bruges kun i forsyningssektoren til elproduktion. 2 2

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering 353 Bilag 3. Brancherne opdelt i fire grupper Anvendes ved offentliggørelser Sammenhængen med DB03 Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering

Læs mere

Økonomisk Analyse. Branchernes produktivitet

Økonomisk Analyse. Branchernes produktivitet Økonomisk Analyse Branchernes produktivitet NR. 1 17. marts 2011 ØKONOMISK ANALYSE2 2 Branchernes produktivitet Denne analyse sætter fokus på de lavproduktive brancher. 45 pct. af det samlede antal arbejdstimer

Læs mere

Anerkendelse får seniorer til at hænge ved

Anerkendelse får seniorer til at hænge ved Anerkendelse får seniorer til at hænge ved 43 procent af de ansatte i vandforsyningen er over 60 år gamle. Dermed ligger branchen langt over landsgennemsnittet på syv procent seniorer. Landets yngste branche

Læs mere

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK GENEREL ERHVERVSSTATISTIK 2001:19 22. november 2001 Generel firmastatistik 1999 Den generelle firmastatistik 1999 er den første statistik, der belyser samtlige reelt aktive firmaer i det danske erhvervsliv.

Læs mere

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering

Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering Standardgrupperinger til anvendelse ved publicering 449 Bilag 1. Brancherne opdelt i fire grupper Anvendes ved offentliggørelser 127-grupperingen er den mest detaljerede Sammenhængen med DB07 Standardgrupperinger

Læs mere

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK STATISTISKE EFTERRETNINGER GENEREL ERHVERVSSTATISTIK 2009:4 6. august 2009 Generel firmastatistik 2007 Se på www.dst.dk/se100 Resumé: I 2007 var der mere end 305.000 reelt aktive firmaer. Det er 7.000

Læs mere

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling 1. Industriens betydning i den samlede danske økonomi Nationalregnskabet Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale tal fra nationalregnskabet. I figur 1 er udviklingen

Læs mere

Status over arbejdsmarkedskrisens tabere og vindere

Status over arbejdsmarkedskrisens tabere og vindere Status over arbejdsmarkedskrisens tabere og vindere Den samlede lønmodtagerbeskæftigelse er siden starten af 2008 faldet med hele 105.000. AEs analyse på baggrund af en specialkørsel fra Danmarks Statistik

Læs mere

Nedslidningsbrancher sender folk på efterløn og førtidspension

Nedslidningsbrancher sender folk på efterløn og førtidspension Nedslidningsbrancher sender folk på efterløn og førtidspension Risikoen for førtidspensionering og tidlig efterløn er meget afhængig af, hvilket erhverv man er ansat i. Rengøringsvirksomhed er det erhverv,

Læs mere

Mere om emissioner i EMMA

Mere om emissioner i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* ABD 1. oktober 23 Mere om emissioner i EMMA Resumé: Dette papir ligger i forlængelse af DGR1851. Papiret dokumenterer indførelsen af 5 nye emissionstyper i

Læs mere

TABER- OG VINDERBRANCHER UNDER OPSVINGET

TABER- OG VINDERBRANCHER UNDER OPSVINGET i:\december 99\tab-vinder-hh.doc Af Henrik Hofman RESUMÈ 3. januar 2000 TABER- OG VINDERBRANCHER UNDER OPSVINGET Under opsvinget i 1990 erne er jobbene hovedsageligt skabt i servicesektoren. Det er de

Læs mere

godt i havn analyse af nykøbing falster og orehoved havne

godt i havn analyse af nykøbing falster og orehoved havne godt i havn analyse af nykøbing falster og orehoved havne indholdsfortegnelse Indledning 4 Havnen har værdi 6 METODE 10 AFGRÆNSNING og fremgangsmåde 13 RESULTATER 14 - Beskæftigelse 19 - Indkomstskabelse

Læs mere

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR.

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 7. november 1996 Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Resumé: Papiret præsenterer grafer, der sammenligner bruttoinvesteringerne

Læs mere

Udviklingen i antallet af sorte brancher

Udviklingen i antallet af sorte brancher 1 af 8 21-08-2013 16:03 Udviklingen i antallet af sorte brancher I år er der i udpegningen i forhold til tidligere brugt en bagatelgrænse for brancherne og nye mere detaljerede priser. Bagatelgrænse Hvert

Læs mere

1-2.1.1 Produktion, BVT og indkomstdannelse (10a3-gruppering) efter prisenhed, transaktion, branche og tid

1-2.1.1 Produktion, BVT og indkomstdannelse (10a3-gruppering) efter prisenhed, transaktion, branche og tid -.. Produktion, BVT og indkomstdannelse (a-gruppering) efter prisenhed, transaktion, branche og tid Enhed: Mio. kr. Løbende priser P. Produktion A Landbrug, skovbrug og fiskeri B Råstofindvinding C Industri

Læs mere

Generel erhvervsstatistik

Generel erhvervsstatistik Generel erhvervsstatistik 1. Den danske erhvervsstruktur Generel erhvervsstatistik Ændret erhvervsstruktur Den danske erhvervsstruktur har undergået en meget kraftig udvikling i løbet af de seneste årtier.

Læs mere

Industri. Industri. 1. Industriens betydning for den danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling. Statistisk Årbog 2008 Industri 297

Industri. Industri. 1. Industriens betydning for den danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling. Statistisk Årbog 2008 Industri 297 Industri Industri 1. Industriens betydning for den danske økonomi Industriens betydning for samfundsøkonomien har været aftagende Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale

Læs mere

DE SENESTE TENDENSER I BESKÆFTIGELSEN

DE SENESTE TENDENSER I BESKÆFTIGELSEN 19. november 2004 Af Annett Melgaard Jensen, direkte tlf.: 33557714 DE SENESTE TENDENSER I BESKÆFTIGELSEN Resumé: Vi vil i dette notat se nærmere på den seneste udvikling i beskæftigelsen. Beskæftigelsen

Læs mere

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA

Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lars Brømsøe Termansen 1. marts 1999 Reestimation af ligningerne for transporterhvervenes energianvendelse i EMMA Resumé: I dette papir beskrives kort datakonstruktionen

Læs mere

Metodebilag. Side. Analysens datakvalitet... 1

Metodebilag. Side. Analysens datakvalitet... 1 Metodebilag Side Analysens datakvalitet... 1 Undersøgelsens målgruppe og metode... 1 Dataindsamlingen... 3 Deltagelse og frafaldsanalyse... 4 Repræsentativitet... 5 Analysens datakvalitet I dette afsnit

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1995

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1995 Nr. 6.04 December 1996 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 1995 1. januar 1995 var der 154.887 arbejdspladser i Århus Kommune. Antallet af arbejdspladser i Århus Kommune er steget med godt 1.300 fra 1994

Læs mere

DEN ERHVERVSØKONOMISKE SITUATION

DEN ERHVERVSØKONOMISKE SITUATION p:\gs\marts-2000\erhv--a-mw.doc Af Martin Windelin - Direkte telefon: 33 55 77 20 20. marts 2000 DEN ERHVERVSØKONOMISKE SITUATION AE vil som noget nyt følge og beskrive den erhvervsøkonomiske situation

Læs mere

, , ,89...

, , ,89... Tabel 4 Ind- og udbetalinger i 2013 Indbetaling Kommune 1.189.087.991,91 946.379.397,85 432.767.200,00 26.340.268,80 10.436.079,76 38 Indsamling, behandling og bortskaffelse af affald; genbrug 110.875,23....

Læs mere

Arbejdsproduktivitet. En kvalitetsvurdering af timeproduktivitet på brancheniveau

Arbejdsproduktivitet. En kvalitetsvurdering af timeproduktivitet på brancheniveau Arbejdsproduktivitet En kvalitetsvurdering af timeproduktivitet på brancheniveau Dette dokument beskriver grundlaget for nationalregnskabets beregninger af arbejdsproduktivitet og vurderer behovet for

Læs mere

Indholdsfortegnelse for Danmark Statistiks IO tabeller, September 2011

Indholdsfortegnelse for Danmark Statistiks IO tabeller, September 2011 Danmarks Statistik, Nationalregnskab Januar 2013 Indholdsfortegnelse for Danmark Statistiks IO tabeller, September 2011 Matricer Navn Række Søjle Fra Til DZByy 117 117 Dk erhverv erhverv DZCyy 117 73 Dk

Læs mere

Industri. Industri. 1. Industriens betydning for den danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling. Statistisk Årbog 2007 Industri 289

Industri. Industri. 1. Industriens betydning for den danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling. Statistisk Årbog 2007 Industri 289 Industri 1. Industriens betydning for den danske økonomi Industrien skaber en femtedel af samfundets værditilvækst Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale tal fra

Læs mere

Erhvervslivets produktivitetsudvikling

Erhvervslivets produktivitetsudvikling Den 9. januar Erhvervslivets produktivitetsudvikling Stor forskel på tværs af brancher Den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst i perioden 995- var samlet set,77 pct. i den private sektor mens den

Læs mere

Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 14001

Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 14001 Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 14001 ISO 14001:2015 indenfor sektorerne specificeret i nedenstående tabel. Specificering af akkrediteringsområde iht. Forordning (EF) nr.

Læs mere

Udpegning af brancher med konkurrenceproblemer

Udpegning af brancher med konkurrenceproblemer 1 af 12 21-08-2013 12:48 Udpegning af brancher med konkurrenceproblemer Metoden, som Konkurrencestyrelsen anvender til at udpege danske brancher med konkurrenceproblemer, er udviklet af styrelsen igennem

Læs mere

Analyse af havnens betydning for oplandets erhvervsudvikling

Analyse af havnens betydning for oplandets erhvervsudvikling Randers Havn Analyse af havnens betydning for oplandets erhvervsudvikling Juli 2007 Randers Havn Analyse af havnens betydning for oplandets erhvervsudvikling Juli 2007 Sortemosevej 2 Telefon 4810 4711

Læs mere

Private erhverv bruger mest rådgivning

Private erhverv bruger mest rådgivning Pernille Langgaard-Lauridsen, chefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Thomas Peter Sørensen, studentermedhjælp thps@di.dk, 3377 4633 MARTS 2017 Private erhverv bruger mest rådgivning Det offentlige og det private

Læs mere

Service er den store jobmotor

Service er den store jobmotor ANALYSE Service er den store jobmotor Beskæftigelsen er steget markant de senere år, og ledigheden er ved at være i bund. Fra 2. kvartal 2015 til 2. kvartal 2018 er der blevet skabt ca. 94.000 årsværk

Læs mere

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning for den danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling

Industristatistik. Industristatistik. 1. Industriens betydning for den danske økonomi. 2. Industriens konjunkturudvikling Industristatistik 1. Industriens betydning for den danske økonomi Industrien skaber en femtedel af samfundets værditilvækst Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale

Læs mere

Beskrivelse af arbejdsmarkedet i Fyns Amt

Beskrivelse af arbejdsmarkedet i Fyns Amt Arbejdsmarkedsrådet i Fyns Amt Beskrivelse af arbejdsmarkedet i Fyns Amt Branchebilag August 2006 Arbejdsmarkedsrådet i Fyns Amt Beskrivelse af arbejdsmarkedet i Fyns Amt Branchebilag August 2006 Dokument

Læs mere

Jobfremgangen på det private arbejdsmarked er bredt funderet

Jobfremgangen på det private arbejdsmarked er bredt funderet Jobfremgangen på det private arbejdsmarked er bredt funderet Siden starten af 2013 har lønmodtagerbeskæftigelsen været stigende. Fra første kvartal 2013 til første kvartal 2015 er beskæftigelsen opgjort

Læs mere

Forenklet brancheopdeling i ADAM

Forenklet brancheopdeling i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 9. september 28 Forenklet brancheopdeling i ADAM Resumé: Der foreslås en forenklet brancheopdeling. Nøgleord: Modelformulering Modelgruppepapirer

Læs mere

Dokumentation for udpegning af brancher med tegn på manglende

Dokumentation for udpegning af brancher med tegn på manglende Side 1 af 7 Dokumentation for udpegning af brancher med tegn på manglende konkurrence Datagrundlag Datamaterialet anvendt til udpegningen af de brancher, hvor der er tegn på konkurrenceproblemer, er alle

Læs mere

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. september 2008 Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Resumé: Vi afgrænser private byerhverv til

Læs mere

ADAM og det nye nationalregnskab

ADAM og det nye nationalregnskab Danmarks Statistik MODELGRUPPEN arbejdspapir* Martin Rasmussen 2. december 1997 Tony Maarsleth Kristensen Jes Asger Olsen Henrik Olesen ADAM og det nye nationalregnskab Resumé: Der er samlet en databank

Læs mere

Klimaplan Mindsket reduktion af elafgift i handels- og serviceerhverv

Klimaplan Mindsket reduktion af elafgift i handels- og serviceerhverv N O T AT 18. oktober 2012, rev.juni 2013 J.nr. Ref. pb, lst, hdu Klimaplan Mindsket reduktion af elafgift i handels- og serviceerhverv Dette notat beskriver reduktion af elforbruget i handel- og serviceerhverv

Læs mere

En tredjedel af de nye job er kommet inden for erhvervsservice

En tredjedel af de nye job er kommet inden for erhvervsservice En tredjedel af de nye job er kommet inden for erhvervsservice Efter en længere periode med faldende beskæftigelse vendte beskæftigelsesudviklingen i starten af 2013. Siden da er lønmodtagerbeskæftigelsen

Læs mere

EMMA-eksperimenter med Gekko

EMMA-eksperimenter med Gekko NOTAT 9. maj 2011 J.nr. Ref. cmvl EMMA-eksperimenter med Gekko Indhold 1 Indledning... 1 2 Introduktion til Gekko... 2 2.1 Kommandoer i Gekko... 2 2.2 Kommandofiler... 5 3 Variabelnavne... 6 4 Eksempler...

Læs mere

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2003

ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2003 Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Juni 2004 ERHVERVSSTRUKTUREN I ÅRHUS KOMMUNE 2003 x 1. januar 2003 var der 170.910 arbejdspladser i Århus Kommune. x Antallet af arbejdspladser i Århus

Læs mere

Miljø og energi. Landbrug. Miljø og energi

Miljø og energi. Landbrug. Miljø og energi Miljø og energi Figur 1 Forsyning med kvælstof i husdyr- og handelsgødning 300 275 250 225 200 Tusinde tons Husdyrgødning Handelsgødning 175 98 00 02 04 06 08 10 www.statistikbanken.dk/kvael2 og kvael3

Læs mere

Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 9001

Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 9001 Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 9001 ISO 9001:2015 indenfor sektorerne specificeret i nedenstående tabel. Specifikation af akkrediteringsområde iht. Forordning (EF) nr. 1893/2006

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Industriens andele af de samlede erhverv. Anm.: Råstofudvinding er ikke inkluderet. Flere tal og oplysninger findes på

Industriens andele af de samlede erhverv. Anm.: Råstofudvinding er ikke inkluderet. Flere tal og oplysninger findes på Industri Industri 1. Industriens betydning for den danske økonomi Industriens betydning for samfundsøkonomien har været aftagende Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale

Læs mere

Indholdsfortegnelse for Danmark Statistiks IO tabeller. Ny dansk udgave, september 2014.

Indholdsfortegnelse for Danmark Statistiks IO tabeller. Ny dansk udgave, september 2014. Indholdsfortegnelse for Danmark Statistiks IO tabeller. Ny dansk udgave, september 2014. Matricer Navn Række Søjle Fra Til DZByy 117 117 Dk erhverv erhverv DZCyy 117 74 Dk erhverv CP DZEyy 117 53 Dk erhverv

Læs mere

DM Partner. B2B Profilanalyse. Fiktivt Firma X tilfældigt udvalgte virksomheder som kunder

DM Partner. B2B Profilanalyse. Fiktivt Firma X tilfældigt udvalgte virksomheder som kunder DM Partner B2B Profilanalyse Fiktivt Firma X 48.357 tilfældigt udvalgte virksomheder som kunder DMP B2B Profilanalyse Match og berigelse med data fra eksterne kilder Kundedata Eksterne kilder DMP B2B Profilanalyse

Læs mere

Private og offentlige erhverv køber rådgivning i samme omfang

Private og offentlige erhverv køber rådgivning i samme omfang DI RÅDGIVERNE - ANALYSE September 2016 Private og offentlige erhverv køber rådgivning i samme omfang I både det offentliges indkøb og det private erhvervslivs indkøb, udgør rådgivning 12 pct. af deres

Læs mere

Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 14001

Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 14001 Bilag 1 til akkrediteringsdokument af 04-02-2019 Reg. nr. 6002 Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 14001 ISO 14001:2015 indenfor sektorerne specificeret i nedenstående tabel.

Læs mere

KVALITETEN AF DANSK EKSPORT

KVALITETEN AF DANSK EKSPORT i:\december 99\kvalitet-av.doc Af Anita Vium - Direkte telefon: 33 55 77 24 December 1999 RESUMÉ KVALITETEN AF DANSK EKSPORT På langt sigt er det uholdbart udelukkende at fokusere på lønudviklingen og

Læs mere

Opsamling om mindre ADAM

Opsamling om mindre ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 8. januar 2009 Opsamling om mindre ADAM Resumé: Samlet forslag til at formindske antallet af brancher og efterspørgselskomponenter i ADAM. Noten

Læs mere

Fremgang i salget både ude og hjemme

Fremgang i salget både ude og hjemme Fremgang i salget både ude og hjemme Procesindustrien er kommet godt fra start i 20. Omsætningen er i december til februar i gennemsnit 3,6 pct. højere end i de tre foregående måneder. Den tredje største

Læs mere

Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 45001

Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 45001 Bilag 1 til akkrediteringsdokument af 14-01-2019 Reg. nr. 6504 Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 45001 ISO 45001:2018 indenfor sektorerne specificeret i nedenstående tabel.

Læs mere

7. It-kompetencer. 7.1 Introduktion. 7.2 Befolkningens computer- og internetkompetencer

7. It-kompetencer. 7.1 Introduktion. 7.2 Befolkningens computer- og internetkompetencer It-kompetencer 121 7. It-kompetencer 7.1 Introduktion It spiller en stor rolle på arbejdsmarkedet Hovedstaden har de største it-kompetencer Flest computere i danske skoler It-arbejdsmarkedet er langt størst

Læs mere

Generel erhvervsstatistik

Generel erhvervsstatistik Generel erhvervsstatistik 1. Den danske erhvervsstruktur Generel erhvervsstatistik Ændret erhvervsstruktur tjenesteydelserne er dominerende Den danske erhvervsstruktur har undergået en meget kraftig udvikling

Læs mere

Generel erhvervsstatistik

Generel erhvervsstatistik Generel erhvervsstatistik 1. Den danske erhvervsstruktur Generel erhvervsstatistik Serviceerhvervenes betydning vokser fortsat Den danske erhvervsstruktur har gennemgået en meget kraftig udvikling i de

Læs mere

Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA

Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Sara Skytte Olsen Arbejdspapir*. april 6 Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA Resumé: Papiret redegører for reestimationen af erhvervenes transportenergiforbrug

Læs mere

Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 9001

Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 9001 Bilag 1 til akkrediteringsdokument af 19-12-2018 Reg. nr. 5008 Certificering af ledelsessystemer for overensstemmelse med ISO 9001 ISO 9001:2015 indenfor sektorerne specificeret i nedenstående tabel. Specifikation

Læs mere

AUB Statistik Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

AUB Statistik Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag Indholdsfortegnelse Generelle nøgletal Tabel 1: Femårsoversigt, indtægter, udgifter og omkostninger Tabel 2: Ind- og udbetalinger i 2015 Tabel 3: Elevtilgang og bestand

Læs mere

Generel erhvervsstatistik

Generel erhvervsstatistik Generel erhvervsstatistik Generel erhvervsstatistik 1. Den danske erhvervsstruktur Serviceerhvervenes betydning vokser fortsat Den danske erhvervsstruktur har gennemgået en meget kraftig udvikling i de

Læs mere

Industriens betydning for den danske økonomi. Industriens andele af de samlede erhverv. Samlet antal beskæftigede

Industriens betydning for den danske økonomi. Industriens andele af de samlede erhverv. Samlet antal beskæftigede Industri 1 Industriens betydning for den danske økonomi Industriens betydning for samfundsøkonomien har været aftagende Industriens betydning i den samlede danske økonomi kan beskrives med centrale tal

Læs mere

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK

GENEREL ERHVERVSSTATISTIK STATISTISKE EFTERRETNINGER GENEREL ERHVERVSSTATISTIK 2010:3 9. september 2010 Generel firmastatistik 2008 Resumé: I 2008 var der 311.518 reelt aktive firmaer. Det er 6.000 flere end året før en stigning

Læs mere

Udviklingen i antallet af arbejdspladser i Odense Kommune, 1995-1999.

Udviklingen i antallet af arbejdspladser i Odense Kommune, 1995-1999. NYHED S BREV Odense Kommune Borgmesterforaltningen Økonomi- og Planlægningsafdelingen Nr. 8 maj 2000 Resumé Udiklingen i antallet af arbejdspladser i Odense Kommune, 5-9. Antallet af arbejdspladser steg

Læs mere

Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA

Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Sara Skytte Olsen 1. oktober Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA Resumé: Dette papir gennemgår reestimationen af erhvervenes

Læs mere

DEN ERHVERVSØKONOMISKE SITUATION MARTS

DEN ERHVERVSØKONOMISKE SITUATION MARTS i:\marts-2001\ervh-a-03-01.doc Af Thomas V. Pedersen 19. marts 2001 DEN ERHVERVSØKONOMISKE SITUATION MARTS 2001 En analyse af udviklingen i værditilvæksten på detaljeret brancheniveau illustrerer først

Læs mere

Bilag til BEU spørgsmål 477 (alm. del)

Bilag til BEU spørgsmål 477 (alm. del) Beskæftigelsesudvalget 2015-16 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 477 Offentligt Bilag til BEU spørgsmål 477 (alm. del) Læsevejledning I tabellens 1. kolonne findes brancheteksten for de brancher,

Læs mere

Københavns Kommune, Koncernservice, Statistik -

Københavns Kommune, Koncernservice, Statistik - Indhold Bruttoværditilvækst 2005 priser 1993-2005 2005 priser 2006-2012 Årets priser 1993-2005 Årets priser 2006-2012 Bruttoværditilvækst (mio kr) 2005 priser, kædede værdier 1993 1994 1995 1996 1997 1998

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, April 2004

Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 19. juni 2004 Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, April 2004.

Læs mere

BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS

BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS Information fra Århus Kommunes Statistiske Kontor Nr. 1.06 April 2003 BEFOLKNINGENS UDDANNELSESMÆSSIGE BAGGRUND I ÅRHUS x Befolkningens uddannelsesmæssige status opgøres for den bosatte befolkning mellem

Læs mere

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh 26. juli 202 Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Resumé: I dette papir undersøger jeg, hvordan overgangen fra apr08 til

Læs mere

BILAG. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om statistik over godstransport ad indre vandveje (kodifikation)

BILAG. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING. om statistik over godstransport ad indre vandveje (kodifikation) EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.9.2017 COM(2017) 545 final ANNEXES 1 to 8 BILAG Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om statistik over godstransport ad indre vandveje (kodifikation)

Læs mere

Oversigt over priselasticiteter i EMMA99

Oversigt over priselasticiteter i EMMA99 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Simon Kjær Poulsen 10. november 1999 Oversigt over priselasticiteter i EMMA99 Resumé: I papiret gives et overblik over de tidligere opnåede resultater i forbindelsen

Læs mere

Procesindustrien øger omsætningen til hidtil højeste niveau

Procesindustrien øger omsætningen til hidtil højeste niveau Procesindustrien øger omsætningen til hidtil højeste niveau Procesindustrien har de sidste tre måneder haft den højeste omsætning nogensinde. Fremgangen skyldes primært en øget eksport, som trækkes af

Læs mere

Energi- og klimaregnskab for Ringkøbing-Skjern Kommune

Energi- og klimaregnskab for Ringkøbing-Skjern Kommune Energi- og klimaregnskab for Ringkøbing-Skjern Kommune 1 Disposition 1. Baggrund for projektet 2. Forklaring på anvendte begreber 3. Energiforbrug fordelt på brændsler 4. Energiforbrug fordelt på omsætningsenheder

Læs mere

Flere emissionstyper i EMMA

Flere emissionstyper i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dorte Grinderslev 18. maj 2001 Line Brinch-Nielsen Flere emissionstyper i EMMA 5HVXPp 3DSLUHWGRNXPHQWHUHULQGGUDJHOVHQDIIOHUHHPLVVLRQVW\SHUL(00$,QGWLOQXKDU

Læs mere

Datagenerering af investerings- og kapitaltal

Datagenerering af investerings- og kapitaltal Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 9. januar 200 Datagenerering af investerings- og kapitaltal Resumé: Dette papir forklarer datagenereringen af investerings- og kapitaltal inklusiv

Læs mere

Pristilpasningen i ADAM, I

Pristilpasningen i ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 16. november 1999 Pristilpasningen i ADAM, I Resumé: Papiret søger at erstatte sektorprisligningerne i ADAM, maj98, med estimerede ligninger

Læs mere

BESKÆFTIGELSESUDVIKLINGEN FORDELT PÅ ERHVERV

BESKÆFTIGELSESUDVIKLINGEN FORDELT PÅ ERHVERV 23. marts 2004 Af Martin Windelin direkte tlf.: 33 55 77 20 BESKÆFTIGELSESUDVIKLINGEN FORDELT PÅ ERHVERV Det økonomiske tilbageslag, som satte ind for ca. to år siden, har kostet omkring 47.000 arbejdspladser.

Læs mere

Reestimation af sektorpriser 08

Reestimation af sektorpriser 08 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Mads Svendsen-Tune september 8 Reestimation af sektorpriser 8 Resumé: Reestimation af sektorpriser for erhvervene i ADAM forløber fornuftigt, kun med små ændringer

Læs mere

Private køber mere rådgivning end det offentlige

Private køber mere rådgivning end det offentlige Pernille Langgaard-Lauridsen, seniorchefkonsulent pel@di.dk, 3377 4611 Sofie Laurentzius Nielsen, studentermedhjælper soln@di.dk, 3377 3173 MAJ 2018 Private køber mere rådgivning end det offentlige I 2014

Læs mere

Analyse af Danske Universiteters betydning for dansk økonomi

Analyse af Danske Universiteters betydning for dansk økonomi Analyse af Danske Universiteters betydning for dansk økonomi af Peter Rørmose Jensen Marts 2016 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø [TITEL]ANALYSE AF DANSKE UNIVERSITETERS BETYDNING FOR DANSK

Læs mere

Den danske vareeksport til Rusland - betydning for indkomst og beskæftigelse Jacobsen, Lars Bo; Lind, Kim Martin Hjorth; Zobbe, Henrik

Den danske vareeksport til Rusland - betydning for indkomst og beskæftigelse Jacobsen, Lars Bo; Lind, Kim Martin Hjorth; Zobbe, Henrik university of copenhagen Den danske vareeksport til Rusland - betydning for indkomst og beskæftigelse Jacobsen, Lars Bo; Lind, Kim Martin Hjorth; Zobbe, Henrik Publication date: 2014 Document Version Forlagets

Læs mere

Styring af lønkvoten i ADAM

Styring af lønkvoten i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbedspapir* Erik Børsted 18. Ma 2005 Morten Werner Styring af lønkvoten i ADAM Resumé: Papiret ser kort på mulighederne for at styre lønkvoten i fremskrivninger i ADAM

Læs mere

Produktivitetsudviklingen

Produktivitetsudviklingen Den 22. juli 2014 KR Produktivitetsudviklingen Af Cheføkonom Klaus Rasmussen (kr@di.dk) Væksten i den danske produktivitet har siden 1995 været utilfredsstillende. Det har den også været i de senere år

Læs mere

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger

Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 30. januar 2013 Ny serie for ejendomsskatter på husholdninger Resumé: I denne note fremlægges et forslag til hvordan en ny serie for ejendomsskatter

Læs mere

Anmeldte arbejdsulykker 2002-2007. Årsopgørelse 2007

Anmeldte arbejdsulykker 2002-2007. Årsopgørelse 2007 Årsopgørelse 2007 Anmeldte arbejdsulykker 2002-2007 Årsopgørelse 2007 Arbejdstilsynet, juni 2008 ISBN nr. 87-7534-584-6 FORORD Arbejdstilsynets årsopgørelse 2007 over anmeldte arbejdsulykker indeholder

Læs mere

Danske deltidslandbrugs samfundsøkonomiske betydning

Danske deltidslandbrugs samfundsøkonomiske betydning Danske deltidslandbrugs samfundsøkonomiske betydning Netværk for deltidsrådgivere 18. november 2014 v/ Eva Gleerup Videncentret for Landbrug Rapportens indhold Baggrund og formål Afgrænsning og karakteristika

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 15.02.02 Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, februar 2002.

Læs mere

Tabelsamling. Forskning og udviklingsarbejde i erhvervslivet Statistikken er udarbejdet af Dansk Center for Forskningsanalyse

Tabelsamling. Forskning og udviklingsarbejde i erhvervslivet Statistikken er udarbejdet af Dansk Center for Forskningsanalyse Forskning og udviklingsarbejde i erhvervslivet 2006 Tabelsamling Statistikken er udarbejdet af Dansk Center for Forskningsanalyse Udgivet af Danmarks Statistik www.dst.dk/fui Tabeloversigt Udgifter til

Læs mere

Svag tilbagegang for procesindustrien

Svag tilbagegang for procesindustrien Svag tilbagegang for procesindustrien Omsætningen i procesindustrien faldt med 0,4 pct. i perioden september-november sammenlignet med samme periode. Den faldende omsætning dækker især over tilbagegang

Læs mere

Modellering af PSO i Adam oktober 2014

Modellering af PSO i Adam oktober 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen Tony Maarsleth Kristensen. november 24 Modellering af PSO i Adam oktober 24 Resumé: I dette papir dokumenteres behandlingen af PSO-afgiften

Læs mere

Tabelsamling. Erhvervslivets Forskning og Udvikling opdateret 20. maj 2008

Tabelsamling. Erhvervslivets Forskning og Udvikling opdateret 20. maj 2008 Erhvervslivets Forskning og Udvikling 2006 Tabelsamling opdateret 20. maj 2008 Udarbejdet af: Udgivet af: Dansk Center for Forskningsanalyse Danmarks Statistik Aarhus Universitet Sejrøgade 11 Finlandsgade

Læs mere

Energistatistikken 2018

Energistatistikken 2018 Energistatistikken 218 Denne rapport indeholder fødevareerhvervets 1 energistatistik. Opgørelsen er opgjort ud fra bruttoenergiforbruget frem til 216 samt omkostningerne hertil. Highlights: Danmarks energiforbrug

Læs mere

LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED

LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED LØNFORSKELLE MELLEM KVINDER OG MÆND OVER TID OG DET KØNSOPDELTE ARBEJDSMARKED v/ MONA LARSEN, SFI Seminar Hvorfor stadig lønforskel forklaringer på uligeløn, SFI, d. 4. juni 2010 LØNFORSKELLE MELLEM MÆND

Læs mere

Udviklingen i beskæftigelsen efter bopæl inden for handel i Nordjylland

Udviklingen i beskæftigelsen efter bopæl inden for handel i Nordjylland Udviklingen i beskæftigelsen efter bopæl inden for handel i Nordjylland 45. 44. 43. 42. 41. 4. 39. 38. 37. 36. 35. 3 295 29 285 28 275 27 265 Handel Tendens Alle 34. 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212

Læs mere

AUB Statistik Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag

AUB Statistik Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag Indholdsfortegnelse Generelle nøgletal Tabel 1: Femårsoversigt, indtægter, udgifter og omkostninger Tabel 2: Ind- og udbetalinger i 2016 Tabel 3: Elevtilgang og bestand

Læs mere

JOBVÆKST FORDELT PÅ BRANCHER

JOBVÆKST FORDELT PÅ BRANCHER 6. februar 2007 af Signe Hansen direkte tlf. 33557714 JOBVÆKST FORDELT PÅ BRANCHER Der har været fremgang i dansk økonomi de sidste små tre år, hvilket har medført en rekordhøj beskæftigelse. Samlet set

Læs mere

Bilag til Erhvervsstrukturen i Syddanmark

Bilag til Erhvervsstrukturen i Syddanmark Bilag til Erhvervsstrukturen i Syddanmark Bilagsdelen: Udviklingen i antallet af arbejdspladser på brancher og sektorer i Syddanmark, Fyn Sydjylland og de syddanske kommuner fra 2001-2011 Fremskrivning

Læs mere