Leg og lær livredning. Livreddertræning til dit svømmehold

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Leg og lær livredning. Livreddertræning til dit svømmehold"

Transkript

1 Leg og lær livredning Livreddertræning til dit svømmehold

2 Kære svømmelærer Din svømmehal har netop fået et livreddertårn fra TrygFonden fuld af ægte livredningsudstyr lige til at gå ombord i. Det skal hjælpe svømmehallens vandhunde i gang med at lege og lære livredning på nye og sjove måder. For livredning er ikke kun for professionelle livreddere. Det er også en sjov sport og en vigtig færdighed, når man bor i et land omgivet af vand. Vi har gjort det let for dig og dine elever at komme med på livredderbølgen. Her har vi samlet øvelser og inspiration til aktiviteter både med og uden udstyr fra livreddertårnet. Bagerst har vi sammensat et 40-minutters undervisningsprogram. På den måde kan du nemt integrere livredning, når du underviser dine klasser i skolesvømning. Øvelser til inspiration med redningstorpedo med redningsvest med bjærgningsdukke med redningskrans med rescueboard uden udstyr Lektion Stationstræning med flydemidler Øvelser med 24 elever 40 minutter Der findes et hav af øvelser i livredning. Faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser. Find mere inspiration på respektforvand.dk eller svoemningiskolen.dk Vi håber, du har lyst til at lege med og sætte livredning på skoleskemaet, så flere lærer at redde sig selv og andre i vand. God fornøjelse! TrygFonden

3 understøtter Fælles Mål Når du underviser i livredning, lever du samtidig op til en række af folkeskolens Fælles Mål. Herunder kan du se, hvilke Fælles Mål undervisningen understøtter. Fælles Mål efter 5. klassetrin Færdighed Viden Eleven kan sikre sig selv i vand 1 Eleven har viden om svømme- og flydeteknikker Eleven kan begå sig ansvarligt i og på vand 2 Eleven har viden om regler for sikker adfærd i og på vand Eleven kan udføre bjærgnings- og livredningsteknikker 3 Eleven har viden om bjærgnings- og livredningsteknikker Tips til undervisningen Det er lærerigt at svømme og dykke med udstyret. Tal eventuelt efterfølgende med eleverne om, hvorfor svømningen bliver lettere eller sværere, når de bruger udstyret. Ofte er det sjovt for eleverne at redde/bjærge hinanden med udstyr. Lad dem prøve sig frem og snak med dem om, hvad der virker. Du kan justere øvelserne ved at eleverne går sammen flere eller færre om udstyret at øvelserne udføres i små grupper, så alle elever holdes aktive kontinuerligt.

4 med redningsvest 1 Fra kant til vand 1. Hop i vandet med redningsvest på. Hvem kommer længst ud? Hvem hopper højst? Hvem kan lave det største sprøjt? Eller det mindste sprøjt? 2 Dykning 2. Dyk med redningsvesten. Kan eleverne komme helt ned på bunden med redningsvesten på? Kan de transportere den på bunden? Lad dem evt. skubbe redningsvesten nogle få meter på bunden. Dykningen kan også laves som en samarbejdsøvelse, hvor eleverne skiftevis svømmer op til overfladen for at få luft Kast redningsvesten til en makker i vandet. 4. Tag vesten af og på i vandet. Eleverne kan også øve sig i at give deres makker vesten på. 5. Forklar eleverne, hvordan det er bedst at redde ved TAL-RÆK-KAST (dvs. redning-fra-land) Prøv at lave kolbøtter, piruetter og stå på hænder i vandet med redningsvesten på. Eleverne kan også forsøge at stå på redningsvesten. 7. Svøm med redningsvesten som en plade. Svøm på maven, ryggen, siden, forlæns og baglæns. Eleverne kan også gå sammen flere og deles om en redningsvest. 8. Svøm en tur med redningsvesten på. Prøv på ryggen, på siden, svøm brystsvømning og/eller crawl Stafetter og makkerøvelser 9. Lav en stafet, hvor eleverne skal tage en redningsvest på og svømme en given distance, fx 10 m. Herefter skal den næste i rækken have redningsvesten på og svømme den samme distance osv. 10. Gå sammen to og to. Den ene elev kaster en redningsvest til makkeren i vandet, som skal tage den på og svømme ind til kanten.

5 med rescueboard 1-2 Fra kant til vand 1. Hop i vandet fra kanten med boardet under armen. Prøv at lave et langt, højt eller lille hop. 2. Prøv at ligge, sidde på knæ eller stå på boardet. Fald derefter i vandet, og forsøg at komme op på boardet igen. Kan eleverne også gøre det på det dybe? Denne øvelse er også sjov at lave flere sammen om ét board Red din kammerat. Padl hen til din makker, som selv kan kravle op på boardet. Herefter skal redderen nu skubbe/transportere sin makker, som sidder på boardet, tilbage til start igen. 4. Lav bølger med boardet. Her står eleverne på en række og laver bølger ind mod kanten med boardet. Nu skal eleverne én efter én svømme igennem bølgerne Prøv at padle på boardet. Enten på maven med crawl-arme eller på knæ med synkrone arme. Test både lange effektive armtag og hurtige, kraftige armtag. Og se hvad der sker, hvis du kun padler i den ene side. I livredning er det en helt central færdighed at kunne padle på et rescueboard. 6. Kravl op på boardet på forskellige måder. Forsøg fx forlæns, baglæns, med lukkede øjne, så hurtigt som muligt, så sikkert som muligt, med én hånd, på lavt og på dybt vand. 7. Test balancen på boardet. Lad eleverne to og to sidde, stå, stå på ét ben, gå med lukkede øjne, dreje rundt. Her handler det bare om at udfordre dem. 8. Gå sammen tre om et board. Den ene holder sig fast på boardet med arme og ben, og de andre skal nu vende boardet rundt ligesom en grillkylling Stafetter og makkerøvelser 9. Lav en stafet, hvor eleverne først skal hoppe i vandet med boardet uden at få hovedet under vand og derefter padle en omgang før, de giver boardet til den næste. 10. Lav en forhindringsbane. Det ene board skal eleverne over, det andet skal de under. Find på forskellige udfordringer, og inkludér gerne andet udstyr.

6 med torpedo 1 Fra kant til vand 1. Hop i vandet med torpedoen. Prøv at have torpedoen i hånden, torpedoen over hovedet eller torpedoen i begge hænder. Lad eleverne øve sig i at komme langt ud. Hvem kan lave det største sprøjt? Eller det mindste sprøjt? Gå sammen to og to. Den ene elev rækker en torpedo til sin makker, som griber fat, og sammen svømmer de ind til kanten. Forklar eleverne, hvordan det er bedst at redde ved TAL-RÆK-KAST (dvs. redning-fra-land). 3. Gå sammen to og to. Den ene elev rækker en torpedo til sin makker, som griber fat og bliver svømmet/bjærget ind til kanten. 4. Dyk med torpedoen. Det kan være en hjælp at være to til tre sammen om en torpedo. Hvem får først torpedoen ned til bunden? Svøm med torpedoen, som var den en plade. Forsøg nu at svømme med én arm: Svøm på maven, ryggen, siden, forlæns og baglæns. Eleverne kan også gå sammen flere og deles om en torpedo. Prøv de forskellige positioner igen. 6. Svøm med torpedoen over hovedet (evt. bjærgeben/brystben) 7. Dyk under torpedoer, som ligger ved siden af hinanden. 8. Prøv at stå på torpedoen. Eleverne kan også øve sig i at lave kolbøtter, mens de holder torpedoen ind mod kroppen Stafetter og makkerøvelser 9. Lad eleverne svømme mod hinanden to og to med en torpedo mellem sig, og se om de kan skubbe hinanden ind til kanten. 10. Klem med fødderne om torpedoen, og svøm i hver sin retning.

7 med bjærgedukke Tøm dukken for vand, så den flyder. Svøm nu rundt med den, som var det en plade. Prøv også at holde dukken på højkant. 2. Lad eleverne holde en tømt dukke over vandet. Gå eventuelt sammen to og to for at gøre øvelsen nemmere. 3. Svøm enten med en tom, halvt eller helt fyldt dukke Bjærg dukken. Det foregår ved at være under dukken og holde over dens brystkasse eller holde den under nakken. Dukken kan være tom, delvist eller helt fyldt med vand. 5. Fyld dukken med vand, og hiv den op over kanten. 6. Prøv om eleverne kan transportere en fyldt dukke på et rescueboard eller en plade. 7-8 Dykning 7. Fyld dukken med vand, så den falder ned til bunden. Forsøg nu at hente den op fra bunden. Kan både laves på det lave og på det dybe. Har eleverne nemt ved øvelsen, så prøv uden svømmebriller. 8. Skub dukken langs bunden. Kan også gøres i makkerpar, så man skiftevis svømmer op til overfladen for at få luft Stafetter og makkerøvelser 9. Lav en fangeleg, hvor dukkerne ligger på bunden og er helle. 10. Eleverne går sammen i par mod et andet par med en fyldt dukke. Se, hvem der kan skubbe det andet par ned i den anden ende.

8 med redningskrans 1-2 Dykning 1. Prøv at holde redningskransen nede på bunden af bassinet. 2. Placér redningskransene forskellige steder i bassinet, og lad eleverne dykke fra redningskrans til redningskrans. De skal holde vejret, mens de svømmer, så de kun trækker vejret, når de er i en redningskrans Lad eleverne gå sammen to og to og øve sig i at kaste en redningskrans til deres makker, som ligger ude i vandet. Forklar eleverne, hvordan det er bedst at redde ved TAL-RÆK-KAST (dvs. redning-fra-land). 4. Lad eleverne gå sammen to og to. Den ene svømmer ud med en redningskrans til sin makker, som griber fat i den. De svømmer herefter sammen ind til kanten, hvorefter der byttes roller Lav kolbøtter rundt om redningskransen. Svøm over redningskransen. Kan eleverne også stå på redningskransen? 6. Svøm med redningskransen på forskellige måder. Prøv med en enkelt arm eller kun med benene. Svøm med den over hovedet eller forsøg at svømme med den på højkant. 7. Lav en samarbejdsøvelse i par, hvor eleverne holder redningskransen i luften over sig, mens de svømmer. Hver elev må kun holde redningskransen med én hånd. Kan de transportere den en hel bane uden at tabe den i vandet? 8-10 Stafetter, fangeleg og makkerøvelser 8. Prøv at lege fangeleg, hvor der er helle i en redningskrans. 9. Lav et udskilningsløb med redningskranse og andet udstyr. Der skal være et stykke udstyr mindre end deltagere i legen. Udstyret ligger forskellige steder i vandet. På lærerens signal gælder det om at få fat i et stykke udstyr. I hver runde er der en, der ikke får et stykke udstyr. 10. Lav en forhindringsbane, hvor man skal rundt om redningskransene, ned igennem dem eller over dem. Inkludér gerne andet udstyr.

9 uden udstyr 1-2 Fra kant til vand 1. Fald i vandet fra kanten og kom op igen. Fald i vandet på forskellige måder: på siden, på ryggen, på numsen, som en kugle, forskellige kanthøjder. 2. Prøv at hoppe i vandet uden at få hovedet under vand Lad eleverne øve sig i at bjærge hinanden ved, at den ene spiller bevidstløs, og den anden bjærger ved at holde under nakken. Lav brystben eller bjærgeben. 4. Forklar eleverne, hvordan det er bedst at redde ved TAL-RÆK-KAST (dvs. redning-fra-land). 5. Øv eleverne i at træde vande. Træd eller skub vandet væk med skiftevis den ene og den anden fod. Se, hvem der kan komme højest op ad vandet. Eller lad eleverne lave high five over vand til hinanden Svøm lidt væk fra kanten, og lad eleverne træde vande med arme og ben. Prøv kun at bruge den ene side eller give high five til en makker. 7. Lav en rundkreds på det lave, så alle kan bunde. Løb nu samme vej alle sammen, så der dannes en strøm. På lærerens signal giver alle slip og lader sig flyde med strømmen Dykning 8. Lav en rundkreds på det dybe. Udpeg to i rundkredsen, som skal bryde ud, svømme under kredsen og ind i midten. Derefter finder de en ny plads i rundkredsen, og der udpeges to nye. 9. Brug stregerne i bunden, og dyk langs med dem. 10. Gå sammen to og to. Dyk sammen ned på bunden, og kig på hinanden. Nu skal den ene elev lave et simpelt regnestykke til den anden ved at vise med fingrene. Nu skal den anden regne og med fingrene vise resultatet. Det aftales på forhånd, hvordan plus, minus og gange ser ud.

10 Side 1/2 Lektion Stationstræning med flydemidler Undervisning med udstyr, 24 elever, 40 min. Alle elever laver de samme øvelser på samme tid, men med forskellige flydemidler. Her har vi sammensat et forløb, som du kan lave med din klasse på 40 minutter. Udstyr 8 redningsveste 10 torpedoer 2 redningskranse 2 rescueboards Eleverne inddeles i 3 grupper med 8 børn i hver. Redningsvest-gruppe: 4 redningsveste og 8 elever. Torpedo-gruppe: 4 torpedoer og 8 elever. Redningskrans- og board-gruppe: 2 kranse/2 boards og 8 elever. NB: Efter i redningsvest-gruppe skiftes til torpedo-gruppe osv. 30 min.

11 5 min. 5 min. Side 2/2 Lektion Stationstræning med flydemidler Undervisning med udstyr, 24 elever, 40 min. Introduktion: Start lektionen med fælles introduktion til: Redningsvesten hvordan tages den på? Torpedoen hvordan svømmes med den? Redningskransen hvordan svømmes med den? Rescueboardet hvordan svømmes med det? Forklar derudover eleverne, hvordan det er bedst at redde ved TAL-RÆK-KAST Øvelse ved første flydemiddel med øvelser i de 3 grupper. Eleverne opdeles i par og prøver at: hoppe i vandet med udstyret. svømme med udstyret, både alene og sammen. teste balancen på flydemidlet, fx på knæ, stående, på ét ben, lave piruetter eller stå på hænder. svømme hen til makker, lave TAL-RÆK og svømme sammen ind til kant. Skift til nyt flydemiddel med øvelser i de 3 grupper. Eleverne opdeles i par og prøver at: være to på flydemidlet. svømme med udstyret. Både alene og sammen. holde udstyret under vand kan de nå bunden med udstyret? dykke under udstyret, som ligger ved siden af hinanden. svømme hen til makker, lave TAL-RÆK og svømme sammen ind til kant. Skift til nyt flydemiddel med øvelser i par. Her skal eleverne prøve at: svømme mod hinanden med udstyr mellem sig, og se, om de kan skubbe hinanden ind til kanten. svømme med udstyr over hovedet alene og i par (evt. bjærgeben/brystben). svømme hen til makker, lave TAL-RÆK og svømme sammen ind til kant. Alle er fælles: Leg fangeleg, hvor der er helle ved udstyret. Lav en flodbølge (se øvelse 4 under med rescueboard). Her svømmer alle på én gang. Lav en forhindringsbane, hvor eleverne holder udstyret på langs i bassinet. Makkeren skal over og under. Find på forskellige udfordringer, og inkludér gerne meget udstyr. Lav en stafet med 4 hold af 6 elever. Alle skal svømme 3 gange med redningsveste, torpedo og redningskrans eller rescueboard (gode svømmere får kransen, mens knapt så gode får boardet).

Trin. Obliga torisk for at bestå: Tilhører metodikfil: Holdnr: Niveau: Ugedag: Tidspunkt:

Trin. Obliga torisk for at bestå: Tilhører metodikfil: Holdnr: Niveau: Ugedag: Tidspunkt: Distance resultat generalprøve: Begynder ved juleafslutning Svømme hundesvømning m. støtte B0 Crawlbenspark med støtte B0,B1 Crawl 2 Rygsvømningsben på kanten B0,B1 Rygsvømn. 2-7 Munden i vandet B0,B1

Læs mere

Gode råd til øvningen, inden du skal på camp igen

Gode råd til øvningen, inden du skal på camp igen Gode råd til øvningen, inden du skal på camp igen Efter en uge på H2O Camp, har du helt sikkert lært en masse om svømning. Du er også blevet dygtigere i vandet, og kan måske nu dykke ned til bunden eller

Læs mere

I samarbejde med DGI OG SjovtVand.dk præsenterer NAVN:

I samarbejde med DGI OG SjovtVand.dk præsenterer NAVN: I samarbejde med DGI OG SjovtVand.dk præsenterer SKRIV DIT NAVN HER :) NAVN: VELKOMMEN i Rødding svømmeklub Rødding Svømmeklub blev etableret i 1974, og har lige siden haft fokus på at lære vores medlemmer

Læs mere

Find vej gennem tunnelen

Find vej gennem tunnelen Grundmotorisk bevægelse: Krybe Find vej gennem tunnelen Træne motoriske færdigheder som at krybe og koordinere på en sjov måde. Skabe bevægelsesglæde gennem udfoldelse og leg uden fokus på konkurrence

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange.

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter. 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. Lektion: 1 ud af 12 Rytmisk vejrtrækning og vandret kropsposition Opvarmning 5 min Valgfri. Varm musklerne op i roligt tempo. Rytmisk vejrtrækning 5 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Hold

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Bobler med ballade. Puste-leg VEJRTRÆKNING VEJRTRÆKNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Bobler med ballade. Puste-leg VEJRTRÆKNING VEJRTRÆKNING Nr.3418 Alder: 7-10 år - Tid: 5 min. Nr.2888 Alder: 5-6 år - Tid: 5 min. Bobler med ballade Enkeltvis Deltagern dykker ned på bunden og laver følgende: vanddybder alt efter deltagernes niveau. vejrtrækning,

Læs mere

Odderen. Deltagere Alene.

Odderen. Deltagere Alene. Nr.7863 Alder: 6-8 år - Tid: 4 min. Nr.7841 Alder: 7-10 år - Tid: 4 min. Ottetalsskodning Start langsomt og bredt og varier herefter med mindre og hurtige skodninger. Odderen Ved hjælp af en pullbuoy kan

Læs mere

Aktivitetsudvikling for tweens og teens

Aktivitetsudvikling for tweens og teens Aktivitetsudvikling for tweens og teens - Et opgør med banetove Hvorfor går tweens (og teens) til sport? At have det sjovt (90 pct.) Det SKAL være sjovt og man skal hygge sig med de andre At have det godt

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

Kære svømmere og forældre

Kære svømmere og forældre Svømmeskole Kære svømmere og forældre Velkommen til svømmeskolen i DeltaSwim I denne folder kan du læse lidt om, hvad børnene skal lære i svømmeskolen. Du finder også andre vigtige informationer. Svømmeskolen

Læs mere

NIVEAU M CRAWL

NIVEAU M CRAWL Lektion: 1 ud af 12 Vandret kropsposition og vejrtrækning Opvarmning 5 min Valgfri. Bland forskellige stilarter. Vandret kropsposition 10 min Skift imellem de tre øvelser 2-4 gange. 1. Lig som et x på

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Op på måtten. Komme i og op ELEMENTSKIFT ELEMENTSKIFT

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Op på måtten. Komme i og op ELEMENTSKIFT ELEMENTSKIFT Nr.10376 Nr.10375 Alder: 4-6 år - Tid: 3 min. Op på måtten Elementskift: Lære at komme fra bunden og Komme i og op Lære at komme i vandet og op igen uden op på flyderedskab hjælp Måtte eller stort flydereskab

Læs mere

Årsplan svømning 0.A+B 2013-2014

Årsplan svømning 0.A+B 2013-2014 Årsplan svømning 0.A+B 2013-2014 Alle elever bedes medbringe badetøj og håndklæde. Hvis barnet har let ved at fryse, kan det anbefales, at bruge en svømmedragt med korte arme og ben. Fra starten og indtil

Læs mere

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring

1. Kolbøtte, forlæns. 2. Kolbøtte, baglæns. 3. Rullefald. 4. Tigerspring Teknikmærke 1. Kolbøtte, forlæns Beskrivelse: Træk hagen ned til brystet og kig på navlen! Sæt af med samlede ben og lav en kolbøtte! Rul, så du lander på fødderne og er klar til den næste kolbøtte! 2.

Læs mere

LEKTIONER LEKTIONSPLAN FOR CMAS SNORKELDYKKER. Teknisk Udvalg December 2005 Side 1 af 21. Teorilektioner Praktiklektioner. Introduktion til kursus

LEKTIONER LEKTIONSPLAN FOR CMAS SNORKELDYKKER. Teknisk Udvalg December 2005 Side 1 af 21. Teorilektioner Praktiklektioner. Introduktion til kursus SNORKEL LEKTIONER Teorilektioner Praktiklektioner 1P1 1P2 1P3 Introduktion til kursus Neddykning og uddykning Tømning af maske og snorkel 1P4 Repetition af lektion 1-3 1P5 1P6 1P7 1P8 1P9 Udspring Bronze

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Stå-på-bold. Balancetov BALANCE BALANCE. Emne. Emne.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Stå-på-bold. Balancetov BALANCE BALANCE. Emne. Emne. Nr.3376 Alder: 6-8 år - Tid: 3 min. Nr.2311 Alder: 6-8 år - Tid: 4 min. Balancetov alene Svømmerne eksperimenterer på banetovet. De ligger på maven og løfter eks. den ene arm. Løfter begge arme eller et

Læs mere

Dansk Svømmeunion. Rescue Kid. Konkurrencelivredning for børn & unge

Dansk Svømmeunion. Rescue Kid. Konkurrencelivredning for børn & unge Dansk Svømmeunion Rescue Kid Konkurrencelivredning for børn & unge Indhold Indledning... 3 Hvorfor konkurrencelivredning?... 4 Individuelle discipliner... 5 100 m Forhindringssvømning...5 100 m Super Kid...6

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange.

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter. Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. LEKTION 1/12 Dagens Tema: Balance og vejrtrækning Opvarmning 5 Svøm forskellige stilarter og varm musklerne op. Balance Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Afsæt fra kanten. Hold armene strakt over

Læs mere

Gjellerup Svømmeklub Sommer 2015

Gjellerup Svømmeklub Sommer 2015 Gjellerup Svømmeklub Sommer 2015 Åbent Hus onsdag den 29. april kl. 18.00 19.30 Tilmeld online fra torsdag d. 30. april kl. 18:00 på: www.gjellerupsvommeklub.dk Sæsonkalender Åbent hus på Hammerum Friluftsbad

Læs mere

Vejledning til svømmeprøver og distanceprøver

Vejledning til svømmeprøver og distanceprøver Vejledning til svømmeprøver og distanceprøver 0 Indledning De Danske Svømmeprøver består af 4 prøver, som knytter sig til en fremadrettet undervisning, som giver svømmerne mulighed for at erhverve sig

Læs mere

http://www.svoem.org/discipliner/livredning/livredning-i-skole-fritid-og-klub/livredning-somen-sport/

http://www.svoem.org/discipliner/livredning/livredning-i-skole-fritid-og-klub/livredning-somen-sport/ Livredning i svømmeskolen Relevante links Nedenfor finder du en række relevante links, som du kan gøre brug af, hvis du gerne vil integrere livredning i svømmeundervisningen. Rescue kid og aqua champ mærkerne

Læs mere

6. Spas, gak & løjer i svømmehallen svømning i folkeskolen

6. Spas, gak & løjer i svømmehallen svømning i folkeskolen 6. Spas, gak & løjer i svømmehallen svømning i folkeskolen Jesper von Seelen Adjunkt - Videncenter for Sundhedsfremme, University College Syd. Cand.scient i idræt og sundhed, SDU. Tidligere fuldtidssvømmetræner

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

Svømmeprogram 3. august 2015

Svømmeprogram 3. august 2015 Svømmeprogram 3. august 2015 Introduktion - Formiddag Reglerne i hallen Navneleg med dyr Vi passer på hinanden i svømmehallen Ikke hoppe i vandet før instruktøren har givet tilladelse hertil Man må ikke

Læs mere

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl.

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl. Kidsvolley-lektioner med fuld fart på 0.-3. kl. Kaste og gribe 10 min. Eleverne fordeles rundt i gymnastiksalen/hallen. Parvis om en bold. Alle bolde kan bruges. Studs bolden til makker, som griber den.

Læs mere

Haletudse: Haletudser (3-6 år): Holdene er for børn, som ikke kan svømme, eller som skal i vandet for første gang. Gennem leg og øvelser får børnene

Haletudse: Haletudser (3-6 år): Holdene er for børn, som ikke kan svømme, eller som skal i vandet for første gang. Gennem leg og øvelser får børnene Haletudse: Haletudser (3-6 år): Holdene er for børn, som ikke kan svømme, eller som skal i vandet for første gang. Gennem leg og øvelser får børnene fortrolighed med vand, og prøver samtidig de første

Læs mere

Puste til æg. Vaske sig selv i hovedet. Flyde på ryggen og maven med og uden redskab. Raketstarter på maven og ryg. Balanceøvelser med søslanger

Puste til æg. Vaske sig selv i hovedet. Flyde på ryggen og maven med og uden redskab. Raketstarter på maven og ryg. Balanceøvelser med søslanger General sæsonplan for Leg og Plask i Vordingborg Svømmeklub. Formål: Er at svømmerne efter endt sæson har fået skabt tryghed omkring det at komme i vandet samt tilvænning til at færdes i vandet. Der vil

Læs mere

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege Del 1: Lege Transportbåndet: Start Mål 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Transportbåndet. Eleverne deles i grupper á 4-6 elever. 5-6 bolde i forskellige størrelser og materialer til hver gruppe.

Læs mere

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter

NIVEAU M CRAWL LEKTION 1/12. Del Tid Beskrivelse Mål og fokuspunkter LEKTION 1/12 Dagens Tema: Vejrtrækning og balance Opvarmning 5 Valgfri svømning. Vejrtrækning 5 Skift imellem de to øvelser 2-4 gange. 1. Hold fast i kanten med begge hænder, stræk dig ud og lig i overfladen

Læs mere

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR

SANGE TIL VERDEN vejledninger til dans og bevægelse FOR ENDEN AF ET EVENTYR Vi tager ud på en rejse. FOR ENDEN AF ET EVENTYR Tegn en rute med START - 5 STOP - og land ved START igen, så ruten kan gentages. Ved hvert stop/station viser I et billede af noget, I synes vi skal værne

Læs mere

Leg, sjov og far-barn kvalitetstid.

Leg, sjov og far-barn kvalitetstid. Hurlumhejdage i Herning Et samarbejde mellem Herning Bibliotekerne Midtjysk Fysioterapi Herning Svømmehal Herning Fremad Fodboldeksperimentarium Leg, sjov og far-barn kvalitetstid. Herning Svømmehal Leg

Læs mere

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter

Del Tid Beskrivelse Fokuspunkter Lektion: 1 ud af 12 Isæt og vendinger Isæt 10 min Svøm kortere distancer (mellem 25 og 50 m) med lavt tempo og høj koncentration. Skift mellem øvelserne. 1. Lad fingrene slæbe henover vandoverfladen (konstant

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Vejledning til svømmeprøver og mærker

Vejledning til svømmeprøver og mærker Vejledning til svømmeprøver og mærker De Danske Svømmeprøver består af Sværhedsgrader Vandprøven Jeg kan holde mig oppe Jeg er vandtilvænnet Vandprøven er primært tiltænkt begynderundervisningen i skolen,

Læs mere

Inspiration til sjov bevægelse i skolen

Inspiration til sjov bevægelse i skolen Inspiration til sjov bevægelse i skolen Kære lærer og pædagog Aktiv Året Rundt ønsker med disse 14 kort at give inspiration til masser af bevægelse i løbet af skoledagen med årets tema ZIGZAG. Vi ønsker

Læs mere

Holdbeskrivelse og tider / sæson 2016

Holdbeskrivelse og tider / sæson 2016 Gravid svømning Gravidsvømning foregår i Forum Horsens varmtvandsbassin. Bevægelse i vand er den bedste motion for gravide. Fysisk og psykisk velvære under graviditeten. Svømning afhjælper bl.a. graviditetsgener.

Læs mere

Først og fremmest handler det om at hygge sig med sin mor eller far og blive tryg i og omkring vandet. Hvad skal man kunne

Først og fremmest handler det om at hygge sig med sin mor eller far og blive tryg i og omkring vandet. Hvad skal man kunne F/B Haletudserne De små haletudser er det første hold i svømmeskolen. Det er på dette hold grundlaget for den gode fremtidige svømmeundervisning bliver lagt. På haletudseholdet lærer vi at begå os i vandet,

Læs mere

Snik og Snak Hulahop rundkreds

Snik og Snak Hulahop rundkreds Snik og Snak Eleverne går sammen i par. Hvert par bliver derefter enige om hvem der er Snik, og hvem der er Snak. Det er nu lærerens opgave at give forskellige kommandoer, der bestemmer hvad Snik og Snakskal

Læs mere

Svømme position i floden

Svømme position i floden RAFTING SIKKERHED Svømme position i floden Svømme position i floden er som følgende: Lig dig på ryggen ansigtet skal være ned strøms ben og fødder op (tæerne skal være over vandet foran dig). Forsøg aldrig

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

DANSK SVØMMEUNIONS MÆRKEKONCEPT. underviservejledning

DANSK SVØMMEUNIONS MÆRKEKONCEPT. underviservejledning DANSK SVØMMEUNIONS MÆRKEKONCEPT underviservejledning 1 2 Indhold AquaChamp mærkekonceptet... 4 Vigtige anvisninger ved brug af AquaChamp...5 AquaChamp Cup...5 Distancemærker... 7 Kant-til-kant op til 25.000

Læs mere

DANSK SVØMMEUNIONS MÆRKEKONCEPT. skolesvømning. Lærervejledning

DANSK SVØMMEUNIONS MÆRKEKONCEPT. skolesvømning. Lærervejledning DANSK SVØMMEUNIONS MÆRKEKONCEPT skolesvømning Lærervejledning 2 Indhold AquaChamp mærkekoncept og skolesvømning... 4 Skolesvømningsmærker... 6 Skolesvømning 1... 7 Skolesvømning 2... 8 Distance... 11 Disciplin...

Læs mere

Silkeborg Svømmeklub

Silkeborg Svømmeklub Silkeborg Svømmeklub Undervisningsafdelingen Lektionsplaner: Begynder 1 Undervisningsmaterialet bygger på ideer, øvelser og overvejelser fra Dansk Svømmeunions bog Moderne Svømning, samt trænere i Silkeborg

Læs mere

Gjellerup Svømmeklub Sommer 2013

Gjellerup Svømmeklub Sommer 2013 Gjellerup Svømmeklub Sommer 2013 Åbent Hus tirsdag den 30. april kl. 18.00 19.30 Tilmeld online fra onsdag d. 1. maj kl. 18:00 på: www.gjellerupsvommeklub.dk Sæsonkalender Åbent hus på Hammerum Friluftsbad

Læs mere

LEG OG LÆR MED KUNSTSVØMNING NIVEAU 1-3

LEG OG LÆR MED KUNSTSVØMNING NIVEAU 1-3 TWEENS LEG OG LÆR MED KUNSTSVØMNING NIVEAU Foto: Jesper Westley Opdag nye aktiviteter i vand og bliv bedre til at svømme. Hvad er kunstsvømning? Kunstsvømning er en anderledes Historisk set opstod Kunstsvøm

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

Program: 1 af 2 denne uge Bemærkning: Distance (m) /

Program: 1 af 2 denne uge Bemærkning: Distance (m) / I 1 1 Uge:1 af 16 Program: 1 af 2 denne uge Bemærkning: Distance (m) / Opvarmning Løst / ben Udsvømning Sum. distance (m): Ca. Tid: I 1 1 Uge:1 af 16 Program: 1 af 2 denne uge Bemærkning: Distance (m)

Læs mere

Træningsmateriale - Stafetløb

Træningsmateriale - Stafetløb Træningsmateriale - Stafetløb Indhold Generelt om stafet... 2 Lektion 1 løbeteknik... 3 Træningsøvelser og lege... 6 Konkurrencen... 7 1 Generelt om stafet I atletik løber man typisk 4x100m eller 4x400m,

Læs mere

Respekt for vand. Oplæg for Svømmebadsteknisk Forening Michael Iwersen

Respekt for vand. Oplæg for Svømmebadsteknisk Forening Michael Iwersen Respekt for vand Oplæg for Svømmebadsteknisk Forening Michael Iwersen Onsdag den 20. marts 2019 Michael Iwersen Kystlivredder 1998 - Uddannelsesleder TrygFonden Kystlivredning 2008 - Projektleder Respekt

Læs mere

Gjellerup Svømmeklub Sommer 2012

Gjellerup Svømmeklub Sommer 2012 Gjellerup Svømmeklub Sommer 2012 Åbent Hus tirsdag den 1. maj kl. 18.00 19.30 Tilmeld online fra onsdag d. 2. maj kl. 18:00 på: www.gjellerupsvommeklub.dk Sæsonkalender Åbent hus på Hammerum Friluftsbad

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

LIVREDNING 3: Indhold... 2 LIVREDDERDYST Forord... 3 DM 2018 KONKURRENCEDISCIPLINER Individuelle discipliner...

LIVREDNING 3: Indhold... 2 LIVREDDERDYST Forord... 3 DM 2018 KONKURRENCEDISCIPLINER Individuelle discipliner... Indhold... 2 Forord... 3 Individuelle discipliner... 4 100 METER FORHINDRINGSSVØMNING... 4 100 METER SUPER KID... 5 50 METER RESCUE DIVE... 5 50 METER BJÆRGNING... 6 LINEKAST... 7 HOLDKAPPER... 8 4x50

Læs mere

GS Home Hold Klubben Kontakt

GS Home Hold Klubben Kontakt GS Home Hold Klubben Kontakt Svømmehaller: Vestre skole 16m bassin dybde fra 90 cm til 120 cm Det vil være en rigtig god ide at medbringe svømmebriller Ydesvej Svømmehal 25m baner dybde fra 120 cm til

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Holdnavn Alder Beskrivelse Varighed Pris. Målsætning: Målet for dette niveau kan sammenfattes i følgende: Vandtilvænning.

Holdnavn Alder Beskrivelse Varighed Pris. Målsætning: Målet for dette niveau kan sammenfattes i følgende: Vandtilvænning. Holdnavn Alder Beskrivelse Varighed Pris Leg & Plask (LP) 2-5 år Formål: At skabe tryghed omkring det at komme i vandet samt tilvænning til at kunne færdes i vandet. På dette hold er enten mor/far eller

Læs mere

LIVREDDER- AKADEMI 1

LIVREDDER- AKADEMI 1 LIVREDDER- AKADEMI 1 KÆRE SVØMMEKLUB Dansk Svømmeunion og TrygFonden Kystlivredning har udviklet LivredderAkadamiet, der er en uddannelse for undervisere i svømme - klubber. Initiativet er taget for at

Læs mere

Målsætning for holdet Det er en målsætning for holdet, at følgende færdigheder indlæres:

Målsætning for holdet Det er en målsætning for holdet, at følgende færdigheder indlæres: Småbørn (Sb1, Sb2) Sb1 og Sb2 er et tilbud til børn i alderen 2-4 år, hvor det primært er tilvænning og tryghed i vandet, der er formålet med undervisningen, samt udvikling af barnets sanser. Forældrene

Læs mere

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane Skudbane En skudbane (20 x 15 meter) kan laves ud af fem-seks mindre skud- og motorikbaner sammensat ud fra forskellige fokuspunkter. Eleverne introduceres til de forskellige skud- og motorikbaner og ikke

Læs mere

Generel. vejledning. til. DGI - Bassinprøven

Generel. vejledning. til. DGI - Bassinprøven Generel vejledning til DGI - Bassinprøven Side 1 FORORD Denne vejledning er lavet for at sikre en ensartet gennemførelse af DGI - Bassinprøven. De organisationer, institutioner m.fl. der har anerkendt

Læs mere

Silkeborg Svømmeklub

Silkeborg Svømmeklub Silkeborg Svømmeklub Undervisningsafdelingen Lektionsplaner: Viderekomne Undervisningsmaterialet bygger på ideer, øvelser og overvejelser fra Dansk Svømmeunions bog Moderne Svømning. Materialet er lånt

Læs mere

Plan for Bassinuddannelse CMAS* sæson 2015-16. Dato Lektion i hovedtræk Instruktør 25-10-2015. Jens og John

Plan for Bassinuddannelse CMAS* sæson 2015-16. Dato Lektion i hovedtræk Instruktør 25-10-2015. Jens og John Plan for Bassinuddannelse CMAS* sæson 2015-16 Dato Lektion i hovedtræk Instruktør 25-10-2015 Introduktion til uddannelse Svømmeprøve 1 (uden udstyr) og 500 m brystsvømning/crawl basisniveau 15 m længdedyk

Læs mere

Bane 1 (pomfritgrav):

Bane 1 (pomfritgrav): Bane 1 (pomfritgrav): Børnene skal svinge sig ud i pomfritgraven ved hjælp af tovene - et tov i hver hånd. I ringene skal børnene prøve at hænge med hovedet nedad eller slå kolbøtter. Hoppe i mønster i

Læs mere

Hvordan kan man øve badminton hjemme.

Hvordan kan man øve badminton hjemme. Hvordan kan man øve badminton hjemme. Har I lyst til at øve badminton hjemme, er her lidt inspiration til hvad, der kan foregå i et almindeligt hjem. Det kræver ikke så meget plads, før det er muligt,at

Læs mere

LEG OG LÆR MED MINIPOLO NIVEAU 1-3

LEG OG LÆR MED MINIPOLO NIVEAU 1-3 TWEENS LEG OG LÆR MED MINIPOLO NIVEAU 1- Opdag nye aktiviteter i vand og bliv bedre til at svømme. Foto: Michael Vienø Hvad er Vandpolo? Vandpolo er kort fortalt, håndbold i vand, men med lidt andre regler.

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Find dit dyr. Bowling DE YNGSTE DE YNGSTE. Variation. Variation. Formål.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Find dit dyr. Bowling DE YNGSTE DE YNGSTE. Variation. Variation. Formål. Nr.9155 Alder: 4-6 år - Tid: 8 min. Nr.9152 Find dit dyr af et af 3 dyr. Spillerne deles i tre hold. Hvert hold får et dyrenavn. Hvert hold leder en efter Bowling række bag en kegle i passende afstand

Læs mere

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk

Links. Brydeskole brydning for børn. Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Links Brydeskole brydning for børn Danmarks Brydeforbund www.brydning.dk Databaser med lege: FDF legedatabasen www.fdf.dk Legepatrulje www.legepatruljen.dk/lege Instruktionshæfte udarbejdet af: Palle Nielsen,

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent

CRAWL. Fra Plask&Leg til Talent CRAWL Fra Plask&Leg til Talent Lidt om mig Træner siden 1993 - Kolding, S68 Hjørring, Roskilde Svømning, Hovedstadens Svømmeklub - Fra svømmeskole, via årgangssvømning til at blive cheftræner Uddannelsesmæssige

Læs mere

Befolkningsundersøgelse

Befolkningsundersøgelse Befolkningsundersøgelse Grafrapport August 2014 Sp.1 I hvilket land er du født? 10 96% 96% 96% 9 8 7 6 5 4 3 2 1 2% 2% 2% 1% 1% 1% 1% 1% Danmark Vestligt land Østeuropæisk land Andet Befolkning (n=3208)

Læs mere

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse 9 SJOVE Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse Samarbejde vil være omdrejningspunktet for de 7 lege i kompendiet. Aktiviteterne kan foregå både inde- og udendørs og

Læs mere

BS3 er et tilbud til børn i alderen 3-6 år, hvor det primært er tilvænning og tryghed i vandet, der er formålet med undervisningen.

BS3 er et tilbud til børn i alderen 3-6 år, hvor det primært er tilvænning og tryghed i vandet, der er formålet med undervisningen. FAS Familiesvømning Holdet er bindeleddet mellem baby- og småbørnsholdene i varmtvandsbassinet og begynderholdene i Nakskov svømmehal. Holdet er primært for børn, der gerne vil gå til svømning, men som

Læs mere

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE

GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE GENOPTRÆNING EFTER SPINALSTENOSE Hellerup Tlf: 39 77 70 70 Lyngby Tlf: 45 93 39 33 Odense Tlf: 65 48 70 70 www.cfrhospitaler.dk 1 Ved en operation for spinalstenose, fjerner man det knoglevæv, der trykker

Læs mere

Legekatalog. Fangelege

Legekatalog. Fangelege Ræven fanger gåsen Deltagere: 5-8 i hver gruppe. Tid: 5+ Beskrivelse: Opvarmning, hurtighed, taktik Alle på nær en (ræven) står i række og holder fast i bæltet på den, der står foran. Den bagerste i denne

Læs mere

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2

KLUDDER-MOR. FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele. VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 KLUDDER-MOR FORMÅL: At bruge kroppen på forskellige måder og koordinere kropsdele VARIATIONER: LEG: Man kan ændre på legen, ved at 1-2 Børnene står i en stor rundkreds med børn ikke må se på gruppen, mens

Læs mere

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange.

Nakkestræk til siderne Sænk hovedet til venstre side og træk hovedet nedad mod venstre skulder. Sænk hovedet til højre etc Gentag nogle gange. GLAD YOGA PROGRAM FOR UDVIKLINGSHÆMMEDE SIDDENDE HVILESTILLING: Sæt dig godt til rette på stolen, sid med benene lige ud for kroppen, løft overkroppen, ryggen bliver rank, skuldre og nakke slapper af,

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

Kom-i-gang-lege. Jorden Rundt. Variation: Flere i midten. Husk at tage et tilsvarende antal stole ud.

Kom-i-gang-lege. Jorden Rundt. Variation: Flere i midten. Husk at tage et tilsvarende antal stole ud. Kom-i-gang-lege Frugtsalat 5-10 minutter stole Alle elever står på en stol i en rundkreds. Der er en stol mindre end antallet af elever, den sidste elev står derfor i midten. Alle får nu tildelt navnet

Læs mere

Aktivitetsanalyseskema Forløb 6

Aktivitetsanalyseskema Forløb 6 Motorikbane 1: Pomfritgrav Beskrivelse af aktiviteten Børnene skal svinge sig ud i pomfritgraven ved hjælp af tovene - et tov i hver hånd. I ringene skal børnene prøve at hænge med hovedet nedad eller

Læs mere

KOM I GANG MED AT SVØMME EN GUIDE TIL DIG, DER VIL FORBEDRE DIN STYRKE OG UDHOLDENHED, SÅ DU KAN SVØMME EN LÆNGERE DISTANCE.

KOM I GANG MED AT SVØMME EN GUIDE TIL DIG, DER VIL FORBEDRE DIN STYRKE OG UDHOLDENHED, SÅ DU KAN SVØMME EN LÆNGERE DISTANCE. KOM I GANG MED AT SVØMME EN GUIDE TIL DIG, DER VIL FORBEDRE DIN STYRKE OG UDHOLDENHED, SÅ DU KAN SVØMME EN LÆNGERE DISTANCE. KOM GODT I GANG MED AT SVØMME Formålet med denne guide er at hjælpe dig til

Læs mere

INSPIRATION TIL MERE BEVÆGELSE PÅ TALTAVLEN

INSPIRATION TIL MERE BEVÆGELSE PÅ TALTAVLEN INSPIRATION TIL MERE BEVÆGELSE PÅ TALTAVLEN På dette ark finder du forskellige idéer til at sætte mere bevægelse på aktiviteterne i Leg på streg på taltavlen. Lav 10 sprællemænd forskudt af Spring over

Læs mere

Rigtig god læselyst! Kærlig hilsen. Rikke Nørregård Carlsen. Brug bolden 2. Motion er ikke kun et spørgsmål om sundhed.

Rigtig god læselyst! Kærlig hilsen. Rikke Nørregård Carlsen. Brug bolden 2. Motion er ikke kun et spørgsmål om sundhed. Brug bolden 1 Brug bolden 2 I denne e-bog har jeg samlet 7 supernemme tips til, hvordan du kan bruge den store træningsbold. Du skulle gerne blive inspireret til at bruge bolden i hverdagen og til at få

Læs mere

Legekatalog. Kamplege

Legekatalog. Kamplege Robinson/Øde ø Redskaber: Tatami Deltagere: 4+ Tid: 5 10 minutter Aldersgruppe: 5+ Ligesom i fjernsynsprogrammet Robinson gælder det om at være den sidste tilbage på øen. Det gælder således om at skubbe

Læs mere

Vandpolonoter - af Jørn Dam

Vandpolonoter - af Jørn Dam At kunne træde vande og på den måde skabe fremdrift i alle mulige retninger er en væsentlig færdighed at beherske i vandpolo - ikke kun som målmand, som det ses på billederne herunder, men i lige så høj

Læs mere

1. Stræk op og sving forover

1. Stræk op og sving forover Trænings program Din indstilling til dette program, er hvad du får ud af det. Se muligheder fra gang til gang og læg mærke til de øvelser, der gik flydende og nemt. Hvilke er svære og hvordan kan du forbedre

Læs mere

Rådet for Større Badesikkerhed. Ud at bade med

Rådet for Større Badesikkerhed. Ud at bade med Rådet for Større Badesikkerhed Ud at bade med Knud ogharry Ved det store frokostbord, sidder Knud og far og mor, store Hans og damen Hanne, onkel Kaj og moster Anne. 2 Hvad tænker Knud på? Der blir spist

Læs mere

DYKNING FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN

DYKNING FAKTA GODT AT VIDE OM AKTIVITETEN DYKNING DYKNING Til dykning lærer du at bevæge dig under vandet og får en god fornemmelse for din krop og din vejrtrækning. Når du skal lære at dykke, er der både teoriundervisning på land og praktisk

Læs mere

Silkeborg Svømmeklub

Silkeborg Svømmeklub Silkeborg Svømmeklub Undervisningsafdelingen Lektionsplaner: Micro Undervisningsmaterialet bygger på ideer, øvelser og overvejelser fra Dansk Svømmeunions bog Moderne Svømning, samt trænere i Silkeborg

Læs mere

25 m bassin Introduktion til uddannelse svømmeprøve 1 (uden udstyr) 500 m brystsvømning/crawl 15 m længdedyk (svømmebriller tilladt) Instruktion

25 m bassin Introduktion til uddannelse svømmeprøve 1 (uden udstyr) 500 m brystsvømning/crawl 15 m længdedyk (svømmebriller tilladt) Instruktion Plan for Bassinuddannelse CMAS* sæson 2008/09 Dato Lektion i hovedtræk Instruktør 26-10-2008 Introduktion til uddannelse svømmeprøve 1 (uden udstyr) 500 m brystsvømning/crawl 15 m længdedyk (svømmebriller

Læs mere

1. Indledning. 2. Beskrivelse af målgruppe, udvikling. 3. Didaktiske overvejelser

1. Indledning. 2. Beskrivelse af målgruppe, udvikling. 3. Didaktiske overvejelser 1. Indledning Da vi første gang mødte op i Vestbadet og skulle undervise, følte vi os alle temmelig meget på bar bund, da ingen af os havde erfaring fra tidligere med at undervise i svømning. Vi havde

Læs mere

Mindfulness og Empati Kropsøvelser

Mindfulness og Empati Kropsøvelser Mindfulness og Empati Kropsøvelser Generelt Stå med en hoftebredde mellem fødderne. Fordel vægten mellem hæl, punktet under lilletåen og punktet under storetåen. Mærk forbindelsen mellem fod og gulv. Husk

Læs mere

Motorikken 1. Klasse

Motorikken 1. Klasse Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

Klubdag for de mindste (U-6/U-8)

Klubdag for de mindste (U-6/U-8) Klubdag for de mindste (U-6/U-8) Saml foreningens mindste spillere og deres forældre til en sjov og hyggelig dag i hallen, hvor der er fokus på fælles aktiviteter og klubånd. Denne klubdag er målrettet

Læs mere

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok.

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok. BEN- OG FODARBEJDE 1. ØVELSE - STIGETRÆNING Målmanden tager enkeltstep i trinene. Ved enden af stigen ligger hun sig på maven. Rejser sig i grundstillingen, hvorefter træneren / målmandsmakkeren laver

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED INDHOLDSFORTEGNELSE

GRUNDBEVÆGELSER LEG MED INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE AKTIVITETSKORT til grupper: (10 aktiviteter) 1. Kludder-mor 2. Akrobatik 3. Balance-baser med boldkast 4. Boldtransport 5. Jungle-tur 6. Kongens efterfølger 7. Bil-bane 8. Bladkrans

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

Introduktion til Måling af fysisk form hos børn 4-12 år

Introduktion til Måling af fysisk form hos børn 4-12 år 1 HVAD vil vi teste? Introduktion til Måling af fysisk form hos børn 4-12 år NB! Testpersonerne gennemfører øvelserne med sko på Fysisk form er en variabel, der er sammensat af mange forskellige egenskaber.

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling. Brain breaks

Trivsel og Bevægelse i Skolen. Eksempelsamling. Brain breaks Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling Brain breaks Indholdsfortegnelse INTRODUKTION)...)2! SOCIALE)...)3! TÆL TIL 10)...)3! HVEM ER HVEM HAR SCHYYY )...)3! SVUISJ SPOING BANG)...)4! KOORDINATION)...)5!

Læs mere

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen!

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen! DROP IN Der er 3 baner til rådighed, og jeg forestiller mig, at hvis der kun er 2 Drop-in-tovholdere, så er der en bane, hvor der gives instruktion til øvelser + emne (fx serv og så evt. have udskrevet

Læs mere