De gjorde Danmark større En kommentar

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De gjorde Danmark større En kommentar"

Transkript

1 De gjorde Danmark større En kommentar AF FINN ØSTRUP Det er målet i Steen Andersens Ph.D.-afhandling med titlen De gjorde Danmark større 1 at undersøge de strategier, som danske og hjemligt arbejdende entreprenørvirksomheder benyttede for at beherske eller reducere de politiske vanskeligheder, der mødte virksomhederne i slutningen af 1930erne og første halvdel af 1940erne. I denne forbindelse er entreprenørerne Christiani & Nielsen, Højgaard & Schultz, Kampsax samt Wright, Thomsen & Kjær valgt som fokus. Der vil nedenfor blive givet en række kommentarer til afhandlingen. Det er hovedsynspunktet, at afhandlingen ikke lever op til målet i afhandlingen, nemlig at belyse de fire danske entreprenørfirmaers strategi under anden verdenskrig. Endvidere påvises det, at der i afhandlingen findes en række misvisende, forkerte eller ufuldstændige oplysninger om den virksomhed, som Kampsax udøvede under og umiddelbart efter anden verdenskrig. Både de misvisende og ufuldstændige oplysninger samt udvalget af entreprenørselskaber indebærer, at der bliver et forkert billede af den virksomhed, danske entreprenører udøvede under anden verdenskrig. Det overordnede mål for selskabernes strategi Det er målet med afhandlingen at behandle entreprenørernes strategier. 2 At Kampsax under anden verdenskrig bevidst af nationale grunde siger nej til en meget stor indtjening ved at afvise at arbejde for tyskerne og bortset fra et enkeltstående arbejde i Jugoslavien fastholder denne beslutning, burde på denne baggrund have været et vig- 1 Afhandlingen er publiceret som Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, Kbh Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s. 37 og s. 438.

2 296 Finn Østrup tigt punkt i afhandlingen, ligesom motiverne for dette valg burde have været klargjort. Det virker på denne baggrund besynderligt, at Kampsax afvisning af at udføre arbejder for tyskerne ved anden verdenskrigs begyndelse kun ofres en halv sætning (først fremlagt i kapitlet med konklusion og perspektivering), hvor det kort fremføres:»firmaets afvisning af det tyske ønske [om at udføre arbejder] bundede i et nationalt standpunkt«. 3 Det omtales ikke i afhandlingen, at beslutningen om ikke at udføre arbejder for tyskerne blev fastholdt gennem hele anden verdenskrig bortset fra et enkeltstående arbejde i Jugoslavien, der gennemføres for at undgå et betydeligt tab. Hvis afhandlingen skal opfattes som et seriøst forsøg på at forklare entreprenørfirmaernes strategier, burde der have været en grundig diskussion af beslutningen om gennem krigen at afvise arbejder for tyskerne. En række spørgsmål burde være taget op. Hvad skete der med virksomheder og virksomhedsledere i andre lande, som nægtede at arbejde for tyskerne? Hvilken risiko løb virksomheden for beslaglæggelse? Hvilken personlig risiko løb virksomhedsejerne for at blive skudt, deporteret eller fængslet? Hvilke økonomiske omkostninger havde virksomheden ved at undlade at arbejde for tyskerne? Var der f.eks. omkostninger ved at opretholde en eksisterende organisation, som ikke kan holdes beskæftiget på grund af mangel på arbejde? Afvisningen af at arbejde for tyskerne (udover det enkeltstående arbejde i Jugoslavien) er ikke i overensstemmelse med hovedkonklusionen i afhandlingen, hvor det fremføres»at de enkelte multinationale entreprenørfirmaer reagerede situations- og kontekstbestemt med egen økonomisk overlevelse og gevinst som primære mål«. 4 Hvis målet udelukkende var økonomisk overlevelse og gevinst, ville der næppe være grund til at holde sig tilbage med arbejder for tyskerne, når dette som i Danmark kunne ske med regeringens i hvert fald implicitte accept. Det fremføres videre som konklusion i afhandlingen, at»virksomhedernes håndtering af politisk risiko afhang af den enkelte virksomheds placering i forhold til regimet i det enkelte land og af dets interesser på det internationale marked«. 5 Med andre ord skulle virksomhedernes strategi rettet mod gevinstmaksimering og overleven være bestemt af den geografiske placering af de fire entreprenørfirmaers udenlandske aktiviteter. Også denne konklusion er forkert. For det første fremgår det af afhandlingen, at Kampsax ved anden verdenskrigs begyndelse var ved 3 Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s. 441.

3 De gjorde Danmark større: en kommentar 297 at afvikle sine aktiviteter i Iran, hvorfor det forekommer usandsynligt, at disse aktiviteter skulle have spillet en rolle i virksomhedens strategiske overvejelser. For det andet var Iran under Reza Pahlavi Shahs styre i 1940 venligt indstillet over for aksemagterne, hvilket hvis Iran-aktiviteterne havde spillet en rolle burde have tilskyndet Kampsax (i højere grad end Højgaard & Schultz og Christiani & Nielsen, der også havde aktiviteter i allierede lande) til at gå aktivt ind i arbejdet for den tyske besættelsesmagt, hvilket altså ikke skete. Konklusionen i afhandlingen, om at de store entreprenørfirmaer kun tænker på egen økonomisk gevinst og overlevelse, stemmer heller ikke med andre af de store entreprenørfirmaers handlemåde. Det fremgår således af afhandlingen, at Højgaard & Schultz gennem krigen konsekvent i Danmark afviser at udføre arbejder for tyskerne, mens arbejder for tyskerne udelukkende gennemføres i Generalgouvernementet Polen samt for ét arbejdes vedkommende i selve Tyskland (arbejde i forbindelse med Rødby-Puttgarden forbindelsen). Også Christiani & Nielsen undlader at udføre arbejder for tyskerne i Danmark. Det omtales, at flere af de store entreprenørfirmaer udfører arbejder for de allierede, således Kampsax i Iran, Højgaard & Schultz i Island og Christiani & Nielsen i Storbritannien, Sydafrika og Brasilien. Mens arbejderne udført af Kampsax i Iran beskrives grundigt (jfr. nedenfor), er de andre virksomheders arbejder kun behandlet summarisk (i modsætning til arbejder udført for tyskerne). I tilfældet med Højgaard & Schultz synes der at være tale om endog meget betydelige arbejder. 6 I konklusionen omtales det med hensyn til aktiviteterne udført af Højgaard & Schultz samt Christiani & Nielsen, at i»disse tilfælde forblev relationen til de allierede rent forretningsmæssig«. 7 Det fremgår ikke af afhandlingen, hvorfor relationen til de allierede skulle være mere forretningsmæssig end til tyskerne, og der savnes hermed også dækning for den afsluttende konklusion om, at Christiani & Nielsen samt Højgaard & Schultz»placerede sig utvetydigt på Tysklands side i krigen«. 8 I sin udvælgelse af virksomheder forekommer det mærkværdigt, at forfatteren ikke behandler firmaet Monberg & Thorsen, der konsekvent under anden verdenskrig afviser at udføre arbejder for tyskerne. Der gives ingen begrundelse for fravalget af Monberg & Thorsen. Monberg & Thorsen er størrelsesmæssigt på linie med de fire valgte firmaer og burde naturligt have været medtaget ved en beskrivelse af multinationale danske entreprenørfirmaer under anden verdenskrig. 6 Jfr. Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s. 451.

4 298 Finn Østrup Specifikke kommentarer Der findes i afhandlingen en række misvisende, forkerte eller ufuldstændige oplysninger særlig om den virksomhed, som Kampsax udøvede under og umiddelbart efter anden verdenskrig: 1. Det fremhæves i afhandlingen, at endemålet for Højgaard-kredsen var et tættere samarbejde med Tyskland. 9 Dette er ikke godtgjort. Deltagelsen af direktør Percy Ipsen fra Britisk BP i Danmark samt A. P. Møller og Jørgen Saxild, der begge var pro-britiske, indikerer det modsatte. Afhandlingen gør i øvrigt ikke forsøg på yderligere at klargøre kredsens motiver. 2. Afhandlingen beskriver udførligt bygningen af en bro for den tyske besættelsesmagt i Jugoslavien gennemført af Kampsax samt af Højgaard & Schultz. Ligeledes er der en udførlig beskrivelse af arbejder gennemført af Kampsax i Ungarn under anden verdenskrig. Det fremgår af afhandlingen, at Kampsax forud for arbejdet i Jugoslavien henvender sig til Udenrigsministeriet for at høre, om Udenrigsministeriet er enig i firmaets vurdering af, at arbejdet»set fra et almindeligt dansk synspunkt skulle være en fordel«. 10 Det er misvisende, at der bruges megen plads på disse byggerier, når f.eks. beslutningen om i øvrigt ikke at arbejde for tyskerne ikke diskuteres, jfr. ovenfor. Afhandlingen oplyser intet om et eventuelt svar fra Udenrigsministeriet med en vurdering af arbejdet i Jugoslavien, hvilket ellers ville have været interessant. Det er spørgsmålet, hvor interessant det er, at Kampsax under anden verdenskrig udfører arbejder i Ungarn, som under admiral Horthys ledelse var allieret med Tyskland. At udføre arbejder i Ungarn svarer således til byggearbejder i Danmark eller i Finland. Arbejderne er uden relevans for krigsindsatsen. 3. Under anden verdenskrig udfører Kampsax afdeling i Iran omfattende arbejder for de allierede ved at sikre vejanlæggene gennem Iran og derved forbindelsen mellem Sovjetunionen og de vestallierede. Disse arbejder var afgørende for den allierede krigsindsats, idet de sikrede tilførslen af militært materiel til Sovjetunionen. Beslutningen om at stille organisationen i Iran til rådighed for de allierede blev truffet af direktøren for Kampsax Iran, Kurt Olsen. Det oplyses i afhandlingen på grundlag af Kurt Olsens erindringer, at Kurt Olsen ved sin beslutning 9 Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s. 296.

5 De gjorde Danmark større: en kommentar 299 om at stille Iran-organisationen til rådighed for de allierede stod over for et dilemma i forhold til at varetage koncernens økonomiske interesse. Endvidere fremføres det i afhandlingen, at dette senere skulle føre til et alvorligt skisma med koncernledelsen i Danmark. 11 Disse oplysninger er forkerte, idet de hviler på en fejllæsning af Kurt Olsens erindringer. 12 Det fremgår således af Kurt Olsens erindringer, at han var bange for, at familie samt medlemmer af koncernledelsen skulle blive taget som gidsler af tyskerne, fængslet og evt. skudt, mens han ikke som oplyst i afhandlingen føler et dilemma i forhold til koncernens økonomiske interesser Der bruges i afhandlingen megen plads på Kurt Olsens påståede afskedigelse fra Kampsax efter anden verdenskrig. Der bringes i afhandlingen fire forskellige versioner af afskedigelsen: (i) at Kurt Olsen havde påført koncernen en unødig risiko ved at tilbyde den britiske besættelsesmagt et samarbejde, idet man herved havde bragt sig i et misforhold til den siddende iranske administration, hvilket bl.a. kunne skabe risiko for udbetaling af honorarer fra tidligere arbejder, (ii) at Kurt Olsen havde bragt sig i et modsætningsforhold til koncernledelsen ved at gå ud over sin fuldmagt, (iii) at det tætte samarbejde med det britiske militær havde udgjort en risiko i forhold til Kampsax forretninger i Sydøsteuropa med aksemagterne, samt (iv) at Kurt Olsen var kommet i modsætningsforhold til britiske myndigheder samt den danske udsen- 11 Det fremføres i Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s. 340:»Initiativet i Teheran skulle senere føre til et alvorligt skisma i forhold til ledelsen i København, og stærkt underspillet måtte Kurt Olsen i sine erindringer fra 1957 medgive, at idealisme og international entreprenørvirksomhed ikke nødvendigvis gik hånd i hånd. Han var på det rene med, at hans skridt kunne afføde»bivirkninger hjemme«. Af den grund måtte Kurt Olsen i bakspejlet medgive, at hans viden om forholdene i Danmark i 1941 ikke satte ham i stand til at vide, om»de derhjemme blev gjort ansvarlige for vore handlinger og måske taget som gidsler«. For idealistiske Kurt Olsen var valget klart, når det stod mellem firmaet og støtten til de allieredes kamp Den enkeltes moralske forpligtelse til at bekæmpe nazismen var vægtet højere end hensynet til koncernens situation hjemme«. 12 Kurt Olsen, Storm over Mellemøsten, Kbhn I Kurt Olsen, Storm over Mellemøsten, s , findes følgende beskrivelse af beslutningen om at stille Kampsax-organisationen i Iran til rådighed for de allierede:»endnu et problem var der, men det måtte gennemtænkes og løses i lønkammeret. Det var spørgsmålet om mulige bivirkninger hjemme. De fleste havde familie hjemme, og for mit vedkommende var der tillige ansvaret overfor konsortiets ledere at tænke på Den danske regering, der lå under for det tyske pres, prædikede mod aktiv hjælp til de allieredes militær, både i Danmark og i udlandet, og siden hen fik man at vide, at taksten var fængsel fra eet år til livstid. Når det lå sådan, risikerede man åbenbart, at de derhjemme blev gjort ansvarlige for vore handlinger og måske taget som gidsler. Ja, hvad kunne man vide derom i 1941? Til alt held skulle det vise sig, at danskerne derhjemme ikke fik den skæbne, der ramte polakker og jøder«.

6 300 Finn Østrup ding i Teheran Aage Fensmark. 14 Til støtte for utilfredshed med Kurt Olsens indsats opfattes det i afhandlingen som udtryk for bitterhed, at Kampsax direktør og medejer, Jørgen Saxild, på et bestyrelsesmøde den 16. april 1946 fremlægger følgende konklusion om Iran-afdelingens arbejde:»kampsax ledelse i Teheran betragtede det som sin væsentligste opgave ved disse arbejder at yde de allierede magter en så reel støtte som muligt, hvorfor spørgsmålet om fortjeneste kom i anden række«. 15 I afhandlingen tages denne bemærkning også til indtægt for, at fortjenesten for direktionen i Kampsax altid kom i første række. 16 Der fremlægges ingen dokumentation for versionerne (i)-(iii). Der er således ingen dokumentation for, at koncernledelsen på noget tidspunkt har udtrykt misbilligelse eller været utilfreds med de aktiviteter, som blev udført af Kurt Olsen og organisationen i Iran. Der er i øvrigt ingen dokumentation for, at der overhovedet var tale om en afskedigelse. Jørgen Saxilds udtalelse til bestyrelsen den 16. april 1946 er en neutral konstatering, som ikke siger noget om utilfredshed med Kurt Olsen. Det er klart, at direktionen over for bestyrelsen rapporterer om arbejder, der er blevet afviklet. Faktisk kan udtalelsen læses modsat, nemlig som et forsvar af Kurt Olsen og Iran-organisationen over for en bestyrelse, der eventuelt (måske ikke uberettiget) kunne finde på at rejse kritik af mangelfuld indtjening i Iran-organisationen. Påstanden i afhandlingen om, at fortjenesten for Kampsax direktion altid kom i første række stemmer i øvrigt ikke med Kampsax øvrige handlemåde under anden verdenskrig, hvor man jo netop siger nej til en meget stor indtjening ved at undlade at arbejde for tyskerne. Versionerne (i)-(iii) strider direkte mod Jørgen Saxilds erindringer, hvor det om virksomheden i Iran siges:»på denne måde kom vi, uden at vi vidste ret meget om det herhjemme, til at gøre en god indsats til fordel for den allierede krigsførelse«, ligesom der tales om, at ledelsen fik»nyheder fra vore folk i Iran om deres fortrinlige indsats i krigsårene«. 17 Endvidere fremhæver Jørgen Saxild det i sine erindringer som heldigt, at han havde forsynet ledelsen af Iran-afdelingen med en så bred instruks, at det var muligt at gennemføre arbejderne for de allierede i Iran. Hvis Jørgen Saxild følte bitterhed over for Kurt Olsen eller var utilfreds med den aktivitet, som blev udfoldet for de allierede af organisationen i Iran, var der ingen grund til at omtale den aner- 14 Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s Jørgen Saxild, En Dansk Ingeniørs Erindringer, 1971, s. 106 og s. 110.

7 De gjorde Danmark større: en kommentar 301 kendende i en erindringsbog, som udkommer 26 år efter anden verdenskrigs afslutning. Det omtales ikke i afhandlingen, at Jørgen Saxild i sine erindringer giver udtryk for den modsatte opfattelse af de synspunkter, der fremføres i afhandlingen. I Kurt Olsens egne erindringer omtales forløbet omkring afslutningen af kontrakten med de britiske militære myndigheder i humoristiske vendinger (man mærker ingeniørens foragt for legale formaliteter), idet Kurt Olsen finder det latterligt, at de britiske myndigheder under krigen kunne gå op i hans fuldmagt, der ikke havde forudset en allieret besættelse af Iran. 18 Intetsteds i Kurt Olsens erindring antydes et modsætningsforhold til koncernledelsen, hverken i forbindelse med fuldmagten eller på anden måde. Den første version af afskedigelsessagen at Kurt Olsen skulle have påført koncernen en risiko for ikke at modtage betalinger fra de iranske myndigheder virker usandsynlig, idet muligheden for at få et honorar fra de iranske myndigheder må antages at være blevet forbedret ved at indlede et samarbejde med de britiske myndigheder, der kontrollerede landet. At der skulle være utilfredshed med Iran-afdelingens aktivitet under krigen modsiges også af, at vicedirektøren i afdelingen, Johs. Garring, blev direktør efter Kurt Olsens afgang. Det virker i øvrigt usandsynligt, at Kurt Olsen kunne gå videre til efter krigen at blive direktør for Christiani & Nielsen i Frankrig, hvis der havde været alvorlig utilfredshed med hans virksomhed i Kampsax. 5. Der fremføres i afhandlingen, at ledelsen for Kampsax efter anden verdenskrig bevidst skulle have nedtonet arbejdet for de allierede i Iran under anden verdenskrig. 19 Oplysningen er forkert. Indsatsen for de allierede i Iran er gentaget i senere jubilæumsskrifter, ligesom den også omtales fyldigt og rosende i Jørgen Saxilds erindringer, jfr. pkt. 4 ovenfor. Det må i øvrigt antages, at det ville styrke firmaets position efter krigens slutning, hvis indsatsen for de allierede under anden verdenskrig blev kendt, hvorfor det virker mærkværdigt, at man efter krigen skulle have forsøgt at undertrykke denne beretning. 6. Det fremhæves i afhandlingen, at Kampsax under krigen»havde et udtalt behov for at italesætte deres historie i et forsøg på at påvirke en 18 Kurt Olsen, Storm over Mellemøsten, s Det fremføres i Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s. 363:»misforholdet til firmaets direktion bidrog til, at indsatsen for den allierede kamp gled ud af fortællingen om den danske indsats for den allierede kamp«. Dette gentages også s. 443.

8 302 Finn Østrup opinion, som var under stadig stigende indflydelse fra modstandsbevægelsens blade«. 20 Der er ikke i afhandlingen dokumentation for, at Kampsax var genstand for negativ omtale i modstandsbevægelsens blade eller i øvrigt genstand for kritik i offentligheden eller andre steder. Der er ikke noget umiddelbart mærkeligt ved, at firmaet i 1942 udsender et skrift i anledning af 25-års-jubilæet, og at man ikke under den tyske besættelse beskriver aktiviteten for de allierede i Iran. 7. Det fremføres i afhandlingen, at entreprenørvirksomhedernes position efter anden verdenskrig var uændret. 21 Dette er ikke korrekt. Status for Kampsax var, at man mistede en stor indtjening ved ikke at deltage i tyske byggearbejder under krigen og derved stod i en svækket konkurrencesituation efter krigen. Ved anden verdenskrigs afslutning standser firmaets arbejder i Iran, mens det i afhandlingen fejlagtigt oplyses, at de fik en ny opblomstring. Der savnes i øvrigt dokumentation for, hvordan firmaerne økonomisk stod efter anden verdenskrig. 8. Det omtales i en fodnote i afhandlingen, at Kampsax ydede støtte til modstandsbevægelsens våbenindkøb i efteråret Det virker besynderligt, at forfatteren ikke omtaler denne kendsgerning i hovedteksten og tilsyneladende ikke tillægger den vægt i sin vurdering af virksomhedernes stillingtagen under anden verdenskrig. Afhandlingens moralske overvejelser Afhandlingen fremhæver det som moralsk forkert, at entreprenørfirmaer for at tilgodese deres interesser var med til at udnytte de tysk besatte lande. 23 Det er et meget vidtgående moralsk krav at mene, at al erhvervsvirksomhed i Danmark og andre tysk-besatte lande under anden verdenskrig burde have været standset. Forfatteren til afhandlingen burde 20 Se Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s Dette gentages også s Se Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s Se Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s. 553, fodnote Det fremføres i Steen Andersen, De Gjorde Danmark Større, s. 444:»På trods af videreførelsen af forretningerne i Polen og i Jugoslavien var domineret af uvished, viste firmaerne alligevel evne til at se strategiske muligheder for at videreføre forretningerne. I den forbindelse så både Højgaard & Schultz og Kampsax stort på, at de i deres stræben efter at tilgodese både kortsigtede og langsigtede interesser var med til at udnytte de tysk besatte lande«.

9 De gjorde Danmark større: en kommentar 303 eventuelt i sine moralske vurderinger have omtalt den fysiske og økonomiske risiko, erhvervsledere pådrog sig ved ikke at ville tage arbejde for tyskerne, f.eks. i forbindelse med clearingdrab og schalburgtage. I den forbindelse kunne forfatteren til afhandlingen eventuelt have hentet inspiration i Kurt Olsens erindringer omtalt ovenfor, hvor han omtaler ønsket om at undgå, at familie og kolleger bliver skudt, deporteret el. lign. Det kræver trods alt både moralsk og fysisk mod at nægte at udføre arbejder for en besættelsesmagt. Konklusion Det må overordnet konkluderes, at afhandlingen som bidrag til en forståelse af de store entreprenørfirmaers strategi under anden verdenskrig er mangelfuld og giver et misvisende billede. Afhandlingen er kendetegnet ved en klar proportionsforvrængning. Der er megen omtale af arbejder udført for tyskerne. Derimod omtales Kampsax beslutning om ikke at arbejde for tyskerne kun i en halv sætning, ligesom der gøres meget lidt eller intet ud af arbejder, som Højgaard & Schultz samt også Christiani & Nielsen udfører for de allierede. Der er en udførlig omtale af arbejder, som Kampsax udfører for de allierede i Iran, men her efterlades læseren med det (forkerte) indtryk, at arbejderne udføres i modstrid med koncernledelsens ønsker. Endelig skaber det et misvisende indtryk, at Monberg & Thorsen (der under anden verdenskrig ikke udfører arbejder for tyskerne) ikke medtages i undersøgelsen, selv om firmaet størrelsesmæssigt ligger på linie med de fire virksomheder, der behandles. Forfatteren til afhandlingen er dybest set ikke opmærksom på det dilemma, som de danske entreprenørfirmaer og deres ejere stod overfor i besættelsesårene. Afhandlingen fremfører den konklusion, at virksomhederne kun forfølger et mål om størst mulig profit og økonomisk overleven. Forfatteren til afhandlingen overser hermed den nationalfølelse, der rent faktisk var et vigtigt motiv for virksomhedernes handlemåde. Den korrekte beskrivelse af entreprenørfirmaernes handlemåde er, at de under anden verdenskrig i varierende omfang forfølger både et forretningsmæssigt og et nationalt motiv. Entreprenørfirmaerne fortolker selv national handlemåde som en optræden, hvor man ikke bør arbejde for tyskerne. Flere af virksomhedslederne er meget nationalt indstillede (bl.a. Knud Højgaard og Jørgen Saxild) og kritiske over for samarbejdspolitikken. På baggrund af denne nationale holdning er det interessant at se, i hvilket omfang firmaerne alligevel lader sig friste af

10 304 Finn Østrup muligheden for indbringende arbejder for tyskerne, dvs. i hvilket omfang hensynet til gevinstmaksimering prioriteres over det nationale hensyn om ikke at arbejde for tyskerne. Opstilles virksomhederne på en linie, kommer Monberg & Thorsen ud som det firma, der tillægger det nationale motiv absolut vægt, idet der slet ikke udføres arbejder for tyskerne. Derefter kommer Kampsax (med ét arbejde i Jugoslavien for den tyske krigsmagt for at undgå et større tab), Højgaard & Schultz (der udover arbejdet i Jugoslavien har arbejder i Polen samt ét arbejde i Tyskland, det sidstnævnte i forbindelse med fugleflugtslinien/rødby- Puttgarden), Christiani & Nielsen (få arbejder i Danmark, men omfattende arbejder for den tyske krigsmagt i en række andre lande), samt endelig Wright, Thomsen & Kier (omfattende arbejder for den tyske krigsmagt i Danmark). Set med vore dages øjne, hvor der pågår en omfattende diskussion om, hvorvidt virksomheder udelukkende skal forfølge et mål om profit eller selvstændigt tage videregående sociale hensyn (social corporate responsibility), er det mest interessante formentlig, at det nationale hensyn rent faktisk påvirker entreprenørfirmaernes handlinger. I sine erindringer bruger Jørgen Saxild udtrykket, at Kampsax under anden verdenskrig i Danmark»var dømt til uvirksomhed« Jørgen Saxild, En dansk ingeniørs erindringer, s. 106.

Arbejdstilsynet succes eller fiasko?

Arbejdstilsynet succes eller fiasko? DEBATARTIKEL Tage Søndergård Kristensen Arbejdstilsynet succes eller fiasko? Har Arbejdstilsynet ingen effekt på arbejdsmiljøet eller er det kritikerne, der skyder ved siden af? I år 2000 udkom der to

Læs mere

Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk

Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk To forskere ansat ved Danmarks Miljøundersøgelser har efter P1 dokumentaren PCB fra jord til bord lagt navn til en artikel på instituttets hjemmeside,

Læs mere

TV 2/DANMARK A/S Rugårdsvej 25 5100 Odense C. København den 21. juni 2004

TV 2/DANMARK A/S Rugårdsvej 25 5100 Odense C. København den 21. juni 2004 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/DANMARK A/S Rugårdsvej 25 5100 Odense C København den 21. juni 2004 Udsendelsesrækken Shopping vist på TV 2 Foranlediget af omtale i pressen besluttede Radio- og tv-nævnet i henhold

Læs mere

Maskeret udlodning - bestikkelse dokumentationskrav - SKM2012.459.VLR

Maskeret udlodning - bestikkelse dokumentationskrav - SKM2012.459.VLR - 1 Maskeret udlodning - bestikkelse dokumentationskrav - SKM2012.459.VLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret tiltrådte ved en dom af 4/7 2012, at midler, som et dansk selskab

Læs mere

Fremstillingsformer i historie

Fremstillingsformer i historie Fremstillingsformer i historie DET BESKRIVENDE NIVEAU Et referat er en kortfattet, neutral og loyal gengivelse af tekstens væsentligste indhold. Du skal vise, at du kan skelne væsentligt fra uvæsentligt

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 22. maj 2013 (J.nr. 2012-0032589) Revisor ikke

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 K E N D E L S E EKJ Rådgivende Ingeniører A/S (advokat Karsten Havkrog Pedersen, København) mod Statens og Kommunernes

Læs mere

Vejledning. - om regler om indbetaling af ATP-bidrag, når et ansættelsesforhold har udenlandske elementer

Vejledning. - om regler om indbetaling af ATP-bidrag, når et ansættelsesforhold har udenlandske elementer Vejledning - om regler om indbetaling af ATP-bidrag, når et ansættelsesforhold har udenlandske elementer 1 Indhold 1. Indledning... 4 2. Introduktion til internationale regler om social sikring... 4 2.1.

Læs mere

Analyse af PISA data fra 2006.

Analyse af PISA data fra 2006. Analyse af PISA data fra 2006. Svend Kreiner Indledning PISA undersøgelsernes gennemføres for OECD og de har det primære formål er at undersøge, herunder rangordne, en voksende række af lande med hensyn

Læs mere

U D S K R I F T AF D O M B O G E N

U D S K R I F T AF D O M B O G E N R E T T E N I R A N D E R S U D S K R I F T AF D O M B O G E N ik D 0 M : afsagt den 21. januar 1993 af RETTEN I RANDERS, 2. AFDELING, i B.S. 2001/92 mod Ved gældsbrev af 10. marts 1980 fik sagsøgeren

Læs mere

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune

Statsforvaltningens brev til faglig organisation: Henvendelse vedrørende tjenstlig advarsel meddelt af Faaborg- Midtfyn Kommune Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt2016-25277 Forvaltningslovens regler om partshøring overholdt i forbindelse med tildeling af tjenstlig advarsel Statsforvaltningens brev til faglig organisation:

Læs mere

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

Tyske troppebevægelser

Tyske troppebevægelser Opgaveformulering: På baggrund af en analyse af det udleverede materiale ønskes en diskussion af om krisen i dagene op til 22. maj 1938 udløstes af tyske troppebevægelser med henblik på invasion i Tjekkoslovakiet

Læs mere

Høringssvar, Udkast til vejledning om sygedagpenge

Høringssvar, Udkast til vejledning om sygedagpenge Arbejdsdirektoratet YU-Sekretariatet Att.: Majbritt Rothmar Stormgade 10 1009 Kbh. K Høringssvar, Udkast til vejledning om sygedagpenge Arbejdsdirektoratet har ved mail af 4. januar 2008 anmodet om bemærkninger

Læs mere

Kofoeds Skole PRESSEMEDDELELSE. Hjemløse polakker i København Ole Meldgaard, chefkonsulent på Kofoeds Skole

Kofoeds Skole PRESSEMEDDELELSE. Hjemløse polakker i København Ole Meldgaard, chefkonsulent på Kofoeds Skole Kofoeds Skole PRESSEMEDDELELSE Hjemløse polakker i København Ole Meldgaard, chefkonsulent på Kofoeds Skole Mens disse linjer skrives er Kofoeds Skole i gang med et pilotprojekt for hjemløse polakker i

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR.

Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR. - 1 Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 28/10 2011, at

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 28. juli 2014 (J.nr. 2014-0036519) Ændring af vedtægter

Læs mere

..." EAN: 5798000793989

... EAN: 5798000793989 DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi Radio- og tv-nævnet 20. december 2012 Sagsnr: 2012-010999 Henrik Bang Nielsen Chefkonsulent, cand.jur. hbn@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 2. juni 2008 hedder det:

Sagens omstændigheder: I Finanstilsynets afgørelse af 2. juni 2008 hedder det: Kendelse af 27. marts 2009 (J.nr. 2008-0017069) Ikke meddelt dispensation til at intern revisionschef må udføre revisionsopgaver uden for den finansielle koncern. Lov om finansiel virksomhed 199, stk.

Læs mere

I alt ti. Sag A AFGØRELSER AF LISBETH JARLOV

I alt ti. Sag A AFGØRELSER AF LISBETH JARLOV AFGØRELSER AF LISBETH JARLOV S Y G E S I K R I N På to møder i 2005 har LSU behandlet klager over psykologer, som ikke har levet op til sygesikringsoverenskomsten. Klagerne er få, men der blev uddelt enkelte

Læs mere

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen

Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 30. juni 2011 Evaluering af sygedagpengemodtageres oplevelse af ansøgningsprocessen 1. Indledning I perioden fra 7. juni til 21. juni 2011 fik de personer der har modtaget sygedagpenge hos Silkeborg Kommune

Læs mere

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Userneeds, 17. marts 2015 Metode Målgruppe: 18-86 årige mænd og kvinder i Danmark Metode: Online undersøgelse. Medlemmer

Læs mere

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf.

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf. Juli 2015 / side 1 af 5 På vej mod ny hovedorganisation Følgende notat baseret på informationer, kommentarer og spørgsmål til Bente Sorgenfrey, formand for FTF, og Kent Petersen, næstformand for FTF og

Læs mere

fonde. Denne undersøgelse er nu blevet opdateret på grundlag af de seneste årsregnskaber for at vise udviklingen i bestyrelseshonorarerne i fondene.

fonde. Denne undersøgelse er nu blevet opdateret på grundlag af de seneste årsregnskaber for at vise udviklingen i bestyrelseshonorarerne i fondene. 29. december 2003 Bestyrelseshonorar i erhvervsdrivende fonde i 2003 Indledning I det seneste stykke tid har medierne fokuseret meget på erhvervsdrivende fonde i Danmark. Spørgsmålet har blandt andet været,

Læs mere

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser 1 af 8 08-08-2012 15:34 Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser Journal nr.2:8032-718/fødevarer/finans, che Rådsmødet den 26. april 2000 Resumé 1. Forsikring & Pension (F&P) har den 30. juni 1998

Læs mere

RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042. Redegørelse om sanktionsniveauet for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne

RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042. Redegørelse om sanktionsniveauet for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042 Redegørelse om sanktionsniveauet for overtrædelse af køre- og hviletidsreglerne 1. Indledning Ved lov nr. 557 af 24. juni 2005 om ændring

Læs mere

Kasper: Jeg hedder Kasper Thomsen, og jeg er 25 år gammel, og jeg læser HD 1. del på 4. semester

Kasper: Jeg hedder Kasper Thomsen, og jeg er 25 år gammel, og jeg læser HD 1. del på 4. semester 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Transskribering af interview, Kasper BM: okay, jeg skal først lige bede om dit navn, og din alder, og hvad du læser?

Læs mere

2011 13-5. Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser. 17. august 2011

2011 13-5. Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser. 17. august 2011 2011 13-5 Aktindsigt i generel sag om medarbejderes rejser En journalist klagede til ombudsmanden over Skatteministeriets afslag på aktindsigt i oplysninger om ni rejser som ansatte i SKAT havde foretaget.

Læs mere

Rapportering om indsats og resultater af ansvarlig investeringspraksis i 2013.

Rapportering om indsats og resultater af ansvarlig investeringspraksis i 2013. LØNMODTAGERNES DYRTIDSFOND Ansvarlighed i praksis 31. marts 2014 ENA Rapportering om indsats og resultater af ansvarlig investeringspraksis i 2013. Indhold 1. Politik og rapportering... 1 2. LD udtrådte

Læs mere

DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? DEN SURE PLIGT

DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? DEN SURE PLIGT DEN OFFENTLIGE KOMMUNIKATIONSINDSATS; PLIGT ELLER MULIGHED? Der kommunikeres meget i det offentlige. Der er love og regler for hvad der skal siges til offentligheden i hvilke situationer. Der er lokalplaner,

Læs mere

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte 2015-39 Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte En borger klagede til ombudsmanden over afgørelser fra Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen om tilbagebetaling

Læs mere

De begrunder anmodningerne med Deres sygdom og vedlægger som dokumentation herfor en lægeudtalelse af 19. november 2003.

De begrunder anmodningerne med Deres sygdom og vedlægger som dokumentation herfor en lægeudtalelse af 19. november 2003. Kendelse af 15. februar 2005. (J.nr. 04-61.121) Afgift for for sent indsendt årsregnskab ikke eftergivet. Nugældende årsregnskabslovs 152 (Lars Holtug, Poul Østergaard Mortensen og Jan Uffe Rasmussen)

Læs mere

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1.

Læsepolitikken omfatter alle elever også elever i specialklasserækkerne. Bilaget gøres tydeligere De nationale test skal indføres i skemaet, bilag 1. Notat Læsepolitik for Frederiksberg Kommune oversigt over ændringsforslag i høringssvar Skole/organisation Kommentar Forvaltningens bemærkninger Rettelse Søndermarkskolen Skolebestyrelsen finder positivt,

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje.

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. 20. maj 2008 Det fremgik endvidere af akterne at der mens plejefamilien havde A boende

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. juni 2014 blev der i sag 248 2013 AA mod Ejendomsmægler BB og CC afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 28. november 2013 har AA indbragt ejendomsmægler BB og trainee CC for Disciplinærnævnet

Læs mere

24 Sjællandske Sjællandske Medier Dania 38 4700 Næstved. Klage over skjult reklame for Falck i nyhedsudsendelse sendt på 24 Sjællandske

24 Sjællandske Sjællandske Medier Dania 38 4700 Næstved. Klage over skjult reklame for Falck i nyhedsudsendelse sendt på 24 Sjællandske 24 Sjællandske Sjællandske Medier Dania 38 4700 Næstved Radio- og tv-nævnet 8. maj 2012 Sagsnr.: 2012-00248 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@kulturstyrelsen.dk Direkte tlf.: 3373 3334

Læs mere

Offentlig vurdering - skøn under regel - Højesterets dom af 22/9 2015, jf. tidligere SKM2013.847.ØLR.

Offentlig vurdering - skøn under regel - Højesterets dom af 22/9 2015, jf. tidligere SKM2013.847.ØLR. - 1 Offentlig vurdering - skøn under regel - Højesterets dom af 22/9 2015, jf. tidligere SKM2013.847.ØLR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Højesteret fandt ved en dom af 22/9 2015 ikke grundlag

Læs mere

Virksomhedshistorie kontra den nationale jubilæumshistorie

Virksomhedshistorie kontra den nationale jubilæumshistorie Virksomhedshistorie kontra den nationale jubilæumshistorie SVAR TIL FINN ØSTRUP AF STEEN ANDERSEN At skrive historie om virksomheder indebærer ofte, at man som historiker når til andre konklusioner end

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. april 2013 blev der i sag 187-2012 XX v/advokat AA mod Ejendomsmægler MM v/advokat BB og Ejendomsmæglervirksomhed JJ ApS v/advokat BB afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 7. juli 2012 har XX

Læs mere

Lønsamtalen et ledelsesværktøj

Lønsamtalen et ledelsesværktøj Lønsamtalen et ledelsesværktøj Indholdsfortegnelse 1.Introduktion 2 2. Generelt om lønsamtalen. 2 3. Løntilfredshed..2 4. Samtalens 3 faser 3 4.1 Forberedelse..3 4.1.1 Medarbejdervurdering 3 4.2 Gennemførsel.4

Læs mere

Replique, 5. årgang 2015. Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson.

Replique, 5. årgang 2015. Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson. Replique, 5. årgang 2015 Redaktion: Rasmus Pedersen (ansvh.), Anders Orris, Christian E. Skov, Mikael Brorson. Tidsskriftet Replique udkommer hver måned med undtagelse af januar og august. Skriftet er

Læs mere

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå

Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Danske Vandløb Att. Knud Erik Bang Pr. e-mail: bang@fibermail.dk 16. november 2015 Bemærkninger til dom om ændring af regulativ for Gammelå Som aftalt skal jeg i det følgende kommentere Silkeborg Kommunes

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

26 udvidelser ligner spin

26 udvidelser ligner spin OFFENTLIGHEDSLOV: 26 udvidelser ligner spin 26.maj 2013 Jesper Tynell, cand. mag., journalist og Cavlingvinder, Lars Rugaard, journalist og Cavlingvinder, Erik Valeur, journalist, forfatter og Cavlingvinder

Læs mere

2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet)

2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet) 2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet) K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 11. august 2005 i sag 04-109.248: Falkon Cykler (advokat K.L. Németh) mod Konkurrencerådet

Læs mere

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk.

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk. Udskrift af dombogen Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: S mod Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk afsagt DOM Denne sag drejer sig om, hvorvidt sagsøgte var berettiget til at afbryde

Læs mere

Referat fra NT s ordinære generalforsamling, del 2, Fredag 12.4.2013, i Falken

Referat fra NT s ordinære generalforsamling, del 2, Fredag 12.4.2013, i Falken Referat fra NT s ordinære generalforsamling, del 2, Fredag 12.4.2013, i Falken Ivan L. Larsen bød velkommen på bestyrelsens vegne. Dagsorden 1. Valg af dirigent Ole Hansen valgt 2. Valg af referent Rainer

Læs mere

i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian

i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian RESUMÈ RENTESTIGNINGEN RAMMER ARBEJDERNE HÅRDEST Et nej til euroen d. 28. september vil medføre en permanent højere rente end et ja. Det

Læs mere

Beretning. udvalgets virksomhed

Beretning. udvalgets virksomhed Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne Alm.del UET - Beretning 1 Offentligt Beretning nr. 7 Folketinget 2005-06 Beretning afgivet af Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne den 13. september

Læs mere

Redegørelse om behandling af klagesager vedrørende Udbetaling Danmark 2013

Redegørelse om behandling af klagesager vedrørende Udbetaling Danmark 2013 Redegørelse om behandling af klagesager vedrørende Udbetaling Danmark 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Indledning 1 2 Ankestyrelsens sager 2 2.1 Tilgang af sager 2 2.2 Afsluttede sager 3 2.3 Sager om ændret

Læs mere

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 6. søndag efter trinitatis,

Læs mere

K E N D E L S E FAGLIG VOLDGIFT. Praktiserende Lægers Organisation. mod. Regionernes Lønnings og Takstnævn

K E N D E L S E FAGLIG VOLDGIFT. Praktiserende Lægers Organisation. mod. Regionernes Lønnings og Takstnævn K E N D E L S E i FAGLIG VOLDGIFT Praktiserende Lægers Organisation mod Regionernes Lønnings og Takstnævn Denne voldgiftssag vedrører spørgsmålet om, hvorvidt regionerne har ret til modregning af allerede

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget.

2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget. 2007-10-11. Gentofte Kommune. Vedr. lovligheden af beslutninger truffet i kommunalbestyrelsen og økonomiudvalget. Resumé: udtalt, at det forhold, at et på mødet omdelt afstemningstema ikke har været tilgængeligt

Læs mere

Bolette Christensen. Sundhed på arbejdspladsen. 06. okt. 10. Hvem tager ansvaret?

Bolette Christensen. Sundhed på arbejdspladsen. 06. okt. 10. Hvem tager ansvaret? Hvem har ansvaret? Hvem har ansvaret? Hvem tager ansvaret? Sundhedsfremme - Virksomhedens eller den enkeltes ansvar? 2 Kan vi motivere uden at stigmatisere? 3 Er sundhedsfremme en investering eller en

Læs mere

Opsigelse af kirkeværge

Opsigelse af kirkeværge Opsigelse af kirkeværge Et menighedsråd opsagde før funktionstidens udløb en kirkeværge der ikke var medlem af menighedsrådet. Kirkeværgen klagede til biskoppen og Kirkeministeriet der godkendte at menighedsrådet

Læs mere

der en større hemmelighed og velsignelse, end vi aner, gemt til os i Jesu ord om, at vi skal blive som børn.

der en større hemmelighed og velsignelse, end vi aner, gemt til os i Jesu ord om, at vi skal blive som børn. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 10. maj 2015 Kirkedag: 5.s.e.påske/A Tekst: Joh 16,23b-28 Salmer: SK: 743 * 635 * 686 * 586 * 474 * 584 LL: 743 * 447 * 449 * 586 * 584 Jeg vil godt indlede

Læs mere

Notat. Behov for strategi hos en landmand. Udvælgelse af landmandscasen. Formål. Interview om strategi

Notat. Behov for strategi hos en landmand. Udvælgelse af landmandscasen. Formål. Interview om strategi Notat SEGES P/S Erhvervsøkonomi Behov for strategi hos en landmand Ansvarlig KGOU Oprettet 23-12-2015 Projekt: 7482 Fra nøgletal til strategiimplementering Side 1 af 5 Behov for strategi hos en landmand

Læs mere

Hvad sker der med Christan IV s skillingemønter under den store kroneudmøntning 1618-1622

Hvad sker der med Christan IV s skillingemønter under den store kroneudmøntning 1618-1622 numismatisk rapport 95 5 Hvad sker der med Christan IV s skillingemønter under den store kroneudmøntning 1618-1622 Der er ingen tvivl om, at den mest urolige periode i Christian IV s mønthistorie er årene

Læs mere

Talepapir samråd den 13. april 2010

Talepapir samråd den 13. april 2010 Skatteudvalget 2010-11 SAU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 487 Offentligt Talepapir samråd den 13. april 2010 Spørgsmål U: Ministeren bedes redegøre for de overvejelser, der ligger bag de nuværende

Læs mere

Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune

Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune 1 Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune Indledning Med disse mål og principper for den gode overgang fra børnehave til skole ønsker vi at skabe et værdisæt bestående af Fællesskaber,

Læs mere

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejerlejlighed og kontaktede derfor indklagede, som de havde købt ejerlejligheden gennem ca. 1 år tidligere.

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejerlejlighed og kontaktede derfor indklagede, som de havde købt ejerlejligheden gennem ca. 1 år tidligere. 1 København, den 18. november 2008 KENDELSE Klager ctr. Bengtson & Frydendall A/S Nordre Frihavnsgade 71 2100 København Ø Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har krav på betaling af arbejdsvederlag

Læs mere

Statsforvaltningens brev af 21. marts 2011 til et kommunalbestyrelsesmedlem

Statsforvaltningens brev af 21. marts 2011 til et kommunalbestyrelsesmedlem Statsforvaltningens brev af 21. marts 2011 til et kommunalbestyrelsesmedlem 21-03- 2011 Du har den 19. oktober 2009 på vegne af Fælleslistens byrådsmedlemmer rettet henvendelse til Statsforvaltning Syddanmark

Læs mere

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at:

I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under hele besættelsen et særligt forhold til tyskerne. Dette skyldtes at: Side 1 Opgavesæt til 9.-10. klasse Ordbog forklarer ord, der står i kursiv. START Opgave om, hvorfor lejren blev bygget I 1940, under 2. Verdenskrig, blev Danmark besat af tyskerne. Danmark havde under

Læs mere

MEDARBEJDERE I UDLANDET

MEDARBEJDERE I UDLANDET MEDARBEJDERE I UDLANDET > En vejledning til virksomheder om social sikring ved udstationering og arbejde i flere lande inden for EU/EØS Denne vejledning gennemgår social sikringsreglerne ved udstationering

Læs mere

Svar: Jamen, jeg vil da indlede med at takke Finansudvalget for anledningen til at følge op på samrådet fra april.

Svar: Jamen, jeg vil da indlede med at takke Finansudvalget for anledningen til at følge op på samrådet fra april. Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del Svar på 17 Spørgsmål 11 Offentligt T A L E september 2010 Samråd i FiU den 14. september 2010 kl. 10 om ferie-/efterløn 2010-0003606 Samrådsspørgsmål B til 17: Ministeren

Læs mere

Arbejdsark i Du bestemmer

Arbejdsark i Du bestemmer Arbejdsark i Du bestemmer Arbejdsark 1 Inspiration til gruppens møderegler Arbejdsark 2 Jeg er en, der... Arbejdsark 3 Protokol for gruppesamtale Arbejdsark 4 Det rosa ark: Godt og dårligt Arbejdsark 5

Læs mere

Formandsberetning i HBH 2015.

Formandsberetning i HBH 2015. Velkommen til ordinær genf. i HBH og HBV. Før vi går i gang med genf. skal vi mindes et af vore medlemmer, nemlig Else Emig, som desværre afgik ved døden i august måned. Hun døde på sygehuset efter kort

Læs mere

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG

TIL. ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg DANMARK I DEN KOLDE KRIG TIL ELEV E N DANMARK I DEN KOLDE KRIG ARBEJDSOPGAVER UDARBEJDET AF: Charlotte Sørensen lærer v. Morten Børup Skolen, Skanderborg 1 ELEVARK 1 INTRODUKTION Du skal arbejde med emnet Danmark i den kolde krig

Læs mere

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år.

Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tror, at efter- og videreuddannelse kommer til at spille en central rolle i moderne fagforeninger i de kommende år. Jeg tør påstå, at medlemmernes udvikling i endnu højere grad end nu vil være omdrejningspunkt

Læs mere

Jeg skal herefter meddele følgende:

Jeg skal herefter meddele følgende: 1/7 Den 22. maj 2008 afgav jeg en opfølgningsrapport om min inspektion den 22. og 23. marts 2007 af Statsfængslet på Kragskovhede. I rapporten bad jeg om oplysninger mv. vedrørende nærmere angivne forhold.

Læs mere

Tilbageholdsret i firmabiler i forbindelse med ansættelsesforholdets ophør

Tilbageholdsret i firmabiler i forbindelse med ansættelsesforholdets ophør Tilbageholdsret i firmabiler i forbindelse med ansættelsesforholdets ophør Indledning I forbindelse med undervisning på 3. år i Gomards Obligationsret del 2 udskrev underviseren en lille forelæsningskonkurrence

Læs mere

Innovationsledelse i hverdagen

Innovationsledelse i hverdagen Innovationsledelse i hverdagen Af Erik Staunstrup, Nyt Perspektiv, medlem af IFLI Artiklen rejser spørgsmålet hvorvidt innovationsledelse kan læres og hvis det kan, hvordan det så kan implementeres i hverdagen?

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering Undervisningsmiljøvurdering 2014 Rejsby Europæiske Efterskole november 2014 1 Undervisningsmiljøvurdering November 2014 Beskrivelse af processen for indsamling af data I uge 39-40 har vi gennemført den

Læs mere

Jura for spejdere. Skrevet af Annemette Hommel og Dorthe Sølling, De grønne pigespejdere, Præstø Gruppe

Jura for spejdere. Skrevet af Annemette Hommel og Dorthe Sølling, De grønne pigespejdere, Præstø Gruppe Jura for spejdere De relevante bestemmelser i folkeoplysningsloven, forvaltningsloven og offentlighedsloven på almindeligt dansk, samt nogle gode råd særligt med fokus på tilskud efter folkeoplysningsloven.

Læs mere

BANKERNE STRAMMER GREBET

BANKERNE STRAMMER GREBET BANKERNE STRAMMER GREBET Denne analyse af knap 1.000 mindre virksomheders kassekreditrente omkring 1. maj 2008 viser, at der er store forskelle på, hvad virksomhederne betaler for kassekreditten. Kassekreditrenten

Læs mere

2009 20-2. Vejledning om svarfrist og sms-service ved ansøgning om dagtilbud. 19. januar 2009

2009 20-2. Vejledning om svarfrist og sms-service ved ansøgning om dagtilbud. 19. januar 2009 2009 20-2 Vejledning om svarfrist og sms-service ved ansøgning om dagtilbud I en sag om opskrivning til et dagtilbud i en kommune var forældrene utilfredse med at kommunen ikke havde oplyst om den korte

Læs mere

Administrationen vil i den forbindelse gerne beklage overfor ejer, at ovenstående har givet anledning til en misforståelse.

Administrationen vil i den forbindelse gerne beklage overfor ejer, at ovenstående har givet anledning til en misforståelse. From: Anders Kjærved Sent: 11 Jun 2015 11:49:38 +0000 To: Erhvervs- Beskæftigelses- og Kulturudvalget Cc: Marianne Wedderkopp;Torben Præstegaard Jørgensen;Morten Refskou Subject: VS: VIGTIGT - vedr. udvalgsmøde

Læs mere

Svar på 37 spørgsmål nr. 206 om hvorvidt det er Naalakkersuisuts opfattelse, at

Svar på 37 spørgsmål nr. 206 om hvorvidt det er Naalakkersuisuts opfattelse, at Ilinniartitaanermut, Kultureqarnermut, Ilisimatusarnermut Ilageeqarnermullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke Medlem af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen Inuit

Læs mere

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse Agnes Ringer Disposition Om projektet Teoretisk tilgang og design De tre artikler 2 temaer a) Effektivitetsidealer og

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Sælgerens rolleproblemer en udfordring for salgsledere i Danmark

Sælgerens rolleproblemer en udfordring for salgsledere i Danmark Sælgerens rolleproblemer en udfordring for salgsledere i Danmark Sælgerens rolleproblemer også en udfordring for din organisation! Et par af tidens store temaer er arbejdsgiverens evne til fastholde medarbejdere

Læs mere

Referat af mødet mellem bestyrelsen og havelejerne i have 56 den, 10. april 2013

Referat af mødet mellem bestyrelsen og havelejerne i have 56 den, 10. april 2013 1 PFH & Bestyrelsen den 10.april 2013. Referat af mødet mellem bestyrelsen og havelejerne i have 56 den, 10. april 2013 Mødet var indkaldt af bestyrelsen på baggrund en skrivelse fra PFH den 24.marts 2013.

Læs mere

På websitet til Verden efter 1914 vil eleverne blive udfordret, idet de i højere omfang selv skal formulere problemstillingerne.

På websitet til Verden efter 1914 vil eleverne blive udfordret, idet de i højere omfang selv skal formulere problemstillingerne. Carl-Johan Bryld, forfatter AT FINDE DET PERSPEKTIVRIGE Historikeren og underviseren Carl-Johan Bryld er aktuel med Systime-udgivelsen Verden efter 1914 i dansk perspektiv, en lærebog til historie i gymnasiet,

Læs mere

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013

Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 Undersøgelse af undervisningsmiljøet på Flemming Efterskole 2013 1.0 INDLEDNING 2 2.0 DET SOCIALE UNDERVISNINGSMILJØ 2 2.1 MOBNING 2 2.2 LÆRER/ELEV-FORHOLDET 4 2.3 ELEVERNES SOCIALE VELBEFINDENDE PÅ SKOLEN

Læs mere

Hvis du vil klage - om at indbringe en sag for Tilsynsmyndighederne

Hvis du vil klage - om at indbringe en sag for Tilsynsmyndighederne Hvis du vil klage - om at indbringe en sag for Tilsynsmyndighederne I denne folder kan du læse om Tilsynsmyndighedernes almindelige kompetence og reaktionsmuligheder over for kommunale beslutninger, der

Læs mere

NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar 2016, 05:00

NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar 2016, 05:00 Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten - UgebrevetA4.dk 28-01-2016 22:45:42 NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar

Læs mere

Fattigdom og nøjsomhed

Fattigdom og nøjsomhed Fattigdom og nøjsomhed v. Jesper Bækgaard og Line Lee Horster, Give-Egnens Museum Indledning På Give-egnen er vi på de fattige jorde. Sandet og heden har præget og præger selvopfattelsen. Nøjsomheden har

Læs mere

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt

2015-38. Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt 2015-38 Kritik af Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sag om aktindsigt Den 17. december 2014 bad en journalist Justitsministeriet om aktindsigt i en supplerende redegørelse fra Udlændingestyrelsen

Læs mere

Håndtering af stof- og drikketrang

Håndtering af stof- og drikketrang Recke & Hesse 2003 Kapitel 5 Håndtering af stof- og drikketrang Værd at vide om stof- og drikketrang Stoftrang kommer sjældent af sig selv. Den opstår altid i forbindelse med et bestemt udløsningssignal

Læs mere

Betegnelsen arbejdsklausuler henviser til bestemmelser vedr. løn- og arbejdsvilkår i en kontrakt mellem bygherre og entreprenør.

Betegnelsen arbejdsklausuler henviser til bestemmelser vedr. løn- og arbejdsvilkår i en kontrakt mellem bygherre og entreprenør. BILAG 1: Overordnede principper for anvendelse af arbejdsklausuler og sociale klausuler i de udbudte kontrakter Helt overordnet skal anvendelse af arbejdsklausuler og sociale klausuler ses i sammenhæng

Læs mere

Indslaget er på hjemmesiden annonceret under overskriften: Flere ledige var ligefrem en forudsætning for dagpengereformen.

Indslaget er på hjemmesiden annonceret under overskriften: Flere ledige var ligefrem en forudsætning for dagpengereformen. Forudsætning for dagpengereformen. Det følgende er en afskrift af P1 Orientering, fredag den 2. november 2012, kl. 16.09 17.00. Det konkrete indslag blev bragt 16.44, jf. DR s hjemmeside. Indslaget er

Læs mere

Nulskatteselskaber lovforslag vedtaget i Folketinget

Nulskatteselskaber lovforslag vedtaget i Folketinget Nulskatteselskaber lovforslag vedtaget i Folketinget Kære læser Folketinget har nu vedtaget lovforslaget om skærpelse af indsatsen mod nulskatteselskaber samt en række andre selskaber. Trods usædvanlig

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets formål og baggrund. Siden lov om undersøgelseskommissioner trådte i kraft den 1. juli 1999, har to undersøgelseskommissioner afgivet

Læs mere

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune

Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn Kenneth Hansen CASA Evaluering af Handicappolitikken 2008-2012 - Gentofte kommune Sammenfatning Juni 2012 Finn

Læs mere

Presseguide til ph.d.-stipendiater

Presseguide til ph.d.-stipendiater Presseguide til ph.d.-stipendiater Udgivet af Forskerskole Øst Gitte Gravengaard Forord Når man lige har afleveret sin ph.d.-afhandling, er det første, man tænker på, sjældent, hvordan man får formidlet

Læs mere

Hvor mange ansatte er der typisk i de virksomheder, som du servicerer?

Hvor mange ansatte er der typisk i de virksomheder, som du servicerer? Resultater og konklusion af Siteloom Contracts brugerundersøgelse oktober 2015 vedr. kontraktstyring set gennem intern / ekstern bogholder / økonomiansvarliges øjne. Indledende spørgsmål: Hvor mange ansatte

Læs mere

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til:

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til: Informationssøgning Mediateket ved Herningsholm Erhvervsskole er et fagbibliotek for skolens elever og undervisere. Her fungerer mediateket ikke blot som bogdepot, men er et levende sted, som er med til

Læs mere

Demente får ikke den nødvendige behandling

Demente får ikke den nødvendige behandling Demente får ikke den nødvendige behandling Hvis en dement afviser at blive behandlet, er der intet at stille op ifølge sundhedsloven. Den dikterer, at man ikke må yde lægehjælp, når patienten modsætter

Læs mere