Kulturelle udtryksformer og værdier

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kulturelle udtryksformer og værdier"

Transkript

1 Kulturelle udtryksformer og værdier Forår 2017 Skrevet af: Hanne Lise og Gitte

2 Statur: Spilloppen Der er pt. 25 børn i Spilloppen i aldrene 3-6,5 år og er på forskellige udviklings niveauer. Børnene er nysgerrig, viddens søgende og klar til nye udfordringer. Der er 3 nye børn i uglegruppen og et nyt barn i abegruppen, hvor det er vigtigt at prioritere at de kommer godt ind i gruppen. Der er sprog børn, hvor det er vigtigt at være opmærksom på at arbejde med udvikling af deres sprog. Børnenes viden omkring istiden og stenalderen er meget begrænset. Arbejdet med istiden og stenalderen vil forgå på mange forskellige udviklings niveauer. Der vil være dage, hvor børnene vil arbejde i mindre grupper, hele børnehaven sammen og hvor vi vil dele børnene på tværs af ugle og abegruppen. Rævene Rævegruppen består nu af 29 børn fordelt på to stuer: de hvide ( 15 ) og de røde ( 14 ) ræve. De røde ræve er de børn, der skal starte i skole til sommer. Det er en stor gruppe, hvor aldersspredning og udvikling er stor. Det betyder, at der i projektet er indhold og opgaver af forskellig niveau, så alle børn kan lære noget nyt, synes det er sjovt at være med og blive udfordret på et passende niveau. Vi har som udgangspunkt en børnegruppe, hvor rigtig mange børn er meget videbegærlige og nysgerrige de er meget aktive og interesserede, når vi går i gang med noget nyt. Udfordringen bliver at forsøge at gøre emnet det så interessant, at mange synes det giver mening og begejstres undervejs. Bjørnene Bjørnestuen består af 16 børn hvoraf de fleste børn er 3 år og et par enkelte på 4 år. Gruppen er fordelt på 10 drenge og 6 piger. Det gør, at de aktiviteter vi finder på skal ikke være for stille siddende. Der er godt gang i gruppen af drenge, men de er nysgerrige og de er åbne for at lære noget nyt, så det er dejligt at komme og præsentere et nyt dinosaurus projekt for dem.

3 Vi vil gennem hele projektperioden skifte meget mellem at lytte, se, røre og bevæge os, så børnene bedst kan holde sig fanget af emnet. Mål: Fælles: Institutionens mål under Læreplantemaet: Kulturelle udtryksformer er bl.a. at børnene får kendskab til: vores kulturhistorie besøge museer og få indsigt i vores historie gennem fortællinger og forklaringer fra de voksne brug af IT at skabe adgang til brug af IT ift. at få informationer og forklaringer på emnet forskellige materialer og styrke det kreative arbejde og udtryk i arbejdet med dem. Mål for Spilloppen Give børnene kendskab til de første menneskers udvikling og deres levevilkår. Give børnene kendskab til, hvordan vores landskab bliver skabt. Give børnene et indblik i, hvordan Danmark så ud i istiden. Give børnene kendskab til de dyr der levede på dette tidspunkt. Gennem fortællinger, billeder, historier og aktiv oplevelser får kendskab til istiden og stenaldren. Mål for Rævestuen - Kendskab til menneskets udviklingshistorie og nogle af de første mennesker og deres levevilkår i istiden og stenalderen. - Vi vil tage udgangspunkt i Lucy, der levede for ca. 3.2 millioner år siden og Neandertalere, der levede for ca år siden og som er nogle af det moderne menneskes forfædre. - Vi vil finde ud af, hvordan de levede, hvilke redskaber de havde hvad de spiste og

4 hvilket tøj de havde? og kunne de også tale? - og hvad vi i øvrigt bliver optagende af undervejs. - Alle børn får en mappe til at samle deres ting om emnet i. Mål for bjørnene: - At give dem kendskab til at der en gang har levet dinosaurer, og hvordan de så ud. - At lære børnene at man har fundet ud af det gennem udgravninger. - At lære børnene at nogle var planteæder og nogle var kødæder, og hvad det betyder. Tiltag: Spilloppen Uglegruppen skal på tur til Molsgardin sammen med rævegruppen. Lave mad over bål. Arbejde med neandertalernes levevilkår bl.a. hvad spiser de, jagt, påklædning, sprog. Lave plancher, tegninger, spyd. Finde ud af, hvordan vores landskab er blevet til. Finde ud af, hvilke dyr der levede, hvordan så de ud. Brug Ipad til at finde billeder og video omkring istiden og stenaldren. Læse, høre og se forskellige historier. Rævene - Vi starter med at besøge Moesgård Museum ved Århus og se deres nye udstilling om istiden og stenalderen, for at få et fælles og spændende udgangspunkt for emnet. - Forinden har vi lånt mange bøger om emnet, så børnene er lidt forberedte på, hvad det drejer sig om. Allerede her blev mange børn interesserede og glædede sig til turen, og det de skulle opleve.

5 - De røde ræve arbejder lidt længere med temaerne og får flere detaljer og vinkler på emnet, ligesom de får flere små opgaver som de fleste synes er sjovt. - Nogle opgaver er for alle ræve og andre er obligatoriske for de røde ræve og frivillige for de hvide. - Vi vil lære om nogle af de dyr, der levede dengang og som i dag er uddøde: mammutten, sabelkatten og de uldhårede næsehorn. - Selv lave en sang om emnet og fremføre den til forældrekaffe. - Vi vil lave vores egne hulemalerier. - Lave små opgaver til mappen. - Lade børnene optage en lille video på IPad som viser, hvordan vi bygger fælden, og hvordan dyrene falder i den. De fortæller samtidig, hvad de optager. - Vi vil afslutte projektet med at lave en udstilling og invitere forældrene på forældrekaffe og vise det hele frem. Bjørnene Før vi gik i gang med projekt perioden var vi en tur i Dinoland, her har de også udstillet kunstige dinosaurer. - Vi vil snakke med børnene om dinosaurer, om hvordan de levede, og hvad de levede af. - Vi vil sammen med børnene egne udgravninger af dinosaur knogler. - Vi vil læse og se film og bruge IPad om dinoer. - Vi vil tegne dinoer. - Vi vil lave vores egne lave vores dinosaur æg i papmaché. - Vi vil lave dinosaurer i modeller voks. - Vi vil lege med dinosaurer og lave vores egen dinoland i sandkassen. - Vi vil slutte vores projekt periode af med en tur i Løveparken og se deres ud stilling af dinosaurer.

6 Inklusion: I dette projekt vil vi arbejde i grupper- både store, små og på tværs af aldre og udviklingstrin. Det gør at børnene får mulighed for at være aktive deltagere i de børnene fællesskaber der opstår spontant og planlagt i institutionen i løbet af dagen. Børnene får mulighed for at lære med-og af-og i samspil med hinanden og kan bruge deres viden til at supplere hinanden i projektet og i de spontane lege er opstår f.eks. på legepladsen i forbindelse med projektet. Tegn vi så undervejs i projektet: Spilloppen Abebørnene tog en tur til Lillebæltsbroen og gik over den. Det var for at få en fornemmelise af vandet, hvor stor det er og at det er noget af det vand istiden har skabt. Hjemme i børnehaven pakkede vi en globus ind i vat for at illustrere istiden og efterhånden tage vattet af for at illustrere land og vand bliver skabt. Abernes tur til vandet er mange gange blevet nævnt af børnene i forbindelse med andre snakke om istiden. Børnene var meget undrende over de mennesker vi så på Mosgaard og syntes det var svært at se om det var aber eller mennesker. Børnene gav udtryk for forundring og syntes det var spændene at kunne se, hvordan menneskerne har forandret sig. Der var mange indtryk og meget viden de fik på Mosgaard, som børnene har brugt i løbet af projektet, når vi har arbejdet med forskellige emner f.eks. flint, mad, levevilkår. Der var også en af drenge der på vej hjem i bussen siger: det kan være der er nogen der kan bruge os, når vi er døde...måske på et museum. Da vi kom hjem fra Mosgaard tegnede børnene billeder af deres oplevelser og de blev hængt op i børnehaven. Børnene har brugt tegningerne til at snakke med hinanden og deres forældre om deres oplevelser. Da vi arbejdede med flint fik en del af børnene en aha oplevelse. De mente at det var nemt at lave økser og pilespidser og børnene havde givet udtryk for at de skulle lave økser. Men da de kom i gang med at hakke i flinten fandt de ud af at det var svært -både fordi det kræver muskler og det var svært at styre der, hvor man hakkede. Børnene fik også bankede sig over fingrene og syntes det gjorde ondt, men de blev enig om at det gjorde de sikkert også i istiden, så det gjorde ikke så meget. Der er også gået meget tid på legepladsen med at finde flint så de kan lave pilespidser.

7 Når vi har lavet mad på bålet har børnene været spændt på, hvad vi skulle lave. Da vi skulle lave mammutben var der en af pigerne der spurgte om hun ikke måtte spise hovedet for det troede hun smagte godt. Hvor en anden svare: bare der ikke er hår på. Børnene har været meget nysgerrig på at finde ud af, hvordan de gik på jagt og hvad de brugte dyrene til. De syntes også det var lidt ulækkert at de brugte tarme til at sy deres tøj sammen med. Men syntes også det var sejt at man kunne bruge ribben til fiskekroge, knogler som våben og skindet som tøj. Da vi snakkede om Danmarks tilblivelse blev det svært for børnene at visualiserer det, men der var dog børn der godt kunne forstå at isen er stærk og kunne flytte jord og når isen smeltede blev det til hav, søer og åer. Børnenes viden er blevet brugt i deres lege på legepladsen f.eks. har de været meget optaget af at lave fæller til at fange mammutter i, gå på jagt, lege de var pigen på muslingebunken. Forældre er også kommet og fortalt at deres børn fortæller om istiden og stenaldren der hjemme og at børnene deler deres viden og snakker om ting forældrene ikke har haft en viden om, så de har været nød til at google det for at kunne snakke med. Rævene Efter besøget på Moesgård kom hele næste uge til at stå i flintens tegn. Børnene var meget optagende af flint. De faldt en masse på legepladsen, som de slog i stykker og lavede pilespidser og knive af på deres eget initiativ. Vi byttede en tur i skoven ud med at lave flinttespidser og knive, og et af børnene sagde: Det her er meget sjovere end en tur i skoven. En dag byggede en gruppe drenge en ny stenallerbådplads, hvor de forsøgte at slå gnister med to sten og få ild i en fyrsvamp og nogle tørrede strå. De arbejdede længe på sagen, uden at det ville lykkes. Derfor besluttede vi at snyde og bruge tændstikker, så vi kunne få ild i bålet. Når vi er på ture i skoven, kan vi høre børnene tale om, at de er jægere som i stenalderen og nu er på jagt efter rensdyr, de leger meget om emnet. Børnene hjalp alle til med at grave og lave en stor fælde til dyrene. På skift prøvede de børn, der

8 havde lyst, at klæde sig ud som enten en mammut eller et uldhåret næsehorn og gå i fælden, blive slået ihjel af jægerne som lå på lur og til sidst blive hevet op af fælden. De var meget optagende og engagerede i hele legen. Andre børn optog på Ipad, når dyrene faldt i fælden. Der var generelt stor interesse og aktivitet. Børnene fik fortalt om hulemalerier og deres betydning for eftertiden. De så på hulemalerier i bøger og lavede derefter små arbejdstegninger af hulemalerier, som de derefter tegnede op på store lærreder. Det var tydeligt at se, hvilke dyr de tegnede. Efterfølgende har nogle af børnene selv lavet maling af mudder og ler og malet på legepladsens fliser og været meget optagende af det. De røde ræve lavede en lille sang på 3 vers om en mammut, der falder i fælden, bliver dræbt og spist af jægerne, som også lavede tøj af dens skind. De øver sig i at synge den, så de kan fremføre den til forældrekaffe. de fleste var aktive i processen og alle var meget stolte af resultatet. Vi ville lave maden over bål, men desværre regnede det den dag, vil ville lave stenaldersgrød, så vi snød og lavede den i køkkenet. Børnene var med til at blande korn, kerner og æbler, som vi kogte til en grov grød. Den blev serveret med friske blåbær, hindbær og rosiner på. Den smagte rigtig godt og børnene blev positivt overraskede over den gode smag, og de sagde, at det smagte rigtig godt. Flere børn spiste 3 portioner. Vi lavede ben over bål ved Kvak Mølle og det blev rigtig godt. De blev spist sammen med kartofler bagt i bålet og lune nanbrød. Det var noget børnene kunne lide. De følte sig som rigtige stenalderbørn og gik efter de stykker med de største knogler. De lignede også stenalderbørn bagefter med mad både på kinder og hænder. De var en god oplevelse og børnene synes det var sjovt. Børnene tegner og farelægger forskellige små opgaver til mappen opgaver som fortæller om dyr og mennesker og deres levevilkår i stenalderen. Alle børnenes opgaver, lerskåle, spyd, økser, malerier, hulemalerier, arbejdstegninger og fotos blev sat op som en udstilling på de to rævestuer til fremvisning for forældrene. Børnene glædede sig hele dagen til arrangementet og de syntes, det blev en meget flot udstilling. Der var pyntet op med blomster og påskepynt. Videoen om dyrene der går i fælden blev vist i et andet lokale. Børnene startede med at synge mammutsangen for forældrene, hvorpå de viste rundt og fortalte om de forskellige ting. Der var kaffe, te og små snacks bagefter. På nær et par stykker mødte alle forældre op og deltog i forældrekaffen. Bjørnene Efter vi er gået i gang med projektet kan vi se, at flere af børnene har valgt at tage enden en legetøjs dinosaur med eller en bog som handler og dinosauerer.

9 Der har også været især hos drengene mange, hvis tøj de har haft på som har haft et dinosaur tryk på blusen, bukserne eller på deres jakker. Når vi i dag tager en snak med børnene om dinosaurer, så kan de fortælle at der er planteædende og kød ædende dinoér. Nogle af børnene kan også sige, at der er arkæolog der laver udgravninger af dinosaurer. Et ord som nogle af børnene har svært ved at udtale, men de kan fortælle hvad sådan en laver. Børnene efterlyser at vi finder Ipadén frem og ser efter dinosaurer. Efter den dag hvor vi gik i sandkassen og lavede et dino-landskab, har børnene også uden opfordring selv gået i gang med at lave dino land og lege det videre. Når vi er på ture i skoven, snakker børnene meget om at de vil ud og finde mad til dinosaurer, og at de vil lege at de er sådan et dyr og hør: jeg kan brøle som en skarptand. Vi har oplevet nogle meget engagerede børn, og de har bare gået ind i emnet med stor nysgerrige,d og forældrene har også sagt at de høre meget om det der hjemme. Evaluering: Spilloppen Børnene i Spilloppen har været meget optaget af emnet og har været meget nysgerrige på at lære om istiden og stenaldren og har stillet undrende spørgsmål i gennem hele forløbet. Når vi har snakket om de forskellige emner eller lavet opgaver har vi kunne se og høre at børnene har fået en stor viden om istiden og stenaldren f.eks. tegningerne har været detaljeret, brugere deres viden i lege og fortællinger. Det der blev svært var da vi snakkede om Danmarks tilblivelse, men det er også meget abstrakt at forstå og det fangede ikke børnene så meget, så det valgte vi ikke at arbejde så meget med og i stedet arbejde videre med alle de andre emner som børnene var meget optaget af. Selv om der er stor alders forskel på børnene i Spilloppen har alle børn formået at få viden om istiden og stenaldren. Nogen børn har fået mere viden end andre børn og den viden de har fået er på forskellige niveauer. Men generelt har børnene fået en stor viden om istiden og stenaldren. Selv om læreplanprojektet er slut, føler børnene (og de voksne) ikke vi er færdige med det, så vi arbejder videre i 2-3 uger mere.

10 Ræve Vi har nået de mål vi satte for projektet og lidt mere, for børnene er kommet med flere ideer, som vi har arbejdet med f.eks. store vægmalerier, hvor de store dyr er blevet ramt af et spyd og dræbt. Vi har oplevet en stor interesse fra mange af børnene, de er hele tiden kommet med nye ideer og stor lyst til at få mere viden om emnet. Et barn har sagt til sine forældre, at det her er den bedste børnehave og hans forældre har fortalt, at han taler meget om det derhjemme og nu hele tiden går og roder i jorden for at vide ting fra gamle dage. Til forældrekaffe så vi, hvor optagere mange børn var med at fortælle deres forældre, hvad de havde lavet og vise dem deres mapper, de var stolte. Mange forælde kom og fortalte, at deres børn var meget optagende at emnet og har fået rigtig meget ud af det. De fortalte, at de vil tage til Moesgård med deres børn, for det har de fortalt så meget om. Børnene har været meget interesserede i at lave opgaver til mappen nogle mere end andre. Rigtig mange børn har gentagne gange bedt om flere opgaver til mappen, og vi kunne se, hvor glade de var for den, når de tog den frem og så i den. Vi ser stort engagement hos børnene, de kommer ofte og spørger, om de må få en opgave til emnet. Flere forældre kommer og fortæller, at deres børn er meget optagende af emnet og fortæller om det hjemme. Bjørne Vi syntes at emnet om dinosaur har været rigtig godt i forhold til de 3-4 årige, fordi der i dag er så meget i butikkerne om dinosaur som henvender sig til de små børn, både i legetøj, bøger og tøj til at gå i. Så det har ikke været svært at fange børnenes interesse. Der er også lavet en del tegnefilm til børn, hvor de har givet de forskellige dinosaurer nogle dansk navne, som så er de navne vi har valgt at bruge f.eks. skarptand, langhals og trehorn. Vi syntes også det har været nemt at finde på forskellige ideer til emnet som vi kunne lave med børnene.

Sociale kompetencer efterår Venner og venskaber

Sociale kompetencer efterår Venner og venskaber Sociale kompetencer efterår 2017. Venner og venskaber Skrevet af Louise og Hanne Lise Status ved projektets start: Bjørnestuen: På bjørnestuen er 15 børn ved starten af projektperioden. Her er de 6 børn

Læs mere

Afrapportering pædagogisk læreplan :

Afrapportering pædagogisk læreplan : Afrapportering pædagogisk læreplan 2015-2017: Afdeling: Børnehaven Essenbækken. Aktivitetstema: Kulturelle udtryksformer og værdier: Æstetiske oplevelser Skabende praksis Traditioner og værdier Kultur

Læs mere

Læreplansprojekt: Sprog efterår fra Skovkanten og Spilloppen.

Læreplansprojekt: Sprog efterår fra Skovkanten og Spilloppen. Læreplansprojekt: Sprog efterår 2018 fra Skovkanten og Spilloppen. Læreplansprojekt: Sprog efterår 2018 fra Skovkanten og Spilloppen. Status for bjørnestuen. På bjørnestuen er der 16 børn i alderen 3-4

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Projekt Børn og udeliv. Emne: Hvad er natur, samt til hvad og hvordan kan man anvende naturen?

Projekt Børn og udeliv. Emne: Hvad er natur, samt til hvad og hvordan kan man anvende naturen? Projekt Børn og udeliv Emne: Hvad er natur, samt til hvad og hvordan kan man anvende naturen? Uge 40-41 2011 Vi har i de sidste 2 uger arbejdet med natur og naturfænomener. Krudtuglerne har valgt at lave

Læs mere

Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne

Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne Udarbejdet af: Dato: Periode:marts-maj Evt. børnenes navne Valg af Læringsmål: Læringsmål: Ud fra den overordnede læreplan se stjernen vælges et læringsmål. (0 til 2.år) Beskriv den aktuelle sammenhæng

Læs mere

Barnets alsidige personlighedsudvikling februar/marts 2018.

Barnets alsidige personlighedsudvikling februar/marts 2018. Barnets alsidige personlighedsudvikling februar/marts 2018. Skrevet af Hanne Lise Status: Uglegruppen: Der er p.t. 15 børn i alderen 4,11 til 6 år. Abegruppen: Der er p.t. 10 børn i alderen 3 5 år. 2 børn

Læs mere

Barnets sociale udvikling

Barnets sociale udvikling Barnets sociale udvikling At børnene oplever at de er en del af Æblegårdens fællesskab og at de bliver i stand til at forstå og respektere andre. At børnene erkender at vi alle er men er lige meget værd.

Læs mere

Note fra Slangerup Børnehave

Note fra Slangerup Børnehave Note fra Slangerup Børnehave Vi har i vores evaluering af de pædagogiske læreplaner, måtte erkende at vores mål omkring flere af temaerne ikke er blevet gennemført. Det skyldes at vi har været optaget

Læs mere

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog

Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Krone 1 s evaluering af pejlemærket SPROGINDSATSEN muligheder gennem sprog Hver morgen holder vi morgensamling på stuen. Ved morgensamlingen taler vi om, hvem der er kommet i dag, hvem der kommer senere,

Læs mere

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune.

Navn Susanne Olesen Lisette Lindblad Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune. 3-Stammen 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 5 Science - Dagtilbuddets opgave

Læs mere

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING

BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING BILLEDSKOLE, MALING OG TEGNING På billedskole eller til maling og tegning kan du være kreativ og prøve at lave kunst på forskellige måder og med forskellige materialer. Tit

Læs mere

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t

År 1700 f.v.t. 500 f.v.t År 1700 f.v.t. 500 f.v.t 1 Bronzealderen Bronzealderen er tiden lige efter bondestenalderen. Den varede fra 1700 f.v.t. til 500 f.v.t og hedder Bronzealderen på grund af det nye metal bronze. Da bronze

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2015 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Souchef

Læs mere

Læreplanstema: Kulturelle udtryksformer og værdier Nordre Børnehave

Læreplanstema: Kulturelle udtryksformer og værdier Nordre Børnehave Læringsmål (mål og tegn) Læreplanstema: Kulturelle udtryksformer og værdier Nordre Børnehave Hvad skal barnet lære i relation til det konkrete tema, og hvilke tegn findes herpå? Praksissituation (baggrund)

Læs mere

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011

PIRLS 2011. Hæfte. PIRLS & TIMSS Danmark Tuborgvej 164, 2400 København NV IEA, 2011 PIRLS 20 Hæfte L PIRLS & TIMSS anmark Tuborgvej 64, 2400 København NV IEA, 20 Vejledning I dette hæfte skal du læse nogle tekster og svare på spørgsmål om det, du læser. u vil måske synes, at noget af

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Naturprojekt for rød stue.

Naturprojekt for rød stue. Naturprojekt for rød stue. Tema: Natur og naturfænomener Mål: - At børnene (3-4 årige) lærer naturen at kende ved brug af alle sanser og oplever naturen som en kilde til leg, oplevelser, udforskning og

Læs mere

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af?

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af? Flinte-flække Vidste du... at flækker var stenalderfolkets alt-muligt-redskab? Flække Flækkeblok Tegning: Julie Lolk Flækkerne er lavet af flint. De hugges ud af en flintblok. Flinthuggeren brugte et mellemstykke

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Evaluering af læreplan Børneuniverset

Evaluering af læreplan Børneuniverset Evaluering af læreplan 2017 Børneuniverset 1 Faktaoplysninger Institutionens navn Børneuniverset Adresse Drosselvej 28 Telefonnummer 76164792 Hjemmeside www.boerneuniverset.esbjergkommune.dk Leder Souchef

Læs mere

PERSONLIGE KOMPETENCER

PERSONLIGE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER Styrke deres selvværd/selvtillid og skabe et rum hvor der er plads til at overskride grænser og få jeg kan oplevelser og troen på, at der er plads til at være den man er. Støtte

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Nyhedsbrev fra Rødderne

Nyhedsbrev fra Rødderne August - oktober 2012 Nyhedsbrev fra Rødderne Så kom vi godt i gang hos Rødderne efter en skøn sommerferie og vi har siden sidst sagt velkommen til Astrid, Bertram, Joanna. Derudover har vi sagt farvel

Læs mere

Tema 1:Barnets alsidige personlige udvikling (marts/april) Mål

Tema 1:Barnets alsidige personlige udvikling (marts/april) Mål Tema 1:Barnets alsidige personlige udvikling (marts/april) Få barnet til at føle sig som en værdifuld person i fællesskabet. Besøge alle børste-børns hjem. Her vil vi tage billeder af det pågældende barn

Læs mere

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015

Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Redskab til hvert af de seks læreplanstemaer SOMMEREN 2015 Skema 1 Læreplanstema Indianer tema. Periode: uge 27-35 Deltagere: alle børn og voksne som er her i ferien Brainstorm: - Bål og mad herpå - Dans

Læs mere

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse.

Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Forslag til aktiviteter for børn i indskolingen Aktiviteterne, der er beskrevet nedenfor er målrettet mod børn i 0.-3. klasse. Ud med kunsten landart for børn (hele året) Fag: Billedkunst, dansk og natur/teknik

Læs mere

EMNEARK TIL JÆGERSTENALDEREN. LANGELANDS MUSEUM Jens Winthersvej 12, Rudkøbing

EMNEARK TIL JÆGERSTENALDEREN. LANGELANDS MUSEUM Jens Winthersvej 12, Rudkøbing EMNEARK TIL JÆGERSTENALDEREN LANGELANDS MUSEUM Jens Winthersvej 12, Rudkøbing JÆGERSTENALDEREN De første mennesker, vi kender til, levede i Afrika for næsten 2 millioner år siden. De levede af jagt, og

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Krop og bevægelse. Jeg er min krop

Krop og bevægelse. Jeg er min krop Krop og bevægelse Jeg er min krop For at være selvhjulpen i hverdagen Vi øver med børnene, så de kan gå fra at være deltagende i hverdagsrutiner til selv at kunne mestre at tage tøj på, spise, gå på toilettet,

Læs mere

Efterår September, Oktober, November

Efterår September, Oktober, November Efterår 2018 - September, Oktober, November Krop og bevægelsesdag - Spring ud i naturen Så har vi krop og bevægelses dag. I dag er vi taget over på multibanen, hvor vi startede ud med opvarmning, som bestod

Læs mere

Dokumentation. Vores forventninger til projektet er følgende:

Dokumentation. Vores forventninger til projektet er følgende: Dokumentation Vi startede projektet sprog, med en fælles dag. På fælles-dagen lavede vi bl.a. historie fortællinger, rim og remser, klappe maskine (sangleg) og derefter gik vi ud i grupperne og hilste

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Sommer Juni, Juli, August

Sommer Juni, Juli, August Sommer 2018 - Juni, Juli, August Tur ud til Bondemand Jens - Grønne Spirer Så er vi taget på en tur ud til Bondemand Jens, denne gang er vi alle sammen gået der ud i det dejlige sommervejr, glade børn

Læs mere

Krop og bevægelse Indsatsområde

Krop og bevægelse Indsatsområde Krop og bevægelse Indsatsområde 2016-2017 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er det målet;

Læs mere

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum

F-dag - 0.c på naturhistorisk museum Februar F-dag - 0.c på naturhistorisk museum På årets første fordybelsesdag skulle 0.c på Naturhistorisk museum. Vi startede dagen med at snakke og lave opgaver om danske og afrikanske dyr. Vi arbejdede

Læs mere

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne

Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Pædagogiske tiltag for 2. og 3. klasserne Når børnene går i 2. og 3. klasse, skal der ske noget mere i SFO en, der kan give dem ekstra udfordringer. Dette gør en eftermiddag i SFO mere spændene, attraktiv

Læs mere

Evaluering af indsatsområder 2014 i Rørkjærhusene

Evaluering af indsatsområder 2014 i Rørkjærhusene Evaluering af indsatsområder 2014 i Rørkjærhusene 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Indsatsområde for 2014 i Rørkjærhusene Sprog... 4 Indsatsområde for 2014 i Rørkjærhusene (Januar, februar marts,

Læs mere

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner

Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Skema til evaluering af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner Der udfyldes et evalueringsskema pr. tema pr. aldersgruppe. Institutionens navn: Skolevejens Børnehave Målgruppe: 4-6

Læs mere

Evaluering af Madværksteder Evaluering af Madværksteder

Evaluering af Madværksteder Evaluering af Madværksteder Evaluering af Madværksteder Evaluering af Madværksteder i Engskovskolens SFO, Holbæk Kommune December 2014 1 Evaluering af Madværksteder 2 Madværksteder I foråret 2014 har Holbæk Kommune og Madkulturen

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Natur og naturfænomener

Natur og naturfænomener Børnehusets navn: Hjulet De mellemste og yngste børn Dato: Periode: forår.14 Natur og naturfænomener Strategiske mål At børnene udvikler respekt og forståelse for og oplever glæden ved at være i naturen

Læs mere

Udelivs institutionen Terslev Børnehus

Udelivs institutionen Terslev Børnehus Udelivs institutionen Terslev Børnehus Sproglig udvikling William puster sæbeskum, og det er han bare rigtig god til Når børn bruger sproget i leg og andet samvær med andre børn og voksne, øver de sig

Læs mere

Krop og bevægelse. Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene inden for indsatsområdet:

Krop og bevægelse. Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene inden for indsatsområdet: Krop og bevægelse Øvrige Læreplansområder Personlige kompetencer, science(natur og naturfænomener) De 4 elementer tema projekt i perioden April, maj, juni. 2016 Møllehusenes ønskede lærings mål for børnene

Læs mere

Navn Susanne Olesen Mai-Britt Norup Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune.

Navn Susanne Olesen Mai-Britt Norup Maria Mølholm Hansen. Mailadresse suole@esbjergkommune.dk mbno@esbjergkommune.dk mamh@esbjergkommune. 3-Stammen 1 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 3 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 5 Science - Dagtilbuddets opgave

Læs mere

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen:

Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: Dagplejen Åby: Velkommen til onsdagsgruppen: I vores gruppe er vi 5 dagplejer, Kit, Marianne, Lotte, Anja og Annette P. Vi har tilsammen 20 børn i alderen 0-3 år. Lige nu har vi rigtig mange nye små, som

Læs mere

DYR PÅ LANDET & FRA JORD TIL BORD

DYR PÅ LANDET & FRA JORD TIL BORD DYR PÅ LANDET & FRA JORD TIL BORD Vi glædede os vist begge rigtig meget til vores første temauge og var nok samtidig lidt spændte på hvordan det hele ville forløbe. Det var jo meget anderledes især for

Læs mere

Bilag 6. Transskribering af Fokusgruppeinterview 2

Bilag 6. Transskribering af Fokusgruppeinterview 2 Bilag 6. Transskribering af Fokusgruppeinterview 2 Først kunne jeg godt tænke mig at få af vide hvor gamle i er? 1: 11 år 2: 12 år 3: 11 år Så vil jeg starte med at spørge om I er med til at lave mad derhjemme?

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Simon og Viktoria på skovtur

Simon og Viktoria på skovtur Simon og Viktoria på skovtur En fantasihistorie tegnet og fortalt af eleverne i 3.klasse på Rønnebæk skole 2009 Simon og Viktoria gik en tur ud i skoven. Og så så de en giraf og de så også en løve. De

Læs mere

Pædagogisklæreplan. Institution: Dagplejen. År og Dato: Leder: Dorte Johannessen. Pædagogisk leder : Marianne Heide

Pædagogisklæreplan. Institution: Dagplejen. År og Dato: Leder: Dorte Johannessen. Pædagogisk leder : Marianne Heide Pædagogisklæreplan Institution: Dagplejen År og Dato: 1.4.2015 31.3 2017 Leder: Dorte Johannessen Pædagogisk leder : Marianne Heide Bestyrelsesformand: Dorte Skovlund. Evaluering af læreplansmål fra 1.4

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole

SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole SAMMENHÆNG Baggrund og forudsætninger EVALUERING Registrering og vurdering MÅL Hvad vil vi opnå? TEGN Hvordan kan vi se at vi er på vej

Læs mere

1. årgang nr. 7. Februar 2009/10

1. årgang nr. 7. Februar 2009/10 1. årgang nr. 7 Februar 2009/10 Nyt fra ledelsen 2 Af Thomas Henten, skoleleder Så er vi i gang igen efter en vinterferie med sne og kulde. For mit eget vedkommende må vinteren godt snart slutte, men jeg

Læs mere

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS

SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS SMERTEMONSTERET DER ELSKEDE AT KØRE RÆS KÆRE DU, SOM ER FORÆLDER, BEDSTEFORÆLDER, MOSTER, FASTER, VENINDE, ONKEL ETC. Denne historie er skrevet ud fra en sand samtale, som jeg har haft med min egen søn

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Science og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Science og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Science og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehaven Tangloppen 2014 2015. 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, hvori målene er konkretiseret. Årshjulet findes på vores hjemmeside. Dokumentationen af arbejdet med de

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

M AR T H A H J E M M E T I n t e g r e r e t D a g i n s t i t u t i o n Afrikatema i ugerne 43, 44, 45 og

M AR T H A H J E M M E T I n t e g r e r e t D a g i n s t i t u t i o n  Afrikatema i ugerne 43, 44, 45 og Afrikatema i ugerne 43, 44, 45 og 46 2011 Kære forældre Vi har Afrikatema fra og med uge 43 til og med uge 46. På hele Martha Hjemmet skal vi arbejde med Afrika som emne. Vi har valgt Afrika som et årligt

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog

SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog SMTTE over eventyrforløb med fokus på sprog Mål: Udvalgte målpinde fra børnehavens overordnede mål for sprog: - Udvikling af sprog og ordforråd gennem de daglige aktiviteter - At de oplever leg og glæde

Læs mere

Birkens børnehave. Årsrapport 2013. FUGLETEMA

Birkens børnehave. Årsrapport 2013. FUGLETEMA Birkens børnehave Årsrapport 2013. FUGLETEMA I Januar afsluttede vi vores vind og vejrtema, som hurtigt blev afløst af danske dyrs overvintring. I februar havde Naturgruppen fokus på fugle, som blev godt

Læs mere

Kunst med melklister

Kunst med melklister Kunst med melklister Hvornår: Torsdag d. 6. og 13. juni 2013 Deltagere: Alle dagplejere og børn i gr.l Hvorfor: Vi har alle erfaret at de fleste børn er vilde med at røre ved noget der er klisteret og

Læs mere

Velkommen til Børnehaven Kornvængets årsplan.

Velkommen til Børnehaven Kornvængets årsplan. Velkommen til Børnehaven Kornvængets årsplan. Indledning: Tidligere år er der i børnehaven blevet udarbejdet en virksomhedsplan. Denne er nu erstattet med en årsplan. Årsplanen skal være grundlag for intern

Læs mere

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012

JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 JUVELERNES 5. TEMAUGE, D. 1-5/10 2012 KROP OG BEVÆGELSE Efter en lang pause med temaugerne sommeren over, var det nu tid til vores femte temauge, som var læreplanspunktet Krop og bevægelse. MANDAG: Vi

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Tilsyn for private daginstitutioner

Tilsyn for private daginstitutioner Tilsyn for private daginstitutioner Tilsyn 2018 Tilsynsrapport for: Børnehaven.com Dato for tilsyn: den 7. november 2018 Deltagere: Kristina Holt, leder Inger Lenau, pædagog Sara Lystlund, pædagogmedhjælper

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end en veksler

Læs mere

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO

Jeg kan. materiale. Fra børnehave til tidlig SFO . materiale. Fra børnehave til tidlig SFO Læringstemaer Den personlige og følelsesmæssige udvikling 1. Sætte ord på følelser, eller det, der er svært 2. Kan vise og udtrykke forskellige følelser som vrede,

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Hvad er det, du siger -2

Hvad er det, du siger -2 Hvad er det, du siger -2 Alt, hvad Gud siger, er sandt og godt. Mål: Børn indser, hvor meget godt Gud har skabt ved sit ord. Når Gud taler, så sker det. Det bliver, ligesom han har sagt sikken en magt

Læs mere

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014

De pædagogiske læreplaner for Daginstitution Bankager 2013-2014 Overordnet tema: Tulipan og anemonestuen. Vuggestuegrupperne Overordnede mål: X Sociale kompetencer Krop og bevægelse Almene Kompetencer Natur og naturfænomener Sproglige kompetencer Kulturelle kompetencer

Læs mere

børnekulturkonsulenten

børnekulturkonsulenten ARNEN inviterer børnekulturkonsulenten Da jeg den 3. juni 2013 bliver modtaget af Anne (koordinator) og Dorthe allerøverst i det gamle hus på Åhavevej starter jeg med, at fortælle at jeg ikke har nogen

Læs mere

KRUDTUGLERNE`S NYHEDSBREV

KRUDTUGLERNE`S NYHEDSBREV KRUDTUGLERNE`S NYHEDSBREV OKTOBER 2012 Så er sommeren over og dagligdagen kører igen på fuld skrue. Vi har fra sommeren og frem til nu, været så heldige at få syv nye børn ind på vores fløj. Så endnu engang

Læs mere

KREA gruppen fra den 6/ til den 24/3-2015

KREA gruppen fra den 6/ til den 24/3-2015 KREA gruppen fra den 6/1-2015 til den 24/3-2015 Program fra den 6/1 til den 31/3-2015 6/1-2015 Nytår 13/1-2015 Snak om vinter og bagefter tegne vinter 20/1-2015 Pingviner af æggebakker 27/1-2015 Fastelavns

Læs mere

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar.

JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar. JANUAR Tema: Fastelavn Det sker i ugerne 3+4+5 samt uge 6 i februar. At give børnene oplevelsen af årlige tilbagevendende traditioner At give barnet mulighed for at indgå i sociale fællesskaber og derigennem

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Ordsprog og talemåder

Ordsprog og talemåder Ordsprog og talemåder Navn: Klasse: Hvad er forskellen? Når vi taler eller skriver, bruger vi nogle gange andre vendinger og sætninger til at forklare, hvad vi egentlig mener. Disse kaldes ordsprog eller

Læs mere

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren

Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren Stemmer fra Hulbjerg Eleverne digter videre på historien Historie, dansk og kristendomskundskab. Formuleret direkte til læreren v/ Anette Wilhjelm Jahn Her er forslag til opgaver, der sætter fantasien

Læs mere

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1

Læreplan for D.I.I. Huset på Bakken Side 1 Læreplan for Huset på Bakken 2013-2014 Tema Mål Metoder Handleplan Alsidig personlig Tage udgangspunkt i Sprogligt vil vi støtte udvikling At have indlevelse i andre barnets nærmeste børnene i at kunne

Læs mere

Daginstitutionen Ejbyvang

Daginstitutionen Ejbyvang Daginstitutionen Ejbyvang Pædagogiske mål og værdier: At barnet forlader Ejbyvang med så mange kompetencer som muligt, til at klare sig videre i livet Nærvær: Gennem anderkendelse, respekt, udfordring

Læs mere

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp

Læreplanstemaer. Page 1 of 10. Alsidig personlig udvikling. Kan med hjælp Revideret januar 2019 Læreplanstemaer Alsidig personlig udvikling Prøver sig af i forskellige situationer og sammenhænge kan indgå i samspil børn andet køn, alder, social og kulturel baggrund end sig veksler

Læs mere

Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme?

Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme? I Kaskelotten arbejder vi med sprogudvikling ud fra metoder fra sprogpakken. Denne folder viser: Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme? Samtaler i hverdagen Dialogisk læsning

Læs mere

samt Trine Ann Charlotte Wittrup fra skolebestyrelsen (se kontakt oplysninger under skolebestyrelsen)

samt Trine Ann Charlotte Wittrup fra skolebestyrelsen (se kontakt oplysninger under skolebestyrelsen) Forældremøde 3. november 2015 1. Velkommen: Siden sidst: Dejligt at se så mange forældre. Det er nyt med møde i november, men det er især for at nå de kommende skolebørns forældre. Men I andre vil nok

Læs mere

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø

Hvordan har du det i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø i fritidshjemmet Samtale om børnemiljø Dansk Center for Undervisningsmiljø. Danish Centre of Educational Environment www.dcum.dk. dcum@dcum.dk. tlf. +45 722 654 00. fax +45 722 654 01 Postboks 2077. Blommevej

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere