Tysk økonomisk opsving på 2 procent i Nyt regelsæt for reverse charge. B2B Renewable Energies. Skærpet konkurrence

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tysk økonomisk opsving på 2 procent i 2010. Nyt regelsæt for reverse charge. B2B Renewable Energies. Skærpet konkurrence"

Transkript

1 Januar 2010 Deutsch Links Hjemmeside personer Tyske erhvervsnyheder Tysk økonomisk opsving på 2 procent i 2010 Finanskrisens effekt på tysk økonomi er nu blevet en realitet I 2009 faldt det tyske BNP med 5 procent, hvilket er den største tilbagegang siden 2. verdenskrig. Arrangementer 04. marts 2010 Members-for-members: Foredrag for personaleansvarlige med Catenon ApS Nyt regelsæt for reverse charge Nye EU regler for betaling af moms Reglerne, der trådte i kraft pr. 1. januar 2010, gælder for det såkaldte "reverse charge" for B2B ydelser. 25. marts 2010 Members-for-members: Your location is unique: Learn from Copenhagen Capacity and Wonderful Copenhagen what can Copenhagen do for you in terms of growth and positioning. B2B Renewable Energies Verdens største forretningsplatform for vedvarende energi Nu findes der en online forretnings- og informationsplatform for internationale virksomheder, der beskæftiger sig med vedvarende energi. Skærpet konkurrence Ny prispolitik undergraver markedet for genvinding Efter et år med den ændrede tyske emballageforordning er der kommet ikke færre end 8 nye konkurrerende indsamlingsselskaber til. En udenlandsk ekspert betaler 25 procent skat Ude i verden opfattes Danmark som et land med høj indkomstskat Højtlønnede internationale eksperter går en stor bue udenom Danmark ved tanken om den høje danske trækprocent på ca. 62 procent indtil april 2010 Electric-Vehicle-Event: 'Business-Models & Technology' med Sixt, Germany Trade and Invest og Invest in Denmark 23. september 2010 Oktoberfest: Det Tysk-Danske Handelskammer afholder Oktoberfest i København Yderligere informationer og tilmeldingsskemaer findes inden længe på vores hjemmeside. Yderligere arrangementer Abonnement Omadressering eller afbestilling af vores nyhedsbrev

2 Tjenesteydelsesdirektivet Bliver tjenesteydelser hen over grænsen nemmere? Pr. 28. december 2009 har EF-medlemsstaterne transformeret EFs tjenesteydelsesdirektiv 2006/123/EF i national lovgivning. PR-Service Handelskammeret tilbyder ny serviceydelse: PR-support til virksomheder. Det Tysk-Danske Handelskammers nye PR-Service henvender sig til virksomheder, der ønsker support i forbindelse med PR-arbejdet. Nyt om tysk skattelovgivning Ét regnskab er ikke længere tilstrækkeligt I mange år skulle en tysk virksomheds finansielle årsrapport stort set svare til den skattemæssige opgørelse. Ny gymnasieafdeling Den dansk-tyske Sankt Petri Skole opretter gymnasieafdeling Med klasserne 1. til 3.g er det muligt at aflægge en Deutsche Internationale Abiturprüfung. Undgå faldgruber på skiferien Informationer om skiulykker og deres juridiske konsekvenser Skisæsonen er nu allerede i fuld gang, og tusindvis af danskere rejser igen til Europas skiområder.

3 Tysk økonomisk opsving på 2 procent i 2010 Finanskrisens effekt på tysk økonomi er nu blevet en realitet I 2009 faldt det tyske BNP med 5 procent, hvilket er den største tilbagegang siden 2. verdenskrig. Især første kvartals nedtur var afgørende for sidste års resultat. Derimod viste de sidste tre kvartaler en økonomisk vækst. Det er specielt den tyske eksport, der styrtdykkede i starten af 2009, der har medvirket til sidste års negative resultat. Det førte til et samlet fald på 15 procent i tysk eksport i Eksporten til Danmark blev også ramt og er gået tilbage med 23 procent (ultimo oktober 2009). Andet halvår viste igen en stigning i produktionen og eksporten, som danske virksomheder også har profiteret af. Den tyske ledighed faldt i oktober imod al forventning for sjette måned i træk, med i sæsonkorrigerede tal og ligger forsat uændret på 8,1 procent. Især den nedsatte arbejdstid (Kurzarbeit) på en del arbejdspladser har medvirket positivt til den uændrede arbejdsløshed. Dog er situationen trods finanskrise bedre end i 2003, hvor antallet af arbejdsløse næsten nåede op på 5 millioner. Det er især en liberalisering af arbejdsmarkedet, der for tiden medfører til denne moderate udvikling. Udviklingen forventes dog at ændre sig igen, og de tyske handelskamre regner med at den årlige gennemsnitlige arbejdsløshed vil stige til 3,9 millioner i Reiner Perau Tlf.: De tyske handelskamre forudser en stigning i BNP på 2 procent i Den internationale handel og Tysklands konkurrenceevne vil være afgørende for et positivt resultat. Dog kan forbrugernes købsadfærd være en bombe under tysk økonomi i Faldet i BNP i 2009 vil have indvirkning på arbejdsløsheden i Tyskland, der samtidig fører til mindsket forbrug og stigende opsparinger i de tyske hjem. Det økonomiske opsving efter krisen kan gøre Tyskland til én af vinderne. På grund af den høje konkurrenceevne kommer tyske virksomheder til at profitere af udenrigshandlen i de kommende år. Dette giver muligheder for danske virksomheder for at etablere sig som underleverandør for tyske virksomheder, der oplever stigende efterspørgsel. Det Tysk-Danske Handelskammer forudser en stigning i den dansk-tyske samhandel i Både den danske og tyske eksport vil stige med 10 procent.

4

5 Nyt regelsæt for reverse charge Nye EU regler for betaling af moms på grænseoverskridende serviceydelser Reglerne, der trådte i kraft pr. 1. januar 2010, gælder for det såkaldte "reverse charge" for B2B ydelser. Reverse charge ("omvendt afgiftspligt") betyder, at det bliver kunden som betaler momsen til skattekontoret. Leverandøren udsteder en regning uden moms. Således skal et dansk eksportfirma ikke længere udrede tysk moms på ydelser, der er købt i Tyskland. Ydelsen skal beskattes i Danmark, hvor "modtageren af ydelsen" har sit sæde. Undtaget er naturligvis danske eksportfirmaer, hvor det enten er et datterselskab eller salgskontor i Tyskland, der er "modtager af ydelsen". Flemming Vestergaard Tlf.: Dette betyder, at danske eksportfirmaer fra 1. januar 2010 ikke skal betale tysk moms af emballageafgiften! Der spares tid, penge og administration ved de ændrede regler, som hilses velkommen fra alle sider.

6 B2B Renewable Energies Verdens største forretningsplatform for vedvarende energi Nu findes der en online forretnings- og informationsplatform for internationale virksomheder, der beskæftiger sig med vedvarende energi. Internetportalen B2B Renewable Energies, som er den eneste internationale forretningsplatform for vedvarende energi, giver firmaer muligheden for at komme i kontakt med andre virksomheder samt at sælge produkter direkte på hjemmesiden. Dette sker på den virtuelle markedsplads, hvor alt fra præsentation over forespørgsel til bestilling kan finde sted. Ligeledes tilbyder B2B Renewable Energies information i form af danske og internationale nyheder, arrangementer, links og publikationer inden for brancherne solenergi, vindenergi, vandkraft, geotermi, bioenergi og energieffektivitet. Peggy Huth Tlf.: brancherelevante virksomheder fra hele verden har allerede oprettet en profil på markedspladsen og dermed indskrevet sig i dette internationale netværk for vedvarende energi. Portalen er udsprunget af et eksportfremmende initiativ igangsat af det tyske erhvervsministerium, og den daglige drift varetages af tyske udenrigshandelskamre i de enkelte lande. Portalen findes her:

7 Skærpet konkurrence Ny prispolitik undergraver markedet for genvinding Efter et år med den ændrede tyske emballageforordning er der kommet ikke færre end 8 nye konkurrerende indsamlingsselskaber til, bl.a. BellandVision, EKO-PUNKT, Landbell, Redual, Veolia, Zentek og Vfw Repack. Fælles for alle er, at de samler brugt detailemballage ind hos slutbrugeren. Den øgede konkurrence skulle gerne resultere i lavere priser. Desværre er priserne blevet holdt kunstigt lave af de nye udbydere, idet nogle indsamlingsselskaber udnytter en niche i lovgivningen. Lovgivningen skelner således mellem produkter til private og produkter til erhverv. Emballager til erhverv er noget billigere i afgift, og derfor er det en fordel at få så stor en del af sortimentet over på erhvervsdelen! Flemming Vestergaard Tlf.: Når et indsamlingsselskab giver tilbud, beregner man temmelig rundhåndet en så stor del som muligt til erhverv. Dette medfører tilsvarende lavere afgifter. Der Grüne Punkt kritiserer skarpt denne prispolitik, der er med til at undergrave hele genvindingsmarkedet. Der Grüne Punkt samler på denne baggrund 120 procent brugte emballager ind altså 20 procent mere end tilmeldt til systemet! Nogle konkurrenters prispolitik medfører, at mange hundrede tons emballager ikke er tilmeldt et indsamlingssystem, men skal samles ind alligevel. Det Tysk-Danske Handelskammer fraråder danske eksportfirmaer at indgå sådanne snydekontrakter, hvor en usædvanlig stor andel af emballageforbruget stemples som til erhverv. Hvis fordelingen mellem privat og erhverv ikke overholdes, kan der blive tale om store efterbetalinger af emballageafgift.

8 En udenlandsk ekspert betaler 25 procent skat i Danmark Ude i verden opfattes Danmark som et skandinavisk land med høj indkomstskat Højtlønnede internationale eksperter går en stor bue udenom Danmark ved tanken om den høje danske trækprocent på ca. 62 procent indtil For at sætte gang i dansk erhvervsliv adopterede Danmark en ide fra nabolandet Sverige. Ekspertskatten skulle gøre Danmark endnu mere attraktiv over for udenlandske eksperter. DanRevision Gruppe Dr. Lars Eriksen Danmark indførte derfor i 1992 den såkaldte ekspertskat. Reglerne er blevet moderniserede med tilbagevirkende kraft for skatteåret og dermed gjort mere komplicerede. En ekspert kan vælge at betale indkomstskat på 25 procent over 3 år eller 33 procent for 5 år + 8 procent arbejdsmarkedsbidrag. Denne særlige beskatning af udenlandske expats kan kaldes for en low budget skat, for i Danmark modtages der hverken en årsopgørelse, ligeså lidt som der kan gøres kørselsomkostninger gældende. Forudsætning for den milde beskatning er, at en ekspert fra udlandet flytter til Danmark, bliver beskattet der og har en årsindtægt (2009) på mere end kr. (ca EURO). Han må efter de stramme regler ikke have været skattepligtig i Danmark indenfor de sidste 5 år. Der gælder særlige regler, hvis vedkommende før ansættelsen har haft andele i det danske selskab, der ansætter ham. Efter perioden som ekspert kan vedkommende blive i Danmark. Fra det tidspunkt beskattes han efter de almindelige gældende danske regler. Også danske statsborgere, der i en årrække har boet i udlandet, kan komme i betragtning som udenlandske eksperter. Reglerne gælder også for forskere på de danske universiteter. Her gælder dog ingen minimumsgrænser for indkomsten. Statussen som forsker skal dog først bekræftes af SKAT. Kortere ophold som gæsteforelæser o. lign. gælder ikke altid som udelukkelsesklausul. De danske lovgivere ville lokke flere eksperter til dansk erhvervsliv. Man havde IT-eksperter, biotech-ingeniører, forskere og managere i tankerne. Der kom dog også croupiers og sportsfolk. På grund af størrelsen af deres indtægter gælder ekspertbeskatningen også for denne gruppe. Sådanne eksperter fik bolden til at rulle, og dermed kom hjulene i erhvervslivet også til at rulle og det var intentionen fra SKAT s side. Denne oversigt kan kun give et overblik. Gennemførelsen af ekspertbeskatningen er meget kompliceret og SKAT udlægger reglerne meget snævert. Virksomheder, der planlægger et hente en udenlandsk ekspert til Danmark skal, før planerne føres ud i livet, tage kontakt til en erfaren dansk revisor eller advokat. Den udenlandske ekspert, der interesserer sig for ekspertbeskatningen i Danmark bør dog være opmærksom på tidspunktet for begyndelsen af beskatningen i Danmark og om vedkommende for en del af kalenderåret er skattepligtig i udlandet. Desuden bør der gøres overvejelser om beskatningen af evt. familiemedlemmer, navnligt, hvis der stadigvæk eksisterer andre indtægtskilder i udlandet (f.eks. udlejning eller værdipapirer). En opgørelse fra SKAT fra d viser, at ekspertbeskatningen stadig bliver mere populær. Alle danske brancher benytter sig af denne mulighed. Siden indførelsen i 1991, hvor 48 virksomheder hentede 112 eksperter til Danmark, var der pr beskæftiget personer som eksperter i 790 virksomheder. Deraf var ca ¼ beskæftiget i den centrale uddannelses-

9 og forskningssektor. 445 personer var beskæftiget i produktionsvirksomheder og 152 personer i sektoren kultur, forlystelser og sport. Facit: Fordi nøglemedarbejdere med international baggrund i stigende grad kommer til Danmark, er ekspertbeskatningen i sidste ende en fornuftig ide til at fremme gazellevirksomhederne og dermed dansk erhvervsliv.

10 Tjenesteydelsesdirektivet Bliver tjenesteydelser hen over grænsen nemmere? Pr. 28. december 2009 har EF-medlemsstaterne transformeret EFs tjenesteydelsesdirektiv 2006/123/EF i national lovgivning. Målet med direktivet er at lette udøvelsen af etableringsfriheden for tjenesteydere samt den frie bevægelighed for tjenesteydelser og samtidig sikre et højt kvalitetsniveau for tjenesteydelser. Direktivet er også blevet implementeret i tysk ret - men har det virkelig gjort det nemmere? Et eksempel Lad os forestille os en dansk tandtekniker, som ønsker også at sælge sine tjenesteydelser i Tyskland. Han tager udgangspunkt i EU's hjemmeside som er specielt oprettet til formålet. Her får han følgende oplysninger: Advokat & Rechtsanwältin Jana Behlendorf Tlf.: Er du aktiv i servicesektoren, og vil du starte en virksomhed i et andet EUland? Med servicedirektivet blev der oprettet "kvikskranker" i alle EU-lande. De giver tjenesteudbydere mulighed for at klare administrative formaliteter elektronisk, når de vil drive virksomhed i andre EU-lande. Siden her giver dig direkte adgang til kvikskrankerne i de enkelte EU-lande, og du kan: få alle de oplysninger, du skal bruge, om de procedurer, du skal følge inden for netop dit erhverv ordne alle formaliteter, der kræves, for at du kan drive virksomhed (uden at skulle gå til forskellige offentlige myndigheder en efter en) gennemføre alle de nødvendige trin elektronisk. Det lyder godt, tænker tandteknikeren, og med to museklik kommer han til Tysklands side om kvikskranker, På den tyske hjemmeside er der masser af oplysninger til højre og venstre alle sammen på tysk. Men eftersom han nu har besluttet sig for at tilbyde sine tjenesteydelser i Tyskland og han derfor også er indstillet på at skulle stave sig igennem på tysk, søger han videre. I midten af siden finder han frem til Einheitlicher Ansprechpartner, den tyske betegnelse for konceptet kvikskranker. Nu må han snart være tæt på de oplysninger han leder efter, tænker han. Men nej. Nu skal han vælge, hvilken delstat han ønsker at levere sine ydelser i. Han vælger Hamborg og kommer ind på en ny side: Einheitlicher Ansprechpartner Hamburg, Her finder han en række oplysninger om idéen bag kvikskranker - men den faldt han jo allerede for på EU s side for 10 minutter eller 10 museklik siden! På Hamborgs side finder han forskellige Unterthemen (del-emner): Geschäftsstellen, Rechtsbehelfe, Verfahrenssuche, Verfahrensklärung, Register, Information in English, Unterstützende Institutionen, EA außerhalb Hamburgs, Europäische Dienstleistungsrichtlinie. Nu begynder det også at drille med det tyske sprog, så han prøver linket med information in English. Her finder han bl.a. en Guide to Procedures Stepby-step-guide, som han forhåbningsfuldt åbner.

11 Stor er skuffelsen, da vinduet åbner sig og hilser ham velkommen med følgende tekst: Willkommen zur Verfahrensklärung und Online-Antragstellung in Hamburg. Bitte beschreiben Sie Ihr Anliegen in Hamburg, indem Sie die nachfolgenden Fragen beantworten. Anschließend werden Ihnen automatisch in einer Übersicht die für Ihr Anliegen notwendigen behördlichen Genehmigungen und/oder Bestätigungen dargestellt. Zusätzlich finden Sie dort die Formulare sowie Hinweise auf zusätzliche Dokumente, die Sie für die Antragstellung über den Einheitlichen Ansprechpartner oder direkt bei der zuständigen Stelle benötigen. Am Ende dieser Verfahrensklärung können Sie nach dem Hochladen der ausgefüllten Formulare und Dokumente Ihren Antrag auch online an den Einheitlichen Ansprechpartner senden. Zusätzliche Informationen zur Nutzung der Online-Antragstellung und Verfahrensklärung finden Sie hier. Senest på dette tidspunkt vil vores danske tandtekniker formentlig give op og måske i stedet overveje at bruge tid og kræfter på at reklamere noget mere i Danmark. Giv det en chance Eksemplet er selvfølgelig karikeret. Det skal huskes, at systemet er nyt og befinder sig i en opstartsperiode. På trods af de beskrevne vanskeligheder har det én stor fordel: det er gratis. Med lidt tålmodighed og grundlæggende sprogforståelse kan man finde frem til de relevante oplysninger. De mindre tålmodige tjenesteydere med plads i budgettet er på nuværende tidspunkt dog formentlig stadig bedst tjent med at finde en rådgiver, f.eks. en advokat eller revisor, som vil tage sig af alle de praktiske skridt i forbindelse med etableringen i Tyskland. Vi rådgiver gerne i forbindelse med etableringsformer og muligheder på det tyske marked.

12 PR-Service Handelskammeret tilbyder ny serviceydelse: PR-support til virksomheder. Det Tysk-Danske Handelskammers nye PR-Service henvender sig til virksomheder, der ønsker support i forbindelse med PR-arbejdet. Handelskammeret kan stå for forsendelsen af Jeres pressemeddelelse til relevante mediekontakter og redaktioner, uanset om det drejer sig om printmedier eller elektroniske medier. Vi oversætter også gerne pressemeddelelsen såvel som Jeres pressekit til tysk. Lad Det Tysk-Danske Handelskammer stå for organiseringen og afholdelsen af Jeres pressekonference. Det er muligt at afholde pressekonferencen i Handelskammerets egne lokaler, men vi vil også gerne være behjælpelige med at finde de perfekte rammer andetsteds. Invitationen vil sammen med pressekonferencens program blive sendt ud til journalister fra udvalgte medier. Derudover står Handelskammeret gerne til rådighed under og efter pressekonferencen. Sandra Bækby-Hansen Tlf.:

13 Nyt om tysk skattelovgivning Ét regnskab er ikke længere tilstrækkeligt I mange år skulle en tysk virksomheds finansielle årsrapport stort set svare til den skattemæssige opgørelse (identitetskrav), hvorfor mange virksomheder kunne nøjes med et regnskab. Som følge af den internationale udvikling med hensyn til indregning og måling af en række regnskabsposter forlades identitetskravet mere og mere, således at der fremover vil være behov for to sæt regnskaber også i Tyskland, det finansielle regnskab og det skattemæssige regnskab. Gunnar Tessin Tlf.:

14 Ny gymnasieafdeling Den dansk-tyske Sankt Petri Skole i København opretter nu en gymnasieafdeling med opstart i august I den nye gymnasieafdeling med klasserne 1. til 3.g er det muligt at aflægge en Deutsche Internationale Abiturprüfung, også kaldt DIAP : en international tysk-dansk studentereksamen, der giver adgang til videregående uddannelser i såvel Tyskland og Danmark samt internationalt. Download informationsfolder om den nye gymnasieafdeling her. Flere informationer om Sankt Petri Skole fås på hjemmesiden: eller ved direkte henvendelse til skolen.

15 Undgå faldgruber på skiferien Informationer om skiulykker og deres juridiske konsekvenser Skisæsonen er nu allerede i fuld gang, og tusindvis af danskere rejser igen til Europas skiområder. Langt de fleste er dog ikke klar over, at overtrædelsen af reglerne på skipister kan have alvorlige økonomiske og personlige konsekvenser. Bliver man involveret i ulykker/sammenstød på pisten, hvor andre kommer til skade, kan man blive udsat for civilretslige erstatningskrav fra den skadelidte. Derudover skal man regne med en afhøring af politiet og evt. strafferetslige konsekvenser i det land, hvor ulykken fandt sted. For at kunne fastslå, hvorvidt de involverede parter havde ansvar for ulykkens indtræden, benytter alle domstole (såvel i straffesager som i erstatningssager) FIS reglerne - et regelsæt med 10 afsnit, udgivet af det internationale skiforbund. Selvom FIS-reglerne ikke er en lov i juridisk forstand, så har de trods alt karakter af en slags international færdselslov for skiløbere. En dansk version af FIS-reglerne findes nedenfor. Johannes Leipold Advokat Tlf FIS-reglerne kom for alvor i januar 2009 i den danske presses fokus: Den tyske politiker og daværende ministerpræsident for delstaten Thüringen, Dieter Althaus blev hård kvæstet i et skiulykke, som ligeledes forvoldte en kvindes død. Althaus blev tre måneder senere i en straffesag i Østrig dømt for uagtsomt manddrab. Under processen lagde anklageren vægt på, at Althaus havde handlet grov uagtsom ved at overtræde FIS regel nummer 5, hvorefter en skiløber ved indkørsel på en piste skal sikre sig, at dette foregår uden fare for andre. For at undgå yderligere civilretslige søgsmål fra kvindens familie, betalte Althaus et ukendt erstatningsbeløb og yder løbende bidrag til familiens børn. Typisk forløb ved strafferetlig forfølgelse Indledning af den strafferetlige forfølgelse sker ofte ved, at liftpersonale eller lægerne, som behandler uheldets ofre, orienterer politiet om ulykken. I Østrig er lægerne f.eks. forpligtet til at informere politiet om ulykker med personskade. Politiet har ofte et lille kontor tæt på liftområdet og afhører hurtigt de involverede parter og eventuelle vidner og samler beviser. Herefter sendes oplysningerne til anklagemyndigheden, der beslutter, om der rejses anklage mod én af parterne, mod begge parter eller om sagen stilles i bero. Mange danskere, som kommer galt af sted, vælger at udtale sig til politiet. Det kan imidlertid give store problemer, især når sprogbarrieren forhindrer en nøjagtig oversættelse af vidne- eller partsforklaringer. Politiets afhøringsprotokoller bruges som bevis under retssagerne, og vidnerne eller parterne skriver under på, at de godkender protokollens indhold. Det gør det svært at komme med en anden forklaring på et senere tidspunkt. Politiet ved præcist, hvordan man skal spørge i forhold til FIS reglernes indhold, for at finde ud af, om den ene eller den anden er ansvarlig for ulykken. Man risikerer derfor ufrivilligt at blive ledt til en forklaring som stiller en dårligt i efterfølgende retssager. Man bør derfor kun udtale sig til politiet, når man behersker landets sprog på højt niveau eller ved hjælp af en tolk. Den danske ambassade i det pågældende land kan være behjælpelig ved at finde en tolk. Det er naturligvis altid en fordel hurtigt at kontakte ens egen forsikring og advokat med erfaring på området. Typisk forløb ved civilretslige erstatningssager

16 Ved erstatningssager er det de involverede parter og oftest også deres forsikringer, der kræver erstatning for svie og smerte, sygehusomkostninger og andet. Der kan hurtigt være tale om store beløb, især når skaderne er så voldsomme, at den ramte har brug for medicinsk og fysisk hjælp i en årrække. Erstatningsbeløb i millionklassen er dermed ikke usædvanlige. Mange retssager mod danske skiløbere bliver (såfremt muligt) af omkostningsmæssige årsager anlagt i udlandet, hyppigt ved den domstol som også var/er ansvarlig for evt. strafferetslige procedurer. Ofte reagerer danskere ikke på henvendelser fra disse domstole eller udenlandske advokater. Det kan være en bekostelig fejl: Modparten kan nemlig under bestemte forudsætninger opnå en udeblivelsesdom og bagefter begære tvangsfuldbyrdelse af den udenlandske dom i Danmark. Hvis modparten gennemfører proceduren i udlandet fejlfrit, så er forsvarsmulighederne mod den udenlandske dom under tvangsfuldbyrdelsen i Danmark yderst begrænset. Det er derfor afgørende, at man har en ansvarsforsikring, inden man tager på skiferie. Ellers risikerer man at skulle betale tårnhøje erstatningskrav af egen lomme. Forsikringen skal omgående informeres om ulykker. Henvendelser fra udenlandske myndigheder/advokater/domstole skal ikke ignoreres. En advokat kan hjælpe ved at reagere på den rigtige måde på disse henvendelser. Bliver man selv skadet af tredje personer, som ikke har en ansvarsforsikring, kan ens egen ulykkeforsikring - som dækker disse tilfælde - være guld værd. Dermed kan langvarige tvister om erstatning ofte undgås. Derudover er det afgørende, at man som part i et ulykke sørger for at samle og opbevare alt dokumentation og information man kan få fat i, bl.a. adresser og navne på vidner, liftpersonale, læger, kopier af afhøringsprotokoller osv.' Ved yderligere spørgsmål og problemer står vi gerne til rådighed. FIS-regler på dansk: 1.Tag hensyn til de andre skiløbere: Enhver skal forholde sig så man ikke udgør en fare for andre.' 2. Beherskelse af hastighed og løb: Sørg for frit udsyn. Hastigheden og løbet skal tilpasses evnerne, terrænet, sne, vejrforhold og trængsel på pisten. 3. Valg af spor: Den bagfra kommende skal vælge sit spor, så man ikke udgør en fare for skiløberne forude. 4. Overhaling: Der må overhales oven- eller nedenfra, fra højre eller fra venstre, men altid med en afstand, der giver den overhalede plads til uhindret at kunne udføre sine bevægelser. 5. Start: Enhver, der vil løbe ind på en piste, ønsker at genoptage løbet efter en pause eller som svinger eller kører opad skråningen, skal sikre sig, at han kan udføre dette uden fare for sig selv eller andre. 6. Stop: Undgå at stå stille på smalle eller uoverskuelige steder. En skiløber, der er styrtet, skal så hurtigt som muligt komme på benene og løbe videre. 7. Op- og nedstigning: En skiløber, der går op eller ned ad pisten til fods, skal opholde sig i kanten af pisten. 8. Overholdelse af skiltning: Enhver skiløber skal være opmærksom på markeringerne og signalerne og overholde dem. 9. Hjælp: Ved ulykker er enhver skiløber forpligtet til at yde hjælp. 10. Legitimationspligt: Enhver skiløber skal i tilfælde af en ulykke opgive sine personlige data - hvad enten man er vidne eller direkte involveret.