Danmarks Apotekerforening. Danmark har Europas billigste kopimedicin i 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Danmarks Apotekerforening. Danmark har Europas billigste kopimedicin i 2018"

Transkript

1 Danmarks Apotekerforening Analyse 15. november 2018 Danmark har Europas billigste kopimedicin i 2018 Danske apoteker har Europas laveste priser på medicin udsat for generisk konkurrence såkaldt kopimedicin blandt 26 europæiske lande. Det viser en ny undersøgelse fra det internationale analyseinstitut IQVIA (tidligere IMS). Baggrunden er, at Danmark har Europas mest frie og skarpe priskonkurrence blandt producenterne af generiske lægemidler, der udleveres på apotekerne. Konkurrencen understøttes af apotekernes substitution til den billigste pakning, som sparer danskerne for 2,6 mia. kr. årligt, og af at medicintilskuddet følger prisen på den billigste pakning. Apotekets medicinpriser er mere end halveret siden I samme periode er forbrugerpriserne steget med 34 procent. Alene i de første tre kvartaler af 2018 er apotekets medicinpriser i gennemsnit faldet med over 3 procent. Udgifterne til medicintilskud på apoteket er i dag 1,8 milliard kroner lavere på årsbasis end i 2007, selv om der udleveres 33 procent mere medicin. Det skyldes prisfaldet og en lavere tilskudsprocent. Med en gennemsnitspris på 92 øre per døgndosis er Danmark det land i Europa, der har de laveste medicinpriser for syv store behandlingsområder, der er udsat for generisk konkurrence. I gennemsnit koster et døgns behandling med disse lægemidler 41 procent mindre i Danmark end EU-gennemsnittet. I Danmark er to tredjedele af den medicin, apotekerne udleverer, de billige generika, såkaldt kopimedicin. Et effektivt dansk prissystem og apotekernes effektive substitution til den billigste pakning har de senere år sikret Danmark en topplacering over lande med de billigste lægemidler udsat for generisk konkurrence. Selv om visse lægemidler indimellem vi-

2 2 af 5 ser større prisudsving pga. mangelsituationer eller ustabil konkurrence, er priserne i gennemsnit væsentligt lavere i Danmark end i lande med færre prisudsving. I Sverige er priserne på kopimedicinen ca. 18 procent højere end i Danmark, mens det i Norge er ca. 50 procent dyrere at købe den omfattede kopimedicin set i forhold til Danmark. IQVIA-undersøgelsen tager udgangspunkt i den gennemsnitlige behandlingspris per døgn for receptpligtige, orale lægemidler, der er udsat for generisk konkurrence, inden for syv store behandlingsområder. Undersøgelsen omfatter kolesterolsænkende medicin, blodtryksmedicin, epilepsimedicin, antipsykotisk medicin, oral diabetesmedicin samt lægemidler mod depression og mavesår. I analysen beregnes gennemsnitsprisen pr. døgndosis for alle de faktisk udleverede lægemiddelpakninger både originalmedicinen og kopimedicinen inden for hver af de syv behandlingsområder i de enkelte lande. Danmark kommer bedst ud, både fordi prisen på generika er meget lav, og fordi så stor en andel af den udleverede medicin er de billige generika. Apotekerne sparer samfundet for 2,6 mia. kr. ved substitution Når lægen udskriver en recept, vil hun ofte skrive navnet på originallægemidlet, som var det første på markedet med en bestemt virkning. Men når patentet er udløbet, kommer der hurtigt generika på markedet, som kun koster en brøkdel såkaldt kopimedicin. Oftest falder prisen på den billigste pakning med op mod 95 procent inden for den første måned efter patentudløb. Apotekerne har pligt til at tilbyde kunderne den billigste pakning med samme lægemiddelstof. Det kaldes substitution. I 2017 substituerede apotekerne knap 23 millioner gange til en anden og billigere pakning end den, lægen havde ordineret. 45 procent af de pakninger, lægerne ordinerede i 2017, var de dyre C-markerede pakninger. Men kun i 7 procent af tilfældene valgte kunden også at få udleveret den dyre C-markerede pakning, som lægen havde ordineret. Apotekernes substitution sparede på den måde i 2017 borgerne og samfundet for 2,6 milliarder kroner i forhold til lægens dyrere ordination. Figuren viser lægernes ordinerede og apotekernes udleverede pakninger i 2017 fordelt efter pris: de billigste (A-markeret), de billigste efter leveringssvigt (A-leveringssvigt), de næstbilligste (Bmarkeret) under en bagatelgrænse på højst 5% (5-20 kr.) og de dyreste pakninger (C-markeret). Kilde: Sundhedsdatastyrelsen og Danmarks Apotekerforenings beregninger.

3 3 af 5 Apotekernes effektive substitution betyder, at det bliver attraktivt for producenterne at tilbyde den laveste pris ved licitationerne/auktionerne over medicinpriserne hver 14. dag, fordi den billigste vinder langt størstedelen af det danske marked i 14 dage. Det giver en skarp priskonkurrence blandt generikaproducenterne, som gennem de senere år i gennemsnit har givet Danmark Europas laveste priser på kopimedicin. Apotekets medicinpriser er mere end halveret siden 2000 Apotekets medicinpriser faldt i 2017 med 5 procent i forhold til året før 1, og faldet er fortsat med 3,1 procent i de første tre kvartaler af 2018 i forhold til samme periode året før. Dermed er priserne på apoteksforbeholdte lægemidler i gennemsnit mere end halveret i forhold til prisen i Alene siden 2007 er apotekernes medicinpriser i gennemsnit faldet med over 40 procent. Apotekets medicinpriser er halveret siden 2000 Indeks 2000= Forbrugerprisindeks +34 % +28 % Liberaliseret håndkøbsmedicin Apoteksforbeholdt medicin -53 % Kilde: Sundhedsdatastyrelsens DDD-baserede lægemiddelprisindeks til sept og Statistikbanken til okt Siden en række håndkøbslægemidler i 2001 blev liberaliseret til salg også i detailhandelen uden prisregulering er priserne for liberaliserede håndkøbslægemidler frem til 2017 i gennemsnit steget til 28 procent over niveauet fra Det er lige i underkanten af stigningen i de generelle forbrugerpriser på godt 33 procent i samme periode. Priserne på liberaliseret håndkøbsmedicin er således ikke fulgt med den apoteksforholdte medicin nedad, men er i stedet steget næsten i takt med den generelle inflation. Liberaliseringen har således reelt ikke givet lavere priser. 1 Kilde: Sundhedsdatastyrelsens DDD-baserede lægemiddelprisindeks, ekspeditionspris.

4 4 af 5 Mere medicin for færre tilskudskroner Prisfaldet på apoteksmedicin har også givet lavere offentlige udgifter til medicintilskud til den medicin, der udleveres på apotekerne. Mens de offentlige udgifter til hospitalsmedicin er steget mærkbart, er udgifterne til medicintilskud på apotekerne siden 2007 faldet med 1,8 milliarder kroner på årsbasis. De offentlige udgifter til medicintilskud er faldet med 24 procent, selv om apotekerne har udleveret 33 procent mere tilskudsberettiget medicin. I de første tre kvartaler af 2018 var udgifterne til medicintilskud 5,6 milliarder kroner på årsbasis. Det er lidt lavere end i 2017, selvom der bliver udleveret godt to procent mere tilskudsberettiget medicin. Det skyldes, at prisen på den tilskudsberettigede medicin i de første 3 kvartaler af 2018 i gennemsnit er faldet med 1,5 procent, mens den gennemsnitlige tilskudsprocent faldt med 0,5 procentpoint, jf. dette link. Mens de kraftige prisfald er en væsentlig del af forklaringen på faldet i udgifterne til medicintilskud siden 2007, så har forhøjelse af egenbetalingsgrænsen i 2008 og prisregulering af beløbsgrænserne også medført en lavere tilskudsprocent end i 2007.

5 5 af 5 Fakta: Sådan fastsættes prisen på medicin 14 dages licitationer og skarp generisk konkurrence Danmark har Europas mest frie og skarpe priskonkurrence på apoteksforbeholdt medicin. Det er ikke apotekerne, der fastsætter prisen. Det gør leverandørerne af medicin, der kæmper om at være billigst ved en slags licitation hver 14. dag. Apotekerne tilbyder kunderne den billigste variant af et lægemiddel. Cirka 23 millioner gange om året skifter apotekerne således lægens dyrere ordinerede lægemiddel ud med en billigere generisk variant. Derfor vinder den billigste leverandør langt størstedelen af markedet i 14 dage. Det giver et stærkt incitament til at byde ind med den laveste pris, og det giver sædvanligvis en meget skarp priskonkurrence blandt leverandørerne og i gennemsnit Europas laveste priser på lægemidler udsat for generisk konkurrence. To tredjedele af den medicin, danskerne får udleveret på apotekerne, er billig kopimedicin. Enkelte lægemidler kan indimellem udvise større prisudsving i forhold til det ellers meget lave normalniveau. Det kan skyldes mangelsituationer i Danmark eller ustabil konkurrence i et presset marked. Men alligevel er de gennemsnitlige danske priser på kopimedicin Europas laveste og væsentligt lavere end priserne i andre lande med færre prisudsving og markant lavere end de mere stabile priser på originalmedicin. Patentbeskyttet medicin Prisen på medicin, der stadig er beskyttet af et patent, ligger på niveau med eller lidt over resten af Europa. Aftaler mellem staten og lægemiddelindustrien lægger loft over priserne på patentmedicinen. Patentet gør det nemlig reelt ikke muligt at opnå en effektiv markedsmæssig priskonkurrence. Når først lægen har ordineret et lægemiddel, hvor der pga. patent kun er én producent, er apotekerne nemlig forpligtet til at indkøbe og udlevere dette lægemiddel, uanset hvilken (apoteks-)indkøbspris (inkl. grossistavance), som producenten fastsætter. Selv hvis en grossist var villig til at nedsætte sin avance, har en producent med patent på et lægemiddel ikke noget markedsøkonomisk incitament til også at nedsætte prisen over for apotekerne og medicinbrugerne, fordi patentet udelukker konkurrence (bortset fra evt. parallelimport af samme producents lægemidler fra andre lande). Derfor styres priser på patentbeskyttet medicin normalt i stedet af regulering eller af frivillige prisaftaler som i Danmark. Apoteksavance Oven i apotekernes indkøbspris skal apotekerne lægge en fast lav, stramt styret avance, så de lave indkøbspriser sendes videre til medicinbrugerne som lave udsalgspriser. Det enkelte apotek får en fast avance på 14 kroner og 46 øre per pakning receptmedicin, uanset om medicinen koster 50 kroner eller 500 kroner. Derudover beregnes en avance som en lille andel af lægemidlets pris. Men den går fuldt ud til at betale afgifter til det offentlige og til omfordeling, der sikrer apoteker, apoteksfilialer og apoteksudsalg i yderområder og til at sikre vagtåbne apoteker mv. Prisen på apoteksforbeholdt medicin er den samme på alle apoteker i hele landet. Reguleringen sikrer, at det ikke er dyrere at blive syg på landet end i de større byer. Når apotekerne sælger liberaliseret medicin, vitaminer, hudpleje og plastre, nedsætter det prisen på apoteksforbeholdt medicin. Det sørger den økonomiske regulering af apotekernes lægemiddelavance for.

45 % flere apoteker, længere åbningstider og rekordlav ventetid giver bedre tilgængelighed

45 % flere apoteker, længere åbningstider og rekordlav ventetid giver bedre tilgængelighed Danmarks Apotekerforening Analyse 22. januar 2018 Markant bedre tilgængelighed til apoteker for lavere medicinudgifter: 45 % flere apoteker, længere åbningstider og rekordlav ventetid giver bedre tilgængelighed

Læs mere

Lægemidler i Danmark

Lægemidler i Danmark Lægemidler i Danmark 2017-18 Lægemiddelforbrug og apoteksdrift i Danmark Danmarks Apotekerforening Indhold FORORD 3 LÆGEMIDDELFORBRUG Danskernes forbrug af lægemidler 4 Mere medicin for færre penge 5 Apotekernes

Læs mere

Lægemidler i Danmark

Lægemidler i Danmark Lægemidler i Danmark 2018-19 Lægemiddelforbrug og apoteksdrift i Danmark Indhold FORORD 3 LÆGEMIDDELFORBRUG Danskernes forbrug af lægemidler 4 Mere medicin for færre penge 5 Apotekernes lægemiddelomsætning

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne har 3,8 km til nærmeste apotek, og det er 90 procent af danskerne tilfredse

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. 2. Apotekerne har udnyttet sit monopol og forringet tilgængeligheden til lægemidler ved at

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 424 Offentligt Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne

Læs mere

Myter og fakta om de danske apoteker

Myter og fakta om de danske apoteker Danmarks Apotekerforening Myter og fakta om de danske apoteker 1. Danskerne har længst til apoteket i Europa. Nej. Danskerne havde i 2012 3,8 km til nærmeste apotek, og siden da er der åbnet omkring 50

Læs mere

Lægemidler i Danmark 2015

Lægemidler i Danmark 2015 Danmarks Apotekerforening Lægemidler i Danmark 2015 Lægemiddelforbrug og apoteksdrift i Danmark Forord I denne årbog får du et hurtigt overblik over danskernes lægemiddelforbrug og apotekernes aktiviteter

Læs mere

UDKAST - Vejledning om apotekets pligt til substitution og pligt til at informere om billigere kombinationer af flere ens mindre pakninger

UDKAST - Vejledning om apotekets pligt til substitution og pligt til at informere om billigere kombinationer af flere ens mindre pakninger Dato 26. april 2019 Sagsnr. Indsæt sagsnr. AHU UDKAST - Vejledning om apotekets pligt til substitution og pligt til at informere om billigere kombinationer af flere ens mindre pakninger Formålet med reglerne

Læs mere

Har din medicin skiftet navn?

Har din medicin skiftet navn? Har din medicin skiftet navn? Substitution betyder erstatning for. På apoteket betyder substitution, at den samme medicin kan have forskellige navne og forskellige priser. I denne brochure kan du få en

Læs mere

Lægemidler i Danmark 2016

Lægemidler i Danmark 2016 Danmarks Apotekerforening Lægemidler i Danmark 2016 Lægemiddelforbrug og apoteksdrift i Danmark Indhold FORORD 3 LÆGEMIDDELFORBRUG Danskernes forbrug af lægemidler 4 Mere medicin for færre penge 5 Apotekernes

Læs mere

Stigende regionale udgifter til medicintilskud i 2014

Stigende regionale udgifter til medicintilskud i 2014 På baggrund af data fra Lægemiddelstatistikregisteret følger Statens Serum Institut løbende det tilskudsberettigede salg af lægemidler til enkeltpersoner. MedicinØkonomi - Indblik bliver offentliggjort

Læs mere

Ikke apoteksforbeholdte håndkøbslægemidler

Ikke apoteksforbeholdte håndkøbslægemidler Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 SUU Alm.del Bilag 1411 Offentligt HØRING MAJ 2015 UDKAST Bekendtgørelse om beregning af forbrugerpriser m.v. på lægemidler I medfør af 44 og 72, stk. 2, i lov

Læs mere

Lægemidler i Danmark 2012

Lægemidler i Danmark 2012 Lægemidler i Danmark 212 Lægemiddelforbrug og apoteksdrift i Danmark Apotekets medicinpriser falder 13 12 11 1 9 8 7 6 5 13 12 11 1 9 8 7 6 5 Indeks 2-gennemsnit = 1 Liberaliserede håndkøbslægemidler Apoteksforbeholdte

Læs mere

Tilskudspriser til medicin Når (lidt) mere egenbetaling skaber (meget) mere konkurrence. Ulrich Kaiser Susan J. Mendez Thomas Rønde Hannes Ullrich

Tilskudspriser til medicin Når (lidt) mere egenbetaling skaber (meget) mere konkurrence. Ulrich Kaiser Susan J. Mendez Thomas Rønde Hannes Ullrich Tilskudspriser til medicin Når (lidt) mere egenbetaling skaber (meget) mere konkurrence Ulrich Kaiser Susan J. Mendez Thomas Rønde Hannes Ullrich Introduktion Store og stigende medicinudgifter i DK: 4

Læs mere

Hvordan har udviklingen i lægemiddeludgifter været de sidste 5-10 år og hvorfor?

Hvordan har udviklingen i lægemiddeludgifter været de sidste 5-10 år og hvorfor? LÆGEMIDDELØKONOMI OG PROGNOSTICERING Kan vi prognosticere udgifter til lægemidler og hvordan Hotel Comwell, Rebild Bakker, 22. januar 2014 Hvordan har udviklingen i lægemiddeludgifter været de sidste 5-10

Læs mere

Bekendtgørelse om beregning af forbrugerpriser m.v. på lægemidler

Bekendtgørelse om beregning af forbrugerpriser m.v. på lægemidler Sundheds- og Ældreministeriet Udkast Enhed: MEDINT Sagsbeh.: DEPLINB Koordineret med: Sagsnr.: 1801157 Dok. nr.: 532150 Dato: 13-03-2018 Bekendtgørelse om beregning af forbrugerpriser m.v. på lægemidler

Læs mere

Effektive metoder til at få sænket forbrugerpriserne på lægemidler. Jakob Kjellberg Senior Projektleder / DSI

Effektive metoder til at få sænket forbrugerpriserne på lægemidler. Jakob Kjellberg Senior Projektleder / DSI Effektive metoder til at få sænket forbrugerpriserne på lægemidler Jakob Kjellberg Senior Projektleder / DSI Omsætning i mia. kr. Et stort marked 18 16 14 12 10 8 Sygehussektor Primærsektor Detailhandel

Læs mere

Regionernes udgifter til medicintilskud kvartal 2011

Regionernes udgifter til medicintilskud kvartal 2011 Regionernes udgifter til medicintilskud 1.-4. kvartal 2011 Rapporten beskriver, hvordan salget af de tilskudsberettigede lægemidler til enkeltpersoner samt regionernes udgifter til medicintilskud for denne

Læs mere

Danskernes holdning til apoteket Oktober 2012

Danskernes holdning til apoteket Oktober 2012 Analyse Danskernes holdning til apoteket Oktober 2012 Danskernes tilfredshed med apoteket Resultaterne af en borgerholdningsundersøgelse Oktober 2012 Danmarks Apotekerforening Oktober 2012 2 af 12 Indhold

Læs mere

Af Lars Andersen - Direkte telefon: 33 55 77 17 20. december 1999 RESUMÈ

Af Lars Andersen - Direkte telefon: 33 55 77 17 20. december 1999 RESUMÈ i:\december 99\medicin-la.doc Af Lars Andersen - Direkte telefon: 33 55 77 17 20. december 1999 RESUMÈ LAVERE MEDICINPRISER I forbindelse med den indgående aftale om finanslov for 2000 tages der fat på

Læs mere

Bekendtgørelse om beregning af forbrugerpriser m.v. på lægemidler

Bekendtgørelse om beregning af forbrugerpriser m.v. på lægemidler BEK nr 1693 af 18/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. maj 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1807453 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

guide Spar en formue på din medcin Se prisforskellen: Oversigt og fakta sider Oktober Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide Spar en formue på din medcin Se prisforskellen: Oversigt og fakta sider Oktober Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Oktober 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Se prisforskellen: Spar en formue på din medcin 16 sider Oversigt og fakta Dyr medicin INDHOLD I DETTE HÆFTE: Spar en formue på

Læs mere

Danskernes holdning til apoteket Maj 2013

Danskernes holdning til apoteket Maj 2013 Analyse Danskernes holdning til apoteket Maj 2013 Tilfredshed med apoteket Kilde: MEGAFON, Maj 2013. Resultaterne af en MEGAFON-undersøgelse Maj 2013 Danmarks Apotekerforening 2 af 13 Indhold Den samlede

Læs mere

Prisfald på apotekerne gav mere medicin for færre penge i 2016

Prisfald på apotekerne gav mere medicin for færre penge i 2016 Danmarks Apotekerforening Analyse 31. maj 2017 Prisfald på apotekerne gav mere medicin for færre penge i 2016 Borgerne fik i 2016 udleveret medicin på apotekerne for godt 11 mia. kroner. Det var en procent

Læs mere

Parkinson Café 3400 Hillerød. 15. Oktober 2018

Parkinson Café 3400 Hillerød. 15. Oktober 2018 Parkinson Café 3400 Hillerød 15. Oktober 2018 Agenda Velkomst / Navneskilte Kaffe og kage Sang fra Højskolesangbogen Hvad Grønnegade centret tilbyder (Bendt Pedersen) Opfølgning på balancevest (Anders)

Læs mere

Regionernes udgifter til medicintilskud 1. halvår 2014

Regionernes udgifter til medicintilskud 1. halvår 2014 Regionernes udgifter til medicintilskud 1. halvår Analysen beskriver, hvordan salget af lægemidler solgt med tilskud 1 til enkeltpersoner samt regionernes udgifter til medicintilskud for denne gruppe har

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Apotekets kunder er især ældre kroniske patienter, der anvender mange lægemidler

Danmarks Apotekerforening. Apotekets kunder er især ældre kroniske patienter, der anvender mange lægemidler Danmarks Apotekerforening Analyse 26. september 2013 Apotekets kunder er især ældre kroniske patienter, der anvender mange lægemidler Ikke alle danskere kommer lige ofte på apoteket. Apotekernes receptkunder

Læs mere

Øget konkurrence, korteste ventetid, længste åbningstid og bedste tilgængelighed til apotek

Øget konkurrence, korteste ventetid, længste åbningstid og bedste tilgængelighed til apotek Danmarks Apotekerforening Analyse 19. december 2018 Øget konkurrence, korteste ventetid, længste åbningstid og bedste tilgængelighed til apotek Apotekerne havde i oktober 2018 den korteste ventetid, der

Læs mere

Sundhedssektorens økonomi, udgiftsudvikling, hvad driver udviklingen? NETØK seminaret den 4. marts 2016 Netværk for Økonomisk Politisk Debat (NETØK)

Sundhedssektorens økonomi, udgiftsudvikling, hvad driver udviklingen? NETØK seminaret den 4. marts 2016 Netværk for Økonomisk Politisk Debat (NETØK) Sundhedssektorens økonomi, udgiftsudvikling, hvad driver udviklingen? NETØK seminaret den 4. marts 2016 Netværk for Økonomisk Politisk Debat (NETØK) Jørgen Clausen, cheføkonom Lif (Lægemiddelindustriforeningen)

Læs mere

Mere medicin for færre penge på apoteket i 2017

Mere medicin for færre penge på apoteket i 2017 Danmarks Apotekerforening Analyse 13. juni 2018 Mere medicin for færre penge på apoteket i 2017 I 2017 fik danskerne udleveret medicin for cirka 11 mia. kr. på apotekerne. Dette var et fald på to procent

Læs mere

Ad. side 14, Figur 2: Beløbene vedr. recepturgebyr, variabel og fast avance fremgår af bekendtgørelse nr. 183 af 20. februar 2012.

Ad. side 14, Figur 2: Beløbene vedr. recepturgebyr, variabel og fast avance fremgår af bekendtgørelse nr. 183 af 20. februar 2012. Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kfst@kfst.dk SHA@kfst.dk Dato: 22. maj 2012 Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik

Læs mere

Prisudviklingen på det liberaliserede lægemiddelsortiment 2004-2008

Prisudviklingen på det liberaliserede lægemiddelsortiment 2004-2008 Prisudviklingen på det liberaliserede lægemiddelsortiment 2004-2008 Indhold Resumé Om undersøgelsen Metode vedrørende beregning af de gennemsnitlige priser Omsætningen af de liberaliserede lægemidler Den

Læs mere

Aftale mellem Sundhedsministeriet og Lægemiddelindustriforeningen

Aftale mellem Sundhedsministeriet og Lægemiddelindustriforeningen 1 af 6 18-06-2012 11:22 Aftale mellem Sundhedsministeriet og Lægemiddelindustriforeningen Journal nr. 2:8032-7 Rådsmødet den 15. december 1999 1. Resumé Sundhedsministeriet og Lægemiddelindustriforeningen

Læs mere

PRÆSENTATION AF AMGROS. Udvalgte nøgletal 2016

PRÆSENTATION AF AMGROS. Udvalgte nøgletal 2016 PRÆSENTATION AF AMGROS Udvalgte nøgletal 216 KORT OM AMGROS I/S Amgros er ejet af alle regioner og har en politisk bestyrelse Amgros står for indkøb af ca. 98 pct. af de lægemidler, der anvendes på de

Læs mere

MEGAFON: Tilfredse danskere ønsker ikke liberalisering af apoteker

MEGAFON: Tilfredse danskere ønsker ikke liberalisering af apoteker Danmarks Apotekerforening Analyse 2. april 2014 MEGAFON: Tilfredse danskere ønsker ikke liberalisering af apoteker Et markant flertal på tre ud af fire danskere siger nej til en liberalisering af apotekerne,

Læs mere

Flemming Sonne, Adm. direktør, Amgros I/S 7. Oktober 2015 Rebild 1

Flemming Sonne, Adm. direktør, Amgros I/S 7. Oktober 2015 Rebild 1 Hvordan har udviklingen været i lægemiddeludgifter de seneste par år, på hvilke områder, og hvad forventer vi for de kommende år? Kan noget mindske stigningen? Flemming Sonne, Adm. direktør, Amgros I/S

Læs mere

MEGAFON: Tårnhøj tilfredshed med de danske apotekers service, tilgængelighed og faglighed

MEGAFON: Tårnhøj tilfredshed med de danske apotekers service, tilgængelighed og faglighed Danmarks Apotekerforening Analyse 9. april 2014 MEGAFON: Tårnhøj tilfredshed med de danske apotekers service, tilgængelighed og faglighed Ni ud af ti danskere er tilfredse eller meget tilfredse med apoteket,

Læs mere

Sct. Nicolai apotek Besøg af Sundhedssamordningsudvalget

Sct. Nicolai apotek Besøg af Sundhedssamordningsudvalget Sct. Nicolai apotek Besøg af Sundhedssamordningsudvalget Program Lidt om Sct. Nicolai apotek Apotekerne i Danmark Den nye apotekerlov Apotekernes samarbejde med regionen Rundvisning 2 Sct. Nicolai apotek

Læs mere

1. Hovedtal for apoteksdriften Apotekernes bruttoomsætning, bruttoavance, driftsudgifter og overskud er vist i tabel 1. Omsætningen er her og i det følgende opgjort eksklusive merværdiafgift. Tilsvarende

Læs mere

billigste synonyme lægemiddel. Det er Lægemiddelstyrelsen, som løbende følger markedet og udmelder en tilskudspris til apotekerne på det billigste

billigste synonyme lægemiddel. Det er Lægemiddelstyrelsen, som løbende følger markedet og udmelder en tilskudspris til apotekerne på det billigste Skrivelse med orientering om Lov om ændring af lov om social pension (Forbedring af den supplerende pensionsydelse) og Lov om ændring af lov om offentlig sygesikring, lov om social pension og lov om højeste,

Læs mere

Statistik over Nye Lægemidler

Statistik over Nye Lægemidler Statistik over Nye Lægemidler På esundhed.dk under Nye Lægemidler kan du trække rapporter, der viser statistik over brugen af nye lægemidler. I det følgende beskrives, hvilke lægemidler statistikken omfatter

Læs mere

Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen

Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen Danmarks Apotekerforening Analyse 24. januar 2017 Ny lov har givet en tredjedel flere apoteker, øget konkurrencen og forbedret servicen Siden der blev løsnet op for apoteksreguleringen i 2015 og åbnet

Læs mere

eller indeholder præcis de samme aktive stoffer

eller indeholder præcis de samme aktive stoffer Statistik over Nye Lægemidler På esundhed.dk under Nye Lægemidler kan du trække rapporter, der viser statistik over brugen af nye lægemidler. I det følgende beskrives, hvilke lægemidler statistikken omfatter

Læs mere

Konkurrence om distribution af medicin

Konkurrence om distribution af medicin Konkurrence om distribution af medicin Oktober 2016 Konkurrencen om distribution af medicin Konkurrencerådet Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf.: +45 41 71 50 00 E-mail:

Læs mere

HENVENDELSE FRA KONKURRENCERÅDET TIL MINISTEREN FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE OG ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN EFTER KONKURRENCELOVENS 2, STK.

HENVENDELSE FRA KONKURRENCERÅDET TIL MINISTEREN FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE OG ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN EFTER KONKURRENCELOVENS 2, STK. 27-06 2012 12/06377 /SHA/SUPO PUNKT #: TEKST HENVENDELSE FRA KONKURRENCERÅDET TIL MINISTEREN FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE OG ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN EFTER KONKURRENCELOVENS 2, STK. 5 KONKURRENCE- OG

Læs mere

Regionernes udgifter til medicintilskud 4. kvartal 2010

Regionernes udgifter til medicintilskud 4. kvartal 2010 Regionernes udgifter til medicintilskud 4. kvartal 2010 Formålet med overvågningen af regionernes udgifter til medicintilskud er at følge salget af de tilskudsberettigede lægemidler. Opgørelserne omfatter

Læs mere

Medicintilskud I MEDICINTILSKUDSSYSTEMET. Lægemiddelstyrelsen. Generelt om medicintilskud

Medicintilskud I MEDICINTILSKUDSSYSTEMET. Lægemiddelstyrelsen. Generelt om medicintilskud MEDICINTILSKUDSSYSTEMET 169 Medicintilskud I Lægemiddelstyrelsen Det danske medicintilskudssystem er bygget op af en række elementer, som tilsammen skal sørge for, at ingen patienter af økonomiske grunde

Læs mere

Generelt om at tage medicin

Generelt om at tage medicin GRUPPEPSYKOEDUKATION Baggrundsmateriale til facilitator Medicinpædagogik og psykoedukation 1 6 Grunden til, at der er udarbejdet et generelt ark er, at svarene på disse spørgsmål stort set er de samme

Læs mere

Salg af liberaliserede håndkøbslægemidler 2006-2010. Indhold

Salg af liberaliserede håndkøbslægemidler 2006-2010. Indhold Salg af liberaliserede håndkøbslægemidler 2006 2010 Indhold INDHOLD... 1 RESUMÉ... 2 OM UNDERSØGELSEN... 3 DET SAMLEDE SALG AF LIBERALISEREDE HÅNDKØBSLÆGEMIDLER (OPGJORT I KR.)... 4 UDVIKLING I SALG AF

Læs mere

En fælles indsats mod forfalsket medicin DMVO. Dansk Medicin Verifikation Organisation

En fælles indsats mod forfalsket medicin DMVO. Dansk Medicin Verifikation Organisation En fælles indsats mod forfalsket medicin Dansk Medicin Organisation Et fælles europæisk system til sikring af lægemiddelpakningernes ægthed For at beskytte patienterne mod forfalsket medicin, skal alle

Læs mere

Besvarelse af spørgsmål nr. 265 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 16.

Besvarelse af spørgsmål nr. 265 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har stillet til indenrigs- og sundhedsministeren den 16. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 265 Offentligt Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 18. april 2006 Kontor: Lægemiddelkontoret J.nr.: 2006-13009-331 Sagsbeh.: TBA Fil-navn: Dokument

Læs mere

Bekendtgørelse om beregning af forbrugerpriser m.v. på lægemidler

Bekendtgørelse om beregning af forbrugerpriser m.v. på lægemidler BEK nr 450 af 09/04/2015 (Historisk) Udskriftsdato: 15. februar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1500612 Senere ændringer til

Læs mere

Konkurrencerådets afgørelse af 26. november 2014, Nomeco og Tjellesen Max Jennes koordinering af gebyrer og andre forretningsbetingelser

Konkurrencerådets afgørelse af 26. november 2014, Nomeco og Tjellesen Max Jennes koordinering af gebyrer og andre forretningsbetingelser Dansk Forening for Konkurrenceret 18. maj 2015 Konkurrencerådets afgørelse af 26. november 2014, Nomeco og Tjellesen Max Jennes koordinering af gebyrer og andre forretningsbetingelser Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg,

Læs mere

50 % flere apoteker øger konkurrencen og giver længere åbningstider og korte ventetider

50 % flere apoteker øger konkurrencen og giver længere åbningstider og korte ventetider Danmarks Apotekerforening Analyse 31. august 2018 50 % flere apoteker øger konkurrencen og giver længere åbningstider og korte ventetider 3 år efter liberaliseringen af apoteksreguleringen i juli 2015

Læs mere

R o s k i l d e. "Bedst og billigst" Medicinindsatsen i Roskilde Amt. Sundhedsforvaltningen

R o s k i l d e. Bedst og billigst Medicinindsatsen i Roskilde Amt. Sundhedsforvaltningen R o s k i l d e A m t "Bedst og billigst" Medicinindsatsen i Roskilde Amt Sundhedsforvaltningen Forord Der er gjort mange forsøg fra politisk side på at styre de hastigt stigende medicinudgifter. Trods

Læs mere

Priscykler i markedet for receptpligtig medicin efter patentudløb

Priscykler i markedet for receptpligtig medicin efter patentudløb KFST uafhængig konkurrencemyndighed VELFUNGERENDE MARKEDER 11 2017 Priscykler i markedet for receptpligtig medicin efter patentudløb Gæsteskribenter: Frederik Plum Hauschultz, PhD-studerende & Anders Munk-Nielsen,

Læs mere

Ulighed i medicin. Tre konkrete forslag til større social lighed i medicinanvendelsen

Ulighed i medicin. Tre konkrete forslag til større social lighed i medicinanvendelsen Ulighed i medicin Tre konkrete forslag til større social lighed i medicinanvendelsen Apotekerne møder hver dag de udsatte borgere, som på grund af deres større medicinforbrug hører til dem, der bruger

Læs mere

Laveste ventetid målt på apotekerne siden 2008

Laveste ventetid målt på apotekerne siden 2008 Danmarks Apotekerforening Analyse 6. november Laveste ventetid målt på apotekerne siden 2008 I den seneste måling af apotekernes ventetid fra oktober var den gennemsnitlige ventetid 3 minutter og 1 sekund.

Læs mere

Strategi på lægemiddelområdet de kommende år. Bedst og Billigst BOB

Strategi på lægemiddelområdet de kommende år. Bedst og Billigst BOB Strategi på lægemiddelområdet de kommende år Bedst og Billigst BOB Basisindsats Bedst og Billigst BOB Kvalitetsudvikling Medicin er et indsatsområde ( 12c udvalg) Øvrige områder Patientforløb Patientsikkerhed

Læs mere

HØRINGSSVAR. Sundheds- og Ældreministeriet. Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik

HØRINGSSVAR. Sundheds- og Ældreministeriet. Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sundheds- og Ældreministeriet HØRINGSSVAR Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: DEPTFE Koordineret med: Sagsnr.: 1606858 Dok. nr.: 131473 Dato: 28. juni 2016 Fælles høringssvar fra Sundheds-

Læs mere

MEDICINFORBRUG - OVERBLIK 3. kvartal Kvartalstal fra Lægemiddelstatistikken

MEDICINFORBRUG - OVERBLIK 3. kvartal Kvartalstal fra Lægemiddelstatistikken MEDICINFORBRUG - OVERBLIK 3. kvartal 2017 Kvartalstal fra Lægemiddelstatistikken 1. Det samlede lægemiddelsalg MedicinForbrug - Overblik opgør udviklingen af det samlede salg af lægemidler solgt på apotek

Læs mere

Sidste år gik over 1100 lægemidler i

Sidste år gik over 1100 lægemidler i Boksord FRA PATENT TIL PATIENT Af Anne Cathrine Schjøtt Restordrer: Amgros forsøger at minimere skaderne Restordrer har en negativ betydning for hospitalernes lægemiddelforsyning. Derfor forsøger hospitalernes

Læs mere

Regionernes udgifter til medicintilskud 2013

Regionernes udgifter til medicintilskud 2013 Regionernes udgifter til medicintilskud Analysen beskriver, hvordan salget af lægemidler solgt med tilskud 1 til enkeltpersoner samt regionernes udgifter til medicintilskud for denne gruppe har udviklet

Læs mere

Undersøgelse af apoteksrabatter. Indførelse af nye rabatsystemer i 2006

Undersøgelse af apoteksrabatter. Indførelse af nye rabatsystemer i 2006 1. februar 2007 J.nr. 5411-474 Undersøgelse af apoteksrabatter Indførelse af nye rabatsystemer i 2006 Baggrund På baggrund af en henvendelse fra Lægemiddelindustriforeningen (Lif) i februar 2006 anmodede

Læs mere

Reallønnen har det skidt for nogle af os

Reallønnen har det skidt for nogle af os 13-0542 - Poul - 21.05.2013 Kontakt: Poul Pedersen - poul@ftf.dk Tlf.: 33 36 88 48 Reallønnen har det skidt for nogle af os Udviklingen i reallønnen for ansatte i den private sektor er positiv. Og tak

Læs mere

Kort ventetid og længere åbningstider på apoteket

Kort ventetid og længere åbningstider på apoteket Danmarks Apotekerforening Analyse 28. september 2016 Kort ventetid og længere åbningstider på apoteket En ny måling viser, at 84 procent af borgerne bliver ekspederet på apoteket inden for fem minutter.

Læs mere

Salg af liberaliserede lægemidler 2006-2013

Salg af liberaliserede lægemidler 2006-2013 Salg af liberaliserede lægemidler 26-213 213 Salg af liberaliserede lægemidler, 26-213 Af Ulrik Lindved Clausen Kontakt: Marie Ø. Hagedorn, MAOH@SSI.DK Udgiver: Statens Serum Institut Ansvarlig institution:

Læs mere

Selvvalg af håndkøbsmedicin i Danmark

Selvvalg af håndkøbsmedicin i Danmark A August 2016 Baggrund & Budskaber Selvvalg af håndkøbsmedicin i Danmark 1. Forslaget: Sundheds- og Ældreministeriet har stillet forslag om at indføre selvvalg af håndkøbsmedicin i Danmark. Forslaget er

Læs mere

Magistrelle lægemidler

Magistrelle lægemidler Magistrelle lægemidler Implementeringsnote Introduktion Fra 2019 stilles der et stamdatasæt til rådighed på NSP en, indeholdende magistrelle lægemidler produceret efter fast forskrift. Magistrelle lægemidler

Læs mere

Regulering af apotekssektoren. Konkurrenceanalyse 02/2010

Regulering af apotekssektoren. Konkurrenceanalyse 02/2010 Regulering af apotekssektoren Konkurrenceanalyse 02/2010 Februar 2010 REGULERING AF APOTEKSSEKTOREN FEBRUAR 2010 Oplag 500 stk. Konkurrencestyrelsen Nyropsgade 30 1780 København V Tlf.: 72 26 80 00 Fax:

Læs mere

Lægemidler mod psykoser Solgte mængder og personer i behandling

Lægemidler mod psykoser Solgte mængder og personer i behandling Danmarks Apotekerforening Analyse 28. januar 15 Borgere i Syddanmark og Region Sjælland får oftest midler mod psykoser Der er store forskelle i forbruget af lægemidler mod psykoser mellem landsdelene.

Læs mere

Antidepressive lægemidler Solgte mængder og personer i behandling

Antidepressive lægemidler Solgte mængder og personer i behandling Danmarks Apotekerforening Analyse 1. april 213 Kvinder i Syddanmark bruger oftest antidepressiv medicin Forbruget af antidepressiv medicin er mere end firedoblet i perioden fra 1996 til 212. Alene i perioden

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Næsten alle medicingennemgange afslører medicinproblemer

Danmarks Apotekerforening. Næsten alle medicingennemgange afslører medicinproblemer Danmarks Apotekerforening Analyse 13. juni 2013 Næsten alle medicingennemgange afslører medicinproblemer 94 procent af alle personer, der fik gennemført en medicingennemgang på apotek, fik afdækket et

Læs mere

NOTAT. Lægemiddeludgifter. Dato: 4. december 2015

NOTAT. Lægemiddeludgifter. Dato: 4. december 2015 NOTAT Dato: 4. december 2015 Lægemiddeludgifter Danske Regioner har den 2. december 2015 rundsendt notat, der indeholder en række bemærkninger til udgiftsudviklingen på lægemiddelområdet. Lif redegør nedenfor

Læs mere

Fundamentalanalyse og værdiansættelse af Matas A/S Fundamental analysis and valuation of Matas A/S

Fundamentalanalyse og værdiansættelse af Matas A/S Fundamental analysis and valuation of Matas A/S Cand.merc.aud Kandidatafhandling Copenhagen Business School 2015 Institut for Regnskab og Revision Fundamentalanalyse og værdiansættelse af Matas A/S Fundamental analysis and valuation of Matas A/S Forfatter:

Læs mere

Danmarks Apotekerforening. Fald i salget af svage smertestillende lægemidler efter receptpligt

Danmarks Apotekerforening. Fald i salget af svage smertestillende lægemidler efter receptpligt Danmarks Apotekerforening Analyse 17. december Fald i salget af svage smertestillende lægemidler efter receptpligt Det månedlige salg af svage smertestillende lægemidler er i faldet med cirka procent,

Læs mere

L 38 selvvalg for visse håndkøbslægemidler

L 38 selvvalg for visse håndkøbslægemidler L 38 selvvalg for visse håndkøbslægemidler Dagsorden Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 L 38 Bilag 8 Offentligt Baggrund afsæt i moderniseringen af apotekersektoren Reglerne i dag m.v. Lægemiddelstyrelsen

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2014

Øjebliksbillede 4. kvartal 2014 Øjebliksbillede 4. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 4. kvartal 2014 Introduktion 4. kvartal er ligesom de foregående kvartaler mest kendetegnet ved lav vækst, lave renter og nu, for første gang i mange

Læs mere

Vejledning om ansøgning om generelt tilskud eller generelt klausuleret tilskud til lægemidler

Vejledning om ansøgning om generelt tilskud eller generelt klausuleret tilskud til lægemidler Dato 9. november 2017 Sagsnr. 2017103730 UDKAST Vejledning om ansøgning om generelt tilskud eller generelt klausuleret tilskud til lægemidler Indledning Denne vejledning uddyber reglerne i sundhedslovens

Læs mere

Vejledning til prisloftaftalen for primærsektoren

Vejledning til prisloftaftalen for primærsektoren Lægemiddelindustriforeningen (Lif) Sundheds- og Ældreministeriet Lægemiddelstyrelsen 27. september 2016 Vejledning til prisloftaftalen for primærsektoren Lifs medlemsvirksomheder har siden 2007 været omfattet

Læs mere

Apoteker sikrer sundhedsfaglighed og øger tilgængelighed i byerne men yderområder og vagt presses

Apoteker sikrer sundhedsfaglighed og øger tilgængelighed i byerne men yderområder og vagt presses Danmarks Apotekerforening Analyse 24. juni 2015 Ny apoteksregulering 1. juli 2015: Apoteker sikrer sundhedsfaglighed og øger tilgængelighed i byerne men yderområder og vagt presses Den 1. juli 2015 træder

Læs mere

Bekendtgørelse om beregning af afgift og ydelse af tilskud til apotekere m.v.

Bekendtgørelse om beregning af afgift og ydelse af tilskud til apotekere m.v. BEK nr 1690 af 18/12/2018 Udskriftsdato: 6. marts 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1807453 Senere ændringer til forskriften BEK nr 77 af 25/01/2019

Læs mere

1. Tvivlsomme hovedkonklusioner om problemer i apotekssektoren

1. Tvivlsomme hovedkonklusioner om problemer i apotekssektoren 15-05-2012 400/00034 Danmarks Apotekerforenings notat om udkast til henvendelse fra Konkurrencerådet til ministeren for sundhed og forebyggelse og erhvervs- og vækstministeren om konkurrenceforholdene

Læs mere

Trends i salget af apoteksforbeholdt medicin Udviklingen i 1. kvartal 2014

Trends i salget af apoteksforbeholdt medicin Udviklingen i 1. kvartal 2014 Trends i salget af apoteksforbeholdt medicin Udviklingen i 1. kvartal 2014 Trends i salget af apoteksforbeholdt medicin fokuserer på de lægemidler eller lægemiddelgrupper, hvor der har været de største

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder

TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 L 35 Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Sundhedsjura og lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMKFH Sags nr.: 1401990 Dok. Nr.: 1533125

Læs mere

Fremtidens apotek. forslag til modernisering af apotekssektoren

Fremtidens apotek. forslag til modernisering af apotekssektoren Apotekerne møder hver dag de mest ressourcesvage borgere i samfundet. Blandt de svageste mennesker i samfundet er der en højere forekomst af fysiske og psykiske sygdomme, og mange har oveni sociale og

Læs mere

Svage smertestillende lægemidler

Svage smertestillende lægemidler Svage smertestillende lægemidler Salget før og efter receptpligt på store pakninger 2014 Det månedlige salg af svage smertestillende midler før og efter de store pakninger kom på recept i september 2013

Læs mere

Bekendtgørelse om beregning af forbrugerpriser m.v. på lægemidler

Bekendtgørelse om beregning af forbrugerpriser m.v. på lægemidler BEK nr 388 af 16/04/2010 Udskriftsdato: 24. juni 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsministeriet, j.nr. 1000556 Senere ændringer til forskriften BEK nr

Læs mere

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 2014 Introduktion 3. kvartal har ligesom de foregående kvartaler været præget af ekstrem lav vækst i alle dele af økonomien. BNP-væksten

Læs mere

Trends i salget af apoteksforbeholdt medicin Udviklingen i 2. kvartal 2014

Trends i salget af apoteksforbeholdt medicin Udviklingen i 2. kvartal 2014 Trends i salget af apoteksforbeholdt medicin Udviklingen i 2. kvartal 2014 Trends i salget af apoteksforbeholdt medicin fokuserer på de lægemidler eller lægemiddelgrupper, hvor der har været de største

Læs mere

for kvaliteten af lægemiddelbehandlingen og samtidig indebære en serviceforbedring for patienterne i form af forbedret tilgængelighed.

for kvaliteten af lægemiddelbehandlingen og samtidig indebære en serviceforbedring for patienterne i form af forbedret tilgængelighed. Formanden Danmarks Apotekerforening Bredgade 54 1260 København K Telefon 33 76 76 00 Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K 13-08-2018 BIS/TAN/412/00061 Svar på høring om udkast

Læs mere

Den stille afprivatisering. Genkommunalisering: I Europa efter årtusindeskiftet

Den stille afprivatisering. Genkommunalisering: I Europa efter årtusindeskiftet Den stille afprivatisering Genkommunalisering: I Europa efter årtusindeskiftet Forsyningssektorens fremtid til debat regeringsgrundlag 2015. Grundlæggende udfordring af fælleseje og nonprofitstruktur.

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Danmarks Apotekerforening Bredgade 54 1260 København K Telefon 33 76 76 00 Fax 33 76 76 99 apotekerforeningen@apotekerforeningen.dk www.apotekerforeningen.dk Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade

Læs mere

Ordiprax.dk. Et hurtigt overblik over dine ordinationer

Ordiprax.dk. Et hurtigt overblik over dine ordinationer Ordiprax.dk Et hurtigt overblik over dine ordinationer 1 Indhold Forkortelser og begreber... 3 Hvor kommer data fra?... 4 Ordiprax - opbygning... 4 Kom godt i gang med Ordiprax... 5 Sådan logger du ind...

Læs mere

Introduktion til Dosisdispensering på Fælles Medicinkort (FMK)

Introduktion til Dosisdispensering på Fælles Medicinkort (FMK) Introduktion til Dosisdispensering på Fælles Medicinkort (FMK) 2019 Udgiver Team for fælles medicinkort, Sundhedsdatastyrelsen Ansvarlig institution Sundhedsdatastyrelsen Version 1 Versionsdato 30. august

Læs mere

Vejledning til ansøgning om generelt tilskud. Lovgrundlag

Vejledning til ansøgning om generelt tilskud. Lovgrundlag Vejledning til ansøgning om generelt tilskud Lovgrundlag Lægemiddelstyrelsen træffer i henhold til sundhedslovens 144, stk. 1-3, samt sundhedslovens 152, stk. 2 og 4, afgørelse om, hvorvidt Regionsrådet

Læs mere

SEPTEMBER 2014 MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE ANALYSE AF INDKØB AF LÆGEMIDLER I PRIMÆRSEKTOREN RAPPORT

SEPTEMBER 2014 MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE ANALYSE AF INDKØB AF LÆGEMIDLER I PRIMÆRSEKTOREN RAPPORT SEPTEMBER 2014 MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE ANALYSE AF INDKØB AF LÆGEMIDLER I PRIMÆRSEKTOREN RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99

Læs mere

TMJ s bemærkninger til KFST's udkast til analyse om grossistmarkedet for medicin

TMJ s bemærkninger til KFST's udkast til analyse om grossistmarkedet for medicin TMJ s bemærkninger til KFST's udkast til analyse om grossistmarkedet for medicin På vegne af Tjellesen Max Jenne A/S (TMJ) skal vi i det følgende fremkomme med bemærkninger til KFST s høringsudkast af

Læs mere

Lægemiddelkonsulenteksamen 11. juni 2013 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar

Lægemiddelkonsulenteksamen 11. juni 2013 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Lægemiddelkonsulenteksamen 11. juni 2013 Modul 3: Lov, etik og aktører MED svar Tjek, at eksamensnummeret øverst på denne side er det samme som på dit eksamenskort. Ved besvarelsen må der ikke benyttes

Læs mere