Hvordan får vi Kommuneplanens indhold og strategien til at lykkes? Hvordan kan det enkelte fællesråd involvere sig i byudviklingen?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvordan får vi Kommuneplanens indhold og strategien til at lykkes? Hvordan kan det enkelte fællesråd involvere sig i byudviklingen?"

Transkript

1 Referat af temamøde for fællesrådene Kommuneplanen Side 1 af 8 Kantinen, Bautavej 1, den 29. november 2016 kl Hvordan får vi Kommuneplanens indhold og strategien til at lykkes? Hvordan kan det enkelte fællesråd involvere sig i byudviklingen? TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune Til stede fra Teknik & Miljø: Lone Dannerby Paulsen (LDP) Niels-Peter Mohr (NMP) Lisbeth Ingerslev(LI) Dagsorden: Sekretariatschef i Ledelsessekretariatet Kommuneplanchef Administrativ medarbejder i Ledelsessekretariatet og kontaktperson for fællesrådene (ref.) Velkomst v/ Flemming Larsen, Arbejdsgruppen for fællesrådene To perspektiveringer IDENTITET v/ Lars Bendrup, indehaver af TRANSFORM Ledelsessekretariatet Rådhuset 8100 Aarhus C Telefon: post@mtm.aarhus.dk Direkte lii@aarhus.dk Sag: 15/ Sagsbehandler: Lisbeth Ingerslev LIVEABILITY v/ Morten Bøgebjerg, Managing Consultant, Rambøll Debat og spørgsmål til oplægsholderne Kort pause Kommuneplan 2017 og lokalsamfundsbeskrivelserne v/ Niels-Peter Mohr, Kommuneplanchef, Flemming Larsen, Lystrup- Elsted-Elev Fællesråd, Anders Kjær, Mårslet Fællesråd og Jørgen Halle, Tranbjerg Fællesråd Debat og afslutning v/ Flemming Larsen, Arbejdsgruppen for fællesrådene Tak for i dag

2 Referat: Side 2 af 8 Velkomst v/ Lone Dannerby Paulsen (Afbud fra Flemming Larsen på grund af sygdom) Lone Dannerby Paulsen bød velkommen til de fremmødte. LDP fortalte, at arbejdsgruppen for fællesrådene er med til at planlægge forskellige møder sammen med Kommunen i løbet af året. Dette møde er kommet op at stå i samarbejde med Kommuneplanafdelingen med henblik på at diskutere, hvad planstrategien betyder for jer ude i fællesrådene, og hvordan vi får den omsat. Det er fint at mødes nu, inden der bliver slået søm i, så vi kan inspirere hinanden, før processen kommer for langt i byrådet. Til aftenens møde er inviteret 2 eksperter, der vil komme med et par oplæg om henholdsvis identitet og liveability til fælles inspiration. Bagefter vil Kommuneplanchef Niels-Peter Mohr komme med et oplæg, efterfulgt af oplæg fra Lystrup-Elsted-Elev, Mårslet og Tranbjerg fællesråd. Til sidst vil der være mulighed for debat. To perspektiveringer IDENTITET og LIVEABILITY IDENTITET Hvad forstår vi ved identitet i et boligområde/en bydel/et lokalsamfund i den sammenhængende by/et fritliggende bysamfund? Hvorfor og hvordan skabes den? Kan man overhovedet tale om identitet, når vi hele tiden flytter rundt mellem områderne? Hvilken betydning om nogen har det, at man føler en identitet med sit byområde? v/ Lars Bendrup, arkitekt MAA og indehaver af TRANSFORM (Kontor i Aarhus, undervist på arkitektskolen i Aarhus, har bl.a. være involveret i den nye helhedsplan for Gellerup). Lars Bendrup fortalte om og gav eksempler på, hvad der skaber identitet i byer. LB kom bl.a. ind på, at tendensen er, at vi skal bo tættere og klogere sammen. Fortætning er et nøglebegreb. Byer er ikke statiske. Vi bruger byer meget anderledes i dag, og vi bevæger os mere rundt. Der er mere end nogensinde brug for at definere identitet og dyrke forskellene og finde frem til byernes grund-dna. Lars Bendrups oplæg kan findes på fællesportalen for fællesrådene. LIVEABILITY

3 Hvad forstås ved liveability kan det belyses med nogle danske begreber og eksempler? Hvordan arbejder man helt konkret med at opnå liveability i byplanlægningen og arkitekturen? Ved vi overhovedet noget om, hvilke elementer i en by der opfattes som god kvalitet i forhold til liveability? v/ Morten Bøgebjerg, Managing Consultant, Rambøll Side 3 af 8 Morten Bøgebjerg fortalte om sit arbejde med livabilty, og hvad det betyder. Det har været umuligt at finde et dækkende begreb på dansk, men ifølge en rating foretaget af Rømbøll er god livskvalitet grundliggende standarder som sikkerhed, uddannelse, beskæftigelse, og jo mere disse er på plads, ønsker man livskvalitetselementer som lykke, et godt socialt liv m.v. Det sociale og kulturelle er vigtigt at integrere, når man snakker liveability. Helhedsorientering / overordnet planlægning er vigtigt integreret tænkning/helhedsblikket. Vi kan ikke lave copy paste. Alle byer har egne identifikatorer. Morten Bøgebjergs oplæg kan findes på fællesportalen for fællesrådene. Spørgsmål/svar fra den efterfølgende debat: Sp.: Jeg flyttede til Aarhus fra Herning i 70 erne, og Gellerup var nybygget og havde det hele. Alt var så genialt. Hvad gik galt? Er det myndighederne, der ikke har forstået det. Sv.: Det er svært at forestille sig, at man kan designe en hel bydel. Men man kan godt gøre en forskel med fx skoler. Sv: Det, der skete i Gellerup, er det samme, som sker mange steder i Kina i dag. Man glemmer at tage højde for, at man bygger i et landskabsområde, hvor byggerierne ikke nødvendigvis passer ind. I dag er der ingen herhjemme, der kunne finde på at bygge en bydel uden at have mange interessenter indover. Sp.: De nye byvillaer over for Vericentret med store blokke bagved. Det er lejeboliger og penthouselejligheder, ikke byvillaer. Sv.: I opfordres til at bruge jeres demokratiske stemme. Sp.: Vedr. identitet: Jeg mener, at der er opstået et skel mellem arkitektur nu og før. Det er svært at se nogen form for identitet i nyere byggerier, fx Prismet. Og i London har man bygget et kæmpe glashus klos op ad Tower. Moderne arkitekter jeg forstår dem ikke! Sp.: Vedr. liveability. Mennesker er basis for det, vi gør. Det er det, vi som mennesker ønsker, der er vigtigt. Dengang vores dejlige rådhus blev bygget, havde man glemt at spørge folket. Der skal være et link mellem os og teknikken. Flere af os skal kunne se rigtigheden af det, der sker.

4 Sv.: Jeg er fuldstændig enig. Side 4 af 8 Sv.: Vi er de professionelle. Men det er jer, der skal skrive ned og formulere jeres ønsker. Det er nu, I som borgere har mulighed for at komme til orde. Man kan også stemme anderledes til næste valg. Sp.: Hvad er fællesrådenes rolle i kommuneplanen? Vi (Hasle) har lavet et oplæg om, hvad vi afgrænser som identitet. Vi har bedt medborgere om deres bud. Kan I præcisere, hvordan vi gør det? Hvordan skaber vi en borgerdebat? SV.: Det kan godt være, I tænker, at det er kommunens anliggende, men det er også jeres. Jeres perspektiver er vigtige. I bør tage stafetten og køre jer i stilling til den demokratiske proces. I må tage skeen i egen hånd. Det lyder rigtig godt, det I har sat i gang i Hasle. Sp.: Der findes en publikation fra Realdania, som er et godt værktøj til beskrivelsen. Sp.: Økonomien er underspillet i dit oplæg, fx er der byplansmæssigt kaos på Aarhus Ø. Arkitekterne kan ikke styre det alene. Der må være demokrati og indflydelse. Sp.: Der blev nævnt, at den holistiske sammenhæng er vigtig. I kommunen er man vel netop delt ind i silotænkning? Sv.: Der et godt eksempel fra Manchester, hvor man har lavet mange studier, før man gik i gang med at konstruere løsninger. Flere og flere laver seriøse økonomiske studier i dag. Sv. Der er en stor interesse fra kommuner og også andre. Liveability Lab er et eksempel på, at Aarhus Kommune interesserer sig for det. Der er også større interesse for at komme på kurser for at blive bedre til det. Man ser også, at der etableres parallelopdrag med flere teams, der giver deres bud på en løsning, hvis der skal udvikles noget større med input fra borgere undervejs, inden man beslutter noget endeligt. Efterspørg parallelopdrag noget mere. Ellers bliver det arkitekterne, der bare tegner deres.

5 Side 5 af 8 Kommuneplan 2017 og lokalsamfundsbeskrivelserne Hvad er status for kommuneplanarbejdet, og hvordan ser skabelonen for lokalsamfundsbeskrivelserne ud? v/ Niels-Peter Mohr, Kommuneplanchef NPM fortalte om Planstrategien, der bl.a. skal give perspektiv på klog vækst og bæredygtighed. Der lægges også op til mere inddragelse fra borgerne. Vi skal have fat i områdernes identitet, og det skal gerne give værdi for de mennesker, der bor der. NPM fortalte desuden om overvejelserne med at supplere de kommunale lokalsamfundsbeskrivelser i kommuneplanforslaget med fællesrådenes lokalsamfundsbeskrivelser samlet i et særskilt hæfte. Hæftet bliver i sagens natur ikke en del af den officielle kommuneplan, som byrådet jo er afsender på. Men hæftet kommer til at ligge sammen med kommuneplanen som udtryk for, hvordan I i fællesrådene spejler jeres tanker om fremtidens lokalsamfund i de værdier og retninger for byudviklingen, som byrådet har udstukket i planstrategien. Herved skabes et mødested for den videre dialog. LDP supplerede med at fortælle, at Teknik og Miljøs rådmand har en intension om at lave flere helhedsplaner, hvilket er ressourcekrævende, så der sættes ind, hvor behovet størst. Niels-Peter Mohrs oplæg kan findes på fællesportalen for fællesrådene. Erfaringer med arbejdet med lokalsamfundsbeskrivelserne og dialogen med kommunen i forlængelse af planstrategivedtagelsen v/ Jørgen Andersen (Lystrup-Elsted-Elev Fællesråd, Anders Kjær, Mårslet Fællesråd og Jørgen Halle, Tranbjerg Fællesråd. Lystrup-Elsted-Elev fællesråd v/jørgen Andersen: Jørgen Andersen kom i sit oplæg ind på områdets kvaliteter og udfordringer. En lidt rodet byplanlægning tilbage fra 60 erne har gjort, at der mangler en decideret bymidte. Desuden mangler der mindre boliger.

6 Nogle borgere pendler ud, og andre ind. Det ses som en kvalitet, at der både er boliger og erhverv. Infrastrukturen er god. Beliggenhed på sydvendt skråning, med grønne områder og åbent landskab, der både deler og samler byen. Side 6 af 8 I arbejdet med at involvere borgerne i byens udvikling har man afholdt dialogforum og borgermøder, snakket med elevrådet og etableret høringssvar, og der er nu lavet en lokalsamfundsbeskrivelse, der er blevet positivt modtaget hos Kommunen. Jørgen Andersens oplæg kan findes på fællesportalen for fællesrådene. Tranbjerg Fællesråd v/jørgen Halle Jørgen Halle fortalte, at der er blevet afholdt flere møder for at afklare: Hvad er det for nogle byrum, vi ønsker at gøre noget ved? Fællesrådet har bl.a. afholdt et par borgermøder med kommunens folk med et efterfølgende borgermøde med input fra 60 mennesker fra lokalområdet. Man betalte sig fra at få lavet en model, der blev godt modtaget i byrådet, og en god efterfølgende dialog har givet mulighed for videreudvikling. Jørgen Halles oplæg kan findes på fællesportalen for fællesrådene. Mårslet Fællesråd V/ Poul H. Poulsen Poul H. Poulsen fortalte, at byen er vokset helt naturligt ud mod naturlige hegn fra centrum. Det giver meget bytrafik gennem bymidten. Fællesrådet har altid blandet sig planlægningen og været med til at præge udviklingen. Bl.a. har man givet et bud på helhedsplanen for trafikken, fx et konkret initiativ i form af en trafikring for bløde trafikanter. En dronefilm over Mårslet-området er blevet produceret for bedre at få et overblik over mulighederne. Droneoptagelsen blev efterfølgende vist på mødet. Poul H. Poulsens oplæg kan findes på fællesportalen for fællesrådene. Debat og afslutning Debat:

7 Den efterfølgende debat bar præg af ros og beundring til de 3 fællesråd, der bidrog med oplæg til aftenens temamøde men der var samtidig flere tilkendegivelser af, at ikke alle fællesråd følte sig ordentligt informeret om fristen (den 16. januar) for at indlevere lokalsamfundsbeskrivelserne til Kommunen. (Nogle følte sig nu på bagkant af processen, og at de ikke var blevet ordentligt informeret). Til det blev der svaret, at tidsplanen har været skitseret tidligere men at vi måske ikke har været tydelige nok i udmeldingerne. Der blev også opfordret til, at man holder sig orienteret på Aarhus Kommunes hjemmeside. Datofristen hænger sammen med det videre arbejde med kommuneplanforslaget, som skal frem til byrådet i foråret, men kan godt udskydes. Side 7 af 8 Fristen blev derefter udsat til 1. marts, så flere fællesråd kan nå at bidrage. Konkrete spørgsmål/svar fra debatten: SV.: Lystrup meldte sig på banen med det samme, da de gerne ville i gang. Hovedrammerne kan springes, hvis man kan tænke i helheder og give et bud på, hvordan områderne kan hænge bedre sammen. Vi har ikke mulighed for at øge rammerne, men i hovedstrukturen signaleres der goodwill til, at rammerne kan springes. Vi skal vide, i hvilken retning vi skal, og man skal også have investorerne med. Fællesrådene må meget gerne komme med deres bud. Disse kan desuden være meget forskellige fra område til område. Med hensyn til ideen om et samlet hæfte med indkomne lokalsamfundsbeskrivelser er det kun ment som et forslag. Men det kunne være rigtig spændende. Vi kunne få en ny viden, og det kunne samtidigt give en fornyet interesse for fællesrådene. Vi kan desværre ikke køre samme proces af på alle fællesråd som i Lystrup, Mårslet og Tranbjerg, for det vil kræve flere ressourcer, end vi har til rådighed. Sp.: Vi er lige så forbavset over den korte frist. (Mogens Wohlert, midtbyen). Vi har lavet en meget fyldig kommentar til planstrategiforslaget, hvor vi bad om at kunne få samme service, men vi fik ikke noget svar. Vi startede i 2015, for vi er selvfølgelig interesseret i, hvad der skal ske inden for Ringvejen. Vi ønsker ikke bare mere fortætning, men også en analyse af, hvem der bor der, og hvem der skal bo der fremadrettet. Mennesker skal trives det skal ikke bare være handelskvarterer eller et område, hvor unge drikker sig i hegnet. Mit suk: I har ikke i behandlet os ordentligt. Sv.: Der har faktisk været kommentarer til jer som en del af byrådets endelige vedtagelse af planstrategien. Og der har også været afholdt kursus i, hvordan man kan finde socioøkonomiske oplysninger om sit område.

8 Sp. Der kommer jo en periode, hvor man kan komme med input, høringssvar også som fællesråd. Side 8 af 8 Sv.: Man kan næsten lave en version 2 af samfundsbeskrivelserne som et høringsbidrag. Sp.: Jeg sidder tilbage med fornemmelsen af, at det ikke kan betale sig, når byrådet siger, at det er dette investorerne vil. Sv.: Kommuneplantillægget kan være et godt redskab til at være med til at forandre tingene, men der skal være en god begrundelse, og det skal kunne forklares. Det kan godt betale sig at blande sig, men der er ingen garantier for, hvad byrådet beslutter. De, der blander sig i debatten, får formentlig mest indflydelse. Sp.: Jeg vil gerne opfordre til et tættere samarbejde mellem fællesrådene. Vi er en del af det politiske system, som folk selv har valgt. Det er de arbejdsbetingelser, vi har, men vi kan lære meget af hinanden fællesrådene imellem. Sp.: I lokalplansbeskrivelserne kan det også være vigtigt at skrive, hvad man ikke vil. Tak for i aften.

Aarhus Rådhus d. 11. oktober 2016 kl i værelse 426. TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune

Aarhus Rådhus d. 11. oktober 2016 kl i værelse 426. TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune Aarhus Rådhus d. kl. 15.00 i værelse 426 Mødedeltagere: Arne Nielsen (AN), Harlev Fællesråd Flemming Larsen (FL), Lystrup-Elsted-Elev Fællesråd Johannes Raben-Beck (JRB), Vejlby-Risskov Fællesråd Klaus

Læs mere

Dagsorden 20. september 2017 møde i arbejdsgruppen for fællesrådene:

Dagsorden 20. september 2017 møde i arbejdsgruppen for fællesrådene: Aarhus Rådhus d. kl. 15.00 i værelse 426 Mødedeltagere: Arne Nielsen (AN), Harlev Fællesråd Flemming Larsen (FL), Lystrup-Elsted-Elev-Nye Fællesråd Klaus Bendixen (KB), Hasle Fællesråd Lisbeth Ingerslev

Læs mere

Aarhus Rådhus d. 6. april 2017 kl i værelse 426. TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune

Aarhus Rådhus d. 6. april 2017 kl i værelse 426. TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune Aarhus Rådhus d. kl. 15.00 i værelse 426 Mødedeltagere: Arne Nielsen (AN), Harlev Fællesråd Flemming Larsen (FL), Lystrup-Elsted-Elev Fællesråd Johannes Raben-Beck (JRB), Vejlby-Risskov Fællesråd Klaus

Læs mere

HVAD ER EN HELHEDSPLAN?

HVAD ER EN HELHEDSPLAN? AFTENENS PROGRAM Om baggrunden for Helhedsplanen Hvad er en helhedsplan og hvordan skal den bruges Mårslets første helhedsplan Præsentation af ny lokalsamfundsbeskrivelse Principper for byens udvikling

Læs mere

Referat af møde med ARBEJDSGRUPPEN FOR FÆLLESRÅDENE

Referat af møde med ARBEJDSGRUPPEN FOR FÆLLESRÅDENE Referat af møde med ARBEJDSGRUPPEN FOR FÆLLESRÅDENE Aarhus Rådhus d. kl. 15.00 i værelse 426 Mødedeltagere: Arne Nielsen (AN), Harlev Fællesråd Flemming Larsen (FL), Lystrup-Elsted-Elev Fællesråd Johannes

Læs mere

Udtalelse. Udtalelse til beslutningsforslag om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune

Udtalelse. Udtalelse til beslutningsforslag om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune Udtalelse til beslutningsforslag om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune Side 1 af 6 Konklusion Forslaget om udarbejdelse af en landsbypolitik for Aarhus Kommune har på forskellig vis været

Læs mere

Tilstede: Klaus Bendixen (formand), Jørgen Vesterager, Jesper Rodenberg, Knud Wium Rasmussen, Jesper Bomholt, Steen C. Saabye

Tilstede: Klaus Bendixen (formand), Jørgen Vesterager, Jesper Rodenberg, Knud Wium Rasmussen, Jesper Bomholt, Steen C. Saabye Hasle Fællesråd bestyrelsesmøde: Tid og sted: tirsdag den 5/12, klokken 18.30 i mødelokalet Tilstede: Klaus Bendixen (formand), Jørgen Vesterager, Jesper Rodenberg, Knud Wium Rasmussen, Jesper Bomholt,

Læs mere

DEBAT- OPLÆG REVISION AF ROSKILDES KOMMUNEPLAN ROSKILDE KOMMUNE INVITERER TIL DEBAT

DEBAT- OPLÆG REVISION AF ROSKILDES KOMMUNEPLAN ROSKILDE KOMMUNE INVITERER TIL DEBAT DEBAT- OPLÆG REVISION AF ROSKILDES KOMMUNEPLAN ROSKILDE KOMMUNE INVITERER TIL DEBAT HVAD MENER DU? Byrådet har i januar 2019 besluttet at sende planstrategien 'Fælles Takter' i offentlig høring. Planstrategien

Læs mere

Samarbejdsaftale. Ledelsessekretariatet. Den 24. oktober Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Fællesrådene. 1. Baggrund

Samarbejdsaftale. Ledelsessekretariatet. Den 24. oktober Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Fællesrådene. 1. Baggrund Samarbejdsaftale Ledelsessekretariatet Teknik og Miljø Aarhus Kommune Den 24. oktober 2011 Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og Fællesrådene 1. Baggrund Denne beskrivelse af samarbejdet mellem Aarhus Kommune

Læs mere

Fællesrådenes Formandsmøde d. 29. november TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune

Fællesrådenes Formandsmøde d. 29. november TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune Fællesrådenes Formandsmøde d. 29. november 2018 DAGSORDEN: 1. Ønsker til og muligheder for samarbejde mellem fællesrådene (oplæg v/flemming Larsen) 2. Fællesrådsseminar med politikere og embedsmænd d.

Læs mere

Dagsorden 24. januar 2018 møde i arbejdsgruppen for fællesrådene:

Dagsorden 24. januar 2018 møde i arbejdsgruppen for fællesrådene: Aarhus Rådhus d. kl. 15.00 i værelse 426 Mødedeltagere: Arne Nielsen (AN), Harlev Fællesråd Flemming Larsen (FL), Lystrup-Elsted-Elev-Nye Fællesråd Klaus Bendixen (KB), Hasle Fællesråd Rune H. Meldgaard

Læs mere

Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde

Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde Dato: Tirsdag den 20. sept. 2016, kl. 19.00 Mødested: Tilstede: Afbud: Referent: TMG Halhuset Jens Thomsen, Anders Kjær, Troels Laursen, Lars Munk, Finn Larsen, Margrethe

Læs mere

Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde

Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde Dato: Tirsdag den 23. aug. 2016, kl. 19.00 Mødested: Tilstede: Afbud: Referent: TMG Halhuset Jens Thomsen, Anders Kjær, Troels Laursen, Lars Munk, Finn Larsen, Anette

Læs mere

Referat af møde mellem MTM og fællesrådene

Referat af møde mellem MTM og fællesrådene Referat af møde mellem MTM og fællesrådene Side 1 af 7 Kantinen, Bautavej 1, den 4. oktober 2016 kl. 19.00-22.00 Til stede fra Teknik & Miljø: Erik Jespersen(EJ) Lone Dannerby Paulsen (LDP) Trine Buus

Læs mere

UDVIKLINGSPOLITIK

UDVIKLINGSPOLITIK UDVIKLINGSPOLITIK 2018-2021 3 FORORD INDHOLD FORORD Forord 3 Vision 4 Bæredygtighed og cirkulær kommune 5 Demokrati og borgerinddragelse 6 Erhvervslivets herunder turisterhvervets - vilkår 7 Helhedssyn

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere

Indledning Forslag til Kommuneplan 2017 har være i offentlig høring i perioden 14. juni - 4. september 2017.

Indledning Forslag til Kommuneplan 2017 har være i offentlig høring i perioden 14. juni - 4. september 2017. Forslag til Kommuneplan 2017 Opfølgning på offentlig høring Indledning Forslag til Kommuneplan 2017 har være i offentlig høring i perioden 14. juni - 4. september 2017. Sammen med forslag til Kommuneplan

Læs mere

Arkitektur i Gladsaxe. oplæg til arkitekturguide

Arkitektur i Gladsaxe. oplæg til arkitekturguide Arkitektur i Gladsaxe oplæg til arkitekturguide Indhold Baggrund 3 Guidens formål 5 Skitse til indhold 7 Skitse til arbejdsplan 9 2 Baggrund Lige siden 1997, hvor arkitektonisk kvalitet blev tilføjet i

Læs mere

Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Vejgaard

Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Vejgaard Punkt 6. Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Vejgaard 2019-020527 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at godkender igangsætning af ovennævnte fordebat i perioden 26.

Læs mere

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse Firskovvejområdet fornyelse - intensivering - omdannelse 07. november 2017 Temadrøftelse i Byplanudvalget 1 Program Velkomst v./ Bjarne Holm Markussen, LTK Firskovvej fornyelse og intensivering v./ Trine

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Planstrategi 2011 og Kommuneplan 2013

Planstrategi 2011 og Kommuneplan 2013 Årligt møde med Fællesrådene 5. oktober 2010 Århus Kommune Planlægning og Byggeri Lisbeth Errboe Svendsen Planstrategi 2011 og Kommuneplan 2013 Lidt om lovgrundlaget Om Kommuneplan 2009 Opgaver i perioden

Læs mere

Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2017

Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2017 Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2017 Intro I virksomhedsplanen for 2017 klargør og synliggør vi, hvad Ledelsessekretariatet har fokus på i 2017. Vi følger løbende

Læs mere

Velkommen til borgermøde om Planstrategi 2015

Velkommen til borgermøde om Planstrategi 2015 Velkommen til borgermøde om 27. oktober 2015 Formål Først og fremmest sige tak for jeres bidrag Fortælle om Byrådets Fremhæve det væsentlige i strategien Mulighed for høringssvar Opfølgning på Planstrategi

Læs mere

Årsberetning Integrationsrådet

Årsberetning Integrationsrådet Årsberetning 2017 Integrationsrådet ÅRSBERETNING 2017 Integrationsrådet FORORD 3 VISIONEN 2014-2017 4 INTEGRATIONSRÅDETS MØDER I 2017 4 AKTIVITETER I 2017 5 INTEGRATIONSRÅDETS MEDLEMMER 2014 2017 9 2 FORORD

Læs mere

Forslag til Kommuneplan 2017 Offentlig høring

Forslag til Kommuneplan 2017 Offentlig høring Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 23. marts 2017 Forslag til Kommuneplan 2017 Offentlig høring Forslag til Kommuneplan 2017 fremlægges i offentlig høring

Læs mere

Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009

Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009 7.05.2009 Evaluering af borgerdialog i forbindelse med forslag til Kommuneplan 2009 debatmøde 9. marts 2009 Cafémetoden er valgt som den gennemgående metode. Metoden er kendetegnet ved en høj grad af deltagerinvolvering

Læs mere

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune

Notat. KULTUR OG BORGERSERVICE Borgerservice og Biblioteker Aarhus Kommune Notat Emne: Proces for politik for Borgerservice og Biblioteker skitse for borgermøder i foråret 2014 Til: Kulturudvalgsmødet d. 1. april 2014 Kopi til: Side 1 af 5 Proces for politik for Borgerservice

Læs mere

Planlægning i Vejle. - En anderledes tilgang til kommuneplan og planstrategi

Planlægning i Vejle. - En anderledes tilgang til kommuneplan og planstrategi Planlægning i Vejle - En anderledes tilgang til kommuneplan og planstrategi Af plan, Teknik & Miljø, oktober 2018 Præsentation I Hvem er jeg Christoffer Aagaard Melson Byrådsmedlem (V) siden 2013 Udvalg:

Læs mere

Bilag: Kommentarer vedr. uhensigtsmæssige påvirkninger af Allébyen og manglende investering i byliv og bykvalitet

Bilag: Kommentarer vedr. uhensigtsmæssige påvirkninger af Allébyen og manglende investering i byliv og bykvalitet Bilag: Kommentarer vedr. uhensigtsmæssige påvirkninger af Allébyen og manglende investering i byliv og bykvalitet Foretræde for Teknisk Udvalg vedr. lokalplan 1031 Mandag d. 23. maj kl. 18.09 Kamilla Gumede,

Læs mere

Referat af fællesrådsseminar 2017 Aarhus Rådhus d. 3. marts 2017 kl i kantinen

Referat af fællesrådsseminar 2017 Aarhus Rådhus d. 3. marts 2017 kl i kantinen Referat af fællesrådsseminar 2017 Aarhus Rådhus d. 3. marts 2017 kl. 17.30 i kantinen Side 1 af 9 Lisbeth Ingerslev, Teknik og Miljø, Ledelsessekretariatet (referent) Aftenens program: Del 1 Formøde 17.30-18.00

Læs mere

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse

Firskovvejområdet. fornyelse - intensivering - omdannelse Firskovvejområdet fornyelse - intensivering - omdannelse 07. november 2017 Temadrøftelse i Byplanudvalget 1 Program Velkomst v./ Trine Schreiner Tybjerg, LTK Firskovvej fornyelse og intensivering v./ Trine

Læs mere

BRØNDERSLEV KOMMUNE. Fordebat Fremtidens. Lokalplan 01-C Fremtidens Banegårdsplads

BRØNDERSLEV KOMMUNE. Fordebat Fremtidens. Lokalplan 01-C Fremtidens Banegårdsplads BRØNDERSLEV KOMMUNE Lokalplan 01-C-25.01 Fremtidens Banegårdsplads Fordebat Fremtidens Banegårdsplads Høringsperiode 8. november 2017 til 8. december 2017 Planerne for Banegårdspladsen er udsendt i fordebat

Læs mere

Referat af møde mellem MTM og fællesrådene

Referat af møde mellem MTM og fællesrådene Referat af møde mellem MTM og fællesrådene Side 1 af 11 Bautavej 1, den 10. oktober 2017 kl. 19.00 i kantinen Til stede fra Teknik & Miljø: Lone Dannerby Paulsen (LDP) Michael Johansson(MJ) Niels-Peter

Læs mere

Strategi for Lokal Udvikling Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted

Strategi for Lokal Udvikling Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted Strategi for Lokal Udvikling 2018-2020 Thisted Kommune, Asylgade 30, 7700 Thisted 99171717 - lese@thisted.dk - www.thisted.dk - CVR 2918 9560 Indhold Forord... 3 Sammenhængskraft...4 Strategi for Thisted

Læs mere

Planstrategi som ny vækstskaber NIELS ÅGESEN

Planstrategi som ny vækstskaber NIELS ÅGESEN Planstrategi som ny vækstskaber NIELS ÅGESEN 02.04.2014 Men hvad skaber vækst? Men hvad skaber vækst? Hvordan bruger vi vores planstrategi? Men hvad skaber vækst? Hvordan bruger vi vores planstrategi?..så

Læs mere

Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej

Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 30. januar 2017 Omdannelse af erhvervsområde ved Arresøvej og Lystrupvej Dette materiale omhandler et område nær dig. Området er udlagt til byomdannelse i

Læs mere

ELEV BAKKE Et perspektivareal med unik beliggenhed

ELEV BAKKE Et perspektivareal med unik beliggenhed ELEV BAKKE Et perspektivareal med unik beliggenhed Det 140 HA store perspektivareal på Elev Bakke har en unik beliggenhed tæt på skov og sø, eksisterende by og store infrastrukturelle tiltag; letbanen

Læs mere

Emner til Planstrategi 2018

Emner til Planstrategi 2018 Emner til Planstrategi 2018 Til Planstrategi 2018 foreslås fire hovedemner med en række underpunkter, der evt. kan justeres undervejs i processen. I det nedenstående vil underpunkterne blive uddybet. By

Læs mere

OPLÆG OM PLANLÆGNING I KOLT-HASSELAGER HELLE KALLESØ, PLAN, AARHUS KOMMUNE

OPLÆG OM PLANLÆGNING I KOLT-HASSELAGER HELLE KALLESØ, PLAN, AARHUS KOMMUNE OPLÆG OM PLANLÆGNING I KOLT-HASSELAGER 30.10.2018 HELLE KALLESØ, PLAN, AARHUS KOMMUNE Dagsorden Lokalsamfundet Kolt-Hasselager og lidt om hvorfor det er mig, der er kommet i dag Planhierarkiet Den historiske

Læs mere

Forslag til Planstrategi offentlig høring

Forslag til Planstrategi offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 24. september 2015 Forslag til Planstrategi 2015 - offentlig høring Fremlæggelse af Forslag til Planstrategi

Læs mere

Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde

Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde Dato: Tirsdag den 25. okt. 2016, kl. 19.00 Mødested: Tilstede: Afbud: Referent: TMG Halhuset Anders Kjær, Anette Poulsen, Finn Larsen, Poul Håkon Poulsen, Carsten

Læs mere

strategi for nærdemokrati

strategi for nærdemokrati strategi for nærdemokrati i Slagelse Kommune 2009 Slagelse Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuspladsen 11, 4200 Slagelse Tlf. 58 57 36 00 slagelse@slagelse.dk Visionen brandmen.dk Slagelse Kommune vil

Læs mere

NETVÆRKSMØDE BYUDVIKLING & MOBILITET DEN 3. MAJ 2018 INTROMØDE

NETVÆRKSMØDE BYUDVIKLING & MOBILITET DEN 3. MAJ 2018 INTROMØDE NETVÆRKSMØDE BYUDVIKLING & MOBILITET DEN 3. MAJ 2018 INTROMØDE MN DAGENS PROGRAM Velkommen Hvem er vi? Formålet med netværket Fremtidens udfordringer Mulige temaer til diskussion Hvad får du ud af netværket

Læs mere

Byudvikling i Nørresundby

Byudvikling i Nørresundby Byudvikling i Nørresundby Borgermøde tirsdag d. 2. oktober 2018 kl. 16.30-18.30 på Gl. Lindholm Skole Dagsorden 16:30 Velkommen v/rådmand Hans Henrik Henriksen 16:40 Baggrund for mødet og intro til temaworkshops

Læs mere

Referat af fællesrådsseminar 2016 Aarhus Rådhus d. 3. marts 2016 kl i kantinen

Referat af fællesrådsseminar 2016 Aarhus Rådhus d. 3. marts 2016 kl i kantinen Referat af fællesrådsseminar 2016 Aarhus Rådhus d. 3. marts 2016 kl. 17.30 i kantinen Side 1 af 12 Lisbeth Ingerslev, Teknik og Miljø, Ledelsessekretariatet (referent) TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet

Læs mere

Arkitekturpolitik skaber lokal identitet i en global verden

Arkitekturpolitik skaber lokal identitet i en global verden Arkitekturpolitik skaber lokal identitet i en global verden Oplæg ved ARKITEKTURPOLITISK KONFERENCE Dansk Arkitektur Center 5. december 2008 v/ Helle Juul Kristensen Planlægger, cand. mag. Cittaslow-koordinator

Læs mere

Vi udvikler VEJGAARD. sammen. Borgermøde om byudvikling, 21. maj DEBAT 26. april maj 2019

Vi udvikler VEJGAARD. sammen. Borgermøde om byudvikling, 21. maj DEBAT 26. april maj 2019 Vi udvikler VEJGAARD sammen Borgermøde om byudvikling, 21. maj 2019 DEBAT 26. april - 29. maj 2019 19:00 Velkomst ved Rådmanden 19:10 Præsentation af temaer til debat 19:20 Oplæg, Samrådets arbejdsgrupper

Læs mere

Høringssvar vedr. Kommuneplanstrategi offentlig høring

Høringssvar vedr. Kommuneplanstrategi offentlig høring Økonomiforvaltningen Center for Byudvikling Att. Marc Jørgensen Sundholmsvej 8 2300 København S E-mail ZH3T@okf.kk.dk www.avlu.dk Høringssvar vedr. Kommuneplanstrategi 2014 - offentlig høring Amager Vest

Læs mere

Velkommen til Anebjergspillet

Velkommen til Anebjergspillet Velkommen til Anebjergspillet Bo Riis Duun Arkitekt MAA GBL Gruppen for by & landskabsplanlægning aps, Kolding Formål med spillet: at omsætte planstrategiens visioner til virkelighed at skabe en ny form

Læs mere

Skabelon for udvikling af borgerplaner

Skabelon for udvikling af borgerplaner Skabelon for udvikling af borgerplaner Alle lokalsamfund er forskellige, både hvad angår størrelse, ressourcer og behov. Derfor er der ikke én bestemt måde at lave en borgerplan på. Det vigtigste er, at

Læs mere

Låsby Vokser. Proces Strukturplan for borgerinddragelse

Låsby Vokser. Proces Strukturplan for borgerinddragelse Låsby Vokser Strukturplan Procesbeskrivelse for Klankballevej Proces Strukturplan for borgerinddragelse for Klankballevej Indholdsfortegnelse Tidslinje Baggrund Omfang Tidsplan Hjemmeside Låsby Vokser

Læs mere

Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2016

Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2016 Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2016 Intro I virksomhedsplanen for 2016 klargør og synliggør vi, hvad Ledelsessekretariatet mere konkret har fokus på i 2016.

Læs mere

Forslag til Planstrategi 2019 Offentlig høring

Forslag til Planstrategi 2019 Offentlig høring Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 19. marts 2019 Forslag til Planstrategi 2019 Offentlig høring Fremlæggelse af Forslag til Planstrategi 2019

Læs mere

Sølvgades Skole. Referat af SKOLEBESTYRELSESMØDE. Tirsdag d. 13.01.2015 kl. 17.00 19.30

Sølvgades Skole. Referat af SKOLEBESTYRELSESMØDE. Tirsdag d. 13.01.2015 kl. 17.00 19.30 Referat af SKOLEBESTYRELSESMØDE Tirsdag d. 13.01.2015 kl. 17.00 19.30 Til stede: Nina Alleslev, Signe Christensen, Thomas Pinndal, Jonas Alstrøm, Barabara Budtz Haller, Kim Paulsen, Pia Sandager, Lone

Læs mere

Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse

Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse Konsulentvirksomhed Økonomi og Ledelse Niels Pedersen er skolebestyrelsesmedlem og mødes med kommunalpolitikerne for at diskutere trafiksikkerhed. Kirsten Poulsen er lokalrådsformand og søger penge fra

Læs mere

HØJHUS HERNING+ Indkaldelse af idéer og forslag HERNING + til arbejdet med planlægningen af en op til 78 meter høj bygning på Sygehusgrunden i Herning

HØJHUS HERNING+ Indkaldelse af idéer og forslag HERNING + til arbejdet med planlægningen af en op til 78 meter høj bygning på Sygehusgrunden i Herning HERNING + 78 meter 55 meter FORELØBIG ILLUSTRATION HØJHUS HERNING+ Indkaldelse af idéer og forslag til arbejdet med planlægningen af en op til 78 meter høj bygning på Sygehusgrunden i Herning 16. maj 2019

Læs mere

U R B A N L A B K O N F E R E N C E R O G E K S P E R I M E N T E R

U R B A N L A B K O N F E R E N C E R O G E K S P E R I M E N T E R U R B A N L A B Hvordan lærer vi af udfordringerne med udvikling af fremtidens planlægning? Hvordan lærer vi af hinandens fejl? Vi vil finde værktøjer til at skabe byrum, de både er interessante for borgerne

Læs mere

Endelig vedtagelse af Forslag til Tillæg til Højhuspolitik for Aarhus Kommune for et område i midtbyen Tillæg nr. 99 til Kommuneplan 2013.

Endelig vedtagelse af Forslag til Tillæg til Højhuspolitik for Aarhus Kommune for et område i midtbyen Tillæg nr. 99 til Kommuneplan 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 16. november 2017 Tillæg til højhuspolitikken for et område i midtbyen Endelig Endelig vedtagelse af Forslag til Tillæg til Højhuspolitik

Læs mere

Oplæg i Vordingborg Kommune 30. oktober Lokalrådsformand Anders Riberholt Henriksen og Direktør Hanne Ahrens

Oplæg i Vordingborg Kommune 30. oktober Lokalrådsformand Anders Riberholt Henriksen og Direktør Hanne Ahrens Oplæg i Vordingborg Kommune 30. oktober 2018 Lokalrådsformand Anders Riberholt Henriksen og Direktør Hanne Ahrens Program Nærdemokrati i Silkeborg Kommune Kodeks for godt nærdemokrati Nærdemokratiudvalg

Læs mere

FAVRSKOV4REN STRATEGI OG VISION

FAVRSKOV4REN STRATEGI OG VISION FAVRSKOV4REN STRATEGI OG VISION 2 INDHOLD 4 6 8 12 14 15 1. FAVRSKOV4REN STRATEGI OG VISION 2. INDSATSOMRÅDER 3. FREMTIDIGE MULIGHEDER 4. SAMARBEJDE MED FAVRSKOV KOMMUNE 5. ORGANISERING 6. KONTAKTOPLYSNINGER

Læs mere

Byen som vækstdriver. Bente Lykke Sørensen Arealudviklingschef 8. maj 2013. Arealudvikling Aarhus Teknik og Miljø Aarhus Kommune

Byen som vækstdriver. Bente Lykke Sørensen Arealudviklingschef 8. maj 2013. Arealudvikling Aarhus Teknik og Miljø Aarhus Kommune Byen som vækstdriver Bente Lykke Sørensen Arealudviklingschef 8. maj 2013 Globale trends/mega trends Urbaniseringen ( ) handler om tilgængelighed til arbejdspladser og uddannelse. Arbejdspladserne placerer

Læs mere

BYDELSPLAN FOR HERFØLGE

BYDELSPLAN FOR HERFØLGE BYDELSPLAN FOR HERFØLGE VELKOMMEN! PROGRAM Kl. 13.00 Velkomst Kl. 13.20 Præsentation af Bydelsplaner v. Casper Toftholm Kl. 14.00 Workshop I Herfølges Egenart Kl. 15.00 Kaffepause Kl. 15.25 Workshop II

Læs mere

Grønt Råd Planstrategi 2015 26. november 2015 Navn / stilling / oplæg Bæredygtighed Planstrategi hvad er grundlaget og rammerne Forholdet til Visionen Temaer i Planstrategi 2015 Erhverv Uddannelse Trafik

Læs mere

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE

GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1. Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE GRUNDLÆGGENDE LEDERUDDANNELSE UNG 1 Foto: Bernt Nielsen KURSUSMATERIALE INDLEDNING FDFs Grundlæggende lederuddannelse består af forskellige moduler, der er forsøgt tilpasset de forskellige målgrupper,

Læs mere

Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde

Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde Mårslet Fællesråd, Referat fra FU-møde Dato: Tirsdag den 13. juni. 2017, kl. 19.00 Mødested: Tilstede: Afbud: Referent: Plejeventeret Kildevang Anders Kjær, Anette Poulsen, Poul Håkon Poulsen, Jens Thomsen,

Læs mere

Helle Øst Udviklingsråd

Helle Øst Udviklingsråd Referat smødet Dato: 30. januar 2012 kl. 19.00 Sted: Fåborg, Fåborghus Deltagere: Troels Sandager, Jesper Christiansen, Connie Ibsen, Birthe Skovbjerg Jens Peter Christensen, Lars Bo Niels Jørgen Nielsen,

Læs mere

Mandag d. 21. marts 2011 kl. 19-21.30 Idrætshøjskolen Vejlby Centervej 51 82 8240 Risskov

Mandag d. 21. marts 2011 kl. 19-21.30 Idrætshøjskolen Vejlby Centervej 51 82 8240 Risskov Deltagere: Aarhus Kommune v. rådmand Marc Perera Christensen Aarhus Kommune v. driftsansvarlig for de udendørs anlæg Rikke Schultz Aarhus Kommune v. projektleder for U21 Aarhus Kommune Peter Vestergaard

Læs mere

At tage lederskab og udvikle en By. Indlæg 2. marts 2015 Århus Konference perspektivering v. Mette Lis Andersen

At tage lederskab og udvikle en By. Indlæg 2. marts 2015 Århus Konference perspektivering v. Mette Lis Andersen At tage lederskab og udvikle en By Indlæg 2. marts 2015 Århus Konference perspektivering v. Mette Lis Andersen At udvikle sin by Kræver Lederskab og retning Viden, vision og mål Mod, vilje og stålsathed

Læs mere

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01

Kort fortalt. Forslag til Landsplanredegørelse Layout_ indd :53:01 Kort fortalt Forslag til Landsplanredegørelse 2013 Layout_20130819.indd 1 19-08-2013 12:53:01 Danmark i omstilling Hvordan kan byer og landdistrikter udvikles, så vi udnytter vores arealer bedst muligt

Læs mere

Borgermøde Helhedsplan Skørping

Borgermøde Helhedsplan Skørping Borgermøde Helhedsplan Skørping Velkommen Program 18:00 Velkomst og mad 18:05 Oplæg om baggrunden for helhedsplanen 18:20 Hvad har man gjort andre steder? 18:40 Oplæg til gruppearbejde 18:45 Gruppearbejde

Læs mere

Afdelingsarkitekt Teknik og Miljø 25. februar 2014

Afdelingsarkitekt Teknik og Miljø 25. februar 2014 Kommuneplanlægning l 2014-20172017 AAA Niels-Peter Mohr Niels Peter Mohr Afdelingsarkitekt Teknik og Miljø 25. februar 2014 Baggrund - Kommuneplan 2009 og 2013 AAA - Byrådskonferencer og budgetforhandlinger

Læs mere

Et bedre plangrundlag for Ø-gadekvarteret, Aarhus Midtby

Et bedre plangrundlag for Ø-gadekvarteret, Aarhus Midtby Plan Karen Blixens Boulevard 7, 8220 Brabrand 28. januar 2019 Et bedre plangrundlag for Ø-gadekvarteret, Aarhus Midtby Denne høring er et oplæg til debat om ændring af kommuneplanens rammer for Ø-gadekvarteret.

Læs mere

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET

UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET UDVALGSPOLITIK FOR PLAN- OG BOLIGUDVALGET Udvalgspolitik for plan og boligudvalget 2014 Baggrund Denne udvalgspolitik for Plan- og Boligudvalget er skabt i fællesskab af politikere, samarbejdspartnere

Læs mere

Appetitvækker !VISIONS!SPILLET!

Appetitvækker !VISIONS!SPILLET! Ressourcer 1 fælles spilleplade som facilitator styrer. Helst stor. 1 spilleplade til hver deltager i A4. 32 brikker til stor spilleplade eller 32 kortnåle til A4/A3 på pap. 3 flag 3-5 hoveder - gerne

Læs mere

Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Nørresundby

Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Nørresundby Punkt 5. Godkendelse af fordebat til kommuneplantillæg. Byudviklingsplan for Nørresundby 2019-025285 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at godkender igangsætning af ovennævnte fordebat i perioden

Læs mere

KVALITET OG KVALITETSUDVIKLING I BØRN OG UNGE

KVALITET OG KVALITETSUDVIKLING I BØRN OG UNGE PJECE TIL FORÆLDREREPRÆSENTANTER I BESTYRELSER KVALITET OG KVALITETSUDVIKLING I BØRN OG UNGE SOM FORÆLDER KAN DU TAGE DEL I ARBEJDET MED FORTSAT AT SIKRE OG UDVIKLE KVALITETEN I BØRN OG UNGES SKOLER, DAG-

Læs mere

INDHOLD. TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune. Punkt 4 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 24. april Notat til Teknisk Udvalg

INDHOLD. TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune. Punkt 4 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 24. april Notat til Teknisk Udvalg Notat til Teknisk Udvalg Side 1 af 9 Forslag til Kommuneplan 2017 offentlig høring KONKLUSION Dette notat indkredser de emner byrådet den 5. april ønskede drøftet under udvalgsbehandlingen. Dernæst præsenteres

Læs mere

Lidt om Furesø Kommune. Susanne Birkeland Dabyfo-møde den

Lidt om Furesø Kommune. Susanne Birkeland Dabyfo-møde den Lidt om Furesø Kommune Susanne Birkeland Dabyfo-møde den 28-01-2015 Furesø Kommune 20 km fra København Sammenlagt af Farum og værløse kommuner med lige mange indbyggere Nu 39.057 indbyggere = 362 flere

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Bemærkninger til høringssvar vedr. høring af Planstrategi 2018

Bemærkninger til høringssvar vedr. høring af Planstrategi 2018 BY, ERHVERV OG MILJØ Dato: 6. november 2018 Tlf. dir.: 7230 9541 E-mail: tarb@balk.dk Kontakt: Tarra Jane Sandemann Butler Sagsid: 01.02.03-P22-1-18 Bemærkninger til høringssvar vedr. høring af Planstrategi

Læs mere

Forslag til lavere og tættere bebyggelsesplan i Lisbjerg

Forslag til lavere og tættere bebyggelsesplan i Lisbjerg Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8000 Aarhus C 2. marts 2018 Forslag til lavere og tættere bebyggelsesplan i Lisbjerg Dette materiale omhandler et område nær dig. Aarhus Byråd har vedtaget en Udviklingsplan

Læs mere

Velkommen til borgertopmøde

Velkommen til borgertopmøde Velkommen til borgertopmøde Velkomst v. Thomas Kastrup-Larsen Borgmester i Aalborg Kommune Introduktion v. Tine Gøtzsche Borgertopmødets konferencier DNA Aalborg handler om Hvem vi er, og hvor vi gerne

Læs mere

Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2015

Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2015 Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2015 Intro 2015 er helt generelt kendetegnet ved at være året, hvor vi skal konsolidere det nye Ledelsessekretariat som en del

Læs mere

Referat fra 3. møde torsdag d. 17. december 2015

Referat fra 3. møde torsdag d. 17. december 2015 Referat fra 3. møde torsdag d. 17. december 2015 1. Velkommen og siden sidst Yassine byder velkommen og gennemgår dagsordenen Siden sidst: Yassine har holdt oplæg for Sølyst-skolen med fokus på hvad ungebyrådet

Læs mere

Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og fællesrådene

Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og fællesrådene Side 1 af 11 Samarbejdet mellem Aarhus Kommune og fællesrådene TEKNIK OG MILJØ Ledelsessekretariatet Aarhus Kommune 1. Baggrund I marts 2017 blev samarbejdsaftalen mellem Aarhus Kommune og fællesrådene

Læs mere

Visionen (organisationens) gemmer vi til en anden dag. Den er stadig under udviklinging, og det er ok. Events og kommunikation.

Visionen (organisationens) gemmer vi til en anden dag. Den er stadig under udviklinging, og det er ok. Events og kommunikation. REFERAT Bestyrelsesmøde 5 / workshop Dato: 10.03.2009 Sted: Schleppegrellsgade 2, 1. Tv. Tid: 19.00 Tilstede: Klaus E. Jørgensen (KEJ), Ida K. F. Tinning (IKFT), Marianne Filtenborg (MF), Karin Elkjær

Læs mere

Formands beregning i Revalideringsfaggruppen 6.april 2017 i Odense

Formands beregning i Revalideringsfaggruppen 6.april 2017 i Odense Formands beregning i Revalideringsfaggruppen 6.april 2017 i Odense 1. Velkommen til generalforsamling i Revalideringsfaggruppen 2017 Mit navn er Hanne Poulsen, jeg er formand for faggruppen Som faggruppeformand

Læs mere

Inspirationsmøde om arbejdet i SFOforældreråd. 1. Velkomst ved Morten Bowman, Formand for ÅFO

Inspirationsmøde om arbejdet i SFOforældreråd. 1. Velkomst ved Morten Bowman, Formand for ÅFO Inspirationsmøde om arbejdet i SFOforældreråd 1. Velkomst ved Morten Bowman, Formand for ÅFO ÅFO er interesseorganisation for forældre i Århus med børn i dagtilbud, SFO og klub. Vi varetager forældrenes

Læs mere

Guide for studerende Mentorordningen på Biologisk Institut

Guide for studerende Mentorordningen på Biologisk Institut Guide for studerende Mentorordningen på Biologisk Institut 1 Kære studerende! Du sidder nu med en Guide for studerende, som gerne skulle give dig et godt overblik over, og forståelse af, mentorordningen

Læs mere

ET UNDERVISNINGSFORLØB I MINECRAFT OM PLANLÆGNING AF FREMTIDENS BÆREDYGTIGE BY

ET UNDERVISNINGSFORLØB I MINECRAFT OM PLANLÆGNING AF FREMTIDENS BÆREDYGTIGE BY ELEVVEJLEDNING REGNEN KOMMER! ET UNDERVISNINGSFORLØB I MINECRAFT OM PLANLÆGNING AF FREMTIDENS BÆREDYGTIGE BY Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse af forløbet Regnen

Læs mere

Storbylandsby II, Halmstadgade 11 på Christiansbjerg

Storbylandsby II, Halmstadgade 11 på Christiansbjerg Planafdelingen Kalkværksvej 10, 8100 Aarhus C 2. marts 2017 Storbylandsby II, Halmstadgade 11 på Christiansbjerg Dette materiale omhandler et område nær dig. Området ligger i den sydlige del af Skejby

Læs mere

Velkommen hjem i Minecraft

Velkommen hjem i Minecraft Et undervisningsforløb om fremtidens bolig / Håndværk og design/dansk 5.-8. klasse / Lærervejledning Velkommen hjem i Minecraft Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse

Læs mere

Glostrup Kommunalbestyrelse har på sit møde den 10. april 2013 endeligt vedtaget: Udviklingsstrategi 2012 Glostrup en sund by i bevægelse

Glostrup Kommunalbestyrelse har på sit møde den 10. april 2013 endeligt vedtaget: Udviklingsstrategi 2012 Glostrup en sund by i bevægelse Glostrup Kommunalbestyrelse har på sit møde den 10. april 2013 endeligt vedtaget: Udviklingsstrategi 2012 Glostrup en sund by i bevægelse Udviklingsstrategien er det øverste styringsdokument for den samlede

Læs mere

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan

Referat. 17, stk. 4 - udvalg Helhedsplan Referat Mødedato: Mødetidspunkt: 19:00 Sted: Byrådssalen i Møde slut: Fraværende: 1 Indholdsfortegnelse Pkt. Overskrift Side 23 Godkendelse af dagsorden 3 24 Opsamling på byvandring og anbefalinger 4 25

Læs mere

SOCIAL PRAKSIS. i byggeriet

SOCIAL PRAKSIS. i byggeriet social praksis _ Perspektiver på byggeriets problematikker _ MAGASIN BENSPÆND _ s. 27 SOCIAL PRAKSIS i byggeriet INTERVIEW med forsker Erik Axel, Center for ledelse i byggeriet / RUC Selvfølgelig skal

Læs mere

Formål med undersøgelsen

Formål med undersøgelsen Formål med undersøgelsen I august-september 2015 gennemførte Center for Byudvikling (Økonomiforvaltningen) i samarbejde med Københavns Borgerpanel en spørgeskemaundersøgelse blandt københavnerne om deres

Læs mere

Referat. Bruger- og pårørenderådet ved Skovstjernen

Referat. Bruger- og pårørenderådet ved Skovstjernen Referat Bruger- og pårørenderådet ved Skovstjernen Mødeleder: Anni Referent: Preben Dato: Udsat fra onsdag den 22. til den 29. august 2018 Tidspunkt: kl. 17.30-19.30 Sted: Fælleshuset, Skovstjernen Deltagere:

Læs mere

Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen. Afslaget begrundes bl.a.

Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen. Afslaget begrundes bl.a. 15105 Bæredygtig byudvikling, Mårslet Syd Emne: Fortræde for Teknisk Udvalg Dato: 08-05-2017 Aarhus Kommune har afvist at optage det fremsendte udviklingsområde (benævnt 30 og 71 på bilag 12) i kommuneplanen.

Læs mere

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe

Silkeborgegnens Lokale AktionsGruppe Silkeborg Kommune Teknik- og Miljøafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg Sendt via hjemmesiden under Din mening og pr. e-mail til teknikogmiljoe@silkeborg.dk Kirsten Kruckow Sorringvej 77, Voel 8600 Silkeborg

Læs mere