Fjordrejer i danske farvande - biologi og fiskeri

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fjordrejer i danske farvande - biologi og fiskeri"

Transkript

1 Fjordrejer i danske farvande - biologi og fiskeri 2006

2 2 Forord Dansk Skaldyrcenters projekt, Fjordrejer som fiskeriressource i Limfjorden, udføres i et samarbejde mellem Dansk Skaldyrcenter og Danmarks Fiskeriundersøgelser i perioden Projektets formål er: 1) at kortlægge det nuværende fiskeri på fjordrejer i Limfjorden. 2) at undersøge ressourcegrundlag og fiskemetoder med henblik på at øge erhvervsmæssige udnyttelse af fjordrejer. 3) at implementere projektets resultater i praktisk fiskeri på et økonomisk og bæredygtigt grundlag. Den tilgængelige viden om fjordrejers biologi og fiskeri i Limfjorden, såvel som i Danmark i det hele taget, er i dag forholdsvis ringe. Der findes ingen nyere samlende beskrivelse om fjordrejer og fjordrejefiskeri i Danmark. Formålet med denne rapport er derfor at give en samlet historisk og nutidig beskrivelse af fjordrejefiskeri i Danmark med fokus på Limfjorden og give en beskrivelse af viden om fjordrejers biologi. Rapporten viser de vigtigste lokaliteter for fjordrejefiskeri baseret på landinger sidste 10 år, og giver derfor en kvalitativ vurdering af fiskerimulighederne i dag. Rapporten udpeger også få punkter der er essentielle at overveje for erhvervsudviklingen. Rapporten er udarbejdet af fiskeribiolog Søren Anker Pedersen, Danmarks Fiskeriundersøgelser. Grundlaget for rapporten er et litteraturstudie, Fiskeridirektoratets fangststatistik og en lang række personlige og telefoniske interviews og samtaler med erhvervsfiskere, fritidsfiskere og fiskehandlere. En stor tak til alle som på forskellig vis har bidraget med oplysninger i forbindelse med udarbejdelsen af denne rapport. Især tak til rejefiskerne Otto Permin (Kalvehave), Cexin Jørgensen (Guldborg), Mogens Bendtsen (Holbæk), Rudi Jensen (Errindlev) og Bent Gade (Amtofte), som alle meget velvilligt har stillet deres store viden og erfaringer om rejefiskeriet til rådighed. Det har været særlig stor hjælp i forståelsen af rejefiskeriet at have deltaget i røgtninger af rejeruser med Otto Permin (Kalvehave), Mogens Bendtsen (Holbæk) og Rudi Jensen (Errindlev).

3 3 Indholdsfortegnelse: 1. Generelle strukturer hos rejer Fjordrejer Roskildereje Tangreje Brakvandsreje Hestereje Roskilderejens biologi Levested, vandring og gydning Føde og vækst Dødelighed Fiskeri Fiskeri før og nu Salg, markedet og maskin-pilning Fiskeri efter fjordrejer i Limfjorden Erhvervsudvikling Referencer Appendiks... 25

4 4 1. Generelle strukturer hos rejer Rejer henføres til undergruppen af krebsdyr kaldet storkrebs og en orden de tibenede krebsdyr også kaldet Decapoda (Figur 1). De tibenede krebsdyr omfatter mange velkendte grupper af krebsdyr: krabber, hummere og rejer, men også mindre kendte familier. Som navnet indikere har alle tibenede krebsdyr ti ben. 2. bagkrop led Øje Pandetorn Følehorn Hovedskjold Klog 5 par brystben (decapoda = de tibenede) Figur 1. Skematisk diagram over betegnelser for morfologiske strukturer, dvs. skaldele og lemmer, hos decapoder (ti-benede krebsdyr). Tegning fra Smaldon et al. (1993). 2. Fjordrejer Fire rejearter forekommer almindeligt i mange danske fjorde: Roskildereje, Tangreje, Brakvandsreje og Hestereje (f.eks. Muus, 1967; Rasmussen, 1973). 2.1 Roskildereje Den mest almindelige og bedst kendte fjordreje-art kaldes Roskildereje (latinsk artsnavn: Palaemon adspersus) (Figur 2). I fiskeristatistikken kaldes Roskildereje for Almindelig reje. Roskilderejen har fem par brystlemmer, det forreste par har små klosakse. Alle lemmepar, som sidder foran de fem par brystben, fungerer som mundlemmer, der udelukkende benyttes til at fastholde og tygge føden. Kropsbenene er udviklet til svømmeben. Farven varierer stærkt, alt efter bundforhold. Den er lige fra næsten gennemsigtig gullighvid med sorte prikker til mørkt rødbrun.

5 5 Rejerne vandrer ind på lavere vand om foråret og ud på dybere vand om vinteren. Parasitter kan angribe gællerne. Fjordrejer kan få en sygdom kaldet brunplet-syge, forårsaget af bakterier som opløser rejernes skal. På Sydlolland menes brunpletsyge at have udrydet rejepopulationerne og gjort fjordrejefiskeri urentabelt. Sygdommen har i 2005 bredt sig til andre fjordrejepopulationer langs de sydsjællandske kyster, omkring Lolland og Falster, samt i det sydfynske øhav (se senere). Figur 2. Roskildereje (Palaemon adspersus). Tegning fra Smaldon et al. (1993). Maksimal længde: 70 mm. Farve: Sædvanligvis gul-grå, rygskjold og bagkrop uden striber (pigmentbånd). Røde pigmentpletter på nederste halvdel af pandetorn. Formering: Særkønnet dvs. der er både hanner og hunner. Parringen foregår efter et skalskifte umidletbart før hunnernes gydning. Ægbærende hunner findes fra maj til august. Rejelarverne optræder i planktonet fra juni til september. Dybdeudbredelse: Lever på forholdsvist lavt vand 0-6 m, også i brakvand. Knyttet til tangbælter af bl.a. ålegræs. 2.2 Tangreje En anden mindre fjordrejeart kaldes Tangreje (Palaemon elegans)(figur 3). Den lever generelt på lavere vand og er mere tolerant for brakvand sammenlignet med Roskilde-rejen. Tang-rejer er karakteriseret ved at have gul-brune striber og gule og blå bånd på benene (tangrejer kaldes ofte tiger reje ). Tangrejer fanges visse steder sammen med Roskilderejer og de smager lige så godt som Roskilderejer. Vandre ud på dybere vand om vinteren. Parasitter kan angribe gællerne. Figur 3. Tangreje (Palaemon elegans). Tegning fra Smaldon et al. (1993).

6 6 Maksimal længde: 63 mm. Farve: Rygskjold og bagkrop med mørke gul-brune bånd (pigmentbånd). Pandetornen farveløs eller med små røde pigmentpletter. Formering: Særkønnet dvs. der er både hanner og hunner. Parringen foregår efter et skalskifte umidletbart før hunnernes gydning. Ægbærende hunner findes fra maj til augustseptember. Rejelarverne optræder i planktonet fra juni til september. Dybdeudbredelse: Lever på lavt vand 0-2 m, også i brakvand. Ofte knyttet til stensætninger og tang f.eks. blæretang. 2.3 Brakvandsreje Brakvandsrejen (Palaemonetes varians) er en lille glasklar reje, som lever på lavt vand i områder med ferskvandstilførsel (Figur 4). Figur 4. Brakvandsreje (Palaemonetes varians). Tegning fra Smaldon et al. (1993). Maksimal længde: 50 mm. Farve: Næsten gennemsigtig og derfor vanskelig at se i naturen. Formering: Ægbærende hunner findes fra april til juli. Dybdeudbredelse: En brakvandsart som findes ved å udløb. Findes ikke i saltvand (havvand). Lever på lavt vand 0-2 m. 2.4 Hestereje Den fjerde reje-art, som er almindelig i danske fjorde, er hesterejen eller sandrejen (Crangon crangon) (Figur 5). Hesterejen er fladtrykt og kortbenet og den er meget almindeligt udbredt på sandbund, hvor den ofte skjuler sig for rovdyr nedgravet i sandet. Der er et betydeligt fiskeri på hesterejer i den danske del af vadehavet (Kristensen & Hedegaard, 2001, 2002). Der er ikke tradition for at spise hesterejer i Danmark og danske hesterejer fra vadehavet eksporteres til især Tyskland, hvor hesterejer er en stor delikatesse. Maksimal længde: 90 mm. Farve: Plette grå og brun. Formering: Ægbærende hunner findes fra juni til august. Variere mellem lokaliteter. Dybdeudbredelse: Fra lavt vand til 150 m. Findes på sand og mudder bund.

7 Figur 5. Hestereje (Crangon crangon). Tegning fra Smaldon et al. (1993). 7

8 8 3. Roskilderejens biologi Roskilderejens biologi i danske farvande er blevet undersøgt og beskrevet for godt 100 år siden af Mortensen (1897). Senere biologiske undersøgelser af Roskilderejer i danske farvande er sammenfattet af Jensen (1958), Muus (1967) og Mortensøn (1994). Roskilderejer omtales som almindelig reje eller blot fjordreje. I gamle dage fik fjordrejerne ofte navn efter fangststedet f.eks. Holbækreje, Limfjordsreje osv. selvom de alle er én og samme art. Der har været megen forvirring om den rigtige systematiske placering og det rette latinske navn på denne reje; i 1758 kaldtes den Cancer squilla Linnaeus, i 1837 Palaemon adspersus Rathke, i 1843, 1897og 1910 Palaemon fabricii Rathke, i 1915, 1958 og 1967 Leander adspersus De Man, og fra 1977 Palaemon adspersus (Fincham, 1985). I det følgende betegnes Roskilderejen (Palaemon adspersus Rathke, 1837) blot som rejen. 3.1 Levested, vandring og gydning Udbredelsen af rejerne er knyttet til udbredelsen af forskellige typer af tang, som rejerne skjuler sig i om dagen for at undgå at blive spist af fisk. Rejerne udbreder sig således i tangbælterne eksempelvis i ålegræsbælterne og i bælter af den indvandrede algeart Sargassum muticum, der er en stor brunalge, som har bredt sig i bl.a. Limfjorden (Stæhr et al., 2000). Rejerne overvintrer skjult i tang på relativt dybt vand (3-10 meter). Om foråret når vandtemperaturen stiger vandrer rejerne ind på lavere vand (1-2 meter). Her forgår rejernes parring og gydning, umiddelbart efter et skalskifte. Rejerne er særkønnet dvs. der er hanner og hunner. Hunnerne danner såkaldt hovedrogn i gonaderne, som ligger under hovedskjoldet, i det tidlige forår. Efter et skalskifte og parring med en til flere hanner, umiddelbart efter skalskiftet, gyder hunnerne æggene, som derefter befrugtes og fastklæbes til halefødderne (pleopoderne) under bagkroppen. I juni-august når temperaturen stiger vandrer de ægbærende hun-rejer ud på dybere vand (3-10 meter), hvor æggene klækkes og de planktoniske rejelarver frigøres. Figur 6. Fjordreje-æg klæber sig til benene under hunnens bagkrop. Ny-gydte æg er klare eller grønne. Larveudviklingen i æggene varer ca. 1 måned. Efter 2 uger får æggene øjne, dvs. rejelarvens to øjne kan ses som mørkepletter i æggene. Efterhånden som larver og øjne udvikles bliver æggene sorte eller mørke. De store hun-rejer er de første som begynder at vandre ind på lavere vand i begyndelsen af maj. Mindre førstegangsgydende hunrejer vandrer ind senere og gyder senere. Derfor er rejerne i fangster i begyndelsen af maj ofte særligt store sammenlignet med fangster senere på sæsonen. I løbet af sommeren gyder alle hunner der er mindst 2 år gamle (rejerne menes at kunne blive 3 til 4 år gamle). Ifølge Jensen (1958) kan en betydelig del af de hunner, der er 2 år eller mere, få 2 kuld æg i løbet af sommeren, hvilket gør at man kan fange

9 9 ægbærende hunner til slutningen af august (ifølge samtlige rejefiskere, som rapportens forfatter har talt med, mener at rejerne kun får et kuld æg pr. år i de danske farvande). Gydning af æg finder sted i to perioder med første top i maj og anden top i juli. Fra midten af juli bliver der færre og færre hunner med rogn. Der kan være forskelle mellem lokaliteter og mellem år i den præcise tidsperiode for hvornår gydningen sker. De største hunner kan bære op til ca æg under bagkroppen, mindre hunner bærer færre æg idet ægantallet pr. hun er proportionalt med hovedskjoldets volumen (Jensen, 1958). Rejelarvens udvikling i ægget fra gydning/befrugtning til æg-klækning (larve-frigørelsen) tager ca. 1 måned. I løbet af endnu en måneds tid driver rejelarverne frit med havstrømmen som plankton. I planktonet gennemgår rejelarverne 6 larvestadier og et større antal skalskifter, hvorefter de søger bunden (Figur 7). Rejelarvernes udviklingshastighed er temperaturafhængig - ved højere temperaturer bliver udviklingstiden kortere. Når rejeynglen har slået sig ned på bunden har de fået de voksne rejers udseende, og de vandrer ind mod det lavere og varmere kystvand med vegetation for at skjule sig. Fiskeri Livscyklus Overflade 1 3 år Postlarve Fjordbund Figur 7. Fjordrejens livscyklus. Efter at æggene er klækkede på forholdsvis dybt vand, vandrer hun-rejerne sidst på sommeren igen ind på det lavere vand langs kysterne. Hen på efteråret i novemberdecember i forbindelse med faldende vandtemperaturer trækker rejerne atter ud på dybere og lunere vand (Muus, 1967).

10 10 Fjordrejer er kendt for at fortage massevandringer om sommeren. Massevandringer finder sted, hvor der er større vandarealer med snævert udløb. For eksempel er massevandringer kendt fra Kerteminde-Nor, Korsør Nor, Norsminde Nor og Hjarbæk Fjord (Mortensen, 1897; Muus, 1967). Udvandringen om sommeren betragtes som en gyde-vandring af ægbærende hunner; det formodes at æg og larver ikke tåler de høje temperaturer på det lave vand, og at de ægbærende hunner derfor vandrer ud på dybere vand før æggene klækkes. Også i Ulvshale Løb, renden i sundet mellem Nyord og Ulvshale på Møn, er massevandringer af rejer kendt og udnyttet i fiskeriet (Figur 19). Sidst på sommeren sættes ruser med korte arme på udløbsskrænten og massevandrerne rejer fanges i ruserne om natten. De går kun i ruserne om natten (Otto Permin, personlig samtale). 3.2 Føde og vækst Fjordrejerne er altædende dvs. de spiser både levende og døde organismer - mikroskopisk plankton, smådyr, andre krebsdyr og ådsler. Rejerne er aktive om natten, hvor de søger føde, og de er mindre aktive om dagen hvor de skjuler sig i vegetationen (Albrechtsen, 1975; Guerao & Abelló, 1996). Det er observeret i akvarier og i rejeruser, at rejerne kan angribe og æde små fisk og artsfæller. Efter skalskift er rejerne sårbare, og hvor rejerne går tæt sammen kan de blødskallede rejer angribes og fortæres af artsfæller. I korthed kan rejens vækst beskrives som følger (efter Mortensen, 1897): Når rejelarverne udklækkes er de 3 mm lange; efter 4-5 ugers pelagisk liv antager de, efter at have gennemgået 6 udviklingstrin (larve-stadier), de voksne rejers udseende og levemåde; de er nu 7-8 mm lange. I den første tid efter forvandling fra larve til voksen, vokser rejerne særligt hurtigt, og hen på efteråret har de både hanner og hunner nået en størrelse på omkring 3,25 cm. I løbet af vinteren vokser rejerne ikke, men næste forår begynder væksten igen. Hunnerne vokser forholdsvis hurtigt, og midt på sommeren er de ca. 5,2 cm lange; de er da 1 år gamle. Både hanner og hunner er kønsmodne, når de er 1 år gamle. Ifølge Mortensen (1897) synes mange hun-rejer først at gyde, når de er 1¾ 2 år gamle. Rejernes størrelse måles ved længden af hovedskjoldet (bag øjet til bagkanten) og ved totallængden (fra pandetorn til halespids udstrakt) (Figur 8). Der findes nøgler for sammenhæng mellem længde af hovedskjold og total-længde (Figur 9). Sammenlignet med væksten for 1-årige rejer er væksten af 2-årige rejer langsom, og det kan derfor være vanskeligt at adskille 1-årige rejer fra de der er 2 år gamle (Figur 10). De fleste rejer der fanges er 2-årige hunner, idet hanner og 1-årige hunner generelt er for små til salg og kommerciel fangst. Rejerne vokser således fra larver til salgbar størrelse på 2 år og total længde på mellem 5 og 7 cm. 3.3 Dødelighed Rejen dør dels ved naturlig dødelighed og dels som følge af fiskeri. En stor del af rejebestanden kan dø i strenge vintre. Stor rejedød opstår især i vinterperioder med kraftige kolde vinde af stormstyrke. I sådanne perioder dannes iskrystaller i overfladen, som nedblandes i vandsøjlen. Iskrystallerne kvæler skaldyr og fisk. Fiskeriet synes at være af mindre betydning for årlige variationer i rejebestanden sammenlignet med de klimatisk betingede naturlige årsager dvs. milde vintre synes at give øgede vækstbetingelser for rejerne (Jensen, 1958). Iltsvind kan også udrydde rejebestande i påvirkede bestemte fjordområder.

11 11 Hovedskjoldslængde (mm) Total-længde (mm) Udstrakt fra pandetorn til halespids Figur 8. Måling af rejestørrelse ved henholdsvis hovedskjoldslængde (mm) og total-længde (mm) med digital-skydelære. På billedet til venstre er måling af hovedskjoldslængde med digitalskydelære vist for en dybvandsreje (Pandalus borealis). Figur 9. Sammenhæng mellem fjordrejernes hovedskjoldslængde (mm) og total-længde (mm) for henholdsvis hanner og hunner (fra Jensen, 1958). Rejer 2 år Hovedskjoldslængde (mm) Rejeyngel 0 år Rejer 1 år Figur 10. Vækst af fjordrejer i Limfjorden om tegnet af Jensen (1958) efter Mortensen (1897).

12 12 Bakteriel skalsyge (brun-plet syge eller rust syge) I 2003 blev der konstateret bakteriel skalsyge på rejerne i Sydlolland (farvandet udfor Errindlev havn). Sygdommen er som navnet siger forårsaget af bakterier som angriber rejernes skal og opløser den. På skallerne ses brune pletter (Figur 11) og huller i skallen (Figur 12). Sygdommen er ikke farlig for mennesker, men den bevirker at rejerne dør. Den 17. august havde 11 % af rejerne i en rejeprøve fanget i Stege Bugt synlige brune pletter på skallen (Figur 11). Figur 11. Fjordreje fanget i Steg Bugt i august Rejen er angrebet af bakteriel skalsyge. Rejen har brunepletter. A B Figur 12. Fjordreje fanget på Nordlolland i august Rejen er angrebet af bakteriel skalsyge under rygskjoldet. Rejen har brunepletter, huller i skallen og pandetornen er faldet af (A og B). I 2004 og 2005 havde sygdommen bredt sig fra Sydlolland til rejepopulationer på Nordlolland, Falster, Sydsjælland og Fyn. Rejefangsterne i disse områder faldt kraftigt i især Sygdommen har været kendt tidligere på rejer i Sydlolland (Rudi Jensen, personlig samtale, 2005), men det er så vidt vides første gang den har bredt sig så vidt omkring, på relativ kort tid. Sygdommen er kendt og beskrevet hos rejer og skaldyr fra Amerika og fra rejefarme i Asien (Lightner, 1988). Sygdommen opstår når skaldyrpopulationer går meget tæt sammen og er udsat for en stress-situation måske kombineret med forholdsvis høj temperatur. Hvad der er årsag til sygdommen hos fjordrejerne i Danmark vides ikke. Der har imidlertid været rigtig mange fjordrejer i de senere år og måske har den store rejetæthed resulteret i en stress-situation som har gjort at bakteriel skalsyge har kunnet udvikle sig. Hvordan sygdommen spredes vides ikke, men da rejerne har planktoniske larver, som spredes med havstrømmen er der nærliggende at antage at sygdommen spredes med larverne. Hvor længe det vil vare fra sygdommen er brudt ud og til rejepopulationerne er sygdomsfri og atter giver et godt fangstudbytte vides ikke.

13 13 4. Fiskeri 4.1 Fiskeri før og nu De vigtigste lokaliteter for rejefiskeri i slutningen af 1800-tallet er vist i Figur 13 med røde prikker. Figur 13. Lokaliteter for rejefiskeri (røde felter) i slutningen af 1800-tallet. (Kilde: Drechsel, 1890).

14 14 Kortet viser at rejerne fiskes mest langs kyster og fjorde. Fiskeriet er hovedsageligt fra april til september (Figur 14) med peak fangst i junimåned. A) B) C) Landing (Tons) Total-landing fjordrejer pr. måned Måned Figur 14. A) Månedsvis fjordreje fangst i % af årlig totalfangst i 1800-tallet (Kilde: Drechsel, 1890 og Mortensen, 1897). B) Månedsvis fjordreje fangst i % af årlig totalfangst for de fire år: 1952, 1953, 1954 og 1955 (Kilde: Jensen, 1958). C) Totallandinger af rejer i hver måned i perioden (Datakilde: Fiskeridirektoratets landings- og fangststatistik ( Total registreret landing af fjordrejer i perioden 1885 til 2005 er vist i Figur 15. Det fremgår at der er betydelige svingninger mellem år i landingerne. I 1930erne, i slutningen af 1940erne og ind i 1950erne blev der fanget mange fjordrejer formentlig hovedsageligt pga. af den generelle mangel på fødevarer, men også fordi priserne på rejer var forholdsvis

15 15 meget højere end i dag. Sidst i 1970erne og i løbet af 1980erne var der en betydelig nedgang i landingerne af rejer, men i 1990erne steg landingerne kraftigt. Faldet i rejefangsterne i 1970erne skyldes bl.a. at de større dybvandsrejer begyndte at komme på markedet dels fra Skagerrak og dels fra Grønland. Interessen for grønlandske rejer var større end for danske fjordrejer. Samtidigt blev det billigere og lettere for fritidsfiskere at købe rejeruser, hvorfor flere fjordrejer blev solgt uden at blive registreret i den officielle fiskeristatistik. Begge ovennævnte forhold betød at det traditionelle markede for fjordrejer faldt betydeligt og resulterede i mindre landinger fra erhvervs- og bierhvervsfiskere. Deraf faldet i landingsstatistikken i 1980erne. For at forhindre fritidsfiskere i at fange rejer vedtog man at fritidsfiskere skulle have mindst 30 mm masker i deres pæle-ruser og ovenvandsredskaber. I 1990erne blev lettere at købe relativt billige kasteruser, og da de er blevet betragtet som undervandsredskaber må de godt have rejerusenet i. Derfor stigningen i landinger i 1990erne. Fra midten af 1990erne er det blevet forbudt fritidsfiskere at sælge deres fangster. Det sidste blev bl.a. indført for at gøre erhvervsfiskeri efter fjordrejer mere attraktivt og rentabelt. De billige grønlandske og udenlandske rejer, som sælges i fødevarebutikkerne, gør det periodevis vanskeligt at sælge fjordrejer til en pris som gør det rentabelt at fiske rejerne. I de seneste år har erhversfiskerne kunnet fange flere fjordrejer end det har været muligt at sælge på det danske markede (Otto Permin og Cextin Jørgensen, personlig samtale 2004). Det har imidlertid ændret sig i 2005 bl.a. pga. sygdom (skalsyge eller brun pletsyge, se tidligere omtale) i flere sydøstdanske rejepopulationer, hvorved rejerne for størstedelen er uddøde, hvilket har bevirket at rejefiskere har fanget under halvdelen af de tidligere års rejefangster. Nedgangen i rejebestanden har betydet lidt bedre priser på rejerne i Tons Total-landing af Roskildereje År Figur 15. Total landing af fjordrejer i Danmark, (Datakilde: Jensen (1958), Fiskeriberetninger fra perioden og Fiskeridirektoratets landings- og fangststatistik ( I de sidste 10 år har de årligt indberettede landinger af rejer svinget mellem 100 og 200 tons (Figur 16). Dertil skal lægges en betydelig mængde rejer som fanges af fritidsfiskere, og som ikke registreres i Fiskeridirektoratets landings- og fangststatistik. Langt størstedelen af de rapporterede rejefangsterne tages på Sydsjælland og Lolland-Falster (Figur 17 og Appendiks).

16 16 Total-landing af fjordrejer, Landing (Tons) År Figur 16. Total landing af fjordrejer i Danmark, (Datakilde: Fiskeridirektoratets landingsog fangststatistik ( Kortlægning af det nuværende fiskeri Figur 17. Total landing af fjordrejer i Danmark, 2004 og i Limfjorden, (Datakilde: Fiskeridirektoratets landings- og fangststatistik (

17 17 Rejernes vandringer gør at de kan fanges i såkaldt stående redskaber dvs. i rejeruser (pæleeller kasteruser). Ruserne placeres typisk på tværs af kystlinien på ½ - 2 meters dybde. Rejerne vandrer om natten og vandringen forgår typiske indenfor nogle få timer. For det meste foregår vandringen af de ægbærende hunner fra lavere mod dybere vand i juni, men i kolde somre kan udvandringen forsinkes til juli. Vandringerne giver ændringer i fangstudbytte fra reje-ruser gennem sæsonen. Daglige observationer af fangster i individuelle reje-ruser sat ud fra kysten (fra lavere til dybere vand) viser, at det er muligt at bestemme tidspunktet for udvandringens start, og at udvandringen er styret af vandets temperatur (Figur 18). Temperatur nær kysten Totalfangst i en række på 5 reje-ruser ud fra kysten. Afstand fra kyst for ruse med størst fangst Figur 18. Vandtemperatur, total fangst i reje-ruser og afstand fra kyst af ruse med størst fangst ved Vårø Ruserne blev sat i en række på 5 ud fra kysten. (Kilde: Jensen, 1958). Fordi rejerne vandrer flytter rejefiskerne deres rejeruser gennem sæsonen mod dybere vand. Dvs. rejeruserne flyttes nærmere udmundingen af fjorde/nor for at derved at opnå størst mulig fangst. Da der er store variationer gennem sæsonen i rejefangsterne fra forskellige områder af en fjord, er lokalkendskab til rejernes vandringer en nødvendighed for at få et godt rejefiskeri. Et eksempel på placering af en rejeruse på pæle er vist i Figur 19. I vinterhalvåret vandrer rejerne ikke, og der fanges i dag kun få rejer om vinteren. Historisk fiskede man også rejer om vinteren mange steder. Vinterfiskeriet efter rejer foregik med såkaldt glidevod, som blev trukket fra små både hen over tangbælterne om natten. Tidligere var priser på rejer relativt højere end i vore dage. I følge Otto Permin lå der i en mild vinter i 1950erne omkring 40 både og fiskede rejer med vod i Stege Bugt til det københavnske markede. De lavere priser og de vanskelige afsætningsmuligheder for rejer om vinteren, er en væsentlig grund til at vinterfiskeri efter rejer er ophørt (Otto Permin, Kalvehave, personlig samtale 2004).

18 18 Otto Permin er en af de fiskere som i senere år har fanget flest fjordrejer i Danmark. I 2003 fangede Otto Permin omkring 12 tons og havde der været bedre afsætningsmuligheder, og en pris på rejerne så det kunne betale sig at fiske dem, kunne han have fanget flere rejer. Pæle-ruse Figur 19. Placering af en pælerejeruse i stegebugt et fladvandet område mange rejer. Nettet foran rusen, også kaldet raden, går helt ind til land. I løbet af juni og juli vandrer de ægbærende hun-rejer om natten fra de lavvandede områder mod det dybe vand i Ulvshale Løb. Når de støder på raden i pæle-rusen vandrer de langs raden ind i rusen og bliver fanget. Den røde linie illustrer en rejes vandring fra den støder på raden til den havner i rusen. Otto Permin har god erfaring med at opbevarer rejerne i en reje-gård før de sælges (Figur 20). Der er en vis dødelighed på rejerne, men dødelighed på rejerne i reje-gården er generelt ikke noget større problem. Figur 20. Reje-gård til opbevaring af rejer før transport til fisketorvet. Kalvehave august Ifølge Otto Permin kan rejerne gå i flere uger i en rejegård og stadig være salgbare.

19 Salg, markedet og maskin-pilning Fjordrejer sælges hovedsageligt i sommermånederne, som friskfanget og levende rejer til fiskehandlere på fisketorvet i København. Markedet for fjordrejer er hovedsageligt de københavnske restauranter, især Tivoli. Kunderne, som køber levende rejer til selv-kogning og pil-selv rejemad, er københavnere og nordsjællændere. Det at fjordrejerne er forholdsvis små og skal pilles afholder mange forbrugere fra at købe fjordrejer. Det at rejerne skal pilles fordyrer fjordrejerne, og håndpillede rejer, som de kan købes om foråret på restauranter i eksempelvis Tivoli er en luksus forbeholdt en lille kundekreds. For at reducere prisen på pillede rejer har en rejefisker og et par fiskehandlere investeret i rejepillemaskiner. Der findes således i 2005 tre maskinreje-pille anlæg til fjordrejer i Danmark: 1) i Guldborg (Cexin Jørgensen), 2) hos firmaet Kongsbak Lassen i Kødbyen i Købehavn og 3) hos firmaet Water King i Fåborg (Amy Hansen). Ifølge rejefisker Cexin Jørgensen (personlig samtale 2004) skal der bruges fire kilo levende rejer til et kilo maskin-pillede rejer. Som rejefisker skal man mindst have mellem 20 og 30 kr. pr. kilo levende rejer for at det kan betale sig at fiske. Dvs. at råvareprisen for maskin-pillede rejer er mindst 100 kr. pr. kilo. Salgsprisen for friske topkvalitets maskinpillede rejer ligger et godt stykke over 200 kr. pr. kilo før det er rentabelt at producere maskinpillede rejer (Cexin Jørgensen, personlig samtale 2004). Friskpillede rejer skal sælges som et topkvalitets- og luksusprodukt dvs. det må ikke fryses. Man kan populært sige at friskpillede rejer skal markedsføres som Danmarks svar på Størens kaviar. Friskpillede rejer skal sælges samme dag som de bliver pillet. Nedkølet og behandlet på den rette måde kan frisk-pillede rejer holde sig i op til 5 dage (Cexin Jørgensen, personlig samtale 2004). Rejefiskerne kunne i årene før 2005 fange mange flere rejer end de kunne sælge rentabelt. Totalfangst og gennemsnitlig salgspris på rejer er modsatrettede størrelser, dvs. stor fangst giver oftest mindre salgspris og omvendt (Figur 21). Vinteren 1978/1979 var en usædvanlig kold vinter som resulterede i udryddelse af rejebestandene i det meste af Danmark og som ødelagde rejefiskeriet i mange år derefter (sammenlign Figur 15 og 21). Fangst (kg) Totallanding (kg) fra Kalvehave, Fangst (kg) Totallanding (kg) fra Isefjord, Værdi (kr/kg) 120,0 100,0 80,0 60,0 40,0 20,0 0,0 Værdi (kr/kg) fra Kalvehave, Værdi (kr/kg) Værdi (kr/kg) fra Isefjord, År År Figur 21. Totallanding og gennemsnitlig salgspris på fisketorvet i København for rejer fanget i henholdsvis Kalvehave og Isefjorden, (Datakilde: Fiskeridirektoratets landingsog fangst statistik). Som det fremgår af Figur 21 kom rejerne først tilbage i 1990erne i Kalvehave og Isefjord. Dvs. at efter en massedød i rejerne kan der gå adskillige år før rejebestanden

20 20 atter kommer sig og giver et godt fiskeri. De sidste par års skalsyge med stor dødelighed i rejebestandene i sydøst Danmark, vil derfor højst sandsynligt betyde at det tager flere år før rejefiskerne i de sygdomsramte områder igen kan fange mange rejer. Det sidste bekymrer rejefiskerne, som lever af rejefangst i de sygdomsramte områder. I de sidste godt 10 år har der været rigtig mange fjordrejer at fange, men pga. den tidligere omtalte sygdom i rejerne i sydøst Danmark faldt rejefangsterne drastisk i Ifølge rejefiskerne er rejefiskeriet et erhverv med stor usikkerhed pga. af varierende fangster fra år til år og store svingninger i rejepriserne. Fiskerne har brug for bedre afsætningsmulighed i de særligt gode rejeår og mere stabile priser på rejer gennem året (Otto Permin og Cexin Jørgensen, personlig samtale i 2004). Det fremgår af Figur 14 at langt de fleste rejer fanges i månederne april, maj, juni, juli og august. Man kan imidlertid ofte opnå bedre priser uden for højsæsonen, hvor der ikke fanges ret mange rejer (Figur 22) Fangst (kg) Måned Værdi (kr/kg) Måned Figur 22. Gennemsnitlig indhandling og salgspris på fisketorvet i København for rejer fanget i Isefjorden fordelt på måned i alle årene (Datakilde: Fiskeridirektoratets landings- og fangst statistik).

21 21 5. Fiskeri efter fjordrejer i Limfjorden Fisker Bent Gade (Amtofte) er stort set den eneste som fanger rejer i Limfjorden. Han sælger sin fangst til fiskehandleren i Thisted (Per). Han fisker i området omkring Amtofte og Feggersund, samt på nord Mors. Fangsterne ligger normalt under 1000 kg rejer pr. år og de svinger meget mellem år (Figur 23). Det seneste år 2005 var et usædvanlig godt rejeår med fangster op mod 3 tons. Det har været let at afsætte rejerne i 2005, og prisen har været god, fordi der ikke har været så mange rejer på markedet i 2005 pga. af skalsygen. Fangsterne af fjordrejer fra Limfjorden er imidlertid langt mindre end fjordrejefangster fra sydøst Danmark (Figur 17 og Appendiks) Landet vægt (Kg) Figur 23. Totallanding af rejer fra Limfjorden handlet på fisketorvet i København, (Datakilde: Fiskeridirektoratets landings- og fangst statistik). Rejerne skal køres ud til kunderne kort tid efter fangsten da rejer dårligt tåler opbevaring i en reje-gård ret længe. Hvis rejerne opbevares i rejegård i Limfjorden i bare nogle få dage er der meget stor dødelighed på rejerne, dvs. op mod 25 % og rejernes levedygtighed sættes kraftigt ned (Bent Gade, personlig samtale 2005). Det er derfor nødvendigt at rejernes køres til forhandleren samme dag eller dagen efter de er fanget. Bent Gade fisker med omkring 15 pæleruser, som han røgter dagligt. Hans ruser står ud fra kysten dvs. raden (lede-nettet) fra det lave vand og meter ud på dybere vand hvor selve rusen er sat op og tømmes dagligt. Pga. af de kolossalt mange krabber i Limfjorden er det helt nødvendigt at fiske med spærre-garn i ruserne. Hvis der er blot nogle få krabber i ruserne undgår rejerne at gå i ruserne. Bent Gade bruger 18 mm masker i sit spærre garn. For at fange rejer er der Bent Gades erfaring at det er af stor betydning at raden altid bryder overfladen så rejerne ikke kan gå over raden. Derimod er det ikke så vigtigt at raden går helt til bunden, da rejerne er mindre tilbøjelige til at søge under raden. I perioder hænges rusen til lufttørring for at få tørret og fjernet fedtemøg og tang af ruserne (Figur 24). I 2005 startede han fiskeriet lidt inde i april og stoppede fiskeriet i begyndelsen af juli. Normal har han kun fisket i forårs og sommermånederne. Nogle år starter han allerede i slutningen af marts, men han plejer at stoppe fiskeriet i juni. Dvs. i 2005 startede han lidt senere og fiskede lidt længere end normal. Når rognrejerne vandrer ud på dybt vand i juni, for at smide rognen, går fangsterne ned og det kan derfor normalt ikke betale sig at fiske fra sidst i juni. I 2005 vil Bent Gade også prøve at fiske i efteråret når rejerne vandrer tilbage

22 22 ind på det lavere vand igen. Det der måske kan gøre et efterårsfiskeri interessant for ham er mængden af rejer og gode priser. Ifølge Leif Skytt, Nibe, personlig samtale i 2005, blev der i januar-april 2005 fisket mange rejer med ruse i Nibe havn (dybde 1,5-2 m) selv hvor det var koldt. Rejerne optræder i store sværme på havnens bolværker. I 1970érne og 1980 erne var der et godt rejefiskeri i Nibeområdet, og der blev solgt kasser med ca. 20 kg i hver om ugen (Leif Skytt, Nibe, personlig samtale, 2005). I 1932 kunne fiskere i Limfjorden opnå 6-8 kr. pr. kg rejer, hvilket var mange penge den gang. I begyndelsen af 1990erne var der meget få fjordrejer i Limfjorden (Bent Gade, personlig samtale 2005). I 1990erne er der indvandret sargassotang, som har fået stadig større udbredelse i Limfjorden (Stæhr et al., 2000). At der er kommet flere rejer i fjorden kan have sammenhæng med at der dels er kommet masser af Sargassotang i fjorden og dels at torsk og andre rovfisk på rejer er blevet meget færre i de seneste år. Ifølge Bent Gade er der mange rejer i Sargassotangen. Om Sargassotangen vil have en gunstig virkning på rejebestanden fremover må tiden vise. Men Bent Gade s erfaring siger ham at det er klogt at have andre fiskerimuligheder end kun rejer, fordi rejebestanden, som tidligere nævnt, kan svinge meget fra år til år. Bent Gade har aldrig set eller hørt om skal-syge rejer fra Limfjorden, sådan som det opleves i sydøst Danmark i de sidste par år og især i Figur 24. Rejeruse som hænger til tørre for at fjerne fedtemøg og tang.

23 23 6. Erhvervsudvikling Baseret på de oplysninger i denne rapport om Roskilderejen kan man sammendrage nogen af de vigtige områder som burde være hensigtsmæssigt vurderet i erhvervsudviklingen. Efterspørgselen er sæsonel: Rejen sælges mest om sommeren (markedsudvikling - udvide tiden hvor efterspørgselen er mest) Fangsten er ofte større end efterspørgsel (markedsudvikling større marked) Store variationer i landinger i tid og sted (stabilisering af fangst) Dyrt at håndpille rejer luksusvare (markedsudvikling have den dyr, eller udvikle smag for ikke pillede rejer) Pillemaskiner giver 20% tab i vægt (udvikling af bedre rejepillemaskiner) Mulighed med rejegård holde fangsten i live længere (kan være en buffer når fangsten svinger) Rejerne tåler ikke frost (Udvikling af levende transport) Hård konkurrence på markedet med større grønlandsrejer (markedsudvikling)

24 24 7. Referencer Albrechtsen, K., Experiments in Aquaria with the Common Prawn, Leander adspersus. Meddr. Danm. Fisk.- og Havunders. N.S., Vol. 7, Anonym, Danmarks Fiskehandlere ( Drechsel, C.F Oversigt over vore saltvandsfiskerier i Nordsøen og farvandene indenfor Skagen. Med kort og planer. 146s. Fincham, A.A., Larval development of British prawns and shrimps (Crustacea: Decapoda: Natantia) 5. Palaemon (Palaemon) adspersus Rathke, Bull. Br. Mus. Nat. Hist. (Zool.) 48(4): Guerao, G. & P. Abelló, Pattern of activity in the sympatric prowns Palaemon adspersus and Processa edulis (Decapoda, Caridea) from a shallow Mediterranean bay. SCI. MAR., 60: Jensen, J.P Studies in the life history of the prawn Leander adspersus (Rathke) and the danish fishery on the species. Meddelelser fra Danmarks Fiskeri- og Havundersøgelser, N.S. 2(18):1-28. Kristensen, P.S. & A. Hedegaard Hesterejer (Crangon crangon) - køns- og størrelsesfordelinger i danske fangster og landinger fra Nordsoen DFU-rapporter nr s. Kristensen, P.S. & A. Hedegaard Hesterejer (Crangon crangon) - køns- og størrelsesfordelinger i danske fangster og landinger fra Nordsoen DFU-rapporter nr s. Lightner, D.V Bacterial shell (Brown spot) disease of Penaeid shrimp. In: C.J. Sindermann and D.V. Lightner (Editors). Disease diagnosis and control in North American Marine Aquaculture. Developments in Aquaculture and Fisheries Science, 17. Second, revised edition. Elsevier.: Mortensen, Th Undersøgelser over vor almindelige rejes (Palæmon fabricii, Rtk.) biologi og udviklingshistorie samt bemærkninger om rejefiskeriet i de danske farvande. Vid. Undersøg. Fiskeriernes Område. Udg. Dansk Fiskeriforen. I, pp København. Mortensøn, O Vestlige Østersø, Smålandshavet og Det sydfynske Øhav. I Fiskere og Farvande tværsnit af moderne dansk fiskeri, redigeret af Poul Holm. Fiskeri- og Søfartsmuseets studieserie, nr. 4: Muus, B.J The fauna of the Danish estuaries and lagoons. Distribution and ecology of dominating species in the shallow reaches of the mesohaline zone. Meddelelser fra Danmarks Fiskeri- og Havundersøgelser, N.S. 5(1): Rasmussen, E Isefjord fauna: Arthropoda: Decaopda. Ophelia, Vol. 11: Smaldon, G., L.B. Holthuis, C.H.J.M. Fransen Costal shrimps and prawns. Synopses og the British Fauna (New Series) edited by R.S.K. Barnes and J.H. Crothers. No. 15 (Second Edition). FSC Publications. 142s. Stæhr, P.A., M.F. Pedersen, M.S. Thomsen, T. Wernberg, D. Krause-Jensen Invasion of Sargassum muticum in Limfjorden (Denmark) and its possible impact on the indigenous macroalgal community. Marine Ecology Progress Series, Vol. 207: 79 88, 2000

25 25 8. Appendiks Tabel 1. Total landing (i kg) af fjordrejer fordelt på landingsplads, (foreløbige tal fra juni 2006). (Datakilde: Fiskeridirektoratets landings- og fangststatistik (

Fjordrejer i danske farvande biologi og fiskeri

Fjordrejer i danske farvande biologi og fiskeri SØREN ANKER PEDERSEN (SAP@difres.dk) Danmarks Fiskeriundersøgelser Afdeling for Havøkologi og Akvakultur 20 Fjordrejer i danske farvande biologi og fiskeri Et stykke mad med friskpillede fjordrejer er

Læs mere

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis

Lille vandsalamander Kendetegn Levevis Lille vandsalamander Som for alle andre padder i Danmark er bestanden af lille vandsalamander gået meget tilbage de sidste 50 år. Dog er den lille vandsalamander blandt de almindeligste af Danmarks nuværende

Læs mere

Redskabstyper. Fritidsfiskere må fiske med nedgarn, kasteruser og pæleruser.

Redskabstyper. Fritidsfiskere må fiske med nedgarn, kasteruser og pæleruser. Redskabstyper Fritidsfiskere må fiske med nedgarn, kasteruser og pæleruser. Ruser adskiller sig fra nedgarn ved, at fiskene ikke sidder fast i maskerne som de gør i nedgarn, men at de derimod ved hjælp

Læs mere

FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT. FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk

FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT. FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk 1 af 5 09-11-2015 09:52 FORSIDE NYHEDER GEDDER I TRYGGEVÆLDE Å VANDRER SJÆLDENT UD I KØGE BUGT FREDAG 06 NOV 15 Af Finn Sivebæk Adfærd hos gedder i Tryggevælde Å er undersøgt i 450 dage og det viser sig,

Læs mere

2006 nr. 60. fisk & hav. tidsskrift for danmarks fiskeriundersøgelser

2006 nr. 60. fisk & hav. tidsskrift for danmarks fiskeriundersøgelser 2006 nr. 60 fisk & hav tidsskrift for danmarks fiskeriundersøgelser Danmarks Fiskeriundersøgelser Rådgivnings- og Kommunikationsenheden Jægersborgvej 64-66 2800 Lyngby Telefon 3396 3300 Danmarks Fiskeriundersøgelser

Læs mere

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur

Knopsvane. Knopsvane han i imponerepositur Knopsvane Knopsvane han i imponerepositur Videnskabeligt navn (Cygnus olor) Udbredelse: Knopsvanen er udbredt fra Irland i vest, gennem Vest og Mellemeuropa (indtil Alperne) til det vestlige Rusland, og

Læs mere

Når du har afleveret skælprøver kan du forvente, at få en mail med følgende indhold:

Når du har afleveret skælprøver kan du forvente, at få en mail med følgende indhold: Orientering fra skæludvalget Sæsonen er så småt ved at komme i gang. Vi fortsætter i år med at analysere skæl fra Vejle og Rhoden Å. Men vi skal jo have nogle skæl først! Derfor: Forsyn dig med en prøvepose

Læs mere

Rådgivning om krabbefiskeriet for 2015 2016 samt status for krabbebestanden. Opdatering

Rådgivning om krabbefiskeriet for 2015 2016 samt status for krabbebestanden. Opdatering Rådgivning vedrørende krabbefiskeriet 15/1 Rådgivning om krabbefiskeriet for 15 1 samt status for krabbebestanden. Opdatering Den grønlandske vestkyst er i forhold til krabbeforvaltningen inddelt i seks

Læs mere

Institut for Akvatiske Ressourcer

Institut for Akvatiske Ressourcer Bilag C 1 Danmarks Tekniske Universitet Institut for Akvatiske Ressourcer Dato: 18.09.2008 Ref.: JGS/CRS 01 J.nr.: 2002-31-0020 Notat vedrørende beregning af rusefiskeres fangstindsats og mulighed for

Læs mere

den af kortnæbbet gås, og fuglene flyver sydpå fra Danmark når det sætter ind med længerevarende frost og sne.

den af kortnæbbet gås, og fuglene flyver sydpå fra Danmark når det sætter ind med længerevarende frost og sne. Figur 10. Antal og fordeling af kortnæbbet gås ved midvintertællingen i Figure 10. Numbers and distribution of pink-footed goose during the mid-winter survey in den af kortnæbbet gås, og fuglene flyver

Læs mere

Naturgenopretning i Gudenåen. - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune -

Naturgenopretning i Gudenåen. - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune - Naturgenopretning i Gudenåen - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune - Naturgenopretning i Gudenåen - Standpladser til laks og havørreder ved Ulstrup i Favrskov Kommune 2011,

Læs mere

Sorteringsriste reducerer bifangsten af fisk i rejefiskeriet

Sorteringsriste reducerer bifangsten af fisk i rejefiskeriet Niels Madsen Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Havfiskeri Kurt Hansen SINTEF Fiskeri og havbruk Sorteringsriste reducerer bifangsten af fisk i rejefiskeriet Rejer er små. Derfor er man nødt til

Læs mere

ICES rådgivning for fiskebestande i 2015.

ICES rådgivning for fiskebestande i 2015. PINNGORTITALERIFFIK GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT P.O.BOX 57 DK-39 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Sammendrag af den biologiske

Læs mere

Kvælstof i de indre danske farvande, kystvande og fjorde - hvor kommer det fra?

Kvælstof i de indre danske farvande, kystvande og fjorde - hvor kommer det fra? Kvælstof i de indre danske farvande, kystvande og fjorde - hvor kommer det fra? af Flemming Møhlenberg, DHI Sammenfatning I vandplanerne er der ikke taget hensyn til betydningen af det kvælstof som tilføres

Læs mere

Danske Fisk. Bars. Bruskhoved

Danske Fisk. Bars. Bruskhoved Bars Barsen har sin hovedudbredelse i Middelhavet, men den fanges undertiden i Nordsøen. Rovfisk, der ofte færdes i stimer. Føden består mest af andre fisk. Den kan opnå en størrelse på 75 cm. Bruskhoved

Læs mere

Stenrev i Denmark. Josianne Støttrup DTU Aqua - Sektion for Kystøkologi Temadag om Havbund og Fisk 7 Juni 2012. DTU, Danmarks Tekniske Universitet

Stenrev i Denmark. Josianne Støttrup DTU Aqua - Sektion for Kystøkologi Temadag om Havbund og Fisk 7 Juni 2012. DTU, Danmarks Tekniske Universitet Stenrev i Denmark Josianne Støttrup DTU Aqua - Sektion for Kystøkologi Temadag om Havbund og Fisk 7 Juni 2012 DTU, Danmarks Tekniske Universitet Dansk kystlinie 7314 km 1 km / 10 km 2 land Omkring 500

Læs mere

BIODIVERSITETEN I DET MARINE MILJØ I OG OMKRING DE DANSKE FARVANDE

BIODIVERSITETEN I DET MARINE MILJØ I OG OMKRING DE DANSKE FARVANDE HVORFOR BEKYMRE SIG OM INVASIVE ARTER? 1. Invasioner ændrer økosystemer globalt 2. Invasioner udrydder arter 3. Invasioner har mange uønskede effekter resurser, økonomi, helbred 4. Forekomst og fordeling

Læs mere

Fiskeri og miljø i Limfjorden

Fiskeri og miljø i Limfjorden Fiskeri og miljø i Limfjorden Ideoplæg fra Centralforeningen for Limfjorden og Foreningen Muslingeerhvervet, december 2007. I snart 100 år, har fiskeriet af blåmuslinger og østers været en betydelig aktivitet

Læs mere

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse

Gå til forside: Klik HER. Plantekuvøse Plantekuvøse Gå til forside: Klik HER Beskrivelse af dyrkningsmetoder og resultater I virkeligheden er det kun få af årets måneder, at vi har tomater, agurker, peberfrugte osv. i vores drivhuse. Juli og

Læs mere

Tyklæbet multe. i Danmark. (Chelon labrosus) Biologi og fangster

Tyklæbet multe. i Danmark. (Chelon labrosus) Biologi og fangster Tyklæbet multe (Chelon labrosus) i Danmark. Biologi og fangster Notat 2. maj 28 DTU Aqua Sektion for Ferskvandsfiskeri Stig Pedersen / Gorm Rasmussen 1 Indledning. Den tyklæbede multe (Chelon labrosus)er

Læs mere

Langø Kystfisk Et samarbejde mellem garnfiskere på Langø og Fiskerikajen

Langø Kystfisk Et samarbejde mellem garnfiskere på Langø og Fiskerikajen Udvikling af et naturskånsomt fiskeri på Lolland-Falster Langø Kystfisk Et samarbejde mellem garnfiskere på Langø og Fiskerikajen Gennem de sidste 3 år har Fiskerikajen og garnfiskerne på Langø haft et

Læs mere

VSF Fangstrapport for 2014

VSF Fangstrapport for 2014 Vejle, d. 19. nov. 2014 VSF Fangstrapport for 2014 1 Generelt... 1 2 Oversigt... 1 3 Havørred... 2 3.1 Vejle Å... 3 3.2 Rohden Å... 6 3.3 Øvrige åer... 7 3.4 Analyse af smolt-årgange... 7 4 Laks... 9 5

Læs mere

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr,

Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, Almindelig spidsmus Latinsk navn: Sorex araneus Engelsk navn: Common shrew Orden: Insektædere Familie: Spidsmus Almindelig spidsmus er slet ikke en mus. Den tilhører gruppen af pattedyr, der kaldes insektædere

Læs mere

Quiz og byt Spættet Sæl

Quiz og byt Spættet Sæl Quiz og byt Spættet Sæl Formål: En aktivitet som er god til at træne elevernes ordforråd, viden og færdigheder. Metoden er her eksemplificeret med Spættet Sæl, men kan bruges med alle andre arter. Antal

Læs mere

InvasivMnemiopsis-ribbegople i danske farvande

InvasivMnemiopsis-ribbegople i danske farvande Vand & Jord 2007 nr. 3 (accepteret til trykning) InvasivMnemiopsis-ribbegople i danske farvande En i danske farvande hidtil ukendt ribbegople blev i marts 2007 observeret i Kerteminde Bugt. Ribbegoplen

Læs mere

Hvilken betydning har (dansk) kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og i havet omkring Danmark? Flemming Møhlenberg - DHI

Hvilken betydning har (dansk) kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og i havet omkring Danmark? Flemming Møhlenberg - DHI Kvælstof og andre miljøtrusler i det marine miljø Hvilken betydning har (dansk) kvælstof for en god økologisk tilstand i vore fjorde og i havet omkring Danmark? Flemming Møhlenberg - DHI Laden på Vestermølle

Læs mere

De grønlandske rejer forskning og fremtid

De grønlandske rejer forskning og fremtid RT.LAYOUT F&H 58.8,8 05/04/05 11:26 Side 72 Søren Anker Pedersen (sap@dfu.min.dk) Danmarks Fiskeriundersøgelser Afdeling for Havøkologi og Akvakultur 72 De grønlandske rejer forskning og fremtid Grønlandske

Læs mere

Foto: CT SkadedyrsService

Foto: CT SkadedyrsService Foto: CT SkadedyrsService Foto: Goritas Morten Ringstrøm Andersen FØJOenyt Larverne lever inde i træet Fra 1 til 10 år afhængi af: Næring i træet Temperatur Træfugt Insektart Foto: Goritas Larverne lever

Læs mere

Huskeregler for god køkkenhygiejne

Huskeregler for god køkkenhygiejne Huskeregler for god køkkenhygiejne 10 huskeregler 1) Tag ringe, ur og armbånd af ved madlavning. 2) Bær forklæde. 3) Vask dine hænder, gerne helt op til albuerne, i 15 sek. 4) Vask hænder ved hvert nyt

Læs mere

Besøg på Fischzucht Kemnitz, 16. april 2016

Besøg på Fischzucht Kemnitz, 16. april 2016 Besøg på Fischzucht Kemnitz, 16. april 2016 Fiskeriet er et karpeanlæg, anlagt omkring 1910 (foto fra 2014) En lørdag i april var jeg i lidt praktik på et noget anderledes dambrug end jeg er vant til og

Læs mere

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men

Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men Almindelig delfin Latinsk navn: Delphinus delphis Engelsk navn: Common dolphin Den almindelige delfin lever især i tropiske og subtropiske havområder, men nogle strejfende delfiner eller småflokke følger

Læs mere

For som det hændte, så gav det allerede efter to timers fiskeri pote at følge anvisningerne. Vi startede

For som det hændte, så gav det allerede efter to timers fiskeri pote at følge anvisningerne. Vi startede 22.-25. marts 2012: Flotte havørreder fra Møn Det er ved at være en tradition, at vi tager på en forårstur for at fiske efter havørred i fremmed vand. I år var valget faldet på Møn, der i mange artikler

Læs mere

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Siden 1938 har de danske kommuner haft pligt til årligt at indberette oplysninger om den kommunale rottebekæmpelse til de centrale myndigheder. Myndighederne anvender

Læs mere

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010 Denne lille manual til dyrkning af egne grønsager er skrevet af Peter Norris. Peter Norris har 25 års erfaring med økologisk havebrug. Han er ekspert i at dyrke grønsager også i ydersæsonen, og har derfor

Læs mere

Økonomisk analyse. Aftensmaden i Danmark. 6. januar 2016

Økonomisk analyse. Aftensmaden i Danmark. 6. januar 2016 Økonomisk analyse 6. januar 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V Aftensmaden i Danmark T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk 53 pct. af forbrugerne tilbereder et varmt måltid til

Læs mere

Muslingeeventyr i Storebælt. Hindsholmgrisen har fundet vej til Grønttorvet. Løgismose: Den gode smag en solid forretning

Muslingeeventyr i Storebælt. Hindsholmgrisen har fundet vej til Grønttorvet. Løgismose: Den gode smag en solid forretning Hindsholmgrisen har fundet vej til Grønttorvet Tirsdag 25. juni 2013 Fynske Medier Fyens Stiftstidende Fyns Amts Avis www.business-fyn.dk TEMA: FYN FOOD Muslingeeventyr i Storebælt Løgismose: Den gode

Læs mere

Krabbelagene ved Sangstrup Klint med en krabbefauna fra Nedre Danien

Krabbelagene ved Sangstrup Klint med en krabbefauna fra Nedre Danien Krabbelagene ved Sangstrup Klint med en krabbefauna fra Nedre Danien Af Henrik S. Jensen (alle fotos, forfatteren) Sangstrup Klint set fra Fornæs-siden På kyststrækningen mellem Fornæs Fyr og Sangstrup

Læs mere

(Farve)Genetik hos katte

(Farve)Genetik hos katte Genetikserie del 4 (Farve)Genetik hos katte Kattegenetik baseret på farver og mønstre [Wb ] / [ wb ] Wide band Indledningsvis må jeg sige, at dette gen endnu ikke er bekræftet eller fundet, men alle forhold

Læs mere

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet

Sammenfatning. 6.1 Udledninger til vandmiljøet Sammenfatning Svendsen, L.M., Bijl, L.v.b., Boutrup, S., Iversen, T.M., Ellermann, T., Hovmand, M.F., Bøgestrand, J., Grant, R., Hansen, J., Jensen, J.P., Stockmarr, J. & Laursen, K.D. (2000): Vandmiljø

Læs mere

Vandringer til og fra Grønland 1981-2003

Vandringer til og fra Grønland 1981-2003 Befolkningsstatistik 2004:4 Vandringer til og fra Grønland 1981-2003 Side 2 Vandringer til og fra Grønland 1981-2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 3 Kapitel 1 Sammenfatning... 5 Kapitel 2

Læs mere

Vadehavet. Navn: Klasse:

Vadehavet. Navn: Klasse: Vadehavet Navn: Klasse: Vadehavet Vadehavet er Danmarks største, fladeste og vådeste nationalpark. Det strækker sig fra Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, og hele vejen ned til den tyske grænse. Vadehavet

Læs mere

Historien om Limfjordstangerne

Historien om Limfjordstangerne Historien om Limfjordstangerne I det følgende opgavesæt får du indblik i Limfjordstangernes udvikling fra istiden til nutiden. Udviklingen belyses ved analyse af kortmateriale, hvorved de landskabsdannende

Læs mere

Konjunkturstatistik. Udviklingen i nogle centrale økonomiske konjukturindikatorer 2000:2. Indholdfortegnelse. Indledning og datagrundlag

Konjunkturstatistik. Udviklingen i nogle centrale økonomiske konjukturindikatorer 2000:2. Indholdfortegnelse. Indledning og datagrundlag Konjunkturstatistik 2:2 Udviklingen i nogle centrale økonomiske konjukturindikatorer Indholdfortegnelse Indledning og datagrundlag... 1 Beskrivelse af den økonomiske udvikling, 1955 til 1999... 2 Metode...

Læs mere

Fisk ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND

Fisk ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND ARTSHÅNDBOG TIL SAFARI PÅ DET LAVE VAND Fisk Tangsnarre er en langstrakt og meget specialiseret hundestejle. Den har 14-16 bagudrettede rygpigge, og findes gerne i ålegræs. Hannernes brystfinner er store

Læs mere

Stor prisforvirring på boligmarkedet under finanskrisen

Stor prisforvirring på boligmarkedet under finanskrisen N O T A T Stor prisforvirring på boligmarkedet under finanskrisen Med introduktionen af den nye boligmarkedsstatistik fra Realkreditforeningen og tre andre organisationer er en række interessante tal blevet

Læs mere

Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus)

Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) Downloaded from orbit.dtu.dk on: Jan 08, 2016 Relativ forekomst af fiskesamfund i en dansk fjord speciel fokus på sortmundet kutling (Neogobius melanostomus) Christoffersen, Mads Publication date: 2015

Læs mere

Populations(bestands) dynamik

Populations(bestands) dynamik Populations(bestands) dynamik Fuglebestande er ikke statiske, men dynamiske størrelser der ændrer sig over tid, både cyklisk (årstidsbestemt), men i de fleste tilfælde også ændrer, sig alt efter om forholdene

Læs mere

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord

Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord 5 Kapitel Biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord Som en del af forundersøgelserne redegøres i dette kapitel for de biologiske og kemiske forhold i Hjarbæk Fjord, primært på baggrund af litteratur.

Læs mere

Fangst- og redskabsovervågning

Fangst- og redskabsovervågning Kapitel 12 side 72 Fangst- og redskabsovervågning Udstyret til fangst- og redskabsovervågning giver fiskeren oplysninger om trawlet og fangsten. Oplysningerne bliver samlet på en skærm. Det kan være et

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

Fiskeoplevelser. Året rundt i Vestjylland. Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk

Fiskeoplevelser. Året rundt i Vestjylland. Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk Fiskeoplevelser Året rundt i Vestjylland Struer Kystfisker Forening - www.skf1990.dk SILD Sildefiskeriet starter i fjordmundingerne ca. midt i april og holder på til ca. midt i maj-juni hvor hornfiskene

Læs mere

KVANTIFICERING AF BUNDDYR I VADEHAVET

KVANTIFICERING AF BUNDDYR I VADEHAVET KVANTIFICERING AF BUNDDYR I VADEHAVET Vadehavscentret INDLEDNING OG FORMÅL For at kunne bevare og beskytte naturen omkring os, er det vigtigt at få en forståelse for dynamikken, fødekæder og biodiversiteten

Læs mere

Gjøl. Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion

Gjøl. Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion Gjøl Kulturmiljø nr. 56 Tema Kystkultur, anlæg på kysten, bosætningstyper, kystnær produktion Emne(-r) Fiskerleje, marina, ophalersteder, udskibningssted, kystvendt herregård, fiskeri og minkavl Sted/Topografi

Læs mere

Krabber i Vestgrønland. 1. Sammendrag af rådgivningen

Krabber i Vestgrønland. 1. Sammendrag af rådgivningen Krabber i Vestgrønland Baggrund Fiskeriet efter krabber i de kystnære områder begyndte i Disko Bugt og ved Sisimiut i midten af 1990 erne, og er siden udvidet til området fra Kap Farvel i syd til Upernavik

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om fredningsbælter ved Fyn, inkl. de sydfynske øer (Ærø og Langeland)

Lovtidende A. Bekendtgørelse om fredningsbælter ved Fyn, inkl. de sydfynske øer (Ærø og Langeland) Lovtidende A Bekendtgørelse om fredningsbælter ved Fyn, inkl. de sydfynske øer (Ærø og Langeland) I medfør af 30, stk. 1, 31-32, og 130, stk. 2, i lov om fiskeri og fiskeopdræt (fiskeriloven), jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Lidt om honningbiernes levevis

Lidt om honningbiernes levevis Lidt om honningbiernes levevis Bifamilien Der er op til 60.000 bier i et bistade. Bifamilien består af én dronning, nogle hundrede hanbier (droner) og mange tusinde arbejderbier. Bierne udvikles fra æg,

Læs mere

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune

Blå Flag program 2012. Ud i det blå i Sønderborg Kommune Blå Flag program 2012 Ud i det blå i Sønderborg Kommune Juni Juli August Sø 1 Strandkunst On 1 Fjordsafari AKTIVITETSKALENDER Ma 2 Aktiv Sommer To 2 Fjordsafari Ti 3 Aktiv Sommer/Fjordsafari Fr 3 Skibsbygger

Læs mere

Markedsanalyse. Danskernes forbrug af kød

Markedsanalyse. Danskernes forbrug af kød Markedsanalyse 1. marts 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Danskernes forbrug af kød Myte: Danskerne spiser mest kød i verden De beregninger,

Læs mere

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens)

Udspring. - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) Udspring - Inspiration til udspringsaktiviteter (svømmeskolen, tweens og teens) - Sikkerhed: Det første, man starter med at gøre, når man skal lave udspring med en gruppe, er at definere nogle færdselsregler,

Læs mere

Føde Helleflynderen lever af andre store fisk som fx torsk, rødfisk, kuller og sild samt krebsdyr og blæksprutter.

Føde Helleflynderen lever af andre store fisk som fx torsk, rødfisk, kuller og sild samt krebsdyr og blæksprutter. Helleflynder Latinsk navn: Hippoglossus hippoglossus Engelsk navn: Atlantic halibut Klasse: Orden: Højrevendte fladfisk Familie: Rødspættefamilien Helleflynderen findes i de danske farvande indtil den

Læs mere

Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne af Vejle Sportsfiskerforening (VSF):

Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne af Vejle Sportsfiskerforening (VSF): Vejle Sportsfiskerforening Buldalen 13 7100 Vejle Vejle, d. 13. april 2013 Havørredbestanden i Vejle Å. 1 Indledning Havørredbestanden giver hvert år anledning til mange diskussioner blandt medlemmerne

Læs mere

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere.

I Aster er Rodfiltsvamp (Rhizoctonia), gråskimmel, meldug og trips de hyppigst forekommende skadegørere. IPM-produktion af Aster Når man dyrker efter IPM-tankegangen, betyder det at gartneren altid vælger løsninger, der belaster mennesker og miljø mindst muligt. Integreret bekæmpelse er ensbetydende med at

Læs mere

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg

NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg DEN EUROPÆISKE BÆVER NIVEAU 1 AQUA Sø- og Naturcenter, Silkeborg Den europæiske bæver HISTORIE For 3000 år siden levede der bævere mange steder i Danmark. Men bæverne blev jaget af mennesket. Kødet smagte

Læs mere

Miljøets indflydelse på fiskebestandene og deres sundhed

Miljøets indflydelse på fiskebestandene og deres sundhed Af Stig Mellergaard Afd. for Hav og Kystøkologi Fiskepatologisk Laboratorium Danmarks Fiskeriundersøgelser Miljøets indflydelse på fiskebestandene og deres sundhed Havmiljøet har stor betydning for fiskenes

Læs mere

Hvorfor er brakvandet så vigtigt?

Hvorfor er brakvandet så vigtigt? Hvorfor er brakvandet så vigtigt? Hvad er problemet?! Bestandene kan blive slået ud i situationer med stor indtrængen af saltvand! De er udsatte for overfiskeri af garn og ruseredskaber! Anden predation

Læs mere

Badevandsprofil Bøgebjerg

Badevandsprofil Bøgebjerg Badevandsprofil Bøgebjerg Figur 1: Badestedets placering med billeder taget på badestedet i september 2010. Fysiske forhold Vest for det primære badeområde afgrænses stranden ved badebroen. Herefter præges

Læs mere

En hjælpende hånd til torsk i Østersøen

En hjælpende hånd til torsk i Østersøen RT.LAYOUT F&H 58.8,8 05/04/05 11:26 Side 62 En hjælpende hånd til torsk i Østersøen JOSIANNE STØTTRUP (jgs@dfu.min.dk) JONNA TOMKIEWICZ (jt@dfu.min.dk) HELGE PAULSEN (hep@dfu.min.dk) PER BOVBJERG PEDERSEN

Læs mere

KFUM-Spejderne i Danmark Ulveledertræf 25.-27. januar 2008 www.spejdernet.dk/ulveledertræf

KFUM-Spejderne i Danmark Ulveledertræf 25.-27. januar 2008 www.spejdernet.dk/ulveledertræf Ulv (Canis lupus) Ulven er tamhundens stamfader og Europas næststørste rovdyr kun overgået af den brune bjørn. Den bliver 1-1,5 meter lang og dertil kommer halen på 30-50 cm. Den bliver normalt 75-80 cm

Læs mere

Stallingen en spændende laksefisk

Stallingen en spændende laksefisk Stallingen en spændende laksefisk Jan Nielsen, biolog/cand. scient Fiskeplejekonsulent Mobiltlf. 21 68 56 43 Mail: janie@aqua.dtu.dk Vor es rådgivning: http://www.fiskepleje.dk/raadgivning.aspx Hvad er

Læs mere

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31.

HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31. HENVISNINGER: 1 MOS 1,1-2,3, PATRIARKER OG PROFETER, S. 17-21. Gud skabte jorden Huskevers: Alt Gud skabte var godt. FRIT EFTER 1 MOS 1,31 Budskabet: Gud skabte alt det smukke, fordi han elsker os. Kan

Læs mere

Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden

Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden Iltindholdet i vandløb har afgørende betydning for ørreden For ørred er iltindholdet og temperaturen i vandet af afgørende betydning for fiskenes trivsel. For høj temperatur i kombination med selv moderat

Læs mere

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng?

Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? NOTAT NP92-961b JKJ/BT-DGR 4. december 1997 Magnetfelter og børnekræft - er der en sammenhæng? Revideret januar 1993 NOTAT NP92-961b 2 1. Om børnekræft I perioden fra 1945 og frem til i dag har udviklingen

Læs mere

Naturgenopretning ved Bøjden Nor

Naturgenopretning ved Bøjden Nor LIFE09 NAT/DK/000371 - Connect Habitats - Bøjden Nor Naturgenopretning ved Bøjden Nor - en kystlagune med overdrev Lægmandsrapport En naturperle Bøjden Nor er et helt særligt værdifuldt naturområde, der

Læs mere

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte

Fuglehåndbogen på Nettet (BBJ) (vs.1.1:04.09.2015) Gærdesmutte Gærdesmutte Videnskabeligt navn: Troglodytes troglodytes (L) I Danmark yngler en art af slægten Troglodytes, der er en del af gærdesmuttefamilien. Gærdesmuttefamilien som omfatter godt 80 arter, fordelt

Læs mere

Edderkopper - målestok

Edderkopper - målestok Edderkopper - målestok MATEMATIK NATUR/TEKNIK BILLEDKUNST LÆRERVEJLEDNING Hos de fleste edderkopper er hunnen større end hannen. I disse opgaver tegner eleverne og får øvet finmotorik, samtidig med at

Læs mere

KYSTFISK I. Udviklingen i kystnære fiskebestande Slutrapport

KYSTFISK I. Udviklingen i kystnære fiskebestande Slutrapport KYSTFISK I. Udviklingen i kystnære fiskebestande Slutrapport DTU Aqua-rapport nr. 281-214 Af Josianne G. Støttrup, Henrik S. Lund, Peter Munk, Jørg Dutz, Lotte Kindt-Larsen, Josefine Egekvist, Claus Stenberg

Læs mere

Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016. Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have?

Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016. Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have? Hvilke grøntsager vil du dyrke i din have? Integrationsgruppen - Kolonihaven 3. april 2016 Er der andre grøntsager der skal plantes, sås eller liggers? Ærter Bladdelleri Jordbær Rabarber Kamille Squash

Læs mere

Kort om Eksponentielle Sammenhænge

Kort om Eksponentielle Sammenhænge Øvelser til hæftet Kort om Eksponentielle Sammenhænge 2011 Karsten Juul Dette hæfte indeholder bl.a. mange småspørgsmål der gør det nemmere for elever at arbejde effektivt på at få kendskab til emnet.

Læs mere

Retningslinjer for fluebekæmpelse på pelsdyrfarme

Retningslinjer for fluebekæmpelse på pelsdyrfarme 1 Retningslinjer for fluebekæmpelse på pelsdyrfarme Lille stueflue minder meget om stuefluen, men er mindre, kun 4-7 mm lang, og mere slank. Oversiden af forkroppen har tre mørke længdestriber, der er

Læs mere

Notat. Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 2015

Notat. Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 2015 Notat Fiskeundersøgelser i Tryggevælde Å 20 Indledning Der har igennem mange år været udført restaurering i Tryggevælde Å med gydegrus og sten samt genslyngning ved Tinghusvej (Fluestykket) for at forbedrede

Læs mere

Flaskeernæring til børn

Flaskeernæring til børn Information til forældre Flaskeernæring til børn H.C. Andersen Børnehospital Gynækologisk Obstetrisk Afdeling D Amning eller sutteflaske At skulle give sit barn modermælkserstatning på sutteflaske er for

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 - regler for konkurrencen

Trolling Master Bornholm 2016 - regler for konkurrencen Trolling Master Bornholm 2016 - regler for konkurrencen Sted: Tejn Havn Alle både skal under konkurrencen afgå fra og komme tilbage til Tejn Havn af hensyn til muligheden for at håndhæve kontrollen af

Læs mere

Økologisk dyrkning af proteinafgrøder

Økologisk dyrkning af proteinafgrøder Økologisk dyrkning af proteinafgrøder Peter Mejnertsen, - 74 - Økologisk dyrkning af proteinafgrøder v/ Peter Mejnertsen Produktionen af økologisk protein har hele tiden været interessant, men med indførelsen

Læs mere

Landsstyret besluttede følgende på sit møde 20. november. Forvaltningsplan for opbygning af en fremtidig torskebestand i grønlandske farvande

Landsstyret besluttede følgende på sit møde 20. november. Forvaltningsplan for opbygning af en fremtidig torskebestand i grønlandske farvande TEMA - Torsk Der er stor forskel på det kystnære og det havgående fiskeri. De havgående fartøjer, der skal have licens, benytter trawl eller langline. Det kystnære fiskeri domineres af små fartøjer der

Læs mere

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn

Uddybende notat om partikelforurening til VVM for Kalundborg Ny Vesthavn Kystdirektoratet Att.: Henrik S. Nielsen NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks 615 DK-8100 Århus C Telefon 8732 3232 Fax 8732 3200 E-mail niras@niras.dk Direkte: Telefon 87323262 E-mail rho@niras.dk CVR-nr.

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

Miljøudvalget 2013-14 L 44 Bilag 1 Offentligt

Miljøudvalget 2013-14 L 44 Bilag 1 Offentligt Miljøudvalget 2013-14 L 44 Bilag 1 Offentligt Notat - Vurdering af den socioøkonomiske værdi af havørred- og laksefiskeriet i Gudenåen under forudsætning af gennemførelse af Model 4 C og Model 7, Miljøministeriet

Læs mere

Gudenåens Ørredfond Beretning 2011/12

Gudenåens Ørredfond Beretning 2011/12 Gudenåens Ørredfond Beretning 2011/12 2011 var året hvor vi rejste os efter de massive sygdomsproblemer tilbage i 2009. I 2011 har vi stort set opfyldt udsætningsplanen bortset fra ½-årsfisk til Allingå

Læs mere

Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk

Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk Fejlagtige oplysninger om P1 Dokumentar på dmu.dk To forskere ansat ved Danmarks Miljøundersøgelser har efter P1 dokumentaren PCB fra jord til bord lagt navn til en artikel på instituttets hjemmeside,

Læs mere

Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt

Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt Dansk Akvakulturs politik til sikring af bæredygtig åleopdræt Politik Dansk Akvakultur arbejder proaktivt for at sikre et bæredygtigt Dansk opdræt af ål. Det kræver tiltag på en række centrale områder,

Læs mere

Opgangen af laks i Skjern Å 2011

Opgangen af laks i Skjern Å 2011 Opgangen af laks i Skjern Å 2011 Niels Jepsen & Anders Koed, DTU Aqua Resume Opgangen af laks i Skjern Å blev i 2011 estimeret til 4176 laks. Sidste undersøgelse i 2008 viste en opgang på 3099 laks. Indledning

Læs mere

Fiskeriet og fangsten af havørreder i Nørrestrand ved Horsens.

Fiskeriet og fangsten af havørreder i Nørrestrand ved Horsens. Fiskeriet og fangsten af havørreder i Nørrestrand ved Horsens. - Et samarbejdsprojekt om udviklingen af et bæredygtigt fiskeri. Af Stuart James Curran og Jan Nielsen Vejle Amt 2002 Udgiver Vejle Amt, Forvaltningen

Læs mere

V e j l e d n i n g. Egenkontrol på fiskefartøjer Branchekoden

V e j l e d n i n g. Egenkontrol på fiskefartøjer Branchekoden V e j l e d n i n g Egenkontrol på fiskefartøjer Branchekoden Indholdsfortegnelse Gældende program - del 1 1. Egenkontrol for rejekoger 2. Egenkontrol for frysefartøjer Vejledende program - del 2 1. Egenkontrol

Læs mere

BOLIG&TAL 9 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1

BOLIG&TAL 9 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGØKONOMISK BOLIG&TAL 9 VIDENCENTER Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGPRISERNE I 4. KVARTAL 215 Sammenfatning For første gang ser Boligøkonomisk

Læs mere

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Trafiksikkerhedskoordinator Anne Eriksson Center for Trafik, Københavns Kommune E-mail: anneri@tmf.kk.dk Introduktion

Læs mere

Rådgivning om krabbefiskeriet for samt status for krabbebestanden.

Rådgivning om krabbefiskeriet for samt status for krabbebestanden. Rådgivning vedrørende krabbefiskeriet 17/1 Rådgivning om krabbefiskeriet for 17-1 samt status for krabbebestanden. Den grønlandske vestkyst er i forhold til krabbeforvaltningen inddelt i seks områder:

Læs mere

Systematisk piratfiskeri i Kattegat

Systematisk piratfiskeri i Kattegat Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2009-10 FLF alm. del Bilag 333 Offentligt Systematisk piratfiskeri i Kattegat Greenpeace afslører omfattende piratfiskeri i beskyttet område. Siden marts har

Læs mere

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning

Praktisk træning. Bakke. & bagpartskontrol. 16 Hund & Træning Praktisk træning Tekst: Karen Strandbygaard Ulrich Foto: jesper Glyrskov, Christina Ingerslev & Jørgen Damkjer Lund Illustrationer: Louisa Wibroe Bakke & bagpartskontrol 16 Hund & Træning Det er en fordel,

Læs mere

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland

Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland 25. marts 2008 Udviklingsmuligheder for små og mellemstore virksomheder i Region Midtjylland Næsten en ud af ti er utilfreds med udviklingsmulighederne hvor de bor Nogle virksomheder mangler arbejdskraft,

Læs mere

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr

Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Bestemmelsesnøgle til danske padder og krybdyr Hans Viborg Kristensen, Naturhistorisk Museum april 2016 Der findes 15 paddearter og 5 krybdyrarter, der er almindeligt forekommende i Danmark. Denne nøgle

Læs mere