Bilag 3: Forskningsoversigt og teorivalg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 3: Forskningsoversigt og teorivalg"

Transkript

1 Bilag 3: Forskningsoversigt og teorivalg Tidligere undersøgelser af dåb i de nordiske lande Der er flere undersøgelser i de nordiske lande, der har haft fokus på dåb. Ofte er dåbshandlingen indgået som ét ritual ud af flere kirkelige handlinger i større nordiske og europæiske undersøgelser om synet på og brugen af majoritetskirkerne f.eks. den europæiske og danske værdiundersøgelse og RAMP-undersøgelsen 1. Historisk har dåbshandlingen i nordens lutherske nationalkirker været forbundet til statsborgerskab dvs. at man fra den tidlige middelalder først blev borger med tilhørende civile rettigheder ved også at være døbt ind i kirken 2. Dåbstvangen for alle danske borgere ophørte i 1847, og efterfølgende blev dåbspligten for medlemmer af folkekirken også afskaffet i Selvom dåbshandlingen ikke længere afføder civile rettigheder, afspejles dåbens nationalt-civile og religiøse dobbelthed stadig i både de nordiske befolkningers tilgang til dåb og i forskningens fortolkning af samme. Følgende oversigt samler en stor del af de værker, der har beskæftiget sig med befolkningens holdninger til dåb i en nordisk kontekst. RAMP-undersøgelsen Den nordiske RAMP-undersøgelse blev afviklet i slutningen af 1990erne i Sverige, Norge, Danmark og Finland. 4 Her indgik spørgsmål om vigtigheden af ritualer i forbindelse med fødsel, ægteskab og død 5, ligesom der blev spurgt til ritualernes personlige betydning for respondenten. Resultaterne viser, at 48 procent af danskerne synes, at det er vigtigt at have et kirkeligt eller religiøst ritual i forbindelse med fødsel, mens 68 procent mener, at dåben er vigtig for dem som person. Danmark har her det laveste tal sammenlignet med de andre nordiske lande. 6 Derudover spurgte RAMP-undersøgelsen også til, hvordan de nordiske befolkninger opfattede dåben generelt med svarkategorier, der gik fra at betone dåben som civilt ritual uden religiøst indhold til hovedsagelig at vægte dåbens kristne elementer. I Danmarks tilfælde var der størst tilslutning til de kristne (48 procent) og de traditionsbærende (37 procent) elementer 7. Studiet argumenterer for at forstå de kirkelige handlinger som 1 RAMP står for Religious and Moral Pluralism. 2 Iversen 2000, Gustafsson & Pettersson 2000, Gustafsson & Pettersson 2000, Dette spørgsmål er også inkluderet i den europæiske værdiundersøgelse (EVS 1981, 1990, 1999, 2008), se (set 15/02/15). 6 Bäckström 2000, Bäckström 2000, 149.

2 eksistentielt vigtige for de nordiske befolkninger. De kirkelige handlinger herunder også dåb forstås som et sæt af ritualiseringer, der knytter individet til samfundet. 8 I vores YouGov-undersøgelse har vi medtaget spørgsmålet om dåbsforståelse, fordi det udfolder dåbens forskellige funktioner fra civil over traditionsbærende til kristen. Vi har dermed mulighed for at sammenligne de adspurgte børneforældres forståelse af dåb med den tidligere undersøgelse. Dåb fra dåbsforældrenes perspektiv Norge og Sverige har set en del kvalitative undersøgelser, som har fokuseret på dåb fra dåbsforældrenes og præsternes perspektiv. Generelt viser disse undersøgelser, at dåbsforældrene ser dåben som en meningsfuld handling, der er vigtig for den nære familie, men at dåbens religiøse sider ikke ses som det vigtigste. Dåb skal altså forstås som en religiøs praksis, som en stor del af også danskerne gør uden at tillægge det religiøs betydning. 9 Flere ældre undersøgelser om dåb har også taget udgangspunkt i det, de kalder folkereligion 10 som en forklaring på, at den folkekirkelige dåb har stor tilslutning blandt befolkningen, men at det teologiske indhold i dåben ikke er vigtigt for dåbsforældrene. Handlingen er vigtig, men indholdet er det i mindre grad. I 1960erne undersøgte den svenske religionssociolog Berndt Gustafsson (1969; 1970) dåb ud fra dåbsforældrenes perspektiv via en interviewundersøgelse med 80 deltagere. Gustafsson kom frem til, at dåben blev set som forældreparrets og slægtens overgangsritual. Dåben havde her en socialt integrerende funktion uanset forældrenes religiøse engagement, og Gustafsson pegede selv på denne forbindelse mellem befolkning og tilslutning til dåbsritualet som en slags folkereligion. 11 I samme tråd konkluderer svenske Eva Reimers i sin dåbsundersøgelse fra , at dåben er en vigtig overgangsrite, som folk ser som meningsfuld, selvom de fleste (14 ud af 17 par) tager afstand fra kristen tro. For Reimers ligger forklaringen på forældreparrenes tvetydige forhold til dåb i dåbens dobbelthed som både kultur og kulthandling. Hendes respondenter ser positivt på dåbens og kirkens kulturbærende funktion, men har sværere 8 Bäckström 2000, Gør refererer her til det aspekt af doing religion, som Gundelach, Iversen og Warburg argumenterer for i I hjertet af Danmark (2008). 10 Folkereligion er i disse undersøgelser en betegnelse for den religion, der foregår uden for institutionel religion eksempelvis Salomonsen Gustafsson 1969, Reimers' materiale bestod af 15 dåbssamtaler mellem præst og dåbsforældre, 17 interviews med dåbsforældrepar og derudover samtaler med fire præster og videomateriale (Reimers 1995, 294).

3 ved at acceptere de religiøse sider af dåben 13. Hun konkluderer, at dåben er en religiøs praksis med stor tilslutning på trods af et ellers sekulariseret Sverige. I Danmark udgav teologen Per Salomonsen i 1971 en sociologisk undersøgelse af religiøsitet i Danmark baseret på interviews med 123 københavnere, hvor forældres dåbsopfattelse også indgik. I Salomonsens materiale var der stor tilslutning til den folkekirkelige barnedåb, 94 procent af de informanter, som havde børn, havde fået dem døbt 14. Langt de fleste informanter ville, at deres børn skulle vokse op som kristne, men der var stor forskel på opfattelsen af at være kristen. Helst skulle børnene ikke afvige for meget eller blive ekstreme hverken i ateistisk eller religiøs retning. 15 De interviewede københavnere så positivt på dåben og lod deres børn døbe i stort tal, men forældrene forstod ikke dåbshandlingen som noget, der forpligtede dem til at opdrage børnene til kristendom. Salomonsen arbejdede ligesom Gustafsson ud fra en forståelse af befolkningens religiøsitet som folkereligiøsitet, og han konkluderede ud fra sit studie, at Man er forpligtet til dåb, men ikke af dåb 16. Norge har haft geografisk afgrænsede studier om dåb som Otto Haughlins Rapport fra Nærby (1970) og dens videreførelse Ny Rapport fra Nærby af Kjell Buene (1994). I disse to rapporter blev dåbsforældre spurgt om, hvordan de så dåben. En af konklusionerne var her, at dåbens religiøse indhold var faldet markant fra den første undersøgelse udført i 1968 (15 procent) til den senere i 1994 (7 procent). 17 Den norske religionssociolog Ida Marie Høeg har beskæftiget sig både kvalitativt og kvantitativt med dåb 18. I Høegs ph.d.-afhandling fra 2009 indgår dåbshandlingen som én ritualisering ud af flere i forbindelse med livets begyndelse. Her interviewede Høeg 19 småbørnsforældre med forskellig religiøs orientering. Blandt de adspurgte norske forældre til dåbsbørn havde dåbsbeslutningen en foreløbig karakter i forhold til barnets konfirmation. Dåben leder altså frem til den egentlige og selvstændige beslutning for dåbsbarnet ved konfirmationen. 19 I vores undersøgelse pointerer forældrene, at barnet skal vælge selv. Derfor fravælger mange 13 Reimers 1995, Salomonsen 1971, Salomonsen 1971, Salomonsen 1971, Buene 1994, Høeg 2009 (kvalitativt), 2000; 2002 (kvantitativt). 19 Høeg 2009, 134.

4 forældre barnedåben. Men samme idé om, at barnet skal vælge selv, finder vi både hos Høeg og Salomonsens forældre, selvom deres undersøgelser er foretaget med et tidsspænd på over 30 år. Ideen om, at barnet skal vælge selv kommer i de tidligere undersøgelser ikke til udtryk ved fravalg af dåb, men snarere i form af dåb som kulturel rituel praksis. Dåbsprocenter og fravalg af dåb I Danmark er der de seneste par år kommet mere fokus på fravalg af dåb blandt småbørnsforældre. I 2014 viste sociologen Steen Marqvard Rasmussen, at dåbsprocenten siden 2003 er faldet markant og at udviklingen er accelererende. 20 Samme udgangspunkt havde religionssociologen Peter Lüchau, der i en publikation fra 2014 redegør for sammenhængen mellem dåbsprocent og social profil på kommuneniveau i Danmark. 21 Lüchau viste ved hjælp af data fra Danmarks Statistik, at en høj dåbsprocent på kommuneniveau afhænger af høj gennemsnitsalder, høj uddannelsesfrekvens, høj folkekirkemedlemskabsfrekvens, høj fødealder for kvinder og lav befolkningstæthed. Lüchau peger med andre ord på, at det er de ressourcestærke borgere i landkommunerne, der vælger dåb for deres børn. Det peger hen imod en forskel i dåbstal i land- og byzoner, som religionssociologen Brian Arly Jacobsen sammen med en gruppe studerende fra Københavns Universitet også har arbejdet med ud fra dåbstallene i Københavns Stift. Jacobsen et al ser især fravalget af dåb blandt de urbane og højtuddannede forældre. 22 Positionering af Dåb eller ej? Projekt Dåb eller ej? følger op på de sidste par års forskning om dåb i Danmark. Hovedformålet er at afdække udviklingen bag de markant faldende dåbstal. Som i de andre nordiske lande giver det mening at forstå den folkekirkelige dåb som både kultur og kult 23, hvorfor vi også arbejder indenfor de teoretisk samme rammer som tidligere studier mht. sekularisering. Men hvor flere tidligere studier har fundet forskningsbegrebet civilreligion frugtbart til at forklare, hvorfor de nordiske befolkninger på trods af manglende tro og kirkelig praksis bakker op om folkekirken via medlemskab og barnedåb, søger vi i lyset af de nu faldende dåbstal andre forklaringsmodeller. I stedet for civilreligion arbejde vi med individualisering som en separat gren af sekulariseringsprocessen. 20 Rasmussen 2014, 2, se bilag Lüchau Jacobsen et al Fravalget skyldes især ikke-tro blandt småbørnsforældrene (Jensen 2013) og som en del af et senmoderne værdikompleks (Mortensen 2013). 23 Reimers 1995.

5 Teoretisk ramme for undersøgelsen Vores indledende spørgsmål tog udgangspunkt i, hvorfor færre børn bliver døbt i dag. Hvilke samfunds- eller befolkningsmæssige tendenser ligger til grund for det større fravalg af dåb? Til at besvare spørgsmålet benytter vi teorier om sekularisering, individualisering og socialisering. Sekularisering og individualisering Sekulariseringsteori er teorien om, at religion mister betydning i samfundet 24. Der er flere varianter af sekulariseringsteori, men generelt er der i dag enighed om, at sekularisering hverken er en teleologisk eller lineær proces. Til gengæld kan sekularisering være en god teoretisk ramme at tænke ud fra med udgangspunkt i sekularisering som en historisk proces, der er forbundet til samfundsmæssig differentiering 25. Differentieringen betyder, at religion gradvis fjernes fra andre samfundsmæssige systemer og specialiseres i sit eget system. Konkret kommer det til udtryk ved, at småbørnsforældre kan leve det meste af deres liv eksempelvis tage lån i banken og gå til nakkefoldsscanning af deres foster - uden at komme i kontakt med religion, fordi religion har sit eget system uafhængigt af det økonomiske (banken) og medicinske (lægen). En af de mest brugbare sekulariseringsteoretikere i forhold til at måle graden af sekularisering i et samfund er den belgiske religionssociolog Karel Dobbelaere og hans analytiske model, der adskiller sekularisering på individ-, organisations- og samfundsniveau. 26 Fordelen ved at adskille niveauerne er, at der sagtens kan være sekulære tendenser på ét niveau, som ikke nødvendigvis påvirker de andre. Eksempelvis kan individer være meget religiøse, men staten fuldstændig sekulær. Den danske folkekirke opererer som organisation både på samfundsniveau og på organisationsniveau 27, da den både er forbundet til staten og også opererer som én religiøs organisation blandt andre. Denne dobbelthed kommer også til udtryk i den måde børneforældrene forstår dåbshandlingen, da dåben for dem integrerer både nationale/samfundsmæssige, traditionsbærende og religiøse elementer, som de tidligere nævnte studier også konkluderer. Projektets YouGov-undersøgelse og de kvalitative interviews i Sydhavn sogn er data på individniveau. Derfor har vi valgt at arbejde med den overordnede sekulariseringsteori igennem tre aspekter, der kaster hvert sit lys over børneforældrenes valg og fravalg af dåb. Det første aspekt handler 24 Gundelach Beckford 2003, 45; Casanova 1994; Davie 2005, Dobbelaere 2002, En kritik af Dobbelaeres model er at den ikke medtænker statskirker, som ifølge Sundback ikke kan reduceres til kun at være et religiøst system, Sundback 1989, 56.

6 om at måle sekularisering som en nedgang i tilslutning til det kristne indhold i dåben 28. Derfor har vi her valgt at operationalisere sekularisering i forhold til dåb som: Lav tilslutning til dåbens kristne betydning Operationaliseringen har baggrund i Salomonsen og RAMPundersøgelsen, der begge viste, at dåben primært forbindes med kristendom selvom denne kristendom har forskellige udtryk. Individualisering Ud fra Dobbelaere kan man forstå individualisering som en del af den proces, sekularisering fører med sig på individniveau, den såkaldte religiøse bricolage. Sekulariseringsprocessen medfører, at individet har mulighed for at sammensætte sin egen religion. Vi finder derfor folk, der både er medlemmer af folkekirken og får deres børn døbt, samtidig med at de ser sig selv som spirituelle buddhister og ikke går af vejen for at benytte en katolsk telefonisk bedeservice, hvis de har brug for metafysisk assistance 29. Religion forstås her som ét tilbud ud af flere i forhold til individets refleksive selvskaben 30. Den canadiske filosof Charles Taylor forklarer den samme bevægelse mod større individualisering ud fra tesen om, at der er i efterkrigstiden er sket en glidning i den vestlige kultur frem mod en større subjektivisme og autenticitetssøgen. 31 Taylor peger dermed på, at der er sket en værdiændring, som vil være tydelig i yngre generationer af forældre. Samme teori om den subjektive glidning tager religionssociologerne Linda Woodhead og Paul Heelas op, men de beskriver anderledes positivt det senmoderne samfunds religiøse individualisme som en frigørelse fra eksterne autoriteter herunder især de etablerede kirker 32. For Heelas et al. betyder den subjektive individualisme, at individet har mulighed for at skabe sig selv ud fra det, der er sandt for en selv, ens indre autoritet. I et dåbsperspektiv har den subjektive vending i kulturen den konsekvens, at dåb ikke længere indgår som en selvfølgelig del af hverken folkekirkemedlemskab eller danskhed. Derimod bliver dåb en identitetsmarkør, som man vælger til, fordi det betyder noget for en som 28 Denne operationalisering er målrettet dåb. Tidligere operationaliseringer af sekularisering har været en nedgang i kristen tro og praksis, eksempelvis Davie 2005, 7; Andersen & Lüchau Interview med Louise og Derek, Sydhavn Sogn januar Giddens 1991, Taylor 2002, Heelas et al

7 individ eller (kerne)familie. Det vigtigste ud fra individualiseringstesen er, at dåben bliver individets eget valg. På grund af forskellighed i vores empiriske materiale har vi valgt at operationalisere individualisering ud fra en kvalitativ og kvantitativ vinkel. I vores interviews medtager vi også den kvantitative operationalisering: Kvantitativ operationalisering: Fravalg af dåb med begrundelse i, at barnet skal vælge selv senere. Kvalitativ operationalisering: Bricolagereligiøsitet dvs. at man sammensætter sin egen religiøse pakke Vægtning af egne religiøse ønsker frem for familiære hensyn Autoritetskritisk holdning til religion individet bestemmer selv Litteratur Andersen, Peter & Peter Lüchau (2011), Individualisering og aftraditionalisering af danskernes religiøse værdier i Peter Gundelach (red.), Små og store forandringer. Danskernes værdier siden 1981, København, Hans Reitzel, 2011, pp Bäckström, Anders (2000), De kyrkliga handlingarna som ram, relation och välbefinnande, i Gustafsson, Göran & Thorleif Pettersson (red.) Folkkyrkor och religiös pluralism den nordiska religiösa modellen. Stockholm: Verbum Förlag AB, pp Beckford, James (2003), Social Theory and Religion. Cambridge: Cabridge University Press. Buene, Kjell (1994), Ny Rapport fra Nærby. En religionssociologisk undersøkelse fra Åssiden Oslo: Diakonhjemmets høgskolesenter, Forskningsavdelingen. Casanova, José (1994), Public Religions in the Modern World. Chicago; Chicago University Press. Christoffersen, Lisbet (1998), Kirkeret mellem stat, marked og civilsamfund. København: Jurist- og Økonomforbundets forlag. Davie, Grace (2005), Religion in Modern Europe. A Memory Mutates. Oxford University Press.

8 Dobbelaere, Karel (2002), Secularization: An Analysis at Three Levels, Bruxelles: P.I.E. Peter Lang. Giddens, Anthony (1991), Modernity and Self Identity. Stanford University Press. Gundelach, Peter (2009), Sekulariseringens mange ansigter, Dansk Sociologi 1(20) Gundelach, Peter, Hans Raun Iversen og Margit Warburg (2008), I hjertet af Danmark. Hans Reitzels Forlag. Gustafsson, Berndt (1969), Svenska folkets religion. Några ord till dess föraktara. Stockholm. Gustafsson, Berndt (1970), Hur upplever folk sitt barndop? En explorativ studie. Stockholm: Religionssociologiska instituttet. Gustafsson, Göran & Thorleif Pettersson (2000), Projektpresentation och översikt i Gustafsson, Göran & Thorleif Pettersson (red.) Folkkyrkor och religiös pluralism den nordiska religiösa modellen. Stockholm: Verbum Förlag, pp Hauglin, Otto (1970), Rapport fra Nærby. En religionssociologisk undersøkelse av en norsk drabantbymenighet. Oslo: Lutherstiftelsen. Heelas, Paul og Linda Woodhead with Benjamin Seel, Bronislaw Szerszynski & Karin Tusting (2005) The Spiritual Revolution. Why Religion is Giving Way to Spirituality. Oxford: Blackwell. Høeg, Ida Marie, Harald Hegstad & Ole Gunnar Winsnes (2000), Folkekirke En spørreundersøkelse blandt medlemmer av Den norske kirke. Oslo: Stiftelsen Kirkeforskning. Høeg, Ida Marie (2002), Jeg døper det i til Faderens og Sønnenes og Den Hellige Ånds navn. Dåb og tradisjon i Den norske kirke i Ole Gunnar Winsnes (red.) Tallenes tale Perspektiver på statistikk og kirke. Tronsheim: Tapir forlag, pp Høeg, Ida Marie (2009), Velkommen till oss. Ritualisering av livets begynnelse. PhD afhandling. Universitetet i Bergen.

9 Højsgaard, Morten Thomsen og Hans Raun Iversen (2013), Danskernes tro anno spørgsmål og svar. Publikation fra Center for Kirkeforskning, Københavns Universitet. Kan læses på (set ). Iversen, Hans Raun (2000), Dåben som optagelse i kirken og/eller samfundet, i Iversen, Hans Raun (red.), Dåb og medlemskab i folkekirken. 16 forelæsninger fra Københavns Universitet. København: Anis. Jacobsen, Brian Arly, Ane Brøgger, Pernille Friis Jensen, Trine K. Jørgensen, Pernille Amanda Kanto og Bjarke Schønwandt Mortensen (2013), Udøbt. Københavnerne vinker farvel til kirken, Politiken Analyse 7/12/13 Jensen, Pernille Friis (2013), Dåb i København. Uden folk i kirke. Upubliceret KA-opgave, Københavns Universitet. Lüchau, Peter (2014), Indmeldelse og dåb i den danske folkekirke i Nielsen, Marie Vejrup & Hans Raun Iversen (red.), Tal om kirken. Undersøgelser af Folkekirkens aktivitets- og deltagerstatistik. Publikationer fra Det Teologiske Fakultet 57. Mortensen, Bjarke Schønwandt (2013), Et studie i dåbstendenserne i Københavns Stift. Upubliceret KA-opgave, Københavns Universitet. Rasmussen, Steen Marqvard (2014), Udviklingen i dåbstallene siden Upubliceret paper, Landsforeningen af Menighedsråd. Reimers, Eva (1995), Doppet som kult och kultur. Stockholm: Verbum Förlag. Salomonsen, Per (1971), Religion i dag. Et sociologisk metodestudium. Bind 1. København: G.E.C. Gads Forlag.

Folkekirken under forandring

Folkekirken under forandring Folkekirken under forandring Af Louise Theilgaard Denne artikel omhandler bachelorprojektet med titlen Folkekirken under forandring- En analyse af udvalgte aktørers selvforståelse i en forandringsproces

Læs mere

Forord Iversen, Hans Raun

Forord Iversen, Hans Raun university of copenhagen Forord Iversen, Hans Raun Published in: Karen Marie Leth-Nissen og Astrid Krabbe Trolle: Dåb eller ej? Rapport om småbørnsforældres til- og fravalg af dåb. Publikationer fra Det

Læs mere

Dåb eller ej? Karen Marie Leth-Nissen og Astrid Krabbe Trolle Center for Kirkeforskning. Landsforeningen af Menighedsråd Søndag 31.

Dåb eller ej? Karen Marie Leth-Nissen og Astrid Krabbe Trolle Center for Kirkeforskning. Landsforeningen af Menighedsråd Søndag 31. Dåb eller ej? Karen Marie Leth-Nissen og Astrid Krabbe Trolle Center for Kirkeforskning Landsforeningen af Menighedsråd Søndag 31. maj 2015 Dias 1 Hvad tænker yngre forældre om dåb? Wullf Morgenthaler

Læs mere

FACULTY OF ARTS AARHUS UNIVERSITET

FACULTY OF ARTS AARHUS UNIVERSITET 2. ARTIKELSEKTION 96 2. 1. FOLKEKIRKEN I TAL 2011 af Peter Lüchau, adjunkt, Syddansk Universitet, pluchau@ifpr.sdu.dk Folkekirken mister medlemmer men det sker langsommere, end de officielle tal kunne

Læs mere

Grænser for religion

Grænser for religion R V T 6 2 ( 2 0 1 5 ) 107-124 Grænser for religion P E T E R L Ü C H A U ENGLISH ABSTRACT: Where and in what context Danes accept religion is dependent upon their attitudes toward the boundaries of religion.

Læs mere

Sekularisering i Danmark? - Betina Sigaard - TOTEM nr. 33, forår Side 1 af 11 TOTEM

Sekularisering i Danmark? - Betina Sigaard - TOTEM nr. 33, forår Side 1 af 11 TOTEM Sekularisering i Danmark? - Betina Sigaard - TOTEM nr. 33, forår 2014 - Side 1 af 11 TOTEM Tidsskrift ved Religionsvidenskab, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet Nummer 33, forår 2014 Tidsskriftet

Læs mere

Når døden banker på, er Gud så inviteret? Religiøsitet og copingsstrategier under sygdom hos kristne og muslimer

Når døden banker på, er Gud så inviteret? Religiøsitet og copingsstrategier under sygdom hos kristne og muslimer Når døden banker på, er Gud så inviteret? Religiøsitet og copingsstrategier under sygdom hos kristne og muslimer Den gode død findes den? 7. nationale kongres Foreningen for Palliativ Indsats Workshop

Læs mere

Blandt principielle sekularister og konkrete konservatorer. Danskernes holdninger til religion og folkekirke i fire YouGov-undersøgelser

Blandt principielle sekularister og konkrete konservatorer. Danskernes holdninger til religion og folkekirke i fire YouGov-undersøgelser Blandt principielle sekularister og konkrete konservatorer. Danskernes holdninger til religion og folkekirke i fire YouGov-undersøgelser Af Astrid Krabbe Trolle Folkekirkelige vielser af homoseksuelle

Læs mere

Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Folkekirkens målsætningsarbejde med kirkemusikken som case En kort præsentation

Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Folkekirkens målsætningsarbejde med kirkemusikken som case En kort præsentation Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Folkekirkens målsætningsarbejde med kirkemusikken som case En kort præsentation 1 Indhold Forord... 3 Baggrund for undersøgelsen... 4 Folkekirke og målsætninger...

Læs mere

Børn og folkekirkemedlemskab

Børn og folkekirkemedlemskab Børn og folkekirkemedlemskab X-strup Provsti 215 Rapport om børn og folkekirkemedlemskab November 215 X-strup Provstis sogne: Sogn 1 Sogn 2 Sogn 3 Sogn 4 Sogn 5 Sogn 6 Sogn 7 Tekst og redigering: Sille

Læs mere

Moderne Kristendom - Astrid Midtgaard Hanssen - TOTEM nr. 34, efterår Side 1 af 8 TOTEM

Moderne Kristendom - Astrid Midtgaard Hanssen - TOTEM nr. 34, efterår Side 1 af 8 TOTEM Moderne Kristendom - Astrid Midtgaard Hanssen - TOTEM nr. 34, efterår 2014 - Side 1 af 8 TOTEM Tidsskrift ved Religionsvidenskab, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet Nummer 34, efterår 2014

Læs mere

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Danskerne, islam og muslimer Af professor Peter Nannestad, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet Siden terrorangrebet den 11. september 2001 og Muhammed-krisen i 2005 er spørgsmålet om danskernes

Læs mere

Børn og folkekirkemedlemskab

Børn og folkekirkemedlemskab Børn og folkekirkemedlemskab Aalborg Stift 2015 Rapport om børn og folkekirkemedlemskab Oktober 2015 Aalborg Stifts provstier: Budolfi provsti Aalborg Nordre provsti Aalborg Vestre provsti Aalborg Østre

Læs mere

Velkommen i Folkekirken! Indmeldelser og genindmeldelser i Folkekirken

Velkommen i Folkekirken! Indmeldelser og genindmeldelser i Folkekirken Velkommen i Folkekirken! Indmeldelser og genindmeldelser i Folkekirken Indmeldelser Der har den seneste tid været fokus på udmeldelser af folkekirken i medierne. Der er mindre fokus på indmeldelser i folkekirken,

Læs mere

Det hellige rum Om sjælesorg på danske hospitaler. Møde med Oslo Universitets Sykehuspræster på Sociologisk Institut, Københavns Universitet

Det hellige rum Om sjælesorg på danske hospitaler. Møde med Oslo Universitets Sykehuspræster på Sociologisk Institut, Københavns Universitet Det hellige rum Om sjælesorg på danske hospitaler Møde med Oslo Universitets Sykehuspræster på Sociologisk Institut, Københavns Universitet Program Baggrund for studiet Studiedesign og informanter Sjælesorgens

Læs mere

ANIS. En e-bog fra. Se flere titler på www.anis.dk

ANIS. En e-bog fra. Se flere titler på www.anis.dk En e-bog fra ANIS Se flere titler på www.anis.dk Denne e-bog indeholder et digitalt vandmærk. Der er ved dit køb indlejret et digital mærke, som kan vise tilbage til dig som køber. Du skal derfor passe

Læs mere

Fællesskaber i skolen over tid i empirisk belysning

Fællesskaber i skolen over tid i empirisk belysning Fællesskaber i skolen over tid i empirisk belysning Lene Tanggaard, Cand.psych., Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Baggrund forskningsprojekt i samarbejde med Klaus Nielsen,

Læs mere

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE?

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? 2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? Abstract: Danmark har i de seneste 50-60 år været igennem dramatiske forandringer på en række samfundsområder inklusive det religiøse. Disse

Læs mere

Kampen for det gode liv

Kampen for det gode liv Kampen for det gode liv Emne: Kampen for mening i tilværelsen i et samfund uden Gud Fag: Samfundsfag A-niveau og Religion C-niveau Navn: Mikkel Pedersen Indledning Tager man i Folkekirken en vilkårlig

Læs mere

I 1HF er der aftalt to tværfaglige forløb med historie og samfundsfag. I 2HF vil der både være tværfaglige og enkeltfaglige forløb.

I 1HF er der aftalt to tværfaglige forløb med historie og samfundsfag. I 2HF vil der både være tværfaglige og enkeltfaglige forløb. STUDIEPLAN Religion Rudolf Steiner-Skolen i Århus: 1. og 2. HF 2018-20 I 1HF er der aftalt to tværfaglige forløb med historie og samfundsfag. I 2HF vil der både være tværfaglige og enkeltfaglige forløb.

Læs mere

7.4 Folkekirken i tal 2012 Hvad Skjern siger om Folkekirkens fremtid

7.4 Folkekirken i tal 2012 Hvad Skjern siger om Folkekirkens fremtid 7.4 Folkekirken i tal 2012 Hvad Skjern siger om Folkekirkens fremtid Af Marie Vejrup Nielsen, lektor, Religionsvidenskab, Aarhus Universitet Når der skal skrives kirke og kristendomshistorie om perioden

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni 2012 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hf/hfe Religion

Læs mere

Kristendom under forandring - et øjebliksbillede af religion på Færøerne

Kristendom under forandring - et øjebliksbillede af religion på Færøerne Kristendom under forandring - et øjebliksbillede af religion på Færøerne Af Janna Egholm Hansen, ph.d. Samtidsreligion på Færøerne er et emne og et felt, som der ikke forsket meget i, men som mange har

Læs mere

Dåben under forandring?

Dåben under forandring? Dåben under forandring? Konference 10. november 2018 Program Kl. 10.15 11.00 Dåbens udfordringer ved Karen Klint, formand for folketingets kirkeudvalg. Kl. 11.00 11.45 Dåben under forandring, oplæg ved

Læs mere

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så?

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så? Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 9. oktober 2016 Kirkedag: 20.s.e.Trin/B Tekst: Es 5,1-7; Rom 11,25-32; Matt 21,28-44 Salmer: SK: 9 * 347 * 352 * 369 * 477 * 361 LL: 192 * 447 * 449 * 369

Læs mere

Kirke på Vesterbro Ekstern undersøgelse af Vesterbro Sogn. Vesterbro Sogn Vor Frue-Vesterbro Provsti Københavns Stift

Kirke på Vesterbro Ekstern undersøgelse af Vesterbro Sogn. Vesterbro Sogn Vor Frue-Vesterbro Provsti Københavns Stift Kirke på Vesterbro En ekstern undersøgelse af Vesterbro Sogn Udarbejdet af Bjarke S. Mortensen Kirke på Vesterbro Ekstern undersøgelse af Vesterbro Sogn Vesterbro Sogn Vor Frue-Vesterbro Provsti Københavns

Læs mere

Sociologi II: Fuzzy Fidelity Marie Cecilie Dragos Gammelby - TOTEM nr. 42, efterår Side 1 af 11 TOTEM

Sociologi II: Fuzzy Fidelity Marie Cecilie Dragos Gammelby - TOTEM nr. 42, efterår Side 1 af 11 TOTEM Sociologi II: Fuzzy Fidelity Marie Cecilie Dragos Gammelby - TOTEM nr. 42, efterår 2018 - Side 1 af TOTEM Tidsskrift ved Religionsvidenskab, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet Nummer 42,

Læs mere

Dåben som aktivt valg et ungdomsstudie

Dåben som aktivt valg et ungdomsstudie Dåben som aktivt valg et ungdomsstudie Kristendommens betydning for danske unge belyst gennem et casestudie af dåben som et individuelt aktivt valg. HUM Forskerspirer 2017 Amalie Sofie Priske Flyger 3.A

Læs mere

Af Preben Medom Hansen

Af Preben Medom Hansen Af Preben Medom Hansen Den 12. oktober afholdt Roskilde Stift et seminar med overskriften»kirke, krop og køn hvor blev mændene af?«seminaret blev indledt med veloplagte oplæg af de to sociologer: Brian

Læs mere

Modul 12: Kristendom, kultur og kommunikation i Vandkantsdanmark

Modul 12: Kristendom, kultur og kommunikation i Vandkantsdanmark Modul 12: Kristendom, kultur og kommunikation i Vandkantsdanmark Hold 3K 2013 Modul 12 Udarbejdet september 2015 i henhold til Bekendtgørelse om uddannelsen til professionsbachelor i kristendom, kultur

Læs mere

Dåb eller ej? Karen Marie Leth-Nissen Ph.d.-studerende. Samarbejde mellem FUV og KU Finansieret af Videnspuljen

Dåb eller ej? Karen Marie Leth-Nissen Ph.d.-studerende. Samarbejde mellem FUV og KU Finansieret af Videnspuljen Afdeling for Systematisk Teologi, Praktisk Teologi Dåb eller ej? Karen Marie Leth-Nissen Ph.d.-studerende Samarbejde mellem FUV og KU Finansieret af Videnspuljen Dias 1 Teologisk Fakultet - Karen Marie

Læs mere

kan skabe behov for civile initiativer. Individualisering har dog øjensynligt ændret typen og sammensætningen af frivillige arbejde.

kan skabe behov for civile initiativer. Individualisering har dog øjensynligt ændret typen og sammensætningen af frivillige arbejde. Dansk resume Denne afhandling undersøger omfanget af det formelle og uformelle frivillige arbejde i Danmark. Begrebet frivilligt arbejde i denne afhandling omfatter således både formelle og uformelle aktiviteter,

Læs mere

Præsten: fanget mellem eliten og medlemmerne - Anne Lundahl Mauritsen - TOTEM nr. 38, efterår Side 1 af 7 TOTEM

Præsten: fanget mellem eliten og medlemmerne - Anne Lundahl Mauritsen - TOTEM nr. 38, efterår Side 1 af 7 TOTEM 2016 - Side 1 af 7 TOTEM Tidsskrift ved Religionsvidenskab, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet Nummer 38, efterår 2016 Tidsskriftet og forfatterne, 2016 Moderne Kristendom Præsten: fanget

Læs mere

Det Moderne Danmark. E

Det Moderne Danmark. E 1: Hvilket studium er du optaget på: politik, administration og samfundsfag 45 17,4% erhvervsjura 15 5,8% erhvervsøkonomi 40 15,5% historie 15 5,8% Jura 40 15,5% samfundsøkonomi 7 2,7% socialrådgivning

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

SAMMENFATNING RESUME AF UDREDNINGEN ARBEJDSLIVSKVALITET OG MODERNE ARBEJDSLIV

SAMMENFATNING RESUME AF UDREDNINGEN ARBEJDSLIVSKVALITET OG MODERNE ARBEJDSLIV SAMMENFATNING RESUME AF UDREDNINGEN ARBEJDSLIVSKVALITET OG MODERNE ARBEJDSLIV Af Stine Jacobsen, Helle Holt, Pia Bramming og Henrik Holt Larsen RESUME AF UDREDNINGEN ARBEJDSLIVSKVALITET OG MODERNE ARBEJDSLIV

Læs mere

Efterlysning af drengene i uddannelsessystemet hvor blev de af?

Efterlysning af drengene i uddannelsessystemet hvor blev de af? Efterlysning af drengene i uddannelsessystemet hvor blev de af? Center for ungdomsforskning i samarbejde med Ligestillingsministeriet og Forum 100 % Statusnotat marts 2011 v. lektor Camilla Hutters & videnskabelig

Læs mere

Orientering om bestyrelsens oplæg til politiske drøftelser på årsmødet (I)

Orientering om bestyrelsens oplæg til politiske drøftelser på årsmødet (I) Orientering om bestyrelsens oplæg til politiske drøftelser på smødet (I) 1 Debat om dåb og dåbsritualet, herunder spørgsmålet om konfirmand- og voksendåb Bodil Therkelsen, formand for Liv- og Vækstudvalget

Læs mere

Hvad betyder begreberne? To tabeller. Herkomst

Hvad betyder begreberne? To tabeller. Herkomst Hvad betyder begreberne? Datamaterialet giver et indblik i befolkningssammensætningen i Haderslev Stift, gennem det der kaldes herkomst. Fordi statistikken er indhentet hos Danmarks Statistik, er det også

Læs mere

Modernitet, velfærd og solidaritet

Modernitet, velfærd og solidaritet SØREN JUUL Modernitet, velfærd og solidaritet En undersøgelse af danskernes moralske forpligtelser HANS REITZELS FORLAG Indhold Forord 9 1. Indledning 11 2. Undersøgelsens solidaritetsbegreb 16 Solidaritetsbegrebets

Læs mere

Religion C. 1. Fagets rolle

Religion C. 1. Fagets rolle Religion C 1. Fagets rolle Faget religion beskæftiger sig hovedsageligt med eskimoisk religion og verdensreligionerne, og af disse er kristendom, herunder det eskimoisk-kristne tros- og kulturmøde, obligatorisk.

Læs mere

I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion

I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion HEJ I DAG: 1) At skrive et projekt 2) Kritisk metodisk refleksion M Hvem er vi og hvad er vores erfaring? Majken Mac Christiane Spangsberg Spørgsmål KRITISK? METODE? REFLEKSION? M KRITISK METODISK REFLEKSION

Læs mere

Protestantisme og katolicisme

Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme Protestantisme og katolicisme er begge en del af kristendommen. Men hvad er egentlig forskellen på de to kirkeretninger? Bliv klogere på det i denne guide, som giver dig et

Læs mere

Søndag seksagesima 2016 Mark 4,26-32 Salmer: Det er gode og trøsterige ord, som vi møder i dagens evangelium.

Søndag seksagesima 2016 Mark 4,26-32 Salmer: Det er gode og trøsterige ord, som vi møder i dagens evangelium. Søndag seksagesima 2016 Mark 4,26-32 Salmer: 557-414-156 370-471-31 Det er gode og trøsterige ord, som vi møder i dagens evangelium. Jesus siger, at Gudsriget vokser af sig selv, -helt ligesom kornet på

Læs mere

Kristkirkens Sogn. Sognet i tal. Torsdag d. 24. september 2015

Kristkirkens Sogn. Sognet i tal. Torsdag d. 24. september 2015 Kristkirkens Sogn Sognet i tal Torsdag d. 24. september 2015 Statistikkens kilder CPR-registeret RAS den registerbaserede arbejdsstyrkestatistik BUE Befolkningens uddannelse og erhverv BBR - Boligregisteret

Læs mere

Præsentation af anvendte metoder

Præsentation af anvendte metoder Religionsprojekt 2015 - Scientology i det senmoderne samfund Ifølge Anthony Giddens teori om det senmoderne samfund, lever vi i en dynamisk og foranderlig verden, hvor vi udfordres af viden og information,

Læs mere

Et blik på STU en, en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov

Et blik på STU en, en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Et blik på STU en, en ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - at finde sige selv og den rigtige plads i samfundet Kathrine Vognsen Cand.mag i Læring og forandringsprocesser Institut for Læring og

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE DAGINSTITUTIONER 2013

PRESSEMEDDELELSE DAGINSTITUTIONER 2013 PRESSEMEDDELELSE DAGINSTITUTIONER 2013 DATO: 21. NOVEMBER 2013 RELEASE: KL. 09.00 EPSI DANMARK GENERELLE RESULTATER - DAGINSTITUTIONER 2013 EPSIs undersøgelse 2013 af daginstitutioner er baseret på omkring

Læs mere

KRISTENDOMSUNDERVISNINGEN BETYDER NOGET

KRISTENDOMSUNDERVISNINGEN BETYDER NOGET KRISTENDOMSUNDERVISNINGEN BETYDER NOGET Folkeskolefaget kristendomskundskab diskuteres hyppigt. Tit formuleres forestillinger om undervisningen i faget, fx at der undervises for lidt i kristendom, for

Læs mere

At the Moment I Belong to Australia

At the Moment I Belong to Australia At the Moment I Belong to Australia En antropologisk analyse af den religiøse- og etniske identitets betydning for tilhørsforholdet til Palæstina og Australien blandt palæstinensisk kristne immigranter

Læs mere

Kristendoms kundskab Livsoplysning. lars - henrik schmidt helle krogh madsen mikael rothstein svend andersen john rydahl

Kristendoms kundskab Livsoplysning. lars - henrik schmidt helle krogh madsen mikael rothstein svend andersen john rydahl Kristendoms kundskab Livsoplysning lars - henrik schmidt helle krogh madsen mikael rothstein svend andersen john rydahl Kristendomskundskab/livsoplysning Kristendomskundskab/ livsoplysning Lars-Henrik

Læs mere

Tal om kirken. Undersøgelser af Folkekirkens aktivitets- og deltagerstatistik

Tal om kirken. Undersøgelser af Folkekirkens aktivitets- og deltagerstatistik Tal om kirken Undersøgelser af Folkekirkens aktivitets- og deltagerstatistik Tal om kirken Undersøgelser af Folkekirkens aktivitets- og deltagerstatistik Redigeret af Marie Vejrup Nielsen Hans Raun Iversen

Læs mere

Tal om kirken. Undersøgelser af Folkekirkens aktivitets- og deltagerstatistik

Tal om kirken. Undersøgelser af Folkekirkens aktivitets- og deltagerstatistik Tal om kirken Undersøgelser af Folkekirkens aktivitets- og deltagerstatistik Tal om kirken Undersøgelser af Folkekirkens aktivitets- og deltagerstatistik Redigeret af Marie Vejrup Nielsen Hans Raun Iversen

Læs mere

RAPPORT. Dimittendundersøgelse Pædagogisk Assistentuddannelse UCC [UDGAVE NOVEMBER 2015]

RAPPORT. Dimittendundersøgelse Pædagogisk Assistentuddannelse UCC [UDGAVE NOVEMBER 2015] RAPPORT Dimittendundersøgelse Pædagogisk Assistentuddannelse UCC 2015 [UDGAVE NOVEMBER 2015] Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Formål og fokus... 3 1.2 Design og indhold... 3 1.3 Distribution af

Læs mere

Læringsmå l i pråksis

Læringsmå l i pråksis Læringsmå l i pråksis Lektor, ph.d. Bodil Nielsen Danmarks Evalueringsinstitut har undersøgt læreres brug af Undervisningsministeriets faghæfter Fælles Mål. Undersøgelsen viser, at lærernes planlægning

Læs mere

Værdier, kvalitet og omstilling

Værdier, kvalitet og omstilling DET TALTE ORD GÆLDER! Værdier, kvalitet og omstilling Talepunkter til departementschef Henrik Nepper Christensens foredrag ved åbning af Nordisk Kongres for kirkegårde og krematorier 4. sep. 2013 Indledning

Læs mere

Tema: Skolens og undervisnings Historie

Tema: Skolens og undervisnings Historie Historie i Grundforløb 2004/05 1/6 Tema: Skolen undervisningens historie Tema: Skolens og undervisnings Historie Indholdsfortegnelse s.2: Didaktiske overvejelser mål og begrundelse s 3: Vinkler, problematiseringer

Læs mere

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017

Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 Konfirmationsprædiken af Signe Høg d. 12. (7.b) og 14. maj (7.c) 2017 (Evangelietekst Johannesevangeliet kapitel 15, 1-12) (Det sande vintræ v1 Jeg er det sande vintræ, og min fader er vingårdsmanden.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin maj-juni, skoleåret 2017-2018 Institution Vejen Business College Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Hhx

Læs mere

Kvalitativ undersøgelse af børns læsevaner 2017 Baggrundstekst om undersøgelsens informanter og metode

Kvalitativ undersøgelse af børns læsevaner 2017 Baggrundstekst om undersøgelsens informanter og metode Kvalitativ undersøgelse af børns læsevaner 2017 Baggrundstekst om undersøgelsens informanter og metode Undersøgelsens informanter I alt 28 børn i alderen 11-12 år deltog i undersøgelsen, 14 piger og 14

Læs mere

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme

Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Individer er ikke selv ansvarlige for deres livsstilssygdomme Baggrunden Både i akademisk litteratur og i offentligheden bliver spørgsmål om eget ansvar for sundhed stadig mere diskuteret. I takt med,

Læs mere

Religion og religiøsitet i senmoderniteten

Religion og religiøsitet i senmoderniteten Sociologiopgave Religion og religiøsitet i senmoderniteten Stud. mag. Sophie Bønding 1.0 Indledning Siden 1960 erne er der sket store samfundsmæssige ændringer, som har påvirket religionens rolle i samfundet

Læs mere

Frihed for Loke saavelsom for Thor

Frihed for Loke saavelsom for Thor Frihed for Loke saavelsom for Thor N.F.S. Grundtvigs syn på åndelig frihed i historisk og aktuelt perspektiv Esben Lunde Larsen Erhvervs Ph.d.- afhandling, Afdeling for Systematisk Teologi, Det Teologiske

Læs mere

Biskoppernes vejledning om dåb i folkekirken

Biskoppernes vejledning om dåb i folkekirken Biskoppernes vejledning om dåb i folkekirken Indledning De formelle bestemmelser om dåb i folkekirken findes i Anordning om dåb i folkekirken af den 2. januar 2008. I denne anordning forudsættes det, at

Læs mere

HVAD FORVENTER FOLKET AF KIRKEN?

HVAD FORVENTER FOLKET AF KIRKEN? K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T T E O L O G I S K E F A K U L TET HVAD FORVENTER FOLKET AF KIRKEN? ET MEDLEMSPERSPEKTIV PÅ DISKUSSIONEN OM FORANDRINGER I FOLKEKIRKENS STRUKTUR PÅ LANDET,

Læs mere

Ateisterne VEJLEDNING OG OPGAVER. Kristendommen møder modstand. Gud er død! Religion er opium for folket! Gud er menneskets spejlbillede!

Ateisterne VEJLEDNING OG OPGAVER. Kristendommen møder modstand. Gud er død! Religion er opium for folket! Gud er menneskets spejlbillede! VEJLEDNING OG OPGAVER Knud Erik Andersen Ateisterne Kristendommen møder modstand Gud er død! Gud er menneskets spejlbillede! Gud er menneskets sutteklud! Religion er opium for folket! Religion er undertrykkelse!

Læs mere

Religion et spørgsmål om definition Mia Frisch Hviid TOTEM nr. 30, efterår 2012 side 1 af 11 TOTEM

Religion et spørgsmål om definition Mia Frisch Hviid TOTEM nr. 30, efterår 2012 side 1 af 11 TOTEM Mia Frisch Hviid TOTEM nr. 30, efterår 2012 side 1 af 11 TOTEM Tidsskrift ved Religionsvidenskab, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet Nummer 30, efterår 2012 Tidsskriftet og forfatterne,

Læs mere

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag

Religionspædagogik. Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag Religionspædagogik Konfirmandundervisning og minikonfirmandundervisning i dag at møde børnene og de unge, hvor de er d. 24. november 2013 d. 14. december 2013 v. sognepræst Lene Sander Baggrund Friedrich

Læs mere

Brugerinddragelse i rehabilitering En kvalitativ undersøgelse af borgerens perspektiv

Brugerinddragelse i rehabilitering En kvalitativ undersøgelse af borgerens perspektiv Brugerinddragelse i rehabilitering En kvalitativ undersøgelse af borgerens perspektiv Ph.d.- afhandling Vejledere: Kirsten Petersen Afd. for Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering Institut for Folkesundhed

Læs mere

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2

Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Kirkeministeriets høring om Dåbsoplæring DU BEHØVER KUN LÆSE SIDE 1 OG TOPPEN AF SIDE 2 Baggrund: På MR mødet d. 26. april blev Berit og Simon givet opgaven med at udarbejde oplæg til høringssvar på Kirkeministeriets

Læs mere

Københavns Universitet. Tal om kirken Iversen, Hans Raun; Nielsen, Marie Vejrup. Publication date: 2014. Document Version Også kaldet Forlagets PDF

Københavns Universitet. Tal om kirken Iversen, Hans Raun; Nielsen, Marie Vejrup. Publication date: 2014. Document Version Også kaldet Forlagets PDF university of copenhagen Københavns Universitet Tal om kirken Iversen, Hans Raun; Nielsen, Marie Vejrup Publication date: 2014 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published version

Læs mere

Julen er lige overstået, men jeg vil alligevel gerne invitere dig til at tænke på jul. Men vi skal tilbage i tiden. Tilbage til din barndoms jul.

Julen er lige overstået, men jeg vil alligevel gerne invitere dig til at tænke på jul. Men vi skal tilbage i tiden. Tilbage til din barndoms jul. 1 af 7 Prædiken søndag d. 13. januar 2019. Metodistkirken i Odense. Thomas Risager, D.Min. Tekster: Es 43,1-7 & Salme 29 & Apg 8,14-17 Luk 3,15-17&21-22 Guds gaver - Du er min elskede! Julen er lige overstået,

Læs mere

Udviklingen i da bstallene siden 1990

Udviklingen i da bstallene siden 1990 Udviklingen i da bstallene siden 1990 Af Steen Marqvard Rasmussen, sociolog i Landsforeningen af Menighedsråd, 2015 Udviklingen i dåbstallene siden 1990 Denne tekst er alene en beskrivelse af dåbstallene,

Læs mere

Forandringsprocesser Læseplan

Forandringsprocesser Læseplan SDU Master i Evaluering August 2007 Forandringsprocesser Læseplan Lektor Vibeke Normann Andersen Fagets formål og sigte: Formålet med faget Forandringsprocesser er, at give den studerende begreber og modeller,

Læs mere

I LYSETS TJENESTE. nye religiøse og spirituelle grupper i Danmark RENÉ DYBDAL PEDERSEN

I LYSETS TJENESTE. nye religiøse og spirituelle grupper i Danmark RENÉ DYBDAL PEDERSEN I LYSETS TJENESTE nye religiøse og spirituelle grupper i Danmark RENÉ DYBDAL PEDERSEN I N D H O L D Forord.............................................................5 1. At definere det nye...........................................11

Læs mere

Kirken på landet landsognene er forskellige, men hvordan?

Kirken på landet landsognene er forskellige, men hvordan? Kirken på landet landsognene er forskellige, men hvordan? Steen Marqvard Rasmussen sociolog og Marie Hedegaard Thomsen, teolog Formål med projektet Kirken på landet : Forståelse og inspiration at skabe

Læs mere

Ude af sync. Af Hanne Høgild, teologisk medarbejder i Folkekirkens Konfirmandcenter og redaktør af Kirken Underviser Illustration: Ole Steen Pedersen

Ude af sync. Af Hanne Høgild, teologisk medarbejder i Folkekirkens Konfirmandcenter og redaktør af Kirken Underviser Illustration: Ole Steen Pedersen Lars Sandbeck, lektor i almen teologi ved FUV, har gjort sig nogle grundovervejelser over det, han kalder kirkens forkyndelseskrise. Der er brug for en gentænkning, så tro og kristendom igen kan føles

Læs mere

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat.

Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Visioner for kirkelivet i vore to sogne: Staby-Madum pastorat. Menighedsrådsløftet. Undertegnede erklærer herved påære og samvittighed at ville udføre det mig betroede hverv i troskab mod den danske evangelisk-lutherske

Læs mere

2661.15 Undervisningsprogram for socialvidenskab. Efterår 2015

2661.15 Undervisningsprogram for socialvidenskab. Efterår 2015 2661.15 Undervisningsprogram for socialvidenskab Efterår 2015 Formål og læringsudbytte Formålet med dette tema er, at den studerende tilegner sig viden og forståelse om udviklingen af velfærd, velfærdssamfund

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin 2013-2014 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Københavns Tekniske Gymnasium - Vibenhus Htx

Læs mere

Kristine Kousholt, post doc, ph.d. Evalueret Deltagelse i folkeskolens evalueringspraksis

Kristine Kousholt, post doc, ph.d. Evalueret Deltagelse i folkeskolens evalueringspraksis Kristine Kousholt, post doc, ph.d. Evalueret Deltagelse i folkeskolens evalueringspraksis Evalueringer mellem termometerhypotese og bivirkningshypotese (Kvale, 1980) Termometerhypotese den antagelse at

Læs mere

Børn og folkekirkemedlemmer

Børn og folkekirkemedlemmer Børn og folkekirkemedlemmer Aarhus Kommunes provstier 215 Rapport om børn og folkekirkemedlemskab Maj 215 Aarhus Kommunes Provstier: Domprovstiet Nordre Provsti Søndre Provsti Vestre Provsti Tekst og redigering:

Læs mere

Danskerne er blevet mere demensvenlige.

Danskerne er blevet mere demensvenlige. Danskerne er blevet mere demensvenlige Undersøgelse af danskernes viden og holdning til demenssygdomme 16 1. Resumé... 1. Flere ved mere og færre ingenting om demens... 3. Flere ved hvordan de kan hjælpe

Læs mere

Anbringelse af børn med etnisk minoritetsbaggrund

Anbringelse af børn med etnisk minoritetsbaggrund Anbringelse af børn med etnisk minoritetsbaggrund Marianne Skytte Workshop: Fokus på anbragte og anbringelsestruede nydanske børn Seminar om marginaliserede nydanske børn og unge torsdag den 21. august

Læs mere

Slår det frivillige arbejde til i arbejdet med socialt udsatte børn?

Slår det frivillige arbejde til i arbejdet med socialt udsatte børn? Slår det frivillige arbejde til i arbejdet med socialt udsatte børn? Bjarne Ibsen Professor og forskningsleder Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Syddansk Universitet Frivillige eller

Læs mere

Uddannelse under naturlig forandring

Uddannelse under naturlig forandring Uddannelse under naturlig forandring Uddannelse under naturlig forandring 2. udgave Finn Wiedemann Syddansk Universitetsforlag 2017 Forfatteren og Syddansk Universitetsforlag 2017 Sats og tryk: Specialtrykkeriet

Læs mere

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde

Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Nordisk Religionsdialog Konference - for personer engageret i de nordiske kirkers religionsmøde Tid: 28. 30. august 2012 Sted: København, Vartov Tema: Udfordringer og muligheder i det multikulturelle samfund

Læs mere

SAMTIDSRELIGION. af Jørn Borup og Marie Thomsen. Foto: Carsten Ingemann

SAMTIDSRELIGION. af Jørn Borup og Marie Thomsen. Foto: Carsten Ingemann SAMTIDSRELIGION af Jørn Borup og Marie Thomsen Præsten prædiker, muslimen beder, og healeren kanaliserer kosmisk energi. Buddhisten mediterer, medierne skriver om slør og minareter, og politikere debatterer

Læs mere

RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl

RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl 1 RG Grindsted Kirke 5. marts 2017 kl. 16.00 Emne: Hvorfor tro på en gud? Præludium: Beautiful things Velkomst v. Steen - Vi har sat tre meget grundlæggende spørgsmål som overskrifter for de rytmiske gudstjenester

Læs mere

Knækker folkekirken over mellem land og by?

Knækker folkekirken over mellem land og by? Aalborg Stift Knækker folkekirken over mellem land og by? Sammendrag af konklusioner fra rapport leveret til Aalborg stift oktober 2015 samt supplerende fremskrivninger Tekst og redigering: Henrik Bundgaard

Læs mere

Københavns Universitet. Har EU-domstolen indflydelse på EU's politik? Martinsen, Dorte Sindbjerg. Published in: Politologisk Årbog

Københavns Universitet. Har EU-domstolen indflydelse på EU's politik? Martinsen, Dorte Sindbjerg. Published in: Politologisk Årbog university of copenhagen Københavns Universitet Har EU-domstolen indflydelse på EU's politik? Martinsen, Dorte Sindbjerg Published in: Politologisk Årbog 2015-2016 Publication date: 2016 Document Version

Læs mere

O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN

O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN 4. søndag i advent 2016, Hurup Johannes 1, 19-28 O, skriv dit navn i vores hjerte og vores i din højre hånd, så vi med dig har fryd og smerte tilfælles i den Helligånd! AMEN De har hørt om ham inde i Jerusalem.

Læs mere

Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015

Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015 Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015 Faget Danmark i Verden skal støtte imødegå børnenes nysgerrighed. Undervisningen skal lede frem mod, at børnene tilegner sig en viden, som sætter dem i stand

Læs mere

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11

Indhold. Del 1 Kulturteorier. Indledning... 11 Indhold Indledning... 11 Del 1 Kulturteorier 1. Kulturbegreber... 21 Ordet kultur har mange betydninger. Det kan både være en sektion i avisen og en beskrivelse af menneskers måder at leve. Hvordan kultur

Læs mere

ISLAM, MUSLIMSKE FAMILIER OG DEN DANSKE FOLKESKOLE

ISLAM, MUSLIMSKE FAMILIER OG DEN DANSKE FOLKESKOLE ISLAM, MUSLIMSKE FAMILIER OG DEN DANSKE FOLKESKOLE RAMMESÆTNING 1. Forskningsspørgsmål og undren 2. Hvorfor islam og muslimer? 3. Hvorfor familier? 4. Hvorfor skoler? 5. Hvilke slags skoler? 6. Forskningsprojekt

Læs mere

Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde

Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde Undersøgelse af den nordiske befolknings kendskab og holdning til Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd og et særligt forstærket nordisk samarbejde Oxford Research, oktober 2010 Opsummering Undersøgelsen

Læs mere

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018

ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 ÅRSPLAN Religion 8.-9.KLASSE SKOLEÅRET 2017/2018 Eleverne i 8.-9.klasse har religion to lektioner om ugen. Undervisningen i religionsfaget tager udgangspunkt i nedenstående temaer, som er bygget op omkring

Læs mere

Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv

Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv Døden er livets afslutning. I mødet med svær sygdom og død hos os selv eller vores nærmeste kan vi møde sorg og afmagt: Vi konfronteres med

Læs mere

Landemodeberetning 24. september 2010.

Landemodeberetning 24. september 2010. Landemodeberetning 24. september 2010. Denne landemodeberetning adskiller sig fra en sædvanlig beretning bl.a. derved, at den er blevet til på baggrund af mine blot 5 måneder som biskop over Aalborg stift.

Læs mere