Fokusgruppe B. M: Moderator. A: Bjarne. B: Bente. Fokusgruppen startes med en indledning fra moderator 00:00:00

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fokusgruppe B. M: Moderator. A: Bjarne. B: Bente. Fokusgruppen startes med en indledning fra moderator 00:00:00"

Transkript

1 Fokusgruppe B M: Moderator A: Bjarne B: Bente Fokusgruppen startes med en indledning fra moderator 00:00:00, men vi skal snakke lidt om, hvordan I oplever at være ledige, og hvis I vil starte lidt med at fortælle lidt om jer selv. En af gangen. Hvis du vil starte med at fortælle dit navn og hvad du er uddannet som, eller du tidligere har arbejdet med og hvor længe du har været ledig. A: Jeg hedder Bjarne, skal efternavnet ikke med? M:Nej. A: Jeg er årgang 59 og udlært landmand oprindeligt tilbage i 82. A: Har været selvstændig til 31/ , hvor jeg solgte min gård og stoppede med at være momsregistreret, og det var et mareridt at skulle ind i fagforeningen, når du kommer som selvstændig. Det er godt nok det værste, jeg nogen sinde har prøvet. A:Alle de regler der var, og det var en jungle uden lige. A: Så var jeg arbejdsløs fire måneder sidste år, og så blev jeg fyret igen her igen den 8. februar. Men har de sidste syv år arbejdet som maskinfører. Har gravet jordvarmskabler, jordvarmsslanger ned for et firma og haft et haveservicefirma og det var så mens jeg var momsregistreret.

2 A: Men nu er jeg ved at vænne mig til det her arbejdsløsheds halløj.. A: Jeg syntes det var hårdt i starten.. Du har altså haft arbejde her i mellemtiden. Det har så også været med A: Jordvarme. M: Med jordvarme okay., hvad er dit navn og B: Mit navn er Bente B: Ja det er med j, og jeg bliver snart 42 den 27. B: Jeg har arbejdet med rengøring på [En landsdækkende hotelkæde] sidste år. 00:02:10 B: Jeg fik diskosprolaps i ryggen, som jeg skal sygemeldes og de ville ikke acceptere det, så de fyrede mig. M: Okay B: Så kom jeg hertil og så har jeg lige raskmeldt mig for halvanden måned siden. M: Okay B: Jeg vidste ikke jeg bare skulle komme her. M: Nej B:Men det går så hurtigt, men det er godt at være der på jobcenteret og sådan nogen ting.

3 B:Jeg bliver stresset. ja A: Så fik jeg brev i fredags, så skal jeg lige komme her. B: Det er for meget, det er for hurtigt. Nogen var det hver 3. måned, nu er det hver 14. dag., men det kommer vi også til at tale rigtig meget om. Er du uddannet, har du en uddannelse eller har bare altid arbejdet som rengørings B: Nej, jeg har arbejdet i Frederikshavn plus jeg har arbejdet i Støvring fordi jeg fik arbejde hos [En nordjysk virksomhed]. B: Jeg har taget kurser, jeg har der til de lukkede og fyrede 500 mennesker derude. B: Det var frygtelig hårdt og så fandt jeg arbejde som rengøringsassistent her i Aalborg. B: Det var lige stresset at skulle finde arbejde. Jeg var glad for at finde arbejde, et firma men så kommer alt det andet. Jeg skal bare finde et job, lige meget hvor presset man er så skal man bare M: Bare det at have et arbejde B: Ja, og nogen gange det er frustrerende., men nu er vi startet, og I skal endelig bare sige hvad I tænker når jeg lægger nogle emner op. Så prøver vi at styre det, så I begge to får lidt plads. Jeg vil ikke sige så meget, det egentlig mest jeres holdninger og meninger. Sig hvad der falder jer ind, omkring de emner vi kommer til at tale om. Hvis vi starter med at tale om, hvad det er der fylder mest i jeres hverdag, hvad er det det der det største problem eller udfordring? Bjarne: I starten syntes jeg det var, at man følte sig udenfor samfundet.

4 00:04:34 Bjarne: At man gik hjemme eller lå på sofaen fra morgen til aften, hvor alle andre havde et liv, hvor dit liv står stille. A: Men det er jeg så kommet over.. A: Men det var hårdt i starten. M: Det var hårdt ja. Hvordan, du siger det her du føler dig udenfor fællesskabet A: Ja M: Den adskillelse fra at have været en del af et socialt fællesskab, hvordan oplevede du det? A: Jeg tror jeg har fået en mindre depression af det. M: Så det var psykisk A: Jeg gik i stå og psykisk nede. M: Var det fordi du ikke havde de samme rutiner eller var det A: Nej, det var bare det at jeg var sat på standby i forhold til alle mulige andre. M: Så at gå derhjemme og ikke have nogle kollegaer, manglede det sociale liv. A: Ja, det var meget hyggeligt den første uge, men så er det ikke sjovt mere. M: Nej. Hvordan så, du siger du ikke har det sådan længere? Hvordan kom du A:Det er jeg kommet over. Der er gået fire måneder nu, og jeg har vænnet mig til det.. Hvordan har det ændret sig? A: Hvad mener du? M: Har du gjort noget for at ændre på det?

5 A: Jeg har nok tage mig lidt sammen. Er kommet i gang med noget, købt en cykel får motioneret lidt og visse dage kommet op på den. Man skal tage sig selv i nakken (Bjarne, Fokusgruppeinterview B) A: og ikke bare at ligge på sofaen. M: Prøve at komme i gang A: Bare at rydde op ude i stalden eller et eller andet. M: Lave nogle projekter A: Ja 00:06:37 M: Hvad med dig, hvad synes du har fyldt mest ved at blive arbejdsløs? B: Når man har arbejdet i så mange år. Jeg bor alene og har tre børn, boet alene i to år med dem, altid selvstændig altid gang i den fra klokken fem om morgenen og så til klokken ni om aftenen, så det er også hårdt. Men så lige pludselig, som han siger, så stopper det hele. Ja alle ens rutiner om morgenen og indtil man går i seng. Så man kan mærke det selv. Jeg bliver også træt af bare at blive hjemme. B: Og jeg hader at kigge fjernsyn, hader bare lyden i huset. Bare at være lukket inde i huset, det er lige som at være i fængsel, der er ingenting, jeg kan ikke lave noget, ikke finde det der arbejde. Nu skal jeg selvfølgelig også passe på pga. min ryg, men alligevel. Men jeg bliver stresset, uden nogen grund til at blive sur, søger jeg et eller andet skænderi. Og når jeg så falder til ro, tænker jeg hvad er det for noget. Sådan har jeg aldrig været før. M: Nej B: Så jeg kan mærke M: Det presser dig A:Det stresser..

6 B. Det stresser mig. Andre de kan måske ikke se, man er lukket inde. Selvfølgelig er det dejligt en uge, eller lidt mere, hvor man har tid til at have besøg, og have lidt mere tid til sig selv. Men hvis nogen kan holde det ud mere end en måned.. jeg kan ikke. Jeg er allerede i dårlig humør. Jeg har raskmeldt mig for halvanden måned siden, jeg skal bare finde mig et arbejde. Jeg ved godt jeg ikke må, men det skal jeg bare. B: Jeg kan bare ikke sidde der hjemme. M: Nej. Hvad gør du så lige nu. Hvordan får du hverdagen..hvordan med en almindelig hverdag, hvad laver du? B: Jeg fik en hund, som jeg går en tur med. Men nogen gange, har jeg, min søn på 21 år som stadig bor hjemme, han kan ikke få en lejlighed, så slipper han de rutiner han har her hjemme. Så diskuterer jeg med ham, eller så har jeg ikke nogen at... Så kommer min datter og to små børnebørn, men det er dejligt den time halvanden, de er der, men så alligevel om aftenen så mangler man noget. Måske så tænder man fjernsynet men jeg kigger ikke på det, jeg tænker på noget andet. Kan jeg finde arbejde er det muligt at finde bare et eller andet. Jeg vil lave noget. 00:09:25 B: Bare komme ud. B: For mig er det stres. Jeg skal bare ud. En gang imellem så skal jeg bare ud B: Det er hårdt, nu har jeg ikke haft min egen virksomhed, som ham, og det må have mere stressende for ham. For mig var det at tage bussen til Støvring og tilbage, det var også en rutine. Jeg har arbejdet i mange år. M: Så du savner at skulle af sted hver dag. B: Det savner jeg.

7 B: Det savner jeg simpelthen. Jeg har arbejdet om natten, det var arbejde fra klokken ti til klokken seks om morgen. B: Så hjem og sove og så op til det hele igen, det var simpelthen en rytme du har. B: Men jeg savner alt muligt, mine kollegaer og venner, at være i selskab med dem. M: Hvordan med jeres sociale liv, du siger venner nu. du siger man laver ikke en skid, får i stadigvæk set lige så mange mennesker som I gjorde i jeres almindelige fritid? Nu har I egentlig hele tiden! 00:10:44 A: Jeg kommer ingen steder, jeg orker ingenting, er herhjemme altid. Laver om på min rytme, står op klokken to om natten og går i seng klokken syv om aften. A: Det er helt tåbeligt. A: Men sådan er uret drejet. M: Der mangler struktur A: Man skal have noget at stå op til, det er der ikke. M: Så lige at mødes med en kammerat A: Jo der kommer en to tre fire stykker. M: Jo, men man planlægger det ikke som da man havde en fast hverdag. A: Man gør heller ikke noget selv for det. M: Nej A: Nu er man sat ud på sidesporet.

8 . Hvordan får du lavet de aftaler du plejer at have? B:Nej overhovedet ikke. M: Nej B: Det er fuldstændig anderledes. Der er nogen gange, vi ringer til hinanden og hører, hvordan det går. 11:39 M: Hvordan, hvorfor tror du det har ændret sig? B: Jamen når der lukker et firma er det ikke bare mig der har mistet jobbet. Så nogen de er flyttet til København, nogle er flyttet til et andet sted og nogle de har familie, de har ikke så meget tid. Hvordan sådan med uvisheden. I ved jo ikke hvornår I får et arbejde igen? Hvordan takler I den her uvished? A: Vi kigger på de uger der er tilbage, inden man ryger ud af systemet. B: Ja A: Ja, jeg skal starte på fredag, hvis jeg så må. A: Det var så derfor jeg kom i dag, for jeg skal lige. Det er da stressende, at dagpenge perioden den bliver halveret. A:Og vi bliver ikke yngre. M: Nej A: Så selv om de siger det grå guld har glød, så skal man helst være 20 og have 30 års erfaring. M: Lige præcist. Men hvad med dig, hvad tænker du om fremtiden? B:Jamen lige som han siger, at fagforeningerne og dagpengene de ryger. De bliver os vildledende, jeg har optjent så meget og kæmpet for dem, og nu har jeg kun 15 uger tilbage.

9 A: 15 uger? 00:13:16 B: Ja 15 uger. A: Ja B: Ja i sådan et land, samfund så ryger jeg på bistandshjælp, kontanthjælp. B: Det er mere stressende end det her. Jeg skal bare finde et eller andet. Når man er glad for at arbejde, siger man Du skal finde et arbejde Det er et ønske du ikke kan opfylde. M: Nej B: Måske andre, men jeg kan ikke finde et der kan opfylde mit ønske M: Nej B: Er der et arbejde så tager jeg det selvfølgelig, så man ikke skal stå her. M: Nej A: Dem der er her som sagsbehandlere og i fagforeningen, de skulle selv prøve at være arbejdsløse. A: Så ville de få et andet syn på at vi ikke bare er nogle dumme skiderikker, der ikke gider nogen ting. Hvor de kommer med trusler. Hvis du ikke kommer, og hvis ikke dit og dat så får det nogen konsekvenser for dine ret til dagpenge. Så trækker de, eller så ryger du ud.. B: Ja A: Det er jo ikke en loppetjans selv om mange har det indtryk. Det er jo ikke for sjov man går sådan her. B:Når man ser til fagforeningsmøderne, vi er der i to timer, der er store møde og der kommer mange. De fortæller så meget vi skal, men vi er nogen der kæmper og gerne vil videre have et arbejde. Det er da lige meget hvilket.. Når vi skal tale om stress, hvordan har I oplevet stress?

10 00:15:05 A: Jeg har fået en blodprop. M: Så det var simpelthen fysisk du kunne mærke det hele på din krop. A: Ja M: Den kom du så i behandling for? A: Ja. Det tog tre dage. den nåede ikke at sæt sig, men jeg blev da lam i den ene side af kroppen. M: Det var da noget af en oplevelse! A: JA M: Hvordan har det påvirket? A: Ja det er jo heller ikke rart at tænke på. Jeg får da blodtryksfortyndende og kolesterolsænkende medicin. Jeg kunne selvfølgelig tabe mig lidt, men det var ikke derfor jeg fik den, det var stress, i forbindelse med jeg stoppede som selvstændig. A: Og gik ind i systemet.. Hvad er det er det det praktiske eller det mere psykiske i at vide - - du siger der hele tiden er nogen der er efter dig? A: Det er de regler der er i forhold til, hvad jeg måtte og ikke måtte. A: Der var mange ting jeg måtte afvikle først og hvad jeg måtte eje. Havde jeg nok timer til overhovedet at komme på den lave dagpengesats. M: Det er også noget med de her krav A: Endelig de her krav. Havde jeg ikke haft revisor på så havde jeg skudt mig selv. Det var ikke noget jeg selv kunne styre. M: Nej

11 A: Det var hårdt. 00:16:30 M: Det er en voldsom oplevelse du har haft af det. A: En grim oplevelse. gør du noget i dag for at holde den stress nede? A: Jamen jeg bliver ikke stresset mere M: Nej, nej A: Det er gået over M: Det er gået væk. Gået i sig selv. A: Ja, jeg har vænnet mig til det her. A: Det tror jeg også jeg sagde før! og du har nogle redskaber, så du synes du håndterer hverdagen? A: Ja M: JA. Men hvad med dig? Er der noget, hvordan oplever du stressen? B: Jamen i 2007 da fik jeg også hjerteproblemer, blodprop eller et eller andet. Men min stress den kom i år, jeg er stadig stresset., hvordan oplever du det? B: Jamen når man er så stresset, så begynder man ikke og kan husk, det går helt i sort og så besvimer jeg 00:17:34 M: Det er også fysisk du oplever det? B: Ja så nu skal jeg tage den med ro for så har jeg det slet ikke. For hvis jeg ikke gør det, så ved jeg ikke hvor jeg ender henne.

12 M: Hvordan prøver du at håndterer det? B:Jamen jeg prøver ikke at blive stresset, tænker på noget positivt. B: Fordi jeg er i fyrrene, hvis man kan sige det sådan. 41. Jeg er ikke så gammel at jeg stopper lige nu. Jeg skal lave et eller andet. A: Tiden 00:18:15 B: Man skal tænke positivt, og det prøver jeg meget, jeg ved ikke, hvor lang tid det skal vare.. Samfundets generelle syn på at være ledig, er det noget I har gjort nogle overvejelser over? A: Det får man da også stress af at tænke på. Men jeg synes det har ændret sig lidt. A: Det med finanskrisen, det kan man stadig dække sig ind under, men jeg synes også det er svært. Første gang jeg var herinde, havde jeg sådan en mappe med. Jeg luskede ind og tænkte: nej nu kan alle se jeg er arbejdsløs, men det spiller jeg ikke på mere. M; Nej A: Jeg syntes det var pinligt da jeg holdte hernede på parkeringspladsen og stod ud af bilen og skulle ind på jobcentret. du ville ikke ret gerne genkendes A: Nej 00:19:12 M:Nej. Fordi du var bange for de skulle dømme dig? A: Nu kan alle se jeg er arbejdsløs, jeg syntes det var flovt. M: Hvordan nu, hvis folk spørger: hvad laver du?

13 A: Det er fint. A:Jeg siger nu, at jeg er arbejdsløs. Det er jeg ikke flov over. M: Nej, nej A: Det har jeg lært., det tror jeg da er godt. Hvordan med dig? Hvad tænker du om samfundet? B: Jamen, jeg tænker ikke så meget. det gør jeg ikke mere, jeg har ikke så meget, imod det M: Nej, hvad tror du de tænker om dig? B: Havde du spurgt mig for fem år siden, ville jeg sig. Uha de må ikke se mig, jeg ville gemme mig under et lagen. Men nu er jeg ligeglad. B: Jeg tager det som det er. Det er ikke kun mig, det er mange mennesker M: Der er mange i den samme situation. B: Ja, jeg er begyndt at respektere mig selv som den jeg er M: JA. Hvis I skal tale om motivation, er der noget der kan virke motiverende for jeres hverdag som ledige? Noget der kan gøre dagen god A: Ja hvis solen skinner og det er forår. Det er ikke sjovt, at ligge hjemme på sofaen og der er koldt alle vegne. Snestorm udenfor. M: Nej A: Motivationen kommer, når foråret kommer. Så man kan komme ud. M: Nu siger du, at du har købt en cykel. Er det sådan noget der kan gøre din hverdag lidt nemmere. A: Ja ja jeg får syre i benene bare jeg cykler 100 meter. M: Men du har gjort det?

14 A: Ja der skal ikke så meget til at glæde sådan en som mig. M: Nej mm Hvad med dig? Er der noget, som du synes kan gøre dagen bedre? A: Du har en hund. B: Ja jeg har en hund, som jeg er rigtig rigtig glad for. Så jeg får god motion. B: Selvfølgelig er det træls hvis det sneer, det skalvære et dejligt vejr. 00:21:38 B: Jeg gik forleden dag fra Bilka og til byen to timer og selvfølgelig også tilbage med min hund. Så var jeg også færdig M: Det også en lang tur. Hvordan med jeres familier er der noget som I kan finde nogle rutiner sammen med dem? B: Jo, som jeg siger jeg har to sønner og en pige, og hun har fået to børn. Men de har deres liv, men de kommer næsten hver dag. Kommer de ikke en dag, så spørger jeg: Hvor er I henne, hvad laver I, hvorfor kommer I ikke? Det mangler. Men ellers de bor her i Aalborg, så det er ikke så galt. Selvfølgelig de var lidt bekymret over jeg gik ned med stress, men det skal nok gå. M: Mm A: Jeg blev skilt for 6 snart 7 år siden, og har fire voksne børn, der er flyttet hjemmefra, hvor den yngste hun blev student i sidste uge. Der skulle jeg have været her i jobcenteret. Jeg var indkaldt til dette her møde i sidste uge, og så ringede jeg og spurgte om jeg ikke kunne komme først i køen til de her samtaler neden under, fordi det var klokken ti, hun skulle have sin hue, for det ville jeg gerne være med til. For nu har jeg, været ude i fire måneder og så får jeg et brev om at nu skal jeg møde, ellers ryger dine dagpenge og alt det der. Så ringer jeg ind og siger om jeg ikke kan komme først, jeg beder ikke om at få noget udsat, for det regnede jeg ikke med jeg kunne. Men om jeg kunne komme først til samtale, så jeg måske kunne nå at give hende den på. selvfølgelig

15 00:23:25 A: Ja det er lige ovre på Katedralen. Men så siger sagsbehandleren: At selvfølgelig skal du med til datterens studentereksamen, så selv om jeg ikke må, så flytter jeg dig. Det var flot. A: Men jeg måtte ikke sige det til nogen, så nu håber jeg ikke at der er nogen der får skældud eller det at vide. M: Selvfølgelig ikke. Der er ikke nogen, der får noget at vide. B: det håber vi i hvert fald ikke. A: Jeg syntes i hvert fald det var flot. M: Så jeres familieliv bliver egentlig ikke påvirket af at I går ledige. A: Det behøver de ikke at være. B: nej. A: Jeg ser mere til min. Jeg kan bedre, er der noget med ungerne eller et eller andet, jeg kan altid køre. M: Du kan altid hjælpe. A: Ja, når jeg går hjemme. Du ser mere op til at besøge dine forældre i hverdagen. Hvis de inviterer til et eller andet, det er sådan set bedre.. A: Det er en fordel ved at være arbejdsløs, vil jeg sige, den eneste. 00:24:23 M: Det kommer vi nemlig også til, hvad hvis man sætter det lidt på spidsen, for der er jo ikke noget godt ved at være arbejdsløs, men hvad kunne være det bedste og hvad kunne være det værste? Hvis i skulle sige to ting. B: For mig der var måske det bedste nok den første uge, arh yes, nu kan jeg nå alt muligt. Men bagefter det værste, du kan ikke finde arbejde. Så tænker man bare alt muligt.

16 M: det var ikke sjovt. B: nej. Det var ikke sjovt. A: Jeg vil nok sige at det bedste, er det med tiden til min familie. Man kan være mere sammen med dem, være til rådighed. Har man nogle venner på Sjælland, der mangler en hånd til et eller andet, så kan man tage over og hjælpe dem, ikke. M: Og hvad synes du så det værste det må være? A: Det er igen det med, at være udenfor samfundet i starten, jeg synes ikke det er så galt mere. M: Nej, men at stå udenfor fællesskabet. A: Ja. 00:25.35 M: Og i synes slet ikke i har oplevet fordomme omkring at være ledig. A: Ikke jeg har hørt. M: Nej, det er jo godt. A: Der er ikke nogen der siger, dumme svin, skal du ikke til at komme i gang. M: hvordan med jeres syn på jer selv, har det ændret sig. A: Ja, jeg har accepteret det. Og har det fint med det. M: ja. B: Det er man jo nød til. M: ja, det er rigtig. A: Så kan du gå at skælde dig selv ud hele tiden, ikke., det kommer man ingen vegne med. Nu snakkede vi om hvad der kunne gøre en dag god, er der noget der ved at være ledig, der decideret kan gøre en dag dårligere. A: Det er den samme tomme rum, det er sådan set vejret der afgør det, synes jeg.

17 M: ja. 00:26.37 M: i forhold til fremtiden, hvad gør du dig af forstiller om fremtiden. A: Det behøver jeg ikke at spekulere så meget over, nu er jeg jo 53. Det er jeg sådan set glad for, jeg ikke er lige så gammel som dig og skal starte forfra. Jeg aner det ikke, jeg lever i nuet. M: Du lever i nuet, du gør dig ikke så mange tanker. A: Det kan jo være jeg er væk om to år eller være at jeg holder i 30, så er det jo ikke så godt. Men jeg lever i nuet. M: hvad tænker du om fremtiden? B: håber jeg kan finde et arbejde, jeg kan være tilfreds med. M: ja. B: Jeg kan ikke gøre mere. Selvfølgelig giver jeg ikke op, fordi jeg er ung, 40 år. Det er ikke gammelt. A: selvom du er bedstemor. B: ja, nu fik jeg datter som 17-årig, 15, jeg kan ikke huske selv. Jeg har et voksent barn, som klarer sig selv. Så er det mig der skal leve uden job. A: En af mine gode venner blev bedstemor, som 36-årig. Det var også flot., det er godt klaret. A: Ja, to gange :27.50 M: Hvordan med sådan nogle sociale fællesskaber med tidligere kollegaer, er det noget i har holdt fast i? A: Næh. B: Jeg har nogle venner, har lige mødt en der for en lille måned siden, hun boede i Støvring, men er flyttet til Aalborg, pga. de har en kæreste. Det blev jeg overrasket over, hun var så glad., det var godt.

18 M: Så hvis nu du skal tænke på dine tidligere kollegaer som også er blevet arbejdsløse, hvordan tænker du tingene har ændret sig for dem. B: Jamen nu har jeg snakket med et par stykker af dem, og det er lige som mig. Der er nogle der ikke har noget, selvfølgelig de har en mand og sådan noget. En der har fået arbejde, en der tager sig af huset og sådan noget, helt andre ting. Men det har jeg lært at leve med. Men når man har været enlig mor nu i 2 år, så rammer det lige sådan op og ned. Så kan man ikke tage syd på. Og det er ikke nok med dagpenge. Det er ikke nok. M: så det økonomiske. B: Ja, også det økonomiske, det går også galt. 00:29.09, stresser det dig? B: Ja, det gør det, du har lige pludselig, du skal betale forsikringer, strøm og husleje og telefoner og det hele, og så står man der, hvor meget har man så at leve for. Og man har altid haft råd til det hele, og så har man ikke tænkt på noget, det er også stressende. M: ja. A: ja, det er også noget jeg gerne lige vil kommenter det der. De sidste to år inden jeg fik solgt min går, det eneste jeg tænkte på fra morgen til aften, hvor skaffede du de penge du mangler, det var penge, penge, penge. Det er noget af det mest stressende der findes. B: Du tænkte ikke på det før, for du har dem. A: Ja, det har jeg så nu. Men lige da du nævnte det, det er rigtigt. Nu bor jeg billigt, der hvor jeg bor til leje, ingen forpligtigelser, jeg kan gøre hvad det passer mig. Det giver ro i maven.. A: Jeg får bare mine dagpenge, og dem kan jeg klare mig for, og det har jeg det fint med. M: ja, så økonomien skal være på plads. A: Ja, det er det værste hvis det ikke kan hænge sammen. B: ja.

19 A: Så ikke noget med at gå ud og tage billige forbrugslån. M: nej A: vel? M: nej. M: Men hvis nu vi går videre til noget med ansvar. Hvordan har i oplevet det med at have et ansvar som ledig? B: ansvar? A: overfor hvem? M: Overfor jer selv, eller overfor jeres familie. B: Jeg har oplevet meget ansvar, for når du bliver alene som mor, så skal du have ansvar lige som du skal være mor overfor og tænke på dem, og give dem alt muligt. M: har det ansvar ændret sig? B: Ja, selvfølgelig fordi de er blevet voksne og er flyttet hjemmefra. M: ja, men i forhold til at du blev ledig, til du blev arbejdsløs. Synes du så der var flere bekymringer eller var det det samme. B: Ja, af flere grunde, nu jeg siger de er flyttet hjemmefra. Nu har jeg ikke det der, vi hjælper med et par tusinde, det kan du ikke. De har deres eget. Nu har jeg ansvar for mit eget, og det koster. Jeg bor her i byen, men du skal betale lejlighed og have tøj på og mad, det er dyrt. Jeg er alene, du skal betale strøm, to et halvt tusinde, det er forfærdeligt, det er bare så man har noget. A: Jeg er så, så heldig, at hvis jeg kommer i økonomiske problemer, så har jeg en datter der tjener så meget, at hun ikke ved hvad hun skal bruge dem til, så hun siger: far ved du hvad, du siger bare til om det er 50 eller 100 tusinde, for nu har du sørget for mig i år. M: I kan hjælpe hinanden.

20 A: Det var pænt af hende. Men den tanke skal man også lige vænne i hovedet, for det er lidt sjovt og pinligt at skulle låne penge af sine børn. B: ja, sådan har jeg det også. A: Men hvis man kommer ud i det, så ville jeg da tage imod det. 00:32.25 M: Men ellers det er ikke nogen skam. B: Nej, det skal ikke være nogen skam. Hvis vi tænker på det, så ender vi ikke noget sted. men jeg vil gerne sige tak, jeg synes det var dejligt at i var så åbne. B: Jo, men det er ikke noget at gemme. A: Vi har ikke noget at skjule. 00:32.52 M: jamen lige præcis, det er det min undersøgelse handler om. Det er at vi simpelthen skal være bedre til at få tingene på bordet. Rigtig mange af dem jeg har talt med, fortæller jo om at de er enormt stressede, det er jo forfærdeligt, at man skal gå og være så stresset, når man rent fysisk ikke skal lave det sammen som tidligere. I har jo lavet meget mere end I gør nu. A: Jamen jeg laver sgu ikke noget nu men alligevel kan I være så enormt påvirket. Hvis det fortsætter med den høje arbejdsløshed, er vi jo simpelthen nød til, at få ændret på den måde systemet køre på. Det er jo absurd at være stresset over at lave ingenting. A: Jeg blev også stresset over [En landsdækkende fagforening], den fagforening, jeg havde været medlem af i mange år, hele tiden havde fat i mig. Så skulle jeg dit og dat, og hele tiden blev man jaget rundt. Så skulle man til møder, det var lige i starten, hvor det hele var nyt. Det var jeg meget stresset over. A: Det irriterede, gid jeg aldrig nogensinde blev arbejdsløs mere, for det er da noget af det mest forfærdelige at være inde i det system der. Det er ikke noget man gør for sjov, det er det altså ikke. Vil du ikke sige det?

21 B: Det er forfærdeligt. M: Det er et hårdt job, at være arbejdsløs. A: Det er det. B: Det er det, det hårdeste. Jeg har simpelthen ikke troet, at det var været sådan. Jeg havde også sommetider tænkt: Tænk hvis der en dag ikke var arbejde M: Det kan du ikke sætte dig ind i? B: Nej, aldrig. A: Det tror jeg ikke der er så mange. B: Nej. Jeg tror alle, lige som os gerne vil have noget at lave. M: JA. Jamen jeg vil sige tusind tak, og så må I have held og lykke med det.

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen.

gang om måneden ca. og indberetter til Told og Skat og sender noget til revisoren, når det er tid til det og sådan noget. Det er sådan set dagen. Bilag E - Lisbeth 0000 Benjamin: Yes, men det første jeg godt kunne tænke mig at høre dig fortælle mig lidt om, det er en almindelig hverdag hvor arbejde indgår. Så hvad laver du i løbet af en almindelig

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Transskribering af interview med Nanna

Transskribering af interview med Nanna Transskribering af interview med Nanna [00:00:09.15] Interviewer 1: Der er lige noget formalia som jeg er nødt til at sige. Samtalen bliver optaget sådan så vi kan bruge det i vores speciale og du bliver

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Livet er for kort til at kede sig

Livet er for kort til at kede sig Artikel i Muskelkraft nr. 6, 2005 Livet er for kort til at kede sig Venner, bowling, chat jeg har et godt liv, fordi jeg gør de ting, jeg vil, siger Malene Christiansen Af Jane W. Schelde Engang imellem

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

Bilag nr. 9: Interview med Zara

Bilag nr. 9: Interview med Zara Bilag nr. 9: Interview med Zara Man kan høre raslen af papir. Randi og Katja fortæller Zara lidt om hvordan interviewet kommer til at foregå. I: Kan du huske, at vi lavede nogle tegninger i går? 5 Papirerne

Læs mere

Hvad er det gode seniorliv? Simon Meggers Matthiesen, Center for Sund Aldring

Hvad er det gode seniorliv? Simon Meggers Matthiesen, Center for Sund Aldring Hvad er det gode seniorliv? Simon Meggers Matthiesen, Center for Sund Aldring 01-09-2017 2 Feltarbejde i Thisted, Faaborg- Midtfyn og Horsens kommune Hvor? Hvem? Private hjem Sognets Dagligstue Vandregruppen

Læs mere

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og

Forestil dig, at du kommer hjem fra en lang weekend i byen i ubeskriveligt dårligt humør. Din krop er i oprør efter to dage på ecstasy, kokain og Plads til Rosa Slåskampe, raserianfald og dårlig samvittighed. Luften var tung mellem Rosa og hendes mor, indtil Rosa fortalte, at hun tog hårde stoffer. Nu har både mor og datter fået hjælp og tung luft

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Philip, 17 år. Om Philip. En ung mand. Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted.

Philip, 17 år. Om Philip. En ung mand. Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted. Philip, 17 år En ung mand Jeg møder Philip på produktionsskolens tømrerværksted. Det er hans lærer, der kalder på ham, og Philip kommer imod mig fra det fjerneste hjørne i værkstedet, hvor der står en

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne 1. Så sad jeg og lyttede, alt hvad jeg kunne Nå for søren! Man kan komme til Cuba for 6000 kr. Cæcilie: 6000? Cæcilie: Jeg var på Cuba i sommer, så betalte jeg 7000. Nå, jeg har faktisk også tænkt på at

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Information til unge om depression

Information til unge om depression Information til unge om depression Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er depression? 03 Hvad er tegnene på depression? 05 Hvorfor får nogle unge depression?

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

Bilag 4: Elevinterview 3

Bilag 4: Elevinterview 3 Bilag 4: Elevinterview 3 Informant: Elev 3 (E3) Interviewer: Louise (LO) Interviewer 2: Line (LI) Tid: 09:01 LO: Hvordan er en typisk hverdag for dig her på gymnasiet? E3: Bare her på gymnasiet? LO: Mmm.

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag G - Sofie 00.00 Benjamin: Så det første jeg godt kunne tænke mig at bede dig fortælle mig lidt om, det er en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.10 Sofie: Ja, jamen det er, at jeg står

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Formidlingsdag, Center for Rusmiddelforskning Jakob Demant (jd@cf.au.dk) Signe Ravn (sr@crf.au.dk) Projekt Unge og alkohol (PUNA) December

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang.

Hungerbarnet I. arbejde. derhen. selv. brænde. køerne. husbond. madmor. stalden. Ordene er stave-ord til næste gang. Hungerbarnet I Da Larus var 11 år skulle han ud at arbejde. Hans far fik en plads til ham hos en bonde. Da de skulle gå derhen fik Larus en gave. Det var en kniv hans far havde lavet. Der var langt at

Læs mere

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013

Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 Bilag J Transskription af interview med Hassan den 12. november 2013 Kursiv:

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression!

Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Et lykkeligt liv - efter min fødselsdepression! Vores datter Emma blev født i okt. 2003. Vi havde været gravide før men jeg aborterede i 7. uge af graviditeten. Graviditeten med Emma var præget af angst

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Fokusgruppe C. M: Moderator. A: Casper. B: Carsten. Fokusgruppen startes med en indledning af moderator 00:00

Fokusgruppe C. M: Moderator. A: Casper. B: Carsten. Fokusgruppen startes med en indledning af moderator 00:00 Fokusgruppe C M: Moderator A: Casper B: Carsten Fokusgruppen startes med en indledning af moderator 00:00 M: Men, som sagt, det handler om de udfordringer som dagpengemodtagere de møder i samfundet, Det

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Iw1: Hvad var din beskæftigelse før du kom i arbejde, øhh aktivering eller blev arbejdsløs?

Iw1: Hvad var din beskæftigelse før du kom i arbejde, øhh aktivering eller blev arbejdsløs? Bilag 2 Ip2: Informant Iw1 og Iw2: Interviewere Iw1: Men det første spørgsmål er bare hvor gammel er du? Ip2: Jeg er 49. Iw1: Hvornår blev du arbejdsløs? Ip2: Det gjorde jeg i 2011 i sommeren. Iw1: Hvad

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch

Mette Frederiksen, 30101019, Vejledere: Morten Kortf Madsen og Charlotte Reusch Interviewguide: Den gode bog: - Vil I ikke fortælle mig om den bedste bog, I har læst? - Hvornår er en bog god? Hvornår er en historie god? - Hvordan vælger I de bøger, som I læser? Læsning i skolen/derhjemme:

Læs mere

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år.

Om Line Line er 28 år. Hun bor sammen med sin kæreste igennem de sidste ca. 5 år - sammen har de en søn, som snart bliver 1 år. Line, 28 år At være ængstelig - og om at mangle mor, og at være mor Da jeg talte med Line i telefonen for ca. 2½ uge siden og aftalte at besøge hende, hørte jeg barnegråd i baggrunden. Jeg fik oplevelsen

Læs mere

Progression i arbejdsmarkedsparathed

Progression i arbejdsmarkedsparathed Progression i arbejdsmarkedsparathed Et kvalitativt forløbsstudie af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtageres forløb mod arbejdsmarkedet Sophie Danneris Ph.d. stipendiat v. Væksthuset & Aalborg Universitet,

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega.

KROPPENS UDVIKLING. Hej. Jeg en dreng på 12. Har allerede fået hår under armene. Det er mega tidligt og det irriterer mig mega. Hej. u er bestemt ikke en særling! er er altid nogen, der skal være den første til noget, og du er så den første i din klasse. Jeg synes ikke, du skal bruge din energi på at tænke på det. et ændrer jo

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Interviewguide. - af tidligere kriminelle

Interviewguide. - af tidligere kriminelle Interviewguide - af tidligere kriminelle Tema Præsentation af os og vores projekt m.v. Interviewspørgsmål Vi hedder Rune og Allan og læser socialvidenskab på RUC sammen med Anne Mette og Sara, hvor vi

Læs mere

Kata: Vi tænkte, om du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. Du skal vide, at det vil være anonymt, og vi kommer til at skifte navn.

Kata: Vi tænkte, om du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. Du skal vide, at det vil være anonymt, og vi kommer til at skifte navn. Bilag 3 Interview med Mia. Mia er kærester med Martin og sammen har de datteren Mette. Kata: Jeg stiller spørgsmålene, og hedder Katariina Sofie: Jeg hedder Sofie, og jeg vil supplere Katariina. Kata:

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Rapport fra udvekslingsophold

Rapport fra udvekslingsophold Udveksling til (land): Australien Navn: Marlene S Lomholt Poulsen Email: 140696@viauc.dk Evt. rejsekammerat: Rapport fra udvekslingsophold Hjem-institution: Via University College Horsens Holdnummer: SIHS12-V-1

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris:

Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Chris: Interviewer1: Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Chris: Jeg kan prøve. Kom på et sidespor med stofmisbrug og gik de forkerte veje og mødte nogle forkerte mennesker. Så røg jeg hurtigt med

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland

BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland BILLEDE 001 Elina, 16 år fra Rusland Er det en veninde, som ikke er her mere? Jeg er meget ked af det, det er Nurzan, og hun skal tage af sted Vi har været sammen siden begyndelsen, også på det første

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen?

Nej, øhm. Jamen, hvad var baggrunden egentlig for jeres eller for dit initiativ til at starte gruppen? Transskription af interview med Emil 14/04/2016 Så skal jeg lige høre først, hvor gammel du er? Jeg er 25. 25, øh, og det er så basket du spiller? Dyrker du andre sportsgrene, sådan? Øh, altså, jeg går

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED

MENNESKER MØDES 10 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED 21 MIN DATTERS FIRHJULEDE KÆRLIGHED I sidste uge var jeg ti dage i London for at besøge min datter. Hun har et rigtig godt job i et internationalt firma og et godt sted at bo. Hun har også en kæreste,

Læs mere

Nick, Ninja og Mongoaberne!

Nick, Ninja og Mongoaberne! Nick, Ninja og Mongoaberne! KAP. 1 Opgaven! Nu er de i Mombasa i Kenya. de skal på en skatte jagt, efter den elgamle skat fra de gamle mongoaber, det er mere end 3000 år siden de boede på Kenya. Men Nick

Læs mere

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34

Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 Bilag 2: Elevinterview 1 Informant: Elev 1 (E1) Interviewer: Louise (LO) Tid: 11:34 LO: Ja, men først vil vi gerne spørge om, du måske kunne beskrive en typisk hverdag her på skolen? E1: En typisk hverdag

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Råd og redskaber til skolen

Råd og redskaber til skolen Råd og redskaber til skolen v/ Anna Furbo Rewitz Udviklingskonsulent i ADHD-foreningen og projektleder på KiK ADHD-foreningens konference Kolding d. 4/9 2015 Temablokkens indhold De tre overordnede råd

Læs mere

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst.

Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Kald 4: Hvad er dit behov lige nu. Nu er det tid til at ligge ønskerne lidt væk. Vid at de arbejder i dig og at du hele tiden kan gå tilbage til dem, når du har lyst. Men i dag skal vi tale om dit behov.

Læs mere

Demenssygeplejerske, Tinna Klingberg.

Demenssygeplejerske, Tinna Klingberg. Kursus for pårørende til mennesker med demens. Undersøgelsens problemstilling: Betydningen af at deltage i et kursus for pårørende til demensramte, og hvordan det afspejles i håndteringen af hverdagslivet

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Kakerlakker om efteråret

Kakerlakker om efteråret lydia davis Kakerlakker om efteråret oversat af karen margrethe adserballe forlaget vandkunsten FVA_Davis_Sats_(06)_09.indd 2-3 18/05/10 12.50 indhold Fortælling 7 Fru Orlandos bekymringer 12 Liminal:

Læs mere

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte.

er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hos regnormene er kom en tid, hvor Regitse ikke kunne lade være med at græde. Pludselig en dag sad hun i skolen og dryppede tårer ud over sit kladdehæfte. Hun gik i første klasse, og selv om hun allerede

Læs mere

Interview med pigerne

Interview med pigerne Interview med pigerne Interviewer: M = Michelle og J = Julie Informanter: K = Karla og S = Sofie 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 M: For en god ordens skyld

Læs mere

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder

BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder BILAG 10: Citater fra interview med virksomheder I det følgende bringes citater fra virksomheder fra Havredal gl. Skoles virksomhedsnetværk, der har haft unge med særlige behov ansat i op til 6 år, og

Læs mere

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og

Mellem Linjerne Udskrift af videosamtalerne. Kapitel 3 - Biler, cykler og 1. Jeg kører sådan rimelig ofte Katrine: Skal du lave noget i weekenden? Birgitte: Ja, jeg skal faktisk til Fyn altså her den 14. Katrine: Ja. Hvordan kommer du derhen? Birgitte: Jeg skal køre i bil. Katrine:

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

Selvevaluering 2009 10

Selvevaluering 2009 10 Selvevaluering 2009 10 Selvevalueringen er foretaget i 2 klasser i foråret 2010. Lever skolen generelt op til værdigrundlaget? I høj grad 52.6% I nogen grad 47.4% I ringe grad 0% Bliver du under dit ophold

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Bilag 2: Transskription af feltstudier

Bilag 2: Transskription af feltstudier 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 Feltstudie 1 Interviewer: Int Trine: T Jane: J Int: Hvor gamle er i? T: Vi er 21 J:

Læs mere

Kapitel 4. Noget om køn og lidt om alder

Kapitel 4. Noget om køn og lidt om alder Kapitel 4 Noget om køn og lidt om alder 1 19 En lærerig proces Uffe Er det ikke hårdt at have tvillinger? Nu kender jeg jo ikke andet, men øh jeg vil sige jo, selvfølgelig er det hårdt. Hvor gamle er de?

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan

Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan Beretningen om Tormod Trampeskjælver den danske viking i Afghanistan 25. februar 2009-1. udgave Af Feltpræst Oral Shaw, ISAF 7 Tormod Trampeskjælver får en ny ven Det var tidlig morgen, og den danske viking

Læs mere

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv At kunne være sig selv Katja 13 år : altså jeg bliver lidt ked af det, fordi det er sådan lidt jeg synes at det er lidt frustrerende at skifte hele

Læs mere

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen.

LÆSEVÆRKSTEDET. Special-pædagogisk forlag. Tre venner OPGAVER TIL. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene på tavlen. OPGAVER TIL Tre venner NAVN: OPGAVER SOM KAN LAVES I KLASSEN Før I læser romanen Lav en brainstorm med alle de ord, I kender, om arbejde. Tal i grupper om jeres egne erfaringer med arbejde. Brug ordene

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Geoff Plant-testen. testen. Testmateriale til voksne CI-brugere. En oversættelse og tilpasning af testmaterialet AR-sampler af Geoff Plant

Geoff Plant-testen. testen. Testmateriale til voksne CI-brugere. En oversættelse og tilpasning af testmaterialet AR-sampler af Geoff Plant Geoff Plant-testen testen Testmateriale til voksne CI-brugere En oversættelse og tilpasning af testmaterialet AR-sampler af Geoff Plant GP-projektet Projektet omkring oversættelse af en del af Geoff Plants

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011

BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 BILAG 4. Interview med faglærer ved Glostrup tekniske skole Bjerring Nylandsted Andersen (inf) April 2011 Tilstede: Faglærer og Kristine Lodberg Madsen Kristine: Hvad er din baggrund, uddannelse og hvad

Læs mere

Interviewer1: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon:

Interviewer1: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer2: Jon: Interviewer1: Vil du fortælle lidt om dig selv og din baggrund? Jon: Hvad er det jeg skal fortælle om min baggrund? Interviewer2: Du kan fortælle os lige det du har lyst til, om dig og dit liv. Jon: Jeg

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Et rigtigt familieliv

Et rigtigt familieliv For et år siden fik jeg en mail fra en gammel kæreste, hvor der stod, at jeg var far til en pige på ti. Nå ja, Nando, men du er jo også latino, siger jeg drillende. Ja, lidt cucaracha kakerlak er jeg.

Læs mere

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013

Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Bilag I Transskription af interview med Sofie den 12. november 2013 Kursiv: Indikerer, der er lagt ekstra

Læs mere

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden.

Alle. Vores hjerter på et guldfad. Vilkårene blev for ringe. Vil du med ud at gå en tur. Vil du med ned til stranden. Alle Vores hjerter på et guldfad Vilkårene blev for ringe Vil du med ud at gå en tur Vil du med ned til stranden Vi var kun os to Vi var kun os ti tilbage Vi var kun os tre til ceremonien Vi var en familie

Læs mere

Et stoleformet seksualliv

Et stoleformet seksualliv Artikel fra Muskelkraft nr. 6, 2001 Et stoleformet seksualliv Jeg vil i hvert fald hellere beholde Claus end tænke, at vi gør det måske ikke fem gange om ugen. Af Jørgen Jeppesen Man får nemt øje på forskellene.

Læs mere