Regneeksempel for forholdet mellem enkeltkøbspriser og pakkepriser

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Regneeksempel for forholdet mellem enkeltkøbspriser og pakkepriser"

Transkript

1 3. november 0 Regneeksempel for forholdet mellem enkeltkøbspriser og pakkepriser I notatet gennemgås en beregningsmodel, der kan give en fornemmelse af de prismæssige konsekvenser af at gå fra et tv-marked udelukkende med køb i pakke, til et marked hvor det også er muligt at købe tv-kanaler enkeltvist. odellen giver et groft bud på tv-stationernes priser ved enkeltsalg af tv-kanaler i forhold til priserne ved salg af tv-kanaler i pakker under forskellige antagelser om omkostningstilpasning og forbrugeradfærd mm., herunder hvor stor en andel af tv-seerne der vælger at købe tv-kanalen enkeltvist. KONKURRNC- OG FORBRUGRSTYRLSN RHVRVS- OG VÆKSTINISTRIT Den grundlæggende tanke i modellen er, at der ses på to scenarier o Scenarium : Kun køb i pakke som i dag o Scenarium : ulighed for både køb i pakke og enkeltvist Den centrale forudsætning i modellen er, at tv-stationernes indtjening på de enkelte tv-kanaler målt i kroner er konstant i de to scenarier. Indtjeningen beregnes som abonnementsindtægter plus er fratrukket. I modellen er der kun mulighed for at købe tv-kanaler i én pakke. I virkeligheden, er det muligt at købe tv-kanalerne i pakker af varierende størrelse. en databegrænsninger indebærer, at det ikke er muligt at opdele baggrundsvariable som priser og mængder i køb i de enkelte pakker. Den forsimpling har ikke betydning for modellens virkemåde. odel ålet er at opstille en formel for forholdet mellem tv-stationernes pris på en tv-kanal, der købes enkeltvist, og prisen på kanalen i pakker. risen ved enkeltkøb kan beregnes som:

2 /4 risforholdet kan herefter beregnes som: t angiver pakkesalg, mens et angiver enkeltsalg. Det ses af ligningen, at prisen ved enkeltsalg er afhængig af:. Indtjeningen i scenarium øverste linie i ligningen. Abonnements- og er i scenarium ved salg i pakker linie i ligningen 3. Reklameindtægterne ved enkeltsalg 4. Omkostningerne i scenarium 5. Antal abonnementer, der køber tv-kanalen enkeltvist. I det følgende gennemgås, hvordan hvert enkelt af de 5 elementer i ligningen beregnes. Ad. Indtjening i scenarium : Indtjeningen i scenarium er i modellen givet ved: Antal abonnenter er beregnet som andelen af husstande, der kan se kanalen kanalens penetrationsgrad, ganget med det samlede antal husstande. ht. prisen på pakkekøb er der på basis af oplysninger indhentet fra tvstationer og distributører beregnet pakkepriser, som angiver et gennemsnitligt niveau for tv-stationernes salgspriser for de enkelte tv-kanaler. Reklameindtægten beregnes ved først at beregne hvor meget er udgør i forhold til abonnementsindtægter. Tv-stationernes fordeling mellem er og abonnementsindtægter er oplyst af tv-stationerne. For selskaber med flere kanaler er det således den gennemsnitlige andel for samtlige kanaler der er angivet. reklameind tægt β Hvor β svarer til ers andel af abonnementsindtægter. Omkostningerne beregnes for scenarium ved at antage, at indtjeningen er givet som en fast andel af indtægterne, α overskudsgraden. Omkostningerne i scenarium kan da beregnes som:

3 3/4 Indtjening α indtægter α indtægter og Indtjening indtægter indtægter indtægter α α Ad. Indtægter i scenarium ved pakker Antal abonnenter, der køber tv-kanaler i pakke i scenarium, omskrives: m hvor m m angiver andelen af abonnenter, der skifter bort fra pakkekøb til enten ikke at købe kanalen eller købe den enkeltvist. I regneeksemplet forudsættes, at tv-stationernes priser for pakken i scenarium er som pakkeprisen i scenarium. Hvis tv-stationerne hæver prisen på pakkekøb af kanalen som følge af det lavere antal abonnenter til pakken, vil beregningerne føre til lavere enkeltkøbspriser, og at prisforholdet mellem enkeltkøb og pakkekøb blive mindre. Den samlede ved pakkesalg beregnes ved at antage, at en per abonnement ved pakkesalg i scenarium er den samme som ved pakkesalg i scenarium. Reklameindtægten i scenarium beregnes derfor som: Ad 3. Reklameindtægt ved enkeltsalg Det antages, at reklamesalget ved enkeltsalg giver samme indtjening pr abonnement som reklamesalg til pakken. Reklameindtægten beregnes derfor som:

4 4/4 Ad 4. Omkostningerne i scenarium Omkostningerne i scenarium beregnes med både en fast og en variabel komponent. Begge komponenter kan varieres, således at ne kan tilpasses til faldet i antallet af abonnenter på forskellig vis. λ δ λ angiver andelen af faste, mens δ angiver hvor meget de variable tilpasses til faldet i antal abonnenter. I regneeksemplet forudsættes, at alle er faste og derfor de samme i scenarium og svarende til, at λ er lig én, og at δ er lig nul. Ad 5. Antal abonnenter, der køber kanalen enkeltvist Denne variabel har meget stor betydning for prisforholdet. Antallet af abonnenter, som køber enkeltvist i scenarium, bestemmes både af dem, der går fra pakkekøb til enkeltkøb, og dem der går fra intet køb til enkeltkøb. Antallet af abonnenter, der køber kanalen enkeltvis, kan skrive som: χ γ χ hvor e, m, χ, m e γ Fra pakkekøb til enkeltkøb m angiver andelen af abonnenter, der skifter væk fra køb i pakke. χ angiver antallet af abonnenter, som har adgang til at se kanalen som pakkekøb. e angiver andelen af de abonnenter, der skifter væk fra køb i pakke, som vælger at købe kanalen enkeltvist. For at afdække præferencerne hos dem der går bort fra pakkekøb anvendes data fra Gallup vedrørende hvor mange af dem der har adgang til at se en kanal, som har set kanalen i mindst 5 minutter i en gennemsnitsuge. I scenarium beregnes e som samtlige, der har set kanalen i 5 minutter eller mere. Dvs. alle, der har set kanalen i mindst 5 minutter, vælger at købe kanalen enkeltvist når de går bort fra pakkekøb. Det betyder, at af dem som går bort fra pakkekøb vil mellem 4 og 58 pct. købe kanalen enkeltvist, afhængigt af kanal. Fra intet køb til enkeltkøb χ angiver antallet af husstande, som ikke har kanalen i scenarium, mens γ angiver andelen af abonnenter, der ikke har kanalen i scenarium, som vil købe kanalen enkeltvist i scenarium. For at afdække præferencerne hos dem der ikke har adgang til pakkekøb anvendes, i mangel på bedre, data fra dem, som har mulighed for at se kana-

5 5/4 len. Den variabel, der anvendes er hvor stor en andel af dem, der har mulighed for at se kanalen, som faktisk har set kanalen i mindst 5 minutter inden for en gennemsnitsuge Den samme variabel som ovenfor. γ beregnes i regneeksemplet som 5 pct. ganget med andelen af dem som har set kanalen i 5 minutter eller mere inden for en gennemsnitsuge. Det betyder, at af dem som står udenfor markedet vil mellem 3,6 og 8,7 pct. købe enkeltvist, afhængigt af kanal. odellens egenskaber odellen kan opdeles i en række endogene og eksogene variable. Af bilag fremgår for samtlige variable, om de er endogene eller eksogene. For en række af de eksogene variable kan værdien af variablen ikke bestemmes empirisk eller lignende. Værdien må derfor baseres på skøn, hvorfor det bliver meget centralt at teste betydningen af de enkelte skøn ved hjælp af følsomhedsanalyser hvor skønnet varieres. I forlængelse heraf kan det være nyttigt at afdække, hvordan de enkelte variable påvirker den endelige pris på tv-kanalen ved køb enkeltvist I bilag 3 er der gennemført følsomhedsanalyser på de centrale eksogene variable. De vigtigste variables påvirkning på prisen på enkeltkanalen gennemgås verbalt nedenfor: akkepris i scenarium Hvis prisen for at købe tv-kanalen i pakke i scenarium er høj, er prisen for at købe tv-kanalen enkeltvist i scenarium også høj. Det skyldes forudsætningen om, at indtjeningen i de to perioder er identisk. Samlet antal potentielle Tv-abonnenter Fastsat, som antal husstande i økonomien. Har ikke betydning for prisforholdet. Overskudsgrad I regneeksemplet har overskudsgraden ingen betydning for resultaterne. Det skyldes antagelsen i regneeksemplet om, at alle er faste. Reklamernes andel af indtægterne Hvis reklamernes andel af indtægterne er høj, er prisen på enkeltkøb også høj. Det skyldes, at når antallet af abonnenter falder i scenarium, falder erne også. Den eneste måde, der kan kompenseres for faldet i en, er ved at lade prisen på enkeltkøb stige. Hvis erne fylder meget, er det nødvendigt med en større tilpasning i priserne. Andel faste i scenarium I regneeksemplet er det antaget, at alle er faste.

6 6/4 Variable s tilpasning til antal abonnenter I regneeksemplet er det antaget, at alle er faste. Derfor har variablen ingen betydning på priserne i regneeksemplet. Andel der skifter bort fra pakkekøb Hvis andelen af abonnenter der skifter bort fra pakkekøb er høj, er prisen på enkeltkøb også høj. Det skyldes, at jo flere der går bort fra pakkekøb, des større er indtægtstabet alt andet lige ved pakkesalg og det kompenseres ikke fuldt ud ved indtægter fra den del af de skiftende abonnenter, som vælger at købe kanalen enkeltvist. Andel af abonnenter, der skifter bort fra pakkekøb, som skifter til enkeltkøb Hvis andelen som skifter til enkeltkøb er høj, er prisen på enkeltkøb lav. Det skyldes, at når andelen stiger, vil flere fortsat købe kanalen blot nu ved enkeltkøb. Derfor er det ikke nødvendigt at hæve prisen på enkeltkøb så meget for at holde indtægten konstant. Andel der ikke har adgang til at se tv-kanal i scenarium Hvis andelen af abonnenter, der ikke har adgang til at se tv-kanalen i scenarium er høj, er prisen på enkeltkøb i scenarium lav. Det skyldes, at des flere der står uden for tv-markedet i scenarium, jo flere potentielle kunder til enkeltkøb er der i scenarium. Andel nye abonnenter der køber enkeltvist Hvis andelen af nye abonnenter, der køber enkeltvist er høj, er prisen på enkeltkøb lav. Det skyldes, at når det samlede antal af abonnenter, der køber enkeltvist stiger, kan tv-kanalen holde indtjeningen konstant ved lavere prisstigninger på enkeltkøb. 3 odellens svagheder fterspørgselselastcitet odellens væsentligste svaghed er, at modellen ikke umiddelbart tager hensyn til efterspørgselselasticiteten hos forbrugerne. fterspørgslen efter tvkanaler som enkeltkøb er således i udgangspunktet uafhængig af, hvordan prisen på tv-kanalen fastsættes. I virkeligheden vil forbrugerens valg naturligvis afhænge af prisen på at købe tv-kanalen enkeltvist og formentlig også prisen på andre kanaler og prisen ved at købe i pakker. Umiddelbart svarer den simple model til, at forbrugerne uafhængigt af prisen beslutter om de vil købe enkeltvist eller ej, og at den beslutning er endelig og kan ikke ændres af ændringer i prisen.

7 7/4 akkepris identisk i de to scenarier n anden central antagelse i modellen er, at pakkeprisen i scenarium svarer til pakkeprisen i scenarium uafhængigt af, at antallet af abonnenter, der køber tv-kanelen i pakker, falder. Hele tilpasningen til det faldende antal abonnenter kommer således over prisen på enkeltkøb og eventuelle fald i de variable. Som det fremgår af rapporten, finder Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen det mest sandsynligt, at tv-stationernes pris for tv-kanaler i pakker forbliver uændret. Hvis tv-stationerne imidlertid hæver prisen på tv-kanaler i pakker, vil beregningerne føre til lavere enkeltkøbspriser, og at prisforholdet mellem enkeltkøb og pakkekøb blive mindre. 4 Kilder til væsentlige variable odellens resultater er baseret på 0 eksogene variable. Kilden til de 0 eksogene variable er gengivet i tabel.

8 8/4 Tabel. Kilder til eksogene variable Variabel ris pakke Abonnenter pakke Overskudsgrad Reklamers andel af indtjening på abonnenter Andel faste Variable s tilpasning Andel der skifter bort fra pakke Andel af abonnenter, der skifter væk fra pakke som køber kanal enkeltvist Andel der ikke har adgang til at se kanal Andel af abonnenter, der ikke har adgang til at se kanal, som køber kanalen enkeltvist Kilde Angiver tv-kanalens salgspris udregnet på grundlag af spørgeskemaer udsendt til Tv-stationer og distributører r fastsat som penetration ganget med antal husstande Overskudsgrad i 008 fra xperian. Indhentet i spørgeskemaer til tvstationer j kilde. r fastsat til 00 pct. i regneeksemplet j kilde. r uden betydning i regneeksemplet, fordi alle er gjort faste, jf. ovenfor. j kilde. r fastsat til 5 pct. i regneeksemplet Kilde Gallup. Andelen er angivet som personer med mulighed for at se kanalen, som faktisk har set kanalen i mindst 5 minutter inden for den seneste uge. Kilden er Gallup. Beregne som - penetration Kilde Gallup. Andelen er angivet som personer med mulighed for at se kanalen, som faktisk har set kanalen i mindst 5 minutter inden for den seneste uge ganget med 5 pct. i regneeksemplet. Den samlede variabel er således bestemt af to variable, hvor den ene kan bestemmes empirisk, og den anden er baseret på en antagelse.

9 9/4 Bilag. Udledning af prissammenhæng Scenarium : Indtjeningen for en tv-kanal i scenarium er givet som abonnementsindtægter plus er fratrukket : Indtjening Scenarium : I scenarium sælges tv-kanalen ved enkeltsalg og ved salg i pakke. Der er både abonnements og er fra de to kilder. Omkostningerne er igen en funktion af det samlede antal abonnenter. Indtjeningen i scenarium kan igen udtrykkes som abonnementsindtægter plus er fratrukket ne: Indtjening risberegning: Det antages, at indtjeningen i de to scenarier sættes lig hinanden: risen for enkeltkøb kan da beregnes som: risforholdet mellem enkeltkøb og pakkekøb beregnes herefter som:

10 0/4 Bilag : Oversigt over variable, der indgår i prismodel Variabel ndogen/eksogen Beregning/variabelnavn Scenarium Samlet antal tv-seere ris pakke ksogen. Bestemt empirisk ksogen. Bestemt empirisk Abonnenter pakke ndogen χ Reklameindtægter pakke ndogen β Omkostninger ndogen Indtægter α Scenarium ris pakke ndogen Abonnenter pakke ndogen Reklameindtægter pakke ndogen m Reklameindtægt enkeltsalg ndogen Omkostning ndogen λ Antal abonnenter enkeltkøb ndogen arametre Overskudsgrad Reklamers andel af indtjening Andel faste i scenarium Variable s tilpasning til antal abonnenter Andel der skifter bort fra pakke Andel der skifter til a la carte af dem der går væk fra pakke Andel af samtlige tv-seere, som ikke har mulighed for at se kanal i scenarium - penetration Andel af de tv-seere som ikke havde mulighed for at se kanal i scenarium, som vælger at ksogen. Bestemt empirisk ksogen. Bestemt empirisk ksogen. Variabel parameter ksogen. Variabel parameter ksogen. Variabel parameter ksogen. Bestemt empirisk ksogen. Bestemt empirisk ksogen. Bestemt empirisk og ved antagelse m e χ γ χ α β λ δ m e χ γ

11 /4 købe kanal enkeltvist i scenarium. Bilag 3. odellens følsomhed overfor eksogene variable. I modellen indgår en række eksogene variable, som i større eller mindre grad er bestemmende for modellens resultater. Nedenfor er i tre figurer gengivet hvordan prisforholdet for en tilfældig kanal varierer, hvis der skrues op og ned på de enkelte eksogene variable i forhold til det valgte grundscenarium. Følsomhedsanalyserne er alt andet lige analyser. Dvs. der ses på hvordan en variabel påvirker prisen med alle andre variable fastholdt på værdierne fra grundscenariet. De variable, der påvirker prisforholdet mest, er de fire variable, som indgår i beregningen af antal abonnenter, som køber enkeltvis i scenarium. Antallet, der køber enkeltvist i scenarium, bestemmes både af dem, der går fra pakkekøb til enkeltkøb, og dem der går fra intet køb til enkeltkøb. Fra pakkekøb til enkeltkøb Antallet af abonnenter, der går fra at købe i pakker til at købe enkeltvist afhænger af to eksogene variable. Den første variabel angiver hvor stor en andel af dem der køber i pakke i scenarium, der skifter væk fra pakke i scenarium. Den anden variabel angiver, hvor stor en del af dem der skifter væk fra pakkekøb, som skifter til enkeltkøb i scenarium. Det ses, at jo flere der skifter bort fra pakkekøb, jo højere bliver prisen på enkeltkøb. Jo flere af dem der går væk fra pakkekøb, som vælger at købe enkeltvist, jo lavere bliver prisen for enkeltkøb i forhold til grundscenariet markeret med en stiplet linie. Bemærk, at hvis der næsten ikke er nogen, der skifter bort fra pakkekøb, kan prisen for enkeltkøb i modellen blive negativ. Det skyldes modellens grundforudsætning om samme indtjening i scenarium og. Hvis der kun er et begrænset frafald fra pakkekøb, kan der komme en nettotilgang af abonnenter i scenarium, idet tilgangen af abonnenter, der står uden for markedet, kan overstige frafaldet fra pakkekøb. I virkelighedens verden vil der ikke være negative priser. I stedet kan situationen føre til øget indtjening for tvstationerne eller lavere priser på pakkekøb.

12 /4 Figur. Husstande, der køber i pakker i scenarium, og som køber enkeltvist i scenarium risforhold ved enkeltkøb/pakkekøb i scenarie % 0% 0% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 00% Andel der skifter bort fra pakke Andel af abonnenter der skifter bort fra pakke som går til ala carte Fra intet køb til enkeltkøb Antallet af abonnenter, der går fra ikke at købe kanalen i pakker i scenarium til enkeltkøb i scenarium afhænger af to eksogene variable. Den første variabel angiver, hvor stor en andel der ikke har valgt pakkekøb i scenarium. Den anden variabel angiver, hvor stor en del af dem, der ikke har valgt pakkekøb i scenarium, som skifter til enkeltkøb i scenarium. Det ses, at begge variable påvirker prisforholdet betydeligt i forhold til grundscenariet markeret med stiplet linie. Hvis der er en meget stor andel, som ikke har adgang til at se tv-kanalen i scenarium kan erne fra de nye abonnenter være så høje, at modelprisen for enkeltkøb bliver negativ. Hvis der kun er et begrænset frafald fra pakkekøb, kan der således komme en nettotilgang af abonnenter i scenarium, idet tilgangen af abonnenter, der står uden for markedet, kan overstige frafaldet fra pakkekøb. I virkelighedens verden vil der ikke være negative priser. I stedet kan situationen føre til øget indtjening for tv-stationerne eller lavere priser på pakkekøb.

13 3/4 Figur. Husstande, der ikke køber i scenarium, og som køber enkeltvist i scenarium risforhold ved enkeltkøb/pakkekøb i scenarie % 0% 0% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 00% Andel der ikke har valgt pakkekøb Andel af abonnenter, der ikke har valgt pakkekøb, der køber enkeltvist Overskudsgrad, reklamer og s tilpasning Ud over de fire variable, som søger at beskrive i hvilken grad forbrugerne vælger at købe enkeltvist, er der i modellen også gjort en række antagelser om tv-kanalernes og indtægter. Betydningen af disse eksogene variable er skitseret nedenfor i figur 3. Overskudsgraden og de variable s tilpasning har ikke betydning i forhold til regneeksemplet med faste. Reklamers andel af abonnementsindtægterne har en vis betydning.

14 4/4 Figur 3. Reklamers andel af abonnementsindtægter risforhold ved enkeltkøb/pakkekøb i scenarie % 0% 0% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 00% Reklamers andel af abonnementsindtægter

Distribution af tv-kanaler

Distribution af tv-kanaler 3. NOVEMBER 2011 Agnete Gersing Distribution af tv-kanaler Pressebriefing PRESSEBRIEFING: DISTRIBUTION AF TV-KANALER Tv-markedet er vigtigt for forbrugerne»danskerne ser tv i 3 timer og 21 minutter hver

Læs mere

Distribution af tv-kanaler. Konkurrence- og Forbrugeranalyse 07.11

Distribution af tv-kanaler. Konkurrence- og Forbrugeranalyse 07.11 Distribution af tv-kanaler Konkurrence- og Forbrugeranalyse 07.11 Forord Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har undersøgt markedet for tv-distribution og forbrugernes muligheder for selv at vælge de tv-kanaler,

Læs mere

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET.

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET. NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET. Eksamen i Statistik 1TS Teoretisk statistik Den skriftlige prøve Sommer 2003 3 timer - alle hjælpemidler tilladt Det er tilladt at skrive

Læs mere

Tilsynssag vedr. Boxers forpligtelser om high-pay kanaler

Tilsynssag vedr. Boxers forpligtelser om high-pay kanaler Den 15. maj 2017 Boxer TV A/S Langebrogade 6 E Postboks 118 1014 København K Radio- og tv-nævnet H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95 42 00 post@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 Att.:

Læs mere

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET.

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET. NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET. Eksamen i Statistik 1TS Teoretisk statistik Den skriftlige prøve Sommer 2002 3 timer - alle hjælpemidler tilladt Det er tilladt at skrive

Læs mere

Bedste rette linje ved mindste kvadraters metode

Bedste rette linje ved mindste kvadraters metode 1/9 Bedste rette linje ved mindste kvadraters metode - fra www.borgeleo.dk Figur 1: Tre datapunkter og den bedste rette linje bestemt af A, B og C Målepunkter og bedste rette linje I ovenstående koordinatsystem

Læs mere

Egedal Kommune. Følsomhedsberegninger vedrørende finansiering af nyt rådhus. 1. Baggrund og formål

Egedal Kommune. Følsomhedsberegninger vedrørende finansiering af nyt rådhus. 1. Baggrund og formål Egedal Kommune Følsomhedsberegninger vedrørende finansiering af nyt rådhus 1. Baggrund og formål Nærværende notat gengiver resultaterne af de følsomhedsberegninger, der er gennemført som led i beskrivelsen

Læs mere

Simpel pensionskassemodel

Simpel pensionskassemodel Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Dan Knudsen 9. februar 15 Simpel pensionskassemodel Resumé: Vi opstiller en model, hvor udbetalingerne fra en pensionsordning bestemmes ud fra en antagelse

Læs mere

Løsninger til kapitel 5

Løsninger til kapitel 5 1 Løsninger til kapitel 5 Opgave 51 Det nemmeste er her at omskrive alle sandsynlighederne til differenser mellem kumulerede sandsynligheder, dvs af sandsynligheder af formen, og derefter beregne disse

Læs mere

Udkast til. Bekendtgørelse om udnyttelse af tv-rettigheder til begivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse

Udkast til. Bekendtgørelse om udnyttelse af tv-rettigheder til begivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse Udkast til Bekendtgørelse om udnyttelse af tv-rettigheder til begivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse I medfør af 90, stk. 1, og 93, stk. 2, i lov om radio- og fjernsynsvirksomhed, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Divisionsforeningen udbud af fodboldrettigheder. Konkurrencerådets afgørelse af 26. februar 2014 10. juni 2014

Divisionsforeningen udbud af fodboldrettigheder. Konkurrencerådets afgørelse af 26. februar 2014 10. juni 2014 Divisionsforeningen udbud af fodboldrettigheder Konkurrencerådets afgørelse af 26. februar 2014 10. juni 2014 Baggrund Baggrund Rådets 2007 afgørelse - I 2007 afgav Divisionsforeningen/Superligaen A/S/DBU

Læs mere

Boxer TV A/S Langebrogade 6E, 1 Postboks København K. Boxer TV A/S' henvendelse om ændring af krav om programpakker

Boxer TV A/S Langebrogade 6E, 1 Postboks København K. Boxer TV A/S' henvendelse om ændring af krav om programpakker Boxer TV A/S Langebrogade 6E, 1 Postboks 118 1004 København K Radio- og tv-nævnet 21. december 2015 Søren F. Jensen Juridisk specialkonsulent sfj@bibliotekogmedier.dk Direkte tlf.: 3373 33 27 Boxer TV

Læs mere

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit:

Formålet med dette notat er at danne grundlag for denne beslutning. Notatet består af følgende 4 afsnit: Notat Vedrørende: Notat om valg mellem statsgaranti og selvbudgettering i 2017 Sagsnavn: Budget 2017-20 Sagsnummer: 00.01.00-S00-5-15 Skrevet af: Brian Hansen E-mail: brian.hansen@randers.dk Forvaltning:

Læs mere

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid 28. juni 2004/PS Af Peter Spliid FORDELING AF ARV Arv kan udgøre et ikke ubetydeligt bidrag til forbrugsmulighederne. Det er formentlig ikke tilfældigt, hvem der arver meget, og hvem der arver lidt. For

Læs mere

Selvbudgettering eller statsgaranti i 2018

Selvbudgettering eller statsgaranti i 2018 DIREKTIONENS STAB Notat Kontaktperson: Thomas Herskind Dato: 27. september 2017 Selvbudgettering eller statsgaranti i 2018 1. Resume og vurdering De aktuelle tal viser en gevinst ved selvbudgettering på

Læs mere

Boxer TV A/S Langebrogade 6 E Postbox 118 1004 København K. Att.: adm. direktør Steen Ulf Jensen

Boxer TV A/S Langebrogade 6 E Postbox 118 1004 København K. Att.: adm. direktør Steen Ulf Jensen Boxer TV A/S Langebrogade 6 E Postbox 118 1004 København K Att.: adm. direktør Steen Ulf Jensen Radio- og tv-nævnet 27. august 2013 Jette Fievé chefkonsulent, cand.jur. jfi@bibliotekogmedier.dk Direkte

Læs mere

Hvis α vælges meget lavt, bliver β meget stor. Typisk vælges α = 0.01 eller 0.05

Hvis α vælges meget lavt, bliver β meget stor. Typisk vælges α = 0.01 eller 0.05 Statistik 7. gang 9. HYPOTESE TEST Hypotesetest ved 6 trins raket! : Trin : Formuler hypotese Spørgsmål der ønskes testet vha. data H : Nul hypotese Formuleres som en ligheds hændelse H eller H A : Alternativ

Læs mere

Trin 1: Formuler hypotese Spørgsmål der ønskes testet vha. data H 0 : Nul hypotese Formuleres som en ligheds hændelse

Trin 1: Formuler hypotese Spørgsmål der ønskes testet vha. data H 0 : Nul hypotese Formuleres som en ligheds hændelse Statistik 7. gang 9. HYPOTESE TEST Hypotesetest ved 6 trins raket! : Trin : Formuler hypotese Spørgsmål der ønskes testet vha. data H 0 : Nul hypotese Formuleres som en ligheds hændelse H eller H A : Alternativ

Læs mere

Momenter som deskriptive størrelser. Hvad vi mangler fra onsdag. Momenter for sandsynlighedsmål

Momenter som deskriptive størrelser. Hvad vi mangler fra onsdag. Momenter for sandsynlighedsmål Hvad vi mangler fra onsdag Momenter som deskriptive størrelser Sandsynlighedsmål er komplicerede objekter de tildeler numeriske værdier til alle hændelser i en σ-algebra. Vi har behov for simplere, deskriptive

Læs mere

Hvad vi mangler fra onsdag. Vi starter med at gennemgå slides fra onsdag.

Hvad vi mangler fra onsdag. Vi starter med at gennemgå slides fra onsdag. Hvad vi mangler fra onsdag Vi starter med at gennemgå slides 34-38 fra onsdag. Slide 1/17 Niels Richard Hansen MI forelæsninger 6. December, 2013 Momenter som deskriptive størrelser Sandsynlighedsmål er

Læs mere

1 α K = A t, (SS1) n + g + δ eller: ln yt =lna t +

1 α K = A t, (SS1) n + g + δ eller: ln yt =lna t + Tag Med-Hjem-Eksamen Makroøkonomi,. Årsprøve Efterårssemestret 5 Udleveres mandag den. januar, 6, kl. 10. Afleveres onsdag den 4. januar, 6, senest kl. 10. på: Eksamenskontoret, Center for Sundhed og Samfund

Læs mere

Delprøven uden hjælpemidler

Delprøven uden hjælpemidler Opgave 1 a) Ved aflæsning på graf fås følgende: Median: 800 kr. Andel dyrere end 1000 kr.: 45%. Opgave 2 Givet funktionen: f (x)= 3x 2 8x +5. a) F(x)= x 3 4x 2 +5x + k. Delprøven uden hjælpemidler Vi finder

Læs mere

Økonomisk Kandidateksamen Makro 1, 2. årsprøve, efterårssemestret 2006

Økonomisk Kandidateksamen Makro 1, 2. årsprøve, efterårssemestret 2006 Økonomisk Kandidateksamen Makro 1, 2. årsprøve, efterårssemestret 2006 (Tre-timers prøve uden hjælpemidler) Alle spørgsmål ønskes besvaret. Ved vurderingen vægter alle delspørgsmål lige meget. Opgave 1

Læs mere

Bilag 2 - Følsomhedsanalyse af netvolumenmålet Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af følsomhedsanalysen af netvolumenmålet.

Bilag 2 - Følsomhedsanalyse af netvolumenmålet Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af følsomhedsanalysen af netvolumenmålet. Bilag 2 - Følsomhedsanalyse af netvolumenmålet Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af følsomhedsanalysen af netvolumenmålet. FORSYNINGSSEKRETARIATET OKTOBER 2011 INDLEDNING... 3 FØLSOMHEDSANALYSEN...

Læs mere

Rettevejledning til eksamensopgave i Makroøkonomi, 2. årsprøve: Økonomien på kort sigt Eksamenstermin 2005 II

Rettevejledning til eksamensopgave i Makroøkonomi, 2. årsprøve: Økonomien på kort sigt Eksamenstermin 2005 II Rettevejledning til eksamensopgave i Makroøkonomi, 2. årsprøve: Økonomien på kort sigt ksamenstermin 25 II Ad spørgsmål 1: n permanent finanspolitisk lempelse i euroland vil i modellen (1) til (3) manifestere

Læs mere

DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Side 1 af 17 sider. Skriftlig prøve, den: 29. maj 2015 Kursus nr : (navn) (underskrift) (bord nr)

DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Side 1 af 17 sider. Skriftlig prøve, den: 29. maj 2015 Kursus nr : (navn) (underskrift) (bord nr) DANMARKS TEKNISKE UNIVERSITET Side af 7 sider Skriftlig prøve, den: 9. maj 05 Kursus nr : 0405 Kursus navn: Sandsynlighedsregning Varighed : 4 timer Tilladte hjælpemidler: Alle Dette sæt er besvaret af:

Læs mere

Nærværende memo er organiseret først med et overblik over de fundne konklusioner og derefter en beskrivelse af de anvendte antagelser

Nærværende memo er organiseret først med et overblik over de fundne konklusioner og derefter en beskrivelse af de anvendte antagelser MEMO Projekt Skibsstatistik Kunde Inter Terminals Danmark Dato 19-08-2013 Til Lis Reker Fra Julie Refsgaard Lawaetz KS (KS på tidligere notat af 12-11-2012 er udført af Tue Lehn-Schiøler) 1.1 Indledning

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

Modul 12: Regression og korrelation

Modul 12: Regression og korrelation Forskningsenheden for Statistik ST01: Elementær Statistik Bent Jørgensen Modul 12: Regression og korrelation 12.1 Sammenligning af to regressionslinier........................ 1 12.1.1 Test for ens hældning............................

Læs mere

Vægte motiverende eksempel. Landmålingens fejlteori - Lektion4 - Vægte og Fordeling af slutfejl. Vægtet model. Vægtrelationen

Vægte motiverende eksempel. Landmålingens fejlteori - Lektion4 - Vægte og Fordeling af slutfejl. Vægtet model. Vægtrelationen Vægte motiverende eksempel Landmålingens fejlteori Lektion 4 Vægtet gennemsnit Fordeling af slutfejl - kkb@mathaaudk Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Højdeforskellen mellem punkterne P

Læs mere

Om hypoteseprøvning (1)

Om hypoteseprøvning (1) E6 efterår 1999 Notat 16 Jørgen Larsen 11. november 1999 Om hypoteseprøvning 1) Det grundlæggende problem kan generelt formuleres sådan: Man har en statistisk model parametriseret med en parameter θ Ω;

Læs mere

1/41. 2/41 Landmålingens fejlteori - Lektion 1 - Kontinuerte stokastiske variable

1/41. 2/41 Landmålingens fejlteori - Lektion 1 - Kontinuerte stokastiske variable Landmålingens fejlteori - lidt om kurset Landmålingens fejlteori Lektion 1 Det matematiske fundament Kontinuerte stokastiske variable - rw@math.aau.dk Institut for Matematiske Fag Aalborg Universitet Kursusholder

Læs mere

Økonometri 1. Dummyvariabler 13. oktober Økonometri 1: F10 1

Økonometri 1. Dummyvariabler 13. oktober Økonometri 1: F10 1 Økonometri 1 Dummyvariabler 13. oktober 2006 Økonometri 1: F10 1 Dagens program Dummyvariabler i den multiple regressionsmodel (Wooldridge kap. 7.3-7.6) Dummy variabler for kvalitative egenskaber med flere

Læs mere

Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse

Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse d. 22.05.2017 Brian Krogh Graversen (DØRS) Effekten af indvandring på indfødte danskeres løn og beskæftigelse I kapitlet Udenlandsk arbejdskraft i Dansk Økonomi, forår 2017 analyseres det, hvordan indvandringen

Læs mere

FDA-sagen indtil videre. Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg, advokat, Bech-Bruun

FDA-sagen indtil videre. Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg, advokat, Bech-Bruun Simon Evers Kalsmose-Hjelmborg, advokat, Bech-Bruun Faktum: Sagen angår Viasats Vilkår med kabel-tv distributører og Antenneforeninger: Placeringsvilkåret indebærer, at den pågældende distributør kun må

Læs mere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere

Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere DET ØKONOMISKE RÅD S E K R E T A R I A T E T d. 20. maj 2005 SG Betydningen af konjunktur og regelændringer for udviklingen i sygedagpengemodtagere Baggrundsnotat vedr. Dansk Økonomi, forår 2005, kapitel

Læs mere

Benchmarking af kommunernes sagsbehandling antagelser, metode og resultater

Benchmarking af kommunernes sagsbehandling antagelser, metode og resultater Benchmarking af kommunernes sagsbehandling antagelser, metode og resultater Anna Amilon Materiel vurdering Ved vurderingen af en afgørelses materielle indhold vurderes afgørelsens korrekthed i forhold

Læs mere

Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger

Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Grane Høegh 9. september 2009 Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger Resumé: Formålet med dette papir er at indføre vækstkorrektionsled i de dynamiske relationer,

Læs mere

Forbrug og selskabernes formue

Forbrug og selskabernes formue Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 5. juli 213 Dan Knudsen Forbrug og selskabernes formue Resumé: Dette papir behandler en af de udfordringer, der er opstået ved at opsætte

Læs mere

UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER

UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER Undervisningseffekten udregnes som forskellen mellem den forventede og den faktiske karakter i 9. klasses afgangsprøve. Undervisningseffekten udregnes

Læs mere

6 Matematisk udledning af prisafsætningsfunktionen

6 Matematisk udledning af prisafsætningsfunktionen 6 Matematisk udledning af prisafsætningsfunktionen 6. Udledning af prisfunktionen ud fra forskellige oplysninger I sidste kapitel gennemgik vi, hvad du forståelsesmæssigt skal vide om omsætningsfunktioner.

Læs mere

MAKROØKONOMI ØKONOMIEN PÅ LANGT SIGT. Mankiw kap. 3, 6, 7 & årsprøve, 2. semester

MAKROØKONOMI ØKONOMIEN PÅ LANGT SIGT. Mankiw kap. 3, 6, 7 & årsprøve, 2. semester MAKROØKONOMI 1. årsprøve, 2. semester Forelæsning 2 Pensum: Mankiw kapitel 3 ØKONOMIEN PÅ LANGT SIGT Mankiw kap. 3, 6, 7 & 8. Husk grundlæggende forudsætning vedr. langt sigt: Priserne er fleksible. Statiske

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere

Genoptræningsplaner til personer med psykisk sygdom

Genoptræningsplaner til personer med psykisk sygdom Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 237 Offentligt Genoptræningsplaner til personer med psykisk sygdom Analyse Danske Fysioterapeuter Indholdsfortegnelse 1 Resumé 3 2 Økonomiske

Læs mere

Reestimation af importrelationer

Reestimation af importrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nis Mathias Schulte Matzen 28. november 211 Reestimation af importrelationer Resumé: Papiret estimerer import relationerne på to forskellige datasæt. Et korrigeret

Læs mere

Tema. Dagens tema: Indfør centrale statistiske begreber.

Tema. Dagens tema: Indfør centrale statistiske begreber. Tema Dagens tema: Indfør centrale statistiske begreber. Model og modelkontrol Estimation af parametre. Fordeling. Hypotese og test. Teststørrelse. konfidensintervaller Vi tager udgangspunkt i Ex. 3.1 i

Læs mere

Økonometri 1. Inferens i den lineære regressionsmodel 2. oktober Økonometri 1: F8 1

Økonometri 1. Inferens i den lineære regressionsmodel 2. oktober Økonometri 1: F8 1 Økonometri 1 Inferens i den lineære regressionsmodel 2. oktober 2006 Økonometri 1: F8 1 Dagens program Opsamling om asymptotiske egenskaber: Asymptotisk normalitet Asymptotisk efficiens Test af flere lineære

Læs mere

Uge 10 Teoretisk Statistik 1. marts 2004

Uge 10 Teoretisk Statistik 1. marts 2004 1 Uge 10 Teoretisk Statistik 1. marts 004 1. u-fordelingen. Normalfordelingen 3. Middelværdi og varians 4. Mere normalfordelingsteori 5. Grafisk kontrol af normalfordelingsantagelse 6. Eksempler 7. Oversigt

Læs mere

Opgave 1 Betragt to diskrete stokastiske variable X og Y. Antag at sandsynlighedsfunktionen p X for X er givet ved

Opgave 1 Betragt to diskrete stokastiske variable X og Y. Antag at sandsynlighedsfunktionen p X for X er givet ved Matematisk Modellering 1 (reeksamen) Side 1 Opgave 1 Betragt to diskrete stokastiske variable X og Y. Antag at sandsynlighedsfunktionen p X for X er givet ved { 1 hvis x {1, 2, 3}, p X (x) = 3 0 ellers,

Læs mere

12. september Epidemiologi og biostatistik. Forelæsning 4 Uge 3, torsdag. Niels Trolle Andersen, Afdelingen for Biostatistik. Regressionsanalyse

12. september Epidemiologi og biostatistik. Forelæsning 4 Uge 3, torsdag. Niels Trolle Andersen, Afdelingen for Biostatistik. Regressionsanalyse . september 5 Epidemiologi og biostatistik. Forelæsning Uge, torsdag. Niels Trolle Andersen, Afdelingen for Biostatistik. Lineær regressionsanalyse - Simpel lineær regression - Multipel lineær regression

Læs mere

Anvendt Statistik Lektion 7. Simpel Lineær Regression

Anvendt Statistik Lektion 7. Simpel Lineær Regression Anvendt Statistik Lektion 7 Simpel Lineær Regression 1 Er der en sammenhæng? Plot af mordraten () mod fattigdomsraten (): Scatterplot Afhænger mordraten af fattigdomsraten? 2 Scatterplot Et scatterplot

Læs mere

Skatteregler for udbytte hæmmer risikovilligheden

Skatteregler for udbytte hæmmer risikovilligheden Skatteregler for udbytte hæmmer risikovilligheden Denne analyse sammenligner afkastet ved en investering på en halv million kroner i risikobehæftede aktiver fremfor i mere sikre aktiver. De danske beskatningsregler

Læs mere

IS-relationen (varemarkedet) i en åben økonomi.

IS-relationen (varemarkedet) i en åben økonomi. IS-relationen (varemarkedet) i en åben økonomi. Det har ikke været nødvendigt at skelne mellem 1) Indenlandsk efterspørgsel efter varer 2) Efterspørgsel efter indenlandske varer For den åbne økonomi er

Læs mere

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Regressionsanalyse

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Regressionsanalyse Epidemiologi og biostatistik. Uge, torsdag. Erik Parner, Institut for Biostatistik. Lineær regressionsanalyse - Simpel lineær regression - Multipel lineær regression Regressionsanalyse Regressionsanalyser

Læs mere

Boxer TV A/S Langebrogade 6 E Postbox 118 1004 København K. Att.: adm. direktør Steen Ulf Jensen

Boxer TV A/S Langebrogade 6 E Postbox 118 1004 København K. Att.: adm. direktør Steen Ulf Jensen Boxer TV A/S Langebrogade 6 E Postbox 118 1004 København K Att.: adm. direktør Steen Ulf Jensen Radio- og tv-nævnet 18. december 2013 Sagsnr.: 2013-021914 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur.

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 20. december 2010 Lønligningen Resumé: Dette papir skal ses som et supplement til den nye Dec09- ADAM dokumentation, hvor nogle af de beregninger,

Læs mere

Epidemiologi og Biostatistik Opgaver i Biostatistik Uge 10: 13. april

Epidemiologi og Biostatistik Opgaver i Biostatistik Uge 10: 13. april Århus 8. april 2011 Morten Frydenberg Epidemiologi og Biostatistik Opgaver i Biostatistik Uge 10: 13. april Opgave 1 ( gruppe 1: sp 1-4, gruppe 5: sp 5-9 og gruppe 6: 10-14) I denne opgaveser vi på et

Læs mere

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Afdeling for Biostatistik. Eksempel: Systolisk blodtryk

Epidemiologi og biostatistik. Uge 3, torsdag. Erik Parner, Afdeling for Biostatistik. Eksempel: Systolisk blodtryk Eksempel: Systolisk blodtryk Udgangspunkt: Vi ønsker at prædiktere det systoliske blodtryk hos en gruppe af personer. Epidemiologi og biostatistik. Uge, torsdag. Erik Parner, Afdeling for Biostatistik.

Læs mere

Rettevejledning til Eksamensopgave i Makroøkonomi, 2. årsprøve: Økonomien på kort sigt Eksamenstermin 2002 II. (ny studieordning)

Rettevejledning til Eksamensopgave i Makroøkonomi, 2. årsprøve: Økonomien på kort sigt Eksamenstermin 2002 II. (ny studieordning) Rettevejledning til Eksamensopgave i Makroøkonomi, 2. årsprøve: Økonomien på kort sigt Eksamenstermin 2002 II. (ny studieordning) De relevante dele af pensum er især del 2 i kapitel 20 samt dele af kapitel

Læs mere

Herudover råder Danmark over én landsdækkende VHF-sendemulighed, der p.t. ikke benyttes.

Herudover råder Danmark over én landsdækkende VHF-sendemulighed, der p.t. ikke benyttes. Notat 19. maj 2017 Baggrundsnotat til høringsbrev høring over to modeller for udbud Baggrund Udsendelse af antenne-tv i Danmark sker frem til 2020 i kraft af rådigheden over 6 landsdækkende digitale UHF-sendemuligheder

Læs mere

Principperne for takstfastsættelse af tillægsydelser

Principperne for takstfastsættelse af tillægsydelser Principperne for takstfastsættelse af tillægsydelser Styringsaftalen anviser de almindelige principper for beregning af takster for hovedydelser. I nedenstående beskrives de aftalte principperne for takstfastsættelse

Læs mere

Skriftlig eksamen i samfundsfag

Skriftlig eksamen i samfundsfag OpenSamf Skriftlig eksamen i samfundsfag Indholdsfortegnelse 1. Introduktion 2. Præcise nedslag 3. Beregninger 3.1. Hvad kan absolutte tal være? 3.2. Procentvis ændring (vækst) 3.2.1 Tolkning af egne beregninger

Læs mere

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET.

NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET. NATURVIDENSKABELIG KANDIDATEKSAMEN VED KØBENHAVNS UNIVERSITET. Eksamen i Statistik 1TS Teoretisk statistik Den skriftlige prøve Sommer 2005 3 timer - alle hjælpemidler tilladt Det er tilladt at skrive

Læs mere

A. Økonomisk vurdering af solfangeranlægget

A. Økonomisk vurdering af solfangeranlægget A. Økonomisk vurdering af solfangeranlægget I dette afsnit undersøges det hvilken økonomisk gevinst, der på længere sigt kan opnås ved at investere i det dimensionerede solfangeranlæg. Dette indebærer

Læs mere

Nedenfor er angivet to scenarier for velfærdsservice og konsekvenserne for den finanspolitiske holdbarhed 1 :

Nedenfor er angivet to scenarier for velfærdsservice og konsekvenserne for den finanspolitiske holdbarhed 1 : Notat // /07/07 VÆKST I VELFÆRDSSERVICE SOM I PERIODEN 2002-06 INDEBÆRER SKATTESTIGNING PÅ 115 MIA. KR. DREAM-gruppen har for CEPOS regnet på forskellige scenarier for væksten i den offentlige velfærdsservice

Læs mere

Formål: Mulighederne: Kommunaløkonomiske konsekvenser

Formål: Mulighederne: Kommunaløkonomiske konsekvenser Formål: I nærværende notat vil de forskellige muligheder for at lave jobrotationsprojekter blive gennemgået, ligeledes vil de samlede kommunaløkonomiske konsekvenser herved. Først beskrives, hvilke lovgivningsmæssige

Læs mere

BILAG 1: Nærmere beskrivelse af scenarierne, jf. afsnit 14

BILAG 1: Nærmere beskrivelse af scenarierne, jf. afsnit 14 BILAG 1: Nærmere beskrivelse af scenarierne, jf. afsnit 14 Udvalget har bedt Rambøll regne på de forretningsmæssige muligheder for en DTTgatekeeper ved varierende antal MUX til rådighed. Som nævnt vil

Læs mere

Notat. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for Bilag 7

Notat. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune. Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for Bilag 7 Notat Side 1 af 7 Til Til Kopi til 1. Fællesmøde mellem Magistraten og Økonomiudvalget Drøftelse Byrådet Valg mellem selvbudgettering og statsgaranti for 2018 Byrådet skal ved vedtagelsen af budgettet

Læs mere

Distributionsaftale mellem Canal Digital A/S og TV2 Zulu A/S

Distributionsaftale mellem Canal Digital A/S og TV2 Zulu A/S Distributionsaftale mellem Canal Digital A/S og TV2 Zulu A/S Journal nr.3/1120-0301-0277/mvn/fi Rådsmødet den 28. april 2004 Resumé 1. Canal Digital A/S anmeldte den 5. maj 2003 en aftale, hvorved TV2

Læs mere

Reestimation af husholdningernes varmeforbrug

Reestimation af husholdningernes varmeforbrug Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Thomas Jacobsen 13. marts 26 Reestimation af husholdningernes varmeforbrug Resumé: I dette papir bliver modellen for husholdningens samlede varmeforbrug, opstillet

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Hypotesetest. Altså vores formodning eller påstand om tingens tilstand. Alternativ hypotese (hvis vores påstand er forkert) H a : 0

Hypotesetest. Altså vores formodning eller påstand om tingens tilstand. Alternativ hypotese (hvis vores påstand er forkert) H a : 0 Hypotesetest Hypotesetest generelt Ingredienserne i en hypotesetest: Statistisk model, f.eks. X 1,,X n uafhængige fra bestemt fordeling. Parameter med estimat. Nulhypotese, f.eks. at antager en bestemt

Læs mere

10. Læforhold omkring en nedbørmåler

10. Læforhold omkring en nedbørmåler 10. Læforhold omkring en nedbørmåler Nedbør er en af de vanskeligste meteorologiske variable at måle. Der er en række fejlkilder, hvoraf den største er vindeffekten, der hidrører fra vindens påvirkning

Læs mere

Løsning til prøveeksamen 1

Løsning til prøveeksamen 1 IMM - DTU 020 Probability 2006-2-8 BFN/bfn Løsning til prøveeksamen Spørgsmål ) For en indikatorvariabel I A for hændelsen A gælder E(I A ) = P(A) (se for eksemepl side 68). Således er E(X) = P(N ) = =

Læs mere

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014

Indledning. Tekniske forudsætninger for beregningerne. 23. januar 2014 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark hhv. skal være lige så rigt som Sverige eller blot være blandt de 10 rigeste lande i OECD 1 i 2030 23. januar 2014 Indledning Nærværende

Læs mere

Vådområdeprojekt Sillerslev Kær, Å og Sø Notat om højvandsstatistkker

Vådområdeprojekt Sillerslev Kær, Å og Sø Notat om højvandsstatistkker Vådområdeprojekt Sillerslev Kær, Å og Sø Notat om højvandsstatistkker juni 2012 Bilag 12.3 Notat om Højvandsstatistikker 2007 for, og havne Udarbejdet til brug for udarbejdelse af forslag til vådområdeprojekt

Læs mere

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet

NOTAT. Projekt om rejsetidsvariabilitet NOTAT Dato J. nr. 15. oktober 2015 2015-1850 Projekt om rejsetidsvariabilitet Den stigende mængde trafik på vejene giver mere udbredt trængsel, som medfører dels en stigning i de gennemsnitlige rejsetider,

Læs mere

Løsning eksamen d. 15. december 2008

Løsning eksamen d. 15. december 2008 Informatik - DTU 02402 Introduktion til Statistik 2010-2-01 LFF/lff Løsning eksamen d. 15. december 2008 Referencer til Probability and Statistics for Engineers er angivet i rækkefølgen [8th edition, 7th

Læs mere

Tv-markedet i Danmark inkl. streamingtjenester. Seer-Undersøgelsens Establishment Survey 1. kvartal 2017

Tv-markedet i Danmark inkl. streamingtjenester. Seer-Undersøgelsens Establishment Survey 1. kvartal 2017 Tv-markedet i Danmark inkl. streamingtjenester Seer-Undersøgelsens Establishment Survey 1. kvartal 2017 Tv-markedet i Danmark Hovedpunkter Den nye Seer-Undersøgelse måler online sening og streaming mere

Læs mere

Uafhængig og afhængig variabel

Uafhængig og afhængig variabel Uddrag fra http://www.emu.dk/gym/fag/ma/undervisningsforloeb/hf-mat-c/introduktion.doc ved Hans Vestergaard, Morten Overgaard Nielsen, Peter Trautner Brander Variable og sammenhænge... 1 Uafhængig og afhængig

Læs mere

Notat om omfattende energirenovering som alternativ til nedrivning og eventuelt nybyggeri

Notat om omfattende energirenovering som alternativ til nedrivning og eventuelt nybyggeri Notat om omfattende energirenovering som alternativ til nedrivning og eventuelt nybyggeri Kontor/afdeling Center for Erhverv og Energieffektivitet Dato 21. juni 2016 J nr. 2016-787 /mra, hlm Som en del

Læs mere

Provenumæssige konsekvenser af en forhøjelse af afgifterne på cigaretter og tobak med 3 kr.

Provenumæssige konsekvenser af en forhøjelse af afgifterne på cigaretter og tobak med 3 kr. Skatteudvalget 2011-12 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 124 Offentligt Notat J.nr. 2011-238-0192 Provenumæssige konsekvenser af en forhøjelse af afgifterne på cigaretter og tobak med 3 kr. 1. Indledning

Læs mere

NOTAT Den 11. november 2011 hmd

NOTAT Den 11. november 2011 hmd NOTAT Den 11. november 2011 hmd Økonomiprincipper i fællesordning for virksomheders betaling for adgang til genbrugsstationerne - Tilmeldeordningen Dette notat beskriver de økonomiske principper i den

Læs mere

Bilag 2: Følsomhedsanalyse af netvolumenmålet Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af følsomhedsanalysen af netvolumenmålet.

Bilag 2: Følsomhedsanalyse af netvolumenmålet Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af følsomhedsanalysen af netvolumenmålet. Bilag 2: Følsomhedsanalyse af netvolumenmålet Bilaget indeholder en teknisk gennemgang af følsomhedsanalysen af netvolumenmålet. FORSYNINGSSEKRETARIATET JUNI 2012 INDLEDNING... 3 FØLSOMHEDSANALYSE... 3

Læs mere

HJEMMEOPGAVE 1 Makro 1, 2. årsprøve, foråret 2007 Peter Birch Sørensen (Opgave stillet i uge 9 med aflevering i uge 12)

HJEMMEOPGAVE 1 Makro 1, 2. årsprøve, foråret 2007 Peter Birch Sørensen (Opgave stillet i uge 9 med aflevering i uge 12) HJEMMEOPGAVE 1 Makro 1, 2. årsprøve, foråret 2007 Peter Birch Sørensen (Opgave stillet i uge 9 med aflevering i uge 12) Opgave 1. Vurdér og begrund, hvorvidt følgende udsagn er korrekte: 1.1. En provenuneutral

Læs mere

Matematik B, august 2017 Løsninger CAS-værktøj: Nspire. Delprøven uden hjælpemidler

Matematik B, august 2017 Løsninger CAS-værktøj: Nspire. Delprøven uden hjælpemidler Delprøven uden hjælpemidler Opgave 1 a) Gennemsnitligt antal tilmeldte: 4 +3+1+ 9+12+ 4 +17+5+14 +11 x = = 80 10 10 = 8 Det gennemsnitlig antal tilmeldte er 8 personer. Opgave 2 Graf: Opgave 3 a) Vi indsætter

Læs mere

FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER

FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER i:\november-2000\olie-nov.doc Af Martin Hornstrup 28. november 2000 RESUMÉ FEJLBEHÆFTET BEREGNING AF DE HØJERE OLIE- OG BENZINPRISER Revisions- og konsulentfirmaet Deloitte & Touche har beregnet konsekvenserne

Læs mere

Vejledende opgavebesvarelse Økonomisk kandidateksamen 2005I 1. årsprøve, Mikroøkonomi

Vejledende opgavebesvarelse Økonomisk kandidateksamen 2005I 1. årsprøve, Mikroøkonomi Vejledende opgavebesvarelse Økonomisk kandidateksamen 2005I 1. årsprøve, Mikroøkonomi Claus Thustrup Kreiner OPGAVE 1 1.1 Forkert. En isokvant angiver de kombinationer af inputs, som resulterer i en given

Læs mere

Module 4: Ensidig variansanalyse

Module 4: Ensidig variansanalyse Module 4: Ensidig variansanalyse 4.1 Analyse af én stikprøve................. 1 4.1.1 Estimation.................... 3 4.1.2 Modelkontrol................... 4 4.1.3 Hypotesetest................... 6 4.2

Læs mere

Teknisk note nr. 1. Dokumentation af data-grundlaget fra GDS-undersøgelserne i februar/marts 1996 og februar 1997

Teknisk note nr. 1. Dokumentation af data-grundlaget fra GDS-undersøgelserne i februar/marts 1996 og februar 1997 Teknisk note nr. 1 Dokumentation af datagrundlaget fra GDSundersøgelserne i februar/marts 1996 og februar 1997 Noten er udarbejdet i samarbejde mellem, Søren Pedersen og Søren Brodersen Rockwool Fondens

Læs mere

DANISH METEOROLOGICAL INSTITUTE MINISTRY OF TRANSPORT TECHNICAL REPORT KLIMAGRID DANMARK

DANISH METEOROLOGICAL INSTITUTE MINISTRY OF TRANSPORT TECHNICAL REPORT KLIMAGRID DANMARK DANISH METEOROLOGICAL INSTITUTE MINISTRY OF TRANSPORT TECHNICAL REPORT 01-18 KLIMAGRID DANMARK Sammenligning af potentiel fordampning beregnet ud fra den modificerede Penman formel med og uden en revideret

Læs mere

Tema. Model og modelkontrol ( Fx. en normalfordelt obs. række m. kendt varians) Estimation af parametre. Fordeling. Hypotese og test. Teststørrelse.

Tema. Model og modelkontrol ( Fx. en normalfordelt obs. række m. kendt varians) Estimation af parametre. Fordeling. Hypotese og test. Teststørrelse. Tema Model og modelkontrol ( Fx. en normalfordelt obs. række m. kendt varians) Estimation af parametre. Fordeling. (Fx. x. µ) Hypotese og test. Teststørrelse. (Fx. H 0 : µ = µ 0 ) konfidensintervaller

Læs mere

Reaktionskinetik - 1 Baggrund. lineære og ikke-lineære differentialligninger. Køreplan

Reaktionskinetik - 1 Baggrund. lineære og ikke-lineære differentialligninger. Køreplan Reaktionskinetik - lineære og ikke-lineære differentialligninger Køreplan 1 Baggrund På 2. eller 4. semester møder kemi/bioteknologi studerende faget Indledende Fysisk Kemi (26201/26202). Her behandles

Læs mere

Befolkningsudviklingen og dekomponering af Theilindekset

Befolkningsudviklingen og dekomponering af Theilindekset d. 10.11.2016 Marie Møller Kjeldsen (DORS) Befolkningsudviklingen og dekomponering af Theilindekset I notatet beskrives, hvordan Theil-indekset kan dekomponeres, og indekset anvendes til at dekomponere

Læs mere

Hjemmeopgavesæt 1, løsningsskitse

Hjemmeopgavesæt 1, løsningsskitse Hjemmeopgavesæt 1, løsningsskitse Teacher 26. oktober 2008 OPGAVE 1 1. Den samlede efterspørgsel, Z findes ved: Z = C + I + G = 40 + 0.8(Y 150 0.25Y ) + 80 + 400 = 0.6Y + 400 Ligevægtsindkomsten bliver:

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Pay-per-view Fremtidens TV?

Pay-per-view Fremtidens TV? Pay-per-view Fremtidens TV? Claus Thustrup Kreiner, Lektor ved Økonomisk Institut, Københavns Universitet Søren Kyhl Finansiel konsulent og ph.d. studerende ved Økonomisk Institut, Københavns Universitet

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Svar på Spørgsmål 22 Offentligt

Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Svar på Spørgsmål 22 Offentligt Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Svar på Spørgsmål 22 Offentligt MINISTEREN Folketingets Energipolitiske Udvalg Christiansborg 1240 København K Dato 23. maj 2006 J nr. 004-439 Frederiksholms Kanal

Læs mere