Læsning og skrivning på Produktionsskolen veje til styrkelse af faglærerens didaktiske kompetencer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læsning og skrivning på Produktionsskolen veje til styrkelse af faglærerens didaktiske kompetencer"

Transkript

1 1 1. Projektets titel Læsning og skrivning på Produktionsskolen veje til styrkelse af faglærerens didaktiske kompetencer 2. Formål og mål Projektet Læsning og skrivning på Produktionsskolen veje til styrkelse af faglærerens didaktiske kompetencer har følgende formål: at styrke faglærerens didaktiske kompetencer til at tilrettelægge værkstedsundervisning med et fokus på faglig læsning og skrivning Målene herfor er: at udvikle en model til og eksempler på hvorledes en udvikling af faglærerens didaktiske kompetencer til at tilrettelægge værkstedsundervisningen med et fokus på faglig læsning og skrivning kan understøttes at bringe fokusområdet Udvikling af faglærerens didaktiske kompetencer på dagsordenen på forstandermøder for produktionsskoleledere i Danmark at udvikle en portal på indeholdende niveauopdelt undervisningsforløb, der umiddelbart kan integreres i et praktisk undervisningsforløb at udvikle kompetencebevis og kompetencetavler til produktionsværkstedet i retningen mod at integreret et fokus på læsning og skrivning 3. Målgruppe Projektets primære målgruppe er faglærere på Produktionsskolerne. Der er tale om faglærere indenfor eksempelvis følgende fagområder: Mekaniker, Metal, Tømre, Murer, IT, Design, SoSu, Køkken, Service, Musik og lignende. Faglærerne er typisk en uddannet håndværker eller en anden fagperson med en pædagogisk videreuddannelse. Projektet skal dels bibringe viden om og anvisninger til, hvorledes den enkelte produktionsskole i Danmark kan arbejde på at udvikle faglærerens didaktiske kompetencer, dels resultere i konkret undervisningsmateriale til inspiration for og anvendelse af faglæreren samt videreudvikle de redskaber, som allerede anvendes på produktionsskolerne. Den sekundære målgruppe er elever på Produktionsskolerne. Et ophold på Produktionsskole er et tilbud, som gives til unge under 25 år, som ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, og som ikke umiddelbart har forudsætninger for at påbegynde en sådan uddannelse, eller har afbrudt en ungdomsuddannelse. Kendetegnet for størstedelen af denne målgruppe er et grundskoleforløb præget af boglige problemer 1. Der skal opnås en styrkelse af indsatsen over for læse- og stavesvage unge ved produktionsskolerne, således mulighederne for at 1 Kirkegaard, T. og Nielsen, K. (2008: s ) Kreativitet, produktion og identitet fra produktionsskole til erhvervsuddannelse. København: Undervisningsministeriet.

2 2 gennemføre en ungdomsuddannelse 2 eller fastholde en position på arbejdsmarkedet højnes. Dette skal ske gennem en styrkelse af faglærernes didaktiske kompetencer inden for læsning og skrivning. 4. Motivering Der er et særligt fokus på de sprogligt svage unges færdigheder på grundskoleniveau og erhvervsuddannelserne. Dette ses ved, der dels foreligger bekendtgørelser og målbeskrivelser for faglig læsning i både folkeskolen og erhvervsuddannelserne. Det ses endvidere ved, der er et særligt fokus på at styrke de læsesvage unges færdigheder på erhvervsuddannelserne 3 og grundskoleniveau 4. En afsøgning på EMU Danmarks undervisningsportal, Videncenter for læremidler og Nationalt Videncenter for læsning giver endvidere et udslag i rapporter om forsøgog udviklingsarbejde, projekter og forskning på områder som grundskole og erhvervsuddannelse. Der foreligger med andre ord ikke meget viden omkring det sproglige felt på produktionsskoler. En kortlægning af området - mere bredt end de tre databaser ovenfor - har således udelukkende affødt en rapport 5 med fokus på udbyttet af en indsats rettet mod produktionsskoleelever, som skønnes at have særlige læse- og/eller matematikvanskeligheder. Indsatsen var imidlertid ikke rettet mod faglærernes kompetencer til at arbejde med læsning og skrivning med eleverne i værkstedsundervisningen. Rapportens eneste berøring hermed og som konsekvens heraf er en problematisering af, at nogle produktionsskoler mangler personer med de nødvendige kvalifikationer til at modtage anvisningerne på det videre undervisningsforløb og at det kan være vanskeligt at implementere anvisninger på produktionsværkstedet, fordi der mangler tid og ressourcer til det. Der mangler således ud fra et forsøgs- og udviklingsperspektiv et projekt, som retter sit fokus på lærernes sproglige arbejde med eleverne på produktionsværkstedet herunder et projekt som retter sin indsats på flere niveauer værkstedsplan, ledelsesplan og et plan for videndeling. 5. Indhold og tilsigtede resultater Projektet har følgende indhold og tilsigtede resultater i forhold til målsætningerne nævnte under punkt 2) Formål og mål: 1. Projektets to projektmedarbejdere, læsevejleder og projektleder udvikler på teammøder model og praksiseksempler med udgangspunkt i projektmedarbejdernes deltagende 2 Jf. regeringens 95 % målsætning: 3 Guldberg, S., Jakobsen, K. og Lausch, B. (2001). Læsefærdigheder, læsevejledning og læseundervisning - i erhvervsuddannelserne. Undervisningsministeriet, Uddannelsesstyrelsen. 4 Faber, B., Andersen, J.B., Nielsen, P. og Weile, S. (red.) (2011). Faglig læsning i alle skoleformer. Fællesskrift Dansk Lærerforening. 5 Rasmussen, A. og Rasmussen, P. (2009). En indsats for produktionsskoleelever med særlige vanskeligheder. Afsluttende rapport. Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi - Aalborg Universitet.

3 3 observation på udvalgte 6 værksteder og i Produktionsskolens øvrige praksisfællesskab. Model og praksiseksempler ligger færdig ved projektets afslutning. Det teoretiske udgangspunkt er et fokus på Produktionsskolen som et praksisfællesskab 7, der skaber muligheder og begrænsninger for udvikling af faglærerens didaktiske kompetencer til at tilrettelægge værkstedsundervisningen med et fokus på faglig læsning og skrivning. 2. Der udvikles en folder omhandlende projektet, som formidles til samtlige forstandere i Danmark herunder præsenteres forstanderne for løbende formidling om udviklingen i projektet. Der opfordres til, at temaet kommer på kredsenes forstandermøde. Resultatet skal være, at temaet bliver behandlet i alle kredse. Projektets styregruppe indhenter dagsorden og referat fra møderne med henblik på at vurdere udbyttet af opfordring. Projektets resultater indgår endvidere i undervisningsmaterialet ved Dorte Lundorff, der to gange om året underviser produktionsskolernes ledere i Bedst practice i forhold til pædagogisk ledelse under LC-Lederforum. 3. Projektets styregruppe retter henvendelse til EMU-redaktionen med henblik på at indgå et samarbejde omkring udvikling af en portal. Der sigtes mod løbende kontakt og afholdelse af fire møder herom. Dette skal ved projektets afslutning resultere i, at portalen er åben herunder indeholder de første undervisningsforløb. 4. Projektmedarbejder udvikler på baggrund af deltagende observation på udvalgte 8 værksteder undervisningsforløb med relation til læsning og skrivning og som knytter sig til værkstedets basisproduktion. Udvikling ske ud fra målsætningen om, at forløbene skal integreres med kompetencetavlen og indgå i den samlede vurdering af elevens kompetencer, som dokumenteres i kompetencebeviset. Disse undervisningsforløb ligger ved projektets afslutning på portalen på 6. Produkt og formidling Der fremstilles følgende produkter i løbet af projektet: Model og praksiseksempler på hvorledes en udvikling af faglærerens didaktiske kompetencer til at tilrettelægge værkstedsundervisningen med et fokus på faglig læsning og skrivning kan understøttes En portal på indeholdende niveauopdelt undervisningsforløb, der umiddelbart kan integreres i et praktisk undervisningsforløb Undervisningsforløb med relation til læsning og skrivning og som knytter sig til værkstedets basisproduktion 6 Der udvælges værksteder ud fra princippet om, at projektets model og praksiseksempler i videst muligt omfang skal favne produktionsskoleverdenens differentierede læringsrum. 7 Lave, J. og Wenger, E. (2003). Situeret læring og andre tekster. Hans Reitzels Forlag. 8 Der udvælges værksteder ud fra princippet om, at projektets model og praksiseksempler i videst muligt omfang skal favne produktionsskoleverdenens differentierede læringsrum.

4 4 Formidling og udbredelse af projektet er i udgangspunktet indlejret i projektets målformulering og aktiviteter. Favrskov og Haderslev Produktionsskole ønsker at bidrage yderligere hertil ved efter projektets afslutning dels at tilbyde udviklingsforløb for de øvrige produktionsskoler i Danmark med særlig fokus på metoden faglærer-til- faglærer. De faglærere, der med andre ord indgår i projektet, kan videreformidle deres fagsproglige praksis på produktionsværkstedet til andre faglærere indenfor eget fagområde. Favrskov og Haderslev Produktionsskole ønsker endvidere at bidrage til formidling gennem en artikel om projektet i fagbladet Uddannelsesforbundet. Vi indgår desuden gerne i et yderligere samarbejde om at sprede projektets resultater. 7. Lokal forankring Der sikres lokal og fremadrettet forankring af projektet på følgende måde ved både Favrskov og Haderslev Produktionsskole: Ansvaret for videreformidling af og opfølgningen på erfaringerne fra projektet - til nye medarbejdere på egne skoler samt på andre interesserede produktionsskoler - blive indskrevet i relevante medarbejderes funktionsbeskrivelse. Opfølgningen på dette ansvar sker ved de årlige medarbejderudviklingssamtaler. Udviklingen af og opfølgning på faglærernes didaktiske kompetencer sker minimum to gange om året på pædagogiske dage. I takt med udviklingen af niveauopdelte læse- og skriveopgaver med udgangspunkt i værkstedernes basisproduktioner, vil det fremgå af værkstedernes kompetencetavler og dermed fastholde fokus på den individuelle udvikling af elevens læse og skrive kompetencer. 8. Aktivitets- og tidsplan Projektet løber fra 1. august 2013 til og med 30. juni 2014, og har følgende aktivitets- og tidsplan: Teammøde / ved projektleder, læsevejleder og projektmedarbejdere Deltagende observation / ved projektmedarbejdere Udvikling af folder og løbende formidling / ved styregruppe Samarbejde EMU / ved styregruppe Styregruppemøde Aug 13 Sep Okt Nov Dec Jan 14 Feb Mar Apr Maj Juni Milepæle 2013 Temaet er behandlet på kredsenes forstandermøde Udkast til Model og praksiseksempler og Undervisningsforløb udarbejdet til behandling på styregruppemøde i januar 2014 Milepæle 2014 Model og praksiseksempler færdig Portal på er åben indeholdende de første undervisningsforløb

5 5 9. Organisation Søren Wistrup Forstander Dorte Lundorff Forstander Læsevejleder S Favrskov Produktionsskole Haderslev Produktionsskole Den Jydske håndværkerskole T Projektansvarlig Partnerskole Partnerskole Y R Charlotte Have Favrskov Produktionsskole Projektleder E G R Projektmedarbejder Favrskov PS Projektmedarbejder Haderslev PS Produktionshøjskolen Marienlyst Interessentskole Favrskov Favrskov Haderslev Haderslev Favrskov og Haderslev Produktionsskole og Den Jydske Håndværkerskole (DJH) indgår i projektet Favrskov PS som projektansvarlig og Haderslev PS og DJH som partnerskole. Ledelsen af projektet i sin helhed foretages af projektleder. Til sammen udgør disse projektets styregruppe. Styregruppens to produktionsskoler har - ud over ansvar og ledelse af projektet - en ekstern funktion i retning mod forstanderkredse, EMU og Produktionshøjskolen Marienlyst. Sidstnævnte er projektets interessentskole. Der afholdes to netværksmøder mellem skolerne. Styregruppens EUD skole har i sin ledende funktion i projektet ansvaret for at sikre implementering af læsevejledningens principper og praksis i udviklingen af modellen. Der tilknyttes endvidere to projektmedarbejder, som hver især kobles på én af skolerne. Disse refererer til projektlederen med intern fokus på fremdrift af projektet og udvikling af model, eksempler og undervisningsforløb på baggrund af deres deltagende observation på værksteder og produktionsskolen som helhed.

6 Budgetpost 2013/ Løn og honorarer til lærere og andre deltagere Projektmedarbejder á 8 mdr (deltid) 1 Projektleder á 11 mdr (deltid) 1 Forstanderes mødevirksomhed Læsevejleders (EUD) mødevirksomhed Rejse- og opholdsudgifter ifm: Teammøder (6 stk.) Netværksmøde (2 stk.) Styregruppemøde (5 stk.) Møder med EMU (4 stk.) Projektlederseminar (3 stk.) Afsluttende konference (1 stk.) Satspuljen Favrskov PS Egenfinans , , , , ,00 Haderslev PS Egenfinans , ,00 Satspuljen Favrskov PS Egenfinans , , , , ,00 Haderslev PS Egenfinans , ,00 Totalt budget 2013/ , , , ,00 I alt , , ,00 Andre udgifter (arten oplyses) Udgifter i alt , , , , , , ,00 projektlederen (jf. punkt 8: Aktivitets- og tidsplan). (jf. Introduktion til faglig læsning og skrivning s. 5) Budget 10. Budget 1 Deltagende observation på værksteder og Produktionsskole som helhed i perioden september 2013 til april 2014 samt løbende mødevirksomhed med 2 Ledelse af projektet i sin helhed i perioden august 2013 til juni 2014, administration, intern og ekstern mødevirksomhed (herunder deltagelse i projektlederseminarer), ansvarlig for projektets produktproduktion og formidling og ansvarlig for projektets bidrag til den samlede dataindsamling og dokumentation

At træde i de bedste fodspor fra produktionsskole til erhvervsuddannelse.

At træde i de bedste fodspor fra produktionsskole til erhvervsuddannelse. Projektplan 1. Projektets titel At træde i de bedste fodspor fra produktionsskole til erhvervsuddannelse. 2. Formål og mål Projektet vil skabe en bedre overgang fra produktionsskole til erhvervsuddannelse

Læs mere

Sæt skub i egu! 1. Baggrund. 2. Projektets formål

Sæt skub i egu! 1. Baggrund. 2. Projektets formål PROJEKTBESKRIVELSE Sæt skub i egu! Dette projekt afvikles under FoU-programmet 2007. Projektet vedrører erhvervsgrunduddannelsen (egu). Projektet er et samarbejde mellem Undervisningsministeriet og KL.

Læs mere

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning

Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog - Formidling i den faglige undervisning Gråzonesprog er et af fire pædagogiske værktøjer, som er udviklet på initiativ af Fastholdelseskaravanen. I perioden 2013-2016 indgår FastholdelsesTaskforce

Læs mere

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce

Præsentation af. FastholdelsesTaskforce Præsentation af FastholdelsesTaskforce Præsentation Modelskoler FastholdelsesTaskforcen samarbejder med mindst ti erhvervsskoler om øget kvalitet i den pædagogiske ledelse og den pædagogiske praksis i

Læs mere

Bedre skrivning og læsning i den faglige undervisning

Bedre skrivning og læsning i den faglige undervisning Bedre skrivning og læsning i den faglige undervisning Kursusforløb for faglærer 3 kursusdage 2 timers hjemmearbejde Gråzonesprog og klar tale Før under efter aktiviteter + Lektiecafe Faste dage Aflys aldrig!!

Læs mere

Læsevejlederen som ressourceperson

Læsevejlederen som ressourceperson Læsevejlederen som ressourceperson Indhold Om temahæftet.... 3 Læsevejlederens opgaver................................................... 3 Læsevejlederens netværk..... 6 Overgange og sammenhænge.... 8

Læs mere

Ledelse af læsning. - hvordan ledes et læseprojekt, så viden og visioner bliver omsat til konkret handling?

Ledelse af læsning. - hvordan ledes et læseprojekt, så viden og visioner bliver omsat til konkret handling? Ledelse af læsning - hvordan ledes et læseprojekt, så viden og visioner bliver omsat til konkret handling? Flemming Olsen Børne- og Kulturdirektør i Herlev Kommune Formand for Børne- og Kulturchefforeningen

Læs mere

Kontraktbilag 5 Tids- og aktivitetsplan Forsøg med teknologiforståelse i folkeskolens obligatoriske undervisning

Kontraktbilag 5 Tids- og aktivitetsplan Forsøg med teknologiforståelse i folkeskolens obligatoriske undervisning Kontraktbilag 5 Tids- og aktivitetsplan Forsøg med teknologiforståelse i folkeskolens obligatoriske undervisning Maj 2018 Indholdsfortegnelse 1. Vejledning... 3 2. Tids- og aktivitetsplan... 4 2 1. Vejledning

Læs mere

Projektbeskrivelse, følgeforskningsprojekt: Læsevejledernes rolle i samarbejde med faglærerne om undervisning i fagenes sprog og tekster

Projektbeskrivelse, følgeforskningsprojekt: Læsevejledernes rolle i samarbejde med faglærerne om undervisning i fagenes sprog og tekster Projektbeskrivelse, følgeforskningsprojekt: Læsevejledernes rolle i samarbejde med faglærerne om undervisning i fagenes sprog og tekster A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene

Læs mere

Innovativ undervisning i åbent værksted

Innovativ undervisning i åbent værksted Revideret den 18. februar Innovativ undervisning i åbent værksted Analysens formål Træets Efteruddannelsesudvalg ønsker med denne analyse at skabe større viden om, hvordan arbejdsmarkedsuddannelser, der

Læs mere

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv Projektbeskrivelse for udviklings- og forskningsprojektet: Forskning i og praksisnær afdækning af digitale redskabers betydning for børns udvikling, trivsel og læring Baggrund Ifølge anbefalingerne fra

Læs mere

Digital dannelse: Fra begreb til praksis

Digital dannelse: Fra begreb til praksis DEFF På vegne af de samlede ansøgere: Kulturstyrelsen Vicerektor Lars Nordam H.C. Andersens Boulevard 2 Århus Statsgymnasium 1553 København K Fenrisvej 33 8210 Århus V Digital dannelse: Fra begreb til

Læs mere

Kvalitetspatruljen. Baggrund Formål Principper Organisering Aktiviteter Skolebesøg program og tidsplan Opfølgning

Kvalitetspatruljen. Baggrund Formål Principper Organisering Aktiviteter Skolebesøg program og tidsplan Opfølgning Kvalitetspatruljen Baggrund Formål Principper Organisering Aktiviteter Skolebesøg program og tidsplan Opfølgning Lisbeth Mulvad og Hjørdis Dalsgaard, Undervisningsministeriet Side 1 Baggrund Et led i flerårsaftalen

Læs mere

Kompetenceplan for LC-netværket

Kompetenceplan for LC-netværket Kompetenceplan for LC-netværket År 2012-13 Dato: 13. juli 2012 Kompetenceplan for LC-netværket 2012-13 Oversigten på næste side indeholder datoer, tidspunkter og kort information om indhold/tema for netværksmøderne

Læs mere

Kommunalt udviklingsprojekt om it i unde r- visning og læring

Kommunalt udviklingsprojekt om it i unde r- visning og læring Kommunalt udviklingsprojekt om it i unde r- visning og læring I regi af KL s folkeskolereformsekretariat og som et led i kommunesamarbejderne inviteres forvaltninger, skoleledere og pædagogisk personale

Læs mere

Den kommunale ungeindsats og FGU. 16. April 2018 Børne- og Skoleudvalget Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Den kommunale ungeindsats og FGU. 16. April 2018 Børne- og Skoleudvalget Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Den kommunale ungeindsats og FGU 16. April 2018 Børne- og Skoleudvalget Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Aftale om Bedre veje til uddannelse og job og lovgivning Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk

Læs mere

Projektplan. FoUprojekt. Situationsbestemt Pædagogisk Ledelse

Projektplan. FoUprojekt. Situationsbestemt Pædagogisk Ledelse Projektplan FoUprojekt Situationsbestemt Pædagogisk Ledelse Dette er projektplanen for Situationsbestemt Pædagogisk Ledelse, der ligger til grund for Niels Brocks ansøgning om FoU-midler i 2013. Formål

Læs mere

Øvrige tilskud til projektet fra Socialstyrelsen

Øvrige tilskud til projektet fra Socialstyrelsen Ansøgning Projektets/aktivitetens titel Skriv titel på projektet. Kommune I hvilken kommune har projektet postadresse? Ansøger type Navn og e-mail adresse på tilskudsansvarlig Organisationens navn og CVR-nummer

Læs mere

Produktionsskolen På sporet Produktionsskolen Sandagergård

Produktionsskolen På sporet Produktionsskolen Sandagergård Produktionsskolen På sporet Produktionsskolen Sandagergård 11/6/2008 1 Samarbejdsaftale 2007-2008 Denne samarbejdsaftale er indgået mellem Grindsted Produktionshøjskole Grindsted Tekniske Skole Møllegården

Læs mere

Implementering af beskæftigelsespolitikken samt budgetmål

Implementering af beskæftigelsespolitikken samt budgetmål Implementering af beskæftigelsespolitikken samt budgetmål 1. for implementering af beskæftigelsespolitikken 2. Samlet oversigt over mål og nøgletal FLERE I JOB beskæftigelsespolitik Fem centrale politikområder:

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE. Til organisering af samarbejdet nedsættes en styregruppe og lokale arbejdsgrupper efter behov.

SAMARBEJDSAFTALE. Til organisering af samarbejdet nedsættes en styregruppe og lokale arbejdsgrupper efter behov. SAMARBEJDSAFTALE Denne samarbejdsaftale er indgået mellem Københavns Tekniske Skole, TEC, SOSU- København, Hotel- og Restaurantskolen, Niels Brock, CPH West og SOSU C og produktionsskolerne i Forstanderkredsens

Læs mere

Projektets plan for rekruttering af målgruppen

Projektets plan for rekruttering af målgruppen Ansøgning Projektets/aktivitetens titel Kommune Vælg venligst fra listen. Ansøger type Navn og e-mail adresse på tilskudsansvarlig Organisationens navn og CVR-nummer Her anføres den ansøgende organisations

Læs mere

I Udviklingsstrategien i Rammeaftale 2016 har KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden udvalgt følgende særlige tema, som skal behandles i 2016:

I Udviklingsstrategien i Rammeaftale 2016 har KKR Hovedstaden og Region Hovedstaden udvalgt følgende særlige tema, som skal behandles i 2016: K O M M I S S O R I U M F O R U D A R B E J D E L S E A F M Å L S Æ T N I N G E R F O R D E T T V Æ R G Å E N D E S P E C I A L I S E R E D E S O C I A L O M R Å D E I H O V E D S T A D S R E G I O N E

Læs mere

Projektbeskrivelse: Fagdidaktik på baggrund af elektronisk visitering af faglige forudsætninger og læringsstile

Projektbeskrivelse: Fagdidaktik på baggrund af elektronisk visitering af faglige forudsætninger og læringsstile Side 1 af 7 Projektbeskrivelse: Fagdidaktik på baggrund af elektronisk visitering af faglige forudsætninger og læringsstile Indhold: 1 Formål...1 2 Indhold...1 3 Motivering...2 4 Projektplan...2 5 Målgruppe...4

Læs mere

19.17 UNDERVISNING I LÆSNING OG/ELLER MATEMATIK FOR VOKSNE

19.17 UNDERVISNING I LÆSNING OG/ELLER MATEMATIK FOR VOKSNE 19.17 UNDERVISNING I LÆSNING OG/ELLER MATEMATIK FOR VOKSNE Mål for læringsudbytte skal opnå faglige og pædagogisk/didaktiske forudsætninger for at kunne forestå planlægning, gennemførelse og evaluering

Læs mere

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen.

Kursusforløbet har til formål at inspirere og understøtte skolernes igangværende arbejde med at realisere erhvervsuddannelsesreformen. Afdeling for Ungdoms- og Voksenuddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Invitation til "Skoleudvikling i Praksis"

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job

Aftale om bedre veje til uddannelse og job Aftale om bedre veje til uddannelse og job Samarbejdsmøde om FGU og ungeindsatsen for de 17 kommuner, KKR Sjælland D. 15. december 2017 kl. 9-11, Næstved Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk

Læs mere

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema

Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Skema 2: Projektbeskrivelsesskema Fælles undervisning 1. 2. Projektets titel: Fælles undervisning om psykiatri og misbrug i Region Hovedstaden Baggrund: Projektet baserer sig på en række erfaringer og

Læs mere

Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel 17. juni 2015. Køn og beskæftigelse i en økonomi i forandring

Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel 17. juni 2015. Køn og beskæftigelse i en økonomi i forandring Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel 17. juni 2015 Køn og beskæftigelse i en økonomi i forandring Uddannelsesprofil for arbejdsstyrken i Grønland 2013 (seneste tal) Antal Procent af arbejdsstyrke

Læs mere

Tilbud til elever i læsevanskeligheder

Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder i Faaborg-Midtfyn Kommune - en beskrivelse Faaborg-Midtfyn Kommune opretter pr. 1. august 2014 et tilbud til elever i vanskeligheder

Læs mere

Evaluering af skolens samlede undervisning skoleåret 2011-12

Evaluering af skolens samlede undervisning skoleåret 2011-12 Evaluering af skolens samlede undervisning skoleåret 2011-12 Indhold 1. Evalueringsformer der benyttes på skolen 2. Evaluering af den samlede undervisning i skoleåret 3. Plan for opfølgning på evalueringen

Læs mere

Handlingsplan for læseindsats 2016

Handlingsplan for læseindsats 2016 Handlingsplan for læseindsats 2016 Erhvervsuddannelser og AMU Jordbrugets UddannelsesCenter Århus Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Evaluering af læseindsatsen i 2015... 3 3. Overordnet beskrivelse

Læs mere

Pædagogisk diplomuddannelse

Pædagogisk diplomuddannelse Sept. 2011 Pædagogisk diplomuddannelse UNDERVISNING I LÆSNING OG MATEMATIK FOR VOKSNE Mål for læringsudbytte skal opnå faglige og pædagogisk/didaktiske forudsætninger for at kunne forestå planlægning,

Læs mere

Hammeren Produktionsskolen Vest

Hammeren Produktionsskolen Vest Virksomhedsplan 2015 Hammeren Produktionsskolen Vest Formål og målgrupper Hammeren- Produktionsskolen Vest er en selvejende statslig uddannelsesinstitution med vedtægter, der er godkendt af kommunalbestyrelsen

Læs mere

Brundtlandrapporten, 1987

Brundtlandrapporten, 1987 Bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende generationers behov uden at bringe fremtidige generationers mulighed for at opfylde deres behov i fare Brundtlandrapporten, 1987 Politisk

Læs mere

Fra elevens læselærer til faglærerens læsevejleder. Status på læseindsats i erhvervsuddannelserne

Fra elevens læselærer til faglærerens læsevejleder. Status på læseindsats i erhvervsuddannelserne Fra elevens læselærer til faglærerens læsevejleder Status på læseindsats i erhvervsuddannelserne Åben skole arrangement v/kvalitetspatruljen 24. januar 2012 Jordbrugets Uddannelsescenter i Århus Damgaards

Læs mere

Læringsplatform - Brugerportalsinitiativet

Læringsplatform - Brugerportalsinitiativet Introduktion Læringsplatform - Brugerportalsinitiativet Gitte Stoltenberg (KL) 7/10 2015 Park-Inn, København Eksterne digitale læremidler Introduktion Fællesoffentlig samarbejdsplatform med UNI-Login (bla.

Læs mere

Demonstrationsskoler Elevernes egenproduktion og elevindragelse

Demonstrationsskoler Elevernes egenproduktion og elevindragelse Demonstrationsskoler Elevernes egenproduktion og elevindragelse Birgitte Holm Sørensen, Aalborg Universitet, CPH Rasmus Ullerup 10.kl. UngdomsCenter, Vejle AGENDA Introduktion til projektet Didaktisk rammedesign

Læs mere

Sproglig opmærksomhed og læsning Fagområde Motivation

Sproglig opmærksomhed og læsning Fagområde Motivation Sproglig opmærksomhed og læsning Fagområde Motivation Af Faaborg-Midtfyn Kommunes Udviklingsstrategi fremgår det, at der overalt på B&U området skal arbejdes med at styrke kvaliteten gennem faglige udviklingsforløb,

Læs mere

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Politisk aftale oktober 2017

Aftale om bedre veje til uddannelse og job. Politisk aftale oktober 2017 Aftale om bedre veje til uddannelse og job Politisk aftale oktober 2017 Aftalens hovedindhold En ny uddannelsespolitisk målsætning En sammenhængende kommunal ungeindsats En ny Forberedende Grunduddannelse

Læs mere

Indsatsområder skoleåret

Indsatsområder skoleåret Indsatsområder skoleåret 16-17. Skolens 2 indsatsområder er læsning og målstyret undervisning. (beskrevet ud fra SMTTE) LÆSNING: Sammenhæng (baggrund og forudsætninger) Målsætningen i Folkeskolereformen

Læs mere

Vurdering og indstilling af projekter Uddannelsespulje

Vurdering og indstilling af projekter Uddannelsespulje 01. Tryg17 Social & Sundhedsskolen i Herning Samlet budget 244.000 kr. Ansøgt beløb 183.000 kr. Egenfinansiering 61.000 kr. Egenfinansierings 25 % -grad Afslag Indstillet beløb 0 Projektperiode Januar

Læs mere

Forberedende grunduddannelse. Oplæg ved Ordblinde og it-konference

Forberedende grunduddannelse. Oplæg ved Ordblinde og it-konference Forberedende grunduddannelse Oplæg ved Ordblinde og it-konference 10.04.2018 Bag om FGU-aftalen Regeringsgrundlaget for LLR II juni 2015 Kommissorium og udpegning af ekspertgruppen januar 2016 Afrapportering

Læs mere

Ansøgning - Sæt skub i egu 2.0

Ansøgning - Sæt skub i egu 2.0 Ansøgning - Sæt skub i egu 2.0 1. Titel EGU springbrættet til job eller uddannelse. 2. Kommune og Samarbejdspartnere Assens Kommune Willemoesgade 15 5610 Assens Tlf.nr. 64 74 74 74 Email: assens@assens.dk

Læs mere

Handlingsplan for læseindsats

Handlingsplan for læseindsats Handlingsplan for læseindsats 2015 under før efter ude inde inde kan ikke kan næsten kan selv Erhvervsuddannelser og AMU Jordbrugets UddannelsesCenter Århus Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Evaluering

Læs mere

Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid

Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid Beskrivelse af indsatsen Investering i børns fremtid Baggrund for indsatsen Et solidt sprogligt fundament i en tidlig alder er det bedste udgangspunkt børn kan få. Sproget er en afgørende faktor for både

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

Skabelon til KOSMOS projektansøgninger 2011

Skabelon til KOSMOS projektansøgninger 2011 Navn på ansøger: VIA University College, Ernæring- og Sundhedsuddannelsen, Sundhedsfaglig Højskole og Pædagoguddannelsen, Pædagogisk-Socialfaglig Højskole KOSMOS tema (skriv bogstav A, B, C eller D) C

Læs mere

DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION

DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION I løbet af et skoleår indsamles store mængder oplysninger relateret til den enkelte elevs faglige kunnen, trivsel og generelle udvikling i skolen. Det sker, både

Læs mere

Tilbud til elever i læsevanskeligheder

Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder i Faaborg-Midtfyn Kommune - en beskrivelse Faaborg-Midtfyn Kommune oprettede pr. 1. august 2014 et tilbud til elever i vanskeligheder

Læs mere

Vedr.: SCIENCE Studiemiljøsatsning programbeskrivelse for indsatsen i 2015 Sagsbehandler: Allan Birkmose, SCIENCE Ledelsessekretariat

Vedr.: SCIENCE Studiemiljøsatsning programbeskrivelse for indsatsen i 2015 Sagsbehandler: Allan Birkmose, SCIENCE Ledelsessekretariat K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T D E T N A T U R - O G B I O V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T S A G S N O T A T 12. MARTS 2015 Vedr.: SCIENCE Studiemiljøsatsning 2014-2016 programbeskrivelse

Læs mere

Kollegavejledning er en sparrings- og læringsproces Af Ole Christensen, lektor og Bjarne Thostrup, projektleder

Kollegavejledning er en sparrings- og læringsproces Af Ole Christensen, lektor og Bjarne Thostrup, projektleder Kollegavejledning er en sparrings- og læringsproces Af Ole Christensen, lektor og Bjarne Thostrup, projektleder I det følgende er fokus rettet mod et udviklingsprojekt i Frederiksberg kommune, hvor der

Læs mere

Læse- & skrivehandleplan

Læse- & skrivehandleplan Læse- & skrivehandleplan 2014-2017 4 udgave 2014 Indholdsfortegnelse Rødovre Kommunes læse- og skrivehandleplan... Formål med Læse- og skrivehandleplanen 2014-2017... 4 Mål for Læse- og skrivehandleplanen

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag 5/12/2015 Til kommunal forvaltning April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til kommunal forvaltning Redaktion:

Læs mere

Historiske benzin- og dieselpriser 2011

Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Historiske benzin- og dieselpriser 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Benzin- og dieselpriser for december 2011 Priser i DKK Pr. liter inkl. moms Pr. 1000 liter ekskl. moms pris på servicestation

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om produktionsskoler

Forslag. Lov om ændring af lov om produktionsskoler 2011/1 LSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. december 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn og Undervisning Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, j.nr. 087.63K.391 Fremsat den 11. januar

Læs mere

FAGLIGT ENTREPRENØRSKAB

FAGLIGT ENTREPRENØRSKAB FAGLIGT ENTREPRENØRSKAB Introduktion Fonden for Entreprenørskab Young Enterprise har med støtte fra Velux Fonden igangsat et toårigt projekt, der vil hjælpe med at inkludere og fastholde socialt udsatte

Læs mere

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering

Det er målet, at den studerende gennem integration af praksiserfaring og udviklingsorientering Pædagogisk diplomuddannelse UNDERVISNING I LÆSNING OG MATEMATIK FOR VOKSNE Mål for læringsudbytte skal opnå faglige og pædagogisk/didaktiske forudsætninger for at kunne forestå planlægning, gennemførelse

Læs mere

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode:

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode: Projektbeskrivelse Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2017 De nedenfor angivne antal max tegn er inkl. mellemrum. Institutionens navn: Vejle Bibliotekerne Projekttitel:(Max.

Læs mere

EUD-reformens pædagogisk-didaktiske indhold

EUD-reformens pædagogisk-didaktiske indhold Øget differentiering og specialisering i Erhvervsuddannelserne EUD-reformens pædagogisk-didaktiske indhold Uddannelsesforbundets TR-kursus Odense 10. Marts 2016 To greb til at styrke kvaliteten i EUD 1)

Læs mere

Tværgående indsatser 2009

Tværgående indsatser 2009 Tværgående indsatser 2009 Brugerundersøgelser og medlemsindflydelse Mål: Indsatsområdets overordnede mål er at øge brugerindflydelsen på Levuk. Tilfredshedsundersøgelsen fra 2008 viste at 48% ikke oplever

Læs mere

Læsevejlederens funktioner

Læsevejlederens funktioner Temahæfte Læsevejlederens funktioner Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring Læsevejlederen er skolens ressourceperson for udvikling af læseområdet. Læsevejlederens funktionsområde

Læs mere

Kvalitet i dansk og matematik. Invitation til deltagelse i forskningsprojekt

Kvalitet i dansk og matematik. Invitation til deltagelse i forskningsprojekt Kvalitet i dansk og matematik Invitation til deltagelse i forskningsprojekt Om projektet Kvalitet i dansk og matematik (KiDM) er et nyt stort forskningsprojekt, som vil afprøve, om en undersøgende didaktisk

Læs mere

Carlsbergvej 34, 3400 Hillerød. Ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet. Statens Institut for Folkesundhed

Carlsbergvej 34, 3400 Hillerød. Ph.d.-studerende ved Syddansk Universitet. Statens Institut for Folkesundhed Projektets titel: PAS Misbrugsforebyggende undervisning Kontaktpersoner: Adresse: Navn på projektleder: Stillingsbetegnelse: Forum100% Carlsbergvej 34, 3400 Hillerød Søren Holm Ph.d.-studerende ved Syddansk

Læs mere

Hvor kan jeg søge yderligere information?

Hvor kan jeg søge yderligere information? Hvor kan jeg søge yderligere information? Du kan læse mere om de forskellige tilbud på: ASV Horsens www.horsenskom.dk/institutioner/asv-horsens.dk Bygholm Landbrugsskole www.bygholm.dk Horsens Gymnasium

Læs mere

2. Ansøgningen vedrører Uddannelse: Erhvervsuddannelser Indsatsområde: EUD6281

2. Ansøgningen vedrører Uddannelse: Erhvervsuddannelser Indsatsområde: EUD6281 Revideret projektansøgning som erstatter ansøgningerne Innovationsagenter der skaber værdi (ansøgt af CPH West) og Innovation i organisationer, undervisning og Det tredje rum (ansøgt af Roskilde Tekniske

Læs mere

Vejledning til ansøgning om tilskud til forsøgs- & udviklingsarbejde på efterskoler

Vejledning til ansøgning om tilskud til forsøgs- & udviklingsarbejde på efterskoler Vejledning til ansøgning om tilskud til forsøgs- & udviklingsarbejde på efterskoler Forår 2019 Efterskoleforeningen administrerer på vegne af Undervisningsministeriet en årlig pulje til forsøgsog udviklingsarbejde

Læs mere

Brug af egen kraft giver liv på trods af svækkelse

Brug af egen kraft giver liv på trods af svækkelse Resume af projekt Aarhus d. 14.11.2012 Udarbejdet af Knud Erik Jensen, Konsulent- og formidlingsenheden Udvikling og Dokumentation Formålet med projektet Visionen er at give flere borgere mulighed for

Læs mere

Skabelon for fagbilag

Skabelon for fagbilag Skabelon for fagbilag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges med udgangspunkt i elevens

Læs mere

En samlet blog til pædagogisk læringscenter på skolen PLC sharing fra skoleblogs.

En samlet blog til pædagogisk læringscenter på skolen PLC sharing fra skoleblogs. En samlet blog til pædagogisk læringscenter på skolen PLC sharing fra skoleblogs. http://specialcentertapsskole.skoleblogs.dk/ RAMMESÆTNING Der er mange opgaver under PLC. På vores skole drejer det sig

Læs mere

Virksomhedsplan 2014/15

Virksomhedsplan 2014/15 Virksomhedsplan 2014/15 1 Indledning Produktionsskolen Vejen blev oprettet 1. juli 2007 som en fusion mellem Stenderup Produktionshøjskole og Produktionsskolen På Sporet i Lunderskov. Som en konsekvens

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Kommissorium for implementering af skolereformen i Furesø Kommune

Kommissorium for implementering af skolereformen i Furesø Kommune Kommissorium for implementering af skolereformen i Furesø Kommune Formål Formålet med skolereformen er at sikre en højere faglighed gennem en sammenhængende skoledag og bedre undervisning. Således skal

Læs mere

Natur/teknik i naturen fra haver til maver. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk

Natur/teknik i naturen fra haver til maver. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk Natur/teknik i naturen fra haver til maver ohc@nts Centeret.dk Natur/teknik i naturen fra haver til maver 9.00 Kaffe/te og rundstykker 9.10 Velkomst 9.10 Naturfagene i folkeskolereformen ved Christensen,

Læs mere

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål

Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016. Formål Digitaliseringsstrategi for Folkeskolerne i Lejre Kommune 2013-2016 Formål Digitaliseringsstrategiens formål er at beskrive sammenhængen mellem teknik og læring, mellem digitale læremidler og læringsformer

Læs mere

Evaluering af samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter

Evaluering af samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter Evaluering af samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter Samarbejdet mellem læsevejledere og læsekonsulenter er i sommeren 2016 blevet evalueret gennem et digitalt spørgeskema udsendt til læsevejlederne

Læs mere

Akkreditering i SOF 2015

Akkreditering i SOF 2015 Akkreditering i SOF 2015 Akkreditering i SOF - formål Vi arbejder med akkreditering i SOF, fordi vi har en ambition om at være en organisation, hvor vi sammen udvikler tilbud af høj kvalitet. Kvalitetsmodellen

Læs mere

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale.

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale. Ansøgningsskema Ansøgning til projektmidler for Grundskoleområdet marts 2015 Implementering af innovation og entreprenørskab i skolen 1 Grundlæggende Innovation og entreprenørskab skal, i henhold til skolereformen,

Læs mere

Kommissorium for FGU læreplans- og fagbilagsarbejdet

Kommissorium for FGU læreplans- og fagbilagsarbejdet Kommissorium for FGU læreplans- og fagbilagsarbejdet Til implementering af Aftale om bedre veje til uddannelse og job skal der udarbejdes læreplaner og fagbilag for de nye grunduddannelser. December 2017

Læs mere

Projekt: Unge på tværs, 2013-2014

Projekt: Unge på tværs, 2013-2014 Projekt: Unge på tværs, 2013-2014 Projektnr. og titel Projektejer 11-UUDK-UPT: At træde i de bedste fodspor fra Produktionsskole til Erhvervsuddannelse Favrskov Produktionsskole Søren Wistrup Samarbejdspartner(e)

Læs mere

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse

Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Undervisningsplan klinisk undervisning modul 12 Innovativ og iværksættende professionsudøvelse Forudsætninger for at deltage i klinisk undervisning modul 12 At den studerende har bestået ekstern og intern

Læs mere

Derfor vil vi undersøge:

Derfor vil vi undersøge: Ansøgning fra Ungdomsskoleforeningen (USF) 1. Titel: Hvad er titlen på projektet/ opgaven? 2. Ansøger: Hvem er ansøger, herunder tovholder/ansvarlig, samt eventuelle samarbejdspartnere? 3. Formål og problemformulering:

Læs mere

EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD

EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD EUD-reformen og kompetenceudvikling af lærerne på EUD Faglært til fremtiden Bedre og mere attraktive erhvervsuddannelser, 2013 Kompetenceudviklingen skal medvirke til at gøre undervisningen bedre og give

Læs mere

Center for Sundhed og Omsorg

Center for Sundhed og Omsorg 1. s primære aktiviteter Fagområdets primære aktiviteter: Drift af centralkøkken på Damgårdsparken, kost til plejecentre, madservice til hjemmeboende, kantine i Aktivitetscenter Damgårdsparken - mødeservering

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

lyst til at lære arbejde

lyst til at lære arbejde efterskole engagement erhvervsuddannelse arbejde ung lyst til at lære praktik uddannelsesplan gymnasieuddannelse 3.KVARTAL 1 Kvartalsrapport 3. kvartal Kvartalsrapporten for 3. kvartal kan give et overblik

Læs mere

Step Up. Et samarbejde mellem ungdomsuddannelsesinstitutionerne i Sønderborg:

Step Up. Et samarbejde mellem ungdomsuddannelsesinstitutionerne i Sønderborg: Step Up Et samarbejde mellem ungdomsuddannelsesinstitutionerne i Sønderborg: STATSSKOLE SØNDERBORG StepUp StepUp Udkast til studieordning og årshjul Dette er et udkast til en studieordning samt et årshjul

Læs mere

Evaluering: Læring for alle Favrskov Kommune Marts 2014 Håkon Grunnet

Evaluering: Læring for alle Favrskov Kommune Marts 2014 Håkon Grunnet Evaluering: Læring for alle Favrskov Kommune 2013-15 27. Marts 2014 Håkon Grunnet Kurser. Surveys udsendelser mv. Hold nr. Datoer kursus. Udsendelse spm.-skema: udsendt 1. gang (a) Rykker Udsendelse spm.

Læs mere

Overblik og indblik i. v. Morten Mandøe, KL

Overblik og indblik i. v. Morten Mandøe, KL Overblik og indblik i økonomistyringen v. Morten Mandøe, KL Dagsorden Lidt om brutto/netto Budget 2014 Forventningerne til regnskab 2013 Kendetegn for økonomistyringen nu og i den kommende valgperiode

Læs mere

Genopretning af Familieafdelingen

Genopretning af Familieafdelingen Genopretning af Familieafdelingen Fællesmøde mellem Økonomiudvalget og Børn- og Skoleudvalget den 7. september 2015 Dagsorden Det tredobbelte problem Ledelse og samarbejde Løsninger Tidsplan 2 Arbejdsmiljø

Læs mere

Det samlede projekt forventes at blive evalueret af ekstern evaluator.

Det samlede projekt forventes at blive evalueret af ekstern evaluator. Lærlingeprojektet Øget sikkerhed for elever i bygge- og anlægsbranchen Alt for mange lærlinge 1 og unge nyansatte kommer til skade i bygge- og anlægsvirksomheder og på byggepladser. Forskning om lærlinge

Læs mere

IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN

IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN IMPLEMENTERING AF 1:1 COMPUTERE PROJEKTPLAN Version 1 Marts 2017 Side 1 of 10 INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning...3 Formål med projektplanen...4 Generel Projektinformation...4 Baggrund...5 Holstebro Kommunes

Læs mere

Støtte fra kommune i.h.t. 18 i lov om social service. Driftsoverenskomst eller -aftale med kommune/region

Støtte fra kommune i.h.t. 18 i lov om social service. Driftsoverenskomst eller -aftale med kommune/region Ansøgning Projektets/aktivitetens titel Kommune Vælg venligst fra listen. Ansøger type Navn og e-mail adresse på tilskudsansvarlig Organisationens navn og CVR-nummer Her anføres den ansøgende organisations

Læs mere

Handlingsplan for læseindsats

Handlingsplan for læseindsats Handlingsplan for læseindsats 2011 Erhvervsuddannelserne Jordbrugets UddannelsesCenter Århus Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Evaluering af læseindsatsen i 2010... 3 3. Overordnet beskrivelse

Læs mere

Studieordning for Adjunktuddannelsen

Studieordning for Adjunktuddannelsen Studieordning for Adjunktuddannelsen Adjunktuddannelsen udbydes af Dansk Center for Ingeniøruddannelse 1.0 Formål 1.1 Formål Formålene med Adjunktuddannelsen er, at adjunkten bliver bevidst om sit pædagogiske

Læs mere

EUD/EUX som karrierevej

EUD/EUX som karrierevej EUD/EUX som karrierevej En del af Tværgående ungeindsats for ledige unge i Viborg kommune 1. Projektets titel: EUD/EUX som karrierevej 2. Vision, baggrund samt motivation for projektet samt ledelsesmæssige

Læs mere

Udvikling af samarbejdet mellem kommuner, gymnasier og erhvervsskoler med de unge i centrum

Udvikling af samarbejdet mellem kommuner, gymnasier og erhvervsskoler med de unge i centrum P R O J EKTBESKRIVELSE Udvikling af samarbejdet mellem kommuner, gymnasier og erhvervsskoler med de unge i centrum 1. Baggrund Mange unge udfordres på deres vej fra grundskolen til ungdomsuddannelserne.

Læs mere

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version

Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version Handleplan for ungeindsatsen i Halsnæs Kommune Version 21.11.2011 1. Indledning Indeværende handleplan er den indledende skitse omkring ungeindsatsen med særligt fokus på tematikker opsat på mål og målopfyldelse.

Læs mere

lyst til læring på erhvervsskoler

lyst til læring på erhvervsskoler lyst til læring på erhvervsskoler Motivationspædagogik er et af fire pædagogiske værktøjer, som er udviklet på initiativ af Fastholdelseskaravanen. I perioden 2013-2016 indgår FastholdelsesTaskforce samarbejde

Læs mere

Resumée. Uddannelsesparath ed og de unges overgang til ungdomsuddannels e. Analyse af det samlede ungdomsuddannelsesområde Juni 2011

Resumée. Uddannelsesparath ed og de unges overgang til ungdomsuddannels e. Analyse af det samlede ungdomsuddannelsesområde Juni 2011 Resumée é Uddannelsesparath ed og de unges overgang til ungdomsuddannels e Analyse af det samlede ungdomsuddannelsesområde Juni 2011 2 RESUMÉ af Uddannelsesparathed og de unges overgang til ungdomsuddannelse

Læs mere