Beskrivelse af temaet. Beskrivelse af værktøjet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beskrivelse af temaet. Beskrivelse af værktøjet"

Transkript

1 Beskrivelse af temaer og værktøjer i værktøjskassen RETAIN-projektet Titel på dette tema i værktøjskassen Beskrivelse af temaet Anvendte værktøjer Titel på Formålet med Målgruppe Sådan arbejder man med Professionel identitet Beskrivelse af temaet Hvordan henholdsvis konstruerer og definerer nyuddannede lærere deres faglige identitet? Hvordan ændrer disse definitioner sig over tid, f.eks. i begyndelsen af en lærers undervisningskarriere og efter et par års undervisning? Inden for dette tema foreslår vi fire forskellige værktøjer til kritisk at beskrive, analysere og diskutere ens professionelle identitet, og hvordan den har udviklet sig siden læreruddannelsen. SWOT-analyse Beskrivelse af Formålet med dette værktøj er: - at have et kritisk blik på, hvad man anser for at være en god lærer. - at analysere ens styrker og muligheder, udviklingsområder (svagheder) og potentielle problemer. - at hjælpe lærere og skoleledere til at forvandle områder, hvor der er behov for udvikling, til styrkeområder, der støtter den videre udvikling. Værktøjet kan bruges af forskellige interessenter, herunder ledelsen, erfarne såvel som nyuddannede lærere og administrativt personale. Værktøjet kan nemt og fleksibelt bruges af forskellige interessenter. Ideelt set bør der være en facilitator, som ikke tilhører skolens ledelsesteam, til at vejlede gruppen. Det er fra starten vigtigt at understrege behovet for fortrolighed. Lærerne skal gerne frit kunne udtrykke både deres succeser, frygt og skuffelser. De skal føle sig sikre på, at det, de deler med andre i drøftelserne, ikke bliver omtalt andre steder. Det er også vigtigt at understrege, hvor vigtigt det er, at alle deltagere forholder sig ikke-dømmende. Facilitatoren skal sikre, at dette sker. Procedure Lærerne skal støttet af en facilitator - beskrive, analysere og diskutere, hvad de anser for at være en god lærer, selv om alle erkender, at der også hos "gode" lærere altid er plads til forbedring. En mulig definition af en god lærer kunne være: "En professionel, der er ekspert i sit job, og som har en positiv holdning til arbejdet". Første skridt: SWOT-analysen præsenteres af facilitatoren:

2 [I må finde en dansk version af SWOT-modellen - S: Styrker / W: Svagheder / O: Muligheder / T: Trusler, der passer til projektets behov. Udgangspunktet kunne f.eks. være: ] Lærerne besvarer følgende spørgsmål individuelt: - Hvad er mine styrker (i forhold til at nå mit mål om at være en god lærer)? - Hvad er mine svagheder (i forhold til at nå mit mål om at være en god lærer)? - Hvilke muligheder er der i organisationen, der kan hjælpe mig til at nå mit mål (at være en god lærer)? - Hvilke trusler eller vanskeligheder er der i organisationen, der kan hindre mig i at nå mit mål (at være en god lærer)?

3 Forslag til metoden: Skolerne kan bestemme, hvilken af de to følgende muligheder der vil fungere bedst for dem. Valget kan afhænge af gruppedynamikken - hvorvidt medlemmerne af gruppen kender hinanden og har tillid til hinanden, eller om nogle af dem for eksempel er meget reserverede. 1. Individuelt arbejde og diskussion baseret på SWOT-modellen. - Nyuddannede og erfarne lærere udfylder matrixen individuelt. - Diskussion: Hvordan kan vi bruge de identificerede styrker til at udnytte mulighederne? Hvordan kan vi overvinde svaghederne for at omdanne truslerne? Hvordan kan vi minimere svaghederne for at undgå truslerne? Hvad der kræves for at arbejde med Særlige, evt. supplerende materialer Mulige risici Værktøjets teoretiske fundament Proces og implementering af temaet i skolerne Udviklet af 2. Individuelt arbejde og kollektive drøftelser baseret på SWOT-modellen. - Nyuddannede og erfarne lærere skriver deres bud på styrker, svagheder, muligheder og trusler ned på papir i forskellige farver. - Alle lapper papir sættes op på en stor planche (se SWOT-modellen). - Diskussion: Hvordan kan vi bruge de identificerede styrker til at udnytte mulighederne? Hvordan kan vi overvinde svaghederne for at omdanne truslerne? Hvordan kan vi minimere svaghederne for at undgå truslerne? Ingen særlig ekspertise er påkrævet. Dog er det nødvendigt at have en facilitator, der kan præsentere SWOT-modellen, og som kan sikre, at folk ikke kommer med værdidomme. En person, som allerede har arbejdet med modellen, vil være velegnet som facilitator. Ideelt set bør personen hentes uden for gruppen. Se SWOT-modellen Det er vigtigt, at lærerne føler, at de kan udtrykke deres følelser uden at risikere, at nogen dømmer dem, eller at deres synspunkter bliver videregivet andre steder. SWOT-analysen er en teknik, der ofte anvendes i erhvervslivet. Den er krediteret Albert Humphrey, der arbejdede for Stanford Research Institute. Siden 60'erne og 70'erne har mange virksomheder brugt den til strategiudvikling. Procesbeskrivelse Det er et værktøj, der er nemt at bruge for skoler med alle typer lærere (både nyuddannede og dem med større anciennitet). Det kan også anvendes i en blandet gruppe med lærere fra forskellige skoler. Værktøjet kan sagtens bruges ved et enkelt arrangement, men det kan imidlertid være interessant at gentage processen efter et par måneder eller år for at se, om tingene har ændret sig og hvordan - fx for at konstatere, om lærerne er i stand til at vende svagheder til styrker og til at udvande trusler. Haute Ecole de Namur-Liège-Luxembourg HENALLUX Département Pédagogique Champion.

4 Titel på Formål med Målgruppe Sådan arbejder man med Beskrivelse af Hvor står du henne? Forskellige aspekter af en lærers identitet. Formålet med dette værktøj er at hjælpe den nyuddannede lærer til at placere sig selv på en identitetsskala og til at analysere egen identitet som lærer. Grupper af nyuddannede lærere med en ekstern eller intern mentor, coach eller koordinator (dog ikke skolelederen eller en fra ledelsesgruppen). Procedure (ved hjælp af bilag 1) Del 1 1. Hver deltager forbereder sig på at fortælle resten af gruppen om en positiv oplevelse i en undervisningssituation (f.eks. "Jeg husker min første engelsklærer, da jeg var 12, han...) 2. De øvrige deltagere stiller spørgsmål til fortælleren, så de kan placere oplevelsen på kontinuet, uden at vise deres svar til fortælleren. 3. Derefter kan de sammenligne deres kontinua og diskutere forskelle og ligheder. 4. Fortælleren giver sin egen mening. Alle deltagerne fortæller på skift deres egen historie om en positiv oplevelse i en undervisningssituation (trin 2-4 gentages for hver deltager). Del 2 Deltagerne tænker på en negativ oplevelse, de har haft som lærer, hvor en bestemt klasse/gruppe/lektion var problematisk, eller hvor tingene ikke kørte problemfrit. Gentag trin 1-4 ovenfor. Del 3 Deltagerne vælger en af de negative erfaringer og skriver ned, hvad de mener, der kunne gøres for at forbedre situationen. Hvad der kræves for at arbejde med Særlige, evt. supplerende materialer Mulige risici Samme fremgangsmåde kan bruges med bilag 2, men spørgsmålet vil være en smule anderledes: tal om en positiv oplevelse som elev eller lærer. Tal også om en negativ oplevelse som elev eller lærer. Der kræves ikke noget specifikt undtagen det at være bekendt med, hvordan man bruger kontinuaene. To spørgeskemaer kan bruges: 1. Sandrine Biémar Se bilag 1 2. Huber-Kriegler, Martina - Lázár, Ildikó & Strange, John Se bilag 2 Alt, hvad der bliver sagt i gruppen, skal forblive fortroligt. Ingen fordømmende bemærkninger eller udtalelser om en anden deltagers oplevelse accepteres. Ideelt set bør facilitator være en, der kommer udefra, for at sikre, at deltagerne føler sig frie til at udtrykke deres meninger og følelser.

5 Resultat Værktøjets teoretiske fundament Proces og implementering af temaet i skolerne Udviklet af Titel på Formålet ved Målgruppe Sådan arbejder man med Formålet med dette værktøj er at hjælpe lærerne til at blive mere bevidste om, hvordan de begrebsliggør betegnelsen "lærer", og til at reflektere over de konsekvenser, dette måtte have for deres egen praksis. I Sandrine Biémars matrix fokuserer på de pædagogiske relationer. Den anden matrix tager forskellige aspekter af skolens situation i betragtning. Værktøjet er inspireret af det arbejde, som Sandrine Biémar (Université de Namur) har lavet om forestillinger om identitet. Huber-Kriegler, Martina - Lázár, Ildikó & Strange, John. (2003): Mirrors and Windows: An intercultural communication textbook, European Centre for Modern Languages, Council of Europe. Procesbeskrivelse Dette værktøj kan både bruges til en gruppe af nyuddannede lærere og til en blandet gruppe af nyuddannede og erfarne lærere. Gruppen kan være fra samme skole eller fra forskellige skoler. En facilitator er ansvarlig for proceduren, men deltager ikke i diskussionen. Facilitatoren sørger for, at deltagerne ikke kommer med fordømmende kommentarer til bidragene fra de andre deltagere. Facilitatoren skal være bekendt med de kontinua, der anvendes. Haute Ecole de Namur-Liège-Luxembourg HENALLUX Département Pédagogique Champion. Beskrivelse af Ændringer og udviklinger i forestillinger om lærerens arbejde. Formålet med dette værktøj er at få nyuddannede lærere til at overveje og reflektere over, hvordan deres forståelse af den ideelle lærer kan have udviklet sig over tid, især på tre centrale tidspunkter: Inden læreruddannelsen I slutningen af læreruddannelsen I begyndelsen af den første ansættelse som lærer Dette værktøj skal anvendes til nyuddannede lærere (små grupper). Procedure Ved hjælp af piktogrammer (bilag 3): 1. Gruppen af nyuddannede lærere mødes med koordinatoren. 2. De skriver deres program (tavshedspligt, ingen fordømmende udtalelser). 3. Deltagerne vælger et til tre piktogrammer, der repræsenterer deres billede af den ideelle lærer på følgende tidspunkter: - Inden læreruddannelsen - I slutningen af læreruddannelsen - Nu, i begyndelsen af karrieren 4. De kan beslutte at bruge det samme piktogram til to eller tre tidspunkter, hvis de ikke mener, at deres billede har ændret sig. 5. Alle lægger deres piktogrammer foran sig.

6 6. Alle forklarer deres valg af piktogrammer. Ved afslutningen af hver forklaring kan de andre deltagere stille spørgsmål, hvis de ønsker yderligere oplysninger om noget, der ikke er helt klart for dem, men må ikke komme med kommentarer overhovedet. 7. Når alle har præsenteret deres billeder, laver hver deltager sin liste over de forskellige billeder af den ideelle lærer, der er kommet til udtryk i gruppen. 8. Listerne sammenlignes (hele gruppen) og diskuteres: Hvad har ændret sig? Kan man se, hvorfor noget har ændret sig? Ser man ændringerne som positive? 9. Alle skriver ét element ned, der er værd at huske, og som de altså ikke ønsker at glemme. Alternativ aktivitet (inspireret af spillet «Jeu cadre de Thiagi») Se bilag 4. Hvad der kræves for at arbejde med Særlige, evt. supplerende materialer Resultat 1. Gentag trin 1 ovenfor. 2. Gentag trin 2 ovenfor. 3. Deltagerne får fire blanke kort. På hvert kort skriver man én kvalitet, som man synes, en ideel lærer skal have. 4. Alle kortene blandes, og hver deltager får fire kort, som deles tilfældigt ud af facilitatoren. Resten af kortene bliver lagt på bordet med forsiden nedad. 5. Deltagerne læser de kort i stilhed, de har modtaget. 6. Nu kan de bytte et eller flere af deres kort med andre deltagere. De kan også tage et nyt kort fra bunken ved at lægge det gamle nederst og trække et nyt fra oven. 7. Deltagerne viser på skift deres kort til gruppen og forklarer, hvilke kort de ikke kan lide og hvorfor. 8. Alle skaber nu et mindmap med det, de på nuværende tidspunkt mener, er de kvaliteter, der kendetegner den ideelle lærer. 9. Så skaber alle et andet mindmap over de kvaliteter, de mente, kendetegnede den ideelle lærer henholdsvis før og under deres læreruddannelse ved at bruge to forskellige farver til disse to faser (nogle elementer kan være forblevet de samme). 10. Alle præsenterer deres to mindmaps på skift. De andre deltagere kan stille spørgsmål, hvis de ønsker yderligere information om noget, som ikke står helt klart for dem, men kommer ikke med kommentarer overhovedet. 10. Alle skriver ét element ned, der er værd at huske, og som de altså ikke ønsker at glemme. Ingen særlig ekspertise er påkrævet. Bilag 3 spil, "Motus" piktogrammer Formålet med dette værktøj er at gøre nyuddannede lærere opmærksomme på forskellene mellem de måder, de begrebsliggør og forestiller sig lærerfaget på i forskellige vigtige stadier i deres karriere.

7 Værktøjets teoretiske fundament Proces og implementering af temaet i skolerne Andre oplysninger Udviklet af De anvendte piktogrammer kommer fra "Motus". Modeles de jeux de formation, les jeux-kadrer de Thiagi, Bruno HOURST og Sivasailam THIAGARAJAN, 2002, Editions d'organisation. Procesbeskrivelse Dette værktøj kan bruges til nyuddannede lærere efter nogle måneder i jobbet. Erfaringer i skolerne og med lærerstuderende viser, at brugen af piktogrammer fra "Motus" med de mange forskellige tegninger inspirerer til mange forskellige, uventede og komplekse ideer. Haute Ecole de Namur-Liège-Luxembourg HENALLUX Département Pédagogique Champion. Titel på Formålet med Målgruppe Sådan arbejder man med Beskrivelse af Edward de Bonos Six Thinking Hats - De Seks Tænkehatte. Formålet med dette værktøj er at gøre nyuddannede eller erfarne lærere opmærksomme på forskellige holdninger til én og samme virkelighed. Lærere fra den samme skole eller forskellige skoler. Nyuddannede lærere og/eller erfarne lærere. Facilitatoren forklarer, hvordan systemet med de seks tænkehatte fungerer. Alt efter hvilken hat vi har på, ser vi virkeligheden (lærergerningen) på en bestemt måde. Når man har set på virkeligheden med de seks forskellige tænkehatte på, har man set virkeligheden i lærergerningen fra seks forskellige perspektiver. Den Hvide Hat kræver informationer kendte eller efterlyste. "Fakta, bare fakta". Den Gule Hat symboliserer optimisme og et lyst syn. Med denne hat på udforsker man alt det positive og søger merværdi og det fælles bedste. Den Sorte Hat er dommen - djævelens advokat, eller hvorfor noget ikke kan virke. Man ser vanskeligheder og farer, ser, hvor tingene kan gå galt. Sandsynligvis den mest kraftfulde og nyttige af hattene, men et problem ved overdreven brug. Den Røde Hat betyder følelser, fornemmelser og intuition. Når man bruger denne hat, kan man udtrykke emotioner hvad man er bange for, kan lide og ikke lide, elsker og hader.

8 Den Grønne Hat fokuserer på kreativitet, på muligheder, alternativer og friske ideer. Det er en mulighed for at udtrykke nye begreber og nye opfattelser af tingene. Den Blå Hat bruges til at styre tankeprocessen. Den er en kontrolmekanisme, der sikrer, at retningslinjerne for brugen af de Seks Tænkehatte overholdes. Bæres normalt af facilitatoren. Procedure Alle i gruppen bærer en tænkehat og ser på virkeligheden gennem hattens særlige linse. Det er også muligt at anvende dette værktøj med større grupper og så underopdele folk i mindre grupper og bede enten: a. medlemmer af hver lille gruppe om at bære forskellige hatte eller b. medlemmer af hver lille gruppe om at bære samme hat. Det kan være nyttigt at formulere den virkelighed, som skal udforskes, som et centralt spørgsmål, f.eks. "Hvad vil det sige at være en god lærer?". Når man deler ideer og diskuterer centrale spørgsmål, kan det være nyttigt at slutte af med den grønne hat, som ser på nye ideer og måder at tænke på - på passende udsagn, muligheder, løsninger. Facilitatoren opsummerer og tager referat. Hvad der kræves for at arbejde med Særlige, evt. supplerende materialer Mulige risici Resultat Værktøjets teoretiske fundament Processen kan gentages efter uger eller måneder for at se, om der er ændringer, og om nogle af ideerne (den grønne hat) er blevet gennemført, har været nyttige eller ej og i hvilket omfang. Der kræves ingen særlig ekspertise. Det er dog at foretrække, at facilitatoren allerede har arbejdet med Edward de Bonos Seks Tænkehatte. Farvede papirhatte kan anvendes. Ellers kan man bruge farvet papir, dog med klare retningslinjer for, hvad slags tænkning der er knyttet til hver farve. Det er facilitatorens opgave at sikre, at deltagerne kun kommenterer ud fra deres hats særlige perspektiv. Formålet med dette værktøj er at gøre nyuddannede eller erfarne lærere opmærksomme på forskellige holdninger til én og samme virkelighed. Edward de Bonos Six Thinking Hats - De Seks Tænkehatte. Edward de Bono, nomineret til Nobelprisen i økonomi i 2005, betragtes af mange som den førende autoritet inden for kreativ tænkning, innovation og den eksplicitte undervisning i tænkning som en færdighed. Han er ligeså kendt for sin udvikling af Six Thinking Hats-teknikken og Direct Attention Thinking Tools. Mange organisationer har fået undervisning i hans tænkning: IBM, Prudential, GM, BT (UK), NTT (Japan), Nokia (Finland), Mondadori (Italien), Total (Frankrig), Siemens (Tyskland), Bosch (Tyskland), Ericsson (Sverige) og mange andre. Hans metoder er nu obligatoriske i skoler i mange lande og meget udbredte i andre. Procesbeskrivelse

9 Proces og implementering af temaet i skolerne Udviklet af Dette værktøj kan bruges til en blandet gruppe af nyuddannede og erfarne lærere eller med nyuddannede lærere alene. Det kan bruges på en enkelt skole eller med en gruppe lærere fra forskellige skoler. Det er interessant at bruge to gange (anden gang efter et par måneder eller et år). Haute Ecole de Namur-Liège-Luxembourg HENALLUX Département Pédagogique Champion

Ledelse & Organisation/KLEO. Opsamling, evaluering og afslutning

Ledelse & Organisation/KLEO. Opsamling, evaluering og afslutning Opsamling, evaluering og afslutning 2015 Tættere på elevernes læring A.P. Møller-fonden har bevilget Skolelederforeningen godt 2 mio. kr. til et projekt vedr. observation, vurdering og feedback på lærernes

Læs mere

Ledelse & Organisation/KLEO. Opsamling, evaluering og afslutning

Ledelse & Organisation/KLEO. Opsamling, evaluering og afslutning Opsamling, evaluering og afslutning 2015 Tættere på elevernes læring A.P. Møller-fonden har bevilget Skolelederforeningen godt 2 mio. kr. til et projekt vedr. observation, vurdering og feedback på lærernes

Læs mere

Ledelse & Organisation/KLEO. Opsamling, evaluering og afslutning

Ledelse & Organisation/KLEO. Opsamling, evaluering og afslutning Opsamling, evaluering og afslutning 2015 Tættere på elevernes læring A.P. Møller-fonden har bevilget Skolelederforeningen godt 2 mio. kr. til et projekt vedr. observation, vurdering og feedback på lærernes

Læs mere

Innovationsøvelse. Trin 1: Innovationsspørgsmål Trin 2: Brainstorming - Materialer: Post-it i forskellige farver

Innovationsøvelse. Trin 1: Innovationsspørgsmål Trin 2: Brainstorming - Materialer: Post-it i forskellige farver Innovationsøvelse Innovationsøvelsen består af 5 trin. Jeres lærer vil guide jer igennem de 5 trin. I skal være 3-4 i hver gruppe. Til nogle af trinene hører nogle materialer til. Disse materialer udleveres

Læs mere

Sådan skaber du dialog

Sådan skaber du dialog Sådan skaber du dialog Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe ejerskab og engagement hos dine medarbejdere. Øge medarbejdernes forståelse for forskellige spørgsmål og sammenhænge (helhed og dele).

Læs mere

DE SEKS TÆNKEHATTE BETRAGT DIN BESLUTNING FRA ALLE MULIGE SYNSVINKLER

DE SEKS TÆNKEHATTE BETRAGT DIN BESLUTNING FRA ALLE MULIGE SYNSVINKLER DE SEKS TÆNKEHATTE BETRAGT DIN BESLUTNING FRA ALLE MULIGE SYNSVINKLER De Seks tænkehatte er en nyttig teknik, som kan hjælpe dig med at sikre, at du får betragtet en vigtig beslutning fra alle synsvinkler

Læs mere

DIALOG. Tale TALE. Lærervejledning. Dialog. til BuildToExpress. Dialog. Lytte. Refleksion Tale DIA

DIALOG. Tale TALE. Lærervejledning. Dialog. til BuildToExpress. Dialog. Lytte. Refleksion Tale DIA sion sionrefleksion e Tale Refleksion le Lytte DIALOG TALE Dialog g Dialog RefleksionR TERefleksion R efleksiontale DI Dialog Refleksion Tale DIA Dialog Lærervejledning til BuildToExpress LEGOeducation.com

Læs mere

Projektarbejde vejledningspapir

Projektarbejde vejledningspapir Den pædagogiske Assistentuddannelse 1 Projektarbejde vejledningspapir Indhold: Formål med projektet 2 Problemstilling 3 Hvad er et problem? 3 Indhold i problemstilling 4 Samarbejdsaftale 6 Videns indsamling

Læs mere

Pædagogisk Rådsmøde Øst

Pædagogisk Rådsmøde Øst Pædagogisk Rådsmøde Øst 9. Februar 2009 Mål for i dag! At starte processen på at formulere visionen for Skole Øst. At se på muligheder og udfordringer i udviklingen af Skole Øst. At lære mine kollegaer

Læs mere

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse!

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse! Alle virksomheder har medarbejdere, som ledes af ledere. Derfor spørger både ledere og medarbejdere sig selv, hvad effektiv ledelse egentlig er og hvad det består af. Undersøgelser har samtidig vist, at

Læs mere

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt

Kolb s Læringsstil. Jeg kan lide at iagttage og lytte mine fornemmelser 2. Jeg lytter og iagttager omhyggeligt Kolb s Læringsstil Denne selvtest kan bruges til at belyse, hvordan du lærer bedst. Nedenfor finder du 12 rækker med 4 forskellige udsagn i hver række. Du skal rangordne udsagnene i hver række, sådan som

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Mange professionelle i det psykosociale

Mange professionelle i det psykosociale 12 ROLLESPIL Af Line Meiling og Katrine Boesen Mange professionelle i det psykosociale arbejdsfelt oplever, at de ikke altid kan gøre nok i forhold til de problemer, de arbejder med. Derfor efterlyser

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen?

Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Tilbagemeldingsetik: Hvordan sikrer jeg, at respondenten har tillid til processen? Udgangspunktet for at bruge en erhvervspsykologisk test bør være, at de implicerede parter ønsker at lære noget nyt i

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Pædagogisk værktøjskasse

Pædagogisk værktøjskasse Pædagogisk værktøjskasse Vi har lavet denne pædagogiske værktøjskasse for at styrke den alsidige historieundervisning, hvor du kan finde forskellige arbejdsformer og øvelser, som kan gøre historieundervisningen

Læs mere

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver

Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Guide: Få indsigt i elevernes perspektiver Få indsigt i elevernes perspektiver Hvordan oplever dine elever din undervisning? Hvad kendetegner en rigtig god time,

Læs mere

Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse

Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse København den 3. november 2017 Dialogværktøj til VL-årstemaet 2017: Design af ledelse Kære VL-gruppe, I vedhæftede to pdf-filer finder I et dialogværktøj, der oprindeligt blev udviklet som del af VLårstemaet

Læs mere

Videre med skolereformen. Værktøj til det videre arbejde med at udvikle den længere og mere varierede skoledag

Videre med skolereformen. Værktøj til det videre arbejde med at udvikle den længere og mere varierede skoledag Videre med skolereformen Værktøj til det videre arbejde med at udvikle den længere og mere varierede skoledag Kære ledelse Introduktion Med folkeskolereformen blev der introduceret en række nye elementer:

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 3. Sociale overdrivelser

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 3. Sociale overdrivelser Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 3 MODUL 3 Aktiviteter Øvelse 3: Gæt hvor mange. Læreroplæg:. Holddiskussion: Hvordan opstår sociale overdrivelser? Læreroplæg: Mediernes rolle. Formål Gæt hvor

Læs mere

Information- og kommunikationsstrategi for FOA Nordsjælland

Information- og kommunikationsstrategi for FOA Nordsjælland Information- og kommunikationsstrategi for FOA Nordsjælland Indhold 1. Værdier for information- og kommunikation 2. Mål for information- og kommunikation 3. Formidling af information fra forbund og afdelingsbestyrelse

Læs mere

Først og fremmest elsker jeg at arbejde med børn

Først og fremmest elsker jeg at arbejde med børn Først og fremmest elsker jeg at arbejde med børn Nana Vaaben Lektor, ph.d. Pia Rose Böwadt Lektor, ph.d. Rikke Pedersen Lektor Tidsprojektet der ikke var tid til Tak for din henvendelse. Jeg vil imidlertid

Læs mere

Innovationsledelse i hverdagen

Innovationsledelse i hverdagen Innovationsledelse i hverdagen Af Erik Staunstrup, Nyt Perspektiv, medlem af IFLI Artiklen rejser spørgsmålet hvorvidt innovationsledelse kan læres og hvis det kan, hvordan det så kan implementeres i hverdagen?

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Systematik og overblik

Systematik og overblik 104 Systematik og overblik Gode situationer god adfærd Beskrevet med input fra souschef Tina Nielsen og leder John Nielsen, Valhalla, Nyborg Kommune BAGGRUND Kort om metoden Gode situationer god adfærd

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1

Fokusgruppeinterview. Gruppe 1 4 Fokusgruppeinterview Gruppe 1 1 2 3 4 Hvorfor? Formålet med et fokusgruppeinterview er at belyse et bestemt emne eller problemfelt på en grundig og nuanceret måde. Man vælger derfor denne metode hvis

Læs mere

Teamsamarbejde om målstyret læring

Teamsamarbejde om målstyret læring Teamsamarbejde om målstyret læring Dagens program Introduktion Dagens mål Sociale mål Gennemgang Øvelse Teamsamarbejde Gennemgang Værdispil Planlægningsredskab til årsplanlægning Introduktion Arbejde med

Læs mere

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for?

Side. 1. Praktiske forberedelser 2. 2. Filmens opbygning 3. 3. Pædagogik og anvendelse 4. 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? Indhold Side 1. Praktiske forberedelser 2 2. Filmens opbygning 3 3. Pædagogik og anvendelse 4 4. Hvilke kandidater er filmen relevant for? 5 5. Hvorfor er det relevant at vise filmen? 5 6. Hvad opnår du

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job

Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job Fra interesser til forestillinger om fremtiden Uddannelse og job, eksemplarisk forløb for 4. - 6. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Personlige valg Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne...

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... Opgaven løses i makkerpar. Aftal interviews med hinanden inden for de næste 2 dage. Sæt 30 min. af, så I også når reflektionsopgaven. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

Velkommen til. Projektstyring

Velkommen til. Projektstyring Velkommen til Dag 2 på Akademifaget Projektstyring m/u PRINCE2 Foundation certificering i samarbejde med PRINCE2 is a registered trade mark of the Cabinet Office 1 Projektfaser Ide / behov Analyse Planlægning

Læs mere

imo-learn MOVED BY LEARNING

imo-learn MOVED BY LEARNING imo-learn MOVED BY LEARNING Lær inkorporeret læring at kende, lær imo-learn at kende imo-learn MOVED BY LEARNING imo-learn omdefinerer den måde, vi lærer på, og sikrer en revolutionerende ny læringsoplevelse.

Læs mere

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Sdr. Bork Efterskole

UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Sdr. Bork Efterskole UMV Sådan! Undervisningsmiljøvurdering for Sdr. Bork Efterskole Dato:Juni 2010 Denne undervisningsmiljøvurdering, UMV, er gyldig frem til: juni 2013 UMV en indeholder de fire faser, som tilsammen udgør

Læs mere

PROJEKT 3, 1. SEM WEBSITE FROM CLIENT BRIEF

PROJEKT 3, 1. SEM WEBSITE FROM CLIENT BRIEF Links til portfolio Anna Emely Jensen Oliver Alexander Vedel Trojahn Maja Scheel Kvint Cecilie Sørensen http://www.annaemely.wordpress.com https://www.olivervedel.wordpress.com http://www.cphbusiness.makvi.dk

Læs mere

Intro til Det gode forældresamarbejde. - med afsæt i Hjernen & Hjertet

Intro til Det gode forældresamarbejde. - med afsæt i Hjernen & Hjertet Intro til Det gode forældresamarbejde - med afsæt i Hjernen & Hjertet Det gode forældresamarbejde Aftenens temaer: Intro til teori og praksis i dialogen med forældrene på baggrund af Hjernen & Hjertet

Læs mere

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for to personer

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for to personer 1 + 1 Et novellescenarie om kærlighed, for to personer Indledning 1+1 er en rammefortælling, hvor spillerne sammen skaber historier om kærlighed og kriser i forhold. Hver scene spilles i en udvalgt spilstil,

Læs mere

Skole med vilje - En højtpræsterende og skabende skole. Onsdag den 29.august 2012 - En håndsrækning til K&K grupperne

Skole med vilje - En højtpræsterende og skabende skole. Onsdag den 29.august 2012 - En håndsrækning til K&K grupperne Skole med vilje - En højtpræsterende og skabende skole Onsdag den 29.august 2012 - En håndsrækning til K&K grupperne Formål med dagen At skabe en fælles referenceramme for skolens visionsproces forankring

Læs mere

Aktionslæring. Sommeruni 2015

Aktionslæring. Sommeruni 2015 Aktionslæring Sommeruni 2015 Indhold De fem faser i et aktionslæringsforløb - (KLEO) Interview (i flere afdelinger) Kontrakt - SMTTE Positioner, domæner Observation og observationsnotater Teamets rolle

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

hjælpepakke til mentorer

hjælpepakke til mentorer forventningsafstemning Ved kaffemøder: Mentee sørger for en agenda Hvor mødes vi? Hvor længe varer mødet? Hvad er ønskede udbytte af mødet? Ved længere forløb: Se hinanden an og lær hinanden lidt at kende.

Læs mere

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau

5-årig læreruddannelse. Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau 5-årig læreruddannelse Principper for en 5-årig læreruddannelse på kandidatniveau Indledning Der er bred enighed om, at der er behov for at styrke lærernes kompetencer og vidensgrundlag markant. Kravene

Læs mere

Hvordan fremmer vi god implementering?

Hvordan fremmer vi god implementering? Hvordan fremmer vi god implementering? Et arbejdsredskab for implementeringsgrupper, team og ledelse Workshop Årsmøde 2013 Dansk Implementeringsnetværk Fredericia Helle Høgh, Christiane Petersen, CFK-Folkesundhed

Læs mere

Studieunit Marts Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb

Studieunit Marts Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb Metodehåndbog - til evalueringsaktiviteter med grupper af elever og/ eller studerende i slutningen af praktikforløb 1 Denne håndbog er tænkt som et dynamisk værktøj med konkrete ideer til metoder og redskaber

Læs mere

Mødeledelse af pædagogiske møder. Oplæg ved Vibeke Petersen d Sprogin

Mødeledelse af pædagogiske møder. Oplæg ved Vibeke Petersen d Sprogin Mødeledelse af pædagogiske møder Oplæg ved Vibeke Petersen d.26.08.16 Sprogin 1 Præsentation af mig og mine kurser i Sprogin o Lærer- og psykologuddannet med særligt fagområde indenfor kommunikation, samarbejde,

Læs mere

The Work. Eksempel Han lytter ikke til mig Hun respekterer mig ikke Han ødelægger mit liv

The Work. Eksempel Han lytter ikke til mig Hun respekterer mig ikke Han ødelægger mit liv The Work Når vi er ude af balance, tror vi ofte at det skyldes noget udefra kommende. Vi tænker: Det er fordi jeg har for travlt på mit arbejde, er stresset, fordi mit forhold knaser. Vi finder forklaringer,

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

Værktøj til innovation i undervisningen

Værktøj til innovation i undervisningen 66 Værktøj til innovation i undervisningen Af Michael Breum Jakobsen, chefkonsulent Hvis man mandag morgen ifører sig en rød næse, når man går ind i klasseværelset, så vil der ske noget andet end der plejer.

Læs mere

FORNYELSE I FÆLLESSKAB. -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET

FORNYELSE I FÆLLESSKAB. -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET FORNYELSE I FÆLLESSKAB -genvej til innovation på arbejdspladsen KULTUR- TERMOMETERET FORNYELSE I FÆLLESSKAB OVERBLIK OVER TRIN OG VÆRKTØJER TRIN FORMÅL VÆRKTØJER Kulturtermometer Finde frem til hvilken

Læs mere

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge

Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Dialogmøde om TrivselOP - alt hvad du skal bruge Denne manual kan bruges af lederen eller arbejdsmiljøgruppen, alt efter hvordan I fordeler opgaven. Indholdsfortegnelse Før dialogmødet: Tjekliste til din

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til gymnasielærere. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen

Læs mere

Alle spørgsmålene er samlet i klaser af fire. Ud for hver klase af fire udsagn skal du vælge det udsagn, som du synes siger mest om dig.

Alle spørgsmålene er samlet i klaser af fire. Ud for hver klase af fire udsagn skal du vælge det udsagn, som du synes siger mest om dig. Test til de fire tænkestile Jeg har rubriceret spørgsmålene ved hjælp af Robert Dilts og Gregory Bateson s logiske niveauer. Spørgsmålene retter sig derfor mod: Hvilke omgivelser og rammer tænkestilen

Læs mere

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser

PROJEKT X:IT Undervisningsvejledning til konkurrence for X. IT klasser til konkurrence for X. IT klasser Indledning Konkurrencen for 7.-9. klasser på X:IT skoler har to formål: Dels skal konkurrencen være med til at fastholde elevernes interesse for projektet og de røgfri

Læs mere

KALAS FESTIVAL. Link til hjemmesiden: http://www.kalasfestival.casperragn.com/ Laura Lundby Gravesen http://www.selragadedesign.wordpress.

KALAS FESTIVAL. Link til hjemmesiden: http://www.kalasfestival.casperragn.com/ Laura Lundby Gravesen http://www.selragadedesign.wordpress. KALAS FESTIVAL Link til hjemmesiden: http://www.kalasfestival.casperragn.com/ Laura Lundby Gravesen http://www.selragadedesign.wordpress.com Casper Ragn http://www.casperragn.wordpress.com Niels Otto Andersen

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer

1 + 1. Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer 1 + 1 Et novellescenarie om kærlighed, for tre personer Indledning 1+1 er en rammefortælling, hvor spillerne sammen skaber historier om kærlighed og kriser i forhold. Hver scene spilles i en udvalgt spilstil,

Læs mere

Hvad er... Det gode skolelederliv. Introduktion til selvevaluering

Hvad er... Det gode skolelederliv. Introduktion til selvevaluering Hvad er... Det gode skolelederliv Introduktion til selvevaluering Det gode skolelederliv Skoleledere møder mange og store forventninger fra politikere, forvaltninger, forældre, elever og medarbejdere.

Læs mere

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er I Netwerks lærervejledning kan du læse om forberedelse, refleksioner og tilgange til den første indledende samtale med en elev. Dette dokument er et supplement til lærervejledningen, og giver dig nogle

Læs mere

Tjørring Skole gode overgange

Tjørring Skole gode overgange Der er mange overgange i et barns forløb fra børnehave til skole og videre op gennem skolens afdelinger. Tjørring Skole har i dette projekt fokus på hvordan pædagoger og børnehaveklasseledere kan samarbejde

Læs mere

Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser

Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser Artfulness i læring og undervisning: et forskningsprojekt om kreativitet og æstetiske læreprocesser Af Tatiana Chemi, PhD, Post Doc. Forsker, Universe Research Lab/Universe Fonden i og Danmarks Pædagogiske

Læs mere

Bilag 4. Planlægningsmodeller til IBSE

Bilag 4. Planlægningsmodeller til IBSE Bilag 4 Planlægningsmodeller til IBSE I dette bilag præsenteres to modeller til planlægning af undersøgelsesbaserede undervisningsaktiviteter(se figur 1 og 2. Den indeholder de samme overordnede fire trin

Læs mere

Mere kvalitet i cykeltrafikken. Et effektivt værktøj til kvalitetssikring af indsatsen for cykeltrafik

Mere kvalitet i cykeltrafikken. Et effektivt værktøj til kvalitetssikring af indsatsen for cykeltrafik Mere kvalitet i cykeltrafikken Et effektivt værktøj til kvalitetssikring af indsatsen for cykeltrafik BYPAD Hvor god er kommunens indsats på cykelområdet? Hvor er styrkerne og svaghederne? Hvordan kan

Læs mere

Beskrivelse af temaet Co-construction, Co-design og Kollaboration - udvikling af et fagligt læringsfællesskab.

Beskrivelse af temaet Co-construction, Co-design og Kollaboration - udvikling af et fagligt læringsfællesskab. Titel på dette tema i værktøjskassen Beskrivelse af temaet Beskrivelse af temaet Co-construction, Co-design og Kollaboration - udvikling af et fagligt læringsfællesskab. Uddannelsesforskning indikerer,

Læs mere

Vejledning til opfølgning

Vejledning til opfølgning Vejledning til opfølgning Metoder til opfølgning: HVAD KAN VEJLEDNING TIL OPFØLGNING? 2 1. AFTALER OG PÅMINDELSER I MICROSOFT OUTLOOK 3 2. SAMTALE VED GENSIDIG FEEDBACK 4 3. FÆLLES UNDERSØGELSE GENNEM

Læs mere

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler

Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vejledning til brug af Vores literacymiljø et samtalebaseret redskab til teamsamtaler Vores literacymiljø er et redskab, der inviterer jer i indskolingsteamet til at iagttage og samtale om det literacymiljø,

Læs mere

Beskrivelse af projektet.

Beskrivelse af projektet. Pædagogisk værksted Beskrivelse af projektet. I det pædagogiske værksted arbejder vi med parallelforløb, hvor læreren står for undervisningen, og vi som pædagoger har fokus på vores egen faglighed. Vi

Læs mere

Den motiverende samtale i grupper

Den motiverende samtale i grupper REDSKABER TIL AT MOTIVERE MENNESKER TIL FORANDRING Den motiverende samtale i grupper Oplæg for temagruppen Sunde Arbejdspladser, Vejle, marts 2016 Malene Andersen og Tina Haren 1 Program Tilgang og teknik

Læs mere

Mindmap, Læringsaftalen og SMART Som et pædagogisk redskab i praksis

Mindmap, Læringsaftalen og SMART Som et pædagogisk redskab i praksis Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farvedesignet og vælg Applicér på valgte slides Mindmap, Læringsaftalen

Læs mere

Prøver evaluering undervisning

Prøver evaluering undervisning Prøver evaluering undervisning Fysik/kemi Maj juni 2011 Ved fagkonsulent Anette Gjervig Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Ministeriet for Børn og Undervisning 1 Indhold Indledning... 3 De formelle krav til

Læs mere

Udviklingsprojekt i linjefaget fransk praksisanknytning mellem Zahle og Storkøbenhavn

Udviklingsprojekt i linjefaget fransk praksisanknytning mellem Zahle og Storkøbenhavn 1 Udviklingsprojekt i linjefaget fransk praksisanknytning mellem Zahle og Storkøbenhavn Ved lektor, ph.d. Annette Søndergaard Gregersen, linjefaget fransk. Indledning Denne artikel tager afsæt i et udviklingsprojekt

Læs mere

Praksisnær guide om mikromobilitet. inspiration til korte udvekslinger, der gavner både virksomheder, medarbejdere og kommuner

Praksisnær guide om mikromobilitet. inspiration til korte udvekslinger, der gavner både virksomheder, medarbejdere og kommuner Praksisnær guide om mikromobilitet inspiration til korte udvekslinger, der gavner både virksomheder, medarbejdere og kommuner Nørre Voldgade 29 1358 København K Tlf. 3369 4040 www.ac.dk Weidekampsgade

Læs mere

4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd.

4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd. 4 trin der styrker dit Personlige & Faglige Selvværd. Hjælp til Selvhjælp til Professionel Selvudvikling Mette Alleslev 2011 Alle rettigheder er forbeholdt SamtaleAkademiet 1 Forord Om Professionelt Selvværd

Læs mere

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole.

6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år. Læringsmål og indikatorer. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Personalets arbejdshæfte - Børn.på.vej.mod.skole. Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer 6Status- og udviklingssamtale. Barnet på 5 6 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale kompetencer,

Læs mere

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter.

Aktivitetsskema: Se nedenstående aktivitetsskema for eksempler på aktiviteter. Didaktikopgave 7. semester 2011 Vi har valgt at bruge Hiim og Hippes didaktiske relationsmodel 1 som baggrund for vores planlægning af et to- dages inspirationskursus for ledere og medarbejdere. Kursets

Læs mere

Karrierementor. Skyd karrieren i gang!

Karrierementor. Skyd karrieren i gang! Karrierementor Skyd karrieren i gang! Hvad er en mentor? En mentor en erfaren person, som gennem rådgivning, sparring, vejledning, coaching og feedback deler ud af sin erfaring og sine kompetencer for

Læs mere

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL

Kærester. Lærermanual Sexualundervisning KÆRESTER LÆRERMANUAL Kærester Lærermanual Sexualundervisning 1 Kompetenceområde og færdigheds- og vidensmål Dette undervisningsmateriale, der er velegnet til sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab for 7. -9. klassetrin,

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 7. Tanker, følelser og handlinger Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 7 MODUL 7 Aktiviteter Læreroplæg: Tanker, følelser, handlinger og deres sammenhæng. Samtale på klassen: En situation fra jeres eget liv. Læreroplæg: Om modtanker.

Læs mere

BASIS-COACHING. Stig Kjærulf (2006) BASIS COACHING. den kl. 8:56 Søren Moldrup side 1 af 5 sider

BASIS-COACHING. Stig Kjærulf (2006) BASIS COACHING. den kl. 8:56 Søren Moldrup side 1 af 5 sider Stig Kjærulf (2006) BASIS COACHING den 15-07-2017 kl. 8:56 Søren Moldrup side 1 af 5 sider FORORD Coaching kan i al sin enkelhed defineres som: En metode, der igennem en proces lukker op for dine potentialer

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til lærere og pæda goger i grundskolen. Redskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet

Læs mere

Visuel Skriftlig Mundtlig Kvalitativ Kvantitativ På kurset I arbejdssituationen. x x x X

Visuel Skriftlig Mundtlig Kvalitativ Kvantitativ På kurset I arbejdssituationen. x x x X Spørgeskema til deltagere og deres leder Visuel Skriftlig Mundtlig Kvalitativ Kvantitativ På kurset I arbejdssituationen x x x X Metoden - kort fortalt Spørgeskema til deltagere og deres ledere er en skriftligt,

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune 1 VISIONEN... 3 INDLEDNING... 4 ANERKENDELSE... 5 INKLUSION OG FÆLLESSKAB... 6 KREATIVITET... 7 DEMOKRATI OG MEDBESTEMMELSE... 8-9 SAMARBEJDE OG SYNERGI...

Læs mere

Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider

Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider Jagten på Allergien Aktiviteter til fagsider Alle aktiviteter, der er beskrevet her, kan også findes på de enkelte fagsider på Jagten på Allergien. I denne oversigt, er der, udover beskrivelsen af aktiviteten

Læs mere

Indtryk, tanker, ideer og forslag fra temadagen De mange veje torsdag d. 23. Februar 2012

Indtryk, tanker, ideer og forslag fra temadagen De mange veje torsdag d. 23. Februar 2012 Indtryk, tanker, ideer og forslag fra temadagen De mange veje torsdag d. 23. Februar 2012 Baggrund Rådhushallen var torsdag d. 23. februar 9-15 rammen om den anden temadag for inklusionsvejledere. Første

Læs mere

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold

Brevet. Materielle Tid Age B9 90 min 13-15. Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø. Indhold 1 Brevet Nøgleord: LGBT, mobning, normer, skolemiljø Indhold Dette materiale indeholder tre korte og nært beslægtede aktiviteter, der kredser om mobning, skældsord og om, hvordan man fremmer et positivt

Læs mere

SÅDAN ARBEJDER VI I TAMU. Fokus Hvad vil det sige at arbejde med værdier? TAMU i virkeligheden Værdiernes betydning for medarbejdere

SÅDAN ARBEJDER VI I TAMU. Fokus Hvad vil det sige at arbejde med værdier? TAMU i virkeligheden Værdiernes betydning for medarbejdere SEPTEMBER 2017 SÅDAN ARBEJDER VI I TAMU Fokus Hvad vil det sige at arbejde med værdier? TAMU i virkeligheden Værdiernes betydning for medarbejdere Konsekvenspædagogiske perspektiver Kan værdier bruges

Læs mere

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Forudsætningskrav. Udvikling af klinisk sygepleje 6. semester

VIA Sygeplejerskeuddannelsen Forudsætningskrav. Udvikling af klinisk sygepleje 6. semester VIA Sygeplejerskeuddannelsen Forudsætningskrav Udvikling af klinisk sygepleje 6. semester Læringsudbytte Læringsudbyttet viser fokus for forudsætningskravet. Du bedømmes ud fra kriterierne Forudsætningskravet

Læs mere

Forberedelsesskema til SUS, 9. semester samt konklusionspunkt (se nederst i skemaet)

Forberedelsesskema til SUS, 9. semester samt konklusionspunkt (se nederst i skemaet) Juli 2010/Lone Krogh Forberedelsesskema til SUS, 9. semester samt konklusionspunkt (se nederst i skemaet) Spørgsmålene i skemaet har til hensigt at inspirere jer til at reflektere over- og blive mere bevidst

Læs mere

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område)

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) DIO Det internationale område Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) Eleven skal kunne: anvende teori og metode fra studieområdets fag analysere en problemstilling ved at kombinere

Læs mere

LISE - Camp Fase2 LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus.

LISE - Camp Fase2 LISE. Læring Innovation Science Esbjerg. Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. LISE - Camp Fase2 LISE Læring Innovation Science Esbjerg Drejebog til Campforløb hvor innovative og naturvidenskabelige arbejdsmetoder er i fokus. 1 Dag 2 fem lektioner Materialer: Post - It, LISE Øvelser

Læs mere

Kommunikation dialog og svære samtaler

Kommunikation dialog og svære samtaler Kommunikation dialog og svære samtaler Den ægte dialog Perspektivet forgrunden og baggrunden Vi oplever og erfarer altid i et givent perspektiv Noget kommer i forgrunden noget træder i baggrunden Vi kan

Læs mere

Workshop for unge sejlere

Workshop for unge sejlere Workshop for unge sejlere Instruktion og manuskript Workshop for unge sejlere Kom i dialog med de unge! Hvilke aktiviteter skulle der laves, hvis det var klubbens unge sejlere, der bestemte? Dansk Sejlunion

Læs mere

2

2 1 2 3 Husk at selvom det er nærmest programmeret i os, at vi gerne vil svare, når vi bliver stillet et spørgsmål, så er det ok ikke at vide det! Og det der sker hvis du svarer på spørgsmål om adgangskrav

Læs mere

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter.

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter. Innovation som arbejdsmetode Underviser: Pia Pinkowsky Dag 1 10.00 Velkomst og præsentationer Mundtlig forventningsafklaring: Hvorfor er vi her? Vi ekspliciterer kursets formål og form for at: motivere

Læs mere

Skovsgårdskolen og Tranum Skole En ny skole pr. 1. august 2012 i Jammerbugt Kommune

Skovsgårdskolen og Tranum Skole En ny skole pr. 1. august 2012 i Jammerbugt Kommune Skovsgårdskolen og Tranum Skole En ny skole pr. 1. august 2012 i Jammerbugt Kommune - forventninger til en kommende leder En tilbagemelding til brug for forvaltning, ansættelsesudvalg og ansøgere til stillingen.

Læs mere

Start med at læse vedhæftede fil (Om lytteniveauerne) og vend så tilbage til processen.

Start med at læse vedhæftede fil (Om lytteniveauerne) og vend så tilbage til processen. At lytte aktivt Tid: 1½ time Deltagere: 4-24 personer Forudsætninger: Overblik over processen, mødeledelsesfærdigheder Praktisk: telefon med stopur, plakat med lytteniveauer, kopi af skema Denne øvelse

Læs mere

Notat. Naboskabsundersøgelse for Det hvide snit. #JobInfo Criteria=KABside1# Notat til: Afdelingsbestyrelsen i Det hvide snit

Notat. Naboskabsundersøgelse for Det hvide snit. #JobInfo Criteria=KABside1# Notat til: Afdelingsbestyrelsen i Det hvide snit Notat til: Afdelingsbestyrelsen i Det hvide snit Kopi til: Københavns Kommune (Socialforvaltningen) Kontaktoplysninger Stine Kofod Konsulent T 38381853 sti@kab-bolig.dk Naboskabsundersøgelse for Det hvide

Læs mere

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459 Brøk Laboratorium Varenummer 72 2459 Leg og Lær om brøker Brøkbrikkerne i holderen giver brugeren mulighed for at sammenligne forskellige brøker. Brøkerne er illustreret af cirkelstykker som sammenlagt

Læs mere

Religion og filosofi. Evaluering, orientering og vejledning

Religion og filosofi. Evaluering, orientering og vejledning Afsluttende evaluering i folkeskolen Religion og filosofi 2017 Evaluering, orientering og vejledning Uddannelsesstyrelsen Indledning Denne rapport omhandler kun den mundtlig prøve, da der i foråret 2017

Læs mere