Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold:"

Transkript

1 Værditest: Generelle retningslinier for vurdering af nye tjenesters indvirkning på markedet Denne vejledning indeholder retningslinier for den vurdering af en planlagt ny tjenestes indvirkning på markedet, der skal foretages i medfør af bekendtgørelse nr. 198 af 9. marts 2011 om godkendelse af DR s og de regionale TV 2-virksomheders nye tjenester. Vejledningen har således ingen retsværdi i forhold til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vurderinger efter Konkurrenceloven. KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET I forbindelse med introduktionen af en planlagt ny tjeneste skal der gennemføres en ex ante vurdering af, hvordan tjenesten forventes at ville påvirke markedet. Eventuelle negative virkninger vil efterfølgende skulle afvejes mod den pågældende tjenestes public service-værdi for samfundet. Det er Radio- og tv-nævnet, der vil foretage den endelige afvejning af tjenestens betydning. Denne vejledning fokuserer udelukkende på den del af vurderingen, der omhandler tjenestens forventede påvirkning af markedet. Til vurderingen af en tjenestes indvirkning på markedet vil det være relevant at tage udgangspunkt i de følgende fem forhold: 1) Findes der lignende eller alternative tilbud? 2) Markedsstrukturen 3) DR s markedsstilling 4) Konkurrencens omfang 5) Potentielle virkninger for private initiativer Det afgørende forhold er det sidst oplistede. Dog vil det være nødvendigt at undersøge de fire første forhold, før der kan foretages en vurdering af tjenestens potentielle virkninger for private initiativer. Metodik Til vurderingen af ovenstående fem forhold kan der tages udgangspunkt i samme metodik med hensyn til informationsindsamling.

2 2/6 Det er i forbindelse med informationsindsamlingen vigtigt at sikre, at der tages de fornødne fortrolighedshensyn, så der ikke udveksles forretningsmæssigt sensitive oplysninger markedets aktører imellem. Indledningsvis vil det være relevant at tage udgangspunkt i de oplysninger, som DR s ansøgning om godkendelse skal indeholde i medfør af 6 i bekendtgørelse om godkendelse af DR s og de regionale TV 2-virksomheders nye tjenester. Dette inkluderer en detaljeret beskrivelse af den planlagte tjeneste, herunder en indikation af tjenestens størrelse og budget. Herudover vil det være relevant at tage udgangspunkt i oplysninger om fremtidigt forventet brug af tjenesten, et overblik over konkurrerende tjenester mv. Når der skal opstilles indledende hypoteser om tjenestens natur, det relevante marked tjenesten tilhører, de øvrige aktører på markedet, markedets struktur samt tjenestens forventede virkninger på markedet, kan der således med fordel tages udgangspunkt i DR s vurderinger. DR s vurderinger bør derefter testes blandt markedets øvrige aktører. Dette kan ske ved udsendelse af spørgeskemaer til interesserede parter (konkurrenter, kunder, brancheorganisationer mv.), ved møder og interviews samt ved egen informationsindsamling fra offentligt tilgængelige datakilder. Hvis der som resultat af den indledende markedsundersøgelse opstår tvivl om DR s vurdering af markedet, kan det være nødvendigt at gennemføre en opfølgningsrunde, hvor der tages udgangspunkt i de alternative hypoteser, der måtte være fremkommet under den indledende markedsundersøgelse. Ad 1) lignende eller alternative tilbud Ved undersøgelserne af hvorvidt der findes lignende eller alternative tilbud, kan der tages udgangspunkt i en vurdering af substitutionsmulighederne (udbuds- og efterspørgselssubstitution). Graden af efterspørgselssubstitution kan undersøges ved at rette henvendelse til en række mulige brugere af den nye tjeneste (via spørgeskema, interviews eller lignende). Da der ofte vil være tale om nye tjenester, kan det være vanskeligt at identificere det mulige kundesegment. Det vil derfor ofte være nødvendigt først at identificere den nye tjenestes primære karakteristika. Ud fra disse karakteristika kan der opbygges en hypotese om hvilke produkter, der kan være mulige substitutter for den nye tjeneste, og på baggrund heraf kan der rettes henvendelse til kunderne på disse substituerende tjenester. Spørgsmål til mulige kunder kan adressere forhold såsom a) hvilke produkter anser kunderne for substituerbare med den nye tjeneste, b) hvilke lignende tjenester benytter kunderne pt., dvs. inden introduktionen af den nye tjeneste, c) hvordan vil deres nuværende brug af disse tjenester ændre sig ved introduktionen af den nye tjeneste, d) hvilken fremtidig udvikling forventes inden for de næste 5 år, mv.

3 3/6 For at undersøge graden af udbudssubstitution er det indledningsvis nødvendigt at identificere de vigtigste aktører på markedet. Hvem udbyder lignende eller alternative produkter, hvor koncentreret er markedet, hvem er de store leverandører/kunder i forhold til dette marked, har udbyderne nogle forbindelser til andre led i værdikæden (upstream eller downstream), og hvor stærke er disse aktører på de enkelte markeder? Når de vigtigste udbydere af konkurrerende produkter er identificeret, kan der med fordel rettes henvendelse til disse med spørgsmål såsom a) hvilke eksisterende produkter anses for konkurrerende med den nye tjeneste, b) vil udbyderen være i stand til at tilbyde en tjeneste svarende til den nye DRtjeneste, c) hvor lang tid og hvor store omkostninger vil det kræve at være i stand til at udbyde et produkt svarende til den nye tjeneste mv. d) hvilken betydning har den nye DR-tjeneste for udbuddet af konkurrerende produkter? Ad 2) - markedsstruktur Når det relevante marked er afgrænset, som under pkt. 1), er det næste skridt at få afklaret markedets struktur. Herunder er det vigtigt at identificere hvilke markeder, der befinder sig i andre led i værdikæden, dvs. upstream (som leverandørmarked af input) eller downstream (som kundemarked). Det er ligeledes af afgørende betydning at identificere hvilke adgangsbarrierer, der er for øvrige aktører, der kunne ønske at træde ind på markedet eller at udvide deres i forvejen eksisterende aktiviteter på markedet. Adgangsbarrierer er af stor betydning for den endelige vurdering af den nye tjenestes potentielle virkninger for private initiativer. Hvis DR s nye tjeneste således udbydes på et marked med høje adgangsbarrierer, er der større risiko for, at det kan være vanskeligt for øvrige udbydere at også at træde ind på markedet. Hvis DR ikke havde introduceret den nye tjeneste, kunne der have været større incitament for øvrige udbydere til at forsøge at overkomme adgangsbarriererne og træde ind på markedet. Adgangsbarrierer kan bestå af flere ting. De kan for det første være omkostningsrelaterede, fx hvis der er store startomkostninger forbundet med at træde ind på markedet. Der kan også være adgangsbarrierer i form af hvor lang tid, det vil tage for en ny udbyder at komme ind på markedet. Adgangsbarrierer kan også have lovgivningsmæssige årsager, idet visse markeder er underlagt offentlig regulering (krav om licenser, godkendelser og lignende). Derudover kan der også være immaterialretlige forhold, der påvirker mulighederne for at træde ind på markedet. Det kan også have betydning for adgangen til markedet, om det er nødvendigt eller en betydelig konkurrencemæssig fordel - at være vertikalt integreret, fx hvis en udbyder af radionyheder samtidig er udbyder/ejer af nyheder på internettet. Ad 3) DR s markedsstilling

4 4/6 DR s markedsstilling bør undersøges både på det konkrete relevante marked, hvor tjenesten udbydes, samt på eventuelle tilstødende og vertikalt (upstream/downstream) forbundne markeder. Med tilstødende markeder menes markeder, hvor der udbydes relaterede/komplementære produkter. For at vurdere DR s markedsstilling bør der indledningsvis tages udgangspunkt i DR s markedsandel på det relevante marked, dvs. hvor stor en del af markedet for den nye tjeneste samt substituerbare tjenester, som DR står bag, samt hvor stor en markedsandel den nye tjeneste forventes at opnå. Derefter bør det undersøges, hvor stærk en position DR har på vertikalt forbundne og tilstødende markeder. Til brug herfor skal der indsamles oplysninger om størrelsen på det samlede marked, DR s position/omkostninger til drift af tjenesten på dette marked, samt de øvrige udbyderes position/markedsandele. Der kan tages udgangspunkt i oplysninger tilvejebragt af DR, men de øvrige aktører på markedet bør ligeledes give deres bedste estimat for størrelsen af markedet samt deres egen position på dette marked. Det er ikke muligt at opstille præcise grænser for, hvornår en vis markedsandel giver anledning til konkurrencemæssige betænkeligheder, og det vil altid være nødvendigt at inddrage andre faktorer end blot markedsandele i vurderingen. Generelt vil det dog anses for mere problematisk, hvis DR indtager en stærk position på det relevante marked, end hvis der i stedet er tale om en stærk position på vertikalt forbundne eller tilstødende markeder. I forbindelse med vertikalt forbundne markeder er det dog vigtigt at undersøge, hvorvidt DR vil have mulighed for nogen form for afskærmning af markedet (henholdsvis input- og kundeafskærmning). For de tilstødende markeder skal det vurderes, hvorvidt den nye tjeneste kan føre til bundling (hvor flere produkter kun udbydes til samlet brug som en pakke) eller tying (også kaldet koblingssalg, hvor brugen af et produkt (det primære produkt) gøres betinget af, at brugeren samtidig benytter et andet produkt) fra DR s side. Det er vigtigt i vurderingen af DR s markedsstilling også at tage højde for den generelle koncentration på det relevante marked. Som udgangspunkt vil en høj markedsandel således anses for mere problematisk, hvis der er tale om et koncentreret marked med få og store aktører, end hvis der er tale om et marked med et stort antal mindre aktører. Adgangen til markedet er også af afgørende betydning for vurderingen. For at undersøge dette kan der stilles spørgsmål til markedets aktører såsom a) er der kommet nye udbydere ind på markedet de seneste 3 år, b) forventes nye udbydere at træde ind på markedet de kommende 3 år, c) hvilke omkostninger vil der være forbundet med at træde ind på markedet, d) hvad er de væsentligste etableringsomkostninger (produktudvikling, markedsføring etc.), e) gælder der særlige krav om tilladelser, licenser eller lignende for at

5 5/6 træde ind på markedet, f) er det vigtigt for en udbyder at have et bredt produktsortiment etc. DR s markedsstilling kan også afhænge af, om der er lovgivning, der giver DR særlige fordele i forhold til andre udbydere. Sådanne former for lovgivning bør også inddrages som en del af vurderingen. Forholdene ovenfor skal alle danne baggrund for den endelige vurdering af DR s markedsstilling Det afgørende spørgsmål er, om DR vil opnå en stilling på markedet, der vil gøre DR i stand til at hæmme konkurrencen betydeligt og dermed potentielt påvirke private initiativer negativt. Ad 4) konkurrencens omfang Til vurderingen af konkurrencens omfang er det igen nødvendigt at undersøge aktørernes stilling på markedet. Dette vil ofte til dels allerede være blevet klarlagt i forbindelse med undersøgelsen af DR s markedsstilling. Det kan i forbindelse med vurderingen af konkurrencens omfang også være relevant at spørge kunderne om, hvem de anser for DR s største konkurrenter på det relevante marked. Ligeledes kan der spørges ind til de forskellige udbyderes styrker og svagheder. Udover aktørernes stilling på markedet er det også relevant at se på, hvorvidt der er tale om et dynamisk marked. Er der fx en høj grad af entry og exit på markedet? Hvis dette er tilfældet, er der mindre risiko for, at introduktionen af en ny tjeneste fra DR vil kunne medføre en signifikant forringelse af konkurrencen på markedet. Markedets dynamik vil til en vis grad afhænge af faktorer, der formodentlig allerede er undersøgt under de tidligere punkter, fx graden af udbudssubstitution samt eventuelle adgangsbarrierer på markedet. Det er også af betydning at vurdere dynamikken i forhold til produktudvikling, dvs. hvor ofte introduceres nye produkter/tjenester, og hvor ofte træder nye udbydere ind på markedet. Ligeledes er det vigtigt at vurdere dynamikken på kundesiden, dvs. er det typisk for kunderne ofte at skifte mellem forskellige udbydere, hvilke barrierer er der for kundernes mobilitet, hvor lang tid og hvilke omkostninger vil være forbundet med at skifte udbyder, hvor mange udbydere benytter kunderne typisk, og hvornår har de sidst skiftet udbyder? Ad 5) potentielle virkninger for private initiativer På baggrund af undersøgelserne foretaget under pkt. 1)-4), skal der foretages en endelig vurdering af den nye tjenestes potentielle virkninger for private initiativer.

6 6/6 Idet der vil være tale om introduktionen af en ny tjeneste, vil det i mange tilfælde være vanskeligt at opstille et kontrafaktisk scenarium. Dette gør, at der ofte vil være en betydelig usikkerhed indbygget i vurderingen af, hvilke effekter introduktionen af den nye tjeneste vil have. Undersøgelserne vil derfor i høj grad være baseret på at afdække, hvordan markedets øvrige aktører forventes at reagere. Når der stilles spørgsmål til markedets aktører vedrørende deres forventede reaktion, skal der dog tages højde for, at der kan være et bias i de modtagne besvarelser, idet de i visse tilfælde kan have et incitament til at overvurdere betydningen af den nye tjeneste. Ved vurderingen af de potentielle virkninger for private initiativer, vil det være vigtigt at undersøge, hvorvidt introduktionen af den nye tjeneste kan mindske andre udbyderes incitament til innovation. Der bør derfor stilles spørgsmål til øvrige udbydere vedrørende deres forventede reaktion på introduktionen af den nye ydelse herunder specifikt for deres innovationsplaner. Det vil også være relevant at spørge de øvrige udbydere om, hvorvidt de selv ville være trådt ind på markedet for den nye tjeneste, hvis ikke DR selv havde udbudt den. Hvis dette er tilfældet, bør dette understøttes af dokumentation, fx i form af forretningsplaner, mødereferater eller lignende. Yderligere faktorer af betydning er, hvorvidt DR s nye tjeneste vil kunne presse andre eksisterende tjenester ud af markedet, samt om introduktionen af den nye tjeneste vil have effekt på priser eller kvalitet. Det vil her være relevant at undersøge, i hvilken grad en ny tjeneste vil føre til substitution bort fra konkurrerende tjenester, og hvorvidt denne substitution kan reducere investeringerne i nye tjenester og potentielt forringe forbrugernes udvalg. Der skal foretages en afvejning af ovenstående, idet den nye tjeneste også kan have positive effekter for forbrugernes udvalg og for andre udbyderes muligheder for at udvikle nye produkter på baggrund af den nye tjeneste. I et mere dynamisk perspektiv bør det undersøges, hvorvidt en eventuel reduktion i innovation og investeringer i den kommercielle sektor også kan føre til samme effekter på langt sigt hos DR (som følge af et reduceret konkurrencemæssigt pres). Nye tjenesters betydning for den redaktionelle konkurrence I tilknytning til vurderingen af den nye tjenestes indvirkning på markedet skal der foretages en vurdering af en eventuel forøgelse af den redaktionelle konkurrence som følge af, at en ny tjeneste kan tilføre yderligere mangfoldighed/pluralisme i udbuddet af redaktionelle tjenester, der har betydning for forbrugernes meningsdannelse i samfundsmæssige anliggender.

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes

Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes Diskussionsoplæg: Regulering af virksomhedernes dataanvendelse Disruptionrådets sekretariat September 2018 Bør det være nemmere for virksomheder at høste og genanvende data til udvikling af nye innovative

Læs mere

Godkendelse af Axcels erhvervelse af Silkeborg Data A/S. 1. Indledning

Godkendelse af Axcels erhvervelse af Silkeborg Data A/S. 1. Indledning Dato: 16. april 2014 Sag: TIFS-14/01354 Sagsbehandler: /MTP Godkendelse af Axcels erhvervelse af Silkeborg Data A/S KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN 1. Indledning ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTERIET Konkurrence-

Læs mere

- Evaluering af værditestordningen. Maj 2016 MEGAFON. Research - Analyse - Rådgivning

- Evaluering af værditestordningen. Maj 2016 MEGAFON. Research - Analyse - Rådgivning Bilag 6.1 SPØRGEGUIDE - Evaluering af værditestordningen Radio- og tv-nævnet Maj 2016 Projektkonsulenter Asger H. Nielsen Karina Nyholm Casper O. Jensen Julie Perch Side 1 af 12 Baggrund og formål med

Læs mere

Bilag 1G: Redegørelse og dokumentation for konkurrenceforhold

Bilag 1G: Redegørelse og dokumentation for konkurrenceforhold Bilag 1G: Redegørelse og dokumentation for konkurrenceforhold Oplysningsskema Oplysninger og dokumentation til brug for vurdering af ansøgers betydning for konkurrencen i de markeder, som er direkte eller

Læs mere

Bilag 74 Skema over fortrolighed i forretningsplanen. Konkurrenceforhold: pkt. 12.1

Bilag 74 Skema over fortrolighed i forretningsplanen. Konkurrenceforhold: pkt. 12.1 Bilag 74 Skema over fortrolighed i forretningsplanen Konkurrenceforhold: pkt. 12.1 Forretningsplan Template Fortroligt=Rødt 1. Generel virksomhedsbeskrivelse 1.1 Mission 1.2 Formål / mål 1.3 Markedsdefinition

Læs mere

Danske Svineproducenter Direktør Hans Aarestrup Karetmagervej 9 7000 Fredericia

Danske Svineproducenter Direktør Hans Aarestrup Karetmagervej 9 7000 Fredericia Danske Svineproducenter Direktør Hans Aarestrup Karetmagervej 9 7000 Fredericia Dato: 6. maj 2013 Sag: MEDS-12/06669-11 Sagsbehandler: MST/ KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN Danske Svineproducenters prisportal

Læs mere

Markedsafgrænsning i praksis

Markedsafgrænsning i praksis Markedsafgrænsning i praksis Young Competition Law Professionals, 24. august 2017 Louise Kastfelt, Souschef, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Agenda 1. Rammen for markedsafgrænsningen 2. Markedsundersøgelser

Læs mere

Fusionsgodkendelse: Marius Pedersens A/S overtagelse af Renoflex-Gruppen A/S Industridivision. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter

Fusionsgodkendelse: Marius Pedersens A/S overtagelse af Renoflex-Gruppen A/S Industridivision. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter 08-02-2011 ITE 4/0120-0401-0061 /ASL/MAL Fusionsgodkendelse: Marius Pedersens A/S overtagelse af Renoflex-Gruppen A/S Industridivision Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 17. januar 2011 en almindelig

Læs mere

Godkendelse af HeidelbergCement Sweden AB s erhvervelse af enekontrol med Contiga Holding AS. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter

Godkendelse af HeidelbergCement Sweden AB s erhvervelse af enekontrol med Contiga Holding AS. 1. Transaktionen. 2. Parterne og deres aktiviteter Dato: 21. september 2015 Sag: BET-15/06305 Sagsbehandler: /AVH/MC Godkendelse af HeidelbergCement Sweden AB s erhvervelse af enekontrol med Contiga Holding AS Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog

Læs mere

2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet)

2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet) 2005-08-11: Falkon Cykler mod Konkurrencerådet (Stadfæstet) K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 11. august 2005 i sag 04-109.248: Falkon Cykler (advokat K.L. Németh) mod Konkurrencerådet

Læs mere

9. september 2014. Danske Medier Pressens Hus Skindergade 7 1159 København K. Att.: Administrerende direktør Ebbe Dal ed@danskemedier.

9. september 2014. Danske Medier Pressens Hus Skindergade 7 1159 København K. Att.: Administrerende direktør Ebbe Dal ed@danskemedier. 9. september 2014 Danske Medier Pressens Hus Skindergade 7 1159 København K Radio- og tv-nævnet Jette Fievé chefkonsulent, cand.jur. xjfi@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk Att.: Administrerende

Læs mere

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af en fusion mellem Bygma A/S og Fridolf A/S og Fridolf Ejendomme ApS

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af en fusion mellem Bygma A/S og Fridolf A/S og Fridolf Ejendomme ApS NOTAT Dato: 20. december 2018 Sag: 18/19137 Sagsbehandler: /MEA Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af en fusion mellem Bygma A/S og Fridolf A/S og Fridolf Ejendomme ApS Konkurrence-

Læs mere

Bilag 75 Skema over fortrolighed i afsnittet om konkurrenceforhold. Konkurrenceforhold: pkt. 12.1

Bilag 75 Skema over fortrolighed i afsnittet om konkurrenceforhold. Konkurrenceforhold: pkt. 12.1 Bilag 75 Skema over fortrolighed i afsnittet om konkurrenceforhold Konkurrenceforhold: pkt. 12.1 2/10 Konkurrenceforhold Template 2. Oplysningsskema Oplysning 1. Kontaktoplysninger 1.1 Ansøgers navn og

Læs mere

Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K. Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår

Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K. Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K Dato: 13. november 2014 Sag: BITE-14/00495-10 Sagsbehandler: /KHJ Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår Til Stenhuggerlauget

Læs mere

Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet

Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet Forebyggelsesstrategi på konkurrenceområdet 1 Indhold 1. Hvorfor har vi en forebyggelsesstrategi? 2. Målsætninger for forebyggelse 3. Udfordringer i relation til efterlevelse 4. Hvad skal der til for at

Læs mere

Quinn og Hilmer Strategic Outsourcing 1994

Quinn og Hilmer Strategic Outsourcing 1994 Quinn og Hilmer Strategic Outsourcing 1994 To nye tilgange, til balancering af evner og ressourcer: - Koncentrere firmaets egne ressourcer om et sæt kernekompetencer. - Strategisk outsource andre aktiviteter.

Læs mere

Bilag 1.1 Udsagn fra Mads Bryde Andersen, Radio- og tv-nævnet

Bilag 1.1 Udsagn fra Mads Bryde Andersen, Radio- og tv-nævnet Bilag 1.1 Udsagn fra Mads Bryde Andersen, Organisation/virksomhed: Respondent navn og titel: Mads Bryde Andersen, formand Dato for interview: Del 1 og 2: 10-05-2016. Del 3: 12-05-2016 Formanden for Radio-og

Læs mere

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade 110 2100 København Ø Mæglere - ændringsforslag til god skik bekendtgørelsen for mæglere - høringssvar fra Finanstilsynet har den 30. marts 2012 sendt forslag til

Læs mere

Kommenteret høringsnotat om bekendtgørelse om den sjette jordbaserede FM-radiokanal

Kommenteret høringsnotat om bekendtgørelse om den sjette jordbaserede FM-radiokanal Notat Kommenteret høringsnotat om bekendtgørelse om den sjette jordbaserede FM-radiokanal 18. maj 2017 Den gældende programtilladelse til at anvende den sjette jordbaserede FMradiokanal (FM6) udløber den

Læs mere

Kromann Reumert Att.: Jens Munk Plum, advokat og partner Sundkrogsgade København Ø. Godkendelse af Axcel IV s erhvervelse af Lessor Group

Kromann Reumert Att.: Jens Munk Plum, advokat og partner Sundkrogsgade København Ø. Godkendelse af Axcel IV s erhvervelse af Lessor Group Kromann Reumert Att.: Jens Munk Plum, advokat og partner Sundkrogsgade 5 2100 København Ø Dato: 19. september 2016 Sag: SIF-16/04482-137 Sagsbehandler: /MAR Godkendelse af Axcel IV s erhvervelse af Lessor

Læs mere

Online-booking i hotelsektoren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påbegyndte i foråret 2015 en markedsundersøgelse

Online-booking i hotelsektoren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påbegyndte i foråret 2015 en markedsundersøgelse Dato: 27. august 2015 Sag: SIF 13/11527 Sagsbehandler: KB/SAM/AKE Online-booking i hotelsektoren Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen påbegyndte i foråret 2015 en markedsundersøgelse af konkurrenceforholdene

Læs mere

Beslutningspapir tiltrådt af partierne bag medieaftale 2007-2010 d. 11. juni 2007 - Retningslinier for udbud af digitalt tv mv.

Beslutningspapir tiltrådt af partierne bag medieaftale 2007-2010 d. 11. juni 2007 - Retningslinier for udbud af digitalt tv mv. 11 juni 2007 Beslutningspapir tiltrådt af partierne bag medieaftale 2007-2010 d. 11. juni 2007 - Retningslinier for udbud af digitalt tv mv. A: Overordnet fordeling af digitale tv-sendemuligheder Der er

Læs mere

Godkendelse på baggrund af forenklet sagsbehandling af Davidsens Tømmerhandel A/S erhvervelse af Optimera

Godkendelse på baggrund af forenklet sagsbehandling af Davidsens Tømmerhandel A/S erhvervelse af Optimera NOTAT Dato: 20. september 2019 Sag: 19/09052-33 Sagsbehandler: /nvh Godkendelse på baggrund af forenklet sagsbehandling af Davidsens Tømmerhandel A/S erhvervelse af Optimera Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

International e-handel Intentioner er godt, handling er bedre

International e-handel Intentioner er godt, handling er bedre International e-handel Intentioner er godt, handling er bedre Oktober 2014 Analysens indhold 1. Hovedkonklusioner 3 2. Introduktion til analysen 5 3. Markedet 9 4. Vækststrategier 12 5. Markedsudvikling

Læs mere

Divisionsforeningen udbud af fodboldrettigheder. Konkurrencerådets afgørelse af 26. februar 2014 10. juni 2014

Divisionsforeningen udbud af fodboldrettigheder. Konkurrencerådets afgørelse af 26. februar 2014 10. juni 2014 Divisionsforeningen udbud af fodboldrettigheder Konkurrencerådets afgørelse af 26. februar 2014 10. juni 2014 Baggrund Baggrund Rådets 2007 afgørelse - I 2007 afgav Divisionsforeningen/Superligaen A/S/DBU

Læs mere

Oplysninger til brug for forenklet anmeldelse af fusioner

Oplysninger til brug for forenklet anmeldelse af fusioner Oplysninger til brug for forenklet anmeldelse af fusioner 1. Beskrivelse af fusionen 1.1 Giv en kort beskrivelse af fusionen med angivelse af, hvem der fusionerer, fusionens art, jf. Inatsisartutlov nr.

Læs mere

Asfaltindustrien Vejledende udtalelse om brancheforeningens statistikker og standardforbehold

Asfaltindustrien Vejledende udtalelse om brancheforeningens statistikker og standardforbehold Asfaltindustrien Adm. Direktør Anders Hundahl Lautrupvang 2 2750 Ballerup Dato: 25. juni 2013 Sag: BITE 13/02010 Sagsbehandler: /MAL Vejledende udtalelse om brancheforeningens statistikker og standardforbehold

Læs mere

Transaktionen udgør derfor en fusion omfattet af fusionsbegrebet i konkurrencelovens

Transaktionen udgør derfor en fusion omfattet af fusionsbegrebet i konkurrencelovens NOTAT Dato: 5. november 2018 Sag: 18/15846-30 Sagsbehandler: LVS/MEA Matas A/S' erhvervelse af enekontrol over Firtal Group ApS samt Firtal Group ApS erhvervelse af fælles kontrol over Geniads ApS sammen

Læs mere

Nye overordnede principper for frekvensadministrationen i Danmark

Nye overordnede principper for frekvensadministrationen i Danmark Nye overordnede principper for frekvensadministrationen i Danmark 1 De telepolitiske aftaler Den 8. september 1999 blev der med udgangspunkt i markedssituationen indgået en politisk aftale, der fastlagde

Læs mere

Kapitel 2. International projektledelse Kristian all rights reserved

Kapitel 2. International projektledelse Kristian all rights reserved Kapitel 2 Anchoring the international project in the organisation Organisationens forretningsudvikling i den strategiske ledelsescyklus (SLC) Definer udviklingsplan Identificer programmer Fastlæg forretningsplan

Læs mere

PROJEKT LYSLYD. Spørgeskema. Projekt LysLyd støttes af: Et projekt ledet af Københavns Internationale Teater

PROJEKT LYSLYD. Spørgeskema. Projekt LysLyd støttes af: Et projekt ledet af Københavns Internationale Teater PROJEKT LYSLYD Spørgeskema Projekt LysLyd støttes af: Et projekt ledet af Københavns Internationale Teater Der gennemføres en kortlægning af omfanget af virksomheder, arbejdspladser, omsætning samt forskning

Læs mere

Godkendelse af Thorkil Andersen Holding A/S overtagelse af aktier i Agri-Norcold A/S. 1. Transaktionen

Godkendelse af Thorkil Andersen Holding A/S overtagelse af aktier i Agri-Norcold A/S. 1. Transaktionen Dato: 28. september 2012 Sag: BITE-12/14123 Sagsbehandler: / CHJ/HK Godkendelse af Thorkil Andersen Holding A/S overtagelse af aktier i Agri-Norcold A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 18.

Læs mere

Udvalget skal bl.a. som led i sit arbejde: Overveje hvilke muligheder, der er for at indrette public serviceformidlingen

Udvalget skal bl.a. som led i sit arbejde: Overveje hvilke muligheder, der er for at indrette public serviceformidlingen Høring om forandringer af rammevilkår og udviklingstendenser inden for medieområdet. Public service-udvalget har i medfør af sit kommissorium en række konkrete opgaver. Udvalget ønsker i den sammenhæng

Læs mere

Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme

Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme Diskussionsoplæg: Globale onlineplatforme og effektiv konkurrence Disruptionrådets sekretariat September 2018 De store globale onlineplatforme er uomgængelige handelspartnere for mange virksomheder verden

Læs mere

PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsselskab og PwC vil opnå enekontrol med Grant Thornton, jf. konkurrencelovens 12 a, stk. 1, nr.

PricewaterhouseCoopers Statsautoriseret Revisionsselskab og PwC vil opnå enekontrol med Grant Thornton, jf. konkurrencelovens 12 a, stk. 1, nr. 26. juli 2011 BYS 4/0120-0401-0074 CHJ, HK, MEM PwC s overtagelse af Grant Thornton Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog d. 24. maj 2011 en anmeldelse af en fusion mellem revisionsselskaberne PwC

Læs mere

Godkendelse af Maabjerg Energy Center BioHeat & Power A/S køb af Måbjergværket A/S fra DONG Energy Thermal Power A/S. 1.

Godkendelse af Maabjerg Energy Center BioHeat & Power A/S køb af Måbjergværket A/S fra DONG Energy Thermal Power A/S. 1. Dato: 24. juni 2015 Sag: BET-15/05842 Godkendelse af Maabjerg Energy Center BioHeat & Power A/S køb af Måbjergværket A/S fra DONG Energy Thermal Power A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den

Læs mere

- - Danboat 2012 F.M.B.A. Fonnand Jan B. Hansen www.danboat.dk. Vejledende udtalelse om brancheforeningens indsamling og udveksling af informationer

- - Danboat 2012 F.M.B.A. Fonnand Jan B. Hansen www.danboat.dk. Vejledende udtalelse om brancheforeningens indsamling og udveksling af informationer - - KONKURRENCE- OG forbrugerstyrelsen Danboat 2012 F.M.B.A. Fonnand Jan B. Hansen www.danboat.dk Dato: 04.03.2013 Sag: 13/0183 Sagsbehandler: BFJ Vejledende udtalelse om brancheforeningens indsamling

Læs mere

om undersøgelsen Social Media Benchmark semantic eu Undersøgelse udarbejdet i samarbejde med Børsen www.socialsemantic.eu

om undersøgelsen Social Media Benchmark semantic eu Undersøgelse udarbejdet i samarbejde med Børsen www.socialsemantic.eu om undersøgelsen Social Media Benchmark Europe-DK 2010/11 social semantic eu Undersøgelse udarbejdet i samarbejde med Børsen www.socialsemantic.eu MÅLET ER IKKE AT OPSTILLE skrækscenraier MEN AT VISE,

Læs mere

N O T A T O M M A R K E D S D I A L O G

N O T A T O M M A R K E D S D I A L O G N O T A T O M M A R K E D S D I A L O G Til: KL Fra: Bird & Bird Dato: 6. december 2018 Emne: Markedsdialog i forbindelse med pilotprojekt om digitale læringsmidler Sagsnr.: KLKOL0010 1. INDLEDNING KL

Læs mere

DANMARK. Att.: Mohammed Ahsan Odense, den 25. februar 2010. Vedr.: Høring om Offentlighedskommissionens betænkning om offentlighedsloven

DANMARK. Att.: Mohammed Ahsan Odense, den 25. februar 2010. Vedr.: Høring om Offentlighedskommissionens betænkning om offentlighedsloven li DANMARK Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Att.: Mohammed Ahsan Odense, den 25. februar 2010 SAG 2010-00182 MeeljRibu Vedr.: Høring om Offentlighedskommissionens betænkning om offentlighedsloven

Læs mere

Parasollen Seminar 2019

Parasollen Seminar 2019 Parasollen Seminar 2019 En case-baseret dialog om CBS-Fondens fremtid Parasollen Seminar 29. april og 30. april 2019 1 Hvad har bestyrelsen på hjertet? Meget konkret og aktuelt Ny Ferielov med ikrafttrædelse

Læs mere

Nordisk Forsikringstidskrift 2/2013. Konkurrencen på skadesforsikringsområdet. Sammenfatning

Nordisk Forsikringstidskrift 2/2013. Konkurrencen på skadesforsikringsområdet. Sammenfatning Konkurrencen på skadesforsikringsområdet Sammenfatning I denne artikel beskrives konkurrenceforholdene på det danske skadesforsikringsmarked, og der sammenlignes på de områder, hvor talgrundlaget er til

Læs mere

Tommerup Trælasthandel har drevet ét udsalgssted på Fyn, der især henvender sig til professionelle kunder men som også sælger til private kunder.

Tommerup Trælasthandel har drevet ét udsalgssted på Fyn, der især henvender sig til professionelle kunder men som også sælger til private kunder. 02-04-2012 BYS 4/0120-0401-0097 /HK og CHJ Godkendelse af DT Groups overtagelse af Tommerup Trælasthandel på Fyn Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 12. marts 2012 en almindelig anmeldelse af

Læs mere

Godkendelse af J.S. Reklame, Århus ApS erhvervelse af Actona Company A/S

Godkendelse af J.S. Reklame, Århus ApS erhvervelse af Actona Company A/S Dato: 22. januar 2016 Sag: FLID-15/08153-24 Sagsbehandler: /LFI/MNI/MST/SBJ Godkendelse af J.S. Reklame, Århus ApS erhvervelse af Actona Company A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 28. august

Læs mere

KRAVSPECIFIKATION Kortlægning af virksomheders behov for digitale kompetencer. 4. august 2015 Sagsnr. 11180032

KRAVSPECIFIKATION Kortlægning af virksomheders behov for digitale kompetencer. 4. august 2015 Sagsnr. 11180032 KRAVSPECIFIKATION Kortlægning af virksomheders behov for digitale kompetencer 4. august 2015 Sagsnr. 11180032 Kravspecifikation side 2/10 1. Indledning 1.1 Formål med opgaven, der udbydes Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om kompetencekrav til ansatte, der yder investeringsrådgivning og formidler information om visse investeringsprodukter 1)

Bekendtgørelse om kompetencekrav til ansatte, der yder investeringsrådgivning og formidler information om visse investeringsprodukter 1) BEK nr 864 af 23/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 16. februar 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1912-0005 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD

OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG? ADFÆRD SIDE 1 OPFORDRER DIN MYNDIGHED TIL ULOVLIG ADFÆRD? Offentlige myndigheder kan bringe virksomheder og brancheforeninger på kant med loven Offentlige myndigheder

Læs mere

Vejledende udtalelse om BfBE s påtænkte indsamling og offentliggørelse af indekseret prisudvikling

Vejledende udtalelse om BfBE s påtænkte indsamling og offentliggørelse af indekseret prisudvikling BfBE - Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter H.C. Andersens Boulevard 18 1787 København V Att.: Bjørn Bagge Dato: 27. marts 2017 Sag: BET-16/10871-6 Sagsbehandler: /SAB Vejledende

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 9.2.2009 K(2009) 864 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN Vejledning om Kommissionens prioritering af håndhævelsen i forbindelse med anvendelsen

Læs mere

Godkendelse af Axcel IV s opkøb af Trelleborg Waterproofing AB m. fl., jf. konkurrencelovens 12 c, stk. 7

Godkendelse af Axcel IV s opkøb af Trelleborg Waterproofing AB m. fl., jf. konkurrencelovens 12 c, stk. 7 19-01-2011 BYS 4/0120-0401-0059 /CHJ Godkendelse af Axcel IV s opkøb af Trelleborg Waterproofing AB m. fl., jf. konkurrencelovens 12 c, stk. 7 Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 3. januar 2011

Læs mere

Hvordan designes en forretningsplan

Hvordan designes en forretningsplan LENNART SVENSTRUP Hvordan designes en forretningsplan LENNART@KYOEVAENGET.DK 2010 Der findes mange forskellige indgangsvinkler og beskrivelser af forretningsplaner. Vigtigt er det at forretningsplanen

Læs mere

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien

Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien NOTAT September 2019 KONKURRENCE- OG Regelgrundlag for indgåelse af forsyningskontrakter under tærskelværdien Resumé I forbindelse med forsyningskontrakter under forsyningsvirksomhedsdirektivets tærskelværdier

Læs mere

Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast

Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast Dato: 22. september 2011 Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast Brevid: 1490218 Indledning Region Sjælland er den største virksomhed i regionen med et budget på ca. 17 mia. kr. og godt 17.000

Læs mere

TILSAGN AF JUNI 2013

TILSAGN AF JUNI 2013 TILSAGN AF JUNI 2013 A/S Dagbladet Politiken, Jyllands-Posten og Det Berlingske Officin A/S (nu henholdsvis JP/Politikens Hus A/S og Berlingske Media A/S, i det følgende kaldet Parterne ) afgav den 24.

Læs mere

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv.

Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv. Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 308 Offentligt Talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål P om øget samkørsel, delebilsordninger mv. Samrådsspørgsmål P - TRU

Læs mere

Ved transaktionen overtager Bygma A/S aktierne i det nystiftede datterselskab samt de faste ejendomme fra Flinva A/S.

Ved transaktionen overtager Bygma A/S aktierne i det nystiftede datterselskab samt de faste ejendomme fra Flinva A/S. 12-04-2011 BYS 4/0120-0401-0069 /CHJ Godkendelse af Bygma A/S s overtagelse af Kroers Tømmerhandel A/S. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 31. marts 2011 en almindelig anmeldelse af en fusion,

Læs mere

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram FORRETNINGSPLAN GUDP. Christian Huus Jensen, COWI

Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram FORRETNINGSPLAN GUDP. Christian Huus Jensen, COWI Grønt Udviklings og Demonstrationsprogram FORRETNINGSPLAN GUDP Christian Huus Jensen, COWI Forretningsplan indhold Projektets output A28 (maks1 side) Markedet og kunder A29 (maks½ side) Forretningsgrundlag

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har det seneste år haft fokus på den regnskabsmæssige behandling af investeringsejendomme både erhvervsejendomme

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har det seneste år haft fokus på den regnskabsmæssige behandling af investeringsejendomme både erhvervsejendomme 3. april 2009 /jcn og lfo Sag Notat om måling (værdiansættelse) af ejendomme Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har det seneste år haft fokus på den regnskabsmæssige behandling af investeringsejendomme både

Læs mere

Konkurrencestyrelsens vurdering af mulighederne for at øge konkurrencen på markedet for kontorsoftware

Konkurrencestyrelsens vurdering af mulighederne for at øge konkurrencen på markedet for kontorsoftware 25-09-2009 TIF 4/0106-0200-0010 /FIB Konkurrencestyrelsens vurdering af mulighederne for at øge konkurrencen på markedet for kontorsoftware IT- og Telestyrelsen har anmodet Konkurrencestyrelsen om en udtalelse

Læs mere

Bekendtgørelse om gruppefritagelse for kategorier af vertikale aftaler og samordnet praksis inden for motorkøretøjsbranchen

Bekendtgørelse om gruppefritagelse for kategorier af vertikale aftaler og samordnet praksis inden for motorkøretøjsbranchen BEK nr 760 af 23/06/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrencestyrelsen, j.nr. 4/0104-0200-0009 Senere

Læs mere

2 Markedsundersøgelse

2 Markedsundersøgelse 2 Markedsundersøgelse Når man overvejer at lancere et nyt produkt, er det nødvendigt at foretage en undersøgelse af markedet, så man kan danne sig et overblik over de muligheder markedet byder på, og de

Læs mere

Godkendelse af NCC Danmark A/S erhvervelse af aktiver og rettigheder fra Jakobsen & Blindkilde A/S

Godkendelse af NCC Danmark A/S erhvervelse af aktiver og rettigheder fra Jakobsen & Blindkilde A/S NOTAT Dato: 4. april 2018 Sag: 18/09068-13 Sagsbehandler: /MAR Godkendelse af NCC Danmark A/S erhvervelse af aktiver og rettigheder fra Jakobsen & Blindkilde A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog

Læs mere

Teknologi markedsføring -> et produkt som er på vej fx et it-system

Teknologi markedsføring -> et produkt som er på vej fx et it-system 1 Traditionel markedsføring-> et produkt du har på hylden Teknologi markedsføring -> et produkt som er på vej fx et it-system Strategiske alliancer og partnerskaber er ofte nødvendige pga. kompleksiteten

Læs mere

Oplysninger til brug for almindelig anmeldelse af fusioner

Oplysninger til brug for almindelig anmeldelse af fusioner Oplysninger til brug for almindelig anmeldelse af fusioner Bilag 1 1. Beskrivelse af fusionen 1.1. Giv en kort beskrivelse af fusionen med angivelse af, hvem der fusionerer, fusionens art (hel eller delvis

Læs mere

Bekendtgørelse om regler for anmeldelse af aftaler m.v. i henhold til konkurrenceloven

Bekendtgørelse om regler for anmeldelse af aftaler m.v. i henhold til konkurrenceloven BEK nr 171 af 22/02/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 26. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, j.nr. 12/17487

Læs mere

Vejledning om indkøb af rådgivningsydelser

Vejledning om indkøb af rådgivningsydelser VEJLEDNINGSPJECE TIL OFFENTLIGE INDKØBERE Vejledning om indkøb af rådgivningsydelser www.danskerhverv.dk Indhold Stort potentiale i bedre udbud 3 AFKLARING Hvad har indkøber behov for at vide mere om?

Læs mere

Godkendelse af G.S.V. Materieludlejning A/S erhvervelse af enekontrol

Godkendelse af G.S.V. Materieludlejning A/S erhvervelse af enekontrol Dato: 6. marts 2019 Sag: MTF-18/19834 Sagsbehandler: /NVH/PHM Godkendelse af G.S.V. Materieludlejning A/S erhvervelse af enekontrol over Ramirent A/S KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN 1. Sagsfremstilling

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 9. maj 2018 2018-1089 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt

Læs mere

Bilag 2.3. Analyse-model. Gør tanke til handling VIA University College

Bilag 2.3. Analyse-model. Gør tanke til handling VIA University College Bilag 2.3. Analyse-model Gør tanke til handling VIA University College Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Basis tilgang til indkøbsbesparelser...3 3. Analysemodellen...4 4. Spend analyse...5 5. Benchmarking

Læs mere

Arcus-gruppens overtagelse af Pernod Ricard Danmark

Arcus-gruppens overtagelse af Pernod Ricard Danmark Søren Bo Rasmussen Arcus-gruppens overtagelse af Pernod Ricard Danmark Agenda 1. Virksomhederne og transaktionen 2. Diversion ratios 3. Det relevante marked 4. Vurdering 5. Tilsagn 6. Lessons learned r

Læs mere

Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer for detailbankprodukter

Bekendtgørelse om produktgodkendelsesprocedurer for detailbankprodukter BEK nr 1645 af 18/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 1. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1952-0007 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Notat. Resultat af den nationale høring. Høringsnotat vedr. revideret udkast af 30. april 2018 til afgørelse på

Notat. Resultat af den nationale høring. Høringsnotat vedr. revideret udkast af 30. april 2018 til afgørelse på Notat 29. juni 2018 Høringsnotat vedr. revideret udkast af 30. april 2018 til afgørelse på detailmarkedet for fastnettilslutninger og engrosmarkedet for fastnetoriginering (tidligere marked 1 og 2) Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0845 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0845 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0845 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Meddelelse fra Kommisionen til Europa-Parlamentet, Rådet

Læs mere

Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger

Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger Delafgørelse over for TDC på engrosmarkedet for bredbåndstilslutninger (marked 5) Forpligtelse om regnskabsmæssig opsplitning for så vidt angår bredbåndstilslutninger via TDC s kabel-tv-net UDKAST af 27.

Læs mere

Vinder af udbuddet af den sjette jordbaserede FMradiokanal. 1. Ansøgninger

Vinder af udbuddet af den sjette jordbaserede FMradiokanal. 1. Ansøgninger Radio- og tv-nævnet 24. juni 2010 Sagsnr: 2009-018391 Lill-Jana Vandmose Larsen Fuldmægtig, cand.jur. lvl@bibliotekogmedier.dk Direkte tlf.: 33 73 33 35 Vinder af udbuddet af den sjette jordbaserede FMradiokanal

Læs mere

Bilag 1.1: Forretningsplan Template

Bilag 1.1: Forretningsplan Template Bilag 1.1: Forretningsplan Template Generel Vejledning Alle økonomiske tal skal dokumenteres i DKK 2007-kroner Hvor der skal angives årlige tal for investeringer, driftsomkostninger dækning eller andet

Læs mere

KLAR TIL ÅRSFORHANDLING? DU KAN NÅ DET ENDNU...

KLAR TIL ÅRSFORHANDLING? DU KAN NÅ DET ENDNU... KLAR TIL ÅRSFORHANDLING? DU KAN NÅ DET ENDNU... BLIV FORBEREDT TIL ÅRSFORHANDLINGERNE Årsforhandlingerne mellem kæder og leverandører er i stigende grad en kontant proces, og bør være baseret på fakta.

Læs mere

Efter fusionen vil AO eje 100 pct. af anparterne i Billig VVS og vil derved opnå enekontrol med Billig VVS.

Efter fusionen vil AO eje 100 pct. af anparterne i Billig VVS og vil derved opnå enekontrol med Billig VVS. 26. august 2015 BET-15/06306 / KHJ, SAM, CHJ, BFJ Godkendelse af Brødrene A & O Johansen A/S erhvervelse af Billig VVS ApS Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 27. juli 2015 en anmeldelse af en

Læs mere

Læseplan for valgfaget virksomhedsfag. 10. klasse

Læseplan for valgfaget virksomhedsfag. 10. klasse Læseplan for valgfaget virksomhedsfag 10. klasse Indhold Indledning 3 Trinforløb for 10. klassetrin 4 Afsætning 4 Virksomhedsøkonomi 5 Uddannelsesafklaring 6 Indledning Fagbeskrivelsen for virksomhedsfag

Læs mere

9. KONKLUSION... 119

9. KONKLUSION... 119 9. KONKLUSION... 119 9.1 REFLEKSIONER OVER PROJEKTETS FUNDAMENT... 119 9.2 WWW-SØGEVÆRKTØJER... 119 9.3 EGNE ERFARINGER MED MARKEDSFØRING PÅ WWW... 120 9.4 UNDERSØGELSE AF VIRKSOMHEDERNES INTERNATIONALISERING

Læs mere

Dansk Byggeri Nørre Voldgade 106 1358 København K. Att.: Heidi Blicher Fosselius. Vejledende udtalelse om Alufacadesektionens standardvilkår

Dansk Byggeri Nørre Voldgade 106 1358 København K. Att.: Heidi Blicher Fosselius. Vejledende udtalelse om Alufacadesektionens standardvilkår Dansk Byggeri Nørre Voldgade 106 1358 København K Att.: Heidi Blicher Fosselius Dato: 13. november 2014 Sag: BITE-13/12582-8 Sagsbehandler: /KHJ Vejledende udtalelse om Alufacadesektionens standardvilkår

Læs mere

Fusionskontrol. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby. Tlf. +45 41 71 50 00. E-mail: kfst@kfst.dk

Fusionskontrol. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby. Tlf. +45 41 71 50 00. E-mail: kfst@kfst.dk 2013 Fusionskontrol Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk On-line ISBN: 978-87-7029-538-3 Vejledningen er udarbejdet af Konkurrence-

Læs mere

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande NOTAT Bilag 14 Udkast 30. maj 2011 Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande Økonomi- og Erhvervsministeriet, Region Midtjyllands, Regions Syddanmarks,

Læs mere

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Den Jyske Sparekasse Att.: Direktionen Borgergade 3 7200 Grindsted 18. september 2013 Ref. csr J.nr. 6072-0255 Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Påbud Finanstilsynet påbyder Den Jyske Sparekasse

Læs mere

Assa Abloy Entrance Systems Denmark A/S erhvervelse af Nassau Door A/S

Assa Abloy Entrance Systems Denmark A/S erhvervelse af Nassau Door A/S Dato: 23. november 2016 Sag: FLID-16/06846 Sagsbehandler: LFI og LBH Assa Abloy Entrance Systems Denmark A/S erhvervelse af Nassau Door A/S Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog den 19. oktober 2016

Læs mere

De prostitutionsformer puljen retter sig mod er beskrevet under punkt 2, 3 og 4 ovenfor.

De prostitutionsformer puljen retter sig mod er beskrevet under punkt 2, 3 og 4 ovenfor. Pulje til vidensindsamling og udvikling af nye metoder til identifikation af ofre for menneskehandel indenfor prostitutionsformerne escort og privat/diskret 1 Indledning Denne pulje på 3,5 mio. kr. udbydes

Læs mere

Godkendelse af Verdo A/S overtagelse af Eniig City Solutions A/S aktiviteter inden for vej- og gadebelysning.

Godkendelse af Verdo A/S overtagelse af Eniig City Solutions A/S aktiviteter inden for vej- og gadebelysning. Dato: 26. februar 2019 Sag: 18/18876-172 Sagsbehandler: /LKM og SIE Godkendelse af Verdo A/S overtagelse af Eniig City Solutions A/S aktiviteter inden for vej- og gadebelysning. 1. Indledning Konkurrence-

Læs mere

Anmeldelse af offentlig støtte Herning Kommune

Anmeldelse af offentlig støtte Herning Kommune 1 af 5 Anmeldelse af offentlig støtte Herning Kommune Journal nr. 3:1120-0304-4/csk/Udbud Rådsmødet den 28. november 2001 Resumé 1. Herning Centralbibliotek har med brev af 22. december 2000 (registreret

Læs mere

Problemer og barrierer Projekter der helt eller delvist finansieres gennem optimeringer, energibesparelser og reduktion af vandtab

Problemer og barrierer Projekter der helt eller delvist finansieres gennem optimeringer, energibesparelser og reduktion af vandtab Problemer og barrierer Projekter der helt eller delvist finansieres gennem optimeringer, energibesparelser og reduktion af vandtab Af Carsten MøllerM 22 august 2011 Det Globale Vandmarked Den globale vandindustri

Læs mere

Bilag 3. Diskussionsoplæg: Konkurrence- og forbrugervilkår i en digital verden

Bilag 3. Diskussionsoplæg: Konkurrence- og forbrugervilkår i en digital verden Bilag 3. Diskussionsoplæg: Konkurrence- og forbrugervilkår i en digital verden Disruptionrådets sekretariat Februar 2018 Digitale platforme rummer fordele for virksomheder og forbrugere, men skaber også

Læs mere

Produktivitetsudvikling i Region Sjælland

Produktivitetsudvikling i Region Sjælland 1. marts 2010 Resumé og anbefalinger i Udarbejdet af DAMVAD for viden skaber muligheder i Resumé og anbefalinger Der er bred enighed om, at den fremtidige danske velstand i høj grad er afhængig af en styrkelse

Læs mere

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB

Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger SAMFUNDSANSVAR I OFFENTLIGE INDKØB Anbefalinger om samfundsansvar i offentlige indkøb Introduktion Hvad kan det offentlige gøre for at fremme gode rammer for, at samfundsansvar indgår som

Læs mere

National Entreprenørskabsmesse 2014 CP Bizz Mart. Kategori: Idé og produkt/serviceydelse. Team: Standnr.: Max. point. Point

National Entreprenørskabsmesse 2014 CP Bizz Mart. Kategori: Idé og produkt/serviceydelse. Team: Standnr.: Max. point. Point National Entreprenørskabsmesse 14 CP Bizz Mart Kategori: Idé og produkt/serviceydelse Ideen Hvor gode er eleverne til kort og præcist at fortælle om deres produkt/serviceydelse (Elevatortale)? I hvor høj

Læs mere

Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank

Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank 1 af 6 08-08-2012 13:36 Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank Journal nr 2:8032-213. Rådsmødet den 26. januar 2000 1. Resumé Zurich Forsikring har ved brev af 26. juni 1998 anmeldt en

Læs mere

Underbilag 9 til Bilag 29 AGPU Delrapport om kompetenceudvikling af forsvarets kortest uddannede (27062007)

Underbilag 9 til Bilag 29 AGPU Delrapport om kompetenceudvikling af forsvarets kortest uddannede (27062007) Initiativer til synliggørelse af AMU systemet overfor medarbejdere, chefer/ledere og udstikkere, og initiativer til håndtering af barrierer omkring anvendelsen af AMU. Initiativer til synliggørelse af

Læs mere

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt

Retsudvalget, Retsudvalget L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Retsudvalget, Retsudvalget 2017-18 L 68 endeligt svar på spørgsmål 4, L 69 endeligt svar på spørgsmål 4 Offentligt Spørgsmål 4 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende L 68 og L 69: Vil ministeren overveje

Læs mere

Oplysninger til brug for almindelig anmeldelse af fusioner

Oplysninger til brug for almindelig anmeldelse af fusioner Oplysninger til brug for almindelig anmeldelse af fusioner 1. Beskrivelse af fusionen 1.1. Giv en kort beskrivelse af fusionen med angivelse af, hvem der fusionerer, fusionens art, jf. Inatsisartutlov

Læs mere

TRYGS KØB AF ALKA. - Gennemgang af sagen med særlig fokus på økonomiske analyser. Møde i Konkurrenceretsforeningen 6. juni 2019

TRYGS KØB AF ALKA. - Gennemgang af sagen med særlig fokus på økonomiske analyser. Møde i Konkurrenceretsforeningen 6. juni 2019 TRYGS KØB AF ALKA - Gennemgang af sagen med særlig fokus på økonomiske analyser Møde i Konkurrenceretsforeningen 6. juni 2019 Agenda 1 Transaktionen 2 KFST s bekymringer ved fusionen 3 Centrale punkter

Læs mere

Høringsskema Faglige anbefalinger og beskrivelser af god praksis for ernæringsindsats til ældre med uplanlagt vægttab

Høringsskema Faglige anbefalinger og beskrivelser af god praksis for ernæringsindsats til ældre med uplanlagt vægttab 17. december 2014 13/039297 JMR Høringsskema Faglige anbefalinger og beskrivelser af god praksis for ernæringsindsats til ældre med uplanlagt vægttab Når I kommenterer dokumentet vil vi bede jer være særligt

Læs mere

Dansk Byggeri, Nyhussektionen Nørre Voldgade 106 1015 København K. Att.: Svend Pedersen. Vejledende udtalelse om Nyhussektionens salgsstatistik

Dansk Byggeri, Nyhussektionen Nørre Voldgade 106 1015 København K. Att.: Svend Pedersen. Vejledende udtalelse om Nyhussektionens salgsstatistik Dansk Byggeri, Nyhussektionen Nørre Voldgade 106 1015 København K Att.: Svend Pedersen Dato: 5. marts 2015 Sag: BITE-14/08045-10 Sagsbehandler: /KHJ Vejledende udtalelse om Nyhussektionens salgsstatistik

Læs mere