27 Club. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. 9. klasse lektioner (kan varieres)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "27 Club. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. 9. klasse. 16-20 lektioner (kan varieres)"

Transkript

1 27 Club Niveau 9. klasse Varighed lektioner (kan varieres) Om forløbet Fænomenet 27 Club opstod på baggrund af en række musikeres død i slutningen af 1960erne og starten af 1970erne. I de senere år er kunstnere, som er kendte for eleverne, blevet medlemmer i klubben. Fælles for musikerne er, at de alle døde i en alder af 27 år, og at de var på et højdepunkt i deres karrierer. Dødsårsagerne skal for en dels vedkommende findes som en konsekvens af en grænsesøgende livsstil. Listen med musikere er lang. Vi har valgt at tage udgangspunkt i Amy Winehouse, som er kendt for langt de fleste af vores elever. Videre i forløbet stiftes der bekendtskab med et af 1990ernes store idoler, Kurt Cobain, som en mindre del af eleverne har kendskab til. Jim Morrison er den sidste musiker, der sættes fokus på. Faglige mål Det primære mål i forløbet er at give eleverne fagligt input gennem forskellige genrer om emnet, så de bliver i stand til at producere skriftligt og mundtligt indhold til en blog om de tre kunstnere og 27 Club, som de arbejder med i forløbet. Der er tegn på læring til de tre projekter, som eleverne kan vælge imellem. Forløbet tilgodeser disse mål for engelsk i 9. klasse:

2 Læringsmål og tegn på læring: Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Fokus-færdigheds- /vidensmål Præsentation (9. klasse/f2) Eleven kan give detaljerede fremstillinger af fakta og synspunkter/eleven har viden om teknikker til at give sammenhængende fremstillinger Fokus-læringsmål Eleven kan lave en nyhedsreportage om Amy Winehouses liv og død med udgangspunkt i et forberedt manuskript. Tegn på læring i forhold til fokuslæringsmålet Niveau 1: Eleven læser op af sit manuskript og giver en sprogligt usikker og indholdsmæssigt kort reportage. Niveau 2: Eleven læser op af sit manuskript, men giver en faktuel og rimeligt struktureret nyhedsreportage i et rimeligt præcist sprog. Niveau 3: Eleven laver en nuanceret og velstruktureret nyhedsreportage i et flydende og præcist sprog. Skrivning (9. klasse/f2) Eleven kan udtrykke sig skriftligt afpasset hensigt, modtager og situation i længere sammenhængende tekster/eleven har viden om kriterier til valg af sprog og indhold Eleven kan skrive et argumenterende blogindlæg, hvor han udtrykker sine egne holdninger til, om Kurt Cobain er et forbillede. Niveau 1: Eleven udtrykker sin holdning i et eller få kortfattede udsagn ( I think because ). Sproget rummer upassende kraftudtryk eller sms-forkortelser. Niveau 2: Eleven skriver et blogindlæg, hvori han nogenlunde sammenhængende

3 fremlægger sine egne synspunkter. Sproget er rimeligt sobert, men kan rumme i et rimeligt sobert og varieret sprog. Tekst og medier (9. klasse/f1) Eleven kan producere multimodale teksttyper på engelsk/eleven har viden om struktur og funktion i multimodale medier Eleven kan producere en artikel om Jim Morrisons indflydelse på ungdommen i 60-erne og 70 erne. Artiklen gør brug af overskrifter, billedmateriale, billedtekster og faktabokse som understøtter teksten. Niveau 3: Eleven skriver et blogindlæg hvori han velovervejet argumenterer for sin holdning og også tager højde for eventuelle modargumenter. Sproget er varieret og præcist tilpasset målgruppen. Niveau 1: Eleven skriver kortere end de anvist anslag og formår at anvende overskrifter og billedmateriale til at understøtte sin artikel. Niveau 2: Eleven skriver en artikel og bruger enkelte multimodale elementer til at formidle sin viden. Niveau 3:Eleven skriver en artikel i den anviste længde og gøre brug af en kombination af multimodale elementer til at formidle sin viden.

4 Andre færdigheds-/vidensmål Andre læringsmål Samtale (9. klasse/f2) Eleven kan deltage aktivt i en uforberedt samtale/eleven har viden om gambitter til emneskift og til at tage og fastholde ordet Eleven kan deltage i CLøvelsen Double Circles og diskutere en række udsagn om alkohol og stoffer Eleven kan deltage aktivt i CL-øvelsen Mix-Pair-Share Læsning (7. klasse/f2) Eleven kan finde specifikke detaljer i forskellige teksttyper/eleven har viden om skanning i forhold til læseformål Læsning (9. klasse/f2) Eleven kan forstå centrale synspunkter i autentiske tekster/eleven har viden om hjælpemidler til læsning af tekster og diskutere en række spørgsmål om, hvordan og hvornår man er et godt forbillede Eleven kan skanne og finde specifikke detaljer i en nekrolog over Amy Winehouse Eleven kan ved hjælp af støttespørgsmål forstå og tolke teksten til sangen Rehab af Amy Winehouse Eleven kan ved hjælp af støttespørgsmål forstå og tolke citater af Kurt Cobain og uddrag fra en net-artikel om ham Eleven kan ved hjælp af CLøvelsen Expert Reading

5 forstå og tolke novellen Heart Failure, som handler om Jim Morrison Sproglæringsstrategier (7. klasse/f3) Eleven kan tage noter i forbindelse med lytning/ Elev har viden om notatteknik under lytning Skrivning (9. klasse/f2) Eleven kan udtrykke sig skriftligt afpasset hensigt, modtager og situation i længere sammenhængende tekster/eleven har viden om kriterier til valg af sprog og indhold Eleven kan tage noter i forbindelse med fremlæggelser af digte og en efterfølgende gruppediskussion om Kurt Cobains kvaliteter som forbillede for unge Eleven kan skrive et resume på 200 ord af novellen Heart Failure Oversigt over forløbet Goals PART 1 Introduction PART 2 Amy Winehouse PART 3 Kurt Cobain PART 4 Jim Morrison At lave en blog med indhold om medlemmer af 27 Club Nielsen, Lene og Kokholm, Heidi Signe: 27 Club (fakta) (1,4 ns.) McArdle, Terence/The Washington Post: Amy Winehouse dies: drughaunted British pop diva was 27 (artikel) (1,9 ns.) Winehouse, Amy Jade: Rehab (lyrik) (0,9 ns.) Cross, Charles R.: Only the good die young (uddrag), (artikel) (0,7 ns.) MaryJane420: My Hero (blog) (2,6 ns.) Deverell, Diana: Heart Failure (novelle) (5,5 ns.)

6 En klasseblog on 27 Club med Project nyhedsrapportager blogs artikler Tilrettelæggelse af undervisningen Dette forløb er målrettet mod grundskolens 9. klassetrin. Forløbet om 27 Club kan opgives som et af emnerne til den afsluttende prøve. Eleverne møder på deres vej gennem emnet forskellige teksttyper som artikler, billeder, sangtekster, videoer, noveller og citater. Alle teksterne er autentiske, og de er angivet med antal normalsider. Gennem forløbet er der en rød tråd, sådan at det samlede arbejde munder ud i en samlet blog for hele klassen. Temaet for bloggen er 27 Club. Vi lægger op til, at eleverne får stor mulighed for at arbejde selvstændigt og netop lave det indlæg, de hver især synes er interessant. Det bliver således en øvelse i at arbejde på samme måde, som eleverne kommer til i forbindelse med afgangsprøven. Du kan som lærer vælge at arbejde med forløbet på forskellige måder. 16 lektioner En mulighed er selvfølgelig at lade eleverne arbejde sig gennem hele forløbet lektioner En anden mulighed er at dele klassen op i teams, der arbejder med hver deres kunstner. Klassen arbejder først med den introducerende tekst 27 Club samt de tilhørende opgaver for at få et fælles udgangspunkt. Derefter arbejder de forskellige teams med en eller flere af de tre kunstnere. 2-8 lektioner Det er også en mulighed at vælge enkelte tekster ud og arbejde med dem. Man kan også lade eleverne vælge selv og lade dem sammensætte deres eget forløb. Du kan tage udgangspunkt i denne oversigt over, hvor lang tid du bør sætte af til hver del, hvis I laver alt arbejdet i klassen.

7 GOAL PART 1 Introduction 1-2 lektioner PART 2 Amy Winehouse 6 lektioner PART 3 Kurt Cobain 6 lektioner PART 4 Jim Morrison 7 lektioner PROJECT 2 lektioner Processkrivning og sproglig opmærksomhed Det er en oplagt mulighed at arbejde med processkrivning og sproglig opmærksomhed i dette forløb. Forløbet kan fx afvikles som en redaktion, hvor klassen deles op i teams, der skal producere indhold til bloggen. Inden indholdet publiceres, kan de forskellige teams læse hinandens tekster mv. igennem og kommentere på både sprog, indhold og opbygning. I kan også på forhånd have opstillet nogle mål i forhold til sproglig korrekthed, indhold mv., som skal være opfyldt, inden en tekst publiceres. Opgavevejledning Her finder du kommentarer og vejledning til udvalgte opgaver fra forløbet. Du får også vejledningen ved disse opgaver, når du er logget på udskoling.gekko-engelsk.dk som lærer. Her finder du relevante kopiark i pdf-format. PART 1 Members of the club Introduction Eleverne kan selvstændigt arbejde med de forskellige links, som ligger på siden - dels med den enkelte kunstner og dels med begrebet 27 Club.

8 Class discussion Inside-Outside Circle Opgaven er tænkt som en opstart på forløbet, og eleverne stiller skarpt på emnet ved at arbejde med udsagnene. Der kan i stedet for en Inside-Outside Circle laves en mindre struktureret aktivitet, hvor eleverne går rundt blandt hinanden med et udsagn i hånden og taler. Trin 1 Trin 2 Trin 3 Trin 4 Trin 5 Halvdelen af eleverne former en cirkel og vender ryggen imod cirklens centrum. Den anden halvdel af eleverne danner en cirkel udenom, således at hver elev stiller sig ansigt til ansigt med en fra indercirklen. Læreren stiller et spørgsmål. Partnerne diskuterer i den aftalte tid. Partnerne takker for snakken, og ydercirklen rykker en person til højre. Læreren stiller et nyt spørgsmål, og eleverne diskuterer med deres nye partner. Kagan Cooperative Learning. Jette Stenlev & Spencer Kagan, Alinea. PART 2: Amy Winehouse Medierne dækkede Amy Winehouses død i sommeren 2011 massivt. Endnu et medlem trådte ind i den sagnomspundne 27 Club. Hun regnes for en af 2000ernes største musikere, og hun var netop på det højeste i sin karriere. Fokus i arbejdet er på Amy Winehouses ekstreme livsførelse og konsekvenserne heraf. Om arbejdet med teksterne Gennem arbejdet med teksterne og opgaverne skal eleverne samle materiale og lave research, således at de, som afsluttende projekt, kan lave et nyhedsindslag. Key Words Eleverne arbejder med udvalgte ord fra teksten. I første omgang bruges de som en hjælp til at forstå tekstens indhold. Du kan stille som krav, at eleverne skal bruge så mange af ordene som muligt til den afsluttende opgave.

9 Make a heading Eleverne skal skrive overskrifter til billederne. Sammen med notaterne fra skanningsopgaven skal de bruge overskrifterne og billederne som en del af planlægningen af den nyhedsrapport om Amy Winehouses død, som de skal lave til klassens musikblog. Work with the lyrics Sangteksten vil af mange elever opfattes som simpel og let at gå til. Dog er der i teksten et par elementer, som kræver lidt hjælp. I d rather be at home with Ray Der henvises til musikeren Ray Charles That I can t learn from Mr Hathaway Der henvises til musikeren Donny Hathaway Hjælp til fortolkningen af sangteksten kan findes på internettet, og der er andre end dem som er nævnt her. PART 3: Kurt Cobain Som forsanger i grunge-bandet Nirvana blev Kurt Cobain anerkendt på den internationale musikscene. Efter hans selvmord i 1994 blev omtalen intensiveret, og fokus på Kurt Cobain blev endnu større - man kan endda sige, at fanskaren voksede betragteligt. Fokus i arbejdet er på Kurt Cobain som rollemodel. Om arbejdet med teksterne Arbejdet med Kurt Cobain munder ud i, at eleverne skal lave et indlæg til den fælles blog, som er omtalt i starten af forløbet. Calss discussion Du skal printe og klargør spørgsmålene. Et spørgsmål kan sagtens gå igen 2-3 gange. Eleverne spørger hinanden og får svar. Aktiviteten kan varieres ved, at eleverne bytter spørgsmål efter endt samtale.

10 Write a poem Digtet skrives efter en bestemt struktur, kite poem, det letter digtningen for mange elever. Digtets form som en drage opnås ved at centrere teksten og ændre på afstanden mellem ordene. Læreren kan evt. lade eleverne arbejde med andre strukturer i digtningen eller give frie rammer. Write a blog entry Giv eleverne mindst 2 lektioner til at researche og skrive deres blogindlæg. Da eleverne som udgangspunkt skal skrive alene, kan du også vælge at opgaven skal være en hjemmeopgave. Du kan sætte begrænsninger på, hvor lang teksten må eller skal være, fx ord som til prøven. PART 4: Jim Morrison Navnet Jim Morrison er en del unge bekendt med. Han er et ikon for et ungdomsoprør og nogle livsværdier, som også interesserer unge i dag. Bandet The Doors havde mange hits bag sig, da gruppens forsanger blev fundet død i sit badekar i Paris i Fokus i arbejdet er på Jim Morrisons brug af stoffer som en måde at udvide sin bevidsthed på, men også som et middel til selvdestruktion. Om arbejdet med teksterne Text: Heart Failure Inden eleverne læser novellen, er det en god ide at se på de fotos, der er ved siden af teksten til part 1. Sammen med elevernes brainstorm om USA i 1960erne og 1970erne kan billederne og billedteksterne være med til at aktivere deres forforståelse og hjælpe dem til bedre at forstå novellen. Work with the story: Fan-N-Pick Teksten Heart Failure er for mange elever svær at få arbejdet igennem. Derfor ligger der to Fan N Pick opgaver til novellen. Den første er placeret efter part 1, mens den anden ligger efter part 2. Sørg for, at hvert team har 6 kort med spørgsmål til stoffet. Eleverne kan selv printe spørgsmålene ud. Fan-N-Pick Trin 1 Elev 1 holder spørgekortene i en vifte og siger: Pick a card. Trin 2 Elev 2 tager et kort, læser spørgsmålet op og giver fem sekunders tænketid. Trin 3 Elev 3 svarer på spørgsmålet. Trin 4 Elev 4 giver feedback i form af hjælp, eller tilføjelser efter behov, og altid anerkendelse/ros.

11 Trin 5 Rollerne roterer med uret. Dvs. elev 2 fra sidste runde bliver 1 og holder nu viften. Kagan Cooperative Learning. Jette Stenlev & Spencer Kagan, Alinea. Expert reading Eleverne skal skanne teksten for at finde informationer om Jim Morrison og hans samtid. I forbindelse med opgaven får de teksten i sin fulde længde og kan skrive de informationer, de finder i teksten, ind i noteværktøjet mens de skanner. Eleverne kan printe, gemme eller sende deres notater til deres teammedlemmer. Hvis hele klassen arbejder med teksten, kan du vælge at anvende CL-strukturen Jigsaw. På den måde kan eleverne hhjælpe hinanden med at finde og bearbejde de informationer, de skal være eksperter på, inden de vender tilbage til deres team for at dele deres viden. Det kan især være en hjælp for de elever, der finder teksten svær at gå til. Jigsaw Trin 1 Læreren har fire forskellige opgaver, som uddeles, så alle medlemmer i et team har forskellige. Trin 2 Team-medlemmerne mødes i ekspert-teams med medlemmer fra andre teams, der har samme materiale. Trin 3 I ekspert-teams arbejder medlemmerne sammen om at tilegne sig viden eller løse opgaver. Trin 4 Medlemmerne hjælper hinanden med at forberede præsentationer af stoffet. Trin 5 Alle vender tilbage til deres oprindelige team, hvor de præsenterer deres nye viden. Trin 6 Eleverne arbejder videre på basis af deres nye fælles viden. Kagan Cooperative Learning. Jette Stenlev & Spencer Kagan, Alinea. Summary Denne opgave kan udelades, hvis eleverne allerede har fået en god forståelse af teksten. Vælger I at opgive denne tekst til prøven, kan eleverne med fordel lave referatet. Således står teksten muligvis klarer for eleven, når prøven nærmer sig.

12 Write an article Giv eleverne mindst 2 lektioner til at researche og skrive deres artikel. Da eleverne som udgangspunkt skal skrive alene, kan du også vælge at opgaven skal researches og skrives hjemme. Opgaven lægger op til, at eleverne arbejder med skriveprocessens faser, og du kan give eleverne tid til at læse hinandens artikler og kommentere på dem i klassen, så I også får talt om fx kravene til en artikel, layout, sproglig korrekthed osv. Vi har foreslået links til elevens arbejde, men eleverne kan også selv researche ud over det. Det kan give anledning til at tale om internetkilder og kildekritik. PROJECT Opret en blog, som hele klassen producerer indhold til i dette forløb. Vi foreslår blogger.com, som du og dine elever får en introduktion til i videovejledningen i Toolbox. Det er en oplagt mulighed at arbejde med processkrivning og sproglig opmærksomhed i dette forløb. Forløbet kan fx afvikles som en redaktion, hvor klassen deles op i teams, der skal producere indhold til bloggen. Inden indholdet publiceres, kan de forskellige teams læse hinandens tekster mv. igennem og kommentere på både sprog, indhold og opbygning. I kan også på forhånd have opstillet nogle mål i forhold til sproglig korrekthed, indhold mv., som skal være opfyldt, inden en tekst publiceres.

Forløbet er lavet med udgangspunkt i 9. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen.

Forløbet er lavet med udgangspunkt i 9. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen. Voices of Africa Forløbsvejledning Af Lene Vendelbo Varighed 6-8 lektioner Om forløbet Dette forløb sætter fokus på det moderne Afrika. Det tager udgangspunkt i tre succesrige afrikanere fra hvert deres

Læs mere

Merry Christmas. Hvis du vil udfordre dine elever, kan du bede dem om at slå gloserne fra, når de læser teksterne.

Merry Christmas. Hvis du vil udfordre dine elever, kan du bede dem om at slå gloserne fra, når de læser teksterne. Merry Christmas Niveau 4. - 5. klasse Varighed 2-4 lektioner Om forløbet Forløbet Merry Christmas er centreret omkring emnet jul og juletraditioner. Eleverne får mulighed for at opfriske og udvide deres

Læs mere

Time Capsule. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. 7.-8. klasse. 12 lektioner

Time Capsule. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. 7.-8. klasse. 12 lektioner Time Capsule Niveau 7.-8. klasse Varighed 12 lektioner Om forløbet Forløbet tager eleverne med på en tidsrejse, der strækker sig fra 1910 til 2065. Udgangspunktet er de teknologiske landvindinger, som

Læs mere

Forløbet er lavet med udgangspunkt i 9. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen.

Forløbet er lavet med udgangspunkt i 9. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen. On the Run Niveau 9.klasse Varighed 6-8 lektioner Om forløbet Medierne flyder over med historier om hidtil usete flygtningestrømme, lukkede grænser og et Europa under pres. I dette forløb sætter vi fokus

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være Kultur og samfund Tekst og medier (Fase ) Eleven kan producere multimodale teksttyper på engelsk/eleven har viden om struktur og funktion i multimodale

Læs mere

Fan fiction. Forløbet er lavet med udgangspunkt i 7.-8. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen.

Fan fiction. Forløbet er lavet med udgangspunkt i 7.-8. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen. Fan fiction Niveau 7.-8. klasse Varighed 12-16 lektioner Om forløbet En amerikansk forfatter og journalist har beskrevet fan fiction som litteratur, som den ville se ud, hvis den skulle genopfindes efter

Læs mere

Mirror, Mirror on the Wall

Mirror, Mirror on the Wall Mirror, Mirror on the Wall Niveau 8. klasse Varighed 12-16 lektioner Om forløbet Der er mere end nogensinde i vores samfund fokus på krop, sundhed, velvære og kropsidealer. Vi bliver bombarderet med gode

Læs mere

Forløbet er lavet med udgangspunkt i 8. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen.

Forløbet er lavet med udgangspunkt i 8. klassetrin, men rummer udfordringer for alle elever i udskolingen. Democracy Niveau 8.klasse Varighed 10-13 lektioner Om forløbet Dette forløb sætter fokus på demokrati. I forløbet ser vi nærmere på, hvordan et demokrati kan defineres. Eleverne får igennem en række tekster

Læs mere

Årsplan 9. Klasse Engelsk Skoleåret 2016/17

Årsplan 9. Klasse Engelsk Skoleåret 2016/17 Hovedformål Årsplanen for 9. Klasse i Engelsk tager udgangspunkt i Forenklede Fællesmål (Undervisningsministeriet). Eleverne skal arbejde med emner af personlig, kulturel og samfundsmæssig relevans. Sproget

Læs mere

Middle School, USA. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. 7.-8. klasse. 12-15 lektioner

Middle School, USA. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. 7.-8. klasse. 12-15 lektioner Middle School, USA Niveau 7.-8. klasse Varighed 12-15 lektioner Om forløbet Dette forløb handler om det amerikanske skolesystem. Rammen er en kulturudveksling, hvor eleverne sammenligner og finder ligheder

Læs mere

18 High Street. Forløbet er tilrettelagt således, at det henvender sig til 4.-5. klasse, da tekstmængden er begrænset og opgaverne forenklede.

18 High Street. Forløbet er tilrettelagt således, at det henvender sig til 4.-5. klasse, da tekstmængden er begrænset og opgaverne forenklede. 18 High Street Niveau 4. klasse Varighed 8-10 lektioner Om forløbet Forløbet 18 High Street tager udgangspunkt i et hus, hvor eleverne møder to forskellige familier. De får et indblik i de forskellige

Læs mere

Music Stars and Stories

Music Stars and Stories Music Stars and Stories Niveau 5.-6. klasse Varighed 12-14 lektioner Om forløbet Forløbet Music Stars and Stories omhandler musik og kendte musikstjerners liv og baggrundshistorier. Eleverne får først

Læs mere

Årsplan 9. Klasse Engelsk Skoleåret 2015/16

Årsplan 9. Klasse Engelsk Skoleåret 2015/16 Hovedformål Årsplanen for 9. Klasse i Engelsk tager udgangspunkt i Forenklede Fællesmål. Eleverne skal arbejde med emner af personlig, kulturel og samfundsmæssig relevans. Sproget bruges fortsat som kommunikationsmiddel,

Læs mere

Middle School, USA. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. 9. klasse. 12-15 lektioner

Middle School, USA. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. 9. klasse. 12-15 lektioner Middle School, USA Niveau 9. klasse Varighed 12-15 lektioner Om forløbet Dette forløb handler om det amerikanske skolesystem. Rammen er en kulturudveksling, hvor eleverne sammenligner og finder ligheder

Læs mere

A Trip Around the USA

A Trip Around the USA A Trip Around the USA Niveau 6 klasse Varighed 8-12 lektioner Om forløbet Forløbet A Trip Around the USA tager eleverne med på en rejse rundt i USA, hvor de får et indblik i landets opbygning, geografien

Læs mere

Growing Up Præsentation Eleven kan give detaljerede fremstillinger af fakta og synspunkter/eleven

Growing Up Præsentation Eleven kan give detaljerede fremstillinger af fakta og synspunkter/eleven Årsplan Denne årsplan er udarbejdet til en 9. klasse. Klassen har samarbejdet med en spansk klasse i 8. og 9. klasse samt været på lejrskole i Spanien, hvor klasserne har været sammen. Dette samarbejde

Læs mere

Omdrejningspunktet i dette forløb er novellen Oh! Carol, som er den del af bogen Oh! Carol and Other Steve Stories, som findes på superreaders.dk.

Omdrejningspunktet i dette forløb er novellen Oh! Carol, som er den del af bogen Oh! Carol and Other Steve Stories, som findes på superreaders.dk. Oh! Love Niveau 8. 9. klasse Varighed 6-8 lektioner Om forløbet Kærlighed findes i mange former. Der findes kærlighed til familien, romantisk kærlighed, kærlighed til fysiske ting, men det der for mange

Læs mere

2015/16. Formålet med undervisningen er, at forberede eleverne på den senere anvendelse af engelsk i uddannelsessystemet.

2015/16. Formålet med undervisningen er, at forberede eleverne på den senere anvendelse af engelsk i uddannelsessystemet. Undervisningsplan for engelsk i 9.a 2015/16 Formålet med undervisningen er, at forberede eleverne på den senere anvendelse af engelsk i uddannelsessystemet. Målet med undervisningen er, at eleverne skal

Læs mere

Årsplan for fag: Engelsk 8.bc 2015/2016

Årsplan for fag: Engelsk 8.bc 2015/2016 Årsplan for fag: Engelsk 8.bc 2015/2016 Antal lektioner kompetencemål Færdigheds og vidensområder Tage del i en Uge 33 41 diskussion om 60 erne skriftligt med rimelig og vise deres præcision og i et kulturelle

Læs mere

Fantasy. Gennem øvelser, tekster og filmtrailere arbejder de både med kendte eksempler fra fantasy og med at skabe deres eget fantasyunivers.

Fantasy. Gennem øvelser, tekster og filmtrailere arbejder de både med kendte eksempler fra fantasy og med at skabe deres eget fantasyunivers. Fantasy Forfatter Shân Mari Linnet Nissen Niveau 7. klassetrin Niveau 12-14 lektioner Om forløbet Eleverne lærer i dette forløb genren fantasy at kende. De skal arbejde med de enkelte elementer, der kendetegner

Læs mere

Mein Kiez. Mein Kiez præsenterer eleverne får nogle af områderne i Berlin. De skal læse kort og beskrivelser, hvortil der også er lytteøvelser.

Mein Kiez. Mein Kiez præsenterer eleverne får nogle af områderne i Berlin. De skal læse kort og beskrivelser, hvortil der også er lytteøvelser. Mein Kiez Niveau 9. klasse Varighed 8-10 lektioner Om forløbet Mein Kiez er et forløb, hvor eleverne møder Berlin set gennem unge berliners øjne. De skal høre musik, læse digte og rejse på tur med Clara

Læs mere

Årsplan engelsk 2017/ CU

Årsplan engelsk 2017/ CU Årsplan engelsk 2017/2018 - CU Elevforudsætninger Klassen består af elever fra forskellige skoler, som nu er samlet i 10. kl. på udelt engelskhold. Alle elever kan med varierende sproglig sikkerhed deltage

Læs mere

Årsplan engelsk 2019/ CSU

Årsplan engelsk 2019/ CSU Årsplan engelsk 2019/2020 - CSU Elevforudsætninger Klassen består af elever fra forskellige skoler, som nu er samlet i 10. kl. på udelt engelskhold. Alle elever kan med varierende sproglig sikkerhed deltage

Læs mere

Beauty World Tour. Forløbet har særligt fokus på elevernes færdigheder inden for diskussion og skriftlig fremstilling.

Beauty World Tour. Forløbet har særligt fokus på elevernes færdigheder inden for diskussion og skriftlig fremstilling. Beauty World Tour Niveau 8. klasse Varighed 9-12 lektioner Om forløbet Dette forløb sætter fokus på skønhedsidealer i et globalt perspektiv. Eleverne kommer med på en Beauty World Tour, hvor de møder skønhedsidealer,

Læs mere

Årsplan 10. Klasse Engelsk Skoleåret 2016/17

Årsplan 10. Klasse Engelsk Skoleåret 2016/17 Hovedformål Årsplanen for 10. Klasse i Engelsk tager udgangspunkt i Forenklede Fællesmål (Undervisningsministeriet). Eleverne skal arbejde med emner af personlig, kulturel og samfundsmæssig relevans. Sproget

Læs mere

US Elections. Forløbet er lavet med udgangspunkt i klasses elever, men rummer også udfordringer for elever i 10. klasse.

US Elections. Forløbet er lavet med udgangspunkt i klasses elever, men rummer også udfordringer for elever i 10. klasse. US Elections Niveau 8.-9. klasse Varighed 8-10 lektioner Om forløbet Det amerikanske præsidentvalg bliver fulgt med spænding i hele verden. Hvem der bliver USA's næste præsident har stor betydning langt

Læs mere

Bordet rundt. Dobbeltcirkler. Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar.

Bordet rundt. Dobbeltcirkler. Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar. Bordet rundt Sikrer at alle bidrager, og tilskynder eleverne til at tænke hurtigt. Læreren stiller en opgave, som har mange svar. Efter tur giver eleverne deres svar på arket, og giver pen og papir videre

Læs mere

Årsplan 10. Klasse Engelsk Skoleåret 2015/16

Årsplan 10. Klasse Engelsk Skoleåret 2015/16 Hovedformål Årsplanen for 10. Klasse i Engelsk tager udgangspunkt i Forenklede Fællesmål (Undervisningsministeriet). Eleverne skal arbejde med emner af personlig, kulturel og samfundsmæssig relevans. Sproget

Læs mere

The Big Five. Om forløbet. Niveau. Varighed. 6. klasse. 10-12 Lektioner

The Big Five. Om forløbet. Niveau. Varighed. 6. klasse. 10-12 Lektioner The Big Five Niveau 6. klasse Varighed 10-12 Lektioner Om forløbet The Big Five er en historie om Jack, Emma og deres far, som bor i Johannesburg i Sydafrika, De skal på safari i Kruger National Park for

Læs mere

The Bizarre World of Tim Burton

The Bizarre World of Tim Burton The Bizarre World of Tim Burton Niveau 8-9. klasse Varighed 15 lektioner Om forløbet Med sit yderst indadvendte og pudsige væsen lå det ikke ligefrem i kortene, at den amerikanske filminstruktør, Tim Burton,

Læs mere

D U G L E M M E R A L D R I G D I N T I D P Å B R O B Y

D U G L E M M E R A L D R I G D I N T I D P Å B R O B Y ÅRSPLAN 18/19 Lærer: OL Fag: Engelsk 7. klasse Eleverne vil løbende få skriftlige opgaver.. Uge Emne Mål Materialer 33-36 Samtale - Eleven kan udveksle synspunkter om kendte emner og situationer. Eleven

Læs mere

Grindsted Privatskole - Engelsk 9. klasse 17/18

Grindsted Privatskole - Engelsk 9. klasse 17/18 De overordnede kompetencemål er: Vi arbejder, ligesom folkeskolen, hen imod nye Fælles Mål for engelsk efter 9. Klasse, som kan ses via dette link: http://www.emu.dk/omraade/gskl%c3%a6rer/ffm/engelsk Vi

Læs mere

Cooperative Learning. Viborg 8. nov.2012. Helle Vilain Læreruddannelsen i Aarhus Helle Vilain. VIAUC

Cooperative Learning. Viborg 8. nov.2012. Helle Vilain Læreruddannelsen i Aarhus Helle Vilain. VIAUC Cooperative Learning Viborg 8. nov.2012 Helle Vilain Læreruddannelsen i Aarhus Oplæggets ramme CL -Hvad? CL- Hvorfor? CL- Hvordan? Cooperative Learning CL er udråbt til at være Guds gave til lærere. Men

Læs mere

Ein großes Talent. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. 9. klasse. 12 lektioner

Ein großes Talent. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål. 9. klasse. 12 lektioner Ein großes Talent Niveau 9. klasse Varighed 12 lektioner Om forløbet X Factor er kendt i hele verden også i Tyskland! I 2012 løb tredje sæson over skærmen og var en stor publikumssucces. Genren talentshows

Læs mere

Årsplan engelsk 6. klasse

Årsplan engelsk 6. klasse Årsplan engelsk 6. klasse Årsplan 1. forløb Food (eksempel) Kommunikationsstrategier kan vælge gættestrategier i forståelse af ukendt ordforråd har viden om forskellige gættestrategier Samtale kan indgå

Læs mere

Antal uger forløb 2. forløb 3. forløb 4. forløb

Antal uger forløb 2. forløb 3. forløb 4. forløb Årsplan engelsk GQ Elevforudsætninger Klassen består af elever fra forskellige skoler, som nu er samlet i 10. kl. på udelt engelskhold. Alle elever kan med varierende sproglig sikkerhed deltage i kortere

Læs mere

Årsplan engelsk Nina 16/17

Årsplan engelsk Nina 16/17 Årsplan engelsk Nina 16/17 Elevforudsætninger Klassen består af elever fra forskellige skoler, som nu er samlet i 10. klasse på udelt engelskhold. Alle elever kan med varierende sproglig sikkerhed deltage

Læs mere

Årsplan 7-8. Klasse Engelsk Skoleåret 2015/16

Årsplan 7-8. Klasse Engelsk Skoleåret 2015/16 Årsplan 7-8 Klasse Engelsk Skoleåret 2015/16 Brush up ordforråd og tilegnelse Uge 35-36 1forløb Uge 35 36 Uge 37 Eleven kan deltage i længere, spontane samtaler og argumentere for egne synspunkter på Mundtlig

Læs mere

Årsplan engelsk Nina Spånhede 17/18

Årsplan engelsk Nina Spånhede 17/18 Årsplan engelsk Nina Spånhede 17/18 Elevforudsætninger Klassen består af elever fra forskellige skoler, som nu er samlet i 10. klasse på udelt engelskhold. Alle elever kan med varierende sproglig sikkerhed

Læs mere

Anderssein. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål klasse lektioner

Anderssein. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål klasse lektioner Anderssein Niveau 7. -8. klasse Varighed 10-12 lektioner Om forløbet Forløbet Anderssein handler om det at være anderledes. Eleverne skal være med til at definere begrebet i den første del af forløbet.

Læs mere

Årsplan engelsk Nina Spånhede 18/19

Årsplan engelsk Nina Spånhede 18/19 Årsplan engelsk Nina Spånhede 18/19 Elevforudsætninger Klassen består af elever fra skoler, som nu er samlet i 10. klasse på udelt engelskhold. Alle elever kan med varierende sproglig sikkerhed deltage

Læs mere

Graffiti Art or Vandalism?

Graffiti Art or Vandalism? Graffiti Art or Vandalism? Niveau 9. klasse Varighed 14 lektioner Der er mulighed for at differentiere og forkorte forløbets omfang. Læs mere under Tilrettelæggelse af undervisningen. Om forløbet I foråret

Læs mere

EN SKOLE FOR LIVET ÅRSPLAN 18/19. Lærer: LG Fag: Engelsk 9. klasse

EN SKOLE FOR LIVET ÅRSPLAN 18/19. Lærer: LG Fag: Engelsk 9. klasse Lærer: LG Fag: Engelsk 9. klasse Eleverne vil løbende fremlægge/fremvise selvvalgte emner for klassen, som minimum en gang om måneden, for at øge sikkerheden af mundtligheden. Det forventes, at eleverne

Læs mere

Cooperative Learning

Cooperative Learning Cooperative Learning in English 21. marts 2012 1. Alle deltagere har et stykke papir med personer, der skal findes 2. De står op og rækker hånden i vejret 3. De finder en ledig partner, som også har hånden

Læs mere

Årsplan 2016/17 Engelsk JKL

Årsplan 2016/17 Engelsk JKL Årsplan 2016/17 Engelsk JKL Engelsk 1. forløb 2. forløb 3. forløb 4. forløb Emne Freedom The Media Identity & Culture Fear Læringsmål for undervisningsforløb Skriftlig Kultur og samfund Mundtlig Skriftlig

Læs mere

Til slut viden skal de samle deres viden som grundlag for selv at lave en fantasyhistorie

Til slut viden skal de samle deres viden som grundlag for selv at lave en fantasyhistorie FANTASY Om forløbet Børnene lærer i dette forløb genren fantasy at kende. De skal arbejde med de enkelte elementer, der kendetegner fantasygenren, herunder ordforrådet, karaktererne, de magiske elementer

Læs mere

EN SKOLE FOR LIVET ÅRSPLAN 2019/2020. Lærer: LG Fag: Engelsk 9. klasse

EN SKOLE FOR LIVET ÅRSPLAN 2019/2020. Lærer: LG Fag: Engelsk 9. klasse Lærer: LG Fag: Engelsk 9. klasse Eleverne vil løbende fremlægge/fremvise selvvalgte emner for klassen, som minimum en gang om måneden, for at øge sikkerheden af mundtligheden. Det forventes, at eleverne

Læs mere

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder

Dansk. Kompetencemål Færdigheds-og vidensmål Læringsmål for Smarte rettigheder Arbejdet med webmaterialet udvikler elevernes ordforråd og kendskab til begreber, der vedrører udviklingslande. De læser samt forholder sig til indholdet. Lærer, hvad gør du? Hjælper eleverne i gang med

Læs mere

Årsplan 2016/17 Engelsk JKL

Årsplan 2016/17 Engelsk JKL Årsplan 2016/17 Engelsk JKL Engelsk 1. forløb 2. forløb 3. forløb 4. forløb 5. forløb Emne Freedom Identity & Culture The Media Fear Wise and wicked Læringsmål for undervisningsforløb Skriftlig kommunikation

Læs mere

Engelsk årsplan 8.A Helle Wormslev 2015/2016

Engelsk årsplan 8.A Helle Wormslev 2015/2016 Engelsk årsplan 8.A Helle Wormslev 2015/2016 Forløb: Fame Kompetencemål Forenklede Fælles Mål Eleven kan indgå i spontane samtaler om forskellige emner i et sprog, der passer til situationen Eleven kan

Læs mere

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 5. klassetrin Efter 7. klassetrin Efter 9. klassetrin Læsning Eleven kan læse og forstå enkle Eleven kan læse og forstå fiktive og ikkefiktive Eleven

Læs mere

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning

Dansk som andetsprog - Supplerende undervisning Fagformål for faget dansk som andetsprog Tosprogede elever skal i dansk som andetsprog udvikle sproglige kompetencer med udgangspunkt i deres samlede sproglige forudsætninger, sådan at eleverne kan forstå

Læs mere

Titel: Barry s Bespoke Bakery

Titel: Barry s Bespoke Bakery Titel: Tema: Kærlighed, kager, relationer Fag: Engelsk Målgruppe: 8.-10.kl. Data om læremidlet: Tv-udsendelse: SVT2, 03-08-2014, 10 min. Denne pædagogiske vejledning indeholder ideer til arbejdet med tema

Læs mere

Kompetenceområde: Skriftlig kommunikation

Kompetenceområde: Skriftlig kommunikation Pit Stop #8 FAME Følgende beskrivelse af læringsmål og tegn på læring er knyttet til et forslag om at arbejde med temaet Fame i et forløb i tre dele, som gennemføres efter hinanden inden for kompetenceområderne

Læs mere

Cooperative Learning Open by Night. Center for Undervisningsmidler

Cooperative Learning Open by Night. Center for Undervisningsmidler Cooperative Learning Open by Night Center for Undervisningsmidler Den næste halve time En overordnet introduktion til Cooperative Learning et overblik Redskaber til at komme i gang med at arbejde med CL

Læs mere

Undervisningsplan for engelsk

Undervisningsplan for engelsk Undervisningsplan for engelsk Formål: Formålet med undervisningen i engelsk er, at eleverne tilegner sig kundskaber og færdigheder, således at de kan forstå talt og skrevet engelsk og kan og tør udtrykke

Læs mere

Made in Germany. Eleverne kan bruge forløbets tekster og links som pensum ellers synopsis tekster samt ordforrådsskattekiste udover Mein Wörterbuch.

Made in Germany. Eleverne kan bruge forløbets tekster og links som pensum ellers synopsis tekster samt ordforrådsskattekiste udover Mein Wörterbuch. Made in Germany Niveau 8. klasse Varighed 6-8 lektioner Om forløbet Forløbet tager udgangspunkt i kendte tyske varemærker, hvor elevene stifter bekendtskab med store, kendte mærker som f.eks. Aldi, Adidas

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for engelsk 8.

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for engelsk 8. www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborg-friskole.dk Årsplan for engelsk 8. klasse 2012-13 Hvornå r? Hvad skal der ske? (Emne) Hvordan? (Metoder)

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

UPCOMING LÆRERVEJLEDNING GRUNDSKOLE

UPCOMING LÆRERVEJLEDNING GRUNDSKOLE UPCOMING LÆRERVEJLEDNING GRUNDSKOLE 1 UPCOMING Klassetrin Varighed Fag Pris 8.-10. klasse. 2½ time Dansk, men med engelsk som supplement. Forløbet kan dog varieres efter de enkelte fag, så klassen udelukkende

Læs mere

Sprog, identitet og kultur

Sprog, identitet og kultur Sprog, identitet og kultur Fag Klassetrin Kompetenceområde Færdigheds- og vidensmålpar Dansk 7.-9. klasse Læsning og fortolkning LÆSNING/Sprogforståelse FORTOLKNING/Perspektivering Formål Forløbets formål

Læs mere

Free Time, Me Time! Hvis du vil udfordre dine elever, kan du bede dem om at slå gloserne fra, når de læser teksterne.

Free Time, Me Time! Hvis du vil udfordre dine elever, kan du bede dem om at slå gloserne fra, når de læser teksterne. Free Time, Me Time! Niveau 4. klasse Varighed 8-10 Lektioner Om forløbet Forløbet Free time, me time tager udgangspunkt i tre børns forskellige fritidsinteresser og hobbyer og er tilrettelagt, så det passer

Læs mere

Faglige mål Forløbet har særligt fokus på udtale af engelsk og de faldgruber, som danske elever typisk falder i, når de taler engelsk.

Faglige mål Forløbet har særligt fokus på udtale af engelsk og de faldgruber, som danske elever typisk falder i, når de taler engelsk. Perfect Pitch Forløbsvejledning Af Jætte Jørgensen Varighed 10 lektioner Om forløbet Selvom danske elever hører og anvender meget engelsk, er udtale et af de områder, som kan volde en del besvær. I forløbet

Læs mere

Engelsk 8. klasse årsplan 2018/2019

Engelsk 8. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb Antal lektioner Kompetencemål og færdigheds- og vidensområder August 32 Zombie Apocalypse 11 Skriftlig kommunikation 33 Læsning 34 35 Lytning Samtale September 36 Titanic 10 Skriftlig

Læs mere

Planlægningsguide til situationsdidaktik NN - Engelsk 9.A & 9.B Rap and Life in the Ghetto - en radio dokumentar

Planlægningsguide til situationsdidaktik NN - Engelsk 9.A & 9.B Rap and Life in the Ghetto - en radio dokumentar Rap and Life in the Ghetto - en radio dokumentar Kort beskrivelse af forløb, mål & meningsfuld situation Forløbet går ud på at arbejde med amerikansk rap og livet i ghettoen. Klassen har netop arbejdet

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

Jugendsprache. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål klasse. 6-8 lektioner

Jugendsprache. Om forløbet. Niveau. Varighed. Faglige mål klasse. 6-8 lektioner Jugendsprache Niveau 9.-10. klasse Varighed 6-8 lektioner Om forløbet Dette forløb handler om det tyske ungdomssprog. Eleverne stifter bekendtskab med det formelle tyske sprog og de mest typiske kendetegn

Læs mere

Liebe und Gefühle. Forløbet tager udgangspunkt i det sprog unge benytter sig af i Tyskland i dag. Det gælder både det talte sprog og det skrevne.

Liebe und Gefühle. Forløbet tager udgangspunkt i det sprog unge benytter sig af i Tyskland i dag. Det gælder både det talte sprog og det skrevne. Liebe und Gefühle Niveau 9.-10. klasse Varighed 12 lektioner Om forløbet Forløbet Liebe und Gefühle er tænkt som et supplerende forløb til undervisningen, som eleverne kan arbejde selvstændigt med. Eleverne

Læs mere

Opfølgningsskema. Løbende opfølgning i dansk som andetsprog basis. Til løbende opfølgning på én elev TRIN

Opfølgningsskema. Løbende opfølgning i dansk som andetsprog basis. Til løbende opfølgning på én elev TRIN Hele vejen rundt om elevens sprog og ressourcer afdækning af nyankomne og øvrige tosprogede elevers kompetencer til brug i undervisningen Løbende opfølgning TRIN 3 Løbende opfølgning i dansk som andetsprog

Læs mere

Årsplan 7-8. Klasse Engelsk Skoleåret 2016/17

Årsplan 7-8. Klasse Engelsk Skoleåret 2016/17 Hovedformål Årsplanen for 8. Klasse i Engelsk tager udgangspunkt i Forenklede Fællesmål (Undervisningsministeriet). Eleverne skal arbejde med forskellige emner og det skriftlige arbejde får større fokus

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole

Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplan for faget tysk. Ørestad Friskole Undervisningsplanens indhold: Undervisningens organisering og omfang Undervisningsplanens anvendelse Evaluering og opfølgning Formål for faget Slutmål

Læs mere

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer

Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Årsplan i faget dansk for 8. klasse, 2019-20. Trelleborg Friskole. Kompetenceområde Efter 9. klassetrin I undervisningen; materialer Læsning Fremstilling Fortolkning Eleven kan styre og regulere sin læseproces

Læs mere

PRØVEVEJLEDNING. Dansk Niveau F, E, D og C

PRØVEVEJLEDNING. Dansk Niveau F, E, D og C PRØVEVEJLEDNING Dansk Niveau F, E, D og C Gældende for hold med start efter 1. januar 201 Indhold Mål... 3 Forudsætning for prøven... 3 Prøveform... 3 Prøvens tilrettelæggelse... 4 Eksaminationsgrundlag...

Læs mere

Formula 1. Hvis du vil udfordre dine elever, kan du bede dem slå gloserne fra, når de læser teksten.

Formula 1. Hvis du vil udfordre dine elever, kan du bede dem slå gloserne fra, når de læser teksten. Formula 1 Niveau 5. klasse Varighed 10-12 lektioner Om forløbet Formula 1 handler om motorsport og har fokus på ordforråd, der handler om biler og racerløb. Eleverne skal også både lytte og læse til tekster

Læs mere

Målstyret undervisning Dansk udskoling

Målstyret undervisning Dansk udskoling ffm.emu.dk Målstyret undervisning Dansk udskoling 22. april 2015 Inger-Lise Lund illu@ucc.dk Forenklede Fælles Mål udskoling A Gennemgang af målhierarki ffm.emu.dk C Danskhed og national identitet Danas

Læs mere

Hundefutter. Om forløbet. Niveau. Varighed. 9. klasse. 10 lektioner

Hundefutter. Om forløbet. Niveau. Varighed. 9. klasse. 10 lektioner Hundefutter Niveau 9. klasse Varighed 10 lektioner Om forløbet Undervisningsforløbet til filmen Hundefutter er målrettet 9. klassetrin i grundskolen. Forløbet er struktureret således, at elevernes sproglige

Læs mere

Indholdsplan for Engelsk FS10+

Indholdsplan for Engelsk FS10+ Indholdsplan for Engelsk FS10+ Intro: På engelsk FS10+ holdene tales der engelsk hele tiden, bortset fra når vi arbejder med grammatik. Det forventes, at eleverne har et højt engagement i faget, at de

Læs mere

10 teknikker til mere synlig læring

10 teknikker til mere synlig læring 10 teknikker til mere synlig læring Ved dine elever, hvad de har lært, når I afslutter et emne, en time, en skoledag? Kan de forklare det? Og kan de huske det ugen efter? For at opnå god læring, har eleverne

Læs mere

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse

KOLLABORATION. Vejledning til elevnøgle, klasse Vejledning til elevnøgle, 6.-10. klasse I denne vejledning vil du finde følgende: Elevnøgler forklaret i elevsprog. Vejledning og uddybende forklaring til, hvordan man sammen med eleverne kan tale om,

Læs mere

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog:

Fagplan for dansk Delmål 2 (efter 3. klassetrin) Det talte sprog: Fagplan for dansk Skolens formål med faget dansk følger beskrivelsen af formål i folkeskolens Fælles Mål: Stk. 1. Formålet med undervisningen i dansk er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en

Læs mere

Lærervejledning til tema om ensomhed

Lærervejledning til tema om ensomhed Lærervejledning til tema om ensomhed 1 ensomhed Lærervejledning til tema om ensomhed DR Skoles undervisningsmateriale om ensomhed er målrettet undervisningen i fagene dansk og klassens tid, 6.-9. klasse.

Læs mere

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance

Faglig årsplan 2010-2011 Skolerne i Oure Sport & Performance Fag: Engelsk Hold: 11 Lærer: AK Undervisnings-mål 10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Uger 34-41 -At eleven kan forstå engelsk om - grundlæggende - med sin udtale. i lande samt belyse med

Læs mere

Engelsk Fælles Mål 2019

Engelsk Fælles Mål 2019 Engelsk Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter klassetrin Efter 4. klassetrin 5 Efter 7. klassetrin 6 Efter 9. klassetrin 7 Fælles Mål efter kompetenceområde

Læs mere

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene?

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Af Jette Stenlev Det heterogene princip for teamdannelse er et meget væsentligt princip i Cooperative Learning. Med heterogene teams opnår man

Læs mere

Bedømmelseskriterier Dansk

Bedømmelseskriterier Dansk Bedømmelseskriterier Dansk Nedenstående bedømmelseskriterier i grundfaget dansk er gældende for følgende uddannelsesforløb: Grundforløb 1 Grundforløb 2 Social- og sundhedsassistentuddannelsen Dansk niveau

Læs mere

Reventlow Lille Skole

Reventlow Lille Skole 1 Reventlow Lille Skole - så kan du lære det! Engelsk 5.-6. klasse Der vil mundtlig primært blive arbejdet ud fra clio portalen skriftligt arejder vi enten med pirana eller lets do it. Måned Uge nr. Forløb

Læs mere

Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2

Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2 Gennemførelse Lektionsplan til Gather Gambits. Engelsk skal anvendes som klasseværelsessprog. Lektion 1-2 Start: Læreren introducerer læringsmålene for undervisningsforløbet og sikrer sig elevernes forståelse

Læs mere

Ab in den Skiurlaub. Om forløbet. Niveau. Varighed. 5. klasse. 8-10 lektioner

Ab in den Skiurlaub. Om forløbet. Niveau. Varighed. 5. klasse. 8-10 lektioner Ab in den Skiurlaub Niveau 5. klasse Varighed 8-10 lektioner Om forløbet Undervisningsforløbet Ab in den Skiurlaub tager udgangspunkt i Florian fra Hamburg og hans familie, der hvert år tager på skiferie

Læs mere

Engelsk 6. klasse årsplan 2018/2019

Engelsk 6. klasse årsplan 2018/2019 Måned Uge nr. Forløb August 32 American Summer 33 Camp 34 Antal Kompetencemål og lektioner færdigheds- og vidensområder 9 Tekst og medier (fase 1) Samtale (fase 2) Læringsmål I can use information from

Læs mere

Engelsk - 9b Engelskundervisningen har fire formål. Eleverne skal:

Engelsk - 9b Engelskundervisningen har fire formål. Eleverne skal: Engelsk - 9b 2011-12 Kære elever og forældre i 9.b. Endnu et år med engelsk nærmer sig, og sørme om det ikke også er det sidste! I hvert fald i denne omgang. Vi får travlt i år. Vi har cirka 30 undervisningsuger

Læs mere

Opfølgningsskema. Løbende opfølgning i dansk som andetsprog basis. Til løbende opfølgning på flere elever ad gangen TRIN

Opfølgningsskema. Løbende opfølgning i dansk som andetsprog basis. Til løbende opfølgning på flere elever ad gangen TRIN Hele vejen rundt om elevens sprog og ressourcer afdækning af nyankomne og øvrige tosprogede elevers kompetencer til brug i undervisningen Løbende opfølgning TRIN 3 Løbende opfølgning i dansk som andetsprog

Læs mere

Dansk som andetsprog (supplerende) Fælles Mål

Dansk som andetsprog (supplerende) Fælles Mål Dansk som andetsprog (supplerende) Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter 5 Efter 2. 5 Efter 5. 6 Efter 7. 7 Efter 9. 8 Fælles Mål efter kompetenceområde

Læs mere

Introduktionskursus Dansk psykologisk forlag UCC, Center for Undervisningsmidler, Titangade d. 20/5-2015

Introduktionskursus Dansk psykologisk forlag UCC, Center for Undervisningsmidler, Titangade d. 20/5-2015 Introduktionskursus Dansk psykologisk forlag UCC, Center for Undervisningsmidler, Titangade d. 20/5-2015 Dagens mål at kunne bruge AKTIV læsning og skrivning på mellemtrinnet i egen undervisning at kunne

Læs mere

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen

Engelsk, basis. a) forstå hovedindhold og specifik information af talt engelsk om centrale emner fra dagligdagen avu-bekendtgørelsen, august 2009 Engelsk Basis, G-FED Engelsk, basis 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Engelsk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Faget beskæftiger sig med engelsk sprog,

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde i en innovativ proces med at fremstille en creme, der løser

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Værnær AfAnniThus hol t Mål gr uppe: 7. 9. k l as s e Vær nær! Tekster i arbejdet: Ispigen fra Ispigen og andre fortællinger af Bent Haller. Det er ikke nemt fra De andre af Anna Grue Målgruppe 7.-9. klasse

Læs mere

1. Danskforløb om argumenterende tekster

1. Danskforløb om argumenterende tekster 1. Danskforløb om argumenterende tekster I det følgende beskrives et eksempel på, hvordan man kan arbejde med feedback i et konkret forløb om produktion af opinionstekster tekster i 8. klasse 6. Forløbet

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere