DOM. 1) Merck Sharp & Dohme B.V. 2) MSD Danmark ApS. mod. 1) Orifarm A/S. 2) Orifarm Supply A/S. (advokat Kim Jensen for begge)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DOM. 1) Merck Sharp & Dohme B.V. 2) MSD Danmark ApS. mod. 1) Orifarm A/S. 2) Orifarm Supply A/S. (advokat Kim Jensen for begge)"

Transkript

1 DOM Afsagt den 19. november 2013 V ) Merck Sharp & Dohme B.V. 2) MSD Danmark ApS (advokat Jeppe Brinck-Jensen for begge) mod 1) Orifarm A/S 2) Orifarm Supply A/S (advokat Kim Jensen for begge) og V Merck Sharp & Dohme Corp. (Advokat Jeppe Brinck-Jensen) mod 1) Orifarm A/S 2) Orifarm Supply A/S (advokat Kim Jensen for begge) Sagernes genstand og parternes påstande Hovedspørgsmålet er, om en parallelimportør af lægemidler ved ompakning er forpligtet til at anføre på emballagens yderside, hvem der er indehaver af de pågældende varemærker.

2 - 2 - Sag V Sagsøgerne (herefter samlet MSD) har endeligt nedlagt følgende påstande: 1. Orifarm A/S skal anerkende at være uberettiget til at udbyde, markedsføre eller importere NUVARING produkter i en pakning som vist på bilag Orifarm Supply A/S skal anerkende at være uberettiget til at ompakke NUVARING produkter i en pakning som vist på bilag Orifarm A/S skal betale ,31 kr. til Merck Sharp & Dohme B.V. 4. Orifarm A/S skal anerkende at være uberettiget til at udbyde, markedsføre eller importere CERAZETTE produkter i en pakning som vist på bilag Orifarm Supply A/S skal anerkende at være uberettiget til at ompakke CERAZETTE produkter i en pakning som vist på bilag 9. De sagsøgte (herefter samlet Orifarm) har nedlagt principal påstand om frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb efter rettens skøn. Sag V Sagsøger (herefter MSD) har nedlagt følgende påstande: 1. Orifarm A/S skal anerkende at være uberettiget til at udbyde, markedsføre eller importere SINGULAIR produkter i en pakning som vist på bilag Orifarm Supply A/S skal anerkende at være uberettiget til at ompakke SINGULAIR produkter i en pakning som vist på bilag Orifarm A/S skal betale 4.014,71 kr. til Merck Sharp & Dohme Corp. 4. Orifarm A/S skal anerkende at være uberettiget til at udbyde, markedsføre eller importere DIPROPHOS produkter i en pakning som vist på bilag INT1. 5. Orifarm Supply A/S skal anerkende at være uberettiget til at ompakke DIPROPHOS produkter i en pakning som vist på bilag INT1.

3 - 3 - De sagsøgte (Orifarm) har nedlagt principal påstand om frifindelse, subsidiært betaling af et mindre beløb efter rettens skøn. Oplysninger i sagerne MSD er en global koncern med base i USA, der fremstiller originale lægemidler, og som er en af verdens største medicinalvirksomheder med ca medarbejdere. Det hollandske selskab MSD Oss B.V., der tidligere ejede varemærkerne NUVARING og CERAZETTE, blev den 1. januar 2013 fusioneret med Organon BioSciences Nederland B.V., som den 2. januar 2013 videre blev fusioneret med Merck Sharp & Dohme B.V., der således nu ejer rettighederne til bl.a. varemærkerne NUVARING og CERAZETTE. MSD Danmark ApS markedsfører MSD s produkter i Danmark og optræder efter det oplyste pr. kotume som medsagsøger i MSD s danske retssager. Efter anlæggelsen af sagen V er der også opstået tvist vedrørende varemærkerne SINGULAIR og DIPROPHOS, der ejes af Merck Sharp & Dohme Corp, som herefter anlagde sagen V Orifarm er en dansk koncern, der hovedsaglig driver virksomhed med parallelimport af lægemidler. Problemstillingerne vedrørende de i alt 4 varemærker er identiske, og de to sager er derfor behandlet samlet. Varemærkerne NUVARING er et europæisk varemærke, der den 8. november 2004 er registreret som ordmærke. Varemærket er registreret i klasse 5 Medicines and pharmaceutical preparations for human use; contraceptives (chemical); contraceptives og i klasse 10 Contraceptives (non-chemical) for delivery via device; contraceptives for delivery via device; medical devices. Hos den europæiske varemærkemyndighed OHIM er MSD Oss B.V. registreret som ejer. Af Recordals vedrørende mærket fremgår det, at der den 16. november 2011 er offentliggjort Total Transfer. Der er enighed om, at MSD Oss B.V. i dag ikke længere

4 - 4 - eksisterer, og at den reelle ejer er MSD BV. Af Lægemiddelstyrelsens produktresumé af 25. april 2012 fremgår, at N.V. Organon, der også er et MSD selskab, er indehaver af markedsføringstilladelsen, og at MSD Danmark er repræsentant. Af produktresuméet fremgår tillige, at Orifarm også har markedsføringstilladelse til lægemidlet. CERAZETTE er et europæisk varemærke, der den 10. januar er registreret som ordmærke. Varemærket er registreret i klasse 5 Medicines and pharmaceutical preparations for human use; oral contraceptives. Hos den europæiske varemærkemyndighed OHIM er MSD Oss B.V. registreret som ejer. Af Recordals vedrørende mærket fremgår det, at der den 16. november 2011 er offentliggjort Total Transfer. Der er enighed om, at MSD Oss B.V. i dag ikke længere eksisterer, og at den reelle ejer er MSD BV. Af Lægemiddelstyrelsens produktresumé af 17. januar 2012 fremgår, at N.V. Organon, der også er et MSD selskab, er indehaver af markedsføringstilladelsen, og at MSD Danmark er repræsentant. Af produktresuméet fremgår tillige, at Orifarm også har markedsføringstilladelse til lægemidlet. SINGULAIR er et europæisk varemærke, der den 6. juni 2005 er registreret som ordmærke. Varemærket er registreret i klasse 5 blandt andet for Medicinal, pharmaceutical and veterinary preparations and substances. Hos den europæiske varemærkemyndighed OHIM er MSD Corp registreret som ejer. Af Recordals vedrørende mærket fremgår det, at der den 21. december 2009, 18. marts 2011 og 1. august 2012 er offentliggjort Change of name and adress of owner, og at der den 28. juni 2012 er offentliggjort Total Transfer. Af Lægemiddelstyrelsens produktresumé af 11. juli 2012 fremgår, at MSD BV er indehaver af markedsføringstilladelsen, og at MSD Danmark er repræsentant. Af produktresuméet fremgår tillige, at Orifarm også har markedsføringstilladelse til lægemidlet. DIPROPHOS er et europæisk varemærke, der den 28. februar 2013 er registreret som ordmærke. Varemærket er registreret i klasse 5 Pharmaceutical preparations for human use, except preparations for parental nutrition. Hos den europæiske varemærkemyndighed OHIM er MSD Corp registreret som ejer. Af Lægemiddelstyrelsens produktresumé af 22. oktober 2012 fremgår det, at Schering-Plough Europe, der nu også er et MSD selskab, er

5 - 5 - indehaver af markedsføringstilladelse til Diprospan, og at MSD Danmark er repræsentant. Der er enighed om, at Disprospan er samme produkt som Diprophos. Af produktresuméet fremgår tillige, at Orifarm også har markedsføringstilladelse til lægemidlet. Produkterne og pakningerne NUVARING Orifarm meddelte ved brev af 30. marts 2012 MSD Danmark, at man ville påbegynde markedsføring af Nuvaring indenfor den nærmeste fremtid, og at produktet i forbindelse med parallelimporten, ville blive ompakket i en ny æske påført Nuvaring navnet og med oplysning om, at produkterne er ompakket af Orifarm Supply. Følgende prøvepakning var vedlagt:

6 - 6 - Der er enighed mellem parterne om, at emballagens yderside er hvid med sort skrift, men i øvrigt er uden farver, symboler eller andre former for forretningsmærker eller kendetegn. Der er endvidere enighed om, at det ikke fremgår, hvem der er indehaver af varemærket. Indholdet i pakningen er den originale blisterpakning. På bagsiden af denne pakning har Orifarm påsat et klistermærke med angivelse at navnet NUVARING, og oplysninger om producent, importør og ompakker. Af indlægssedlen fremgår NUVARING navnet i teksten flere end 20 gange. Det fremgår desuden, at indehaveren af markedsføringstilladelsen og fremstiller er Orifarm. Det fremgår heller ikke her, hvem der er indehaver af varemærket. CERAZETTE Orifarm meddelte ved brev af 15. juni 2012 MSD Danmark, at man ville påbegynde markedsføring af Cerazette indenfor den nærmeste fremtid, og at produktet i forbindelse med parallelimporten, ville blive ompakket i en ny æske påført Cerazette navnet og med oplysning om, at produkterne er ompakket af Orifarm Supply. Følgende prøvepakning var vedlagt:

7 - 7 - Der er enighed mellem parterne om, at emballagens yderside er hvid med sort skrift, men i øvrigt er uden farver, symboler eller andre former for forretningsmærker eller kendetegn. Der er endvidere enighed om, at det ikke fremgår, hvem der er indehaver af varemærket. Indholdet i pakningen er den originale blisterpakning. Det er oplyst, at det ikke var muligt at påsætte klistermærker på denne pakning, da tabletterne ellers ikke kunne trykkes ud. Af indlægssedlen fremgår Cerazette navnet i teksten flere end 20 gange. Det fremgår desuden at indehaveren af markedsføringstilladelsen og fremstiller er Orifarm. SINGULAIR Orifarm meddelte ved brev af 17. august 2012 MSD Danmark, at man ville påbegynde markedsføring af Singulair indenfor den nærmeste fremtid, og at produktet i forbindelse med parallelimporten, ville blive ompakket i en ny æske påført Singulair navnet og med oplysning om, at produkterne er ompakket af Orifarm. Følgende prøvepakning var vedlagt:

8 - 8 - Der er enighed mellem parterne om, at emballagens yderside er hvid med sort skrift, men i øvrigt er uden farver, symboler eller andre former for forretningsmærker eller kendetegn. Der er endvidere enighed om, at det ikke fremgår, hvem der er indehaver af varemærket. Af indlægssedlen fremgår Singulair navnet i teksten flere end 20 gange. Det fremgår desuden at indehaveren af markedsføringstilladelsen og fremstiller er Orifarm. DIPROPHOS Orifarm meddelte ved brev af 18. januar 2013 MSD Danmark, at man ville påbegynde markedsføring af Diprophos indenfor den nærmeste fremtid, og at produktet i forbindelse med parallelimporten, ville blive ompakket i en ny æske påført Diprophos navnet og med oplysning om, at produkterne er ompakket af Orifarm. Følgende prøvepakning var vedlagt:

9 - 9 - Der er enighed mellem parterne om, at emballagens yderside er hvid med sort skrift, men i øvrigt er uden farver, symboler eller andre former for forretningsmærker eller kendetegn. Der er endvidere enighed om, at det ikke fremgår, hvem der er indehaver af varemærket. Indholdet i pakningen er den originale ampul, hvorpå Orifarm har påsat et klistermærke med oplysning om importør og ompakker. Af indlægssedlen fremgår Diprophos navnet i teksten flere end 20 gange. Det er anført, at Diprophos i Danmark også markedsføres som Diprospan. Det fremgår desuden at indehaveren af markedsføringstilladelsen og fremstiller er Orifarm. Korrespondance mellem parterne MSD s advokat besvarede Orifarms henvendelser ved breve af henholdsvis 19. april, 29. juni og 30. august 2012 samt 28. januar Det fremgår heraf, at MSD anser ompakningerne for en krænkelse af MSDs varemærker, samt at ompakning er unødvendig og forudsætter, at yderpakningen påføres en varemærkesætning, dvs. oplysning om hvem der er indehaver af varemærket.

10 Der var herefter korrespondance mellem parterne, som imidlertid ikke har ført til en løsning. Til belysning af parternes fortsatte drøftelser om problemstillingen i denne sag har MSD fremlagt korrespondance mellem parterne fra maj juni Det fremgår heraf, at Orifarm i brev af 24. maj 2013 oplyste, at Orifarm ville påbegynde markedsføring af yderligere et produkt, Asmanex Twisthaler, og at MSD ved brev af 12. juni 2013 gjorde indsigelse herimod og oplyste, at rette indehaver af varemærket er MSD Corp. Som svar herpå anførte Orifarm ved brev af 25. juni 2013 blandt andet: Af interne årsager er varemærkesætningen blevet påført ovennævnte produkt. På baggrund af Orifarms holding vedrørende varemærkesætningen og i lyset af Deres indsigelse vil varemærkesætningen blev fjernet fra produktet. Parternes synspunkter For MSD er der i begge sager i det væsentlige procederet i overensstemmelse med påstandsdokumenter af 3. september 2013, hvoraf fremgår: 3. Argumenter 3.1 Indledende om ompakning EU-Domstolen har i adskillige afgørelser udtalt sig om, hvilke grænser der gælder for parallelimportørers ompakning og genanbringelse af originalproducentens varemærker. Det er overladt til de nationale myndigheder at foretage den konkrete afvejning af hensynet til varemærkeindehaverens interesse i at beskytte varemærkets særlige genstand over for hensynet til varernes fri bevægelighed. De relevante EU-regler er TEUF, artikel 34 og 36 (tidligere 28 og 30) og artikel 13, stk. 2, i varemærkeforordningen, 207/2009. Det følger af EU-Domstolens praksis, særligt sag C-102/77 (Hoffmann-La-Roche), sagerne C- 427/93, C-429/93 og C-436/93 (Bristol-Myers Squibb) samt af sag C-143/00 (Boehringer I), at der er 5 kriterier, der hver især skal være opfyldt, for at en parallelimportør uden varemærkeindehaverens accept kan markedsføre parallelimporterede ompakkede præparater med varemærkeindehaverens genanbragte varemærker. De 5 kriterier i Bristol-Myers Squibbs-dommen ( BMS-dommen ) kan kort opsummeres som følgende: i. Ompakningen skal være nødvendig ii. Ompakningen må ikke kunne berøre produktets originale tilstand

11 iii. Det skal klart angives på den nye emballage, hvem der har foretaget ompakningen af produktet og producentens navn skal klart angives iv. Det ompakkede produkts præsentationsmåde må ikke være af en sådan karakter, at den kan være skadelig for varemærkets eller varemærkeindehaverens omdømme, og v. Importøren skal forud for, at det ompakkede produkt udbydes til salg, underrette varemærkeindehaveren herom. Præmisserne i BMS-dommen uddyber disse betingelser, ligesom efterfølgende kendelser fra Domstolen har uddybet forståelse af disse. Denne sag vedrører forståelsen af kriterierne 3 og Korrekt angivelse af varemærkeindehaveren er et afgørende varemærkeretligt hensyn I præmis 74 i BMS-dommen angav Domstolen således med henvisning til sag C-1/81 (Pfizer), præmis 11 (min fremhævning): "Som det følger af præmis 11 i Pfizer-dommen, a.st., kan det også kræves, at det klart er angivet på den ydre emballage, hvem der har fremstillet produktet, idet producenten kan have en interesse i, at forbrugeren eller den endelige bruger ikke bibringes opfattelsen af, at importøren er indehaver af varemærket, [ ]" Det er således et afgørende varemærkeretligt hensyn, at forbrugeren eller den endelige bruger ikke bibringes opfattelsen, at Orifarm er indehaver af MSD s varemærker. 3.3 Varemærkets- og varemærkeindehaverens omdømme Retspraksis EU-Domstolen udtalte herudover i BMS-dommens præmis 75: "Selv når det er angivet på emballagen, hvem der har foretaget ompakningen af produktet, kan det ikke udelukkes, at varemærkets omdømme og dermed varemærkeindehaverens omdømme alligevel kan lide skade som følge af en inadækvat præsentation af det ompakkede produkt. I så fald har varemærkeindehaveren en legitim interesse, der har forbindelse med varemærkerettens særlige genstand, i at kunne modsætte sig markedsføring af produktet. Ved bedømmelsen af, om det ompakkede produkts præsentationsmåde er egnet til at skade mærkets omdømme, skal der tages hensyn til produktets art og til det marked, det er bestemt til. Det fremgår endvidere af sag C-276/05 (Wellcome mod Paranova), præmis 30 (min fremhævning): "[ ] at artikel 7, stk. 2, i direktiv 89/104 skal fortolkes således, at når det er godtgjort, at ompakningen af lægemidlet ved en ny emballage for produktet er nødvendig for en fortsat markedsføring af dette i importmedlemsstaten, skal udformningen af emballagen alene vurderes på grundlag af betingelsen om, at den ikke må være skadelig for varemærkets eller varemærkeindehaverens omdømme."

12 I sag C-348/04 (Boehringer II), præmisserne angav Domstolen retningslinjer for, hvilken udformning af emballagen, der kunne være til skade for varemærkets, og dermed varemærkeindehaverens, omdømme (min fremhævning): "45. [ ] kan den omstændighed, at parallelimportøren ikke anbringer varemærket på den nye ydre æske (»de-branding«), eller på denne anbringer sit eget logo, et firmadesign eller»udstyr«, eller anvender et udstyr, der benyttes for en række forskellige produkter, på den nye ydre æske (»co-branding«), eller den omstændighed, at han anbringer en ny etiket på en sådan måde, at den helt eller delvist skjuler varemærkeindehaverens varemærke, eller hvis den nye etiket ikke angiver, at det pågældende varemærke tilhører varemærkeindehaveren [ ], i princippet være til skade for varemærkets omdømme. 46. Spørgsmålet om, hvorvidt omstændighederne, som fremgår af denne doms foregående præmis, kan være til skade for varemærkets omdømme, er imidlertid, lige som spørgsmålet om, hvorvidt en reklame kan give indtryk af, at der består en erhvervsmæssig forbindelse mellem forhandleren og varemærkeindehaveren, og derfor kan udgøre en skellig grund i henhold til artikel 7, stk. 2, i direktiv 89/104 (jf. dom af , sag C-63/97, BMW, Sml. I, s. 905, præmis 51 og 55), et spørgsmål om de faktiske forhold, som det tilkommer den nationale ret at vurdere under hensyntagen til de omstændigheder, der foreligger i den enkelte sag. 47. [ ] spørgsmålet om, hvorvidt den omstændighed, at parallelimportøren [ ] ikke angiver på den nye etiket, at det pågældende varemærke tilhører varemærkeindehaveren, [ ] kan være til skade for varemærkets omdømme, er et spørgsmål om de faktiske forhold, som det tilkommer den nationale ret at vurdere under hensyntagen til de omstændigheder, der foreligger i den enkelte sag." Det kan altså i princippet være til skade for et varemærkes omdømme, hvis parallelimportøren ikke angiver på den nye etiket, at det pågældende varemærke tilhører varemærkeindehaveren. Om den konkrete ompakning er til skade for varemærkets omdømme, er det således op til Sø- og Handelsretten at vurdere. Højesteret tog i UfR H stilling til spørgsmålet om, hvornår co-branding konkret er til skade for et varemærkes omdømme, jf. præmis ovenfor. Højesteret konkluderede: På Orifarms oprindelige pakninger var figurmærket»orifarm«anført i umiddelbar tilknytning til Sanofi-aventis' varemærke (lægemidlets navn) på en sådan måde, at det kunne give indtryk af, at Orifarm var indehaver af varemærket eller havde en særlig tilknytning til dette. Fra februar 1998 blev Orifarms figurmærke ikke længere angivet på pakningerne, men indtil marts 2000 var disse stadig forsynet med Orifarms trekantslogo med tabletter, dråber m.v. Der er tale om et markant logo, og det var - således som det også havde været tilfældet før februar trykt i en størrelse, der stort set svarede til pakningens bredde, og anbragt i nær sammenhæng med Sanofi-aventis' varemærke. Denne mærkning kunne i sig selv give indtryk af, at der var en særlig forbindelse mellem Orifarms logo og Sanofi-aventis' varemærke. Højesteret finder, at såvel Orifarms figurmærke som Orifarms trekantslogo var så dominerende og var anbragt i en sådan tilknytning til Sanofi-aventis' varemærke, at begge mærkninger - også bedømt hver for sig - var egnet til at skade varemærkets

13 omdømme. Det forhold, at det andet sted på pakningerne med mindre skrift var angivet, hvem der var ompakker og producent, ændrer ikke herved. Højesteret lagde således vægt på, om co-brandingen kan give indtryk af, at der var en særlig forbindelse mellem parallelimportøren og varemærkeindehaveren, herunder varemærkeindehaverens varemærke. Hvis det er tilfældet, er parallelimportørens mærkning egnet til at skade varemærkets omdømme. Højesteret har siden taget stilling til co-branding i UfR Højesteret anførte: De parallelle skrå striber i grøn og grå [parallelimportørens medmærkning] er efter Højesterets opfattelse for lidt distinktive til at give indtryk af at være et design eller et varemærke. Striberne har endvidere ikke en fremtrædende plads på emballagen. Det bemærkes herved, at det er almindeligt at anvende farver på lægemiddelpakninger, hvilket kan tjene til at tydeliggøre forskelle mellem lægemiddelpakninger. Striberne er holdt i samme farver som Mercks figurmærke, men ligner ikke i øvrigt dette mærke, idet striberne adskiller sig fra Mercks figurmærke med hensyn til bredde, retning og mellemrum. På de ompakkede og ometiketterede lægemidlers ydre emballage er det tydeligt angivet, hvem der er producent, og hvem der er importør og ompakker. Det er endvidere tydeligt angivet, hvem det registrerede ordmærke, f.eks. ordmærket Proscar, tilhører. Højesteret finder på denne baggrund, at striberne ikke giver indtryk af, at ordmærkerne tilhører Orifarm, eller af, at der er en kommerciel forbindelse mellem Merck Parallelimportørens co-branding var således i denne sag ikke af en sådan karakter, at den skabte indtryk af, at der var en forbindelse mellem parallelimportøren og varemærkeindehaveren. Højesteret lagde dog i den forbindelse udtrykkeligt vægt på, at parallelimportøren tydeligt havde angivet, hvem varemærket tilhørte. En sådan angivelse er ifølge Højesteret således egnet til at fjerne eventuel forvirring hos forbrugeren om, hvorvidt det er en forbindelse mellem parallelimportøren og varemærkeindehaveren Den konkrete ompakning Efter MSD s opfattelse vil det altid være til skade for et varemærkes omdømme, hvis det ikke angives i forbindelse med en om-etikettering eller ompakning, hvem varemærket tilhører, idet der da altid vil opstå risiko for, at forbrugeren kan få indtryk af, at der er en særlig eller kommerciel forbindelse med varemærket og parallelimportøren. I denne konkrete sag er der dog ikke blot tale om anbringelse af en ny etiket, men derimod om en fuld ompakning og dermed også fuld genanbringelse af de omstridte varemærker, hvorfor kravene til angivelse af varemærkeindehaveren bør være skærpede i forhold til, hvis der alene var sket om-etikettering.

14 Ved om-etikettering vil producentens navn således oftest fremgå af originalpakningen parallelt med den nye etiket. Der henvises eksempelvis til bilag 25 og 33, hvor der alene er foretaget om-etikettering (MSD gør som bekendt ikke gældende under denne sag, at ometiketteringen foretaget i bilag 25 og 33 er i strid med MSD s varemærkerettigheder). Ompakningerne foretaget i bilag 1, 9, 17 og INT1 er således mere indgribende end en sædvanlig om-etikettering. Derudover fremgår af indlægssedlen, at Orifarm er "fremstiller", jf. bilag 6. Af denne grund kan forbrugeren ligeledes blive i tvivl om, hvem der er producent såvel som varemærkeindehaver. MSD gør derfor gældende, at forbrugeren ved de konkrete ompakninger fejlagtigt kan få indtryk af, at Orifarm er indehaver af MSD s varemærker, eller at der i hvert fald består en særlig eller kommerciel forbindelse mellem Orifarm og MSD, og at dette er egnet til at skade varemærkernes omdømme Baggrunden for Orifarms nye praksis Som det fremgår bl.a. af UfR H, har Orifarm i øvrigt i lighed med alle andre parallelimportører - tidligere påført MSD som varemærkeindehaver i forbindelse med ompakning. Orifarm har ikke oplyst, hvorfor Orifarm nu har ændret sin praksis på dette område i forhold til MSD (jf. bilag A og B). Det er oplagt ikke forbundet med praktiske vanskeligheder eller lignende at fortsætte den hidtidige praksis. MSD gør derfor supplerende gældende, at årsagen til, at Orifarm ikke ønsker at angive, hvem der ejer varemærket, er, at Orifarm netop ønsker, at forbrugerene associerer de pågældende MSD-varemærker med Orifarm. Orifarm ønsker altså - på bekostning af MSD s varemærkers omdømme - at opnå en kommerciel fordel ved den ændrede praksis. Dette bør Sø- og Handelsretten også tage i betragtning i sin vurdering af, om Orifarms nye praksis er til skade for de pågældende MSD varemærkers omdømme Mærkningsvejledningen Endelig fremgår det af Vejledning nr af 3. juli 2013 til bekendtgørelse om mærkning m.m. af lægemidler med henvisning til mærkningsbekendtgørelsens (nr. 869 af 21. juli 2011) 35, stk. 1, nr. 14, at: For parallelimporterede lægemidler kan enten her eller forrest i indlægssedlen anføres: {Navn} er et registreret varemærke, der tilhører {firma}. eller {Navn} svarer til {navn på originalimportørens præpatrat} Orifarms bevisbyrde Det fremgår af sag C-348/04 (Boehringer II), præmisserne 52-53: "52. I betragtning af det foregående skal det konstateres, at det i situationer som de i hovedsagerne foreliggende, når det er fastslået, at de parallelt importerede lægemidler er blevet ompakket, påhviler parallelimportørerne at bevise, at de betingelser foreligger, der er nævnt i denne doms præmis 32, og som, hvis de er opfyldt, forhindrer varemærkeindehaverne

15 i retmæssigt at modsætte sig den fortsatte markedsføring af disse lægemidler (jf. analogt Class International-dommen, præmis 74). 53. Vedrørende betingelsen om, at det skal godtgøres, at ompakningen ikke vil skade den originale tilstand af produktet i emballagen, er det imidlertid tilstrækkeligt, at parallelimportøren fremlægger beviser af en sådan karakter, at det med rimelighed kan formodes, at denne betingelse er opfyldt. Det samme gælder i endnu højere grad betingelsen om, at det ompakkede produkts præsentationsmåde ikke må være af en sådan karakter, at den kan være skadelig for varemærkets eller varemærkeindehaverens omdømme. Når importøren fremlægger et sådant første bevis for så vidt angår denne sidste betingelse, tilkommer det i givet fald varemærkeindehaveren, der er bedst i stand til at bedømme, om ompakningen kan være skadelig for hans og varemærkets omdømme, at bevise, at dette omdømme har lidt skade." Orifarm har således som udgangspunkt bevisbyrden for, at MSDs varemærkerettigheder ikke er krænket ved at undlade at påføre MSDs navn på yderpakningen ved ompakning af produkterne. Uanset at det fremgår, at bevisvurderingen er lempelig, gør MSD gældende, at Orifarm ikke har løftet denne bevisbyrde. 3.5 Finsk afgørelse En finsk fogedret nedlagde i december 2012 fogedforbud (12/34103) mod en tilsvarende ompakning, det vil sige, hvor Orifarm heller ikke havde angivet, at MSD var varemærkeindehaver. Retten angav således: Neither packaging includes any kind of mark belonging to Orifarm, og konkluderede herefter: The District Court considers that on the basis of the markings on Orifarm s packagings the trademarks [ ] cannot in any way be connected to the proprietor but only to the parallel importer Orifarm Oy or repackager Orifarm A/S or to them both together, which might give the consumer an incorrect impression of the commercial origin of the pharmaceutical or the relationship between the manufacturer and parallel importer. For MSD i sagen V er det i påstandsdokumentet supplerende anført: 4 VEDERLAG Til støtte for påstand 3 gør MSD gældende, at Orifarm er forpligtet til at betale erstatning og vederlag, jf. varemærkelovens 43, jf. varemærkeforordningen artikel 102. MSD har i overensstemmelse med sædvanlig praksis ved varemærkekrænkelser i forbindelse med parallelimport af medicin krav på vederlag efter varemærkelovens 43, stk. 1, nr. 1, beregnet som 5 % af Orifarms uberettigede omsætning af produkterne NUVARING, og CERAZETTE. Det er ubestridt, at Orifarms omsætning i GIP udgør DKK ,17. Beløbet i påstand 3 modsvarer 5% heraf.

16 For MSD i sagen V er det i påstandsdokumentet supplerende anført: 4 VEDERLAG MSD Corp har i overensstemmelse med sædvanlig praksis ved varemærkekrænkelser i forbindelse med parallelimport af medicin krav på vederlag efter varemærkelovens 43, stk. 1, nr. 1, jf. varemærkeforordningen (207/2009) artikel 102, beregnet som 5 % af Orifarms uberettigede omsætning af produkterne SINGULAIR og DIPROPHOS. Det er ubestridt, at Orifarms omsætning i GIP udgør DKK ,27. Beløbet i påstand 3 modsvarer 5% heraf. For Orifarm er der i begge sager det væsentlige procederet i overensstemmelse med påstandsdokument af 3. september 2013, hvoraf fremgår: Til støtte for den principale påstand gør Orifarm gældende, at der hverken i EU-Domstolens omfattende retspraksis eller i dansk retspraksis stilles krav om, at parallelimportøren skal angive på yderpakningen, hvem der er indehaver af varemærket. Tværtimod har EU- Domstolen i dom af 28. juli 2011 i sag C-400/09 MSD mod Orifarm bekræftet, at paralleimportøren alene skal opfylde de fem betingelser, som fremgår af fast retspraksis, herunder navnlig Domstolens domme i sagerne 102/77 Hoffmann-La Roche, sag 1/81 Pfizer, C-427/93 m.fl. Bristol-Myers Squibb og C-232/94 m.fl. MPA Pharma. MSD kan derfor ikke støtte ret på varemærkedirektivets artikel 7, stk. 2, eller den tilsvarende regel i varemærkelovens 6, stk. 2. Det fremgår af EU-Domstolens retspraksis, at parallelimportørens opfyldelse af de fem betingelser er tilstrækkeligt til beskyttelsen af varemærkeindehaverens legitime interesser. Disse sikrer varemærkeindehaveren mod, at forbrugeren vildledes om varens oprindelse, om den ansvarlige for ompakningen, og om en eventuel erhvervsmæssig forbindelse mellem varemærket og parallelimportøren. Hverken varemærkets eller indehaverens omdømme påføres skade ved den manglende angivelse af varemærkeindehaver. Bevisbyrden for skade på varemærkernes eller indehavernes omdømme skal fastlægges efter principperne i EU- Dom-stolens dom i sag C-348/04 Boehringer II. Orifarm har løftet sin beskedne del af bevisbyrden fastlagt heri. De af Orifarm foretagne notifikationer uanset tidspunkt for de relevante produkter - opfylder de krav, som EU-Domstolen har opstillet i sin retspraksis. Den førte korrespondance forud for sagens anlæg dokumenterer da også, at notifikationerne har givet MSD tilstrækkelig mulighed for at varetage sine interesser. MSD har ikke dokumenteret noget tab og kan derfor ikke tilkendes erstatning, ligesom der savnes ethvert grundlag for vederlagsbetaling. Til støtte for den subsidiære påstand gøres gældende, at en eventuel vederlagsbetaling skal udmåles til et beløb mindre end 5% af omsætningen, da en eventuel varemærkekrænkelse i nærværende sag tilføjer varemærket eller indehaveren mindre skade end den

17 varemærkekrænkende ompakning, som efter retspraksis udløser vederlagsbetaling på 5% af omsætningen. Vederlagsbetalingen skal være proportional. Sø- og Handelsrettens begrundelse og resultat Det er uomtvistet, at det ikke fremgår af hverken af den ydre emballage eller af indholdet i pakningerne, herunder blisterpakningerne og indlægssedlerne, hvem der er indehaver af de pågældende varemærker. Der er en righoldig retspraksis fra EU-Domstolen og Højesteret om krav til udformning af ydre emballager i forbindelse med parallelimportørers ompakning af lægemidler, herunder sager om såkaldt co-branding. Den foreliggende tvist ses imidlertid ikke at være behandlet tidligere, idet sagerne adskiller fra tidligere sager derved, at de anvendte ydre emballager er helt hvide æsker kun med sort skrift, men i øvrigt uden farver, symboler eller andre former for forretningsmærker eller kendetegn. Med denne udformning af ydre emballage synes parallelimportøren at have søgt at anvende en neutral emballage, der end ikke viser parallelimportørens egne forretningskendetegn. Retten finder imidlertid, at denne mulige bestræbelse på neutralitet ikke kan fritage parallelimportøren fra at angive på den ydre emballage, hvem der er indehaver af varemærket. Retten har herved lagt vægt på, at det for personer, der har berøring med lægemidlet, herunder både læger og andre professionelle behandlere samt forhandlere og distributører og slutbrugere (patienter), vil være naturligt at søge oplysning om lægemidlets oprindelse mv. Orifarms navn er angivet flere steder både på den ydre emballage og også på de indvendige pakninger, blandt andet som fremstiller og indehaver af markedsføringstilladelse til produkterne, og når det ikke samtidig er angivet, hvem der er indehaver af varemærkerne, kan dette give anledning til berettiget tvivl om, hvem der har varemærkerettighederne til lægemidlet, der kan være skadeligt for varemærkets og varemærkeindehaverens (MSD s) omdømme og samtidig gavne parallelimportøren

18 (Orifarm) kommercielt. Hvis Orifarm fortsætter brugen af helt hvide emballager vil dette endvidere på længere sigt i sig selv kunne skabe en ny form for forretningskendetegn, som vil ophæve neutraliteten. Retten tager derfor samtlige MSD s påstande om varemærkekrænkelser til følge. Efter sædvanlig praksis vedrørende varemærkekrænkelser i forbindelse med parallelimport af lægemidler har MSD krav på vederlag efter varemærkelovens 43, stk. 1, nr. 1, beregnet som 5 % af Orifarms uberettigede omsætning af på omhandlede lægemidler. Der er ikke grundlag for at nedsætte vederlagets størrelse på grund af særlige forhold i denne sag. Det er ubestridt, at Orifarms omsætning har udgjort ,17 kr. vedrørende Nuvaring og Cerazette og ,27 kr. vedrørende Singulair og Diprophos. Vederlaget kan herefter fastsættes til ,31 kr. til MSD BV og til 4.014,71 kr. til MSD Corp. Efter sagernes omfang, forløb og udfald, herunder at MSD har været repræsenteret af samme advokat i begge sager, skal Orifarm betale sagsomkostninger på i alt kr. i begge sager. Beløbet er til dækning af MSD s udgifter til advokat samt betaling af retsafgifter på kr. Thi kendes for ret: Orifarm A/S skal anerkende at være uberettiget til at udbyde, markedsføre eller importere NUVARING produkter i en pakning som vist på bilag 1. Orifarm Supply A/S skal anerkende at være uberettiget til at ompakke NUVARING produkter i en pakning som vist på bilag 1. Orifarm A/S skal betale ,31 kr. til Merck Sharp & Dohme B.V. Orifarm A/S skal anerkende at være uberettiget til at udbyde, markedsføre eller importere CERAZETTE produkter i en pakning som vist på bilag 9.

19 Orifarm Supply A/S skal anerkende at være uberettiget til at ompakke CERAZETTE produkter i en pakning som vist på bilag 9. Orifarm A/S skal anerkende at være uberettiget til at udbyde, markedsføre eller importere SINGULAIR produkter i en pakning som vist på bilag 17. Orifarm Supply A/S skal anerkende at være uberettiget til at ompakke SINGULAIR produkter i en pakning som vist på bilag 17. Orifarm A/S skal betale 4.014,71 kr. til Merck Sharp & Dohme Corp. Orifarm A/S skal anerkende at være uberettiget til at udbyde, markedsføre eller importere DIPROPHOS produkter i en pakning som vist på bilag INT1. Orifarm Supply A/S skal anerkende at være uberettiget til at ompakke DIPROPHOS produkter i en pakning som vist på bilag INT1. De sagsøgte, Orifarm A/S og Orifarm Supply A/S, skal in solidum betale kr. i sagsomkostninger til sagsøgerne, Merck Sharp & Dohme B.V., MSD Danmark ApS og Merck Sharp & Dohme Corp. De idømte beløb skal betales inden 14 dage efter denne doms afsigelse. Sagsomkostningsbeløbet forrentes efter rentelovens 8 a.

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. april 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. april 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 30. april 2015 Sag 286/2013 (1. afdeling) Orifarm A/S og Orifarm Supply A/S (advokat Kim Jensen for begge) mod Merck Sharp & Dohme B.V., Merck Sharp & Dohme Corp. og

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 17. oktober 2012 Sag 234/2008 (1. afdeling) Handelsselskabet af 5. januar 2002 A/S i likvidation (tidligere Orifarm A/S) og Ompakningsselskabet af 1. november 2005 A/S

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. november 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. november 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 8. november 2012 Sag 354/2011 Orifarm A/S og Orifarm Supply A/S (advokat Jens Jakob Bugge for begge) mod Merck Sharp & Dohme Corp. (tidligere Merck & Co. Inc.) og

Læs mere

IP Update. Højesteret afviser varemærkekrænkelse ved ompakning af parallelimporteret medicin. EU-Domstolen om begrebet "medicinsk udstyr"

IP Update. Højesteret afviser varemærkekrænkelse ved ompakning af parallelimporteret medicin. EU-Domstolen om begrebet medicinsk udstyr Højesteret afviser varemærkekrænkelse ved ompakning af parallelimporteret medicin... 2 EU-Domstolen om begrebet "medicinsk udstyr"... 2 Erstatningskrav fra parallelimportør afvist... 3 Nye ændringer af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 Sag 187/2008 (1. afdeling) Gorm Lokdam (tidligere Royal Classic ved Gorm Lokdam) (advokat Erik Høimark) mod Rosendahl A/S (advokat Christian L. Bardenfleth)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 8. december 2011 Sag 195/2010 Kroma A/S (advokat Christa Westergaard) mod Snaptun Frysehus A/S (advokat Michael Bach Jensen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

DR har med sit høringssvar indsendt to videobånd med udsendelsen Hvad er det værd? sendt henholdsvis den 27. april og den 4 maj. 2004.

DR har med sit høringssvar indsendt to videobånd med udsendelsen Hvad er det værd? sendt henholdsvis den 27. april og den 4 maj. 2004. RADIO- OG TV-NÆVNET DR Peter Grosell s Antikvariat TV-Byen Læderstræde 15 2860 Søborg 1201 København K. København den 17. juni 2004 Klage over skjult reklame i udsendelsen Hvad er det værd? sendt på DR

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. juli 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. juli 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 17. juli 2015 Sag 214/2014 Orifarm A/S (advokat Kim Jensen) mod Merck Canada Inc., Merck Sharp & Dohme B.V. og MSD Danmark ApS (advokat Jeppe Brinck-Jensen for alle)

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 26. april 2007 *

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 26. april 2007 * DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 26. april 2007 * I sag C-348/04, angående en anmodning om præjudiciel afgørelse i henhold til artikel 234 EF, indgivet af Court of Appeal (England & Wales) (Civil Division)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 6. september 2013 Sag 85/2010 (1. afdeling) Margarine Foreningen (advokat Henrik Peytz) mod Fødevarestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) Biintervenient

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. juli 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. juli 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. juli 2014 Sag 354/2011 (1. afdeling) Orifarm A/S og Orifarm Supply A/S (advokat Jens Jakob Bugge for begge) mod Merck Sharp & Dohme Corp. (tidligere Merck & Co. Inc.)

Læs mere

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE 6. MAJ 2015 VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE En ny dom illustrerer, at såfremt en voldgiftsret behandler og afgør en sag på en anden måde

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 345/2011 Foreningen "Watzerath Parken c/o Flemming Johnsen (advokat Lars Kjeldsen) mod Global Wind Power A/S, Global Wind Power Invest A/S og Global

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 10. juni 2015 Sag 104/2013 T. Hansen Gruppen A/S (advokat Claes Wildfang) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Bodil Søes Petersen) I tidligere instans er

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 Sag 23/2016 A (advokat Brian Pihl Pedersen) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Trine Schmidt Nielsson) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 GYS/CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X ApS v/direktør Y klaget over advokatfirmaet A og advokat B. Sagens tema: Klagen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 Sag 201/2009 (2. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) mod A (advokat Lasse Dalberg) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 124/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 19. november 2012 H-69-11 1) Orifarm A/S 2) Orifarm Supply A/S (for begge advokat Kim Jensen) mod 1) GlaxoSmithKline Pharma A/S 2) SmithKline Beecham

Læs mere

AN 2013 00023 MP 967683 Best in Town <fig> - Indsigelse Forvekslelighed

AN 2013 00023 MP 967683 Best in Town <fig> - Indsigelse Forvekslelighed RESUMÉ: AN 2013 00023 MP 967683 Best in Town - Indsigelse Forvekslelighed Indehaveren af VR 1989 02704 IN TOWN gjorde indsigelse mod endelig designering af MP 967683 Best in Town med henvisning

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG V0163000 - KRE UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 7.april 2006 blev af retten i sagen V-163-04 Lidl Stiftung & Co. KG (Advokat Susie P. Arnesen) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker ( Kammeradvokaten

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014 Sag 248/2012 (2. afdeling) Teknisk Landsforbund som mandatar for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Yvonne Frederiksen)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. august 2015 Sag 317/2013 (1. afdeling) Stormwear ApS (advokat Claus Barrett Christiansen) mod Yakkay A/S (advokat Christian L. Bardenfleth) I tidligere instans er

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 03-185.012 (Carsten Haubek, Jens Fejø, Iver Pedersen) 14. april 2004 K E N D E L S E Nibe Entreprenør og Transport ApS (advokat J.J. Borregaard, Nibe) mod Støvring Kommune

Læs mere

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002.

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. (Årsberetning 2002) Højesterets dom af 2. maj 2002 (trykt i UfR 2002, side 1690). Skadelidte blev kl. 20.20 indbragt med ambulance

Læs mere

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT ANTONIO LA PERGOLA fremsat den 26. juni 1997

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT ANTONIO LA PERGOLA fremsat den 26. juni 1997 FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT ANTONIO LA PERGOLA fremsat den 26. juni 1997 1. I den foreliggende sag har Kommissionen nedlagt påstand om, at det fastslås, at de græske bestemmelser om beskatning

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 Sag 185/2010 HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Irma A/S (advokat Yvonne Frederiksen) og Beskæftigelsesministeriet (kammeradvokaten

Læs mere

Vedtægter for bestillingskontoret Grenaa Taxa

Vedtægter for bestillingskontoret Grenaa Taxa Vedtægter for bestillingskontoret Grenaa Taxa Grenaa Taxa s økonomiske forening har i henhold til Lovbekendtgørelse om taxikørsel m.v. nr. 107 af 30. januar 2013 og Bekendtgørelse nr. 405 af 8. maj 2012

Læs mere

D O M. Domstolsstyrelsen mod Realkredit Danmark A/S (8. afd. nr. B-1675-13)

D O M. Domstolsstyrelsen mod Realkredit Danmark A/S (8. afd. nr. B-1675-13) D O M Afsagt den 5. september 2014 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne M. Lerche, Frosell og Lone Dahl Frandsen). 8. afd. nr. B-1675-13: Domstolsstyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 24. januar 2012 Sag 227/2009 (1. afdeling) Hermès International S.A. (advokat Jeppe Brogaard Clausen) mod Handelsselskabet Rudi og Harald Nielsen A/S (advokat Frank Bøggild)

Læs mere

TO NYE DOMME OM RETSHJÆLPSFORSIKRING

TO NYE DOMME OM RETSHJÆLPSFORSIKRING 21. APRIL 2010 TO NYE DOMME OM RETSHJÆLPSFORSIKRING I betragtning af, at retshjælpsforsikringen giver liv til tusindvis af retssager, er det paradoksalt, at der næsten ingen retssager føres om retshjælpsforsikringen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 26. januar 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 26. januar 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 26. januar 2018 Sag 40/2017 Combino East ApS (advokat Holger Fabian-Jessing) mod Vriesoord B.V. (advokat Jes Anker Mikkelsen) og Sag 41/2017 Tryg Forsikring A/S (advokat

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 440/2007 (2. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

Vedtægt for Skagen Taxa s Økonomiske Forenings bestillingskontor

Vedtægt for Skagen Taxa s Økonomiske Forenings bestillingskontor Vedtægt for Skagen Taxa s Økonomiske Forenings bestillingskontor Skagen Taxa har i henhold til lovbekendtgørelse nr. 517 af 24. juni 1999 om taxikørsel m.v., samt Trafikministeriets bekendtgørelser nr.

Læs mere

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk.

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk. Udskrift af dombogen Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: S mod Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk afsagt DOM Denne sag drejer sig om, hvorvidt sagsøgte var berettiget til at afbryde

Læs mere

Der fremlagdes interventionsstævning af 9. januar 2006 fra

Der fremlagdes interventionsstævning af 9. januar 2006 fra B2656004- LOJ/HBJ/FN UDSKRIFT AF ØSTRELANDSRETSRETSBOG Den 27. april 2006 holdt Østre Landsret retsmøde for lukkede døre i medfør af retsplejelovens 339 a i retsbygningen, Bredgade 42, København. Som dommere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 22. august 2013 Sag 193/2012 (1. afdeling) A (advokat Erik Høimark, beskikket) mod Brabrand Boligforening (advokat Jacob Møller) I tidligere instanser er afsagt dom af

Læs mere

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT GEORGIOS COSMAS fremsat den 10. maj 1995 *

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT GEORGIOS COSMAS fremsat den 10. maj 1995 * FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT GEORGIOS COSMAS fremsat den 10. maj 1995 * 1. Denne sag vedrører præjudicielle spørgsmål, som Sø- og Handelsretten i København i henhold til EF-traktatens artikel

Læs mere

..." EAN: 5798000793989

... EAN: 5798000793989 DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi Radio- og tv-nævnet 20. december 2012 Sagsnr: 2012-010999 Henrik Bang Nielsen Chefkonsulent, cand.jur. hbn@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 28. juni 2011 Sag 306/2009 (1. afdeling) Lulu Baby ApS (tidligere Basson Baby ApS) (advokat Mads Marstrand-Jørgensen) mod Peter Opsvik og Stokke AS (advokat Per Håkon

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 29. oktober 2015 Sag 188/2015 FlowCon International ApS (advokat Preben Kønig) mod Frese A/S (advokat Eigil Lego Andersen) I tidligere instans er afsagt dom af Sø-

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 11. februar 2010 *

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 11. februar 2010 * DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 11. februar 2010 *»Socialpolitik information og høring af arbejdstagere direktiv 2002/14/EF gennemførelse af direktivet ved lov og ved kollektiv overenskomst den kollektive

Læs mere

Kapitel 9. Friluftsreklamer

Kapitel 9. Friluftsreklamer Kapitel 9. Friluftsreklamer 9.1. Indledning 9.2. Virksomhedsreklamer, trafikpropaganda m.v., samt mindre oplysningsskilte 9.3. Reklamer på idrætsanlæg 9.4. Ikrafttrædelse 9. l. Indledning Den hidtidige

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. marts 2014 Sag 16/2013 (1. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for A (advokat Lennart Fogh) mod City Parkeringsservice A/S (tidligere City Parkeringsservice

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. juni 2014 i sag nr. BS J-750/2013: N mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. marts 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. marts 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. marts 2015 Sag 180/2014 (1. afdeling) Scandinavian Airlines System-Denmark-Norway-Sweden (SAS-konsortiet), SAS Danmark A/S, SAS Norge AS og SAS Sverige AB (advokat

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - PEJ UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 14. januar 2013 af Sø- og Handelsretten sammensat af Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Lisbet Friis og Poul Hartvig

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - JEN UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 8. juli 2011 kl. 10.00 V-92-10 The Travelers Indemnity Company (advokat Susie P. Arnesen) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (Kammeradvokaten)

Læs mere

Sagsøgerens påstand er, at sagsøgte tilpligtes at betale sagsøger 526.000 kr. med tillæg af procesrente fra sagens anlæg.

Sagsøgerens påstand er, at sagsøgte tilpligtes at betale sagsøger 526.000 kr. med tillæg af procesrente fra sagens anlæg. DOM Afsagt den 29. november 2013 i sag nr. BS 10H-3919/2012: Anker Hansen & Co. A/S Kaløvej 3 3600 Frederikssund mod Tryg Garantiforsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 6. september 2013 Sag 292/2012 Tryg Forsikring A/S (advokat Frank Bøggild) mod Repono Holding AB og Trygg-Hansa Försäkringsaktiebolag (advokat Lisbet Andersen for

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 8. september 2014 Sag 293/2013 (1. afdeling) DuPont Nutrition Biosciences ApS og Danisco US Inc. (advokat Nicolai Lindgreen for begge) mod Novozymes A/S (advokat Sture

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

Konvergens. Ofte stillede spørgsmål (FAQ) vedrørende den fælles praksis, version 2 CP4 Omfanget af beskyttelsen af varemærker i sort/hvid

Konvergens. Ofte stillede spørgsmål (FAQ) vedrørende den fælles praksis, version 2 CP4 Omfanget af beskyttelsen af varemærker i sort/hvid EN DA Konvergens Ofte stillede spørgsmål (FAQ) vedrørende den fælles praksis, version 2 CP4 Omfanget af beskyttelsen af varemærker i sort/hvid 1. Er den fælles praksis forskellig fra den tidligere praksis?

Læs mere

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009.

K E N D E L S E. Datoen for klagen: Klagen er modtaget i Advokatnævnet den 30. december 2009. København, den 6. september 2012 Sagsnr. 2010 31/ SMO/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget på vegne af [Klager 1] og [Klager 2] samt [Klager 3] og [Klager

Læs mere

DR Generaldirektøren DR Byen Emil Holms Kanal 20 DK-0999 København C. København den 31. august 2007

DR Generaldirektøren DR Byen Emil Holms Kanal 20 DK-0999 København C. København den 31. august 2007 RADIO- OG TV-NÆVNET DR Generaldirektøren DR Byen Emil Holms Kanal 20 DK-0999 København C København den 31. august 2007 Klage over skjult reklame for Post Danmark A/S i programmet OBS sendt på DR1 Formand

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 21. juni 2010 Sag 319/2007 (2. afdeling) Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat H. C. Vinten) mod Jet-Trade ApS (advokat Tom Deichmann) I tidligere instans er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 9. august 2011 Sag 142/2010 (1. afdeling) Lis Anderberg og Kaj Anderberg (advokat John Kahlke for begge) mod PH Byg ApS (advokat Jakob S. Arrevad) I tidligere instanser

Læs mere

DOM. Afsagt den 2. juli 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand)

DOM. Afsagt den 2. juli 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) EVH UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 2. juli 2012 af Sø- og Handelsretten sammensat af vicepræsident Michael B. Elmer (retsformand) og de sagkyndige medlemmer Aksel Gybel og John

Læs mere

RETTEN I ROSKILDE. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007:

RETTEN I ROSKILDE. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007: RETTEN I ROSKILDE Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007: A mod Lægemiddelskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2., 1161 KøbenhavnK Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 10. juni 2010 Sag 431/2008 (2. afdeling) A (advokat Jakob Juul) mod B, fhv. ansvarshavende chefredaktør for Se og Hør (advokat Per Håkon Schmidt) Som biintervenient til

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. maj 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. maj 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. maj 2016 Sag 65/2015 (1. afdeling) RF Holding ApS (advokat Bente Møll Pedersen) mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015 Sag 150/2014 A kærer værgebeskikkelse vedrørende B (advokat Uno Ternstrøm, beskikket for A) (advokat Dorthe Østerby, beskikket for B) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 Sag 102/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Holbæk Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) I tidligere instanser

Læs mere

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT GIUSEPPE TESAURO fremsat den 27. januar 1994 '"'

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT GIUSEPPE TESAURO fremsat den 27. januar 1994 '' FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT GIUSEPPE TESAURO fremsat den 27. januar 1994 '"' Hr. afdelingsformand, De herrer dommere, 2. For at forstå spørgsmålenes rækkevidde vil jeg først kort redegøre

Læs mere

Handikap. Advokat Finn Schwarz. - i lyset af EU domstolens dom af 11. april 2013 - Advokat Jacob Goldschmidt Advokat Mette Østergaard

Handikap. Advokat Finn Schwarz. - i lyset af EU domstolens dom af 11. april 2013 - Advokat Jacob Goldschmidt Advokat Mette Østergaard Handikap - i lyset af EU domstolens dom af 11. april 2013 - Gå-hjem møde 18. april 2013 HK Danmark og Elmer & Partnere Advokat Jacob Goldschmidt Advokat Mette Østergaard Advokat Finn Schwarz Program Indledning

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 8. juli 2004 *

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 8. juli 2004 * DOM AF 8.7.2004 SAG C-166/03 DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 8. juli 2004 * I sag C-166/03, Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber ved B. Stromsky, som befuldmægtiget, og med valgt adresse i Luxembourg,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012 Sag 34/2011 (2. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Erstatningsnævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren

Læs mere

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014: Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:.A mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagen handler om udgifterne til indhentelse

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) AFGØRELSE truffet af Tredje Appelkammer den 15. juni 2009

KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) AFGØRELSE truffet af Tredje Appelkammer den 15. juni 2009 KONTORET FOR HARMONISERING I DET INDRE MARKED (VAREMÆRKER OG DESIGN) Appelkamrene AFGØRELSE truffet af Tredje Appelkammer den 15. juni 2009 I sag R 1713/2007-3 Top-Line Møbelproduktion Møldrup A/S Vestergade

Læs mere

Tillæg 1 til lokalplan nr. F31

Tillæg 1 til lokalplan nr. F31 Tillæg 1 til lokalplan nr. F31 for boligområdet syd for Lillevangsvej i Fredensborg MILJØ & TEKNIK Indholdsfortegnelse Generel orientering... 3 Indholdsoversigt... 5 Lokalplantillæggets formål og indhold...

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 K E N D E L S E Brunata A/S (advokat Asger Heine Jensen, København) mod 1. Aalborg Boligselskab af

Læs mere

NOTAT 4 juli 2011. Notat til Folketingets Europaudvalg /MFR. Sags. nr: 296/11

NOTAT 4 juli 2011. Notat til Folketingets Europaudvalg /MFR. Sags. nr: 296/11 Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 512 Offentligt Patent- og Varemærkestyrelsen NOTAT 4 juli 2011 /MFR Sags. nr: 296/11 Notat til Folketingets Europaudvalg Afgivelse af skriftligt indlæg vedrørende

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 26. februar 2009 (OR. en) 6553/09 ANTIDUMPING 7 COMER 23 CHINE 7

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 26. februar 2009 (OR. en) 6553/09 ANTIDUMPING 7 COMER 23 CHINE 7 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 26. februar 2009 (OR. en) 6553/09 ANTIDUMPING 7 COMER 23 CHINE 7 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS FORORDNING om afslutning af den delvise interimsundersøgelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 19. september 2014 Sag 228/2013 (1. afdeling) Danske Familierestauranter A/S og Jensen s Bøfhus A/S (advokat Lasse A. Søndergaard Christensen for begge) mod Sæby Fiskehal

Læs mere

RETTENS DOM (Tredje Afdeling) 17. oktober 1991 *

RETTENS DOM (Tredje Afdeling) 17. oktober 1991 * fremsætte en afvisningspåstand og langt mindre fritage Retten fra at påse, at vedtægtens frister er overholdt. 2. Den udtrykkelige afvisning af en ansøgning, der finder sted efter den stiltiende afvisning

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 Sag 3/2010 (1. afdeling) Jørgen Nørgaard (advokat Janus Fürst) mod Alm. Brand Ejendom II A/S (advokat Carl Henrik Petersen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM - MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG DOM Afsagt den 10. februar 2010 V-51-09 Cembrit A/S (advokat Louise Unmack) mod Eternit-Specialisten v/ Kim Rønne Nielsen Indledning Denne sag vedrører spørgsmålet

Læs mere

Maskeret udlodning - bestikkelse dokumentationskrav - SKM2012.459.VLR

Maskeret udlodning - bestikkelse dokumentationskrav - SKM2012.459.VLR - 1 Maskeret udlodning - bestikkelse dokumentationskrav - SKM2012.459.VLR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Vestre Landsret tiltrådte ved en dom af 4/7 2012, at midler, som et dansk selskab

Læs mere

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG

UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG MC UDSKRIFT AF SØ- & HANDELSRETTENS DOMBOG Den 7. marts 2008 blev af retten i sagen V 146 06 Novartis Medical Nutrition (Sweden) AB (Advokat Susanne Mark) mod Ankenævnet for Patenter og Varemærker (Advokat

Læs mere

Indledning Standpunktsrisiko Modkrav Udsættelsessagen Modregning. Standpunktsrisiko. Lars Henrik Gam Madsen

Indledning Standpunktsrisiko Modkrav Udsættelsessagen Modregning. Standpunktsrisiko. Lars Henrik Gam Madsen Standpunktsrisiko med særligt henblik på modregning i og ophævelse af lejeforhold Afdelingen for Privatret, Aarhus Universitet 23. februar 2009 Dansk Selskab for Boligret Emne Standpunktsrisiko. Standpunktsrisiko

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 2. april 2009 *

DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 2. april 2009 * DOMSTOLENS DOM (Anden Afdeling) 2. april 2009 *»Humanmedicinske lægemidler direktiv 2001/83/EF begrebet»reklame«udbredelse af oplysninger om et lægemiddel fra en tredjemand, som handler på eget initiativ«i

Læs mere

AN 2014 00040 VR 2013 01549 PAJO <w> Administrativ ophævelse - Forveksling

AN 2014 00040 VR 2013 01549 PAJO <w> Administrativ ophævelse - Forveksling RESUMÉ: AN 2014 00040 VR 2013 01549 PAJO Administrativ ophævelse - Forveksling Der blev fremsat anmodning om administrativ ophævelse af registreringen VR 2013 01549 PAJO . Anmodningen blev begrundet

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 25. april 2014 Sag 58/2014 Tivoli A/S (advokat Jens Jakob Bugge) mod Pressalit Group A/S (advokat Claus Barrett Christiansen) I tidligere instans er afsagt dom af

Læs mere

SKELSÆTTENDE DOM FRA EU-DOMSTOLEN OM HANDICAP OG SYGDOM, TILPASNINGS- FORANSTALTNINGER OG 120-DAGES REGLEN

SKELSÆTTENDE DOM FRA EU-DOMSTOLEN OM HANDICAP OG SYGDOM, TILPASNINGS- FORANSTALTNINGER OG 120-DAGES REGLEN SKELSÆTTENDE DOM FRA EU-DOMSTOLEN OM HANDICAP OG SYGDOM, TILPASNINGS- FORANSTALTNINGER OG 120-DAGES REGLEN 24.4.2013 EU-domstolen har taget stilling til, hvordan begrebet handicap skal afgrænses over for

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 Sag 290/2008 (2. afdeling) Indenrigs- og Sundhedsministeriet (tidligere Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse) (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B265600D - BFM UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 29. september 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Gerd Sinding (kst.)). 10. afd. nr. B-2656-15:

Læs mere

NYHEDER FRA PLESNER JULI 2009. Højesteret anvender ækvivalens for første gang i Guldager-dommen... 1 Skal vi til at klippe kuponer?...

NYHEDER FRA PLESNER JULI 2009. Højesteret anvender ækvivalens for første gang i Guldager-dommen... 1 Skal vi til at klippe kuponer?... NYHEDER FRA PLESNER JULI 2009 IMMATERIALRET Højesteret anvender ækvivalens for første gang i Guldager-dommen... 1 Skal vi til at klippe kuponer?... 4 Højesteret anvender ækvivalens for første gang i Guldager-dommen

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 I sag nr.: AR2015.0171 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Danren A/S Dommere: Poul

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 137 af 12. februar 2016 om tilsyn med konkursboer

Bekendtgørelse nr. 137 af 12. februar 2016 om tilsyn med konkursboer 11. maj 2016 Nyhedsbrev Insolvens & Rekonstruktion Nedenfor følger referater af nyere retspraksis om insolvensretlige problemstillinger samt en beskrivelse af en ny bekendtgørelse om tilsyn med konkursboer.

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 10. april 2013 blev der i sag 187-2012 XX v/advokat AA mod Ejendomsmægler MM v/advokat BB og Ejendomsmæglervirksomhed JJ ApS v/advokat BB afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 7. juli 2012 har XX

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 Sag 351/2011 (2. afdeling) A (advokat Per Frydenreim Møller, beskikket) mod DI som mandatar for TDC A/S (advokat Morten Eisensee) I tidligere instanser

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2012-0026525 (Katja Høegh, Pernille Hollerup) 16. maj 2012 K E N D E L S E EKJ Rådgivende Ingeniører A/S (advokat Karsten Havkrog Pedersen, København) mod Statens og Kommunernes

Læs mere

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller

Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 2015-47 Afslag på aktindsigt i oplysninger om gennemførte hastighedskontroller 7. september 2015 En journalist anmodede om aktindsigt i oplysninger om en politikreds indsats vedrørende hastighedskontrol

Læs mere

KENDELSE. Sagen omhandler videre spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har sat prisen på klagers fritidshus for højt.

KENDELSE. Sagen omhandler videre spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har sat prisen på klagers fritidshus for højt. 1 København, den 17. januar 2012 KENDELSE Klager ctr. Place2live Høegh Bolig A/S Københavnsvej 2-4 3400 Hillerød Nævnet har modtaget klagen den 6. juli 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere