Tiltrædelseslandene og konvergenskriterierne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tiltrædelseslandene og konvergenskriterierne"

Transkript

1 35 Tiltrædelseslandene og konvergenskriterierne Niels Peter Hahnemann, Økonomisk Afdeling, og Jens Anton Kjærgaard Larsen, Internationalt Kontor INDLEDNING På Det Europæiske Råds møde i København i december 2002 lykkedes det at afslutte optagelsesforhandlingerne med 0 lande med henblik på deres optagelse i EU-samarbejdet pr.. maj Herudover fik Bulgarien og Rumænien stillet i udsigt, at de vil kunne blive optaget i EU i På tidspunktet for indtræden i EU vil disse lande i relation til ØMUen få status som "udelande" og dermed ligesom de nuværende udelande Danmark, Storbritannien og Sverige være en del af ØMUen uden at være en del af eurosamarbejdet. De nye medlemslande vil dog være forpligtet til at indføre euroen, når EU-traktatens kriterier for deltagelse, konvergenskriterierne, er opfyldt. 2 Konvergenskriterierne for optagelse i eurosamarbejdet har fire hovedelementer. Der kræves sunde offentlige finanser, en høj grad af prisstabilitet målt ved en inflationstakt, som ligger tæt op ad inflationen i de tre EU-lande med den største grad af prisstabilitet, en varig konvergens i form af en begrænset forskel i rentesatser for lange statsobligationer eller tilsvarende papirer i forhold til de tre EU-lande med den største grad af prisstabilitet, samt overholdelse af de normale udsvingsmargener inden for EUs valutakursmekanisme i mindst to år uden alvorlige spændinger. I denne artikel gøres der en foreløbig status over den økonomiske situation og opfyldelse af konvergenskriterierne i de 0 tiltrædelseslande, som topmødet i København godkendte som nye medlemmer af EU. 2 Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn. Tiltrædelsestraktaten planlægges underskrevet af de nuværende og kommende EU-lande 6. april Alle tiltrædelseslandene bortset fra Cypern afholder folkeafstemning om EU-medlemskabet. Malta afholder som det første land afstemning 8. marts Udelandene Danmark og Storbritannien, der har traktatretlige undtagelser fra at deltage i eurosamarbejdet, er ikke forpligtet til at indføre euroen på noget tidspunkt. Sverige har ikke sådanne undtagelser, men skal forud for euromedlemskab overholde de normale udsvingsmargener inden for EUs valutakursmekanisme i mindst to år. Sverige afholder folkeafstemning 4. september 2003.

2 36 OVERBLIK OVER TILTRÆDELSESLANDENES ØKONOMISKE SITUATION De ti tiltrædende lande har en samlet befolkning på 75 millioner. Deres samlede bruttonationalindkomst, BNI, svarer til lidt under Hollands. Polen er den største økonomi med et BNI lidt mindre end det danske. Tjekkiets og Ungarns økonomier er kun en tredjedel af Polens, mens de øvrige økonomier er meget små. Indkomstniveauet i tiltrædelseslandene ligger som uvejet gennemsnit på kun godt 20 pct. af niveauet i EU, hvis der måles med løbende valutakurser. Prisniveauerne i landene er under halvdelen af EUs. Korrigeres der for forskelle i købekraft, kommer de tiltrædende lande op på godt 40 pct. af indkomstniveauet i EU, jf. tabel. Til sammenligning var indkomstniveauet i Grækenland, Portugal og Spanien omkring pct. af EU-gennemsnittet (købekraftskorrigeret) ved deres EU-tiltrædelse. Ud over at være små er de tiltrædende lande meget åbne økonomier. Fx udgør vareeksporten plus -importen pct. af BNP i Tjekkiet og Ungarn. Undtagelsen er Polen, hvor eksporten plus importen svarer til 5 pct. af BNP (lidt mindre end fx Danmarks 58 pct.). 66 pct. af de tiltrædende landes samlede vareeksport går til EU, mens kun 4 pct. går til USA. Den økonomiske vækst i de tiltrædende lande har de sidste 5-7 år gennemsnitligt ligget betydeligt over væksten i EU. Den høje vækst har bl.a. været forårsaget af "catching up" i forhold til indkomstniveauet i EU, effektivitetsgevinster som følge af økonomiske reformer, høje pro- BEFOLKNING OG INDKOMST, 2000 Tabel BNI Indbyggere BNI pr. capita PPP-BNI pr. capita Prisniveau Mia.dollar Millioner Dollar pct. af euroomr. Dollar pct. af euroomr. Relativt til USprisniveau Cypern... 9,4 0, Estland... 4,9, ,4 Letland... 6,9 2, ,4 Litauen... 0,8 3, ,4 Malta... 3,6 0, Polen... 6,8 38, ,5 Slovakiet , ,3 Slovenien , ,5 Tjekkiet... 53,9 0, ,4 Ungarn... 47,2 0, ,4 Danmark... 72,2 5, , Euroområdet , ,8 Kilde: The World Bank (2002). Målt som PPP-omregningsfaktoren (prisen i national valuta på den samme mængde varer og tjenesteydelser, som dollar ville købe i USA) divideret med den gennemsnitlige valutakurs over for dollar.

3 37 MAKROØKONOMISKE ÅRSGENNEMSNIT Tabel 2 BNP i mængder stigning i pct. Forbrugerpriser stigning i pct. Betalingsbalance pct. af BNP Budget pct. af BNP Arbejdsløshed pct. Cypern... 4,0 3,0-4,3-3,7 3,0 Estland... 4,8,0-7,3-0,9 2,6 Letland... 4,7 8,9-7,2-2,2 7,0 Litauen... 3,9 8,2-8,7-3,9 3,2 Malta... 3,6 2,7-8, -8,0 5, Polen... 4,3 2,4-3,2-4,3 8,5 Slovakiet... 4,3 7,7-6,9-3,3 9,2 Slovenien... 3,9 8,8-0,9 -,2 6,4 Tjekkiet... 2,3 6,3-4,4-3,6 8, Ungarn... 3,7 4,8-3,5-4,8 5,7 EU... 2,3 2, 0,5-2,0 8,2 Kilde: EBRD (2002), IMF (2002), EU-Kommissionen (2002a) duktivitetsstigninger samt stigende markedsandele for landenes eksport. Væksten har været ledsaget af betydelige makroøkonomiske balanceproblemer. Tiltrædelseslandene har høj inflation, som dog er faldet markant gennem de senere år, store underskud på den løbende betalingsbalance, underskud på de offentlige budgetter og en betydelig arbejdsløshed, jf. tabel 2. Som (meget) små, åbne økonomier med relativt lavt indkomstniveau er EUs importefterspørgsel en vigtig faktor for tiltrædelseslandenes vækst. I de senere år er den indenlandske efterspørgsel dog begyndt at spille en større rolle for den overordnede konjunkturudvikling. I 200 blev væksten i EU mere end halveret i forhold til året før, men nedgangen i tiltrædelseslandenes vækst fra 4, pct. i 2000 til 2,5 pct. i 200 blev lidt mere moderat. Årsagen var en stigende indenlandsk efterspørgsel i bl.a. de større af økonomierne understøttet af en lempeligere finanspolitik. I 2002 faldt væksten i tiltrædelseslandene yderligere lidt til 2, pct., men samtidig fortsatte udviklingen i retning af økonomisk-politisk understøtning af efterspørgslen. Tilstrømningen af direkte investeringer fra udlandet, FDI, bidrog dog også til den indenlandske efterspørgsel via de reale investeringer. I 2003 ventes der højere vækst i tiltrædelseslandene som følge af en forventet opgang i EU-landenes importefterspørgsel. Den seneste vurdering fra EU-Kommissionen lyder på 3,6 pct., jf. tabel 3. Mens den gennemsnitlige vækst i tiltrædelseslandenes samlede produktion og efterspørgsel siden midten af 990'erne således har været, og fortsat ventes at være, relativ høj, har den makroøkonomiske udvikling i de enkelte lande været ret forskellig:

4 38 UDVIKLING I EFTERSPØRGSEL OG PRODUKTION I TILTRÆDELSESLANDENE, , PROCENTVIS STIGNING I MÆNGDER Tabel Indenlandsk efterspørgsel...,3 2,4 3,7 Privat forbrug... 3,0 4,0 3,6 Offentligt forbrug..., 2,9 2,0 Faste bruttoinvesteringer... -, -0, 4,6 Eksport af varer og tjenester... 9,6 4,4 7, Import af varer og tjenester... 6,6 4,8 7,0 BNP... 4, 2,5 2, 3,6 Memo: EUs BNP... 3,4,5,0 2,0 Anm.: 2003 er skøn, 2002 er delvist skønnet. Kilde: EU-Kommissionen (2002b). Polen havde høj vækst fra midten af 990'erne, men kom i ind i en periode med økonomisk stagnation. Stagnationen var primært forårsaget af indenlandske årsager, herunder pengepolitisk stramning og "crowding out" fra en løs finanspolitik. De seneste indikatorer for Polen peger på en opgang i den indenlandske efterspørgsel understøttet af en lempeligere pengepolitik. Tjekkiet havde høj vækst fra midten af 990'erne, indtil det i kom ind i økonomisk recession på grund af en indenlandsk bankkrise. Siden 2000 er Tjekkiet igen kommet op på pæne vækstrater understøttet af en lempelig finanspolitik. Ungarn havde relativ lav vækst fra midten af 990'erne afløst af vedvarende høj vækst siden 997 drevet af en relativ stærkt stigende eksport. Ungarn måtte i notere mere afdæmpet vækst samtidig med, at finanspolitikken blev ekspansiv. De baltiske lande og Slovakiet havde høj vækst fra midten af 990'erne, men disse fire lande blev alle ramt relativ hårdt af efterdønningerne af krisen i Rusland i 998, for Slovakiets vedkommende i form af en valutakrise. De er kun i mindre grad blevet ramt af den europæiske økonomiske afmatning i Landene skiller sig ud ved store og i de senere år stigende underskud på den løbende betalingsbalance. Slovenien har haft vedvarende stabil og høj vækst siden midten af 990'erne. Landet skiller sig ud ved lave betalingsbalance- og budgetunderskud. I substituerede Slovenien den aftagende importefterspørgsel fra EU med stigende eksport til Rusland, Kroatien mfl. og kunne således opretholde en pæn, men dog aftagende BNP-vækst. Malta og til dels Cypern har haft meget hurtigt voksende økonomier gennem det meste af 990'erne. Turistindtægter udgør en

5 39 betydelig del af disse to landes BNP, og begge blev ramt af lavere turistindtægter efter begivenhederne i USA. september 200. Tiltrædelseslandenes samlede underskud på betalingsbalancens løbende poster har i de senere år ligget omkring 4-5 pct. af BNP. Det må i international sammenhæng betegnes som højt, og for enkelte af landene er der tale om underskud helt op mod 0 pct. af BNP. Underskuddene afspejler dog delvist et højt investeringsniveau. Til trods for, at BNP-væksten i de senere år er mere drevet af indenlandsk efterspørgsel, er der ikke tegn på yderligere forøgelse af det samlede betalingsbalanceunderskud. De store betalingsbalanceunderskud har ikke givet anledning til generel uro omkring tiltrædelseslandene på de finansielle markeder, hvilket bl.a. hænger sammen med, at de i betydende grad finansieres af direkte investeringer fra udlandet (FDI). Indadgående FDI dækker i flere af landene halvdelen eller mere af det løbende betalingsbalanceunderskud. Indstrømningen af FDI hænger sammen med landenes igangværende privatiseringsprogrammer samt udsigterne til medlemskab af EU, som også i sig selv har virket stabiliserende for nogle af landenes finansieringsforhold, bl.a. i form af en lavere rente. Alt i alt viser udviklingen i de sidste 5-7 år, at tiltrædelseslandene, til trods for betydelige makroøkonomiske balanceproblemer, har været i stand til at fastholde en relativ lang periode med høj vækst. Dette gælder især forekomsten af vedvarende og store, i visse tilfælde endog meget store, løbende betalingsbalanceunderskud, der ikke har voldt samme problemer, som man har set for mange emerging market økonomier i andre dele af verden. VALUTAKURSKRITERIET Ved indtræden i EU vil de nye medlemslande have frie rammer for valg af valutakursregime. Det eneste krav vedrørende valutakurser i forbindelse med EU-medlemskab er, at disse skal behandles som værende af fælles interesse. Som beskrevet er et af konvergenskriterierne for optagelse i eurosamarbejdet, at valutakursen har overholdt de normale udsvingsmargener inden for EUs valutakursmekanisme uden alvorlige spændinger i mindst to år forud for beslutningen om optagelse i euroen. Især må valutakursen i denne periode ikke være blevet devalueret på landets Den hidtidige praksis omkring tidspunktet for bedømmelse af et EU-medlemslands egnethed til optagelse i eurosamarbejdet har været, at ønske om en indtræden. januar er blevet behandlet ca. et halvt år før.

6 40 eget initiativ. Siden. januar 999 har EUs nuværende valutakursmekanisme, ERM2, udgjort rammen for vurdering af opfyldelsen af valutakurskriteriet. Hovedelementerne i ERM2 er, at der for de deltagende valutaer fastsættes en fast, men justerbar centralkurs, omkring hvilken markedskursen kan svinge med +/- 5 pct. Lande med en god konvergenssituation kan søge en aftale om et snævrere udsvingsbånd. Kravet om to års deltagelse i valutakursmekanismen er den formelle årsag til, at de nye medlemslande er udelukket fra at indtræde i eurosamarbejdet straks ved deres indtræden i EU. Mens udsvingsmargenen i ERM2 som standard er på +/- 5 pct. i forhold til centralkursen, har EU- Kommissionen i tidligere konvergensvurderinger tilkendegivet, at vurdering af en valutas stabilitet (om der har været alvorlige spændinger) som udgangspunktet vil skulle foretages på grundlag af, om valutakursen har bevæget sig inden for et snævrere område. Større udsving er dog ikke nødvendigvis udtryk for alvorlige spændinger. Således må der fx skelnes mellem en styrkelse og en svækkelse af valutakursen i forhold til centralkursen og omstændighederne i forbindelse hermed. ERM2 er et fleksibelt arrangement, hvor det i princippet vil være muligt at deltage med et currency board 2, hvis det vurderes at fungere hensigtsmæssigt. Det er dog et krav, at der opnås enighed om centralkursen. Ecofin-Rådet har tilkendegivet, at valutakursregimer baseret på andre valutaer end euro ligesom flydende kurser og crawling pegs er uforenelige med medlemskab af ERM2. Ensidig indførelse af euroen gennem såkaldt euroisering er efter Ecofin-Rådets opfattelse heller ikke i overensstemmelse med den underliggende tankegang bag traktatens ØMU-bestemmelser. En række af tiltrædelseslandene har udtrykt ønske om at indtræde i ERM2 så hurtigt som muligt efter optagelsen i EU. På nuværende tidspunkt har landene en række forskellige valutakursarrangementer dækkende hele spektret fra helt faste til frit flydende kurser, jf. tabel 4. Estland og Litauen har et currency board knyttet til euroen. Letland og Malta fører en fastkurspolitik over for en kurv af valutaer med et snævert udsvingsbånd. Cypern har unilateralt indført et "skygge" ERM2-arrangement med en officiel annonceret centralkurs og et udsvingsbånd på +/- 5 pct., hvilket også er tilfældet i Ungarn. I Ungarn er valutakursarrangementet dog kombineret med en inflationsmålsætning. Slovakiet og Slovenien benytter styret flydning, mens Polen og Tjekkiet opererer med flydende valutakursarrangementer. Flere lande 2 Danmark deltager i ERM2 valutakursmekanismen og har indgået en aftale om et snævert udsvingsbånd på +/- 2,25 pct. i forhold til centralkursen på 746,038 kr. pr. 00 euro. Deltagelse i ERM2 med et currency board vil udgøre en ensidig forpligtelse fra det pågældende lands side, der ikke giver ECB andre forpligtelser end dem, der er specificeret i den nugældende ERM2-aftale. For en nærmere beskrivelse af currency boards henvises til Bie og Hahnemann (2000).

7 4 TILTRÆDELSESLANDENES PENGEPOLITISKE STRATEGIER OG VALUTAKURSREGIMER Tabel 4 Valutakursordning Valuta Karakteristika Currency board Estland... Eurobaseret currency board Kroon Indført I 992 Litauen... Eurobaseret currency board Litas Indført I 994. Tilknytning ændredes i februar 2002 fra amerikanske dollar til euro Traditionel fast tilknytning Letland... Tilknytning til SDR Lats Udsvingsbånd +/- pct. Malta... Tilknytning til en kurv Lira Valutakurv (euro, dollar, pund): udsvingsbånd +/- 0,25 Unilateral efterligning af ERM2 Cypern... Tilknytning til euro med udsvingsbånd +/- 5 pct. Ungarn... Tilknytning til euro med udsvingsbånd +/- 5 pct. Pund Forint Valutakursordning kombineret med inflationsmål: 2,5-4,5 pct. ultimo 2003 Styret flydning Slovakiet... Styret flydning Koruna Slovenien... Styret flydning Tolar Monetært mål: Euroen anvendes uformelt som referencevaluta Uafhængig flydning Tjekkiet... Fri flydning Koruna Inflationsmål: 2-4 pct. ultimo 2005 Polen... Fri flydning Zloty Inflationsmål: 2-4 pct. ultimo 2003 Kilde: ECB månedsoversigt Juli IMFs klassifikation. vil således have mulighed for at fortsætte i ERM2 med valutakursarrangementer, der ligner de nuværende, mens fx Letland og Malta skal skifte tilknytningen af deres fastkurssystem til euro, og fx Tjekkiet og Polen må gøre sig overvejelser om et regimeskift ved optagelse i ERM2. OFFENTLIGE FINANSER Kriteriet vedrørende holdbare offentlige finanser fastsætter, at det offentlige budgetunderskud højest må være 3 pct. af BNP og den offentlige bruttogæld højest 60 pct. af BNP. Overskridelse af referenceværdien for budgetunderskud på 3 pct. af BNP kan dog tolereres ved usædvanlige og midlertidige omstændigheder, ligesom overskridelse af referenceværdien for den offentlige bruttogæld på 60 pct. af BNP kan tolereres, hvis gælden mindskes tilstrækkeligt og med en tilfredsstillende hastighed. Trods betydelige budgetmæssige udfordringer i forbindelse med overgangen fra plan- til markedsøkonomi, er det alligevel i flere af tiltrædelseslandene lykkedes at fastholde en forholdsvis stram finanspolitik igennem de senere år, jf. tabel 5. Det har bidraget til den makroøkonomiske stabilitet. I landene med store underskud var der frem til

8 42 OFFENTLIG BUDGETSALDO I TILTRÆDELSESLANDENE Tabel 5 Pct. af BNP Cypern... -4,9-4,5-3, -3,0-2,6 -,9-0,6-0,3 Estland... -0,4-4,0-0,4 0,2-0,2 0,0 0,0 0,0 Letland... -0,7-5,3-2,7 -,6 -,8-2,5-2,2-2,0 Litauen... -3, -5,6-2,7 -,9 -,9 -,7 -,6 -,5 Malta... -0,8-8,3-7,0-7,0-5,2-4,6-3,9-3, Polen... -2,3 -,5 -,8-3,5-4, -3,6-3,3-2,2 Slovakiet... -4,7-6,4-2,7-5,4-4,6-4, -3, -2,6 Slovenien... -2,3-2,2-3,2-2,5 -,8 -,3 -,0-0,8 Tjekkiet... -4,5-3,2-3,3-5,0-6,4-6,0-5,7-5,5 Ungarn... -8,0-5,3-3,0-4, -5,7-4,5-3,0-2,5 Euroområdet... -2,2 -,3 0, -,5-2,3-2, -,8 - Kilde: For kandidatlandene er tallene for fra EU-Kommissionen (2002d), er fra landenes nationale økonomiske programmer, de såkaldte Pre-accession Economic Programmes er foreløbige tal, mens er fremskrivninger. For euroområdet er benyttet EU-Kommissionen (2002a) en betydelig konvergens i de offentlige underskud i retning af EUtraktatens referenceværdi på 3 pct. af BNP. I har en svagere økonomisk vækst, og også specifikke årsager i flere af landene, medvirket til at bremse en fortsat budgetkonsolidering. Underskuddene er derfor i de større lande, Ungarn, Tjekkiet, Slovakiet og Polen, fortsat betydelige. Ifølge landenes nationale økonomiske programmer, de såkaldte Preaccession Economic Programmes, planlægger alle lande bortset fra Tjekkiet og Malta at nedbringe de offentlige budgetunderskud til under 3 pct. af BNP i De fleste lande forventer, at budgetkonsolideringen frem til 2005 fortrinsvis vil ske gennem reduktion af de løbende udgifter. De offentlige investeringer ventes at være stabile i lyset af behovet for fortsat modernisering og udvidelse af den offentlige infrastruktur. Størrelsen af den offentlige gæld varierer mellem tiltrædelseslandene, men er lav sammenlignet med landene i euroområdet, jf. tabel 6. Den lave offentlige gæld er primært et resultat af relativ beskeden gæld forud for overgangen til markedsøkonomi, en høj vækst, betydelige indtægter fra privatiseringer og for flere landes vedkommende begrænsede offentlige budgetunderskud. Kun Malta har en offentlig gæld, som overstiger EU-traktatens referenceværdi på 60 pct. af BNP. De historiske erfaringer fra de nuværende eurolandes forberedelser til deltagelse i eurosamarbejdet viser, at en forholdsvis hurtig budgetkonsolidering er mulig. Næsten ingen af disse lande overholdt i 995 budgetkriteriet for de offentlige finanser, men alle, bortset fra Grækenland, gjorde det i 997 forud for bedømmelsen af den økonomiske konvergens i marts 998. En stor del af reduktionen i budgetunderskuddet

9 43 OFFENTLIG GÆLD I TILTRÆDELSESLANDENE Tabel 6 Pct. af BNP Cypern... 55,7 57,0 54,8 54,6 55,9 53,9 52,4 5,2 Estland... 6,0 6,5 5, 4,8 4,4 4,2 3,9 3,7 Letland... 0,6 3,7 3,9 5,9 6,8 8,0 8,6 8,0 Litauen... 7, 23,0 24,0 23, 23,6 23,6 23,4 23, Malta... 64,9 59,9 60,7 65,3 64,9 62,9 62,8 6, Polen... 4,6 42,7 38,7 38,7 43,3 45,2 46,0 45,6 Slovakiet... 28,9 40,2 45,2 43,0 39,3 38,9 38,8 38, Slovenien... 25, 26,4 27,6 27,5 27,9 26, 25,2 24,4 Tjekkiet... 3,7 4,4 6,7 23,6 25,6 27,8 3,3 34,7 Ungarn... 6,9 6,0 55,4 53,0 52,9 52, ,0 Euroområdet... 73,7 72,5 70, 69,3 69,6 69, 68,2 - Anm.: I princippet er der anvendt ESA95 nationalregnskabsstandard. Kilde: For kandidatlandene er tallene for fra EU-Kommissionen (2002d), for fra landenes Preaccession Economic Programmes er foreløbige tal, mens er fremskrivninger. For euroområdet er benyttet EU-Kommissionen (2002a), hvor er fremskrivninger. kan dog henføres til faldende renteudgifter som følge af et kraftigt rentefald i mange af disse lande. Tiltrædelseslandene vil ikke kunne forlade sig på et lignende kraftigt fald i renteudgifterne som følge af en langt lavere offentlig gæld. PRISUDVIKLINGEN For at deltage i eurosamarbejdet er det et krav, at prisudviklingen er stabil. Den gennemsnitlige inflationstakt må i en periode på et år forud for bedømmelsen af egnethed til deltagelse i eurosamarbejdet ikke overstige inflationstakten i de højest tre EU-lande med den laveste inflationstakt med mere end,5 procentpoint. Tiltrædelseslandene har gjort store fremskridt med at nedbringe inflationen til et moderat niveau, ligesom forskellen mellem landene er blevet mindre. Alle lande havde i 200 en encifret inflationstakt, hvilket også ventes at være tilfældet for 2002, jf. tabel 7. Inflationen er dog i hovedparten af landene fortsat en hel del højere end i euroområdet. Forskellene i inflationstakter kan bl.a. tilskrives den igangværende prisliberalisering i tiltrædelseslandene, indeksering af de nominelle lønstigningstakter og høje inflationsforventninger. Den såkaldte Balassa-Samuelson effekt betyder endvidere, at der i lande med højere produktivitetsvækst vil være en tendens til højere inflation, så- Balassa-Samuelson effekten opstår, hvis produktivitetsstigningen i sektoren for handlede varer er større end i sektoren for ikke-handlede varer, hvilket sædvanligvis er tilfældet. Produktivitetsstigningerne i sektoren for handlede varer medfører normalt et højere lønniveau i sektoren og, via arbejdskraftens mobilitet, til en tilsvarende lønfremgang i sektoren for ikke-handlede varer. Da sidstnævnte stigning ikke modsvares af en tilsvarende produktivitetsstigning, stiger omkostninger og priser i sektoren for ikke-handlede varer. Det presser det generelle prisniveau op.

10 44 INFLATION I TILTRÆDELSESLANDENE Tabel 7 Pct Cypern... 2,2,6 4, 2,0 2,0 2,0 3,9 3,4 Estland... 8,2 3,3 4,0 5,7 4,3 3,5 4,2 3,5 Letland... 4,7 2,4 2,7 2,5 2,6 3,0 3,0 3,0 Litauen... 5, 0,8,0,2 2,6 3,0 3,0 3,0 Malta... 2,4 2, 2,4 2,9 2,5 2,3 2,3 2,4 Polen...,7 7,3 0, 5,5 2,5 3,0 3,0 3, Slovakiet... 6,7 0,6 2,0 7,3 4,0 6,4 5,5 4,5 Slovenien... 8,6 6,6 0,8 9,4 7,0 5, 4,6 4,6 Tjekkiet... 0,6 2, 3,9 4,7 4,3 3,5 4,2 3,5 Ungarn... 4,2 0,0 9,8 9,2 5,5 5,0 4,0 3,0 Euroområdet...,2, 2,4 2,5 2,3 2,0,8 - Anm.: For tiltrædelseslandene er anvendt forbrugerprisindekset. For Euroområdet er anvendt det harmoniserede prisindeks (HICP). For tiltrædelseslandene er der for benyttet fremskrivningerne i de nationale økonomiske programmer, de såkaldte Pre-accession Programmes. For Euroområdet er EU-Kommissionens fremskrivninger for benyttet. Kilde: Nationale Pre-accession Programmes, ECB (2002) og EU-Kommissionen (2002a). fremt der er en høj grad af arbejdskraftmobilitet mellem de forskellige sektorer i økonomien. Denne effekt er et ligevægtsfænomen og ikke et resultat af makroøkonomiske ubalancer eller upassende økonomisk politik. Mens der er konsensus om, at en del af den højere inflation i tiltrædelseslandene kan tilskrives Balassa-Samuelson effekten, så er størrelsen af effekten imidlertid omdiskuteret. Den tyske Forbundsbank skønner, at der er tale om en størrelsesorden på -3 procentpoint. Balassa-Samuelson effekten har som konsekvens, at der vil skulle ske en appreciering af de reale valutakurser 2 i tiltrædelseslandene. Det kan ske enten via en højere inflationstakt og/eller gennem en appreciering af den nominelle valutakurs. En længerevarende periode med real appreciering kan indebære en potentiel konflikt mellem ønsket om faste kurser samtidig med ønsket om en lav inflation, og dermed skabe et potentielt dilemma i relation til fastholdelse af centralkursen i ERM2 på den ene side og inflationskravet på den anden side. En revaluering af den nominelle centralkurs inden for EUs valutakursmekanisme ERM2 tolkes dog ikke som "alvorlige spændinger", jf. revalueringer forud for Irlands og Grækenlands deltagelse i eurosamarbejdet. Selv om tiltrædelseslandene har vanskeligheder med at nedbringe inflationen fra et moderat til et lavt niveau, viser erfaringerne fra de nuværende EU-landes indtræden i euroen, at det er muligt at nedbringe inflationen tilstrækkeligt. 2 Deutsche Bundesbank (2002). Den reale valutakurs kan defineres som forholdet mellem prisniveauerne i ind- og udland målt i samme valuta. Hvis et lands prisniveau eksempelvis stiger relativt meget, apprecierer den reale valutakurs.

11 45 RENTEN For at sikre, at den opnåede økonomiske konvergens er af varig karakter, og også bedømmes sådan af de finansielle markeder, stilles der i EU-traktaten krav om, at der har været en konvergens i den langfristede statsobligationsrente. Konvergenskriteriet vedrørende renten kræver, at den lange rente i en periode på et år forud for bedømmelsen af egnethed til deltagelse i eurosamarbejdet ikke har oversteget den tilsvarende rentesats i de højest tre EU-lande med lavest inflation med mere end to procentpoint. Selv om tiltrædelseslandenes finansielle sektorer har gennemgået store ændringer i løbet af de sidste 0 år, må de dog stadig betragtes som underudviklede sammenlignet med modne markedsøkonomier. Kapitalmarkederne er ofte præget af begrænset likviditet og markedsaktivitet. Det er derfor for tidligt at vurdere rentekonvergensen i en række lande. I de største tiltrædelseslande, Polen, Ungarn og Tjekkiet, har der igennem 200 og 2002 været tydelige tegn på en konvergens i den 0-årige statsobligationsrente til niveauet i euroområdet, jf. figur. I Tjekkiet har renten i 2. halvår 2002 endda ligget under renten i euroområdet. Under valutakurssystemet med flydende kurser i Polen og Tjekkiet og "skygge" ERM2-arrangementet i Ungarn med et udsvingsbånd på +/- 5 pct. omkring centralkursen har der været en tendens til valutaappre- 0-ÅRIGE RENTESPÆND TIL TYSKLAND Figur Procentpoint Polen Ungarn Tjekkiet Grækenland Kilde: EcoWin.

12 46 ciering. Fra midten af 2002 er tendensen dog vendt i Polen og i mindre grad i Tjekkiet, og fra januar 2003 også i Ungarn. Sammenlignet med etårsperioden fra april 999 til marts 2000, som lå til grund for bedømmelse af den græske rentekonvergens forud for indtrædelsen i eurosamarbejdet pr.. januar 200, er renten i Polen, Ungarn og Tjekkiet allerede nu på et tilsvarende niveau. De græske erfaringer illustrerer, sammen med tilsvarende erfaringer fra Italien, Spanien og Portugal, at der med udsigt til konvergens inden for de øvrige kriterier, og dermed opfyldelse af kravene til deltagelse i eurosamarbejdet, hurtigt vil kunne ske en konvergens i de langfristede rentesatser. AFSLUTNING De 0 tiltrædelseslande, som ventes optaget i EU-samarbejdet pr.. maj 2004, vil være forpligtet til at arbejde hen mod deltagelse i eurosamarbejdet. Flere af landene har udtrykt ønske om at indføre euroen så hurtigt som muligt efter indtræden i EU-samarbejdet. Det forudsætter, at EU-traktatens nominelle konvergenskriterier opfyldes. Det er usikkert, hvor lang tid det vil tage, før konvergenskriterierne er opfyldt, og det er derfor for tidligt at vurdere, hvornår euroen kan indføres i tiltrædelseslandene. Flertallet af lande har allerede gjort fremskridt hen mod opfyldelse af konvergenskriterierne. Som konvergenskriterierne er formuleret, kan tiltrædelseslandene dog tidligst i 2006 blive underkastet en formel vurdering med henblik på optagelse i euroområdet. Med indkomstniveauer langt under EU-gennemsnittet vil tiltrædelseslandene fortsat have behov for betydelig realøkonomisk konvergens. Realøkonomisk konvergens opnås først og fremmest gennem økonomiske reformer resulterende i vedvarende høj økonomisk vækst, et bedre trade-off mellem arbejdsløshed og inflation og et lavere strukturelt budgetunderskud. I forvejen har landene makroøkonomiske balanceproblemer, og i de seneste par år har de fået problemer med at fastholde væksten i deres indkomster. Det lægger pres på stabiliseringspolitikken i flere af tiltrædelseslandene, herunder især finanspolitikken. Denne udvikling viser, at kortsigtede konjunkturudsving hurtigt kan skabe problemer for en i forvejen vanskelig konvergensproces. Det må derfor vurderes, at der i første række vil blive stillet store krav til tiltrædelseslandenes makroøkonomiske stabiliseringspolitik som betingelse for, sammen med videreførelse af de økonomiske reformer, at fortsætte landenes realøkonomiske konvergensproces. Dette handler om at føre den rette valutakurs-, penge- og finanspolitik. En gradvis proces hen imod opfyldelse af de konvergenskriterier, som kræves for

13 47 at landene kan deltage i euroen, vil komme i anden række og sandsynligvis ligge et stykke ude i fremtiden. Makroøkonomisk stabilitet skal gå forud for indtræden i ERM2. LITTERATUR Bie, Ulrik og Niels Peter Hahnemann (2000), Currency Boards, Danmarks Nationalbank, Kvartalsoversigt, 2. kvartal Deutsche Bundesbank (200), Monthly Report October 200, Frankfurt. ECB (2002), Eurosystemets dialog med EU-tiltrædelseslandene, Månedsoversigt, juli 2002, Frankfurt. EU-Kommissionen (2002a), Economic Forecasts Autumn 2002, European Economy No. 5, November 2002, Bruxelles. EU-Kommissionen (2002b), Economic Forecasts for the Candidate Countries Autumn 2002, European Economy Enlargement Papers No. 2, November 2002, Bruxelles. EU-Kommissionen (2002c), Evaluation of the 2002 pre-accession economic programmes of candidate countries, European Economy Enlargement Papers No. 4, November 2002, Bruxelles. EU-Kommissionen (2002d), Main results of the April 2002 fiscal notifications presented by the candidate countries, European Economy Enlargement Papers No. 2, November 2002, Bruxelles. EU-Kommissionen (2002e), The EU Economy 2002 Review, European Economy No. 6, December 2002, Bruxelles. European Bank for Reconstruction and Development (2002), Transition Report 2002, London. IMF (2002), World Economic Outlook, September 2002, Washington, D.C. The World Bank (2002), World Development Indicators 2002, Washington, D.C.

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0690 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0690 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0690 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 20.10.2004 KOM(2004) 690 endelig BERETNING FRA KOMMISSIONEN KONVERGENSBERETNING 2004 (udarbejdet

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om Litauens indførelse af euroen den 1. januar 2015

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om Litauens indførelse af euroen den 1. januar 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 COM(2014) 324 final 2014/0170 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om Litauens indførelse af euroen den 1. januar 2015 DA DA BEGRUNDELSE 1. BAGGRUND FOR FORSLAGET

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU 14. maj 2003 Af Anita Vium, direkte tlf. 3355 7724 Resumé: ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU Fra det øjeblik, de Østeuropæiske lande træder ind i EU, skal de opfylde reglerne i Stabilitets- og Vækstpagten.

Læs mere

STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS HOLDNING TIL SPØRGSMÅL I RELATION TIL TILTRÆDELSESLANDENES VALUTAKURSPOLITIK

STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS HOLDNING TIL SPØRGSMÅL I RELATION TIL TILTRÆDELSESLANDENES VALUTAKURSPOLITIK 18. december 2003 STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS HOLDNING TIL SPØRGSMÅL I RELATION TIL TILTRÆDELSESLANDENES VALUTAKURSPOLITIK I. GENERELLE PRINCIPPER Ved tiltrædelse af Den Europæiske Union

Læs mere

Ansøgerlandene og euroen

Ansøgerlandene og euroen 87 Ansøgerlandene og euroen Morten Kjærgaard og Morten Roed Sørensen, Internationalt Kontor INDLEDNING 0 tidligere planøkonomier fra Central- og Østeuropa forhandler sammen med Cypern og Malta om optagelse

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

EUs udvidelse Nationalbankdirektør Jens Thomsen INDLEDNING

EUs udvidelse Nationalbankdirektør Jens Thomsen INDLEDNING 21 EUs udvidelse 24 Nationalbankdirektør Jens Thomsen INDLEDNING Danmarks indtræden i EF 1. januar 1973 var led i den første udvidelse af Det Europæiske Fællesskab efter etableringen i 1958 med seks lande.

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 28. maj 2009 Konjunktursituationen og aktuel økonomisk politik Udsigt til produktionsfald både i Danmark og internationalt

Læs mere

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år

11 millioner europæere har været ledige i mere end et år millioner ledige i EU 11 millioner europæere har været ledige i mere end et år Arbejdsløsheden i EU-7 stiger fortsat og nærmer sig hastigt mio. personer. Samtidig bliver der flere langtidsledige. Der er

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken 2 Historiske highlights 1813 1818 1936 Statsbankerotten: Gennemgribende pengereform som følge af voldsom krigsinflation efter Napoleons-krigene. Nationalbanken

Læs mere

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro?

1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? MAKROøkonomi Kapitel 5 Valuta Vejledende besvarelse Opgave 1 1. Hvis en US dollar koster 0,6300 euro og et britisk pund koster 1,9798 dollar, hvad koster da et pund målt i euro? 1 GBP = 0,6300 1,9798 =

Læs mere

Real konvergens i de nye EU-lande

Real konvergens i de nye EU-lande 71 Real konvergens i de nye EU-lande Paul Lassenius Kramp og Susanne Hougaard Thamsborg, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING De nye EU-lande i Central- og Østeuropa har siden Sovjetunionens

Læs mere

Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012

Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012 Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012 Fordi ØMUen har en række indbyggede svagheder 1. Konvergens-kriterierne sikrer ikke konvergens 2. Stabilitetspagten

Læs mere

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser

Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Flere langtidsledige i EU har store sociale konsekvenser Nye tal fra stat viser, at arbejdsløsheden i EU nu er på ca. 2 mio. personer svarende til, at,7 pct. af arbejdsstyrken i EU står uden job. Alene

Læs mere

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober.

pengemængdemålets mest likvide komponenter, idet den årlige vækst i det snævre pengemængdemål (M1) var på 6,2 pct. i oktober. LEDER På baggrund af dets regelmæssige økonomiske og monetære analyser og i overensstemmelse med dets forward guidance (vejledning om den fremtidige pengepolitik) besluttede Styrelsesrådet på mødet den

Læs mere

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015

Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Hvem kan bringe EU ud af krisen? København og Aarhus, den 24. og 26. februar 2015 Status for eurozonen i 2015 europæiske økonomier i krise siden start af finanskrise i 2007-08: produktion stagnerende,

Læs mere

ECB Månedsoversigt Marts 2009

ECB Månedsoversigt Marts 2009 LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 5. marts 2009 at nedsætte s officielle renter med yderligere 50 basispoint. Renten ved eurosystemets

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld

EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld EU tal overvurderer markant den danske offentlige gæld I 14 havde Danmark det største offentlige overskud i EU. Det danske overskud var på 1, pct. af BNP. Kun fire lande i EU havde et overskud. Selvom

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken. Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014

DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken. Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014 DANMARKS NATIONALBANK Velkommen til Nationalbanken Akademiet for talentfulde unge 5. marts 2014 2 Nationalbankloven Formålsparagraf, 1: "Danmarks Nationalbank, der ved denne Lovs Ikrafttræden overtager

Læs mere

Transportøkonomisk Forening og Danske Speditører

Transportøkonomisk Forening og Danske Speditører Transportøkonomisk Forening og Danske Speditører Østudvidelsen Konsekvenser, muligheder og trusler for danske virksomheder V. Henriette Søltoft, chefkonsulent Dansk Industri 4. november 2003 Dansk Industri

Læs mere

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år

Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Dansk velstand overhales af asien i løbet af 10 år AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK var det 7. rigeste land i verden for 40 år siden. I dag

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 jesperj@ruc.dk Jesper Jespersen Professor, dr.scient.adm. Roskilde Universitet Den faste fastkurspolitik, 1982-? Danmark har i hele efterkrigstiden ført

Læs mere

Figur 1.2: EU s 27 medlemslande og de fire europæiske hovedstæder

Figur 1.2: EU s 27 medlemslande og de fire europæiske hovedstæder Figur 1.2: EU s 27 medlemslande og de fire europæiske hovedstæder Island Finland Norge Sverige Rusland Estland Irland Storbritannien Nederlandene Belgien Bruxelles Danmark Luxembourg Schweiz Tyskland Strasbourg

Læs mere

ECB Månedsoversigt November 2013

ECB Månedsoversigt November 2013 LEDER På mødet den 7. november traf Styrelsesrådet en række beslutninger om 's officielle renter, orienteringen om den fremtidige renteudvikling og likviditetstilførslen. For det første besluttede Styrelsesrådet

Læs mere

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster i disse år tusinder af danske arbejdspladser. De finanspolitiske stramninger, der ligger i støbeskeen de kommende år

Læs mere

Den økonomiske situation i Polen

Den økonomiske situation i Polen 73 Den økonomiske situation i Polen Jens Anton Kjærgaard Larsen, Internationalt Kontor INDLEDNING Polen indledte i 989 sin overgang fra plan- til markedsøkonomi med et omfattende reformprogram. Reformerne

Læs mere

Finanspolitik i EU: Udvikling og udfordringer

Finanspolitik i EU: Udvikling og udfordringer 43 Finanspolitik i EU: Udvikling og udfordringer Thomas Munk Gade og Marianne C. Koch, Økonomisk Afdeling INDLEDNING De offentlige finanser er under pres i EUs medlemslande. Markant økonomisk nedgang og

Læs mere

end på et historisk lavt niveau. Disse indikationer bør dog bekræftes på et bredere grundlag.

end på et historisk lavt niveau. Disse indikationer bør dog bekræftes på et bredere grundlag. LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 5. februar 2009 at fastholde s officielle renter. Som Styrelsesrådet forudså i forbindelse med

Læs mere

Europa-Økonomianalyse: Økonomien i EU og Danmark

Europa-Økonomianalyse: Økonomien i EU og Danmark Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 260 Offentligt Europa-Økonomianalyse: Økonomien i EU og Danmark 1 4. H A L V Å R S R A P P O R T F E B R U A R 2 0 1 1 Det Internationale Sekretariat Den økonomiske

Læs mere

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2008:26 3. november Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) 1.

OFFENTLIGE FINANSER STATISTISKE EFTERRETNINGER. 2008:26 3. november Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) 1. STATISTISKE EFTERRETNINGER OFFENTLIGE FINANSER 2008:26 3. november 2008 Offentligt underskud og gæld i EU 2007 (oktober-opgørelse) Resumé: Samlet set opfyldte de 27 EU-lande ØMU-kriterierne for både det

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 18 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens Tema: har den anden laveste andel af langtidsledige i EU har den

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003

Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 2003 Tyrkiets økonomi er igen i bedring - kommer der nye kriser? Jesper Fischer-Nielsen Danske Analyse 18. november 23 Der er 3 store spørgsmål for udvikling de kommende år Er det igangværende opsvinget holdbart?

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Svag stigning i indvandreres beskæftigelse fra 211 til 212 Flere mænd holder barsel, men i lidt kortere tid Ugens tendens 16. nye jobannoncer

Læs mere

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Krisen begynder nu for alvor at kunne ses på de offentlige budgetter, og EU er kommet med henstillinger til 2 af de 27 EU-lande. Hvis stramningerne, som

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Slovenien: Et økonomisk portræt af det nye euroland

Slovenien: Et økonomisk portræt af det nye euroland Kvartalsoversigt - 4. kvartal 6 49 Slovenien: Et økonomisk portræt af det nye euroland Niels Peter Hahnemann, Økonomisk Afdeling INDLEDNING Slovenien var indtil 99 en del af Jugoslavien. Siden sin selvstændighed

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der var tilgængelige pr. 17. maj 2004, udarbejdet fremskrivninger

Læs mere

Prisstabilitet: Hvorfor er prisstabilitet vigtig for dig? Elevhæfte

Prisstabilitet: Hvorfor er prisstabilitet vigtig for dig? Elevhæfte Prisstabilitet: Hvorfor er prisstabilitet vigtig for dig? Elevhæfte Hvad kan man købe for 10 euro? To cd-singler? Eller måske sit yndlingsugeblad hver uge i en måned? Har du nogen sinde tænkt over, hvordan

Læs mere

ville få. I mellemtiden er den generelle vurdering dog, at følgerne bliver begrænsede og kortfristede.

ville få. I mellemtiden er den generelle vurdering dog, at følgerne bliver begrænsede og kortfristede. LEDER s styrelsesråd besluttede på mødet den 6. oktober 2005 at fastholde minimumsbudrenten på eurosystemets primære markedsoperationer på 2,0 pct. Renten på den marginale udlånsfacilitet og indlånsfaciliteten

Læs mere

Analyse 3. april 2014

Analyse 3. april 2014 3. april 2014 Indeksering af børnepenge i forhold til leveomkostningerne i barnets opholdsland Af Kristian Thor Jakobsen På baggrund af en forespørgsel fra Jyllandsposten er der i dette notat regnet på

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014

Det Udenrigspolitiske Nævn. Folketingets Økonomiske Konsulent. Til: Dato: Udvalgets medlemmer 13. maj 2014 Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget, OSCEs Parlamentariske Forsamling UPN Alm.del Bilag 216, FOU Alm.del Bilag 110, URU Alm.del Bilag 185, OSCE Alm.del Bilag 39, NP Offentligt

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Tema: Ledigheden udgør 9, pct. af arbejdsstyrken i EU7 Danmark har den 5. laveste ledighed

Læs mere

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling

> Vækst og udvikling. Israel og Sydkorea deler førstepladsen, når man ser på landenes gennemsnitlige. indikatorerne for vækst og udvikling Side 14 Vækst og udvikling Sådan ligger landet > 1.00 Vækst og udvikling Landenes gennemsnitlige placering på indikatorer for vækst og udvikling 16(14) Danmark og deler førstepladsen, når man ser på landenes

Læs mere

ca. 12½ pct. danskernes e-handel med varer som andel af det samlede varekøb

ca. 12½ pct. danskernes e-handel med varer som andel af det samlede varekøb E-handlens nøgletal FAKTA Dansk e-handel 2018 142 mia. kr. danskernes samlede e-handel af varer og services 47 mia. kr. svarende til en tredjedel af danskernes e-handel af varer og services, bliver foretaget

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Østrig Tyskland Luxembourg Malta Danmark Tjekkiet Nederlandene Rumænien Storbritannien Estland Finland Sverige Belgien Ungarn Polen Frankrig Slovenien Litauen Italien Letland Bulgarien Irland Slovakiet

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0248 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0248 Offentligt Europaudvalget 28 KOM (28) 248 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 7.5.28 KOM(28) 248 endelig BERETNING FRA KOMMISSIONEN KONVERGENSBERETNING 28 (udarbejdet i overensstemmelse

Læs mere

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN?

Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Faktablad 1 HVORFOR HAR EU BRUG FOR EN INVESTERINGSPLAN? Siden den globale økonomiske og finansielle krise har EU lidt under et lavt investeringsniveau. Der er behov for en kollektiv og koordineret indsats

Læs mere

Forelæsning af Peter Nedergaard den 2. april. Emne: Den økonomiske og monetære union

Forelæsning af Peter Nedergaard den 2. april. Emne: Den økonomiske og monetære union Forelæsning af Peter Nedergaard den 2. april Emne: Den økonomiske og monetære union Oversigt: 1. Vigtige spørgsmål om ØMU en 2. Teorier om valutapolitik 3. Udviklingen af ØMU en 4. ØMU ens institutionelle

Læs mere

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4 PULJEAFKAST FOR 2014 23.01.2015 Udviklingen i 2014 2014 blev et år med positive afkast på både aktier og obligationer. Globale aktier gav et afkast målt i danske kroner på 18,4 pct. anført af stigninger

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Kommissionens vurdering

Læs mere

Mere end hver sjette ufaglærte EU-borger er i dag arbejdsløs

Mere end hver sjette ufaglærte EU-borger er i dag arbejdsløs Mere end hver sjette ufaglærte EU-borger er i dag arbejdsløs Ledigheden i EU-7 var i maj måned på næsten 5 mio. svarende til, at ca.,3 pct. af den samlede arbejdsstyrke i EU-7 er arbejdsløse. Arbejdsløsheden

Læs mere

MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF EUROSYSTEMETS STAB

MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF EUROSYSTEMETS STAB MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF EUROSYSTEMETS STAB Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der var tilgængelige pr. 20. maj 2008, udarbejdet fremskrivninger

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 14. november 2013 Kommissionens prognose:

Læs mere

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012

INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 INVESTERINGSBREV FEBRUAR 2012 SCHMIEGELOW Investeringsrådgivning er 100 % uvildig og varetager alene kundens interesser. Vi modtager ikke honorar, kick-back eller lignende fra formueforvaltere eller andre.

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 42

KonjunkturNYT - uge 42 KonjunkturNYT - uge. oktober 9. oktober Danmark Lavere forbrugerprisinflation i september Inflationen i Danmark lavere end i euroområdet i september Internationalt USA: Stigende inflation, industriproduktion

Læs mere

vækstøkonomier, ventes den eksterne efterspørgsel også fremover at understøtte euroområdets eksport.

vækstøkonomier, ventes den eksterne efterspørgsel også fremover at understøtte euroområdets eksport. LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 10. januar 2008 at fastholde s officielle renter. I henhold til den information, der er blevet

Læs mere

Saldo på betalingsbalancens. løbende poster (% af BNP) Danmark 2002 2,2*) 2,5 4,3 2,4 2010-4,5 5,5 7,4 2,2. Sverige 2002 3,8*) 4,8 5,0 1,9

Saldo på betalingsbalancens. løbende poster (% af BNP) Danmark 2002 2,2*) 2,5 4,3 2,4 2010-4,5 5,5 7,4 2,2. Sverige 2002 3,8*) 4,8 5,0 1,9 Side 37 Tabel 1.1 Økonomiske nøgletal Saldo på statsfinanser (% af BNP) Saldo på betalingsbalancens løbende poster (% af BNP) Arbejdsløshed (% af arbejdsstyrke) Inflation (årlig stigning i forbrugerprisindeks

Læs mere

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise

Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Danmark og euroen Rentespænd og de økonomiske konsekvenser af euroforbeholdet i en krise Hvad betyder den danske euroundtagelse for de danske rentespænd (forskellen mellem renterne i Danmark og i euroområdet),

Læs mere

MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF EUROSYSTEMETS STAB

MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF EUROSYSTEMETS STAB MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF EUROSYSTEMETS STAB Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der var tilgængelige pr. 19. november 2010, udarbejdet fremskrivninger

Læs mere

INDLEDNING OG SAMMENFATNING KONVERGENSRAPPORT DECEMBER 2006

INDLEDNING OG SAMMENFATNING KONVERGENSRAPPORT DECEMBER 2006 INDLEDNING OG SAMMENFATNING KONVERGENSRAPPORT DECEMBER 2006 DA INDLEDNING OG SAMMENFATNING KONVERGENSRAPPORT DECEMBER 2006 I 2006 vil alle publikationer bære et motiv taget fra en 5 euro pengeseddel Den

Læs mere

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer.

Globaliseringsredegørelse 2009 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelse 9 opdaterede figurer. Globaliseringsredegørelsen for 9 indeholder et temakapitel om finanskrisen og faren for protektionistiske tiltag. Da kapitlet blev skrevet i foråret 9 og

Læs mere

Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere

Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere 9. april 2016 Danskerne får et kort otium sammenlignet med andre EU-borgere Med de nuværende regler kan danskerne se frem til at komme senest på pension, sammenlignet med andre EU-borgere. Det viser den

Læs mere

Uden yderligere reformer bliver Danmark et lavvækst-land

Uden yderligere reformer bliver Danmark et lavvækst-land DI Analysepapir, juli 2012 Uden yderligere reformer bliver Danmark et lavvækst-land Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk Danmark er blandt de lande, der er bedst rustet til få styr på de

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU

Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU Knap hver femte ufaglærte er arbejdsløs i EU I august var der 25,4 mio. arbejdsløse i EU-27, svarende til en ledighedsprocent på,5 pct. Arbejdsløsheden er højest blandt de lavest uddannede, og det er også

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der forelå pr. 20. november 2004, udarbejdet fremskrivninger af

Læs mere

ECB Månedsoversigt August 2009

ECB Månedsoversigt August 2009 LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 6. august at fastholde s officielle renter. De informationer og analyser, der er blevet offentliggjort

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den XXX [ ](2013) XXX draft MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN Anvendelsen af artikel 260 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde ajourføring af oplysninger, der anvendes

Læs mere

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 3 år Arbejdsløsheden blandt de 1-29-årige i Europa vokser fortsat og er nu på 1 pct. Det svarer til, at 9,2 mio. arbejdsløse i EU-27 er under 3 år. Arbejdsløsheden

Læs mere

Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008.

Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008. Folketingets Europaudvalg Christiansborg Finansministeren Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008. 18. december 2008 J.nr. 53-73 Spørgsmål: Ministeren bedes redegøre

Læs mere

Forårsprognose : mod en langsom genopretning

Forårsprognose : mod en langsom genopretning EUROPA-KOMMISSIONEN PRESSEMEDDELELSE Forårsprognose 2012-13: mod en langsom genopretning Bruxelles, den 11. maj 2012 Efter nedgangen i output sidst i 2011 skønnes økonomien i EU i øjeblikket at være inde

Læs mere

ECB Månedsoversigt September 2011

ECB Månedsoversigt September 2011 LEDER På baggrund af dets regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 8. september 2011 at fastholde s officielle renter uændret. Inflationen er fortsat høj og vil

Læs mere

Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 2010

Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 2010 Danmark er EU's duks trods stort offentligt underskud i 21 Regeringen henviser til, at finanslovsstramningerne i 211 er afgørende for at fastholde tilliden til dansk økonomi, så renten holdes nede. Argumentet

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens analyse Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 4 ud af 1 kvinder på arbejdsmarkedet er på deltid Mere deltid i Danmark end

Læs mere

Økonomiske nøgletal for Bulgarien og Rumænien

Økonomiske nøgletal for Bulgarien og Rumænien Det Politisk-Økonomiske Udvalg PØU alm. del - Bilag 50 Offentligt Folketingets Europaudvalg 15. december 2006 Økonomigruppen i Folketinget Økonomiske nøgletal for Bulgarien og Rumænien Til orientering:

Læs mere

Koordineret EU-krisepolitik kan skabe 36.000 job i Danmark

Koordineret EU-krisepolitik kan skabe 36.000 job i Danmark Koordineret EU-krisepolitik kan skabe 36.000 job i Danmark Der er meget store usikkerheder forbundet med international økonomi i øjeblikket og meget taler for, at væksten i udlandet bliver lavere end først

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

DET EUROPÆISKE RÅDS RESOLUTION

DET EUROPÆISKE RÅDS RESOLUTION DET EUROPÆISKE RÅDS RESOLUTION om indførelse af en valutakursmekanisme i tredje fase af Den Økonomiske og Monetære Union Amsterdam, den 16. juni 1997 (97/C 236/03) På grundlag af den enighed, der blev

Læs mere

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS

Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS Af cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS Udfordringer De offentlige finansers holdbarhed Udsigt til lavvækst på den anden side af krisen Offentlige finanser Underskuddene er problematiske: De kan drive

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0326 Offentligt

Europaudvalget 2014 KOM (2014) 0326 Offentligt Europaudvalget 214 KOM (214) 326 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.214 COM(214) 326 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET KONVERGENSBERETNING 214 (udarbejdet i

Læs mere

Lavvækst slår hul i statskassen - derfor skal der gang i væksten

Lavvækst slår hul i statskassen - derfor skal der gang i væksten Lavvækst slår hul i statskassen - derfor skal der gang i væksten Statsfinanserne risikerer at blive svækket med 20 mia. kr. som følge af fortsat lavvækst. Danmarks hovedudfordring er at få gang i vækst

Læs mere

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017

Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet. April 2017 Økonomisk analyse: Det private forbrug er lavere end OECDgennemsnittet April 2017 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet

Læs mere

MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF EUROSYSTEMETS STAB

MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF EUROSYSTEMETS STAB MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF EUROSYSTEMETS STAB Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der var tilgængelige pr. 27. maj 2010, udarbejdet fremskrivninger

Læs mere

Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg

Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg 18. marts 2009 Referat af økonomi- og finansministermøde (ECOFIN) den 10. marts 2009 til Folketingets Europaudvalg Dagsordenspunkt 1a Implementering af Stabilitets- og Vækstpagten - Stabilitets- og konvergensprogrammerne

Læs mere

.RQVHNYHQVHUÃYHGÃIRUVNHOOLJÃWLONQ\WQLQJÃWLOÃHXURVDPDUEHMGHW

.RQVHNYHQVHUÃYHGÃIRUVNHOOLJÃWLONQ\WQLQJÃWLOÃHXURVDPDUEHMGHW 'DQPDUNRJHXURHQ.RQVHNYHQVHUÃYHGÃIRUVNHOOLJÃWLONQ\WQLQJÃWLOÃHXURVDPDUEHMGHW NRQRPLPLQLVWHULHWÃRJÃ)LQDQVPLQLVWHULHW Ã ÃÃÃÃ 'DQPDUNÃRJÃHXURHQ.RQVHNYHQVHUÃYHGÃIRUVNHOOLJÃWLONQ\WQLQJÃWLOÃHXURVDPDUEHMGHW $SULOÃ

Læs mere

Danmark ligger i den lave ende, hvad angår manglen på arbejdskraft i EU Kontakt Frederik I. Pedersen

Danmark ligger i den lave ende, hvad angår manglen på arbejdskraft i EU Kontakt Frederik I. Pedersen 29. januar 2018 Danmark ligger i den lave ende, hvad angår manglen på arbejdskraft i EU Alle EU-lande, som det har været muligt at måle på, melder om mangel på arbejdskraft. Helt overordnet ligger indikatorerne

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens tendenser Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Langtidsledigheden faldt svagt i april 1 Svagt faldende langtidsledighed

Læs mere

MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF EUROSYSTEMETS STAB

MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF EUROSYSTEMETS STAB MAKROØKONOMISKE FREMSKRIVNINGER FOR EUROOMRÅDET UDARBEJDET AF EUROSYSTEMETS STAB Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der var tilgængelige pr. 20. november 2009, udarbejdet fremskrivninger

Læs mere

08-11-2012 1. Den økonomiske og finansielle krise

08-11-2012 1. Den økonomiske og finansielle krise 08-11-2012 1 Den økonomiske og finansielle krise 08-11-2012 2 Dansk vækst har været i den tunge ende i EU BNP-niveau, 1995 = 100 BNP-niveau 2008 = 100 08-11-2012 3 Svag produktivitetsudvikling er en hovedforklaring

Læs mere

Stabilitets- og vækstpagten status 2005

Stabilitets- og vækstpagten status 2005 49 Stabilitets- og vækstpagten status 2005 Thomas Haugaard Jensen og Jens Anton Kjærgaard Larsen, Internationalt Kontor INDLEDNING EU-traktatens finanspolitiske bestemmelser og stabilitets- og vækstpagten

Læs mere

Notat. Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt. Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget

Notat. Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt. Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt Notat Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget Tabel 1-4 nedenfor viser den lovbestemte pensionsalder i alle

Læs mere