Økonomiudvalget REFERAT. Mødedato: Onsdag den Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Økonomiudvalget REFERAT. Mødedato: Onsdag den Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00"

Transkript

1 REFERAT Økonomiudvalget Mødedato: Onsdag den Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 20:00 Afbud: Ingen Fraværende: Ingen Bemærkninger:

2 Økonomiudvalget, Indholdsfortegnelse Sag nr. Side 757. Opgørelse over ledige boliger i almene boligorganisationer pr. 1. april Kommunen og Fairtrade Budgetkontrol Opfølgning på og oplæg til justering af den økonomiske politik Opfølgning på lovbundne udgifter og aktivitetsbestemt medfinansiering Drøftelse af principper for fastlæggelse af budgetrammer for Budget 2009 for det brugerfinansierede område tillægsbevilling, drift Anlægsbevilling til renseanlæg Anlægsbevilling til vandværker mv. i Haderslev og Vojens Frigivelse af anlægsmidler til flytning af Specialbørnehave fra Halk Kloakfornyelse tillægsbevilling april Kloakering ved byggemodning - tillægsbevilling april Strukturændring for renseanlæg tillægsbevilling, april Fornyelse af vandforsyningsledninger tillægsbevilling april Forslag til lokalplan 2.B.3-2 Parcelhusområde i Arnum Endelig vedtagelse af lokalplan og kommuneplantillæg nr , for et nyt boligområde ved Fredstedvej i Haderslev Anlæggelse af mindesten vedr. damkatastrofen Anlægsbevilling: Solafskærmning på Haderslev Bibliotek Fastlæggelse af elev- og forældrebetalingen for musikskoleåret LUKKET DAGSORDEN 776. Projektforslag Mageskifte

3 Økonomiudvalget, Side Opgørelse over ledige boliger i almene boligorganisationer pr. 1. april 2009 DIFLFO / 03/88 Opgørelse fra Landsbyggefonden over antallet af ledige boliger i almene boligorganisationer pr. 1. april For Haderslev Kommunes vedkommende er der angivet i alt 45 ledige boliger, hvoraf 22 findes i afdelinger med driftsstøtte fra Landsbyggefonden (dvs. afdelinger, der har fået støtte efter omprioriteringsloven efter reglerne om Landsdispositionsfonden). 45 ledige boliger svarer til 0,83% af en almen boligmasse på ca boliger i Haderslev Kommune. Ved opgørelsen pr. 1 september 2008 var der i alt 39 ledige boliger svarende til 0,71%. Af de 45 ledige er de 29 familieboliger, og de 16 er ungdomsboliger. Procedure Sagen forelægges Økonomiudvalget og Byrådet Tovholder/informationsansvarlig Karsten Sperling/Flemming Fogtmann, Byrådssekretariatet Byrådssekretariatet indstiller, at opgørelsen tages til efterretning Taget til efterretning Kommunen og Fairtrade DIKASP / 07/7600 I Byrådets spørgetid den 26. februar 2009 besvarede borgmesteren et spørgsmål fra en interessegruppe ved Steen Lysholt, som arbejder for at udbrede Fairtrade begrebet. Borgmesteren orienterer om interessegruppens opfølgende initiativer og forventninger, herunder muligheden for at ansøge om status som Fairtrade-kommune.

4 Økonomiudvalget, Side 1472 Bilag Spørgsmål til Byrådet - forslag til svar (755451) Byrådssekretariatet indstiller, at Økonomiudvalget tager orienteringen til efterretning. Økonomiudvalget tog borgmesterens orientering til efterretning og anmoder administrationen om at udarbejde en sagsfremstilling til beslutning i Byrådet med henblik på eventuel ansøgning om status som fairtrade-kommune Budgetkontrol 2009 DIBBCH / 09/2400 I henhold til den godkendte procedure for økonomistyring i 2009 skal der udarbejdes 3 budgetkontroller. 1. budgetkontrol 2009, som tager udgangspunkt i forbruget pr. 31. marts 2009, fremlægges i denne sag og består af DRIFT og TOTALOVERBLIK. Budgetkontrollen indeholder udmøntning af puljer og flytninger mellem udvalg, dvs. punkter som ikke påvirker kassebeholdningen. Økonomiske forhold Dette betyder, at 1. budgetkontrol ikke har effekt på kassebeholdningen, men at der er behov budgetreguleringer mellem fagudvalgene. De specifikke bevillingsmæssige ændringer mellem fagudvalgene fremgår af bevillingspåtegningen. 1. budgetkontrol betyder for 2009 en udvidelse af: Servicerammen på kr. Lovbundne udgifter på kr. Det brugerfinansierede område på kr.

5 Økonomiudvalget, Side 1473 finansieret af en reduktion på den aktivitetsbestemte medfinansiering på kr. Procedure Behandles i Direktionen den 12. maj Behandles i Økonomiudvalget den 13. maj Behandles i Byrådet den 28. maj Direktionens beslutning forelægges på Økonomiudvalgets møde den 13. maj Tovholder/informationsansvarlig Økonomichefen er tovholder på sagen. Bilag Samlet sag - 1. budgetkontrol 2009 (754469) Intern Service, Økonomi indstiller, at: Direktionen anbefaler 1. budgetkontrol 2009 til Økonomiudvalget og Byrådet godkendt med følgende bevillingspåtegning: Bevillingspåtegning Bevillingsniveau Budgetår Budgetoverslagsår Nettobeløb i kr. D Drift A Anlæg F Finansiering Tillægsbev. og effekt på overslagsår: Udvalget for Erhverv og Kultur D UEK Udvalget for Teknik og Miljø (Skatte) D UTM Udvalget for Børn og Familie D UBF Arbejdsmarkedsudvalget D AU Voksenudvalget D VU Beredskabskommissionen D BE Finansiering via: Økonomiudvalget D ØK Sundhedsudvalget D SU Kassebeholdningen F Beslutning i Direktionen den Afbud/fraværende: Karsten Sperling Direktionen drøftede sagen og anbefaler indstillingen overfor

6 Økonomiudvalget, Side 1474 Økonomiudvalget og Byrådet. Anbefales Opfølgning på og oplæg til justering af den økonomiske politik DIBBCH / 06/675 Byrådet har på mødet den 29. november 2007 godkendt kommunens Økonomiske politik for (vedlagt). Af den Økonomiske politik fremgår det, at der 2 gange årligt, henholdsvis ved regnskabsafslutningen og ved budgetafslutningen, gennemføres en opfølgning på, hvorvidt den økonomiske politik er overholdt. Der er i vedlagte notat foretaget en opfølgning på den Økonomiske politik på baggrund af regnskabsafslutningen for Endvidere fremgår der først i notatet et oplæg til justering af den økonomiske politik i overensstemmelse med den aktuelle lavkonjunktur. Procedure Sagen behandles i Direktionen den 12. maj 2009, samt i Økonomiudvalget den 13. maj Direktionens beslutning forelægges på økonomiudvalgsmødet den 13. maj Tovholder/informationsansvarlig Økonomichefen er tovholder. Bilag Økonomisk politik - godkendt BY (381401) Økonomisk politik - oplæg til justering, samt opfølgning efter regnskabsaflæggelsen 2008 (741133)

7 Økonomiudvalget, Side 1475 Intern Service indstiller, at oplæg til justering af den økonomiske politik godkendes, samt at opfølgningen tages til efterretning. Beslutning i Direktionen den Afbud/fraværende: Karsten Sperling Anbefales. Der foretages ingen justering Opfølgning på lovbundne udgifter og aktivitetsbestemt medfinansiering DIBBCH / 08/5894 Af kommunens økonomiske styringsregler fremgår det, at der, når overførslerne af over/underskud mellem årene er behandlet, skal foretages en særskilt vurdering af, om det korrigerede budget for indeværende år kan realiseres. Det vil i praksis sige, at der i årets første budgetopfølgning redegøres for, om evt. overførte underskud kan indhentes i årets løb, eller i hvilket omfang et evt. overskud kan forventes realiseret i årene fremover. På den baggrund har serviceområderne foretaget en gennemgang af de lovbundne områder, samt aktivitetsbestemt medfinansiering. Der vil blive udarbejdet og eftersendt et notat, som sammenfatter konklusionerne fra de respektive områder. Procedure Sagen behandles i Økonomiudvalgets møde den 20. april 2009 samt i Byrådets møde den 30. april Endvidere vil Arbejdsmarkedsudvalget i dets møde den 20. april 2009 få forelagt en sag med de tilsvarende data og oplysninger.

8 Økonomiudvalget, Side 1476 Tovholder/informationsansvarlig Økonomichefen. Bilag Udviklingen i de lovbundne udgifter m.v. (738765) Bilag 1: Overblik lovbundne udgifter m.v. (733119) Sagsforløb - Lovbundne udgifter (745291) Redegørelse til Jytte Knudtzen (743871) Arbejdsmarkedsservice - budgetopfølgning 2009 af 24. april 2009 (748743) Intern Service indstiller, at opfølgningen drøftes, samt at der tages stilling til bevillingsmæssige korrektioner. Beslutning i Økonomiudvalget den Afbud/fraværende: Markvard Hovmøller Økonomiudvalget anbefaler tillægsbevilling til lovbundne udgifter på Arbejdsmarkedsudvalgets område med 57,352 mio. kr. i 2009 og negativ tillægsbevilling til de lovbundne udgifter på Økonomiudvalgets område med - 4,986 mio. kr. i Tillægsbevillingerne finansieres ved træk på likvide aktiver med 52,366 mio. kr. i Det betyder at evt. midtvejsreguleringer tilgår likvide aktiver. Supplerende sagsfremstilling Sagen optages til fornyet behandling med henblik afklaring af eventuelle

9 Økonomiudvalget, Side 1477 finansielle overvejelser forinden sagen genbehandles politisk. I forlængelse af serviceområdernes gennemgang af det lovbundne har Arbejdsudvalget i møde den 20. april 2009 behandlet spørgsmålet om overførselsindkomsterne på Arbejdsmarkedsudvalgets område. Der er uddybende redegjort for disse forhold i vedlagte bilag. Supplerende procedure Behandles i Direktionen den 5. maj, i Økonomiudvalget den 13. maj og i Byrådet den 28. maj Supplerende indstilling Intern Service indstiller: at der tages stilling til eventuelle finansielle overvejelser som følge af den gennemførte opfølgning på lovbundne udgifter og aktivitetsbestemt medfinansiering Beslutning i Direktionen den Direktionen tilslutter sig Økonomiudvalgets beslutning af 20. april Direktionen afventer resultatet af midtvejsreguleringen. Eventuelle tilførsler af midler som følge af midtvejsreguleringen tilføres kassebeholdningen. Anbefales Drøftelse af principper for fastlæggelse af budgetrammer for 2010 DIKIFR / 08/43853 Jævnfør den fastlagte budgetprocedure skal Økonomiudvalget den 13. maj 2009 udmelde budgetrammer for Forud for fremstilling af oplæg til brug for de politiske drøftelser har Direktionen mulighed for at opstille forudsætninger med henblik på indarbejdelse i disse oplæg.

10 Økonomiudvalget, Side 1478 Som det blev præsenteret på budgetseminaret den 16. april 2009, vil udgangspunktet for budgetrammerne på driften for 2010 være Budgetoverslagsår 2010 jf. budget Bemærk at Turnaround-effektpuljen (svarende til 1% af serviceudgifterne pr. år) indgår med -21 mio. i 2010 og med -42 mio. i 2011 og fremover. Puljen er placeret under centrale puljer. Der korrigeres for Byrådsbeslutninger efter 8. oktober 2008 (tillægsbevillinger i overslagsårene 2010 og fremefter). Resten af overførslerne fra 2008 indregnes i rammerne i 2010, og udelades i beregningsgrundlag for evt. rammekorrektioner. Herudover bør der skabes afklaring af, om der er effektiviseringspotentialer og andre gevinster af Turn-around projekter, som kan reducere Turn-Around-effektpuljen før evt. fordeling i oplæg til budgetrammer. På budgetseminaret blev muligheden, for at andre oplysninger kan indgå, præsenteret. Det kunne f.eks. være demografiske hensyn eller ønske om målrettede indsatser på udvalgte områder. Som inspiration hertil vedlægges notat fra BDO/KR, der tilbyder analyser på udvalgte udgiftsområder. Såfremt der herefter er en finansieringsmanko ønskes stillingtagen til, om mankoen i oplæggene skal fordeles pr. udvalg ud fra en forholdsmæssig matematisk fordeling baseret på de fremskrevne budgetoplæg (ekskl. de overførte overskud fra ). Endelig ønskes tilkendegivelser, såfremt Direktionen ser behov for indarbejdelse af specifikke anlægsprojekter som følge af Turn-around. Procedure Sagen behandles i Direktionen den 28. april og den 5. maj og i Økonomiudvalget den 13. maj Tovholder/informationsansvarlig Økonomichefen er tovholder. Bilag A: Oplæg til budgetrammer til Økonomiudvalget (753569) BILAG 1: Startspil til Økonomiudvalget den (754552) BILAG 2: Forslag til reguleringsmetode ved ændret elevtal i folkeskolen(1).doc (749568) BILAG 2A: Regulering af udgiften til elever i folkeskolen(5).xls (749570) Spil 1 til Økonomiudvalget den (758982)

11 Økonomiudvalget, Side 1479 Intern Service indstiller, at principperne for fastlæggelse af budgetrammerne for 2010 drøftes. Beslutning i Direktionen den Afbud/fraværende: Jens Houmann, Willy Feddersen Direktionen drøftede fastlæggelsen af budgetrammer for Med baggrund i drøftelsen udarbejder Intern Service oplæg til politisk behandling af budgetrammer for 2010, som forelægges Direktionen, forinden sagen fremsendes til politisk behandling. Beslutning i Direktionen den Intern Service tilretter oplægget i overensstemmelse med Direktionens tilkendegivelser, inden sagen fremsendes til politisk behandling. Direktionen anbefaler herefter: at forslaget fra Børne- og Familieservice om en ændret metode til regulering som følge af ændringer i antal skoleelever godkendes fra budgetoplæg 2010 at budgetoplægget med de beskrevne korrektioner danner grundlag for fastsættelse af budgetrammer til anlæg i alt til serviceudgifter samt lovbundne udgifter fordelt pr. fagudvalg i budgetlægningen for at den økonomiske politik justeres i overensstemmelse med den aktuelle lavkonjunktur sammen med opfølgningen på regnskabsresultatet for 2008 at arbejdsgruppen til helhedsprioritering af anlæg forelægger deres oplæg til prioritering i 2010 for Direktionen på mødet den 16. juni Direktionens beslutning justeres med eventuel afledt effekt af beslutninger i Byrådet ultimo juni 2009 ved behandling af skole- og dagtilbudsstrukturer. Det administrative oplæg til prioritering af anlægsprojekter i 2010 fremsendes sammen med budgetmateriale fra fagudvalgenes behandling til Byrådet m.fl. primo juli 2009 På baggrund af en gennemgang af det udsendte materiale samt det i mødet

12 Økonomiudvalget, Side 1480 udleverede SPIL 1, dateret 13. maj 2009, besluttede Økonomiudvalget: at godkende principperne for etablering af rammeudmeldingen at godkende det fremskrevne budgetoplæg at godkende de afsatte centrale lønpuljer til senere udmøntning at administrationen bemyndiges til at ansøge om at udnytte mulighederne for evt. lånefinansiering i årets økonomiaftale indenfor de givne tidsfrister at ændre princippet vedr. regulering af budgettet til folkeskolen som beskrevet i vedlagte notat (bilag 2), dog udgår notatets sidste passus om efterregulering af budget 2010 ved budgetkontrollen i efteråret 2010 at godkende den af direktionen anbefalede proces vedr. udarbejdelse af administrativt oplæg til prioritering af anlægsprojekter i 2010 at budgetrammer på fagudvalgenes drift fastsættes til: Tabel A: Budgetforslag Skattefinansieret drift fordelt på udvalg Tkr. kr. i 2010-priser A Serviceudgifter: 1Økonomiudvalget ekskl. centrale puljer Erhverv- og kulturudvalget Teknik- og miljøudvalget Børn- og familieudvalget Arbejdsmarkedsudvalget Voksenudvalget: - Arbejdsmarkedsservice Voksenservice Sundhedsudvalget Beredskabskommissionen Centrale puljer (lønpuljer) Centrale puljer (Turn-around effektiv.) a) Serviceudgifter i alt Lovbundne udgifter: 1Økonomiudvalget Erhverv- og kulturudvalget Teknik- og miljøudvalget Børn- og familieudvalget Arbejdsmarkedsudvalget Voksenudvalget (Voksenservice) Sundhedsudvalget Beredskabskommissionen 0 b) Lovbundne udgifter i alt Aktivitetsbestemt medfinansiering: Sundhedsudvalget c) Aktivitetsbestemt medfinansiering, i alt d) Nettodrift i alt fordelt på udvalg (a+b+c=d) = merudgifter/mindre indtægter - = mindre udgifter/merindtægter Afrundinger vil forekomme

13 Økonomiudvalget, Side 1481 Et mindretal bestående af de 4 socialdemokrater stemte imod og ønskede følgende mindretalsudtalelse ført til protokollen: Socialdemokraterne ønsker en åben og kort budgetprocedure, der løber fra august til oktober, når vi kender resultatet af regeringens forhandling med Kommunernes Landsforening Budget 2009 for det brugerfinansierede område tillægsbevilling, drift. DIGIVE / 08/24874 Byrådet behandlede på sit møde den 26. marts 2009 en sag om budgetmæssig tilpasning for det brugerfinansierede områder under Teknik og Miljø - Drift (sag nr. 656), hvor Byrådet bl.a. vedtog, at der snarest forelægges et oplæg til revideret drifts- og anlægsbudget for 2009, der sikrer en fornuftig likviditet i de nye selskaber pr. 1. januar Teknik og Miljøservice har nu sammen med BDO Kommunernes Revision gennemgået det gældende budget for 2009 for at undersøge, hvorvidt der er den tilstrækkelige sammenhæng mellem det godkendte budget 2009, faktuelle oplysninger om udgiftsbehov og taksterne, der ligeledes er godkendt i forbindelse med budget Regnskabstallene for 2007 og 2008 er som det fremgik af byrådsmødet den 26. marts 2009 ikke i overensstemmelse med forventningerne i de to års budgetter. Forinden selskabsdannelsen pr. 1. januar 2010 er det derfor nødvendigt at der foreligger et korrekt udgangspunkt for såvel drifts- som anlægsaktiviteter. Der fremlægges i denne sag en ansøgning om tillægsbevilling, der bringer budget 2009 i overensstemmelse med driftsaktiviteterne. En justering af anlægsbudgettet for 2009 er rejst i en særskilt sag. Forslag til driftsbudget 2010 og frem vil blive forelagt i forbindelse med den kommende budgetlægning for de 4 nye selskaber i maj måned, hvor der også vil blive forelagt et forslag til anlægsinvesteringer for de 3 forsyningsselskaber i perioden frem til 2027.

14 Økonomiudvalget, Side 1482 Gennemgangen af driftsaktiviteter og indtægtsgrundlag for 2009 sammenholdt med regnskabet for 2007 og 2008 er foretaget. Denne gennemgang danner grundlag for forslaget til det reviderede driftsbudget for 2009 på de enkelte forsyningsområder: i kr. Regnskab 2007 Regnskab 2008 Forslag til rev. budget 2009 Netto: Økonomi: Drift samlet Udgifter Indtægter Vandforsyning Udgifter Indtægter Spildevandsanlæg Udgifter Indtægter Affaldshåndtering Udgifter Indtægter Varmeforsyning Udgifter Indtægter De væsentligste årsager til stigningerne fra regnskab 2008 til rev. budget 2009 er: Manglende prisregulering på takster Manglende indtægter fra slagteriet i Vojens mindreindtægt ca. 3,6 mio. kr. Prisudvikling fra 2008 til 2009 på 4,11% Administrationsbidrag er efter ændringen i 2008 samlet på driften. Merudgift 5,6 mio. kr. Ekstraordinære prisstigninger på 1,2 mio. kr. vedrørende tømningsordninger på slam Øgede drifts- og vedligeholdelsesudgifter på henholdsvis maskiner m.m. på 1 mio. kr. og renseanlæg på 0,95 mio. kr. Engangsudgifter til selskabsdannelsen 1,2 mio. kr. I forhold til det tidligere godkendte budget 2009 er der tale om en nettoforøgelse af driftsrammen med 11,8 mio. kr. Fordelingen på de

15 Økonomiudvalget, Side 1483 enkelte forsyningsområder fremgår af nedenstående tabel. Budget 2009 Udgifter Indtægter Vandforsyning Spildevand Affaldshåndtering Varmeforsyning 0 0 Forsyningsområderne samlet Nogle af de væsentligste årsager til, at der netto anmodes om tillægsbevilling på ca. 11,8 mio. kr. fremgår af notatet fra BDO Kommunernes Revison og ovennævnte supplerende bemærkninger til forskellen mellem regnskab 2008 og budgetforslag Med de nuværende driftsaktiviteter og behovet for investeringer over de kommende år må det forventes at der skal ske en væsentlig takstjustering i 2010 og frem for at skabe balance i de kommende selskabers økonomi. Procedure Sagen forelægges Udvalget for Teknik og Miljø, Økonomiudvalget og Byrådet. Tovholder/informationsansvarlig Teknik og Miljøservice, Erik Ancker Bilag endelig udgave af notat - HADERSLEV KOMMUNE notat vedr budget pdf (745676) Notat: Finansieringsmuligheder - burgerfinansieret område (752439) Teknik og Miljøservice indstiller, at der til forsyningsområdet gives en netto-driftsbevilling på 11,8 mio. kr. fordelt som angivet i bevillingspåtegningen. Bevillingspåtegning Nettobeløb i kr. Tillægsbev. Bevillingsniveau D Drift A Anlæg F Finansiering Budgetoverslagsår Budget

16 Økonomiudvalget, Side 1484 Brugerfinansieret område Drift Serviceramme - Vandforsyning D Teknik og 907 Miljø - Spildevand D Teknik og Miljø - Affald D Teknik og 196 Miljø - Varmeforsyning D Teknik og Miljø 0 IALT Kassebeholdningen F Beslutning i Udvalget for Teknik og Miljø den Fraværende: Preben Holmberg. Anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet som indstillet. Udvalget forudsætter, at merudgiften i forhold til budget 2009 afholdes over den kontante kassebeholdning for Forsyningsområdet, og at anlægsinvesteringer i nødvendigt omfang finansieres via lån. Supplerende sagsfremstilling I lyset af beslutningen i Udvalget for Teknik og Miljø, forelægges Direktionen sagen med henblik på endelig afklaring af finansieringsmuligheder forinden sagen forelægges Økonomiudvalget og Byrådet. Til baggrund for Direktionens behandling af sagen forelægger Intern Service supplerende notat over finansieringsmuligheder i mødet den 5. maj. Supplerende indstilling Intern Service indstiller: at Direktionen overfor Økonomiudvalget og Byrådet anbefaler konkret finansieringsmulighed for den ønskede tillægsbevilling Beslutning i Direktionen den I forlængelse af beslutning i Udvalget for Teknik og Miljø anbefaler Direktionen, at Økonomiudvalget og Byrådet meddeler en tillægsbevilling til forsyningsområdets drift på kr. ved foreløbig finansiering over kassebeholdningen.

17 Økonomiudvalget, Side 1485 Samtidig anbefaler Direktionen, at der meddeles godkendelse til lånefinansiering for anlægsprojekter på det tilsvarende beløb. Denne låneadgang bliver skabt i overensstemmelse med bestemmelserne her i 2009 om suspension i lånebekendtgørelse af reglen om begrænset låneadgang til investeringer på det brugerfinansierede område, som Intern Service har redegjort for i vedlagte notat af 5. maj Økonomiudvalget anbefaler Udvalget for Teknik og Miljøs indstilling af 29. april 2009 med Direktionens bemærkninger af 5. maj Anlægsbevilling til renseanlæg 2009 DIJATI / 09/11367 Byrådet har på mødet den anmodet Teknik- og Miljøservice og Udvalget for Teknik og Miljø om at overveje anlægsarbejder, der hensigtsmæssigt kan fremrykkes til På den baggrund har Udvalget for Teknik og Miljø på mødet den indstillet overfor Økonomiudvalget og Byrådet at anbefale, at der meddeles rådighedsbeløb på sammenlagt 31,5 mio. kr., og at der efterfølgende søges om anlægsbevilling til de enkelte projekter. På baggrund heraf anmodes om en anlægsbevilling til følgende arbejder med sted nr. 14x.xxx "Renseanlæg 2009": Renovering og beluftning på Haderslev Renseanlæg energibesparelse på kwh årligt Fosforstyring på Haderslev Renseanlæg, reduktion på 25% og besparelse på kr. årligt i spildevandsafgifter. Optimering/renovering af Hjerndrup renseanlæg Projekt for styring, regulering og overvågning af renseanlæg Økonomiske forhold Til de ovennævnte formål Sted nr. 143.xxx Renseanlæg 2009 anvendes 2,6 mio. kr. Driftsbesparelsen på de kwh beløber sig til ca kr. årligt Procedure

18 Økonomiudvalget, Side 1486 Sagen behandles i Udvalget for Teknik og Miljø, Økonomiudvalget og Byrådet Tovholder/informationsansvarlig Forsyning, Jan Timmermann Under forudsætning af, at Byrådet på sit møde den meddeler rådighedsbeløb som følger: Tabel 2: Specifikation af rådighedsbeløb - anlæg 143.xxx Renseanlæg 2009 RÅDIGHEDSBELØB Nettobeløb i kr. Rådighedsbeløb før denne sag 0 Frigivelse i denne sag Rådighedsbeløb, i alt indstiller Teknik- og Miljøservice, at der meddeles anlægsbevilling som angivet i bevillingspåtegningen og finansieret at det meddelte rådighedsbeløb. Tabel 3: Ansøgning om anlægsbevilling, samt specifikation af anlægsbevilling 143.xxx Renseanlæg 2009 ANLÆGSBEVILLING Nettobeløb i kr. Anlægsbevilling i alt før denne sag 0 Tillægsbevilling i denne sag Anlægsbevilling, i alt Beslutning i Udvalget for Teknik og Miljø den Fraværende: Preben Holmberg Anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet som indstillet. Anbefales.

19 Økonomiudvalget, Side Anlægsbevilling til vandværker mv. i Haderslev og Vojens 2009 DIJATI / 09/11368 Byrådet har på mødet den anmodet Teknik- og Miljøservice og Udvalget for Teknik og Miljø om at overveje anlægsarbejder, der hensigtsmæssigt kan fremrykkes til På den baggrund har Udvalget for Teknik og Miljø på mødet den indstillet overfor Økonomiudvalget og Byrådet at anbefale, at der meddeles rådighedsbeløb på sammenlagt 31,5 mio. kr., og at der efterfølgende søges om anlægsbevilling til de enkelte projekter. På baggrund heraf anmodes om en anlægsbevilling til sted nr. 104.xxx "Vandværker mv. i Haderslev og Vojens 2009" til følgende formål: For alle vandværker, vandtårne, trykøgere etc. er der udarbejdet en statusplan for terror-beredskabet, og det er nødvendigt at investere som følge heraf for at opnå et tidssvarende sikkerhedsniveau. Desuden revurderes forsyningens udpumpningsstrategi, for at udpumpningen kan ske på den energimæssigt bedste måde, samtidigt med at forsyningssikkerheden optimeres. Økonomiske forhold Udgifterne til de ovennævnte arbejder forventes at blive 1,5 mio. kr. Procedure Sagen behandles i Udvalget for Teknik og Miljø, Økonomiudvalget og Byrådet Tovholder/informationsansvarlig Forsyningen, Jan Timmermann Under forudsætning af, at Byrådet på sit møde den meddeler rådighedsbeløb som følger: Tabel 2: Specifikation af rådighedsbeløb - anlæg 104.xxx Vandværker mv. i RÅDIGHEDSBELØB Haderslev og Vojens Nettobeløb i kr Rådighedsbeløb før denne sag 0 Frigivelse i denne sag Rådighedsbeløb, i alt indstiller Teknik- og Miljøservice,

20 Økonomiudvalget, Side 1488 at der meddeles anlægsbevilling som angivet i bevillingspåtegningen og finansieret at det meddelte rådighedsbeløb. Tabel 3: Ansøgning om anlægsbevilling, samt specifikation af anlægsbevilling 104.xxx Vandværker mv. i Haderslev og Vojens ANLÆGSBEVILLING Nettobeløb i kr Anlægsbevilling, 0 Tillægsbevilling i denne sag 1,500 Anlægsbevilling, i alt Beslutning i Udvalget for Teknik og Miljø den Fraværende: Preben Holmberg Anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet som indstillet. Anbefales Frigivelse af anlægsmidler til flytning af Specialbørnehave fra Halk DIKAMI / Dagtilbud har i en periode haft etableret en specialgruppe i Halk for børn med ADHD. Der er givet en dispensation der udløber den m.h.t. disse lokaler. Dagtilbud har derfor undersøgt mulighederne for at finde alternative lokaler til placering af specialgruppen. På Ryes Møllevej 15 er der fundet egnede lokaler, der efter en lettere ombygning vil kunne bruges til denne gruppe børn. Dette giver også mulighed for integration med Børnehaven Møllehaven, der ligger på samme matrikel. Økonomiske forhold Ved Byrådsmødet den 26. marts 2009 er der afsat rådighedsbeløb. Sagen påvirker derfor ikke kassebeholdningen.

21 Økonomiudvalget, Side 1489 Tovholder/informationsansvarlig Afdelingschef Kåre Michelsen Børne- og Familieservice, dagtilbud indstiller at der til sted. nr Flytning af specialbørnehave fra Halk gives en anlægsbevilling på kr Beslutning i Udvalget for Børn og Familie den Afbud/fraværende: Bent Steenberg Olsen, Holger Mikkelsen Tiltrådt. Sagen oversendes til afgørelse i Økonomiudvalg og Byråd. Anbefales.

22 Økonomiudvalget, Side Kloakfornyelse tillægsbevilling april 2009 DIJATI / 08/18070 Byrådet har på mødet den anmodet Teknik- og Miljøservice og Udvalget for Teknik og Miljø om at overveje anlægsarbejder, der hensigtsmæssigt kan fremrykkes til På den baggrund har Udvalget for Teknik og Miljø på mødet den indstillet overfor Økonomiudvalget og Byrådet at anbefale, at der meddeles rådighedsbeløb på sammenlagt 31,5 mio. kr., og at der efterfølgende søges om anlægsbevilling til de enkelte projekter. På baggrund heraf anmodes om en tillægsbevilling på 5,3 mio. kr. til sted nr "Kloakfornyelse 2009" til separatkloakering af Over Aastrup Dette arbejde er en forudsætning for at spildevandet fra Fjelstrupområdet kan overpumpes til Haderslev Renseanlæg, og der derved kan spares ca. 1,5 mio. kr. årligt i afgift til Kolding kommune. Det er derfor særdeles favorabelt at fremrykke dette arbejde til udførelse i 2010, hvorved også husejerne får mest mulig tid til at separerer regnog spildevand på egen grund. Økonomiske forhold Omkostningerne ved det ovennævnte er beregnet til 5,3 mio. kr. Procedure Sagen behandles i Udvalget for Teknik og Miljø, Økonomiudvalget og Byrådet Tovholder/informationsansvarlig Forsyning, Jan Timmermann Under forudsætning af, at Byrådet på sit møde den meddeler rådighedsbeløb som følger: Tabel 2: Specifikation af rådighedsbeløb - anlæg Kloakfornyelse 2009 RÅDIGHEDSBELØB Nettobeløb i kr Rådighedsbeløb før denne sag Frigivelse i denne sag Rådighedsbeløb, i alt indstiller Teknik- og Miljøservice,

23 Økonomiudvalget, Side 1491 at der meddeles anlægsbevilling som angivet i bevillingspåtegningen og finansieret at det meddelte rådighedsbeløb. Tabel 3: Ansøgning om anlægsbevilling, samt specifikation af anlægsbevilling Kloakfornyelse 2009 ANLÆGSBEVILLING Nettobeløb i kr Anlægsbevilling, Tillægsbevilling i denne sag Anlægsbevilling, i alt Beslutning i Udvalget for Teknik og Miljø den Fraværende: Preben Holmberg Anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet som indstillet. Anbefales Kloakering ved byggemodning - tillægsbevilling april 2009 DIJATI / 08/18070 Byrådet har på mødet den anmodet Teknik- og Miljøservice og Udvalget for Teknik og Miljø om at overveje anlægsarbejder, der hensigtsmæssigt kan fremrykkes til På den baggrund har Udvalget for Teknik og Miljø på mødet den indstillet overfor Økonomiudvalget og Byrådet at anbefale, at der meddeles rådighedsbeløb på sammenlagt 31,5 mio. kr., og at der efterfølgende søges om anlægsbevilling til de enkelte projekter. På baggrund heraf anmodes om en tillægsbevilling på 6,8 mio. kr. til sted nr "Kloakering ved byggemodning i 2009" til følgende arbejder:. Sandersvig - en privat 1,2 mio. kr byggemodning af 29 sommerhusgrunde Fredsted - en kommunal 4,0 mio. kr. byggemodning af 36 nye grunde

24 Økonomiudvalget, Side 1492 Søgårdvej i Marstrup - en privat byggemodning af 50 grunde Bestseller - projektering af kloakforsyning til byggemodningen I alt 1,1 mio. kr. 0,5 mio. kr. 6,8 mio. kr Økonomiske forhold Der forventes anvendt 6,8 mio. kr. til dækning af udgifterne til de ovennævnte byggemodninger. Indtægterne fra byggemodningerne i Fredsted og Sandersvig kan først forventes i 2010 og beløber sig i priser til ca. 2,4 mio. kr. Udgifterne til kloakforsyning af Bestseller vil blive modregnet i tilslutningsbidrag i Ved byggemodningen Søgårdvej er Forsyningens tab begrænset til en nettoudgift på 1,1 mio. kr. gennem indgåelse af en aftale med den private byggemodner. Procedure Sagen behandles i Udvalget for Teknik og Miljø, Økonomiudvalget og Byrådet Tovholder/informationsansvarlig Forsyningen, Jan Timmermann Under forudsætning af, at Byrådet på sit møde den meddeler rådighedsbeløb som følger: Tabel 2: Specifikation af rådighedsbeløb - anlæg Kloakering ved byggemodning 2009 RÅDIGHEDSBELØB Nettobeløb i kr Rådighedsbeløb før denne sag Frigivelse i denne sag Rådighedsbeløb, i alt indstiller Teknik- og Miljøservice, at der meddeles anlægsbevilling som angivet i bevillingspåtegningen og finansieret at det meddelte rådighedsbeløb.

25 Økonomiudvalget, Side 1493 Tabel 3: Ansøgning om anlægsbevilling, samt specifikation af anlægsbevilling Kloakering ved byggemodning 2009 ANLÆGSBEVILLING Nettobeløb i kr Anlægsbevilling, Tillægsbevilling i denne sag Anlægsbevilling, i alt Beslutning i Udvalget for Teknik og Miljø den Fraværende: Preben Holmberg Anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet som indstillet. Anbefales Strukturændring for renseanlæg tillægsbevilling, april 2009 DIJATI / 08/18070 Byrådet har på mødet den anmodet Teknik- og Miljøservice og Udvalget for Teknik og Miljø om at overveje anlægsarbejder, der hensigtsmæssigt kan fremrykkes til På den baggrund har Udvalget for Teknik og Miljø på mødet den indstillet overfor Økonomiudvalget og Byrådet at anbefale, at der meddeles rådighedsbeløb på sammenlagt 31,5 mio. kr., og at der efterfølgende søges om anlægsbevilling til de enkelte projekter. På baggrund heraf anmodes om en tillægsbevilling til sted nr "Strukturændringer for spildevandsrensning 2009" til finansiering af overpumpning af spildevand fra Fjelstrup Vonsbæk- området til følgende ledningsarbejder: Lille Anslet (PST) Fjelstrup Sillerup (PST) - Over Åstrup (PST) Vonsbæk - Over Aastrup projektering Ialt 2,9 mio. kr. 5,0 mio. kr. 0,4 mio. kr 8,3 mio. kr. Økonomiske forhold Der anmodes om en tillægsbevilling på 8,3 mio. kr. til

26 Økonomiudvalget, Side 1494 anlægsarbejderne. Med gennemførsel af ovennævnte projekter kan det separate spildevand fra området overpumpes til Haderslev renseanlæg på et tidligere tidspunkt end ellers - sandsynligvis allerede ultimo Vi sparer derved ca. 1,5 mio. kr. årligt, som det koster at overpumpe spildevandet til rensning i Kolding Kommune. Af praktiske hensyn anbefales det i forhold til det oprindeligt indstillede kun at projektere overpumpning af Vonsbæk renseanlæg til Over Aastrup og vente med anlægsarbejdet til Denne ledningsstrækning er jf. rådgiveren den teknisk mest krævende etape og der skal derfor afsættes ekstra tid til projektering. Det også er nødvendigt at erhverve rettighed til at lægge trykledningen i privat areal - evt. gennem ekspropriation - hvilket er tidkrævende. Procedure Sagen behandles i Udvalget for Teknik og Miljø, Økonomiudvalget og Byrådet Tovholder/informationsansvarlig Forsyning, Jan Timmermann Under forudsætning af, at Byrådet på sit møde den meddeler rådighedsbeløb som følger: Tabel 2: Specifikation af rådighedsbeløb - anlæg Strukturændring for renseanlæg 2009 RÅDIGHEDSBELØB Nettobeløb i kr. Rådighedsbeløb før denne sag Frigivelse i denne sag Rådighedsbeløb, i alt indstiller Teknik- og Miljøservice, at der meddeles anlægsbevilling som angivet i bevillingspåtegningen og finansieret at det meddelte rådighedsbeløb. Tabel 3: Ansøgning om anlægsbevilling, samt specifikation af anlægsbevilling Strukturændring for renseanlæg 2009 ANLÆGSBEVILLING Nettobeløb i kr. Anlægsbevilling, Tillægsbevilling i denne sag Anlægsbevilling, i alt

27 Økonomiudvalget, Side 1495 Beslutning i Udvalget for Teknik og Miljø den Fraværende: Preben Holmberg Anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet som indstillet. Anbefales Fornyelse af vandforsyningsledninger tillægsbevilling april 2009 DIJATI / 07/25277 Byrådet har på mødet den anmodet Teknik- og Miljøservice og Udvalget for Teknik og Miljø om at overveje anlægsarbejder, der hensigtsmæssigt kan fremrykkes til På den baggrund har Udvalget for Teknik og Miljø på mødet den indstillet overfor Økonomiudvalget og Byrådet at anbefale, at der meddeles rådighedsbeløb på sammenlagt 31,5 mio. kr., og at der efterfølgende søges om anlægsbevilling til de enkelte projekter. På baggrund heraf anmodes om en tillægsbevilling til følgende arbejder på sted nr "Fornyelse af vandforsyningsledninger 2009": Renovering af gl. jernstikledninger i Gudekvarteret i Vojens. Ledningerne er både tærede og tilstoppede og giver nedsat vandmængde ved forbrugerne Sektionering af Vojens og Haderslev by opsætning af målerbrønde, der giver bedre styr på vandforbrug og vandspild. Økonomiske forhold Udgifterne til de nævnte arbejder beløber sig til 1,9 mio. kr. Procedure Sagen behandles i Udvalget for Teknik og Miljø, Økonomiudvalget og Byrådet

28 Økonomiudvalget, Side 1496 Tovholder/informationsansvarlig Forsyning, Jan Timmermann Under forudsætning af, at Byrådet på sit møde den meddeler rådighedsbeløb som følger: Tabel 2: Specifikation af rådighedsbeløb - anlæg Fornyelse af RÅDIGHEDSBELØB vandforsyningsledninger 2009 Nettobeløb i kr Rådighedsbeløb før denne sag Frigivelse i denne sag Rådighedsbeløb, i alt indstiller Teknik- og Miljøservice, at der meddeles anlægsbevilling som angivet i bevillingspåtegningen og finansieret at det meddelte rådighedsbeløb. Tabel 3: Ansøgning om anlægsbevilling, samt specifikation af anlægsbevilling Fornyelse af vandforsyningsledninger 2009 ANLÆGSBEVILLING Nettobeløb i kr Anlægsbevilling, Tillægsbevilling i denne sag Anlægsbevilling, i alt Beslutning i Udvalget for Teknik og Miljø den Fraværende: Preben Holmberg Anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet som indstillet. Anbefales.

29 Økonomiudvalget, Side Forslag til lokalplan 2.B.3-2 Parcelhusområde i Arnum DIHDMO / 09/9179 Plan og Arkitektur har udarbejdet forslag til lokalplan 2.B.3-2 for et parcelhusområde i Arnum. Der er i 1970 erne vedtaget en partiel byplanvedtægt for et område ved Sildal i Arnum. Byplanvedtægten udlægger området til åben-lav bebyggeri. Denne partielle byplanvedtægt suppleres i 1980 erne af en lokalplan for en del af byplanvedtægtens område. Det lokalplanlagte område kan alene anvendes til tæt-lav bebyggelse. Anledningen til udarbejdelsen af lokalplan 2.B.3-2 er at muliggøre, at der på området kan opføres åben-lav bebyggelse til boligformål, samt sikre sammenhængen med det tilstødende boligområde. Der er på baggrund af 3 stk. 1 nr. 3 foretaget en en screening af lokalplanen. Der er på den baggrund vurderet, at det projekt, som lokalplanen fastlægger rammer for, ikke vil få væsentlige indvirkninger på miljøet, idet bebyggelsen med sit udtryk og placering danner en helhed med det eksisterende boligområde. Planforslaget fremlægges med henblik på vedtagelse og udsendelse i 8 ugers offentlig høring. Bilag: Forslag til lokalplan 2.B.3-2 parcelhusområde i Arnum.pdf. Procedure Lokalplanforslaget fremlægges med henblik på videresendelse til Økonomiudvalg og Byråd til godkendelse og efterfølgende udsendelse i offentlig høring. Tovholder/informationsansvarlig Plan og Arkitektur/Heidi Møller Bilag Forslag til lokalplan 2B3-2 Boligområde Arnum - rettet (751405) Teknik- og Miljøservice indstiller: At det udarbejdede forslag til lokalplan 2.B.3-2 anbefales godkendt til udsendelse i 8 ugers offentlig høring. At der ikke udarbejdes miljøvurdering. Beslutning i Udvalget for Teknik og Miljø den Fraværende: Preben Holmberg Anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet som indstillet, dog

30 Økonomiudvalget, Side 1498 med den bemærkning at der under 7, 7.1. "ikke planke- og bjælkehuskonstruktion" udgår.. Anbefales Endelig vedtagelse af lokalplan og kommuneplantillæg nr , for et nyt boligområde ved Fredstedvej i Haderslev. DIPJCH / 07/17332 Ovennævnte lokalplan samt kommuneplantillæg har som forslag været fremlagt i en 8 ugers offentlighedsperiode fra den 17. september 2008 til den 12. november Der er i høringsperioden indkommet 6 bemærkninger / indsigelser. I vedlagte notat om indsigelsesbehandling tages der enkeltvis stilling til disse, med forslag til besvarelse og ændringer i planerne. Byrådets beslutning om, at der ikke udarbejdes en Miljøvurdering har været offentligt fremlagt sammen med planforslagene, og med mulighed for påklage af afgørelsen. Beslutningen er ikke påklaget. Der har været afholdt 2 lodsejermøder med ejerne af ejendomme langs Ribe Landevej, og som fremover vil blive direkte berørt af de ændrede adgangsforhold. Efterfølgende har været afholdt møder med enkelte af disse ejere, som havde ønsker om ændring af egne adgangsforhold. Teknik og Miljøservice har været positivt indstillet overfor de ønskede ændringer, men efterfølgende har disse ejere trukket deres ønsker tilbage. Det er vurderet nødvendigt at foretage mindre korrigeringer af vej- og stiforløbene. Stien som var vist placeret langs lokalplanområdets vestlige grænse er således flyttet længere ind i lokalplanområdet begrundet i terrænnets stejle hældning, og det er fundet nødvendigt at ændre på placeringen af enkelte af stikvejene, dels begrundet i terrænforhold og dels begrundet i tilstedeværelsen af naturgasledningen, som ikke har vist sig at have den forventede jorddækningstykkelse. Der er ingen af disse ændringer som berører ejerne i området. Procedure Lokalplanen samt kommuneplantillægget behandles i Udvalget for Teknik og Miljø, Økonomiudvalget og Byrådet.

31 Økonomiudvalget, Side 1499 Tovholder/informationsansvarlig Plan og arkitektur, Poul Jørgen Christensen Bilag Behandling af indsigelser til lokalplanforslag og forslag til kommuneplantillæg nr (734748) Teknik og Miljøservice indstiller at lokalplan og kommuneplantillæg nr vedtages endeligt med de i bilaget foreslåede ændringer i planer at de indkomne bemærkninger / indsigelser besvares som foreslået i bilaget. Beslutning i Udvalget for Teknik og Miljø den Fraværende: Preben Holmberg Anbefales overfor Økonomiudvalget og Byrådet som indstillet. Anbefales Anlæggelse af mindesten vedr. damkatastrofen DIJMHA / 08/4570 På baggrund af flere borgerhenvendelser, artikler i JyskeVestkysten og tilkendegivelser fra forskellige virksomheder og fonde, blev der i 2008 nedsat en komité med formålet at indsamle midler til et minde/ en mindesten for de omkomne ved damkatastrofen på Haderslev Dam den 8. juli Komitéen består af: Finn Stendevad- Nielsen, Helga Aagaard, Svend Aage Mattson, Olaf Henningsen, Jan Dam, Claus Bjergaard, Flemming Just, Mads Sandemann, H.P.Geil og Jørn Mejer. Komitéen har indtil videre indsamlet ca kr. til formålet. Haderslev Kommune ved borgmester H.P.Geil har tidligt tilkendegivet at Haderslev Kommune vil stå for det praktiske i.f.t. anlæg af pladsen til mindesten samt vedligeholdelse fremover. Komitéen har i december 2008 lavet aftale med stenhugger Truels

32 Økonomiudvalget, Side 1500 Kelbøl om projektering af et minde - bestående af 2 større sten samt 3 mindre, der kan fungere som bænke. Tilhugningen m.m. er igangsat. Mindet skal placeres på Damhalvøen med retning mod ulykkesstedet. Lions Club har tilkendegivet at de uden beregning vil plante roser ved mindestedet. Driftafdelingen har i april fremsendt overslag på anlæg af fundamenter, opstilling af mindesten samt retablering af plads og tilkørsel. Arbejdet forventes igangsat snarest muligt. I.f.m. afsløringen af mindestenene udgiver JyskeVestkysten i samarbejde med Historisk Arkiv en bog om katastrofen. Ligeledes opsætter Teatret Møllen et teatertykke om ulykken i juni Afsløringen finder sted på 50 års dagen for ulykken den 8. juli 2009, hvor der først er mindegudstjeneste under ledelse af biskop Niels Henrik Arendt i Gl. Haderslev Kirke og efterfølgende minde og afsløring på damhalvøen - bl.a. med medvirken af Slesvigske Musikkorps. Økonomiske forhold Haderslev Kommunes driftafdeling har udarbejdet et overslag på arbejderne på ca kr. Dertil kommer omkostninger til selve afsløringen på ca kr. Procedure Behandles i Økonomiudvalget den 13. maj 2009 Tovholder/informationsansvarlig Kultur- og fritidschef Jørn Mejer Bilag Overslag på fundamenter m.m. (732632) Erhvervs- og kulturservice indstiller at, der afsættes kr. til projektet finansieret af Økonomiudvalgets konto. Anbefales med finansiering af kassebeholdningen.

33 Økonomiudvalget, Side Anlægsbevilling: Solafskærmning på Haderslev Bibliotek DIBITW / 09/10378 Siden opførelsen af Bispen har der været varmeproblemer i udlånet på Haderslev Bibliotek. Da forpladsen blev renoveret og træerne fjernet eskalerede problemet, så der på solrige dage ofte er over 30 grader i udlånet. Derfor var der allerede i anlægsbudgettet for 2005 afsat kroner til en udvendig solafskærmning, men selv om beløbet også i efterfølgende år har været med i anlægsforslagene, er de flere gange blevet fjernet ved de afsluttende budgetbehandlinger. På byrådsmødet den 26. marts 2009, pkt 654, blev sagen om helhedsprioritering af kommunens anlæg godkendt, herunder et rådighedsbeløb på til solafskærmning af Haderslev Bibliotek. Derfor ansøges nu om en anlægsbevilling på beløbet, så arbejdet kan igangsættes og forhåbentligt afsluttes inden højsommeren. Økonomiske forhold Bevillingspåtegning: Der søges til stednr Solafskærmning - Haderslev Bibliotek anlægsbevilling på 0,350 mio. kr. i 2009 finansieret af rådighedsbeløb på samme stednr. TABEL 2: SPECIFIKATION AF RÅDIGHEDSBELØB Supplerende specifikation til bevillingspåtegning af Solafskærmning RÅDIGHEDSBELØB Haderslev Bibliotek Nettobeløb i kr Rådighedsbeløb før denne sag 350 Frigivelse i denne sag 350 Rådighedsbeløb, i alt 350 TABEL 3: ANSØGNING OM ANLÆGSBEVILLING, SAMT SPECIFIKATION AF ANLÆGSBEVILLING Supplerende specifikation til bevillingspåtegning af Solafskærmning ANLÆGSBEVILLING Haderslev Bibliotek Nettobeløb i kr.

34 Økonomiudvalget, Side 1502 Anlægsbevilling før denne sag 0 Tillægsbevilling i denne sag 350 Anlægsbevilling, i alt 350 Procedure Sagen videresendes til behandling i Økonomiudvalget og Byrådet. Tovholder/informationsansvarlig Per Månson Erhvervs- og Kulturservice indstiller, at bevillingspåtegningen som beskrevet under "økonomiske forhold" godkendes, og at sagen fremsendes med anbefaling til Økonomiudvalget og Byrådet. Beslutning i Udvalget for Erhverv og Kultur den Afbud/fraværende: Holger Mikkelsen Anbefales godkendt. Anbefales Fastlæggelse af elev- og forældrebetalingen for musikskoleåret DIANKP / 09/11506 Bestyrelsen for Haderslev Kommunale Musikskole har på sit møde den 19. marts 2009 behandlet forslag til takster for skoleåret

35 Økonomiudvalget, Side 1503 Som et nyt tiltag tilbydes klaverlaboratorium, hvor der undervises på hold af 6 elever, ialt 60 minutter. Forældrebetalingen er beregnet til kr. 380 pr. rate, ialt 8 rater. Økonomiske forhold Taksterne er fremskrevet med 8,1% i forhold til De 5,1% er den af KL anbefalede fremskrivningsprocent. Fremskrivningen på yderligere 3% foreslås af bestyrelsen på baggrund af de besparelser, som indgår i budget Procedure Sagen behandles i Udvalget for Erhverv og Kultur den 27. april 2009 og fremsendes til endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Byrådet. Tovholder/informationsansvarlig Anette Kræmer Petersen, Haderslev Kommunale Musikskole Bilag Forslag til elev- og forældrebetaling (743853) Erhvervs- og Kulturservice indstiller, at forslag til takster for elev- og forældrebetaling for 2009/2010 godkendes, og at sagen fremsendes med anbefaling til Økonomiudvalg og Byråd. Beslutning i Udvalget for Erhverv og Kultur den Afbud/fraværende: Holger Mikkelsen Anbefales. Anbefales.

36 Økonomiudvalget, Side 1504 LUKKET DAGSORDEN 776. Projektforslag 777. Mageskifte

37 Økonomiudvalget, Side 1505 Underskriftsside H.P. Geil Inger Fleischer Peter Chr. Jacobsen Holger Lauritzen Gunnar Nielsen Jens Chr. Gjesing Markvard Hovmøller Lone Ravn Søren Rishøj Jakobsen Karsten Sperling

Byrådet REFERAT. Mødedato: Torsdag den

Byrådet REFERAT. Mødedato: Torsdag den REFERAT Byrådet Mødedato: Torsdag den 28-05-2009 Mødested: Byrådssalen Starttidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:22 Afbud: Irene Høgh, Thies Mathiasen Fraværende: Bemærkninger: Bent Steenberg Olsen

Læs mere

Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget

Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget REFERAT Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget Mødedato: Torsdag den 28-05-2009 Mødested: 202 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:20 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Økonomiudvalget, 28-05-2009

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Økonomiudvalget Mødedato: Onsdag den 14-02-2007 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Afbud: Fraværende: Gunnar Nielsen ankom kl. 16.06 efter behandlingen af pkt. 26

Læs mere

Økonomiudvalget Ekstraordinært møde

Økonomiudvalget Ekstraordinært møde REFERAT Økonomiudvalget Ekstraordinært møde Mødedato: Torsdag den 20-12-2007 Mødested: 202 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:30 Afbud: Bemærkninger: Økonomiudvalget, 20-12-2007 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Udvalget for Teknik og Miljø

Udvalget for Teknik og Miljø REFERAT Udvalget for Teknik og Miljø Mødedato: Onsdag den 29-04-2009 Mødested: Teknik- og Miljøservice, Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Afbud: Preben Holmberg Fraværende: Bemærkninger:

Læs mere

Byrådet REFERAT. Mødedato: Torsdag den

Byrådet REFERAT. Mødedato: Torsdag den REFERAT Byrådet Mødedato: Torsdag den 20-09-2007 Mødested: Byrådssalen Starttidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:04 Afbud: Jan Christensen, Tonny Thomsen, Irene Høgh og Ella Skjellerup Fraværende:

Læs mere

REFERAT. Mødedato: Tirsdag den

REFERAT. Mødedato: Tirsdag den REFERAT Voksenudvalget Mødedato: Tirsdag den 29-09-2009 Mødested: Mødelokale Øst Voksen- og Sundhedsservice, Trekanten 7, Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:45 Afbud: Fraværende: Bemærkninger:

Læs mere

Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget

Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget REFERAT Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget Mødedato: Torsdag den 28-06-2007 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:45 Afbud: Peter Chr. Jacobsen Fraværende: Bemærkninger: Økonomiudvalget,

Læs mere

Udvalget for Teknik og Miljø

Udvalget for Teknik og Miljø REFERAT Udvalget for Teknik og Miljø Mødedato: Onsdag den 25-04-2007 Mødested: Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Afbud: Fraværende: Jan Christensen Bemærkninger: Mødet afsluttet

Læs mere

Byrådet 1. behandling

Byrådet 1. behandling REFERAT Byrådet 1. behandling Mødedato: Torsdag den 18-09-2008 Mødested: Byrådssal Starttidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:50 Afbud: Uwe Jessen, Jan Christensen Fraværende: Bemærkninger: Byrådet,

Læs mere

Udvalget for Teknik og Miljø

Udvalget for Teknik og Miljø REFERAT Udvalget for Teknik og Miljø Mødedato: Onsdag den 03-06-2009 Mødested: Teknik- og Miljøservice, Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Udvalget

Læs mere

Udvalget for Teknik og Miljø

Udvalget for Teknik og Miljø REFERAT Udvalget for Teknik og Miljø Mødedato: Torsdag den 17-04-2008 Mødested: Thomas Eriksens kontor, Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Udvalget

Læs mere

REFERAT. Økonomiudvalget. Mødedato: Onsdag den 07-03-2007 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:52. Fraværende: Bemærkninger:

REFERAT. Økonomiudvalget. Mødedato: Onsdag den 07-03-2007 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:52. Fraværende: Bemærkninger: REFERAT Økonomiudvalget Mødedato: Onsdag den 07-03-2007 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:52 Afbud: H.P.Geil Fraværende: Bemærkninger: Økonomiudvalget, 07-03-2007 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sammenfatning og Totaløkonomisk overblik. 3. budgetkontrol 2012.

Sammenfatning og Totaløkonomisk overblik. 3. budgetkontrol 2012. 3. Budgetkontrol 2012 Senest ajourført den 9. november 2012, Sagsident: 12/32620, lb.nr. 516493. Sagsbehandler.: Per Juhl Sammenfatning og Totaløkonomisk overblik 3. budgetkontrol 2012. Side 1 af 6 1.

Læs mere

Udvalget for Teknik og Miljø

Udvalget for Teknik og Miljø REFERAT Udvalget for Teknik og Miljø Mødedato: Onsdag den 22-08-2007 Mødested: Thomas Eriksens kontor, Vojens Starttidspunkt: Kl. 13:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Afbud: Yrsa Theisen Fraværende: Bemærkninger:

Læs mere

Udvalget for Erhverv og Kultur

Udvalget for Erhverv og Kultur REFERAT Udvalget for Erhverv og Kultur Mødedato: Mandag den 23-03-2009 Mødested: Haderslev Handelsskole, mødelokale 61 Starttidspunkt: Kl. 14:00 Sluttidspunkt: Kl. 15:00 Afbud: Uwe Jessen, Holger Mikkelsen,

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Økonomiudvalget Mødedato: Onsdag den 01-04-2009 Mødested: 219 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Afbud: Jens Chr. Gjesing, Søren Rishøj Jacobsen, Gunnar Fraværende: Bemærkninger:

Læs mere

Udvalget for Teknik og Miljø

Udvalget for Teknik og Miljø REFERAT Udvalget for Teknik og Miljø Mødedato: Onsdag den 24-09-2008 Mødested: Thomas Eriksens kontor, Vojens Starttidspunkt: Kl. 14:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Udvalget

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 05-11-2009 Mødested: 218 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:05 Afbud: Ella Skjellerup Fraværende: Bemærkninger: Sundhedsudvalg, 05-11-2009 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015

Vedrørende: Forventet regnskab budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Vedrørende: Forventet regnskab 2015 - budgetopfølgning pr. 28. februar 2015 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2015 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-14 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Udvalget for Erhverv og Kultur

Udvalget for Erhverv og Kultur REFERAT Udvalget for Erhverv og Kultur Mødedato: Mandag den 08-06-2009 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 15:30 Sluttidspunkt: Kl. 16:45 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Allan Emiliussen og Holger Mikkelsen

Læs mere

Udvalget for Teknik og Miljø

Udvalget for Teknik og Miljø REFERAT Udvalget for Teknik og Miljø Mødedato: Torsdag den 05-02-2009 Mødested: Teknik- og Miljøservice, Vojens Starttidspunkt: Kl. 14:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Afbud: Mads Skau, Yrsa Theisen, Tonny

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Økonomiudvalget Mødedato: Onsdag den 02-04-2008 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:45 Afbud: Jens Chr. Gjesing Fraværende: Bemærkninger: Økonomiudvalget, 02-04-2008 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-4-17 Dato: 01-09-2017 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2018-2021 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Lukket punkt - Projekt

Lukket punkt - Projekt Byrådet, 29-05-2012 Side 1 Lukket punkt - Projekt DIJMHA / 12/4570 Lukket sag Sagsfremstilling Kultur og Fritid og Rambøll afholdt den 6. februar 2012 licitation på byggeriet af SkateCity. 3 virksomheder

Læs mere

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html

file:///h:/sbsys/sbsysnetdrift/temp/giol/dagsorden/preview.html Side 1 af 10 89. Budgetopfølgning pr.31. marts 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-1-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3

Læs mere

REFERAT. Voksenudvalget. Mødedato: Tirsdag den Starttidspunkt: Kl. 16:45 Sluttidspunkt: Kl. 17:45 Afbud: Fraværende: Bemærkninger:

REFERAT. Voksenudvalget. Mødedato: Tirsdag den Starttidspunkt: Kl. 16:45 Sluttidspunkt: Kl. 17:45 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: REFERAT Voksenudvalget Mødedato: Tirsdag den 20-11-2007 Mødested: Mødelokale Øst Starttidspunkt: Kl. 16:45 Sluttidspunkt: Kl. 17:45 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Voksenudvalget, 20-11-2007 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således:

Administrativ indstilling: De respektive udvalg anbefaler overfor Økonomiudvalget og Byrådet følgende tillægsbevillinger således: 123. Åbent punkt - Overførsel af uforbrugte budgetbeløb fra 2007 til 2008 for drift, anlæg, finansforskydninger og finansiering samt revision af investeringsoversigt 2008 for alle udvalg (C) Sagsnr. 08/4978

Læs mere

Voksenudvalget REFERAT. Mødedato: Mandag den

Voksenudvalget REFERAT. Mødedato: Mandag den REFERAT Voksenudvalget Mødedato: Mandag den 24-08-2009 Mødested: Mødelok. Øst Voksenservice, Trekanten 7, 6500 Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:30 Sluttidspunkt: Kl. 18:45 Afbud: Fraværende: Bemærkninger:

Læs mere

Udvalget for Teknik og Miljø

Udvalget for Teknik og Miljø REFERAT Udvalget for Teknik og Miljø Mødedato: Onsdag den 11-04-2007 Mødested: Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Udvalget for Teknik og Miljø, 11-04-2007

Læs mere

Voksenudvalget REFERAT. Mødedato: Tirsdag den Voksenservice, Trekanten 7, 6500 Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl.

Voksenudvalget REFERAT. Mødedato: Tirsdag den Voksenservice, Trekanten 7, 6500 Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. REFERAT Voksenudvalget Mødedato: Tirsdag den 16-06-2009 Mødested: Mødelokale Øst Voksenservice, Trekanten 7, 6500 Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:15 Afbud: Gunnar Nielsen Fraværende:

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Tirsdag den 30-08-2011. Mødetidspunkt: 17:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Tirsdag den 30-08-2011. Mødetidspunkt: 17:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus. Mødedato:. Mødetidspunkt: 17:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus. Møde slut: 18:45 REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Budget 2012-2015 - opfølgning på budgetseminar, udmelding af rammer m.v. 533 Underskriftsside

Læs mere

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6

Økonomiudvalget. Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl i F 6 Økonomiudvalget Referat fra møde Torsdag den 4. september 2014 kl. 16.00 i F 6 Mødet slut kl. 18.30 MØDEDELTAGERE John Schmidt Andersen (V) Hans Andersen (V) Kasper Andersen (O) Kim Rockhill (A) Ole Søbæk

Læs mere

Mio. kr. Oprindeligt budget 3.800,1 Forventet regnskab 3.743,8 Underskridelse -56,3

Mio. kr. Oprindeligt budget 3.800,1 Forventet regnskab 3.743,8 Underskridelse -56,3 Vedrørende: Notat - budgetopfølgning og forventet regnskab pr. 30. juni 2013 Sagsnavn: Budgetopfølgning 2013 Sagsnummer: 00.30.14-S00-1-12 Skrevet af: Susanne Risager Clausen E-mail: susanne.clausen@randers.dk

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-2-15 Dato: 08-09-2015 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2016-2019 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Beslutningsprotokol. Mødedato: 20. februar 2006 Mødelokale 201, Tønder Rådhus Starttidspunkt for møde 15.00 Sluttidspunkt for møde

Beslutningsprotokol. Mødedato: 20. februar 2006 Mødelokale 201, Tønder Rådhus Starttidspunkt for møde 15.00 Sluttidspunkt for møde Mødedato: 20. februar 2006 Mødelokale: Mødelokale 201, Tønder Rådhus Starttidspunkt for møde 15.00 Sluttidspunkt for møde Fraværende: Carsten Dinsen Andersen Gruppemøder: 20. februar 2006 19 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Sbsys dagsorden preview

Sbsys dagsorden preview Side 1 af 9 141. Budgetopfølgning pr.31. maj 2015 Sagsnr: 00.30.14-Ø00-2-15 Sagsansvarlig: Gitte Olsen Sagsfremstilling I de vedtagne principper for økonomistyring er det fastlagt, at der foretages 3 årlige

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2019-2022 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget 2019-2022 i henhold til 37 i Lov om kommunernes styrelse. Balancen i

Læs mere

Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget

Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget REFERAT Ekstraordinært møde i Økonomiudvalget Mødedato: Torsdag den 18-12-2008 Mødested: 202 Starttidspunkt: Kl. 16:30 Sluttidspunkt: Kl. 16:41 Afbud: Fraværende: Ingen Bemærkninger: Økonomiudvalget, 18-12-2008

Læs mere

Udgangspunktet for det nye overslagsår 2015 er en pris- og lønfremskrivning af overslagsår 2014.

Udgangspunktet for det nye overslagsår 2015 er en pris- og lønfremskrivning af overslagsår 2014. Procedure samt fastlæggelse af rammer for budgetlægningen 2012-2015 behandlede på mødet den 19. januar 2011 (sag nr. 2) den overordnede procedure samt aktivitets- og tidsplan for budgetlægningen 2012-2015.

Læs mere

Bilag 4: Direktionens forslag til et budget i balance

Bilag 4: Direktionens forslag til et budget i balance Haderslev Kommune Økonomi & Løn - Fælles stabe Bygning C, Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 74342711 / 23720311 slor@haderslev.dk 09-08-2017 Sagsident: 17/10069 Sagsbehandler:

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT. Mødedato: Onsdag den 17-01-2007 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:05

Økonomiudvalget REFERAT. Mødedato: Onsdag den 17-01-2007 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:05 REFERAT Økonomiudvalget Mødedato: Onsdag den 17-01-2007 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:05 Afbud: Lone Ravn Fraværende: Holger Lauritzen ankom kl. 16.52 efter behandlingen

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 00.30.10-S00-5-16 Dato: 02-09-2016 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2017-2020 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling af budget

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget

Arbejdsmarkedsudvalget REFERAT Arbejdsmarkedsudvalget Mødedato: Mandag den 02-11-2009 Mødested: Mødelokale 3-Æ-18 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:15 Afbud: Allan Emiliussen Fraværende: Bemærkninger: Arbejdsmarkedsudvalget,

Læs mere

Igangsætning af budgetlægningen 2015-2018

Igangsætning af budgetlægningen 2015-2018 Notat Haderslev Kommune Økonomi og Udbud Gåskærgade 26 6100 Haderslev Tlf. 74 34 34 34 Fax 74 34 00 34 post@haderslev.dk www.haderslev.dk 13. maj 2014 Sagsident: 14/14080 Lb.nr. 97953 Sagsbehandler: Jytte

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Økonomiudvalget Mødedato: Onsdag den 05-03-2008 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:52 Afbud: Søren Rishøj Jakobsen, Gunnar Nielsen, Inger Fleischer Fraværende: Bemærkninger:

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget DAGSORDEN Folkeoplysningsudvalget Mødedato: Tirsdag den 02-09-2008 Mødested: KFUM s Klubhus, Kløvermarken, 6100 Haderslev Starttidspunkt: Kl. 19:30 Sluttidspunkt: Afbud: Connie Andersen Bent S. Olsen Preben

Læs mere

Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017

Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017 Store LederGruppe SLG Budgetlægningen 2014-2017 Den 22. august 2013 på Hotel Vojens Råderum, afbureaukratisering og effektivisering Fra 5 til 12 mia. kr. i modernisering af offentlig sektor frem til 2020

Læs mere

Beredskabskommisionen

Beredskabskommisionen REFERAT Beredskabskommisionen Mødedato: Onsdag den 11-06-2008 Mødested: Solsikkevej 2 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Afbud: Per Søeberg Fraværende: Bemærkninger: Tillægsaftale Kontrakt

Læs mere

REFERAT U d v a l g e t f o r B ø r n o g F a m i l i e

REFERAT U d v a l g e t f o r B ø r n o g F a m i l i e REFERAT Udvalget for Børn og Familie Mødedato: Tirsdag den 26-06-2007 Mødested: 202 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:45 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Anna Grethe Smith deltog fra pkt.

Læs mere

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89.

Der er i budgetforslaget forudsat en uændret udskrivningsprocent på 25,5 samt en uændret grundskyldspromille på 28,89. ØKONOMI OG PERSONALE Økonomibilag nr. 6 2014 Dato: 15. august 2014 Tlf. dir.: 4477 6316 E-mail: jkg@balk.dk Kontakt: Jeppe Krag Forslag til budget 2015-2018 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 20. maj

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 31. januar 2017 Budgetprocedure for budget 2018-2021 1. Resume Procedureindstillingen beskriver hvordan budgetlægningen for

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget

Arbejdsmarkedsudvalget REFERAT Arbejdsmarkedsudvalget Mødedato: Mandag den 04-05-2009 Mødested: Mødelokale 1, Kløvervænget 26 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Afbud: Jan Christensen Fraværende: Morten Finnemann

Læs mere

REFERAT. Byrådet. Mødedato: Torsdag den Starttidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:42 Afbud: Fraværende: Ingen Bemærkninger:

REFERAT. Byrådet. Mødedato: Torsdag den Starttidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:42 Afbud: Fraværende: Ingen Bemærkninger: REFERAT Byrådet Mødedato: Torsdag den 11-10-2007 Mødested: Byrådssal Starttidspunkt: Kl. 17:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:42 Afbud: Bemærkninger: Byrådet, 11-10-2007 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side 195. Det

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Økonomi og Personale Møllevænget 1 3730 Nexø oep@brk.dk CVR: 26 69 63 48 3. august 2017 J. nr. Foreløbig budgetbalance 2018 Der er udarbejdet

Læs mere

Mål- og budgetopfølgning efter første halvår - beslutning

Mål- og budgetopfølgning efter første halvår - beslutning Mål- og budgetopfølgning efter første halvår - beslutning Beslutningstema På baggrund af administrationens oplæg skal det besluttes, at godkende mål- og budgetopfølgningen for første halvår 2014. Kompetence

Læs mere

Aarhus Kommunes regnskab for 2018

Aarhus Kommunes regnskab for 2018 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 3. april 2019 Aarhus Kommunes regnskab for 2018 1. Resume Driftsresultatet for 2018 viser en forbedring på 326 mio. kr. i forhold

Læs mere

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget

Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget Sagsnr.: 2013-44960 Dato: 27-08-2013 Dokumentnr.: 2013-260484 Sagsbehandler: Annette Wendt Indstillingsskrivelse til 1. behandling af budget 2014-17 Økonomiudvalget fremlægger forslag til Byrådets 1. behandling

Læs mere

EKSTRAORDINÆRT REFERAT

EKSTRAORDINÆRT REFERAT EKSTRAORDINÆRT REFERAT Service MED for de fælles stabe Mødedato: Onsdag den 26. oktober 2016 Mødested: 217 Starttidspunkt: Kl. 14:15 Sluttidspunkt: Kl. 14:45 Afbud: Anne-Mette Michelsen, Carina Bock Møller

Læs mere

Udvalget for Teknik og Miljø

Udvalget for Teknik og Miljø REFERAT Udvalget for Teknik og Miljø Mødedato: Onsdag den 25-06-2008 Mødested: Thomas Eriksens kontor, Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Udvalget

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Økonomiudvalget Mødedato: Torsdag den 03-09-2009 Mødested: 219 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:50 Afbud: Markvard Hovmøller Fraværende: Peter Chr. Jacobsen deltog ikke i behandlingen

Læs mere

Forslag til budget

Forslag til budget ØKONOMI OG STYRING Økonomibilag nr. 6 2016 Dato: 11. august 2016 Tlf. dir.: 4477 2205 E-mail: mbje@balk.dk Kontakt: Mikkel Bo Jensen Forslag til budget 2017-2020 Baggrund Økonomiudvalget vedtog den 15.

Læs mere

Mødedato / sted: 26. februar 2013 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18C kl. 16:00-19:00

Mødedato / sted: 26. februar 2013 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18C kl. 16:00-19:00 Gribvand Spildevand A/S Bestyrelse 6. marts 2013 Referat af Bestyrelsesmøde d. 26. februar 2013 Mødedato / sted: 26. februar 2013 / Gribvand Spildevand A/S, Holtvej 18C kl. 16:00-19:00 Mødedeltagere: Flemming

Læs mere

Udvalget for Erhverv og Kultur

Udvalget for Erhverv og Kultur REFERAT Udvalget for Erhverv og Kultur Mødedato: Onsdag den 02-07-2008 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:10 Afbud: Finn Lykkeskov Fraværende: Bemærkninger: Holger Mikkelsen

Læs mere

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer

19. november 2018 Temamøde for byrådet Power Point oplæg fra Økonomi blev præsenteret og kommenteret af byrådets medlemmer Økonomisk Politik for Fanø Kommune Gældende for 2019-2022 Indledning På byrådets møde den 23. april 2018 blev der stillet forslag om, at der udarbejdes et oplæg til en økonomisk politik, som skal danne

Læs mere

1. Godkendelse af dagsordenen /32720 Kirkelig ligning / behandling af budget Orientering...

1. Godkendelse af dagsordenen /32720 Kirkelig ligning / behandling af budget Orientering... Referat Økonomiudvalget Tid Mandag den 28. september 2015 - kl. 13:00 Sted Mødelokale 3 Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse af dagsordenen...1 2. 14/32720 Kirkelig ligning 2016...1 3.

Læs mere

Referat fra møde Onsdag den 14. september 2011 kl i Byrådssalen

Referat fra møde Onsdag den 14. september 2011 kl i Byrådssalen Byrådet Referat fra møde Onsdag den 14. september 2011 kl. 17.00 i Byrådssalen Mødet slut kl. 18.15 MØDEDELTAGERE Ole Find Jensen (A) Anne-Lise Kuhre (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Grethe Olsen (F)

Læs mere

Brønderslev Kommune. Økonomiudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Økonomiudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Økonomiudvalget Beslutningsprotokol Dato: 15. november 2007 Lokale: Mødelokale 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: kl. 08.15 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/406 Budgetopfølgningsrapport

Læs mere

Referat Økonomiudvalget's møde Tirsdag den Kl. 15:30 Udvalgsværelse 3

Referat Økonomiudvalget's møde Tirsdag den Kl. 15:30 Udvalgsværelse 3 Referat Økonomiudvalget's møde Tirsdag den 07-08-2018 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 3 Deltagere: Bo Hansen, Lars Erik Hornemann, Hanne Klit, Flemming Madsen, John Arly Henriksen, Henrik Nielsen, Birger Jensen,

Læs mere

Behandling af budgetforslag 2020 ( )

Behandling af budgetforslag 2020 ( ) 359 1. Behandling af budgetforslag 2020 (2020-2023) Stine Basballe Baggrund for sagens forelæggelse Hermed fremsendes budgetforslaget for 2020-2023 til 1. behandling. Sagens gang Økonomiudvalget - Byrådet.

Læs mere

Dato Journalnr Sagsbehandler Telefon. 14. december Niels Henrik Næsselund

Dato Journalnr Sagsbehandler  Telefon. 14. december Niels Henrik Næsselund Dato Journalnr Sagsbehandler e-mail Telefon 14. december 2009 1-21-1-09 Niels Henrik Næsselund nhn@midttrafik.dk 8740 8239 Budget 2010 I april 2009 behandlede bestyrelsen et teknisk budgetoplæg for 2010.

Læs mere

Folkeoplysningsudvalget

Folkeoplysningsudvalget REFERAT Folkeoplysningsudvalget Mødedato: Tirsdag den 19-05-2009 Mødested: 218 Starttidspunkt: Kl. 19:00 Sluttidspunkt: Kl. 21:30 Afbud: Leif Pedersen, Morten Jørgensen, Karsten Boe og Allan Fraværende:

Læs mere

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen

REFERAT BYRÅDET. den 27.08.2012 i Byrådssalen REFERAT BYRÅDET den 27.08.2012 i Byrådssalen Afbud: Ingen Orlov: Anders Kronborg (A) Stedfortræder: Rut Sydbøge (A) SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Budgetrevision pr. 30. juni 2012 - Alle

Læs mere

Referat fra møde Onsdag den 11. september 2013 kl i Byrådssalen

Referat fra møde Onsdag den 11. september 2013 kl i Byrådssalen Byrådet Referat fra møde Onsdag den 11. september 2013 kl. 19.00 i Byrådssalen Mødet slut kl. 20.12 MØDEDELTAGERE Ole Find Jensen (A) Anne-Lise Kuhre (A) Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Grethe Olsen (F)

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Økonomiudvalget Mødedato: Onsdag den 25-02-2009 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 16:45 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Økonomiudvalget, 25-02-2009 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene

Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene 2017-2019 Budgetprocessen 2016 2019 er udarbejdet med det formål at fastlægge procedure, strategier og tidsplan for budgetlægningen for 2016

Læs mere

Økonomiudvalget ODSHERRED KOMMUNE

Økonomiudvalget ODSHERRED KOMMUNE 1. Budgetoplæg 2012-2015 for Odsherred Kommune Sag 306-2010-42702 Dok. 306-2011-210278 Initialer: CLH Åbent Sagens opståen Byrådet skal senest den 15. oktober 2011 have vedtaget et budget for 2012 med

Læs mere

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret

Åben dagsorden Økonomiudvalget Borgmesterkontoret Åben dagsorden Økonomiudvalget 2018-2021 Borgmesterkontoret Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Ekstraordinært - Mødelokale 122, 1. sal, Hjørring Rådhus Fraværende:

Læs mere

Referat fra mødet i By- og Planudvalget

Referat fra mødet i By- og Planudvalget Referat fra mødet i (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Onsdag den 21. august 2019 Mødested: Meldahls Rådhus Byens Tingstue Mødetidspunkt: Kl. 17:00-21:00 Medlemmer: Formand: Steen Wrist Ørts

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden /13296 Den kirkelige ligning / behandling af budget Orientering...

1. Godkendelse af dagsorden /13296 Den kirkelige ligning / behandling af budget Orientering... Referat Byrådet Tid Onsdag den 17. september 2014 - kl. 17:00 Sted Byrådssalen Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse af dagsorden...1 2. 14/13296 Den kirkelige ligning 2015...1 3. 14/8880

Læs mere

Aftale om Budget 2015

Aftale om Budget 2015 Aftale om Budget 2015 Indgået den 30. september 2014 mellem følgende partier i Vejen Byråd: Venstre, Danmarks Liberale Parti Socialdemokratiet Det Konservative Folkeparti Dansk Folkeparti SF Socialistisk

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Økonomiudvalget Mødedato: Onsdag den 07-05-2008 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:10 Afbud: Fraværende: Søren Rishøj Jakobsen forlod mødet kl. 18:05 efter behandlingen

Læs mere

Økonomiudvalget REFERAT

Økonomiudvalget REFERAT REFERAT Økonomiudvalget Mødedato: Onsdag den 02-05-2007 Mødested: 101 Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:50 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Økonomiudvalget, 02-05-2007 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Beredskabskommissionen

Beredskabskommissionen REFERAT Beredskabskommissionen Mødedato: Mandag den 25-10-2010 Mødested: Fjelstrup Brandstation Skolebakken 4 Fjelstrup 6100 Haderslev Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:00 Afbud: Lars Damkjær

Læs mere

REFERAT. Voksenudvalget. Mødedato: Tirsdag den Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger:

REFERAT. Voksenudvalget. Mødedato: Tirsdag den Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: REFERAT Voksenudvalget Mødedato: Tirsdag den 02-12-2008 Mødested: Meddeles senere Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Voksenudvalget, 02-12-2008 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Udvalget for Børn og Familie

Udvalget for Børn og Familie REFERAT Udvalget for Børn og Familie Mødedato: Fredag den 10-10-2008 Mødested: 218 Starttidspunkt: Kl. 11:00 Sluttidspunkt: Kl. 13:00 Afbud: Ingen Fraværende: Ingen Bemærkninger: Udvalget for Børn og Familie,

Læs mere

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16.

BESLUTNINGSPROTOKOL. Økonomiudvalget. Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16. Økonomiudvalget BESLUTNINGSPROTOKOL Møde nr. : 18/2012 Sted : Rådhuset i Grenaa Dato : 11. december 2012 Start kl. : 16.00 Slut kl. : 16.15 Medlemmer Jan Petersen (A) (Formand) Jytte Schmidt (F) Torben

Læs mere

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE ERHVERVS- OG FRITIDSUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 23 TORSDAG DEN 18. SEPTEMBER 2008, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Erhvervs- og Fritidsudvalget 18. september 2008 Side:

Læs mere

Kapitel 1. Generelle rammer

Kapitel 1. Generelle rammer Side 2 Kapitel 1 Generelle rammer 1. Byrådets rammeudmelding for budgetproces 2019-2022 (godkendt i Byråd 21. marts) 2. Tidsplan for budget 2019 (godkendt i Byråd 21. marts) 3. Byrådets overordnede forudsætninger

Læs mere

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1.

Budgetforslag Overslagsår Version 1 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2016 Budgetforslag 2017 Overslagsår 2018-2020 Version 1 EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 1 Økonomi Indhold Indledning... 3 Finansieringen... 3 Driftsudgifterne...

Læs mere

Ekstraordinær dagsorden

Ekstraordinær dagsorden Ekstraordinær dagsorden Økonomiudvalget Tid Onsdag den 27. maj 2015 - kl. 15:40 Sted Møde udenfor rådhuset, Skallebølle skole Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse af dagsordenen...1 2.

Læs mere

Sundhedsudvalg REFERAT

Sundhedsudvalg REFERAT REFERAT Sundhedsudvalg Mødedato: Torsdag den 04-09-2008 Mødested: 218 Starttidspunkt: Kl. 15:00 Sluttidspunkt: Kl. 17:40 Afbud: Fraværende: Alle var mødt. Bemærkninger: Sundhedsudvalg, 04-09-2008 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Udvalget for Teknik og Miljø

Udvalget for Teknik og Miljø REFERAT Udvalget for Teknik og Miljø Mødedato: Onsdag den 08-08-2007 Mødested: Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 18:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Udvalget for Teknik og Miljø, 08-08-2007

Læs mere

Budgetforslag Overslagsår Version 2 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2.

Budgetforslag Overslagsår Version 2 INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2. INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2016 Budgetforslag 2017 Overslagsår 2018-2020 Version 2 EMNE FOR DENNE RAPPORT Budgetforslag 2017 Version 2 Økonomi Indhold Indledning... 3 Finansieringen... 3 Driftsudgifterne...

Læs mere

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Version 2.0 Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Dato Version Beskrivelse af ændring 25.11.2009 1.0 Nyt bilag godkendt 21.10.2014 2.0 Administrativ revision af bilaget

Læs mere

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2016

Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2016 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 6. september 2016 Halvårsregnskab og forventet regnskab for 2016 1. Resume Magistratsafdelingerne har udarbejdet skøn over regnskabet

Læs mere

Budgetvurdering - Budget

Budgetvurdering - Budget Budgetvurdering - Budget 2020 14.8.2019 1. Indledning Denne budgetvurdering beskriver administrationens vurdering af rammer og anbefalinger til kommunalbestyrelsen for budgetlægningen 2020-2023. Økonomiaftalen

Læs mere

Indstilling til 2. behandling af budget

Indstilling til 2. behandling af budget Indstilling til 2. behandling af budget 2016-19 tet for 2016-19 tager udgangspunkt i det fremlagte budget til 1. behandlingen, korrigeret med tekniske ændringsforslag og ændringer fra budgetforliget mellem

Læs mere

Udvalget for Teknik og Miljø

Udvalget for Teknik og Miljø REFERAT Udvalget for Teknik og Miljø Mødedato: Torsdag den 10-01-2008 Mødested: Thomas Eriksens kontor, Vojens Starttidspunkt: Kl. 16:00 Sluttidspunkt: Kl. 19:00 Afbud: Fraværende: Bemærkninger: Udvalget

Læs mere

Efter denne orientering har Økonomiudvalget den 9. august 2010 truffet beslutning om følgende:

Efter denne orientering har Økonomiudvalget den 9. august 2010 truffet beslutning om følgende: Foreløbig budgetbalance for budget 2011-2014. Byrådet fik på møde den 22. juni 2010 gennemgået status på budget 2011 samt økonomiaftalen for kommunerne i 2011, med de usikkerheder dette tidlige tidspunkt

Læs mere