Indholdsfortegnelse. LABs formål.. s. 3 Forløbet. s. 4 Besøg på Ballerup Bibliotek s. 6 Virksomhedsbesøg s. 7

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indholdsfortegnelse. LABs formål.. s. 3 Forløbet. s. 4 Besøg på Ballerup Bibliotek s. 6 Virksomhedsbesøg s. 7"

Transkript

1 1

2 Indholdsfortegnelse 2 1. LABs formål.. s. 3 Forløbet. s. 4 Besøg på Ballerup Bibliotek s. 6 Virksomhedsbesøg s Fase 1.. s. 8 Fase 2.. s. 11 Fase 3.. s. 14 Fase 4.. s. 17 Præsentation på biblioteket.. s. 19 Bilag Øvelser s. 20 Elevark: Interview. s. 23 Elevark: Research s. 24 Litteraturliste og links. s. 25

3 LABs formål 3 Velkommen til Laboratoriet for kreativitet og innovation. Dette er bibliotekets bud på et undervisningsforløb, hvor kreativitet, innovation og entreprenørskab er i højsædet. Vi håber at I får en god proces, og et godt samarbejde med virksomheden. Formål At understøtte skolereformen ved at styrke: - sammenhæng mellem skole og samfund (den åbne skole) - varierede og praksisorienterede undervisningsformer. - elevernes evne til at arbejder procesorienteret, til at organisere, kommunikere og samarbejde. - elever og læreres innovative og entreprenante værktøjskasse - og dermed understøtte de 4 dimensioner i Læringsmålene: Handling Kreativitet Omverdensforståelse Personlig indstilling

4 Forløbet 4 Et LAB forløb kan enten strække sig ud over en emneuge eller et længere forløb. Lektions og minuttal på øvelserne er vejledende. I er velkommen til evt. at justere tid og niveau, så de passer til jeres elever. Arbejdet på skolen organiseres i grupper med min. 4/max. 6 elever. Helst sammensat af elever med forskellige kompetencer. Senest 2 uger før intro på biblioteket skal der indhentes forældretilladelser. Tilpas de 2 ark forældrebrev + foto og film tilladelser til de datoer + virksomhed, I har valgt. Send det med eleverne hjem, så I kan have tilladelserne med til bibliotekets intro. Tilladelsen kan findes under LAB til forældrene eller ved at følge dette link:

5 Forslag til opdeling ved emneuge Forslag til opdeling ved spredt forløb (op til 9 dage) 5 Før emneuge Biblioteksbesøg 1-1,5 lektion Mandag Virksomhedsbesøg 2 lektioner Tirsdag Fase 1: Kreative idéer 4 lektioner (på skolen) Onsdag Fase 2: Innovativ produktudvikling 5 lektioner (på skolen) Biblioteksbesøg Virksomhedsbesøg Fase 1: Kreative idéer Fase 2: Innovativ produktudvikling 1-1,5 lektion 2 lektioner 4 lektioner (på skolen) 5 lektioner (på skolen) Kan evt. deles i Torsdag Fase 3: Produktudvikling, analyse og pitch 6 lektioner (på skolen) Fase 3: Produktudvikling, analyse og pitch 6 lektioner (på skolen) Kan evt. deles i Fredag Fase 4: Udstilling og præsentation 4 lektioner (på skole + bibliotek) Fase 4: Udstilling og præsentation 4 lektioner (på skole + bibliotek) Kan evt. deles i eller Senest ugen efter præsentation Evaluering 1 lektion (på skolen) Senest ugen efter præsentation Evaluering 1 lektion (på skolen)

6 Besøg på Ballerup Bibliotek 6 Ved besøget på Ballerup Bibliotek bliver eleverne introduceret til deres kommende projektforløb. Vi fortæller om hvad innovation er, og hvorfor det er vigtigt at lære. Eleverne får ved besøget udleveret en notesbog, som er deres personlige kreative ven og som skal følge dem igennem forløbet. I notesbogen kan de løbende kan tegne ideer, skrive stikord, klistre billeder ind osv. Vi opfordrer til, at I minder eleverne om at bruge notesbøgerne. Det er en god øvelse i at udvikle sit eget kreative sprog. Forberedelse Til denne dag skal I huske at medbringe film- og fototilladelserne fra forældrene. Besøget tager min.

7 Virksomhedsbesøg 7 Biblioteket informerer jer, hvis virksomheden forventer forberedelse. Sommetider vil de fx gerne have lister med samtlige deltagere eller de stiller nogle få opgaver, som eleverne løser inden besøget. På skolen kan I desuden vælge at lade eleverne sætte personlige og/eller fælles mål for kommende forløb. Forløb Det er lidt forskelligt hvordan virksomhedsbesøgene foregår. Oftest er det en blanding af rundvisning og information. Eleverne kan stille spørgsmål til virksomheden og få en fornemmelse for stedet. Husk eleverne på at de skal medbringe deres notesbog! I må meget gerne opfordre eleverne til at tage noter/skrive tanker eller spørgsmål ned, skitsere idéer, og evt. indsamle billedmateriale (spørg virksomheden om eleverne må fotografere) Virksomhederne er vigtige samarbejdspartnere for LAB. De bruger mange ressourcer på at facilitere udfordringer til de deltagende skoler. Vi håber I vil støtte bedst muligt op om det gode samarbejde. Besøget tager min.

8 Fase 1 - Lærerens forberedelse Forberedelse Læs forslag til dagens øvelser gennem og udvælg dem, som I synes er passende (forslag til øvelser findes bagest i drejebogen) 8 I denne fase træner eleverne deres evne til at være kreative og få gode idéer. Det er vigtigt, at eleverne forstår virksomhedens udfordring. Hvis I efter virksomhedsbesøget oplever, at eleverne ikke har fanget de vigtigste pointer, kan I arbejde mere med deres for-forståelse. Samtidig er det vigtigt at tillade dem at være ikke-eksperter, der ser på virksomhedens udfordring med friske øjne. Innovative løsninger skabes ofte af ikke-eksperter frem for fageksperter. Mål: At skabe mange ideer uden begrænsninger gennem uhæmmet brug af viden - og se et emne fra forskellige perspektiver. Hver gruppe tildeles et stykke væg eller tavle med god plads til både til disse ideer og kommende skitser. Tavlerne skal helst blive i rummet og fungere som idébank resten af forløbet. Materialer: Post-It, A3- og A4 papir, kraftige tuscher, billedkort og/eller ordkort/ stimulikort, stopur. I får 1 sæt Billedkort Minijump pr. klasse til forløbet på lærerkurset men kan også printe andre på Hvis I printer selv: vær opmærksom på at ord- og stimulikort fylder mange sider, så overvej hvor mange sider I skal bruge, før I printer! Lærerrolle: Aktivt lyttende, facilitator, rammesætter og gamemaster. Forsøg ikke at bedømme idéer, personer eller opgaver. Skyd ikke elevernes ideer ned. Det er vigtigt at finde en balance i processtyringen, så der er struktur i elevernes arbejde, samtidig med at de får ejerskab og føler, at det er deres egne ideer og aktiviteter, der bringer dem videre i processen. Elevroller: Åben, iderig, fantasifuld, risikovillig. Kompetencer: Bryde vanetænkning, at gå med på andres ideer, skifte perspektiv, at turde dumme sig og bruge viden fra ét fagområde til at løse et problem i et andet område.

9 Undervisning i Fase 1 (kreative ideer. 4 lektioner) 9 Strukturmøde 10 minutter Læreren præsenterer strukturen for dagen. Øvelser 10 minutter Lav 2-3 øvelser a 5 og 10 minutter eller så længe der arbejdes godt. Hvis energien falder, går man videre til næste øvelse. Powerpoint 5 min Efter øvelserne vises slides med virksomhedens udfordring (udfordringerne ligger på Øvelser 10 minutter Der laves 2 andre øvelser. Idégenering 5 minutter Hver elev skriver 3 ideer ned til at løse på virksomhedsudfordringen på Post-It (kun 1 idé pr- Post-It). Det skal bare være hurtige ideer i stikord - hvad der lige falder dem ind. Powerpoint 10 min Så vises slides med virksomhedens udfordring igen. Denne gang bruger man mere tid på hvert slide for at sikre forståelse af de enkelte begreber. Idégenerering 15 min Hver elev får hver 3 stk A3 sider, hvor de sætter deres Post-It på. Her uddyber de deres egne 3 ideer med skitsetegninger i midten af papiret og eventuelt stikord (5 minutter pr idé læreren tager tid på stopur) Alle idéer og skitser sættes op på vægge/tavler.

10 PAUSE - 15 minutter Idéstafet 25 minutter Eleverne laver gruppevis idéstafet: Hver elev vælger den af deres egne idéer, som de tror mest på og tager den ned fra tavlen. De bruger hver 1 minut på at præsentere deres idé for gruppen. Herefter sendes papiret videre til sidekammeraten, som tilføjer sine tanker til videre udvikling af ideen. Tankerne skal være positive og konstruktive man må ikke skrive negativ respons (3 min respons pr. idé med stopur). 10 Læreren forklarer, at alle nu kan gå hjem og tænke over om hvilken idé fra deres gruppe de helst vil arbejde med og hvorfor. De må meget gerne bruge deres notesbog til at notere ideer/tanker/ spørgsmål ect. Læreren introducerer Familieopgave 1 som dels er en opfordring til at eleverne taler med forældre om klassens ideer, dels er en opfordring til at medbringe materialer til at bygge prototyper. Når ideen vender tilbage til ejermanden skal der være mulighed for, at denne kan spørge ind til kammeraternes kommentarer. Udvælgelse af 3 idéer 15 minutter Gruppen vælger nu de 3 ideer, som de tror mest på (de kan eventuelt starte med at sortere ideerne i kategorier på gulvet, så de ideer der ligner hinanden mest er tættest på hinanden for at få overblik). NB: hvis energien og koncentrationen falder, kan der indlægges flere øvelser i denne fase. Statusmøde - 60 minutter Klassen samles og grupperne fremlægger kort de 3 ideer, som de har valgt. Klassen kommer med feedback til gruppen (kun positivt/konstruktivt; hvad ser vi af styrker/muligheder ikke svagheder). Efter hver gruppefremlæggelse stemmer resten af klassen ved håndsoprækning på hvilken af gruppens 3 ideer, de tror mest på. Gruppen skriver ned hvor mange stemmer hver ide har fået. Læreren understreger samtidig at den idé der får flest stemmer i hvert enkel gruppe ikke nødvendigvis er den idé de skal vælge- det er bare en hjælp til at finde ud af hvad andre tænker. (ca 10 min pr gruppe inklusiv feedback).

11 Fase 2 - Lærerens forberedelse Eleverne skal i denne fase vælge én idé pr. gruppe og researche på den. De skal også være entreprenante og omsætte den valgte idé til konkret praksis. Eleverne opnår handle -kompetencer ved at organisere, planlægge og udføre deres ideer i konkret form. Vi anbefaler at alle grupper minimum bygger en prototype. Det at arbejde 3-dimensionelt og praktisk giver eleverne nye perspektiver på deres idé. Det aktiverer og motiverer eleverne. Mål: At eleverne diskuterer, forkaster, vælger, bygger og forfiner ideerne og giver dem retning. Lærerroller: Facilitator og organisator, støttende, tilskynde til at fastholde eleverne i at handle. Komme med nye redskaber ved uenighed. Elevroller: Konkret udvælgende, konstruktiv, diskuterende, se muligheder og begrænsninger, kill your darlings, pragmatisk, handlende, modellerende, det er da det vi gør. Kompetencer: Action, udadrettet, organisation, netværksbrug. Forberedelse Orienter jer så I kender InnoArk 1. Indsaml gode byggematerialer til modellerne. Materialer: Post-It, A3- og A4 papir, InnoArk 1 (Netværksafklaring). Arket kan findes her: Inspirerende materialer til at bygge med (LEGO-klodser, træstykker, papkasser, kugler, knapper, garn, lim ect.) Eleverne har deres notesbøger med. 11

12 Undervisning i Fase 2 (innovativ og entreprenant produktudvikling. 5 lektioner) 12 Strukturmøde 5 minutter Læreren præsenterer strukturen for dagen. Gruppemøde 10 minutter Eleverne mødes gruppevis omkring deres ideer. De fremlægger i deres gruppe på skift familieopgave 1 eller deres egne tanker om ideen siden sidst. De kan fx. diskutere om de synes at den idé som klassen pegede på er den bedste? Eller om de vil vælge en anden som deres gruppe tror mere på? Måske kan de koble 2 ideer? Grupperne vælger en ide, som er deres endelige idé (evt. ved afstemning i gruppen ved uenighed). Brainstorm i gruppe 5 minutter Gruppen brainstormer mundtligt på valgte idé. Gruppearbejde - 15 min Læreren udleverer Netværksafklaring (InnoArk1) Her afklarer eleverne: Hvad ved vi? Hvad ved vi ikke? Hvor kan vi hente viden? Inspirationsrunde - 10 min Alle grupper sætter deres netværksark op på væg/tavle. Eleverne går nu rundt og læser de andre gruppers ark med netværksafklaring. I må gerne opfordre dem til at blive inspireret af de andre gruppers afklaring og evt. tilføje til deres eget ark.

13 Research - 90 min (evt. lidt mindre) Eleverne skal nu researche og finde inspiration til deres idé. Grupperne deler følgende 2 opgaver mellem sig, så der er 2-3 personer til hver opgave (De 2 opgaver ligger som elev-ark bagest i drejebogen) 1) Gruppe 1: Interview Eleverne skal finde på 2-3 spørgsmål, som de vil stille nogle udenfor jeres gruppe (gerne fra netværks-arket). Det kan være én de ringer til eller interview med lærere/elever på skolen. (Fx har elever i tidligere forløb spurgt andre elever hvor dyr må en cykelhjelm være, hvis du skulle købe den? Går du med cykelhjelm? hvorfor/hvorfor ikke? ). En prototype er en foreløbig udgave af et produkt, der bygges for at demonstrere og teste idé, funktion og design. De fleste ideer styrkes ved at skulle omsættes til 3D-modeller. Flere ideer ændrer sig i en mere brugbar retning. Læreren kan vælge at prototypen må erstattes/suppleres med en flyer/ folder/powerpoint show el.lign. hvis det giver mest mening i forhold til virksomhedsudfordringen. Hvis I laver digitale fremlæggelser (film/powerpoints/prezi el.lign.), skal de til fremlæggelserne gemmes på USB stik eller uploades online (YouTube, Vimeo, Imgur, Google Drive). Husk tilgængeligt link. NB: Der er indlagt yderligere 90 minutter til at lave model og andet præsentationsmateriale færdig i næste fase. 13 2) Gruppe 2: Research Eleverne skal søge på nettet og finde svar på det, som de via netværksark fandt ud af at de ikke ved. Er der andre der har fået samme idé? NB: giv gerne grupperne links fra biblioteket. De findes på sidste side i PowerPointen med virksomhedsudfordringen. Gruppemøde - 15 min Gruppen fremlægger deres nye viden fra interview, opslagstavle og research for hinanden. Gruppearbejde model/prototype - 60 min Eleverne skal nu finde ud af, hvordan de kan vise deres idé for virksomheden 3-dimensionelt? Til denne opgave skal de gerne bygge en prototype-model med klodser eller nogle af de materialer, der er til rådighed. I kan her opfordre eleverne til at lave hurtige skitser af prototypen inden de bygger den. Opsamling - 15 min Grupperne skal lave en huskeliste: Hvad mangler de evt. for at gøre vores model færdig? hvem tager det med? Eleverne skal notere hvem i gruppen, der er ansvarlig for hvad. Læreren går rundt til grupperne og sikrer sig at alle grupper har styr på opgaven/ansvarsområder. Læreren præsenterer eleverne for familieopgave 2, som er en opfordring til en snak derhjemme om hvor langt de er kommet med gruppens ide. Mangler de noget materiale til at bygge prototypen? Kender forældrene til lignende ideer, de kan få yderligere inspiration fra? Hvad ser de af styrker ved ideen? Kan den videreudvikles? Eleverne må meget gerne bruge deres notesbog til både til personlig huskeliste og til at notere ideer, tanker m.m som de eller deres forældre får.

14 Fase 3 - Lærerens forberedelse Formålet med denne fase er at eleverne skaber et produkt, analyserer og opnår værdibevidsthed. Prototypen skal færdiggøres. Valgte ide skal analyseres i dybden. Eleverne skal opnå bevidsthed om svagheder, styrker og værdisætte ideen. Mål: at emne/produkt/koncept testes gennem prototyping, gennemtænkes og gøres salgbart. Forberedelse Orienter jer så I kender til Værdikompasset og kan forklare det til eleverne. Læs gerne supplerende materiale om kunsten at pitche en idé. Materialer: Post-It, A3- og A4papir, InnoArk 2 (Værdikompas). Arket kan findes her: Evt. ekstra materiale til at færdiggøre prototyper. Eleverne har deres notesbøger med. 14 Lærerroller: Facilitator og organisator. Tilskynde eleverne til at arbejde med formgivning og materialer. Støtte eleverne i at analysere og vurdere Elevroller: Teste ideer gennem konkret arbejde med materiale. Analysere produkt og vurdere i forhold til den virkelighed produktet skal fungere i. Kompetencer: Design, formgivning kreativitet. Analysere, kategorisere, argumentere, rolleskift, gruppeloyalitet, projektstyring, værditilskrivning.

15 Undervisning i fase 3 (produktudvikling, analyse og pitch. 6 lektioner) 15 Strukturmøde - 10 minutter Læreren præsenterer struktur for dagen. Styrker og svagheder - 20 min Grupperne tager stilling til 3 styrker og 3 svagheder ved ideen. Værdikompas - 20 min Læreren udleverer værdikompasset (InnoArk2), Her vurderer gruppen, om deres idé har værdi for få eller mange og om den er let eller svær at gennemføre (NB: Ideens værdi skal kun markeres med 1 kryds). Opsamling - 35 min Grupperne fremlægger deres nuværende idé på 5 min med udgangspunkt i styrker/svagheder og værdikompas. Klassen giver 2 minutters skriftlig eller mundtligt feedback. Gruppemøde - 5 min Gruppen bearbejder feedback ved at tilføje brugbar feedback til A3 papiret med deres idé. Model og præsentation - 90 min Gruppen arbejder videre på deres model og/eller materialer til fremlæggelsen.

16 Find et navn - 5 min Find et navn til jeres ide. Gruppearbejde - 10 min Forbered udstilling på biblioteket: 16 Arbejde med fremlæggelse - 40 min Gruppen samarbejder om at forberede fremlæggelsen på biblioteket. Hver fremlæggelse indledes med en kort pitch på max. 2 minutter. Her efter skal eleverne i fremlæggelsen svare på følgende spørgsmål: 1) Hvilken idé endte vi med at vælge og hvorfor? 2) Hvordan ser prototypen ud, hvordan viser den idéen? 3) Hvad er styrkerne og hvad er svaghederne ved idéen? 4) Hvilken værdi har idéen for andre? 5) Hvad skal der til for at gennemføre idéen i virkeligheden? Forslag til opbygning af pitch: 1) Hvordan skal vi præsentere vores ide så det ser godt ud? 2) Skriv på huskeseddel: hvad skal vi evt. bruge af rekvisitter? hjælpemidler? Hvem tager det med? Statusmøde - 35 min Grupperne fremlægger kort pitch + udstillingsideer overfor hele klassen. Hver gruppe modtager feedback fra de andre grupper. Feedback 2 min pr. gruppe. Ekstra opgave: I 5-6 klasse kan eleverne udfordres yderligere ved at de tager individuelt stilling til 3 styrker/svagheder og skriver dem på Post-its og sorterer dem i prioriteret rækkefølge (vigtigste styrker øverst etc.) Værdikompasset Når de arbejder med Værdikompasset kan en diskussion om deres idé s påvirkning af omgivelserne tilføjes. Det kan være en diskussion af klima, etik mv.

17 Fase 4 - Lærerens forberedelse 17 Formålet med denne fase er at eleverne får samlet op på alle trådene fra forløbet. De lærer at skabe en præsentation, og at stille sig op foran et publikum og fremlægge deres idé. Forberedelse 1 lærer pr. klasse eller årgang skal 1-2 dage før fremlæggelserne ringe til Mette (tlf ) og oplyse: - Hvor mange grupper fremlægger på biblioteket? - Hvad de skal bruge af udstyr? (f.eks. antal opslagstavler?) - Hvor meget fylder prototyperne cirka? - Hvor mange grupper skal fremlægger digitalt? - Hvilket programmer er de digitale fremlæggelser lavet i? (Powerpoint/Prezi eller?) - Hvordan vil I åbne de digitale fremlæggelser (USB-stik,You Tube ect?) Husk: hvis eleverne laver digitale fremlæggelser (film/powerpoints/ Prezi el.lign.) skal I til fremlæggelserne allerhelst medbringe på USB stik eller uploades på online steder, der er offentlige (YouTube ect). I kan også maile dem til balleruplab@gmail.com, hvis de ikke er for store. Hvis eleverne uploader på lukkede onlinesteder (private mails, skoleportaler med koder ect.) kan vi ikke garantere, at de vil blive udstillet efterfølgende, selvom gruppen vinder.risikoen får at det giver tekniske problemer op til fremlæggelsen er også større.

18 Undervisning i fase 4 (Finjustering og præsentation. 4 lektioner) 18 Strukturmøde 10 min. Læreren præsenterer strukturen for dagen. Gruppearbejde 50 min. Finpudsning af model/udstillingsrekvisitter/foldere ect. efter familieopgave 3. Gruppemøde 15 min. Justering af pitch (efter feedback fra klassen og evt. familie). Sidste generalprøve i grupperne før præsentation. Opsamling v. læreren - 15 min. Forbered eleverne på fremlæggelserne på biblioteket.

19 Præsentation på biblioteket Klargørelse til fremlæggelser Elever og lærere finder Powerpoint/film frem på PC, klargør prototyper, hænger plancher op ect. Tidsestimering af fremlæggelse på biblioteket v. 1 klasse: Klargørelse 30 min. før fremlæggelses start. Fremlæggelser og dommervotering: ca. 45 min. v. 2 klasser: Klargørelse før fremlæggelses start: Klasserne ankommer 30 min. før Fremlæggelser og dommervotering: ca. 60 min. v. 3 klasser: Klargørelse før fremlæggelses start: Klasserne ankommer 30 min. før. Fremlæggelser og dommervotering: 75 min. v. 4 klasser: Deles i 2 hold (samme dag fordelt på 3,5 time eller over 2 dage a 1 ¾ time). Klasse 1+2: Klargørelse 30 før fremlæggelses start. Klasse 3+4 Klargørelse 30 før fremlæggelses start. Fremlæggelser og dommervotering: 60 min. (pr 2 hold). Alle klasser skal være på biblioteket allersenest 30 minutter før start! 19 Fremlæggelserne Kort velkomst til alle fremmødte, hvorefter der fremlægges gruppevis på skift (max 3 minutter pr. gruppe). Virksomheden stiller med en dommer/dommerpanel. De lytter til alle gruppers fremlæggelser og stiller ofte lidt uddybende spørgsmål til grupperne efter hver enkel præsentation. Efter alle gruppers fremlæggelser voterer dommerne minutter. Dommerne premiere dagens mest innovative idé med en lille, symbolsk præmie. Besøgende, forældre, virksomhed m.fl. må meget gerne lytte med! Udstilling af vinderidéen Vindergruppens idé udstilles efter fremlæggelserne på biblioteket i 1-2 uger. Nogle gange udstilles flere af de andre prototyper også, hvis det er muligt. Vi giver jer besked om hvornår udstillingen slutter og elever/lærere kan hente det udstillede. Nogle gange vil virksomhederne gerne arve elevernes produkter, prototyper og digitale fremlæggelser, hvilket vi giver dem lov til - medmindre at I protesterer. Lærer og elev-evaluering på skolen 30 min. Biblioteket sender 2 spørgeskemaer ud til deltagende klasser, som skal besvares online. 1 til elever og 1 til lærerne. Vi håber I husker at afsætte tid til evaluering, så evalueringen sker max. 1 uge efter fremlæggelserne. Hvis I gerne vil have resultaterne af evalueringen, så kontakt os.

20 Øvelser til fase 1 Give Gaver 20 Klap 1, 2, 3 Rejs jer og find sammen to & to med en der har næsten samme størrelse hånd som dig selv. Løft højre hånd foran hinanden når jeg siger Ét klapper I (sig Ét 3 4 gange) Det samme med venstre hånd på To Nu med begge hænder foran hinanden på Tre Nu tæller jeg osv.. Nu med lukkede øjne (tæl langsomt i starten)- derefter på ét ben ect. Se evt. videoinstruktion ( Bringer eleverne sammen om det der skal ske. Den skaber energi, fokus og koncentration i forhold til det der følger. Rejs jer og find sammen to & to med en der har samme farve skoletaske som dig. Den ene mimer at han/hun giver den anden en gave. Den der modtager gaven siger hvad det er hun har fået i gave. Det er vigtigt, at det er den første indskydelse om hvad gaven er som bliver anvendt Hvis man ikke ønsker at sige hvad gaven er, siger man bare Tak! Den der er højest starter. Opvarmning til at få spontane ideer og til at sige JA og til ideer samt kunne gå videre med en andens ide. Dagen baglæns Yes Vi har lavet en fejl! (sten-saks-papir) Rejs jer og find sammen to & to med en der har samme hårfarve som dig selv Stræk armene over hovedet og sig: Jeg har lavet en fejl! Lav nu saks-sten-papir sammen når I ikke har det samme, råber I sammen: Yes! Vi har lavet en fejl! Opvarmning til at løfte stemningen, sige JA! og slippe frygten for at begå fejl. Rejs jer og find sammen to & to med en der har samme farve trøje som dig selv. Fortæl din makker hvad der er sket i dag fra du gik ind i dette lokale og baglæns indtil du åbnede dine øjne i morges. I får ét minut hver og læreren sætter jer i gang. Den med mørkeste bukser starter. Opvarmning til at tænke ud af boksen og se tingene fra nye vinkler.

21 Byg en seng Rejs jer og find sammen to & to med den, der har samme farve sko som dig selv. Opbygger kompetence til irrationel tænkning, at kunne sammenkoble forskellige områder til noget nyt og bygge videre på andres ideer. 21 Den med størst ører starter. Træk et stimulikort (eller måske billedkort i klasse). Brug den første tanke du får til at fortælle, hvad der skal ændres på en almindelig seng. Din makker trækker et kort, som hun bruger på samme måde til at fortælle videre om, hvordan bilen skal være. I skiftes indtil tiden er brugt. Opbygger kompetence til irrationel tænkning, associationer og bygge videre på andres ideer. Planlæg en ferie sammen Rejs jer og find sammen to & to med en der har den samme farve bukser som dig. Uddel stimuli kort (med ord/billeder alt efter niveau). De må ikke kigge på kortet. Hvis nogen er kommet til at kigge på kortet, bytter de med en andens kort. Planlæg en ferie sammen ved på skift at blive inspireret af ét stimulikort ad gangen. Sig ja! og til alle makkerens ideer om ferien Den med højeste knipse-lyd starter. Ting mødes Rejs jer og tag hver et billedkort. Find sammen to & to med en der har den modsatte øjenfarve af dig selv. Opbygger kompetence i at kunne udforske potentialet i en ide og sige JA til hinandens ideer uden at diskutere eller vurdere den. Nu mødes de to ting hvert par har på deres billedkort. På skift skal I få én ide til, hvordan man kunne forbedre sin egen ting ved at anvende et princip fra den andens ting. Nævn først princippet og anvend det så. I må gerne hjælpe hinanden. Den med de lyseste strømper starter. Når I er færdige finder I en ny makker og gør det samme med de to ting der nu mødes.

22 Hvad sker der så 22 Rejs jer og find sammen to & to med en der har næsten samme højde som dig selv. I er faret vild i en stor mystisk skov, hvor alt kan ske. Den ene starter med at sige: Se der er en sti, lad os følge den og spørger så makkeren: Hvad sker der så? På skift fortæller I hvad der sker og slutter med at spørge den anden: Hvad sker der så? Den med mørkest tøj på starter. Træner eleverne i at bygge videre på hinandens ideer. Hvad sker der så? inviterer makkeren til at byde ind med sin viden i form af endnu en ide, som bringer udviklingen videre. Hvad nu hvis Bed eleverne tage deres idé og anskue den ud fra et helt skævt/absurd/ fjollet perspektiv. Spørg f.eks. hvad nu hvis jeres udfordring skulle bruges af en tiger/på månen/laves om til en forlystelsespark? forstørres 100 gange? ect. Ellers træk et billedkort og bed dem koble deres idé med den funktion det viste motiv har. Opbygger kompetence til irrationel ud af boksen tænkning + at kunne sammenkoble forskellige områder til noget nyt. Øvelsen kan bruges til at udfordre elevernes ideer, hvis de ikke er videre nytænkende.

23 Interview 23 I denne øvelse skal I finde på spørgsmål, som I kan stille til andre om jeres idé. I kan vælge at spørge en person der ved en masse om lige netop jeres idé. Det kan også være nogen der ikke ved så meget, men som måske kan bruge jeres idé. Det kan også være én I kan forestille jer ville blive påvirket hvis jeres idé blev til virkelighed. I kan bruge jeres netværksark til at finde ud af, hvem det vil være godt at spørge. I kan lave interviewet over telefonen. I kan også tage hen til den person, som I gerne vil interviewe. Snak med research gruppen om hvad de skal undersøge, og hvad I skal undersøge. Så kan I sammen finde ud af, hvordan I får mest mulig viden om jeres emne.

24 Research 24 I denne opgave skal I undersøge, om der findes en opfindelse der ligner jeres. I kan spørge jeres lærer eller forældre, om de kender til andre opfindelser. I kan også gå på internettet og søge. I kan få hjælp fra bibliotekets links, som I kan finde på sidste side i powerpointen med virksomhedsudfordringen. Spørg jeres lærer hvis I ikke har powerpointen, så kan de hjælpe jer med at finde den frem. Snak med interview gruppen om, hvad de skal undersøge og hvad I skal undersøge. Så kan I sammen finde ud af, hvordan I får mest mulig viden.

25 Litteratur og links LAB - udfordringer og drejebog og øvelser: %20skolerne (eller gå ind via bib.ballerup.dk -> Om os-> Laboratoriet -> til skolerne) Innovation i skolen KVAN - Tidsskrift for læreruddannelse og skole 2012, nr 92 (Marts. 32. årgang) red. Vibeke Boelt m.fl. Inno-elev: Flere øvelser til fase 1 Den kreative platform: InnoLab: 25 KIE-modellen - innovativ undervisning i folkeskolen Ebbe Kromann-Andersen og Irmelin Funch Jensen Erhvervsskolernes Forlag, Innovationspædagogik: kunsten at fremelske innovationskompetence Darsø, Lotte Frederiksberg, Samfundslitteratur, Innovative elever - undervisning i fire faser Anja Lea Olsen & Lilian Rohde Akademisk forlag, 2013 (brugt på Rosenlundskolen I Ballerup) Flere inspirerende innovations projekter Skolernes innovationsdag: undervisningsmaterialer/laerervejledning_skolernes_innovationsdag.pdf Design to improve life: Denne drejebog er en redigeret, redesignet og revideret udgave af projektet ntsnet.dk/inno-elev og teoretisk primært inspireret af KIEmodellen. Billed-, ord- og stimulikort er fra Inno-elev Den kreative platform %2BPlatform InnoLab Konceptudvikling og ord: Mette Sahl Larsen Ord: Paulini Priti Raff Illustrationer og ord: Emilie Oksholt Ballerup Bibliotek 2015.

1 Indholdsfortegnelse

1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 2 1. LABs formål.. s. 3 Forløbet. s. 4 Besøg på Ballerup Bibliotek s. 6 Virksomhedsbesøg s. 7 2. Fase 1.. s. 8 Fase 2.. s. 11 Fase 3.. s. 14 Fase 4.. s. 17 Præsentation på biblioteket..

Læs mere

1 Indholdsfortegnelse

1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 2 1. LABs formål..s. 3 LABS lektionstal og struktur.s. 4 Foto og videotillladelse..s. 5 Virksomhedsbesøg..s. 7 2. Fase 1.. s. 7 Fase 2.. s. 10 Fase 3.. s. 13 Fase 4.. s. 16 Præsentation

Læs mere

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder Inno-elev SÅDAN KOMMER DU I GANG! Drejebog til undervisningsforløb i innovative arbejdsmetoder Projektleder: Annie Bekke Kjær Faglig projektleder: Alan Proschowsky Inno-Agent: Lene Gundersen Inno-Agent:

Læs mere

Idéudviklingsworkshop MOVEDIUM. Fra atletik til bevægelsesstadion... Lørdag den 27. august kl. 09.00 cirka 16.00 Syddansk Universitet i Odense

Idéudviklingsworkshop MOVEDIUM. Fra atletik til bevægelsesstadion... Lørdag den 27. august kl. 09.00 cirka 16.00 Syddansk Universitet i Odense MOVEDIUM Fra atletik til bevægelsesstadion... Idéudviklingsworkshop Lørdag den 27. august kl. 09.00 cirka 16.00 Syddansk Universitet i Odense Velkommen til Workshoppen Velkommen stikord: Tak; Lørdag, muliggøre

Læs mere

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform

Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på. Den Kreative Platform Instruktionskort til standard 3D cases til en proces på Den Kreative Platform Her finder du instruktionerne til de standard 3D cases der anvendes i enhver proces på Den Kreative Platform. De har samme

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

LISE - Camp Fase 3b LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus.

LISE - Camp Fase 3b LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. LISE - Camp Fase 3b LISE Læring Innovation Science Esbjerg Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. 1 Dag 4 Materialer: Post - It, LISE Øvelser og - Ark

Læs mere

METODESAMLING TIL ELEVER

METODESAMLING TIL ELEVER METODESAMLING TIL ELEVER I dette materiale kan I finde forskellige metoder til at arbejde med kreativitet og innovation i forbindelse med den obligatoriske projektopgave. Metoderne kan hjælpe jer til:

Læs mere

Lærervejledningen til Pumpefabrikken

Lærervejledningen til Pumpefabrikken Formål: At styrke elevernes evne til at foretage et kvalificeret karrierevalg og give dem indblik i industrivirksomhedernes muligheder. Materialet tager udgangspunkt i det timeløse fag Uddannelse og Job

Læs mere

Find sammen to & to med en der har samme farve trøje som dig selv

Find sammen to & to med en der har samme farve trøje som dig selv Dagen baglæns samme farve trøje som dig selv Fortæl din makker hvad der er sket i dag fra du gik ind i dette lokale og baglæns indtil du åbnede dine øjne i morges I får ét minut hver og læreren sætter

Læs mere

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

Struktur for dagen. Velkommen. Hvorfor LAB? Hvordan LAB? Spørgsmål og afrunding. Vi udfordrer jer til at finde nye, sjove og brugbare løsninger

Struktur for dagen. Velkommen. Hvorfor LAB? Hvordan LAB? Spørgsmål og afrunding. Vi udfordrer jer til at finde nye, sjove og brugbare løsninger LAB Lærerkursus jan 2019 Struktur for dagen Vi udfordrer jer til at finde nye, sjove og brugbare løsninger Velkommen Hvorfor LAB? Hvordan LAB? Spørgsmål og afrunding Folkeskoler og bibliotekers formål

Læs mere

VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING

VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING Formål og værdier VÆRKTØJER TIL KERNEFORTÆLLING KERNEFORTÆLLING At have nogenlunde styr på foreningens/aftenskolens formål og værdier er på mange måder helt grundlæggende og en forudsætning for megen anden

Læs mere

Krageungen af Bodil Bredsdorff

Krageungen af Bodil Bredsdorff Fokusområder Litterær analyse og fortolkning Mål: At eleverne prøver at indgå i et fortolkningsfællesskab omkring en fælles litterær oplevelse. At eleverne lærer at finde begrundelser i teksten for deres

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER Idéudvikling i forhold til jeres kerneopgave og igangsætning af idéerne er ikke noget, der kører af sig selv. Der er behov for,

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Gamemani ac AfMe t t eal mi ndpe de r s e n Mål gr uppe: 5. 7. k l as s e Undervisningsforløb til 5.-7. klasse Game-maniac et undervisningsforløb om gaming til 5.-7. klasse Af Mette Almind Pedersen, lærer

Læs mere

Selvtillidsøvelser. SELVTILLIDSØVELSER. Stille elever klar til forandring? www.turbineforlaget.dk

Selvtillidsøvelser. SELVTILLIDSØVELSER. Stille elever klar til forandring? www.turbineforlaget.dk Selvtillidsøvelser Du kan her finde selvtillidsøvelser, som kan hjælpe eleverne med at overvinde de udfordringer, de står overfor. Øvelserne kan hjælpe eleverne med at mestre svære opgaver. Øvelserne har

Læs mere

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD

DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD 2014 SÅDAN DELTAGER DU I IDÉKONKURRENCEN KORTE OG MELLEMLANGE UDDANNELSER SAMT KUNSTNERISKE DANISH ENTREPRENEURSHIP AWARD Regler for deltagelse Alle elever og studerende,

Læs mere

Prøver evaluering undervisning

Prøver evaluering undervisning Prøver evaluering undervisning Fysik/kemi Maj juni 2011 Ved fagkonsulent Anette Gjervig Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Ministeriet for Børn og Undervisning 1 Indhold Indledning... 3 De formelle krav til

Læs mere

INSPIRATION TIL LÆRERE

INSPIRATION TIL LÆRERE INSPIRATION TIL LÆRERE Sæt fokus på trivsel og fravær med udgangspunkt i det, der virker! Ulovligt fravær kan handle om manglende trivsel i klassen, på holdet eller på uddannelsen. Appreciative Inquiry

Læs mere

HOP-IN Lærerkursus mandag d. 4/9 2017

HOP-IN Lærerkursus mandag d. 4/9 2017 HOP-IN 2017 Lærerkursus mandag d. 4/9 2017 Dagens program 13.15-14.00 14.00-14.15 PAUSE 14.15-15.30 Gruppedannelse Samme farve sko Fortæl om din dag - baglæns. Du har ét minut Den som har den ældste søskende

Læs mere

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier

Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse. Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier Undervisningsforløb 1 6 lektioner for 4. 6. klasse Rådgiver for en dag om mobning og digitale medier 1 Rådgiver for en dag undervisningsforløb om mobning og digitale medier Introduktion til forløbet Forberedelser

Læs mere

4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer

4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer 4R Rammer, Retning, Råderum og Relationer Formål: Varighed: Deltagere: Materialer: Konsulent: Dialogværktøjet om 4R-modellen (Rammer, Retning, Råderum og Relationer) er rigtig nyttigt, når der er sket

Læs mere

Indledende niveau - Afklaring af alkoholerfaring

Indledende niveau - Afklaring af alkoholerfaring Indledende niveau - ALKOHOL DIALOG SIGER.DK HVAD SIGE D OM DU ALKOHOL? Indledende niveau Indledende niveau Indledende niveau Vores klasse... 20 Festen... 24 Alkoholdialog.dk 1919 19 Alkoholdialog.dk Vores

Læs mere

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen

Camp. - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Camp - Idegenerering og ideudvikling i udskolingen Introduktion Dette undervisningsforløb er tilrettelagt til at vare seks timer, hvilket gør det anvendeligt til fagdage eller lignende, hvor eleverne skal

Læs mere

KREATIV KREATIV KREATIV KREATIV PRODUKTUDVIKLING PRODUKTUDVIKLING PRODUKTUDVIKLING PRODUKTUDVIKLING 3D LEG 3D LEG 3D LEG 3D LEG

KREATIV KREATIV KREATIV KREATIV PRODUKTUDVIKLING PRODUKTUDVIKLING PRODUKTUDVIKLING PRODUKTUDVIKLING 3D LEG 3D LEG 3D LEG 3D LEG GIVE GAVER GIVE GAVER DER HAR SAMME SKO SOM DIG SELV. DER HAR SAMME SKO SOM DIG SELV. 3. DEN MED LÆNGST HÅR 4. GIV HINANDEN GAVER VED AT MIME. VIS GAVEN MED DIT KROPSSPROG UDEN AT SIGE, HVAD DET ER. MAKKEREN

Læs mere

6. klasse. Børnearbejde

6. klasse. Børnearbejde 6. klasse Børnearbejde Børnearbejde Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Introduktion til børnearbejde Skole og arbejde Baggårdens børnearbejdere Børnearbejde Børnearbejde før og nu Modul 1

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet

Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Snak om det Undervisningsmateriale til mellemtrinnet Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Mini guides til eksamen

Mini guides til eksamen Mini guides til eksamen Indhold PRÆSENTATIONSTEKNIK FORBEREDELSE NERVØSITET KONCENTRATION MINDSET KOMMUNIKATION 5 6 Præsentationsteknik Husk følgende 7 gode råd om Præsentationsteknik under eksamen: Fødder:

Læs mere

Drejebog for Pop Up Eksperimentariet

Drejebog for Pop Up Eksperimentariet Drejebog for Pop Up ariet - opgaveskrivning og litteratursøgning Aktivitetens mål: Søgning, indskrænke emne og kildekritik Dette Pop Up arium LIGHT sætter fokus på at lære de unge at søge, indskrænke deres

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Dendagmi nt eks t f i kens t emme AfL e nal i s ei bs e n Mål gr uppe: 3. 4. k l as s e Undervisningsforløb 3.-4. klasse Den dag min tekst fik en stemme Et undervisningsforløb med drama som fortolkningsmetode

Læs mere

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang

Energizere bruges til at: Ryste folk sammen Få os til at grine Hæve energiniveauet Skærpe koncentrationen Få dialogen sat i gang FORSKELLIGE ENERGIZERS ENERGIZER Energizere er korte lege eller øvelser, som tager mellem to og ti minutter. De fungerer som små pauser i undervisningen, hvor både hjernen og kroppen aktiveres. Selv om

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen

Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen Medarbejderkonference september 2011 Opgaver & værktøjer Tilmeld dig: Nå dine mål med Torben Wiese Prøv www.brydvanen.dk Få inspirationsmail på www.habitmanager.com

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

Gennemførelse Gennemførelsen af forløbet er beskrevet med afsæt i en lektionsplan.

Gennemførelse Gennemførelsen af forløbet er beskrevet med afsæt i en lektionsplan. Gennemførelse Gennemførelsen af forløbet er beskrevet med afsæt i en lektionsplan. 1. - 2. lektion overblik: Læreren præsenterer temaet og sætter eleverne i gang med at planlægge deres rejse. Eleverne

Læs mere

Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. 2 timer

Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. 2 timer Vejledning i verdensklasse Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi bliver endnu bedre til at vejlede. Undervejs kommer der øvelser og eksempler

Læs mere

Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse

Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse Agenda: Procedure for mundtlig eksamen med mundtlig fremlæggelse af projekt De kritiske spørgsmål Mundtlig eksamen i praksis mundtlig

Læs mere

Teamsamarbejde om målstyret læring

Teamsamarbejde om målstyret læring Teamsamarbejde om målstyret læring Dagens program Introduktion Dagens mål Sociale mål Gennemgang Øvelse Teamsamarbejde Gennemgang Værdispil Planlægningsredskab til årsplanlægning Introduktion Arbejde med

Læs mere

In a dark, dark Town

In a dark, dark Town In a dark, dark Town Niveau 1.-3. Klasse Varighed ca. 8-10 lektioner Om forløbet Historien In a dark, dark Town, er en lille fortælling med små overraskelsesmomenter i. Det er en historie skabt af et ordforråd,

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

DAGENS PROGRAM REFLEKSIONSØVELSE FORMIDLINGSKURSUS GYMNASIEPRAKTIK + RULLENDE UNIVERSITET 2. SEPTEMBER 2014 METTE BRINCH THOMSEN

DAGENS PROGRAM REFLEKSIONSØVELSE FORMIDLINGSKURSUS GYMNASIEPRAKTIK + RULLENDE UNIVERSITET 2. SEPTEMBER 2014 METTE BRINCH THOMSEN SEPTEMBER 2014 FORMIDLINGSKURSUS GYMNASIEPRAKTIK + RULLENDE 2. SEPTEMBER 2014 METTE BRINCH THOMSEN MAIL: MBTHOMSEN@TDM.AU.DK CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER (CUDIM) gymnasi et 1 DAGENS

Læs mere

Citation for published version (APA): Byrge, C., & Hansen, S. (2009). Den Kreative Platform Spillet [2D/3D (Fysisk produkt)].

Citation for published version (APA): Byrge, C., & Hansen, S. (2009). Den Kreative Platform Spillet [2D/3D (Fysisk produkt)]. Aalborg Universitet Den Kreative Platform Spillet Sørensen, Christian Malmkjær Byrge; Hansen, Søren Publication date: 2009 Document Version Tidlig version også kaldet pre-print Link to publication from

Læs mere

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG INDEN I TAGER AF STED, SÅ HUSK: Undersøg, hvornår der er pause op uddannelsesstedet, og hvornår I kan regne med, at der er mange mennesker at tale med. Ring evt. til skolen

Læs mere

Fagfestival Brønderslev kommune Innovation og entreprenørskab i Håndværk og design

Fagfestival Brønderslev kommune Innovation og entreprenørskab i Håndværk og design Annette Fiskaali anf@ucn.dk Fagfestival Brønderslev kommune Innovation og entreprenørskab i Håndværk og design Tirsdag d. 6. august 2019 Workshop 9.15-11.45 Workshop program Velkommen præsentation Oplæg

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Effektiv Jobsøgning. Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter

Effektiv Jobsøgning. Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter Effektiv Jobsøgning Frederik Iuel DJØFs Karriere- og Kompetencecenter Dagens program... Dagens Program CV et Hvordan vinkler du din baggrund til at besvare virksomhedens krav? Ansøgningen Hvad kan du tilbyde

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Innovation, kreativitet & Entreprenørskab

Innovation, kreativitet & Entreprenørskab Innovation, kreativitet & Entreprenørskab Erhvervsakademi Sjælland Næstved Karsten Vandrup; Datamatiker, Innovation & Entreprenørskab Stine Mortensen; Innovation & Entreprenørskab Velkommen Ca. 1 time:

Læs mere

1.OM AT TAGE STILLING

1.OM AT TAGE STILLING 1.OM AT TAGE STILLING Læringsmål Beskrivelse Underviseren introducerer klassen til arbejdsformen. Underviseren gør eleverne opmærksom på; Det handler om at tage stilling Der ikke er noget korrekt svar

Læs mere

Præsentation af din by/ hjemegn Uldjyder og Højlandsfolk - 5.f Ikast Østre Skole og 5.b Hvinningdalskolen

Præsentation af din by/ hjemegn Uldjyder og Højlandsfolk - 5.f Ikast Østre Skole og 5.b Hvinningdalskolen Præsentation af din by/ hjemegn Uldjyder og Højlandsfolk - 5.f Ikast Østre Skole og 5.b Hvinningdalskolen Et samarbejde på tværs af kommunegrænser ved brug af Skype Timeforbrug ca. 17 timer over 3 uger

Læs mere

NIVEAU: 7.-9. klasse. VARIGHED: 1-5 lektioner LÆRINGSMÅL

NIVEAU: 7.-9. klasse. VARIGHED: 1-5 lektioner LÆRINGSMÅL Om Prøveopgaver Forudsætningen for at kunne løse en opgave tilfredsstillende er, at man ved, hvad opgaven kræver. Prøveopgaver består af en række forløb, hvor eleverne træner i at aflæse opgaver, som bliver

Læs mere

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6 It-inspirator afsluttende opgave Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen Side 1 af 6 Indledning Den digitale medieverden er over os alle steder, om det er i dagtilbud, skoler eller fritidstilbud. Vi

Læs mere

GLOBAL INNOVATIONSCAMP FOR HF. Et læringsmiljø som rykker GLOBAL INNOVATIONSCAMP FOR HF. - Et læringsmiljø som rykker

GLOBAL INNOVATIONSCAMP FOR HF. Et læringsmiljø som rykker GLOBAL INNOVATIONSCAMP FOR HF. - Et læringsmiljø som rykker GLOBAL INNOVATIONSCAMP FOR HF Et læringsmiljø som rykker GLOBAL INNOVATIONSCAMP FOR HF - Et læringsmiljø som rykker Udgivet oktober 2015 af Globale Gymnasier Indhold: Lotte Vestermarken, Erik Terp, Kirsten

Læs mere

Samlet metodebeskrivelse Anerkendende procesøvelser

Samlet metodebeskrivelse Anerkendende procesøvelser Samlet metodebeskrivelse Anerkendende procesøvelser Vælger I at bruge anerkendende procesøvelser i APVarbejdet, så arbejder I med arbejdsmiljøet ud fra en række positive, "dynamiske" øvelser igennem hele

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 2 4. 6. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

forventningsko og oplevelseskort

forventningsko og oplevelseskort Forventnings-Fo r v e n t n i n g s k og oplevelseskort (FØR OPLEVELSEN Oversigt over ) forventningsko ti l el ev rt R V ko ENTN Op le ve lsf Oes I N G S KO R T FOR FØR OG EFTER DEN KUNSTNERISKE OPLEVELSE

Læs mere

Skoletilbud. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2016

Skoletilbud. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2016 Skoletilbud Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Copyright Legeskibet 2016 Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Legeskibets Skoletilbud Legeskibet samarbejder med skoler og øvrige uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne.

Formål + ønsket resultat : Dagen gennemgås, så deltagerne er klar til at gå i kødet på opgaverne. Drejebog, dagsforløb Herunder finder du en drejebog til et dagsforløb i Mobil Lab 3. Det er en drejebog for hvordan et forløb kan se ud, med 6 klokketimer til rådighed. Du har måske lidt mere eller lidt

Læs mere

Årsplan til samfundsfag sporfag 15/16 Demokratisk iværksætteri.

Årsplan til samfundsfag sporfag 15/16 Demokratisk iværksætteri. Årsplan til samfundsfag sporfag 15/16 Demokratisk iværksætteri. Deltagelse i et: 9.kl Samfundsfag er en af tre linjer, som elever i 9.kl. kan vælge på Glamsdalens Idrætsefterskole. Tema: Frivillighed Tid

Læs mere

Deltagere: Aarhus: Louise, Jannik, Jane, Pauline, Anna og Mark. Roskilde: Mette, Hanne, Stine, Allan og Henriette. Birgit deltog som følgeforsker.

Deltagere: Aarhus: Louise, Jannik, Jane, Pauline, Anna og Mark. Roskilde: Mette, Hanne, Stine, Allan og Henriette. Birgit deltog som følgeforsker. Bilag 8 Deltagere: Aarhus: Louise, Jannik, Jane, Pauline, Anna og Mark. Roskilde: Mette, Hanne, Stine, Allan og Henriette. Birgit deltog som følgeforsker. 1. Aarhus fremlægger output fra rum 1 med udgangspunkt

Læs mere

GUIDE. til ugens vigtigste møde. Mødet med dig selv som eneste deltager. www.birgittefeldborg.dk

GUIDE. til ugens vigtigste møde. Mødet med dig selv som eneste deltager. www.birgittefeldborg.dk GUIDE til ugens vigtigste møde Mødet med dig selv som eneste deltager www.birgittefeldborg.dk TA K F O R DI DU HAR VALGT AT DOWNLOADE GUIDEN TIL UGENS VIGTIGSTE MØDE MØDET MED DIG SELV SOM ENESTE DELTAGER.

Læs mere

Inden den efterfølgende rundvisning på anlægget konkluderes der i fællesskab på dyst- og introduktionsdelen af besøget.

Inden den efterfølgende rundvisning på anlægget konkluderes der i fællesskab på dyst- og introduktionsdelen af besøget. Besøget er et supplement til undervisningen i emnerne affald, bæredygtighed, genbrug, klima og miljø. ARC vil igennem dialog og hands-on oplevelser give eleverne en forståelse af, hvorfor det er vigtigt

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?.

Jeg ville udfordre eleverne med en opgave, som ikke umiddelbar var målbar; Hvor høj er skolens flagstang?. Hvor høj er skolens flagstang? Undersøgelsesbaseret matematik 8.a på Ankermedets Skole i Skagen Marts 2012 Klassen deltog for anden gang i Fibonacci Projektet, og der var afsat ca. 8 lektioner, fordelt

Læs mere

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet.

Herefter får de udleveret deres lille pixibog, der på forhånd er udskrevet. 1.lektion Sang nr. 2 synges. Samtidig vises samtalebilledet, så eleverne kan se, hvordan bogstaverne kommer til jorden. Det er vigtigt at have fokus på teksten. Denne sang handler om, at der findes røde

Læs mere

Formidling der brænder igennem

Formidling der brænder igennem Formidling der brænder igennem 3. møde, hvordan brænder man igennem med sit budskab? Gentofte Hovedbibliotek Den 7. juni 2012 Fokus for dagen Formidling af et budskab til en specifik målgruppe, varetagelse

Læs mere

Drejebog LO - overenskomstmøder

Drejebog LO - overenskomstmøder Drejebog LO - overenskomstmøder Denne drejebog handler kun om den del af møderne, der involverer dugene og samarbejdet omkring bordene. Dvs. den tager ikke højde for Lizettes forudgående præsentation eller

Læs mere

VEJLEDNING TIL SKUESPILLERUDDANNELSENS OPTAGELSESPRØVE 2014

VEJLEDNING TIL SKUESPILLERUDDANNELSENS OPTAGELSESPRØVE 2014 VEJLEDNING TIL SKUESPILLERUDDANNELSENS OPTAGELSESPRØVE 2014 For at blive optaget på skuespilleruddannelsen skal du bestå de tre prøver, der er beskrevet her i vejledningen. Dette kan der ikke dispenseres

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

BALLERUP BIBLIOTEKERNES TILBUD TIL 4.-6. KLASSE 2016/17

BALLERUP BIBLIOTEKERNES TILBUD TIL 4.-6. KLASSE 2016/17 bib:ballerup Blanket til: Sæt et kryds Banegårdspladsen 1 2750 Ballerup T 4477 3333 F 4477 2731 bib.ballerup.dk INDMELDELSE AF BØRN OG UNGE UNDER 18 ÅR ÆNDRING AF PINKODE NYT LÅNERKORT (Det gamle lånerkort

Læs mere

BLIV EKSPERT I DIN TEMPERAMENTSBOMBE

BLIV EKSPERT I DIN TEMPERAMENTSBOMBE GRY BASTIANSEN BLIV EKSPERT I DIN TEMPERAMENTSBOMBE ARBEJDSBOG FOR UNGE BLIV EKSPERT I DIN TEMPERAMENTSBOMBE Akademisk Forlag og Gry Bastiansen 1 INDHOLD VELKOMMEN TIL KURSET, DER GØR DIG TIL EKSPERT PÅ

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion 4 Aktiv lytning Dias 1/8 Aktiv lytning Formålet med denne lektion er at lære hvad aktiv lytning er at kende forskellige måder at lytte aktivt på øvelse i forskellen på aktiv og ikke aktiv lytning

Læs mere

Velkommen til bostedet Welschsvej

Velkommen til bostedet Welschsvej Velkommen til bostedet Welschsvej Hus 13-15 Hus 17 Sportsvej 1 Indholdsfortegnelse S.3 Velkommen S.4 Praktikstedet S.5 Værdigrundlag S.6 Din arbejdsplan for de første fire uger S.7 Vores forventninger

Læs mere

Uge 18: Familie og arbejde. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Familie og arbejde side 1 HIPPY

Uge 18: Familie og arbejde. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Familie og arbejde side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 18: Familie og arbejde Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp uge_18_guidevejl_familie_og_arbejde.indd 1 06/07/10

Læs mere

Tak fordi du vil hjælpe os med at få hele Danmark til at fortælle historier.

Tak fordi du vil hjælpe os med at få hele Danmark til at fortælle historier. Hej Vores Historier-ambassadør Tak fordi du vil hjælpe os med at få hele Danmark til at fortælle historier. Her er inspiration til hvad du skal huske før en Vores Historier fortælleraften, en køreplan

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

LISE - Camp Fase 1 LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus.

LISE - Camp Fase 1 LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. LISE - Camp Fase 1 LISE Læring Innovation Science Esbjerg Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. 1 Dag 1 fem lektioner Materialer: PostIt, stimulikort,

Læs mere

Udarbejdelse af synopsis: 21. april 8. maj Mundtlig årsprøve: Maj/juni 2015

Udarbejdelse af synopsis: 21. april 8. maj Mundtlig årsprøve: Maj/juni 2015 Kære elev i 2g. AT7 er en forsmag på næste års AT-eksamen. Du skal derfor udarbejde en synopsis og til mundtlig årsprøve i AT. På de næste sider får du den nødvendige generelle information. Med venlig

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013 Køkken Præsentation af værkstedet Køkkenværkstedet er for de elever, der syntes det er spændende at lære at lave mad. Vi producerer morgenmad og middagsmad til skolens

Læs mere

Digital mobning og chikane

Digital mobning og chikane Film 3 7. 10. klasse Lærervejledning >> Kolofon Digital mobning er udgivet af Børns Vilkår. Materialet er produceret i samarbejde med Feldballe Film og TV. Kort om materialet Tidsforbrug To til tre lektioner.

Læs mere

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål

Men vi kan så meget mere Dannelsesorienteret danskundervisning med Fælles Mål Gaml eor ds pr ogognye c i t at er AfMe t t eal mi ndpe de r s e n Mål gr uppe: 5. 7. k l as s e Undervisningsforløb 5.-7. klasse Gamle ordsprog og nye citater et undervisningsforløb til arbejdet med ordsprog

Læs mere

Målet er at skabe fokus, tænke over hvad vi gør, og hvorfor vi gør det!

Målet er at skabe fokus, tænke over hvad vi gør, og hvorfor vi gør det! Målet er at skabe fokus, tænke over hvad vi gør, og hvorfor vi gør det! Filmen er tænkt som et debatoplæg og et forsøg på at skabe fokus på om det vi gør faktisk virker! Filmen viser 5 forskellige undervisningssituationer

Læs mere

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Til forældre til elever der skal op i Prøveform B - også kaldet synopseprøven. Her er lidt information om prøven, opgivelser og forberedelser. Der findes

Læs mere

En dialogisk undervisningsmodel

En dialogisk undervisningsmodel 8 Lær e r v e j l e d n i n g En dialogisk undervisningsmodel Helle Alrø gør i artiklen En nysgerrigt undersøgende matematikundervisning 6 rede for en måde at samtale på, som kan være et nyttigt redskab,

Læs mere

Visuel NAT/TEK/MAT på Søndermarkskolen

Visuel NAT/TEK/MAT på Søndermarkskolen Et eksempel på en visuel præsentation i forbindelse med forløbet Hjælp - der er rod i geometrien Skoleafdelingen Att.: Mads Egsholm Forsøgs- og udviklingsmidler 2011/2012 Børne- og Ungeområdet Rådhuset

Læs mere

Hvorfor skal innovation struktureres?

Hvorfor skal innovation struktureres? Hvorfor skal innovation struktureres? BLIV PRÆSENTERET FOR EN DIDAKTISK METODE TIL UDVIKLING AF INNOVATIVE KOMPETENCER I ALLE FAG SAMT PROCESSER OG STRUKTURER, DER BIDRAGER TIL ØGET KREATIVITET KONFERENCE

Læs mere

ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen

ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen ALKOHOL Undervisningsmateriale til indskolingen Flere af øvelserne knytter sig til tegnefilmen om alkohol. Vi anbefaler derfor, at klassen sammen ser tegnefilmen og supplerer med de interviewfilm, som

Læs mere

Vejledning til undervisere

Vejledning til undervisere Vejledning til undervisere Introduktion Formålet med BrickBacker er at tilbyde et digitalt undervisningsmateriale, der kan anvendes i faget Håndværk og Design. Ud fra en designbaseret læringstilgang definerer

Læs mere

METODE 1 RUNDEN RUNDT

METODE 1 RUNDEN RUNDT METODE RUNDEN RUNDT På et teammøde/personalemøde fortæller alle om følgende: En relation, jeg er lykkedes med i den forgangne uge/måned En opgave, der var svær Noget jeg ville ønske, at vi som arbejdsplads

Læs mere

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB INDHOLD Start din jobsøgning med at klarlæg dit/dine jobmål 3 Læg en plan 3 Her gik det særligt godt 3 Kom godt i gang med din ansøgning og CV 4 Dine faglige kompetencer

Læs mere

Med Jesus i båden -2

Med Jesus i båden -2 Med Jesus i båden -2 Jesus redder Mål: At opmuntre børnene. Vi fortæller dem, at Jesus kender den situation, de befinder sig i. Vi fortæller dem, at Jesus hører dem og hjælper dem, når de kalder på ham.

Læs mere

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling?

Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Hvordan kan jeg støtte mit barns sprogudvikling? Få svarene her. Forældrefolder Langmark Kære Forældre Vi vil med denne folder give inspiration til, hvad du kan gøre for at støtte dit barn i at udvikle

Læs mere

Tips og Tricks Program til eksamen. Nanna Berglund d. 19.05.16

Tips og Tricks Program til eksamen. Nanna Berglund d. 19.05.16 Tips og Tricks Program til eksamen Nanna Berglund d. 19.05.16 Præsentation Inden eksamen Struktur Læsning Mundtlig eksamen Under eksamen Dit oplæg Rollefordeling Skriftlig eksamen Nervøs? Efter eksamen

Læs mere

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen

Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Snak om det Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak om tegnefilmen Formålet med denne øvelse er at styrke elevernes evne til at sætte sig ind i hvordan andre har det. Øvelsen skal hjælpe

Læs mere

Mellemtrin. Verdens bedste skole

Mellemtrin. Verdens bedste skole Verdens bedste skole Verdens bedste skole Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Hvad er en opfindelse/ innovation? Verdens bedste skole - idéfasen Verdens bedste skole - udvikling Verdens bedste

Læs mere

3D Didaktikken Facilitering af 3D cases og 3D aktiviteter

3D Didaktikken Facilitering af 3D cases og 3D aktiviteter Facilitering af kreative processer på Den Kreative Platform Søren Hansen Research group for Unlimited Knowledge Application Aalborg University 3D Didaktikken Facilitering af 3D cases og 3D aktiviteter

Læs mere

Det der giver os energi

Det der giver os energi værktøj 1 Det der giver os energi - og det der dræner os for energi værktøj 1 1 Indhold 3 Introduktion 4 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 5 Processen trin for trin Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere