Investeringskrise i Danmark?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Investeringskrise i Danmark?"

Transkript

1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Note Grane H. Høegh 25. januar 213 Investeringskrise i Danmark? Resumé: Erhvervsinvesteringerne er på et historisk lavt niveau, men det kan hovedsageligt forklares ud fra konjunktursituationen. Eneste undtagelse er, at industriens maskinkapital er lavere i forhold til BVT, end ADAMs ligninger angiver, og samtidig anvender industrien mindre arbejdskraft end ligningerne angiver. Det vil sige, at der ikke er tale om, at den mindre kapital erstattes af mere arbejdskraft, så arbejdskraftens produktivitet falder på grund af kapitalmangel. Der er tværtimod tale om, at industriens samlede faktorproduktivitet stiger, og det er en positiv udvikling. Sammenfattende er der ikke tegn på investeringskrise - ud over hvad konjunktursituationen tilsiger. GRH25113 Nøgleord: Investeringer Modelgruppepapirer er interne arbejdspapirer. De konklusioner, der drages i papirerne, er ikke endelige og kan vfre Fndret inden opstillingen af nye modelversioner. Det henstilles derfor, at der kun citeres fra modelgruppepapirerne efter aftale med Danmarks Statistik.

2 2 1. Indledning Lavere investeringer generelt siden 28 og i industrien siden 23 Lavere investeringer siden 28 kan forklares af finanskrisen Lavere investeringer i industrien siden 23 kan forklares af øget produktivitet Disposition Siden 28 er de private erhvervsinvesteringer og den tilsvarende investeringskvote (investeringer i forhold til BNP) faldet markant. I industrien begyndte investeringskvoten at falde allerede i 23. Erhvervenes nuværende lave investeringskvoter udgør et problem for den danske produktivitet, hvis virksomhederne investerer mindre, end de burde i den nuværende situation, og hvis den manglende kapital må erstattes med arbejdskraft. Der er næppe tale om, at erhvervene investerer mindre end de burde. Det generelle investeringsfald siden 28 kan forklares med det økonomiske tilbageslag, som finanskrisen skabte, og faldet er ikke væsentligt forskelligt fra, hvad ADAMs investeringsrelationer siger. Produktionen er mindre end i 28, så virksomhederne har brug for mindre kapitalapparat, og de lave investeringer afspejler blot, at virksomhederne tilpasser sig til det mindre kapitalbehov. Den tilbagegang i industriens investerings- og kapitalkvote, der starter i 23, kan ikke forklares af ADAMs investeringsrelationer, men faldet i industriens kapitalapparat er ikke ledsaget af en stigning i inputtet af arbejdskraft. En analyse baseret på ADAMs ligninger for industriens faktorefterspørgsel viser, at samtidig med, at maskinkapitalen er 13 pct. mindre end forventet, er arbejdskraftinputtet 15 pct. lavere end forventet. Det vil sige, at industrien producerer mere med mindre input af både kapital og arbejdskraft, hvilket må tolkes som en generel stigning i industriens faktorproduktivitet siden 23. Det er en positiv udvikling, som ikke tyder på, at industrien har manglet kapital. Afsnit 2 diskuterer, om ADAMs relationer tyder på, at der er investeringskrise i dansk økonomi, og konkluderer, at det gør de ikke. Afsnit 3 diskuterer robustheden af mine konklusioner i afsnit 2. Afsnit 4 beregner effekterne af øgede investeringer i industribranchen nz.

3 3 2. Kan data underbygge tesen om en investeringskrise? ADAM forklarer udviklingen i investeringer benytter effektivitetsindeks I ADAM bestemmes erhvervsinvesteringerne ud fra udviklingen i branchernes kapitalapparater, som bestemmes på baggrund af branchernes produktion, deres relative faktorpriser og effektivitetsindeks på produktionsfaktorerne, jf. boks 1. Da vi nylig har reestimeret faktorblokken på data fra , så gør effektivitetsindeksene 1, at vi uden problemer kan forklare udviklingen i erhvervsinvesteringerne, jf. figur 2.1, som viser investeringerne for de private brancher ekskl. olie- og gasudvinding i alt 9 brancher. Figur 2.1. Forudsagte og faktiske erhvervsinvesteringer ekskl. udvinding for maskiner (fim9) og bygninger (fib9), nuværende ADAM For at undersøge investeringer bør vi sætte neutrale trender fra 21 Ønsker man at undersøge om investeringerne er underdrejede siden 2, så går det ikke at inkludere trender. At forklare udviklingen ved en trend er at sige, at der er en systematisk tendens, som vi ikke kan forklare. Vi ønsker at slå denne trend fra og alene forklare forholdene mellem produktionsfaktorerne på baggrund af de relative priser. Dette kan enten gøres ved at reestimere modellen fra med neutrale trender eller blot ved at sætte trenderne neutralt. De estimerede parametre for tilpasningshastigheder og substitutionselasticiteter er stabile og ændrer sig ikke i nævneværdigt omfang ved en reestimation. Endvidere er effektivitetsindeksene indenfor den nye estimationsperiode ikke meget af en reestimation. 1 For hver produktionsfaktor opfanger produktivitetsindeksene den trendmæssige del af variationen i faktorintensisteten, der ikke kan forklares af konjunkturer eller relative priser.

4 4 Neutrale trender er Harrod-neutrale med 1½ pct. årlig vækstrate Vi fastsætter neutrale trender som Harrod neutrale trender med en årlig vækstrate på 1½ pct. årligt. Dette er valgt, da det giver en samlet realvækstrate på 1½ pct., som minder om den historiske. Samtidig gør Harrod-neutraliteten, at K/Y-forholdet vil være konstant i ligevægt. Boks 1. Effektivitetsindeks og kapitalapparater i ADAM Effektivitetsindeks (her A erne) gør de produktionsfaktorer, de er knyttet til mere effektive. I en simpel CD vil de indgå som følger: α ( ) ( ) 1 Y = A K A L I ADAM er de givet ved: X = X A Km, A L, A E, A Kb, A M K L α ( ) K L E B M Hvor X er produktionen, Km er maskinkapital, L er arbejdskraft, E er energiinput, Kb er bygningskapital, og M er materialeinput. Efterspørgslen efter kapital er i ligevægt givet ved: * X pkm p p pkb p Km = S, L, E,, M, AK AK AL AE AB AM Hvor S er en funktion for substitutionseffekter. Når produktionen stiger 1 pct., så stiger maskinkapitalen 1 pct. på langt sigt. Når maskinkapitalen bliver 1 pct. mere effektiv, så har man brug for 1 pct. mindre af den til gengæld bliver den relativt billigere og der substitueres i retning af den. For Cobb- Douglas funktioner udligner disse effekter hinanden svarende til, at A K og A L sættes uden for parentes i udtrykket ovenfor. I ADAM (med små substitutionselasticiteter) giver større effektivitetsindeks en mindre faktorefterspørgsel for en given produktion. Effektivitetsindeksene er estimeret som restrikterede 6. grads polynomier og fanger den systematiske del af variationen i f.eks. Km, som ikke kan forklares af produktion og priser. På kort sigt er tilpasningen til ligevægtsstørrelsen træg: * * Dlog Km = α Dlog Km γ log Km / Km ( ) ( ) ( 1 1 ) Potentielt problematisk at betinge på produktionen, X Stigende materialekvote siden 1998 Det er potentielt problematisk at betinge på produktionen, X, i stedet for BVT, Y. Forstiller vi os to identiske virksomheder producerer uden materialer X=Y=Y(K,L) beslutter sig for at købe output hos hinanden og sælge det videre uden yderligere forarbejdning, så fås X=M+Y. Altså stiger deres X, men deres Y, K og L er uændret. M/X er steget, K/X er faldet, og L/Y er faldet. At K/X er faldet, er dog ikke tegn på en investeringskrise, da K/L og K/Y er uændret. Siden 1998 er materialekvoten vokset markant, jf. figur 2.1. Dette betyder, at X er steget markant mere end Y. I ADAM er kapitalen knyttet til produktionen, K(X). Vi forudsiger altså kapitalapparatet uden at betinge på materialekvoten. Altså er X steget pga. M og M/X er steget, mens Km/X, Kb/X og L/X er faldet. På baggrund af dette vil investeringerne være små i forhold til produktionen alene fordi materialekøbet øger produktionen.

5 5 Opstilling af scenarie, hvor prædiktion af Km og Kb baseres på Y For at undgå den beskrevne positive bias i skønnet på kapital laver vi et nyt scenarie, hvor udviklingen i maskin- og bygningskapital, Km og Kb, antages at følge udviklingen i BVT, Y, i stedet for produktionen, X. På baggrund af dette scenarie kan vi analysere faktiske og forudsagte K/Y-forhold uden bias fra materialekvoten, og vores resultater bliver mere sammenlignelige med SMECs og MONAs, hvor der også betinges på BVT. Figur 2.1. Materialekvoten for de 9 estimerede brancher i alt (rød), for industribrancherne (grøn) og tjenestebrancherne (blå).7 fv9/fx9 fvn/fxn fvq/fxq K/Y-forhold afhænger af kapitaltilpasningshastighed og relative priser Tendens til svagt stigende Km/Yforhold og faldende Kb/Yforhold Der er stort set ingen substitution mellem bygninger og andet, så Kb/Yforholdet for de enkelte brancher afhænger alene af kapitaltilpasningshastigheden 2. Fx vil der, når BVT falder, gå nogle år, inden kapitalapparatet er tilpasset, og i den mellemliggende periode har man et (uønsket) højt Kb/Y-forhold. En tilsvarende mekanisme gør sig gældende for Km/Y, men mindre markant, da tilpasningshastigheden er større. Endvidere påvirkes Km af substitution. Fx vil lavere renter og højere lønninger give et større Km/Y-forhold. I perioden steg Km/Y-forholdet, mens Kb/Y-forholdet var konstant, jf. figur 2.2. I perioden er Kb/Y-forholdet faldet, mens Km/Yforholdet er steget svagt. Ved starten af finanskrisen i 29 faldt BVT hurtigere, end kapitalapparatet kunne følge med, hvilket afspejler sig i stigende Km/Y- og Kb/Y-forhold. Dette fanges fint af modellen. Overordnet set ser det ud til, at modellen nogenlunde fanger bevægelserne for bygningskapitalen 3, mens maskinkapitalen er vokset mere end forudsagt. 2 For aggregater afhænger det også af, hvor meget de enkelte brancher fylder. 3 Det kan virke mærkeligt, at vi rent faktisk kan forudsige størstedelen af faldet i bygningkapitalen. Det skyldes faldet i perioden Faldet i bygningskapitalen forklares

6 6 Figur 2.2. Faktisk(grøn) og forudsagt(rød) Kb/Y-forhold og faktisk(lilla) og forudsagt(blå) Km/Y-forhold Km og Kb beregnet på baggrund af Y Km/Y-forholdet i den store tjenestebranche er steget mere end relative priser tilsiger Uforklaret fald i Kb/Y-forhold for tjenestebrancherne Dekomponering af fald i tjenestebranchers Kb/Y-forhold At Km/Y-forholdet er højere end forventet, drives af den store tjenestebranche ekskl. finans og søfart. Her er Km/Y-forholdet steget mere end det relative fald i kapitalomkostningerne tilsiger. Havde den estimerede substitutionselasticitet været højere, havde det ønskede Km/Y forhold været tættere på det faktiske forhold. Substitutionselasticiteterne er estimeret til mellem og,5 og det vægtede gennemsnit er ca.,3. Selvom det er svært at se på figur 2.2, er Kb/Y-forholdet faldet mere end forventet. Især i tjenestebrancherne er dette tilfældet jf. figur 2.3. Dette uforklarede fald stammer fra finansielle tjenester og andre tjenester ekskl. søfart. Inden for industrien er der en tendens til et uforklaret højt Kb/Y-forhold i fødevarebranchen. Bilag A viser grafer over de enkelte branchers faktiske og forudsagte Kb/Y-forhold. Det store fald i bygningskapitalen i finansielle tjenester må hænge sammen med nedgangen i antallet af bankfilialer. Faldet i den store tjenestebranche qz vedrører især telekommunikation, engroshandel og hjælpevirksomhed til transport (hvor brobyggeri indgår). Telekommunikation og engroshandel har gennem længere tid ligesom finansielle tjenester oplevet faldende K/Y-forhold. For telekommunikation skyldes det sandsynligvis, at mobiltelfoni kræver færre anlægsinvesteringer ift. traditionel telefoni. For engroshandel skyldes det muligvis mindre varelagre. Frem til 1999 blev denne trend modgået af stigende af en trend nedad i det ønskede bygningskapital, da tilpasningshastigheden er langsom, så er bygningskapitalen ikke tilpasset det lavere ønsekde niveau i år 2.

7 7 investeringer til Storebæltsbroen, men efter 1999 har der ikke været denne modsatrettede effekt. Figur 2.3. Faktisk(grøn) og forudsagt(rød) Kb/Y-forhold for industrien og faktisk(lilla) og forudsagt(blå) Kb/Y-forhold for tjenester Lille Km/Y-forhold i den store industri-branche Lavt Kb/Y-forhold påvirker ikke nødvendigvis timeproduktivitet Lavt Km/Y-forhold i industrien skyldes øget produktivitet Timeproduktivitet i industrien øget markant For fremstiling som helhed er Km/Y-forholdet, som man ville forvente. Det dækker over, at det er større end forventet for fødevareindustri og energiforsyning og mindre end forventet for den store industribranche nz. Bilag A har grafer over alle branchernes faktiske og forudsagte Km/Y-forhold. I det omfang man kan substituere mellem arbejdskraft og kapital, må man alt andet lige forvente, at større kapitalintensitet giver øget timeproduktivitet. I ADAM estimeres stort set ingen substitution mellem bygninger og arbejdskraft. Kan bygninger ikke substituere maskiner og arbejdskraft, så må besparelser dække over en mere effektiv produktion, hvor et dobbelt sås stort BVT ikke kræver dobbelt så mange kvadratmeter bygningsareal. Det lave Km/Y-forhold i industrien er ikke ledsaget af en højere indsats af bygningskapital eller arbejdskraft. Bygningskapitalen ligger omtrent som forudsagt nogle år lidt over og andre år lidt under. Arbejdskraften er ligesom maskinkapitalen konsekvent lavere end forventet, jf. figur 2.4. Hermed er timeproduktiviteten steget, og generelt er industriens samlede faktorproduktivitet steget, da man får samme BVT med mindre maskinkapital og arbejdskraft. At Km/Y-forholdet for industrien er lavere end forventet skyldes, at ADAM har undervurderet produktivitetsvæksten. BVT i industribranchen, nz, har været stort set uændret siden 2, mens arbejdsindsatsen er faldet næsten 3

8 8 pct. Timeproduktiviteten er som følge heraf vokset næsten 4 pct., hvilket er markant mere end timeproduktiviteten i fx tjenestebranchen qz, jf. figur 2.5. Figur 2.4. Faktiske(grøn) og forudsagte(rød) erlagte timer i nz-branchen Figur 2.5. Indekseret timeproduktivitet i industribranchen nz (rød), industrien i alt (lyserød), tjenestebrancherne i alt (blå) og tjenestebranchen qz (grøn) (fyfnz/hqnz)/2.58 (fyfqz/hqqz)/2.53 (fyfq/hqq)/2.67 (fyfn/hqn)/

9 9 Data kan ikke underbygge tesen om en investeringskrise i Danmark Vi konkluderer, at data ikke kan underbygge, at der er investeringskrise i Danmark. De lave investeringer skyldes i stort omfang den dårlige konjunktursituation. Der er som omtalt særlig store fald i tjenesteerhvervenes bygge/anlægsinvesteringer, men det fremstår i høj grad som en underliggende strukturel udvikling i finansielle tjenester, engroshandel og telekommunikation. Endelig er maskininvesteringer og Km/Y-forholdet i industrien (ekskl. fødevareproduktion, energiforsyning og mineralolieindustri) lavere end forventet. Det virker dog ikke som et krisetegn, da det faldende Km/Y-forhold går hånd i hånd med stigende BVT og faldende beskæftigelse med en markant stigning i timeproduktiviteten til følge.

10 1 3. Robusthed og modelsammenligninger Om investeringer er høje eller lave afhænger af om der betinges på Y eller X Konklusion at der ikke mangler kapital ift. arbejdskraft er robust I afsnit 2 argumenterer vi for, at man bør betinge på BVT, Y, og ikke på produktionen, X, når man skal undersøge om investeringer og K/Y-forholdet er uforklarligt lavt. Der er stor forskel på de forudsagte investeringer, om man betinger på X eller Y. Konklusionen i afsnit 2, hvor vi betinger på Y er, at bygningsinvesteringerne er lidt lavere, hvilket især skyldes tjenestebrancherne, mens maskininvesteringerne er meget højere end ventet alene på grund af tjenestebrancherne. Betinges på X er konklusionen, at bygningsinvesteringerne er meget lavere end ventet, mens maskininvesteringerne er lidt lavere end ventet, jf. figur 3.1. Da arbejdskraften også er meget lavere end ventet, når der betinges på X, så er konklusionen stadig, at der ikke er mangel på kapital pr. enhed arbejdskraft. At materialekvoten er vokset, kan godt være et krisetegn, da det kan skyldes større import eventuelt pga. forringet konkurrenceevne, men intet underbygger, at krisen er en investeringskrise. Figur 3.1. Forudsagte og faktiske erhvervsinvesteringer ekskl. udvinding for maskiner (fim9) og bygninger (fib9) estimeret på data Resultater afhænger meget af hvordan trender fremskrives I afsnit 2 sammenligner vi den faktiske udvikling med en alternativ udvikling, hvor vi har fastsat en Harrod-neutral vækst på 1½ pct. om året. Hermed kan de langsigtede forhold mellem produktionsfaktorer kun påvirkes af relative priser. Dette er ikke, hvad man vil gøre ved et egentligt forecast. Der har siden 1993 været en tendens til relativt mindre brug af bygge-/anlægskapital. Det vil være naturligt i forecast øjemed at fortsætte denne trend, men det har vi udeladt for at se, om vi kan forklare udviklingen alene ved produktionen, de relative priser og på kort sigt også kapitaltilpasningsdynamikken, jf. figur 3.2.

11 11 Figur 3.2. Vækstrater for effektivitetsindeks for model med trender estimeret til 28 (f:) og til 2 (f1:) for maskiner (dtk9) og for bygninger (dtb9) dlog(f:dtk9) dlog(f:dtb9) dlog(f1:dtk9) dlog(f1:dtb9) Parametre og trender indenfor estimeret periode er stabile Residualplot understøtter den allerede fortalte historie ADAM har den hurtigste kapitaltilpasning Parametrene er stabile uanset estimationsperiode, endvidere er trenderne indenfor den estimerede periode også relativt stabile, jf. figur 3.2. Vi kan formelt teste denne stabilitet ved et Chow-test, men det vi ønsker at teste er, om vi kan forklare udviklingen uden brug af trenderne. Vi ønsker at sammenligne residualerne fra hvor trenderne er fittet til data - med residualerne fra hvor trenderne er fremskrevet Harrod-neutralt med en vækst alene i arbejdskraftens effektivitetsindeks på 1½ pct. årligt. Sammenligningen af disse to grupper af residualer ligger ikke indenfor normal testteori, så testresultater (evt. med normalfordelingsantagelser) vil kun være grove retningslinjer, som kan være misvisende. Jeg vil mene, at man får mere ud af at kigge på residualerne grafisk. Bilag B indeholder en oversigt over residualerne for de estimerede relationer før og efter trenderne er sat til et neutralt forløb. Kigger man på residualerne i bilag B ser man, at for bygningskapital for finansielle tjenester og øvrige ekskl. søfart er residualerne for perioden efter 2 systematisk mindre end de har været i perioden Det samme gør sig gældende for maskinkapital for den store industribranche nz. I ADAM er ¾ af kapitaltilpasningen afsluttet efter 6 år for maskiner og 12 år for bygninger, mens det i SMEC og MONA tager det ca. 2 år for maskiner og endnu længere tid for bygninger. En hurtigere tilpasning betyder, at investeringerne efter finanskrisen skal falde mere abrupt i ADAM, hvilket betyder, at vil forudsige store fald i maskin- og bygningsinvesteringer i årene lige efter 28. Til gengæld vil ADAM - med nuværende efterspørgsel have en meget kortere periode med underdrejede investeringer, da ¾ af maskinkapitalsnedgangen forudsiges tilpasset i 214.

12 12 Langsommere tilpasningstid betyder træghed i trendudvikling Større substitutionselasticiteter i SMEC og MONA betyder større forventede maskininvesteringer Trender i SMEC og MONA sat anderledes i fremskrivning Sammenlignelige analyser kræver, at trenderne sættes ens i de 3 modeller I SMEC og MONA er kapitaltilpasningen langsommere. Det trendmæssige fald i bygningskapitalen i perioden fanges i den ønskede mængde bygningskapital i alle tre modeller. Jo trægere tilpasning, jo større skal forskellen mellem ønsket og faktisk kapital være. De ønskede bygningskapitalmængder vil hermed i år 2 være noget under de faktiske. Dette gør sig i større grad gældende i SMEC og MONA, som hermed - selvom trenderne ikke ændrer sig fremover bedre kan forklare et fortsat fald i bygningskapitalen. I perioden er lønnen steget med ca. 4 pct. årligt, mens maskinusercost har ligget nogenlunde konstant. Hermed er maskinkapital blevet markant billigere sammenlignet med arbejdskraft. Da substitutionselasticiteterne i SMEC (=1) og MONA (=,4) er større end i ADAM (=.3), så vil MONA og især SMEC forudsige større maskininvesteringer end ADAM. Hermed kan de bedre forklare den store stigning i Km/Y-forholdet aggregeret i MONA og for tjenestebranchen i SMEC, men SMEC forklarer dårligere det faldende Km/Y-forhold i industrien (ekskl. energiforsyning, fødevarer og mineralolie). Tilsvarende har ADAM lavere substitutionselasticiteter for bygninger (=) ift. SMEC (=1), mens relationen er brudt sammen i MONA. I ADAM har vi sat trenderne således, at de svarer til en Harrod-neutral vækst på 1½ pct. om året. I MONA er der en lineær trend i leddet med de relative priser for både maskiner og bygninger 4. Denne er estimeret frit. Vi kender ikke værdien, men trenden fremskrives som den har været historisk. I SMEC er der en TFP-trend og vridende trender mellem Km/Y- og Km/Kb-forholdene 5. TFPtrenden er sat til en neutral værdi, mens de vridende trender mellem Km/Y- og Km/Kb-forholdene er bevaret. Ønsker man, at resultater fra ADAM, SMEC og MONA bliver fuldt sammenlignelige, så bør man for de 3 modeller have ens antagelser, om forventningerne til den teknologiske udvikling. I ADAM har vi brugt et neutralt 1½ pct. Harrod-neutralt skøn. Dette er for mere rent at forklare relative mængder ud fra relative priser. I MONA har de beholdt den estimerede lineære trend. I SMEC har de gjort noget helt tredje. Mit bud er, at konklusionerne for alle tre modeller i høj grad afhænger af antagelserne bag benchmarkudviklingen i trenderne, hvilket vanskelliggør en sammenligning. Der kan foretages yderligere robusthedsanalyser Havde der været mere tid til rådighed, havde det været interessant at kigge på om konklusioner er robuste under alternative neutrale scenarier. Et med TFP lig den faktiske, et med Hicks-neutral vækst, et med branche-varierende vækst baseret på den historiske udvikling. Endvidere kunne det også være interessant at variere tilpasningshastighederne og substitutionselasticiteterne. 4 At der fremskrives med en lineær trend for bygninger er sikkert baggrunden til, at ligningen er brudt sammen. 5 De vridende trender er ad hoc, da der rent teoretisk ikke kan forekomme vridende, når substitutionselasticiteterne er lig 1.

13 13 4. Effekt af små maskininvesteringer i industribranchen nz Ønsker at kvantificere effekt af det lave investeringsniveau Maskinkapital i industribranchen nz er 13 pct. lavere end ventet Maskininvesteringerne i industrien som helhed (ekskl. energiforsyning, fødevarer og mineralolie) er mindre end forventet. Havde investeringerne ligget på niveau med det forventede siden 2, havde industrien været i stand til at producere noget mere. I dette afsnit forsøges denne effekt kvantificeret. De faktiske maskininvesteringer i industribranchen nz, som er fremstilling ekskl. energiforsyning, fødevarer og mineralolie, vurderes signifikant lavere, end man ville forvente på baggrund af relative faktorpriser og BVT. På baggrund af en dynamisk simulation ses, at maskinkapitalen fra 29 og frem er ca. 13 pct. lavere end forventet, jf. figur 4.1. Figur 4.1. Faktisk (rød) og forudsagt (grøn) maskinkapital i industrien ved dynamisk simulation fknmnz Timeproduktivitet en er 18 pct. større end forventet Med forudsagt K og L kunne BVT i industrien have været markant højere hvis efterspørgslen havde fulgt med Mens maskinkapitalen i 211 er 13 pct. lavere end forventet, så er arbejdskraftinputtet 15 pct. lavere end forventet. Havde maskinkapitalen og arbejdskraftinputtet været som forventet på baggrund af BVT, så havde timeproduktiviteten været 15 pct. lavere, end det faktisk er. Altså er timeproduktiviteten 18 pct. større end forventet. Havde man - upåagtet den stigende totalfaktorproduktivitet fulgt den forudsagte udvikling for maskinkapital og beskæftigelse, så kunne BVT have været op til 18 pct. højere. Dette kræver i en model som ADAM, at efterspørgslen også følger med, hvilket havde krævet lavere produktpriser, hvilket havde krævet lavere omkostninger i form af fx lavere løn eller offentlige tilskud, da law of one price ikke gælder i ADAM.

14 14 Effekt af øget maskinkapital afhænger af faktisk ift. optimalt Km/L Km/L-forhold er vurderet til at være inoptimalt højt Jeg vil gerne kvantificere effekten af at øge maskinkapitalen med 15 pct. for uændret arbejdskraftinput. Effekten er dog stærkt afhængig af om Km/Lforholdet er større eller mindre end det optimale. Er Km/L-forholdet optimalt, så vil man marginalt skulle bruge 1 kr. mindre på arbejdskraft, hvis man bruger 1 kr. mere på kapital. Er maskinkapitalen inoptimal højt i forhold til arbejdskraften, så sparer man mindre end 1 kr. på arbejdskraften ved at øge maskinkapitalen med 1 kr. Med estimerede trenderne hele vejen til 29, er det ønskede Km/L-forhold markant mindre end det faktiske 6, jf. figur 4.2. Med neutrale trender er det faktiske og ønskede Km/L-forhold omtrent ens i 28, jf. figur 4.2. I 29 og 21 faldt arbejdskraftinputtet markant for at tilpasse sig den lavere efterspørgsel, mens kapitalapparatet kun tilpasser sig gradvist. Derfor er Km/Lforholdet med neutrale trender større end optimalt i 211. Figur 4.2. Optimalt Km/L-forhold med estimerede trender (grøn), optimalt Km/L-forhold ved neutral trend (blå) og faktisk Km/L-forhold (rød) Km*/L*_ny Km/L Km*/L*_ADAM 15 pct. øget maskinkapital øger kun timeproduktiviteten i industrien med hhv.,9 pct. og 1,5 pct. m/u estimerede trender i 212 Øges maskinkapitalen med 15 pct. i kørslen med estimerede trender vil BVT og timeproduktiviteten stiger med,9 pct. svarende til 1,2 mia. kr. 7 Brugsomkostningen på den ekstra maskinkapital er 3,3 mia. kr., så det kommer til at koste 2,1 mia. kr. i statsstøtte at få virksomhederne til at øge maskinkapitalen 8. Uden estimerede trender ønsker vi det blå Km/L-forhold på figur 4.2. I denne situation var det ønskede Km/L-forhold for lavt lige inden krisen, men efter krisen er Km/L-forholdet også i dette scenarie inoptimalt stort. Øges maskinkapitalen med 15 pct. i denne situation vil BVT og timeproduktiviteten stiger med 1,5 pct. svarende til 2,1 mia. kr. 9 6 Dette skyldes rent teknisk, at tilpasningen af kapital er træg i forhold til arbejdskraft. Faldet i arbejdskraft på 15 pct. i 211 afspejler et fald i ønsket arbejdskraft på 15 pct., mens faldet i maskinkapital på 13 pct. afspejler en træg tilpasning til et ønsket fald på 3 pct. 7 Alternativt kan man skære arbejdskraftinputtet,8 pct. ned til samme BVT, hvilket sparer,9 mia. kr. og giver nogenlunde samme timeproduktivitetseffekt. 8 Og mere hvis omkostningerne skal øges så meget at efterspørgslen følger med. 9 Alternativt kan man skære arbejdskraftinputtet 1,6 pct. ned til samme BVT, hvilket sparer 1,7 mia. kr. og giver nogenlunde samme timeproduktivitetseffekt.

15 15 Ved markedsimperfektioner antages det neutrale scenarie at give optimale forhold Investeringeringstilskud i 212 er en inoptimal måde at sikre dansk konkurrenceevne og danske arbejdspladser Eksisterer markedsinmperfektioner, kan timeproduktivteten i industrien på sigt øges op til 1 pct. ved at komme dem til livs Eksisterer markedsinmperfektioner, kan investeringstilskud være nødvendige, men inoptimalt i 212 Normalt vil virksomhederne være i stand til at vælge det optimale ønskede Km/L-forhold. I denne situation udtrykker de estimerede trender en uforklaret ændring i den optimale faktorsammensætning og bør derfor inkluderes. Er der imperfektioner på fx kreditmarkederne, fanger de estimerede trender disse imperfektioner. I denne situation vil inkludering af de estimerede trender ikke give det optimale ønskede Km/L-forhold. Vi kan derimod antage, at de følger det neutrale scenarie. Uanset om vi er i en situation uden markedsimperfektioner det grønne optimale forhold fra figur 4.2 eller i en situation med markedsimperfektioner det blå optimale forhold i figur 4.3 så er det faktiske Km/L-forhold større end det faktiske, hvilket betyder, at for hver mio. kr. staten giver i tilskud, så sparer virksomhederne mindre end en mio. kr. i omkostninger. Altså er investeringstilskud med den aktuelle konjunktursituation en inoptimal måde øge BVT og bevare industriarbejdspladser i Danmark 1. Tages udgangspunkt i et konjunkturneutralt scenarie, så giver markedsimperfektioner mulighed for Pareto-forbedringer fx ved investeringstilskud. Er der markedsimperfektioner, er langsigtet indgriben ønskeligt. Afspejler, at maskinkapitalen er 15 pct. mindre end forudsagt, at den langsigtede mængde er 3 pct. mindre end optimalt, så kan BVT og timeproduktiviteten i industrien på sigt øges med ca. 1 pct., hvilket kun vil øge omkostningerne med 2/3 af BVT-gevinsten. 11 Konklusionen er, at intet i data tyder på markedsimperfektioner. Findes sådanne markedsimperfektioner alligevel, kan det give en markant effektivitetsgevinst at rette op på dem 12. Har man mistanke om markedsimperfektioner, bør man identificere dem, og prøve at løse dem på anden måde end via investeringstilskud. Er dette ikke muligt, bør man stadig vente med at implementere et investeringstilskud til Km/Y-forholdet er mindre end det optimale. 1 Denne konklusion er selvfølgelig givet det antagede omfang af imperfektioner, hvor det optimale Km/L-forhold er lig det forudsagte i benchmark-scenariet. 11 Hvis vi derimod prøver at rette en markedsfejl, som ikke eksisterer, så vil det kun øge timeproduktiviteten med ca. 3 pct. og koste dobbelt så meget, som BVT øges med. 12 I den aktuelle konjunktursituation vil det dog ikke være optimalt at prøve at rette op på dem ved investeringstilskud nu og her.

16 16 Bilag A. Faktiske og forudsagte Km/Y- og Kb/Y-forhold Figur A.1. Forudsagte (rød) og faktiske (grøn) Km/Y-forhold og forudsagte (blå) og faktiske (lilla) Kb/Y-forhold for landbruget, a Figur A.2. Forudsagte (rød) og faktiske (grøn) Km/Y-forhold og forudsagte (blå) og faktiske (lilla) Kb/Y-forhold for byggeriet, b.6.55

17 17 Figur A.3. Forudsagte (rød) og faktiske (grøn) Km/Y-forhold og forudsagte (blå) og faktiske (lilla) Kb/Y-forhold for energiforsyning, ne Figur A.4. Forudsagte (rød) og faktiske (grøn) Km/Y-forhold og forudsagte (blå) og faktiske (lilla) Kb/Y-forhold for fødevareindustri, nf

18 18 Figur A.5. Forudsagte (rød) og faktiske (grøn) Km/Y-forhold og forudsagte (blå) og faktiske (lilla) Kb/Y-forhold for mineralolieindustri, ng Figur A.6. Forudsagte (rød) og faktiske (grøn) Km/Y-forhold og forudsagte (blå) og faktiske (lilla) Kb/Y-forhold for øvrig industri, nz

19 19 Figur A.7. Forudsagte (rød) og faktiske (grøn) Km/Y-forhold og forudsagte (blå) og faktiske (lilla) Kb/Y-forhold for finansielle tjenester, qf Figur A.8. Forudsagte (rød) og faktiske (grøn) Km/Y-forhold og forudsagte (blå) og faktiske (lilla) Kb/Y-forhold for søfart, qs

20 2 Figur A.9. Forudsagte (rød) og faktiske (grøn) Km/Y-forhold og forudsagte (blå) og faktiske (lilla) Kb/Y-forhold for øvrige tjenester

21 21 Bilag B. Residualgrafer Figur B.1. Residualer for maskinkapital (rød) og bygningskapital (grøn) for landbruget, a Figur B.2. Residualer for maskinkapital (rød) og bygningskapital (grøn) for byggeriet, b

22 22 Figur B.3. Residualer for maskinkapital (rød) og bygningskapital (grøn) for energiforsyning, ne Figur B.4. Residualer for maskinkapital (rød) og bygningskapital (grøn) for fødevareindustri, nf

23 23 Figur B.5. Residualer for maskinkapital (rød) og bygningskapital (grøn) for mineralolieindustri, ng Figur B.6. Residualer for maskinkapital (rød) og bygningskapital (grøn) for øvrig industri, nz

24 24 Figur B.7. Residualer for maskinkapital (rød) og bygningskapital (grøn) for finansielle tjenester, qf Figur B.8. Residualer for maskinkapital (rød) og bygningskapital (grøn) for søfart, qs

25 25 Figur B.9. Residualer for maskinkapital (rød) og bygningskapital (grøn) for øvrige tjenester, qz

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse

Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh 26. juli 202 Faktorblok dec09 vs. apr08: Investeringer og beskæftigelse Resumé: I dette papir undersøger jeg, hvordan overgangen fra apr08 til

Læs mere

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen

Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen David Tønners Uddybende beregninger til Produktivitetskommissionen I forlængelse af mødet i Produktivitetskommissionen og i anledning af e-mail fra Produktivitetskommissionen med ønske om ekstra analyser

Læs mere

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud

Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir 22. Marts 211 Sammenligning af multiplikatorer i ADAM og SMEC Effekter af øget arbejdsudbud Resumé: I denne note sammenlignes effekten

Læs mere

Erhvervenes faktorefterspørgsel

Erhvervenes faktorefterspørgsel Oversigt Faktorblokkens betydning for ADAM Opbygning og egenskaber 1. Produktionsfunktionens opbygning 2. Langt sigt 3. Dynamisk tilpasning Undtagelser Trender Opsummering ADAM-kursus 1 Faktorblokkens

Læs mere

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring

Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Dorte Grinderslev (DØRS) Beregning af makroøkonomiske effekter af energiprisændring Baggrundsnotat til kapitel I Omkostninger ved støtte til vedvarende energi i Økonomi og Miljø 214 1 Indledning Notatet

Læs mere

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering

Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Malle Pedersen 28. august 1997 Bygningskapital: K * /K-forhold og trend-kalibrering Resumé: For bygningskapitalens vedkommende er kapitalmængden meget

Læs mere

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004

Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN [UDAST] Arbejdspapir Erik Bjørsted 3. marts 5 Reestimation af sektorpris og faktorefterspørgsel i forsyningssektoren - ADAM, april Resumé: Papiret dokumenterer reestimationen

Læs mere

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment

Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 2. september 212 Dan Knudsen Sammenligning af SMEC, ADAM og MONA - renteeksperiment Resumé: Papiret sammenholder effekten af en renteforøgelse

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 26. januar 2017 Nicoline Wiborg Nagel Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2016 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv

Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv Kopi: KONJ 23.5.2013 Dorte Grinderslev Fastlæggelse af produktivitet i private byerhverv Dokumentationsnotat til Dansk Økonomi, forår 2013 kapitel I Til konjunkturvurderingen i Dansk Økonomi, forår 2013

Læs mere

Nye arbejdstimetal og faktorefterspørgselsligninger til modelversionen Juli 2013

Nye arbejdstimetal og faktorefterspørgselsligninger til modelversionen Juli 2013 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen Nina Gustafsson. juni 3 Nye arbejdstimetal og faktorefterspørgselsligninger til modelversionen Juli 3 Resumé: Nationalregnskabet

Læs mere

Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC

Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Nina Bech Runebo & Martin Vesterbæk Mortensen Arbejdspapir* 2. februar 211 Sammenligning af varekøbsmultiplikatorer i ADAM og SMEC Resumé: I denne note sammenlignes multiplikatorer

Læs mere

Erhvervenes faktorefterspørgsel

Erhvervenes faktorefterspørgsel Oversigt Faktorblokkens betydning i ADAM Opbygning og egenskaber 1. Produktionsfunktionens opbygning 2. Langt sigt 3. Dynamisk tilpasning af input Undtagelser Trender Opsummering ADAM-kursus 1 Faktorblokkens

Læs mere

Erhvervenes faktorefterspørgsel

Erhvervenes faktorefterspørgsel Oversigt Faktorblokkens betydning i ADAM Opbygning og egenskaber 1. Produktionsfunktionens opbygning 2. Langt sigt 3. Dynamisk tilpasning af input Undtagelser Trender Opsummering ADAM-kursus 1 Faktorblokkens

Læs mere

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv

Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. september 2008 Sammenligning af faktorblok og aggregeret produktionsfunktion for private byerhverv Resumé: Vi afgrænser private byerhverv til

Læs mere

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport

Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport 1 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 11. september 213* Estimering af importrelationen for tjenester ikke indeholdende søtransport Resumé: I dette papir fremlægges

Læs mere

Reestimation af importrelationerne

Reestimation af importrelationerne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 3. oktober 23* Reestimation af importrelationerne Resumé: I dette papir reestimeres importrelationerne. Der benyttes en udvidet dataperiode

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel Nikolaj Mose Hansen 1. marts 216 Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 215 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres

Læs mere

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR.

Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Lena Larsen 7. november 1996 Sammenligning af tal for investeringer og afskrivninger i ADAM og NR. Resumé: Papiret præsenterer grafer, der sammenligner bruttoinvesteringerne

Læs mere

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år

Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nicoline Wiborg Nagel 9. august 2018 Tony Maarsleth Kristensen Fordelingsnøgler for spz erne i foreløbige år Resumé: For nuværende fremskrives værdien for

Læs mere

Reformulering af Lagerrelationen

Reformulering af Lagerrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 24. september 21 Reformulering af Lagerrelationen Resumé: Vi omformulerer lagerrelationen, hvor der indgår et skøn på lagerbeholdningen.

Læs mere

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I

Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 22. september 1997 Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde I Resumé: Forholdet mellem kapitalværdi og kapitalmængde indgår

Læs mere

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT

ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT i:\maj-2001\oek-b-05-01.doc Af Lise Nielsen 14.maj 2001 ERHVERVENES BRUG AF KAPITAL OG ARBEJDSKRAFT Erhvervenes produktivitet afhænger af, hvordan de bruger kapital og arbejdskraft i produktionen. Danmarks

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016

Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 10. januar 2017 Reestimation af importpriser på energi til ADAM Oktober 2016 Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Reestimation af importligningerne i 2000-priser

Reestimation af importligningerne i 2000-priser Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nina Boberg 10. december 2007 Reestimation af importligningerne i 2000-priser Resumé: I papiret reestimeres ligningerne for ADAMs konkurrende import, fmzrelationerne.

Læs mere

Forenklet brancheopdeling i ADAM

Forenklet brancheopdeling i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 9. september 28 Forenklet brancheopdeling i ADAM Resumé: Der foreslås en forenklet brancheopdeling. Nøgleord: Modelformulering Modelgruppepapirer

Læs mere

Reestimation af importpriser på energi

Reestimation af importpriser på energi Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Uffe Bjerregård Friis 3. februar 16 Nikolaj Mose Hansen Reestimation af importpriser på energi Resumé: Dette papir dokumenterer en reestimation af importpriserne

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 2012

Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 2012 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Marcus Mølbak Ingholt 24. maj 22 Reestimation af sektorprisrelationerne til brug for ADAM oktober 22 Resumé: I dette modelgruppepapir reestimeres ADAM's sektorprisrelationer

Læs mere

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Erhvervslivets investeringer er faldet voldsomt i forbindelse med den økonomiske krise. De nye nationalregnskabstal peger på, at erhvervsinvesteringerne

Læs mere

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15

Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 20. april 2016 Reestimation af lønrelationen til modelversion Oktober 15 Resumé: Lønrelationen reestimeres til Okt15 med 2012 inkluderet og

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15

Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 5. oktober 2015 Reestimation af uddannelsessøgende til modelversion okt15 Resumé: Relationen for uddannelsessøgende reestimeres til modelversion

Læs mere

Estimation af faktorblokken med nye usercostudtryk inkl. egenfinansiering til Jun14

Estimation af faktorblokken med nye usercostudtryk inkl. egenfinansiering til Jun14 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nina Gustafsson 1. maj 214 Estimation af faktorblokken med nye usercostudtryk inkl. egenfinansiering til Jun14 Resumé: Faktorblokken er estimeret med de nye

Læs mere

Vedrørende renteeksperimenter i ADAM

Vedrørende renteeksperimenter i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane H. Høegh, Tony M. Kristensen og Dan Knudsen 12. september 2012 Vedrørende renteeksperimenter i ADAM Resumé: Når man foretager et rentestød er det vigtigt

Læs mere

Reestimation af lagerligninger til Okt16

Reestimation af lagerligninger til Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* UFR 5. april 217 Reestimation af lagerligninger til Okt16 Resumé: Reestimation af lagerligninger til Okt16 er gennemført uden ændringer af estimationsmetode.

Læs mere

Den personlige skattepligtige indkomst

Den personlige skattepligtige indkomst Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Birgitte A. Mathiesen 10. marts 1994 Den personlige skattepligtige indkomst Resumé: Formålet med dette papir er at reestimere relationen for skattepligtig indkomst.

Læs mere

Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger

Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Grane Høegh 9. september 2009 Vækstkorrektion i fejlkorrektionsligninger Resumé: Formålet med dette papir er at indføre vækstkorrektionsled i de dynamiske relationer,

Læs mere

Kvoter i ny og gammel ADAMBK

Kvoter i ny og gammel ADAMBK Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Henrik Christian Olesen 15. februar 1999 Kvoter i ny og gammel ADAMBK Resumé: Papiret sammenligner kvoter i ny og gammel ADAMBK, hhv. ADAMBK og ADBK0797. Formålet

Læs mere

Reestimation af uddannelsessøgende

Reestimation af uddannelsessøgende Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir * Nina Bech Runebo 19. maj 21 Reestimation af uddannelsessøgende Resumé: I papiret reestimeres ligningen for uddannelsessøgende. Reestimationen giver ikke pæne

Læs mere

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016

Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 14. marts 2017 Opsamling på nationalregnskabets hovedrevision, november 2016 Resumé: Der samles op på ændringerne i nationalregnskabet

Læs mere

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse

Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Peter Agger Troelsen 17. juni 2015 Note om fremadrettede forventninger i ADAMs løndannelse Resumé: Vi modellerer ADAM med fremadrettede forventninger i løndannelsen,

Læs mere

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Nyt kapitel Produktionen (BVT) i en række private erhverv er vokset væsentligt mere end bruttonationalproduktet (BNP) de seneste

Læs mere

Den private sektor hårdest ramt af mangel på uddannede

Den private sektor hårdest ramt af mangel på uddannede Den private sektor hårdest ramt af mangel på uddannede AE s arbejdsmarkedsfremskrivning til 22 viser, at efterspørgslen efter personer med en videregående uddannelse stiger med hele 28. personer i de næste

Læs mere

Pristilpasningen i ADAM, I

Pristilpasningen i ADAM, I Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 16. november 1999 Pristilpasningen i ADAM, I Resumé: Papiret søger at erstatte sektorprisligningerne i ADAM, maj98, med estimerede ligninger

Læs mere

Eksportørgevinst i eksportrelationen

Eksportørgevinst i eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ivanna Blagova 4. maj 2016 Eksportørgevinst i eksportrelationen Resumé: Nogle muligheder for at inkludere eksportørgevinst i eksportrelationen er undersøgt.

Læs mere

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017.

Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 2017. d. 15.2.217 Ændringer i strukturelle niveauer og gaps, Konjunkturvurdering og Offentlige finanser, - en prognoseopdatering, februar 217. 1 Indledning Notatet beskriver ændringerne af strukturelle niveauer

Læs mere

Produktivitet, konkurrenceevne og beskæftigelse

Produktivitet, konkurrenceevne og beskæftigelse Produktivitet, konkurrenceevne og beskæftigelse Peter Birch Sørensen Formand for Produktivitetskommissionen Præsentation ved Metal- og Maskinindustriens Nytårskur på A-V-N Maskin AS, Odense, d. 17. januar

Læs mere

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne

Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Martin Vesterbæk Mortensen 28. marts 24 Renteeksperimentet afhænger af formuekvoterne Resumé: Papiret præsenterer renteeksperimentet under forskellige antagelser

Læs mere

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne

Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 10. juli 2012 Et kig på løn-, forbrug-, boligpris- og boligmængde relationernes historiske forklaringsevne Resumé: I dette papir gennemgås

Læs mere

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II)

Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Danmarks Statistik MODELGRUPPEN *Arbejdspapir Sofie Andersen 13. september 13 Personer i arbejdsmarkedsordninger (II) Resumé: Formuleringen af personer i arbejdsmarkedsordninger ændres for at stabilisere

Læs mere

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model

Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 9. November 216 Dan Knudsen Finanspolitisk stød til ADAM og til en VAR-model Resumé: Dette papir sammenligner reaktionerne på et finanspolitisk

Læs mere

Importrelationer til ADAM oktober 2015

Importrelationer til ADAM oktober 2015 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Uffe Bjerregård Friis 15. september 215 Importrelationer til ADAM oktober 215 Resumé: Der er udført en reestimation for modellens fire importgrupper med estimeret

Læs mere

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K

CEPOS Notat: CEPOS Landgreven 3, København K 197 1974 1978 1982 1986 199 1994 1998 22 26 21 214 CEPOS Notat: Frygt for robotter er ubegrundet : Flere maskiner og automatisering er ledsaget af flere i job siden 1966 19-5-217 Af Mads Lundby Hansen

Læs mere

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport

Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport 3. juli 2018 2018:13 Omkring 40 pct. af stigningen i beskæftigelsen fra 2013 til 2016 skyldtes øget eksport Af Peter Rørmose Jensen, Michael Drescher og Emil Habes Beskæftigelsen er steget markant siden

Læs mere

Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA

Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Sara Skytte Olsen Arbejdspapir*. april 6 Reestimation af erhvervenes transportenergiforbrug i EMMA Resumé: Papiret redegører for reestimationen af erhvervenes transportenergiforbrug

Læs mere

Reestimation af eksportrelationen

Reestimation af eksportrelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nicoline Wiborg Nagel 3. November 2015 Reestimation af eksportrelationen Resumé: I dette papir præsenteres reestimationen af eksportrelationen til modelversionen

Læs mere

Reestimation af importrelationer

Reestimation af importrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Nis Mathias Schulte Matzen 28. november 211 Reestimation af importrelationer Resumé: Papiret estimerer import relationerne på to forskellige datasæt. Et korrigeret

Læs mere

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014

Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 27. februar 2015 Om datagrundlaget for offentlig produktion og offentligt forbrug efter Nationalregnskabets hovedrevision 2014 Resumé:

Læs mere

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer

Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir Jacob Nørregård Rasmussen 29. september 2011 Stokastiske stød til ADAMs adfærdsrelationer Resumé: I dette papir aftrendes visse af de store makrovariable og

Læs mere

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16

Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 20. februar 2017 Om faktoreffektiviteter og produktivitet i offentlig sektor og offentlig branche - Okt16 Resumé: Der er uoverensstemmelser

Læs mere

Reestimation af ejendomsskatterelationen

Reestimation af ejendomsskatterelationen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jakob Jans Johansen 4. Marts 2005 Reestimation af ejendomsskatterelationen Resumé: I dette papir reestimeres ejendomsskatterelationen og lagget i relationens

Læs mere

Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb

Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Jacob Nørregård Rasmussen 24. november 2010 Sammenligning af ADAM versionerne Apr08 og Dec09 øget offentligt varekøb Resumé: Der er sket meget med nogle af

Læs mere

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé:

Ralph Bøge Jensen 20. december 2010. Lønligningen. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 20. december 2010 Lønligningen Resumé: Dette papir skal ses som et supplement til den nye Dec09- ADAM dokumentation, hvor nogle af de beregninger,

Læs mere

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af erne Den økonomiske krise har været ekstremt hård ved erhvervslivets investeringer. Dermed er erhvervsinvesteringerne en af de væsentligste årsager

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000

Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 13.03.00 Reestimation af sektorprisrelationerne, april 2000 Resumé: Papiret præsenterer reestimationen af sektorprisrelationerne til ADAM, april

Læs mere

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995

Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 1991 og marts 1995 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Tony Maarsleth Kristensen 7..96 Om grundforløbets indflydelse på ADAMs multiplikatoregenskaber i modelversionerne oktober 99 og marts 99 Resumé: ADAMs multiplikatorer

Læs mere

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark.

På den måde er international handel herunder eksport fra produktionsvirksomhederne - til glæde for både lønmodtagere og forbrugere i Danmark. Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 4 60 32 24. maj 2014 Industriens lønkonkurrenceevne er stadig svækket i forhold til situationen i 2000. På trods af forbedringer siden 2008 har Danmark

Læs mere

Investeringerne har længe været for få Erhvervslivets materielinvesteringer, 2005-priser løbende værdier, årsvækst

Investeringerne har længe været for få Erhvervslivets materielinvesteringer, 2005-priser løbende værdier, årsvækst SIDE 23 Af økonomisk konsulent maria hove pedersen, mhd@di.dk Virksomhederne har gennem en årrække nedbragt værdien af kapitalen per produktionskrone ved kun at investere ganske lidt i nye maskiner og

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, April 2004

Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 19. juni 2004 Reestimation af sektorpriserne, April 2004 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, April 2004.

Læs mere

Uddannelse, Beskæftigelse og det danske produktivitetsproblem

Uddannelse, Beskæftigelse og det danske produktivitetsproblem Uddannelse, Beskæftigelse og det danske produktivitetsproblem Carl-Johan Dalgaard JobCAMP 13 29. Oktober 2013 3 Spørgsmål 1.Hvori består det danske produktivitetsproblem? 2.Hvorfor har Danmark tabt så

Læs mere

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning

Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Peter Agger Troelsen 31. oktober 2013 Out-of-sample forecast samt reestimation af ADAMs lønligning Resumé: Papiret reestimerer ADAMs lønligning og vurderer

Læs mere

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2018

Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 2018 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Nikolaj M. D. Hansen 16. oktober 218 Reestimation af sektorprisrelationerne til ADAM Oktober 218 Resumé: I dette modelgruppepapir præsenteres reestimationen

Læs mere

Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren

Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Morten Werner 18. oktober 1999 Udbudsbestemt produktion i fødevaresektoren Resumé: I papiret gives grundlæggende teoretiske overvejelser for, hvordan et aggregeret

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

Variabel med outputgab

Variabel med outputgab Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Dan Knudsen 31. august 2017 Variabel med outputgab Resumé: Papiret beskriver, hvordan man formulerer en variabel med et udtryk for outputgabet. Formålet er

Læs mere

Stadig svag produktivitet trods opjusteringer

Stadig svag produktivitet trods opjusteringer Klaus Rasmussen kr@di.dk, 3377 3908 DECEMBER 2018 Stadig svag produktivitet trods opjusteringer BNP er igen blevet opjusteret væsentligt. Det er den gennemsnitlige produktivitet dermed også. Men opjusteringen

Læs mere

Modellering af PSO i Adam oktober 2014

Modellering af PSO i Adam oktober 2014 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen Tony Maarsleth Kristensen. november 24 Modellering af PSO i Adam oktober 24 Resumé: I dette papir dokumenteres behandlingen af PSO-afgiften

Læs mere

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet

Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet d. 15.10.2010 Jesper Gregers Linaa Produktivitetsudviklingen og arbejdsmarkedet Det undersøges, hvorvidt arbejdsmarkedets tilstand (konjunkturelt og strukturelt) kan bidrage til at forstå udviklingen i

Læs mere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere

Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Mangel på uddannet arbejdskraft Analyse udarbejdet i samarbejde med Dansk Metal Mangel på faglærte jern- og metalarbejdere og tekniske KVU ere Frem mod 22 forventes en stigende mangel på uddannet arbejdskraft.

Læs mere

Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA

Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Sara Skytte Olsen 1. oktober Reestimation af erhvervenes efterspørgsel efter el og øvrig energi i EMMA Resumé: Dette papir gennemgår reestimationen af erhvervenes

Læs mere

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002

Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Erik Bjørsted 15.02.02 Reestimation af sektorpriserne, februar 2002 Resumé: Papiret dokumenterer de reestimerede sektorprisligninger til ADAM, februar 2002.

Læs mere

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM

Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Laurits Rømer Hjorth 6. august 15 Arbejdsudbuddets betydning for fortrængningstiden i ADAM Resumé: I dette papir vises fortrængningstiden for to typer af stød

Læs mere

Samfundsøkonomiske effekter af Vækstfondens Vækstkautioner. Jóannes Jacobsen. august

Samfundsøkonomiske effekter af Vækstfondens Vækstkautioner. Jóannes Jacobsen. august Samfundsøkonomiske effekter af Vækstfondens Vækstkautioner Jóannes Jacobsen august 2012 Samfundsøkonomiske effekter af Vækstfondens Vækstkautioner Joannes Jacobsen, jj.cebr@cbs.dk CEBR Centre for Economic

Læs mere

Investeringerne i de små og mellemstore virksomheder stadig udfordret

Investeringerne i de små og mellemstore virksomheder stadig udfordret 6. december 218 Investeringerne i de små og mellemstore virksomheder stadig udfordret Selvom erhvervslivets investeringer er steget de senere år, så ligger de fortsat på et lavt niveau efter at være faldet

Læs mere

Reestimation af DLU. Resumé:

Reestimation af DLU. Resumé: Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Grane Høegh 4. Oktober 2004 Reestimation af DLU Resumé: I papiret præsenteres en reestimation af forbrugssystemet. Baggrunden for reestimationen er ændringer

Læs mere

Fastkurspolitikkens betydning

Fastkurspolitikkens betydning Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Dan Knudsen Arbejdspapir* 1. oktober 28 Fastkurspolitikkens betydning Resumé: Vi illustrerer, at den langsigtede effekt på løn og aktivitet i ADAM er uafhængig af hældningen

Læs mere

It er hovednøgle til øget dansk produktivitet

It er hovednøgle til øget dansk produktivitet It er hovednøgle til øget dansk produktivitet AF CHEFKONSULENT MIRA LIE NIELSEN, CAND. OECON. RESUME Produktivitet handler om at skabe mere værdi med færre ressourcer. Øget produktivitet er afgørende for

Læs mere

Lidt om ADAMs langsigtsegenskaber

Lidt om ADAMs langsigtsegenskaber Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Thomas Thomsen 16. januar 1998 Lidt om ADAMs langsigtsegenskaber Resumé: Dette papir opkaster blot nogle strøtanker vedrørende ADAMs langsigtsegenskaber. Meget

Læs mere

Sektorpriser i ADAM. Prisdannelsen i ADAM

Sektorpriser i ADAM. Prisdannelsen i ADAM Prisdannelsen i ADAM Grundlæggende Dansk inflation importeres fra udlandet, da Danmark er en lille åben økonomi med fast kronekurs. DK prisstigning = udenlandsk prisstigning Priser spiller sammen med løndannelsen:

Læs mere

Eksperimenter med arbejdsudbuddet

Eksperimenter med arbejdsudbuddet Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Ralph Bøge Jensen 14. maj 212 Eksperimenter med arbejdsudbuddet Resumé: I dette papir laves forskellige stød til arbejdsudbuddet. Scenarierne består enten

Læs mere

Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen

Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen Velstandstab på 150 mia. kr. gennem krisen Finansministeriet har nedjusteret forventningen til BNP-niveauet i 2020 med 150 mia. 2013- kr. fra før krisen til i dag. Det svarer til et varigt velstandstab

Læs mere

Tobins q og udbudssiden af boligmodellen

Tobins q og udbudssiden af boligmodellen Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* SOA 29. september 2011 Tobins q og udbudssiden af boligmodellen Resumé: Tobins q og boligmængden bør ifølge teorien samvariere. I sen 90'erne brydes denne

Læs mere

Sektorpriser i ADAM. Prisdannelsen i ADAM

Sektorpriser i ADAM. Prisdannelsen i ADAM Prisdannelsen i ADAM Sektorpriser i ADAM Grundlæggende Dansk inflation importeres fra udlandet, da Danmark er en lille åben økonomi med fast kronekurs. DK prisstigning = udenlandsk prisstigning Priser

Læs mere

Københavns Universitet. Dansk landbrugs produktivitet og konkurrenceevne Zobbe, Henrik. Publication date: 2014

Københavns Universitet. Dansk landbrugs produktivitet og konkurrenceevne Zobbe, Henrik. Publication date: 2014 university of copenhagen Københavns Universitet Dansk landbrugs produktivitet og konkurrenceevne Zobbe, Henrik Publication date: 2014 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published version

Læs mere

1. december Resumé:

1. december Resumé: 1. december 2008 Af Martin Madsen (tlf. 3355 7718) Frederik I. Pedersen (tlf. 3355 7712) Resumé: NATIONALREGNSKAB: DANSK ØKONOMI UNDER STÆRKT PRES De foreløbige nationalregnskabstal for 3. kvartal 2008

Læs mere

Tilbageføring af data til reestimation af importrelationerne til Okt18

Tilbageføring af data til reestimation af importrelationerne til Okt18 Danmarks Statistik MODELGRUPPEN Arbejdspapir* Louise Ellekjær Jensen 2. februar 28 Dan Knudsen Britt Gyde Sønnichsen Tilbageføring af data til reestimation af importrelationerne til Okt8 Resumé: Datagrundlaget

Læs mere

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1

De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 De makroøkonomiske konsekvenser af en forventet folkepensionsperiode på 14,5 år 1 22. februar 2016 1 Indledning Eksperimentet omtalt nedenfor klarlægger de samfundsøkonomiske konsekvenser af på sigt at

Læs mere

Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti

Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti Lønforskel mellem faglærte og kandidatuddannede er blevet lidt mindre det seneste årti 15. oktober 218 1. Indledning Det danske arbejdsmarked har overordnet set været i stand til at håndtere den øgede

Læs mere

,0 1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010

,0 1960 1965 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2005 2010 Notat Potentiale i dansk turisme Til: SNO Fra: MOP / GLC Situationen i dag Turismen får større og større betydning for den globale økonomi. Siden 1950 erne og 1960 erne har den globale turisme således

Læs mere

Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand

Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand Manglende investeringer og uddannelse hæmmer dansk velstand Velstandsvæksten i indeværende årti har været bremset af en kraftig nedgang i produktivitetsvæksten. Kapitalinvesteringer og væksten i arbejdsstyrkens

Læs mere

Investeringer og beskæftigelse på vej ud af krisen. Axcelfuture 13/5/2015

Investeringer og beskæftigelse på vej ud af krisen. Axcelfuture 13/5/2015 Investeringer og beskæftigelse på vej ud af krisen Axcelfuture 13/5/2015 Introduktion Danmark er på vej ud af krisen men hvor hurtigt? Axcelfuture s tidligere analyser har vist et billede af en økonomi

Læs mere