SOCIAL ØKONOMISKE KONSEKVENSER AF TRAFIKSTØJ, EN UNDERSØGELSE BASERET PÅ DIGITALE STØJKORTLÆGNIN- GER OG SAMKØRING MED BBR- OG CPR-REGISTRET.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SOCIAL ØKONOMISKE KONSEKVENSER AF TRAFIKSTØJ, EN UNDERSØGELSE BASERET PÅ DIGITALE STØJKORTLÆGNIN- GER OG SAMKØRING MED BBR- OG CPR-REGISTRET."

Transkript

1 SOCIAL ØKONOMISKE KONSEKVENSER AF TRAFIKSTØJ, EN UNDERSØGELSE BASERET PÅ DIGITALE STØJKORTLÆGNIN- GER OG SAMKØRING MED BBR- OG CPR-REGISTRET. Karsten Sand Bloch TetraPlan ApS Badstuestræde 8, 1209 København K Telefon Fax: ksb@tetraplan.dk Homepage: Indledning TetraPlan har i samarbejde med DTU gennemført et mindre forskningsprojekt finansieret af Transportrådet, hvor centrale registeroplysninger er blevet anvendt til at vurdere social økonomiske konsekvenser af trafikstøj. Udgangspunktet for dette forskningsprojekt har været en detaljeret støjkortlægning for Middelfart kommune, som TetraPlan har gennemført i samarbejde med Miljøstyrelsen, Kort- og Matrikelstyrelsen og Middelfart kommune. Støjkortlægningen er baseret på den nordiske metode for beregning af trafikstøj men ved anvendelse af programmet TPNoise, som integrerer denne metode med digitale kortoplysninger og oplysninger fra bygnings- og boligregistret (BBR). Resultaterne af kortlægningen er blevet koblet til CPR-registret, således at oplysninger fra dette register har kunnet samkøres med detaljerede oplysninger om den støjbelastning hver enkelt borger i Middelfart kommune er udsat for. Samkøringen gør det muligt at foretage en række krydstabuleringer, hvor oplysninger om alder, køn, stilling m.v. kan krydses med støjbelastningen. Før resultaterne af denne samkøring præsenteres vil der blive redegjort for støjberegningerne og hvorledes disse kan kobles til oplysninger om det enkelte individ. Beregning af støj For at beregne trafikstøjen på hver eneste bygningsfacade i Middelfart har der været anvendt et digitalt kort som indeholder bygninger, vejmidter og adresser. Teknisk set kobles hver adresse til en bygning. Efter denne kobling udnyttes oplysninger fra BBR til at bestemme hvor mange etager der er indrettet til boliger og hvor høj den enkelte bygning er. Når antallet af etager er bestemt for hver enkelt bygning beregnes der automatisk et beregningspunkt for hver etage og for hver façade for samtlige bygninger i Middelfart. Der afsættes således mere end beregningspunkter for at beregne støj på samtlige boligfacader i Middelfart. For at det skal give mening at sammenkøre et individbaseret register som CPR med en støjbelastning må den støjbelastningen det enkelte individ udsættes for kunne fastlæg-

2 ges præcist og entydigt. En sådan fastlæggelse kræver at støjbelastningen kan opgøres på boligenheder, svarende til enhedsadressen, eksempelvis Bredgade 4, 2 sal th. Bygninger i digitale kort indeholder normalt kun de ydre mure og de digitale adresser er bygningsadresser, eksempelvis Bredgade 4. Dette betyder bl.a. at flere adresser ofte er relateret til samme bygning, idet sammenhængende bygninger normalt ikke er adskilt mellem adresser i de digitale kort. For at kunne foretage en samkøring med CPR har det været nødvendigt at implementere en metode til forbedre de digitale kort således at man kan bevæge sig fra bygningsniveau til adresseniveau og siden fra adresseniveau til enhedsniveau. De tre niveauer har følgende karakteristik: 1. Bygningsniveau. De digitale bygningsobjekter kan indeholder flere adresser. (Bredgade 4 og 6 og Vestergade 33) 2. Adresseniveau. De digitale bygningsobjekter indeholder kun 1 bygningsadresse. (Bredgade 4) 3. Enhedsniveau. De digitale bygningsobjekter indeholder kun 1 enhedsadresse. For enfamiliehuse er adresseniveau og enhedsniveau det samme, mens enhedsniveauet er forskellig fra adresseniveauet ved flerfamilieboliger (Bredgade 4, 2 sal th.) Nedenstående vises hvorledes de implementerede metoder opsplitter bygninger for at komme fra bygningsniveau til henholdsvis adresse- og enhedsniveau. I eksemplet anvendes 2 bygningspolygoner som er temmelig kompliceret, idet de indeholder mange adresser og den ene bygningspolygon har adresser der er relateret til 2 forskellige veje. Bygningspolygonerne i udgangspunktet har nedenstående udseende. Figur 1: Oprindelige bygningspolygoner i Middelfart Første skridt er at opsplitte bygninger der indeholder adresser der er relateret til forskellige veje, således at hver bygningspolygon kun indeholder adresser som er relateret til samme vej. Den automatiske opsplitning udnytter information fra BBR om grundarealet til at bestemme hvor bygningen skal splittes. Da bygningspolygoner kan

3 indeholde udhuse og baghuse som ikke indgår i det bygningsareal der er oplyst i BBR sker der en korrektion for at finde et optimalt skæringspunkt. Nedenstående figur viser resultatet af opsplitningen. Figur 2: Bygningspolygoner efter opsplitning således at hver polygon kun indeholder adresser der er relateret til samme vej. Som det fremgår af figur 2 er den ene af bygningspolygonerne blevet opsplittet i 2 polygoner. Det ses samtidig at opsplitningslinien givet ikke svarer til den faktiske bygningsadskillelse, men linien rammer det reelle område. Det næste skridt er at opsplitte bygningspolygonerne i adresse polygoner, således at der er 1 vejadresse i hver bygningspolygon. For at automatisere denne proces er den blevet inddelt i 3 faser: 1. Identifikation af adgangsfacade 2. Fjernelse af baghuse 3. Opsplitning i adressepolygoner Det første skridt er at orientere adressen mod adgangsfacaden for derigennem at fastslå fra hvilken facade i bygningen splitningen skal udgå fra. Bestemmelsen er forholdsvis enkel idet vejene indgår i de tekniske kort som vejmidter. Facadebestemmelsen sker ved at finde nærmeste façade mellem adressen og den nærmeste vejmidtelinie med samme adresse. Den mest korrekte opsplitning af bygningspolygoner til adressepolygoner er den hvor der er mindst mulig afvigelse mellem de arealoplysninger der findes i BBR og arealet af de enkelte adressepolygoner. Da bygningerne som tidligere nævnt indeholder udhuse, baghuse, trappeopgange m.v. som ikke indgår i BBR-arealet er det nødvendigt at skabe en rimelig overensstemmelse mellem det samlede bygningsareal og summen af bygningsarealet for de adresser der ligger inde i bygningspolygonen. Dette sker ved at reducere bygningspolygonernes størrelse så der opnås overensstemmelse. I figur 3 vises resultatet af at skabe denne overensstemmelse.

4 Figur 3: Bygningspolygoner efter fjernelse af baghuse, således at der er overensstemmelse mellem bygningens samlede areal og summen af det areal der findes i BBR for de adresser som ligger i bygningen. Som det fremgår af en sammenligning af figur 2 og 3 er arealet af alle 3 bygningspolygoner blevet reduceret. Proceduren tager hensyn til bygningens udformning, således at de mest udhængende dele at bygningspolygonerne fjernes først. Der er gennemført en række forsøg omkring tidspunktet for at reducere bygningernes størrelse, idet denne proces også kan foretages inden bygningerne opsplittes i forhold til vejadresser. Det bedste resultat opnås ved den viste rækkefølge. Når der er overenstemmelse mellem bygningsarealet og summen af de enkelte adressearealer opslittes bygningspolygonerne i adressepolygoner. Resultatet af denne opsplitning er vist i figur 4.

5 Figur 4: Adressepolygoner. Bygningspolygoner er automatisk blevet opsplittet i adressepolygoner ved at udnytte oplysninger fra BBR. Som det fremgår af figur 4 er de 3 bygningspolygoner blevet opdelt i 30 adressepolygoner, som hver indeholder 1 bygningsadresse. Hvis opsplitningslinierne sammenlignes med de faktiske adskillelser mellem de enkelte bygninger vil disse typisk være skæve. Skævheden skyldes primært at adskillelsen er baseret på eksisterende bygningskoordinater, således at der alene er fundet den nærmeste linie mellem et punkt på facaden ud mod vejen og facaden mod gården. Det har ligget uden for rammerne af dette projekt at rette denne skævhed da den er uden betydning for opgørelsen af støj, hvor det vigtigste er at få identificeret de facader der er belastet af støj for den enkelte bolig. For de adressepolygoner hvor der findes flere boligenheder på den enkelte adresse skal adressepolygonerne opdeles i enhedspolygoner, således at hver polygon alene indeholder 1 enhedsadresse. I ovenstående eksempel er der ingen adressepolygoner som indeholder flere boligenheder. I mindre byer som Middelfart er der forholdsvis få lejligheder i forhold til enfamiliehuse end i større byer. I nedenstående figur vises et eksempel på adressepolygoner som opsplittes i 2 enhedspolygoner.

6 Figur 5: Enhedspolygoner. Enhedspolygoner opstår ved at en adressepolygon med flere boligenheder opsplittes til polygoner som hver indeholder 1 enhedsadresse. Den sorte firkant markerer opgangens placering. Som det fremgår af figur 5 er 2 adressepolygoner blevet opsplittet i 4 enhedspolygoner som hver indeholder 1 adresse. Opsplitningen er baseret på enhedernes boligareal fra BBR og den markerede opgang (sort firkant) er skematisk placeret ved adgangsfacaden. Udgangspunktet for enhedsopsplitningen er et studie i byggeskik igennem de seneste 250 år i Danmark. På denne baggrund er der opstillet metoder til at bestemme enhedsudformningen på basis af oplysninger om bl.a. byggeår og anvendelse fra BBR. Får enhedsopsplitningen tildeles de enkelte adressepolygoner et nummer svarende til hvorledes den skal opsplittes. Det er således muligt at opsplitte i 2, 3 og flere enheder. Ved 3 og flere enheder varierer opsplitningen med opførelsesår og anvendelse. En flerfamilie adressepolygon fra 1975 med eksempelvis 22 værelser som anvendes til institution opsplittes med en midtergang og værelser på begge sider, mens en tilsvarende bygning som anvendes til beboelse opsplittes uden midtergang men med mulighed for at tage hensyn til en eventuel svalegang. De nævnte opsplitninger er blevet gennemført for samtlige bygninger og for hver etage for sig i Middelfart. Når hver adresseenhed har entydige bygningsfacader kan støjbelastningen på façade knyttes entydigt til hver enhedsadresse. Hermed er udgangspunktet for en samkøring med centrale og decentrale registre blevet skabt idet oplysninger på individniveau kan samkøres med udgangspunkt i adressen.

7 Opgørelse af støjniveau Når der gennemføres så detaljerede støjberegninger og kortlægninger kan man diskutere om den måde vi traditionelt opgør støjbelastningen på er hensigtsmæssig. I Danmark er der en langvarig tradition for at opgøre en bygnings støjbelastning i forhold til den maksimalt forekommende facadebelastning. Når støjbelastningen opgøres på hver enkelt bygningsfaçade vil der være facader ud mod vejen med en langt større belastning end facader i samme bygning som vender mod gården. I enheder med mere end 1 værelse (ca. 96% af samtlige boliger i Danmark) vil der typisk være værelser mod gården som er mindre belastet end den maksimale facadebelastning. Tages det samtidig i betragtning at de mest støjfølsomme værelser i nyere byggeri ofte placeres væk fra de største støjkilder kan det være fornuftigt at benytte andre opgørelsesmetoder i forbindelse med detaljerede støjberegninger/kortlægninger. Der er blevet opstillet en beregningsmetode som foretager en akustisk addition af de enkelte facadebidrag, hvor de enkelte bidrag vægtes i forhold til deres andel af den samlede facadelængde, svarende til at samtlige facader i bygningen indgår - også de skillevægge der vender ind mod naboer og som er ubelastet. Herved opnås en akustisk gennemsnitsbelastning for hver enkel boligenhed. Om den akustiske gennemsnitsbelastning kan det siges at denne altid vil være mindre end den maksimalt forekommende facadebelastning men sjældent væsentlig mindre. Resultater Det har været projektets primære mål at undersøge socio-økonomiske forhold om støjbelastningen ved at foretage en samkøring med CPR. Herudover er der gennemført en detaljeret kortlægning, hvor der er benyttet forskellige detaljeringsgrader i støjopgørelserne ved at opgøre belastningen på bygnings-, adresse- og enhedsniveau. Der er samtidig gennemført forsøg med at opgøre støjbelastningen i forhold til et akustisk gennemsnit frem for den traditionelle maksimalt forekommende facadebelastning. Resultaterne af disse undersøgelser præsenteres i form af antal støjramte personer og boliger. Opgøres støjbelastningen i forhold til den maksimalt forekommende facadebelastning er 1922 af 7481 husstande i Middelfart kommune belastet med trafikstøj på mere end 55 db(a), svarende til knap 26% af samtlige husstande. Den samme opgørelse baseret på det akustiske gennemsnit af facadebelastninger viser at 1100 af 7481 husstande er belastet med trafikstøj på mere end 55 db(a), svarende til knap 15% af samtlige husstande. I tabel 1 vises antal støjramte husstande i støintervaller på 5 db(a). Maks. facadebelastning Gennemsnitlig facadebelastning db(a) db(a) db(a) db(a) db(a)

8 65 70 db(a) db(a) 10 0 Tabel 1: Støjbelastede husstande i Middelfart opgjort i forhold til maksimal facadebelastning og vægtet gennemsnit. Som det fremgår af tabel 1 er der markant færre stærkt støjbelastede husstande (over 65 db(a)) når antallet opgøres på baggrund af akkustisk vægtet gennemsnit end når den maksimale facadebelastning benyttes. Ved maksimal facadebelastning er knap 7% af husstandene i Middelfart stærkt støjbelastet, mens det er under 2 promille ved vægtet gennemsnit. Sammenlignes de to opgørelsesmetoder er den gennemsnitlige forskel for samtlige husstande på 5,3 db(a) mindre støj ved gennemsnitlig facadebelastning. Det har ikke været muligt indenfor rammerne af dette projekt at undersøge om den vægtede gennemsnitlige facadebelastning undervurderer den genevirkning som facadestøjen medfører for befolkningens opfattelse af genevirkningen. En sådan undersøgelse kræver en større dataindsamling ved hjælp af interview. Det er på den anden side klart at en ukritisk anvendelse af den maksimalt forekommende facadebelastning medfører en overvurdering af genevirkningen for en række husstande, specielt sammenhængende husstande i eksempelvis etageejendomme, tæt/lav bebyggelse og ældre sammenhængende boligmasse. På baggrund af BBR kan støjbelastningens fordeling på boligstørrelse vurderes. I tabel 2 vises den relative støjbelastning fordelt på værelser. Værelser total Over Tabel 2: Relativ fordeling af antal støjbelastede husstande fordelt efter antal værelser. Som det fremgår af tabel 2 er der en tydelig sammenhæng mellem boligens størrelse og belastningsgraden, således at boliger med mange værelser er mindre støjbelastede end boliger med få værelser. I tabel 3 som indeholder den relative belastning opgjort på ikke belastede (under 55 db(a)), belastede (55-65 db(a)) og stærkt belastede (over 65 db(a)) ses tendensen endnu mere tydelig. Værelser under Over 65 total Over Tabel 3: Relativ fordeling af antal støjbelastede husstande fordelt efter antal værelser.

9 I tabel 5 og 6 er der lavet en krydstabulering for boligens størrelse opgjort i forhold til beboelsesarealet. Som det fremgår af tabellerne er tendensen den samme for så vidt angår stærkt belastede boliger, mens tendensen omkring belastede og ikke belastede er mindre end tilfældet var med opgørelsen i forhold til værelser. Areal total under 20 m til 40 m til 60 m til 80 m til 100 m til 120 m til 140 m til 160 m til 180 m til 200 m over 200 m Tabel 5: Relativ fordeling af antal støjbelastede husstande fordelt efter beboelsesareal. Areal under 55 db(a) 55 til 65 db(a) over 65 db(a) total under 20 m til 40 m til 60 m til 80 m til 100 m til 120 m til 140 m til 160 m til 180 m til 200 m over 200 m Tabel 6: Relativ fordeling af antal støjbelastede husstande fordelt efter beboelsesareal. Sammenligningerne mellem støjramte husstande opgjort på henholdsvis værelsesantal og boligareal viser en tydelig sammenhæng mellem boligens størrelse og belastningsgraden, idet større boliger er relativt mindre støjbelastede end mindre boliger. For at undersøge sammenhænge mellem forskellige boligtyper er husstandenes støjbelastningsgrad blevet fordelt i forhold til etageplaner, svarende til husstande i enfamiliehuse og husstande i flerfamiliehuse fordelt på etageplan. Resultaterne af denne sammenstilling er vist i tabel 7, 8 og 9. Plan total Etplan Flerplan stue Flerplan 1 sal Flerplan 2 sal Flerplan 3 sal

10 Tabel 7: Antal støjbelastede husstande fordelt i forhold til etageplan. Plan total Etplan Flerplan stue Flerplan 1 sal Flerplan 2 sal Flerplan 3 sal Tabel 8: Relativ fordeling af antal støjbelastede husstande fordelt i forhold til etageplan. Plan under til 65 over 65 total Etplan Flerplan stue Flerplan 1 sal Flerplan 2 sal Flerplan 3 sal Tabel 9: Relativ fordeling af antal støjbelastede husstande fordelt i forhold til etageplan. Som det fremgår af tabel 7 til 9 er husstande i enfamilieboliger langt mindre støjbelastede end husstande i flerfamilieboliger. Af husstande i enfamilieboliger er 11% udsat for en støjbelastning over 65 db(a) på façade, mens det tilsvarende tal er 27% for husstande i etageejedomme. Samtidig er 57% af husstandene i enfamiliehusene ikke udsat for støjbelastning på over 55 db(a) mens det tilsvarende tal for husstande i etageejendomme er 28%. For at belyse fordelingen af stærkt støjbelastede husstande i Middelfart er antal stærkt støjbelastede husstande fordelt på værelser, areal og etageplan holdt op i mod det samlede antal husstande i Middelfart. Resultaterne af denne sammenstilling er vist i tabel 10 til 12. Værelser Samlet antal Stærkt støjbelastet % andel Over Tabel 10: Andel stærkt støjbelastede boliger i Middelfart kommune fordelt på antal værelser i husstanden.

11 Som det fremgår af tabel 10 har husstande med 3 værelser den største andel af stærkt støjbelastede boliger. Der ses samtidig en faldende tendens således at boliger med mindre end 3 værelser og boliger med mere end 3 værelser har en mindre andel af stærkt støjbelastede boliger. Tabel 10 bekræfter billedet fra tabel 2 til 4 om at større boliger har jævnt faldende støjbelastning. Tabel 11 viser andel stærkt støjbelastede boliger i forhold til arealet af den enkelte bolig. Areal Samlet antal Stærkt støjbelastet % andel under 20 m til 40 m til 60 m til 80 m til 100 m til 120 m til 140 m til 160 m til 180 m til 200 m over 200 m Tabel 11: Andel stærkt støjbelastede boliger i Middelfart kommune fordelt areal. Som det fremgår af tabel 11 viser denne det samme billede som tabel 11. Når der ses bort fra boligstørrelse under 20m2 ( 8 observationer) er tendensen en stigende andel op til en boligstørrelse på 80 til 100 m2 og en stærkt faldende tendens ved mindre og større boliger. Tabel 12 viser andel stærkt støjbelastede boliger i forhold til om det er enfamilieboliger eller boliger i etageejendomme. Plan Samlet antal Stærkt støjbelastet % andel Etplan Flerplan Tabel 12: Andel stærkt støjbelastede boliger i Middelfart kommune fordelt på etageplan. Som det fremgår af tabel 12 er andelen af stærkt støjbelastede boliger dobbelt så høj for boliger i etageejendomme sammenlignet med øvrige boliger. Ovenstående tabeller er baseret på samkøring med BBR. Der er endvidere lavet en samkøring med CPR. Denne samkøring gør det muligt at vurdere støjbelastningsgraden på individniveau. Nedenstående vises belastningen opgjort på husstandsstørrelse. Antal beboere total 1 beboer beboere beboere

12 4 beboere eller flere Tabel 13: Relativ andel husstande belastet af støj fordelt i forhold til husstandens størrelse. Som det fremgår af tabel 13 er tendensen at der er flere af de store husstande som er udsat for støj, men at andelen af stærkt støjbelastede hustande over 65 db(a) er faldende med husstandsstørrelsen. Tendensen er imidlertid ikke så tydelig, men det er klart at andelen af husstande med 1 eller 2 beboere med stærk støjbelastning er højere end husstande med flere beboere. I tabel 14 til 16 vises støjbelastningen opgjort på aldersgrupper. Aldersgrupper total under 2 år til 6 år til 13 år til 16 år til 19 år til 24 år til 59 år over 60 år Tabel 14: Støjbelastede personer fordelt efter alder. Aldersgrupper Stærkt støjbelastet Ikke belastet I alt under 2 år til 6 år til 13 år til 16 år til 19 år til 24 år til 59 år over 60 år Tabel 15: Relativ fordeling af stærkt støjbelastede og ikke støjbelastede personer efter alder. Som det fremgår af ovenstående tabeller om aldersfordelingen er der ingen entydig sammenhæng mellem alder og støjbelastning. Der synes imidlertid at være en klar tendens til at børn under 2 år generelt er udsat for mere støj og folk over 60 år er mindre udsat for støj end den øvrige gruppe. Ses der i stedet på familietyper som i tabel 16 og 17, er enlige væsentligt mindre udsat for støj end familier. Kategorierne Enlige med 1 barn, Børnefamilier og par uden børn er delmængder af gruppen familie. Det er bl.a. bemærkelsesværdigt at enlige med børn er relativt mindre udsatte for støj end børnefamilier og par uden børn. Famillietype total Famillie

13 Enlige Enlige med 1 barn Børnefamillie Par uden børn Tabel 16: Støjbelastede personer fordelt efter familietype. Famillietype total Famillie Enlige Enlige med 1 barn Børnefamillie Par uden børn Tabel 17: Støjbelastede personers relative fordeling i forhold til familietype. I tabel 18 og 19 vises en opgørelse fordelt på køn. Opgørelsen kan betragtes som et test for om ovenstående fordelinger kan skyldes tilfældigheder, idet der ikke bør være forskel på støjbelastningen fordelt på køn, såfremt støjbelastningen tildels er socialt betinget og køn ikke har betydning for ens sociale situation. Som det fremgår af tabellerne er der ingen variation på køn. KØN total K M Tabel 18: Støjbelastede personer fordelt efter køn. KØN total K M Tabel 19: Støjbelastede personers relative fordeling i forhold til køn. Som det sidste er støjbelastningen fordelt på stillingskategorier i tabel 20 til 22. Stillingskategorierne er opgjort på baggrund af stillingsbetegnelsen i CPR. Det skal i denne forbindelse bemærkes at kategorien uoplyst dels dækker over personer som ikke har oplyst deres stilling til de offentlige myndigheder og personer som er uden stillingsbetegnelse, såsom eksempelvis personer uden uddannelse eller personer uden tilknytning til arbejdsmarkedet (personer på offentlig forsørgelse). Stillingskategori total Adm. Stilling eks. Direktør Ledende stilling eks Afd. Ingeniør Langvarig uddannelse eks. Civ.ing. Og læge Mellemlange uddannelser eks. Lærer og sygeplejesker Kort uddannelse eks

14 Økonoma Ufaglært eks. Specialarbejder og syerske Faglært håndværker eks. Tømrer og smed Selvstændige eks Landmand og butiksindehaver Uoplyst Tabel 20: Støjbelastede voksne personers fordeling i forhold til stillingskategori. Stillingskategori total Adm. Stilling eks. Direktør Ledende stilling eks Afd. Ingeniør Langvarig uddannelse eks. Civ.ing. Og læge Mellemlange uddannelser eks. Lærer og syge- plejesker Kort uddannelse eks Økonoma Ufaglært eks. Specialarbejder og syerske Faglært håndværker eks. Tømrer og smed Selvstændige eks Landmand og butiksindehaver Uoplyst Tabel 21: Støjbelastede voksne personers relative fordeling i forhold til stillingskategori. Stillingskategori Andel over Andel over Adm. Stilling eks. Direktør 25 7 Ledende stilling eks. Afd. Ingeniør 30 8 Langvarig uddannelse eks. Civ.ing. Og læge 27 8 Mellemlange uddannelser eks. Lærer og sygeplejesker 28 7 Kort uddannelse eks. Økonoma 27 7 Ufaglært eks. Specialarbejder og syerske 27 7 Faglært håndværker eks. Tømrer og smed 28 8 Selvstændige eks. Landmand og butiksindehaver 31 6 Uoplyst Tabel 22: Støjbelastede voksne personers relative fordeling i forhold samlet voksne befolkning opgjort på stillingskategori. Som det fremgår af tabel 20 til 22, herunder specielt tabel 26 er det tydeligt at personer med høj social status generelt er mindre udsat for støj. I kategorien uoplyst er eksempelvis 47% af befolkningen udsat for trafikstøj, mens procentandelen for de andre kategorier er mellem 25 og 31%. I kategorien uoplyst er 11% af befolkningen udsat for stærk trafikstøj, mens procentandelen for de øvrige grupper er mellem 6 og 8%.

15 Det kan være vanskeligt at konkludere noget generelt på baggrund af den gennemførte undersøgelse, idet undersøgelsen alene har omfattet en enkelt mindre by, hvor bystrukturen og støjbelastningen må vurderes at være relativ beskeden sammenlignet med større byer. Undersøgelsen har imidlertid godtgjort at støjbelastningen har en social side forstået således at personer med stor social status og personer som bor i større boliger er væsentlig mindre udsat for trafikstøj. Undersøgelsen har samtidig vist at tendensen ikke altid er som man måske kunne forvente idet eksempelvis enlige mødre er mindre udsat for støj end børnefamilier og par uden børn. Betyder det så noget om støj har en social side? Umiddelbar kan det både have positive og negative sider. Forudsættes det eksempelvis at boliger som er udsat for støj generelt er billigere, vil personer med lav indkomst have mulighed for at få en større bolig ved at acceptere trafikstøj. Et sådant forhold kan umiddelbar opfattes som positivt. De negative sider af denne problematik er eksempelvis, at ønsket om at samle trafikken på de større veje for at fredeliggøre de mindre veje ofte vil have en social bagside. Et andet væsentligt punkt, som ikke har kunnet berøres i denne undersøgelse, er de eventuelle sundhedsskadelige effekter af trafikstøj. Hvis eksempelvis personer der er udsat for stærk støj fra biltrafikken er mere udsat for at få stressbetingede sygdomme som f.eks. hjerte-kar sygdomme eller forureningsbetingede sygdomme som f.eks. astma vil de negative sociale konsekvenser naturligvis være betydelige.

Støjkortlægning 2011. Aalborg Portland A/S. C:\Data\Miljøstyrelsen\Alle rapporter\støjkortlægning 2011 Aalborg Portland 001.docx

Støjkortlægning 2011. Aalborg Portland A/S. C:\Data\Miljøstyrelsen\Alle rapporter\støjkortlægning 2011 Aalborg Portland 001.docx Støjkortlægning 2011 Aalborg Portland A/S C:\Data\Miljøstyrelsen\Alle rapporter\støjkortlægning 2011 Aalborg Portland 001.docx Titel: Støjkortlægning 2011 Aalborg Portland A/S Teknisk rapport nr.: 2012-24598-70-020

Læs mere

Effekt og Analyse Analyseteam

Effekt og Analyse Analyseteam Relativt fattige i Danmarks Statistik har som opfølgning på FN s bæredygtighedsmål om at reducere fattigdommen i 2018 udviklet et nyt mål for relativ økonomisk fattigdom. På baggrund af dette mål opgøres

Læs mere

Danskerne gifter sig med folk i samme sociale klasse

Danskerne gifter sig med folk i samme sociale klasse Danskerne gifter sig med folk i samme sociale klasse Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. For hver af de sociale klasser i Danmark

Læs mere

Lydnotat 3 Version 003

Lydnotat 3 Version 003 Lydnotat 3 Version 003 Riis Akustik ApS Nørreled 22 4300 Holbæk tlf 30511735 claus@riisakustik.dk Kunde: Hoffmann A/S Michel Reffs Projekt: Bardenflethsgade Emne: Støj fra vejtrafik Facadestøjniveau på

Læs mere

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE

Singler i København KØBENHAVNS KOMMUNE KØBENHAVNS KOMMUNE Singler i København Indholdsfortegnelse 1. Singlernes by 2. Singlers boligforhold 3. Singlers indkomst og brug af kommunale ydelser 4. Singlers socioøkonomiske status 5. Singlers uddannelse

Læs mere

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S Rapport 5. juli 2019 JN/TSO/støj.05.07.19 Sag: 18.296 Antal sider: 12 Til Sag Emne : Dominia A/S KAB : Roholmparken : Støj fra vejtrafik 1 Indledning I forbindelse med projekteringen af ny bebyggelse til

Læs mere

Støjgener fra byveje og motorveje

Støjgener fra byveje og motorveje Støjgener fra byveje og motorveje Jakob Fryd, Vejdirektoratet Norsk Akustisk Selskap, Høstmøte 2016, Drammen Hvorfor er støjgeneundersøgelser interessante? 2. WHO s pyramide om sundhedsmæssige konsekvenser

Læs mere

Familieforhold for de sociale klasser

Familieforhold for de sociale klasser Familieforhold for de sociale klasser Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. I analysen er der fokus på herkomst-, køns- og aldersfordelingen

Læs mere

Støjkortlægning for Gladsaxe Kommune 2012 Resultater Støjbelastede boliger og personer

Støjkortlægning for Gladsaxe Kommune 2012 Resultater Støjbelastede boliger og personer Støjkortlægning for Gladsaxe Kommune 2012 Resultater Støjbelastede boliger og personer... 1 Indledning Som følge af Miljøministeriets bekendtgørelse om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af støjhandlingsplaner

Læs mere

De sociale klasser i Danmark 2012

De sociale klasser i Danmark 2012 De sociale klasser i Danmark 2012 Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Klassekamp fra oven. Her opdeles befolkningen i fem sociale klasser: Overklassen, den højere middelklasse, middelklassen,

Læs mere

Sundhed i de sociale klasser

Sundhed i de sociale klasser Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. I denne analyse er der fokus på sundhedstilstanden i de sociale klasser. Der er stor forskel

Læs mere

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse

Del 3: Statistisk bosætningsanalyse BOSÆTNING 2012 Bosætningsmønstre og boligpræferencer i Aalborg Kommune Del 3: Statistisk bosætningsanalyse -Typificeringer Indholdsfortegnelse 1. Befolkningen generelt... 2 2. 18-29 årige... 2 3. 30-49

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. 2. Kommunen

NOTAT. 1. Indledning. 2. Kommunen NOTAT Projekt EU-støjkortlægning 2017 Kunde Vallensbæk Kommune Notat nr. 1 Dato 2017-08-09 Til Fra Lone Annbritt Jacobsen, Ishøj Kommune Johnny Lund-Wendt 1. Indledning Dette notat beskriver de generelle

Læs mere

Vallensbæk Kommune Vallensbæk Stationstorv 100, 2665 Vallensbæk Strand

Vallensbæk Kommune Vallensbæk Stationstorv 100, 2665 Vallensbæk Strand Vallensbæk Kommune Vallensbæk Stationstorv 100, 2665 Vallensbæk Strand EU-Støjkortlægning 2012 - Vallensbæk Kommune Støjkortlægning af Vallensbæk Kommune 4781rap001, Rev. A, 17.1.2012 Vallensbæk Kommune

Læs mere

Støjkortlægning af større veje i Ishøj Kommune Resultater

Støjkortlægning af større veje i Ishøj Kommune Resultater Støjkortlægning af større veje i Ishøj Kommune Resultater... 1 Indledning Som følge af Miljøministeriets bekendtgørelse om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af støjhandlingsplaner (Bekendtgørelse

Læs mere

Analyse 27. marts 2014

Analyse 27. marts 2014 27. marts 214 Antallet af fattige i Danmark steg svagt i 212 Af Kristian Thor Jakobsen I 213 fremlagde et ekspertudvalg deres bud på en officiel fattigdomsgrænse i Danmark. Dette notat anvender denne fattigdomsgrænse

Læs mere

4. Selvvurderet helbred

4. Selvvurderet helbred 4. Selvvurderet helbred Anni Brit Sternhagen Nielsen Befolkningens helbred er bl.a. belyst ud fra spørgsmål om forekomsten af langvarig sygdom og spørgsmål om interviewpersonernes vurdering af eget helbred.

Læs mere

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn.

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn. NOTAT Projekt Støjberegning Lundebjergvej 4, Frederikssund Notat nr. 1100030198 Dato 2017-10-10 Til Andreas Grønbæk Fra Jacob Storm Jørgensen, Rambøll 1. Indledning I forbindelse med planlægningen af nye

Læs mere

6080 VVM SCREENING SKAN- DERBORG SYD AARHUS SYD, VEJTRAFIKSTØJ

6080 VVM SCREENING SKAN- DERBORG SYD AARHUS SYD, VEJTRAFIKSTØJ 6080 VVM SCREENING SKAN- DERBORG SYD AARHUS SYD, VEJTRAFIKSTØJ Projekt Støjnotat - VVM Screening E45 Skanderborg S Aarhus S Kunde Vejdirektoratet Notat nr. 3 Dato 2017-04-18 Til Fra Kopi til Jakob Fryd

Læs mere

NOTAT. 1. Indledning. 2. Kommunen

NOTAT. 1. Indledning. 2. Kommunen NOTAT Projekt EU-støjkortlægning 2017 Kunde Vallensbæk Kommune Notat nr. 1 Dato 2017-08-09 Til Fra Lone Annbritt Jacobsen, Ishøj Kommune Johnny Lund-Wendt 1. Indledning Dette notat beskriver de generelle

Læs mere

Oplevede støjgener fra byveje og motorveje

Oplevede støjgener fra byveje og motorveje Oplevede støjgener fra byveje og motorveje Jakob Fryd, Vejdirektoratet Trafikdage 29. august 2017 Baggrund og formål Dosis-respons - sammenhæng mellem støjniveau og oplevet støjgene er en anerkendt metode

Læs mere

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU)

Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Den landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) Af Torfinn Larsen Vejdirektoratet 1. Indledning Den løbende, landsdækkende rejsevaneundersøgelse (TU) startede i sin nuværende form i august 1992. Tidligere

Læs mere

Unge uden uddannelse går en usikker fremtid i møde

Unge uden uddannelse går en usikker fremtid i møde Unge uden uddannelse går en usikker fremtid i møde Når unge tager en uddannelse giver det gode kort på hånden. Nye beregninger foretaget af AE viser således, at unge der får en ungdomsuddannelse har en

Læs mere

Befolkningsprognose. Vallensbæk Kommune 2014-2026

Befolkningsprognose. Vallensbæk Kommune 2014-2026 Befolkningsprognose Vallensbæk Kommune 214-226 223 219 215 211 27 23 1999 1995 1991 1987 1983 1979 1975 5 1 15 2 25 3 35 4 45 5 55 6 65 7 75 8 85 9 95 1971-5 5-1 1-15 15-2 2-25 25-3 3-35 35-4 Prognosen

Læs mere

Udvikling i social arv

Udvikling i social arv Januar 19 Projekt for 3F. Ulighed og fattigdom Udvikling i social arv Resume Selv om Danmark internationalt er kendt for en høj social mobilitet, er der stadig en stærk sammenhæng mellem, hvilken socialklasse

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Støjberegning, M3/M12 tilslutningsanlæg. Vejdirektoratet. Teknisk notat. 1 Indledning. 2 Støjberegning

Indholdsfortegnelse. Støjberegning, M3/M12 tilslutningsanlæg. Vejdirektoratet. Teknisk notat. 1 Indledning. 2 Støjberegning Trafikudvalget 2009-10 TRU alm del Svar på Spørgsmål 1164 Offentligt Vejdirektoratet Støjberegning, M3/M12 tilslutningsanlæg Teknisk notat COWI A/S Odensevej 95 5260 Odense S Telefon 63 11 49 00 Telefax

Læs mere

Til Knud Holt Nielsen, MB. 4. juni Sagsnr Dokumentnr Kære Knud Holt Nielsen

Til Knud Holt Nielsen, MB. 4. juni Sagsnr Dokumentnr Kære Knud Holt Nielsen KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- Integrationsforvaltningen Direktionen Til Knud Holt Nielsen, MB E-mail: Knud_Holt_Nielsen@kk.dk Kære Knud Holt Nielsen 4. juni 19 Sagsnr. 19-396 Dokumentnr. 19-396-4

Læs mere

Social arv i de sociale klasser

Social arv i de sociale klasser Det danske klassesamfund Denne analyse er en del af baggrundsanalyserne til bogen Det danske klassesamfund et socialt Danmarksportræt. I denne analyse undersøges det, om der er en sammenhæng mellem den

Læs mere

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene

Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene Singler i Danmark: Flere og flere ufaglærte bor alene I dag bor der over en million enlige i Danmark. Udviklingen siden viser, at andelen af singler blandt de --årige er steget fra knap procent til knap

Læs mere

Rapport. Kortlægning af støj fra Orthana. Rekvirent: Miljøcenter Roskilde. We help ideas meet the real world. AV 1481/07 Side 1 af 15

Rapport. Kortlægning af støj fra Orthana. Rekvirent: Miljøcenter Roskilde. We help ideas meet the real world. AV 1481/07 Side 1 af 15 We help ideas meet the real world Rapport Kortlægning af støj fra Orthana Rekvirent: Miljøcenter Roskilde Side 1 af 15 31. december 2007 DELTA Dansk Elektronik, Lys & Akustik Venlighedsvej 4 2970 Hørsholm

Læs mere

Urbania medlemssurvey marts 2019

Urbania medlemssurvey marts 2019 Urbania medlemssurvey marts 2019 I marts 2019 har Urbania gennemført en medlemssurvey. Formålet var at få en profil af medlemssammensætningen. Spørgeskemaet blev udsendt til alle foreningens ca. 200 medlemmer.

Læs mere

Velfærdspolitisk Analyse

Velfærdspolitisk Analyse Velfærdspolitisk Analyse Opholdstiden på forsorgshjem og herberger stiger Borgere i hjemløshed er en meget udsat gruppe af mennesker, som ofte har komplekse problemstillinger. Mange har samtidige problemer

Læs mere

En akademiker tjener det dobbelte af en ufaglært gennem livet

En akademiker tjener det dobbelte af en ufaglært gennem livet En akademiker tjener det dobbelte af en ufaglært gennem livet Der er meget at vinde ved at tage en uddannelse. Med uddannelse følger højere indkomst og bedre arbejdstilknytning, end hvis man forbliver

Læs mere

I Danmark er der fattige børn under 5 år

I Danmark er der fattige børn under 5 år I Danmark er der. fattige børn under 5 år Antallet af fattige børn er steget betydeligt de sidste par år. I dag er der 64. børn under fattigdomsgrænsen. Knap en tredjedel af børnene er mellem og 4 år.

Læs mere

Bilag 2. Følsomhedsanalyse

Bilag 2. Følsomhedsanalyse Bilag 2 Følsomhedsanalyse FØLSOMHEDSANALYSE. En befolkningsprognose er et bedste bud her og nu på den kommende befolkningsudvikling. Det er derfor vigtigt at holde sig for øje, hvilke forudsætninger der

Læs mere

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn.

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn. STØJNOTAT Projekt Støjberegning C.F. Richs Vej 103 Kunde TRESOR Property A/S Notat nr. 1100025914-1 Dato 2016-12-16 Til Andreas Grønbæk, TRESOR Property Fra Jacob Storm Jørgensen, Rambøll 1. Indledning

Læs mere

Tandstatus hos søskende

Tandstatus hos søskende Tandstatus hos søskende Af Bodil Helbech Kleist, BOHH@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at undersøge forskelle i tandsundheden mellem søskende, herunder betydningen af hvilket nummer i børneflokken,

Læs mere

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid

FORDELING AF ARV. 28. juni 2004/PS. Af Peter Spliid 28. juni 2004/PS Af Peter Spliid FORDELING AF ARV Arv kan udgøre et ikke ubetydeligt bidrag til forbrugsmulighederne. Det er formentlig ikke tilfældigt, hvem der arver meget, og hvem der arver lidt. For

Læs mere

VERSION UDGIVELSESDATO UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT august 2016 TMLE/OWJ KSC OWJ

VERSION UDGIVELSESDATO UDARBEJDET KONTROLLERET GODKENDT august 2016 TMLE/OWJ KSC OWJ AARHUS KOMMUNE BERING-BEDER VEJEN AFKLARENDE SPØRGSMÅL VEDRØRENDE TRAFIKSTØJ (FORSLAG A) ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Baggrund

Læs mere

Mere end hver femte ung uden uddannelse er arbejdsløs

Mere end hver femte ung uden uddannelse er arbejdsløs Mere end hver femte ung uden uddannelse er arbejdsløs I løbet af den økonomiske krise har ledigheden ramt de unge hdt. Blandt de 1-9-ige er ledigheden over fordoblet, hvor arbejdsløsheden for de unge er

Læs mere

LIGESTILLINGSSTATISTIKKEN JUNI MÅNED 2014

LIGESTILLINGSSTATISTIKKEN JUNI MÅNED 2014 LIGESTILLINGSSTATISTIKKEN JUNI MÅNED 2014 11. september 2014 På KRLs hjemmeside http://www.krl.dk/statistik/ligestilling/ er der adgang til ligestillingsstatistikken for den kommunale henholdsvis den regionale

Læs mere

Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte

Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte Studiestræde 50, 1554 København V, Telefon 3376 2000, Fax 3376 2001, www.bl.dk, email bl@bl.dk den 14. december 2015 Høring om lov om aktiv socialpolitik og lov om individuel boligstøtte Att. Styrelsen

Læs mere

Social arv i de sociale klasser i 2012

Social arv i de sociale klasser i 2012 Social arv i de sociale klasser i 2012 Denne analyse er den del af baggrundsanalyserne til bogen Klassekamp fra oven. I analysen undersøges social arv i form af sammenhængen mellem social klasse som barn

Læs mere

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Levendefødte børn efter statsborgerskab i København

Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor. Levendefødte børn efter statsborgerskab i København Orientering fra Københavns Kommune Statistisk Kontor Levendefødte børn efter i København 1992-1998 Nr. 27. 1. september 2 Levendefødte efter Levendefødte børn opgjort efter moderens nationalitet. København

Læs mere

EU-støjkortlægning 2007 Større veje Vallensbæk Kommune

EU-støjkortlægning 2007 Større veje Vallensbæk Kommune Projektrapport EU-støjkortlægning 2007 Større veje Vallensbæk Kommune Projekt Støjkortlægning Københavns omegnskommuner Rapport 81-02517-B Opgaveansvarlig Torben Astrup Frederiksberg 30-01-2009 ÅF-Ingemansson

Læs mere

Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv

Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv Sociale problemer i opvæksten og i det tidlige voksenliv Hvert år anvendes omkring 15 mia. kr. på anbringelser og forebyggende foranstaltninger til udsatte børn og unge. Nogle af indsatserne skal forebygge,

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2010-2022

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2010-2022 Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 21-222 22 216 212 27 23 1999 1995 1991 1987 1983 1979 4 8 12 16 2 24 28 32 36 4 44 48 52 56 6 64 68 72 76 8 84 88 92 96-1 1-2 2-3 3-4 4-5 5-6 6-7 7-8 8-9 Befolkningsprognosen

Læs mere

Beregning af vejtrafikstøjniveau på 1. etape af Eriksborg nye udstykning i Silkeborg kommune. matrikel del 1c Gødvad By, Gødvad, 8600 Silkeborg

Beregning af vejtrafikstøjniveau på 1. etape af Eriksborg nye udstykning i Silkeborg kommune. matrikel del 1c Gødvad By, Gødvad, 8600 Silkeborg Trafikstøj veje Rapport nr. antal sider BE-01-260315. Sider inkl. denne: 10 Rapport titel Beregningssted Beregning af vejtrafikstøjniveau på 1. etape af Eriksborg nye udstykning i Silkeborg kommune. matrikel

Læs mere

Befolkning og boliger i Frederiksberg Kommune

Befolkning og boliger i Frederiksberg Kommune Befolkning og boliger i Frederiksberg Kommune Kortlægning af status og udviklingstendenser v/ Thomas Jensen, COWI December 1 I FREDERIKSBERG KOMMUNE Befolknings- og boliganalyse formålet: Generel del at

Læs mere

Stort beskæftigelsesfald i ghettoområder under krisen

Stort beskæftigelsesfald i ghettoområder under krisen Stort beskæftigelsesfald i ghettoområder under krisen Nye beskæftigelsesoplysninger fra Arbejdsmarkedsstyrelsen vedrørende lønmodtagere viser, at beskæftigelsen i de seneste to år er faldet væsentligt

Læs mere

Hvert 10. barn af forældre uden arbejde er blevet anbragt

Hvert 10. barn af forældre uden arbejde er blevet anbragt Hvert. barn af forældre uden arbejde er blevet anbragt Der er en stærk overrepræsentation af børn af forældre uden arbejde, som er blevet anbragt. pct. børn af forældre uden arbejde er blevet anbragt,

Læs mere

Benchmarking på anbringelsesområdet i Aabenraa Kommune

Benchmarking på anbringelsesområdet i Aabenraa Kommune Benchmarking på anbringelsesområdet i Aabenraa Kommune Aabenraa Kommune har henvendt sig til for at få belyst, hvilke forhold der er afgørende for udgiftsbehovet til anbringelser, og for at få sat disse

Læs mere

Klyngeanalyse af langvarige kontanthjælpsmodtagere

Klyngeanalyse af langvarige kontanthjælpsmodtagere Notat Klyngeanalyse af langvarige kontanthjælpsmodtagere Sammenfatning 4. april 2017 Viden og Analyse / APK 0. Baggrund Til brug for satspuljeinitiativet for langvarige kontanthjælpsmodtagere ( Flere skal

Læs mere

Teknisk notat N

Teknisk notat N Teknisk notat N2.06.19 Sweco Danmark A/S Ørestads Boulevard 41 2300 København S Danmark T +45 7220 7207 D +45 4348 4438 www.swecodanmark.dk CVR-nr. 48233511 Frederiksberg Kommune 12. februar 2019 Støjpartnerskab-II

Læs mere

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11

Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse. Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data for skoleåret 2010/11 Analyse af nystartende elever og omgængere i grundskolens børnehaveklasse Baseret på data

Læs mere

Kriterier for prioritering af trafikstøjbekæmpelse

Kriterier for prioritering af trafikstøjbekæmpelse Miljø Nyt Nr. 51 2000 Kriterier for prioritering af trafikstøjbekæmpelse Støjkortlægning af nordvestlige bydele i København ved anvendelse af digitale kort og data fra BBR- og CPR-registre Jakob Høj TetraPlan

Læs mere

Notat N5.027.14. Trafikstøj ved Sdr. Ringvej Støjberegninger 1 INDLEDNING

Notat N5.027.14. Trafikstøj ved Sdr. Ringvej Støjberegninger 1 INDLEDNING Notat N5.027.14 Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 1400 F +45 8228 1401 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Trafikstøj ved Sdr. Ringvej Støjberegninger 06. oktober 2014 Vores reference: 35.5676.01

Læs mere

1 Indledning. 2 Introduktion til støj

1 Indledning. 2 Introduktion til støj AALBORG KOMMUNE EU-kortlægning af støj fra vejtrafik i Aalborg byområde STØJKORTLÆGNING JUNI 2012 ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ændringer i støjbelastningerne er herefter beregnet.

Indholdsfortegnelse. Ændringer i støjbelastningerne er herefter beregnet. Hørsholm Kommune Forlægning af Lågegyde Beregning af trafikstøj Miljømåling - ekstern støj Rapport Rådgivende Ingeniører AS Parallelvej 15 2800 Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk

Læs mere

Notat. 1 Indledning. 2 Forudsætninger. 3 Trafikale data. Ullerødbyen i Hillerød Kommune. Sag: Støjberegning. Emne: Jens Ulrik Romose, Hillerød Kommune

Notat. 1 Indledning. 2 Forudsætninger. 3 Trafikale data. Ullerødbyen i Hillerød Kommune. Sag: Støjberegning. Emne: Jens Ulrik Romose, Hillerød Kommune Notat Sag: Emne: Til: Fra: Ullerødbyen i Hillerød Kommune Støjberegning Jens Ulrik Romose, Hillerød Kommune Jakob Høj Notatnummer: 2219011.01 7. november 2005 Rev.: 1 1 Indledning I dette notat beskrives

Læs mere

Knap 80.000 unge hverken i job eller uddannelse i mere end 6 måneder

Knap 80.000 unge hverken i job eller uddannelse i mere end 6 måneder Ny kortlægningen af de 15-29-årige i Danmark Knap. unge hverken i job eller uddannelse i mere end 6 måneder Denne nye kortlægning af de unge i Danmark viser, at ud af de næsten 1. mio. unge imellem 15

Læs mere

Den uforsikrede restgruppe indbo- og ulykkesforsikringer

Den uforsikrede restgruppe indbo- og ulykkesforsikringer 22. DECEMBER 216 Den uforsikrede restgruppe indbo- og ulykkesforsikringer AF PETER FOXMAN Indledning og sammenfatning En måde at belyse omfang af og karakteristika ved restgruppen af uforsikrede husstande

Læs mere

Nordjysk Uddannelsesindblik 2015 - temaindblik: Elevsammensætning og social mobilitet på ungdomsuddannelserne

Nordjysk Uddannelsesindblik 2015 - temaindblik: Elevsammensætning og social mobilitet på ungdomsuddannelserne Nordjysk Uddannelsesindblik 2015 - temaindblik: Elevsammensætning og social mobilitet på ungdomsuddannelserne Denne publikation er en del af Region s årlige uddannelsesindblik. I denne publikation beskrives

Læs mere

Vurdering af vejtrafikstøj Kanalgaden 3, Albertslund. Trafikstøj. Rev

Vurdering af vejtrafikstøj Kanalgaden 3, Albertslund. Trafikstøj. Rev 15. august 2018 Telefon: +45 78 103 103 Ref: SNT QA: REH Dok: SNT-05032018-2 Sag nr. 2507 Vurdering af vejtrafikstøj Kanalgaden 3, Albertslund. Trafikstøj Rev. 10.08.2018 Østerbro 4 5690 Tommerup Tlf.:

Læs mere

Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København

Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København Stigende arbejdsstyrke, men færre faglærte i København Hvem er københavnerne? I denne analyse er der udarbejdet en karakteristik af københavnerne, hvor der bl.a. er set på befolkningsudvikling, familietyper,

Læs mere

BYER I BEVÆGELSE. Haderslev tæt på. -- // Analyse af byer i udvikling // --

BYER I BEVÆGELSE. Haderslev tæt på. -- // Analyse af byer i udvikling // -- BYER I BEVÆGELSE Haderslev tæt på -- // Analyse af byer i udvikling // -- INTRO 2 BYANALYSER: Haderslev - tæt på Indhold Haderslev - tæt på er et projekt, hvor Region Syddanmark og Haderslev Kommune sætter

Læs mere

Indledning... 2. 1. Befolkningssammensætning fordelt på alder... 3. 2. Befolkningstilvækst... 6. 3. Flyttemønstre... 7

Indledning... 2. 1. Befolkningssammensætning fordelt på alder... 3. 2. Befolkningstilvækst... 6. 3. Flyttemønstre... 7 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 1. Befolkningssammensætning fordelt på alder... 3 2. Befolkningstilvækst... 6 3. Flyttemønstre... 7 4. Befolkningsfremskrivning fordelt på aldersgrupper... 10 5. Forskellige

Læs mere

2 Forekomst af kroniske sygdomme i Region Hovedstaden

2 Forekomst af kroniske sygdomme i Region Hovedstaden 2 Forekomst af kroniske sygdomme i Region Hovedstaden Antallet af borgere med kronisk sygdom er steget med 5,6 % i Region Hovedstaden fra til 2010 Antallet af borgere med mere end én kronisk sygdom er

Læs mere

Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte

Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte Piger bryder den sociale arv drengene gør det modsatte Pigerne er generelt bedre end drengene til at bryde den sociale arv. Og mens pigerne er blevet bedre til at bryde den sociale arv i løbet af de seneste

Læs mere

Befolkningsprognose 2014

Befolkningsprognose 2014 Befolkningsprognose Tune Det åbne land Greve Hundige Karlslunde Center for Byråd & Økonomi Befolkningsprognosen offentliggøres på Greve Kommunes hjemmeside www.greve.dk. Greve Kommune Befolkningsprognose

Læs mere

Teknisk notat N

Teknisk notat N Teknisk notat N2.009.19 Sweco Danmark A/S Ørestads Boulevard 41 2300 København S Danmark T +45 7220 7207 D +45 4348 4438 www.swecodanmark.dk CVR-nr. 48233511 Frederiksberg Kommune 28. januar 2019 Støjpartnerskab-II

Læs mere

6 Sociale relationer

6 Sociale relationer Kapitel 6 Sociale relationer 6 Sociale relationer I litteraturen er det veldokumenteret, at relationer til andre mennesker har betydning for helbredet. Personer med stærke sociale relationer har overordnet

Læs mere

De tomme boliger. Dette notat vil på baggrund af tal fra Danmarks Statistik kigge lidt nærmere på de tomme boliger.

De tomme boliger. Dette notat vil på baggrund af tal fra Danmarks Statistik kigge lidt nærmere på de tomme boliger. Udvalget for Landdistrikter og Øer 2011-12 ULØ alm. del Bilag 21 Offentligt De tomme boliger Det faldende befolkningstal giver en række problemer og udfordringer for Lolland Kommune. Et af de vigtigste

Læs mere

BOLIGER OG BYGGERI, M.M.

BOLIGER OG BYGGERI, M.M. BOLIGER OG BYGGERI, M.M. I Odense Kommune findes der godt 9.00 boliger. Knap / af boligerne er parcelhuse, mens ca. procent er flerfamiliehuse og ca. procent er række, kæde eller dobbelthuse. Lidt over

Læs mere

N o t a t årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise

N o t a t årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise N o t a t 13-17-årige er i mindre grad i beskæftigelse end før den økonomiske krise April 19 Resume Denne deskriptive analyse ser på udviklingen i antallet af 13-17-årige i beskæftigelse. Hovedkonklusionerne

Læs mere

Incitamenter til beskæftigelse

Incitamenter til beskæftigelse Incitamenter til beskæftigelse Dansk økonomi er kendetegnet ved, at mange deltager aktivt på arbejdsmarkedet. Langt de fleste i de erhvervsaktive aldre er således i job. Der er dog også mennesker, som

Læs mere

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig

Over hver femte ung uden uddannelse er ledig Over hver femte ung uden uddannelse er ledig I løbet af den økonomiske krise er ledigheden steget for alle aldersgrupper, men med en klar tendens til, at den er steget mest for de unge. De nyeste tal viser,

Læs mere

Flytteanalyser og bosætning

Flytteanalyser og bosætning Flytteanalyser og bosætning Thomas Jensen, COWI (toje@cowi.dk) Aalborg, 19. juni 2014 1 Intro Lidt om mig selv Civilingeniør i byplanlægning Arbejder i COWI Aalborg: - Digitale kommuneplaner - Letbaner

Læs mere

Den uforsikrede restgruppe

Den uforsikrede restgruppe 1 Den uforsikrede restgruppe Indbo- og ulykkesforsikringer Peter Foxman Notat Indledning og sammenfatning En måde at belyse omfang af og karakteristika ved restgruppen af uforsikrede husstande i Danmark

Læs mere

Profil af den økologiske forbruger

Profil af den økologiske forbruger . februar 1 Profil af den økologiske forbruger Af A. Solange Lohmann Rasmussen og Martin Lundø Økologiske varer fylder markant mere i danskernes indkøbskurve. Fra 3 pct. af forbruget af føde- og drikkevarer

Læs mere

Dokumentation af serviceopgave

Dokumentation af serviceopgave Dokumentation af serviceopgave Datagrundlag Anvendte registre Befolkning pr. 2 kvartal. 2015 http://www.dst.dk/da/statistik/dokumentation/kvalitetsdeklarationer/befo lkningen.aspx Vejregistret for valgdistrikterne

Læs mere

AVANCEREDE STØJKORTLÆGNINGER BASERET PÅ DIGITALE KORTOPLYSNINGER, BBR-OPLYSNINGER OG DEN FÆLLES NORDISKE STØJBEREGNINGSMODEL.

AVANCEREDE STØJKORTLÆGNINGER BASERET PÅ DIGITALE KORTOPLYSNINGER, BBR-OPLYSNINGER OG DEN FÆLLES NORDISKE STØJBEREGNINGSMODEL. AVANCEREDE STØJKORTLÆGNINGER BASERET PÅ DIGITALE KORTOPLYSNINGER, BBR-OPLYSNINGER OG DEN FÆLLES NORDISKE STØJBEREGNINGSMODEL. Karsten Sand Bloch ApS Badstuestræde 8, 3, 1209 København K Telefon 3311 4044.

Læs mere

HELHEDSPLANER OG KRIMINALITETS- FOREBYGGELSE. En analyse af boligsociale helhedsplaners effekt på andelen af sigtede unge i udsatte boligområder

HELHEDSPLANER OG KRIMINALITETS- FOREBYGGELSE. En analyse af boligsociale helhedsplaners effekt på andelen af sigtede unge i udsatte boligområder HELHEDSPLANER OG KRIMINALITETS- FOREBYGGELSE En analyse af boligsociale helhedsplaners effekt på andelen af sigtede unge i udsatte boligområder HELHEDSPLANER OG KRIMINALITETS- FOREBYGGELSE De boligsociale

Læs mere

Overvægt blandt børn i 0. og 1. klasse indvandrere og efterkommere

Overvægt blandt børn i 0. og 1. klasse indvandrere og efterkommere Overvægt blandt børn i. og 1. klasse indvandrere og efterkommere Af Mette Egsdal, meeg@kl.dk, og Signe Frees Nissen Side 1 af KL analysen Overvægt blandt børn i. og 1. klase forekomst viste en overhyppighed

Læs mere

Ulighed i arbejdslivet sætter spor som pensionist

Ulighed i arbejdslivet sætter spor som pensionist Ulighed i arbejdslivet sætter spor som pensionist Der er væsentlige forskelle på indkomster og nettoformuer som pensionist, afhængigt af hvilken social klasse man tilhørte i arbejdslivet. Mens de 70-årige,

Læs mere

STAUNING LUFTHAVN INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Støjberegning Forudsætninger 2

STAUNING LUFTHAVN INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Støjberegning Forudsætninger 2 RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE STAUNING LUFTHAVN BEREGNING AF FLYSTØJ ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 1 2 Støjberegning

Læs mere

Udvikling i antal modtagere af servicelovsydelser

Udvikling i antal modtagere af servicelovsydelser Udvikling i antal modtagere af servicelovsydelser 2009-2015 Af Bodil Helbech Hansen, bhh@kl.dk Formålet med dette analysenotat er at kortlægge udviklingen i antallet af modtagere af udvalgte ydelser under

Læs mere

Stor omfordeling via offentlig service Nyt kapitel

Stor omfordeling via offentlig service Nyt kapitel Stor omfordeling via offentlig service Nyt kapitel Traditionelle fordelingsanalyser ser bort fra de forbrugsmuligheder, som den offentlige sektor stiller til rådighed, og som udgør en stor del af danske

Læs mere

Ringsted Kommune Plan & Byg Rønnedevej Ringsted. Att.: John Jeppesen. Dato:

Ringsted Kommune Plan & Byg Rønnedevej Ringsted. Att.: John Jeppesen. Dato: Ringsted Kommune Plan & Byg Rønnedevej 9 4 Ringsted Att.: John Jeppesen Akustik Støj Vibrationer Vedbysøndervej 13 4200 Slagelse Tlf: 503 620 Fax: 527 622 post@d-a-r.dk www.d-a-r.dk Sag nr.: 11-012 Beregning

Læs mere

Vurdering af vejtrafikstøj Jonstrupvangvej, Værløse. Miljømåling Trafikstøj

Vurdering af vejtrafikstøj Jonstrupvangvej, Værløse. Miljømåling Trafikstøj 14. december 2017 Telefon: +45 78 103 103 Ref: SNT QA: REH Dok: SNT-07122017-1 Vurdering af vejtrafikstøj Jonstrupvangvej, Værløse. Miljømåling Trafikstøj Østerbro 4 5690 Tommerup Tlf.: +45 78 103 103

Læs mere

De længst uddannede lever 6 år mere end de ufaglærte

De længst uddannede lever 6 år mere end de ufaglærte De længst uddannede lever år mere end de ufaglærte Levetiden for de pct. af danskere med de længste uddannelser er mere end seks år længere end for de pct. af danskerne med mindst uddannelse. Tilsvarende

Læs mere

De ældres boligforhold 2015

De ældres boligforhold 2015 ÆLDRE I TAL 2015 De ældres boligforhold 2015 Ældre Sagen Januar 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten

Læs mere

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse

Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Gennemgang af danskernes deltagelse i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltager i voksen- og efteruddannelse Hver femte dansker deltog i i et voksen- eller efteruddannelsesforløb. Den største

Læs mere

Topskat betales oftest af lønmodtagere med bijob

Topskat betales oftest af lønmodtagere med bijob betales oftest af lønmodtagere med bijob Antallet af topskattebetalere er blevet kraftigt reduceret i de senere år. I dag er det ½ mio. personer, der betaler topskat, mod 1 mio. personer i 2008, da tallet

Læs mere

Mange i Danmark går ikke regelmæssigt til tandlægen

Mange i Danmark går ikke regelmæssigt til tandlægen Mange i Danmark går ikke regelmæssigt til tandlægen Mere end hver femte har ikke været til tandlægen i over 3 år. Undersøger man, hvem der særligt er tale om, er det navnlig lavindkomstgrupper, ufaglærte,

Læs mere

Større dødelighed blandt efterlønsmodtagere

Større dødelighed blandt efterlønsmodtagere Større dødelighed blandt efterlønsmodtagere Der er forholdsvis stor forskel på levetiden for efterlønnere sammenlignet med personer, der fortsætter i beskæftigelse. Mænd, der går på efterløn som 6-årig,

Læs mere

Det psykiske arbejdsmiljø forværret under krisen

Det psykiske arbejdsmiljø forværret under krisen Det psykiske arbejdsmiljø forværret under krisen Ufaglærte har oftest det hårdeste fysiske arbejdsmiljø. Det er således den gruppe, der oftest er udsat for belastende arbejdsstillinger, tunge løft og hudpåvirkninger.

Læs mere

Teknisk notat N

Teknisk notat N Teknisk notat N2.022.17 Sweco Danmark /S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4343 6007 www.swecodanmark.dk CVR-nr. 48233511 Frederiksberg Kommune 30. januar 2017 Støjpartnerskab-II

Læs mere

Nettobidrag fordelt på oprindelse 1

Nettobidrag fordelt på oprindelse 1 Nettobidrag fordelt på oprindelse 1 12. november 213 Indledning Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har i forbindelse med deres Arbejdsmarkedsrapport 213 fået lavet en række analyser på DREAM-modellen. I dette

Læs mere