Forord. Ledelsens beretning om miljø

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forord. Ledelsens beretning om miljø"

Transkript

1 Miljøredegørelse 2001

2 Forord Øresundsforbindelsen blev indviet den 1. juli År 2001 er derfor det første hele år, hvor Øresundsbro Konsortiet har fungeret som driftherre for den 16 km lange forbindelse mellem Sverige og Danmark. Miljøredegørelsen er den første af sin art, og mange oplysninger er indsamlet for første gang i forbindelse med udarbejdelse af redegørelsen. Der vil i de kommende år blive udarbejdet tilsvarende miljøredegørelser, hvoraf udviklingen indenfor miljøområdet vil kunne følges. Miljøredegørelsen omfatter driftscenteret ved Lernacken samt drift og vedligehold af Øresundsforbindelsen. Som information gives desuden visse oplysninger om trafikken og dens emmisioner på forbindelsen. Ledelsens beretning om miljø I Øresundsbro Konsortiet prioriteres miljøet højt, både når det gælder det eksterne miljø, og når det gælder arbejdsmiljø og sikkerhed. Den overordnede målsætning er, at sikre et effektivt trafikanlæg, som ikke giver anledning til unødige miljøpåvirkninger. Miljø-, arbejdsmiljø- og sikkerhedsledelse er en integreret del af selskabets ledelsessystem, og både internt i selskabet og eksternt overfor de entreprenører og leverandører, der arbejder på forbindelsen, stilles der krav om efterlevelse af selskabets krav vedrørende miljø. År 2001 blev året, hvor det biologiske overvågningsprogram for anlægsfasen blev afsluttet, og det er konstateret, at anlægget er blevet opført indenfor rammerne af de opstillede miljøkrav fra både danske og svenske myndigheder. Hvad angår arbejdsmiljø blev år 2001 også en rigtig god start på driftsfasen, idet der ikke forekom nogen arbejdsulykker på anlægget, hverken blandt interne eller eksterne medarbejdere. Miljøet overvåges kontinuerligt, og der er i år 2001 gennemført en række af undersøgelser til sikring af, at der ikke forekommer akutte eller langsigtede negative påvirkninger af miljøet. I driftsfasen gennemføres forsat miljøundersøgelser i henhold til gældende myndighedskrav og Øresundsbro Konsortiets egne miljøkrav. Miljøarbejdet vil også i år 2002 have en høj prioritet. Vores ambition er, at vi hele tiden bliver bedre. Venlig hilsen Sven Landelius VD, Øresundsbro Konsortiet

3 Energi En af de væsentligste ressourcer i 2001 til drift og vedligehold af Øresundsbrons anlæg er energi. I trafikcenteret og kontorbygningerne på Lernacken anvendes der naturgas til opvarmning. Det samlede naturgasforbrug på anlægget i 2001 er MWh kwh El-forbrug 10kV 2001 Vand En anden ressource til drift og vedligehold er vand. Den største vandmængde anvendes til tunnelvask, som gennemføres 4 gange årligt Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December Ovenfor er vist et diagram over det månedlige el-forbrug på anlægget for Det samlede el-forbrug i 2001 er beregnet til 12,7 GWh El-forbruget er for størstedelens vedkommende knyttet til belysningen i Øresundstunnelen. Denne belysning er tilpasset trafiksikkerheden, så der ikke opleves store lysovergange ved indog udkørsel af tunnelen. Det samlede vand-forbrug på anlægget i 2001 er m 3 Vand forbrugt i forbindelse med tunnelvask ledes til pumpesumpe, hvorfra det via olieudskillere og sandfang udledes til Øresund. Kemikalier Anvendelsen af kemikalier på Øresundsforbindelsen er yderst begrænset. Der anvendes ingen farlige stoffer i forbindelse med drift- og vedligeholdsaktiviteterne. Det undersøges i 2002, om der kan foretages ændringer i den nuværende belysning, som kan medvirke til et nedsat el-forbrug på anlægget. Det samlede benzinforbrug på anlægget er i første omgang knyttet til personalets kørsel i tjenestebiler. Det skønnede benzin-forbrug på anlægget i 2001 er 50 m 3 I forbindelse med udførelsen af drift- og vedligeholdelsesopgaver anvendes maskiner, som forbruger diesel-olie. Det skønnede diesel-forbrug på anlægget i 2001 er 50 m 3 I forbindelse med tunnelvask anvendes et rengøringsmiddel, som er godkendt af myndighederne til dette formål. Produktet er valgt af miljø- og arbejdsmiljøhensyn ud fra Øresundsbrons miljøpolitik. Der er sammenlagt anvendt 1.6 ton rengøringsmiddel i I forbindelse med glatførebekæmpelse anvendes natriumclorid (NaCl). Det samlede forbrug af NaCl på anlægget i 2001 er 362 tons Der anvendes desuden en mindre mængde smøremidler, bl.a. til sporskifter, pumper og andre bevægelige dele. Mængden heraf udgør sammenlagt mindre end et ton.

4 Affald Der kastes en del affald fra trafikanterne på Øresundsforbindelsen. Samtidig genereres en hvis mængde affald fra drift- og vedligeholdsaktiviteterne på anlægget samt fra driftcenter Lernacken. Affald bortskaffes i henhold til love og regler i henholdsvis Danmark og Sverige. Den samlede affaldsmængde bortskaffet i 2001 er ca. 200 ton Regnvand Der udledes regnvand fra Øresundsforbindelsen til Øresund. I tabellen nedenfor er der vist mængder af stoffer, der er udvasket med regnvandet fra vejbanen og bilernes dæk i Tallene er baseret på målinger udført i løbet af året. Trafik Øresundsforbindelsen blev i 2001 passeret af knap 3 millioner køretøjer, ca godstog og ca persontog. Der er samtidig sket en kraftig reduktion i færgetrafikken i Øresund. I forhold til 1999 transporteres der nu betydeligt mere gods og flere mennesker rejser over Øresund, samtidig med at den miljømæssige belastning er reduceret markant. I nedenstående tabel er reduktionen i miljøbelastningen for trafik på tværs af hele Øresund vist for udstødningsgasser og benzin/diesel. Alle tal er angivet i tons. År NOx Kulbrinter CO 2 SO 2 Benzin/ diesel Ændring Mængderne svarer til øvrige tilsvarende motorvejsstrækninger i Danmark og Sverige. Stof Mængde (Kg) Krom 0,93 Kobber 7,4 Zink 210 Cadmium 0,045 Kviksølv 0,020 Bly 1,2 PAH-16 0,030 Kemisk syreforbrug, COD Kvælstof 680 Fosfor 18 Olie 15 Støj Der er i 2001 gennemført støjmålinger og støjberegninger for trafikken på broen og brofæstet på den svenske side af Øresundsforbindelsen ved Lernacken. Målingerne og beregningerne viser at støjniveauet fra trafikken er meget lavt og under de fastlagte krav. Det samlede bidrag for udstødningsgasser og benzin/diesel fra bil- og togtrafikken i 2001 er angivet nedenfor. Bidraget fra den eldrevne togtrafik (i alt ca. 16 GWh) er ligeledes indregnet Alle tal er angivet i tons. År NOx Kulbrinter CO 2 SO 2 Benzin/ diesel , Ved sammenligning mellem de netop udførte beregninger og en prognose fra 1993 viser det sig, at emmisionerne ligger meget tæt på det forventede. Således er det for biltrafikken konstateret, at mængderne af NOx og Kulbrinter ligger noget under prognosen, mens CO 2 og SO 2 ligger lidt over prognosen. Sammenligningen er gjort ud fra de faktiske trafiktal.

5 Naturovervågning Fund af døde fugle på Øresundsbron oktober 2001 Den kunstige ø Peberholm henligger uden nogen form for naturpleje, såning eller beplantning, hvilket betyder, at der er skabt mulighed for en naturlig udvikling af plante- og dyreliv på øen. Opvækst af planter sker fra frø, der føres til øen ved hjælp af vinden eller med de fugle, der færdes mellem øen og fastlandet Rødhals Øvrige I juli 2001 foretog Skånes Botaniske Forening en besigtigelse af Peberholm som opfølgning på tidligere inventeringer. Der blev registreret 221 arter af planter. Arten kalk-vejsennep har her sit eneste danske voksested, og der er flere sjældne arter. Der vil gå mange år før Peberholm bliver dækket af vegetation. Københavns amt har ved besigtigelse i maj 2001 registreret seks arter af ynglefugle på Peberholm, herunder den sjældne skærpiper. Opstilling af giftfrie såkaldte indikatorblokke som led i Øresundsbrons registrering af skadedyr har vist en begyndende indvandring af halsbåndsmus på Peberholm Dag i oktober 2001 Omfanget af fuglekollisioner i 2001 har været væsentlig lavere end i 2000, hvilket vurderes at være forårsaget af vejrforholdene i træksæsonen. Øresundsbro Konsortiet vil på baggrund af undersøgelsen vurdere mulighederne for at mindske kollisionsrisikoen i trækperioderne ved at slukke for pylonbelysningen i usigtbart vejr. Øresundsbro Konsortiet vil fremover følge udviklingen i Peberholms naturforhold. Fugle Efter en episode i oktober 2000, hvor et større antal trækfugle i usigtbart vejr kolliderede med broen, er der i 2001 gennemført en undersøgelse af risikoen for gentagelser og følgerne heraf. Undersøgelsen er gennemført af Lunds Universitet for Øresundsbron. Sideløbende er dødfundne fugle indsamlet og optalt i træksæsonen. Antallet af dødfundne fugle i oktober 2001 er vist på den følgende figur. Der synes at være en vis risiko for, at småfugle i usigtbart vejr kolliderer med broen. I forhold til det samlede træk af småfugle i Øresund er antallet af dødfundne fugle dog meget ringe, og helt uden betydning for fuglebestanden.

6 Bundfauna og sediment Der gennemføres hvert år i perioden 2000 til 2003 overvågning af bundfauna og sediment i Lernacken kanalen. Formålet er at fremskaffe et beslutningsgrundlag for Miljödomstolens endelige afgørelse om bibeholdelse af Lernacken kanalen efter 1. juli Undersøgelserne i 2001 viser, at bundfaunaen i kanalen ikke adskiller sig fra de omkringliggende områder. Grundvand Der er i 2001 fortsat foretaget undersøgelser af grundvandsforholdene ved brofæstet i Sverige. Variationer i saltindhold og grundvandsniveau har været meget små, hvilket viser, at der ikke sker påvirkninger af grundvandet fra bygningsaktiviteterne ude i Øresund. Arbejdsmiljø 0 ulykker I år 2001 skete der ingen arbejdsulykker på Øresundsforbindelsen, hverken blandt interne eller eksterne medarbejdere. Ulykkesfrekvensen er dermed nul ved årets udgang. Dette meget tilfredsstillende resultat, skyldes i vid udstrækning en omfattende teknisk instruktion og obligatorisk sikkerhedsuddannelse med eksamen for alle, der skal arbejde på anlægget. Fisk Fiskeriverket har i 2001 gennemført fiskeriundersøgelser i overensstemmelse med de svenske myndigheders krav og aftaler med Øresundsbro Konsortiet. Desuden føres der indgående tilsyn med alle drift- og vedligeholdsopgaver, der kræver særlige sikkerhedsforanstaltninger som eksempelvis afspærringer af vognbaner i og udenfor tunnelen. Rapporten for 2001 foreligger endnu ikke, men resultaterne for gulål, skrubbe og strandkrabbe indikerer en fremgang i bestanden tæt ved forbindelsen, efter en midlertidig nedgang under anlægsfasen. Undersøgelserne i 2002 koncentreres om effekter af den færdige forbindelse på den lokale fiskefauna. Undersøgelserne afsluttes i 2003, hvorefter Miljödomstolen tager stilling til forbindelsens fiskerimæssige påvirkning.

7 Sikkerhed Mål 2002 Sikkerheden for trafikanter, der benytter Øresundsforbindelsen, er høj. Anlægget overvåges 24 timer i døgnet fra Trafikcenteret på Lernacken, og variable skilte på forbindelsen gør det muligt omgående at sikre trafikanterne, hvis der observeres uregelmæssigheder i trafikken. En aktiv glatførebekæmpelse, en effektiv vind- og vejrvarsling, samt en stor indsats for sikkerhed ved afspærringer, er også medvirkende hertil. Den høje prioritering af miljøet vil fortsætte i de kommende år. For at sikre en løbende forbedring indenfor området har Øresundsbron opstillet fem mål for miljøarbejdet i Samarbejdet med politi og beredskabsmyndigheder har fungeret særdeles tilfredsstillende i Ulykkesfrekvensen på forbindelsen ligger på 0,21 uheld med alvorlig personskade pr. 10 millioner kørte kilometer, hvilket er en del under landsgennemsnittet i Danmark, som for motorvejsstrækninger er 0,38 uheld med personskade pr. 10 millioner kørte kilometer. Det har ikke været muligt at finde frem til det tilsvarende landsgennemsnit i Sverige. Der er ikke sket trafikuheld med dødelig udgang i den periode forbindelsen har været åben. 1. Det undersøges, om der er mulighed for at nedbringe energiforbruget ved ændringer i belysningen i Øresunds-tunnelen 2. 0 miljøulykker i arbejdsulykker i Miljøledelse opdateres i henhold til ISO Mulighederne for at slukke pylonbelysningen i usigtbart vejr, for at minimere fuglekollisioner i træktiden, undersøges

8 Miljøkrav OPSUMMERING AF GÆLDENDE MYNDIGHEDSVILKÅR FOR DRIFT AF ØRESUNDSBRON. Vattendomstolens Dom nr DVA Middel til glatførebekæmpelse skal være NaCl eller et miljømæssigt 37/95 tilsvarende stof. Målinger af grundvand på Lernacken gennemføres hveranden måned indtil Vattendomstolens Dom nr DVA 37/95 Koncessionsnämndets beslut nr 193/98 Trafikministeriets og Miljø- og Energiministeriets afgørelse fra januar 1995 Koncessionsnämndets beslut nr. 110/95 Tilladelser af 1. september 1997 fra Københavns amt til udledning af spildevand fra udløb I1, I2, I3 og P4 på den kunstige Ø. Tilladelse af 16. april 1998 fra Københavns amt til udledning af spildevand fra udløb P1, P2 og P3 på halvøen ved Kastrup Miljödomstolens dom Länsstyrelsens beslut Länsstyrelsens beslut 29. juni 2000 Miljönämnden Malmö Stad beslut 29. juni 2000 Miljönämnden Malmö Stad beslut 29. juni juli 2002 Fiskerimæssige undersøgelser gennemføres indtil 1. juli Redegørelse for disse undersøgelser skal sendes til Miljödomstolen senest 1. juli Drift af Øresundsforbindelsen må ikke medføre signifikant øgede koncentrationer af tungmetaller og miljøfremmede stoffer i dyr og planter Indvandring af ræve og rotter til Saltholm skal undgås Der må ikke dannes landfæste mellem den kunstige ø og Saltholm. Forbindelsen skal drives i hovedsagelig overensstemmelse med, hvad Øresundsbro Konsortiet har oplyst i ansøgningen. Mindre ændringer kan godkendes af tilsynsmyndigheden. Støj fra forbindelsen må maksimalt antage følgende værdier ved nærmeste beboelser: Døgnækvivalent lydniveau 45 db(a) Maksimal lydniveau om natten (19-07): 70 db(a) Hvis disse værdier overskrides skal Øresundsbro Konsortiet iværksætte afhjælpende foranstaltninger Øresundsbro Konsortiet skal udarbejde et kontrolprogram til tilsynsmyndigheden Krav om maksimal udledningshastighed ( l/sek) Krav om at udledningen sker efter passage af olieudskiller og sandfang, som skal tilses og oprenses efter behov (mindst 2 gange årligt) Krav om driftsrapport Krav om maksimal udledningshastighed ( l/sek) Krav om at udledningen sker efter passage af olieudskiller og sandfang (P1 dog kun sandfang), som skal tilses og oprenses efter behov (mindst 2 gange årligt) Krav om driftsrapport Undersøgelser i Lernacken kanalen skal gennemføres hvert år i perioden juni 2003 (bundfauna i april - maj, aflejrning af uorganisk og organisk materiale i april - maj og september oktober). Øresundsbro Konsortiet skal senest 30. juni 2004 redegøre for undersøgelserne til miljødomstolen. Fastsættelse af kontrolprogram for Lernacken kanalen Rapport om kontrolprogrammet skal fremsendes til Länsstyrelsen og Malmö kommune senest 1. marts det efterfølgende år. Fastsættelse af kontrolprogram for anlægsfasen Senest 1 marts hvert år skal indsendes en miljørapport til Miljönämnden. Fastsættelse af kontrolprogram for driftsfasen Senest 1 marts hvert år skal indsendes en miljørapport til Miljönämnden. OPSUMMERING AF ØRESUNDSBRO KONSORTIETS EGNE MILJØKRAV Miljøpåvirkninger fra drift og vedligehold af forbindelsen skal kortlægges og overvåges Unødige miljøpåvirkninger skal undgås Der stilles krav til entreprenører om miljøledelse og miljøplaner, som skal godkendes af Øresundsbro Konsortiet Der etableres et miljøledelsessystem for driftsfasen, som opfylder alle relevante krav i ISO14001

9 Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 DK-1601 København V Telefon: Telefax: Info@oeresundsbron.com

Introduktion 2. Virksomhedens miljøambitioner 3. Drift og vedligehold 4. Trafikken 10. Andre påvirkninger 14. Mål for miljøindsatsen

Introduktion 2. Virksomhedens miljøambitioner 3. Drift og vedligehold 4. Trafikken 10. Andre påvirkninger 14. Mål for miljøindsatsen Indhold Introduktion 2 Virksomhedens miljøambitioner 3 Drift og vedligehold 4 Trafikken 10 Andre påvirkninger 14 Mål for miljøindsatsen 2003 20 Miljøvilkår 22 Introduktion Dette er Øresundsbro Konsortiets

Læs mere

miljøredegørelse ø r e s u n d s b r o k o n s o r t i e t

miljøredegørelse ø r e s u n d s b r o k o n s o r t i e t miljøredegørelse ø r e s u n d s b r o k o n s o r t i e t 2 0 0 7 Øresundsbro Konsortiets hovedopgave er at eje og drive Øresundsbron. Opgaven indebærer blandt andet at sikre et tilstrækkeligt indtægtsgrundlag

Læs mere

MILJØR EDEG ØRELSE Ø R E S U N D S B R O K O N S O R T I E T

MILJØR EDEG ØRELSE Ø R E S U N D S B R O K O N S O R T I E T MILJØREDEGØRELSE Ø R E S U N D S B R O K O N S O R T I E T 2 0 0 3 a1 Øresundsbro Konsortiet er en dansk-svensk virksomhed, dannet på grundlag af aftalen af 23. marts 1991 mellem regeringerne i Danmark

Læs mere

MILJØR EDEGØRELSE Ø R E S U N D S B R O K O N S O R T I E T

MILJØR EDEGØRELSE Ø R E S U N D S B R O K O N S O R T I E T MILJØREDEGØRELSE Ø R E S U N D S B R O K O N S O R T I E T 2 0 0 4 a1 Øresundsbro Konsortiets hovedopgave er at eje og drive Øresundsbron. Opgaven indebærer bl.a. at sikre et tilstrækkeligt indtægtsgrundlag

Læs mere

MILJØREDEGØRELSE Ø R E S U N D S B R O K O N S O R T I E T

MILJØREDEGØRELSE Ø R E S U N D S B R O K O N S O R T I E T MILJØREDEGØRELSE Ø R E S U N D S B R O K O N S O R T I E T 2 0 0 8 Indhold Introduktion 3 Miljøpolitik 4 Forbindelsens trafikbelastning 5 Energi 6 Emissioner fra trafikken 6 Vand og forbrugsstoffer 7

Læs mere

miljøredegørelse ø r e s u n d s b r o k o n s o r t i e t

miljøredegørelse ø r e s u n d s b r o k o n s o r t i e t miljøredegørelse ø r e s u n d s b r o k o n s o r t i e t 2 0 0 5 Øresundsbro Konsortiets hovedopgave er at eje og drive Øresundsbron. Opgaven indebærer bl.a. at sikre et tilstrækkeligt indtægtsgrundlag

Læs mere

MILJØET PÅ ØRESUNDSBRON

MILJØET PÅ ØRESUNDSBRON MILJØET PÅ ØRESUNDSBRON Miljøledelsessystem Øresundsbro Konsortiet er en dansk-svensk virk somhed, som ejes ligeligt af den danske og svenske stat. Øresundsbro Konsortiet ejer og driver Øresunds bron mellem

Læs mere

Vi regner vores samlede miljøbelastninger ud (ressourceforbrug, affald til genanvendelse, forbrænding og deponi)

Vi regner vores samlede miljøbelastninger ud (ressourceforbrug, affald til genanvendelse, forbrænding og deponi) Hvad vil vi opnå? Et renere miljø Bedre beslutningsgrundlag Vide hvordan vi måler på miljøet Vide hvad vi får ud af det m.h.t. miljø, arbejdsmiljø og økonomi Styr på vores processer og forbrug Minimere

Læs mere

BHN, 2. november 2012 Dansk Standard Energiledelse Work shop, 7. november 2012 ØRESUNDSBRO KONSORTIET ENERGILEDELSE

BHN, 2. november 2012 Dansk Standard Energiledelse Work shop, 7. november 2012 ØRESUNDSBRO KONSORTIET ENERGILEDELSE BHN, 2. november 2012 Dansk Standard Energiledelse Work shop, 7. november 2012 ØRESUNDSBRO KONSORTIET ENERGILEDELSE 2 Bjørn Hasse Nielsen Miljø- og arbejdsmiljøkoordinator/civ. ing. B ØRESUNDSBRO KONSORTIET

Læs mere

SamfundSanSvar og bæredygtig udvikling ø r e S u n d S b r o k o n S o r t i e t

SamfundSanSvar og bæredygtig udvikling ø r e S u n d S b r o k o n S o r t i e t Samfundsansvar og bæredygtig udvikling ø r e s u n d s b r o k o n s o r t i e t 2 0 0 9 Indhold Forord 1 Om virksomheden Ejerforhold 2 Vores opgave 2 Vores vision og forretningsidé 2 Vores interessenter

Læs mere

Årlig ISO-rapport til gronet for 2016 (perioden 2015/16) ISO-rapport 2015/16. ISOrapport

Årlig ISO-rapport til gronet for 2016 (perioden 2015/16) ISO-rapport 2015/16. ISOrapport Årlig ISO-rapport til gronet for 216 (perioden 215/16) ISO-rapport 215/16 Kopi af certifikat (ISO 141:24) Årlig ISO-rapport til gronet for 216 (perioden 215/16) Basisoplysninger Virksomhedens navn Adresse

Læs mere

SIKKERHEDS- HÅNDBOG JERNBANE

SIKKERHEDS- HÅNDBOG JERNBANE SIKKERHEDS- HÅNDBOG JERNBANE Sikkerhed på jernbanen Øresundsbro Konsortiet er en dansk-svensk virk somhed, som ejes ligeligt af den danske og svenske stat. Øresundsbro Konsortiet ejer og driver Øresunds

Læs mere

SIKKERHEDS- HÅNDBOG MOTORVEJ

SIKKERHEDS- HÅNDBOG MOTORVEJ SIKKERHEDS- HÅNDBOG MOTORVEJ Sikkerhed på Øresundsbron Øresundsbro Konsortiet er en dansk-svensk virk somhed, som ejes ligeligt af den danske og svenske stat. Øresundsbro Konsortiet ejer og driver Øresunds

Læs mere

Status for CO2-udledningen i Gladsaxe kommune 2010

Status for CO2-udledningen i Gladsaxe kommune 2010 Status for CO2udledningen i Gladsaxe kommune 2010 Miljøudvalget 19.09.2011 Sag nr. 68, bilag 1 1. Ændring af CO2 udledning for 2007 Udgangspunktet for Gladsaxe Kommunes målsætning om et 25 % reduktion

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2018 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2018 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2017 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

Grønt regnskab. Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej Glamsbjerg

Grønt regnskab. Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej Glamsbjerg Grønt regnskab Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej 10 5620 Glamsbjerg Perioden 1. juni 2014-31. maj 2015 Introduktion Bestyrelsen for Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.a. præsenterer hermed

Læs mere

miljø OG SiKKERHED ø R E S u n D S b R O K O n S O R t i E t

miljø OG SiKKERHED ø R E S u n D S b R O K O n S O R t i E t miljø OG SIKKERHED ø r e s u n d s b r o k o n s o r t i e t 2 0 0 6 Øresundsbro Konsortiets hovedopgave er at eje og drive Øresundsbron. Opgaven indebærer blandt andet at sikre et tilstrækkeligt indtægtsgrundlag

Læs mere

Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016

Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2 -, SO 2 - og NO x udledning, fra kommunens ejede og lejede

Læs mere

TRAFIK OVER ØRESUNDSBRON JUNI

TRAFIK OVER ØRESUNDSBRON JUNI R A P P O R T TRAFIK OVER ØRESUNDSBRON 2000 2005 Ø R E S U N D S B R O K O N S O R T I E T JUNI 2 0 0 5 a1 Indhold Fem år med Øresundsbron 2 Personrejsende mellem København og Malmö 5 Udviklingen på hele

Læs mere

Miljøbelastning ved manuel bilvask

Miljøbelastning ved manuel bilvask Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 (Omtryk - 02-09-2016 - Opfølgning på foretræde vedlagt) MOF Alm.del Bilag 591 Offentligt Miljøbelastning ved manuel bilvask Landemærket 10, 5. Postboks 120 1004 København

Læs mere

Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin.

Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin. Sammenfattende redegørelse Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin. Nr. 31/2015 Denne redegørelse er udarbejdet i henhold til Miljøvurderingslovens

Læs mere

Vi kortlægger vores samlede miljøbelastninger (ressourceforbrug, affald, emissioner m.v.)

Vi kortlægger vores samlede miljøbelastninger (ressourceforbrug, affald, emissioner m.v.) Hvad vil vi opnå? Et renere miljø Bedre beslutningsgrundlag Vide hvordan vi måler på miljøet Vide hvad vi får ud af det m.h.t. miljø, arbejdsmiljø og økonomi Styr på vores processer og forbrug Minimere

Læs mere

Grønt regnskab. Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej 10 5620 Glamsbjerg

Grønt regnskab. Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej 10 5620 Glamsbjerg Grønt regnskab Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.A. Teglværksvej 10 5620 Glamsbjerg Perioden 1. juni 2013-31. maj 2014 Introduktion Bestyrelsen for Glamsbjerg Fjernvarmecentral A.m.b.a. præsenterer hermed

Læs mere

GRØNT REGNSKAB CO 2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED

GRØNT REGNSKAB CO 2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED 2018 GRØNT REGNSKAB OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED 2 Roskilde Kommune, Grønt Regnskab 2018 Forord Roskilde Kommune underskrev i sommeren 2008 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Supplement 2015 CSR. redegørelse

Supplement 2015 CSR. redegørelse CSR redegørelse 2 Forord Det forpligter at have et EMAS-certifikat, og Vraa dampvaskeri har et krav om hvert år at offentliggøre udviklingen i virksomhedens miljøpåvirkninger. Derfor har vi udarbejdet

Læs mere

SamfundSanSvar og bæredygtig udvikling ø r e S u n d S b r o k o n S o r t i e t

SamfundSanSvar og bæredygtig udvikling ø r e S u n d S b r o k o n S o r t i e t Samfundsansvar og bæredygtig udvikling ø r e s u n d s b r o k o n s o r t i e t 2 0 1 0 Øresundsregionen Øresundsregionen er Nordens største og tættest befolkede storbyregion. I henhold til Øresundskommittéen

Læs mere

Miljøregnskab NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG

Miljøregnskab NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG Miljøregnskab 2010 2011 NYBRO GASBEHANDLINGSANLÆG Basisoplysninger Nybro Gasbehandlingsanlæg Nybrovej 185 6851 Janderup CVR-nr.: 27.21.05.38 P-nr.: 1.003.049.158 Nybro Gasbehandlingsanlæg er en behandlingsenhed

Læs mere

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2014

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2014 Grønt Regnskab for Holbæk Kommune VÆKST OG BÆREDYGTIGHED Holbæk Kommunes Samlede CO 2 -Udledning og Energi forbrug Nedenstående tabel viser det samlede energi forbrug i følgende kategorier: El Og varme

Læs mere

KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST)

KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) 28 KONTROL- OG OVERVÅGNINGSPROGRAM VVM-REDEGØRELSE FOR DEN FASTE FORBINDELSE OVER FEMERN BÆLT (KYST-KYST) INDHOLD 28 KONTROL OG OVERVÅGNINGSPROGRAM 1612 28.1 Indledning 1612 28.2 Principperne for kontrol-

Læs mere

PRESSEHÅNDTERING OVER SUNDET HVORDAN GJORDE VI?

PRESSEHÅNDTERING OVER SUNDET HVORDAN GJORDE VI? PRESSEHÅNDTERING OVER SUNDET HVORDAN GJORDE VI? En opsummering af erfaringer, status og anbefalinger Hans Ohrt, Seacon Øresundsbron: Anlagt 1995 2000 Åbnet 1. juli 2000 2 Agenda - Anlægsprojekter - Drift

Læs mere

Miljøgodkendelse. Miljøgodkendt landbrug har listebetegnelsen I 101D. jf. godkendelsesbekendtgørelsen

Miljøgodkendelse. Miljøgodkendt landbrug har listebetegnelsen I 101D. jf. godkendelsesbekendtgørelsen 4. november 2005 JKR/htk 190283 Miljøgodkendelse af slagtesvineproduktion omfattende 249 DE på ejendommen matrikel nr. 4A, Ravnebjerg by, Sanderum Ravnebjerggyden 75, 5491 Blommenslyst (CVR-nr.: 15777990)

Læs mere

HERNING KOMMUNE Miljørapport Sammenfattende Redegørelse Sammenfattende redegørelse - Juli 2012

HERNING KOMMUNE Miljørapport Sammenfattende Redegørelse Sammenfattende redegørelse - Juli 2012 HERNING KOMMUNE Miljørapport Sammenfattende Redegørelse i forbindelse med lokalplan nr. 09.E11.1 med tillæg nr. 73 til Herning Kommuneplan 2009-2020 for et erhvervsområde ved Teglværksvej, Feldborg Sammenfattende

Læs mere

CO 2 opgørelse 2015 for Svendborg Kommune (geografisk niveau)

CO 2 opgørelse 2015 for Svendborg Kommune (geografisk niveau) CO 2 opgørelse 215 for Svendborg Kommune (geografisk niveau) Indhold Indledning...1 Værktøjet har betastatus...1 Samlet CO2 udledning...2 Andel af vedvarende energi (VE)...2 Energi...3 Transport...4 Landbrug...6

Læs mere

NY BILD. PEBERHOLM og vandet omkring

NY BILD. PEBERHOLM og vandet omkring NY BILD PEBERHOLM og vandet omkring Peberholm, kort tid efter broens åbning. Foto: Søren Madsen Peberholm år 2014. Peberholm Den kunstige ø Peberholm mellem Danmark og Sverige forbinder motorvejen og tunnelen

Læs mere

CO 2 -regnskab Hjørring Kommune Teknik- og Miljøområdet Team Bæredygtig Udvikling November 2017

CO 2 -regnskab Hjørring Kommune Teknik- og Miljøområdet Team Bæredygtig Udvikling November 2017 CO 2 -regnskab 2016 - for Hjørring Kommune som virksomhed for årene 2009 til 2016 Hjørring Kommune Teknik- og Miljøområdet Team Bæredygtig Udvikling November 2017 PLANENERGI NORDJYLLAND Jyllandsgade 1

Læs mere

Hvad siger lovgivningen, hvilke kriterier skal lægges til grund og hvor, hvilke stoffer skal vi se på?

Hvad siger lovgivningen, hvilke kriterier skal lægges til grund og hvor, hvilke stoffer skal vi se på? Lossepladser State of the Art, ATV Jord & Grundvand Overgang til passiv tilstand Hvad siger lovgivningen, hvilke kriterier skal lægges til grund og hvor, hvilke stoffer skal vi se på? Lizzi Andersen, Senior

Læs mere

Driftberetning. Præstø Renseanlæg. Præstø renseanlæg Hestehavevej 3A 4720 Præstø

Driftberetning. Præstø Renseanlæg. Præstø renseanlæg Hestehavevej 3A 4720 Præstø Præstø Renseanlæg 1 Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den 18. juli, samt de målte middelværdier med den tilhørende standardafvigelse. I bilag

Læs mere

Grønt regnskab for Havnens navn Spulefelt Regnskabsår 20XX

Grønt regnskab for Havnens navn Spulefelt Regnskabsår 20XX Grønt regnskab for Havnens navn Spulefelt Regnskabsår 20XX Grønt Regnskab Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse Spulefelter side 3 Basisoplysninger side Ledelsens redegørelse side Miljøoplysninger side Noter

Læs mere

Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg

Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg NOTAT Miljøteknologi Ref. HEIRA Den 1. november 2017 Sammenfattende redegørelse af miljøvurdering af bekendtgørelse om miljøkrav for mellemstore fyringsanlæg Direktiv om begrænsning af visse luftforurenende

Læs mere

Derudover er der ligeledes et håb om at kunne nedbringe udgifterne til brændstof/energi og vedligeholdelse.

Derudover er der ligeledes et håb om at kunne nedbringe udgifterne til brændstof/energi og vedligeholdelse. Frederiksberg Kommune el skraldebil Statusrapport august 2014 Projektets formål Frederiksberg Kommune erstatter en konventionel diesel-skraldebil med en el-skraldebil. Formålet er at gøre affaldsindsamlingen

Læs mere

Årlig statusrapport 2015

Årlig statusrapport 2015 Årlig statusrapport 2015 Vattenfall Vindkraft A/S Dokument nr. 18400802 06. september 2016 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S... 1 3. Miljøpolitik

Læs mere

Arbejdsskadestatistik 1. kvartal 2012. Personale / HR

Arbejdsskadestatistik 1. kvartal 2012. Personale / HR Arbejdsskadestatistik 1. kvartal 212 Personale / HR 14 12 1 8 6 4 2 29 21 211 212 Indledning Hermed foreligger arbejdsskadestatistikken efter første kvartal i 212. Statistikken indeholder kun arbejdspladser

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2012 - Herning Vand A/S Herning Vand A/S Herning Vand A/S er et selvstændigt forsyningsselskab, der transporterer og renser spildevandet i Herning Kommune, samt indvinder

Læs mere

Allerød Genbrugsplads

Allerød Genbrugsplads Allerød Genbrugsplads Miljøberetning 2009 Indledning Denne niende miljøberetning indeholder i ord og tal de væsentlige oplysninger om Allerød Genbrugsplads i 2009. Allerød Genbrugsplads har, sammenholdt

Læs mere

Miljøregnskab Bus, lokalbane, Flextrafik og Movias administration

Miljøregnskab Bus, lokalbane, Flextrafik og Movias administration Miljøregnskab 2018, lokalbane, og Movias administration Movias miljøregnskab 2018 Som led i Movias miljøarbejde udarbejdes der årligt et miljøregnskab for at vise udviklingen i Movias miljøpåvirkninger

Læs mere

November 2014. Vindmøller nord for Krejbjerg. sammenfattende redegørelse. www.skive.dk

November 2014. Vindmøller nord for Krejbjerg. sammenfattende redegørelse. www.skive.dk Vindmøller nord for Krejbjerg November 2014 sammenfattende redegørelse Indhold Indledning og baggrund 3 Planvedtagelse 4 Integrering af miljøhensyn i planerne 4 Miljørapportens betydning og udtalelser

Læs mere

FAXE KOMMUNE KORTLÆGNING AF CO 2 UDLEDNING FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED

FAXE KOMMUNE KORTLÆGNING AF CO 2 UDLEDNING FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato September, 2011 FAXE KOMMUNE KORTLÆGNING AF CO 2 UDLEDNING 2008-2010 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED FAXE KOMMUNE KORTLÆGNING AF CO2 UDLEDNING 2008-2010 FOR KOMMUNEN

Læs mere

Retningslinjer. for udformning af bassiner. Regulativ. for jævnlig vedligeholdelse af bassiner

Retningslinjer. for udformning af bassiner. Regulativ. for jævnlig vedligeholdelse af bassiner Retningslinjer for udformning af bassiner samt Regulativ for jævnlig vedligeholdelse af bassiner Bassiner anlagt som regnvands- eller forsinkelses-/sparebassiner på kloaksystemer i Kalundborg Kommune 1

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

Klimaregnskab 2014. for. Klima-, Energi- og Bygningsministeriets departement. April 2015

Klimaregnskab 2014. for. Klima-, Energi- og Bygningsministeriets departement. April 2015 Klimaregnskab 2014 for Klima-, Energi- og Bygningsministeriets departement April 2015 Side 1 af 13 Indhold 1.1. Beretning... 3 1.2. Regnskab... 5 1.3. Analyse og rapportering... 6 1.3.1. Klimapåvirkning

Læs mere

Ansøgning om revision af gældende miljøgodkendelse

Ansøgning om revision af gældende miljøgodkendelse Ansøgning om revision af gældende miljøgodkendelse A. Ansøger og ejerforhold 1) Ansøgerens navn, adresse, telefonnummer. Jørgen Lund Petersen Smedevej 2 4520 Svinninge Mobiltelefon: 24 23 80 65 2) Virksomhedens

Læs mere

Danish Crown, afdeling Tønder

Danish Crown, afdeling Tønder Grønne regnskaber 22/23 Danish Crown, afdeling Tønder Basisoplysninger Navn og adresse Danish Crown Tønder Vidding Herredsgade 627 Tønder. CVR-nummer. 21-64-39-39. P-nummer. 1.3.3.521. Tilsynsmyndighed

Læs mere

Samsø Kommune, klimaregnskab 2014.

Samsø Kommune, klimaregnskab 2014. Samsø Kommune, klimaregnskab 214. Hermed følger Samsø Kommunes CO2 regnskab for 214. Nærværende regnskab har inkluderet enkelte delresultater inden for de enkelte energiforbrug ellers er det selve konklusionen

Læs mere

Miljøredegørelse 2004. Averhoff Genbrug A/S

Miljøredegørelse 2004. Averhoff Genbrug A/S Miljøredegørelse 2004 Averhoff Genbrug A/S 01. Indledning Averhoff Genbrug A/S er en virksomhed, der modtager og demonterer elektronikaffald til genvinding og miljørigtig bortskaffelse. 02. Stamdata Adresse:

Læs mere

Årlig Statusrapport 2012

Årlig Statusrapport 2012 Årlig Statusrapport 2012 Vattenfall Vindkraft A/S 09 september 2013 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger...1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S...1 3. Miljøpolitik for Vattenfall...1 4. Forbrug...3

Læs mere

Side 1 / 7 Side 2 / 7 Side 3 / 7 Side 4 / 7 Side 5 / 7 Side 6 / 7 Side 7 / 7 Svendborg Kraftvarme Miljøberetning for 2014 1) Miljøpolitik Gældende for strategiplan 2013-2016 og virksomhedsplan 2014. Svendborg

Læs mere

Opfølgningg på Klimaplanen

Opfølgningg på Klimaplanen 2013 Opfølgningg på Klimaplanen Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Marts 2013 Introduktion Næstved Kommune har i 2013 udarbejdet en ny CO 2 kortlægning over den geografiske kommune. Samtidig er

Læs mere

CASE: UDLEDNING TIL VANDLØB (Harrestrup Å)

CASE: UDLEDNING TIL VANDLØB (Harrestrup Å) CASE: UDLEDNING TIL VANDLØB (Harrestrup Å) VandCamp 2. og 3. december 2013 Morten Ejsing, Center for Miljø, Københavns Kommune Generel lovgivning Miljøbeskyttelsesloven ( 28) Spildevandsbekendtgørelsens

Læs mere

Håndbogen. - baggrund - indhold - anvendelse. v/ Lisbet Hagelund, DTL Danske Vognmænd

Håndbogen. - baggrund - indhold - anvendelse. v/ Lisbet Hagelund, DTL Danske Vognmænd Håndbogen - baggrund - indhold - anvendelse v/ Lisbet Hagelund, DTL Danske Vognmænd Baggrund Viden findes; fokus på implementering i virksomhederne Baggrund Et miljøråd DTL presentation DTL presentation

Læs mere

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg:

Vattenfall har drifts- og vedligeholdelsesansvaret for Horn Rev Havmøllepark. Dette ansvar varetages af Vattenfalls Vindservice-afdeling i Esbjerg: Denne rapport er udarbejdet af de oprindelige bygherrer, Elsam og Eltra, som i dag er del af andre, større selskaber. Horns Rev ejes således i dag 60 procent af Vattenfall og 40 procent af DONG Energy.

Læs mere

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune CO2-opgørelse 215 Virksomheden Fredericia Kommune 1. Generelle bemærkninger til CO 2 -opgørse 215 Midt i 214 blev driften af plejecentre og ældreboliger overtaget af boligselskabet Lejrbo, og data for

Læs mere

Årlig statusrapport 2010

Årlig statusrapport 2010 Årlig statusrapport 2010 Vattenfall Vindkraft A/S Dokument nr. 18400802 14. september 2011 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger...1 2. Præsentation af Vattenfall Vindkraft A/S...1 3. Miljøpolitik for

Læs mere

Grønt Regnskab 2010 Biomasseværk Nykøbing F. 28.marts 2011

Grønt Regnskab 2010 Biomasseværk Nykøbing F. 28.marts 2011 Grønt Regnskab 2010 Biomasseværk Nykøbing F. 28.marts 2011 Basisoplysninger Virksomhedens navn: Biomasseværk Nykøbing F. Skovalléen 42 4800 Nykøbing F. CVR-nummer: REFA 78951818 P-nummer: 1013784635 Tilsynsmyndighed:

Læs mere

Det er valgt kun at fokusere på forbrugende fra 2015 og 2016 samt reference året, da det er de mest komplette datasæt.

Det er valgt kun at fokusere på forbrugende fra 2015 og 2016 samt reference året, da det er de mest komplette datasæt. Sammenfatning udledningen i de kommunale bygninger og gadelysanlæg er faldet markant igennem de seneste år, hvor der har været fokus på at skabe en grønnere kommune. Nedenstående tabel viser, hvor meget

Læs mere

Midttrafiks miljøkortlægning

Midttrafiks miljøkortlægning Midttrafiks miljøkortlægning Køreplanår 29/21 Januar 211 Indledning Forbedring af miljøet er et af Midttrafiks vigtige indsatsområder. Derfor har Midttrafik i efteråret 21 vedtaget en miljøstrategi, der

Læs mere

Lynettefællesskabet I/S MILJØDATA 2008. for Renseanlæg Lynetten og Damhusåen

Lynettefællesskabet I/S MILJØDATA 2008. for Renseanlæg Lynetten og Damhusåen Lynettefællesskabet I/S MILJØDATA 2008 for Renseanlæg Lynetten og Damhusåen Vandbehandling Spildevand Vandmængde mio. m 3 /år 65,6 27,4 93,0 M Organisk stof i spildevand COD t/år 41.363 12.768 54.131 B

Læs mere

Cvr. nr. 64704710 P-nr. 1.003.157.078 P-nr. 1.003.157.066 GRØNT REGNSKAB

Cvr. nr. 64704710 P-nr. 1.003.157.078 P-nr. 1.003.157.066 GRØNT REGNSKAB Cvr. nr. 64704710 P-nr. 1.003.157.078 P-nr. 1.003.157.066 GRØNT REGNSKAB 2013 BERETNING 2013 Indledning Odder Varmeværk ønsker med nærværende grønne regnskab at give selskabets andelshavere et overblik

Læs mere

Gadelys. Gadelys. Varme. Forbrug 2017 Forbrug 2016 Forbrug 2015 Forbrug 2008

Gadelys. Gadelys. Varme. Forbrug 2017 Forbrug 2016 Forbrug 2015 Forbrug 2008 Sammenfatning udledningen i de kommunale bygninger og gadelysanlæg er faldet markant igennem de seneste år, hvor der har været fokus på at skabe en grønnere kommune. Nedenstående tabel viser, hvor meget

Læs mere

Vordingborg Renseanlæg

Vordingborg Renseanlæg Vordingborg Renseanlæg 2010 Kontrol af udløbskrav I det efterfølgende skema er vist udledningstilladelsens krav, gældende fra den 18. juli 2002, samt de målte middelværdier med den tilhørende standardafvigelse.

Læs mere

Supplement CSR. redegørelse

Supplement CSR. redegørelse Supplement 2015-16 CSR redegørelse Supplement 2 Forord Det forpligter at have et EMAS-certifikat, og Vraa dampvaskeri har et krav om hvert år at offentliggøre udviklingen i virksomhedens miljøpåvirkninger.

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Beskrivelse af vindmølleprojektet Kommuneplantillæg med planmæssige ændringer

Beskrivelse af vindmølleprojektet Kommuneplantillæg med planmæssige ændringer #BREVFLET# Aalborg Kommune, Plan og Udvikling Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby 14. november 2014 Deltag i debatten Nye vindmøller ved Øster Hassing Kær Aalborg Kommune har modtaget en ansøgning om

Læs mere

Miljøteknisk redegørelse for dæmpning af støjbidrag fra Danish Crowns afdeling i Rønne

Miljøteknisk redegørelse for dæmpning af støjbidrag fra Danish Crowns afdeling i Rønne Miljøcenter Roskilde Att: Hans Erling Jensen Randers, den 25. juni 2010 J. Nr ROS-432-00025 Miljøteknisk redegørelse for dæmpning af støjbidrag fra Danish Crowns afdeling i Rønne Ansøgning om lempelse

Læs mere

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato Juli 2015 FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED FAXE KOMMUNE CO2-OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Revision 1C Dato

Læs mere

Påbud vedrørende afledning af spildevand fra busvaskehallen hos Virksomhed, Adresse, Postnr By, matr.nr.

Påbud vedrørende afledning af spildevand fra busvaskehallen hos Virksomhed, Adresse, Postnr By, matr.nr. Virksomhed Adresse Postnr By Att. Navn Dato J.nr.: Påbud vedrørende afledning af spildevand fra busvaskehallen hos Virksomhed, Adresse, Postnr By, matr.nr. Miljøkontrollen meddeler med dette brev påbud

Læs mere

Energiledelse i hverdagen

Energiledelse i hverdagen Energiledelse i hverdagen Hvad skal vi gøre i dagligdagen for at have fokus på energiarbejdet? Løbende sammenligning af det faktiske forbrug med det forventede Kender nu forbruget gennem kortlægning og

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST-1272-00979 Ref. kalar Dato: 03. november 2015

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST-1272-00979 Ref. kalar Dato: 03. november 2015 Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1272-00979 Ref. kalar Dato: 03. november 2015 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse CVR nummer 31080258 Virksomhedstype Tidspunkt

Læs mere

Klimakommune Statusrapport

Klimakommune Statusrapport Klimakommune Statusrapport Nærmere oplysninger: Rebild Kommune Hobrovej 110 9530 Støvring Tlf. 99 88 99 88 Mail: raadhus@rebild.dk Rapporten er udarbejdet af Rebild Kommune. Klimakommune statusrapport

Læs mere

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2016

Grønt Regnskab for Holbæk Kommune 2016 Grønt Regnskab for Holbæk Kommune VÆKST OG BÆREDYGTIGHED Holbæk Kommune Grønt Regnskab Vækst og Bæredygtighed Holbæk Kommunes Samlede CO 2 -Udledning og Energiforbrug Nedenstående tabel viser det samlede

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

VVM-screening 29/ VVM Myndighed. Basis oplysninger. Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre

VVM-screening 29/ VVM Myndighed. Basis oplysninger. Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre VVM-screening 29/8-2017 VVM Myndighed Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Navn og adresse på bygherre Projektets placering Projektet berører følgende kommuner Oversigtskort i målestok

Læs mere

Fakta og baggrund: Vedligeholdelse af gaslageret i Lille Torup

Fakta og baggrund: Vedligeholdelse af gaslageret i Lille Torup Fakta og baggrund: Vedligeholdelse af gaslageret i Lille Torup Hvorfor er projektet nødvendigt? Gaslageret i Lille Torup blev etableret i 1980 erne og har nu en alder, der gør, at nogle væsentlige anlægsdele,

Læs mere

Naboerne har dog ikke fortaget sig yderligere i forbindelse med ovenstående. Redegørelse for driftsuheld i regnskabsåret

Naboerne har dog ikke fortaget sig yderligere i forbindelse med ovenstående. Redegørelse for driftsuheld i regnskabsåret Grønne regnskaber 2001/2002 1 Esbjerg afdelingen Miljøledelse på afdeling Esbjerg Der er i løbet af regnskabsåret ansat en miljømedarbejder der skal være»tovholder«i indførelse af miljøledelse på afdeling

Læs mere

Grønt regnskab 2012. Verdo Hydrogen A/S

Grønt regnskab 2012. Verdo Hydrogen A/S Grønt regnskab 2012 Verdo Hydrogen A/S VERDO Agerskellet 7 8920 Randers NV Tel. +45 8911 4811 info@verdo.dk CVR-nr. 2548 1984 Indholdsfortegnelse 1. Basisoplysninger... 3 1.1 Navn, beliggenhed og ejerforhold...

Læs mere

Miljø. Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR

Miljø. Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR Miljø Energi Arbejdsmiljø HVEM, HVAD OG HVOR MEA 2015 I 2010 blev AffaldVarme Aarhus ledelsessystem for miljø, energi og arbejdsmiljø (MEA) certificeret. I 2013 blev AffaldVarme Aarhus re-certificeret.

Læs mere

Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland. Miljøprojekt nr. 1433, 2012

Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland. Miljøprojekt nr. 1433, 2012 Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland Miljøprojekt nr. 1433, 212 Titel: Undersøgelse af PCB, dioxin og tungmetaller i eksporteret slam til Tyskland Redaktion: Linda

Læs mere

Genbrugspladsen Vandtårnsvej

Genbrugspladsen Vandtårnsvej Genbrugspladsen Vandtårnsvej Miljøberetning 2011 Indledning Genbrugspladsen Vandtårnsvej har i 2011 oplevet stigende mængder og flere besøgende. Kommentarer og spørgsmål besvares gerne. Nordforbrænding,

Læs mere

Klimakommunerapporten 2014

Klimakommunerapporten 2014 Klimakommunerapporten 2014 Struer Kommune underskrev i oktober 2013 en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening. Med aftalen har Struer Kommune, som virksomhed, forpligtet sig til at reducere

Læs mere

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN

FORUDSÆTNINGER I VVM REDEGØRELSEN Notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Stofbalancer ved nedlæggelse af renseanlæg og etablering af Tengslemark Renseanlæg 29. juni 2015

Læs mere

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S

Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S Bilagsrapporter Grønt Regnskab 2011 - Herning Vand A/S Herning Vand A/S Herning Vand A/S er et selvstændigt forsyningsselskab, der transporterer og renser spildevandet i Herning Kommune, samt indvinder

Læs mere

Grønt regnskab - Alle renseanlæg 2012

Grønt regnskab - Alle renseanlæg 2012 Damsholte-Æbelnæs Kalvehave Flow 1. m 3 5.3 62 67 22 95 55 82 16 28 Nedbør Nedbør (middel) mm Belastning PE (COD-basis) PE 65.328 195 217 375 1.157 254 1.116 17 Tilledte mængder Total Allerslev Bogø Borre

Læs mere

Grønt regnskab 2013. Hvad er et grønt regnskab

Grønt regnskab 2013. Hvad er et grønt regnskab Grønt Regnskab 2013 Grønt regnskab 2013 Hvad er et grønt regnskab Et grønt regnskab er en redegørelse for de væsentligste indgående og udgående stoffer på en virksomhed. I dette tilfælde et renseanlæg.

Læs mere

I/S NORDFORBRÆNDING. Grønt regnskab for 2010

I/S NORDFORBRÆNDING. Grønt regnskab for 2010 I/S NORDFORBRÆNDING Grønt regnskab for 2010 Dokument oprettet d. 24 05 2011. Side 1 / 7 Dette grønne regnskab er udarbejdet efter bekendtgørelse om visse virksomheders afgivelse af miljøoplysninger, BEK

Læs mere

Sags Id

Sags Id Miljøscreening, i henhold til Lov om miljøvurdering af planer og programmer, LBK nr. 1533 af 10/12/2015, af forslag til tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2015 Indledende screening. I fase 1 gennemgås planudkastet

Læs mere

1. Grønt regnskab...2 2. Drift...3

1. Grønt regnskab...2 2. Drift...3 Grønt regnskab for busdriften i Hovedstadsregionen 2003 I ndholdsfortegnelse 1. Grønt regnskab...2 2. Drift...3 2.1 Brændstofforbrug og kørselsomfang...4 2.2 Emissioner fra busser...5 2.3 Havnebusser...9

Læs mere

Miljøvenlig ukrudtsbekæmpelse

Miljøvenlig ukrudtsbekæmpelse Miljøvenlig ukrudtsbekæmpelse Vejforum, 8. - 9. december 2010 Gregers Münter Salgs- og Entrepriseleder NCC Roads A/S gremun@ncc.dk Miljøvenlig ukrudtsbekæmpelse Hvorfor miljøvenlig ukrudtsbekæmpelse? Der

Læs mere

Klimakommune Statusrapport

Klimakommune Statusrapport Klimakommune Statusrapport Nærmere oplysninger: Rebild Kommune Hobrovej 110 9530 Støvring Tlf. 99 88 99 88 Mail: raadhus@rebild.dk Rapporten er udarbejdet af Rebild Kommune. Klimakommune statusrapport

Læs mere

Ressourceregnskab 2013

Ressourceregnskab 2013 Nyborg Forsyning & Service A/S Indholdsfortegnelse Basisoplysninger 3 NFS A/S / Administration 4 NFS Vand A/S 5 NFS Varme A/S 6 NFS Renovation A/S 7 NFS Spildevand A/S 8 Miljødeklarationer 9 Beregningsmetode

Læs mere

VVM-screening af etablering af recyclingsafdeling. Afgørelsen er meddelt i miljøgodkendelsen den 12. maj 2016.

VVM-screening af etablering af recyclingsafdeling. Afgørelsen er meddelt i miljøgodkendelsen den 12. maj 2016. Afgørelse om ikke VVM-pligt for [anlæg] er indsat i godkendelsen af recyclingsafdelingen og findes sammen med revurderingen af miljøgodkendelsen for hele Grundfos A/S Bilag A Skema til brug for screening

Læs mere