Retningslinjer for indgriben på baggrund af underretninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Retningslinjer for indgriben på baggrund af underretninger"

Transkript

1 Socialforvaltningen Mål- og Rammekontoret for børnefamilier med særlige behov NOTAT Retningslinjer for indgriben på baggrund af underretninger Dato: Sagsnr.: Dok.nr.: Socialforvaltningen ønsker at skabe mere ensartede sagsbehandlingsrutiner for børnefamilieteamene i forbindelse med underretninger. Baggrunden herfor er dels et led i implementeringen af den nye lovgivning på området, som foreskriver udarbejdelsen af standarder i sagsbehandlingen, dels et ønske om at skabe mere entydighed omkring ansvarsfordelingen og tidshorisonten i håndteringen af underretninger. Formålet med retningslinjerne er at skabe klare arbejdsgange og rutiner for, hvornår og hvordan der handles, når børnefamilieteamene modtager en underretning for på den måde at undgå tilfælde, hvor underretninger glemmes eller ikke undergår en tilfredsstillende vurdering og behandling. Hvad er en underretning? En underretning forstås i denne kontekst bredt, som en henvendelse, som udspringer af en bekymring for et barn eller en ung i henhold til Servicelovens 35 og 36. En underretning kan således komme fra såvel en borger, en professionel samarbejdspartner, en forælder eller barnet/den unge selv, og den kan være skriftlig såvel som mundtlig og anonym eller navngiven. Hvornår gribes der ind? Børnefamilieteamets hovedmålgruppe er socialt truede børnefamilier med børn og unge i alderen 0-17(22) år, der har behov for en mere dybtgående indsats fra forvaltningen. Målgruppen omfatter altså familier, der har brug for hjælp i henhold til servicelovens børnebestemmelser, som bl.a. omfatter rådgivning, vejledning, undersøgelser, iværksættelser af hjælpeforanstaltninger og opfølgning overfor børn og unge. Når socialcentrenes børnefamilieteams modtager en underretning, kan det bl.a. være på baggrund af mistanke om omsorgssvigt af barnet/den unge, på grund af kriminalitet begået af barnet/den unge, eller fordi familien selv synes, der er et behov for en indsats i forhold til den eksisterende situation. Omsorgssvigt skal forstås bredt og betyder, at forældre eller de, der har omsorgen for barnet/den unge, udsætter det for psykisk og/eller fysisk overgreb, eller forsømmer det i en sådan grad, at barnet/den unges fysiske og/eller psykiske sundhed og udvikling er i fare. Omsorgssvigt kan forekomme i større eller mindre grad, og børn og unge kan udvise forskellige tegn på omsorgsvigt. Ved modtagelse og

2 behandling af underretninger, er det vigtigt at være opmærksom på, om barnet/den unge udviser et eller flere af nedenstående tegn på mistrivsel eller omsorgssvigt: Side 2 af 10 Barnet/den unge: Virker angst/skræmt. Har koncentrationsvanskeligheder i skole/institution/dagpleje. Er ude af stand til at modtage indlæring. Bliver meget påvirket af uro fra omgivelserne. Har problemer med at kontrollere impulser (f.eks. hyppige raserianfald, manglende kontrol over sin vrede). Har en ændring i adfærd, som ikke kan henføres til almindelige udviklingsområder. Mangler nysgerrighed og interesse for omgivelserne. Holder sig meget for sig selv eller bliver holdt udenfor af andre. Er ude af stand til at etablere sociale kontakter med jævnaldrende kammerater. Klæber til de voksne eller tager afstand fra voksne. Har fysiske tegn på omsorgssvigt (forsømt med hensyn til mad, bad, søvn, påklædning, mv.). Virker uplejet. Viser tegn på fysisk vold f.eks. blå mærker eller mistanke om seksuelle overgreb. Har mange fysiske klager (hovedpine, mavesmerter mv.). Udviser tegn på spiseforstyrrelser (stærkt over- eller undervægtig). Forsømmer tit skolen. Har misbrugs- og alkoholvaner, der slår negativt igennem på hverdagen. Virker depressiv, ulykkelig og/eller socialt isoleret. Hos 0-2 årige skal der særlig henledes opmærksom på følgende: Barnet er anspændt eller passivt, stille og tilbagetrukket. Barnet har vanskeligt ved at regulere søvn, mad, opmærksomhed og stimulation. Barnet udforsker omverdenen uden at søge støtte og anerkendelse fra voksne. Barnet er i særlig grad klynkende og virker utrygt. Ovenstående liste over tegn, som børn og unge kan udvise i forbindelse med omsorgssvigt, er ikke udtømmende, og det er vigtigt, at børnefamilieteamet i forbindelse med enhver underretning vurderer, om der er mistanke om, at et barn/ung er omsorgssvigtet, hvad enten det udviser et eller flere af de listede tegn eller ej.

3 Når der modtages en underretning i børnefamilieteamet, skal vurderingen af graden af bekymring naturligvis ligge til grund for, hvor hurtigt og hvordan der handles. Side 3 af 10 Hvordan og hvor hurtigt gribes der ind på baggrund af en underretning? Nedenstående retningslinjer udgør en vejledende handleguide for børnefamilieteammedarbejdere, der modtager underretninger. De vejledende retningslinjer er opdelt i følgende 4 afsnit: 1. Generelle retningslinjer for behandling af alle slags underretninger 2. Retningslinjer for behandling af akutte underretninger 3. Retningslinjer for behandling af ikke akutte underretninger i kendte sager 4. Retningslinjer for behandling af ikke akutte underretninger i ukendte sager. Retningslinerne for behandling af henholdsvis akutte og ikke akutte underretninger i kendte og ukendte sager er skematiseret i bilag 1, 2 og Generelt for behandling af underretninger Modtagelse af en underretning En underretning kan modtages i både skriftlig og mundtlig form, og den kan være både anonym eller navngiven. Modtages den i mundtlig form, er den naturligvis omfattet af notatpligten. Hvis en mundtlig underretning modtages fra professionelle samarbejdspartnere, skal underretningen tillige indgives skriftligt. Ved modtagelse af en underretning fra en professionel samarbejdspartner skal forældrene som udgangspunkt være orienterede om underretningens indhold Det bør derfor fremgå af underretningen, i hvilken grad forældrene er orienteret og inddraget, eller hvorfor forældrene ikke er orienteret. Hvis dette ikke er tilfældet, tages kontakt til samarbejdspartneren med henblik på at afklare baggrunden for, at forældrene ikke er orienteret. Modtages såkaldte bekymringsbreve fra professionelle samarbejdspartnere gøres samarbejdspartneren opmærksom på, at sådanne breve sidestilles med underretninger, og at samarbejdspartneren derfor skal orientere og inddrage forældrene i samme grad som ved underretninger.

4 Alle underretninger, både i nye og eksisterende sager, modtages af undersøgelsesteamet, som vurderer følgende med det samme: Side 4 af 10 Hvem og hvad handler underretningen om? Er der tale om en akut situation? Graden og karakteren af bekymring for barnet? Ved modtagelse af en underretning, vurderes som det første, om der er tale om en akutsag. Underretningssager må betragtes som akutte, hvis det vurderes, at barnets liv og/eller helbred er i fare, eller at barnet/den unge er til fare for andre. Ikke akutte underretninger omhandler tilfælde, hvor situationen kan være bekymrende, men hvor der ikke vurderes at være uoprettelig skade, hvis der ikke handles her og nu. Samme dag som modtagelse vurderer undersøgelsesteamet underretningerne og igangsætter initiativer til viderebehandling af underretningen i henhold til nedenstående procedurer for behandling af henholdsvis akutte og ikke akutte underretninger. Kvittering for modtagelse Ved modtagelse af akutte såvel som ikke akutte underretninger kvitterer børnefamilieteamet over for underretter for modtagelsen af underretningen senest 6 hverdage efter modtagelsen af underretningen (jf. Servicelovens 36a - skabelon til kvitteringsskrivelse findes i blanketsystemet på kknet: BU 876). Bemærk, at Københavns Kommunes tilbagemeldingsgaranti på 2 dage ikke gælder ved kvittering for underretning i børnesager. Der sendes en skrivelse til underretter, som indeholder følgende: Bekræftelse på modtagelse af underretningen Hvis muligt; oplysninger om hvilken teammedarbejder, der arbejder på sagen Orientering om, at underretter ifølge forvaltningens regler om tavshedspligt som udgangspunkt ikke har krav på at få oplyst, hvilke initiativer der konkret tages i forhold til barnet eller familien. Dokumentation Ved behandling af enhver slags underretning, sikres det, at samtlige oplysninger af relevans noteres i sagen, således at oplysningerne er tilgængelige ved en evt. overdragelse af sagen til en anden teammedarbejder eller team, eller hvis der på et senere tidspunkt modtages endnu en underretning på barnet eller søskende/samboende børn. Samme dag som underretningen modtages, noteres i sagen, hvilke reaktioner, der er iværksat på baggrund af underretningen, evt.

5 hvordan og hvornår underretningen håndteres senere, hvis den ikke har akut karakter. Side 5 af 10 Forældrenes samtykke Børnefamilieteamet skal i forbindelse med indhentning af supplerende oplysninger eller videregivelse af oplysninger altid sikre sig, at forældrene har givet samtykke til at indhente og videregive oplysninger. I særlige tilfælde kan oplysninger indhentes og videregives uden forældrenes samtykke, hvis hensynet til barnet /den unge overstiger hensynet til forældrenes ønske om, at der ikke indhentes og videregives oplysninger (jf. Forvaltningslovens 28 og Retssikkerhedslovens 11). Koordinering med andre teams, forvaltninger og kommuner Hvis et voksenteam, et rådgivningscenter eller Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har en voksensag, der giver anledning til bekymring for et barn eller en ung i familien, skal børnefamilieteamet straks underrettes (jf. Servicelovens 35). Flytter et familiesammenført barn til kommunen, er Beskæftigelsesog Integrationsforvaltningen forpligtet til at orientere det rette børnefamilieteam herom (jf. Københavns Kommunes retningslinjer for håndtering af sager om familiesammenførte børn). Når en familie med en børnesag flytter mellem bydele eller kommuner underrettes den modtagende bydel/kommune, og det sikres, at alle relevante oplysninger foreligger i sagen og videregives. Eventuelle spørgsmål afklares med det afgivende børnefamilieteam eller fraflytterkommunen (jf. Servicelovens 33a) 2. Akutte underretningssager Modtagelse af en akut underretning Ved akutsager fremgår det af underretningen, at der er mistanke om et eller flere af følgende forhold: At barnets liv er i fare At barnet er til fare for sig selv At barnet er til fare for andre At barnets helbred er i overhængende fare At barnet er udsat for vold eller sædelighedskrænkelser At barnet er udsat for grov omsorgssvigt Når børnefamilieteamet modtager en akut underretning på et ukendt barn, er det som udgangspunkt undersøgelsesteamet, der straks handler på underretningen. Modtages en akutunderretning på et i forvejen kendt barn, kan undersøgelsesteamet eventuelt handle straks

6 via den teammedarbejder, der kender sagen, hvis det vurderes at være mest hensigtsmæssigt af hensyn til barnet/den unge. Side 6 af 10 Handlen på akutte underretninger Ved modtagelse af akutte underretningssager, tages der øjeblikkeligt kontakt til barnet/den unge, dennes familie og evt. andre relevante parter med henblik på at udrede situationen. Hvis der er mistanke om alvorligt omsorgssvigt, vold eller sædelighedskrænkelser, foretages altid besøg i hjemmet, hvor også eventuelle søskendes situation vurderes. Retningslinjer for håndtering af underretninger, hvor der er mistanke om vold eller sædelighedskrænkelser ligger i Fakir 1. Når der er taget kontakt til barnet/den unge vurderes det, om der skal iværksættes akutforanstaltninger. Er der iværksat akutforanstaltninger for et ukendt barn/ung, følges denne altid af en 38/39-undersøgelse. Besluttes det ikke at iværksatte akutte foranstaltninger, følger den videre behandling af underretningen forløbet i ikke akutte sager, som beskrevet nedenfor. 3. Ikke akutte underretninger i en kendt sag Modtagelse af underretningen Modtager børnefamilieteamet en underretning vedrørende et barn eller en ung, som i forvejen kendes i teamet, videregives underretningen til den teammedarbejder, der i forvejen kender sagen. Underretningen registreres i den allerede foreliggende børnesag. Eventuelle tvivlsspørgsmål i underretningen drøftes med underretter, herunder hvorvidt forældrene er informeret om underretningen og dens indhold. Behandling af underretningen Underretningen bør som udgangspunkt drøftes med forældrene og barnet/den unge umiddelbart efter modtagelse af underretningen. Hvis det i særlige tilfælde vurderes som nødvendigt kan underretningen drøftes med barnet/den unge alene og derefter med forældrene. Hvis forældrene ikke allerede er bekendt med underretningens indhold, videregives disse informationer til forældrene, og en kopi af underretningen sendes til forældrene. 1 På kknets højre menuside under værktøjer går man ind i NIS-Lovsystem og klikker på NIS. I venstre menu scroller man ned til bunden, hvor man finder Fælles Regler Fakir. Her gå man ind i D Social, videre ind under Børn og Unge og videre til Børn og Unge Administrative vejledninger. I mappen Underretningssager finder man Retningslinjer for Børnefamilieteams. I Fakir findes også mange andre brugbare vejledninger til sagsbehandlingsarbejdet.

7 Forældrene og barnet/den unges bemærkning eller kommentarer noteres og lægges i sagen, og forældrene og barnet/den unge orienteres om det videre forløb. Side 7 af 10 Ved behandlingen af en underretning i en kendt sag, skal det specifikt afklares: Hvad handler underretningen om? Foreligger der andre underretninger i sagen? Hvilke foranstaltninger er allerede iværksat for barnet/den unge Hvad er resultaterne af tidligere iværksatte foranstaltninger? Foreligger der på baggrund af underretningen og drøftelserne med familien ny viden i sagen? Endelig vurdering På baggrund af undersøgelser og overvejelser i sagen, vurderes det konkret om: Behandlingen af underretningen giver anledning til at iværksætte nye tiltag/eller ændre i foranstaltninger for barnet/den unge? Konklusionen i tidligere foretaget undersøgelser fortsat er gældende, eller skal der laves en supplerende undersøgelse? Forældrene og barnet/den unge kontaktes og informeres om det videre forløb, når det er besluttet, om der skal ske ændringer i foranstaltningerne, eller om der skal indledes en supplerende undersøgelse, eller om underretningen ikke giver anledning til yderligere indgriben. Der bør som udgangspunkt ikke gå mere end fire uger fra modtagelsen af underretningen til udfaldet på underretningen forelægges forældrene og barnet/den unge. Hvis det vurderes som hensigtsmæssigt og i tråd med Forvaltningslovens bestemmelser, gives en tilbagemelding til relevante samarbejdspartnere, f.eks. daginstitutions- eller skoleledere, om udfaldet af underretningen og evt. det videre forløb i sagen. 4. Ikke akutte underretninger i en ukendt sag: Modtagelse af underretningen Modtages en underretning på et barn eller en ung, der ikke i forvejen har en aktiv sag i børnefamilieteamet, behandles underretningen af en teammedarbejder i undersøgelsesteamet. Sagen videregives til teammedarbejderen så hurtigt som muligt. Underretningen på et barn eller en ung, som ikke kendes i forvejen, oprettes som en meddelelses/henvendelsessag, der registreres som

8 sådan i S&A-systemet med kode Bemærk, at der af hensyn til familiens retssikkerhed ikke må skrives i journalsystemet i en meddelelses/henvendelsessag, ligesom sagen ikke må oprettes i BUS, da det skal være muligt at slette de meddelelses/henvendelsessager, som ikke resulterer i en børnesag. Side 8 af 10 Eventuelle tvivlsspørgsmål i underretningen drøftes med underretteren og afklares, herunder hvorvidt forældrene er informeret om underretningen og dens indhold. Møde med forældrene og barnet/den unge Når teammedarbejderen har modtaget en underretning kontaktes forældrene hurtigst muligt med information om, at børnefamilieteamet har modtaget en underretning, og forældrene og barnet/den unge indkaldes til et møde. Hvis det i særlige tilfælde vurderes som nødvendigt kan underretningen drøftes med barnet/den unge alene og derefter med forældrene. Som udgangspunkt skal forældrene og barnet/den unge modtage indkaldelsen til det første møde senest 10 arbejdsdage efter børnefamilieteamet har modtaget underretningen. Forud for mødeindkaldelsen afklares det, hvorvidt forældrene er bekendt med underretningens indhold. Hvis forældrene ikke allerede er bekendt hermed, videregives disse informationer til forældrene, og underretningen vedlægges i kopi ved indkaldelsen til mødet med teammedarbejderen. Forud for mødet afklares det endvidere, om der foreligger tidligere indberetninger på barnet/den unge eller på barnet/den unges søskende eller samboende børn. På mødet med forældrene og barnet/den unge drøftes underretningen. Forældrenes og barnet/den unges bemærkning eller kommentarer noteres og lægges i sagen, og forældrene og barnet/den unge orienteres om det videre forløb. På baggrund af mødet med forældrene og barnet/den unge tages der i børnefamilieteamet stilling til, hvorvidt der skal indhentes yderligere oplysninger, iværksættes en 38/39-undersøgelse, eller om sagen kan lukkes. Indhentning af supplerende oplysninger På baggrund af underretningen og mødet med forældrene og barnet/den unge og evt. underretter vurderes det, om der er behov for at indhente yderligere oplysninger omkring barnet/den unges eller forældrenes situation. Her kan øvrige teams og forvaltninger i kommunen kontaktes for at afklare øvrige forhold omkring familien, som kan være relevante i

9 vurderingen af, hvorledes der skal handles på underretningen. Også information fra andre børnefamilieteams kan indhentes, hvis barnet/den unge eller familien tidligere har været tilknyttet et andet socialcenter. Side 9 af 10 Ved modtagelse af tværkommunale underretninger, som vurderes som særligt komplekse, kan den afgivende sagsbehandler kontaktes med henblik på at få uddybende oplysninger i sagen. Endelig vurdering Når der foreligger tilstrækkelig viden om barnet og familien vurderes det, om der skal indledes en 38/39-undersøgelse. Der bør som udgangspunkt ikke gå mere end fire uger fra modtagelsen af underretningen til den endelige beslutning i underretningssagen forelægges forældrene og barnet/den unge. Vurderingen af om der skal iværksættes en 38/39-undersøgelse kan tage udgangspunkt i følgende kriterier: Barnets almene sundhedstilstand og sociale udvikling, herunder: o Fysisk og psykisk udvikling o Relationer til andre børn/unge, pædagoger/lærere og øvrigt netværk o Ændring i adfærd o Misbrug/kriminalitet Karakteren og omfanget af barnets/den unges problemer Forældrenes omsorgsevne og samspil med barnet/den unge, herunder: o Forældrenes ressourcer og netværk o Fysisk og psykisk tilstand og sygdom o Misbrug/kriminalitet Eventuelle tidligere underretninger Kendskab til søskende Muligheder for at løse problemerne Forældrene og barnet/den unge kontaktes med besked om udfaldet af underretningen. Hvis det besluttes at iværksætte en 38/39- undersøgelse, informeres forældrene og barnet/den unge om formålet, forløbet og tidsperspektivet i en sådan undersøgelse. Ved iværksættelse af en 38/39-undersøgelse, omjournaliseres underretningssagen efterfølgende til en undersøgelsessag i S&A og oprettes i BUS med kode 92.

10 Hvis det vurderes i tråd med Forvaltningslovens bestemmelser, gives der en tilbagemelding til relevante samarbejdspartnere om udfaldet af underretningen og eventuelt det videre forløb i sagen. Side 10 af 10 Hvis det vurderes, at der ikke er behov for at iværksætte en 38/39- undersøgelse, men at der alligevel er grund til at være opmærksom på barnet/den unges situation, kan samarbejdspartnere opmærksomhed henledes på, at de skal henvende sig på ny, hvis de vurderer, at barnet har behov for ekstra støtte. Det kan også vurderes, om det vil være hensigtsmæssigt at barnets/familiens situation løbende følges i en tværfaglig gruppe ( 37a), eventuelt med deltagelse af forældrene/familien. Der henvises i øvrigt til Socialministeriets Vejledning om særlig støtte til børn og unge (februar 2006) og Bekendtgørelse om underretningspligt overfor kommunen efter lov om social service (december 2000).

Underretningspligt. Hvornår Hvordan og hvorfor?

Underretningspligt. Hvornår Hvordan og hvorfor? Underretningspligt Hvornår Hvordan og hvorfor? Hvem skal underrette: Almindelig underretningspligt (servicelovens 154) : Omfatter alle privat personer som får kendskab til, at et barn/en ung udsættes for

Læs mere

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn.

Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Giv agt! En beredskabsplan til medarbejdere i Bording Børnehave ved mistanke om overgreb på børn. Maj 2016 1 Denne folder er lavet til medarbejdere i Bording Børnehave. Du kan finde vores kommunale beredskabsplan

Læs mere

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT

REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGS- PLIGT REGLER OM UNDERRETNINGSPLIGT I dette kapitel beskriver vi indledningsvist reglerne for underretningspligt. Efterfølgende kan du læse mere om, hvordan du og din leder i praksis

Læs mere

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen November 2013 Kvalitetsstandard BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. marts 2014 Acadre 13/7590 Indledning Denne kvalitetsstandard

Læs mere

Handleguide. om underretninger

Handleguide. om underretninger Handleguide om underretninger Handleguide Om underretning til Familieafdelingen ved bekymring for et barns situation eller udvikling Indledning Formålet med denne handleguide er at sikre, at alle kender

Læs mere

HANDLEPLAN BØRN DER HAR BRUG FOR STØTTE ELLER UDSÆTTES FOR OMSORGSVIGT STEVNS KOMMUNE

HANDLEPLAN BØRN DER HAR BRUG FOR STØTTE ELLER UDSÆTTES FOR OMSORGSVIGT STEVNS KOMMUNE HANDLEPLAN BØRN DER HAR BRUG FOR STØTTE ELLER UDSÆTTES FOR OMSORGSVIGT STEVNS KOMMUNE Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Underretningspligt:... 4 2.1. Underretning bør ske:... 4 2.2. Underretning

Læs mere

HANDLEGUIDE. om underretninger

HANDLEGUIDE. om underretninger HANDLEGUIDE om underretninger 1 INDHOLD Indledning... 3 Underretningspligten... 4 Øjeblikkelig underretningspligt... 4 Handleveje ved overvejelse om underretning... 5 Hvad skal en underretning indeholde?...

Læs mere

Standard for Familieafdelingens håndtering af underretninger:

Standard for Familieafdelingens håndtering af underretninger: Standard for Familieafdelingens håndtering af underretninger: 1. Indledning Dette notat indeholder en beskrivelse af hvordan Familieafdelingen håndterer underretninger. Notatet beskriver, at en underretning

Læs mere

Skabelon for standard for sagsbehandling

Skabelon for standard for sagsbehandling Skabelon for standard for sagsbehandling Standard for sagsbehandling vedrørende: Den tidlige indsats, herunder hvordan kommunen sikre, at skoler, dagtilbud m.v. foretager de nødvendige underretninger,

Læs mere

Vejledning til Dialogmøde.

Vejledning til Dialogmøde. Vejledning til Dialogmøde. Indledning: Forskning viser, at jo tidligere, der sættes ind, når et barn eller en ung mistrives, jo mere effektfuld bliver indsatsten. Forskning viser også, at inddragelsen

Læs mere

UNDERRETNINGSGUIDE FREDENSBORG KOMMUNE

UNDERRETNINGSGUIDE FREDENSBORG KOMMUNE UNDERRETNINGSGUIDE FREDENSBORG KOMMUNE Til brug for offentligt ansatte og andre med særlige ansvar over for børn og unge. Når du under dit arbejde får kendskab til forhold, der giver formodning om, at

Læs mere

MELLEMKOMMUNALE UNDERRETNINGER

MELLEMKOMMUNALE UNDERRETNINGER MELLEMKOMMUNALE UNDERRETNINGER Når familier med udsatte børn og unge flytter mellem kommuner Udgivet af: Socialministeriet Juni 2011 KOLOFON Af Socialministeriet Juni, 2011 Pjecen er alene udgivet elektronisk

Læs mere

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes.

Dialogmøde. I denne pjece forklares hvad et dialogmøde er, hvem der kan indkaldes, hvornår der kan indkaldes til dialogmøde og hvordan der indkaldes. Dialogmøde. Indledning: Forskning viser, at jo tidligere, der sættes ind, når et barn eller en ung mistrives, jo mere effektfuld bliver indsatsten. Forskning viser også, at inddragelsen af andre faggrupper,

Læs mere

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung

Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Underretningsguide Hvis du bliver bekymret for et barn eller en ung Indholdsfortegnelse 1. OM UNDERRETNINGSGUIDEN Indholdsfortegnelse... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.2 Indledning... 3 Underretningsguidens

Læs mere

Underretninger - når børn, unge og deres forældre har brug for hjælp

Underretninger - når børn, unge og deres forældre har brug for hjælp Underretninger - når børn, unge og deres forældre har brug for hjælp Århus Kommune For yderligere information: Socialforvaltningen Sekretariatet Jægergården Værkmestergade 00 Århus C E-post: socialforvaltningen@aarhus.dk

Læs mere

HANDLEGUIDE - FRA BEKYMRING TIL HANDLING

HANDLEGUIDE - FRA BEKYMRING TIL HANDLING HANDLEGUIDE - FRA BEKYMRING TIL HANDLING DRAGØR KOMMUNE Juni 2018 1 Indhold Indledning... 3 Læsevejledning... 4 Om overgreb... 4 Forebyggende indsatser... 5 Første skridt Vær opmærksom og ansvarsbevidst...

Læs mere

Handleguide ved overgreb

Handleguide ved overgreb Handleguide ved overgreb Ishøj Kommune Handleguide ved overgreb 1 Denne pjece indeholder en handleguide til ansatte i Ishøj Kommunes skoler, dagtilbud og foreninger om hvordan overgreb mod børn og unge

Læs mere

Underretningsguide. For fagpersoner. Center for Børn og Voksne

Underretningsguide. For fagpersoner. Center for Børn og Voksne Underretningsguide For fagpersoner Center for Børn og Voksne November 2018 1 Denne underretningsguide henvender sig til dig, der arbejder med børn og unge i Hørsholm Kommune. I Underretningsguiden kan

Læs mere

Ballerup kommune Center for Børn og Ungerådgivning

Ballerup kommune Center for Børn og Ungerådgivning Ballerup kommune Center for Børn og Ungerådgivning Beredskabsplan for Ballerup Kommune når der er mistanke om vold eller seksuelt overgreb på børn eller unge. Udarbejdet 1.11.2013 Redigeret ultimo 2015

Læs mere

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER

Kvalitetsstandard. Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen juni 2012 Kvalitetsstandard BEHANDLING AF UNDERRETNINGER Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 11. oktober 2012 Acadre dok.: 141148-12 INDHOLD INDLEDNING 3 SERVICELOVENS

Læs mere

UNDERRETNING UNDERRETNING

UNDERRETNING UNDERRETNING UNDERRETNING UNDERRETNING Vejledning til underretning Beskriv bekymringen Nogle tror, at det er et omfattende arbejde at skrive en underretning, men der er ingen krav til længde og ordvalg. Det vigtigste

Læs mere

Underretningsguide. for institutioner, skoler og andre fagfolk

Underretningsguide. for institutioner, skoler og andre fagfolk Underretningsguide for institutioner, skoler og andre fagfolk Hvad skal du gøre før du underretter Børn og unge kan reagere forskelligt, når de har vanskeligheder. De samme trivsels- eller udviklingsproblemer

Læs mere

UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an.

UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an. UNDERRETNING. En vejledning i, Hvordan man i praksis griber det an. Allerød kommune Familieafdelingen 2011 1 Indholdsfortegnelse: 1. Baggrunden for Familieafdelingens vejledning om underretningspligt S..3.

Læs mere

Seksuelle krænkelser og vold mod børn og unge i Esbjerg Kommune. Sådan handler Familierådgivningen

Seksuelle krænkelser og vold mod børn og unge i Esbjerg Kommune. Sådan handler Familierådgivningen Seksuelle krænkelser og vold mod børn og unge i Esbjerg Kommune Sådan handler Familierådgivningen Procedurer og retningslinjer for Familierådgivningens håndtering af sager med mistanke eller viden om seksuelle

Læs mere

Handleguide. om underretninger

Handleguide. om underretninger Handleguide om underretninger 1 indhold Indledning... 3 Underretningspligten... 4 Øjeblikkelig underretningspligt... 4 Handleveje ved overvejelse om underretning... 5 Hvad skal en underretning indeholde?...

Læs mere

Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal.

Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal. Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn i Distrikt Bremdal. Bremdal Dagtilbud, SFO og Skole. Indledning Dette beredskabs- skriv retter sig mod alle medarbejdere og ledere ansat på Bremdal

Læs mere

Vejledning vedrørende underretning om børn og unge

Vejledning vedrørende underretning om børn og unge Til fagprofessionelle Vejledning vedrørende underretning om børn og unge Hvad siger loven? Alle offentligt ansatte har skærpet underretningspligt (servicelovens 153). Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330

Læs mere

HANDLEGUIDE VED OVERGREB

HANDLEGUIDE VED OVERGREB HANDLEGUIDE VED OVERGREB Ishøj Kommune Handleguide ved overgreb 1 Indhold Indledning... 2 Definition på overgreb... 3 Er du i tvivl?... 4 Tavshedspligt... 4 Overgreb begået af forældrene... 5 Overgreb

Læs mere

Vejledning til udarbejdelse af retningslinjer for sagsbehandlingen

Vejledning til udarbejdelse af retningslinjer for sagsbehandlingen Vejledning til udarbejdelse af retningslinjer for sagsbehandlingen Herunder findes en vejledning til de elementer, der kan indgå i udarbejdelsen af retningslinjer for sagsbehandlingen. 1. Indhold i retningslinjer

Læs mere

HANDLEGUIDE VED OVERGREB

HANDLEGUIDE VED OVERGREB HANDLEGUIDE VED OVERGREB Ishøj Kommune Handleguide ved overgreb 1 Indhold Indledning... 2 Definition på overgreb... 3 Er du i tvivl?... 4 Tavshedspligt... 4 Overgreb begået af forældrene... 5 Overgreb

Læs mere

U N D E R R ET NINGER

U N D E R R ET NINGER U N D E R R ET NINGER Louise Jensen Skolesocialrådgiver Supervisor Lars Jonasson Kriminolog Psykoterapeut Glostrup Kommune HVAD SKAL VI TALE OM I DAG: Præsentation af os og programmet Stoledans Tip en

Læs mere

Bilag 4: Kvalitetstilsynsskabelon Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov. Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver:

Bilag 4: Kvalitetstilsynsskabelon Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov. Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver: Skabelon for kvalitetstilsyn børn og unge med særlige behov Barnets CPR: Forældremyndighedsindehaver: Sagsbehandler: Distrikt: Skoledistrikt: Aktuelle foranstaltninger Sæt X Pris pr.mdr Varighed Konsulentbistand

Læs mere

Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge bekymring mistanke - viden

Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge bekymring mistanke - viden Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge bekymring mistanke - viden Beredskab og retningslinjer Kultur og Familieforvaltningen www.skive.dk Indholdsfortegnelse: Indledning... s. 2 Bekymring, mistanke

Læs mere

Mistanke om vold og seksuelle overgreb mod børn og unge under 18 år - Beredskab og retningslinjer

Mistanke om vold og seksuelle overgreb mod børn og unge under 18 år - Beredskab og retningslinjer Mistanke om vold og seksuelle overgreb mod børn og unge under 18 år - Beredskab og retningslinjer Indholdsfortegnelse: Hvis mistanken retter sig mod en ansat... 5 Hvis mistanken retter sig mod en forælder/anden

Læs mere

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP Borgercenter Børn og Unge har modtaget en henvendelse om bekymring for dit barn. HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP? INFORMATION TIL FORÆLDREMYNDIGHEDSINDEHAVERE 1 Du er kommet i kontakt med Borgercenter Børn

Læs mere

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE

STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE STANDARDER FOR SAGSBEHANDLINGEN I ARBEJDET MED BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV DRAGØR KOMMUNE Bilag 1 til Børne- og Ungepolitikken 2016-2020 Indhold Indledning... 2 Målgruppe... 2 Indsatser i daginstitutionerne

Læs mere

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling

Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del Bilag 150 Offentligt Sagsnr. 2018-453 Doknr. 540018 Dato 31-01-2018 Underretninger om børn og unge Antal og udvikling Dette notat viser centrale

Læs mere

Handleplan Seksuelle overgreb mod børn

Handleplan Seksuelle overgreb mod børn Handleplan Seksuelle overgreb mod børn 2 Indhold 1. Indholdet af Vejle Kommunes handleplan... 5 2. Forebyggelse... 6 3. Er der mistanke om seksuelt overgreb?. 7 4. Hvis mistanken retter sig mod barnets

Læs mere

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen

Sagsnr Dokumentnr Sagsbehandler Christina Bundgaard/ Ane Løfstrøm Eriksen KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Specialområdet NOTAT Aftaleforum Børn med behov for en samlet social og undervisningsmæssig indsats skal mødes af én kommune, der - med barnet i centrum-

Læs mere

Indholdsfortegnelse: Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge. bekymring mistanke - viden. Indledning... s. 2

Indholdsfortegnelse: Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge. bekymring mistanke - viden. Indledning... s. 2 Indholdsfortegnelse: Indledning... s. 2 Bekymring, mistanke eller konkret viden.. s. 3 Baggrundsteamet... s. 4 Handleguide... s. 5 bekymring mistanke - viden Pjecen er udgivet af Skive Kommune Torvegade

Læs mere

Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år.

Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år. Retningslinjer ved mistanke eller viden om seksuelle overgreb eller vold begået mod børn og unge under 18 år. Indledning: Kerteminde kommune har udviklet et beredskab, som dels består af et specialistteam

Læs mere

Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn

Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn Sagsnummer 15/25331 11111111111515 Vi Vigtige telefonnummer: Familierådgivningen: 74 34 10 54 - Bed om akutvagten Uden for arbejdstid kontaktes politiet

Læs mere

Handleguide rådgivning i henhold til 11, stk. 1-2, 3, 4 og 5 i lov om social service

Handleguide rådgivning i henhold til 11, stk. 1-2, 3, 4 og 5 i lov om social service Handleguide rådgivning i henhold til 11, stk. 1-2, 3, 4 og 5 i lov om social service Formål Formålet med rådgivning i henhold til 11 i lov om social service er at sørge for, at forældre, børn og unge eller

Læs mere

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov

Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Standarder for sagsbehandlingen i arbejdet med børn og unge med særlige behov Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Bilag til Børne- og Ungepolitikken Indhold 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Indledning

Læs mere

Center for Social Service

Center for Social Service Der er situationer, hvor oplysninger om rent private forhold gerne må gives videre til en anden myndighed. Det gælder, når: forældrene (den eller dem der har forældremyndigheden) har givet skriftligt samtykke

Læs mere

Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn

Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn Beredskabsplan ved vold og seksuelle overgreb mod børn Vi Vigtige telefonnummer: Familierådgivningen: 74 34 10 54 - Bed om akutvagten Uden for arbejdstid kontaktes politiet på 114. Politiet vil tilkalde

Læs mere

Næstved Kommune. Team Holsted

Næstved Kommune. Team Holsted Næstved Kommune Team Holsted Om arbejdet i Team Holsted Teamet er et konsultativt forum, der med sparring, rådgivning og vejledning hjælper med at anvise mulighederne for yderligere hjælp i forhold til

Læs mere

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET

TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET TIDLIG OPSPORING AF UDSATTE O-3 ÅRIGE BØRN I ALMENOMRÅDET Centrale forældrefunktioner Risikofaktorer og risikoadfærd Tidlige tegn på mistrivsel At dele bekymring med forældre Perspektiver ved bekymring

Læs mere

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge

Beredskab og Handlevejledning. Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Beredskab og Handlevejledning Forebyggelse og håndtering af sager med mistanke eller viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge Forord Dette beredskab retter sig mod alle medarbejdere og ledere

Læs mere

10-03-2010. Sagsnr. 2010-42551. Dokumentnr. 2010-174906. Samarbejdsaftale mellem Børnefamiliecenter København og krisecentre i Københavns Kommune.

10-03-2010. Sagsnr. 2010-42551. Dokumentnr. 2010-174906. Samarbejdsaftale mellem Børnefamiliecenter København og krisecentre i Københavns Kommune. Socialforvaltningen NOTAT 10-03-2010 Sagsnr. 2010-42551 Dokumentnr. 2010-174906 Samarbejdsaftale mellem Børnefamiliecenter København og krisecentre i Københavns Kommune. Formål Københavns Kommune vil gerne

Læs mere

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger

PÆDAGOGISK. Værd at vide. Om underretninger PÆDAGOGISK Værd at vide Om underretninger Indhold Hvorfor denne guide? 3 7 gode råd 4 Du har skærpet underretningspligt 6 Det siger loven 7 Opfølgning på underretningen 8 Direkte underretning til Ankestyrelsen

Læs mere

Artikel om underretninger om børn og unge

Artikel om underretninger om børn og unge 17. april 2018 Artikel om underretninger om børn og unge Til Børne- og Socialministeriet Danmarks Statistik udgav 11. april artiklen Næsten hvert andet barn med gentagne og grove underretninger i 2015

Læs mere

- beredskab og handlevejledninger for ansatte i Viborg Kommune

- beredskab og handlevejledninger for ansatte i Viborg Kommune Denne pjece henvender sig til alle fagpersoner, der er i direkte kontakt med børn under 18 år. - beredskab og handlevejledninger for ansatte i Viborg Kommune Hvad er overgreb? Overgreb defineres i dette

Læs mere

Tak til Socialstyrelsen for gennemlæsning og kommentering af underretningsguiden

Tak til Socialstyrelsen for gennemlæsning og kommentering af underretningsguiden Underretningsguide Hvad skal du gøre, når du får kendskab til eller grund til at antage, at et barn eller en ung udsættes for fysisk, psykisk eller seksuelt overgreb eller af andre grunde har behov for

Læs mere

1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt fokus på underretninger... 1

1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt fokus på underretninger... 1 GLADSAXE KOMMUNE Skole og Familie Bilag 1: Notat vedrørende KL's 12 opmærksomhedspunkter NOTAT Dato: 2. august 2012 Af: Rikke Schønning KL s 12 opmærksomhedspunkter 1. Nødvendigt med politisk og ledelsesmæssigt

Læs mere

Handlingsguide for mistanke om børn i mistrivsel. trin for trin. Pjecen er revideret med telefonnumre og links, december 2011 Dok nr.

Handlingsguide for mistanke om børn i mistrivsel. trin for trin. Pjecen er revideret med telefonnumre og links, december 2011 Dok nr. Handlingsguide for mistanke om børn i mistrivsel trin for trin. 1 Indhold NÅR ET BARN MISTRIVES...3 REGLER FOR UNDERRETNINGSPLIGT...4 HVAD GØR JEG VED MISTANKE OM MISTRIVSEL?...5 TRIN 1: KONTAKT TIL LEDER

Læs mere

Notat om underretninger i børnesager

Notat om underretninger i børnesager Norddjurs Kommune Myndighedsafdelingen 8. maj 2012 Margit Tang Møller Notat om underretninger i børnesager På landsplan er der en stor stigning i antal underretninger. Dette vurderes af eksperter i familiesager

Læs mere

Handleplan ved bekymring, mistanke eller konkret viden om seksuelle overgreb

Handleplan ved bekymring, mistanke eller konkret viden om seksuelle overgreb Handleplan ved bekymring, mistanke eller konkret viden om seksuelle overgreb Nordfyns Kommune har udarbejdet en Beredskabsplan til de ansatte til brug, hvis du i din arbejdsdag kommer i berøring med børn

Læs mere

Program for temadagen

Program for temadagen Program for temadagen Præsentation af underviser, program og deltagere Jeres aktuelle udfordringer nedslag i virkeligheden Børneattester hvorfor og hvordan I er ikke alene - det gode samarbejde på tværs

Læs mere

Forord Når Socialforvaltningen indhenter en Man skal selv underrette udtalelse Socialforvaltningen

Forord Når Socialforvaltningen indhenter en Man skal selv underrette udtalelse Socialforvaltningen Truede børn i Aalborg Kommune - om pligt til at underrette og udtale sig til Social- og Sundhedsforvaltningen - om at udveksle oplysninger i tværfagligt samarbejde Pjece til skoler og DUS-ordninger Udgivet

Læs mere

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte

Tidlig indsats i forhold til børn, unge og familier med behov for særlig støtte Overordnet målsætning Alle medarbejdere i Furesø Kommune er forpligtet til at gøre en indsats overfor børn og unge, der viser tegn på behov for særlig støtte. Det forebyggende arbejde og en tidlig identificering

Læs mere

Retningslinje. for håndtering af bekymrende fravær

Retningslinje. for håndtering af bekymrende fravær Retningslinje for håndtering af bekymrende fravær Forskning viser, at uddannelse er en af de vigtigste parametre i forhold til at sikre alle lige muligheder i voksenlivet. Ud fra et princip om tidlig

Læs mere

itide Læsevejledning:

itide Læsevejledning: itide Læsevejledning: Dette dokument indeholder det samlede materiale for den reviderede version af itide. Det betyder, at al tekst er med - også det, der i den endelige version skal være i tekstbokse.

Læs mere

Oplæg temadag vedr. beredskab og handlevejledning. (skoleområdet) august 2013 FAMILIERÅDGIVNINGEN ESBJERG KOMMUNE. Forvisitationen rolle og ansvar

Oplæg temadag vedr. beredskab og handlevejledning. (skoleområdet) august 2013 FAMILIERÅDGIVNINGEN ESBJERG KOMMUNE. Forvisitationen rolle og ansvar Oplæg temadag vedr. beredskab og handlevejledning (skoleområdet) august 2013 FAMILIERÅDGIVNINGEN ESBJERG KOMMUNE Forvisitationen rolle og ansvar Underretninger lovgivning, procedurer, den gode underretning

Læs mere

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder

Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Udarbejdet af Qeqqata Kommunia Området for Familie, Efteråret 2011 Netværksmødet - når forældre og professionelle samarbejder Forord 3 Formål og værdier 4 Netværksmødet 5 Børn og unge med særlige behov

Læs mere

12 opmærksomhedspunkter for kommunernes håndtering af underretninger på børne- og ungeområdet

12 opmærksomhedspunkter for kommunernes håndtering af underretninger på børne- og ungeområdet København den 15. maj 2012 12 opmærksomhedspunkter for kommunernes håndtering af underretninger på børne- og ungeområdet I det følgende beskrives 12 opmærksomhedspunkter som kommunalbestyrelsen skal være

Læs mere

Spørgeskema til underretningsstatistik

Spørgeskema til underretningsstatistik Side 1 af 7 Spørgeskema til underretningsstatistik Identifikation af sagen Statistikskema indberettet af: Identifikation:. Kontaktperson: Telefonnummer: E-mail: Side 2 af 7 1. Grundoplysninger om barnet

Læs mere

SISO 2011. v. Anne Melchior Hansen, faglig leder SISO ame@servicestyrelsen.dk tlf. 51378304

SISO 2011. v. Anne Melchior Hansen, faglig leder SISO ame@servicestyrelsen.dk tlf. 51378304 Kommunernes rolle i det koordinerende myndighedsarbejde. Barnets reform og kommunernes beredskabsarbejde vedr. koordineret håndtering af sager, hvor børn udsættes for vold og seksuelle overgreb. SISO 2011

Læs mere

INDSATSMODELLEN FOR BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV. signal bekymring ansvar handling

INDSATSMODELLEN FOR BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV. signal bekymring ansvar handling INDSATSMODELLEN FOR BØRN OG UNGE MED SÆRLIGE BEHOV signal bekymring ansvar handling 1 Indhold Hvad vi vi med itide? 3 Værdigrundlaget og den professionelle indsats Hvad er itide? 4 Sådan bruger du itide

Læs mere

Beredskab Vedrørende vold og seksuelle overgreb mod børn og unge. Vejledning til alle medarbejdere og ledere, der arbejder med børn og unge i

Beredskab Vedrørende vold og seksuelle overgreb mod børn og unge. Vejledning til alle medarbejdere og ledere, der arbejder med børn og unge i Beredskab Vedrørende vold og seksuelle overgreb mod børn og unge Vejledning til alle medarbejdere og ledere, der arbejder med børn og unge i Indhold Indledning...3 Forebyggelse...4 Hvad er omsorgssvigt

Læs mere

Bedre Tværfaglig Indsats. kort fortalt

Bedre Tværfaglig Indsats. kort fortalt Bedre Tværfaglig Indsats kort fortalt Om pjecen Denne pjece giver en kort introduktion til samarbejdsmodellen Bedre Tværfaglig Indsats, som skal styrke en helhedsorienteret og tidlig indsats overfor udsatte

Læs mere

BALLERUP KOMMUNES HANDLEVEJLEDNING VED MISTANKE, BEKYMRING ELLER VIDEN OM ANSATTES SEKSUELLE OVERGREB PÅ BØRN OG UNGE Side 1

BALLERUP KOMMUNES HANDLEVEJLEDNING VED MISTANKE, BEKYMRING ELLER VIDEN OM ANSATTES SEKSUELLE OVERGREB PÅ BØRN OG UNGE Side 1 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 2 FORORD 3 Beredskabsteamets medlemmer 3 FOREBYGGELSE 4 Hvad siger loven? 4 BEKYMRING - MISTANKE - KONKRET VIDEN 5 En bekymring 5 En mistanke 5 En konkret

Læs mere

Kvalitetsstandard for sagsbehandlingen i. Børne- og Familierådgivningen og Ungeenheden. i Ringsted Kommune

Kvalitetsstandard for sagsbehandlingen i. Børne- og Familierådgivningen og Ungeenheden. i Ringsted Kommune Børne- og Familierådgivningen Ungeenheden Kvalitetsstandard for sagsbehandlingen i Børne- og Familierådgivningen og Ungeenheden i Ringsted Kommune 2 Indhold Indledning...3 Underretninger...3 Særligt om

Læs mere

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år

Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år (23) år Helhedsorienteret familie indsats 3-12 år 13 18 (23) år Lovgrundlag: Servicelovens 52,3,9, jfr. 52a, stk. 1 punkt 2 og 3. Rammer for projektet: Formål: Familier med børn i alderen 3 12 år - forankret i

Læs mere

HANDLEVEJLEDNING FOR HÅNDTERING AF OVERGREB

HANDLEVEJLEDNING FOR HÅNDTERING AF OVERGREB HANDLEVEJLEDNING FOR HÅNDTERING AF OVERGREB til pædagogisk personale på døgn- og dagbehandlingsinstitutioner i BCH ved mistanke eller viden om overgreb af seksuel eller voldelig karakter fra andre unge/forældre/

Læs mere

Bilag 1: Implementeringsplan for indsats vedr. unge, der begår alvorlig eller gentagende kriminalitet

Bilag 1: Implementeringsplan for indsats vedr. unge, der begår alvorlig eller gentagende kriminalitet NOTAT 13-05-2008 Sagsnr. 1101-323903 Bilag 1: Implementeringsplan for indsats vedr. unge, der begår alvorlig eller gentagende kriminalitet 1. Indledning Socialudvalget godkendte på sit møde d. 09.04.08

Læs mere

Bedre Tværfaglig Indsats. -kort fortalt

Bedre Tværfaglig Indsats. -kort fortalt Bedre Tværfaglig Indsats -kort fortalt Om pjecen Denne pjece giver en kort introduktion til den samarbejdsmodel kaldet Bedre Tværfaglig Indsats, som skal styrke en helhedsorienteret og tidlig indsats overfor

Læs mere

Ballerupmodellen. Den foregribende indsats over for risikobørn og unge

Ballerupmodellen. Den foregribende indsats over for risikobørn og unge Ballerupmodellen Den foregribende indsats over for risikobørn og unge Indhold Ballerupmodellen 03 Risikobørn/unge hvem er de? 04 Ballerupmodellens proces 06 Systematiseret observation 07 De tværfaglige

Læs mere

Principper for støtte til børn og unge og deres familier

Principper for støtte til børn og unge og deres familier Principper for støtte til børn og unge og deres familier Indledning På de kommende sider kan du læse hvilke principper, der bliver lagt til grund, når vi i Familie- og Handicapafdelingen yder støtte til

Læs mere

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING

BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING kolding kommune 2014 OV1_Kvadrat_RØD Kort udgave af BEREDSKABSPLAN OG HANDLEVEJLEDNING til forebyggelse og håndtering af sager med mistanke og viden om vold og seksuelle krænkelser af børn og unge 1 Forebyggelse

Læs mere

Tavshedspligt og samarbejde

Tavshedspligt og samarbejde 10-09-2013 side 1 Tavshedspligt og samarbejde Anders Larsen Socialrådgiveruddannelsen University College Lillebælt 10-09-2013 side 2 Organisatorisk og juridisk ramme for arbejdet viden om hvilke juridiske

Læs mere

Beredskabet i Bornholms Regionskommune. Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge

Beredskabet i Bornholms Regionskommune. Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge Beredskabet i Bornholms Regionskommune Ved viden eller mistanke om overgreb mod børn og unge 8.30-8.45 Kaffe/ brød og velkomst og præsentation af formålet med dagen V/Vibeke Juel Blem 8.45-9.15 Hvad er

Læs mere

Opfølgning på undersøgelse af sagsbehandlingen i børnesager, hvori der foreligger underretninger samt Socialforvaltningens iværksatte tiltag.

Opfølgning på undersøgelse af sagsbehandlingen i børnesager, hvori der foreligger underretninger samt Socialforvaltningens iværksatte tiltag. Opfølgning på undersøgelse af sagsbehandlingen i børnesager, hvori der foreligger underretninger samt Socialforvaltningens iværksatte tiltag. Afrapportering Udarbejdet efteråret 2007 af Rikke Ø. Asmussen

Læs mere

Handlevejledning ved bekymring for et barn eller en ung

Handlevejledning ved bekymring for et barn eller en ung 2019 Handlevejledning ved bekymring for et barn eller en ung - For medarbejdere, der arbejder med børn og unge i Vejen Kommune BØRN OG UNGEENHEDEN Indhold Indledning...............................................................................3

Læs mere

Hørsholm Kommune. Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn

Hørsholm Kommune. Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn Hørsholm Kommune Beredskabsplan Ved viden eller mistanke om overgreb på børn 2013 1 Indholdsfortegnelse: Indledning.............................3 Forebyggelse...........................3 Bekymring mistanke

Læs mere

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune Til: Fra: Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Dato: 12. oktober 2012 Overgrebspakken Socialministeriet

Læs mere

RÅDGIVNING af børn og unge

RÅDGIVNING af børn og unge Af Jannie Dyring og Ida Koch RET & PLIGT AF JANNIE DYRING OG IDA KOCH Hvad må og skal man, når man som psykolog yder åben, anonym rådgivning til børn og unge? Og hvordan er sammenhængen mellem notatpligt

Læs mere

Socialforvaltningens håndtering af 35 underretninger i børnesager

Socialforvaltningens håndtering af 35 underretninger i børnesager Socialforvaltningen Kontoret for Tilsyn, Service og Kvalitet i Enkeltsager Bernstorffsgade 17, 2. sal 1592 København V 27. juli 2007 Journalnr. 2007-0001-913 /ash Socialforvaltningens håndtering af 35

Læs mere

Familieafdelingen hvem er vi?

Familieafdelingen hvem er vi? SSP Seminar 2017 Familieafdelingen hvem er vi? Organiseret under Børne- og kulturforvaltningen I Familie og Rådgivning sammen med PPR og udførerne. 30 socialrådgivere i psykosocial gruppe 7 socialrådgivere

Læs mere

Standarder for sagsbehandling

Standarder for sagsbehandling Standarder for sagsbehandling Frederikshavn Kommune Gældende fra 1. januar 2007 Standarder for sagsbehandlingen i Frederikshavn kommune Anbringelsesreformen stiller krav om udarbejdelse af standarder for

Læs mere

Standard for inddragelse af familie og netværk

Standard for inddragelse af familie og netværk Sagsbehandlingsstandarder Børn og Kultur Vågebjergvej 5 5932 Humble Tlf. 63 51 60 00 Fax 63 51 60 01 E-mail: bornogkultur@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk Dato 25. april 2007 J. nr. Ref: jp/cje

Læs mere

Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager

Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager Kommunernes og Familieretshusets samarbejde i familieretlige sager 1 11 1. PJECENS INDHOLD Fra den 1. april 2019 behandles familieretlige

Læs mere

Center for Rusmiddel og Forebyggelse 2014

Center for Rusmiddel og Forebyggelse 2014 SAMARBEJDSAFTALE MELLEM FAMILIEAFDELINGERNE, KOMMUNALE DAGBEHANDLINGSTILBUD I HOLSTEBRO, STRUER OG LEMVIG KOMMUNER OG Center for Rusmiddel og Forebyggelse Formål: Formålet med at lave en samarbejdsaftale

Læs mere

Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk. 3. 26. juli 2011

Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk. 3. 26. juli 2011 Svendborg Kommune Børn og Unge Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 20 62 72 Svendborg Kommunes plan for en sammenhængende indsats over for ungdomskriminalitet, jf. servicelovens 19, stk.

Læs mere

Tryghedsvejledning 4H

Tryghedsvejledning 4H Tryghedsvejledning 4H Trygge rammer for børn og unge. En vejledning til ledere i 4H Introduktion Tryghed er en forudsætning for den udvikling, der er formålet med 4H. Denne vejledning er derfor målrettet

Læs mere

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er:

2. Værdigrundlaget og den professionelle indsats Det fælles værdigrundlag for arbejdet med børn og unge i Gladsaxe Kommune er: Gladsaxe Kommune Familieafdelingen august 2006 Sammenhængende børnepolitik i Gladsaxe kommune 1. Indledning Gladsaxe Kommunes Sammenhængende børnepolitik 2007-2009 skal sikre sammenhæng i overgangene mellem

Læs mere

HVAD GØR VI, HVIS OMSORGEN SVIGTER, ELLER ET BARN HAR BRUG FOR SÆRLIG STØTTE?

HVAD GØR VI, HVIS OMSORGEN SVIGTER, ELLER ET BARN HAR BRUG FOR SÆRLIG STØTTE? Roskilde modellen HVAD GØR VI, HVIS OMSORGEN SVIGTER, ELLER ET BARN HAR BRUG FOR SÆRLIG STØTTE? a 1 R O S K I L D E KO M M U N E a 1 side 1 2 6 6 8 10 13 14 16 17 19 20 22 24 25 26 30 30 34 35 39 40 indhold

Læs mere

En tryghedsvejledning til ledere i Det Danske Spejderkorps

En tryghedsvejledning til ledere i Det Danske Spejderkorps Trygge rammer for børn og unge En tryghedsvejledning til ledere i Det Danske Spejderkorps Introduktion Tryghed er en forudsætning for den udvikling, der er formålet med spejder. Denne vejledning er derfor

Læs mere

Sådan gør vi! Handlevejledning til opsporing af børn i udsatte positioner i forbindelse med voksensager. Voksensagsbehandlere

Sådan gør vi! Handlevejledning til opsporing af børn i udsatte positioner i forbindelse med voksensager. Voksensagsbehandlere Sådan gør vi! Handlevejledning til opsporing af børn i udsatte positioner i forbindelse med voksensager Voksensagsbehandlere Kerteminde Kommune 2010 1 Indledning Det er målet, at alle børn og unge i Kerteminde

Læs mere