Tysk økonomisk opsving på 2 procent i Nyt regelsæt for reverse charge. B2B Renewable Energies. Skærpet konkurrence

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tysk økonomisk opsving på 2 procent i 2010. Nyt regelsæt for reverse charge. B2B Renewable Energies. Skærpet konkurrence"

Transkript

1 Januar 2010 Deutsch Links Hjemmeside personer Tyske erhvervsnyheder Tysk økonomisk opsving på 2 procent i 2010 Finanskrisens effekt på tysk økonomi er nu blevet en realitet I 2009 faldt det tyske BNP med 5 procent, hvilket er den største tilbagegang siden 2. verdenskrig. Arrangementer 04. marts 2010 Members-for-members: Foredrag for personaleansvarlige med Catenon ApS Nyt regelsæt for reverse charge Nye EU regler for betaling af moms Reglerne, der trådte i kraft pr. 1. januar 2010, gælder for det såkaldte "reverse charge" for B2B ydelser. 25. marts 2010 Members-for-members: Your location is unique: Learn from Copenhagen Capacity and Wonderful Copenhagen what can Copenhagen do for you in terms of growth and positioning. B2B Renewable Energies Verdens største forretningsplatform for vedvarende energi Nu findes der en online forretnings- og informationsplatform for internationale virksomheder, der beskæftiger sig med vedvarende energi. Skærpet konkurrence Ny prispolitik undergraver markedet for genvinding Efter et år med den ændrede tyske emballageforordning er der kommet ikke færre end 8 nye konkurrerende indsamlingsselskaber til. En udenlandsk ekspert betaler 25 procent skat Ude i verden opfattes Danmark som et land med høj indkomstskat Højtlønnede internationale eksperter går en stor bue udenom Danmark ved tanken om den høje danske trækprocent på ca. 62 procent indtil april 2010 Electric-Vehicle-Event: 'Business-Models & Technology' med Sixt, Germany Trade and Invest og Invest in Denmark 23. september 2010 Oktoberfest: Det Tysk-Danske Handelskammer afholder Oktoberfest i København Yderligere informationer og tilmeldingsskemaer findes inden længe på vores hjemmeside. Yderligere arrangementer Abonnement Omadressering eller afbestilling af vores nyhedsbrev

2 Tjenesteydelsesdirektivet Bliver tjenesteydelser hen over grænsen nemmere? Pr. 28. december 2009 har EF-medlemsstaterne transformeret EFs tjenesteydelsesdirektiv 2006/123/EF i national lovgivning. PR-Service Handelskammeret tilbyder ny serviceydelse: PR-support til virksomheder. Det Tysk-Danske Handelskammers nye PR-Service henvender sig til virksomheder, der ønsker support i forbindelse med PR-arbejdet. Nyt om tysk skattelovgivning Ét regnskab er ikke længere tilstrækkeligt I mange år skulle en tysk virksomheds finansielle årsrapport stort set svare til den skattemæssige opgørelse. Ny gymnasieafdeling Den dansk-tyske Sankt Petri Skole opretter gymnasieafdeling Med klasserne 1. til 3.g er det muligt at aflægge en Deutsche Internationale Abiturprüfung. Undgå faldgruber på skiferien Informationer om skiulykker og deres juridiske konsekvenser Skisæsonen er nu allerede i fuld gang, og tusindvis af danskere rejser igen til Europas skiområder.

3 Tysk økonomisk opsving på 2 procent i 2010 Finanskrisens effekt på tysk økonomi er nu blevet en realitet I 2009 faldt det tyske BNP med 5 procent, hvilket er den største tilbagegang siden 2. verdenskrig. Især første kvartals nedtur var afgørende for sidste års resultat. Derimod viste de sidste tre kvartaler en økonomisk vækst. Det er specielt den tyske eksport, der styrtdykkede i starten af 2009, der har medvirket til sidste års negative resultat. Det førte til et samlet fald på 15 procent i tysk eksport i Eksporten til Danmark blev også ramt og er gået tilbage med 23 procent (ultimo oktober 2009). Andet halvår viste igen en stigning i produktionen og eksporten, som danske virksomheder også har profiteret af. Den tyske ledighed faldt i oktober imod al forventning for sjette måned i træk, med i sæsonkorrigerede tal og ligger forsat uændret på 8,1 procent. Især den nedsatte arbejdstid (Kurzarbeit) på en del arbejdspladser har medvirket positivt til den uændrede arbejdsløshed. Dog er situationen trods finanskrise bedre end i 2003, hvor antallet af arbejdsløse næsten nåede op på 5 millioner. Det er især en liberalisering af arbejdsmarkedet, der for tiden medfører til denne moderate udvikling. Udviklingen forventes dog at ændre sig igen, og de tyske handelskamre regner med at den årlige gennemsnitlige arbejdsløshed vil stige til 3,9 millioner i Reiner Perau Tlf.: De tyske handelskamre forudser en stigning i BNP på 2 procent i Den internationale handel og Tysklands konkurrenceevne vil være afgørende for et positivt resultat. Dog kan forbrugernes købsadfærd være en bombe under tysk økonomi i Faldet i BNP i 2009 vil have indvirkning på arbejdsløsheden i Tyskland, der samtidig fører til mindsket forbrug og stigende opsparinger i de tyske hjem. Det økonomiske opsving efter krisen kan gøre Tyskland til én af vinderne. På grund af den høje konkurrenceevne kommer tyske virksomheder til at profitere af udenrigshandlen i de kommende år. Dette giver muligheder for danske virksomheder for at etablere sig som underleverandør for tyske virksomheder, der oplever stigende efterspørgsel. Det Tysk-Danske Handelskammer forudser en stigning i den dansk-tyske samhandel i Både den danske og tyske eksport vil stige med 10 procent.

4

5 Nyt regelsæt for reverse charge Nye EU regler for betaling af moms på grænseoverskridende serviceydelser Reglerne, der trådte i kraft pr. 1. januar 2010, gælder for det såkaldte "reverse charge" for B2B ydelser. Reverse charge ("omvendt afgiftspligt") betyder, at det bliver kunden som betaler momsen til skattekontoret. Leverandøren udsteder en regning uden moms. Således skal et dansk eksportfirma ikke længere udrede tysk moms på ydelser, der er købt i Tyskland. Ydelsen skal beskattes i Danmark, hvor "modtageren af ydelsen" har sit sæde. Undtaget er naturligvis danske eksportfirmaer, hvor det enten er et datterselskab eller salgskontor i Tyskland, der er "modtager af ydelsen". Flemming Vestergaard Tlf.: Dette betyder, at danske eksportfirmaer fra 1. januar 2010 ikke skal betale tysk moms af emballageafgiften! Der spares tid, penge og administration ved de ændrede regler, som hilses velkommen fra alle sider.

6 B2B Renewable Energies Verdens største forretningsplatform for vedvarende energi Nu findes der en online forretnings- og informationsplatform for internationale virksomheder, der beskæftiger sig med vedvarende energi. Internetportalen B2B Renewable Energies, som er den eneste internationale forretningsplatform for vedvarende energi, giver firmaer muligheden for at komme i kontakt med andre virksomheder samt at sælge produkter direkte på hjemmesiden. Dette sker på den virtuelle markedsplads, hvor alt fra præsentation over forespørgsel til bestilling kan finde sted. Ligeledes tilbyder B2B Renewable Energies information i form af danske og internationale nyheder, arrangementer, links og publikationer inden for brancherne solenergi, vindenergi, vandkraft, geotermi, bioenergi og energieffektivitet. Peggy Huth Tlf.: brancherelevante virksomheder fra hele verden har allerede oprettet en profil på markedspladsen og dermed indskrevet sig i dette internationale netværk for vedvarende energi. Portalen er udsprunget af et eksportfremmende initiativ igangsat af det tyske erhvervsministerium, og den daglige drift varetages af tyske udenrigshandelskamre i de enkelte lande. Portalen findes her:

7 Skærpet konkurrence Ny prispolitik undergraver markedet for genvinding Efter et år med den ændrede tyske emballageforordning er der kommet ikke færre end 8 nye konkurrerende indsamlingsselskaber til, bl.a. BellandVision, EKO-PUNKT, Landbell, Redual, Veolia, Zentek og Vfw Repack. Fælles for alle er, at de samler brugt detailemballage ind hos slutbrugeren. Den øgede konkurrence skulle gerne resultere i lavere priser. Desværre er priserne blevet holdt kunstigt lave af de nye udbydere, idet nogle indsamlingsselskaber udnytter en niche i lovgivningen. Lovgivningen skelner således mellem produkter til private og produkter til erhverv. Emballager til erhverv er noget billigere i afgift, og derfor er det en fordel at få så stor en del af sortimentet over på erhvervsdelen! Flemming Vestergaard Tlf.: Når et indsamlingsselskab giver tilbud, beregner man temmelig rundhåndet en så stor del som muligt til erhverv. Dette medfører tilsvarende lavere afgifter. Der Grüne Punkt kritiserer skarpt denne prispolitik, der er med til at undergrave hele genvindingsmarkedet. Der Grüne Punkt samler på denne baggrund 120 procent brugte emballager ind altså 20 procent mere end tilmeldt til systemet! Nogle konkurrenters prispolitik medfører, at mange hundrede tons emballager ikke er tilmeldt et indsamlingssystem, men skal samles ind alligevel. Det Tysk-Danske Handelskammer fraråder danske eksportfirmaer at indgå sådanne snydekontrakter, hvor en usædvanlig stor andel af emballageforbruget stemples som til erhverv. Hvis fordelingen mellem privat og erhverv ikke overholdes, kan der blive tale om store efterbetalinger af emballageafgift.

8 En udenlandsk ekspert betaler 25 procent skat i Danmark Ude i verden opfattes Danmark som et skandinavisk land med høj indkomstskat Højtlønnede internationale eksperter går en stor bue udenom Danmark ved tanken om den høje danske trækprocent på ca. 62 procent indtil For at sætte gang i dansk erhvervsliv adopterede Danmark en ide fra nabolandet Sverige. Ekspertskatten skulle gøre Danmark endnu mere attraktiv over for udenlandske eksperter. DanRevision Gruppe Dr. Lars Eriksen Danmark indførte derfor i 1992 den såkaldte ekspertskat. Reglerne er blevet moderniserede med tilbagevirkende kraft for skatteåret og dermed gjort mere komplicerede. En ekspert kan vælge at betale indkomstskat på 25 procent over 3 år eller 33 procent for 5 år + 8 procent arbejdsmarkedsbidrag. Denne særlige beskatning af udenlandske expats kan kaldes for en low budget skat, for i Danmark modtages der hverken en årsopgørelse, ligeså lidt som der kan gøres kørselsomkostninger gældende. Forudsætning for den milde beskatning er, at en ekspert fra udlandet flytter til Danmark, bliver beskattet der og har en årsindtægt (2009) på mere end kr. (ca EURO). Han må efter de stramme regler ikke have været skattepligtig i Danmark indenfor de sidste 5 år. Der gælder særlige regler, hvis vedkommende før ansættelsen har haft andele i det danske selskab, der ansætter ham. Efter perioden som ekspert kan vedkommende blive i Danmark. Fra det tidspunkt beskattes han efter de almindelige gældende danske regler. Også danske statsborgere, der i en årrække har boet i udlandet, kan komme i betragtning som udenlandske eksperter. Reglerne gælder også for forskere på de danske universiteter. Her gælder dog ingen minimumsgrænser for indkomsten. Statussen som forsker skal dog først bekræftes af SKAT. Kortere ophold som gæsteforelæser o. lign. gælder ikke altid som udelukkelsesklausul. De danske lovgivere ville lokke flere eksperter til dansk erhvervsliv. Man havde IT-eksperter, biotech-ingeniører, forskere og managere i tankerne. Der kom dog også croupiers og sportsfolk. På grund af størrelsen af deres indtægter gælder ekspertbeskatningen også for denne gruppe. Sådanne eksperter fik bolden til at rulle, og dermed kom hjulene i erhvervslivet også til at rulle og det var intentionen fra SKAT s side. Denne oversigt kan kun give et overblik. Gennemførelsen af ekspertbeskatningen er meget kompliceret og SKAT udlægger reglerne meget snævert. Virksomheder, der planlægger et hente en udenlandsk ekspert til Danmark skal, før planerne føres ud i livet, tage kontakt til en erfaren dansk revisor eller advokat. Den udenlandske ekspert, der interesserer sig for ekspertbeskatningen i Danmark bør dog være opmærksom på tidspunktet for begyndelsen af beskatningen i Danmark og om vedkommende for en del af kalenderåret er skattepligtig i udlandet. Desuden bør der gøres overvejelser om beskatningen af evt. familiemedlemmer, navnligt, hvis der stadigvæk eksisterer andre indtægtskilder i udlandet (f.eks. udlejning eller værdipapirer). En opgørelse fra SKAT fra d viser, at ekspertbeskatningen stadig bliver mere populær. Alle danske brancher benytter sig af denne mulighed. Siden indførelsen i 1991, hvor 48 virksomheder hentede 112 eksperter til Danmark, var der pr beskæftiget personer som eksperter i 790 virksomheder. Deraf var ca ¼ beskæftiget i den centrale uddannelses-

9 og forskningssektor. 445 personer var beskæftiget i produktionsvirksomheder og 152 personer i sektoren kultur, forlystelser og sport. Facit: Fordi nøglemedarbejdere med international baggrund i stigende grad kommer til Danmark, er ekspertbeskatningen i sidste ende en fornuftig ide til at fremme gazellevirksomhederne og dermed dansk erhvervsliv.

10 Tjenesteydelsesdirektivet Bliver tjenesteydelser hen over grænsen nemmere? Pr. 28. december 2009 har EF-medlemsstaterne transformeret EFs tjenesteydelsesdirektiv 2006/123/EF i national lovgivning. Målet med direktivet er at lette udøvelsen af etableringsfriheden for tjenesteydere samt den frie bevægelighed for tjenesteydelser og samtidig sikre et højt kvalitetsniveau for tjenesteydelser. Direktivet er også blevet implementeret i tysk ret - men har det virkelig gjort det nemmere? Et eksempel Lad os forestille os en dansk tandtekniker, som ønsker også at sælge sine tjenesteydelser i Tyskland. Han tager udgangspunkt i EU's hjemmeside som er specielt oprettet til formålet. Her får han følgende oplysninger: Advokat & Rechtsanwältin Jana Behlendorf Tlf.: Er du aktiv i servicesektoren, og vil du starte en virksomhed i et andet EUland? Med servicedirektivet blev der oprettet "kvikskranker" i alle EU-lande. De giver tjenesteudbydere mulighed for at klare administrative formaliteter elektronisk, når de vil drive virksomhed i andre EU-lande. Siden her giver dig direkte adgang til kvikskrankerne i de enkelte EU-lande, og du kan: få alle de oplysninger, du skal bruge, om de procedurer, du skal følge inden for netop dit erhverv ordne alle formaliteter, der kræves, for at du kan drive virksomhed (uden at skulle gå til forskellige offentlige myndigheder en efter en) gennemføre alle de nødvendige trin elektronisk. Det lyder godt, tænker tandteknikeren, og med to museklik kommer han til Tysklands side om kvikskranker, På den tyske hjemmeside er der masser af oplysninger til højre og venstre alle sammen på tysk. Men eftersom han nu har besluttet sig for at tilbyde sine tjenesteydelser i Tyskland og han derfor også er indstillet på at skulle stave sig igennem på tysk, søger han videre. I midten af siden finder han frem til Einheitlicher Ansprechpartner, den tyske betegnelse for konceptet kvikskranker. Nu må han snart være tæt på de oplysninger han leder efter, tænker han. Men nej. Nu skal han vælge, hvilken delstat han ønsker at levere sine ydelser i. Han vælger Hamborg og kommer ind på en ny side: Einheitlicher Ansprechpartner Hamburg, Her finder han en række oplysninger om idéen bag kvikskranker - men den faldt han jo allerede for på EU s side for 10 minutter eller 10 museklik siden! På Hamborgs side finder han forskellige Unterthemen (del-emner): Geschäftsstellen, Rechtsbehelfe, Verfahrenssuche, Verfahrensklärung, Register, Information in English, Unterstützende Institutionen, EA außerhalb Hamburgs, Europäische Dienstleistungsrichtlinie. Nu begynder det også at drille med det tyske sprog, så han prøver linket med information in English. Her finder han bl.a. en Guide to Procedures Stepby-step-guide, som han forhåbningsfuldt åbner.

11 Stor er skuffelsen, da vinduet åbner sig og hilser ham velkommen med følgende tekst: Willkommen zur Verfahrensklärung und Online-Antragstellung in Hamburg. Bitte beschreiben Sie Ihr Anliegen in Hamburg, indem Sie die nachfolgenden Fragen beantworten. Anschließend werden Ihnen automatisch in einer Übersicht die für Ihr Anliegen notwendigen behördlichen Genehmigungen und/oder Bestätigungen dargestellt. Zusätzlich finden Sie dort die Formulare sowie Hinweise auf zusätzliche Dokumente, die Sie für die Antragstellung über den Einheitlichen Ansprechpartner oder direkt bei der zuständigen Stelle benötigen. Am Ende dieser Verfahrensklärung können Sie nach dem Hochladen der ausgefüllten Formulare und Dokumente Ihren Antrag auch online an den Einheitlichen Ansprechpartner senden. Zusätzliche Informationen zur Nutzung der Online-Antragstellung und Verfahrensklärung finden Sie hier. Senest på dette tidspunkt vil vores danske tandtekniker formentlig give op og måske i stedet overveje at bruge tid og kræfter på at reklamere noget mere i Danmark. Giv det en chance Eksemplet er selvfølgelig karikeret. Det skal huskes, at systemet er nyt og befinder sig i en opstartsperiode. På trods af de beskrevne vanskeligheder har det én stor fordel: det er gratis. Med lidt tålmodighed og grundlæggende sprogforståelse kan man finde frem til de relevante oplysninger. De mindre tålmodige tjenesteydere med plads i budgettet er på nuværende tidspunkt dog formentlig stadig bedst tjent med at finde en rådgiver, f.eks. en advokat eller revisor, som vil tage sig af alle de praktiske skridt i forbindelse med etableringen i Tyskland. Vi rådgiver gerne i forbindelse med etableringsformer og muligheder på det tyske marked.

12 PR-Service Handelskammeret tilbyder ny serviceydelse: PR-support til virksomheder. Det Tysk-Danske Handelskammers nye PR-Service henvender sig til virksomheder, der ønsker support i forbindelse med PR-arbejdet. Handelskammeret kan stå for forsendelsen af Jeres pressemeddelelse til relevante mediekontakter og redaktioner, uanset om det drejer sig om printmedier eller elektroniske medier. Vi oversætter også gerne pressemeddelelsen såvel som Jeres pressekit til tysk. Lad Det Tysk-Danske Handelskammer stå for organiseringen og afholdelsen af Jeres pressekonference. Det er muligt at afholde pressekonferencen i Handelskammerets egne lokaler, men vi vil også gerne være behjælpelige med at finde de perfekte rammer andetsteds. Invitationen vil sammen med pressekonferencens program blive sendt ud til journalister fra udvalgte medier. Derudover står Handelskammeret gerne til rådighed under og efter pressekonferencen. Sandra Bækby-Hansen Tlf.:

13 Nyt om tysk skattelovgivning Ét regnskab er ikke længere tilstrækkeligt I mange år skulle en tysk virksomheds finansielle årsrapport stort set svare til den skattemæssige opgørelse (identitetskrav), hvorfor mange virksomheder kunne nøjes med et regnskab. Som følge af den internationale udvikling med hensyn til indregning og måling af en række regnskabsposter forlades identitetskravet mere og mere, således at der fremover vil være behov for to sæt regnskaber også i Tyskland, det finansielle regnskab og det skattemæssige regnskab. Gunnar Tessin Tlf.:

14 Ny gymnasieafdeling Den dansk-tyske Sankt Petri Skole i København opretter nu en gymnasieafdeling med opstart i august I den nye gymnasieafdeling med klasserne 1. til 3.g er det muligt at aflægge en Deutsche Internationale Abiturprüfung, også kaldt DIAP : en international tysk-dansk studentereksamen, der giver adgang til videregående uddannelser i såvel Tyskland og Danmark samt internationalt. Download informationsfolder om den nye gymnasieafdeling her. Flere informationer om Sankt Petri Skole fås på hjemmesiden: eller ved direkte henvendelse til skolen.

15 Undgå faldgruber på skiferien Informationer om skiulykker og deres juridiske konsekvenser Skisæsonen er nu allerede i fuld gang, og tusindvis af danskere rejser igen til Europas skiområder. Langt de fleste er dog ikke klar over, at overtrædelsen af reglerne på skipister kan have alvorlige økonomiske og personlige konsekvenser. Bliver man involveret i ulykker/sammenstød på pisten, hvor andre kommer til skade, kan man blive udsat for civilretslige erstatningskrav fra den skadelidte. Derudover skal man regne med en afhøring af politiet og evt. strafferetslige konsekvenser i det land, hvor ulykken fandt sted. For at kunne fastslå, hvorvidt de involverede parter havde ansvar for ulykkens indtræden, benytter alle domstole (såvel i straffesager som i erstatningssager) FIS reglerne - et regelsæt med 10 afsnit, udgivet af det internationale skiforbund. Selvom FIS-reglerne ikke er en lov i juridisk forstand, så har de trods alt karakter af en slags international færdselslov for skiløbere. En dansk version af FIS-reglerne findes nedenfor. Johannes Leipold Advokat Tlf FIS-reglerne kom for alvor i januar 2009 i den danske presses fokus: Den tyske politiker og daværende ministerpræsident for delstaten Thüringen, Dieter Althaus blev hård kvæstet i et skiulykke, som ligeledes forvoldte en kvindes død. Althaus blev tre måneder senere i en straffesag i Østrig dømt for uagtsomt manddrab. Under processen lagde anklageren vægt på, at Althaus havde handlet grov uagtsom ved at overtræde FIS regel nummer 5, hvorefter en skiløber ved indkørsel på en piste skal sikre sig, at dette foregår uden fare for andre. For at undgå yderligere civilretslige søgsmål fra kvindens familie, betalte Althaus et ukendt erstatningsbeløb og yder løbende bidrag til familiens børn. Typisk forløb ved strafferetlig forfølgelse Indledning af den strafferetlige forfølgelse sker ofte ved, at liftpersonale eller lægerne, som behandler uheldets ofre, orienterer politiet om ulykken. I Østrig er lægerne f.eks. forpligtet til at informere politiet om ulykker med personskade. Politiet har ofte et lille kontor tæt på liftområdet og afhører hurtigt de involverede parter og eventuelle vidner og samler beviser. Herefter sendes oplysningerne til anklagemyndigheden, der beslutter, om der rejses anklage mod én af parterne, mod begge parter eller om sagen stilles i bero. Mange danskere, som kommer galt af sted, vælger at udtale sig til politiet. Det kan imidlertid give store problemer, især når sprogbarrieren forhindrer en nøjagtig oversættelse af vidne- eller partsforklaringer. Politiets afhøringsprotokoller bruges som bevis under retssagerne, og vidnerne eller parterne skriver under på, at de godkender protokollens indhold. Det gør det svært at komme med en anden forklaring på et senere tidspunkt. Politiet ved præcist, hvordan man skal spørge i forhold til FIS reglernes indhold, for at finde ud af, om den ene eller den anden er ansvarlig for ulykken. Man risikerer derfor ufrivilligt at blive ledt til en forklaring som stiller en dårligt i efterfølgende retssager. Man bør derfor kun udtale sig til politiet, når man behersker landets sprog på højt niveau eller ved hjælp af en tolk. Den danske ambassade i det pågældende land kan være behjælpelig ved at finde en tolk. Det er naturligvis altid en fordel hurtigt at kontakte ens egen forsikring og advokat med erfaring på området. Typisk forløb ved civilretslige erstatningssager

16 Ved erstatningssager er det de involverede parter og oftest også deres forsikringer, der kræver erstatning for svie og smerte, sygehusomkostninger og andet. Der kan hurtigt være tale om store beløb, især når skaderne er så voldsomme, at den ramte har brug for medicinsk og fysisk hjælp i en årrække. Erstatningsbeløb i millionklassen er dermed ikke usædvanlige. Mange retssager mod danske skiløbere bliver (såfremt muligt) af omkostningsmæssige årsager anlagt i udlandet, hyppigt ved den domstol som også var/er ansvarlig for evt. strafferetslige procedurer. Ofte reagerer danskere ikke på henvendelser fra disse domstole eller udenlandske advokater. Det kan være en bekostelig fejl: Modparten kan nemlig under bestemte forudsætninger opnå en udeblivelsesdom og bagefter begære tvangsfuldbyrdelse af den udenlandske dom i Danmark. Hvis modparten gennemfører proceduren i udlandet fejlfrit, så er forsvarsmulighederne mod den udenlandske dom under tvangsfuldbyrdelsen i Danmark yderst begrænset. Det er derfor afgørende, at man har en ansvarsforsikring, inden man tager på skiferie. Ellers risikerer man at skulle betale tårnhøje erstatningskrav af egen lomme. Forsikringen skal omgående informeres om ulykker. Henvendelser fra udenlandske myndigheder/advokater/domstole skal ikke ignoreres. En advokat kan hjælpe ved at reagere på den rigtige måde på disse henvendelser. Bliver man selv skadet af tredje personer, som ikke har en ansvarsforsikring, kan ens egen ulykkeforsikring - som dækker disse tilfælde - være guld værd. Dermed kan langvarige tvister om erstatning ofte undgås. Derudover er det afgørende, at man som part i et ulykke sørger for at samle og opbevare alt dokumentation og information man kan få fat i, bl.a. adresser og navne på vidner, liftpersonale, læger, kopier af afhøringsprotokoller osv.' Ved yderligere spørgsmål og problemer står vi gerne til rådighed. FIS-regler på dansk: 1.Tag hensyn til de andre skiløbere: Enhver skal forholde sig så man ikke udgør en fare for andre.' 2. Beherskelse af hastighed og løb: Sørg for frit udsyn. Hastigheden og løbet skal tilpasses evnerne, terrænet, sne, vejrforhold og trængsel på pisten. 3. Valg af spor: Den bagfra kommende skal vælge sit spor, så man ikke udgør en fare for skiløberne forude. 4. Overhaling: Der må overhales oven- eller nedenfra, fra højre eller fra venstre, men altid med en afstand, der giver den overhalede plads til uhindret at kunne udføre sine bevægelser. 5. Start: Enhver, der vil løbe ind på en piste, ønsker at genoptage løbet efter en pause eller som svinger eller kører opad skråningen, skal sikre sig, at han kan udføre dette uden fare for sig selv eller andre. 6. Stop: Undgå at stå stille på smalle eller uoverskuelige steder. En skiløber, der er styrtet, skal så hurtigt som muligt komme på benene og løbe videre. 7. Op- og nedstigning: En skiløber, der går op eller ned ad pisten til fods, skal opholde sig i kanten af pisten. 8. Overholdelse af skiltning: Enhver skiløber skal være opmærksom på markeringerne og signalerne og overholde dem. 9. Hjælp: Ved ulykker er enhver skiløber forpligtet til at yde hjælp. 10. Legitimationspligt: Enhver skiløber skal i tilfælde af en ulykke opgive sine personlige data - hvad enten man er vidne eller direkte involveret.

Vi kender dine muligheder i Tyskland. Gør du? Dansk-Tysk Handelskammer

Vi kender dine muligheder i Tyskland. Gør du? Dansk-Tysk Handelskammer Vi kender dine muligheder i Tyskland. Gør du? Dansk-Tysk Handelskammer DANSK-TYSK HANDELSKAMMER netværker. Vi er centrum for handlen og det erhvervsøkonomiske samarbejde mellem Danmark og Tyskland. Vores

Læs mere

Electric Vehicles Event

Electric Vehicles Event En printervenlig PDF-version finder du HER. April 2010 Electric Vehicles Event Deutsch Combining Green Know-How from Germany and Denmark Onsdag den 21. april 2010, kl. 15.30...TILMELD DIG NU! Links Hjemmeside

Læs mere

Vi kender dine muligheder i Tyskland. Gør du? Dansk-Tysk Handelskammer Deutsch-Dänische Handelskammer

Vi kender dine muligheder i Tyskland. Gør du? Dansk-Tysk Handelskammer Deutsch-Dänische Handelskammer Vi kender dine muligheder i Tyskland. Gør du? Dansk-Tysk Handelskammer Deutsch-Dänische Handelskammer DANSK-TYSK HANDELSKAMMER... netværker. Vi er centrum for det økonomiske samarbejde mellem Danmark og

Læs mere

alpine foto: salomon De fleste skiskader er selvforskyldte

alpine foto: salomon De fleste skiskader er selvforskyldte Sådan undgår du alpine skiskader foto: salomon De fleste skiskader er selvforskyldte På ski uden skader foto: head Hvis du vil undgå at blive én af de 5.000 danske alpinløbere, der hvert år vender hjem

Læs mere

Tysk økonomi vokser med en procent i 2012

Tysk økonomi vokser med en procent i 2012 En printervenlig PDF-version finder du HER Januar 2012 Deutsch Abonnement Tilmeld dig Legal & Tax Tilmeld dig News & Jobs Afbestil Members Update Arrangementer 25. Januar 2012 Handelskammerets nytårsreception

Læs mere

Forældrekøbsguiden 2015. Køb og salg Husleje og fremleje Skat og fradrag Salg og overdragelse

Forældrekøbsguiden 2015. Køb og salg Husleje og fremleje Skat og fradrag Salg og overdragelse Forældrekøbsguiden 2015 Køb og salg Husleje og fremleje Skat og fradrag Salg og overdragelse 1 Forældrekøbsguiden 2015 Denne guide er til dig, der overvejer at købe studiebolig til dit barn. Guiden giver

Læs mere

Skatteforhold ved mølleinvesteringer i Tyskland

Skatteforhold ved mølleinvesteringer i Tyskland Skatteforhold ved mølleinvesteringer i Tyskland Dipl.-Kfm. Steuerberater Christian Kuth DanRevision Gruppen Flensburg-Handewitt Fredericia, 13. oktober 2011 Agenda 1. Forpligtelser og skat i Tyskland 2.

Læs mere

Erhvervsstyrelsen Att.: kra@jm.dk; lst@jm.dk; pbm@jm.dk cc: jm@jm.dk. 18. januar 2015

Erhvervsstyrelsen Att.: kra@jm.dk; lst@jm.dk; pbm@jm.dk cc: jm@jm.dk. 18. januar 2015 Erhvervsstyrelsen Att.: kra@jm.dk; lst@jm.dk; pbm@jm.dk cc: jm@jm.dk 18. januar 2015 Høring vedr. vedtagne retsakter inden for det civil-, handels-, og familieretlige område samt det strafferetlige og

Læs mere

- 2. Offentliggjort d. 29. oktober 2011

- 2. Offentliggjort d. 29. oktober 2011 - 1 Erstatninger og skat Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med en erstatning godtgøres den skadelidte person for et tab. En erstatning vil som udgangspunkt være en økonomisk erstatning uanset

Læs mere

Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING for erhvervsbygninger

Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING for erhvervsbygninger Lokal Forsikring G/S CVR-nr. 68 50 98 15 www.lokal.dk Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING for erhvervsbygninger Tillæg til forsikringsbetingelser for ANDEN BYGNINGSBESKADIGELSE - ERHVERV Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Tyskland: 1 % vækst i 2012

Tyskland: 1 % vækst i 2012 En printervenlig PDF-version finder du HER Oktober 2011 Deutsch Abonnement Tilmeld dig Legal & Tax Tilmeld dig News & Jobs Afbestil Members Update Arrangementer Tyskland: 1 % vækst i 2012 Ifølge en aktuel

Læs mere

Nye regnskabsregler mm. Tyskland

Nye regnskabsregler mm. Tyskland Nye regnskabsregler mm. Tyskland Velkommen DANTAX historie personer hjemsted Speciale stiftet 1987 4 partner over 60 medarbejdere Flensburg-Harrislee tæt ved grænsen dansktalende medarbejdere 250 mølleselskaber

Læs mere

TimeTax NYHEDSBREV 47/2014 24.04.2014 07.05.2014

TimeTax NYHEDSBREV 47/2014 24.04.2014 07.05.2014 Husleje selskabers benyttelse af kontor eller andre lokaler i hovedaktionærens ejendom Side 1 Husleje selskabers benyttelse af kontor- eller andre lokaler i hovedaktionærens ejendom SKAT er begyndt at

Læs mere

RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om ansvarsforsikring for motorkøretøjer (90/232/EØF)

RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om ansvarsforsikring for motorkøretøjer (90/232/EØF) 1990L0232 DA 11.06.2005 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

TYSKLAND SOM EKSPORTMARKED

TYSKLAND SOM EKSPORTMARKED DANISH DESK TYSKLAND SOM EKSPORTMARKED Tyskland er Danmarks største handelspartner. Ca. en femtedel af både den danske import og eksport sker inden for rammerne af den dansk-tyske samhandel. (kilde: Udenrigsministeriet

Læs mere

Kend din kunde Succesrig markedsføring i Tyskland

Kend din kunde Succesrig markedsføring i Tyskland Kend din kunde Succesrig markedsføring i Tyskland Marketing & Social Media - bliv du s med naboen Aalborg, Væksthus Nordjylland, 15.01.2015 Indhold Interkulturelt Erhvervs- og virksomhedskultur Sprog Markedsføring

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 10.5.2012 2012/2037(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om gennemførelsen af direktiv 2008/48/EF om forbrugerkreditaftaler (2012/2037(INI))

Læs mere

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR BRIEF RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME EU- borgere handler som aldrig før på tværs af grænserne, og det kræver

Læs mere

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 3 år Arbejdsløsheden blandt de 1-29-årige i Europa vokser fortsat og er nu på 1 pct. Det svarer til, at 9,2 mio. arbejdsløse i EU-27 er under 3 år. Arbejdsløsheden

Læs mere

1. Det vil være til gavn for især små og mellemstore danske virksomheder, hvis Danmark ikke bliver en del af den fælles patentdomstol.

1. Det vil være til gavn for især små og mellemstore danske virksomheder, hvis Danmark ikke bliver en del af den fælles patentdomstol. 22. april 2014 LHNI Folketinget Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 1240 København K. Kopi: Europaudvalget Erhvervsudvalgets betænkning vedrørende L22 Folketingets Erhvervsudvalg har den 3. april afgivet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 Sag 33/2013 Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Michael Steen Wiisbye) mod A (advokat Keld Norup) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns

Læs mere

Har du været udsat for en forbrydelse?

Har du været udsat for en forbrydelse? Har du været udsat for en forbrydelse? Denne pjece indeholder råd og vejledning til dig En straffesags forløb Når politiet f.eks. ved en anmeldelse har fået kendskab til, at der er begået en forbrydelse,

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2010

Status på udvalgte nøgletal november 2010 Status på udvalgte nøgletal november 21 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Stigning i bruttoledigheden I september var 168.3 registrerede bruttoledige og bruttoledigheden er dermed

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb

RÅD OG VEJLEDNING. Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb RÅD OG VEJLEDNING Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb Indhold Denne pjece er skrevet til forældre og andre nære pårørende til børn, der har været udsat for

Læs mere

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk

Af advokat (L) Bodil Christiansen og advokat (H), cand. merc. (R) Tommy V. Christiansen. www.v.dk - 1 Transfer Pricing forlænget ligningsfrist skatteforvaltningslovens 26, stk. 5, jf. skattekontrollovens 3 B ligningslovens 2 - SKM2012.92.HR, jf. tidligere TfS 2010, 452 ØL Af advokat (L) og advokat

Læs mere

Den økonomiske efterårsprognose 2014 Langsom genopretning med meget lav inflation

Den økonomiske efterårsprognose 2014 Langsom genopretning med meget lav inflation Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse Den økonomiske efterårsprognose 2014 Langsom genopretning med meget lav inflation Bruxelles, 04 november 2014 Kommissionens efterårsprognose forudser svag økonomisk

Læs mere

HR/Personalerekruttering

HR/Personalerekruttering HR/Personalerekruttering VI HJÆLPER JER MED REKRUTTERING AF NYE MEDARBEJDERE Kandidatprofiler et udvalg September 2012 Side 1 af 10 Søger I kvalificeret, flersproget personale i Tyskland eller Danmark?

Læs mere

Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 236 Offentligt

Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 236 Offentligt Erhvervsudvalget 2010-11 ERU alm. del Bilag 236 Offentligt Europaudvalget, Skatteudvalget, Erhvervsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer og stedfortrædere 18. april 2011 Grønbog

Læs mere

We can confirm, that winnings gained on the online poker site Victor Chandler Poker are exempt from tax within Denmark, cf. the attached file.

We can confirm, that winnings gained on the online poker site Victor Chandler Poker are exempt from tax within Denmark, cf. the attached file. Midtjylland Kundeservice Toldbodgade 3 8900 Randers C Victor Chandler International 50 Town Range Gibraltar Telefon 72 22 18 18 E-mail via www.skat.dk/kontakt www.skat.dk 30. oktober 2009 J.nr. 09-146109,

Læs mere

Rekordvækst i realkreditudlån i euro

Rekordvækst i realkreditudlån i euro NR. 2 OKTOBER 2009 Rekordvækst i realkreditudlån i euro Realkreditsektoren udlåner flere og flere penge i euro sammenlignet med i danske kroner. Især landbruget har fordel af den internationale valuta.

Læs mere

Aktstykke nr. 17 Folketinget 2009-10. Afgjort den 5. november 2009. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 27. oktober 2009.

Aktstykke nr. 17 Folketinget 2009-10. Afgjort den 5. november 2009. Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 27. oktober 2009. Aktstykke nr. 17 Folketinget 2009-10 Afgjort den 5. november 2009 17 Økonomi- og Erhvervsministeriet. København, den 27. oktober 2009. a. Økonomi- og Erhvervsministeriet anmoder om Finansudvalgets tilslutning

Læs mere

U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P

U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P UDLAND OG MP MP Pension Pensionskassen for magistre og psykologer Lyngbyvej 20 2100 København Ø Telefon +45 39 15 01 02 Fax 39 15 01 99 CVR-nr. 20 76 68 16 mp@mppension.dk www.mppension.dk Udland og MP

Læs mere

JURIDISK NYT SIDE 2: NY FORBRUGERAFTALELOV SKÆRPER KRAV TIL ERHVERVSDRIVENDE

JURIDISK NYT SIDE 2: NY FORBRUGERAFTALELOV SKÆRPER KRAV TIL ERHVERVSDRIVENDE JURIDISK NYT JANUAR 2014 SIDE 2: NY FORBRUGERAFTALELOV SKÆRPER KRAV TIL ERHVERVSDRIVENDE SIDE 4: Rettighed, som kunne påberåbes af lejer over for auktionskøber SIDE 5: Skadelidte har krav på fuld erstatning

Læs mere

Globalisering. Arbejdsspørgsmål

Globalisering. Arbejdsspørgsmål Globalisering Når man taler om taler man om en verden, hvor landene bliver stadig tættere forbundne og mere afhængige af hinanden. Verden er i dag knyttet sammen i et tæt netværk for produktion, køb og

Læs mere

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at man ejer en del af en virksomhed Arbejdsløshed Et land

Læs mere

Guide til årsopgørelsen 2012

Guide til årsopgørelsen 2012 Guide til årsopgørelsen 2012 Sådan indberetter du din skat, når du ejer investeringsbeviser Indholdsfortegnelse Guide til skatteopgørelsen for 2012... side 3 Har du solgt beviser i 2012?... side 4 Brug

Læs mere

Sådan kommer du igennem din blogs 5 stadier i opstartsfase

Sådan kommer du igennem din blogs 5 stadier i opstartsfase Sådan kommer du igennem din blogs 5 stadier i opstartsfase Nogle af de absolut skarpeste bloggere tjener over 100.000 i måneden, men det er typisk på den internationale scene, men her i Danmark har vi

Læs mere

25. november 2014 Sagsnr. 14-6061

25. november 2014 Sagsnr. 14-6061 Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus 2100 København Ø Sendt pr. e-mail: hoering_lftd@erst.dk 25. november 2014 Sagsnr. 14-6061 Høring vedrørende forslag til lov om ændring af lov om detailsalg fra butikker

Læs mere

Tyskland nøglen til eksportsucces

Tyskland nøglen til eksportsucces Tyskland nøglen til eksportsucces deltagelse fra 2195 kr. HUSK 5. marts 2015 lær vejen ind på det tyske marked af virksomheder, der allerede er der. Hør kravene til danske underleverandører fra to af de

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 43 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 43 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 43 Offentligt Europaudvalget og Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 3. juli

Læs mere

Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING - ERHVERV

Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING - ERHVERV Lokal Forsikring G/S CVR-nr. 68509815 www.lokal.dk Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING - ERHVERV i tilslutning til dansk lovgivning om forsikringsaftaler m.v. Indholdsfortegnelse: 1 Hvem er

Læs mere

Dansk økonomi på slingrekurs

Dansk økonomi på slingrekurs Dansk økonomi på slingrekurs Af Steen Bocian, cheføkonom, Danske Bank I løbet af det sidste halve år er der kommet mange forskellige udlægninger af, hvordan den danske økonomi rent faktisk har det. Vi

Læs mere

07. oktober 2008. Spørgeskemaundersøgelse blandt udenlandske virksomheder i Danmark

07. oktober 2008. Spørgeskemaundersøgelse blandt udenlandske virksomheder i Danmark 7. oktober 8 Spørgeskemaundersøgelse blandt udenlandske virksomheder i Danmark Om spørgeskemaundersøgelsen Undersøgelsen består af 19 spørgsmål om udenlandske virksomheders syn på Danmark som investeringsland.

Læs mere

EF-Domstolens generaladvokat støtter princippet i den skandinaviske arbejdsmarkedsmodel

EF-Domstolens generaladvokat støtter princippet i den skandinaviske arbejdsmarkedsmodel Europaudvalget EU-note - E 60 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 25. maj 2007 EU-Konsulenten Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere EF-Domstolens generaladvokat støtter princippet

Læs mere

SKAT OG SOCIAL SIKRING I ANSÆTTELSESFORHOLD...

SKAT OG SOCIAL SIKRING I ANSÆTTELSESFORHOLD... INVITATION TIL MORGENMØDE SKAT OG SOCIAL SIKRING I ANSÆTTELSESFORHOLD - 10 TING, SOM HR BØR VIDE OM SKAT OG SOCIAL SIKRING NORRBOM VINDING INVITERER TIL MORGENMØDE TORSDAG DEN 26. MARTS 2015 KL. 9.00 11.30,

Læs mere

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Aon Risk Solutions Health & Benefits AonUP 2015 Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Velkommen Din pensionsordning 3 Pensionsopsparing 4 Din pensionsopsparing 5 Ratepension 6 Livsvarig

Læs mere

Europa mangler at genskabe 6,6 millioner job efter krisen

Europa mangler at genskabe 6,6 millioner job efter krisen BRIEF Europa mangler at genskabe 6,6 millioner job efter krisen Kontakt: Cheføkonom, Mikkel Høegh +45 21 54 87 97 mhg@thinkeuropa.dk RESUME Mens USA for nylig kunne fejre, at have indhentet de job, der

Læs mere

INFORMATION TIL INVESTORER I FORENINGEN FAST EJENDOM, DANSK EJENDOMSPORTEFØLJE F.M.B.A. VEDRØRENDE OMSTRUKTURERING

INFORMATION TIL INVESTORER I FORENINGEN FAST EJENDOM, DANSK EJENDOMSPORTEFØLJE F.M.B.A. VEDRØRENDE OMSTRUKTURERING INFORMATION TIL INVESTORER I FORENINGEN FAST EJENDOM, DANSK EJENDOMSPORTEFØLJE F.M.B.A. VEDRØRENDE OMSTRUKTURERING VIGTIG MEDDELELSE Denne informationsskrivelse er udarbejdet af Foreningen Fast Ejendom,

Læs mere

TotalErhverv Retshjælpsforsikring. Forsikringsvilkår TE-RE-01

TotalErhverv Retshjælpsforsikring. Forsikringsvilkår TE-RE-01 TotalErhverv Retshjælpsforsikring Forsikringsvilkår TE-RE-01 Indholdsfortegnelse Hvem er sikrede 1. Hvor dækker forsikringen 2. Hvad dækkes 3. Hvad dækkes ikke 4. Forsikringen dækker følgende omkostninger

Læs mere

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Aon Risk Solutions Health & Benefits AonUP 2015 Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Velkommen Din pensionsordning 3 Pensionsopsparing 4 Din pensionsopsparing 5 Ratepension 6 Livsvarig

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Kommissionens vurdering

Læs mere

Om investering og investeringsforeninger. v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest

Om investering og investeringsforeninger. v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest og investeringsforeninger v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest Agenda Hvorfor skal jeg investere? Hvad er en investeringsforening? Hvad tilbyder investeringsforeninger? Hvordan kommer jeg godt

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 22.4.2010 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 0026/2005 af Gunther Ettrich, tysk statsborger, om tilbagekaldelse på grund af alder af hans tilladelse

Læs mere

- så du undgår at blive snydt, når du vælger ny kopimaskine

- så du undgår at blive snydt, når du vælger ny kopimaskine - så du undgår at blive snydt, når du vælger ny kopimaskine Din guide til overlevelse, når du møder en kopimaskinesælger... Kopimaskine. Printer. Man er nærmest ved at falde i søvn allerede. Næstefter

Læs mere

Redegørelse fra Aller Media A/S i forbindelse med SE og HØR-sagen

Redegørelse fra Aller Media A/S i forbindelse med SE og HØR-sagen Den 27. juni 2014 Redegørelse fra Aller Media A/S i forbindelse med SE og HØR-sagen Den eksterne uvildige undersøgelse, der har haft til formål at afdække omfanget af anvendelsen af ulovlige overvågningsmetoder

Læs mere

Skattereglernes ABC. Væddeløbsstalde:

Skattereglernes ABC. Væddeløbsstalde: Skattereglernes ABC I april 2011 lykkedes det at få Skatteministeriet til at erkende, at skattereglerne for væddeløbsstalde og stutterier var for stramt administreret af SKAT. Det resulterede i et ministerielt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 23. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 23. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 23. september 2013 Sag 326/2011 (1. afdeling) If Skadeforsikring (advokat Michael S. Wiisbye) mod A (advokat Niels Rex, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom

Læs mere

Offerdirektivet anerkender behovet for individuel beskyttelse af ofrene, og etablerer fire hovedkategorier

Offerdirektivet anerkender behovet for individuel beskyttelse af ofrene, og etablerer fire hovedkategorier CENTRE FOR EUROPEAN CONSTITUTIONAL LAW THEMISTOKLES AND DIMITRIS TSATSOS FOUNDATION Offerdirektivet Victims Protection eu Protecting Victims Rights in the EU: The theory and practice of diversity of treatment

Læs mere

Nyhedsbrev 4-2010. Indhold

Nyhedsbrev 4-2010. Indhold BOLIGADMINISTRATORERNE A/S INFORMERER Nyhedsbrev 4-2010 Hermed følger Boligadministratorernes seneste nyhedsbrev. Såfremt det ønskes i flere eksemplarer, eller ønskes fremsendt pr. mail, bedes I venligst

Læs mere

udelukkende for danske virksomheder i Tyskland

udelukkende for danske virksomheder i Tyskland DANTAX Steuerberatungsgesellschaft mbh www.dantax.dk Reinhard Herrmann Steuerberater, Fachberater f. internationales Steuerrecht Registreret Revisor udelukkende for danske virksomheder i Tyskland 1 Investering

Læs mere

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 30. september 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 2008 Dagsordenspunkt 3a: Bekæmpelse af momssvig: i) Svigsbekæmpelse Resumé Der ventes en drøftelse af Kommissionens forslag

Læs mere

Gelangensbestätigung (modtageattest i Tyskland) ekstra momskrav om dokumentation for EU-leverancer

Gelangensbestätigung (modtageattest i Tyskland) ekstra momskrav om dokumentation for EU-leverancer Momsfri EU-leverancer Tyskland indfører 1/10 2013 modtageattest ( Gelangensbestätigung ) med modifikationer Af Dr. Lars Eriksen, Skattekonsulent ved DanRevision Gruppen, Flensburg-Handewitt Dette emne

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget, Retsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Kommissionen indfører ny procedure til beskyttelse

Læs mere

Nye bogudgivelser inden for selskabsret

Nye bogudgivelser inden for selskabsret Nye bogudgivelser inden for selskabsret Flere af titlerne fås også i en onlineversion. Se efter markeringen karnov group denmark A/S Sankt Petri Passage 5 1165 KØBENHAVN K T: 33 74 07 00 www.karnovgroup.dk

Læs mere

Guide til investering

Guide til investering Guide til investering Som investor i Nordea Invest kan du vælge den sammensætning af aktier og obligationer, der passer til din profil Risikospredning, gode afkastmuligheder og professionel investeringskompetence

Læs mere

Dansk-Tysk Erhvervspris 2011 de 5 nominerede

Dansk-Tysk Erhvervspris 2011 de 5 nominerede En printervenlig PDF-version finder du HER. Maj 2011 Abonnement Deutsch Tilmeld dig Legal & Tax Tilmeld dig News & Jobs Afbestil Members Update Arrangementer 1. Juni BeltTrade-Branch-Meeting: CleanTech

Læs mere

erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader

erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader kan JEG FÅ erstatning, SELVOM JEG VAR skyld i UlYkken? (Selvom det var din skyld, kan du muligvis godt få erstatning) advodan vejen a/s, erstatningsgruppen ERSTATNINGSGRUPPEN

Læs mere

Aftale om en styrket indsats mod skattely mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten.

Aftale om en styrket indsats mod skattely mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Aftale om en styrket indsats mod skattely mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten December 2014 Regeringen (Socialdemokraterne og Radikale Venstre), Dansk Folkeparti,

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1972L0166 DA 11.06.2005 003.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 24. april 1972 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

REVISORMANUAL 2013-1 OG EU MOMSMANUAL 2013

REVISORMANUAL 2013-1 OG EU MOMSMANUAL 2013 REVISORMANUAL 2013-1 OG EU MOMSMANUAL 2013 REVISORMANUAL 2013-1 Af Thorbjørn Helmo Madsen I RevisorManualen finder du de vigtigste regler, satser og beløbsgrænser samlet i et alfabetisk opslagsværk. VERSION

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

PROFESSIONEL ANSVARSFORSIKRING for advokater SPØRGESKEMA

PROFESSIONEL ANSVARSFORSIKRING for advokater SPØRGESKEMA PROFESSIONEL ANSVARSFORSIKRING for advokater SPØRGESKEMA 1 Virksomhedens navn: Telefon: Virksomhedens adresse: Telefax: Hvornår blev virksomheden grundlagt: Drives der virksomhed som ejendomsformidler:

Læs mere

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Europa-Kommissionens høring, GD MARKT Indledende bemærkning: Dette spørgeskema er udarbejdet af Generaldirektorat for Det Indre Marked og Tjenesteydelser for at

Læs mere

HØRINGSSVAR FRA Danske Translatører vedrørende forslaget om ophævelse af lov om translatører og tolke

HØRINGSSVAR FRA Danske Translatører vedrørende forslaget om ophævelse af lov om translatører og tolke HØRINGSSVAR FRA Danske Translatører vedrørende forslaget om ophævelse af lov om translatører og tolke Danske Translatører har med forundring registeret, at en række partier bag Vækstpakke 2014 ønsker at

Læs mere

Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms

Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms Danmark Indirect Tax September 2015 Af Cliff Kristoffersen, Director, Deloitte FSI VAT Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms Den danske momslov er baseret på et EU-direktiv,

Læs mere

Orientering. Ansat medarbejder eller freelancer?

Orientering. Ansat medarbejder eller freelancer? Orientering Dansk Erhverv Børsen 1217 København K Telefon +45 3374 6000 Telefax +45 3374 6080 Ansat medarbejder eller freelancer? 1. Indledning Flere og flere virksomheder bruger freelancere i stedet for

Læs mere

Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift. 21. februar 2013

Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift. 21. februar 2013 Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift 21. februar 2013 Program Brush up på Deutsche Bank dommen / dansk praksis Registreringsforhold moms og lønsumsafgift Moms Salgsmoms Udenlandske

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2015 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN UDSIGT TIL STØRRE VÆKST I DANMARK Nationalbanken opjusterer skønnet for væksten i dansk økonomi i år og til næste år. Skønnet er nu en vækst i BNP på 2,0 pct.

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

RETSFORBEHOLDET GØR DET SVÆRT FOR VIRKSOMHEDER AT INDDRIVE GÆLD

RETSFORBEHOLDET GØR DET SVÆRT FOR VIRKSOMHEDER AT INDDRIVE GÆLD BRIEF RETSFORBEHOLDET GØR DET SVÆRT FOR VIRKSOMHEDER AT INDDRIVE GÆLD Kontakt: Projektmedarbejder, Helga Molbæk-Steensig +45 61 26 14 18 hms@thinkeuropa.dk Cheføkonom, Mikkel Høegh +45 21 54 87 97 mgh@thinkeuropa.dk

Læs mere

Danske Banks modelfamilie Vores kroner er lidt mindre værd

Danske Banks modelfamilie Vores kroner er lidt mindre værd Investment Research General Market Conditions 25. marts 2015 Danske Banks modelfamilie Vores kroner er lidt mindre værd Euroen og dermed kronen er blevet svækket. Det er en fordel for dansk økonomi, men

Læs mere

Kend din kunde Succesrig markedsføring i Tyskland

Kend din kunde Succesrig markedsføring i Tyskland Kend din kunde Succesrig markedsføring i Tyskland - og bliv du s med naboen Interkulturelt Erhvervs- og virksomhedskultur Sprog Branding Pricing Globalisering og digitalisering Web & sociale medier Google

Læs mere

Personskader i trafikken et stigende samfundsproblem

Personskader i trafikken et stigende samfundsproblem Personskader i trafikken et stigende samfundsproblem 1. Indledning I Danmark kommer op imod 20.000 personer hvert år alvorligt til skade i trafikken. Antallet af dødsfald er heldigvis faldet meget betydeligt

Læs mere

ER DU OFFER FOR AFTALT SPIL?

ER DU OFFER FOR AFTALT SPIL? ER DU OFFER FOR AFTALT SPIL? SIDE 2 KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Februar 2015 Oplag 1000 stk. ISBN 978-87-7029-595-6 Tryk: Rosendahls Schultz Grafisk A/S Brochuren er udarbejdet af Konkurrence- og

Læs mere

DK_faa_momsen_100_210.qxp 16-01-2008 16:54 Side 1. Få momsen tilbage. hvis du er turist i Danmark og bor uden for EU

DK_faa_momsen_100_210.qxp 16-01-2008 16:54 Side 1. Få momsen tilbage. hvis du er turist i Danmark og bor uden for EU DK_faa_momsen_100_210.qxp 16-01-2008 16:54 Side 1 Få momsen tilbage hvis du er turist i Danmark og bor uden for EU JANUAR 2008 DK_faa_momsen_100_210.qxp 16-01-2008 16:54 Side 2 Hvem kan få momsen tilbage

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

NATIONAL RAPPORT DANMARK. Standard Eurobarometer 70 MENINGSMÅLING I EU EFTERÅR 2011

NATIONAL RAPPORT DANMARK. Standard Eurobarometer 70 MENINGSMÅLING I EU EFTERÅR 2011 Standard Eurobarometer 70 MENINGSMÅLING I EU EFTERÅR 2011 NATIONAL RAPPORT DANMARK Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark Standard Eurobarometer 70 / Efterår 2011 TNS Opinion & Social EU s initiativer

Læs mere

Læger på arbejde i Norge

Læger på arbejde i Norge - 1 Læger på arbejde i Norge Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med en dom fra Højesteret er der nu sat et punktum for skattefrihed af danske lægers indkomst ved arbejde for det norske Rigstrygdeverk.

Læs mere

Forsikrings- og erstatningsspørgsmål

Forsikrings- og erstatningsspørgsmål Forsikrings- og erstatningsspørgsmål Dette notat skal afdække de problemstillinger, som findes vedrørende universitetets erstatningsansvar og forsikringsforhold. Der er tre overordnede problemstillinger.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 13. august 2014 Sag 297/2011 (1. afdeling) VOS Transport B.V. (advokat Philip Graff) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat Peter Biering) I tidligere instans

Læs mere

Forældrekøb er økonomisk attraktivt.

Forældrekøb er økonomisk attraktivt. 1. juli 2015 Forældrekøb er økonomisk attraktivt. Sommerferien står for døren, og om et par måneder skal tusinde af studerende starte på deres studie. Studiestart er traditionen tro lig med at mange forældre

Læs mere

Ansattes opstart af egen virksomhed når iværksætterdrømmen realiseres

Ansattes opstart af egen virksomhed når iværksætterdrømmen realiseres - 1 Ansattes opstart af egen virksomhed når iværksætterdrømmen realiseres Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Når iværksætterdrømmen føres ud i livet og lønmodtagertilværelsen udskiftes med

Læs mere

Vækstpotentialet i Østeuropa er stadigvæk stort

Vækstpotentialet i Østeuropa er stadigvæk stort BRIEF Vækstpotentialet i Østeuropa er stadigvæk stort Kontakt: Cheføkonom, Mikkel Høegh +45 21 54 87 97 mhg@thinkeuropa.dk De østeuropæiske lande er Europas svar på de asiatiske tigerøkonomier. Siden deres

Læs mere

Lovforslag Skattereform - Forårspakke 2.0 - Moms. 22. april 2009

Lovforslag Skattereform - Forårspakke 2.0 - Moms. 22. april 2009 Lovforslag Skattereform - Forårspakke 2.0 22. april 2009 Kort overblik Moms på administration af fast ejendom. Salg af nyopførte bygninger og byggegrunde bliver momspligtigt. Rejsebureauer bliver momspligtige

Læs mere

Forsikring: Sådan undgår du uhyrlige præmiestigninger

Forsikring: Sådan undgår du uhyrlige præmiestigninger Forsikring: Sådan undgår du uhyrlige præmiestigninger En lang række danskere har fået sat præmien voldsomt op på deres forsikringer - i flere tilfælde mere end 300 pct. Se her hvordan du undgår de uhyrlige

Læs mere