Dias 4 " -1 $ 2 " #!

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dias 4 " -1 $ 2 " #!"

Transkript

1 Dias 1! Om mig selv kan jeg sige, at jeg har arbejdet med dansk og nordisk universitetshistorie gennem flere år. Jeg skrev i sin tid RUC s historie i anledning af universitetscentrets 25 års jubilæum i Da jeg kom til Statens Arkiver blev jeg optaget af 1950 er-projektet, og det arbejde har jeg dels publiceret i antologien, dels i Uddannelseshistorie. De seneste år har jeg arbejdet på en monografi om dansk universitetspolitik i 1950 erne og 1960 erne. Manuskriptet er godt i gang, men desværre ikke helt færdigt endnu. I dette oplæg vil jeg fokusere på 1950 er-projektets to centrale spørgsmål: Var planlægningen i 1950 ene en foregribelse af 1960 ernes hastige udvikling? Og i tæt relation til det: Hvad skete der egentlig i 1950 erne? Da jeg jo har arbejdet med området, efter min artikel til vores bog blev færdig, kommer jeg også lidt længere omkring end jeg gjorde i artiklen.

2 Dias 2 % &'() *) + $ (, $) ( ) ( - $ Årtiets største universitetspolitiske manifestation skete allerede i februar 1951, hvor ca studenter, universitetslærere og rektorer sammen gik fra Frue Plads til Christiansborg for at pege på det akutte behov for flere penge til universiteterne: til forskning og til økonomisk støtte til de studerende deltagere i demonstration, der er også i dag mange. Men i 1951 var det enormt mange på det tidspunkt var der kun ca studerende ved Københavns Universitet. Med til historien hører også, at kravene blev imødekommet. Der blev året efter oprettet en Ungdommens Uddannelsesfond som ganske vist blev væsentligt mindre end krævet. Samtidig blev Statens Almindelige Videnskabsfond oprettet. Den blev indrettet med fem-seks faglige komitéer, for medicin, humaniora, naturvidenskab osv. Her skete bedømmelsen af ansøgningerne, og her sad kun forskere. De endelige beslutninger blev truffet i fondets bestyrelse. Efter meget intensive diskussioner i Folketinget og i korridorerne, endte det med, at forslaget fra Socialdemokratiet og Det Radikale Venstre om at også politikere og embedsmænd skulle have sæde i bestyrelsen blev vedtaget. Det skete imod regeringspartiernes indstilling, det var Venstre og Konservative. Men efter et vist benarbejde fra Finansministeriet, som ikke kunne acceptere at så store pengebeløb kunne uddeles uden indsigt fra hverken administration eller politikere.

3 Dias 3 % - ((). ( /- 0 # Når Staten skulle give flere penge til forskning, blev det begrundet med, at forskningen jo var umiddelbart nyttig for erhvervslivet. Diskussionen kom op allerede i efteråret 1945, og i løbet af 1950 erne blev den mere udfoldet. Peter har allerede fortalt om Teknikerkommissionen. Universiteterne fyldte ikke meget i dens betænkning. Kun det at der i en vældig fart burde uddannes flere lærere i fysik, kemi og matematik. De skulle så i gymnasiet undervise de kommende nye teknikere. Det betød dog, at de naturvidenskabelige fakulteter blev prioriteret på bekostning af de humanistiske fag. I Århus blev det naturvidenskabelige fakultet oprettet i 1954, og i København blev H.C. Ørsted Instituttet opført i Universitetsparken, som tidligt i 1960 erne også fik bl.a. Zoologisk Museum. Også atomforsøgsstationen i Risø fra 1956 hører med i billedet af 1950 ernes store satsninger på naturvidenskab. Det samme gør naturligvis opførelsen af det nye Danmarks Tekniske Højskole i Lyngby. Men på universiteterne handlede det om at få nye eller forbedrede lokaler og om at få flere stillinger. Man led under tidligere årtiers manglende bevillinger til universiteterne. Lokalerne på Københavns Universitet var for få og trængte alvorligt til vedligeholdelse. Århus Universitet var endnu ikke fuldt udbygget, og der var mange byggeønsker derfra. Desuden var der på begge universiteter på næsten alle områder behov for flere stillinger.

4 Dias 4 " -1 ""*%2 $ & Hvordan var nu planlægningsmiljøet omkring disse krav og ønsker fra den ene og anden kant? Undervisningsministeriet og universiteterne selv mente, at man måtte spørge professorerne på de enkelte fag om, hvad de havde brug for. Det var jo dem, som kendte området og de konkrete behov særligt for nye lokaler og flere stillinger. Svarene fra professorerne drejede sig selvfølgelig om behovet for lokaler og stillinger, men det interessante er begrundelserne. Det drejede sig nemlig i de fleste svar om forskningens behov. Derimod var der kun meget lidt om undervisningens behov og der var på ingen måde tale om at forudse, at studentertallet i 1960 erne skulle stige voldsomt. I 1950 ernes sidste år kom der også en tredje meget aktiv deltager i planlægningsprocessen, nemlig Det Økonomiske Sekretariat under Finansministeriet, ledet af Erik Ib Schmidt. Det kan vel siges at være polit ernes højborg, mens der endnu ikke var ansat en eneste polit i Undervisningsministeriets 2. departement. Det Økonomiske Sekretariat så ikke på universiteterne alene, men havde et lidt bredere perspektiv på hele uddannelsesområdet. De kunne derfor også påpege, at de folkelige højskoler fik gode tilskud under den radikale undervisningsminister Jørgen Jørgensen. Mest kras var deres kritik dog af den manglende politik på området. Hvad ville politikerne med universiteterne? Og med Undervisningsministeriets indsats. Kunne man kalde det for planlægning at spørge professorerne om, hvad de gerne ville have? Et udvalg under Undervisningsministeriet skrev et byggeprogram for universiteterne, men det fik ikke opbakning fra regeringen, ikke engang fra undervisningsministeren. Regeringen gav Det Økonomiske Sekretariat til opgave at gennemgå forslaget. Resultatet blev, at der dels blev givet færre penge, dels at der blev flyttet ressourcer fra de humanistiske fag til de naturvidenskabelige.

5 Dias 5 *) 7 ( & & & 8 Universiteternes ønsker om bedre lokaler kostede selvfølgelig penge. I Finansudvalget fik det de borgerlige oppositionspartier til at spørge, om de eksisterende lokaler nu også blev fuldt udnyttet? Var studietiderne ikke alt for lange? Var undervisningen effektiv? Også de studerende rejste den kritik. Der var intern uro på universiteterne, hvor de studerende ønskede mere effektive studier. Det gælder især de store fakulteter, nemlig det lægevidenskabelige fakultet og det rets- og statsvidenskabelige fakultet med de jurastuderende. På de to store, professionsorienterede fakulteter ønskede de studerende mere effektive studier, altså kortere studier og mere klare retningslinier for hvilket stof de ville blive eksamineret i. Denne tegning har jeg fundet i Studenterbladet Det er studenternes egen illustration af henholdsvis de nye studenter dem selv og de gamle professorer. Deres pointe er, at de ikke længere vil være slåbrok-studenter, som driver selvstudier, velsagtens på et koldt loftskammer. Midlerne til at effektivisere studierne var her i slutningen af 1950 erne indførelse af kurser, måske endda obligatoriske kurser, og afholdelse af flere, men mindre eksamener. Mange pegede også på behovet for bedre studiestøtte. De studerendes erhvervsarbejde blev ofte udpeget til at være det, som for alvor forlængede studietiden. Endelig var der mange sider krav om oprettelse af studienævn, hvor de studerende og professorerne sammen kunne diskutere, hvordan studierne konkret skulle indrettes.

6 Dias 6 " #! I løbet af 1950 erne blev der skabt en forståelse for, at studienævn var et godt forum for at sikre samarbejde mellem studenter og lærere. I studienævnene var der ikke tale om, at de studerende kunne få lov til at forelægge deres problemer for professorerne, som det var tilfældet med de studenterråd, der var oprettet i Det var simpelt hen studienævnenes formål at sikre dette samarbejde. De første studienævn blev oprettet i 1952 på de to lægevidenskabelige fakulteter. Her er protokollen fra studienævnet ved Københavns Universitet, udsat for arkivvæsenets noget pietetsløse behandling. Studienævnene var rådgivende over for fakulteterne. Professorernes magt blev altså ikke anfægtet, det var stadig dem, som traf de endelige beslutninger, selv om studenterne nu havde fået et forum til at fremføre deres vurdering af undervisningen. De spørgsmål, som studenterne tog op, drejede sig om kursernes omfang og gennemførsel, om forholdene for volontørerne en slags praktik i lægestudiet, og om enkelte læreres pædagogiske formåen eller rettere mangel på samme. Jeg har derimod ikke set noget, som tyder på at selve undervisningens indhold blev diskuteret. I 1957 var der blandt de medicinstuderende voldsom utilfredshed med en studieordning fra 1954, som fastsatte at den afsluttende eksamen havde et enormt omfang. De studerende afholdt protestmøder med deltagere og besluttede faktisk at boykotte undervisningen ved begge universiteter fra efteråret Boykotten blev aldrig til noget. Fordi det lykkedes at få lavet en aftale om ændringer i undervisning og eksamen i studienævnet. Diskussionen var lang, men referatet er kort. Læg i øvrigt mærke til, at en af de professorer, som var medlem af studienævnet, hed Mogens Fog. Han blev som bekendt senere rektor for Københavns Universitet. Netop oprettelse af studienævn blev et vigtigt tema i studenteroprøret i Oprøret startede på psykologistudiet, netop med kravet om oprettelse af studienævn. Det krav støttede Mogens Fog straks, sikkert bl.a. på baggrund af hans personlige erfaringer. Han pressede professorerne på psykologistudiet til at oprette studienævn.

7 Dias &- 3( Hvordan gør man nu op, om 1950 ernes universitetspolitik var udtryk for tradition eller tilløb? Vi kan f.eks. se på 1960 ernes universitetspolitiske dagsordener og spørge om de også fandtes i 1950 ernes debat. Der var en dagsorden om effektivitet, som især de planlægningsorienterede embedsmænd i centraladministrationen stod for. Effektivitet må forstås som et politisk krav til universiteterne, et krav om at uddanne gode kandidater med de rette kvalifikationer uden overdreven brug af samfundets ressourcer. En central statslig styring og planlægning af universiteterne er vigtig for at opnå en sådan effektivitet. Med embedsmænd i bestyrelsen for Statens Almindelige Videnskabsfond fra 1952 var 1950 ernes første tegn på, at universiteterne og forskningen ikke bare kunne passe sig selv. Det blev også understreget i slutningen af 1950 erne, da Det Økonomiske Sekretariat påpegede, at universitetsområdet manglede både plan og politik. Samt at universiteternes egne ønsker om udbygning var helt ukoordinerede og uden sammenhæng med samfundets udvikling. Denne effektivitetslinie fra slutningen af 1950 erne kan følges op gennem 1960 erne. Oprettelsen af Planlægningsrådet for de højere uddannelser er et led i denne effektivisering her skal der særligt lægges mærke til rådets sekretariat, der udarbejdede planer og prognoser. Det diskuteres også, om beslutninger kan tages hurtigere, af færre personer og med mere kontakt til samfundets behov? Men rigtigt udfoldet blev den først med oprettelsen af Direktoratet for Videregående Uddannelser i I universitetsdiskussionerne findes også en lighedsdagsorden, som særligt er politikernes dagsorden. Den drejer sig om, at alle med lyst og evner skal have adgang til universitetsstudier. Midlet til at sikre det er uddannelsesstøtte. Der kommer forslag frem om det i 1940 erne, og Ungdomskommissionen kom med et meget detaljeret forslag i Ungdommens Uddannelsesfond blev af alle anset for at være alt for lille til virkelig at fremme denne dagsorden, men med de bedre tider i 1960 erne kom der også mange flere studenter på universiteterne. Universiteterne vred sig, og ønskede adgangsbegrænsning, udbygning, hvad som helst der kunne lindre presset fra de mange studerende. Politikerne holdt adgangsbegrænsningen i slutningen af 1970 erne fast ved, at universiteterne måtte indrette sig, så der blev muligheder for de mange studerende.

8 En selvstyre-dagsorden, som fremføres officielt fra universiteter og højere læreanstalter, ikke mindst af deres rektorer. I 1950 erne har universiteterne en selvfølgelig ret til direkte at drøfte deres forhold med ministeren, og den ret ønsker de at bevare. Universiteterne er derfor ikke interesseret i en nærmere sammenslutning. I Finansministeriet er man bekymret for, om en ny struktur vil give universiteter og højere læreanstalter mulighed for at slutte sig sammen og mellem sig fordele ressourcerne. Selvstyre drejer sig om relationen mellem universitet og samfund. Demokrati drejer sig derimod om universiteternes interne forhold. Om studenters og ikke professorale læreres indflydelse på universiteternes forhold. Studenterrådene blev oprettet allerede 1912, og de første studienævn med rådgivende status kommer i Den mest indædte modstand kommer fra professorerne på Filosofisk Fakultet, som naturligvis også bliver det sted, hvor studenteroprøret i 1968 tager først fat. Studenter og ikke-professorale lærere bruger dygtigt den positive værdi i ordet demokrati til at påpege, at de ikke har indflydelse på universiteternes styrelse. Det rammer så den længe eksisterende utilfredshed blandt teknokrater politikere og embedsmænd, der anser universiteterne for at være alt for ufleksible de vil ikke gennemføre reformer af hverken styrelsesforhold eller studiestruktur, de kan ikke optage de mange nye studerende uden enorme problemer. Professorernes dominans på universiteterne var hverken effektiv eller demokratisk. Og dermed var der lagt op til den overraskende og kortvarige forbindelse mellem de aktionistiske studenter og den borgerlige regering, som væltede professorvældet i Danmark. På den ene side ønskede studenter og ikke-professorale lærere at overtage professorernes magtposition på universiteterne. På den anden side kædede Folketinget klart indførelse af styrelsesloven sammen med oprettelsen af et direktorat for videregående uddannelser et direktorat, som både skulle arbejde med generel planlægning og med styring af tilgang og finansiering af de enkelte fag.

9 Dias ( 9000 ( : 3; På disse væsentlige punkter var der diskussion i 1950 erne. Ikke i den helt store stil, men temaerne var slået an. Det som blev 1960 ernes væsentligste forandring på universitetsområdet, stigningen i studentertallet, blev imidlertid ikke forudset i 1950 erne. Som I kan se her, var der små stigninger i studentertallet i 1950 erne. I Sverige, hvor økonomien var langt bedre, steg studentertallene allerede fra midten af 1950 erne. Her kan I se, at de lægevidenskabelige fakulteter de største i 1950 erne. Også de rets- og statsvidenskabelige fakulteter var store i 1950 erne. I 1950 erne steg studentertallet på de lægevidenskabelige fakulteter med næsten 1/3, mens studentertallet på de naturvidenskabelige fakulteter blev fordoblet. Men det var først i 1960 erne, at studentertallet virkelig eksploderede. Alle fakulteter oplevede stigende studentertal i 1960 erne, men stigningen er særligt iøjnefaldende på de humanistiske fakulteter, som i 1959 havde ca studenter og i 1969 næsten Det er mere end en seksdobling. Jeg har også lagt DTH ind i dette billede. Som I kan se, undgik DTH en voldsom forhøjelse af studentertallet. DTH havde nemlig i modsætning til universiteterne adgangsbegrænsning. Det fik i øvrigt universiteterne til at klage over, at de fik de dårligste studenter til de naturvidenskabelige fag. De bedste studenter blev optaget på DTH. Når man ser på disse kurver, er det oplagt, at de mange flere studerende må påvirke universiteternes interne forhold. Men det var ikke noget, som fik politisk opmærksomhed i første omgang.

10 Dias & 6 " Som sagt var udbygning af universiteterne det store og kostbare universitetspolitiske emne i slutningen af 1950 erne. Men planerne om udbygning skete på den præmis, at man gerne ville have flere studerende på de naturvidenskabelige fag, mens studentertallet på de øvrige fag allerede var rigeligt højt. Man frygtede, at der ikke ville blive beskæftigelse til alle, men samtidig stod den frie adgang til universiteterne uanfægtet. Studenterstatistikken var ikke indrettet til at registrere stigende studentertal. Den bestod bare af lange lister med navnene på årets nyimmatrikulerede studenter. Det betød, at embedsmændene i Det Økonomiske Sekretariat lavede planer for de relativt beskedne men stærkt ønskede - stigninger på de naturvidenskabelige områder, mens stigningen i antallet af studenter på det humanistiske område var upåagtet. Det blev heller ikke Det Økonomiske Sekretariat, som først gjorde opmærksom på de stigende studentertal. Det blev det lille universitet i Århus. Her bemærkede man det stigende antal studenter, og skrev i 1960 til Undervisningsministeriet, at hvis man både ville have mere effektive studier og flere studenter på universiteterne, så måtte der sættes fart i udbygningen af Aarhus Universitet. Der var i øvrigt netop en attraktiv byggegrund, som staten burde købe til udbygning af universitetet! Det blev startskuddet for fornyelse af udbygningsplanerne der var lavet udbygningsplaner i 1958, men nu blev byggebudgetterne kraftigt forøget. Selv om man i Århus ønskede udbygning, ønskede man hverken i Århus eller København ubegrænset vækst i studentertallet. I Århus ønskede man maksimalt studenter i I København maksimalt studenter. Disse maksimumstal blev overskredet allerede i Politikerne var nemlig ikke enige i, at antallet af universitetsstudenter skulle holdes nede. Politikerne ønskede tværtimod, at alle med lyst og evner skulle have en universitetsuddannelse. Man var sikker på, at der ville blive brug for flere akademikere og forventede for resten også, at markedsmekanismerne ville betyde, at de unge ville vælge rigtigt, altså vælge fag der førte til ansættelse. Og mens studentertallene steg og steg, var universiteternes indre stort set uforandrede. Og særligt var stadig ikke studienævn ved de humanistiske fakulteter, hvor studenterne strømmede ind. Derfor var det som en prop, der gik af flasken, da de psykologistuderende i marts 1968 krævede medbestemmelse nu og brud med professorvældet.

11 Dias 10 ;ø 1 & " - &- Var 1950 ernes universitetspolitik nu tradition eller tilløb? 1960 ernes mest markante ændring på universiteterne de meget store studentertal blev ikke forudset i 1950 erne. Hverken af professorerne som vel havde andet at tænke på, eller af Undervisningsministeriet som stadig betragtede sig som et serviceorgan for professorerne. Eller af Det Økonomiske Sekretariat, som ellers brystede sig af at have overblik over situationen i en helt anden grad end universiteter og ressortministerium. Hvorfor man ikke kiggede til Sverige, hvor studentertallets stigning startede allerede midt i 1950 erne, kan undre. Og hvordan man kunne tro, at udbygningen af gymnasierne kunne undgå at påvirke universiteternes studentertal forekommer her bagefter også besynderligt. Men det betyder ikke, at der ikke skete noget i 1950 erne. Med hensyn til universiteternes interne forhold blev de første studienævn som sagt oprettet i De havde rådgivende status, og professorernes dominans blev ikke for alvor anfægtet. De studerende var utilfredse, ikke med fagenes indhold og retning, men med at undervisningen ikke var tilstrækkeligt effektiv. Og også forandringerne i den statslige styring af universiteterne blev så småt påbegyndt i 1950 erne, da Det Økonomiske Sekretariat fik afgørende betydning for planlægningen. På trods af det vil jeg konkludere, at 1950 ernes universitetspolitik mere var tradition, end det var tilløb. Set med eftertidens klare overblik er det imidlertid det, at stigningen i studentertallet fik lov at komme som en total overraskelse, der særligt kvalificerer 1950 ernes universitetspolitik som tradition langt snarere end tilløb. Ingen så, at akademiske uddannelser snart ville blive efterspurgte i et samfund i hastig forandring. Eller at der meget hurtigt ville komme langt flere unge mennesker, som ville studere på universiteterne. Alligevel var der også lidt tilløb i 1950 ernes universitetspolitik. Der var uro blandt studenterne, og der var krav om større indflydelse på universiteternes interne forhold. Og der var små tegn på, at staten skulle have større indflydelse på universiteternes forhold.

Dias 2. #å $ $ # % ' ""!

Dias 2. #å $ $ # % ' ! Dias 1 ø! Tak fordi jeg måtte komme og præsentere mit projekt om Dansk Universitetspolitik her ved Forum for Universitetshistorie. Det har jeg glædet mig til. Som sagt kommer jeg fra Rigsarkivet i København.

Læs mere

Kilder til Krønikens tid

Kilder til Krønikens tid Kilder til Krønikens tid Foredrag 27. 4. 2004 Højere uddannelser i 1950 erne - studenter og professorer 1950 erne var præget af, at store forandringer var undervejs i samfundet. Flytning fra land til by.

Læs mere

Dias 1. Dias 2 ! "#$%&'( +æ%((,

Dias 1. Dias 2 ! #$%&'( +æ%((, Dias 1 ø Dias 2! "#$%&'( "#'()æ "#*( +æ%((, Dias 3 -.$( æ) +) /0)) 1& ) 1960 ernes universiteter var præget af stærkt stigende studentertal. Fra 9.000 i 1960 til 32.000 i 1970. Et af svarene på denne stigning

Læs mere

Else Hansen PROFESSORER, STUDENTER OG POLIT.ER. Om velfaerdsstatens universitetspolitik Museum Tusculanums Forlag Rigsarkivet

Else Hansen PROFESSORER, STUDENTER OG POLIT.ER. Om velfaerdsstatens universitetspolitik Museum Tusculanums Forlag Rigsarkivet Else Hansen PROFESSORER, STUDENTER OG POLIT.ER Om velfaerdsstatens universitetspolitik 1950-1975 Museum Tusculanums Forlag Rigsarkivet Indhold Forord 9 Del 1 Indledning 11 Velfaerdsstatens universiteter

Læs mere

Bryd professorvældet nye styrelsesforhold ved danske universiteter efter 1968

Bryd professorvældet nye styrelsesforhold ved danske universiteter efter 1968 Bryd professorvældet nye styrelsesforhold ved danske universiteter efter 1968 27. Nordisk Historikermøde. Runde bord 13: The Transformation of the Nordic Universities in the 1960s and 1970s a reexamination

Læs mere

Styrelsesloven: Den glemte alliance

Styrelsesloven: Den glemte alliance Styrelsesloven: Den glemte alliance Af Else Hansen, seniorforsker, ph.d. Trykt i Uddannelseshistorie 2008. 42. årbog fra Selskabet for Skole- og Uddannelseshistorie, side 107-124. Bryd professorvældet

Læs mere

Studieadfærd: Studiestart, gennemførelsestider og frafald

Studieadfærd: Studiestart, gennemførelsestider og frafald Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 19. november 2005 Studieadfærd: Studiestart, gennemførelsestider og frafald Notatet gennemgår i summarisk form de studerendes studieadfærd på universitetsuddannelserne

Læs mere

Styrelsesloven: Den glemte alliance

Styrelsesloven: Den glemte alliance Styrelsesloven: Den glemte alliance Af Else Hansen Bryd professorvældet var en af studenteroprørets hovedparoler. Det krav kunne Folketingets borgerlige flertal tilslutte sig, og resultatet blev styrelsesloven

Læs mere

Universiteter og idealer i velfærdsstaten

Universiteter og idealer i velfærdsstaten Universiteter og idealer i velfærdsstaten Af Else Hansen Uddannelse har en central placering i 1950 ernes og 1960 ernes velfærdsstat. Uddannelse er ikke blot en samfundsmæssig investering; adgang til uddannelse

Læs mere

Studenterambassadørens kvartalsrapport

Studenterambassadørens kvartalsrapport K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Studenterambassadørens kvartalsrapport 1. kvartal 2013 1. Studenterambassadørens formål og opgaver Studenterambassadøren ved Københavns Universitet er den første

Læs mere

Hvordan bruges universitetshistorie? Else Hansen

Hvordan bruges universitetshistorie? Else Hansen Hvordan bruges universitetshistorie? Else Hansen Trykt i: Uddannelseshistorie 2009. 43. årbog fra Selskabet for Skole- og Uddannelseshistorie, side 88-98. Universiteter og højere læreanstalter står centralt

Læs mere

Helge Larsen. Interview ved Ellen Nørgaard

Helge Larsen. Interview ved Ellen Nørgaard Helge Larsen Interview ved Ellen Nørgaard Ellen Nørgaard: De er cand.mag. Hvorfor valgte De at læse? Helge Larsen: Da jeg gik ud af gymnasiet lovede jeg mig selv aldrig at vende tilbage til skolen. Jeg

Læs mere

Udvalgsværelse 4, Nørregade 10, 1017 København K (indgang via port A Frue Plads)

Udvalgsværelse 4, Nørregade 10, 1017 København K (indgang via port A Frue Plads) K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET O P S A M L I N G 12. MARTS 2014 Forum Dialogforum REKTORSEKRETARIATET Mødedato: Sted: 12. marts 2014 kl.16.00 Udvalgsværelse 4, Nørregade 10, 1017 København K

Læs mere

Virksomhed og struktur

Virksomhed og struktur Virksomhed og struktur Virksomhed og struktur 787 Københavns Universitet er en af landets største arbejdspladser, hvor ca. 1550 fuldtidsansatte videnskabelige medarbejdere (professorer, lektorer, adjunkter,

Læs mere

Godkendt referat af ekstraordinært FSU-møde.

Godkendt referat af ekstraordinært FSU-møde. K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T Godkendt referat af ekstraordinært FSU-møde. Dato: Fredag den 18. marts 2005. Tidspunkt: 13.00-14.00 Lokale: 10.1.30.

Læs mere

Rektors tale til Jens Bigum ved receptionen 1. februar Kære Jens

Rektors tale til Jens Bigum ved receptionen 1. februar Kære Jens Rektors tale til Jens Bigum ved receptionen 1. februar 2011 Kære Jens Da universitetsloven blev vedtaget i 2003 fik universiteterne bestyrelser med et flertal af medlemmer udefra. Vi fik selv lov til at

Læs mere

Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning, akkrediteringsrapporten og en uddybende sagsbehandlingsrapport.

Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning, akkrediteringsrapporten og en uddybende sagsbehandlingsrapport. Akkrediteringsrådet har godkendt masteruddannelsen i katastrofehåndtering ved Københavns Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Aftagerpanelmøde den 13. februar Aftagerpanelmøde. Forum. Møde afholdt: Den 13. februar Institut for Psykologi. Sted:

Aftagerpanelmøde den 13. februar Aftagerpanelmøde. Forum. Møde afholdt: Den 13. februar Institut for Psykologi. Sted: I N S T I T U T F O R P S Y K O L O GI K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Aftagerpanelmøde den 13. februar 2014 M Ø D E R E F E R A T 25. MARTS 2014 Forum Aftagerpanelmøde INSTITUT FOR PSYKOLOGI

Læs mere

Knud Heinesen. I samtale med Ellen Nørgaard

Knud Heinesen. I samtale med Ellen Nørgaard Knud Heinesen I samtale med Ellen Nørgaard EN: Hvorfor valgte du at læse" KH: Min far var ikke faglært, min mor døde tidligt og min farmor, der var købmandskone, og som jeg så meget til, sagde at jeg havde

Læs mere

Evalueringsrapport for medicinstudiet E2012 og F2013

Evalueringsrapport for medicinstudiet E2012 og F2013 D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Studienævnet for medicin EVALUERINGSRAPPORT 7. OKTOBER 2013 Vedr.: Rapport ved Evalueringsrapport

Læs mere

Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi

Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi I N S T I T U T F O R A N T R O P O L O G I K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Medlemmerne af aftagerpanelet M Ø D E R E F E R A T 1. JUNI 2011 Forum Aftagerpanelet ved Institut for Antropologi Møde

Læs mere

Virksomhed og struktur

Virksomhed og struktur Virksomhed og struktur Virksomhed og struktur 817 Københavns Universitet er en af landets største arbejdspladser, hvor ca. 1400 fuldtidsansatte videnskabelige medarbejdere (professorer, lektorer, adjunkter,

Læs mere

Notat: 365 akademikere og én kloakmester

Notat: 365 akademikere og én kloakmester Notat: 365 akademikere og én kloakmester Ny undersøgelse fra Cevea viser, at de akademiske kandidater ved FT-valget 2011 havde dobbelt så stor chance for at bliver valgt ind i Folketinget. Af de opstillede

Læs mere

REFERAT. Møde den: 4. marts Dekanmøde med studerende. Til stede: Mette Thunø, Jan Ifversen, 10 studenterrepræsentanter, Aske Dahl Sløk (ref.

REFERAT. Møde den: 4. marts Dekanmøde med studerende. Til stede: Mette Thunø, Jan Ifversen, 10 studenterrepræsentanter, Aske Dahl Sløk (ref. Møde den: 4. marts 2011 REFERAT Dekanmøde med studerende Til stede: Mette Thunø, Jan Ifversen, 10 studenterrepræsentanter, Aske Dahl Sløk (ref.) Dato: 09. marts 2011 Sagsnr.: Ref: Side 1/5 Dagsorden 1.

Læs mere

Københavns universitets behandling af klage over mundtlig eksamen

Københavns universitets behandling af klage over mundtlig eksamen Københavns universitets behandling af klage over mundtlig eksamen En sag om gennemførelse af en mundtlig eksamen ved Københavns universitet og senere behandling af klager over eksamenen gav anledning til

Læs mere

De to grupper har dog omtrent samme chance (63-

De to grupper har dog omtrent samme chance (63- oktober 216 Nyt fra rff Optagelse på den foretrukne lange videregående uddannelse har ingen betydning for, hvilket uddannelsesniveau man opnår, eller hvor meget man tjener efter endt uddannelse D e afviste

Læs mere

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker.

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. DIMISSIONSTALE 2013 Kære studenter og hf-ere. I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. Vi der er samlet her

Læs mere

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet

Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet VIDEREGÅENDE UDDANNELSER Behov for mere relevante uddannelser med høj kvalitet Af Mette Fjord Sørensen I oktober 2013 nedsatte daværende uddannelsesminister Morten Østergaard et ekspertudvalg, hvis opgave

Læs mere

Akademisk Råd. Akademisk Råd. Forum. Mødedato Mandag den 31. oktober 2016 kl B Sted

Akademisk Råd. Akademisk Råd. Forum. Mødedato Mandag den 31. oktober 2016 kl B Sted K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T Akademisk Råd M Ø D E I N D K A L D E L S E O P D A T E R E T V E R S I O N 25. OKTOBER 2016 Forum Akademisk Råd LEDELSE

Læs mere

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Tale 12. januar 2017 Det talte ord gælder. Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Jammer. Jeg hører jammer. Men ikke fra jer kommuner. Faktisk oplever

Læs mere

Hvordan bruges universitetshistorie?

Hvordan bruges universitetshistorie? Hvordan bruges universitetshistorie? af Else Hansen Universiteter og højere læreanstalter står centralt i samfundets udvikling af viden gennem uddannelse og forskning. Universiteternes rolle og funktion

Læs mere

Statsrådsmøde. Torsdag den 9/ klokken 16:15 i lokale

Statsrådsmøde. Torsdag den 9/ klokken 16:15 i lokale Statsrådsmøde Torsdag den 9/9 2010 klokken 16:15 i lokale 1330-126 Fremmødte: Anna, Maria, Jesper, Oluf, Rasmus, Troels, Jonas. Desuden er der mødt en masse nye ansigter op, referenten ikke kender navnene

Læs mere

Studienævnsmøde den 19. september Studienævnet Engerom. Forum. Møde afholdt: 19. september Sted: Mødelokale

Studienævnsmøde den 19. september Studienævnet Engerom. Forum. Møde afholdt: 19. september Sted: Mødelokale I N S T I T U T F O R E N G E L S K, G E R M A N S K O G R O M A N S K K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Studienævnsmøde den 19. september 2012 M Ø D E R E F E R A T 19. SEPTEMBER 2012 Forum Studienævnet

Læs mere

Indledning... 19 Om store og små bogstaver i fakulteternes navne... 22

Indledning... 19 Om store og små bogstaver i fakulteternes navne... 22 Indhold Rektors forord.................... 15 De to andre 75-års jubilæumsbøger......... 17 25-års jubilæumsbogen.............. 17 50-års jubilæumsbogen.............. 17 Indledning......................

Læs mere

Fakultetssekretariatet, Palaver Hall Øster Voldgade 3, 1350 København K

Fakultetssekretariatet, Palaver Hall Øster Voldgade 3, 1350 København K D E T N A T U R V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Akademisk Råd MØDEREFERAT (GODKENDT) 27. MAJ 2008 Forum Akademisk Råd FAKULTETSSEKRETARIATET Møde afholdt:

Læs mere

Alle de studerende jeg har vejledt, har været under ordningen. D.v.s. først fire års studier efterfulgt af et fire-årigt ph.d. studium.

Alle de studerende jeg har vejledt, har været under ordningen. D.v.s. først fire års studier efterfulgt af et fire-årigt ph.d. studium. Vejleders forventninger til ph.d. studerende Min egen erfaring stammer fra, at jeg har været vejleder for 8 ph.d. studerende i Matematik-økonomi fra Aarhus Universitet (hvoraf de seks er blevet færdiguddannede,

Læs mere

1. Personsager 2. Opfølgning på dumpeprocent i PA 3. Nye bøger i Anatomi 4. Orientering fra Studieleder 5. Eventuelt

1. Personsager 2. Opfølgning på dumpeprocent i PA 3. Nye bøger i Anatomi 4. Orientering fra Studieleder 5. Eventuelt Møde den: 19. september 2016 kl. 15.30 i Det Odontologiske Studienævn REFERAT Deltagere medlemmer: Eva Karring, Jes Halfdan Nielsen, Irene Dige, Helle Tolboe, Marie Hauge Mårtensson, Louise Trap, Maren

Læs mere

Gymnasielærerdage. Det rullende Universitet

Gymnasielærerdage. Det rullende Universitet Gymnasielærerdage Naturgeografi Fysik Matematik Biologi Kemi Idræt Astronomidag Gymnasielærerdag med fokus på teknologi, Ingeniørhøjskolen Gymnasielærerdag med fokus på Nanoscience, inano (?) Tværfaglige

Læs mere

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Baggrund Institut for Matematiske Fag (MATH), et af Københavns Universitets

Læs mere

Institut for Idræt og Ernæring Nørre Allé 53, 1. sal (Karnapsalen), 2200 København N

Institut for Idræt og Ernæring Nørre Allé 53, 1. sal (Karnapsalen), 2200 København N KØBENHAVNS UNIVERSITET Aftagerpanel for fødevarer, human ernæring og idræt MØDEREFERAT 8. OKTOBER 2014 Forum Aftagerpanel for fødevarer, human ernæring og idræt Mødedato: 8. oktober 2014, kl. 14.00-17.00

Læs mere

Vedr.: Stigning af taxametre på samfundsvidenskab og humaniora

Vedr.: Stigning af taxametre på samfundsvidenskab og humaniora 9. oktober 2009 Til videnskabsministeren og medlemmerne af Udvalget for Videnskab og Teknologi Vedr.: Stigning af taxametre på samfundsvidenskab og humaniora I forlængelse af aftalen fra november 2008

Læs mere

20-spørgsmål S 422 Om ungdomskommissionen.

20-spørgsmål S 422 Om ungdomskommissionen. Page 1 of 6 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk 20-spørgsmål S 422 Om ungdomskommissionen. Af Til undervisningsministeren Bertel Haarder (V) 20-11-2009

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Undervisningsudvalget 2016-17 UNU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 94 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Målgruppe Arrangør Taletid Samråd i Undervisningsudvalget Svar på samrådsspørgsmål

Læs mere

Tilstede: Lars Gelsing, Preben Sander Kristensen, John Kuada, Henrik Fladkjær, Erling Jensen, Poul G. Sørensen, Nanna Damgaard og Carsten Rune Jensen

Tilstede: Lars Gelsing, Preben Sander Kristensen, John Kuada, Henrik Fladkjær, Erling Jensen, Poul G. Sørensen, Nanna Damgaard og Carsten Rune Jensen Referat fra studienævnsmødet den 10. marts 2010 Tilstede: Lars Gelsing, Preben Sander Kristensen, John Kuada, Henrik Fladkjær, Erling Jensen, Poul G. Sørensen, Nanna Damgaard og Carsten Rune Jensen Afbud:

Læs mere

Referat af Generalforsamling i Pædagogisk Filosofisk Forening lørdag den 8. november 2014

Referat af Generalforsamling i Pædagogisk Filosofisk Forening lørdag den 8. november 2014 Referat af Generalforsamling i Pædagogisk Filosofisk Forening lørdag den 8. november 2014 Deltagere: 22 personer (inklusiv siddende bestyrelse) var mødt op til generalforsamlingen. Dagsorden: 1. Valg af

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi

Udvalget for Videnskab og Teknologi. UVT alm. del - Svar på Spørgsmål 110 Offentligt. Udvalget for Videnskab og Teknologi Udvalget for Videnskab og Teknologi UVT alm. del - på Spørgsmål 110 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 77 Offentligt Ministeren Forskningsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 20. januar 2016 Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir

Læs mere

M Ø D E R E F E R A T 15. MARTS 2015

M Ø D E R E F E R A T 15. MARTS 2015 I N S T I T U T F O R K U N S T - O G K U L T U R V I D E N S K A B K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 15. MARTS 2015 Forum Studienævnet for Kunst- og Kulturvidenskab Møde afholdt:

Læs mere

Studenterrådet ved Aarhus Universitet

Studenterrådet ved Aarhus Universitet S t u d e n t e r r å d e t v e d A a r h u s U n i v e r s i t e t Studenterrådets bidrag til AU s samlede evaluering af universitetsområdet Som led i evalueringen af universitetsområdet, indsender Studenterrådet

Læs mere

Akademikere beskæftiget i den private sektor

Akademikere beskæftiget i den private sektor Uddannelses- og Forskningsudvalget 2016-17 UFU Alm.del Bilag 86 t TIL FOLKETINGETS UDVALG FOR FORSKNING OG UDDANNELSE 20. april 2017 MZ Akademikere beskæftiget i den private sektor Indledning Der er udsigt

Læs mere

Og selve navnet LANDBOHØJSKOLEN Det lever i bedste velgående i store dele af befolkningen.

Og selve navnet LANDBOHØJSKOLEN Det lever i bedste velgående i store dele af befolkningen. Kære alle sammen Tak fordi I er kommet i dag Vi skal fejre udgivelsen af bogen Mellem Land og By Landbohøjskolens historie. Bogen handler om Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskoles historie - fra den spæde

Læs mere

BM Bilag 5.A.1.

BM Bilag 5.A.1. BM 3-2006 Bilag 5.A.1. AARHUS UNIVERSITET Ledelsessekretariatet 22. maj 2006 J.nr. AU-2004-512-031 UDKAST Vedtægt for Aarhus Universitet Handels- og IngeniørHøjskolen (AU-HIH) 1 Oprettelse Aarhus Universitet

Læs mere

Det juridiske Fagstudienævn 13. maj 2015

Det juridiske Fagstudienævn 13. maj 2015 Referat af 4. møde i Det juridiske Fagstudienævn Tid: 13. maj 2015 kl 13.15-15.00 Sted: Bygning 1410, lokale 247 Til stede: Professor Per Andersen (studieleder og formand) Lektor Hanne Søndergaard Birkmose

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og

Forslag. Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser og professionsbacheloruddannelser og lov om erhvervsrettet grunduddannelse og Lovforslag nr. L 23 Folketinget 2011-12 Fremsat den 16. november 2011 af ministeren for forskning, innovation og videregående uddannelser (Morten Østergaard) Forslag til Lov om ændring af lov om erhvervsakademiuddannelser

Læs mere

Kompetenceafklaring. (www-adresse på vej) 109

Kompetenceafklaring. (www-adresse på vej) 109 Kompetenceafklaring Der er næppe tvivl om, at det både er nemmest og mest interessant at tjene penge, hvis man benytter sine stærkeste kompetencer. Det skulle man tro, alle gjorde, men det ser ikke ud

Læs mere

Adjunktpædagogikum & KNUD. Camilla Rump

Adjunktpædagogikum & KNUD. Camilla Rump Adjunktpædagogikum & KNUD Camilla Rump God undervisning? Nævn et kriterium I finder afgørende for hvornår undervisning er god undervisning. Sum med din sidemand i 2 minutter. God undervisning mit bud Undervisning

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. 2. Orientering fra Studienævnets formand

1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt. 2. Orientering fra Studienævnets formand Møde den: 10. juni, 2014, kl. 10.00-12.00 Studienævn for Sygeplejevidenskab REFERAT Lokaler: Aarhus: Værkstedet, Sygepleje Emdrup: 1. sal indgang B8 Deltagere: Studieleder Kirsten Frederiksen, lektor Bente

Læs mere

Jeg er overvældet over, at så mange er kommet her i dag. For mig er det jo en helt

Jeg er overvældet over, at så mange er kommet her i dag. For mig er det jo en helt Kære Minister, tidligere Minister, bestyrelsesformand Kære alle sammen Jeg er overvældet over, at så mange er kommet her i dag. For mig er det jo en helt speciel dag. Det er snart 48 år siden, jeg startede

Læs mere

PROFESSOR-VÆLDET STATISTISK SET

PROFESSOR-VÆLDET STATISTISK SET PROFESSOR-VÆLDET STATISTISK SET Maren Bak Statistiske undersøgelser vedrørende de ansatte på de højere læreanstalter er ikke særlig almindelige. Når man selv har søgt at fremskaffe et kildemateriale om

Læs mere

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY

TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY TENURE TRACK SCIENCE & TECHNOLOGY Tenure Track ST 2 SCIENCE AND TECHNOLOGY TENURE TRACK Science and Technology Tenure Track ved Aarhus Universitet er et attraktivt karrieretilbud til lovende forskere fra

Læs mere

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden.

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære gæster, kollegaer og ikke mindst studerende. Velkommen til årsfesten 2016 på Aalborg Universitet.

Læs mere

Høring d. 10. oktober : Uafhængige universiteter? i Folketingets Landstingssal

Høring d. 10. oktober : Uafhængige universiteter? i Folketingets Landstingssal Høring d. 10. oktober : Uafhængige universiteter? i Folketingets Landstingssal Formål : At belyse fagfolks/forskersamfundets synspunkter på universitetets aktuelle vilkår (herunder økonomi) og de verserende

Læs mere

Forum Undervisningsudvalget for Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse. Møde afholdt: 20. april Sted: Mærsk Tårnet, lokale 13.2.

Forum Undervisningsudvalget for Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse. Møde afholdt: 20. april Sted: Mærsk Tårnet, lokale 13.2. D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 20. APRIL 2017 Forum Undervisningsudvalget for Den Sundhedsfaglige Kandidatuddannelse

Læs mere

Bestyrelsesmøde. 10. august 2010 kl 16-20 på RUC. Dagsorden og bilag, 7. august 2010. Dagsorden 2. Bilag 1: Forslag til revision af forretningsorden 3

Bestyrelsesmøde. 10. august 2010 kl 16-20 på RUC. Dagsorden og bilag, 7. august 2010. Dagsorden 2. Bilag 1: Forslag til revision af forretningsorden 3 Bestyrelsesmøde 10. august 2010 kl 16-20 på RUC Dagsorden og bilag, 7. august 2010 Indhold Dagsorden 2 Bilag 1: Forslag til revision af forretningsorden 3 Bilag 2: Efterårets SU-kampagne 4 Bilag 3: UB-honorar

Læs mere

IV. Universitetets retsregler

IV. Universitetets retsregler IV. Universitetets retsregler A. Styrelsesregler Skrivelse af 16. juni 1978 fra Direktoratet for de videregående uddannelser vedrørende ændring af statuttens 68, stk. 1, sidste punktum og 70, stk. 2, således

Læs mere

Harald S. Hansen, Janine M. Traulsen, Lene Jørgensen, Harrie Boonen, Eva Bøge, Anne-Marie Heegaard

Harald S. Hansen, Janine M. Traulsen, Lene Jørgensen, Harrie Boonen, Eva Bøge, Anne-Marie Heegaard DET SUNDHEDSVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Harald S. Hansen, Janine M. Traulsen, Lene Jørgensen, Harrie Boonen, Eva Bøge, Anne-Marie Heegaard MØDEREFERAT 17. JUNI 2015 Forum Studienævnet

Læs mere

Almendannelse, naturvidenskab og matematik i det almene gymnasium

Almendannelse, naturvidenskab og matematik i det almene gymnasium 94 KOMMENTARER Almendannelse, naturvidenskab og matematik i det almene gymnasium Torben Christoffersen, fhv. kontorchef i Gymnasieafdelingen i Undervisningsministeriet Om morgenen kl. 4.45 den 28. maj

Læs mere

DET SUNDHEDSVIDENSKABELIGE FAKULTET

DET SUNDHEDSVIDENSKABELIGE FAKULTET REFERAT af møde i Det Lægevidenskabelige Studienævn Den 26. august 2009 Til stede: Bjarne Møller-Madsen, Mogens Andreasen, Søren Lejsted Færgeman og Ronald Dahl Fraværende: Peter Holm-Nielsen, Torsten

Læs mere

Effektivitet eller frihed?

Effektivitet eller frihed? Effektivitet eller frihed? Diskussioner om universitetsstudier 1957-1960 Af Else Hansen / slutningen af /950' erne var universitetetsform under kritik: studiestarten var vanskelig, eksaminerne meget omfattende,

Læs mere

RESUME AF KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER I DSF'S KVALITETSUDSPIL

RESUME AF KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER I DSF'S KVALITETSUDSPIL RESUME AF KONKLUSIONER OG ANBEFALINGER I DSF'S KVALITETSUDSPIL KAPITEL 1 FULDTIDSSTUDIER Danske studerende modtager i gennemsnit 12-13 timers undervisning om ugen. 30 40 % af de studerende på humanistiske

Læs mere

Gode testresultater er ikke forudsigelige

Gode testresultater er ikke forudsigelige Gode testresultater er ikke forudsigelige Selv om testresultater ikke er helt sikre, er nogen viden bedre end ingen viden, mener evalueringsprofessor. Peter Dahler-Larsen argumenterer her for vidensbaseret

Læs mere

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk

Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 18. DECEMBER 2013 Forum Studienævnet for Engelsk, Germansk og Romansk INSTITUT FOR ENGELSK,

Læs mere

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 13 Offentligt

Uddannelses- og Forskningsudvalget UFU Alm.del Bilag 13 Offentligt Forskningsudvalget 2015-16 UFU Alm.del Bilag 13 Offentligt Ministeren Forskningsudvalget Folketinget Christiansborg 1240 København K 22. oktober 2015 Til udvalgets orientering fremsendes hermed mit talepapir

Læs mere

Bilag B. Universitetsuddannelser i Sverige og Danmark

Bilag B. Universitetsuddannelser i Sverige og Danmark Bilag B Universitetsuddannelser i Sverige og Danmark Uddannelsesprogrammer og fri kombination af kurser i Sverige I 1993 afskaffedes det såkaldte linjesystem i Sverige. Universiteter og högskoler fik herefter

Læs mere

nyuddannede står i forhold til arbejdsmarkedet, samt i hvilket omfang de starter egne virksomheder, og hvor de bosætter sig henne.

nyuddannede står i forhold til arbejdsmarkedet, samt i hvilket omfang de starter egne virksomheder, og hvor de bosætter sig henne. Hvor bliver de studerende af når de går ud? Universiteterne får i stadig højere grad øjnene op for de mange muligheder, der ligger i Danmarks Statistiks registre. Universiteterne er blandt andet meget

Læs mere

Bestyrelsesmøde den 28. januar 2015 i Aarhus

Bestyrelsesmøde den 28. januar 2015 i Aarhus Bestyrelsesmøde den 28. januar 2015 i Aarhus Til stede: Hanne, Patricia, Michael, Bente Fraværende: Allan og Pia skulle have været med på Skype, men internettet fungerede ikke. Linda blev i København,

Læs mere

Studievalg og videregående uddannelse. Skole v. NN Vejleder Studievalg Nordjylland

Studievalg og videregående uddannelse. Skole v. NN Vejleder Studievalg Nordjylland Studievalg og videregående uddannelse Skole v. NN Vejleder Studievalg Nordjylland Hvem er jeg? Charlotte Høygaard Hansen Vejleder, Studievalg Nordjylland Uddannelse: Student Hjørring Gymnasium og HF Cand.mag.

Læs mere

Rapport om udlandsophold foråret 2014 San Diego State University

Rapport om udlandsophold foråret 2014 San Diego State University Rapport om udlandsophold foråret 2014 San Diego State University Mwansa Tilsted Mumba Tlf. nr. 60 29 20 11 Mwansa91@hotmail.com Motivation Da jeg startede på Ingeniørhøjskolen Aarhus gik jeg direkte fra

Læs mere

Referat fra møde i Midtfyns Gymnasiums bestyrelse Mandag den 10. december 2012

Referat fra møde i Midtfyns Gymnasiums bestyrelse Mandag den 10. december 2012 Referat fra møde i Midtfyns Gymnasiums bestyrelse Mandag den 10. december 2012 Medlemmer af bestyrelsen: Svend Aage Koch-Christensen Fhv. adm. direktør Formand. Udpeget af DI Fyn Herdis Hanghøi Socialudvalgsformand

Læs mere

BERETNING TEGLGÅRDEN 13. APRIL 2013 BRØDREMENIGHEDENS HOTEL

BERETNING TEGLGÅRDEN 13. APRIL 2013 BRØDREMENIGHEDENS HOTEL April 2013 BERETNING TEGLGÅRDEN 13. APRIL 2013 BRØDREMENIGHEDENS HOTEL Det er første gang, at jeg skal aflægge beretning for grundejerforeningen Teglgården og det endda på bestyrelsens vegne. Det vil jeg

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden Malou Juelskjær foreslog et punkt 6a om beslutningskompetencer/beslutningsprocesser. Herefter blev dagsordenen godkendt.

1. Godkendelse af dagsorden Malou Juelskjær foreslog et punkt 6a om beslutningskompetencer/beslutningsprocesser. Herefter blev dagsordenen godkendt. Møde den: 13. maj 2011 D 120 Studienævnsmøde Institut for Læring REFERAT Til stede: Charlotte Ringsmose, Eva Viala, Malou Juelskjær, Bue Bohr, Maja Berggreen, Morten Høyer Fraværende: Anne Morin, Iben

Læs mere

Referat fra studienævnsmøde mandag den 4. september 2017, kl

Referat fra studienævnsmøde mandag den 4. september 2017, kl Referat fra studienævnsmøde mandag den 4. september 2017, kl. 13.00-15.00 Dagsorden: 1. Godkendelse af dagsorden. 2. Godkendelse af referat fra SN-mødet 7. juni. 3. Referat fra møde med Aftagerpanelet

Læs mere

AARBOG KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT, MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR (5 KØBENHAVNMCMXXXIX

AARBOG KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT, MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR (5 KØBENHAVNMCMXXXIX AARBOG FOR KØBENHAVNS UNIVERSITET, KOMMUNITETET OG DEN POLYTEKNISKE LÆREANSTALT, DANMARKS TEKNISKE HØJSKOLE INDEHOLDENDE MEDDELELSER FOR DET AKADEMISKE AAR 1935-1(5 UDGIVET PAA FORANSTALTNING AF UNIVERS1TETETS

Læs mere

Lad os plukke de lavthængende frugter OG FORBEDRE FOLKESKOLEN HER OG NU

Lad os plukke de lavthængende frugter OG FORBEDRE FOLKESKOLEN HER OG NU Lad os plukke de lavthængende frugter OG FORBEDRE FOLKESKOLEN HER OG NU Af Casper Strunge, MF I en tid hvor der diskuteres folkeskole som aldrig før, kunne man savne perspektiv på debatten. For et øjeblik

Læs mere

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES Processen indtil bestyrelsens beslutning den 17. juni 2010 Drøftelser i bestyrelsen, HSU, Samarbejdsudvalg, Akademiske Råd Afholdelse af seminarer, involvering af internationale

Læs mere

Studienævnet for Engelsk, Germansk & Romansk

Studienævnet for Engelsk, Germansk & Romansk I N S T I T U T F O R E N G E L S K, G E R M A N S K & R O M A N S K K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET M Ø D E R E F E R A T 15. DECEMBER 2016 22. DECEMBER 2017 Forum Studienævnet for Engelsk, Germansk

Læs mere

Referat af møde nr. 2 i Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi

Referat af møde nr. 2 i Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Referat af møde nr. 2 i Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Tid: Fredag den 10. marts 2017 kl. 08.30-10.30 Sted: 8001-2105 Fagstudienævnet for Forretningsudvikling og Teknologi Dato:

Læs mere

Underviser-info no. 2 december 2012

Underviser-info no. 2 december 2012 Underviser-info no. 2 december 2012 Kære kollega Hermed december måneds underviser-info. Undervisningen og administrationen deromkring er stadig præget af, at vi arbejder på at finde fornuftige måder at

Læs mere

PF formandens årsfesttale 2018

PF formandens årsfesttale 2018 PF formandens årsfesttale 2018 Af Lars Holm Deres excellencer, ærede minister. Kære undervisere, ansatte og medstuderende. Mine damer og herrer. Det er mig en stor ære at byde jer velkommen til DTU s og

Læs mere

Uddannelser i provinsen rammes hårdt af besparelser trods udflytning - UgebrevetA4.dk

Uddannelser i provinsen rammes hårdt af besparelser trods udflytning - UgebrevetA4.dk SURT REGNESTYKKE Uddannelser i provinsen rammes hårdt af besparelser trods udflytning Af Thomas Bro Sæhl @ThomasSaehl Tirsdag den 14. august 2018 Med ti nye såkaldte uddannelsesstationer gav regeringen

Læs mere

HURTIGERE IGENNEM UDEN FAGLIG ELLER SOCIAL SLAGSIDE

HURTIGERE IGENNEM UDEN FAGLIG ELLER SOCIAL SLAGSIDE Enhedslistens folketingsgruppe Folketinget DK-1240 København K Enhedslistens pressetjeneste tlf.: 33 37 50 80 Enhedslistens udspil til SU-forhandingerne HURTIGERE IGENNEM UDEN FAGLIG ELLER SOCIAL SLAGSIDE

Læs mere

Møde i Uddannelsesudvalget for Bioanalytikeruddannelsen

Møde i Uddannelsesudvalget for Bioanalytikeruddannelsen :\Sekretær-Institut for Teknologi\Bioanalytikeruddannelsen\BIO - Uddannelsesudvalg\2015\1. juni\150710 Referat af uddannelsesudvalgsmøde på Bioanalytikeruddannelsen 01.06.2015 Dato & tid 1. juni 2015 kl.

Læs mere

Syddansk Universitet SØGNINGEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET

Syddansk Universitet SØGNINGEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET Syddansk Universitet SØGNINGEN TIL SYDDANSK UNIVERSITET Søgningen til Syddansk Universitet pr. 5. juli 2008-2009 Søgningen via KOT til Syddansk Universitet pr. 5. juli 2009 s. 2 af 22 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Evaluering Arbejdsmiljøledelse, F14

Evaluering Arbejdsmiljøledelse, F14 Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet: - Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? 1 Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

STUDIEORDNING FOR TYSK. Studieordning sept., 2015

STUDIEORDNING FOR TYSK. Studieordning sept., 2015 Vejledende gennemgang af STUDIEORDNING FOR TYSK Studieordning sept., 2015 1-faglig Kandidat 1 Indledning Denne folder er en vejledende gennemgang af studieordningen for den 1-faglige kandidatuddannelse

Læs mere

Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1

Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI BILAG 2 SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 Fax 33 11 16 65 Bilag om bevillinger til offentlig forskning 1 30. november

Læs mere

Fakta om ingeniør- og cand. scient.-uddannelserne 2011. Optag på uddannelserne 2007-2011

Fakta om ingeniør- og cand. scient.-uddannelserne 2011. Optag på uddannelserne 2007-2011 Fakta om ingeniør- og cand. scient.-uddannelserne 2011 Optag på uddannelserne 2007-2011 September 2011 Fakta om ingeniør- og cand.scient.- uddannelserne Denne analyse dokumenterer de faktuelle forhold

Læs mere

Tale til samråd i Folketingets Ligestillingsudvalg om kvote 2 og drenge i uddannelsessystemet

Tale til samråd i Folketingets Ligestillingsudvalg om kvote 2 og drenge i uddannelsessystemet Ligestillingsudvalget 2012-13 LIU alm. del Bilag 26 Offentligt Tale til samråd i Folketingets Ligestillingsudvalg om kvote 2 og drenge i uddannelsessystemet Spørgsmål A stillet af Fatma Øktem (V) Vil ministrene

Læs mere

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET

US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET US AARH FORSLAG TIL AKADEMISKE RÅD PÅ AARHUS UNIVERSITET STRUKTUR, ROLLE OG FUNKTION Arbejdsgruppen om akademiske råd, 12. oktober 2011 2 DISPOSITION Indhold Indledning Universitetslovens bestemmelser...

Læs mere