Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 10. august 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 10. august 2010"

Transkript

1 Referat tirsdag den 10. august 2010 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Lejre NB! Dialogmøde med dagplejens bestyrelse kl. 20:00 Afbud: Brian Herdegen (V)

2 Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden BU - Temadrøftelse BU - Orientering BU - Undervisningsoverenskomst mellem Lejre Kommune og Region Sjælland om specialundervisningen i "Himmelev - et behandlingssted for børn og unge" BU - Ændring af skoledistrikt for elever i klasse i Glim BU - Mål- og indholdsbeskrivelser i skolefritidsordninger i Lejre Kommune BU - Etablering af frokostmåltid i dagtilbud BU - Opsamling på temadrøftelse om faldende børnetal BU - Hjortespringshuset - påtænkt lukning BU - Reklamering og sponsorater på s område JA - Proces for udarbejdelse af integrationspolitik i Lejre Kommune SSÆ - 18 ansøgninger 2. ansøgningsrunde BU - Eventuelt Person - BU - Lukket orientering Person - BU - Personsag...35

3 Side 1 1. BU - Godkendelse af dagsorden Sagsnr.: 09/24829 Resumé: Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Indstilling: Beslutning den : Dagsorden godkendt. Rikke Zwisler Grøndal (A) deltog ikke i behandlingen af dette punkt. Bjørn Lykke Sørensen (C) deltog ikke i behandlingen af dette punkt. Afbud: Brian Herdegen (V)

4 Side 2 2. BU - Temadrøftelse Sagsnr.: 10/5442 Resumé: A. Skoleplan 2011 Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Indstilling: Beslutning den : Forslag til procesplan og tildelingsmodeller drøftet. Forslagene tilrettes og lægges på PolitikerPortalen, med henblik på udarbejdelse af et samlet oplæg til drøftelse på et temamøde for den samlede kommunalbestyrelse. Afbud: Brian Herdegen (V)

5 Side 3 3. BU - Orientering Sagsnr.: 09/24825 Resumé: A. Holbæk Kommune overtager pr. 1. august 2010 efter aftale tilsynet med Fjordskolen Øst. B. Opholdsstedet Gjeddesgaard. C. Emner til dialogmøde med Ungdomsskolens bestyrelse den 7. september D. Nye regler om klager over specialundervisning til elever i folkeskolen. E. Dagsorden til dialogmødet med dagplejen. F. Udpegning af forældrerepræsentanter til skolebestyrelsen ved Firkløverskolen. Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Indstilling: Bilag: 1. Brev fra Klagenævnet vedr. klager over specialundervisning 2. Dagsorden til dialogmøde med dagplejen 10. aug Udpegning af forældrerepræsentanter ved Firkløverskolen Beslutning den : Taget til orientering. Rikke Zwisler Grøndal (A) deltog ikke i behandlingen af dette punkt. Bjørn Lykke Sørensen (C) deltog ikke i behandlingen af dette punkt. Afbud: Brian Herdegen (V)

6 Side 4 4. BU - Undervisningsoverenskomst mellem Lejre Kommune og Region Sjælland om specialundervisningen i "Himmelev - et behandlingssted for børn og unge" Sagsnr.: 10/13445 Resumé: Lejre Kommune har modtaget en henvendelse fra "Himmelev - et behandlingstilbud for børn og unge" om indgåelse af en undervisningsoverenskomst om specialundervisningen i Himmelevs interne skole, idet Himmelev pr. 1. august 2010 flytter fra Roskilde til Sofie Madsensvej 5 i Hvalsø. Himmelev er et døgn- og dagtilbud der drives af Region Sjælland. Sagsfremstilling: Administrationen har i samarbejde med repræsentanter fra "Himmelev - et behandlingstilbud for børn og unge" og en jurist fra Region Sjælland udarbejdet en undervisningsoverenskomst i henhold til gældende lovgivning. Overenskomsten udtrykker at Lejre Kommune godkender Himmelevs interne skole som generelt egnet til at varetage specialundervisning af børn. Lejre Kommunes opgaver i forhold til Himmelevs interne skole er tilsyn med undervisningen og pædagogisk-psykologisk betjening. Lejre Kommunes tilsyn med undervisningen varetages p.t. af en ekstern konsulent. Administrationens vurdering: Himmelev har under navnet Himmelev Behandlingshjem i mange året været et døgn- og dagtilbud med intern skole beliggende i Roskilde Kommune drevet af først Roskilde Amt og derefter af Region Sjælland. Administrationen vurderer Himmelevs interne skole som generelt egnet til at varetage specialundervisning af børn. Økonomi og finansiering: Undervisningsoverenskomsten medfører ikke forøgede udgifter for Lejre Kommune idet Himmelev refunderer Lejre Kommunes udgift til tilsyn og PPR-betjening. Beslutningskompetence: Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at undervisningsoverenskomsten mellem Lejre Kommune og Region Sjælland om undervisningen i Himmelevs interne skole godkendes. Bilag: 1. Udkast til undervisningsoverenskomst Beslutning den : Indstillingen tiltrådt. Rikke Zwisler Grøndal (A) deltog ikke i behandlingen af dette punkt. Bjørn Lykke Sørensen (C) deltog ikke i behandlingen af dette punkt.

7 Side 5 Afbud: Brian Herdegen (V)

8 Side 6 5. BU - Ændring af skoledistrikt for elever i klasse i Glim Sagsnr.: 07/3989 Resumé: Kommunalbestyrelsen godkendte den 26. november 2007 styrelsesvedtægten for Lejre Kommunes Skole. I følge vedtægtens bilag 1 er Osted Skole distriktsskole for elever i klasse i Glim Skoles skoledistrikt, idet Glim Skole kun omfatter børnehaveklasse - 6. klasse. Glim Skoles skolebestyrelse har den 18. januar 2010 fremsendt anmodning om at distriktsskolen for elever i klasse fra Glim Skoles skoledistrikt fremover skal være Allerslev Skole. besluttede den 4. maj 2010 at sende forslaget til høring i skolebestyrelserne ved Allerslev Skole, Glim Skole og Osted Skole. Sagsfremstilling: Forslaget om ændring af skoledistrikt foreslås gældende fra og med skoleåret , idet alle elever i Glim Skoles 6. klasser i skoleåret via reglerne om frit skolevalg kan optages på Allerslev Skole i skoleåret Udtalelser: Der er kommet høringssvar fra skolebestyrelsen ved Allerslev Skole, skolebestyrelsen ved Glim Skole, skolebestyrelsen ved Osted Skole, lokaludvalget ved Allerslev Skole og lokaludvalget ved Glim Skole. (bilag). Skolebestyrelsen og lokaludvalget ved Glim Skole anbefaler forslaget og skolebestyrelsen ved Osted Skole tager forslaget til efterretning. Skolebestyrelsen og lokaludvalget ved Allerslev Skole glæder sig over muligheden for et mere formaliseret samarbejde med Glim Skole men nævner også nogle "opmærksomhedspunkter": Allerslev Skole kan blive 3 sporet i klasse som følge af forslaget. Skolen råder p.t. ikke over lokaler til en 3-sporet overbygning. Skolens faglokaler er slidte og ikke tidssvarende. Et øget træk på lokalerne vil tydeliggøre dette behov. Forøget klassekvotient fordrer øgede lærerressourcer Udfordringer af social og faglig karakter, hvis den gennemsnitlige klassekvotient stiger til elever. Administrationens vurdering: Antal Bh.kl. Antal elever ialt i 7. kl. inkl. Glim Antal 7. klasser inkl. Glim Antal klasser u.glim Antal klasser m. Glim

9 Side 7 Tallene er opgjort pr. 5. juli 2010 behæftet med usikkerhed i forhold til til- og fraflytning, valg af andre skoler (folkeskoler/privatskoler/efterskoler), henvisning til specialskoler ect. Vurderingen af antallet af børnehaveklasser tager udgangspunkt i Lejre Kommunes befolkningsprognose. Hvis eleverne som hidtil overføres til Osted Skole betyder det dannelse af 1 ekstra klasse på Osted Skole i alle årene til og med skoleåret Ændringen af skoledistriktet for elever i Glim Skoles skoledistrikt fra 7. klasse betyder således ikke samlet set dannelse af ekstra klasser de kommende 5 skoleår. I forhold til høringssvaret fra Allerslev Skoles skolebestyrelse bemærkes at skolernes ressourcetildelingsmodel tildeler klasser med over 21 elever én ekstra lærertime pr. elev ud over 21. Der er således i den eksisterende ressourcetildelingsmodel taget højde for at øgede klassekvotienter fordrer øgede lærerressourcer til holddeling. Økonomi og finansiering: Hvis Allerslev Skole bliver 3-sporet i klasse kan der opstå behov for udvidelse af skolen med et antal klasselokaler. I følge de i dag kendte elevtal vil dette dog ikke være tilfældet i perioden frem til For at skabe plads til den 24. klasse i skoleåret vil det dog være nødvendigt at inddrage et lokale yderligere til klasselokale. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at Allerslev Skole fra og med skoleåret er distriktsskole for elever i klasse i Glim Skoles skoledistrikt. Bilag: 1. Ang. 6. klasseeleverne på Glim Skole 2. Høringssvar fra skolebestyrelser og lokaludvalg Beslutning den : Indstillingen anbefales. Bjørn Lykke Sørensen (C) deltog ikke i behandlingen af dette punkt. Afbud: Brian Herdegen (V)

10 Side 8 6. BU - Mål- og indholdsbeskrivelser i skolefritidsordninger i Lejre Kommune Sagsnr.: 10/9004 Resumé: I henhold til lov om folkeskolen fastsætter og offentliggør Kommunalbestyrelsen en målog indholdsbeskrivelse for skolefritidsordningerne efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelserne ved de berørte skoler. En arbejdsgruppe bestående af to skoleledere, 2 SFO-ledere, BUPL s fællestillidsrepræsentant og en forvaltningsrepræsentant har uarbejdet et udkast til målog indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger i Lejre Kommune. sendte den 4. maj 2010 et udkast til mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger i Lejre Kommune til høring i skolebestyrelserne og i skolernes lokaludvalg. Sagsfremstilling: De nærmere bestemmelser om mål- og indholdsbeskrivelser i skolefritidsordningerne er fastsat i Undervisningsministeriets bekendtgørelse om krav til indholdet af mål- og indholdsbeskrivelser i skolefritidsordningerne: Offentliggørelse af mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger skal give borgerne mulighed for at få indblik i den enkelte kommunes prioriteringer og serviceniveau i forhold til skolefritidsordninger. Formålet med beskrivelserne er desuden at fremme, at skolefritidsordningerne inddrages i opfyldelsen af folkeskolens formål. Mål- og indholdsbeskrivelsen skal angive, hvilke skolefritidsordninger der er i kommunen, og hvilke klassetrin samt eventuelt tillige alderstrin den enkelte skolefritidsordning omfatter. Mål- og indholdsbeskrivelsen skal angive, hvordan skolefritidsordningerne skal medvirke til udmøntningen af kommunens sammenhængende børnepolitik, jf. Servicelovens 19, stk. 2. Mål- og indholdsbeskrivelsen skal inden for rammerne af folkeskolens formål angive mål for samspillet mellem skolefritidsordningens pædagogiske aktiviteter, skolens undervisning og samarbejdet mellem skole og hjem. Beskrivelsen skal endvidere angive den overordnede ramme for de pædagogiske aktiviteter og det samarbejde med forældrene, der foregår i skolefritidsordningen. Det skal blandt andet fremgå af mål- og indholdsbeskrivelsen, i hvilket omfang og i givet fald på hvilken måde skolefritidsordningen tilbyder lektiestøtte gør en målrettet indsats i forhold til støtte eller udfordringer til børn med særlige behov, forudsætninger m.v. og inddrager krop, bevægelse og sundhed i hverdagen, herunder i hvilket omfang det sker i samarbejde med idrætsforeninger eller lignende. Mål- og indholdsbeskrivelsen skal indeholde overvejelser om balancen mellem voksenorganiserede og børnenes selvvalgte aktiviteter med henblik på at sikre børnenes medindflydelse på, hvad de skal foretage sig i skolefritidsordningen. Mål- og indholdsbeskrivelsen skal angive, hvordan sammenhængen sikres ved overgang

11 Side 9 fra dagtilbud til skolefritidsordning, herunder ved videregivelse af oplysninger om børnene. Beskrivelsen skal i de tilfælde, hvor børnene starter i skolefritidsordningen på et tidligere tidspunkt end i forbindelse med skoleårets start i børnehaveklassen, angive, om og i givet fald på hvilken måde arbejdet med dagtilbuddenes pædagogiske læreplaner videreføres indtil skoleårets start. Hvis mål- og indholdsbeskrivelsen omfatter udvidede skolefritidsordninger, skal mål- og indholdsbeskrivelsen angive, på hvilken måde skolefritidsordningen varetager de yngre børns særlige behov. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at mål- og indholdsbeskrivelsen kan indeholde andre temaer. Mål- og indholdsbeskrivelsen skal angive tidspunktet for, hvornår beskrivelsen senest skal tages op til revision. Kommunalbestyrelsen kan inden for rammerne af folkeskoleloven og denne bekendtgørelse fastsætte en samlet mål- og indholdsbeskrivelse for flere eller alle skolefritidsordninger i kommunen eller en særskilt beskrivelse for hver enkelt skolefritidsordning. Kommunalbestyrelsen skal indhente udtalelse fra skolebestyrelsen og andre relevante parter ved den eller de berørte skoler. Fastsættelse af en særskilt mål- og indholdsbeskrivelse for en skolefritidsordning kan helt eller delvis delegeres til den pågældende skolebestyrelse, jf. Folkeskolelovens 40, stk. 5. Kommunalbestyrelsen kan fastsætte nærmere retningslinjer for skolebestyrelsens varetagelse af opgaven, herunder krav om efterfølgende godkendelse af Kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsens beslutning om delegation, herunder om eventuelle retningslinjer for varetagelse af opgaven, skal optages i vedtægten for styrelsen af kommunens skolevæsen, jf. Folkeskolelovens 41, stk. 2. Inden for rammerne af mål- og indholdsbeskrivelsen udfyldes det lokale råderum for den enkelte skolefritidsordning gennem skolebestyrelsens principper, ledelsens og medarbejdernes beslutninger samt i samarbejde med forældrene i det daglige pædagogiske arbejde. Udtalelser: Der er ved høringsfristen udløb kommet høringssvar fra skolebestyrelserne ved Allerslev Skole, Bramsnæsvigskolen, Glim Skole, Hvalsø Skole, Kirke Hyllinge Skole, Kirke Sonnerup Skole, Kirke Saaby Skole, Osted Skole, Sæby-Gershøj Skole og Trællerupskolen samt fra lokaludvalgene ved Allerslev Skole, Glim Skole, Sæby-Gershøj Skole og Trællerupskolen. Høringssvarene er generelt positive, idet udkastet vurderes til generelt at være et godt fælles udgangspunkt og mulighed for at de enkelte skoler og skolebestyrelser kan sætte deres eget lokale præg på mål og indhold. (her stort set citeret fra Allerslev Skoles høringssvar). I nogle af høringssvarene er der desuden en række enkelt kommentarer: 1. Allerslev Skoles skolebestyrelse og lokaludvalg ønsker majoritet af uddannede pædagoger med klare, pædagogiske mål og velovervejede holdninger

12 Side Allerslev Skoles skolebestyrelse og lokaludvalg ønsker afsnittet om samarbejde mellem forældre, skole og skolefritidsordninger udvidet med beskrivelse af hvordan pædagogerne særlige faglighed tænkes anvendt i undervisningen. 3. Bramsnæsvigskolens skolebestyrelse ønsker at det er personalet i skolefritidsordningen, der udarbejder de lokale mål- og indholdsbeskrivelser i samspil med skolebestyrelsen. 4. Kirke Hyllinge Skoles skolebestyrelse giver udtryk for at der bør følge ressourcer med i budgettet hvis fokusområderne er en politisk ambition. 5. Kirke Sonnerup Skoles skolebestyrelse mener ikke, at det er tydeligt beskrevet i hvor høj grad de lokale mål- og fokusområder skal være defineret og fastlagt inden for rammerne af den foreliggende mål- og indholdsbeskrivelse. Skolebestyrelsen ønsker større indflydelse på hvilke mål og indsatsområder der arbejdes med lokalt. 6. Kirke Sonnerup Skoles skolebestyrelse mener, at afsnittet om lektiestøtte er et eksempel på en beskrivelse, som er for bred og omfattende. En mindre skole med en mindre SFO vil måske nok kunne tilbyde lektiehjælp men ikke nødvendigvis have ressourcer til rådighed til at gennemføre egentlig lektiestøtte 7. Kirke Saaby Skoles skolebestyrelse mener, at der mangler en beskrivelse af SFO s klubdel. 8. Kirke Saaby Skoles skolebestyrelse mener, at mulighederne i samarbejdet mellem skole og SFO bør beskrives i langt højere grad 9. Kirke Saaby Skoles skolebestyrelse ønsker en AKT-pulje i SFO. 10. Kirke Saaby Skoles skolebestyrelse efterlyser en holdning til lukkedage 11. Osted Skoles skolebestyrelse er enige i intentionerne, men mener det er vanskeligt at opnå med de eksisterende ressourcer 12. Trællerupskolens skolebestyrelse og lokaludvalg savner en beskrivelse af indholdet af samarbejdet mellem skole og SFO Administrationens vurdering: Administrationen har følgende bemærkninger til skolebestyrelsernes kommentarer: Ad. 1: Budgettildelingsmodeller er det en forudsætning af majoriteten af ansatte er uddannede pædagoger. At de ansatte har klare pædagogiske mål og vejovervejede holdninger sikres i første omgang ved at ansætte de rette derefter ved tydelig ledelse. Begge dele opgaver der i dag ligger i SFO på den enkelte skole. Ad.2: Skolebestyrelsen ønsker beskrevet hvorledes pædagogernes særlige faglighed tænkes anvendt i undervisningen. Administrationen vurderer at der på de enkelte skoler er gjort gode og forskellige erfaringer med pædagoger fra SFO i undervisningen i forbindelse med de såkaldte skolefunktionstimer i skolen (5 ugentlige timer i hver børnehaveklasse og 1. klasse + en time ugentligt for hvert barn ud over 17 børn i klassen i børnehaveklasserne). I forslaget til mål- og indholdsbeskrivelser er en sådan beskrivelse i første omgang lagt ud til de enkelte skoler / SFO er. En fælles beskrivelse vil fordre et yderligere udvalgsarbejde. Ad. 3: Forslaget er i modstrid med lov om folkeskolen, idet loven foreskriver at det er skolens leder der udarbejder forslag til skolebestyrelsen. Det er således indenfor

13 Side 11 skolelederens ledelsesmæssige kompetence hvorledes og af hvem forslag udarbejdes. Ad. 4, 9, 10 og 11: Administrationen vurderer at disse kommentarer hører til i en budgetsammenhæng. Ad. 5: De lokale mål- og indholdsbeskrivelserne tænkes i forslaget til mål - indholdsbeskrivelser fastsat af skolebestyrelsen indenfor rammerne om folkeskoleloven herunder indenfor de af kommunalbestyrelsen fastsatte mål og rammer samt gældende overenskomster. Udover dette er der ikke begrænsninger for hvilke mål og indsatsområder der kan arbejdes med lokalt. Ad.6: Ordet "lektiestøtte" er valgt da det er det ord, der anvendes i bekendtgørelsen. Det således et krav, at det skal fremgå af mål- og indholdsbeskrivelserne i hvilket omfang og på hvilke måde der tilbydes lektiestøtte. Den brede formulering i forslaget er valgt netop for at tilgodese den forskellighed i muligheder skolebestyrelsen beskriver. Ad 7: Der er ikke i forslaget skelnet mellem SFO s forskellige afdelinger, idet der er lagt vægt på en overordnet relativt kortfattet beskrivelse. Ad. 8 og 12: Administrationen vurderer at samarbejdet mellem skole og SFO er et udviklingspunkt og et emne for erfaringsudveksling, idet der på de enkelte skoler er eksperimenteret med mange former for samarbejde. Noget har fungeret godt mens andet har været svært. En yderligere beskrivelse vil kræve et yderligere udvalgsarbejde. Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at udkast til Mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger i Lejre Kommune godkendes Bilag: 1. Høringssvar om mål- og indholdsbeskrivelser i skolefritidsordninger i Lejre Kommune 2. Udkast til mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger i Lejre Kommune Beslutning den : Indstillingen anbefales. Bjørn Lykke Sørensen (C) deltog ikke i behandlingen af dette punkt. Afbud: Brian Herdegen (V)

14 Side BU - Etablering af frokostmåltid i dagtilbud Sagsnr.: 08/20463 Resumé: Lov om ændring af dagtilbudsloven (fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v.) er vedtaget den 4. juni På baggrund heraf og s temadrøftelse den 9. marts 2010 om frokostmåltidet har administrationen udarbejdet forslag til principper for Lejre Kommunes tilbud, herunder den takst som forældrene skal betale. En arbejdsgruppe har været inddraget i arbejdet. Loven træder i kraft den 1. januar Sagen forelægges med henblik på stillingtagen til forslag om principper for frokostmåltid inkl. takst. Hvis forslag om principper godkendes, vil det blive forelagt forældrebestyrelserne/forældrene med henblik på, at få deres bindende tilkendegivelser om, hvorvidt de på baggrund af det oplyste fravælger frokostmåltidet i deres dagtilbud. Sagsfremstilling: I det følgende oplistes hovedpunkterne i lovforslaget efterfulgt af forslag til principper for frokostmåltid i Lejre Kommune A - N. Herefter følger afsnit om takst for frokostmåltidet, et afsnit om køkkenforhold og sidst tids- og handleplan. I afsnittet Hovedpunkterne i lovforslaget henvises der - hvor det er en sammenhæng - til principper A - N. Hovedpunkterne i lovforslaget Et sundt frokostmåltid Alle børn i kommunale, selvejende, pulje- og private institutioner skal senest den 1. august 2011 have et sundt frokostmåltid alle hverdage (princip A, B og C). Der er mulighed for undtagelser (princip F og M). Frokostmåltidet skal leve op til de til enhver tid gældende officielle danske anbefalinger. (Fødevarestyrelsens retningslinjer for sund mad til henholdsvis 0-2 og 3-5 årige). Forældrebestyrelsen/forældrene i det enkelte dagtilbud kan fravælge frokostmåltidet (princip H). Kommunalbestyrelsen kan undtage et barn fra frokostmåltidet, hvis barnet har en lægedokumenteret allergi eller anden sygdom, der kræver speciel kost og Kommunalbestyrelsen vurderer, at kommunen ikke kan tilbyde barnet frokost i dagtilbuddet (princip M). Kommunalbestyrelsen kan undtage kommunale og selvejende skov- og udebørnehaver fra ordningen (princip F). Frokostordningen skal senest træde i kraft 1. august 2011 (princip G). Fravalg af frokostmåltidet

15 Side 13 Forældrebestyrelsen/forældrene får mulighed for at fravælge frokostmåltidet hvert andet år eller hvert år. Det forventes at forældrebestyrelsen har en dialog med forældregruppen inden den træffer sin beslutning om eventuelt fravalg. Der er indført et nyt begreb i loven: daginstitutioner med flere enheder. Begrebet bruges om dagtilbud, der består af flere enheder, der er fysisk adskilt fra hinanden f.eks. placeret på forskellige matrikler. I enheder sker et eventuelt fravalg ved simpelt flertal af forældrene med børn i enheden. Der skal udarbejdes retningslinjer for fravalg (princip H). Kommunalbestyrelsen skal oplyse forældrene om kommunens forventede takst for frokostmåltidet inden eventuelt fravalg. I dagtilbud med vuggestue og børnehave kan Kommunalbestyrelsen beslutte, at forældrenes beslutning om fravalg kan differentieres på aldersgrupper, således at forældrebestyrelsen/forældrene i en enhed kan fravælge frokostmåltidet for henholdsvis 0-2 årige og 3-5 årige børn (princip H og I). Kommunalbestyrelsen skal senest den 31. december 2010 give forældrene mulighed for at fravælge frokostmåltidet (princip H). Forældrenes egenbetaling - Kommunalbestyrelsens tilskud Udgiften til frokostmåltidet er ud over almindelig forældrebetaling for en plads i dagtilbud. Frokostmåltidet er omfattet af reglerne om friplads- og søskendetilskud. Kommunalbestyrelsen kan beslutte at give et tilskud til at nedbringe forældrebetalingen til frokostmåltidet (princip J). Kommunalbestyrelsen kan beslutte at frokostmåltidet indgår som en del af dagtilbudsydelsen inden for det fastsatte loft på forældrebetalingen på 25% af de budgetterede bruttodriftsudgifter for en plads i dagtilbud inkl. udgiften til frokostmåltidet. I givet fald kan forældrene ikke fravælge frokostmåltidet (princip I). Forældrebestyrelsen eller forældrene i en enhed der har fravalgt det kommunale frokostmåltid, kan beslutte at oprette en forældrearrangeret frokostordning. Kommunalbestyrelsen fastsætter et maksimumbeløb for forældrenes betaling til forældrearrangerede frokostordning (princip N). Et forældrearrangeret frokostmåltid er omfattet af reglerne om friplads- eller søskendetilskud. Køkkenforhold For at sikre at der i alle dagtilbud er mulighed for at indføre frokostmåltid eller forældrearrangeret frokostordning, skal der være et i henhold til fødevaremyndighederne registreret køkken i alle dagtilbud. I dagtilbud der har fravalgt frokostmåltidet, skal der fra 1. januar 2011 være mulighed for etablering af forældrearrangeret frokostordning, I disse dagtilbud skal der derfor være et registreret køkken senest den 1. januar 2011.

16 Side 14 Privat- og puljeinstitutioner For privat- og puljeinstitutioner gælder, at børn i disse dagtilbud også skal tilbydes frokostmåltid. Kommunalbestyrelsens pligt til at sikre, at alle børn får et sundt frokostmåltid gælder ikke børn i privat- og puljeinstitutioner. Det er privat- og puljeinstitutionerne selv, der har forpligtigelsen. Gennem sine godkendelseskriterier til de private institutioner og det løbende tilsyn påser Kommunalbestyrelsen, at der med mindre forældrene har fravalgt det, tilbydes et frokostmåltid samt at der er de nødvendige faciliteter i den private institution. Forældre med børn i privat- og puljeinstitution kan beslutte at fravælge et sundt frokostmåltid. Forældrene er ansvarlige for at oplyse privat- og puljeinstitutionen om beslutningen. Privat- og puljeinstitutioner skal fastsætte og offentliggøre retningslinjer for forældrenes valg, herunder længden af perioden, samt frister og procedurer for formidling af forældrenes beslutning til privat- og puljeinstitutionen. Forslag til principper for frokostmåltid i Lejre Kommune I det følgende oplistes forslag til principper for frokostmåltid, herunder forslag om bespisning af de 0-2 årige i vuggestuer samt takst for frokostmåltidet for de 3-5 årige (indtil skolestart). Principper A - N A. at frokostmåltidet så vidt muligt produceres i eget dagtilbud (afhængig af køkkenets standard og muligheden for renovering). B. at frokostkategorien så vidt muligt er "Smør selv med lune retter. De lune retter tilberedt fra bunden". C. at råvarerne så vidt muligt er økologiske. Heri indgår også en vurdering af økonomien. E. at et dagtilbud eventuelt kan producere frokost til et eller flere andre dagtilbud i nærheden (stordrift). F. at kommunale og selvejende skov- og udebørnehaver undtages fra frokostmåltidet, idet det kan være vanskeligt for disse, at overholde hygiejnekrav mv. P.t. er der én i kategorien, Hjortespringshuset (bilag 1). G. at frokostordningen træder i kraft den 1. august I følge loven er det seneste tidspunkt for implementering af frokostmåltidet. H. at forældrebestyrelsen/forældrene i en enhed får mulighed for at fravælge frokostmåltidet hvert andet år. Første gang med deadline den 1. november Forslag til procedure for fravalget fremgår af bilag 1. I. at frokost for de 0-2 årige i vuggestue fortsat indgår som en del af dagtilbudsydelsen og således ikke kan fravælges. J. at Kommunalbestyrelsen ikke yder tilskud til frokostmåltidet. K. at det enkelte dagtilbud selv ansætter personale til at forestå frokostmåltidet. L. at enkelte dagtilbud der kan producere frokost uden renovering af køkken efter ansøgning kan etablere frokostmåltid i løbet af 1. halvår M. at Kommunalbestyrelsen delegerer kompetence til administrationen til behandling af

17 Side 15 ansøgninger om fritagelse pga. lægedokumenteret allergi eller anden sygdom. Forslag til procedure fremgår af bilag 1. N. at den maksimale pris som forældre skal betale for forældrearrangerede frokostordninger, svarer til den til enhver tid gældende takst for Lejre Kommunes frokostmåltid (bilag 1). Forældrebetaling - takst for frokostmåltid Dagtilbuddene tildeles ressourcer til køkkenpersonale og indkøb af råvarer efter ressourcetildelingsmodel som er anbefalet af ekstern køkkenkonsulent. Til køkkenpersonale tildeles 15 t. pr. uge til de første 10 børn og 0,3 t. pr. barn til de efterfølgende børn. Køkkenpersonalet skal have den lovmæssige uddannelse og varetage hygiejnekontrollen i henhold til gældende lovgivning og Fødevarestyrelsens anvisninger. Der tildeles 12,50 kr. pr. barn pr. frokostmåltid (Beløbet giver plads til indkøb af økologiske råvarer. Uden økologi kunne beløbet være 10 kr.) Taksten er udregnet til at være 710 kr. pr. barn pr. måned, i 11 betalingsmåneder om året. For deltidsbørn bliver taksten 568 kr. pr. måned. Tildelingsmodellen er uddybet i bilag 2. Retningslinjer og procedurer Administrationen har udarbejdet forslag til retningslinjer og procedurer for: I. Forældrebestyrelserne/forældrenes muligheder for fravalg II. Et barns undtagelse på baggrund af lægedokumenteret allergi/sygdom III. Kommunale og selvejende skov- og udebørnehaver IV. Maksimumbeløb for forældrenes betaling for forældrearrangeret frokostordning Retningslinjer I - IV er beskrevet i bilag 1. Køkkenforhold Der er gennemført en ekstern konsulentundersøgelse af behovet for renovering af Lejre Kommunes dagtilbudskøkkener (bilag 3). Der er taget udgangspunkt i, at køkkenerne renoveres, så de kan godkendes af Fødevarestyrelsen til tilberedning af "smør selv med lune retter. De lune retter tilberedt fra bunden" (B-køkken) til det antal børn dagtilbuddet er indrettet til at rumme. Tids- og handleplan Politisk behandling (august 2010) Sundt frokostmåltid i Lejre Kommune inkl. forventet takst, forelægges for forældrebestyrelserne/forældrene med henblik på at give mulighed for fravalg af frokostmåltid (september/oktober Sidste frist for tilbagemelding om fravalg er den 1. november 2010). Politisk behandling af plan for renovering af køkkener (december 2010) Renovering af køkkener (januar juli 2011) Frokostmåltidet træder i kraft (1. august 2011) Administrationens vurdering:

18 Side 16 Af loven fremgår, at Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at der skal etableres et sundt frokostmåltid, hvis det vurderes, at det både af sociale og sundhedsmæssige årsager er særlig påkrævet for børnene i et konkret dagtilbud/en enhed at få et sundt frokostmåltid. Forældrene kan i så fald ikke fravælge frokostmåltidet. Administrationen vurderer, at der i Lejre Kommune ikke er dagtilbud eller enheder, hvor en sådan beslutning er påkrævet. En arbejdsgruppe er indgået i udarbejdelse af principper for frokostmåltid i Lejre Kommune. Arbejdsgruppens bemærkninger fremgår af bilag 4. Arbejdsgruppens sammensætning: Dixi Strand, forældrebestyrelsen for Røglebakken og Naturbørnehaven Christina Marchi-Uhlén, formand for forældrebestyrelsen Søhus Børnehave Annette Vallø, leder Hyllinge Lyndby Børnehave Karin Henningsen, leder Skovvejens Børnehave Marie Renvald, økonoma, Egebjerget Michael Larsen, medarbejderrepræsentant/fællestillidsmand BUPL/PMF Margit Nørgaard, pædagogisk konsulent, Børn, Unge & Kultur Janne Laursen, (formand for arbejdsgruppen) chefkonsulent, Børn, Unge & Kultur Økonomi og finansiering: Frokostmåltidet er forældrefinansieret og udgiften opgøres særskilt. De samlede udgifter til ordningen, hvis alle børn indgår, vil blive ca. 9 mio. kr. pr. år. Disse 9 mio. kr. er som udgangspunkt fuldt forældrefinansieret. Imidlertid må det forventes, at kommunen skal afholde udgifter til søskenderabat og fripladstilskud på ca. 1,8 mio. kr. Disse tal er helårstal. For 2011 vil beløbene såfremt alle starter pr. 1. august være henholdsvis 3 mio. kr. og 0,6 mio. kr. (bilag 2). Kommunerne tilføres 400 mio. kr. årligt fra 2011 som et permanent løft af bloktilskuddet med henblik på implementering af loven. Lejre Kommunes andel er ca. 1.9 mio. kr. Bloktilskuddet går til betaling af søskenderabat og fripladstilskud. Budget til køkkenrenovering Kommunalbestyrelsen har for budget 2010 vedtaget, at der til området tilføres: mio. kr. til renovering af dagtilbudskøkkener, således at køkkenerne kan løftes til at kunne godkendes til "smør selv med lune retter. Lune retter tilberedt fra bunden". Kommunalbestyrelsen har indefrosset beløbet, og særlig frigivelse vil være påkrævet ,5 mio. kr. Pulje til renovering af dagtilbud og legestuer i dagplejen mio. kr. Pulje til renovering af dagtilbud og legestuer i dagplejen mio. kr. Pulje til renovering af dagtilbud og legestuer i dagplejen. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at principperne A - N for frokostmåltidet godkendes 2. at taksten for frokostmåltidet godkendes 3. at retningslinjer I - IV godkendes 4. at tids- og handleplan godkendes 5. at deadline for forældrebestyrelsernes/forældrene i enheders eventuelle fravalg i 2010 er den 1. november 2010.

19 Side 17 Bilag: 1. Retningslinjer og procedurer frokostmåltid i kommunale og selvejende dagtilbud 2. Forældrebetaling - takst for frokostmåltid 3. Køkkenstatus (konsulentundersøgelse) 4. Arbejdsgruppens bemærkninger til lovforslag Notat vedr. præcisering af forældrearrangerede frokostmåltid Beslutning den : Administrationen oplyser, at der i forhold til sagsfremstillingen er følgende præcisering: Forældrearrangerede frokostmåltid er omfattet af reglerne om fripladstilskud, ikke også reglerne om søskenderabat. Sagsfremstillingen tilrettes, således at forældrearrangerede frokostmåltid er omfattet af reglerne om fripladstilskud, ikke også reglerne om søskenderabat. Ændring i sagsfremstilling og bilag 1 foretages i henhold til notat uddelt på mødet. Notatet publiceres efterfølgende på PolitikerPortalen. Indstillingerne anbefales med følgende ændringer: Vedr. pkt. 1: Pkt. A og B ændres til: A. at frokostmåltidet som udgangspunkt produceres i eget dagtilbud (afhængig af køkkenets standard og muligheden for renovering). B. at frokostkategorien som udgangspunkt er "Smør selv med lune retter. De lune retter tilberedt fra bunden". Vedr. pkt. 2: Taksten anbefales med den ændring at der betales samme frokosttakst for deltidsplads som for fuldtidsplads. Vedr. pkt. 4: Tids- og handleplanen anbefales, idet høringsperioden er september og oktober. Afbud: Brian Herdegen (V)

20 Side BU - Opsamling på temadrøftelse om faldende børnetal Sagsnr.: 10/5442 Resumé: På s møde den 1. juni 2010 blev afholdt en temadrøftelse om faldende børnetal. På baggrund af ventelisteopgørelser og prognoser for udviklingen i børnetallet i Lejre Kommunes lokalområder drøftede udvalget flere mulige fremtidige strategier for udviklingen af dagtilbudsområdet 3-6 år. Udvalget præsenteres her for en opsamling på temadrøftelsen. Sagsfremstilling: Ved s temadrøftelse om faldende børnetal den 1. juni 2010 udbad udvalget sig yderligere oplysninger om følgende forhold: 1. Prognoser for børnetallet i Hvalsø og Allerslev byområder med henblik på yderligere belysning af eventuelt behov for at omstrukturere daginstitutionsstrukturen i disse områder eksempelvis ved lukning af én eller flere mindre institutioner. 2. Mulighederne for ændring af praksis på dagplejeområdet, således at der tilbageføres forældrebetaling, hvis forældrene ikke benytter gæstedagpleje ved den faste dagplejers ferie, fridage m.m. 3. Perspektiverne for oprettelse af vuggestuepladser i forbindelse med kommunale børnehaver især i landområderne med henblik på en styrkelse af deres økonomiske præmisser. 4. Den aktuelle praksis ved tildeling af børnehavepladser og vurdering af mulighederne for at fordele de 3-6 årige mere ligeligt mellem børnehaver i samme lokalområde. Ad 1) Som afsæt for en drøftelse af perspektiverne for institutionsstrukturen på børnehaveområdet i Hvalsø og Allerslev byområder fremlægges grafiske overblik over udviklingen i antallet af 3-6 årige i perioden 1. januar 2010 til 30. september Ad 2) Potentiale for besparelser i dagplejen samt afledte administrative konsekvenser ved ændring af dagplejens gæstepasningsordning er i øjeblikket ved at blive undersøgt og beskrevet. Notat fremlægges for i september Ad 3) Perspektiverne i at oprette vuggestuepladser i forbindelse med visse af kommunens børnehaver er beskrevet i notat: "Etablering af vuggestuegrupper i forbindelse med eksisterende børnehaver". Det skønnede finansieringsbehov er belyst i budgetskema: "Budgetskema - etablering af vuggestuegrupper". Ad 4) Aktuel praksis ved tildeling af børnehavepladser samt perspektiverne i en eventuelt ændret indskrivningsprocedure er beskrevet i notat: "Aktuel praksis ved tildeling af børnehavepladser". Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Økonomiske konsekvenser af de forskellige skitserede tiltag er beskrevet separat i vedhæftede bilag. Beslutningskompetence: Indstilling: Direktionen indstiller:

21 Side at prognoserne for børnetallet i Hvalsø og Allerslev drøftes, og at på denne baggrund vurderer, om administrationen fortsat skal undersøge perspektiverne i institutionslukninger samt nybygning/tilbygning af daginstitutioner i disse områder. 2. at status på arbejdet med at undersøge dagplejens gæstepasningsordning tages til orientering. 3. at forslag om etapevis oprettelse af vuggestuegrupper i forbindelse med eksisterende børnehaver godkendes, herunder at Udvalget for Børn og Ungdom beslutter, hvorvidt institutioner i Lejre Kommunes byområder skal medtages. 4. at det beskrevne forslag til finansiering af etablering af vuggestuegrupper godkendes og indgår i det videre arbejde med Budget at status på aktuel praksis ved tildeling af børnehavepladser samt de beskrevne anbefalinger vedrørende en eventuelt ændret procedure tages til efterretning. Bilag: 1. Børnetal Hvalsø ver Børnetal Allerslev ver Etablering af vuggestuegrupper i forbindelse med eksisterende børnehaver 4. Budgetskema - etablering af vuggestuegrupper 5. Aktuel praksis ved tildeling af børnehavepladser Beslutning den : Indstillingerne tiltrådt, idet udvalget ønsker at pkt. 3 om oprettelse af vuggestuegrupper udvides med byområderne. Forslaget i pkt. 4 tilrettes i overensstemmelse hermed, og fremsendes til Budget I forhold til pkt. 1 ønsker udvalget, at der ses nærmere på konvertering af børnehavepladser til vuggestuepladser i Allerslev. Afbud: Brian Herdegen (V)

22 Side BU - Hjortespringshuset - påtænkt lukning Sagsnr.: 10/6712 Resumé: Lederen af Børnehaven Hjortespringshuset har påpeget en række problemstillinger vedrørende de fysiske forhold i Børnehaven Hjortespringshuset. Det vurderes, at de fysiske rammer vanskeliggør mulighederne for at drive en velfungerende børnehave, hvor personalets og børnenes trivsel sikres. Mulighederne for at forbedre de fysiske rammer begrænses af, at børnehaven har til huse i en lejet bygning, og at området er belagt med fredningsdeklarationer. På den baggrund traf på møde den 4. maj 2010 beslutning om påtænkt lukning af børnehaven. Denne beslutning har været i høring hos relevante parter i perioden fra 6. maj til 21. juni Den 16. juni holdt dialogmøde med forældrerådet i Hjortespringshuset, og på baggrund af dette møde arbejder forældrerådet nu videre med planer for en privatisering af institutionen. Sagsfremstilling: besluttede på møde den 4. maj 2010 at varsle påtænkt lukning af Hjortespringshuset, idet de tiltrådte administrationens indstilling om at gå videre med nedenfor skitserede lukningsscenarie (i sagsfremstillingen til udvalgsmødet den 4. maj 2010 figurerede dette scenarie som løsning d): Børnehaven Hjortespringshuset ophører og børnene fordeles til andre institutioner I denne løsning etableres ingen pavillon ved Hyllebjergets børnehave/vuggestue. Børn og medarbejdere overføres til institutioner i områderne Ejby, Kirke Sonnerup og Sæby-Gershøj. Alternativt tilbydes børn og voksne samlet overflytning til én institution, hvor der efter den nuværende venteliste vurderes at være plads. Efter den nuværende venteliste ser antallet af indskrevne børn i Ejby og Kirke Sonnerup således ud: Norm. Indmeldte Indmeldte Venteliste frem til (1. prio. ekskl. overflyttere) Indm Skolebørn der går ud Indm Hjortespringshuset Hyllebjerget Rollingen Møllehuset Tallene er opgjort pr. 11. juni 2010 Lejekontrakten med Ryegaard Gods er indgået for perioden indtil udgangen af september Opsigelsesfristen er 1 år. Såfremt udvalget beslutter at lukke børnehaven Hjortespringshuset, før kontraktens udløb, skal kontrakten opsiges med almindeligt varsel. Alternativt skal en forhandling om tidligere afslutning af lejemålet gennemføres med Ryegaard Gods. Såfremt kontrakten opsiges pr. 1. september 2010 med almindeligt varsel, kan børnehaven Hjortespringshuset lukkes med udgangen af august Høringsperioden sluttede d. 21. juni 2010, og administrationen har modtaget høringssvar fra følgende: Personalet i Hyllebjerget Johnny og Trine Schou Lars og Mette Krog Tanja Ramgil og Søren Christensen Gitte og Søren Degn

23 Side 21 Vanessa og Hans Henrik Sohrt Forældrerådet i Hjortespringshuset Lone Hansen og Henrik just Kristiansen Ian, Gitte og Josefine Bay På baggrund af den varslede lukning har forældrerådet i Hjortespringshuset kontaktet virksomheden Titibo, der bl.a. driver de private institutioner Ammershøj og Agersøgård, med henblik på at afdække mulighederne for at privatisere Hjortespringshuset. Titibos adm. direktør Susanne Falk er i dialog med såvel forældrerådet som Lejre Kommunes administration, og de praktiske forudsætninger for en privatisering er i øjeblikket ved at blive afklaret. Umiddelbart er Titibo-gruppen interesseret i at overtage driften af Hjortespringshuset, og forældrerådet har efter eget udsagn opbakning fra de øvrige forældre til planerne om privatisering. Udtalelser: Team Kommunale Ejendomme udtaler, at Lejre Kommune har modtaget tre påbud fra Arbejdstilsynet vedr. børnehaven Hjortespringshuset, som, ifald ejendommen fortsat anvendes til børnehavedrift, vil skulle håndteres. Det drejer sig specifikt om følgende: 1. Faciliteterne omkring personaletoilet skal bringes i orden. 2. Efterklangtid (akustik) i børnehavens stuerum skal undersøges. 3. Arbejdsmængde og tidspres skal nedbringes for at sikre personalets psykiske trivsel. Team Kommunale Ejendomme er i løbende dialog med Arbejdstilsynet med henblik på at vurdere, hvordan påbuddene påvirkes af de forskellige perspektiver for Hjortespringshusets fremtid, som i øjeblikket undersøges. Hjortespringshusets leder udtaler, at den økonomiske situation i Hjortespringshuset i efteråret 2010 er uholdbar, da der er færre børn indskrevet end normeret. Aktuelt forventes det, at Hjortespringshuset har 15 børn indskrevet pr. 1. oktober 2010, hvilket er markant færre end det normerede antal på 30 børn. Orienteringsnotat om situationen vedrørende det lave antal indskrevne børn i Hjortespringshuset har været fremlagt separat for Udvalget for Børn & Ungdom på møde d. 16. juni Tidshorisonten for en eventuel privatisering af Hjortespringshuset er ca. 6 måneder, hvorfor det på denne baggrund er nødvendigt at vurdere perspektiverne for institutionens drift i den resterende del af Hjortespringshusets leder vurderer, at den økonomiske situation umuliggør fortsat drift af institutionen på de nuværende præmisser. For så vidt, at Udvalget for Børn og Ungdom ønsker at Hjortespringshuset drives videre som kommunal institution i tiden frem til en eventuel privatisering, vil det være nødvendigt at iværksætte initiativer for at undgå en væsentlig budgetoverskridelse. Administrationens vurdering: Såfremt Hjortespringshuset drives videre den resterende del af 2010 med henblik på at give Titibo og forældrerådet i Hjortespringshuset mulighed for at forberede og gennemføre en privatisering, er der flere mulige scenarier for driften af Hjortespringshuset: 1. Samdrift med Hyllebjerget. Denne løsning har været undersøgt af ledelsen og administrationen. Personalet i Hyllebjerget har indgivet høringssvar, hvor de påpeger, at der er betragtelige praktiske og pladsmæssige problemer forbundet med denne løsning. Administrationen vurderer, bl.a. på denne baggrund, at løsningen er uholdbar som driftsscenarie. Hyllebjerget har ikke kapacitet til at rumme Hjortespringshusets børn, hvorfor en samdriftsløsning mellem disse to institutioner vil forringe vilkårene for personale og børn i væsentlig grad.

24 Side Samdrift med Møllehuset. Administrationen vurderer, at denne løsning er det mest holdbare driftsscenarie for den resterende del af Møllehuset har kapacitet til at rumme børn og personale fra Hjortespringshuset. For at imødekomme ønsket fra Hjortespringshusets forældreråd om fortsat at bibeholde Hjortespringshuset som skovbørnehave i tiden frem til en eventuel privatisering, kan perspektiverne for en kørselsordning undersøges. Såfremt en kørselsordning kan etableres, vil børnegruppen fra Hjortespringshuset kunne opholde sig i Møllehuset i ydertimerne morgen/eftermiddag, men fortsat tilbringe hovedparten af dagens timer i Hjortespringshuset. Administrationen er i færd med at undersøge, om en sådan kørselsordning kan etableres, og hvilken finansiering dette i så fald vil kræve. Administrationen undersøger desuden, hvorvidt Arbejdstilsynets påbud vil ændres som følge af en eventuel ændret anvendelse af Hjortespringshuset ved samdrift med Møllehuset. Økonomi og finansiering: Nuværende driftsudgifter: Husleje: kr. pr. år Leje af skovareal, afgift for færdsel i skoven ca kr. pr. år Energiafgifter: kr. pr. år I alt kr. pr. år Besparelse ved gennemførelse af påtænkt lukning af institutionen: I alt min kr. pr. år Det skal tages i betragtning, at en eventuel privatisering af børnehaven Hjortespringshuset vil medføre reducerede forældrebetalingsindtægter samt afledte udgifter til driftstilskud til den private institution. Omfanget heraf afhænger af det reelle antal børn, hvilket aktuelt er usikkert grundet faldende børnetal. Beslutningskompetence: Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at Hjortespringshuset lukkes som kommunal institution. 2. at lejekontrakten med udlejer, Ryegaard Gods opsiges med kortest mulige varsel. 3. at der arbejdes hen imod en privatisering af Hjortespringshuset i samarbejde med Titibo og Hjortespringshusets forældreråd. 4. at der træffes principbeslutning om samdrift med Møllehuset i den resterende del af 2010, som kan danne grundlag for en høring i Møllehusets personalegruppe. Bilag: 1. Høringssvar vedr. lukning af Hjortespringshuset 2. Høringssvar vedr. lukning af Hjortespringshuset + kvitteringmail Høringssvar vedr. lukning af Hjortespringshuset 4. Høringssvar vedr. lukning af Hjortespringshuset 5. Høringssvar vedr. lukning af Hjortespringshuset + kvitteringsmail 6. Høringssvar vedr. lukning af Hjortespringshuset 7. Høringssvar vedr. lukning af Hjortespringshuset

25 Side Høringssvar vedr. lukning af Hjortespringshuset 9. Høringssvar vedr. lukning af Hjortespringshuset Beslutning den : Pkt. 1, 2 og 3 tiltrådt. Vedr. pkt. 4 opstiller forvaltningen forskellige muligheder, som tages op på næste møde. Der foretages sideløbende hermed høring i Møllehuset om den løsningsmulighed, der omfatter Møllehuset. Afbud: Brian Herdegen (V)

26 Side BU - Reklamering og sponsorater på s område Sagsnr.: 10/14488 Resumé: Kommunalbestyrelsen har den 25. maj 2010 godkendt Reklame- og sponsorpolitik for Lejre Kommune (bilag). Af beslutningen fremgår, at Reklame- og sponsorpolitikken forelægges for fagudvalgene, der kan udarbejde supplerende retningslinjer. Konkrete forslag til salg af reklameplads og sponsering forelægges til godkendelse i Direktionen. Der skal foretages en evaluering af ordningen inden udgangen af Sagen forelægges med henblik på stillingtagen til, om Udvalget ønsker udarbejdet supplerende retningslinjer for udmøntning af reklame- og sponsorpolitikken på Udvalgets område. Sagsfremstilling: Reklame- og sponsorpolitikken beskriver lovgrundlag og retningslinjer for kommunens virksomheder, når der indgås aftale med private virksomheder eller lignende om sponsorstøtte og salg af reklameplads på kommunens faste ejendomme og løsøre. Indtægter som led i reklame- og sponsorvirksomhed tilfalder den virksomhed, der har medvirket til at tilvejebringe indtægten. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at der ikke er behov for supplerende retningslinjer for Udvalgets område ved udmøntning af Reklame- og sponsorpolitik for Lejre Kommune. Økonomi og finansiering: Ingen Beslutningskompetence: Indstilling: Direktionen indstiller: 1. at den godkendte Reklame- og sponsorpolitik følges på s område uden supplerende retningslinjer. Bilag: 1. Reklame- og Sponsorpolitik for Lejre Kommune Beslutning den : Indstillingen tiltrådt. Afbud: Brian Herdegen (V)

27 Side JA - Proces for udarbejdelse af integrationspolitik i Lejre Kommune Sagsnr.: 10/10986 Resumé: I forbindelse med temaoplæg om integrationsarbejdet i Job & Arbejdsmarked på udvalgsmødet for Job & Arbejdsmarked den 6. april 2010, blev det besluttet, at administrationen skal komme med forslag til en proces for udarbejdelse af en integrationspolitik i Lejre Kommune. Der er politisk fremsat ønske om at processen for udarbejdelse af en integrationspolitik skal involvere alle udvalg og direktørområder i Lejre Kommune samt inddrage borgere og brugere. Denne sagsfremstilling er administrationens udspil på en sådan proces. Sagsfremstilling: Administrationen foreslår et forløb omkring udarbejdelse af en integrationspolitik for Lejre Kommune, der løber fra august 2010 og frem til juni 2011, hvor den endelige politiske godkendelse skal finde sted. Integrationspolitikkens målgruppe er de mennesker der er omfattet af Integrationsloven, hvilket hovedsageligt vil sige flygtninge og familiesammenførte familier til flygtninge. En nærmere definition skal indskrives i politikken. Integrationspolitikken udarbejdes med inddragelse af og i et bredt samarbejde med: Repræsentanter fra alle fagudvalg i Lejre Kommune (nyt ad hoc udvalg) Beskæftigelsesrådet Administrative repræsentanter fra alle direktørområder Repræsentanter fra Lejre Kommunes virksomheder herunder, sundhedsplejen, skoler og børnehaver Repræsentanter fra kulturforeninger/bestyrelser, erhvervslivet, sprogcentret Repræsentanter fra lokale frivillige foreninger og interesseorganisationer (Dansk Flygtningehjælp) Repræsentanter fra målgruppen Repræsentant fra Asylcentret Avnstrup. Udarbejdelsen af politikken forankres i en styregruppe bestående af: Jobcenterchef Lone Lykke og Social drift og behandlingschef Linda Brask (delt formandsskab) - Social & Arbejdsmarked 1 repræsentant fra Jobcentret 1 repræsentant fra Social Drift & Behandling 1 repræsentant fra Borgerservice 2 repræsentanter fra Børn & Ungdom - henholdsvis fra normalområdet og specialområdet 1 repræsentant fra Kultur & Fritid 1 repræsentant fra Ejendom & Anlæg. Til styregruppen knyttets en arbejdsgruppe - som skal stå for det praktiske arbejde forbundet med politikken. Arbejdsgruppen består af:

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag

Notat. Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Notat Bilag 2: Oversigt over det væsentligste indhold af Lov om fleksibel frokostordning m.v. og de tilknyttede forslag Nedenstående oversigtsskema er udarbejdet ud fra Sundhedsministeriets Orientering

Læs mere

Generel ramme og vejledninger for forældrearrangerede frokostordninger i Vejen Kommune

Generel ramme og vejledninger for forældrearrangerede frokostordninger i Vejen Kommune Generel ramme og vejledninger for forældrearrangerede frokostordninger i Vejen Kommune I henhold til dagtilbudslovens 16b Stk. 5. skal Kommunalbestyrelsen mindst hvert andet år og højst én gang om året

Læs mere

Orientering om Lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v.

Orientering om Lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v. Til alle kommunalbestyrelser m.fl. Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Orientering om Lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v. Folketinget har den 4. juni 2010 vedtaget L 212

Læs mere

Referat fra møde i Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 13. januar 2010. Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre

Referat fra møde i Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 13. januar 2010. Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre Referat fra møde i onsdag den 13. januar 2010 Mødet startede kl. 17:00 i Mødelokale 1, Lejre Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...3 2. BU - Valg af næstformand...4 3. ØU - Udvalgets mødeplan

Læs mere

Rammer, tidsfrister og retningslinjer for frokostordning i daginstitutioner i Ringsted Kommune

Rammer, tidsfrister og retningslinjer for frokostordning i daginstitutioner i Ringsted Kommune Rammer, tidsfrister og retningslinjer for frokostordning i daginstitutioner i Ringsted Kommune Loven om fleksible frokostordninger træder i kraft d. 1. januar 2011. Lover giver kommunerne pligt til at

Læs mere

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner Børn & Kultur Dagtilbud Oktober 2014 RETNINGSLINIER Frokostordning i daginstitutioner LOVGIVNING Folketinget vedtog den 4. juni 2010 lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner. Med denne lov er

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 2. november 2010

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 2. november 2010 Referat tirsdag den 2. november 2010 Kl. 18:00 i Mødelokale 2, Allerslev Bemærk at tidspunktet for mødet er rykket til kl. 18.00. Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering...2

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Børne- og Kulturforvaltningen Børne- og Skoleudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 17-08-2010 Dato: 05-07-2010 Sag nr.: KB 173 Sagsbehandler: Pia Mehlsen Kompetence: Fagudvalg Økonomiudvalget

Læs mere

Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner

Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner I dette materiale gennemgås baggrunden for indførelse af den fleksible frokostordning i daginstitutioner,

Læs mere

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag.

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag. 2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2010-831 Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag til

Læs mere

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner.

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. N O TAT FAQ om frokostordninger i daginstitutioner Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. Lov nr. 631 af 11. juni 2010

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 12. juni 2017

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 12. juni 2017 Referat mandag den 12. juni 2017 Kl. 16:45 i Mødelokale 5, Rådhuset Allerslev Afbud: Henning Nielsen (V) Julie Hermind (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU Udlændingestyrelsens

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. april 2013. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 9. april 2013. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 9. april 2013 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering apr. 2013...2 3. BU - Temadrøftelse på Dagtilbudsområdet...3

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Herved bekendtgøres lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge, lovbekendtgørelse nr. 314 af

Læs mere

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Sagsnr. 28.00.00-P00-15-17 Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Dato: 30.5.2018 Styrelsesvedtægten Delegations- og kompetencefordelingsplan Indhold Styrelsesvedtægten for dagtilbud i Horsens Kommune

Læs mere

Fakta om frokostordningen ifølge dagtilbudsloven

Fakta om frokostordningen ifølge dagtilbudsloven Fakta om frokostordningen ifølge dagtilbudsloven Alle børn i kommunale, selvejende og private dagtilbud skal have et sundt frokostmåltid hver dag. Kommunalbestyrelsen skal mindst hvert andet år og højst

Læs mere

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011

Referat Økonomiudvalget onsdag den 21. december 2011 Referat onsdag den 21. december 2011 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Grethe N. Saabye (C) Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Budgettildelingsmodeller til skoleområdet...2

Læs mere

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar.

3. at sagen herefter fremsendes til endelig politisk behandling sammen med de indkomne høringssvar. Styrelsesvedtægt J.nr.: 17.01.00.A21 Sagsnr.: 14/2086 ANBEFALING: Skoleafdelingen anbefaler: 1. at udkast til en ny styrelsesvedtægt for folkeskoleområdet og SFO i Dragør Kommune sendes i høring i skolebestyrelserne,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Fremsat den {FREMSAT} af socialminister Benedikte Kiær Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) (Fleksibel frokostordning

Læs mere

Fravalg af kommunal frokostordning

Fravalg af kommunal frokostordning Fravalg af kommunal frokostordning i dagtilbud i 2016 2016 Sags-id: 16.06.10-P21-1-09 Baggrund Med loven om frokostordning i dagtilbud i 2009 var det et ønske fra Folketingets side om at sikre, at alle

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. februar 2014. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 4. februar 2014. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 4. februar 2014 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Til orientering februar...2 3. BU - Dagtilbud, de fire områdeinstitutioners

Læs mere

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år

4. at godkende, at forældrebestyrelserne alene kan fravælge frokostordningen hvert andet år Pkt.nr. 8 Fleksibel frokostordning for kommunale og selvejende dagtilbud Sagsnr.: Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget

Læs mere

Frokostordninger. Retningslinjer for valg af frokostordninger

Frokostordninger. Retningslinjer for valg af frokostordninger Retningslinjer for valg af frokostordninger 2017-2019 1. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Lovgivningen... 3 2. Kommunalt arrangeret frokostordning... 4 2.1. Kommunalt arrangeret frokostordning (2.10-6

Læs mere

Referat Økonomiudvalget mandag den 26. marts 2012. Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Økonomiudvalget mandag den 26. marts 2012. Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 26. marts 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ØU - Godkendelse af dagsorden...1 2. ØU - Firkløverskolens fremtidige placering...2 3. ØU - Udlejning og bebyggelse

Læs mere

Information om mad- og frokostordning i daginstitutioner

Information om mad- og frokostordning i daginstitutioner Januar 2019 Center for Dagtilbud & Skoler Information om mad- og frokostordning i daginstitutioner Læs om: Greve Kommunes tilbud om mad- og frokostordning Forældrenes mulighed for at fravælge tilbuddet

Læs mere

Ny SFO model. 1.2 Kommissorium

Ny SFO model. 1.2 Kommissorium Ny SFO model 1.2 Kommissorium Indholdsfortegnelse Indledning...2 Formål...3 Målgruppe / interessenter...3 Indhold og milepæle...3 Metode...4 Evaluering...4 Succeskriterier...6 Organisering...6 Information...6

Læs mere

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013 Center for Børn og Undervisning 16. juli 2013 Frokostordning til børnehavebørn 2014 Som en del af budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at der udarbejdes oplæg til frokostordninger til børnehavebørn.

Læs mere

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge

HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER. August 2014 Børn og Unge HERNING KOMMUNE MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SKOLEFRTIDSORDNINGER August 2014 Børn og Unge 1 Lovgrundlaget SFO erne arbejder ud fra folkeskolelovens formålsparagraf, der gælder for folkeskolens samlede

Læs mere

Frokostmåltid i Skive Kommune Hvad gør sig gældende for, at dit barn kan få serveret et frokostmåltid i sin daginstitution

Frokostmåltid i Skive Kommune Hvad gør sig gældende for, at dit barn kan få serveret et frokostmåltid i sin daginstitution Frokostmåltid i Skive Kommune Hvad gør sig gældende for, at dit barn kan få serveret et frokostmåltid i sin daginstitution Det kommunale frokostmåltid i Skive Kommune Siden august 2011 har Skive Kommune

Læs mere

Referat Kommunalbestyrelsen tirsdag den 9. juni 2015

Referat Kommunalbestyrelsen tirsdag den 9. juni 2015 Referat tirsdag den 9. juni 2015 Kl. 20:30 i Multisalen, Hvalsø Hallen, Skolevej 5, 4330 Hvalsø Carsten Helles Rasmussen (V) Flemming Damgaard Larsen (V) Grethe Nørtoft Saabye (C) Henning Nielsen (V) Ivan

Læs mere

Frokostmåltid i daginstitutioner notat til behandling af sagen om frokosttilbud i daginstitutioner i Norddjurs kommune.

Frokostmåltid i daginstitutioner notat til behandling af sagen om frokosttilbud i daginstitutioner i Norddjurs kommune. Frokostmåltid i daginstitutioner notat til behandling af sagen om frokosttilbud i daginstitutioner i Norddjurs kommune. Med beslutningen om at indføre et sundt frokostmåltid i daginstitutionerne kan kommunalbestyrelsen

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 13 ONSDAG DEN 10. OKTOBER 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 10. oktober 2007 Side: 2 Fraværende: Ingen. Til behandling

Læs mere

Sundt frokostmåltid til alle børn i dagtilbud Forslag til frokosttilbud til børnehavebørn i Ishøj Kommunes dagtilbud

Sundt frokostmåltid til alle børn i dagtilbud Forslag til frokosttilbud til børnehavebørn i Ishøj Kommunes dagtilbud Sundt frokostmåltid til alle børn i dagtilbud Forslag til frokosttilbud til børnehavebørn i Ishøj Kommunes dagtilbud 6. august 2010 Børne- og Undervisningsudvalget behandlede 7. juni 2010 to sager vedrørende

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410

Læs mere

FORORD 3 ERNÆRINGSMÆSSIGE RAMMER FOR ET SUNDT FROKOSTMÅLTID 4 FORVENTET PRISNIVEAU 5 RETNINGSLINIER FOR FRAVALG AF FROKOSTMÅLTID 6

FORORD 3 ERNÆRINGSMÆSSIGE RAMMER FOR ET SUNDT FROKOSTMÅLTID 4 FORVENTET PRISNIVEAU 5 RETNINGSLINIER FOR FRAVALG AF FROKOSTMÅLTID 6 Frokostmåltid i daginstitutioner 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD 3 ERNÆRINGSMÆSSIGE RAMMER FOR ET SUNDT FROKOSTMÅLTID 4 FORVENTET PRISNIVEAU 5 RETNINGSLINIER FOR FRAVALG AF FROKOSTMÅLTID 6 RETNINGSLINIER

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Socialudvalget 2009-10 SOU alm. del Bilag 174 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af socialminister Benedikte Kiær Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v.

Læs mere

I henhold til dagtilbudslovens 4 skal kommunen sikre, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud til børn.

I henhold til dagtilbudslovens 4 skal kommunen sikre, at der er det nødvendige antal pladser i dagtilbud til børn. Anvisningsregler Generel information Dagtilbudsstruktur Venteliste til kommunalt dagtilbud Pasningsgaranti Anvisning af plads til 0-2 årige Anvisning af plads til 3-5 årige Udmeldelse (0-5 årige) Fravigelse

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 5. april 2011. Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 5. april 2011. Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Referat tirsdag den 5. april 2011 Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering...2 3. BU - Skoleplan 2011 (efter høring)...3 4. BU -

Læs mere

Ny struktur for dagtilbud og skoler

Ny struktur for dagtilbud og skoler FAQ 2 om: Ny struktur for dagtilbud og skoler Børne- og Kulturforvaltningen d. 7. december 2010 I anden halvdel af høringsperioden har Børne- og Kulturforvaltningen svaret på følgende spørgsmål: Dagtilbudsområdet

Læs mere

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune Administrationsgrundlag for dagtilbudsområdet i Halsnæs Kommune Dagpleje og Daginstitution, 20.11.2012 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 3 1.1. Organisering

Læs mere

Information om frokostordning i daginstitutioner

Information om frokostordning i daginstitutioner Oktober 2016 Center for Dagtilbud & Skoler Information om frokostordning i daginstitutioner Læs om: Greve Kommunes tilbud om et sundt frokostmåltid Forældrenes mulighed for at fravælge tilbuddet Forældrearrangerede

Læs mere

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune Administrationsgrundlag for dagtilbudsområdet i Halsnæs Kommune Børn, Unge og Læring 12.04.2017 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 3 1.1. Organisering

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven Til lovforslag nr. L 212 Folketinget 2009-10 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 4. juni 2010 Forslag til Lov om ændring af dagtilbudsloven (Fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v.)

Læs mere

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven

NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 306054 Brevid. 2822261 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Uddybende notat om ændring af dagtilbudsloven 17. maj 2018 I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

Fastsættelse af børnepolitikken B I I. Evaluering og dokumentation af politikkens fremdrift B I I

Fastsættelse af børnepolitikken B I I. Evaluering og dokumentation af politikkens fremdrift B I I Delegationsplan - ørne- og undervisningsudvalget Ringsted Kommune = eslutter, = ndstiller yrådet Økonomiudvalget ørne- og undervisnings-ud valget Generelt Fastsættelse af børnepolitikken Evaluering og

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse. for folkeskolens skolefritidsordninger

Mål- og indholdsbeskrivelse. for folkeskolens skolefritidsordninger Mål- og indholdsbeskrivelse for folkeskolens skolefritidsordninger 2016 Mål- og indholdsbeskrivelse Mål- og indholdsbeskrivelserne indeholder anvisninger til det pædagogiske arbejde som skal udføres i

Læs mere

Mange af de 0-6-årige børn spiser 80 % af dagens måltider i daginstitutionen, det stiller krav til madens kvalitet.

Mange af de 0-6-årige børn spiser 80 % af dagens måltider i daginstitutionen, det stiller krav til madens kvalitet. NOTAT Fakta om køkkenombygninger og frokostordninger Siden Folketingets første beslutning i november 2008 om, at alle børn skulle have et sundt frokostmåltid, har udviklingen omkring børnemaden ikke stået

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 8. marts 2011

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 8. marts 2011 Referat tirsdag den 8. marts 2011 Kl. 17:00 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering...2 3. BU - Skoleplan 2011

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 18. september 2017

Referat Udvalget for Børn & Ungdom mandag den 18. september 2017 Referat mandag den 18. september 2017 Kl. 19:00 i Mødelokale 3, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Udlændingestyrelsens opsigelse af Avnstrup

Læs mere

Referat af Skolebestyrelsesmøde Tirsdag d. 28. okt kl

Referat af Skolebestyrelsesmøde Tirsdag d. 28. okt kl Referat af Skolebestyrelsesmøde Tirsdag d. 28. okt. 2008 kl. 18.30 Til stede: Elevrådsrepræsentanterne deltager til og med pkt. 5 Palle Mogensen (PM), Lisbeth Rønnow (LR), Lisbeth Pontoppidan (PO), Karen

Læs mere

Ministeren for Børn og Undervisning. Børne- og Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K. Aarhus Kommune

Ministeren for Børn og Undervisning. Børne- og Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K. Aarhus Kommune Ministeren for Børn og Undervisning Børne- og Undervisningsministeriet Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Den 17. september 2012 Aarhus Kommune Ansøgning om dispensation vedrørende delvis fravalg

Læs mere

Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By

Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By Fagcenteret for Læring & Trivsel den 29. marts 2017 Muligheder og begrænsninger i forslag om selvstyrende dagtilbudsområde i Holbæk By Bestyrelsen for dagtilbudsområdet Holbæk By har ansøgt Udvalget Læring

Læs mere

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758

Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Pkt.nr. 36 Ændring af vuggestuen og børnehaven Ærtebjerg til to kombinerede institutioner, samt omlægning af Mågen 466758 Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget, at

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 18-06-2018 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Notat udarbejdet af: Anette Nygaard Bang Bilag 1 Kombinationstilbuddet skal tilrettelægges ud fra den enkelte families dokumenterede

Læs mere

Frokostordninger i daginstitutioner i Slagelse Kommune

Frokostordninger i daginstitutioner i Slagelse Kommune Center for Dagtilbud Frokostordninger i daginstitutioner i Slagelse Kommune 12. september 2014 Indhold a. Lov om frokostordninger i daginstitutioner... 2 b. Frokostordningen i Slagelse Kommune... 2 c.

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3 Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Hedensted Rådhus, mødelokale nr. 3 Deltagere:, Lars Poulsen, Kasper Glyngø, Jeppe Mouritsen, Peter Sebastian Petersen Fraværende: Bemærkninger: Mødets sluttidspunkt:

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 27. januar 2015

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 27. januar 2015 Referat tirsdag den 27. januar 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Afbud: Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Udmøntning af kapacitetstilpasninger på dagtilbudsområdet...2

Læs mere

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO

Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Fælleskommunal mål- og indholdsbeskrivelse for SFO Indhold Forord...2 Lovgivningen på området...3 Et sammenhængende skole- og fritidstilbud...4 Folkeskolens formålsparagraf...5 Horsens Kommunes sammenhængende

Læs mere

Den kommunale dagpleje.

Den kommunale dagpleje. Sagsnr. 28.06.00-P16-1-18 Cpr. Nr. Dato 21-10-2018 Navn Sagsbehandler Johnni Steen Helt Høringsnotat om deltidspladser i kommunens dagtilbud med generel information om deltidspladser, forældrebetaling,

Læs mere

Frokostordninger i daginstitutioner i Slagelse Kommune

Frokostordninger i daginstitutioner i Slagelse Kommune Center for Dagtilbud Frokostordninger i daginstitutioner i Slagelse Kommune August 2018 Indhold a. Lov om frokostordninger i daginstitutioner... 2 b. Frokostordningen i Slagelse Kommune... 2 c. Muligheder

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9

INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 Landsbyordninger Dagtilbud-Børn juli 2011 INDLEDNING 3 LOVGRUNDLAGET 4 LEDELSESSTRUKTUR 5 ØKONOMI OG ADMINISTRATION 5 RAMMER - AFTALT I FAABORG-MIDTFYN KOMMUNE 7 BESTYRELSEN 9 MED-UDVALG 9 2 Indledning

Læs mere

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune

Administrationsgrundlag. for. dagtilbudsområdet. i Halsnæs Kommune Administrationsgrundlag for dagtilbudsområdet i Halsnæs Kommune Dagpleje og Daginstitution, xx.xx 2012 2 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 3 1. INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 4 1.1. Organisering

Læs mere

Etablering af SFO2 for 4. klasse

Etablering af SFO2 for 4. klasse Børn- og Ungeforvaltningen NOTAT Staben BUF Viden og Kompetencer Ørbækvej 100 5220 Odense SØ www.odense.dk Tlf. +4565515211 DATO 19. april 2016 Etablering af SFO2 for 4. klasse REF. CLWJ Baggrund Børn-

Læs mere

Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler

Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler Punkt 8. Godkendelse af 1. behandling af forslag om frivillig sammenlægning af Vaarst- Fjellerad og Gistrup skoler 2016-051261 Skoleforvaltningen indstiller, at godkender, at Gistrup og Vaarst-Fjellerad

Læs mere

Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018

Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018 Serviceinformation for Dagtilbud 0-6-års området Gældende fra 1. januar 2018 Pladsanvisningen Børne- og Undervisningsforvaltningen Springvandspladsen 5, 9800 Hjørring Indhold Mål for dagtilbud 0-6-års

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 4 ONSDAG DEN 14. MARTS 2007, KL. 16.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 14. marts 2007 Side: 2 Fraværende: Dorte Schmidt Brown deltog

Læs mere

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018

Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Ny dagtilbudslov 2018 Vedtaget den 24. maj 2018 Kort om lovens to hovedelementer og gennemgang af de politiske beslutninger der skal træffes 1. Styrket kvalitet i dagtilbud 2. Øget fleksibilitet for forældre

Læs mere

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune. Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje).

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune. Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje). Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje). 1: Formål Vedtægten fastlægger mål og rammer for forældrebestyrelsernes

Læs mere

(udkast/foreløbig/endelig) Godkendelse af den private daginstitution XX

(udkast/foreløbig/endelig) Godkendelse af den private daginstitution XX (udkast/foreløbig/endelig) Godkendelse af den private daginstitution XX Hermed gives godkendelse til drift af privat daginstitution efter bestemmelserne i dagtilbudslovens 19 stk. 5 Aktuel godkendelse

Læs mere

Privatinstitution oprettet efter friskolelovens 36 a. og dagtilbudslovens 20. Bilag til Vallekilde-Hørve friskoles vedtægt

Privatinstitution oprettet efter friskolelovens 36 a. og dagtilbudslovens 20. Bilag til Vallekilde-Hørve friskoles vedtægt Privatinstitution oprettet efter friskolelovens 36 a. og dagtilbudslovens 20 Bilag til Vallekilde-Hørve friskoles vedtægt 1 I henhold til 1 i Vallekilde-Hørve Friskoles vedtægter har friskolen efter godkendelse

Læs mere

Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune

Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune Høringsmateriale Forslag til ændring af skolestrukturen i Køge Kommune Side 1/16 Indledning Ny skolestruktur Køge Kommune har med vedtagelse af Budget 2012-15 samt Budgeterklæringens punkt b ønsket at

Læs mere

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget

Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget Referat for ekstraordinært møde Børne- og Ungeudvalget : Fredag den 06. december 2013 Mødetidspunkt: Kl. 8:00 Sluttidspunkt: Kl. 9:30 Mødested: Det Hvide Værelse, Rådhuset Bemærkninger: Medlemmer: Gitte

Læs mere

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol

Ny Tønder Kommune Børn- og Skoleudvalget Beslutningsprotokol. Beslutningsprotokol Beslutningsprotokol Mødedato: 25. oktober 2006 Mødelokale: Skærbæk Rådhus, Mødelokale 3 Starttidspunkt for møde 14:00 Sluttidspunkt for møde 18.30 Fraværende: Gruppemøder: 25. oktober 2006 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

September Frokostordning. for daginstitutioner i Rudersdal Kommune

September Frokostordning. for daginstitutioner i Rudersdal Kommune September 2017 Frokostordning for daginstitutioner i Rudersdal Kommune Hvorfor frokostordning? De overordnede linjer i kravene er, at: I 2008 besluttede Folketinget, at alle børn i daginstitutioner skal

Læs mere

Viberedens forældre skal vælge den kommunale frokostordning til eller fra

Viberedens forældre skal vælge den kommunale frokostordning til eller fra Viberedens forældre skal vælge den kommunale frokostordning til eller fra AFGIV STEMME SENEST onsdag den 12. juni klokken 17.00 Bestyrelsen for Vibereden har på bestyrelsesmødet den 30. maj besluttet at

Læs mere

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje).

Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune (daginstitutioner og dagpleje). Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr. 28.09.16-P24-1-15 Dato:27.4.2016 Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud i Horsens Kommune Styrelsesvedtægt for kommunale dagtilbud

Læs mere

Byrådet. Fastsættelse af børnepolitikken B I I I

Byrådet. Fastsættelse af børnepolitikken B I I I Delegationsplan - ørne- og undervisningsudvalget Ringsted Kommune = eslutter, = ndstiller yrådet Økonomiudvalget ørne- og undervisningsudvalget Adminstrationen (Leder) Generelt Fastsættelse af børnepolitikken

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 5. februar 2013

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 5. februar 2013 Referat tirsdag den 5. februar 2013 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering febr. 2013...2 3. BU - Frigivelse af anlægsmidler til

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 03-09-2019 j./sagsnr. 28.06.04-A26-1-18 Godkendelseskriterier for private institutioner. Her finder du informationer om godkendelseskriterier for etablering af private

Læs mere

Styrelsesvedtægter for daginstitutioner i Odder by

Styrelsesvedtægter for daginstitutioner i Odder by Styrelsesvedtægter for daginstitutioner i Odder by Indhold 1 Formål...1 2 Forældrebestyrelsen...2 3 Valg til bestyrelsen...2 4 Valgbarhed og valgret...3 5 Udtrædelse af bestyrelsen...3 6 Bestyrelsens konstituering...3

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010 Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 3. november 2010 Kl. 16:00 Egholm Slot, Trehøjevej 45, 4070 kr. Hyllinge. Afbud: Connie B. Jensen (A) Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1

Læs mere

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt.

Anm.: Regnskab 2018 er i 2018-prisniveau; budget 2019 er i 2019-prisniveau og budget er i er i prisnvieau. += udgift; -= indtægt. Bemærkninger til budget 2020 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 11. august 2015

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 11. august 2015 Referat tirsdag den 11. august 2015 Kl. 16:30 i Mødelokale 1,Lyndby Afbud: Julie Hermind (F) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering - august 2015...2 3. BU - Evaluering

Læs mere

Frokostordning i dagtilbud. Frokostordning i dagtilbud. Børn og Læring. Januar

Frokostordning i dagtilbud. Frokostordning i dagtilbud. Børn og Læring. Januar Frokostordning i dagtilbud Frokostordning i dagtilbud Børn og Læring Januar 2018 1 Børn og Læring Af Dagtilbudsloven fremgår det, at kommunen som udgangspunkt skal tilbyde et sundt frokost måltid for børn

Læs mere

Oversigt over kommunale tiltag som konsekvens af dagtilbudsreformen Stærke dagtilbud Ny lovgivning

Oversigt over kommunale tiltag som konsekvens af dagtilbudsreformen Stærke dagtilbud Ny lovgivning Oversigt over kommunale tiltag som konsekvens af dagtilbudsreformen Stærke dagtilbud Ny lovgivning Denne oversigt gennemgår kort, hvilke typer af dagsordenssager der i det kommende halve år vil blive fremlagt

Læs mere

1. Indholdet i lovændringen om frokostmåltid i daginstitutioner

1. Indholdet i lovændringen om frokostmåltid i daginstitutioner Til samtlige kommuner m.fl. Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Orientering om lov om frokostmåltid i daginstitutioner mv. Folketinget har den 25. november 2008 vedtaget L 16 Forslag til lov

Læs mere

Kompetenceplan for Børne- og Undervisningsudvalget overblik over kompetencer efter Dagtilbudsloven Beskrivelse/ Indhold

Kompetenceplan for Børne- og Undervisningsudvalget overblik over kompetencer efter Dagtilbudsloven Beskrivelse/ Indhold Dagtilbudsloven Kompetenceplan for Børne- og Undervissudvalget overblik over kompetencer efter Dagtilbudsloven Formål og ansvar 3 Kommunalbestyrelsen har ansvaret for dagtilbud n BilagØU_140120_pkt.10.03

Læs mere

DAGTILBUDSLOVEN. Kapitel 2 Formål, pædagogisk læreplan, sprogvurdering, børnemiljøvurdering m.v.

DAGTILBUDSLOVEN. Kapitel 2 Formål, pædagogisk læreplan, sprogvurdering, børnemiljøvurdering m.v. DAGTILBUDSLOVEN Offentliggørelsesdato: 22-06-2011 Socialministeriet Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Formål, anvendelsesområde, ansvar, tilsyn m.v. Kapitel 2 Formål, pædagogisk læreplan, sprogvurdering,

Læs mere

Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune

Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune Skive Kommunes godkendelseskriterier for oprettelse og drift af privatinstitutioner i Skive Kommune Indholdsfortegnelse Indledning 5 Lovgivning m.v. 5 Kommunale politikker og retningslinjer 5 Optagelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) LBK nr 668 af 17/06/2011 (Historisk) Udskriftsdato: 23. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2011-3847 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier.

, Side 1. Beslutningen betyder, at der skal udarbejdes en ny tildelingsmodel til dagtilbudsområdet, der indfrier ovenstående kriterier. , Side 1 2. Åbent punkt - Beslutning om høring om principper for ny tildelingsmodel til de kommunale dagtilbud - Sag nr. 17/23502 Sagsgang og sagstype Udvalget Læring og Trivsel for Børn og Unge Beslutningssag

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 15. januar 2013

Referat Udvalget for Børn & Ungdom tirsdag den 15. januar 2013 Referat tirsdag den 15. januar 2013 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Afbud: Asta Rasmussen (B) Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Orientering jan. 2013...2 3. KB - Vision

Læs mere

Bilag 3. Noter fra interview med Lejre kommune

Bilag 3. Noter fra interview med Lejre kommune Bilag 3. Noter fra interview med Lejre kommune Projekt om mad i Daginstitutioner m. UCR VIFFOS besøg i 5 kommuner: Lejre, Ringsted, Roskilde, Vordingborg og Kalundborg. Kommune Interviewpersoners navn(e)

Læs mere

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE

FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE FAMILIEUDVALGET FOR NORDFYNS KOMMUNE REFERAT FRA MØDE NR. 31 ONSDAG DEN 26. NOVEMBER 2008, KL. 15.00 PÅ OTTERUP RÅDHUS, MØDELOKALE 5 Familieudvalget 26. november 2008 Side: 2 Fraværende: Ingen Tessa Gjødesen

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Bekendtgørelse af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) LBK nr 1214 af 11/10/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2019 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j.nr. 2018-4436 Senere ændringer til forskriften LOV nr

Læs mere

Revision Styrelsesvedtægt for Kolding Kommunale Skolevæsen

Revision Styrelsesvedtægt for Kolding Kommunale Skolevæsen Notatark Revision 2018 Styrelsesvedtægt for Kolding Kommunale Skolevæsen Denne styrelsesvedtægt for folkeskolerne i Kolding Kommune er vedtaget af Byrådet i Kolding efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelserne.

Læs mere

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus

Hedensted Kommune. Udvalget for Læring. Referat. Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Referat Mødetidspunkt: Kl. 14:00 Mødested: Mødelokale 3 Hedensted Rådhus Deltagere:, Lars Poulsen, Peter Sebastian Petersen, Torsten Sonne Petersen, Hanne Grangaard Fraværende: Torsten Sonne Petersen Bemærkninger:

Læs mere

Lovændringens overordnede indhold er at præcisere en række bestemmelser om ansvarsforholdene i folkeskolen.

Lovændringens overordnede indhold er at præcisere en række bestemmelser om ansvarsforholdene i folkeskolen. Ændringer af folkeskoleloven pr. 1.8.09 1. Præcisering af ansvarsforholdene i folkeskolen mv. Undervisningsministeriet har foretaget en vurdering af behovet for at præcisere bestemmelserne i folkeskoleloven

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT FOR KOMMUNALE DAGTILBUD I STRUER KOMMUNE

STYRELSESVEDTÆGT FOR KOMMUNALE DAGTILBUD I STRUER KOMMUNE STYRELSESVEDTÆGT FOR KOMMUNALE DAGTILBUD I STRUER KOMMUNE Godkendt af Struer Byråd d. 28. maj 2019 1 Indhold Dagtilbudsloven og formålsbestemmelsen... 4 Byrådets beføjelser... 5 Forældrebestyrelsens sammensætning

Læs mere