Driver analyse af dybe energirenoveringer i bygninger med ejer/lejer problematik

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Driver analyse af dybe energirenoveringer i bygninger med ejer/lejer problematik"

Transkript

1 Driver analyse af dybe energirenoveringer i bygninger med ejer/lejer problematik Peter Kjærgaard Svendsen, SE Tobias Møller Ruby, SE Følgende oplæg fungerer som del af PSO projektet Incitamentsstruktur for energibesparelser i erhvervsbygninger med lejemål. 1. Introduktion For at kunne skabe helhedsorienterede energiløsninger er det væsentligt, at kunne anskue bygningen som et hele og ikke på komponentniveau. På den baggrund er det essentielt, at lejerne køber ind på projektet. Det skal derfor gennemføres et studie af lejernes drivere. Dette gælder både på de konkrete pilotbygninger, men ligeledes markedet generelt. Studiet skal afdække, hvad lejerne gerne vil opnå for at blive en medspiller. Er det omkostningsreduktion, forbedret indeklima, branding aspekter eller andre faktorer der er afgørende for deres deltagelse, og hvordan ser de deres rolle i et finansieringsaspekt? Hertil kommer lejers risikovillighed og eksempelvis behovet for garantistillelse for opnåede besparelser. I naturlig forlængelse heraf, skal ejers drivere kortlægges. Hvorfor er energirenovering en relevant indsats i deres daglige virke og hvordan indgår det i deres strategiske udvikling af ejendomsporteføljen? Er det øgede lejeindtægter, øget ejendomsattraktivitet (med formodet reduceret tomgang til følge), branding, et værktøj til at komme i tættere dialog med lejer eller andre parametre der driver investeringsvilligheden? Hertil kommer betragtninger om, hvad ejer ser som den gode investering og villighed og holdning til garantistillelse for opnåede energibesparelser eller commissioningsmodeller. Dette oplæg beskriver således en analyse af de væsentlige drivere, med udgangspunkt i driver/barriere listen i bilaget, for følgende segmenter: Tabel 1 - Segmentering af aktører i ejer/lejer problematik Ejendoms Ejendomsejer Lejer administrator Erhverv Butikscentre Lejeboliger Analysespørgsmål Analysen tager udgangspunkt i følgende analysespørgsmål; 1. Hvilke væsentlige drivere har indflydelse på energirenoveringen af lejede bygninger med udgangspunkt i forskellige segmenters synspunkt? 2. Hvilke væsentlige barrierer har indflydelse på energirenoveringen af lejede bygninger med udgangspunkt i forskellige segmenters synspunkt? 3. Hvilke forventninger har de enkelte segmenter til fordeling af finansiering, risko og udbytte fra energiforbedringer hvis de har nogen?

2 2. Drivere og barriere for energirenoveringer Nedenstående tabel skitser de mulige drivere og barriere som der opstår i forbindelse med energirenoveringer i bygninger. Disse danner udgangspunkt for analysen og anvendes i både interviews og i spørgeskemaet. Lejer Drivere Bæredygtighed / klima (personligt niveau) Samfundsansvar - understøtte national/ internationale lovgivning (samfundsniveau) Reducere energi omkostninger Reducer fremtidig vedligeholdelse Komfort / indeklima forbedringer Forbedre bygningens stand Reducere netto omkost. (husleje + energi + vedlig.) Reducere volatilitet i forhold til prisstigninger og afgifter Løsningens synlighed og story telling aspekt Muligheden for tilskud Mulighed for øget styring Mulighed for synliggørelse af forbrug Garantistillelse for besparelsen Barrierer Hvor omfattende er byggeriet hvad kræver det af mig Usikkerhed omkring byggeproces forstyrrende elementer Usikkerhed omkring min adfærd og de mulige energibesparelser Usikkerhed omkring kortlagt energispare potentialer Usikkerhed omkring kortlagte investeringsstørrelser Manglende garantistillelse manglende risikovillighed Uklarhed i forhold til ansvar (lejekontrakt) Erfaringer og historier om fejlslagne renoveringsprojekter Svært at finansiere Ikke top of mind / Lav interesse! Uvæsentligt / ligegyldigt Besværligt, tidskrævende / ressourcekrævende Manglende metode/proces kendskab Manglende potentiale kendskab (hvad kan vi egentligt spare?) Manglende opbakning i organisationen (gælder ikke lejebolig) Uvis hvor beslutningerne sker (gælder ikke lejebolig) Ejer Drivere Bæredygtighed Reducer energiomkostninger Mulighed for at hæve huslejen Reducere tomgang / lette udlejning Branding / marketing af ejer Klimamålsætninger Forbedre relation til lejer fastholde eller forlænge kontrakt Reducere volatilitet i forhold til prisstigninger og afgifter Energitilskud Mulighed for øget styring og kontrol Mulighed for synliggørelse af forbrug Barrierer Lovgivning Uklarhed i forhold til ansvar (fx i lejekontrakt) Manglende rentabilitet Finansiering Manglende metode/proces kendskab Manglende opbakning i organisationen Administratorer inkluderes ikke i driver / barrierer overvejelserne, da deres drivere/incitamenter antages at være velkendte i forvejen.

3 3. Metode Med udgangspunkt i segmenteringen vil analysen benytte sig af både kvalitative og kvantitative metoder til at indsamle data. Den samme metode er ikke benyttet til alle segmenter grundet de meget store forskelle i antal potentielle respondenter. Til segmenterne Ejer og Administrator vil analysen således fokusere på kvalitative interviews hvorimod den vil tage udgangspunkt i et spørgeskema hos Lejer segmentet. Respondenter Ejendomsejer Lejer Administrator Erhverv Danica Ejendomme PKA Repræsentativt udsnit (50+) DEAS DATEA Butikscentre PFA Repræsentativt udsnit (10+) Boliger ATP Norrporten Repræsentativt udsnit (100+) Metode Interviews Spørgeskema Interviews Interviews Grundet de forholdsvis begrænsede antal interview personer fra Ejendomsejer og Administrator segmenterne vil analysen benytte en semi-struktureret interview ramme således der indsamles mest muligt data per respondent. Interviewet vil som udgangspunkt fokusere på følgende: 1. Baggrundsinformation om ejendomsejer / administrator 2. Hvilke drivere og barrierer ser jeres organisation? Den interviewede bedes udvælge og rangere op til 5 drivere fra en brutto listen (se afsnit 2). Den interviewede bedes udvælge og rangere op til 5 barrierer fra en brutto listen (se afsnit 2). De valgte drivere og barriere diskuteres. 3. Diskuter fx et specifikt investerings/finansierings scenarie og undersøg deres ønsker eller forventninger til investeringer i energirenovering. Se udkast til detaljeret spørgeramme i bilag 7.1. Det er samtidig et krav til den interviewede at de er beslutningsdygtige i hver deres organisation og har erfaring med området. Alle interviews dokumenteres med lydoptagelser. Spørgeskema Et online spørgeskema baseret på både lukkede og åbne spørgsmål benyttes til at afdække lejernes synspunkt. Spørgeskemaet vil som udgangspunkt fokusere på følgende tre overordnede punkter: 1. Baggrundsinformation om lejer (alder, sted, arbejdsforhold, antal år i boligen osv.) 2. Hvilke drivere og barrierer mod energirenovering oplever du som lejer? Respondenterne bedes udvælge og rangere op til 5 drivere fra en brutto liste på (se afsnit 2). Respondenterne bedes udvælge og rangere op til 5 barrierer fra en brutto liste på (se afsnit 2). 3. Respondenterne bedes forholde sig til udsagnene i tabel 2.

4 Tabel 2 Udsagn som lejer segmentet bedes forholde sig til i spørgeskemaet. 1. Jeg vil grundlæggende acceptere en økonomisk regulering af min lejeaftale (fx huslejeregulering, energisparetillæg mv.) hvis mine el- og varmeudgifter reduceres i samme størrelsesorden. Overvejende 2. Jeg vil kun acceptere en økonomisk regulering af min lejeaftale (fx huslejeregulering, energisparetillæg mv.) hvis faldet på mine el- og varmeudgifter markant overstiger lejereguleringen. Overvejende 3. Hvis energirenoveringen, ud over energibesparelser, forbedrer indeklima og bygningsstanden må reguleringen af min lejeaftale (huslejeregulering, energisparetillæg mv.) gerne overstige faldet i min energiregning, da jeg anerkender værdien af fx. et forbedret indeklima. Overvejende 4. Jeg forventer udlejer har det overordnede vedligeholdelsesansvar og jeg forventer derfor ligeledes at energirenovering er en opgave som udlejer løfter (hvor jeg får glæde af energibesparelsen) uden jeg oplever nogen former for lejeregulering. Overvejende 5. For at jeg vil acceptere en huslejeregulering eller lign. ønsker jeg at der stilles en garanti for at energibesparelserne opnås, velvidende at der for mig vil være en mindre omkostning forbundet ved denne garantistillelse. Det er vigtigt for mig at jeg ikke løber en risiko. Overvejende 6. Jeg undlader at kræve garantistillelse hvis dette betyder at huslejereguleringen er væsentlig mindre. Jeg er parat til at tage risikoen i forhold til de estimerede energibesparelser. Overvejende Lejerenes besvarelserne af udsagnene skal indikere; 1. Lejers behov for garantistillelse og risikovillighed, 2. Om det er en ren økonomi, eller der ligeledes er et indeklima, vedligehold eller bæredygtigheds-argument., 3. Om lejer ser energirenovering som almindeligt vedligehold der påhviler udlejer iht. nuværende lejeaftaler.

5 Spørgeskemaet udarbejdes på en online platform (fx SurveyExact, Surveymonkey, Limesurvey eller lign.) og sendes per til respondenterne. Udfordringen ved spørgeskemaet vil være de tre segmenter af lejere som det skal rettes imod. Det vil i sidste ende betyde at der vil skulle udarbejdes tre separate spørgeskemaer som samtidig vil kunne samles til lejer segmenteringen. Forventeligt vil besvarelsesprocenten for lejere af lejeboliger være lav (<20 %) men forhåbentligt er respondentgrundlaget stort nok til at give et brugbart datagrundlag. Besvarelsesprocenten for lejere af erhvervslejemål og butikscentre forventes at være højere (>20 %). Der laves en pilot undersøgelse for at afprøve formatet og spørgsmål med 2-5 respondenter for hvert enkelt segment. På baggrund af disse erfaringer revideres spørgeskemaet inden det sendes til hele respondentdatabasen. 4. Forudsætninger og antagelser På baggrund af den nuværende tidshorisont og ressourcefordeling er der taget følgende antagelser. Adgang til interviews med Ejer og Administrator. Dvs. kontaktoplysninger til personer findes hos partnere internt i projektet. Adgang til databaser for respondenter indenfor Lejer segmentet (erhverv, butikscentre og boliger) forventes at findes internt i projektet. Som minimum skal databasen indeholde segment, e- mail adresse og navn. Det antages at lejere af lejeboliger kan ses som et enkelt segment uafhængig af fx beliggenhed, boligstørrelse, familie forhold og lignende. Denne antagelse bør undersøges når spørgeskemaundersøgelsen er færdig. 5. Analyse model Analysen har til formål at afdække de vigtigste drivere for hvert enkelt segment samt overensstemmelser på tværs af segmenterne. Ligeledes ønskes det at der skabes indsigt i segmenternes villighed til at finansiere energiforbedringer samt deres forventninger af andre aktører i processen. Ejere (Interviews) Lejere (Spørgeskema) Administratorer (Interviews) Identificere samspil mellem drivere på tværs af segmenter Figur 1 Analyse model

6 Modellen vil anvende kvantitativt data fra lejere, men den samlede analyse vil primært være kvalitativ i form af en række overensstemmelser og uoverensstemmelser mellem aktør segmenterne. 6. Forventede resultater Analysen har til hensigt at udpege de væsentlige drivere for henholdsvis ejendoms ejere, lejere og administratorer indenfor erhvervs bygninger, butikscentre og lejeboliger med henblik på at identificere overensstemmelser. Samtidig vil analysen forhåbentligt skabe indsigt i de økonomiske forventninger af energirenoveringer blandt de væsentlige aktører med henblik på at skabe en bedre afstemning og derved sikre fremtidige energieffektivitets projekter. Analysen vil således danne grund for udviklingen af nye forretningsmodeller der tager udgangspunkt i overensstemmelserne på tværs af segmenterne.

7 7. Bilag 7.1. Interview ramme - Ejendomsejere Dette interview benyttes i det Elforsk støttede F&U projekt omhandlende Incitamentsstruktur for energibesparelser i erhvervsbygninger med lejemål til at undersøge ejendomsejeres syn på investeringer i dybe energirenoveringer. Baggrund: Fortæl omkring jeres organisation, jeres portefølje og hvordan i generelt driver jeres forretning. Hvilke strategier og målsætninger arbejder i med på nuværende tidspunkt? Hvordan placerer i jer i markedet? Har i en energi / klima strategi i organisationen? Har i en specifik målsætning på energi og klimaområdet? Hvilke primære indsatser har i gjort? (fx handlingsplaner)? Investeringer i energirenoveringer Laver i forbedringer kun på baggrund af energibesparelser eller sker de i samspil med andre renoveringer? Har i erfaringer med garantistillelse og fx ESCO? Har i typiske investerings scenarier og i så fald hvordan vil de se ud? Har i et minimum krav for modydelser? o Præsentere scenarie og bed om deres betragtninger? Hvordan ser i den gode business case ud for jer? (evt. brug graf) Hvilke evaluerings kriterier / procedurer har i for energi renovering? Hvordan ser jeres normale investeringskriterier ud i forhold til? Hvem ser i som styrende / udøvende i denne proces? Jer, partner eller 3. part? Hvordan ser i fordelingen af den økonomiske besparelse? Er det et prioriteret indsatsområde er det noget i har integreret igennem fx KPI er eller bonus ordninger?

FORBEDRING AF EJENDOMME: OPNÅ LAVT ENERGIFORBRUG OG FORBEDRET INDEKLIMA ERHVERVS- OG BOLIGEJENDOMME SAMT BUTIKKER I SHOPPINGCENTRE

FORBEDRING AF EJENDOMME: OPNÅ LAVT ENERGIFORBRUG OG FORBEDRET INDEKLIMA ERHVERVS- OG BOLIGEJENDOMME SAMT BUTIKKER I SHOPPINGCENTRE FORBEDRING AF EJENDOMME: OPNÅ LAVT ENERGIFORBRUG OG FORBEDRET INDEKLIMA ERHVERVS- OG BOLIGEJENDOMME SAMT BUTIKKER I SHOPPINGCENTRE 1 DEAS BRINGER DIG SIKKERT I MÅL MED ENERGI- OG INDEKLIMAOPTIMERING Reducerede

Læs mere

EJENDOMME & ESCO CASES OG ERFARINGER MAR 2017 / HANS ANDERSEN

EJENDOMME & ESCO CASES OG ERFARINGER MAR 2017 / HANS ANDERSEN EJENDOMME & ESCO CASES OG ERFARINGER MAR 2017 / HANS ANDERSEN AGENDA DEAS HVORFOR ENERGIRENOVERING 3 CASES HVOR PASSER ESCO GODT GOD LATIN OGSÅ MED ESCO SPØRGSMÅL 2 DEAS BETJENER TO TYPER KUNDER KUNDER

Læs mere

Energieffektive 50+ ere ELFORSK projekt Ekstra analyse vedr. boligejeres parathed til at investere i energibesparelser

Energieffektive 50+ ere ELFORSK projekt Ekstra analyse vedr. boligejeres parathed til at investere i energibesparelser Energieffektive 50+ ere ELFORSK projekt 347-009 Ekstra analyse vedr. boligejeres parathed til at investere i energibesparelser Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Q41: Har du planer om, at investere

Læs mere

Analyse af praktiske. Klik for at redigere i. erfaringer med. energirenovering af bygninger i fire bygningssegmenter. master. Midtvejskonference

Analyse af praktiske. Klik for at redigere i. erfaringer med. energirenovering af bygninger i fire bygningssegmenter. master. Midtvejskonference Klik for at redigere i erfaringer med master Analyse af praktiske energirenovering af bygninger i fire bygningssegmenter Midtvejskonference 6. Februar 2013 AGENDA Formål Metode Foreløbige resultater Problemstilliner

Læs mere

E N E R G I B E S P A R E L S E R C S R O G / E L L E R B U S I N E S S NOV 2015 / HANS ANDERSEN

E N E R G I B E S P A R E L S E R C S R O G / E L L E R B U S I N E S S NOV 2015 / HANS ANDERSEN E N E R G I B E S P A R E L S E R C S R O G / E L L E R B U S I N E S S NOV 2015 / HANS ANDERSEN A G E N D A 1. KORT INTRODUKTION TIL DEAS 2. HVORFOR 3 CASES 3. HVORDAN DEAS VÆRKTØJER 4. SPØRGSMÅL 2 3

Læs mere

Den gode businesscase. Energispring temamøde

Den gode businesscase. Energispring temamøde 1 ENERGI & INDEKLIMA -PRODUKTER & YDELSER, DRIFT & UDVIKLING 1. Energistyring / MinEnergi / på hoved- og bimålerniveau, således at fejl i drift opdages straks, præcis lovpligtig energimærkning er mulig

Læs mere

NOV 2015 / HANS ANDERSEN

NOV 2015 / HANS ANDERSEN E N E R G I B E S P A R E L S E R E N E R G I R E N O V E R I N G A F B Y G N I N G E R, D G N B? M O N E Y F O R N O T H I N G A N D C H I C K S F O R F R E E NOV 2015 / HANS ANDERSEN A G E N D A 1. KORT

Læs mere

Juni 2014. Proces for energioptimering Erhvervsudlejningsejendomme

Juni 2014. Proces for energioptimering Erhvervsudlejningsejendomme Juni 2014 Proces for energioptimering Erhvervsudlejningsejendomme Baggrund Der er ofte store økonomiske besparelser at hente ved energioptimering af erhvervsbygninger. Ved at foretage en engangsinvestering,

Læs mere

Træningsmodul4. EPC intermediate & advanced markets

Træningsmodul4. EPC intermediate & advanced markets Træningsmodul4. EPC intermediate & advanced markets EPC Support Strategi Project Transparense Motivationsfaktorer Indeklima og miljø Garanteret forbedring af indeklima i Reduceret miljøpåvirkning Finansiering

Læs mere

Dybe energirenoveringer i ejer/lejer miljøer

Dybe energirenoveringer i ejer/lejer miljøer Dybe energirenoveringer i ejer/lejer miljøer PSO projekt 347-021 Januar 2015 - marts 2017 1 / 13. juni 2017 Agenda Formålet Beslutningsprocessen Ejendomstyper og lejertyper Ejendomsscreening Overslagsberegninger

Læs mere

Renovering og investering i ejendomme

Renovering og investering i ejendomme estate VIDEN Renovering og investering i ejendomme - udvikling og grøn værdioptimering Indhold På denne konference bliver der sat fokus på, hvilke muligheder man kan og bør gribe for at få det optimale

Læs mere

LEJERNES HOLDNINGER TIL ENERGIRENOVERINGER. Henrik Stener Pedersen, Rambøll Management Consulting

LEJERNES HOLDNINGER TIL ENERGIRENOVERINGER. Henrik Stener Pedersen, Rambøll Management Consulting LEJERNES HOLDNINGER TIL ENERGIRENOVERINGER Henrik Stener Pedersen, Rambøll Management Consulting Indhold Kort om undersøgelsen De fire hypoteser Opsamling Formål Projektets overordnede formål er at skabe

Læs mere

SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet

SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet SparEnergi.dk en central hjemmeside for energieffektivitet SparEnergi.dk er Energistyrelsens forbrugerrettede hjemmeside, der på en enkel og overskuelig måde tilbyder målrettede og relevante digitale værktøjer,

Læs mere

Incitamenter til energibesparelser

Incitamenter til energibesparelser Incitamenter til energibesparelser Et projekt for Slots- og Ejendomsstyrelsen Ejendomsforeningen Danmark Gå-hjem-møde 2. november 2009 Seniorkonsulent, Ph.D Jesper Munksgaard Agenda Kort om Pöyry Udfordringen

Læs mere

Energirenovering for lejere. Projekt kickoff-seminar del II Bygherreforeningen den 1. juni

Energirenovering for lejere. Projekt kickoff-seminar del II Bygherreforeningen den 1. juni Energirenovering for lejere Projekt kickoff-seminar del II Bygherreforeningen den 1. juni Program 12:00 Let frokost 12:30 Introduktion til handlingsplanen og projektet, herunder resultatet af kickoffseminar

Læs mere

Energirenovering. Christian Schultz Tænketanken for bygningsrenovering

Energirenovering. Christian Schultz Tænketanken for bygningsrenovering Energirenovering Christian Schultz Tænketanken for bygningsrenovering 1 Kommissorium for Tænketank om Bygningsrenovering Drøfte udfordringerne og potentialerne for bygningsrenovering i Danmark samt komme

Læs mere

Energibesparelser i private virksomheder

Energibesparelser i private virksomheder Energibesparelser i private virksomheder Ingeniørforeningen 2012 Energibesparelser i private virksomheder 2 Energibesparelser i private virksomheder 3 Energibesparelser i private virksomheder Resume Undersøgelsen

Læs mere

Kan ESCO skabe økonomi til energiforbedringer?

Kan ESCO skabe økonomi til energiforbedringer? Kan ESCO skabe økonomi til energiforbedringer? - Erfaringer fra kommuner og almene boliger Marianne Fox og Frederikke Abildtrup, Byggeri Management 1 Hvad er ESCO? Finansieringsmodel for energirenovering

Læs mere

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER

EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Guide EVALUERING AF BOLIGSOCIALE AKTIVITETER Det er rart at vide, om en aktivitet virker. Derfor følger der ofte et ønske om evaluering med, når I iværksætter nye aktiviteter. Denne guide er en hjælp til

Læs mere

Klimastrategi for Hovedstadsregionen

Klimastrategi for Hovedstadsregionen Klimastrategi for Hovedstadsregionen Møde i den 10. juni 2011 Det indstilles, at Hovedstaden: tager oplægget til efterretning godkender de fremlagte aktiviteter som de centrale elementer i klimastrategien.

Læs mere

ESCO Light præsentation. ESCO-light arbejdsgruppen

ESCO Light præsentation. ESCO-light arbejdsgruppen ESCO Light præsentation 14. juni 2010 ESCO-konceptet har været en murbrækker for at få gang i energibesparelserne, specielt i store bygninger, fordi det nedbryder de væsentligste barrierer for energibesparelser.

Læs mere

Ejendomsforeningen Danmark

Ejendomsforeningen Danmark Ejendomsforeningen Danmark Kickoff-seminar DEL II Paradoksproblemet med huslejefastsættelse og energiforbedringer i lejeboliger v/ advokat Timmy Lund, Ejendomsforeningen Danmark Onsdag den 1. juni 2011,

Læs mere

PSO forskningsprojekt Energirenovering i ejer/lejer miljøer

PSO forskningsprojekt Energirenovering i ejer/lejer miljøer PSO forskningsprojekt 347-021 Energirenovering i ejer/lejer miljøer Formål: Finde generel metode og værktøjer for igangsætning af indeklimaoptimerende og energibesparende projekter imellem ejer og lejer

Læs mere

Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter

Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter Notat vedrørende erfaringer med den eksperimenterende metode blandt deltagere i Uddannelseslaboratoriets uddannelseseksperimenter Udarbejdet af Merete Hende og Mette Foss Andersen, 2014 1 Formål Dette

Læs mere

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING

MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV MODEL 4: POTENTIALEVALIDERING INDUSTRIKULTURENS GRØNSEL±SE KULTURARV I BYFORNYELSEN BYFORNYELSE MODELLER FOR STRATEGISK AKTIVERING AF INDUSTRIKULTURARV

Læs mere

Introduktion: En dag ringer Gud til Djævelen og siger: Hvordan går det i Helvede? 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673.

Introduktion: En dag ringer Gud til Djævelen og siger: Hvordan går det i Helvede? 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673. Ministerens tale til konference om energirenovering af lejeboliger der afholdes af Bygherreforeningen d. 22. april 2010. (15-20 min). --o-- (Det talte ord gælder) 19. april 2010 DEP j.nr. 1099-0673 Sagsbeh:

Læs mere

Relations- og ressourceorienteret. Pædagogik i ældreplejen. - Et udviklingsprojekt i ældrepleje, Aalborg 2013

Relations- og ressourceorienteret. Pædagogik i ældreplejen. - Et udviklingsprojekt i ældrepleje, Aalborg 2013 Relations- og ressourceorienteret Pædagogik i ældreplejen - Et udviklingsprojekt i ældrepleje, Aalborg 2013 Evalueringsrapporten er udarbejdet af: Katrine Copmann Abildgaard Center for evaluering i praksis,

Læs mere

ENERGIBESPARELSER I VIRKSOMHEDER MED 20+ ANSATTE

ENERGIBESPARELSER I VIRKSOMHEDER MED 20+ ANSATTE ENERGIBESPARELSER I VIRKSOMHEDER MED 20+ ANSATTE Rapport vedrørende virksomheders gennemførte og planlagte investeringer i energibesparelser primo 2013 1 Metode og baggrund Baggrund og formål Det er generelt

Læs mere

Opnå en god dialog med boligejeren

Opnå en god dialog med boligejeren Opnå en god dialog med boligejeren Kommunikationsguide til BedreBolig-rådgivere 26. marts 2014 Indhold 1. Formål...3 2. Generelt om kommunikation med boligejeren...4 2.1 Kropssprog...4 2.2 Aktiv lytning...4

Læs mere

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER Overblik og helhedsløsninger for private boligejere Dette projekt har modtaget støtte fra EUs Horizon 2020 forsknings og innovations program No 649865 Forfatterne

Læs mere

Sammenhængen mellem energistandarder, boligpriser og retning for energipolitik fremadrettet. Copenhagen Economics 23.

Sammenhængen mellem energistandarder, boligpriser og retning for energipolitik fremadrettet. Copenhagen Economics 23. Sammenhængen mellem energistandarder, boligpriser og retning for energipolitik fremadrettet 23. november 2015 Hovedbudskaber Højere energistandard giver højere boligpriser o Folk der energirenoverer får

Læs mere

BILAG 1. Nyt vinduesparti på Præstemoseskolen. Nyt dørparti på Præstemoseskolen

BILAG 1. Nyt vinduesparti på Præstemoseskolen. Nyt dørparti på Præstemoseskolen BILAG 1 Bilaget indeholder: A. Billeder af udskiftninger af dør -og vinduespartier B. Oversigt over tilretninger i projektet C. Gennemgang af forhold der påvirker projektets tilbagebetalingstid D. Besparelse

Læs mere

Beboerundersøgelse i Toften april - maj Beboerundersøgelse i Toften april - maj 2008

Beboerundersøgelse i Toften april - maj Beboerundersøgelse i Toften april - maj 2008 Beboerundersøgelse i Toften Udarbejdet af sbs v/benjamin Ekerot rapport, juni 2008 Indhold INDLEDNING... 2 SAMMENFATNING AF RESULTATER... 3 RESULTATER OG RESULTATBEHANDLING... 4 Stamdata og undersøgelsens

Læs mere

Seminar om ESCO Grøn vækst og ESCO samarbejder. Den 2. april 2014 Camila Damsø Pedersen Erhvervspolitisk Afdeling, Dansk Byggeri

Seminar om ESCO Grøn vækst og ESCO samarbejder. Den 2. april 2014 Camila Damsø Pedersen Erhvervspolitisk Afdeling, Dansk Byggeri Seminar om ESCO Grøn vækst og ESCO samarbejder Den 2. april 2014 Camila Damsø Pedersen Erhvervspolitisk Afdeling, Dansk Byggeri Hvorfor er ESCO-konceptet interessant for Dansk Byggeri? Dansk Byggeri: 5.800

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Erfaringer fra energispareprojekter i Københavns Kommunes

Erfaringer fra energispareprojekter i Københavns Kommunes Workshop 17. maj 2010 - Gate21 Plan C Delprojekt 1 Erfaringer fra energispareprojekter i Københavns Kommunes Niels-Arne Jensen, Københavns Ejendomme KØBENHAVNS1 Dagsorden Baggrund og grundlag Energirenovering

Læs mere

Energirenovering i København v. Direktør Gyrithe Saltorp

Energirenovering i København v. Direktør Gyrithe Saltorp InnoByg Efterårskonference den 9. november 2011 Energirenovering i København v. Direktør Gyrithe Saltorp KOMMUNE De næste 20 minutter Kort om Københavns Ejendomme Energirenovering i København Overvejelser

Læs mere

Sådan HÅNDTERER du forandringer

Sådan HÅNDTERER du forandringer Sådan HÅNDTERER du forandringer Værktøjskasse til forandringsledelse FOKUS: Simple værktøjer der understøttes af konkrete handlinger! Kort forklaring: GEVINSTDIAGRAM - metode Gevinstdiagrammet er et værktøj

Læs mere

Projektbeskrivelse. Uddannelsesparathed og indsatser for ikke-uddannelsesparate i folkeskolen

Projektbeskrivelse. Uddannelsesparathed og indsatser for ikke-uddannelsesparate i folkeskolen Projektbeskrivelse Uddannelsesparathed og indsatser for ikke-uddannelsesparate i folkeskolen Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gennemfører en undersøgelse, der har til formål at følge implementeringen

Læs mere

Dansk Design Center. Telefonundersøgelse 300 virksomheder foretaget 5. til 14. januar Projektkonsulenter: Asger H. Nielsen Oliver Brydensholt

Dansk Design Center. Telefonundersøgelse 300 virksomheder foretaget 5. til 14. januar Projektkonsulenter: Asger H. Nielsen Oliver Brydensholt Dansk Design Center Telefonundersøgelse 300 virksomheder foretaget 5. til 14. januar 2016 Projektkonsulenter: Asger H. Nielsen Oliver Brydensholt 1 1. Baggrund Om undersøgelsen 2 Om undersøgelsen Undersøgelsens

Læs mere

Energibesparelser i private lejeboliger

Energibesparelser i private lejeboliger - 1 Energibesparelser i private lejeboliger Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ministeren for by, bolig og landdistrikter fremsatte i begyndelsen af februar 2014 et lovforslag, der skal fremme

Læs mere

ENERGISPARESEKRETARIATET. Sådan kan I arbejde med energibesparelser i erhvervsvirksomheder

ENERGISPARESEKRETARIATET. Sådan kan I arbejde med energibesparelser i erhvervsvirksomheder Sådan kan I arbejde med energibesparelser i erhvervsvirksomheder Indholdfortegnelse Til gavn for både kommuner og virksomheder De gode argumenter vinder Byg jeres indsats på data En metode til at effektivisere

Læs mere

Aa+ Udvikling i areal i Aa+ TEKNIK OG MILJØ Administration og Ejendomme Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 23.

Aa+ Udvikling i areal i Aa+ TEKNIK OG MILJØ Administration og Ejendomme Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 23. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 23. januar 2017 Orientering til Teknisk Udvalg om Aa+ Energirenovering af Aarhus Kommunes bygninger Indledning Teknisk Udvalg modtog den 23. november 2015 en

Læs mere

Bilag 1: Overblik over interviews og surveys

Bilag 1: Overblik over interviews og surveys Marts 2015 Bilag 1: Overblik over interviews og surveys Energistyrelsen Indholdsfortegnelse 1. Interview 3 2. Survey 4 Survey af energiselskaber 5 Survey af eksterne aktører 7 Survey af slutbrugere 9 2.3.1.

Læs mere

Energibesparelser i kommunerne

Energibesparelser i kommunerne Energibesparelser i kommunerne Klima-workshop 2 3. maj 2011 Program www.mm.dk 1400-1405 Velkomst 1405-1410 Mød naboen 1410-1425 Oplæg: Potentialet for energibesparelser, Bjarke Wiegand, Mandag Morgen 1425-1515

Læs mere

DI s Kapitaldag 2016 Frigør arbejdskapital og sæt din forretning fri Bent Jørgensen, PwC

DI s Kapitaldag 2016 Frigør arbejdskapital og sæt din forretning fri Bent Jørgensen, PwC www.pwc.dk DI s Kapitaldag 2016 Frigør arbejdskapital og sæt din forretning fri Bent Jørgensen, Revision. Skat. Rådgivning. Optimering af arbejdskapital En ofte overset mulighed 2 Myter om arbejdskapital

Læs mere

Energiforbedringer i lejeboliger

Energiforbedringer i lejeboliger - 1 Energiforbedringer i lejeboliger Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Energiaftalen fra marts 2012 mellem regeringen og henholdsvis Venstre, DF, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti

Læs mere

Rapport om. Dansk erhvervslivs indsats inden for samfundsansvar

Rapport om. Dansk erhvervslivs indsats inden for samfundsansvar Rapport om Dansk erhvervslivs indsats inden for samfundsansvar Februar 2010 1 Indholdsfortegnelse Formål med rapporten s. 3 1. Sammenligning af danske og internationale Global Compact-medlemmer s. 4 2.

Læs mere

Metoder og produktion af data

Metoder og produktion af data Metoder og produktion af data Kvalitative metoder Kvantitative metoder Ikke-empiriske metoder Data er fortolkninger og erfaringer indblik i behov og holdninger Feltundersøgelser Fokusgrupper Det kontrollerede

Læs mere

ANDELSBOLIGFORENINGERNES RENOVERINGSBEHOV

ANDELSBOLIGFORENINGERNES RENOVERINGSBEHOV November 2013 ANDELSBOLIGFORENINGERNES RENOVERINGSBEHOV ABF ønsker at sætte fokus på energirenovering af andelsboligforeningernes ejendomme, og har i den forbindelse kortlagt renoveringsbehovet. Derudover

Læs mere

FSR-SURVEY. Skat fokus på investeringsvindue og straksafskrivning.

FSR-SURVEY. Skat fokus på investeringsvindue og straksafskrivning. Skat fokus på investeringsvindue og straksafskrivning FSR-SURVEY www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

FUTURE FOOD INNOVATION

FUTURE FOOD INNOVATION SPETEMBER 2016 REGION MIDTJYLLAND FUTURE FOOD INNOVATION TILLÆG TIL SLUTEVALUERING ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk SEPTEMBER 2016

Læs mere

Hvor bevæger HR sig hen?

Hvor bevæger HR sig hen? Rapport Hvor bevæger HR sig hen? HR træfpunkt 2005 Oktober 2005 Undersøgelsen er gennemført af Butterflies PR and more På vegne af PID Personalechefer i Danmark HR bevæger sig fra bløde værdier mod mere

Læs mere

Status for energimærkningsordning for bygninger

Status for energimærkningsordning for bygninger Status for energimærkningsordning for bygninger Indledning Energimærkningsordningen er et af de vigtigste værktøjer til at sikre mere energieffektive bygninger. Energimærket er boligejer og -købers redskab

Læs mere

Energibesparelser i kommunerne med ESCO

Energibesparelser i kommunerne med ESCO Offentliggjort januar 2011 Energibesparelser i kommunerne med ESCO Resume I de seneste år er ESCO blevet udråbt til drivkraft i gennemførelse af energibesparelser i kommunerne. For at undersøge udbredelse

Læs mere

Pixi intro til ESCO - Ringsted

Pixi intro til ESCO - Ringsted Pixi intro til ESCO - Ringsted Indhold ESCO/EPC generelt konceptet som helhed...1 Procesforløb i udførelse af et ESCO-projekt...3 Fase 1 Energianalyse (Hovedanalyse)...3 Fase 2 Entreprise (Udførelse og

Læs mere

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet. NOTAT 25. september 2008 J.nr. 033003/33009-0726 Ref. el Energieffektivitet og internationalt samarbejde Side 1/5 Udbredelse af erfaringerne fra aftaleordningen om energieffektivisering i erhvervslivet.

Læs mere

SPECIFIKATION på. Energirådgivning til enkeltstående parcelhuse. Beskrivelse af opgave samt vilkår for afgivelse af tilbud.

SPECIFIKATION på. Energirådgivning til enkeltstående parcelhuse. Beskrivelse af opgave samt vilkår for afgivelse af tilbud. SPECIFIKATION på Energirådgivning til enkeltstående parcelhuse Beskrivelse af opgave samt vilkår for afgivelse af tilbud Januar 2018 Indholdsfortegnelse 1. BAGGRUND... 2 2. BESKRIVELSE AF OPGAVEN... 2

Læs mere

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER Overblik og helhedsløsninger for private boligejere Dette projekt har modtaget støtte fra EUs Horizon 2020 forsknings og innovations program No 649865 Forfatterne

Læs mere

Træningsmodul II. EPC processen fra Projektidentifikation til udbud. Projekt Transparense. www.transparense.eu

Træningsmodul II. EPC processen fra Projektidentifikation til udbud. Projekt Transparense. www.transparense.eu Træningsmodul II. EPC processen fra Projektidentifikation til udbud Projekt Transparense EPC processen Overblik over hovedfaser Klient Beslutning om EPC Kontrakt Implementering af andre foranstaltninger

Læs mere

Redskaber og inspiration til udarbejdelsen af en VelfærdsTeknologiVurdering

Redskaber og inspiration til udarbejdelsen af en VelfærdsTeknologiVurdering Denne vejledning indeholder konkrete redskaber og inspiration som kan anvendes når du som medarbejder skal udarbejde en VelfærdsTeknologiVurdering. Redskaber og inspiration til udarbejdelsen af en VelfærdsTeknologiVurdering

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2015-16 EFK Alm.del Bilag 24 Offentligt FAKTAARK OM ENERGIBESPARELSER NOTAT 22. oktober 2015 LOJ 1. Baggrund Net- og distributionsselskaber inden for fjernvarme, el,

Læs mere

Ledelsesevaluering. Formål med afsæt i ledelsespolitik og ledelsesværdier. Inspiration til forberedelse og gennemførelse

Ledelsesevaluering. Formål med afsæt i ledelsespolitik og ledelsesværdier. Inspiration til forberedelse og gennemførelse Ledelsesevaluering Inspiration til forberedelse og gennemførelse At gennemføre en ledelsesevaluering kræver grundig forberedelse for at give et godt resultat. Her finder I inspiration og gode råd til at

Læs mere

UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI

UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI UNDERSØGELSE OM CIRKULÆR ØKONOMI Hill & Knowlton for Ekokem Rapport August 2016 SUMMARY Lavt kendskab, men stor interesse Det uhjulpede kendskab det vil sige andelen der kender til cirkulær økonomi uden

Læs mere

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan

Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan Holbæk i fællesskab Koncernledelsens strategiplan 2016+ Indledning Holbæk står, som mange andre kommuner i Danmark, overfor både økonomiske og komplekse samfundsudfordringer. Det klare politiske budskab

Læs mere

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009

Bilag 3 til Dagsorden til møde i Klima- og Energipolitisk Udvalg torsdag den 4. juni 2009 Bilag 3. Første udkast til handlingsplaner Handlingsplan 1.1 ESCO Indsatsområde 1 Energimæssige optimeringer i kommunale ejendomme Handlingsplan 1.1 ESCO I fastsættes en målsætning om, at Greve Kommune

Læs mere

Forord. Carsten Jarlov Direktør i Bygningsstyrelsen

Forord. Carsten Jarlov Direktør i Bygningsstyrelsen Indhold Bygningsstyrelsen lejer på statens vegne Indgåelse af kontrakt i et privat lejemål Den løbende administration af lejemålet Energioptimering Opsigelse og fraflytning af lejemålet 4 6 8 10 13 Forord

Læs mere

23. MARTS 2017 LEJEFORHØJELSE VED ENERGIRENOVERINGER I ERHVERVSLEJEMÅL ADVOKAT SØREN HILBERT

23. MARTS 2017 LEJEFORHØJELSE VED ENERGIRENOVERINGER I ERHVERVSLEJEMÅL ADVOKAT SØREN HILBERT 23. MARTS 2017 LEJEFORHØJELSE VED ENERGIRENOVERINGER I ERHVERVSLEJEMÅL ADVOKAT SØREN HILBERT DISPOSITION 1. Erhvervslejelovgivningens forbedringsbegreb 2. Frivillige aftaler med lejere om lejeforhøjelser

Læs mere

Energirenovering - boligforeninger og kommunale institutioner VIAUC, Horsens, 2. november 2010

Energirenovering - boligforeninger og kommunale institutioner VIAUC, Horsens, 2. november 2010 Energirenovering - boligforeninger og kommunale institutioner VIAUC, Horsens, 2. november 2010 Bygherreforeningen Borgergade 111 DK-1300 København K Telefon +45 7020 0071 www.bygherreforeningen.dk 1 Bygherreforeningens

Læs mere

9. MAJ 2017 VÆRKTØJER TIL ENERGIRENOVERING AF ERHVERVSEJENDOMME ERHVERVSLEJELOVGIVNINGENS MULIGHEDER ADVOKAT SØREN HILBERT

9. MAJ 2017 VÆRKTØJER TIL ENERGIRENOVERING AF ERHVERVSEJENDOMME ERHVERVSLEJELOVGIVNINGENS MULIGHEDER ADVOKAT SØREN HILBERT 9. MAJ 2017 VÆRKTØJER TIL ENERGIRENOVERING AF ERHVERVSEJENDOMME ERHVERVSLEJELOVGIVNINGENS MULIGHEDER ADVOKAT SØREN HILBERT DISPOSITION 1. Erhvervslejelovgivningens forbedringsbegreb 2. Lejeforhøjelser

Læs mere

Energieffektiviseringer vvs erne muligheder

Energieffektiviseringer vvs erne muligheder Energieffektiviseringer vvs erne muligheder DGF s Gastekniske Dage 2014 Per Jensen Afdelingschef HMN Naturgas I/S 20-05-2014 1 Agenda Hvorfor energieffektiviseringer? Hvilke initiativer er etableret? Samarbejder

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

GI & Bygherreforeningen, 8. december Renoveringsgløgg

GI & Bygherreforeningen, 8. december Renoveringsgløgg GI & Bygherreforeningen, 8. december 2011 Renoveringsgløgg Dagens julegodter Tre dagsaktuelle analyser til debat 1.Barriereanalyse Barrierer og muligheder i relation til bygningsrenovering og særligt energirenovering

Læs mere

Kundetilfredshedsundersøgelse 2012. Hovedrapport

Kundetilfredshedsundersøgelse 2012. Hovedrapport Kundetilfredshedsundersøgelse 2 Hovedrapport Samlet resultat 2 3 Tilfredshed og Loyalitet Grafen til højre viser de samlede score for tilfredshed og loyalitet blandt de adspurgte kunder. På de næste sider

Læs mere

Energisparesekretariatet

Energisparesekretariatet Energisparesekretariatet Morten Pedersen Energisparerådet 16. April 2015 Trin 1: Kortlægning af erhvervslivets energiforbrug (Viegand & Maagøe januar 2015) Trin 2: Kortlægning af energisparepotentialer

Læs mere

Incitamentsmodeller for energireduktion i kontorbygninger

Incitamentsmodeller for energireduktion i kontorbygninger Incitamentsmodeller for energireduktion i kontorbygninger Kristian Lyk-Jensen Udviklingschef Kort om SES SES forvalter: ca. 1,1 mio. m2 statsejede kontorejendomme, der udlejes til statsinstitutioner ca.

Læs mere

Bilag til pkt. 13. Oplæg til evalueringspolitik for Bornholms Vækstforum. Hvad skal evalueres? 4. juni 2012

Bilag til pkt. 13. Oplæg til evalueringspolitik for Bornholms Vækstforum. Hvad skal evalueres? 4. juni 2012 Oplæg til evalueringspolitik for Bornholms Vækstforum 4. juni 2012 Evalueringspolitikkens formål er kort sagt at sikre bedst mulig udnyttelse af de ressourcer, der anvendes til at skabe vækst i det bornholmske

Læs mere

Energirenovering for Lejerne

Energirenovering for Lejerne Energirenovering for Lejerne Historie PrivatBo blev etableret i 1993 PrivatBo ejes af Frederiksberg Boligfond og en række Københavnske boligfonde PrivatBo administrere pt. 38 ejendomme ca. 5900 lejemål

Læs mere

Analyse af praktiske erfaringer med energirenovering af bygninger i fire bygningssegmenter

Analyse af praktiske erfaringer med energirenovering af bygninger i fire bygningssegmenter Analyse af praktiske erfaringer med energirenovering af bygninger i fire bygningssegmenter Bygningsstyrelsen November 2013 1 Forord Denne rapport er udført for Bygningsstyrelsen og er målrettet deltagerne

Læs mere

Energirenovering og vedvarende energi. v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11.

Energirenovering og vedvarende energi. v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11. Energirenovering og vedvarende energi v/ Teknik og Miljøchef Jeppe Søndergaard og afdelingsleder Erik Justesen, Center for Ejendomme 22.11.2012 Hvad jeg kommer rundt om i mit indlæg Hvad gør Holbæk Kommune

Læs mere

Træningsmodul I. Grundlæggende omkring EPC. Projekt Transparense. www.transparense.eu

Træningsmodul I. Grundlæggende omkring EPC. Projekt Transparense. www.transparense.eu Træningsmodul I. Grundlæggende omkring EPC Projekt Transparense EU Energi Effektivitets Direktivet EED EU s Energieffektivitetsdirektiv 2012/27/EU Ophæver Servicedirektivet 2006/32/EC I kraft siden 4 December

Læs mere

ENERGISPAREGARANTI VED RENOVERING AF ALMENE BOLIGER

ENERGISPAREGARANTI VED RENOVERING AF ALMENE BOLIGER ENERGISPAREGARANTI VED RENOVERING AF ALMENE BOLIGER 20/06/2016 Billede leveret af: Hasseris Boligselskab Sweco Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 2 2 Fase 1: Formidling af garantimodellen 3 2.1 Formål 3 2.2

Læs mere

Incitamentsstruktur for energioptimering i erhvervsbygninger med lejemål - Projekt PSO Juni 2014

Incitamentsstruktur for energioptimering i erhvervsbygninger med lejemål - Projekt PSO Juni 2014 Incitamentsstruktur for energioptimering i erhvervsbygninger med lejemål - Projekt PSO 344-044 Juni 2014 Juridisk ramme for energioptimeringsaftale Dokumenter: 1. Vilkårene for energioptimering reguleres

Læs mere

Energirenovering i erhvervslejemål

Energirenovering i erhvervslejemål - 1 Energirenovering i erhvervslejemål Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Ministeren for by, bolig og landdistrikter fremsatte i november 2014 et lovforslag, der skal fremme energirenovering

Læs mere

Statistisk rapport Brugerundersøgelse Rudersdal Kommune 2011 og 2012

Statistisk rapport Brugerundersøgelse Rudersdal Kommune 2011 og 2012 Atlas Performance Solutions GmbH Hofstrasse 64 8032 Zürich Schweiz Statistisk rapport Brugerundersøgelse Rudersdal Kommune 2011 og 2012 Denne rapport indeholder en teknisk og statistisk oversigt over resultaterne

Læs mere

EPC Seminar i Hamar, 15. Marts EPC i Danmark. Nils Daugaard, EC Network

EPC Seminar i Hamar, 15. Marts EPC i Danmark. Nils Daugaard, EC Network EPC Seminar i Hamar, 15. Marts 2018 EPC i Danmark Nils Daugaard, EC Network Introduktion 43,094 km 2 Danmark 5.5 millioner mennesker 98 kommuner 5 regioner, med begrænset rolle indenfor energi Energi &

Læs mere

2. En mere fleksibel løsning der er endnu nemmere at anvende for den enkelte bruger

2. En mere fleksibel løsning der er endnu nemmere at anvende for den enkelte bruger CatMan Solution V3 er klar til at blive rullet ud Vi arbejder hele tiden på mange fronter, for at sikre jer endnu bedre og hurtigere adgang til den viden der kan genereres fra store mængder af data. Lancering

Læs mere

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION

VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION Marts 215 VIRKSOMHEDERNE KAN FÅ MERE UD AF DERES INNOVATION AF CHEFKONSULENT HANNE MERETE LASSEN HAML@DI.DK Mange danske virksomheder arbejder med innovation for at styrke deres konkurrenceevne og indtjening.

Læs mere

Hvis I vil vide mere. Kom godt i gang med standarder. Hvordan arbejder I med et fælles ledelsessystem og skaber synergi?

Hvis I vil vide mere. Kom godt i gang med standarder. Hvordan arbejder I med et fælles ledelsessystem og skaber synergi? Tryksag 541-643 Hvis I vil vide mere Kom godt i gang med standarder I er velkomne til at kontakte vores erfarne konsulenter inden for integreret ledelse på telefon 39 96 61 01 eller consulting@ds.dk. Helhedsorienteret

Læs mere

En enkel oversigt over grafiske elementer

En enkel oversigt over grafiske elementer Quickguide En enkel oversigt over grafiske elementer BedreBolig 3 Indhold Introduktion...5 Logo...6 Farver...8 Typografi... 10 Stregen... 12 Illustrationer... 14 Billeder... 16 Eksempel på brug af de grafiske

Læs mere

EUDP workshop 31. oktober 2008 -visioner, vilkår og barrierer

EUDP workshop 31. oktober 2008 -visioner, vilkår og barrierer EUDP workshop 31. oktober 2008 -visioner, vilkår og barrierer Energirenoveringer i BO-VEST regi Tæt / lavt elementbyggeri fra 1960erne og 1970erne Galgebakken - 687 boliger Hyldespjældet 383 boliger Gårdhusene

Læs mere

ARBEJDSFASTHOLDELSE JOB PÅ SÆRLIGE VILKÅR

ARBEJDSFASTHOLDELSE JOB PÅ SÆRLIGE VILKÅR SKAB DIALOG PÅ ARBEJDSPLADSEN OM ARBEJDSFASTHOLDELSE OG JOB PÅ SÆRLIGE VILKÅR PÅ FORKANT PÅ FORKANT Hvad er situationen? Hvad kan pjecen bruges til? Eksempel: Side 3 Trin 1 Hvad kan vi gøre i dag? Status:

Læs mere

HVIDBOG OM BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET Et overblik over eksisterende viden og nye initiativer, juni, 2013

HVIDBOG OM BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET Et overblik over eksisterende viden og nye initiativer, juni, 2013 HVIDBOG OM BÆREDYGTIGHED I BYGGERIET Et overblik over eksisterende viden og nye initiativer, 2013 24. juni, 2013 Alt bæredygtigt byggeri, både nybyggeri og renovering forudsætter, at man tænker helhedsorienteret

Læs mere

KLIMA100 ANSØGNINGSSKEMA

KLIMA100 ANSØGNINGSSKEMA KLIMA100 ANSØGNINGSSKEMA Realdania er initiativtager og bidragyder til Klima100, som eksekveres af Sustainia med CONCITO som videnpartner. Ansøgningsproces Ansøgningsskema skal indsendes online senest

Læs mere

Medarbejderdeltagelse i virksomheders klima og energiaktiviteter

Medarbejderdeltagelse i virksomheders klima og energiaktiviteter Medarbejderdeltagelse i virksomheders klima og energiaktiviteter Carbon20 kompetencedag 24. april 2012, Kolding Michael Søgaard Jørgensen DTU msjo@dtu.dk Oversigt Introduktion Medarbejderdeltagelse i virksomheders

Læs mere

EU s initiativ til opgradering af byggebranchens arbejdsstyrke inden for energieffektivitet og vedvarende energi. Styregruppemødet. 20.

EU s initiativ til opgradering af byggebranchens arbejdsstyrke inden for energieffektivitet og vedvarende energi. Styregruppemødet. 20. EU s initiativ til opgradering af byggebranchens arbejdsstyrke inden for energieffektivitet og vedvarende energi Styregruppemødet 20. Juni 2012 Forslag til dagsordenen 1. Status for Status quo rapporten

Læs mere

læs denne brochure, hvis... et af disse forhold er interessant eller

læs denne brochure, hvis... et af disse forhold er interessant eller læs denne brochure, hvis... et af disse forhold er interessant eller relevant for jer.» Regeringens energi- og klimaplan fra 2007 har sat som mål, at i år 2020 skal energiforbruget i nye bygninger være

Læs mere

Oplæg til klima og bæredygtighedsplan for Fanø. Tomas Sander Poulsen, PlanMiljø

Oplæg til klima og bæredygtighedsplan for Fanø. Tomas Sander Poulsen, PlanMiljø Oplæg til klima og bæredygtighedsplan for Fanø Tomas Sander Poulsen, PlanMiljø tsp@planmiljoe.dk Klimamål Bormesterpagten: 20% frem til 2020 Klimakommune: 2% pr. år CO2 neutralitet Hvad skal være Fanøs

Læs mere