Tysk økonomisk opsving på 2 procent i Nyt regelsæt for reverse charge. B2B Renewable Energies. Skærpet konkurrence

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tysk økonomisk opsving på 2 procent i 2010. Nyt regelsæt for reverse charge. B2B Renewable Energies. Skærpet konkurrence"

Transkript

1 Januar 2010 Deutsch Links Hjemmeside personer Tyske erhvervsnyheder Tysk økonomisk opsving på 2 procent i 2010 Finanskrisens effekt på tysk økonomi er nu blevet en realitet I 2009 faldt det tyske BNP med 5 procent, hvilket er den største tilbagegang siden 2. verdenskrig. Arrangementer 04. marts 2010 Members-for-members: Foredrag for personaleansvarlige med Catenon ApS Nyt regelsæt for reverse charge Nye EU regler for betaling af moms Reglerne, der trådte i kraft pr. 1. januar 2010, gælder for det såkaldte "reverse charge" for B2B ydelser. 25. marts 2010 Members-for-members: Your location is unique: Learn from Copenhagen Capacity and Wonderful Copenhagen what can Copenhagen do for you in terms of growth and positioning. B2B Renewable Energies Verdens største forretningsplatform for vedvarende energi Nu findes der en online forretnings- og informationsplatform for internationale virksomheder, der beskæftiger sig med vedvarende energi. Skærpet konkurrence Ny prispolitik undergraver markedet for genvinding Efter et år med den ændrede tyske emballageforordning er der kommet ikke færre end 8 nye konkurrerende indsamlingsselskaber til. En udenlandsk ekspert betaler 25 procent skat Ude i verden opfattes Danmark som et land med høj indkomstskat Højtlønnede internationale eksperter går en stor bue udenom Danmark ved tanken om den høje danske trækprocent på ca. 62 procent indtil april 2010 Electric-Vehicle-Event: 'Business-Models & Technology' med Sixt, Germany Trade and Invest og Invest in Denmark 23. september 2010 Oktoberfest: Det Tysk-Danske Handelskammer afholder Oktoberfest i København Yderligere informationer og tilmeldingsskemaer findes inden længe på vores hjemmeside. Yderligere arrangementer Abonnement Omadressering eller afbestilling af vores nyhedsbrev

2 Tjenesteydelsesdirektivet Bliver tjenesteydelser hen over grænsen nemmere? Pr. 28. december 2009 har EF-medlemsstaterne transformeret EFs tjenesteydelsesdirektiv 2006/123/EF i national lovgivning. PR-Service Handelskammeret tilbyder ny serviceydelse: PR-support til virksomheder. Det Tysk-Danske Handelskammers nye PR-Service henvender sig til virksomheder, der ønsker support i forbindelse med PR-arbejdet. Nyt om tysk skattelovgivning Ét regnskab er ikke længere tilstrækkeligt I mange år skulle en tysk virksomheds finansielle årsrapport stort set svare til den skattemæssige opgørelse. Ny gymnasieafdeling Den dansk-tyske Sankt Petri Skole opretter gymnasieafdeling Med klasserne 1. til 3.g er det muligt at aflægge en Deutsche Internationale Abiturprüfung. Undgå faldgruber på skiferien Informationer om skiulykker og deres juridiske konsekvenser Skisæsonen er nu allerede i fuld gang, og tusindvis af danskere rejser igen til Europas skiområder.

3 Tysk økonomisk opsving på 2 procent i 2010 Finanskrisens effekt på tysk økonomi er nu blevet en realitet I 2009 faldt det tyske BNP med 5 procent, hvilket er den største tilbagegang siden 2. verdenskrig. Især første kvartals nedtur var afgørende for sidste års resultat. Derimod viste de sidste tre kvartaler en økonomisk vækst. Det er specielt den tyske eksport, der styrtdykkede i starten af 2009, der har medvirket til sidste års negative resultat. Det førte til et samlet fald på 15 procent i tysk eksport i Eksporten til Danmark blev også ramt og er gået tilbage med 23 procent (ultimo oktober 2009). Andet halvår viste igen en stigning i produktionen og eksporten, som danske virksomheder også har profiteret af. Den tyske ledighed faldt i oktober imod al forventning for sjette måned i træk, med i sæsonkorrigerede tal og ligger forsat uændret på 8,1 procent. Især den nedsatte arbejdstid (Kurzarbeit) på en del arbejdspladser har medvirket positivt til den uændrede arbejdsløshed. Dog er situationen trods finanskrise bedre end i 2003, hvor antallet af arbejdsløse næsten nåede op på 5 millioner. Det er især en liberalisering af arbejdsmarkedet, der for tiden medfører til denne moderate udvikling. Udviklingen forventes dog at ændre sig igen, og de tyske handelskamre regner med at den årlige gennemsnitlige arbejdsløshed vil stige til 3,9 millioner i Reiner Perau Tlf.: De tyske handelskamre forudser en stigning i BNP på 2 procent i Den internationale handel og Tysklands konkurrenceevne vil være afgørende for et positivt resultat. Dog kan forbrugernes købsadfærd være en bombe under tysk økonomi i Faldet i BNP i 2009 vil have indvirkning på arbejdsløsheden i Tyskland, der samtidig fører til mindsket forbrug og stigende opsparinger i de tyske hjem. Det økonomiske opsving efter krisen kan gøre Tyskland til én af vinderne. På grund af den høje konkurrenceevne kommer tyske virksomheder til at profitere af udenrigshandlen i de kommende år. Dette giver muligheder for danske virksomheder for at etablere sig som underleverandør for tyske virksomheder, der oplever stigende efterspørgsel. Det Tysk-Danske Handelskammer forudser en stigning i den dansk-tyske samhandel i Både den danske og tyske eksport vil stige med 10 procent.

4

5 Nyt regelsæt for reverse charge Nye EU regler for betaling af moms på grænseoverskridende serviceydelser Reglerne, der trådte i kraft pr. 1. januar 2010, gælder for det såkaldte "reverse charge" for B2B ydelser. Reverse charge ("omvendt afgiftspligt") betyder, at det bliver kunden som betaler momsen til skattekontoret. Leverandøren udsteder en regning uden moms. Således skal et dansk eksportfirma ikke længere udrede tysk moms på ydelser, der er købt i Tyskland. Ydelsen skal beskattes i Danmark, hvor "modtageren af ydelsen" har sit sæde. Undtaget er naturligvis danske eksportfirmaer, hvor det enten er et datterselskab eller salgskontor i Tyskland, der er "modtager af ydelsen". Flemming Vestergaard Tlf.: Dette betyder, at danske eksportfirmaer fra 1. januar 2010 ikke skal betale tysk moms af emballageafgiften! Der spares tid, penge og administration ved de ændrede regler, som hilses velkommen fra alle sider.

6 B2B Renewable Energies Verdens største forretningsplatform for vedvarende energi Nu findes der en online forretnings- og informationsplatform for internationale virksomheder, der beskæftiger sig med vedvarende energi. Internetportalen B2B Renewable Energies, som er den eneste internationale forretningsplatform for vedvarende energi, giver firmaer muligheden for at komme i kontakt med andre virksomheder samt at sælge produkter direkte på hjemmesiden. Dette sker på den virtuelle markedsplads, hvor alt fra præsentation over forespørgsel til bestilling kan finde sted. Ligeledes tilbyder B2B Renewable Energies information i form af danske og internationale nyheder, arrangementer, links og publikationer inden for brancherne solenergi, vindenergi, vandkraft, geotermi, bioenergi og energieffektivitet. Peggy Huth Tlf.: brancherelevante virksomheder fra hele verden har allerede oprettet en profil på markedspladsen og dermed indskrevet sig i dette internationale netværk for vedvarende energi. Portalen er udsprunget af et eksportfremmende initiativ igangsat af det tyske erhvervsministerium, og den daglige drift varetages af tyske udenrigshandelskamre i de enkelte lande. Portalen findes her:

7 Skærpet konkurrence Ny prispolitik undergraver markedet for genvinding Efter et år med den ændrede tyske emballageforordning er der kommet ikke færre end 8 nye konkurrerende indsamlingsselskaber til, bl.a. BellandVision, EKO-PUNKT, Landbell, Redual, Veolia, Zentek og Vfw Repack. Fælles for alle er, at de samler brugt detailemballage ind hos slutbrugeren. Den øgede konkurrence skulle gerne resultere i lavere priser. Desværre er priserne blevet holdt kunstigt lave af de nye udbydere, idet nogle indsamlingsselskaber udnytter en niche i lovgivningen. Lovgivningen skelner således mellem produkter til private og produkter til erhverv. Emballager til erhverv er noget billigere i afgift, og derfor er det en fordel at få så stor en del af sortimentet over på erhvervsdelen! Flemming Vestergaard Tlf.: Når et indsamlingsselskab giver tilbud, beregner man temmelig rundhåndet en så stor del som muligt til erhverv. Dette medfører tilsvarende lavere afgifter. Der Grüne Punkt kritiserer skarpt denne prispolitik, der er med til at undergrave hele genvindingsmarkedet. Der Grüne Punkt samler på denne baggrund 120 procent brugte emballager ind altså 20 procent mere end tilmeldt til systemet! Nogle konkurrenters prispolitik medfører, at mange hundrede tons emballager ikke er tilmeldt et indsamlingssystem, men skal samles ind alligevel. Det Tysk-Danske Handelskammer fraråder danske eksportfirmaer at indgå sådanne snydekontrakter, hvor en usædvanlig stor andel af emballageforbruget stemples som til erhverv. Hvis fordelingen mellem privat og erhverv ikke overholdes, kan der blive tale om store efterbetalinger af emballageafgift.

8 En udenlandsk ekspert betaler 25 procent skat i Danmark Ude i verden opfattes Danmark som et skandinavisk land med høj indkomstskat Højtlønnede internationale eksperter går en stor bue udenom Danmark ved tanken om den høje danske trækprocent på ca. 62 procent indtil For at sætte gang i dansk erhvervsliv adopterede Danmark en ide fra nabolandet Sverige. Ekspertskatten skulle gøre Danmark endnu mere attraktiv over for udenlandske eksperter. DanRevision Gruppe Dr. Lars Eriksen Danmark indførte derfor i 1992 den såkaldte ekspertskat. Reglerne er blevet moderniserede med tilbagevirkende kraft for skatteåret og dermed gjort mere komplicerede. En ekspert kan vælge at betale indkomstskat på 25 procent over 3 år eller 33 procent for 5 år + 8 procent arbejdsmarkedsbidrag. Denne særlige beskatning af udenlandske expats kan kaldes for en low budget skat, for i Danmark modtages der hverken en årsopgørelse, ligeså lidt som der kan gøres kørselsomkostninger gældende. Forudsætning for den milde beskatning er, at en ekspert fra udlandet flytter til Danmark, bliver beskattet der og har en årsindtægt (2009) på mere end kr. (ca EURO). Han må efter de stramme regler ikke have været skattepligtig i Danmark indenfor de sidste 5 år. Der gælder særlige regler, hvis vedkommende før ansættelsen har haft andele i det danske selskab, der ansætter ham. Efter perioden som ekspert kan vedkommende blive i Danmark. Fra det tidspunkt beskattes han efter de almindelige gældende danske regler. Også danske statsborgere, der i en årrække har boet i udlandet, kan komme i betragtning som udenlandske eksperter. Reglerne gælder også for forskere på de danske universiteter. Her gælder dog ingen minimumsgrænser for indkomsten. Statussen som forsker skal dog først bekræftes af SKAT. Kortere ophold som gæsteforelæser o. lign. gælder ikke altid som udelukkelsesklausul. De danske lovgivere ville lokke flere eksperter til dansk erhvervsliv. Man havde IT-eksperter, biotech-ingeniører, forskere og managere i tankerne. Der kom dog også croupiers og sportsfolk. På grund af størrelsen af deres indtægter gælder ekspertbeskatningen også for denne gruppe. Sådanne eksperter fik bolden til at rulle, og dermed kom hjulene i erhvervslivet også til at rulle og det var intentionen fra SKAT s side. Denne oversigt kan kun give et overblik. Gennemførelsen af ekspertbeskatningen er meget kompliceret og SKAT udlægger reglerne meget snævert. Virksomheder, der planlægger et hente en udenlandsk ekspert til Danmark skal, før planerne føres ud i livet, tage kontakt til en erfaren dansk revisor eller advokat. Den udenlandske ekspert, der interesserer sig for ekspertbeskatningen i Danmark bør dog være opmærksom på tidspunktet for begyndelsen af beskatningen i Danmark og om vedkommende for en del af kalenderåret er skattepligtig i udlandet. Desuden bør der gøres overvejelser om beskatningen af evt. familiemedlemmer, navnligt, hvis der stadigvæk eksisterer andre indtægtskilder i udlandet (f.eks. udlejning eller værdipapirer). En opgørelse fra SKAT fra d viser, at ekspertbeskatningen stadig bliver mere populær. Alle danske brancher benytter sig af denne mulighed. Siden indførelsen i 1991, hvor 48 virksomheder hentede 112 eksperter til Danmark, var der pr beskæftiget personer som eksperter i 790 virksomheder. Deraf var ca ¼ beskæftiget i den centrale uddannelses-

9 og forskningssektor. 445 personer var beskæftiget i produktionsvirksomheder og 152 personer i sektoren kultur, forlystelser og sport. Facit: Fordi nøglemedarbejdere med international baggrund i stigende grad kommer til Danmark, er ekspertbeskatningen i sidste ende en fornuftig ide til at fremme gazellevirksomhederne og dermed dansk erhvervsliv.

10 Tjenesteydelsesdirektivet Bliver tjenesteydelser hen over grænsen nemmere? Pr. 28. december 2009 har EF-medlemsstaterne transformeret EFs tjenesteydelsesdirektiv 2006/123/EF i national lovgivning. Målet med direktivet er at lette udøvelsen af etableringsfriheden for tjenesteydere samt den frie bevægelighed for tjenesteydelser og samtidig sikre et højt kvalitetsniveau for tjenesteydelser. Direktivet er også blevet implementeret i tysk ret - men har det virkelig gjort det nemmere? Et eksempel Lad os forestille os en dansk tandtekniker, som ønsker også at sælge sine tjenesteydelser i Tyskland. Han tager udgangspunkt i EU's hjemmeside som er specielt oprettet til formålet. Her får han følgende oplysninger: Advokat & Rechtsanwältin Jana Behlendorf Tlf.: Er du aktiv i servicesektoren, og vil du starte en virksomhed i et andet EUland? Med servicedirektivet blev der oprettet "kvikskranker" i alle EU-lande. De giver tjenesteudbydere mulighed for at klare administrative formaliteter elektronisk, når de vil drive virksomhed i andre EU-lande. Siden her giver dig direkte adgang til kvikskrankerne i de enkelte EU-lande, og du kan: få alle de oplysninger, du skal bruge, om de procedurer, du skal følge inden for netop dit erhverv ordne alle formaliteter, der kræves, for at du kan drive virksomhed (uden at skulle gå til forskellige offentlige myndigheder en efter en) gennemføre alle de nødvendige trin elektronisk. Det lyder godt, tænker tandteknikeren, og med to museklik kommer han til Tysklands side om kvikskranker, På den tyske hjemmeside er der masser af oplysninger til højre og venstre alle sammen på tysk. Men eftersom han nu har besluttet sig for at tilbyde sine tjenesteydelser i Tyskland og han derfor også er indstillet på at skulle stave sig igennem på tysk, søger han videre. I midten af siden finder han frem til Einheitlicher Ansprechpartner, den tyske betegnelse for konceptet kvikskranker. Nu må han snart være tæt på de oplysninger han leder efter, tænker han. Men nej. Nu skal han vælge, hvilken delstat han ønsker at levere sine ydelser i. Han vælger Hamborg og kommer ind på en ny side: Einheitlicher Ansprechpartner Hamburg, Her finder han en række oplysninger om idéen bag kvikskranker - men den faldt han jo allerede for på EU s side for 10 minutter eller 10 museklik siden! På Hamborgs side finder han forskellige Unterthemen (del-emner): Geschäftsstellen, Rechtsbehelfe, Verfahrenssuche, Verfahrensklärung, Register, Information in English, Unterstützende Institutionen, EA außerhalb Hamburgs, Europäische Dienstleistungsrichtlinie. Nu begynder det også at drille med det tyske sprog, så han prøver linket med information in English. Her finder han bl.a. en Guide to Procedures Stepby-step-guide, som han forhåbningsfuldt åbner.

11 Stor er skuffelsen, da vinduet åbner sig og hilser ham velkommen med følgende tekst: Willkommen zur Verfahrensklärung und Online-Antragstellung in Hamburg. Bitte beschreiben Sie Ihr Anliegen in Hamburg, indem Sie die nachfolgenden Fragen beantworten. Anschließend werden Ihnen automatisch in einer Übersicht die für Ihr Anliegen notwendigen behördlichen Genehmigungen und/oder Bestätigungen dargestellt. Zusätzlich finden Sie dort die Formulare sowie Hinweise auf zusätzliche Dokumente, die Sie für die Antragstellung über den Einheitlichen Ansprechpartner oder direkt bei der zuständigen Stelle benötigen. Am Ende dieser Verfahrensklärung können Sie nach dem Hochladen der ausgefüllten Formulare und Dokumente Ihren Antrag auch online an den Einheitlichen Ansprechpartner senden. Zusätzliche Informationen zur Nutzung der Online-Antragstellung und Verfahrensklärung finden Sie hier. Senest på dette tidspunkt vil vores danske tandtekniker formentlig give op og måske i stedet overveje at bruge tid og kræfter på at reklamere noget mere i Danmark. Giv det en chance Eksemplet er selvfølgelig karikeret. Det skal huskes, at systemet er nyt og befinder sig i en opstartsperiode. På trods af de beskrevne vanskeligheder har det én stor fordel: det er gratis. Med lidt tålmodighed og grundlæggende sprogforståelse kan man finde frem til de relevante oplysninger. De mindre tålmodige tjenesteydere med plads i budgettet er på nuværende tidspunkt dog formentlig stadig bedst tjent med at finde en rådgiver, f.eks. en advokat eller revisor, som vil tage sig af alle de praktiske skridt i forbindelse med etableringen i Tyskland. Vi rådgiver gerne i forbindelse med etableringsformer og muligheder på det tyske marked.

12 PR-Service Handelskammeret tilbyder ny serviceydelse: PR-support til virksomheder. Det Tysk-Danske Handelskammers nye PR-Service henvender sig til virksomheder, der ønsker support i forbindelse med PR-arbejdet. Handelskammeret kan stå for forsendelsen af Jeres pressemeddelelse til relevante mediekontakter og redaktioner, uanset om det drejer sig om printmedier eller elektroniske medier. Vi oversætter også gerne pressemeddelelsen såvel som Jeres pressekit til tysk. Lad Det Tysk-Danske Handelskammer stå for organiseringen og afholdelsen af Jeres pressekonference. Det er muligt at afholde pressekonferencen i Handelskammerets egne lokaler, men vi vil også gerne være behjælpelige med at finde de perfekte rammer andetsteds. Invitationen vil sammen med pressekonferencens program blive sendt ud til journalister fra udvalgte medier. Derudover står Handelskammeret gerne til rådighed under og efter pressekonferencen. Sandra Bækby-Hansen Tlf.:

13 Nyt om tysk skattelovgivning Ét regnskab er ikke længere tilstrækkeligt I mange år skulle en tysk virksomheds finansielle årsrapport stort set svare til den skattemæssige opgørelse (identitetskrav), hvorfor mange virksomheder kunne nøjes med et regnskab. Som følge af den internationale udvikling med hensyn til indregning og måling af en række regnskabsposter forlades identitetskravet mere og mere, således at der fremover vil være behov for to sæt regnskaber også i Tyskland, det finansielle regnskab og det skattemæssige regnskab. Gunnar Tessin Tlf.:

14 Ny gymnasieafdeling Den dansk-tyske Sankt Petri Skole i København opretter nu en gymnasieafdeling med opstart i august I den nye gymnasieafdeling med klasserne 1. til 3.g er det muligt at aflægge en Deutsche Internationale Abiturprüfung, også kaldt DIAP : en international tysk-dansk studentereksamen, der giver adgang til videregående uddannelser i såvel Tyskland og Danmark samt internationalt. Download informationsfolder om den nye gymnasieafdeling her. Flere informationer om Sankt Petri Skole fås på hjemmesiden: eller ved direkte henvendelse til skolen.

15 Undgå faldgruber på skiferien Informationer om skiulykker og deres juridiske konsekvenser Skisæsonen er nu allerede i fuld gang, og tusindvis af danskere rejser igen til Europas skiområder. Langt de fleste er dog ikke klar over, at overtrædelsen af reglerne på skipister kan have alvorlige økonomiske og personlige konsekvenser. Bliver man involveret i ulykker/sammenstød på pisten, hvor andre kommer til skade, kan man blive udsat for civilretslige erstatningskrav fra den skadelidte. Derudover skal man regne med en afhøring af politiet og evt. strafferetslige konsekvenser i det land, hvor ulykken fandt sted. For at kunne fastslå, hvorvidt de involverede parter havde ansvar for ulykkens indtræden, benytter alle domstole (såvel i straffesager som i erstatningssager) FIS reglerne - et regelsæt med 10 afsnit, udgivet af det internationale skiforbund. Selvom FIS-reglerne ikke er en lov i juridisk forstand, så har de trods alt karakter af en slags international færdselslov for skiløbere. En dansk version af FIS-reglerne findes nedenfor. Johannes Leipold Advokat Tlf FIS-reglerne kom for alvor i januar 2009 i den danske presses fokus: Den tyske politiker og daværende ministerpræsident for delstaten Thüringen, Dieter Althaus blev hård kvæstet i et skiulykke, som ligeledes forvoldte en kvindes død. Althaus blev tre måneder senere i en straffesag i Østrig dømt for uagtsomt manddrab. Under processen lagde anklageren vægt på, at Althaus havde handlet grov uagtsom ved at overtræde FIS regel nummer 5, hvorefter en skiløber ved indkørsel på en piste skal sikre sig, at dette foregår uden fare for andre. For at undgå yderligere civilretslige søgsmål fra kvindens familie, betalte Althaus et ukendt erstatningsbeløb og yder løbende bidrag til familiens børn. Typisk forløb ved strafferetlig forfølgelse Indledning af den strafferetlige forfølgelse sker ofte ved, at liftpersonale eller lægerne, som behandler uheldets ofre, orienterer politiet om ulykken. I Østrig er lægerne f.eks. forpligtet til at informere politiet om ulykker med personskade. Politiet har ofte et lille kontor tæt på liftområdet og afhører hurtigt de involverede parter og eventuelle vidner og samler beviser. Herefter sendes oplysningerne til anklagemyndigheden, der beslutter, om der rejses anklage mod én af parterne, mod begge parter eller om sagen stilles i bero. Mange danskere, som kommer galt af sted, vælger at udtale sig til politiet. Det kan imidlertid give store problemer, især når sprogbarrieren forhindrer en nøjagtig oversættelse af vidne- eller partsforklaringer. Politiets afhøringsprotokoller bruges som bevis under retssagerne, og vidnerne eller parterne skriver under på, at de godkender protokollens indhold. Det gør det svært at komme med en anden forklaring på et senere tidspunkt. Politiet ved præcist, hvordan man skal spørge i forhold til FIS reglernes indhold, for at finde ud af, om den ene eller den anden er ansvarlig for ulykken. Man risikerer derfor ufrivilligt at blive ledt til en forklaring som stiller en dårligt i efterfølgende retssager. Man bør derfor kun udtale sig til politiet, når man behersker landets sprog på højt niveau eller ved hjælp af en tolk. Den danske ambassade i det pågældende land kan være behjælpelig ved at finde en tolk. Det er naturligvis altid en fordel hurtigt at kontakte ens egen forsikring og advokat med erfaring på området. Typisk forløb ved civilretslige erstatningssager

16 Ved erstatningssager er det de involverede parter og oftest også deres forsikringer, der kræver erstatning for svie og smerte, sygehusomkostninger og andet. Der kan hurtigt være tale om store beløb, især når skaderne er så voldsomme, at den ramte har brug for medicinsk og fysisk hjælp i en årrække. Erstatningsbeløb i millionklassen er dermed ikke usædvanlige. Mange retssager mod danske skiløbere bliver (såfremt muligt) af omkostningsmæssige årsager anlagt i udlandet, hyppigt ved den domstol som også var/er ansvarlig for evt. strafferetslige procedurer. Ofte reagerer danskere ikke på henvendelser fra disse domstole eller udenlandske advokater. Det kan være en bekostelig fejl: Modparten kan nemlig under bestemte forudsætninger opnå en udeblivelsesdom og bagefter begære tvangsfuldbyrdelse af den udenlandske dom i Danmark. Hvis modparten gennemfører proceduren i udlandet fejlfrit, så er forsvarsmulighederne mod den udenlandske dom under tvangsfuldbyrdelsen i Danmark yderst begrænset. Det er derfor afgørende, at man har en ansvarsforsikring, inden man tager på skiferie. Ellers risikerer man at skulle betale tårnhøje erstatningskrav af egen lomme. Forsikringen skal omgående informeres om ulykker. Henvendelser fra udenlandske myndigheder/advokater/domstole skal ikke ignoreres. En advokat kan hjælpe ved at reagere på den rigtige måde på disse henvendelser. Bliver man selv skadet af tredje personer, som ikke har en ansvarsforsikring, kan ens egen ulykkeforsikring - som dækker disse tilfælde - være guld værd. Dermed kan langvarige tvister om erstatning ofte undgås. Derudover er det afgørende, at man som part i et ulykke sørger for at samle og opbevare alt dokumentation og information man kan få fat i, bl.a. adresser og navne på vidner, liftpersonale, læger, kopier af afhøringsprotokoller osv.' Ved yderligere spørgsmål og problemer står vi gerne til rådighed. FIS-regler på dansk: 1.Tag hensyn til de andre skiløbere: Enhver skal forholde sig så man ikke udgør en fare for andre.' 2. Beherskelse af hastighed og løb: Sørg for frit udsyn. Hastigheden og løbet skal tilpasses evnerne, terrænet, sne, vejrforhold og trængsel på pisten. 3. Valg af spor: Den bagfra kommende skal vælge sit spor, så man ikke udgør en fare for skiløberne forude. 4. Overhaling: Der må overhales oven- eller nedenfra, fra højre eller fra venstre, men altid med en afstand, der giver den overhalede plads til uhindret at kunne udføre sine bevægelser. 5. Start: Enhver, der vil løbe ind på en piste, ønsker at genoptage løbet efter en pause eller som svinger eller kører opad skråningen, skal sikre sig, at han kan udføre dette uden fare for sig selv eller andre. 6. Stop: Undgå at stå stille på smalle eller uoverskuelige steder. En skiløber, der er styrtet, skal så hurtigt som muligt komme på benene og løbe videre. 7. Op- og nedstigning: En skiløber, der går op eller ned ad pisten til fods, skal opholde sig i kanten af pisten. 8. Overholdelse af skiltning: Enhver skiløber skal være opmærksom på markeringerne og signalerne og overholde dem. 9. Hjælp: Ved ulykker er enhver skiløber forpligtet til at yde hjælp. 10. Legitimationspligt: Enhver skiløber skal i tilfælde af en ulykke opgive sine personlige data - hvad enten man er vidne eller direkte involveret.

Vi kender dine muligheder i Tyskland. Gør du? Dansk-Tysk Handelskammer

Vi kender dine muligheder i Tyskland. Gør du? Dansk-Tysk Handelskammer Vi kender dine muligheder i Tyskland. Gør du? Dansk-Tysk Handelskammer DANSK-TYSK HANDELSKAMMER netværker. Vi er centrum for handlen og det erhvervsøkonomiske samarbejde mellem Danmark og Tyskland. Vores

Læs mere

Generalforsamling 2010

Generalforsamling 2010 En printervenlig PDF-version finder du HER. Maj 2010 Generalforsamling 2010 Deutsch Dato: 18. juni 2010 Sted: Jan Nygaard AS i Lyngby Et spændende program med generalforsamling, foredrag v/ Lykke Friis,

Læs mere

Dansk-Tysk Erhvervspris 2011

Dansk-Tysk Erhvervspris 2011 En printervenlig PDF-version finder du HER. April 2011 Abonnement Deutsch Tilmeld dig Legal & Tax Tilmeld dig News & Jobs Afbestil Members Update Arrangementer 17. juni Generalforsamling i Dansk-Tysk Handelskammer

Læs mere

Vi kender dine muligheder i Tyskland. Gør du? Dansk-Tysk Handelskammer Deutsch-Dänische Handelskammer

Vi kender dine muligheder i Tyskland. Gør du? Dansk-Tysk Handelskammer Deutsch-Dänische Handelskammer Vi kender dine muligheder i Tyskland. Gør du? Dansk-Tysk Handelskammer Deutsch-Dänische Handelskammer DANSK-TYSK HANDELSKAMMER... netværker. Vi er centrum for det økonomiske samarbejde mellem Danmark og

Læs mere

Electric Vehicles Event

Electric Vehicles Event En printervenlig PDF-version finder du HER. April 2010 Electric Vehicles Event Deutsch Combining Green Know-How from Germany and Denmark Onsdag den 21. april 2010, kl. 15.30...TILMELD DIG NU! Links Hjemmeside

Læs mere

FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER

FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER 1 FAIR FORANDRING STÆRKE VIRKSOMHEDER OG MODERNE FOLKESKOLER Socialdemokraterne og SF vil omprioritere fra: Højere lønsumsafgift på den finansielle sektor (1,0 mia. kr.). Reform af selskabsskatten (3,2

Læs mere

Nye regnskabsregler mm. Tyskland

Nye regnskabsregler mm. Tyskland Nye regnskabsregler mm. Tyskland Velkommen DANTAX historie personer hjemsted Speciale stiftet 1987 4 partner over 60 medarbejdere Flensburg-Harrislee tæt ved grænsen dansktalende medarbejdere 250 mølleselskaber

Læs mere

Forældrekøbsguiden 2015. Køb og salg Husleje og fremleje Skat og fradrag Salg og overdragelse

Forældrekøbsguiden 2015. Køb og salg Husleje og fremleje Skat og fradrag Salg og overdragelse Forældrekøbsguiden 2015 Køb og salg Husleje og fremleje Skat og fradrag Salg og overdragelse 1 Forældrekøbsguiden 2015 Denne guide er til dig, der overvejer at købe studiebolig til dit barn. Guiden giver

Læs mere

Baggrunden for aftalen

Baggrunden for aftalen Baggrunden for aftalen iflg. Venstre Formål Nedbringe omkostningerne for danske virksomheder Fjerne unødig bureaukrati og regler, der bremser mulighederne for vækst og ekspansion. Modernisere en række

Læs mere

- 2. Offentliggjort d. 29. oktober 2011

- 2. Offentliggjort d. 29. oktober 2011 - 1 Erstatninger og skat Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med en erstatning godtgøres den skadelidte person for et tab. En erstatning vil som udgangspunkt være en økonomisk erstatning uanset

Læs mere

Tysk økonomi vokser med en procent i 2012

Tysk økonomi vokser med en procent i 2012 En printervenlig PDF-version finder du HER Januar 2012 Deutsch Abonnement Tilmeld dig Legal & Tax Tilmeld dig News & Jobs Afbestil Members Update Arrangementer 25. Januar 2012 Handelskammerets nytårsreception

Læs mere

Velkommen til medlem nr. 500!

Velkommen til medlem nr. 500! En printervenlig PDF-version finder du HER November 2011 Deutsch Abonnement Tilmeld dig Legal & Tax Tilmeld dig News & Jobs Afbestil Members Update Velkommen til medlem nr. 500! Handelskammeret byder Rådgivnings-

Læs mere

Nyhedsbrev 4-2010. Indhold

Nyhedsbrev 4-2010. Indhold BOLIGADMINISTRATORERNE A/S INFORMERER Nyhedsbrev 4-2010 Hermed følger Boligadministratorernes seneste nyhedsbrev. Såfremt det ønskes i flere eksemplarer, eller ønskes fremsendt pr. mail, bedes I venligst

Læs mere

alpine foto: salomon De fleste skiskader er selvforskyldte

alpine foto: salomon De fleste skiskader er selvforskyldte Sådan undgår du alpine skiskader foto: salomon De fleste skiskader er selvforskyldte På ski uden skader foto: head Hvis du vil undgå at blive én af de 5.000 danske alpinløbere, der hvert år vender hjem

Læs mere

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR

RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR BRIEF RETSFORBEHOLD GØR DET SVÆRT AT FÅ PENGE RETUR Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME EU- borgere handler som aldrig før på tværs af grænserne, og det kræver

Læs mere

TYSKLAND SOM EKSPORTMARKED

TYSKLAND SOM EKSPORTMARKED DANISH DESK TYSKLAND SOM EKSPORTMARKED Tyskland er Danmarks største handelspartner. Ca. en femtedel af både den danske import og eksport sker inden for rammerne af den dansk-tyske samhandel. (kilde: Udenrigsministeriet

Læs mere

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark

Fødevareindustrien. et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Fødevareindustrien et godt bud på vækstmuligheder for Danmark Vidste du at: Fødevarebranchen bidrager med 150.000 arbejdspladser. Det svarer til 5 6 pct. af den samlede arbejdsstyrke i Danmark. Fødevarebranchen

Læs mere

Har du været udsat for en forbrydelse?

Har du været udsat for en forbrydelse? Har du været udsat for en forbrydelse? Denne pjece indeholder råd og vejledning til dig En straffesags forløb Når politiet f.eks. ved en anmeldelse har fået kendskab til, at der er begået en forbrydelse,

Læs mere

Dansk arbejdsmarkedsnedtur i klasse med gældslandene

Dansk arbejdsmarkedsnedtur i klasse med gældslandene Dansk arbejdsmarkedsnedtur i klasse med gældslandene Det danske arbejdsmarked har været blandt de hårdest ramte under den økonomiske krise, kun overgået af gældsplagede lande som Irland, Spanien og Grækenland.

Læs mere

Danske investorer skal have endnu bedre vilkår

Danske investorer skal have endnu bedre vilkår 2014 Danske investorer skal have endnu bedre vilkår Tre initiativer fra Investeringsfondsbranchen Danske investeringsforeninger er blandt de bedste i Europa til at skabe værdi til investorerne. Men branchen

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb

RÅD OG VEJLEDNING. Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb RÅD OG VEJLEDNING Til forældre og pårørende til et barn, der har været udsat for et seksuelt overgreb Indhold Denne pjece er skrevet til forældre og andre nære pårørende til børn, der har været udsat for

Læs mere

Kend din kunde Succesrig markedsføring i Tyskland

Kend din kunde Succesrig markedsføring i Tyskland Kend din kunde Succesrig markedsføring i Tyskland Marketing & Social Media - bliv du s med naboen Aalborg, Væksthus Nordjylland, 15.01.2015 Indhold Interkulturelt Erhvervs- og virksomhedskultur Sprog Markedsføring

Læs mere

Skatteforhold ved mølleinvesteringer i Tyskland

Skatteforhold ved mølleinvesteringer i Tyskland Skatteforhold ved mølleinvesteringer i Tyskland Dipl.-Kfm. Steuerberater Christian Kuth DanRevision Gruppen Flensburg-Handewitt Fredericia, 13. oktober 2011 Agenda 1. Forpligtelser og skat i Tyskland 2.

Læs mere

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år

EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster op imod 20.000 danske job de kommende år EU s sparekurs koster i disse år tusinder af danske arbejdspladser. De finanspolitiske stramninger, der ligger i støbeskeen de kommende år

Læs mere

Erhvervsstyrelsen Att.: kra@jm.dk; lst@jm.dk; pbm@jm.dk cc: jm@jm.dk. 18. januar 2015

Erhvervsstyrelsen Att.: kra@jm.dk; lst@jm.dk; pbm@jm.dk cc: jm@jm.dk. 18. januar 2015 Erhvervsstyrelsen Att.: kra@jm.dk; lst@jm.dk; pbm@jm.dk cc: jm@jm.dk 18. januar 2015 Høring vedr. vedtagne retsakter inden for det civil-, handels-, og familieretlige område samt det strafferetlige og

Læs mere

Revisorbranchens Ekspertpanel. Skat

Revisorbranchens Ekspertpanel. Skat Revisorbranchens Ekspertpanel Skat Juni 2 Revisorbranchens Ekspertpanel: Skat Stor viden om skattemæssige forhold er et af de statsautoriserede revisorers varemærke. FSR har på den baggrund spurgt Revisorbranchens

Læs mere

Tyskland lokomotiv for vækst i Europa og dansk eksport 6. oktober 2015 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin

Tyskland lokomotiv for vækst i Europa og dansk eksport 6. oktober 2015 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin Tyskland lokomotiv for vækst i Europa og dansk eksport 6. oktober 2015 v/ Thomas Jørgensen, ambassaden Berlin Forbundsstaten Tyskland 80,5 mio. indbyggere 16 delstater Hovedstad: Berlin Areal: 357.021

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING for erhvervsbygninger

Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING for erhvervsbygninger Lokal Forsikring G/S CVR-nr. 68 50 98 15 www.lokal.dk Forsikringsbetingelser for RETSHJÆLPSFORSIKRING for erhvervsbygninger Tillæg til forsikringsbetingelser for ANDEN BYGNINGSBESKADIGELSE - ERHVERV Indholdsfortegnelse:

Læs mere

07. oktober 2008. Spørgeskemaundersøgelse blandt udenlandske virksomheder i Danmark

07. oktober 2008. Spørgeskemaundersøgelse blandt udenlandske virksomheder i Danmark 7. oktober 8 Spørgeskemaundersøgelse blandt udenlandske virksomheder i Danmark Om spørgeskemaundersøgelsen Undersøgelsen består af 19 spørgsmål om udenlandske virksomheders syn på Danmark som investeringsland.

Læs mere

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens tale på FSR s årsmøde danske revisorer Revisordøgnet 2013, den 26. september 2013 Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER 8. OKTOBER 2013 NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER Men i relation til det skadeforvoldende motorkøretøjs ansvarsforsikring bevarer skadelidte som

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget for Andragender MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2004 Udvalget for Andragender 2009 28.02.2007 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Andragende 0141/2006 af Jean Noël, fransk statsborger og Gaby Hantscher, tysk statsborger, om de tyske skattemyndigheders

Læs mere

Patienter skal frit kunne vælge sygehus i hele EU

Patienter skal frit kunne vælge sygehus i hele EU Author: Kristine Jul Andersen National nominee for Denmark Media: Dagbladet, Frederiksborg Amts Avis, Sjællandske, 01/11/2008 Patienter skal frit kunne vælge sygehus i hele EU Alle borgere i EU skal have

Læs mere

EKSPORTBAROMETER 2013

EKSPORTBAROMETER 2013 DANSK-TYSK HANDELSKAMMERS EKSPORTBAROMETER 2013 Dansk-Tysk Handelskammer DANSKE EKSPORTØRER TROR PÅ FREMTIDEN De danske eksportører forventer, at deres eksport til Tyskland stiger i 2014. Det viser Dansk-Tysk

Læs mere

- så du undgår at blive snydt, når du vælger ny kopimaskine

- så du undgår at blive snydt, når du vælger ny kopimaskine - så du undgår at blive snydt, når du vælger ny kopimaskine Din guide til overlevelse, når du møder en kopimaskinesælger... Kopimaskine. Printer. Man er nærmest ved at falde i søvn allerede. Næstefter

Læs mere

Tysk datterselskab 10 faldgruber ifm. regnskab og skat. Webinar

Tysk datterselskab 10 faldgruber ifm. regnskab og skat. Webinar Tysk datterselskab 10 faldgruber ifm. regnskab og skat Webinar 12.9.2017 Dantax Din revisor i Tyskland Tysk skat og revision på dansk siden 1987 I dag ca. 40 medarbejdere Dantax hjælper danskere og dansk

Læs mere

1. Det vil være til gavn for især små og mellemstore danske virksomheder, hvis Danmark ikke bliver en del af den fælles patentdomstol.

1. Det vil være til gavn for især små og mellemstore danske virksomheder, hvis Danmark ikke bliver en del af den fælles patentdomstol. 22. april 2014 LHNI Folketinget Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 1240 København K. Kopi: Europaudvalget Erhvervsudvalgets betænkning vedrørende L22 Folketingets Erhvervsudvalg har den 3. april afgivet

Læs mere

Beskatning af fri bil - kontrolleret transaktion

Beskatning af fri bil - kontrolleret transaktion - 1 Beskatning af fri bil - kontrolleret transaktion Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Beskatning af fri bil afføder fortsat mange skattesager. Med en dom af 5. december 2013 fra Vestre Landsret,

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2010

Status på udvalgte nøgletal november 2010 Status på udvalgte nøgletal november 21 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Stigning i bruttoledigheden I september var 168.3 registrerede bruttoledige og bruttoledigheden er dermed

Læs mere

TTIP HVAD BETYDER DET FOR 3F OG VORES MEDLEMMER?

TTIP HVAD BETYDER DET FOR 3F OG VORES MEDLEMMER? TTIP HVAD BETYDER DET FOR 3F OG VORES MEDLEMMER? HVAD ER TTIP? TTIP står for Transatlantic Trade and Investment Partnership, og det er en handelsaftale mellem to af verdens største økonomier, EU og USA.

Læs mere

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 3 år Arbejdsløsheden blandt de 1-29-årige i Europa vokser fortsat og er nu på 1 pct. Det svarer til, at 9,2 mio. arbejdsløse i EU-27 er under 3 år. Arbejdsløsheden

Læs mere

Om investering og investeringsforeninger. v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest

Om investering og investeringsforeninger. v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest og investeringsforeninger v. Susanne Bolding markedskonsulent, Sydinvest Agenda Hvorfor skal jeg investere? Hvad er en investeringsforening? Hvad tilbyder investeringsforeninger? Hvordan kommer jeg godt

Læs mere

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed?

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Private Banking Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Ekstra opmærksomhed giver tryghed Private Banking er for dig, der har en formue med en kompleks sammensætning og en størrelse, der rækker et

Læs mere

FACEBOOK MARKETING. Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook.

FACEBOOK MARKETING. Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook. FACEBOOK MARKETING Simple teknikker der kan booste virksomhedens salg og omsætning via Facebook. Hvorfor skal jeg bruge Facebook Marketing? Mange virksomheder spørger sig selv dette spørgsmål. Men de skal

Læs mere

Der er ofte flere formål med at deltage på en vinmesse. Det er først og fremmest ønsket om at opnå mersalg på kort såvel som på langt sigt.

Der er ofte flere formål med at deltage på en vinmesse. Det er først og fremmest ønsket om at opnå mersalg på kort såvel som på langt sigt. Vedbæk, 14. januar 2015/bbr Messedeltagelse Et led i salgs- og marketingstrategien Indledning Deltagelse i vinmesser er et spørgsmål om strategi og follow-up for at tage nogle af yderpunkterne. Hvis salgs-

Læs mere

Vennetjenester og sort arbejde

Vennetjenester og sort arbejde - 1 Vennetjenester og sort arbejde Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Sort arbejde har gennem mange år været i SKAT s søgelys. Men der er tilsyneladende lang vej igen, før det sorte arbejde

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 20.4.2012 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 0302/2009 af Eugenia Ioan, tysk statsborger, om tab på grund af valutakurserne i forbindelse med

Læs mere

Lys forude for kommanditister

Lys forude for kommanditister - 1 Lys forude for kommanditister Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Investeringer i kommanditselskaber har gennem tiden været underkastet en meget turbulent behandling skattemæssigt. Efter

Læs mere

RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om ansvarsforsikring for motorkøretøjer (90/232/EØF)

RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om ansvarsforsikring for motorkøretøjer (90/232/EØF) 1990L0232 DA 11.06.2005 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

Velkommen som ung i Nykredit

Velkommen som ung i Nykredit Dig og dine penge Velkommen som ung i Nykredit Som ung i Nykredit har du en Ung Konto, som du kan beholde, indtil du fylder 36 år. Med den kan du få hjælp til at holde styr på økonomien, mens du er ung,

Læs mere

Tips & ideer om kommunikation

Tips & ideer om kommunikation Tips & ideer om kommunikation Hvis du gerne vil vide Hvad du er gået glip af de sidste mange måneder, så fortvivl ej. Her er et uddrag af de (helt gratis og ultra nyttige) nyhedsbreve, der hver måned lander

Læs mere

Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig

Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig 9. oktober, 2012 Tyskland i krisen: Euroen er skyld i de største spændinger i Vesteuropa siden anden verdenskrig?aldrig siden anden verdenskrig har der været så store spændinger mellem Vesteuropas folk

Læs mere

Rekordvækst i realkreditudlån i euro

Rekordvækst i realkreditudlån i euro NR. 2 OKTOBER 2009 Rekordvækst i realkreditudlån i euro Realkreditsektoren udlåner flere og flere penge i euro sammenlignet med i danske kroner. Især landbruget har fordel af den internationale valuta.

Læs mere

Stærkere indsats til inddrivelse af SUgæld. En 7-punktsplan til styrket inddrivelse af SU-gæld i udlandet

Stærkere indsats til inddrivelse af SUgæld. En 7-punktsplan til styrket inddrivelse af SU-gæld i udlandet Stærkere indsats til inddrivelse af SUgæld i udlandet En 7-punktsplan til styrket inddrivelse af SU-gæld i udlandet Stærkere indsats til inddrivelse af SU-gæld i udlandet 2 Forord I Danmark har studerende

Læs mere

Iværksættere og selvstændige i DM

Iværksættere og selvstændige i DM Iværksættere og selvstændige i DM Dansk Magisterforening har i foråret 2015 foretaget en undersøgelse blandt foreningens medlemmer, der er selvstændige erhvervsdrivende. Undersøgelsen har til formål at

Læs mere

Forældelse skatteansættelse og skattekrav

Forældelse skatteansættelse og skattekrav - 1 Forældelse skatteansættelse og skattekrav Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Med selvangivelsen foretages en opgørelse af årets skattetilsvar (skatteansættelse), og skattevæsenet opkræver

Læs mere

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af 6.12.2012. om aggressiv skatteplanlægning

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af 6.12.2012. om aggressiv skatteplanlægning EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.12.2012 C(2012) 8806 final KOMMISSIONENS HENSTILLING af 6.12.2012 om aggressiv skatteplanlægning DA DA KOMMISSIONENS HENSTILLING af 6.12.2012 om aggressiv skatteplanlægning

Læs mere

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at

A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at A Den karakter som I alle sammen naturligvis får til den mundtlige eksamen Afgift En skat til staten der pålægges en vares pris Aktie Et bevis på at man ejer en del af en virksomhed Arbejdsløshed Et land

Læs mere

Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand. 14 mio. europæiske borgere bor fast i et andet EU-land,

Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand. 14 mio. europæiske borgere bor fast i et andet EU-land, Det indre marked og den fri bevægelighed i Europa bidrager til den danske velstand Udfordring Et velfungerende indre marked i Europa er en forudsætning for dansk velstand og danske arbejdspladser. 2/3

Læs mere

ANALYSENOTAT Datterselskaber i udlandet henter værdi til Danmark

ANALYSENOTAT Datterselskaber i udlandet henter værdi til Danmark ANALYSENOTAT Datterselskaber i udlandet henter værdi til Danmark AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Mange danske virksomheder har etableret datterselskaber i udlandet. Det kan være motiveret af forskellige

Læs mere

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Aon Risk Solutions Health & Benefits AonUP 2015 Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Velkommen Din pensionsordning 3 Pensionsopsparing 4 Din pensionsopsparing 5 Ratepension 6 Livsvarig

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø = 5. december 2008 HSR Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø e êáåöëëî~ê= îéçêk= äçîñçêëä~ö= çã= åçêáåö= ~Ñ= ÑçêëâÉääáÖÉ= äçîé= é = ÕâçåçãáJ= çö= bêüîéêîëãáåëáíéêáéíë=

Læs mere

Iværksætterguide. Det har vist sig at jo mere gennemarbejdet din ide er, desto større chance er der for, at netop din virksomhed overlever.

Iværksætterguide. Det har vist sig at jo mere gennemarbejdet din ide er, desto større chance er der for, at netop din virksomhed overlever. Iværksætterguide Forretningsplan Når du går i gang med at overveje mulighederne for at starte egen virksomhed, er der en masse spørgsmål, som du gerne må forholde dig til. Det har vist sig at jo mere gennemarbejdet

Læs mere

Samrådsspørgsmål L 125, A:

Samrådsspørgsmål L 125, A: Skatteudvalget L 125 - Bilag 53 Offentligt Side 1 af 12 Talepunkter til besvarelse af samrådsspørgsmål L 125, A, B, C vedrørende overgangsreglerne for Frankrig/Spanien i Skatteudvalget den 1. april 2009

Læs mere

[Introduction] [A. Kendskab] [B. Forståelse] [Info]

[Introduction] [A. Kendskab] [B. Forståelse] [Info] [Introduction] Goddag mit navn er, og jeg ringer fra Epinion. Vi er i øjeblikket i gang med en undersøgelse blandt danske virksomheder for Konkurrence og Forbrugerstyrelsen. Må jeg i den forbindelse have

Læs mere

Bestyrelsens beretning

Bestyrelsens beretning Årsrapport 2014 Side 2 Bestyrelsens beretning Foreningen Amagerinvestor stiftedes 11. januar 2013 på initiativ af Dansk Aktionærforening, der også er sekretariat for Foreningen Amagerinvestor. Foreningen

Læs mere

U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P

U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P U D L A N D O G M P UDLAND OG MP MP Pension Pensionskassen for magistre og psykologer Lyngbyvej 20 2100 København Ø Telefon +45 39 15 01 02 Fax 39 15 01 99 CVR-nr. 20 76 68 16 mp@mppension.dk www.mppension.dk Udland og MP

Læs mere

Udenlandsk arbejdskraft gavner Danmark - også i krisetider

Udenlandsk arbejdskraft gavner Danmark - også i krisetider Organisation for erhvervslivet 27. april 29 Udenlandsk arbejdskraft gavner Danmark - også i krisetider AF ØKONOMISK KONSULENT JENS ERIK ZEBIS, JEZS@DI.DK Lempelige regler for tilgangen af udenlandsk arbejdskraft

Læs mere

Spareplaner truer over 55.000 danske job

Spareplaner truer over 55.000 danske job Spareplaner truer over 55. danske job De økonomiske spareplaner i EU og Danmark kan tilsammen koste over 55. job i Danmark i 213. Det er specielt job i privat service, som er truet af spareplanerne. Private

Læs mere

KOM GODT I GANG MED DIT BOGHOLDERI

KOM GODT I GANG MED DIT BOGHOLDERI KOM GODT I GANG MED DIT BOGHOLDERI OM MIG Jonas Martinsen Uddannet revisor Arbejdet i EY JM Regnskabsservice startede maj 2015 Kontakt: Tlf. 60535492 Mail: jm@jmregnskabsservice.dk www.jmregnskabsservice.dk

Læs mere

Dansk-Tysk Handelskammers Eksportbarometer 2012 Oktober 2012

Dansk-Tysk Handelskammers Eksportbarometer 2012 Oktober 2012 Dansk-Tysk Handelskammers Eksportbarometer 2012 Oktober 2012 Side 1 af 8 Danske eksportører ser med optimisme mod 2013 Halvdelen af de adspurgte virksomheder forventer, at deres omsætning på det tyske

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 38 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 38 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 38 Offentligt Europaudvalget og Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 8. februar 2015 Kommissionen foreslår

Læs mere

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 14. januar 2013 Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Sammenlignet med andre EU15-lande er beskæftigelsen

Læs mere

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed

ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed ANALYSENOTAT Hver femte ansat i udenlandsk ejet virksomhed AF ØKONOM JENS HJARSBECH, CAND.POLIT, Udenlandske investeringer øger velstanden Udenlandsk ejede virksomheder er ifølge Produktivitetskommissionen

Læs mere

[A. Kendskab] [B. Forståelse] [Info] Hvor meget kender du til konkurrenceloven? [INTW: EFTER AT VÆRE STILLET OM TIL RETTE PERSON]

[A. Kendskab] [B. Forståelse] [Info] Hvor meget kender du til konkurrenceloven? [INTW: EFTER AT VÆRE STILLET OM TIL RETTE PERSON] [Introduction] Goddag mit navn er, og jeg ringer fra Epinion. Vi er i øjeblikket i gang med en undersøgelse blandt danske virksomheder for Konkurrence og Forbrugerstyrelsen. Må jeg i den forbindelse have

Læs mere

CENTER FOR KUNST & INTERKULTUR 1

CENTER FOR KUNST & INTERKULTUR 1 CENTER FOR KUNST & INTERKULTUR 1 UDFORDRINGEN KUNSTNERNE OG DE KREATIVE KULTUR SKABER VÆKST Kunstnerne og de kreative er en stor del af drivkraften i en af de største og hurtigst voksende sektorer i Danmark

Læs mere

Innovation Center Denmark Munich

Innovation Center Denmark Munich Innovation Center Denmark Munich IDEGRUNDLAG Den tiltagende globalisering, krav om innovation, netværk samt adgang til viden er udfordringer, som de fleste virksomheder, universiteter og forskningsinstitutioner

Læs mere

HR/Personalerekruttering

HR/Personalerekruttering HR/Personalerekruttering VI HJÆLPER JER MED REKRUTTERING AF NYE MEDARBEJDERE Kandidatprofiler et udvalg September 2012 Side 1 af 10 Søger I kvalificeret, flersproget personale i Tyskland eller Danmark?

Læs mere

Kursgevinster på blåstemplede fordringer.

Kursgevinster på blåstemplede fordringer. - 1 Kursgevinster på blåstemplede fordringer. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Skatteministeren fremsatte den 27. januar 2010 et nyt lovforslag om beskatning af kursgevinster på blåstemplede

Læs mere

Regnetest B: Praktisk regning. Træn og Test. Niveau: 9. klasse. Med brug af lommeregner

Regnetest B: Praktisk regning. Træn og Test. Niveau: 9. klasse. Med brug af lommeregner Regnetest B: Praktisk regning Træn og Test Niveau: 9. klasse Med brug af lommeregner 1 INFA-Matematik: Informatik i matematikundervisningen Et delprojekt under INFA: Informatik i skolens fag Et forskningsprogram

Læs mere

Tyskland: 1 % vækst i 2012

Tyskland: 1 % vækst i 2012 En printervenlig PDF-version finder du HER Oktober 2011 Deutsch Abonnement Tilmeld dig Legal & Tax Tilmeld dig News & Jobs Afbestil Members Update Arrangementer Tyskland: 1 % vækst i 2012 Ifølge en aktuel

Læs mere

N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R

N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R N Y E B E K E N D T G Ø R E L S E R F O R P R O S P E K T E R Som en konsekvens af de seneste års ændringer til Prospektdirektivet 1 ( Ændringsdirektivet ) og Prospektforordningen 2 ( Ændringsforordningen

Læs mere

Region Midtjylland i en international verden

Region Midtjylland i en international verden 20. februar 2008 Region Midtjylland i en international verden Engelsk som hovedsprog i virksomhederne, industrier, der flytter til Asien, virksomheder, der vinder markeder i udlandet. Små og mellemstore

Læs mere

NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE

NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE 9. FEBRUAR 2017 NY LANDSRETSDOM OM PRINCIPPERNE FOR BEREGNING AF ÅRSLØN VED ERSTATNING TIL SELVSTÆNDIGE ERHVERVSDRIVENDE En ny landsretsdom fastslår de principper, der skal tages udgangspunkt i, når erstatning

Læs mere

Dansk handel hårdere ramt end i udlandet

Dansk handel hårdere ramt end i udlandet Organisation for erhvervslivet April 2010 Dansk handel hårdere ramt end i udlandet AF KONSULENT PEDER SØGAARD, PESO@DI.DK Danske grossister har tabt mere omsætning og haft flere konkurser end engroserhvervet

Læs mere

Analyse: Byggesektoren fordobler indtjeningen

Analyse: Byggesektoren fordobler indtjeningen Pressemeddelelse 13. juli 213 Analyse: Byggesektoren fordobler indtjeningen En aktuel analyse af de første 7.5 212-regnskaber fra danske byggevirksomheder viser en markant indtjeningsfremgang på næsten

Læs mere

erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader

erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader erstatningsgruppen GODE råd OM Personskader kan JEG FÅ erstatning, SELVOM JEG VAR skyld i UlYkken? (Selvom det var din skyld, kan du muligvis godt få erstatning) advodan vejen a/s, erstatningsgruppen ERSTATNINGSGRUPPEN

Læs mere

Opgave 1c. Der er ikke bundet likviditet i anlægsaktiver.

Opgave 1c. Der er ikke bundet likviditet i anlægsaktiver. Opgave 1c I perioden er lageret formindsket, men en omsætningshastighed på 3 gange er ikke godt. Der er alt for mange penge ude at hænge hos varedebitorene, de skal gerne hjem igen hurtigere. Det er positivt,

Læs mere

Skat har en plan 1. del

Skat har en plan 1. del - 1 Skat har en plan 1. del Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) SKAT offentliggør hvert år en plan over, hvilke brancher eller skatteområder skattevæsenet det kommende år særligt vil interessere

Læs mere

Vækstpotentialet i Østeuropa er stadigvæk stort

Vækstpotentialet i Østeuropa er stadigvæk stort BRIEF Vækstpotentialet i Østeuropa er stadigvæk stort Kontakt: Cheføkonom, Mikkel Høegh +45 21 54 87 97 mhg@thinkeuropa.dk De østeuropæiske lande er Europas svar på de asiatiske tigerøkonomier. Siden deres

Læs mere

FORSLAG TIL EU-RETSAKT

FORSLAG TIL EU-RETSAKT EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Mødedokument 27.2.2015 B8-0210/2015 FORSLAG TIL EU-RETSAKT jf. forretningsordenens artikel 46, stk. 2 om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

Læs mere

Patr PATENT BRUGSMODEL VAREMÆRKE DESIGN DOMÆNENAVNE OUTSOURCING JURIDISK RÅDGIVNING IPR-KONFLIKTER IPR MANAGEMENT. Protecting IPR

Patr PATENT BRUGSMODEL VAREMÆRKE DESIGN DOMÆNENAVNE OUTSOURCING JURIDISK RÅDGIVNING IPR-KONFLIKTER IPR MANAGEMENT. Protecting IPR EU-patent og EU-patentdomstolen Nej, man kan ikke få patent på et varemærke! Patentbranchen oplever ofte, at medierne mangler viden om patenter og varemærker. Hos Patrade kan vi sagtens forstå, at misforståelser

Læs mere

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet

RÅD OG VEJLEDNING. Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet RÅD OG VEJLEDNING Til dig, der har været udsat for et seksuelt overgreb, vold eller anden personfarlig kriminalitet Indhold Denne pjece gennemgår, hvad der sker, når du har været udsat for personfarlig

Læs mere

REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 7. APRIL 2016

REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 7. APRIL 2016 REALKREDITFORENINGENS ÅRSMØDE DEN 7. APRIL 2016 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Tak for invitationen til at tale her i dag. Realkreditten er en institution i Danmark. For det meste tager vi den for givet. Det

Læs mere

Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms

Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms Danmark Indirect Tax September 2015 Af Cliff Kristoffersen, Director, Deloitte FSI VAT Momsen i konstant bevægelse Efteråret byder på nye overvejelser om moms Den danske momslov er baseret på et EU-direktiv,

Læs mere

Vi ønsker at leve for og af tilfredse kunder ... SEO / AdWords Website / Webshop Klippekort Hosting / Support Tekstforfatter Sociale medier

Vi ønsker at leve for og af tilfredse kunder ... SEO / AdWords Website / Webshop Klippekort Hosting / Support Tekstforfatter Sociale medier Marketing Manager er certificeret FRANCHISE Vi ønsker at leve for og af tilfredse kunder..... SEO / AdWords Website / Webshop Klippekort Hosting / Support Tekstforfatter Sociale medier 1www.marketing-manager.dk

Læs mere

INTERREG arrangement om kommunikation og PR. INTERREG Veranstaltung zur Presseund Öffentlichkeitsarbeit

INTERREG arrangement om kommunikation og PR. INTERREG Veranstaltung zur Presseund Öffentlichkeitsarbeit INTERREG arrangement om kommunikation og PR INTERREG Veranstaltung zur Presseund Öffentlichkeitsarbeit 08.09.2010 INTERREG-Sekretariatet / Das INTERREG-Sekretariat Hans-Ulrich Bühring, hubuehring@eanord.de

Læs mere

ÆNDRINGSFORSLAG 11-45

ÆNDRINGSFORSLAG 11-45 EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Kultur- og Uddannelsesudvalget 2012/0340(COD) 6.9.2013 ÆNDRINGSFORSLAG 11-45 Udkast til udtalelse Zoltán Bagó (PE513.263v01-00) Tilgængeligheden af offentlige organers websteder

Læs mere

En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser

En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser En guide til Central investorinformation den nye varedeklaration på alle investeringsbeviser Klar varedeklaration på alle investeringsbeviser Det kan være vanskeligt at overskue de mange forskellige investeringsmuligheder

Læs mere