Relation til voksne på anbringelsesstedet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Relation til voksne på anbringelsesstedet"

Transkript

1 1 Relation til voksne på anbringelsesstedet Tilknytning til og anerkendelse fra et netværk af nære relationer er afgørende for anbragte børns trivsel. For institutionsanbragte børn er mor eller far oftest den vigtigste nære relation, men for hver tiende af de institutionsanbragte børn er en af de voksne på anbringelsesstedet den vigtigste person for dem 1. Dette kapitel handler om anbragte børns relation til de voksne på anbringelsesstedet. I kapitlet vil vi komme ind på forskelle i relationen til voksne på anbringelsesstedet blandt børn anbragt på døgninstitutioner og børn anbragt på opholdssteder. Derudover beskriver vi forskellige parametre, som ifølge børnene og medarbejderne er afgørende for, at der bliver etableret en god og tillidsfuld relation mellem barnet og de voksne på anbringelsesstedet. Herunder belyser kapitlet betydningen af følgende: Én-til-én-kontakt med den voksne Initiativ og vedholdenhed fra den voksnes side Engagement og involvering i barnet, som ligger ud over den professionelle rolle Kontinuitet blandt de voksne 1 SFI (2017): Anbragte børn og unges trivsel 2016.

2 2 SAMMENFATNING AF RESULTATER OM RELATION TIL VOKSNE PÅ ANBRINGELSESSTEDET B Ø R N P Å O P H O L D S S T E D E R O P L E V E R I H Ø J E R E G R A D, A T V O K S N E H O L D E R A F D E M Trivselsundersøgelsen viser, at børn anbragt på døgninstitutioner, i mindre grad end børn på opholdssteder, oplever, at de voksne på anbringelsesstedet holder af dem. Det er i særdeleshed inden for det første år af den nuværende anbringelse, at denne forskel gør sig gældende. I kapitlet fremhæves derudover parametre, som ifølge medarbejdere og børn er vigtige for relationen mellem børn og voksne. Ét parameter som børnene nævner, som afgørende for relationen, er én-til-én-kontakt med de voksne. Et andet parameter, som både børn og medarbejdere, nævner som afgørende, er, at medarbejderne tager initiativ til at være sammen med barnet, og at medarbejderne er vedvarende i deres relation til barnet. Derudover fremhæver børn og medarbejdere i interviewene engagement og deltagelse i barnets liv, ud over det den professionelle rolle tilskriver, som betydningsfuldt for barnet. Både børn og medarbejdere beskriver det som et element, der har stor betydning for relationen, og som kan bringe den voksne og barnet tættere på hinanden. Samtidig bliver det også beskrevet af medarbejdere, at det er vanskeligt at leve op til, da det er en svær balancegang mellem en professionel og privat relation. Et sidste element, som børn og medarbejdere fremhæver som afgørende for relationen, er kontinuitet blandt medarbejdere på stedet. Både børn og medarbejdere beskriver, at det er afgørende for relationen, at der ikke er stor udskiftning blandt medarbejderne. Børnene beskriver, at de tætteste relationer de har til de voksne, er til dem, de har kendt gennem længere tid. Resultater fra spørgeskemaet til anbringelsessteder viser, at børnene på døgninstitutioner i højere grad, end børnene på opholdssteder, skal forholde sig til flere medarbejdere, og også til flere nye medarbejdere, hvilket kan påvirke oplevelsen af kontinuitet. Dette kan være en af flere forklaringer på, at børn på opholdssteder i højere grad, end børn på døgninstitutioner, oplever, at have en tæt relation til voksne på anbringelsesstedet.

3 3 BØRN PÅ OPHOLDSSTEDER HAR EN TÆTTERE RELATION TIL VOKSNE PÅ ANBRINGELSESSTE- DET Trivselsundersøgelsen viser en forskel i, hvor ofte børn anbragt på henholdsvis opholdssteder og døgninstitutioner føler sig holdt af, af de voksne på anbringelsesstedet. Nedenstående tabel 3.1 viser, at en større andel af børn på opholdssteder end børn på døgninstitutioner, oftere føler sig holdt af, af de voksne. TABEL 0.1 OPLEVER DU, AT DER ER VOKSNE PÅ STEDET, SOM HOLDER AF DIG? Døgninstitutioner Opholdssteder Altid eller ofte Af og til Næsten aldrig eller aldrig 12 6 Total Note: Tallene i tabellen er angivet i procent. Tallene er baseret på besvarelser fra 141 børn på døgninstitutioner og 153 børn på opholdssteder. Kilde: Egne beregninger på data fra Trivselsundersøgelsen (Rambøll (2018): Anbragte børn og unges trivsel 2018). Billedet af, hvor ofte børnene føler sig holdt af, af de voksne, nuanceres, når vi sammenholder det med, hvor lang tid børnene har været anbragt på deres nuværende anbringelsessted, se nedenstående figur 3.1. Her kan vi se, at forskellen særligt gør sig gældende inden for det første år af børnenes anbringelse. Inden for det første år af den nuværende anbringelse oplever børn på opholdssteder oftere, end børn på døgninstitutioner, at føle sig holdt af, af de voksne på anbringelsesstedet. Efter det første år og til og med det tredje år på det nuværende anbringelsessted udligner forskellen sig. Her ser vi, at andelen af børn, der føler sig holdt af på både opholdssteder og døgninstitutioner i højere grad følges ad.

4 Procent 4 FIGUR 0.1 OPLEVER DU, AT DER ER VOKSNE PÅ STEDET, SOM HOLDER AF DIG? KRYDSET MED TID PÅ NUVÆRENDE ANBRINGELSESSTED Altid eller ofte Af og til Næsten aldrig eller aldrig Op til 1 år Opholdssted Altid eller ofte Af og til Næsten aldrig eller aldrig 1 til 3 år Døgninstitution Note: Tallene i figuren er angivet i procent. Tallene er baseret på besvarelser fra 95 børn på døgninstitutioner og 88 børn på opholdssteder. Kategorien 3 år eller mere er sorteret fra af diskretionshensyn pga. for få respondenter i cellerne. Kilde: Egne beregninger på data fra Trivselsundersøgelsen (Rambøll (2018): Anbragte børn og unges trivsel 2018). Der ses her en større udfordring for døgninstitutioner i forhold til at skabe en tæt relation mellem børnene og de voksne på anbringelsesstedet inden for det første år børnene er på anbringelsesstedet. Børnene i Trivselsundersøgelsen er også blevet spurgt til deres oplevelse af, hvor ofte de voksne giver dem gode råd, se nedenstående figur 3.2. Børn på opholdssteder oplever oftere, end børn på døgninstitutioner, at de voksne på anbringelsesstedet giver dem gode råd.

5 5 FIGUR 0.2 KAN DU GÅ TIL DE VOKSNE HER PÅ STEDET FOR AT FÅ ET GODT RÅD? Næsten aldrig eller aldrig 5 11 Af og til Altid eller ofte Opholdssteder Procent Døgninstitutioner Note: Tallene i figuren er angivet i procent. Tallene er baseret på besvarelser fra 142 børn på døgninstitutioner og 150 børn på opholdssteder. Kilde: Egne beregninger på data fra Trivselsundersøgelsen (Rambøll (2018): Anbragte børn og unges trivsel 2018). I spørgeskemaet til anbringelsesstederne har lederne angivet, hvilken uddannelsesmæssig baggrund medarbejderne har. Af besvarelserne fremgår det, at der ikke er nogen nævneværdig forskel på medarbejdernes uddannelsesmæssige baggrund, når vi sammenligner døgninstitutioner og opholdssteder. Se figur 2 og tilhørende beskrivelse i bilag. Forklaringen på forskellen i forhold til børnenes relation til voksne på anbringelsesstedet, skal derfor ikke umiddelbart findes i medarbejdernes uddannelsesmæssige og faglige baggrund. ÉN-TIL-ÉN-KONTAKT MED VOKSNE ER AFGØ- RENDE FOR RELATIONEN Børnenes relation til de voksne på anbringelsesstedet er også belyst gennem interview med både børn og medarbejdere. Af interviewene med børnene fremgår det, at børnene primært knytter sig til én eller to voksne på stedet. Interviewresultaterne peger også på, at der er forskellige parametre, der har betydning for om og hvem af de voksne på anbringelsesstedet, barnet knytter sig til. R E L A T I O N E R S T Y R K E S A F É N - T I L - ÉN- K O N T A K T Et af disse parametre er børnenes oplevelse af at have én-tilén-kontakt med de voksne på anbringelsesstedet. Flere børn beskriver i interviewene, hvordan den bedste tid er den, hvor de har én-til-én-kontakt med en voksen. Et barn fortæller, hvordan han bedst kan lide at tilbringe sin tid på anbringelsesstedet:

6 6 Ude i sofaen, for så kan jeg snakke med en voksen. Det er rarest, når man har tid til at snakke med en voksen. (Barn, 13 år, døgninstitution) Voksentiden er både tid til at snakke, støtte, lave aktiviteter, men også tid til at hjælpe barnet med praktiske ting. Børnene fortæller, hvordan de voksnes tid nogle gange optages af eksempelvis enkelte børn, hvis der opstår en konflikt eller, hvis et barn har ekstra behov for hjælp. To børn fortæller om konkrete situationer, hvor de oplevede, at voksne på anbringelsesstedet ikke havde tid: På et tidspunkt skulle jeg til fodbold, og der ville jeg gerne køres, fordi det regnede udenfor. Men det kunne jeg ikke. Der kom jeg ikke til fodbold. I den situation kunne jeg godt bruge lidt flere voksne. (Barn, 13 år, døgninstitution) Der var slet ikke nogen, der havde tid. Så var jeg bare ked af det for mig selv Der har været to gange, hvor jeg har kommet ud fra værelset, og har spurgt, om de voksne havde tid. De sagde nej, og der var slet ikke nogen, der havde tid. Så var jeg bare ked af det for mig selv. (Barn, 13 år, døgninstitution) Flere børn giver udtryk for, at det kan skabe utryghed, hvis de oplever, at de voksne ikke har nok tid. Også blandt medarbejderne er der bevidsthed om, at børnene får meget ud af én-tilén-kontakten og, at nogle børn ikke får opfyldt deres behov for voksenkontakt, når andre børn særligt kræver de voksnes opmærksomhed: Man bliver jo nødt til at være der, hvis der er et barn, der er ved at slå sig selv ihjel. Så bliver de andre børn nødt til at øve sig i køkultur, og det skaber små irritationer, som så bliver store. Måske et barn bare har rigtig meget brug for at sidde og drikke te med en voksen, men det kan den voksne bare ikke lige nu. Jeg har oplevet, at de andre børn bliver sure på det barn, der har problemer, og tager de voksnes tid. (Medarbejder, opholdssted) Både børn og medarbejdere beskriver desuden, at aktiviteter uden for anbringelsesstedet giver mulighed for at skabe dybere relationer mellem børnene og de voksne. Et barn fortæller eksempelvis, hvordan han gerne vil på weekendture sammen med nogle få børn og en voksen, for at få noget mere voksentid; og en anden fortæller, hvordan det var hyggeligt at komme ud af huset og drikke kakao med en af de voksne. I forlængelse heraf fortæller et barn, hvordan der tidligere har været afsat dage til aktiviteter kun for ham og hans kontaktperson på anbringelsesstedet, og hvordan sådanne dage har været positive for hans relation til kontaktpersonen:

7 7 Så fik man nogle penge, og så kunne man gå ud og lave hvad man havde lyst til - bowle eller spise eller et eller andet hver anden måned. Det var hyggeligt. Så fik man et lidt tættere bånd til den, man havde som kontaktperson. Og så giver det også en tillid mellem personen og barnet. Da jeg blev ældre, kunne jeg både mærke på mig selv, hvad det gjorde, og også se på de andre, at det gjorde, at de åbnede mere op. (Barn, 17 år, døgninstitution) DEN VOKSNE SKAL VÆRE INITIATIVRIG OG VEDHOLDENDE V E D H O L D E N H E D S K A B E R T I L L I D S- F U L D E R E L A T I O- N E R P Å S I G T Ikke kun én-til-én-kontakt med den voksne fremhæves som afgørende i interviewene. Flere børn beskriver også, at de synes, det er rart, når den voksne tager initiativ til aktiviteter. Både én-til-én-aktiviteter, men også aktiviteter i mindre børnegrupper da det kan være svært for nogle børn selv at tage kontakt til de voksne. Medarbejderne peger også på, at det er væsentligt i forhold til trivslen og den gode relation, at de ikke blot tager initiativ, men også er vedvarende i deres relation. Her beskriver medarbejdere, hvordan vedholdenhed overfor barnet er med til at skabe tillidsfulde relationer på længere sigt, og hvordan det er en vigtig faktor for børnenes trivsel: Vores oplevelse var, at vi var vedholdende i relationen, og vi gerne ville det her barn. Det at vise, at lige meget hvor mange gange du kalder mig noget grimt, så er jeg her stadig lige ude foran døren. Jeg lukker den, når du kaster noget efter mig, men jeg er her stadigvæk. (Medarbejder, opholdssted) Mange af de børn som vi har, har været igennem de her faser, og de oplever, at vi er her altså stadig, selvom verden ellers synes at ramle omkring dem. Der er nogle faste holdepunkter. Og vi tør godt at være i relationen, selvom de skælder os hæder og ære fra, så er vi der, vi rykker os ikke. Det er det lange seje træk, der gør, at vi kan have nogle, der efter 10 år siger, at de slet ikke kan genkende sig selv fra dengang. (Medarbejder, opholdssted) DET SKAL IKKE BARE VÆRE ET ARBEJDE FOR DEN VOKSNE Flere af de interviewede børn i undersøgelsen lægger vægt på, at det er vigtigt for deres relation til de voksne, at de kan mærke, at de voksne er oprigtigt interesseret og engageret i barnet. Børnene beskriver det som negativt, hvis de har en oplevelse af, at anbringelsesstedet blot er de voksnes arbejdsplads.

8 8 Flere børn beskriver, hvordan de sætter pris på, når de voksne gør noget ekstra; noget der ligger ud over det forventelige i forhold til deres arbejde. Eksempelvis fortæller nogle af børnene om, hvordan en kontaktperson fra anbringelsesstedet har engageret sig meget i deres familie, hvordan en kontaktperson tager med i biografen i sin fritid og, hvordan en voksen inddrager dem i den voksnes egne fritidsinteresser. Nogle børn nævner også, hvordan det opleves som positivt, når de voksne engang imellem bøjer reglerne eller laver positiv forskelsbehandling for barnet. Et barn fortæller: Min kontaktperson gør forskel over for mig, men det er jo fordi, hun har kendt mig i så lang tid, og vi har været igennem så meget. Så hvis de voksne kunne mærke, at jeg havde brug for noget, så kunne de gå til chefen og spørge, om vi ikke lige kunne gøre sådan og sådan, for det kunne være positivt. Det viser barnet, at det ikke bare er et sted, du er. Det er ikke et fængsel, som man ofte hører børnehjem er - et surt hul. Det er det i hvert fald ikke her. Her er de voksne ikke bare, fordi de skal, og det er deres arbejde. De er her, fordi de vil børnene det bedste. (Barn, 17 år, døgninstitution) Flere medarbejdere nævner også vigtigheden af at engagere sig i børnene på deres præmisser, og at give noget mere af sig selv end blot det professionelle, for at opbygge relationen til barnet. En medarbejder beskriver i forlængelse heraf, hvordan det er vigtigt at være autentisk: At det ikke er noget, du påtager dig, fordi det er et job. Det er i virkeligheden nøglen. Det med at være en autentisk voksen. Den er så svær. Det er nogle gange lige på kanten af, hvad vi må, og hvad vi ikke må. Hvornår er du professionel, og hvornår er du ikke professionel? Men nogle gange så er succeskriteriet, at du har givet noget af dig selv, og at de kan mærke dig. At det ikke er noget, du påtager dig, fordi det er et job. Det er i virkeligheden nøglen. At man hele tiden lytter til dem, at man ikke altid distancerer sig. (Medarbejder, døgninstitution) Nogle medarbejdere beskriver også, hvordan engagement i de små hverdagssituationer, som børnene befinder sig i, kan give adgang til at udvikle relationen mellem barnet og den voksne. Eksempelvis beskriver en medarbejder, hvordan han indimellem går med barnet ud, når barnet skal ryge en cigaret, da det giver mulighed for at snakke med barnet under mere uformelle omstændigheder. En anden medarbejder beskriver, hvordan hun tager sig ekstra tid til at sige godnat til børnene, da det ofte er ved sengetid, at børnene har ro og et ekstra behov for at snakke.

9 9 Det er ifølge både børn og medarbejdere afgørende for relationen, at barnet oplever, at medarbejderne involverer sig ud over sit arbejde, og også giver noget af sig selv i relationen. Det er dog noget, som ifølge medarbejderne er vanskeligt at leve op til, og det italesættes som en hårfin grænse i forhold til, hvor meget, og hvordan, man som medarbejdere skal involvere sig. Regler og retningslinjer påvirker relationen negativt De regler og retningslinjer, som medarbejderne er underlagt i deres arbejde, kan besværliggøre relationen mellem barn og voksen. Eksempelvis beskriver flere børn i interviewene, at regler, rammer og strukturer på anbringelsesstedet giver indtryk af, at de voksnes relation til børnene udelukkende er professionel. Et barn fortæller, at hun ikke har lyst til at tale med de voksne, da hun oplever, at alt bliver skrevet ned: Jeg føler bare, at man godt kan mærke, at det er deres arbejde. Også bare efter jeg fik at vide, at alt hvad man sagde, blev skrevet ned. Hvis man nu har åbnet sig op for en voksen, hvis man var ked af det en dag. En af de voksne tog computeren med, og viste mig, at alt var skrevet ned. De havde sådan en graf for, hvordan min skolegang gik og alt muligt i forhold til mit privatliv. (Barn, 17 år, opholdssted) H Å N D H Æ V E L S E A F R E G L E R O G R E T- N I N G S L I N J E R G Ø R R E L A T I O N E N P R O F E S S I O N E L I forlængelse heraf nævner flere af børnene, at de har en god relation til vikarerne på anbringelsesstedet. Børnene oplever, at vikarerne ikke er kedelige lige som de andre medarbejdere og, at de ikke håndhæver reglerne i lige så høj grad som de fastansatte: De unge praktikanter er bedre end de andre, for de er ikke inde i alle de systemer. De er søde og flinke, men de gamle og de ældre der er ansat, de er så sure, at det er sindssygt. Man bliver overdænget konstant, og der bliver stillet dumme spørgsmål. Også selvom man er 16 eller 20 år, så behandler de én som et lille barn. (Barn, 16 år, opholdssted) Det kan være vanskeligt for medarbejderne at komme ud over det professionelle i relationen til børnene, da medarbejderne har nogle regler og retningslinjer, de skal følge i deres arbejde med børnene. Vikarerne har en anden rolle i forhold til barnet sammenlignet med de faste medarbejdere. Derfor kan det for nogle børn være nemmere at få oplevelsen af en relation, der ligger ud over det professionelle, til vikarerne.

10 10 KONTINUITET BLANDT DE VOKSNE ER VIGTIGT FOR RELATIONEN Interviewene med børn og medarbejdere viser også, at det er vigtigt for den positive relation mellem børnene og de voksne, at medarbejderne ikke udskiftes hyppigt, og at medarbejderne er til stede på anbringelsesstedet ofte. Manglende kontinuitet blandt medarbejderne udvisker relationerne Flere børn fortæller, at der går lang tid mellem vagterne for medarbejderne, hvilket kan besværliggøre relationen til de voksne. I forlængelse heraf lægger flere børn vægt på de længerevarende relationer, når de skal beskrive positive relationer til voksne på deres anbringelsessted. Børnene oplever, at de har den tætteste relation til de voksne, som de har kendt i længst tid. Enkelte børn beskriver også, hvordan deres tætte voksenrelationer har været på anbringelsesstedet i al den tid barnet har været anbragt, og hvordan det skaber en tryghed hos barnet, at den voksne har fulgt barnet fra det ankom. Et barn beskriver relationen til sin kontaktperson: Vi er lidt tættere, da hun har været her fra starten af, og kender lidt mere til mig. Hun har altid været her. Hun kan også mærke på mig, hvis der er noget. (Barn, 17 år, døgninstitution) Dette billede bliver forstærket af beskrivelser af, hvordan manglende kontinuitet blandt de voksne på stedet går ud over børnenes relation til de voksne: Man har nogle overfladiske forhold til dem, fordi der er så mange nye hver dag Det er mere det, at det skifter hver dag, og at man aldrig ved, hvilken voksen det nu er. Det gør også, at man har nogle meget overfladiske forhold til dem, fordi der er så mange nye hver dag. Jeg synes, der er rigtig mange voksne, man skal forholde sig til. (Barn, 17 år, opholdssted) Medarbejderne oplever også, at kontinuiteten i voksenrelationer er vigtige for børnenes trivsel. En medarbejder forklarer, at kontinuitet er afgørende for relationsarbejdet: Hvis der er uro eller stor udskiftning i personalegruppen, så bliver relationsarbejdet udvisket Det er også vigtigt, at der er nærværende voksne tilstede og, at vi er lidt kontinuerlige omkring børnene. Det synes jeg har en stor effekt. Hvis der er uro eller stor udskiftning i personalegruppen, eller hvis den primære kontaktperson ikke er til stede, så bliver relationsarbejdet, som vi laver, udvisket. (Medarbejder, døgninstitution)

11 11 Flere nye medarbejdere på døgninstitutioner end opholdssteder Antallet af personer børnene skal forholde sig til, har betydning for det enkelte barn. I spørgeskemaet til ledere på døgninstitutioner og opholdssteder har vi blandt andet spurgt, hvor mange nye medarbejdere de har ansat siden januar Dette giver en indikation af, hvor mange nye voksne, børnene potentielt skal forholde sig til på deres anbringelsessted inden for en relativ kort tidsperiode. Spørgeskemaresultaterne viser ikke en nævneværdig forskel i den gennemsnitlige andel af nye medarbejdere for henholdsvis opholdssteder og døgninstitutioner, når vi sammenholder med antallet af medarbejdere i alt (18 procent nye medarbejdere for opholdssteder og 17 procent for døgninstitutioner). B Ø R N P Å D Ø G N - I N S T I T U T I O N E R S K A L F O R H O L D E S I G T I L F L E R E N Y E V O K S N E Ser vi mere specifikt på antallet af nye medarbejdere på døgninstitutioner og opholdssteder, viser det sig dog, at majoriteten af opholdssteder har få nyansatte siden januar Blandt opholdssteder har 18 procent ingen nye medarbejdere, og 19 procent har en enkelt ny medarbejder. For døgninstitutioner har ni procent ingen nye medarbejdere, og 12 procent én ny medarbejder. Det er samtidig bemærkelsesværdigt, at 19 procent af døgninstitutionerne, i forhold til ni procent af opholdsstederne, har ansat over 10 nye medarbejdere i perioden, se figur 3.3.

12 Procent 12 FIGUR 0.3 HVOR MANGE NYE MEDARBEJDERE HAR I ANSAT SIDEN JANUAR 2018? Antal nye medarbejdere Opholdssteder Døgninstitutioner Note: Tallene i figuren er baseret på besvarelser fra 196 opholdssteder og 123 døgninstitutioner. På grund af afrunding summer andelene ikke præcist til 100 procent. Nye medarbejdere er defineret som medarbejdere ansat i peroden januar 2018 til start april 2019, og som til daglig er i kontakt med børn og unge på anbringelsesstedet. Kilde: Data fra Ankestyrelsens spørgeskema til ledere på landets døgninstitutioner og opholdssteder. En del af forklaringen på forskellene i antal nyansatte medarbejdere blandt døgninstitutioner og opholdssteder skal findes i forskellen på anbringelsesstedernes størrelse. Døgninstitutioner er generelt set større end opholdssteder. Af data fra Ankestyrelsens spørgeskema fremgår det, at døgninstitutioner i gennemsnit har 42 medarbejdere pr. institution, mens opholdssteder i gennemsnit har 15 medarbejdere. Tager vi anbringelsesstedernes størrelse i betragtning, er der ikke en nævneværdig forskel på den gennemsnitlige andel af nye medarbejdere blandt små, mellemstore og store opholdssteder og døgninstitutioner. Der er heller ikke en nævneværdig forskel i forhold til den gennemsnitlige andel nye medarbejdere i forhold til opholdssteder og døgninstitutioner, se figur 3.5.

13 13 FIGUR 0.4 GENNEMSNITLIG ANDEL NYE MEDARBEJDERE FORDELT PÅ ANBRINGELSESSTE- DETS STØRRELSE Små (0-20 pladser) Mellem (21-40 pladser) Store (41+ pladser) Gennemsnitlig andel nye medarbejdere i forhold til stedets totale antal medarbejdere Opholdssted Døgninstitution Note: Tallene i figuren er baseret på besvarelser fra 196 opholdssteder og 123 døgninstitutioner. Størrelsesopdelingen er baseret på følgende fordeling af anbringelsessteder: Små (62 døgninstitutioner, 157 opholdssteder), Mellem (39 døgninstitutioner, 29 opholdssteder), Store (22 døgninstitutioner, 10 opholdssteder). Nye medarbejdere er defineret som medarbejdere ansat siden januar 2018, og som til daglig er i kontakt med børn og unge på anbringelsesstedet. Kilde: Data fra Ankestyrelsens spørgeskema til ledere på landets døgninstitutioner og opholdssteder. Grunden til at det fortsat er relevant at se på antallet af nye medarbejdere, skyldes, at børnene på døgninstitutioner, blandt andet grundet stedernes størrelse, skal forholde sig til flere medarbejdere og ikke mindst flere nye medarbejdere. De mange både voksne og nye voksne kan påvirke relationen mellem barnet og den voksne negativt. Én mulig forklaring på, at børn på opholdssteder, i højere grad end børn på døgninstitutioner, oplever, at de voksne holder af dem, er, at børn på døgninstitutioner i højere grad bliver konfronteret med flere og nye medarbejdere. Større udfordring for døgninstitutioner at fastholde kvalificerede medarbejdere Ser vi på, i hvor høj grad lederne af landets døgninstitutioner og opholdssteder oplever, at det er nemt at fastholde kvalificerede medarbejdere, viser resultaterne, at ledere af opholdssteder, i højere grad end på døgninstitutioner, oplever, at det er nemt at fastholde kvalificerede medarbejdere, se tabel 3.2.

14 14 TABEL 0.2 ER DET NEMT AT FASTHOLDE KVALIFICEREDE MEDARBEJDERE? Døgninstitutioner Opholdssteder I høj grad I nogen grad I ringe grad 2 1 Slet ikke 1 1 Total Note: Tallene i figuren er baseret på besvarelser fra 196 opholdssteder og 123 døgninstitutioner. Tallene i tabellen er angivet i procent. Kilde: Data fra Ankestyrelsens spørgeskema til ledere på landets døgninstitutioner og opholdssteder. Bemærkninger i spørgeskemaet fra ledere på både døgninstitutioner og opholdssteder peger på en række udfordringer i forhold til at fastholde kvalificerede medarbejdere. UDFORDRINGER I FORHOLD TIL AT FASTHOLDE MEDARBEJDERE Vanskeligt at ansætte medarbejdere, der er robuste både fysisk og psykisk, så de kan håndtere at være ansat på et anbringelsessted Vanskeligt at fastholde medarbejdere grundet skiftende arbejdstider, og weekend/natte arbejde Vanskeligt at fastholde medarbejdere grundet lønninger At opholdssteder i højere grad end døgninstitutioner oplever, at det er nemmere at fastholde personale, kan tyde på, at døgninstitutioner står over for en lidt større udfordring end opholdssteder i forhold til at skabe kontinuitet blandt medarbejderne.

Generel trivsel på anbringelsesstedet

Generel trivsel på anbringelsesstedet 1 Generel trivsel på anbringelsesstedet Af Trivselsundersøgelsen fremgår det, at der i forhold til flere parametre er en forskel i trivslen blandt børn anbragt på hen vurderer børn, der er anbragt på døgninstitutioner,

Læs mere

Venner. SFI (2017): Anbragte børn og unges trivsel 2016.

Venner. SFI (2017): Anbragte børn og unges trivsel 2016. 1 Venner Et netværk af nære relationer er afgørende for et barns trivsel. De nære relationer består ikke kun af familie, men generelt af personer der gør en forskel i barnets liv. Anerkendelse gennem de

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge

Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 415 Offentligt Sagsnr. 2018-2515 Doknr. 566281 Dato 15-05-2018 Analyse af kontinuitet i anbringelser af børn og unge

Læs mere

5-åriges trivsel i fællesskaber Evaluering af målsætningen om inklusion Dagtilbudsområdet 2014

5-åriges trivsel i fællesskaber Evaluering af målsætningen om inklusion Dagtilbudsområdet 2014 5-åriges trivsel i fællesskaber Evaluering af målsætningen om inklusion Dagtilbudsområdet 2014 Evalueringen består af en analyse af spørgeskemabesvarelser fra 45 børn i Varde Kommunes dagtilbud, omhandlende

Læs mere

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel

Børnerapport 3 Juni 2007. Opdragelse 2007. En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Børnerapport 3 Juni 2007 Opdragelse 2007 En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Kære medlem af Børne- og Ungepanelet Her er den tredje børnerapport fra Børnerådet til dig. Rapporten handler

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse

Spørgeskemaundersøgelse Spørgeskemaundersøgelse Faxe Kommunes alkoholpolitik/- retningslinje og samtalen om alkohol Jeg er stolt over at arbejde i en kommune, der sætter så målrettet ind på implementeringen af alkoholpolitikken/retningslinjen.

Læs mere

Børn og unge er eksperter i eget liv

Børn og unge er eksperter i eget liv Børn og unge er eksperter i eget liv NBK Stockholm 14. september 2012 Trine Nyby, Chefkonsulent Flemming Schultz, Kommunikationschef Børnerådets undersøgelse blandt anbragte børn & unge Udspringer af viden

Læs mere

BRK 2014. Sådan læses rapporten

BRK 2014. Sådan læses rapporten BRK 2014 Denne rapport sammenfatter resultaterne af BRK's trivselsmåling. Den omfatter BRK's standardspørgeskema om trivsel og psykisk arbejdsmiljø. Respondenter: 3203 Nogen svar: 29 Gennemført: 2500 Procent:

Læs mere

Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd

Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd Nyt fællesskab udfordringer for trivsel og risikoadfærd Målet er. At skabe gode vilkår i et godt netværk Med masser af Trivsel, tryghed, læring og socialt fællesskab Jeres børn mener: 1. ALLE synes det

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften

Fokusgruppeinterview. Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften Fokusgruppeinterview Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften 28.juni 2012 Tilsynet er udført af: Anette Lund og Tina Knop FFA Familie, Forebyggelse & Anbringelse (erhvervsdrivende fond) Kongevejen 47 3480

Læs mere

Mentorfamilier styrker anbragte børns relationer og familienetværk

Mentorfamilier styrker anbragte børns relationer og familienetværk Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del Bilag 168 Offentligt Mentorfamilier styrker anbragte børns relationer og familienetværk Oktober 2016 1 1. Sammenfatning Flere børn i plejefamilie

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er.

Det er derfor vigtigt, at du som forælder er i stand til at rumme barnets reaktioner uanset hvor lettet eller ked af det, du selv er. Børn og skilsmisse Uddrag fra Børns vilkår Bruddet Som forældre skal I fortælle barnet om skilsmissen sammen. Det er bedst, hvis I kan fortælle barnet om skilsmissen sammen. Barnet har brug for at høre,

Læs mere

Ankestyrelsens undeersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Sammenfatning af hoveddresultater september 2014

Ankestyrelsens undeersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Sammenfatning af hoveddresultater september 2014 Ankestyrelsens undersøgelse af Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner Sammenfatning af hovedresultater september 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1 Samarbejdet mellem plejefamilier og kommuner sammenfatning

Læs mere

Resultaterne fra KL s undersøgelse af ITinfrastrukturen

Resultaterne fra KL s undersøgelse af ITinfrastrukturen Resultaterne fra KL s undersøgelse af ITinfrastrukturen på Nordby Skole. Indholdsfortegnelse 1. Baggrund og formål med undersøgelsen 3 2. Tilfredsheden med de trådløse netværket på Nordby Skole 4 2.1 Tilfredsheden

Læs mere

TELEDIALOG MED ANBRAGTE BØRN OG UNGE I HERNING KOMMUNE Opsamling af erfaringer og inspiration til videre brug

TELEDIALOG MED ANBRAGTE BØRN OG UNGE I HERNING KOMMUNE Opsamling af erfaringer og inspiration til videre brug TELEDIALOG MED ANBRAGTE BØRN OG UNGE I HERNING KOMMUNE Opsamling af erfaringer og inspiration til videre brug Hvad betyder Teledialog? Teledialog betyder, at man supplerer dialogen med anbragte børn og

Læs mere

Trivselsundersøgelse BRK 2016

Trivselsundersøgelse BRK 2016 Trivselsundersøgelse BRK 2016 Denne rapport sammenfatter resultaterne af BRK's trivselsmåling. Den omfatter BRK's standardspørgeskema 20,38% 1,66% 77,96% Distribueret Nogen svar Gennemført Respondenter:

Læs mere

TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN. Notat til: Syddjurs Kommune

TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN. Notat til: Syddjurs Kommune TILFREDSHEDSMÅLING PÅ SØHUSPARKEN Notat til: Syddjurs Kommune Marts 2017 INDHOLD 1. Indledning 2 2. Metode og aktiviteter 3 2.1 Dataindsamling 3 2.2 Konstruktion af spørgeskema og interviewguide 3 3. Resultater

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn 2013.

Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn 2013. Tilsynsrapport for uanmeldt tilsyn 2013. Opholdsstedets navn: Skovbærgården Dato for tilsynet: Torsdag den 10. oktober 2013 kl. 15 til 17 Opholdsstedet repræsenteret ved: Leder Hans Flink, samt 2 medarbejdere

Læs mere

Trivselsundersøgelse, maj 2019.

Trivselsundersøgelse, maj 2019. Trivselsundersøgelse, maj 2019. Vi har i løbet af maj måned 2019 gennemført en trivselsundersøgelse blandt eleverne på Stenhus Kostskole. Formålet med undersøgelsen er at give et billede af, hvordan eleverne

Læs mere

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER

BØRNEINDBLIK 6/14 STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER BØRNEINDBLIK 6/14 ANALYSENOTAT FRA BØRNERÅDET NR. 6/2014 1. ÅRGANG 15. SEPTEMBER 2014 ANALYSE: 13-ÅRIGES SYN PÅ FORÆLDRE STRESSEDE FORÆLDRE SKÆLDER UD OG RÅBER Mange 13-årige oplever stressede forældre,

Læs mere

Evalueringsnotat. Værktøj til systematisk tidlig opsporing af kronisk sygdom hos mennesker med psykiske lidelser på botilbud

Evalueringsnotat. Værktøj til systematisk tidlig opsporing af kronisk sygdom hos mennesker med psykiske lidelser på botilbud Evalueringsnotat Værktøj til systematisk tidlig opsporing af kronisk sygdom hos mennesker med psykiske lidelser på botilbud Udarbejdet juni 2018 af partner Andreas Lindemann, Promentum A/S, for INDHOLD

Læs mere

Udsatte børn og unges trivsel anno 2016

Udsatte børn og unges trivsel anno 2016 Udsatte børn og unges trivsel anno 2016 Mette Lausten SFI Det Nationale Forskningscenter for Velfærd mel@sfi.dk Inspirationsmøde om en tidligere forebyggende indsats for udsatte børn og unge Pr. 31. december

Læs mere

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdi: I forhold til børnene: I forhold til forældrene: I forhold til kollegerne: Åbenhed Vi lytter til hvad børnene

Læs mere

Gladsaxe Kommune. Brugertilfredshedsundersøgelse på handicap- og psykiatriområdet. Pilotprojekt om sammenlignelige brugertilfredshedsundersøgelser

Gladsaxe Kommune. Brugertilfredshedsundersøgelse på handicap- og psykiatriområdet. Pilotprojekt om sammenlignelige brugertilfredshedsundersøgelser Gladsaxe Kommune Brugertilfredshedsundersøgelse på handicap- og psykiatriområdet Pilotprojekt om sammenlignelige brugertilfredshedsundersøgelser Maj 2010-1 - Indholdsfortegnelse (side 1 af 2) 1. Indledning

Læs mere

Kortlægning af nyankomne og unge grønlændere i Aalborg i perioden 1.1.2008 31.12.2008

Kortlægning af nyankomne og unge grønlændere i Aalborg i perioden 1.1.2008 31.12.2008 Kortlægning af nyankomne og unge grønlændere i Aalborg i perioden 1.1.2008 31.12.2008 En undersøgelse foretaget af Brobyggerselskabet De udstødte ved CMU i Aalborg kommune, perioden 1.1.2008 31.12.2008

Læs mere

Lidt mere end halvdelen 53% af forældrene vurderer, at deres børn har konflikter i skolen. Et tal, der er faldt en smule de sidste par år.

Lidt mere end halvdelen 53% af forældrene vurderer, at deres børn har konflikter i skolen. Et tal, der er faldt en smule de sidste par år. Side 1 af 17 Flere børn med autisme går ikke i skole Så simpel er konklusionen på Landsforeningen Autismes inklusionsundersøgelse. Hele 35 % af børn med autisme går på nuværende tidspunkt ikke i skole

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013

TRIVSELSUNDERSØGELSEN 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE TRIVSELSUNDERSØGELSEN 0 SOCIALFORVALTNINGEN SVARPROCENT: 9% (8/99) 0 INDHOLD Introduktion Information om undersøgelsen 8 Indsatsområder Job og organisering, Indflydelse, Nærmeste leder,

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 91,3%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 91,3% Specialtilbud beelser: 21 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 21 Svarprocent: 91,3% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I april og maj 21 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse i. Denne rapport

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Kortlægning af seksuelle krænkelser. Dansk Journalistforbund

Kortlægning af seksuelle krænkelser. Dansk Journalistforbund Kortlægning af seksuelle krænkelser Dansk Journalistforbund Udarbejdet af: Flemming Pedersen og Søren Vejlstrup Grove Marts 2018 KORTLÆGNING AF SEKSUELLE KRÆNKELSER Udarbejdet af: Flemming Pedersen og

Læs mere

Antal besvarelser: Svarprocent: 74 Haderslev Kommune Medarbejder. Colourbox.com

Antal besvarelser: Svarprocent: 74 Haderslev Kommune Medarbejder. Colourbox.com Antal besvarelser: 2.840 Svarprocent: 74 Haderslev Kommune Medarbejder Colourbox.com RESULTATER PÅ HOVEDOMRÅDER 01 Nedenfor fremgår resultatet af trivselsundersøgelsens hovedområder. Hvert hovedområde

Læs mere

Trivselsmåling GS1 Denmark

Trivselsmåling GS1 Denmark Analyse og Rådgivning til det Gode Arbejdsliv Trivselsmåling GS1 Denmark November 2016 ARGA survey www.argasurvey.dk - info@argasurvey.dk - Hjortholms Allé 38, 2400 København NV 26 14 65 89 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark (Uddybelse af folderen kan læses i den pædagogiske læreplan) Udarbejdet 2017 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal

Læs mere

RESULTATRAPPORT TRIVSEL FOR ALLE TRIVSELSUNDERSØGELSE Antal besvarelser: Svarprocent: 89% Folke- og Specialskoler, Leder: Rikke Reiter

RESULTATRAPPORT TRIVSEL FOR ALLE TRIVSELSUNDERSØGELSE Antal besvarelser: Svarprocent: 89% Folke- og Specialskoler, Leder: Rikke Reiter Folke- og Specialskoler, Leder: R Reiter Antal besvarelser:.5 Svarprocent: 89% RESULTATRAPPORT MAJ 3. AUGUST - 22. SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER SPØRGESKEMA RAPPORT TRIVSEL Ledere tjekker data Alle besvarer

Læs mere

UNDERSØGELSE AF METTE DALGAARD OG HANNE JAKOBSEN VÆRD SET ALLE FOTOS: MODELFOTOS, BAM

UNDERSØGELSE AF METTE DALGAARD OG HANNE JAKOBSEN VÆRD SET ALLE FOTOS: MODELFOTOS, BAM UNDERSØGELSE AF METTE DALGAARD OG HANNE JAKOBSEN VÆRD SET ALLE FOTOS: MODELFOTOS, BAM 12 PSYKOLOG NYT Nr. 16. 2004 IER FRA BØRNEHØJDE Et værdiprojekt på Frederiksholm Akutinstitution har forsøgt at fokusere

Læs mere

Samarbejdet i ledergruppen

Samarbejdet i ledergruppen Samarbejdet i ledergruppen Lederne Januar 16 Indledning Undersøgelsen belyser: Hvad der kendetegner ledergruppen og samarbejdet i ledergruppen Hyppigheden af uenighed i ledergruppen og årsagerne til uenighed

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen Tandplejen. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit:

Rapport - Trivselsundersøgelsen Tandplejen. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit: Rapport - Trivselsundersøgelsen 212 - Tandplejen Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø, eventuelt

Læs mere

TRIVSELSUNDERSØGELSE

TRIVSELSUNDERSØGELSE TRIVSELSUNDERSØGELSE Designskolen Kolding 2018 Forfattere: Malene Skov Dinesen og Lars Dinesen, Ineva ApS Udgivelsesår: 2018 Side 0 af 20 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDENDE BEMÆRKNINGER... 2 ARBEJDSGLÆDE,

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

Pårørendeundersøgelse Familieplejen 2012

Pårørendeundersøgelse Familieplejen 2012 Pårørendeundersøgelse Familieplejen 2012 Aarhus Kommune CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling www.cfk.rm.dk Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Sammenfatning 3. Spørgeskemaet 4. Overordnede resultater

Læs mere

Total Er du... Procent Antal Dreng 89% 50 Pige 11% 6 Total 100% 56

Total Er du... Procent Antal Dreng 89% 50 Pige 11% 6 Total 100% 56 Er du... Dreng 89% 50 Pige 11% 6 100% 56 Hvilket klassetrin går du på? 4 25% 14 5 13% 7 6 18% 10 7 9% 5 8 21% 12 9 14% 8 100% 56 Hvor tilfreds er du samlet set med din skole? Meget tilfreds 23% 8 Tilfreds

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 93,6%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 93,6% Område Grenåvej Vest Skoler beelser: 147 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 218 Svarprocent: 93,6% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I april og maj 218 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse

Læs mere

MIG SELV MIG SELV MIG SELV MIG SELV

MIG SELV MIG SELV MIG SELV MIG SELV MIG SELV Selvdisciplin: Jeg kan holde fokus på det, der skal gøres, og bliver ikke afledt af andet, der kunne være sjovere at lave Jeg kan sætte mål, lægge en plan og gennemføre den Jeg kan holde fokus,

Læs mere

Haderslev Kommune Voksen og Sundhedsservice Medarbejder. Antal besvarelser: Svarprocent: 73. Colourbox.com

Haderslev Kommune Voksen og Sundhedsservice Medarbejder. Antal besvarelser: Svarprocent: 73. Colourbox.com Haderslev Kommune Antal besvarelser: 1.013 Svarprocent: 73 Colourbox.com RESULTATER PÅ HOVEDOMRÅDER 01 Nedenfor fremgår resultatet af trivselsundersøgelsens hovedområder. Hvert hovedområde er sammensat

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen Arresø Skole. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit:

Rapport - Trivselsundersøgelsen Arresø Skole. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit: Rapport - Trivselsundersøgelsen 12 - Arresø Skole Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø, eventuelt

Læs mere

Haderslev Kommune Børne- og Familieservice Medarbejder. Antal besvarelser: Svarprocent: 73. Colourbox.com

Haderslev Kommune Børne- og Familieservice Medarbejder. Antal besvarelser: Svarprocent: 73. Colourbox.com Antal besvarelser: 1.261 Svarprocent: 73 Colourbox.com RESULTATER PÅ HOVEDOMRÅDER 01 Nedenfor fremgår resultatet af trivselsundersøgelsens hovedområder. Hvert hovedområde er sammensat af flere enkeltspørgsmål,

Læs mere

Vejledning om retningslinjer for trivselsmålinger

Vejledning om retningslinjer for trivselsmålinger Inspirationsnotat nr. 17 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 1. oktober 2010 Vejledning om retningslinjer for trivselsmålinger Det kræver gode retningslinjer at lave ordentlige trivselsmålinger på kommunens

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema

Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema Ref.nr.: Børn og Unge Trivselsundersøgelse 2015 Spørgeskema TRIVSELSUNDERSØGELSE 2015 2 PSYKISK ARBEJDSMILJØ De følgende spørgsmål handler om psykisk arbejdsmiljø, tilfredshed og trivsel i arbejdet. Nogle

Læs mere

UNDERVISNINGSMILJØ EVALUERING 2015 UNDERVISNINGSMILJØ ǀ EVALUERING 2015 ǀ PILEHAVESKOLEN

UNDERVISNINGSMILJØ EVALUERING 2015 UNDERVISNINGSMILJØ ǀ EVALUERING 2015 ǀ PILEHAVESKOLEN 1 UNDERVISNINGSMILJØ EVALUERING 2015 2 SVARPROCENTER 3 METODE 3 1. LIDT OM DIN KLASSE 4 2. KLASSEN OG KAMMERATERNE - MOBNING 8 3. LIDT OM DIN KLASSELÆRER 10 4. TIMERNE OG UNDERVISNINGEN 13 5. RAMMER KLASSELOKALET

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 3,3%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 3,3% beelser: 7 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 217 Svarprocent: 3,3% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I januar og februar 217 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse i. Denne rapport viser resultaterne

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Jeg var mor for min egen mor

Jeg var mor for min egen mor Jeg var mor for min egen mor er 25 år gammel, og har været anbragt siden hun var 7 år. I dag er hun ved at tage en erhvervsgrunduddannelse. Læs hendes historie herunder. Før i tiden var jeg meget stille.

Læs mere

Tilrettelagt leg med børnemøder

Tilrettelagt leg med børnemøder 98 Tilrettelagt leg med børnemøder Beskrevet med input fra pædagogerne Jane Leimbeck og Inge Nørgaard, Hald Ege børnehave, Viborg Kommune BAGGRUND Kort om metoden Tilrettelagt leg med børnemøder styrker

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne

Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne Det siger FOA-medlemmer om sociale aktiviteter med kollegerne FOA Kampagne og Analyse Juni 2012 FOA har i perioden fra 1.-12. juni 2012 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,8%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,8% beelser: 744 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,8% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

Interview med eleven Cathrine I = interviewer (Anders), C = informant (Cathrine)

Interview med eleven Cathrine I = interviewer (Anders), C = informant (Cathrine) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 Ja, mit det navn det er selvfølgelig Anders, og du hedder? athrine. Yes. Og du går i? 3.e. 3.e. Og lige nu har crossfit.

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen Plejecentret Halsnæs

Rapport - Trivselsundersøgelsen Plejecentret Halsnæs Rapport - Trivselsundersøgelsen 1 - Plejecentret Halsnæs Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø,

Læs mere

AARHUS KOMMUNE, SUNDHED OG OMSORG

AARHUS KOMMUNE, SUNDHED OG OMSORG AARHUS KOMMUNE, SUNDHED OG OMSORG TRIVSELSUNDERSØGELSE 2012 AARHUS KOMMUNE, SUNDHED OG OMSORG SAMLET KONKLUSION RESUME: SAMLET KONKLUSION 3518 svar giver en svarprocent på 75% - dog forskel på tværs af

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,5%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,5% beelser: 785 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,5% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,8%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,8% beelser: 559 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 217 Svarprocent: 86,8% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I januar og februar 217 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 87,9%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 87,9% beelser: ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 87,9% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,2%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,2% beelser: 417 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,2% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 93,3%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 93,3% beelser: 597 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 93,3% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,6%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,6% beelser: 757 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 86,6% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 89,9%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 89,9% beelser: 599 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 89,9% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 46,4%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 46,4% beelser: ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 207 Svarprocent: 46,4% OM RAPPORTEN 0 OM RAPPORTEN I januar og februar 207 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-0. klasse i. Denne rapport viser resultaterne

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen Børnehuset Kregme

Rapport - Trivselsundersøgelsen Børnehuset Kregme Rapport - Trivselsundersøgelsen 212 - Børnehuset Kregme Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø,

Læs mere

NOTAT Sygeplejerskernes oplevelse af arbejdstilrettelæggelse

NOTAT Sygeplejerskernes oplevelse af arbejdstilrettelæggelse Louise Kryspin Sørensen September 2016 NOTAT Sygeplejerskernes oplevelse af arbejdstilrettelæggelse DSR har i foråret 2015 indhentet data om sygeplejerskers psykiske arbejdsmiljø og helbred (SATH). I denne

Læs mere

1 Det er muligt at have flere typer af handicap. Procenterne summerer derfor ikke til 100.

1 Det er muligt at have flere typer af handicap. Procenterne summerer derfor ikke til 100. Formålet med dette notat er at undersøge, i hvilket omfang og i hvilke situationer, mennesker med handicap oplever, at de bliver diskrimineret. Notatet er baseret på SFI s spørgeskemaundersøgelse SHILD

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,2%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,2% Business college beelser: ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 88,2% Business college OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10.

Læs mere

Side 1. Værd at vide om...

Side 1. Værd at vide om... Side 1 Værd at vide om... ... dit arbejde i hjemmeplejen Forbindelsesvej 12. 2. sal 2100 København Ø Telefon +45 38 38 00 00 - www.competencehouse.dk Værd at vide om forebyggelse af konflikter i trekantssamarbejdet

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 95%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 95% beelser: ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 95% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser resultaterne

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 65,1%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 65,1% beelser: ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 65,1% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 94,8%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 94,8% beelser: 145 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 94,8% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen Børnehuset Baggersvej

Rapport - Trivselsundersøgelsen Børnehuset Baggersvej Rapport - Trivselsundersøgelsen 212 - Børnehuset Baggersvej Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø,

Læs mere

Faglig kritik og sparring

Faglig kritik og sparring 15. august 2019 Faglig kritik og sparring Næsten hvert tredje medlem får aldrig faglig kritik for deres arbejde af deres leder, og 40 procent af medlemmerne får sjældent den nødvendige ros og anerkendelse

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering 2016

Undervisningsmiljøvurdering 2016 Undervisningsmiljøvurdering 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 1.1 Formål... 3 1.2 Metode... 3 1.2.1 Dataindsamling... 4 2. Analyse af spørgeskemaundersøgelsen... 4 2.1. Generel tilfredshed...

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen Frederiksværk Skole

Rapport - Trivselsundersøgelsen Frederiksværk Skole Rapport - Trivselsundersøgelsen - Frederiksværk Skole Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø,

Læs mere

Resultaterne fra KL s undersøgelse af ITinfrastrukturen Kommune

Resultaterne fra KL s undersøgelse af ITinfrastrukturen Kommune Resultaterne fra KL s undersøgelse af ITinfrastrukturen på skolerne i Frederikssund Kommune KL s analyse af IT-infrastruktur i folkeskolen 2016 2 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund og formål med undersøgelsen

Læs mere

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret

BILAGSRAPPORT. U Team 1- Hvinningdalskolen Silkeborg Kommune. Termometeret BILAGSRAPPORT U Team 1- Hvinningdalskolen Termometeret Læsevejledning en viser elevernes samlede beelser af de enkelte spørgsmål, som indgår i undersøgelsen. Rapporten viser elevernes gennemsnitlige fordeling

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 63,6%

FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 63,6% beelser: 419 FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 6% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til Meget utilfreds. Beelser i kategorien Ved

Læs mere

Evaluering af Ungeindsats Himmerland Konklusioner og anbefalinger til Mariagerfjord,

Evaluering af Ungeindsats Himmerland Konklusioner og anbefalinger til Mariagerfjord, Evaluering af Ungeindsats Himmerland Konklusioner og anbefalinger til Mariagerfjord, december 2014 Cabi har evalueret Ungeindsats Himmerland. Dette notat opsummerer og målretter konklusioner og anbefalinger

Læs mere

Greve Kommune Forældretilfredshed Tune Skole

Greve Kommune Forældretilfredshed Tune Skole Greve Kommune Forældretilfredshed Tune Skole Undersøgelse af forældres tilfredshed omkring Tillid til skolen Kontakt i skole-hjemsamarbejdet Forældrenes engagement Forældremøder og skole-hjemsamtaler Skolebestyrelsen

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 28%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 28% beelser: 40 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2017 Svarprocent: 28% OM RAPPORTEN 01 OM RAPPORTEN I januar og februar 2017 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i 0-10. klasse i. Denne rapport viser

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 85,4%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 85,4% Område Grenåvej Vest Skoler beelser: 554 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 218 Svarprocent: 85,4% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I april og maj 218 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i. klasse i.

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 91,5%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 91,5% Område Oddervej Skoler beelser: 614 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 218 Svarprocent: 91,5% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I april og maj 218 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse i. Denne

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 83,6%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 83,6% Område Viborgvej Skoler beelser: 513 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 218 Svarprocent: 83,6% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I april og maj 218 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i -1. klasse i. Denne

Læs mere

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 88,3%

ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 2018 Svarprocent: 88,3% Område Grenåvej Vest Skoler beelser: 573 ELEVTRIVSELSMÅLINGEN 218 Svarprocent: 88,3% OM RAPPORTEN 1 OM RAPPORTEN I april og maj 218 gennemførte Elevtrivselsmålingen blandt samtlige elever i. klasse i.

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 60,4%

FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 60,4% beelser: 58 FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 60,4% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til Meget utilfreds. Beelser i kategorien Ved

Læs mere

Bilag 1 Sammenligning mellem den nationale trivselsmåling og Københavnerbarometret

Bilag 1 Sammenligning mellem den nationale trivselsmåling og Københavnerbarometret KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy Bilag 1 Sammenligning mellem den nationale trivselsmåling og Københavnerbarometret Dette notat sammenligner den nationale trivselsmåling

Læs mere

FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 67,8%

FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 67,8% beelser: 681 FORÆLDRETILFREDSHED 2015 Svarprocent: 67,8% LÆSEVEJLEDNING 01 I rapporten vises fordelingen på de enkelte kategorier, som går fra Meget tilfreds til Meget utilfreds. Beelser i kategorien Ved

Læs mere

DAGPLEJEN SOM TILBUD TIL BØRN I SOCIALT UD- SATTE POSITIONER

DAGPLEJEN SOM TILBUD TIL BØRN I SOCIALT UD- SATTE POSITIONER Til Fagforbundet Fag og Arbejde (FOA) Dokumenttype Rapport Dato Maj, 201 -[Valgfri DET 1 - If no optional KOMMUNALE text is needed then remember to delete PERSPEKTIV the fields.] [Tekst - If no optional

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen Plejecentret Løvdalen/Humlehaven

Rapport - Trivselsundersøgelsen Plejecentret Løvdalen/Humlehaven Rapport - Trivselsundersøgelsen - Plejecentret Løvdalen/Humlehaven Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø,

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere