Retningslinjer for forældreklager til skolebestyrelsesmedlemmer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Retningslinjer for forældreklager til skolebestyrelsesmedlemmer"

Transkript

1 Retningslinjer for forældreklager til skolebestyrelsesmedlemmer Skolens leder har det direkte personaleansvar over for alle skolens ansatte. Skolebestyrelsen kan som udgangspunkt ikke blande sig, men har altid krav på at blive orienteret. Det sker, at forældre henvender sig til skolebestyrelsen med en klage over en af skolens medarbejdere. Skolebestyrelsen er ikke en klageinstans og skal derfor ikke på egen hånd begynde at behandle klagen. Skolebestyrelsen har imidlertid pligt til at føre tilsyn med skolens virksomhed, og derfor må skolebestyrelsen ikke sidde en sådan henvendelse overhørig. Procedure, hvis forældre klager over en eller flere medarbejdere til et medlem af skolebestyrelsen: 1. Skolebestyrelsesmedlemmet opfordrer klageren til at kontakte den pågældende. 2. Hvis forældrene ikke ønsker dette, opfordrer skolebestyrelsesmedlemmet klageren til at henvende sig til skolens leder. 3. Skolens leder anvender herefter skolens procedurer vedr. en klage over en medarbejder. 4. Skolelederen orienterer efterfølgende skolebestyrelsen vedrørende det principielle i sagen under hensyntagen til de personaleretslige regler. 5. Anonyme klager behandles ikke Vedtaget i skolebestyrelsen den 19. marts 2014

2 Retningslinjer - Hvordan behandles en klage på Hvide Sande Skole? Klager, der af forældre, elever mv. fremsættes over for en lærer, besvares som oftest af den pågældende lærer som led i det daglige samarbejde med forældrene. Dette sker som regel, uden at skolelederen involveres i sagen, men hvis forældrene ikke er tilfredse med lærerens behandling af deres klage, må læreren henvise forældrene til at rette henvendelse til skolen leder. Henvendelser/klager af mindre væsentlig karakter, der fremsættes over for skolens leder, vil i mange tilfælde umiddelbart kunne besvares af denne som et led i skolens samarbejde med forældrene. Hvis skolelederen udarbejder et notat om henvendelsen, bør lederen af egen drift udlevere en kopi til den pågældende lærer. Det skal i forbindelse hermed nævnes, at man som lærer har ret til at gøre sig bekendt med indholdet af sin egen personalemappe. Klager, som skolelederen ikke umiddelbart kan besvare, og klager af mere alvorlig karakter, skal i henhold til forvaltningslovens bestemmelser forelægges læreren til udtalelse. Dette kan ske på to måder: - Læreren får forelagt en kopi af klagen eller af notatet om klagen med anmodning om at aflevere en skriftlig forklaring på eller kommentar til klagen. Det kan stærkt anbefales at drøfte indholdet af et sådan skriftligt indlæg med tillidsrepræsentanten eller kredsen, inden det afleveres. - Læreren indkaldes til en tjenstlig samtale, hvor læreren får mulighed for at forklare sig. Når en klage behandles ved en tjenstlig samtale, er der tale om en afgørelsessag i henhold til forvaltningslovens bestemmelser, således at læreren har krav på at kunne lade sig bistå af en bisidder efter eget valg, som regel tillidsrepræsentanten. Det skal samtidig slås fast, at læreren i forbindelse med en klagesags behandling har krav på at få oplyst, hvem klageren er, uanset om der er tale om en elev, en forælder eller en kollega. Klageren har krav på at få et skriftligt svar på en skriftlig klage eller et notat om klagen, udarbejdet af skolelederen. Lærerens kommentarer skal indgå som en væsentlig del i belysningen af sagen, og læreren skal naturligvis have en kopi af skolelederens svar til forældrene. Skolelederens svar kan være en afvisning af klagen, idet forældrene orienteres om, hvad lederen har foretaget sig vedrørende klagen, og hvad man på grundlag heraf mener at kunne konstatere.

3 Skolelederen kan også finde grundlag for at påtale et eller flere forhold, hvor man mener, at lærerens adfærd eller udførelse af tjenesten har været mindre hensigtsmæssig. Endelig kan skolelederen give klageren medhold i klagen. Hvis det er tilfældet, har lederen efterfølgende pligt til at rådgive og vejlede læreren med henblik på at få rettet op på forholdene. Det kan ikke udelukkes, at læreren som afslutning på sagen indkaldes til en tjenstlig samtale, hvis skolelederen finder anledning til at påtale et eller flere forhold. Der kan forekomme klager, som er af så alvorlig karakter, at skolelederen ikke mener at kunne behandle eller afslutte sagen. Sådanne sager fremsendes til forvaltningen til videre behandling. I sager af så alvorlig karakter skal læreren gøres bekendt med, at han har ret men ikke pligt til at udtale sig. Håndtering af klager Skolen er væsentlig forskellig fra produktionsvirksomheder, men den kan i relation til kritik og klager sammenlignes med andre virksomheder. Kunderne i skolen er eleverne og deres forældre. Ind imellem sker det, at en kunde er kritisk eller retter en klage over skolens virksomhed. Det skal vi ikke være utilfredse med, for det giver os en mulighed for at forbedre skolens virksomhed. At forestille sig en skole med ca. 400 elever, der undervises af ca. 40 lærere kan undgå kritik og klager, er ikke alene utopi, det er også uønskeligt. Folkeskolen og dens ansatte har brug for tilbagemelding på brugernes tilfredshed. Dermed er det ikke sagt, at klager altid er til gavn for elever, forældre, skole og personale. Der er berettigede klager, og der er grundløse klager. Der er klagere, som vil bidrage til skolens og undervisningens udvikling - til gavn for egne og andres børn. Men der er også klagere, som er kværulanter, og klagere, som ved en strøm af grundløse klager vil chikanere en eller flere ansatte. Sidstnævnte gruppe af klagere udgør et problem. Deres destruktive adfærd belaster skolen - til skade for elever, andre forældre og personale. Men uanset om en klage er berettiget eller grundløs, bør vi håndtere den professionelt.

4 Henvendelse eller klage? Det er skolens leder, der må tage sig af sagen, hvis der er en sag. Det er skolelederens opgave at afgøre, hvorledes en konkret henvendelse skal behandles. Er der blot tale om en henvendelse eller forespørgsel, som kan drøftes og besvares her og nu, eller er der tale om en egentlig klage, hvor forvaltningslovens sagsbehandlingsregler skal overholdes, inden klagen kan besvares? Det er ikke altid lige let at træffe den beslutning. Alle kender situationen, hvor man kontaktes af en forælder under indkøbsturen, eller når man i øvrigt færdes i lokalområdet. Som udgangspunkt vil der være tale om en henvendelse, hvor der ikke er behov for videre behandling, men det vil også kunne forekomme, at man som leder må opfordre den pågældende til at komme ind på skolens kontor, eller at man som lærer må henvise forældrene til at rette henvendelse til skolens leder, fordi henvendelsen har en karakter, hvor det ikke er hensigtsmæssigt at gå ind i en nærmere debat hen over køledisken. Der vil ligeledes komme henvendelser pr. telefon til skolens kontor, hvor skolelederen også må ind i nærmere overvejelser om henvendelsens karakter. Endelig vil der naturligt komme såvel mundtlige som skriftlige henvendelser, hvor der ikke er tvivl om, at der er tale om en klage. For en god ordens skyld skal nævnes, at der også kan være tale om klager direkte fra elever uden forældrenes medvirken eller fra kolleger. Vores erfaringer viser, at forældreklager rettes til mange forskellige instanser. Nogle tager sagen op med den lærer, man er utilfreds med, andre går til klasselæreren, skolelederen, skolebestyrelsen, skoleforvaltningen eller endda til borgmesteren/byrådet. På Hvide Sande Skole bør vi ligeledes have generelle retningslinjer, som forældrene bliver gjort bekendt med, når børnene begynder i skolen, men hvis forældrene ikke vil, kan man ikke forpligte dem til eksempelvis først at drøfte problemerne med den pågældende lærer. Ligeledes kan man heller ikke forpligte forældrene til at udfærdige en klage skriftligt. Modtageren af klagen må derfor gøre forældrene opmærksom på, at modtageren er nødt til at udfærdige et notat, der indeholder oplysninger om, hvem der har modtaget klagen, hvornår klagen er modtaget, hvem der har klaget og endelig det konkrete indhold af klagen.

5 Klagens karakter Berettiget klage En berettiget klage vil som regel være enten fagligt funderet eller personlig funderet eller en kombination af begge dele. Faglig funderet klage kan påpege kvalitetsmangler, eksempelvis mangel på punktlighed, mangel på planlægning/forberedelse/tilrettelæggelse/gennemførelse/opfølgning af undervisningsforløb, lavt informationsniveau. Personlig funderet klage vil eksempelvis kunne handle om sprogbrug, sygdomsforløb som får indflydelse på stabiliteten i undervisningen, misbrugsproblemer, personlig hygiejne. Her er det vigtigt, at lærere er opmærksomme på, at de i forbindelse med udførelsen af lærerjobbet er på med hele deres person. Spørgsmålet om, hvorvidt lærere kan klæde sig og se ud, som de vil, bliver - når vi ser på klager - yderst relevant at forholde sig til og eventuelt drøfte på den enkelte arbejdsplads. Hvad enten det synes rimeligt eller urimeligt, vil en lærer, der ikke i tilstrækkelig grad er opmærksom på sin fremtoning, kunne risikere henvendelser desangående fra forældre. Dette vil af mange lærere opfattes som en usaglig klage. Grundløs klage Lærere risikerer også at blive udsat for det, vi vil kalde grundløse klager. Grundløse klager kan have mange forskellige årsager. Det er ikke ukendt, at forældre til børn med alvorlige problemer kan tillægge læreren skylden for, at barnet ikke fungerer som det skal. Dette føles af læreren selvfølgelig fuldstændig urimeligt. Omvendt er det en risiko, der er indbygget i lærerjobbet, og det er derfor nødvendigt, at læreren ikke tager det som et personligt angreb, men kan forholde sig professionelt til forældrene. Grundløse klager kan også bunde i rygter, myter og fordomme om den enkelte lærer; klager, som for den enkelte kan opleves som chikane, og som kan få alvorlige konsekvenser for læreren, hvis ikke der gribes alvorligt ind fra skolens side. Oplevelser af denne karakter kan få selv den mest robuste lærer til at give op, og for mange vil det betyde tab af selvtillid og selvværd. Når vi taler om grundløse klager, påhviler det ledelse og kolleger at bakke op om og støtte den kollega, det går ud over. Mange overser, at det i morgen måske er dem selv, det kan gå ud over.

6 Belejlig klage Af mange forskellige grunde hænder det, at ledelse og måske kolleger ikke har sagt fra eller gjort læreren opmærksom på, at opgaverne ikke er blevet håndteret, som de skulle. Når forældre henvender sig om disse kritisable forhold, kommer det derfor yderst belejligt. Det må hermed også fastslås, at ledelsen ikke yder den bedste hjælp ved at undlade at stille krav. Ledelsen skal konfrontere læreren med, at visse forhold i forbindelse med lærerens udøvelse af lærerarbejdet er problematiske. Hvis det ikke sker, kan det være meget svært for læreren at forstå, at en situation "pludselig" bliver så alvorlig, at en enkelt klage kan være det, der får bægeret til at flyde over og resultere i en afsked. Risikoen er, at læreren forlader sit lærerjob med en følelse af svigt, nederlag og dermed tab af værdighed. Risikoen for arbejdspladsen er, at gruppen efterlades med skyldfølelse og usikkerhed. Hvad kan ledelsen gøre? Det er klart, at ledelsen har et stort ansvar, når der kommer klager over en medarbejder. Det gælder både i forhold til dem, der klager og i forhold til den, der klages over. De formelle procedurer er beskrevet i et tidligere afsnit, og de skal naturligvis følges. Erfaringen er dog, at det betyder meget, hvordan skolelederen forstår at takle den psykiske belastning, læreren oplever, uanset om klagen er berettiget eller grundløs. Det stiller derfor store krav til ledelsen om at kunne kommunikere med læreren på en måde, så denne forstår alvoren, samtidig med at medarbejderen oplever, at lederen gør, hvad man kan for at finde en tilfredsstillende løsning på de problemer, der er opstået. Hvad enten klagen afgøres som berettiget eller grundløs er den udtryk for noget. Uanset om den, der er klaget over, oplever det som rimeligt eller urimeligt, har medarbejderen et problem, som medarbejderen er tvunget til at forholde sig til. Lederens opgave er at kunne handle professionelt både i forhold til forældrene og til læreren, det vil sige at være i stand til i første omgang at forholde sig neutralt indtil alle parter er hørt. Det er for mange vanskeligt. Der ligger et pres på lederen fra klageren: "Gør noget for mig"! Som leder er man måske kommet til at sige : "Det skal jeg nok ordne" af bare velvilje, da forælderen ringede for at klage. En bemærkning, som kan give klageren forventninger, som lederen måske ikke kan leve op til, når lederen har hørt sagen fra to sider. Ved forældrehenvendelser må lederen derfor: - tage klagen alvorligt,

7 - tage medarbejderen alvorligt, - lytte, - forholde sig neutralt, - ikke love noget, - give sig tid til at træffe afgørelse, - eventuelt at bruge en sparringspartner inden endelig afgørelse træffes. Overvejelser i beslutningsprocessen kan med fordel inddrages. Man må som leder være forberedt på medarbejderens reaktioner, som kan være vrede, aggression, tristhed osv. Tillad reaktionerne og vis omsorg og forståelse og forklar måske endnu engang, hvad der ligger til grund for beslutningen. Det er vigtigt, at ledelsen tager sin pligt til at give råd og vejledning alvorligt og legaliserer det som et redskab til forebyggelse. Råd og vejledning kan være med til at forebygge en uheldig udvikling af forhold, der måske senere kan give anledning til en tjenstlig samtale. Overvej altid ved klager, om sagen kan løses ved en mægling. Eventuelt med hjælp udefra. Hvad kan lærergruppen gøre? Der er også behov for at drøfte og nærme sig fælles holdninger: Hvilke ønsker og forventninger er der til forældrene, såfremt de er utilfredse med læreren? Hvilke ønsker og forventninger er der til ledelsen, når denne ikke mener, at læreren lever op til de krav, der som et minimum kan stilles? Hvilke krav og forventninger er der til kollegerne, når samarbejdet ikke opleves som meningsfyldt, hvad vil det sige at være en god kollega osv. Det er væsentligt, at skolen melder krav og forventninger ud til forældre som nogle fælles holdninger. Vær opmærksom på, at den enkelte lærer kan blive sårbar, og at risikoen for klager øges, hvis der er meget forskellige måder at takle eksempelvis forældrehenvendelser på. (Som eksempel: Nogle er til rådighed 24 timer i døgnet - andre har en fast telefontid. En forælder med børn i hver sin klasse synes måske, at læreren med fast telefontid er firkantet i forhold til den anden. En myte er på vej til at blive skabt: "Lærer X er firkantet"). Myter, rygter, sladder og klikedannelse kan let opstå, når der kommer en klage. Forståeligt nok er det en yderligere belastning for den ramte at skulle udsættes for kollegers fordomme og forestillinger om klagens relevans.

8 For at undgå, at sladder og myter breder sig, vil det være nødvendigt at den enkelte stiller sig spørgsmål som: - Hvordan undgår jeg at bidrage til sladder og rygter? - Hvordan håndterer jeg det, når jeg er utilfreds med en kollega? (Siger jeg til og fra?) - Hvordan håndterer jeg uenighed og kritik? - Hvordan reagerer jeg hensigtsmæssigt overfor min kollega, hvis jeg synes, at klagen er berettiget? Den involverede part Der er ingen mennesker, der bryder sig om at blive udsat for kritik. Værre bliver det, når kritikken er endt som en klage på lederens bord. De umiddelbare følelser vil være en oplevelse af både vrede og nedtrykthed. Mange lærere bliver rystede. De har svært ved at forstå, at det virkelig skulle ske for dem. Samtidig har de fleste også svært ved at forstå deres egen reaktion, som vil være præget af stor sårbarhed og oplevelse af manglende kontrol. Det høres ofte fra disse lærere: "Jeg plejer at være så stærk!" For flere er det tydeligt, at de aldrig havde forestillet sig at komme i den situation og heller aldrig havde forestillet sig at kunne blive ramt på den måde. Selvtillid og selvværdsfølelse er på prøve, og for mange vil det være en idé at søge professionel hjælp til genskabelse af selvtilliden. Uanset om klagen vurderes som berettiget eller grundløs, kan der efterfølgende opstå rygter og myter om læreren. Det er hele arbejdspladsens ansvar at medvirke til, at rygter og myter om enkeltpersoner stoppes. Sådanne kan have katastrofale følger for den udsatte lærer, eksempelvis i form af isolation fra gruppen. Dyrkning af rygter og myter har alvorlige følger for det psykiske arbejdsmiljø. Det er godt at huske på, at når én i gruppen har et problem, så har hele gruppen et problem.

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt og ligeværdighed.

Læs mere

Når forældrene klager - om at håndtere forældrekritik professionelt

Når forældrene klager - om at håndtere forældrekritik professionelt Når forældrene klager - om at håndtere forældrekritik professionelt Danmarks Lærerforening 1999 Forord Danmarks Lærerforenings kongres iværksatte i 1997 et udviklingsprojekt med titlen "Kvalitetsudvikling

Læs mere

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse

Hjemsendes omgående, hjemmet orienteres Der tages hurtigst muligt stilling til: - hvor længe vedkommende er bortvist - anmeldelse 10. Retningslinie for skolens voldspolitik og konfliktløsning. En afgørende forudsætning for forebyggelse af aggressiv adfærd fra skolens brugere er, at der generelt er stor kvalitet i opgaveløsningen,

Læs mere

Uenigheder i personalegrupper

Uenigheder i personalegrupper Uenigheder i personalegrupper - Og hvordan I som TRIO kan tackle dem Temadag for TRIO BUPL Nordsjælland 13. juni 2018 Henrik Ankerstjerne Eriksen hea@teamarbejdsliv.dk UENIGHEDER HVAD HANDLER DE OM Faglighed

Læs mere

Ved konstatering af eller henvendelse om mobning

Ved konstatering af eller henvendelse om mobning Sådan bliver I klar Som kommunalbestyrelse skal I sørge for, at alle kommunale skoler har en forebyggende antimobbestrategi, der er egnet til formålet, herunder en strategi for håndtering af digital mobning.

Læs mere

ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER. Sydjylland

ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER. Sydjylland ROLLEN SOM BISIDDER VED TJENSTLIGE SAMTALER Sydjylland FORORD Som Tillidsrepræsentant kan du få til opgave at skulle være bisidder for en kollega under en tjenstlig samtale. Retten til at have en bisidder

Læs mere

VOLDSPOLITIK RISSKOV SKOLE

VOLDSPOLITIK RISSKOV SKOLE VOLDSPOLITIK Formål: - At give redskaber til at håndtere situationer, hvori vold indgår - At give optimal støtte i en akut situation - At bakke op efterfølgende, hvis en medarbejder har været udsat for

Læs mere

En tjenstlig samtale handler om, at du har udført dit arbejde utilfredsstillende. Du bør forberede dig godt inden.

En tjenstlig samtale handler om, at du har udført dit arbejde utilfredsstillende. Du bør forberede dig godt inden. Ergoterapeutforeningen Tjenstlig samtale En tjenstlig samtale handler om, at du har udført dit arbejde utilfredsstillende. Du bør forberede dig godt inden. Hvad er formålet med en tjenstlig samtale? Formålet

Læs mere

Vejledning til skoleledelsen. At skrive en. afgørelse. om specialundervisning

Vejledning til skoleledelsen. At skrive en. afgørelse. om specialundervisning Vejledning til skoleledelsen At skrive en afgørelse om specialundervisning Afgørelser om specialundervisning Når en offentlig myndighed fastsætter, hvad der er eller skal være ret (eller ikke ret) for

Læs mere

Notat om kommunikation med forældre.

Notat om kommunikation med forældre. Notat om kommunikation med forældre. På mange skoler arbejdes der i disse år med formen for kommunikation mellem lærere og forældre. Det er vigtigt her at være opmærksom på arbejdsfordelingen. Kredsen

Læs mere

Udkast til procedure for klagesager

Udkast til procedure for klagesager DOP 4 Personalekontoret Udkast til procedure for klagesager Generelt Skoleforeningen ønsker, at organisationen er præget af en tillidsfuld og respektfuld kommunikation til fremme for børnenes/elevernes,

Læs mere

Sådan bliver skolen klar

Sådan bliver skolen klar Sådan bliver skolen klar Det er vigtigt, at du som skoleleder er opmærksom på, at skolebestyrelsen har udarbejdet en forebyggende antimobbestrategi for skolen, og at strategi-en er egnet til formålet (herunder

Læs mere

Procedure for håndtering af mobning og klager

Procedure for håndtering af mobning og klager Skoleadministrationen Procedure for håndtering af mobning og klager Det er en del af lovens formål, at hver enkelt skole skal tage fat om problemerne og løse dem lokalt. Alle bør samarbejde om at bringe

Læs mere

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende

At bidrage til at situationer/konflikter ikke udvikler sig til uønsket fysisk kontakt og truende Retningslinjer for forebyggelse af vold og trusler MED-udvalget 11.03.16 Indhold Formål... 1 Definition... 1 Forebyggelse af vold og trusler... 2 Anmeldelse til politiet... 3 Vold eller trusler om vold

Læs mere

Sådan bliver I klar KLAGEINSTANS VEJLEDNING SKOLEBESTYRELSER PÅ SELVEJENDE SKOLER OG STATSLIGE SKOLER

Sådan bliver I klar KLAGEINSTANS VEJLEDNING SKOLEBESTYRELSER PÅ SELVEJENDE SKOLER OG STATSLIGE SKOLER Sådan bliver I klar Som skolebestyrelse skal I sørge for, at jeres skole har en forebyggende antimobbestrategi som er egnet til formålet, herunder en strategi for håndtering af digital mobning. Strategien

Læs mere

Gældende fra den Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Frederiksværk Skole Gældende fra den 18.8.2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Formålet med antimobbestrategien på Frederiksværk Skole er at beskrive, hvordan skolen

Læs mere

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Brug en bisidder Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Hvad kan jeg bruge en bisidder til? Din bisidder er din hjælp og støtte i svære samtaler med din arbejdsgiver. Din

Læs mere

Voldspolitik for Lind skole

Voldspolitik for Lind skole Voldspolitik for Lind skole Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i vores arbejde med at forebygge vold og trusler om vold. Vold er

Læs mere

Borgerrådgiverens beretning 2013

Borgerrådgiverens beretning 2013 Borgerrådgiverens beretning 203 Beretningen er baseret på henvendelserne til Borgerrådgiveren. januar 3. december 203 September 204 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 2 HENVENDELSER TIL BORGERRÅDGIVEREN...

Læs mere

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole

Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Sorgpolitik for Sorø Akademis Skole Følgende er handleplan for elever og ansatte på skolen i forbindelse med dødsfald, ulykker og andre traumatiske hændelser. På Sorø Akademis Skole har vi hvert år elever,

Læs mere

Voldspolitik. Kobberbakkeskolen

Voldspolitik. Kobberbakkeskolen Kobberbakkeskolen Telefon 5588 8200 kobberbakkeskolen@naestved.dk www.kobberbakkeskolen.dk Voldspolitik Kobberbakkeskolen Kobberbakkeskolens voldspolitik Sådan håndterer vi vold, trusler om vold og voldsomme

Læs mere

Antimobbestrategi Blovstrød skole

Antimobbestrategi Blovstrød skole Antimobbestrategi Blovstrød skole Formål: At skabe trivsel på skolen for alle. Formålet med antimobbestrategien på Blovstrød Skole er at beskrive, hvordan skolen vil arbejde for at fremme trivslen samt

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen

Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA Kampagne og Analyse 11. november 2010 Det siger FOAs medlemmer om faglighed og ytringsfrihed på arbejdspladsen FOA gennemførte i perioden 4. oktober til 13. oktober 2010 en undersøgelse blandt de erhvervsaktive

Læs mere

Korskildeskolens voldspolitik

Korskildeskolens voldspolitik Korskildeskolens voldspolitik 1 Indledning Korskildeskolen ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi ikke under nogen omstændigheder accepterer vold, trusler om vold, chikane eller krænkelser overfor

Læs mere

Procedure ved elevklager over undervisningen

Procedure ved elevklager over undervisningen Procedure ved elevklager over undervisningen Søren Hindsholm 19. marts 2014 Indhold 1 Indledning 1 2 Den korte version 2 3 Den lange version 2 3.1 Rektors tilsyn og ansvar...................... 3 3.2 Når

Læs mere

Personlig rådgivning. Orientering om organisationen for Personlig Rådgivning, 23. april 2015. Dorthe Kiærulff, MJ og cand.psych. VFK-L-LE220 4185 0562

Personlig rådgivning. Orientering om organisationen for Personlig Rådgivning, 23. april 2015. Dorthe Kiærulff, MJ og cand.psych. VFK-L-LE220 4185 0562 Personlig rådgivning Orientering om organisationen for Personlig Rådgivning, 23. april 2015 Dorthe Kiærulff, MJ og cand.psych. VFK-L-LE220 4185 0562 Dette indlægs Vigtige punkter: Hvor kan talsmanden hente

Læs mere

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt2016-25277 Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt i forbindelse med tildeling af tjenstlig advarsel Statsforvaltningens brev til faglig organisation:

Læs mere

Voldspolitik Korskildeskolen

Voldspolitik Korskildeskolen Voldspolitik Korskildeskolen 1 Korskildeskolens voldspolitik Sådan håndterer vi vold, trusler om vold og voldsomme hændelser Indledning Korskildeskolen ønsker med denne politik at gøre det klart, at vi

Læs mere

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje.

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. 20. maj 2008 Det fremgik endvidere af akterne at der mens plejefamilien havde A boende

Læs mere

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar.

Voldspolitik. Vi anser vold og trusler for at være et fælles problem og fælles ansvar. Voldspolitik Indledning En voldspolitik på arbejdspladsen kan være med til at skabe synlighed, ensartethed og kontinuitet i arbejdet med at forebygge vold og trusler om vold. Voldspolitikken, og den tilhørende

Læs mere

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale

RÅDGIVNING. Gode råd om den vanskelige samtale RÅDGIVNING Gode råd om den vanskelige samtale Indhold Hvad er en vanskelig samtale? 3 Hvorfor afholde den vanskelige samtale? 4 Hvorfor bliver samtalen vanskelig? 4 Forberedelse af den vanskelige samtale

Læs mere

Trivsel er, når et barn er glad for sin tilværelse i kraft af gode relationer til familie, kammerater og skole.

Trivsel er, når et barn er glad for sin tilværelse i kraft af gode relationer til familie, kammerater og skole. Antimobbestrategi for Christiansø Skole Gældende fra den Januar 2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Målet med vores antimobbestrategi er at sikre, at alle børnene er glade for at komme

Læs mere

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler

Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Vejledning til medarbejdere om MUS-samtaler Hvad er MUS? En medarbejderudviklingssamtale (MUS) er en åben og ligefrem dialog mellem medarbejder og leder. For den enkelte medarbejder er det en mulighed

Læs mere

Procedure for prøvetidsforløb. Social- og sundhedselever på trin 1 og 2

Procedure for prøvetidsforløb. Social- og sundhedselever på trin 1 og 2 Procedure for prøvetidsforløb. Social- og sundhedselever på trin 1 og 2 Lovgrundlag Bekendtgørelse af lov om erhvervsuddannelser, nr. 1244: 60 En uddannelsesaftale kan ikke opsiges af aftalens parter.

Læs mere

Mental sundhed. - Håndtering af stress

Mental sundhed. - Håndtering af stress Mental sundhed - Håndtering af stress Indhold Hvad er stress? 3 Hvem har ansvaret? 4 Hvordan forebygger man udviklingen af stress som arbejdsplads? 6 Hvordan forebygger man udviklingen af stress som medarbejder?

Læs mere

Vold og trusler om vold

Vold og trusler om vold Janesvej 2, 8220 Brabrand, tlf. 87 13 90 50, fax. 87 13 90 48, e-mail tov@aaks.aarhus.dk Vold og trusler om vold Konflikter i hverdagen Instruks for den situation, at en ansat udsættes for en ubehagelig

Læs mere

UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an.

UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an. UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an. Allerød kommune Familieafdelingen 2011 1 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrunden for Familieafdelingens vejledning om underretningspligt S..3.

Læs mere

Evaluering af Københavns Kommunes sommerferielukning af institutioner i uge 29 og 30, 2011

Evaluering af Københavns Kommunes sommerferielukning af institutioner i uge 29 og 30, 2011 Evaluering af Københavns Kommunes sommerferielukning af institutioner i uge 29 og 30, 2011 For Københavns Forældreorganisation (KFO) Den 4. oktober 2011 Evaluering for KFO 1 Indhold Baggrund Mål side 3

Læs mere

Trivselspolitik for Ølsted Skole

Trivselspolitik for Ølsted Skole Trivselspolitik for Formål: Et godt skolemiljø - hvor elever, forældre og personale trives og føler sig godt tilpas Vi har en anerkendende tilgang til hinanden og skolens fællesskab bygger på omsorg, mod,

Læs mere

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Beredskab og Handlevejledning Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Forord Dette beredskab retter sig mod alle medarbejdere og ledere

Læs mere

God forvaltningskultur og Retssikkerhed for borgeren

God forvaltningskultur og Retssikkerhed for borgeren God forvaltningskultur og Retssikkerhed for borgeren Lov Vejledninger Principafgørelser Fra Ankestyrelsen Kommunens skøn og vurdering i den Enkelte borgers sag Afgørelse i borgerens sag, Som kan ankes

Læs mere

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Jeg synes... Vejledning Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Forord Hovedsamarbejdsudvalget (HMU) har med bidrag fra medarbejderne i Aabenraa Kommune udarbejdet denne vejledning. HMU

Læs mere

Familierådgivningerne brugerundersøgelse. Sammenfatning af resultater

Familierådgivningerne brugerundersøgelse. Sammenfatning af resultater Familierådgivningerne brugerundersøgelse Sammenfatning af resultater Hvordan er undersøgelsen lavet? Undersøgelsen er gennemført i alle familierådgivninger i hele kommunen i perioden 15. februar til 15.

Læs mere

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne

Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Retningslinier til håndtering af psykisk stress for medarbejderne på skolerne Indkredsning, Hvad er psykisk stress? Psykisk stres er, når man føler, at omgivelserne stille krav til én, som man ikke umiddelbart

Læs mere

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Til personalet på skoler, daginstitutioner og dagpleje DENNE FOLDER SKAL SIKRE, AT MEDARBEJDERE I KOMMUNEN MEDVIRKER TIL At borgere med alkoholproblemer

Læs mere

HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015

HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 1 HELSINGØR KOMMNE TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 Som en del af Trivselsundersøgelsen 2015 i Helsingør Kommune inviteres du hermed til at besvare et spørgeskema om din trivsel. Vi håber, at du vil give din

Læs mere

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik

NORDVESTSKOLEN. Antimobbepolitik NORDVESTSKOLEN Antimobbepolitik 2017 Vi har et ønske om, at man på Nordvestskolen ser elever, der er glade, trives, tager ansvar for hinanden og har overskud til undervisningen. Det er derfor skolens målsætning

Læs mere

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole.

Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Trusler og vold Handleplan på Sankt Nikolaj Skole. Vold og trusler rammer ikke blot den enkelte ansatte på skolen, men påvirker det psykiske arbejdsmiljø på hele arbejdspladsen. Derfor er forebyggelse

Læs mere

Sådan gennemfører du en advarselssamtale

Sådan gennemfører du en advarselssamtale Sådan gennemfører du en advarselssamtale 09.06.17 Heldigvis er advarselssamtalen en samtale, ledere sjældent har med medarbejderne. Men det betyder også, at få ledere ved, hvordan de skal gribe samtalen

Læs mere

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvordan virksomheder

Læs mere

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane.

Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere, forebygge og håndtere vold, mobning og chikane. N O T A T Intern udvikling og Personale Team Udvikling Telefon 99 74 16 54 E-post marianne.dahl@rksk.dk Dato 1. marts 2010 Sagsnummer 2009061821A Retningslinjer for en samlet indsats for at identificere,

Læs mere

God behandling i det offentlige

God behandling i det offentlige Indledning Større kvalitet i den offentlige forvaltning God behandling i det offentlige - om god forvaltningsskik i stat og kommune I disse år er de offentlige ydelser og den offentlige sagsbehandling

Læs mere

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver

Brug en bisidder. Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Brug en bisidder Brug din ret - tag en bisidder med til samtaler med din arbejdsgiver Hvad kan jeg bruge en bisidder til? Din bisidder er din hjælp og støtte i svære samtaler med din arbejdsgiver. Din

Læs mere

Arbejdspladsvurdering for Peder Lykke Skolen

Arbejdspladsvurdering for Peder Lykke Skolen Arbejdspladsvurdering for Peder Lykke Skolen Arbejdspladsvurderingen på Peder Lykke Skolen er vedtaget af skolens Sikkerhedsgruppe, som har valgt at benytte projektleder for Offensiv Strategi (BUF, Kontor

Læs mere

Vejledning om håndtering af seksuel chikane og krænkende handlinger på arbejdspladsen

Vejledning om håndtering af seksuel chikane og krænkende handlinger på arbejdspladsen Vejledning om håndtering af seksuel chikane og krænkende handlinger på arbejdspladsen Indledning Folkekirkens Arbejdsmiljøråd har udarbejdet denne vejledning om hvordan man skal forholde sig til seksuel

Læs mere

"Det var ikke mig " Om mobning Til børn og voksne på Maglegård

Det var ikke mig  Om mobning Til børn og voksne på Maglegård "Det var ikke mig " Om mobning Til børn og voksne på Maglegård Mobning opstår først og fremmest, når der er dårlige mønstre i en klasse, hvor nogle børn systematisk lukkes ude af fællesskabet. Mobning

Læs mere

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab

Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Kronikken VERA No. 20 AUGUST 2002 LISE HADERUP, PÆDAGOG OG CAND. PSYK., CENTER FOR ORGANISK PSYKOTERAPI, COP Personlig supervision - et nødvendigt arbejdsredskab Uanset om man som pædagog arbejder direkte

Læs mere

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn.

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Maj 2016 1 Denne folder er lavet til medarbejdere i Bording Børnehave. Du kan finde vores kommunale beredskabsplan

Læs mere

TR rolle og forventninger

TR rolle og forventninger TR rolle og forventninger Din rolle som TR Som tillidsrepræsentant er du en nøgleperson på din arbejdsplads. Du varetager medlemmernes interesser og er Danmarks Lærerforenings lokale repræsentant på skolen

Læs mere

Borgerrådgiverens beretning 2015

Borgerrådgiverens beretning 2015 Borgerrådgiverens beretning 2015 2 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Organisering... 3 Hvad kan borgerrådgiveren... 4 Hvad kan borgerrådgiveren ikke... 4 Hvem kan klage... 4 Ressourceforbrug... 5 Hvordan

Læs mere

Princip mod mobning. Vedtaget Saksild Skole og Børnehus ønsker at være uden mobning.

Princip mod mobning. Vedtaget Saksild Skole og Børnehus ønsker at være uden mobning. Vedtaget 20-04-2015 Princip mod mobning Saksild Skole og Børnehus ønsker at være uden mobning. Skolen og Børnehaven arbejder for at skærpe opmærksomheden om mobning som problem, blandt såvel personale

Læs mere

Den kollegiale omsorgssamtale

Den kollegiale omsorgssamtale Af Birgitte Wärn Den kollegiale omsorgssamtale - hvordan tager man en samtale med en stressramt kollega? Jeg vidste jo egentlig godt, at han havde det skidt jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle gøre eller

Læs mere

Antimobbestrategi for Thyregod Skole

Antimobbestrategi for Thyregod Skole Antimobbestrategi for Thyregod Skole Alle børn har ret til at være trygge og at være en del af fællesskabet. At blive mobbet, at blive udskilt fra fællesskabet er en traumatiserende oplevelse for alle

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende 2 VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Fuldmagt og repræsentation. - At lade sig repræsentere af andre Januar 2018 Maja Klamer Løhr, Rådgiver i Hjernesagen

Fuldmagt og repræsentation. - At lade sig repræsentere af andre Januar 2018 Maja Klamer Løhr, Rådgiver i Hjernesagen Fuldmagt og repræsentation - At lade sig repræsentere af andre Januar 2018 Maja Klamer Løhr, Rådgiver i Hjernesagen Program At lade sig repræsentere af andre Forvaltningsloven Bisidder Partsrepræsentant

Læs mere

Medlemsundersøgelse: Socialpædagogers ytringsfrihed. December Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel

Medlemsundersøgelse: Socialpædagogers ytringsfrihed. December Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel Medlemsundersøgelse: Socialpædagogers ytringsfrihed December 2017 Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel RAPPORT Socialpædagogers ytringsfrihed Socialpædagogerne Nordjyllands Medlemspanel December

Læs mere

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14

Konflikthåndtering mødepakke. konflikthåndtering. Velkommen! B3_1_Dias side 1/14 konflikthåndtering Velkommen! _1_Dias side 1/14 Formålet med mødet At lære om konflikter At få nogle redskaber til at håndtere konflikter At prøve at bruge redskaberne til at håndtere nogle forskellige

Læs mere

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13.

Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først. 13. 2018-12 Advarsel for Facebook-opslag var i strid med offentligt ansattes ytringsfrihed. Kritik skulle ikke fremsættes internt først 13. april 2018 En medarbejder ved den kommunale hjemmepleje kritiserede

Læs mere

Hvordan tager vi hånd om hinanden?

Hvordan tager vi hånd om hinanden? Hvordan tager vi hånd om hinanden? Nedenstående omsorgsplan er udarbejdet af i september 2008 af Dagplejens forældrebestyrelse i Ikast-Brande Kommune og tænkt som en vejledning i hvordan vi tager hånd

Læs mere

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE

HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE HJÆLP BØRN OG UNGE, DER HAR PROBLEMER - DIN GUIDE TIL AT HJÆLPE BØRN OG UNGE KÆRE VOKSEN Du er vigtig for børn og unges trivsel. Udover at være en faglig støtte i hverdagen er du også en voksen, som kan

Læs mere

Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet

Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet Hanssted Skoles principper for skole-hjem-samarbejdet [princip 1] Princip for kommunikation mellem skole og hjem Formål: Princippet for kommunikation mellem skole og hjem skal sikre, at skolen og forældrene

Læs mere

ARRESØ SKOLE. Antimobbestrategi for Arresø Skole. Hvad forstås ved mobning;

ARRESØ SKOLE. Antimobbestrategi for Arresø Skole. Hvad forstås ved mobning; ARRESØ SKOLE Antimobbestrategi for Arresø Skole Arresø Skoles antimobbestrategi bygger på vores værdigrundlag, der har følgende tre overordnede værdier: 1. Læring og udvikling for alle 2. Forpligtende

Læs mere

Brug af sociale medier i SUF

Brug af sociale medier i SUF Brug af sociale medier i SUF Indhold Indledning... 3 Retningslinjer og politikker... 3 Ytringsfrihed... 3 Når du bruger Facebook på jobbet... 4 Når du deltager i debatten... 4 Tænk i øvrigt over:... 4

Læs mere

Rammer og retningslinjer for Borgerrådgiveren

Rammer og retningslinjer for Borgerrådgiveren Rammer og retningslinjer for Borgerrådgiveren Borgerrådgiverens bemyndigelse, kompetence og opgaver Borgerrådgiveren er ansvarlig for at overvåge og sikre god og korrekt service over for borgerne i overensstemmelse

Læs mere

PROFESSIONSIDEAL FOR DANMARKS LÆRERFORENING

PROFESSIONSIDEAL FOR DANMARKS LÆRERFORENING PROFESSIONSIDEAL FOR DANMARKS LÆRERFORENING PROFESSIONSIDEAL FOR DANMARKS LÆRERFORENING I efter bedste evne opfylde folkeskolens målsætning og undervisningsmål. De målsætninger, undervisningsmål og principper,

Læs mere

Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole

Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole - 1 - Aulum Hodsager Skoles Antimobbestrategi - Denne antimobbestrategi er udarbejdet på baggrund af tanker, dialog og forslag fra skolens elever, skolebestyrelsen,

Læs mere

Trivselspolitik i Skoledistrikt Syd Indhold

Trivselspolitik i Skoledistrikt Syd Indhold Trivselspolitik i Skoledistrikt Syd Indhold Trivselspolitik i Skoledistrikt Syd... 1 Forord... 2 Vores målsætning... 2 Vores succeskriterier er:... 2 I praksis betyder det, at:... 3 Hvad forstår vi ved

Læs mere

Retningslinjer og procedure ved overgreb mod børn. Dagtilbud Maj 2016 Opdateret januar 2019

Retningslinjer og procedure ved overgreb mod børn. Dagtilbud Maj 2016 Opdateret januar 2019 Retningslinjer og procedure ved overgreb mod børn Dagtilbud Maj 2016 Opdateret januar 2019 1 Indhold Retningslinjer og procedure ved overgreb mod børn... 3 Mistanke mod en ansat... 3 Hvad gør lederen/medarbejderen

Læs mere

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer

Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Lev med dine følelser og forebyg psykiske problemer Psykolog Casper Aaen Lev med dine følelser Svært ved at håndtere følelser Man viser glæde, selvom man er trist Man overbevise sig selv om at man ikke

Læs mere

Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan

Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan Indhold Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan... 1 Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan... 2 Formål... 2 Definition af mobning... 2 Negative handlinger... 2 Forebyggende

Læs mere

Trivselsplan (Antimobbestrategi)

Trivselsplan (Antimobbestrategi) Trivselsplan (Antimobbestrategi) På Dragør Skole har vi en fælles trivselspolitik, der er udarbejdet af trivselsudvalget og besluttet af Skolebestyrelsen. Klassernes og den enkelte elevs trivsel er vigtig

Læs mere

Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed

Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed Notat 6. august 2018, opdateret 1. november 2018 MEB+JT+NP Side 1 af 18 Undersøgelse: Socialrådgiveres ytringsfrihed Dansk Socialrådgiverforening (DS) gennemførte i 2017 en undersøgelse blandt vore medlemmer

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Vold, trusler, mobning og chikane Forebyggelse og handleplan Revideret juni 2012

Vold, trusler, mobning og chikane Forebyggelse og handleplan Revideret juni 2012 Vold, trusler, mobning og chikane Forebyggelse og handleplan Revideret juni 2012 Formål identificere om der er problemer med vold, trusler, mobning og chikane, forebygge hændelser med vold, trusler, mobning

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø ved fusioner

Psykisk arbejdsmiljø ved fusioner Psykisk arbejdsmiljø ved fusioner Når afdelinger eller virksomheder skal sammenlægges MEDINDFLYDELSE og MEDBESTEMMELSE. KRAV til INFORMATIONER. med RESPEKT SE MULIGHED FREMFOR BEGRÆNSNINGER ÅBENHED OG

Læs mere

Ved konstatering af eller henvendelse om problemer med det psykiske undervisningsmiljø

Ved konstatering af eller henvendelse om problemer med det psykiske undervisningsmiljø Ved konstatering af eller henvendelse om problemer med det psykiske undervisningsmiljø Hvis I som lærere eller pædagoger får en henvendelse om eller bliver opmærksomme på problemer med det psykiske undervisningsmiljø,

Læs mere

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ på din arbejdsplads www.detdumærker.dk OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads. Klik ind på www.detdumærker.dk

Læs mere

Alkoholdialog og motivation

Alkoholdialog og motivation Alkoholdialog og motivation Morten Sophus Clausen Psykolog Casper! Vi skal have en snak om alkohol. Jeg synes, du drikker for meget. Det typiske svar på den indgangsreplik vil nok være noget i retning

Læs mere

Guide for håndtering af vold og trusler.

Guide for håndtering af vold og trusler. Guide for håndtering af vold og trusler. Redskab til forebyggelse, håndtering og opfølgning på vold og trusler Det er målet at sikre et trygt arbejdsmiljø, såvel fysisk som psykisk, for alle skolens medarbejdere.

Læs mere

Klar RET MARTS Borgerrådgiverens guide om det gode klagesvar VESTER VOLDGADE 2A 1552 KØBENHAVN V TLF

Klar RET MARTS Borgerrådgiverens guide om det gode klagesvar VESTER VOLDGADE 2A 1552 KØBENHAVN V TLF 23 MARTS 2019 Klar RET Borgerrådgiverens guide om det gode klagesvar Klagesvar, der lever op til kommunens værdigrundlag og principperne for god forvaltningsskik, vil almindeligvis efterlade borgerne med

Læs mere

Forebyggelse og håndtering af mobning

Forebyggelse og håndtering af mobning Til medarbejdere Forebyggelse og håndtering af mobning Vælg farve Vejle og Middelfart Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 2 Hvad er mobning? Der er tale om mobning, når en eller flere personer regelmæssigt

Læs mere

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation

Kommunikationspolitik for Region Nordjylland. God kommunikation Kommunikationspolitik for Region Nordjylland God kommunikation N e m T n æ r v æ r e n d e e n k e l t m å l r e t t e t t r o v æ r d i g t Din indsats er vigtig Det, du siger, og måden, du siger det

Læs mere

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten

Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Samarbejdspolitik for ansatte i DII Skovkanten Indhold Formål med samarbejdspolitikken... 1 Kommunikation i Skovkanten... 1 Omgangstone... 2 Fokus på fagligheden... 2 Konflikthåndtering... 2 Ihh hvor er

Læs mere

Procedure for prøvetidsforløb. Social- og sundhedselever på trin 1 og 2

Procedure for prøvetidsforløb. Social- og sundhedselever på trin 1 og 2 Procedure for prøvetidsforløb. Social- og sundhedselever på trin 1 og 2 Lovgrundlag Bekendtgørelse af lov om erhvervsuddannelser, nr. 1244: 60 En uddannelsesaftale kan ikke opsiges af aftalens parter.

Læs mere

Vi har valgt at udtræde af skolebestyrelsen på Strandparkskolen pga. manglende samarbejde og tillid til den nuværende ledelse.

Vi har valgt at udtræde af skolebestyrelsen på Strandparkskolen pga. manglende samarbejde og tillid til den nuværende ledelse. D. 7-6-2015 Til Børne- og Ungdomsudvalget. I henhold til folkeskoleloven paragraf 9 kapitel 3 meddeler vi hermed, at vi er udtrådt af skolebestyrelsen pr. 1-6-2015 på Specialskolen Strandparkskolen Thomas

Læs mere

Grænserne mellem det professionelle og det private

Grænserne mellem det professionelle og det private Grænserne mellem det professionelle og det private En vejledning til pædagoger om brugen af sociale medier i deres arbejde LÆSEVEJLEDNING Denne pjece er en vejledning til jer som institution om brugen

Læs mere

- beredskab og handlevejledninger for ansatte i Viborg Kommune

- beredskab og handlevejledninger for ansatte i Viborg Kommune Denne pjece henvender sig til alle fagpersoner, der er i direkte kontakt med børn under 18 år. - beredskab og handlevejledninger for ansatte i Viborg Kommune Hvad er overgreb? Overgreb defineres i dette

Læs mere

Rapportering (undersøgelsens resultater)

Rapportering (undersøgelsens resultater) Rapportering (undersøgelsens resultater) Tilbage Vis spørgeskema Rediger spørgeskema Spørgeskemaoplysninger Titel: Ejer: APV 2013 - Det frie Gymnasium Morten Ladefoged Nichum (MNI) Udløbsdato: 22/10-2013

Læs mere