Læreplaner for Landsbyordningen Salbrovad s børnehave. Salbrohave

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Læreplaner for Landsbyordningen Salbrovad s børnehave. Salbrohave"

Transkript

1 Læreplaner for Landsbyordningen Salbrovad s børnehave Salbrohave

2 Læreplaner Fælles synspunkt vedr. læreplaner og hvorfor det er godt Fra læreplan til hverdagspraksis Fælles læringssyn Personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Fælles synspunkt vedr. læreplaner og hvorfor det er godt I ledergruppen indenfor daginstitutionsområdet har vi, udarbejdet læreplaner indenfor de 6 udmeldte temaområder. De 6 temaer er: alsidig personlig udvikling, social udvikling, krop og bevægelse, natur og naturfænomener, sproglige udvikling, kulturelle udtryksformer og værdier. Læringsbegrebet har også fået stor opmærksomhed, og vi har beskæftiget os med læringsmål for bestemte aldersgrupper samt definition af voksenrollen. Læreplanerne indeholder som et ekstra plus en beskrivelse af, hvordan der arbejdes med de udsatte børn. De udsatte børn defineres i denne forbindelse som "børn med hindringer i læring og deltagelse". Vi ser læreplanerne som et godt redskab til at holde et fagligt fokus, samt som et redskab til faglig opkvalificering af medarbejderne i institutionerne. Fælles læringssyn Børnene lærer via mange forskellige kanaler. De lærer primært gennem deres sanser ved at gøre sig egne erfaringer med det liv, der foregår i børnehaverne. Børnenes erfaringer, tanker og refleksioner kommer både fra oplevelser fra den frie leg og fra oplevelser i de aktiviteter som de voksne tilbyder dem. Børnene lærer i relationen med de voksne og børn, de er sammen med. Børnene lærer gennem engagementet i aktiviteter, hvor de får mulighed for at lege og fordybe sig. Børnene lærer ved at opleve nødvendigheden af de opgaver de løser eller prøver at løse, og ved at have ansvar. De lærer tillige ved at mærke konsekvenser af deres handlinger, hvilket giver dem indsigt i deres egne evner, holdninger og følelser.

3 Børnene lærer indirekte gennem den adfærd, de ser hos andre og gennem den støtte, de får fra de voksne. "Børn lærer ikke det vi siger, men det vi gør" Dokumentation Arbejdet med dokumentation foregår på 2 planer: 1. For det første den daglige synliggørelse af dagens oplevelser på børnenes niveau, i billede og tekst. Som eksempel kan nævnes: Barnets bog med billeder og tekst God daglig forældrekontakt Opslagstavler med billeder, tegninger og fortællinger Barnets egen tekst til tegninger Udstillinger af billedserier og børnenes arbejder Dagsreferater 2. For det andet udarbejder personalegruppen en grundig dokumentation 1 til 2 gange årligt af udvalgte temaer eller dele af temaer, som udarbejdes i 3 faser, hvortil der er udarbejdet arbejdsskemaer. Fase 1: Planlægning af selve den aktivitet eller forløb der ønskes dokumenteret Fase 2: Planlægning af hvad og hvordan det ønskede dokumentationsmateriale indsamles og analyseres. Fase 3: Evaluering af det gennemførte forløb Dokumentationen og analysen af konkrete pædagogiske forløb eller hverdagsbegivenheder har til formål, at skabe fælles afsæt for refleksion over den daglige praksis på voksenplan. Evaluering Personalegruppen evaluerer løbende deres arbejde med læreplanerne og 1 gang årligt samles op med udgangspunkt i følgende spørgsmål. På hvilken måde har temaerne fra jeres læreplaner været en del af virkeligheden i institutionen? Hvordan har I sikret, at I er kommet rundt om de 6 udmeldte temaer? Hvordan oplever personalet det, at arbejde efter læreplaner? Hvordan vil I beskrive processen omkring: Det at udarbejde læreplaner? Samarbejdet omkring læreplaner i forældrebestyrelsen? På hvilken måde har I dokumenteret arbejdet med læreplaner? På hvilken måde oplever medarbejderne at børnenes perspektiv har været medinddraget i detailplanen? Hvilke nye overvejelser gør I jer - på baggrund af evalueringen - i forhold til næste års læreplaner?

4 Personlig udvikling. At give barnet mulighed for at udvikle et godt selvværd. At give barnet mulighed for at udvikle såvel JEG som VI kompetencen. At barnet bliver i stand til at mærke og reagere ud fra egne behov. At barnet blive istand til at træffe egne valg. At barnet vokser op med følelsen af at være god nok. Forudsætninger. Barnet er i et miljø med trygge rammer. Barnet er i et miljø med en god, varm og rar stemning. Hvordan arbejder vi konkret. Barnet oplever anerkendelse og accept. Der tales med barnet om dets følelser. Barnets egne grænser respekteres. Der tales til barnet med respekt og uden brug af ironi. Der tales ikke om barnet, når barnet er til stede. Barnet mødes hver dag med en personlig velkomst. Vi laver aktiviteter, der giver barnet succesoplevelser. Vi laver aktiviteter, der er afpasset i forhold til barnets udvikling. Vi laver aktiviteter, som er udfordrende for det enkelte barn. Vi arbejder med traditioner, for at fremskaffe genkendelsen og genkendelsens glæde. Vi arbejder med barnet alene. Vi arbejder med barnet i grupper. Vi arbejder med barnets bevidsthed om at være en del af et større fællesskab. Hvordan arbejdes med de udsatte børn. De udsatte børn mødes positivt. Vi arbejder med særligt tilrettelagte forløb. Vi arbejder med det enkelte barn omkring støttende aktiviteter. Vi arbejder med en særlig struktur. Der arbejdes med støttende og reflekterende samtaler. Der arbejdes med en tæt kontakt til forældrene og eksterne samarbejdspartnere. Dokumentation. Der skrives dagligt i "dagbogen". Der tales dagligt med forældrene. Der ophænges jævnligt billeder af barnet i forskellige situationer. Vi afholder afslutningsfest for børnene når de forlader børnehaven. Sociale kompetencer. At barnet lærer at have forståelse for andre. At barnet lærer at drage omsorg og hjælpe andre. At barnet lærer at samarbejde med andre.

5 At barnet lærer accept for forskelligheder. At barnet lærer at indgå i venskaber. Forudsætninger. Der findes klare regler for omgangstone og omgangsformer. Venskaber styrkes i den pædagogiske struktur. Der tales om børnenes forskelligheder. Der arbejdes med børnene i grupper. Børnene gives mulighed for at forpligte sig og tage et ansvar. Hvordan arbejder vi konkret. Ved børnemøder og i spisesituationen ventes der på tur og der er fokus på, at barnet er en del af fællesskabet. I dagligdagen arbejder vi med forståelsen af, at andre mener det samme som en, eller noget helt andet. Der snakkes om de bøger der læses. Alle sige be om ro værsko, i fællesskab. Dagligt er børnene med til at bage og skære frugt, samt sætte frugten og brødet på fade. I forbindelse med konfliktløsning, bringes det enkelte barn til forståelse af, at ens adfærd har betydning for andre. Barnet opfordres til at sige godmorgen når det kommer i børnehave og farvel når det går hjem. Barnet lærer at dele børnehavens legetøj med de andre børn. Barnet opfordres til at hjælpe andre. Hvordan arbejder vi med de udsatte børn. Det udsatte barn mødes anerkendende. Der arbejdes med det enkelte barn i mindre grupper. Der arbejdes med det enkelte omkring støttende aktiviteter og en særlig struktur. Der arbejdes med støttende samtaler med barnet. Barnet gives nogle redskaber, så det er i stand til at indgå i forpligtende relationer. Vi arbejder med en tæt kontakt til forældrene og eksterne samarbejdspartnere. Vi arbejder med mål og handleplaner for det enkelte barn. Dokumentation. Der skrives i "dagbogen" hver dag. Der tales dagligt med forældrene. Der ophænges jævnligt billeder af børnene i forskellige relationer. Sprog. At lære barnet at sætte ord og begreber på daglige oplevelser. At lære barnet at sige hvad det mener og føler. At barnet bliver opmærksom på og beherske sprogets mange nuancer. At lære barnet at sproget er en god måde at løse evt. konflikter. At give barnet mulighed for at stifte bekendtskab med forskellige udtryksformer.

6 Forudsætninger. At barnet har adgang til bøger - billeder - fotografier - papir - blyanter - sangbøger - udklædningstøj. At barnet har forskellige miljøer hvor der er mulighed for, at spille spil med ordlyde og begreber, spille teater, tegne og male. At barnet har miljøer hvor der er mulighed for ro og fordybelse. Hvordan arbejder vi konkret. Vi læser og fortæller historier for/med barnet. Vi synger og spiller. Barnet øver sig i at formulere sig, ved børnemøder og under spisesituationen. Barnet øver sig i at skrive eget navn og får kendskab til talrækken og bogstaver. Barnet opfordres til at bruge sproget som konfliktløsning. Barnet er med til at spille teater. Barnet fortæller historier for de andre børn. Barnet benævner kammeraterne ved navn. Barnet opfordres til at være lyttende overfor hvad de andre børn har på hjertet. Vi spiller spil. Hvordan arbejder vi med de udsatte børn. De udsatte børn mødes anerkendende. Der arbejdes individuelt med barnet. Der arbejdes med barnet i mindre grupper. Der arbejdes med støttende og reflekterende samtaler. Der arbejdes med specielle spil og bøger, hvor fokuset er på ordlyde og begreber. Der arbejdes med mål og handleplan for det enkelte barn. Vi arbejder med en tæt kontakt til forældrene samt eksterne samarbejdspartnere. Dokumentation. Vi skriver i "dagbogen" hver dag. Vi tale dagligt med forældrene. Der arbejdes med tekst under billederne af barnet. Fotografier med dagligdagsbegivenheder hvor barnet er med. Krop og bevægelse. At motivere barnet til at have forståelse for kostens betydning for trivsel. At barnet lærer egen krop at kende. At udvikle barnets balance, styrke, koordination og udholdenhed. At motivere barnet til at bruge kroppen. At udvikle barnets fin og grovmotorik. At motivere barnet til at have en sanselig tilgang til verden.

7 Forudsætninger. Et uderum i fokus, som skaber mulighed for kropslig bevægelse. Et uderum der er udfordrende for barnet. En pædagogisk struktur, der hvor barnet slippes løs og giver barnet mulighed for, tilgang til forskellige redskaber, eks. rutsjebane, gynger, skrænter, bakker, hængekøje, moon car, trillebør, ujævnt terræn, klatrestativer, danse i musikrummet, tumle i puderne, bygge med klodser, perler, klippe med saks. Gymnastiksalen på skolen er ledig. Hvordan arbejder vi konkret Vi går i skoven. Vi snitter med dolke. Vi hopper i vandpytter. Vi rutsjer - Vi gynger. Vi kravler på skrænter og ruller ned ad bakker. Vi leger i sandkasser. - Vi leger med vand. Vi kravler/klatre i klatrestativet. Vi klatre i træer. Vi afholder maddage. Vi synger og spiller på instrumenter. Vi er ude i alt slags vejr og fornemmer årstidernes skift med vores sanser. Vi cykler og kører på vores køretøjer. Vi klipper med sakse. Vi bygger med perler. Vi boltre os i skolens gymnastiksal. Vi hopper og danser. Hvordan arbejder vi med de udsatte børn. De udsatte børn mødes anerkendende. Vi arbejder med særlig tilrettelagte forløb i mindre grupper. Vi arbejder med det enkelte barn omkring støttende aktiviteter. Vi arbejder med en tæt kontakt til forældrene samt til andre instanser. Vi arbejder med mål og handleplan for det enkelte barn. Dokumentation Vi skriver i "dagbogen" hver dag. Der tales dagligt med forældrene. Der ophænges jævnligt fotografier af dagligdagsforløb.. Der ophænges tegninger, hvor barnet fortæller sin egen historie.

8 Natur og naturfænomener. At lære barnet at passe på og værne om naturen. At lære barnet at have lyst/glæde og begejstring ved at opholde sig i naturen i al slags vejr. At barnet får kendskab til årets gang i naturen - livets cyklus. At lære barnet om elementerne luft - jord - ild og vand. Forudsætning. At der skabes et uderum der er udfordrende, inspirerende og forunderligt. At give barnet mulighed for at eksperimentere med elementerne luft - jord -ild og vand. At der arbejdes med en pædagogisk struktur, der giver barnet mulighed for ro til fordybelse. Hvordan arbejder vi konkret. Vi er ofte i skoven på vores gruppedage (aldersopdelte) Det er tilladt at blive beskidt. Der er tilladt at eksperimentere med elementerne jord og vand (pløre) Vi planter og passer blomsterne i vores krukker og bede Vi tænder ofte bål i bålhuset og i vores bålsted, hvor vi studere flammerne.. Vi laver mad over bål. Vi læser bøger om dyr - natur og naturfænomener. Vi finder ting i naturen og indhenter viden om det fundne. Alle børn og voksne er på legepladsen hver dag. Hvordan arbejder vi med de udsatte børn. De udsatte børn mødes anerkendende. Uderummet bruges som er fristed for det udsatte barn. Uderummet bruges som et fristed, hvor der er højt til loftet og langt imellem børnene. I naturen oplever det udsatte barn mange forskellige sanseoplevelser. Der arbejdes i mindre grupper. Der er rum til bare at være. Afslappende at kigge ind i flammerne og på vandet. Tid til at undres. Vi arbejder med mål og handleplaner for det enkelte barn. Dokumentation. Vi skriver i"dagbogen" hver dag. Der ophænges jævnligt billeder i rammerne. Barnet lugter af røg, når vi har haft bål. Barnet og barnets tøj er beskidt og vådt, når vi har eksperimenteret med de forskellige elementer. Der tales dagligt med forældrene.

9 Kulturelle udtryksformer og værdier. At barnet får kendskab til børnehavens kultur. At barnet får kendskab til livets gang - traditioner - fastelavn -påske - pinse ect. At barnet får kendskab til livet og døden. At barnet får kendskab til den danske kultur. At barnet får kendskab til andre kulturer. At barnet får kendskab til de mange forskellige facetter i kunst og kultur eks. se teater - synge - danse - male og tegne. At barnet får skabt/opbygget en egenkultur. Forudsætninger. At børnehaven er indrettet, så der er mulighed for, at barnet kan udfolde sig/sine kreative evner. At børnehaven har nogle faste traditioner, der danner rammer om barnets liv. Hvordan arbejder vi konkret. At barnet har adgang til udklædningstøj - spejle og musik. Vi synger. Vi leger sanglege. Vi fortæller historier. Vi læser bøger. Vi ser teater. Vi spiller teater. Vi har mange faste traditioner, der følger årets gang, jul - pinse - påske ect. Vi har vores egen kultur i børnehaven, som vi værdsætter. Vi bygger bro mellem dagpleje - børnehave - skole. Hvordan arbejder vi med de udsatte børn. Det udsatte barn mødes anerkendende. Der arbejdes med støttende og reflekterende samtaler. Der arbejdes individuelt med barnet. Der arbejdes med et særlig tilrettelagt forløb for barnet. Der arbejdes med barnet i en mindre gruppe. Der arbejdes med barnet hvor udgangspunktet er hvor barnet er udviklingsmæssigt. Dokumentation. Vi skriver i "dagbogen" hver dag. Der tales dagligt med forældrene. Der ophænges tegninger og billeder barnet har lavet. Der ophænges jævnligt billeder af barnet i forskellige situationer. Billeder fra den årlige teatertur.

10 Børnemiljøet i Salbrohave. Børnemiljøet i Salbrohave beskrives ud fra tre hovedområder: Det fysiske, psykiske og æstetiske børnemiljø. Det fysiske børnemiljø handler om de fysiske rammer indendørs og udendørs, herunder sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold som indretning, hygiejne og materialevalg. Det psykiske børnemiljø drejer sig om, hvordan børnene trives med hinanden og de voksne. Det handler om relationer og sociale kompetencer i børnegruppen, og kan knyttes til begreber som fællesskab, venskab og tryghed. Det æstetiske børnemiljø har indflydelse på, hvordan omgivelserne påvirker børnene i hverdagen. Et motiverende æstetisk miljø giver børnene positive og udfordrende sanseoplevelser, og har betydning for, om børnene finder dagtilbuddet inspirerende. Mål for børnemiljøet i Salbrohave: At opbygge et åbent og positivt pædagogisk miljø. At børnene oplever medinddragelse og medindflydelse. At vi fokuserer på børneperspektivet. Vi skaber udfordrende udearealer og naturoplevelser. Vi skaber pæne og indbydende bygninger og rum. Vi skaber sikkerhedsmæssige forsvarlige legesteder ude og inde. Vi skaber sundhedsmæssige forhold som lys, lyd, luft, kost og hygiejne. Det er velovervejet når vi vælger materialer. Vi anvender pædagogisk konflikthåndtering. Vi sørger for, at der er en kultur og værdimæssig rummelighed til alle børn. Forudsætninger: Det er børneperspektivet der er omdrejningspunktet i arbejdet med børnemiljøet.

11 Sådanarbejder vi i praksis: Der laves en gennemgang af bygninger og legeplads af en bygnings- og legepladssagkyndig en gang om året. Det prioriteres at vedligeholde i huset og på legepladsen med maling og lign. så det er lækkert at være i. Der afholdes arbejdslørdag med forældregruppen, som laver de fleste udendørs- reparationer. Møbler og indretning tilgodeser børnenes behov. Der investeres løbende i nye legeredskaber på legepladsen. De pædagogiske materialer er af en god kvalitet. Legetøjet er intakt. De voksne er anerkendende i deres møde og samvær med børnene. De voksne kigger efter børnenes intentioner og perspektiver. De voksne undgår at skælde ud, men tilretteviser på en positiv og hensigtsmæssig måde De voksne gør sig tilgængelig for børnene både ude og inde. De voksne vejleder/guider børnene, når de afvises/afviser hinanden. Der dekoreres og pyntes med billeder og malerier, også i børnehøjde. Der dyrkes frugttræer, blomster som giver børnene positive sanseoplevelser som virker inspirerende. Evaluering af arbejdet med børnemiljøet: I lighed med læreplanstemaerne, bliver børnemiljøet vurderet ud fra SMTTE modellen. Vi anvender desuden DCUM s værktøj, hvor vi ved hjælp af spørgeskema foretger individuelle interviews med børnene med det formål, at få børnenes eget perspektiv frem.

Pædagogiske læreplaner I Krudthuset Sfo 2018

Pædagogiske læreplaner I Krudthuset Sfo 2018 Pædagogiske læreplaner I Krudthuset Sfo 2018 1 Læreplanstemaer: Alsidig personlig udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig

Læs mere

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. AT LEGE ER AT LÆRE Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU. Med udgangspunkt i Pandrup kommunes mål vedr. læreplaner, der skal tage højde for

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! Der arbejdes med læreplanstemaer på stuerne om fredagen. De 3

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017

BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 Pædagogiske læreplaner : BORNHOLMS FRIE IDRÆTSSKOLES BØRNEHAVE 2017 1. Barnets personlige kompetencer 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen

Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Barnets alsidige personlige udvikling Højen vuggestuen Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard Marianne s dagpleje Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej 49 6650 Brørup Tlf.: 21 68 99 09 Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN

PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER I MARIEHØNEN Følgende opridser de mål og planer for børnenes læring, vi arbejder med i Mariehønen. Vi inspireres af Daniels Sterns formuleringer omkring barnesynet med udgangspunkt

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave BLÅBJERG BØRNEHAVE - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave Klintingvej 170 Stausø 6854 Henne Telefon: 30 29 66 04 eller 75 25 66 04 E-mail: bornehave@blaabjergfriskole.dk

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen

Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Personlig alsidig udvikling Pædagogiske læreplaner i vuggestuen Når vi udvikler børnenes personlige alsidige kompetencer, giver vi dem evnen til at: Føle sig unik og værdifuld for fællesskabet Være fortrolige

Læs mere

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder.

Delmål: Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. Læreplaner Sproglig udvikling Børn skal kunne udvikle deres sprog i alle hverdagens aktiviteter. Børn skal udfordres til sproglig kreativitet og til at udtrykke sig på mange forskellige måder. børn skal

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Mariehønen

Pædagogisk læreplan for Mariehønen Pædagogisk læreplan for Mariehønen Der skal i alle dagtilbud, ifølge dagtilbudsloven, udarbejdes pædagogiske læreplaner. Læreplanerne skal indeholde mål for hvilke kompetencer og erfaringer den pædagogiske

Læs mere

Pædagogiske læreplaner I Fuglekilden Vuggestue 2016.

Pædagogiske læreplaner I Fuglekilden Vuggestue 2016. Pædagogiske læreplaner I Fuglekilden Vuggestue 2016. Læreplanstemaer: Alsidig personlig udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Naturen og naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer. Pædagogiske Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj 2016 Temaer: Læringsforståelse Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet

Læreplan/udviklingsplan/kompetencehjulet Med udgangspunkt i de seks temaer, som BUPL, FOA, KL har udarbejdet: 1) Barnets alsidige personlige udvikling (personlige kompetencer) 2) Sociale kompetencer 3) Sprog og kommunikation 4) Krop og bevægelse

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden

Institution: Vesterlunden. Institutionen består af følgende børnehuse: Kernehuset Kildebækken Nordenvinden Nordlyset Ryttergården Skovlinden Institution: Institutionen består af følgende børnehuse: Skovlinden MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Side 1 af 10 MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Institutionen Antal besvarelser: 69 Denne tabel viser, hvordan

Læs mere

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER - 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse 2 Velkommen i Blåbjerg Børnehave 3 Vision for børnehaven. Hvorfor læreplaner 4 Barnets Alsidige Personlige udvikling 5 Sociale

Læs mere

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde'

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' MEDARBEJDERNES SELVVURDERING MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Børnehuset Holbøllsminde Antal besvarelser: 6 Denne tabel viser, hvordan de ansatte har vurderet den pædagogiske

Læs mere

Læreplan for Privatskolens børnehave

Læreplan for Privatskolens børnehave Læreplan for Privatskolens børnehave Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Rapport for Herlev kommune

Rapport for Herlev kommune Rapport for Herlev kommune FORÆLDRENES BESVARELSER Herlev kommune Svar Antal besvarelser: 241 Denne tabel viser, hvordan forældrene har vurderet den pædagogiske praksis. Forældrene har anvendt følgende

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Signe s Signe dagpleje

Signe s Signe dagpleje Signe s dagpleje Signes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Signe Jørgensen Holleskovvej 24 6683 Føvling Tlf.: 22 25 47 64 Signe Jørgensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på:

Vi arbejder på, at give børnene tydelighed omkring hvilke læringsmiljøer, der er tilgængelige. Vi lægger vægt på: Bilag 1. Pædagogisk Handleplan De Tre Huse: Dagligdagen overordnede principper: Institutionen består af 3 huse på 2 matrikler. Højager vuggestue og Fredskovhellet vuggestue og Fredskovhellet børnehave.

Læs mere

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen.

Læreplan for dagplejen. Pædagogisk målsætning for dagplejen. Dagplejens læringssyn. Børnemiljø i dagplejen. 1 Læreplan for dagplejen. Forvaltningen på dagtilbudsområdet har udarbejdet en fælles ramme for arbejdet med læreplaner, som dagplejen også er forpligtet til at arbejde ud fra. Det er med udgangspunkt

Læs mere

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne.

Inden jeres børn begynder i skole, vil daginstitutionen sammen med jer drøfte, hvor langt jeres børn er indenfor kompetencerne. Kære forældre. Vi ser frem til samarbejdet med jer. Et samarbejde med det mål, at jeres børn kan udvikle deres kompetencer og blive så dygtige som muligt. I samarbejde med daginstitutionerne omkring Kirkeskolen

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Jf. Dagtilbudsloven, afsnit II, kap. 2, 8.:

Jf. Dagtilbudsloven, afsnit II, kap. 2, 8.: Pædagogisk læreplan Jf. Dagtilbudsloven, afsnit II, kap. 2, 8.: https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=158274#kap2 Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Læreplan for alsidige personlige udvikling Læreplan for alsidige personlige udvikling Status / sammenhæng Børnenes alsidige personlige udvikling er en dannelsesproces, hvor de afprøver og udvikler deres identitet, mens de øver sig i at forstå sig

Læs mere

Barnets alsidige personlighedsudvikling.

Barnets alsidige personlighedsudvikling. Barnets alsidige personlighedsudvikling. At barnet udvikler kompetencer, så det kan indgå i sociale fællesskaber, og at barnet oplever sig som en værdifuld deltager i de sociale og kulturelle fællesskaber.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Pædagogiske læreplaner Lerpytter Børnehave Lerpyttervej 25 7700 Thisted Vision I Lerpytter Børnehave ønsker vi at omgangstonen, pædagogikken og dagligdagen skal være præget af et kristent livssyn, hvor

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 LÆREPLANER 2014-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. INTRODUKTION TIL LÆREPLANER 3 2. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD 5 3. BØRNEMILJØ 5 4.FOKUSPUNKTER FOR 2014-2015: INKLUSION MED FOKUS PÅ VENSKABER 6 2 af 7 1. INTRODUKTION

Læs mere

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016

Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 Virksomhedsplan Læreplan 2015/2016 1 Den Lille Vuggestue på landet Centalgårdsvej 121 9440 Aabybro Telefon: 22 53 58 29 Læreplan for Den lille Vuggestue på landet 2015/16 Den lille vuggestue er en privatejet

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune I Dagplejen Syd arbejder vi generelt med Krop og Bevægelse på Skaber læringsmiljø, der giver børnene plads, muligheder og udfordringer for bevægelse ude og inde Leg i haven, på legepladser, forskelligt

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger Læreplaner Alsidig personlighedsudvikling I børnehaven vil vi gerne børnene. Det giver sig til udtryk i indlevende og engagerede voksne, der har tid til den enkelte og dennes behov. Vi tror på børnene

Læs mere

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan Fanø kommunale dagpleje Pædagogiske læreplan 1 Indholdsfortegnelse: Personlig udvikling...s. 3 Sociale kompetencer...s. 4 Krop og bevægelse...s. 5 Sprog... s. 6 Natur og natur fænomener...s. 7 Kultur og

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde.

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde. Indledning. I den pædagogiske læreplan er s mål for de 6 kompetencer beskrevet og derefter, hvordan vi vil. Læreplanen skal løbende evalueres vi skal observere og evaluere og derudfra analysere, hvad det

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag

Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse Kommunalt formål Fritidspædagogikken og læring i SFO Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 0 Indhold Formål med Mål- og indholdsbeskrivelse 2 Kommunalt formål 3 Fritidspædagogikken og læring i SFO 4 Ikast Vestre Skoles værdigrundlag 5 Mål A: Børnenes personlighedsudvikling 6 Fire delmål Mål

Læs mere

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har

At barnet føler sig tryg i institutionen. At barnet føler sig respekteret med de følelser, han/hun har Lærerplaner Siden 2004 har der været et lovkrav om, at alle dagtilbud skal udarbejde pædagogiske læreplaner, som forholder sig til seks temaer: Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer

Læs mere