Sundheds- og omsorgsudvalg (Sundhed og ældre)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sundheds- og omsorgsudvalg (Sundhed og ældre)"

Transkript

1 Sundheds- og omsorgsudvalg (Sundhed og ældre)

2 Sundheds og Omsorg - Ældre Serviceudgifter Faste ejendomme, beboelse Udgifter Indtægter Netto Udgifter og indtægter vedrørende pensionistboliger og ældreboliger, som ikke er opført i henhold til ældreboliglovgivningen: - Pensionistboliger, Vinkelvej 3-13, Hadsund - Pensionistboliger, Elmevej, Assens - Ældreboliger, Fjordvang Plejecenter, Mariager - Ældreboliger, Døstrupcentret, bolig Udgifter til renter og afdrag føres ikke på denne funktion. Budgettet for 2012 er for pensionistboligerne lagt med udgangspunkt i budgetterne før kommunesammenlægningen i Til og med 2010 er budget og regnskab for pensionistboliger registreret under Teknik og Byg, men er fra 2011 flyttet til Sundhed og Ældre. Budgettet for 2012 er for ældreboligerne lagt med udgangspunkt i udgifterne i 2008 og For en del af kommunens ældreboliger havde huslejens størrelse ikke været reguleret siden kommunesammenlægningen, og mange heller ikke i årene før sammenlægningen. Dette blev der rettet op på med huslejeændringer i 2010 og Nogle af regnskaberne har derfor haft underskud, der vil blive afviklet over de kommende år. Der er udarbejdet fordelingsnøgler til fordeling af pedeludgifter mellem de enkelte pensionistboliger og ældreboliger (konto 0.11 og 5.30) og de tilhørende servicearealer (konto 5.32). Der er ligeledes udarbejdet fordelingsnøgler til fordeling af øvrige udgifter mellem ældreboligerne på de enkelte plejecentre m.v. og de tilhørende servicearealer. Døstrupcentret har sammen med de øvrige ældreboliger fra tidligere Hobro Kommune været administreret af Hobro Boligforening indtil udgangen af Fra og med 2009 er administrationen blevet varetaget af kommunen selv. Der er afsat følgende nettoudgifter og huslejeindtægter i budgettet: Pensionistboliger Vinkelvej 3-13, Hadsund: Antal boliger: 6 Lejeindtægter (husleje reguleret med 0 %) kr.

3 Pensionistboliger Elmevej, Assens: Antal boliger: 3 Lejeindtægter (husleje reguleret med 0 %) Ældreboliger Fjordvang Plejecenter, Mariager: Antal boliger: 24 Lejeindtægter (husleje reguleret med 13,26 %): Ældreboliger Døstrupcentret, bolig 10-19: Antal boliger: 10 Lejeindtægter (husleje reguleret med -5,38 %): Lejetab ved manglende udleje: kr kr kr kr kr kr kr kr. Den angivne huslejeregulering er for Huslejeregulering for 2012 er ikke udregnet og indregnet endnu, ligesom budgetter baseret på regnskab 2010 endnu ikke er færdige og indregnet. Tallene er derfor en fremskrivning af 2011, og der vil ske en regulering inden endelig budgetvedtagelse.

4 Sundheds og Omsorg - Ældre Serviceudgifter Andre faste ejendomme Udgifter 941 Indtægter 0 Netto 941 Kommunens leje af lokaler Brogade 3 i Hobro. Lokalerne benyttes til administration af en del af aktiviteterne i ældreplejen (udegrupperne i Hobro og sygeplejen) samt på sundhedsområdet. Ved regnskabsafslutningen fordeles ejendommens udgifter og tilsvarende budget mellem brugerne og omkonteres til ældreplejen og sundhedsområdet. Dette vises dog pt. ikke i budgettet. Der er budgetteret med de forventede udgifter til leje af lokalerne, rengøring, vedligehold, el, vand og varme.

5 Sundhed og Omsorg Ældre (Sundhed) Serviceudgifter Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet Udgifter Indtægter 0 Netto Mariagerfjord Kommunes forventede udgifter til medfinansiering af borgernes benyttelse af sygehus- og sygesikringsydelser. Andel af finansiering af: Stationær somatik: Ambulant somatik: Stationær psykiatri Ambulant psykiatri: Sygesikringsydelser: Genoptræning under indlæggelse: I alt kr kr kr kr kr kr kr. Fra 2012 omlægges kommunernes aktivitetsbestemte medfinansiering af sundhedsvæsenet. Til og med 2011 har finansieringen bestået af et grundbidrag, der er bestemt af indbyggerantal, og et aktivitetsbestemt bidrag, der er bestemt af indbyggernes faktiske forbrug af sundhedsydelser. Fra 2012 omlægges dette, så al medfinansiering bliver aktivitetsbestemt, og alle udgifter overføres til denne funktion. Der sker ingen ændringer af medfinansieringen på det psykiatriske område. Der har hidtil været en medfinansiering på 60 % af udgifterne, ved indlæggelser og 30 % ved ambulant behandling. Dette fastholdes, go der sker kun en almindelig fremskrivning af max.-beløbet pr. behandling. Den store ændring sker på det somatiske område, hvor medfinansieringsandelen hæves fra 30 til 34 %, og hvor max.-beløbet pr. behandling hæves fra ca kr. til kr. ved indlæggelse og fra 330 til kr. pr. ambulant behandling. Indenfor sygesikring hæves max.-beløbet pr. speciallægebehandling ligeledes fra 330 til kr. for at ligestille dette med ambulant sygehusbehandling. Den øvrige medfinansiering af sygesikringsydelserne fastholdes uændret. Budgettet for 2012 er skabt ved overførsel af beløbet til grundbidrag, der er budgetteret på finanskontiene til denne funktion, og beløbet er fordelt på det områder, hvor der sker stigninger. Der er usikkerhed vedr. udgifterne. En beregning fra Region Nordjylland estimerer, at Mariagerfjord Kommunes udgifter bliver ca. 1,0 mio.kr. mindre

6 end ved fortsættelse af den nuværende model, mens en tidlig beregning fra staten viste mindreudgifter på ca kr. Imidlertid er budgettet i 2011 under pres pga. større vækst i Region Nordjyllands aktivitet end ventet. Finansieringsomlægningen kan ud fra ovenstående udmeldinger medvirke til en reducere dette pres. Som en del af besparelsen på ½% af udvalgets ramme har Udvalget for Sundhed og omsorg foreslået, at der spares kr. på denne funktion som konsekevns af gennemførelse af Projekt faldforebyggelse. Udredning og forebyggelse af nye fald forventes at forebygge fald hos ældre, hvorved ca. 15 hoftebrud og håndledsbrud forventes at kunne forhindres. De sparede udgifter er beregnet på baggrund af tal fra seneste 3 år. Dette er indlagt i budgettet.

7 Sundhed og Omsorg Ældre (Sundhed) Serviceudgifter Kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning Udgifter Indtægter 0 Netto Området indeholder dels den kommunale genoptræning og vedligeholdelsestræning inklusiv den ambulante specialiserede genoptræning og dels Projekt Hverdagsrehabilitering. Kommunale genoptræning. Den kommunale genoptræning er en del af Sundhedsfremme, forebyggelse og træning, og til dette er der i budgettet afsat kr. Lønninger til 13 ergo- og fysioterapeuter, der skal arbejde med genoptræning føres på denne funktion, mens den vedligeholdende træning på dag- /aktivitetscentre bibeholdes i ældreområdets regi. Der er budgetteret med kr. til aflønning af i alt 12,31 fuldtidsansatte terapeuter incl. midler til uddannelse, kørsel og andre personaleudgifter. Lederen af området er også leder for sundhedsfremmeområdet, men alle lønudgifter er medtaget på denne funktion. Desuden er der afsat kr. til betaling for ambulant specialiseret genoptræning i regionens regi, og i alt kr. til køb af genoptræning til borgere, der vælger private eller andre kommuners tilbud, og til transport til genoptræning. Endelig er der afsat kr. til transport af brugere til genoptræning. I Hobro er den kontorer samt træningsfaciliteter i den lejede ejendom, Brogade 3. En andel af udgifterne til denne leje og drift af ejendommen overføres til denne funktion ved årets udløb. Dette gælder både budget og regnskab. Udgifterne til specialiseret ambulant genoptræning er faldende. I den udstrækning dette fortsætter, kan restbudgettet anvendes til merkøb hos andre leverandører eller udvidelse i eget regi i takt med evt. stigende efterspørgsel efter kommunal genoptræning. Projekt hverdagsrehabilitering Projekt hverdagsrehabilitering kører som en del af Hjemmeplejen, men udgifterne skal føres på denne funktion, og der er budgetteret med udgifter på kr. til projektet.

8 Midlerne er afsat til aflønning af 10,3 ansatte med følgeudgifter til uddannelse, materialer m.v. Projekt hverdagsrehabilitering er startet i 2011 og var en del af budgettet for 2011, hvor projektet blev igangsat for midler sparet i hjemmeplejen. Projektets sigte er Længst muligt i eget liv og fungerer ved, at borgerne ved træning og anden hjælp gøres så selvhjulpne som muligt, så behovet for hjemmehjælp mindskes eller helt forsvinder, med forventet øget livskvalitet til følge.

9 Sundhed og Omsorg Ældre (Sundhed) Serviceudgifter Vederlagsfri behandling hos fysioterapeut Udgifter Indtægter 0 Netto Området indeholder den kommunale betaling for borgere, der er henvist til vederlagsfri fysioterapi hos private terapeuter. Fra overgik den fulde finansiering af vederlagsfri fysioterapi fra regionerne til kommunerne. Indtil da var området omfattet af aftalen om aktivitetsbestemt medfinansiering af sygesikringsydelser, hvor kommunerne betalte 10 % af regionernes udgifter. Mariagerfjord Kommunes udgifter til vederlagsfri fysioterapi har i ligget over niveauet i budget Der er givet tillægsbevillinger til merforbruget i disse år. Der er imidlertid afholdt møder med læger og private fysioterapeuter om en nedbringelse af udgifterne, og Mariagerfjord Kommune har ansat to ekstra terapeuter til varetagelse af en del af den vederlagsfrie fysioterapi, og budgettet afspejler en forventning om dette. Mariagerfjord Kommunes udgifter til vederlagsfri fysioterapi ligger markant over landsgennemsnittet. Forbruget på området gennem årene har været: 2008: kr. (fra ) 2009: kr. 2010: kr. 2011: kr. (Korrigeret budget incl. tillægsbevilling på 2,0 mio.kr.) Som det ses, skal ovennævnte tiltag have en markant effekt, for at udgifterne for 2012 skal kunne holdes indenfor budgettet.

10 Sundhed og Omsorg Ældre (Sundhed) Serviceudgifter Kommunal tandpleje Omsorgs- og specialtandpleje Udgifter Indtægter 0 Netto Den kommunale tandpleje er opdelt i tandpleje for 0-18 årige, der ligger i Familieafdelingen og Omsorgs- og specialtandpleje, der ligger i Ældreafdelingen. For borgere i Hobro- og Mariagerområdet af Mariagerfjord Kommune ydes omsorgstandplejen af de kommunale klinikker. Det indgår som en integreret del af børnetandplejen, som udgør ca. 95 % af klinikkernes arbejde. Budgettet for omsorgstandpleje på de kommunale klinikker er derfor overført til børnetandplejen på samme funktion i familieafdelingen. Kun private tandlægers omsorgstandpleje for borgere i Hadsund- og Ardenområdet udgiftsføres således på denne funktion. Den kommunale tandpleje arbejder på at gøre tilbuddene ensartede overalt i kommunen, og det kan betyde en justering af budgetterne. Udgifterne til omsorgstandpleje for brugere i Arden- og Hadsundområdet i Mariagerfjord Kommune er på basis af de forventede udgifter budgetteret til netto kr. Vedrørende Specialtandpleje for beboere på institutioner, der ikke kan benytte almindeligt tandplejetilbud, har Mariagerfjord Kommune indgået aftaler med Aalborg Kommune og Region Midtjylland, men en del arbejde udføres også i de kommunale tandklinikker. Der er afsat kr. til dette. Dette er under forudsætning af, at der fortsat stort set ikke er behov for specialtandpleje til beboerne på Visborggård. De fleste af disse er dog tilknyttet omsorgstandplejen i de kommunale klinikker. Endelig er afsat kr. til betaling for de kommunale tandklinikkers andel af specialtandplejen. Dette var en ny opgave fra 2007, og klinikkerne har ansat ekstra personale til formålet.

11 Sundhed og Omsorg Ældre (Sundhed) Serviceudgifter Sundhedsfremme og forebyggelse Udgifter Indtægter Netto Denne funktion indeholder den borgerrettede forebyggelse. Funktionen indeholder Sund By-funktionerne. Basis for dette budget er udgifterne til personaler samt til Sund By-butikkerne i Hadsund og Hobro. På funktionen indgår desuden statsligt finansierede sundhedsprojekter. I 2. halvår 2009 fik kommunen en statslig bevilling til et treårigt projekt: Små skridt - Vægttab og vægtvedligeholdelse blandt svært overvægtige voksne. Der er budgetteret med indtægter fra den statslige bevilling og tilsvarende udgifter, og det påvirker dermed ikke nettobudgettet. (I den udstrækning, udgifterne er mindre end den statslige bevilling, skal de tilbagebetales.) Desuden er der projekter vedr. kronikere, og i september 2011 ansøges om nyt tilskud til et hjerneskaderehabiliteringsprojekt med titlen "Hurtigere overblik og udvikling i eget hjem". Det overordnede formål er at sikre en koordineret, gradueret og kvalificeret indsats på hjerneskadeområdet. Der søges i alt kr. bl.a. til ansættelse af en hjernesskadekoordinator i perioden Der er ikke krav om kommunal medfinansiering, så godkendelse af ansøgningen vil ikke påvirke nettobudgettet. Der er budgetteret med personaleudgifter til Sund By-butikkerne på kr. til 4,5 ansatte. til løn, uddannelse, kørsel og øvrige personaleudgifter og kr. til IT og inventar. Til de forskellige sundhedsfremmende projekter som rygestop, kost og overvægt m.v. er budgetteret til netto kr. Det er ikke længere tilladt at opkræve brugerbetaling for rygestopkurser, motionstilbud m.v. På funktionen ligger også kr. til kronikerindsats. Kommunerne skal varetage forebyggelse og uddannelse af kronikere. Dette er inklusiv et tillæg fra budget 2011 på kr. til en fortsættelse af rehabiliteringstilbud til KOL-, hjerte- og diabetes 2-patienter. Mariagerfjord Kommune har hidtil deltaget i et 3-årigt projekt, hvor Vesthimmerlands kommune havde modtaget statsmidler. Dette projekt ophørte med udgangen af 2010 og en fortsættelse forudsatte tilførsel af budget.

12 Sundhed og Omsorg Ældre (Sundhed) Serviceudgifter Andre sundhedsudgifter Udgifter Indtægter 0 Netto Mariagerfjord Kommunes forventede udgifter til nedenstående sundhedsudgifter: Udgifter til hospiceophold: Køb af private sygehusydelser: Færdigbehandlede sygehuspatienter: Begravelseshjælp: Befordringsgodtgørelse: kr. 0 kr kr kr kr. Budgettet er en fremskrivning af de forventede udgifter i Der har været en nedgang i udgifterne i forhold til 2007 og 2008, og der kører fortsat en stram styring af de færdigbehandlede patienter og udelukkende visitation til de billigste, regionale hospicetilbud. Taksten for færdigbehandlede sygehuspatienter og hospiceophold bliver i 2012 ca kr. Budgettet rummer dermed mulighed for finansiering af ca. 217 døgn på hospice og ca. 183 døgn for færdigbehandlede sygehuspatienter. Vedr. hospice er dette forudsat, at der fortsat kun anvendes hospice med driftsoverenskomster med regionerne. Der er erfaring for, at kommunale og private hospice er markant dyrere, hvilket selvsagt reducerer det antal døgn, budgettet kan dække. Begravelseshjælp udbetales efter indkomstkriterier, der betyder at hovedparten får minimumsbeløbet på kr. Med en gennemsnithjælp på ca kr. kan der således udbetales begravelseshjælp i 547 tilfælde. Befordring til læger og speciallæge har været i udbud. Nuværende kontrakt løber frem til med mulighed for forlængelse i endnu ét år. Resultat af fornyet udbud kendes endnu ikke, så de hidtidige udgifter er videreført. Som en del af besparelsen på ½% af udvalgets ramme har Udvalget for Sundhed og omsorg foreslået, at der spares kr. på denne funktion for befordring til læger og speciallæge. Det sker ved indførsel af skærpet visitation ved stikprøvevis ansøgningsskema og indhentning af lægeerklæring til dokumentation af opfyldt behov. Dette er indlagt i budgettet.

13 Sundhed og Omsorg Ældre Serviceudgifter Indtægter fra den centrale refusionsordning Udgifter 0 Indtægter 0 Statsrefusion Netto Mariagerfjord Kommunes forventede statsrefusion vedrørende ældreområdet fra Den centrale refusionsordning. I aftale om kommunernes økonomi for 2012 er det aftalt, at refusionsindtægter fra den centrale refusionsordning ikke indgår i opgørelsen af serviceudgifterne (netto). Refusionsindtægterne adskilles derfor fra de refusionsberettigede udgifter og registreres på en ny funktion Indtægter fra den centrale refusionsordning. Der budgetteres med refusion vedrørende særligt dyre enkeltsager. Grænsen for særligt dyre enkeltsager er steget væsentligt de senere år, og den budgetterede statsrefusion er derfor faldet tilsvarende.

14 Sundheds og Omsorg - Ældre Serviceudgifter Ældreboliger Udgifter Indtægter Netto Udgifter og indtægter vedr. Mariagerfjord Kommunes ældreboliger opført efter ældreboliglovgivningen. Udgifter til renter og afdrag føres ikke på denne funktion. Budgettet for 2012 er lagt med udgangspunkt i udgifterne i 2008 og For en del af kommunens ældreboliger havde huslejens størrelse ikke været reguleret siden kommunesammenlægningen, og mange heller ikke i årene før sammenlægningen. Dette blev der rettet op på med huslejeændringer i 2010 og Nogle af regnskaberne har derfor haft underskud, der vil blive afviklet over de kommende år. Der er udarbejdet fordelingsnøgler til fordeling af pedeludgifter mellem de enkelte pensionist- og ældreboliger (konto 0.11 og 5.30) og de tilhørende servicearealer (konto 5.32). Der er ligeledes udarbejdet fordelingsnøgler til fordeling af øvrige udgifter mellem ældreboligerne på de enkelte plejecentre m.v. og de tilhørende servicearealer. Administrationsudgifter forventes opkrævet i 2012 med kr. pr. bolig. Ældreboliger fra tidligere Hobro Kommune været administreret af Hobro Boligforening indtil udgangen af Fra og med 2009 er administrationen blevet varetaget af kommunen selv. Der er afsat følgende nettoudgifter og huslejeindtægter i budgettet: Fælles formål: Ydelsesstøtte vedr. private ældreboliger: Pulje vedrørende lejetab: Solgårdscentret, Anna Damborgs Vej, Arden: Antal boliger: 13 Lejeindtægter (husleje reguleret med 6,82 %): kr kr kr kr.

15 Myhlenbergparken, Arden: Antal boliger: 17 Lejeindtægter (husleje reguleret med 7,65 %): Myhlenbergparken, Arden, Erstatningsboliger: Antal boliger: 20 Lejeindtægter (husleje reguleret med 8,28 %): Myhlenbergparken, Arden, Ombygningsboliger: Antal boliger: 20 Lejeindtægter (husleje reguleret med 5,35 %): Rosengårdscentret, Savværksvej 5, Oue: Antal boliger: 6 Lejeindtægter (husleje reguleret med 2,93 %): Plantagevej, Hadsund: Antal boliger: 20 Lejeindtægter (husleje reguleret med 3,91 %): Under Bøgen, Hadsund: Antal boliger: 16 Lejeindtægter (husleje reguleret med 3,77 %): Skovgården, Hadsund: Antal boliger: 50 Lejeindtægter (husleje reguleret med 0,75 %): Bernadottegården, Hadsund: Antal boliger: 80 Lejeindtægter (husleje reguleret med -4,08 %): Teglgården, Als: Antal boliger: 37 Lejeindtægter (husleje reguleret med 6,45 %): Døstrupcentret bolig 1-9: Antal boliger: 9 Lejeindtægter (husleje reguleret med -5,31 %): Fayesgade 14, Hobro: Antal boliger: 52 Lejeindtægter (husleje reguleret med -1,39 %): kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr.

16 Solgaven Amerikavej 21, Hobro, Bolig 1-45: Antal boliger: 45 Lejeindtægter (husleje reguleret med -0,82/-1,08 %): Solgaven Amerikavej 19 B, Hobro, Skoven: Antal boliger: 22 Lejeindtægter (husleje reguleret med -0,97 %): Ældreboliger Odinsgård, Onsild: Antal boliger: 11 Lejeindtægter (husleje reguleret med -5,68 %): Ældreboliger De Gamles Gård, Assens: Antal boliger: 26 Lejeindtægter (husleje reguleret med 2,87 %): Ældreboliger i Mariager (Oasen): Antal boliger: 10 Lejeindtægter (husleje reguleret med 9,20 %): kr kr kr kr kr kr kr kr kr kr. Den angivne huslejeregulering er for Huslejeregulering for 2012 er ikke udregnet og indregnet endnu, ligesom budgetter baseret på regnskab 2010 endnu ikke er færdige og indregnet. Tallene er derfor en fremskrivning af 2011, og der vil ske en regulering inden endelig budgetvedtagelse.

17 Sundheds og Omsorg - Ældre Serviceudgifter Pleje og omsorg m.v. af ældre og handicappede Udgifter Indtægter Netto Udgifter og indtægter vedrørende Mariagerfjord Kommunes ældrepleje. Det omfatter både plejen i ældrecentre og i eget hjem. Plejen i eget hjem er omfattet af Fritvalg, hvor den enkelte borger kan bestemme om plejen skal leveres af kommunens personale eller af en privat leverandør, som er godkendt af kommunen. Budgettet omfatter også udgifter og indtægter vedrørende madproduktion. Statsrefusion er fra og med 2012 budgetteret på funktion Fælles: Hjælperordninger i henhold til Lov om social service 95 er budgetteret uændret fra 2010, hvor der blev budgetteret ud fra de aktuelle borgere, som modtog tilskud pr. 1. august Det drejede sig om 7 personer (i alt kr. Der er refusion fra Regionen vedrørende 3 respiratorbrugere på ca. 50 %, og dette blev budgetteret til i alt kr. i indtægt. Siden 2009 er udgifterne vedrørende hjælperordningerne i henhold til 95 steget, mens udgifterne i henhold til 96 er faldet. Hjælperordningerne i henhold til 96 bevilges af Handicap, og dette område er derfor fra og med 2011 overført til Handicap. En besparelse i 2011 på 1,0 mio. kr. besluttet af byrådet er indregnet med halvdelen under 95 og halvdelen under 96. Budgettet for elever i ældreplejen er videreført fra tidligere år med kr., hvilket dækker i alt 53 elever, fordelt med 18 SOSU-hjælperelever på normalløn, 20 SOSU-hjælperelever på voksenløn og 15 SSA-elever på voksenløn. Budgettet dækker lønudgifter fratrukket AER-refusioner samt udgifter og indtægter vedrørende regionspraktik. Beløbet dækker desuden udgifter til arbejdsskadeforsikring mv. Der er desuden budgetteret med en finansiering på kr. fra trepartsaftalen, så nettobudgettet er på kr., svarende til budgetniveauet for elever før trepartsaftalen. I forbindelse med trepartsaftalen blev der i KKR Nordjylland imidlertid truffet beslutning om, at fordeling af elever fremover ville ske efter bloktilskudsmodellen, og der blev udarbejdet skema over antal optagne elever i 2010, 2011 og I løbet af denne 3-års periode skulle Mariagerfjord Kommune således optage endnu flere elever, hvoraf en større

18 andel også forventes at være voksenelever. I 2012 forventes det således, at der skal aflønnes i alt 79,67 elever, fordelt med 18 SOSU-hjælperelever på normalløn, 40 SOSU-hjælperelever på voksenløn og 21,67 SSA-elever på voksenløn. En opfyldelse af dette vil give en yderligere nettoudgift i 2012 på kr., som ikke er budgetdækket. Ældreområdet forventer at blive kompenseret for denne merudgift af kommunens pulje for trepartsmidler. Der er afsat kr. til tjenestekørsel for det samlede personale i ældreplejen. Dette er uændret fra 2010, hvor der var budgetteret en nedgang i forhold til tidligere niveau på 4,2 % pga. Byrådets beslutning om at tilbageskrive varekøb og tjenesteydelser til 2008-prisniveau. Der er afsat kr. til supplering af beklædning for det samlede personale i ældreplejen. Der blev i 2008 indkøbt beklædning til det samlede personale efter gennemført udbud, og beklædningen suppleres hvert år efter fastlagt norm. Der udbetales som en del af lønudbetalingen kompensation for at de enkelte medarbejdere selv skal vaske beklædningen. Der er afsat kr. i en demografipulje og en pulje på kr. til sygdomsforebyggelse. Demografipuljen er afsat som en reserve pga. der bliver flere ældre, og der dermed er en forventning om øget personalebehov. Til IT på ældreplejen (drift og vedligeholdelse af håndholdte PDA) er der budgetteret med kr. til licenser, kr. til telefoniudgifter (samtaleafgifter og abonnement) og kr. til løbende vedligehold og udskiftning af de håndholdte PDA. Det forventes at en PDA i gennemsnit har en levetid på 3 år, og dette betyder, at der snart kan forventes en årlig udgift til udskiftning på ca kr., hvilket der således ikke er budget til. Der er budgetteret med kr. til indkøb af tjenestecykler mv., og der er budgetteret med kr. til leasing af 40 biler i hjemmeplejen. Bilerne blev leaset i 2008, og leasingaftalen udløber i 2012, hvorfor der skal foretages nyt udbud. Til vedligeholdelse og brændstof mv. er der afsat i alt kr. årligt. Forsikring af bilerne er budgetteret til kr. Brændstofudgifter er beregnet som 40 x km. x 8,75 kr./l x 14 km./l = kr. Der er afsat kr. årligt til vedligeholdelse af nødkaldeanlæg (modtager-delen). Nødkaldeanlæg i borgernes hjem budgetteres og udgiftsføres på funktion , Hjælpemidler. Der er indregnet udgifter for 35 borgere fra Mariagerfjord Kommune i andre kommuners pleje- og ældreboliger på kr. (gennemsnitlig udgift pr. borger på kr. udgiftsniveau er p.t. 13,5 mio. kr.). Der er desuden afsat kr. til betaling for borgere i friplejeboliger i andre kommuner (udgiftsniveauet er her p.t. ca. 3,8 mio. kr.). Der er indregnet indtægter for 36 borgere fra andre kommuner i Mariagerfjord Kommunes pleje- og ældreboliger på kr. (gennemsnitlig indtægt pr. boger på kr.). Der er med opstart den 1. december 2009 blevet etableret et friplejehjem lige uden for kommunegrænsen. Der er i budgettet endnu ikke taget fuld højde for merudgifter ved nettotilgang af borgere i plejebolig udenfor kommunen som følge af opstart af dette friplejehjem.

19 Biecentret: Fra og med 2011 er Biecentrets budget overført fra Sundhed og Ældre til Kultur og Fritid. Sygeplejeteam: Der er budgetteret med i alt kr. til sygeplejeteamet, hvilket er mindre end i 2011.som igen var noget mindre end i Der blev i 2010 overflyttet personale til hjemmeplejen, og der blev i 2011 indregnet en reduktion af natberedskabet svarende til kr. Der blev ligeledes fratrukket kr. vedrørende sygeplejens andel af besparelse på seniordage. På grund af opgaveflytning/-glidning fra sygeplejen til hjemmeplejen efterhånden som der ansættes flere assistenter i hjemmeplejen, er der nu overflyttet kr. fra sygeplejen til hjemmeplejen. Der blev i 2009 oprettet et demensteam på 3 personer, hvoraf de 2 i forvejen var ansat i sygeplejeteamet, mens den sidste er overført fra og finansieret af plejecentrene. En del af budgettet til sygeplejeteamet er kr. på konto for sygeplejeartikler, som er fælles for hele ældreplejen. Beløbet er mindre end tidligere, idet en del af de artikler som tidligere blev indkøbt på denne konto, nu er overført til de enkelte plejecentre. Fra 2013 forventes en DUT-reduktion på området efter indførelse af fælles medicinkort. Dette kort er ikke taget i brug endnu og forventes ikke indført i Sygeplejeteamet er ikke omfattet af aftalestyring. Plejecentrene: For kommunens plejecentre inkl. fælles formål er der fra 2009 indført aftalestyring med fuld adgang til budgetoverførsel til efterfølgende år. Der er samtidigt sket en harmonisering af budgetterne for de enkelte centre, således at alle får tildelt budget efter samme kriterier, som for 2012 er: Personalenormering Fagpersonale til personlig pleje og praktisk bistand Pr. normalpladser 0,65 stillinger Pr. demenspladser 0,96 stillinger Pr. korttidspladser 1,16 stillinger Pr. korttidspladser, demens 1,16 stillinger Fagpersonale til aktiviteter for beboere på centre Plejecentre pr. plads 1,00 Timer pr. uge Tilbagekøb pr. plads *) 0,34 Timer pr. uge Fagpersonale til aktiviteter for hjemmeboende Aktivitetscentre pr. center 111,00 Timer pr. uge Nattevagter Pr. vagt 75,00 Timer pr. uge

20 Rengøringspersonale til fælles arealer Pr. beboer 0,50 Timer pr. uge Pr m2 serviceareal 11,33 Timer pr. uge Pedeller Pr. bolig 0,20 Timer pr. uge Pr m2 (arealfaktor) 4,00 Timer pr. uge Havearealers vægt 40 % af indendørs Parkeringsarealers vægt 15 % af indendørs Norm for lønsumsberegning Gennemsnitslønninger Fagpersonale kr. pr. fuldtidsansat Aktivitetscenterstillinger kr. pr. fuldtidsansat Nattevagter kr. pr. fuldtidsansat Rengøringspersonale kr. pr. fuldtidsansat Pedeller kr. pr. fuldtidsansat Sekretærer kr. pr. fuldtidsansat Ledere i alt kr. til 7,5 ledere Personale med tilskud i alt **) kr. til 24,5 ansatte Øvrigt budget Tildelingsbeløb Plejecentre, grundbeløb ,40 kr. pr. center Plejecentre, variabel *) - 97,73 kr. pr. beboer Sygeplejeartikler (ny) 677,42 kr. pr. beboer Aktivitetscentre, grundbeløb ,11 kr. pr. center Aktivitetscentre, variabel 195,45 kr. pr. bruger Ældreboliger med servicefunktion ,11 kr. pr. center Personaleudgifter 5.239,92 kr. pr. ansat Bygningsudgifter 280,96 kr. pr. m2 service Øget betaling pr. korttidsplads (ny) ,78 kr. pr. korttidsplads Uanmeldte tilsyn i alt ,99 kr. pr. år Pulje til vikarer ved langtidssygdom ***) Ift. lønsum for fast personale 2,50 % Pulje til dagpengeindtægt (ny) ***) Ift. lønsum for fast personale -1,33 % *) Ved behandling af 2009-budgettet blev der besluttet en besparelse på aktivitetsområdet på 3,0 mio. kr. i 2008-priser. En del af denne besparelse var løn og resten var øvrige udgifter relateret til beboerne. Da budgettet for 2009 blev vedtaget var der ikke behov for den fulde besparelse, og derfor blev en del af beløbet tilbagekøbt, men udelukkende som løn. Derfor er tildelingsbeløbet pr. beboer negativt. Det forventes af en del af lønsummen fra dette tilbagekøb disponeres til øvrige udgifter relateret til beboerne. **) Personale med tilskud dækker ansatte i skåne-, service- og fleksjob, som ikke er en del at centrenes tildeling/normering, men dækkes af fælles pulje. ***) Langtidssygdom er sygeperioder efter 3 ugers fravær. Korttidssygdom forudsættes dækket af den faste normering. Der er for hele kommunen fra 2011 sket en harmonisering af dette område inklusiv at pulje til dagpengeindtægter ved langtidssygdom nu er decentraliseret. Tildelingsbeløbene under Øvrigt budget er beregnet ud fra Byrådets

21 beslutning om i 2011 at tilbageskrive varekøb og tjenesteydelser til prisniveau, og at der således ikke er indregnet prisstigninger fra 2008 til Der er fra 2011 til 2012 kun indregnet ½ prisfremskrivning ifølge byrådsbeslutning. Udgifter til kost er budgetteret til 42,73 kr. pr. beboer pr. dag til hovedmåltid (beløbet er prisfremskrevet) og 734,28 kr. pr. beboer pr. måned til øvrige måltider mv. (beløbet er ikke prisfremskrevet og kun halv fremskrivning fra 2011 til 2012 ifølge byrådsbeslutning). Beboernes betaling for kost er fastsat til kr. pr. måned pr. beboer, hvilket er en prisfremskrivning af taksten i Taksten skal foruden udgifter til mad og råvarer mv. dække en del af lønomkostningerne ved tilberedning og servering mv. på stedet. Som grundlag for beregningen er følgende antal beboere (inkl. aflastning/ gæstepleje) anvendt: Myhlenbergparken, Arden: 59 beboere i 6 enheder Skovgården og Under Bøgen, Hadsund 68 beboere i 7 enheder Bernadottegården, Hadsund 48 beboere i 5 enheder Teglgården, Als 25 beboere i 2 enheder De Gamles Gård, Assens 23 beboere i 1 enhed Hobro Alderdomshjem 58 beboere i 6 enheder Solgaven, Hobro 67 beboere i 3 enheder Fjordvang, Mariager 34 beboere i 2 enheder Der blev i tildelingsmodellen fra 2011 indregnet en besparelse på i alt kr. vedrørende øget brugerbetaling for kørsel til dagcentre, kr. i besparelse vedrørende øget betaling for korttidspladser, kr. i besparelse vedrørende sekretærbistand (foreløbig lagt ind som pulje under fælles formål) samt besparelse ved ophør af lokale seniordage med kr. Ovenstående tildelingsmodel er i 2011 udmøntet til følgende samlede nettobudget for plejecentrene: Fælles Formål kr. (inkl. ledere og personale med tilskud) Myhlenbergparken kr. (inkl. Solgårds- og Rosengårdscentrene) Skovgården kr. (inkl. Under Bøgen) Bernadottegården kr. Teglgården De Gamles Gård Hobro Alderdomshjem (inkl. Døstrupcentret) Solgaven (inkl. Odinsgård) Fjordvang kr kr kr kr kr. I alt plejecentrene kr.

22 Udegrupperne: For kommunens udegrupper under ét er der fra 2009 indført aftalestyring med fuld adgang til budgetoverførsel til efterfølgende år. Lønbudget og normering for fritvalgsområdet ( udegrupperne ) er samlet i central pulje. Hver måned fordeles budgetmidler administrativt til udegrupperne på basis af antal planlagte disponerede (leverede) timer. Budgettet uddeles på basis af en timepris, der svarer til den, der er meldt ud til de private leverandører renset for alle udgifter, som ikke føres direkte på lønkontiene. I 2011 var nettopuljen til fagpersonale på fritvalgsområdet på kr. ekskl. private leverandører. Dette svarer til timer disponeret ( normaltimer og øvrige timer), forudsat uændret BTP på 52 % og gennemsnitlig årsløn på kr. I 2012 er nettopuljen til fagpersonale på fritvalgsområdet på kr. ekskl. private leverandører. Dette svarer til timer disponeret ( normaltimer og øvrige timer), forudsat uændret BTP på 52 % og gennemsnitlig årsløn på kr. Der er i denne nettopulje indregnet besparelser fra 2011 på kr. vedrørende harmonisering af visiterede ydelser til personlig pleje samt yderligere kr. vedrørende reduktion i serviceniveau på rengøring/ praktisk hjælp. Der er desuden i budgettet fra 2011 indregnet en besparelse på kr. vedrørende afskaffelse af lokale seniordage. I løbet af 2011 er budgetpuljen yderligere reduceret med kr., som er overført til Projekt hjælp til selvhjælp. Puljen er modsat forøget med kr. fra Sygeplejen på grund af flytning af opgaver fra sygeplejen til hjemmeplejen. Projekt hjælp til selvhjælp er i 2011 iværksat med henblik på at hjælpe flere ældre til selv at kunne klare praktiske opgaver, således at ovennævnte besparelse på kr. vedrørende rengøring/praktisk hjælp kan gennemføres, foruden at projektet skal tjene budgetoverførslen på de kr. fra hjemmeplejepuljen ind. Hvis det viser sig, at projektet ikke får den tilsigtede virkning, vil kommunen skulle ændre service på rengøring fra hver 14. dag til hver 3. uge for at nå besparelsen. Herudover er der for udegrupperne forlods budgetteret med kr., som skal dække 4,5 ledere og 2,5 sekretærer samt udgifter til uddannelse, øvrige personaleudgifter, materialer, administration, telefoni, IT, inventar og lokaler for udegrupperne. Der er indregnet en besparelse på netto kr. ved ophør af kostforplejning på Døstrupcentret og Odinsgård. Udviklingen i for hjemmeplejen inklusiv private leverandører kan opgøres således: Budget til rådighed korrigeret (1000 kr.) Forventet BTP 52 % 52 % 52 % 52 % Forventet gennemsnitlige årsløn Antal timer til rådighed (inkl. priv. lev.) Antal modtagere personlig pleje august Antal modtagere praktisk hjælp august

23 Antal modtagere i alt august Timer til rådighed pr. modtager af hjælp *) 145 *) Forudsat uændret antal modtagere fra 2010 til 2011 Private leverandører og mad til hjemmeboende: Der er budgetteret med kr. til private leverandører af personlig og praktisk hjælp (hjemmehjælp) ifølge fritvalgs-ordningen. Dette svarer til uændret niveau fra 2010 og Levering af mad til hjemmeboende pensionister samt til plejecentrene er budgetteret ifølge kontrakt indgået med privat leverandør efter udbud i Der var kalkuleret med en besparelse på godt 1,0 mio. kr. på hele madområdet pga. den nye kontrakt, og dette beløb blev fratrukket ældreplejens budget. Men da Byrådet samtidigt besluttede at nedsætte prisfremskrivningen i budgettet (hvorved madbudgettet blev nedskrevet med knap 0,3 mio. kr.), og da Byrådet efterfølgende desuden besluttede at tilbageskrive varekøb og tjenesteydelser til 2008-prisniveau (hvorved madbudgettet blev nedskrevet med yderligere knap 0,3 mio. kr.), blev den realiserede besparelse kun på 0,5 mio. kr. Der er således en manko på 0,5 mio. kr., som vi blev nødt til at beskære det øvrige budget til ældrepleje med. Da den manglende prisfremskrivningen er fortsat og i budgettet fra 2011 til 2012 kun er sat til 50 % af forventet prisstigning, vil der alene af den grund i 2012 være yderligere en budgetmanko på området! Der blev i budgettet for mad til hjemmeboende pensionister oprindeligt regnet med levering af hovedretter og biretter pr. måned svarende til antal retter i maj måned 2009 fra daværende leverandører. Taksterne i 2012 for betaling er pr. portion fastsat til 45,50 kr. for hovedret og 56,00 kr. for hoved- og biret. Dette er en prisfremskrivning af taksterne for Der opkræves fra 2010 ikke for levering af maden, da der nu er tale om vakuum-pakkede retter, som leveres én gang ugentligt for hele ugen. På grund af en væsentlig nedgang i antallet af leverede retter har det været nødvendig at justere budgettet. Nedgangen er imidlertid fortsat, og det er derfor sikkert, at det nuværende nettobudget på kr. kan holde. Dette også fordi vi ifølge kontrakten skal betale erstatning for tabt fortjeneste til leverandøren, da nedgangen er på mere end 20 %. Faktisk er nedgangen i første halvår 2011 på ca. 60 % i forhold til kontraktforudsætningerne, hvilket udløser en merudgift til erstatning på ca kr. årligt. I øvrigt: Der er på hovedkonto 6 fra 2008 opsamlet midler i puljer til barselsudligning, godtgørelse til MED-medlemmer og til oprettelse af nye fleksjob. Puljerne er finansieret ved reduktion i alle afdelingers og institutioners budgetter fra Ældreplejen bidrog i 2010 med yderligere kr. til barselsudligningspuljen, da denne blev udvidet. Følgende er nu indregnet i budgettet: Forslag til rammebesparelser ifølge byrådsbeslutning. For sundheds- og

24 ældreområdet er der forslag om reducering af normering på plejecentre fra 0,66 til 0,65 stilling pr. beboer (1,0 mio. kr.), reduktion med 1 nattevagt på Myhlenbergparken (0,7 mio. kr.), anvendelse af robotstøvsugere i hjemmeplejen (0,68 mio. kr.). For Udvalget for Sundhed og Omsorg er forslagene i alt 0,7 mio. kr. mere end krævet af Byrådet. Dette beløb er foreløbig parkeret under demografipuljen på ældreplejen til senere udkontering. Budgetomlægning på baggrund af demografiudvikling giver ældreområdet yderligere kr. i Der er ifølge beslutning på budgetseminar afsat kr. både i 2012 og i 2013 til Velfærdsteknologi.

25 Sundheds og Omsorg - Ældre Serviceudgifter Forebyggende indsats for ældre og handicappede Udgifter Indtægter 0 Netto Mariagerfjord Kommunes udgifter til forebyggende hjemmebesøg og til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. Dette omfatter tilskud til klubber, motion mv. for ældre. Der er indregnet løn til 2 sygeplejersker med i alt kr. og kr. til uddannelse, tjenestekørsel og forsikring af disse. Der er desuden budgetteret med i alt kr. til generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte. Dette er mindre end i budget 2010, idet der i 2011 blev indregnet en besparelse på kr. ved opstramning af taxabefordring til aktiviteter efter 79, og fra 2012 er nedennævnte besparelse indregnet. Budgetniveauet er i øvrigt uforandret siden 2009, hvor der var indregnet en årlig besparelse på kr. Som en del af besparelsen på ½% af udvalgets ramme har Udvalget for Sundhed og omsorg foreslået, at der spares kr. på denne funktion. Besparelsen udmøntes ved at give mindre støtte til omsorgsklubberne.

26 Sundhed og Omsorg Ældre Serviceudgifter Hjælpemidler, forbrugsgoder, boligindretning og befordring Udgifter Indtægter Netto Udgifter til hjælpemidler: Støtte til køb af bil mv. Optiske synshjælpemidler Arm- og benproteser Høreapparater til personer Ortopædiske hjælpemidler, inkl. fodtøj Inkontinens- og stomihjælpemidler Andre hjælpemidler IT-hjælpemidler og IT-forbrugsgoder Forbrugsgoder Hjælp til boligindretning Støtte til individuel befordring Dertil kommer indtægter fra tilbagebetaling vedrørende støtte til køb af bil og tilbagebetaling af hjælp til boligindretning. Mellemkommunal afregning hvor betalingskommune og bopælskommune er forskellig. Funktionen har til og med 2010 været budgetteret og regnskabsført under Handicap. Men fra 2011 er funktionen overført til Sundhed og Ældre. Støtte til køb af bil, optiske synshjælpemidler, arm- og benproteser og høreapparater er nye opgaver, som kommunen overtog fra amtet i I 2007 og 2008 var der indgået aftale med Region Nordjylland om objektiv finansiering efter indbyggertal af udgifterne til syns- og høreinstitutter m.v. Fra 2008 laves der i højere grad aftaler, der indebærer betaling efter forbrug, selv om der stadig er et grundbidrag. Dette forventes fortsat i Udgift til køb af biler varierer over årene. Tidligere er tilskud til scootere sket ved indkøb at køretøjerne, som så stilles til rådighed for brugerne. Dette er nu ændret, så brugerne selv skal købe og vedligeholde køretøjerne samt sørge for forsikring af disse. Kommunen yder et tilskud på kr. til anskaffelsen. Dette forventes at give en besparelse for kommunen. Budget 2012 er generelt en fremskrivning af budget 2011, hvor der skete en opjustering af budgettet med brutto 2,3 mio. kr. på baggrund af regnskabserfaringer. Netto var forhøjelsen på 2,0 mio. kr., da 0,3 mio. kr.

27 blev overført til finansiering af merudgifter på budgettet for hjælpemiddeldepotet under Handicap på funktion I 2012 er der indregnet en besparelse på 0,5 mio. kr. på grund af Lov nr af 22. december 2010 om ændring af lov om social service (nedsættelse af tilskuddet til høreapparater). Udgifter til drift af hjælpemiddeldepot afholdes på funktion , som fortsat hører under fagenheden Handicap. I en vis udstrækning afholdes der her også udgifter til hjælpemidler, som indkøbes til depotet. Efterfølgende vil hovedparten af disse udgifter blive omkonteret til funktion , Hjælpemidler, idet de registrantbogføres når de tages i brug. Dette vil dog ikke ske for alle udgifter (bl.a. vil indkøb af mindre hjælpemidler ikke blive registrantbogført, hvilket er et krav på funktion ). I den udstrækning de direkte hjælpemiddeludgifter ikke bliver omposteret til funktion , skal budgettet her dække udgifterne på funktion Udgifter til terapeuter, der arbejder med bevilling og rådgivning vedrørende hjælpemidler, budgetteres på funktion under fagenheden Sundhed og Ældre. I 2012 betales sidste ydelse på leasingkontrakt vedrørende hjælpemidler fra Zealand Care. Den årlige ydelse er på kr., som budgettet derfor er nedskrevet med fra Bevilling: Sundheds og Omsorg - Ældre Serviceudgifter Plejevederlag mv. ved pasning af døende i eget hjem

28 Udgifter 934 Indtægter 0 Netto 934 Plejevederlag og udgifter til sygeplejeartikler og lignende ved pårørendes pasning af døende i eget hjem. Der er budgetteret med kr. til løn og plejevederlag til pårørende og kr. til sygeplejeartikler. Budgetniveauet er faldet siden I 2009 blev der indregnet en årlig besparelse på kr., og i 2010 blev der indregnet en yderligere besparelse på kr. Disse budgetreduceringer er sket med baggrund i regnskabserfaringer fra 2007 og 2008, hvor udgiften lå på et lavt niveau. I 2009, 2010 og 2011 er udgiften steget igen, og der har været behov for budgetjusteringer.

29 Sundheds og Omsorg - Ældre Serviceudgifter Rådgivning og rådgivningsinstitutioner Udgifter Indtægter 0 Netto Fagenheden Ældre har her udgifter til terapeuter, der arbejder med bevilling og rådgivning vedrørende hjælpemidler. (Udgifter til hjælpemiddeldepot og Mariagerfjord Kommunes andel af den objektive finansiering af lands- eller landsdelsdækkende specialrådgivningstilbud til handicappede er budgetteret i regi af fagenheden Handicap) Der er indregnet løn til 9,8 terapeuter med i alt kr. og kr. til uddannelse, tjenestekørsel og forsikring mv. af disse. De hjælpemidler, der bevilges, udgiftsføres på funktion , Hjælpemidler, og i mindre udstrækning på funktion , Hjælpemiddeldepotet. Hjælpemiddeldepotet budgetteres i fagenheden Handicaps regi.

30 Sundheds og Omsorg - Ældre Overførsler Personlige tillæg m.v. Udgifter Refusion Netto Kontoen omfatter personlige tillæg og helbredstillæg til folkepensionister og førtidspensionister, der er tilkendt pensionen før , herunder bl.a. tilskud til medicin, briller, fysioterapi m.v., fodbehandling, tandbehandling, tandproteser og varmetillæg. Personlige tillæg/helbredstillæg Staten betaler 50 % i refusion Varmetillæg Staten betaler 75 % i refusion kr kr kr kr. Budgettet er baseret på de faktiske udgifter i 2010 og 1. halvår Generelt forventes stigende udgifter til tandlæge, tandprotese og fodbehandling, men udgifter til varmetillæg og medicin forventes at falde. Samlet set er erfaringerne, at udgifterne på området er ret stabile. Dog er der en svagt faldende tendens på udgifterne til varmetillæg, mens der er stigende udgifter til fysioterapi og fodbehandling. Der bliver flere folkepensionister men færre førtidspensionister med tilkendt pension før 2003.

31 Sundheds og Omsorg - Ældre Overførsler Boligydelse til pensionister Udgifter Indtægter Refusion Netto Boligydelse til pensionister i Mariagerfjord Kommune med 75 % refusion. Pensionister der får boligydelse er folkepensionister og førtidspensionister, der er tilkendt førtidspension før Førtidspensionister tilkendt den nye førtidspension får i stedet boligsikring, der føres på den efterfølgende funktion. Budgettet er baseret på regnskabserfaringer i 2010 og 1. halvår Der forventes ikke yderligere ældreboliger i Mariagerfjord Kommune i Der er generelt en tendens til lidt færre udgifter til boligydelse. Det skyldes at en større del af førtidspensionisterne efterhånden har fået tilkendt deres pension efter Disse er ikke berettigede til boligydelse, men får boligsikring efter særlige regler, hvor udgiften føres på boligsikringsfunktionen. Da der kun er 50% refusion, fører dette til større nettoudgifter for kommunen. Samlet set regnes derfor med, at niveauet for antallet pr på i alt modtagere fastholdes uændret i 2012.

32 Sundheds og Omsorg - Ældre Overførsler Boligsikring Udgifter Indtægter Refusion Netto Udgifter vedrørende boligsikring til indbyggere i Mariagerfjord Kommune. Dels almindelig boligsikring, som alle med en et indkomst under en indtægtsgrænse kan modtage, og dels boligsikring efter særlige regler til førtidspensionister, der har fået tilkendt pension efter Pr. september 2011 er der modtagere af boligsikring i Mariagerfjord Kommune. Heraf er 208 modtagere førtidspensionister med tilkendelse efter januar Dette er en stigning på ca. to år på 200, hvoraf ca. 50 er tilvækst af førtidspensionister. Der budgetteres dog med, at det nuværende antal fortsætter uændret i Der er et vist pres på budgettet for boligsikring, så ved fortsat udvikling bør der ske en overførsel af midler fra boligydelse. På grund af den mindre refusion af boligsikring, kræver budgetneutralitet dog, at udgifterne til boligydelse falder dobbelt så meget som boligsikringen stiger.

33 Sundheds og Omsorg - Ældre Serviceudgifter Støtte til frivilligt socialt arbejde Udgifter 882 Indtægter 0 Netto 882 Tilskud til frivilligt socialt arbejde efter Servicelovens 115. Tilskuddet er en fremskrivning af budget Ud over tilskud til frivilligt socialt arbejde, kører også Begravelsesudgifter, hvor kommunen har overtaget forpligtigelsen på denne funktion i Sundhed og Omsorgsudvalgets regi. Der er ikke budgetteret med udgifter til dette, da de hidtidige erfaringer indikerer, at der er indtægter min. svarende til de afholdte udgifter.

34

Sundheds- og omsorgsudvalg (Sundhed og ældre)

Sundheds- og omsorgsudvalg (Sundhed og ældre) Sundheds- og omsorgsudvalg (Sundhed og ældre) Sundheds og Omsorg - Ældre Serviceudgifter 00.25.11 Faste ejendomme, beboelse Udgifter 1.192 Indtægter - 1.848 Netto - 656 Udgifter og indtægter vedrørende

Læs mere

Sundheds- og omsorgsudvalg (Sundhed og ældre)

Sundheds- og omsorgsudvalg (Sundhed og ældre) Sundheds- og omsorgsudvalg (Sundhed og ældre) Sundheds og Omsorg - Ældre Serviceudgifter 00.25.11 Faste ejendomme, beboelse Udgifter 725 Indtægter - 1.383 Netto - 658 Udgifter og indtægter vedrørende pensionistboliger

Læs mere

Korrigeret årsbudget. Udgifter Indtægter Netto

Korrigeret årsbudget. Udgifter Indtægter Netto 1 Sundhed og Omsorg Sundhed og Ældre - Serviceudgifter 00.25.11 Faste ejendomme, beboelse Udgifter 720.000 720.000 840.468-120.468 Indtægter - 1.363.000-1.363.000-1.400.042 37.042 Netto - 643.000-643.000-559.574-83.426

Læs mere

Korrigeret årsbudget. I forhold til budgettet er der en marginal mindreudgift på netto kr.

Korrigeret årsbudget. I forhold til budgettet er der en marginal mindreudgift på netto kr. 1 00.25.11 Faste ejendomme, beboelse Udgifter 1.192.000 1.192.000 1.030.271 161.729 Indtægter - 1.848.000-1.848.000-1.758.681-89.319 Netto - 656.000-656.000-728.410 72.410 Funktionen omfatter udgifter

Læs mere

SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALG (Sundhed og ældre)

SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALG (Sundhed og ældre) 1 SUNDHEDS- OG OMSORGSUDVALG (Sundhed og ældre) BEMÆRKNINGER 2 Sundhed og ældre serviceudgifter 00.25.11 Faste ejendomme, beboelse Udgifter 648 Indtægter - 1.414 Netto - 766 Udgifter og indtægter vedrørende

Læs mere

Tildelingsmodel / Nøgletal: 2012 prisniveau!!

Tildelingsmodel / Nøgletal: 2012 prisniveau!! Tildelingsmodel / Nøgletal: 2012 prisniveau!! Personalenormering: Lønsumsberegning: Budgetberegning: Fagpersonale til personlig pleje og praktisk bistand Gennemsnitslønninger Tildelingsbeløb Pr. normalpladser

Læs mere

Udvalget for Sundhed og Omsorg. Bevillingsoversigt

Udvalget for Sundhed og Omsorg. Bevillingsoversigt Udvalget for Sundhed og Omsorg soversigt Bemærkninger Faste ejendomme Hovedfunktion 00.25 Udgifter 241 Indtægter -384 Netto -143 Ad 1 1. Døstrupcentret boliger 10-19, netto kr. -143 Udgifter og indtægter

Læs mere

30 Ældreområdet / Serviceudgifter 6.634

30 Ældreområdet / Serviceudgifter 6.634 Budgetopfølgning pr. 30. juni Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget 6.634 Egentlige tillægsbevillinger 6.900 Finansieret til/fra andre udvalg -266 10 Social Service /

Læs mere

Budget- og regnskabssystem for kommuner side 1. Dato: December 2017 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2018

Budget- og regnskabssystem for kommuner side 1. Dato: December 2017 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2018 Budget- og regnskabssystem for kommuner 3.4 - side 1 4 Sundhedsområdet SUNDHEDSUDGIFTER M.V. (62) 4.62.81 Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet 002 Stationær somatik 003 Ambulant somatik

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget 7.641 Egentlige tillægsbevillinger -2.000 Finansieret til/fra andre udvalg 9.641

Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget 7.641 Egentlige tillægsbevillinger -2.000 Finansieret til/fra andre udvalg 9.641 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2014 Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget 7.641 Egentlige tillægsbevillinger -2.000 Finansieret til/fra andre udvalg 9.641 10 Social service

Læs mere

10 Social service/overførsel 432 Egentlige tillægsbevillinger 616 Finansieret fra/til andre områder/udvalg -184

10 Social service/overførsel 432 Egentlige tillægsbevillinger 616 Finansieret fra/til andre områder/udvalg -184 Budgetopfølgning pr. 30. juni 2014 Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget -894 Egentlige tillægsbevillinger -100 Finansieret til/fra andre udvalg -794 10 Social service

Læs mere

Korrigeret budget kr. Forbrug kr.

Korrigeret budget kr. Forbrug kr. BUDGETOPFØLGNING PR. 31.08.2012 SUNDHEDSUDVALGET Boligstøtte og pensioner 97.705 65.375 97.217-488 0 Sundhed 68.714 34.328 66.514-700 -1.500 Ældre- og handicapområdet 176.855 113.244 172.442-4.013-400

Læs mere

ocial- og Sundhedsudvalget

ocial- og Sundhedsudvalget Furesø Kommune Regnskab S ocial- og Sundhedsudvalget Social og Sundhedsudvalgets bevillingsområde omfatter følgende aktivitetsområder: Sundhed Borgerservice Ældre Voksenhandicap Regnskab Korr. Rest korr.

Læs mere

Samlede afvigelser. Handicap Hjælpemiddeldepot 400 Botilbud til personer med særlige sociale problemer

Samlede afvigelser. Handicap Hjælpemiddeldepot 400 Botilbud til personer med særlige sociale problemer BEMÆRKNINGER TIL SUNDHED OG OMSORG Afvigelse 1.000 kr. Samlede afvigelser Merudgift/ mindreindtægt Mindreudgift/ merindtægt Sundhed og Ældre Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsvæsenet 500 Kommunal

Læs mere

Budgetforslag/-overslag - flere versioner (FIB002)

Budgetforslag/-overslag - flere versioner (FIB002) /-overslag - flere versioner (FIB002) Regnskabsår 2014 Udvalget for Sundhed og Omsorg 823.576-135.173 Handicap 237.888-59.376 Serviceudgifter 235.372-58.109 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget - Indeks

Social- og Sundhedsudvalget - Indeks Social- og Sundhedsudvalget - Indeks Værdier Stevns indeks Sammenlign Region ingsgruppen Sjælland indeks indeks Område Total/Deltotal Tekst Alle Totaler Total Tilbud til ældre, kr. pr. 65+ årig 79 100

Læs mere

Velfærdsudvalget 0. Egentlige tillægsbevillinger 0 Finansieret fra/til andre områder/udvalg 0

Velfærdsudvalget 0. Egentlige tillægsbevillinger 0 Finansieret fra/til andre områder/udvalg 0 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2018 Udvalg: Velfærdsudvalget Område Beløb i Note 1.000 kr. Velfærdsudvalget 0 Egentlige tillægsbevillinger - Serviceudgifter 0 Finansieret til/fra andre udvalg - Serviceudgifter

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Halvårsregnskab pr. 30.06.2014 1. Resume Drift Drift - Borgerrådgivning 232.368 232.368 98.198 234.168 1.800 Ældreboliger -15.253-15.253-8.819-15.253 0 Myndighed - Hjælpemidler

Læs mere

Bemærkninger til budget 2017 politikområde Sundhed

Bemærkninger til budget 2017 politikområde Sundhed Bemærkninger til budget 2017 politikområde Sundhed Politikområdet består af aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsudgifterne (indlæggelser, ambulante behandlinger og sygesikringsydelser), fuld finansiering

Læs mere

10 Social service/drift 2.115 Egentlige tillægsbevillinger 2.115 Finansieret fra/til andre områder/udvalg 0

10 Social service/drift 2.115 Egentlige tillægsbevillinger 2.115 Finansieret fra/til andre områder/udvalg 0 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2015 Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget -3.428 Egentlige tillægsbevillinger -1.340 Finansieret til/fra andre udvalg -2.088 Korrektion

Læs mere

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2019 Senior & Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr.

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2019 Senior & Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr. Overblik 1 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2019 Senior & Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje Drift Tabel 1: Senior & Sundhedsudvalget, drift 1.000 kr. Overførsler fra sidste finansår incl. overførsler

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede, plejehjem, inkontinenshjælpemidler samt hjælpemidler

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 31. marts 2017 Social- og Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr. Overførsler fra sidste

Budgetopfølgning pr. 31. marts 2017 Social- og Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr. Overførsler fra sidste Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning Skøn 31/8 Skøn 31/5 Skøn 31/3 pr. 31/3-2017 Korrigeret budget incl. overførsler Overførsler fra sidste finansår

Læs mere

Budget. Budgetrapport pr. 31. oktober Social - og Sundhedsudvalget

Budget. Budgetrapport pr. 31. oktober Social - og Sundhedsudvalget Budget Social - og Sundhedsudvalget Indledning Budgetrapporten fokuserer på budgetafvigelser. Der er derfor ikke kommentarer til udviklingen inden for budgetområder, hvor forbruget følger det budgetterede.

Læs mere

Korrigeret budget kr. Forbrug kr. Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt. Tekst.

Korrigeret budget kr. Forbrug kr. Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt. Tekst. BUDGETOPFØLGNING PR. 31.03.2015 Sundhedsudvalget Tekst Forbrug 31.03.15. Boligstøtte og pensioner 101.400 24.400 99.785-1.615 Sundhed 68.460 8.310 69.334 874 Ældre- og handicapområdet 172.438 42.377 172.938

Læs mere

Udvalget for Sundhed og Omsorg BEVILLINGSOVERSIGT UDVALGET FOR SUNDHED OG OMSORG. Bevillingsoversigt. BUDGET 2014 Hele kr.

Udvalget for Sundhed og Omsorg BEVILLINGSOVERSIGT UDVALGET FOR SUNDHED OG OMSORG. Bevillingsoversigt. BUDGET 2014 Hele kr. Udvalget for Sundhed og Omsorg soversigt BEVILLINGSOVERSIGT UDVALGET FOR SUNDHED OG OMSORG BUDGET 2014 Hele 1.000 kr. BUDGET BEVILLING NOTE DRIFT OG REFUSION UDGIFTER INDTÆGTER UDGIFTER INDTÆGTER Udvalget

Læs mere

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Ældre og Sundhed

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Ældre og Sundhed 1 of 1 Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Ældre og Sundhed 14. marts 214 Budgetopfølgning pr. 28. februar 214 Sundhedsområdet Note 1 - Træning og aktivitet Budgettet omfatter kommunale trænings- og

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Kortlægning af den økonomiske udvikling på ældreområdet samt forventninger til budget 2020

Kortlægning af den økonomiske udvikling på ældreområdet samt forventninger til budget 2020 Kortlægning af den økonomiske udvikling på ældreområdet 2014 2018 samt forventninger til budget 2020 Opdeling i analysen Budgettet på ældreområdet er delt op i tre grupper serviceudgifter, den centrale

Læs mere

Oprindeligt budget. I alt myndighed 919,6 931,8 942,5 10,7

Oprindeligt budget. I alt myndighed 919,6 931,8 942,5 10,7 Udvalget for Voksne Økonomi- og aktivitetsopfølgning August 2013 For hele Holbæk Kommune forventes et merforbrug på driftsudgifterne på 19,2 mio. kr., som ligger på niveau med estimatet fra juni. Merforbruget

Læs mere

Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder

Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder Social- og Sundhedsudvalg Som led i økonomiaftalen for 2010 er det aftalt, at der skal foretages en kvartalsvis opfølgning på de specialiserede

Læs mere

20 Servicecenter / Overførselsudgifter Egentlige tillægsbevillinger

20 Servicecenter / Overførselsudgifter Egentlige tillægsbevillinger Budgetopfølgning pr. 31. marts 2017 Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget - 4.000 Egentlige tillægsbevillinger - Serviceudgifter - 2.500 Finansieret til/fra andre udvalg

Læs mere

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2019 Senior & Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr.

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. maj 2019 Senior & Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr. Overblik 1 Budgetopfølgning pr. 31. maj 2019 Senior & Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje Drift Tabel 1: Senior & Sundhedsudvalget, drift 1.000 kr. Overførsler fra sidste finansår incl. overførsler

Læs mere

Økonomiopfølgning CPO og Sundhed Ultimo december

Økonomiopfølgning CPO og Sundhed Ultimo december Økonomiopfølgning CPO og Sundhed Ultimo december Resumé Pleje og Omsorg og Sundhed har samlet set fået overført 1,2 mio. kr. i mindreforbrug fra regnskab 2016. Vi forventer et forbrug på i alt 338,5 mio.

Læs mere

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Aktiv hele livet Sundhed og Omsorg

Bilag: BR Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Aktiv hele livet Sundhed og Omsorg Bilag: 2017 - Pris x mængde forudsætninger for Udvalget Aktiv hele livet Sundhed og Omsorg På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017 Budgetkontrol pr. 1. oktober 2017 Politikområde Sundhed i 1.000 kr. Korrigeret budget * Forbrug 31/8 Forventet regnskab Afvigelse i 2017 Udenfor selvforvaltning 1 Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundheds-

Læs mere

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder:

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: 10. ÆLDRE Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: Nr. Aktivitetsområde Beskrivelse 1 Visitation Bestiller/myndighedsopgave i forhold til ydelser

Læs mere

Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder

Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder Social- og Sundhedsudvalg Som led i økonomiaftalen for 2010 er det aftalt, at der skal foretages en kvartalsvis opfølgning på de specialiserede

Læs mere

Økonomiopfølgning ultimo august 2018 CPO og Sundhed

Økonomiopfølgning ultimo august 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning ultimo august 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning - Ultimo august Forbrug pr. 31.8.2018 Korr. Budget inkl. overførsler Forventet regnskab Forventet restbudget Sundhedsudvalg 238,4 351,8

Læs mere

10.2 Mindreforbrug på 0,184 mio. kr. vedrører primært færre udgifter til

10.2 Mindreforbrug på 0,184 mio. kr. vedrører primært færre udgifter til Noter til regnskab Udvalg: Velfærdsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Velfærdsudvalget -10.827 Serviceudgifter -10.040 Overførselsudgifter 218 Den centrale refusionsordning 680 Ældreboliger -1.685

Læs mere

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Københavns Kommune Sundheds- og Omsorgsudvalget Bilag 6 UDVALGSINDSTILLING med sagsfremstilling Konsekvenser af kommunalreformen for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen INDSTILLING Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

Læs mere

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2018 Social- og Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr.

Overblik. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2018 Social- og Sundhedsudvalget Center for Sundhed & Pleje. Drift. Område/1.000 kr. Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning Forbrug pr. 31/3-2018 Korrigeret budget incl. overførsler Overførsler fra sidste finansår Afvigelse mellem seneste

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2015

Budgetkontrol pr. 1. oktober 2015 Budgetkontrol pr. 1. oktober 7. SUNDHED I 1.000 kr. Afvigelse: - = mindreudgift eller merindtægt og += merudgift eller mindreindtægt FORKLARINGER TIL AFVIGELSER Oprindeligt Korrigeret Forbrug Forventet

Læs mere

Udvalget for Social omsorg

Udvalget for Social omsorg Udvalgsmedlemmer Udvalgsformand Hans Jørgen Hansen (V) Daniel Toft Jakobsen (A) Bent Poulsen (V) Hanne Grangaard (A) Birgit Jakobsen (K) Administrativ organisation Chef for Social omsorg Steen Dall-Hansen

Læs mere

budget 2008 Bemærkninger

budget 2008 Bemærkninger Hovedkonto 4 - Sundhedsområdet Kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning Genoptræningscentret Skovgården - selvtræning og rygskole Kommunal tandpleje Tandplejen - 166 ok - 72 ok Hovedkonto 5 - Sociale

Læs mere

TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl.

TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. Sundhedsudvalget Kvartalsregnskab - pr. 31. marts 2014 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl.

Læs mere

Genberegning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets takster

Genberegning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets takster KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Genberegning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets takster Sundheds- og Omsorgsudvalgets takster er blevet genberegnet som følge af ændringer,

Læs mere

1. Behandling budget 2010

1. Behandling budget 2010 Generel beskrivelse består af de aktivitetsbestemte sundhedsudgifter som betaling til Regionen for indlæggelser, den specialiserede genoptræning, sygesikringsydelser m.v. Området dækker også kommunens

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 1. april 2013- Socialudvalget

Budgetopfølgning pr. 1. april 2013- Socialudvalget Socialudvalget i alt Ældre og handicappede 9.699.388 91.556.148 81.856.760 11 5.337.561 3.027.533 40.829.851 37.802.318 7 5.197.762 053230 Ældreboliger 22.988 22.988 1 Drift 22.988 22.988 053232 Omdannelse

Læs mere

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018 Beskrivelse af opgave, Budget 2015 2018 1 Det lovpligtige og nødvendige 6 Socialudvalget Budgetområde Anden Social Service Sundhedsudgifter begravelse 01a Begravelseshjælp Sundhedsloven 160 Alle borgere

Læs mere

Bemærkninger til budget 2019 politikområde sundhed

Bemærkninger til budget 2019 politikområde sundhed Bemærkninger til 2019 politikområde sundhed Politikområdet består af aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsudgifterne (indlæggelser, ambulante behandlinger og sygesikringsydelser), fuld finansiering

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 politikområde sundhed

Bemærkninger til budget 2018 politikområde sundhed Bemærkninger til budget 2018 politikområde sundhed Politikområdet består af aktivitetsbestemt medfinansiering af sundhedsudgifterne (indlæggelser, ambulante behandlinger og sygesikringsydelser), fuld finansiering

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget Forbrug pr. Korr. Budget Forventet Forventet ØKV1 (mio. kr.) 31.3.2017 inkl. overførsler regnskab restbudget Sundhedsudvalg 102,0 449,3 449,4-0,2 Pleje

Læs mere

Notat til ØK den 4. juni 2012

Notat til ØK den 4. juni 2012 Notat til ØK den 4. juni 2012 Nærværende notat er udarbejdet til Økonomiudvalgets ekstraordinære møde den 4. juni 2012 og indeholder en genvurdering og nye forudsætninger i forhold til det resultat, der

Læs mere

Budget 2016 muligheder og begrænsninger

Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budgetforslag 2016 Velfærd og sundhed Budget 2016 fordelt på hovedpolitikområder Politikområde 2016 priser Regnskab 2014 Korrigeret Budget 2015 Budget 2016 Borgerservice

Læs mere

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab Sundhedsudvalget Halvårsregnskab - pr. 30. juni 2015 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. 10-17

Læs mere

Derudover har det vist sig, at der ikke er behov for at bringe bufferpuljen på ca. 14 mio. kr. i spil. De penge bliver lagt i kassen.

Derudover har det vist sig, at der ikke er behov for at bringe bufferpuljen på ca. 14 mio. kr. i spil. De penge bliver lagt i kassen. Udvalget for Voksne Budgetrevision 3 2014 Økonomisk overblik for Holbæk Kommune Ledigheden for de forsikrede ledige er fortsat faldende i Holbæk Kommune og mere end på landsplan. Det er den væsentligste

Læs mere

Korrigeret årsbudget. Udgifter Indtægter Netto

Korrigeret årsbudget. Udgifter Indtægter Netto 1 Bevilling: 03.22.02 SSP-samarbejde Udgifter 1.346.000 1.346.000 1.374.948-28.948 Indtægter 0 0 0 0 Netto 1.346.000 1.346.000 1.374.948-28.948 Mariagerfjord Kommunes udgifter til SSP-samarbejde (Socialforvaltning,

Læs mere

Samlede afvigelser befordring Botilbud til personer med særlige sociale problemer

Samlede afvigelser befordring Botilbud til personer med særlige sociale problemer Udvalget for Sundhed og Omsorg Afvigelse 1.000 kr. Samlede afvigelser Merudgift/ mindreindtægt Mindreudgift/ merindtægt Sundhed og Ældre Vederlagsfri fysioterapi 800 Kommunal tandpleje - Omsorgs- og specialtandpleje

Læs mere

Økonomiopfølgning ultimo april 2018 CPO og Sundhed

Økonomiopfølgning ultimo april 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning ultimo april 2018 CPO og Sundhed Resume Sundhedsudvalget har i alt fået overført 0,4 mio. kr. i merforbrug fra regnskab 2017. Vi forventer et forbrug for i alt 357,5 mio. kr. og afvigelse

Læs mere

Udvalget for Ældre og Sundhed

Udvalget for Ældre og Sundhed Udvalget for Ældre og Sundhed - Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget Ældre og Sundhed forventes der et mindreforbrug i på 52,9 mio. kr. Mindreforbruget skyldes hovedsageligt et mindreforbrug

Læs mere

Oprindelig budget. I 1.000 kr. Drift - Borgerrådgivning 252.266 251.608 258.833 7.225

Oprindelig budget. I 1.000 kr. Drift - Borgerrådgivning 252.266 251.608 258.833 7.225 Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30.09.2015 1. Resume Drift Drift - Borgerrådgivning 252.266 251.608 258.833 7.225 Ældreboliger -15.606-15.615-15.615 0 Myndighed - Hjælpemidler 20.585 20.581

Læs mere

Note Område Beløb i kr. Sundhedsudvalget Egentlige tillægsbevillinger Finansieret til/fra andre udvalg 600

Note Område Beløb i kr. Sundhedsudvalget Egentlige tillægsbevillinger Finansieret til/fra andre udvalg 600 Budgetopfølgning pr. 30. juni 2017 Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget -6.765 Egentlige tillægsbevillinger -7.365 Finansieret til/fra andre udvalg 600 10 Social Service/Serviceudgifter

Læs mere

Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018

Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Ændringer indenfor vedtaget serviceniveau 6.796 5.722 6.831 8.493

Læs mere

SOCIAL-, ÆLDRE OG SUNDSHEDSUDVALGET. (1.000 kr.) Udgift Indtægt

SOCIAL-, ÆLDRE OG SUNDSHEDSUDVALGET. (1.000 kr.) Udgift Indtægt Sundhedsområdet Der er to bevillingsniveauer på sundhedsområdet: Sundhed og Forebyggelse Kommunal (med)finansiering mv. Den samlede budgetramme for 2012 udgør: Tabel 1. Budget 2012 (Drift og statsrefusioner)

Læs mere

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven

Genoptræning Genoptræning efter sygehusbehandling ifølge sundhedsloven Området omfatter Kommunal af sundhedsvæsenet Sundhedsfremme og forebyggelse Tidlig opsporing Etablering af sundhedsfremmende og forebyggende tiltag Patientuddannelse, herunder generelle og på tværs af

Læs mere

Korrigeret budget (incl. Oprindeligt budget. Overførsler)

Korrigeret budget (incl. Oprindeligt budget. Overførsler) Afvigelse ml. seneste skøn og korr. budget ("-"=) Skøn Skøn Skøn Forbrug pr. -2012 Overførsler fra til 2012 Korrigeret budget (incl. Overførsler) Oprindeligt budget Budget pr. 31. august 2012 Social- og

Læs mere

Budgetkontrol pr. 1. april 2017

Budgetkontrol pr. 1. april 2017 Budgetkontrol pr. 1. april 2017 Politikområde Sundhed i 1.000 kr. Korrigeret budget * Forbrug 31/3 Forventet regnskab Afvigelse i 2017 Udenfor selvforvaltning 1 Aktivitetsbestemt medfinansiering af sundheds-

Læs mere

Økonomiopfølgning ultimo juli 2018 CPO og Sundhed

Økonomiopfølgning ultimo juli 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning ultimo juli 2018 CPO og Sundhed Resume Pleje og Omsorg og Sundhed har i alt fået overført 0,4 mio. kr. i mindreforbrug fra regnskab 2017. Vi forventer et forbrug for i alt 364,6 mio.

Læs mere

Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg

Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg Ultimo august Holbæk Kommune årsresultat Ved revision 3 er forventningen til årets samlede resultat et overskud på 28,9 mio. kr. Der er flere faktorer, der tilsammen

Læs mere

Udvalget for Ældre og Sundhed

Udvalget for Ældre og Sundhed Udvalget for Ældre og Sundhed -2018 Vurdering Holder det korrigerede budget? På udvalget Ældre og Sundhed forventes der et mindreforbrug i 2018 på 61 mio. kr. Mindreforbruget skyldes hovedsageligt et mindreforbrug

Læs mere

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget AKTIV HELE LIVET - SUNDHED OG OMSORG

Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget AKTIV HELE LIVET - SUNDHED OG OMSORG Bilag: Pris x mængde forudsætninger for Udvalget AKTIV HELE LIVET - SUNDHED OG OMSORG På de områder, hvor pris x mængde er forudsætningen for budgetlægningen, viser bilagstabellen: pris x mængde for korrigeret

Læs mere

Økonomivurdering 3. kvartal 2016 for Sundhedsudvalget

Økonomivurdering 3. kvartal 2016 for Sundhedsudvalget Økonomivurdering 3. kvartal 2016 for Sundhedsudvalget Korr. budget Forventet Forventet ØKV3 inkl. overførsler regnskab restbudget Sundhedsudvalg 440,4 444,5-4,1 Pleje og omsorg 192,3 195,1-2,8 Pleje og

Læs mere

Økonomivurdering. 2. kvartal 2013

Økonomivurdering. 2. kvartal 2013 Økonomivurdering 2. kvartal 2013 Sundhedsudvalget Område Korr. budget inkl. Afvigelser i forhold til korr. budget overførelser ØKV1 ØKV2 ØKV3 Pleje og Omsorg 201,3-6,1-5,0 Pleje og Omsorg - Fælles 12,6-1,1-0,8

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter 2012 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter boliger og institutioner samt pleje og omsorg for ældre og handicappede. Endvidere omfatter området inkontinenshjælpemidler samt

Læs mere

Økonomiopfølgning ultimo oktober 2018 CPO og Sundhed

Økonomiopfølgning ultimo oktober 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning ultimo oktober 2018 CPO og Sundhed Økonomiopfølgning Ultimo oktober Forbrug pr. 31.10.2018 Korr. Budget inkl. overførsler Forventet regnskab Forventet restbudget Sundhedsudvalg 264,1

Læs mere

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET Budgetopfølgning I pr. 31. marts Oversigt over omplaceringer og "udgiftsneutrale" tillægsbevillinger 2014

SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET Budgetopfølgning I pr. 31. marts Oversigt over omplaceringer og udgiftsneutrale tillægsbevillinger 2014 SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALGET Budgetopfølgning I pr. 31. marts Oversigt over omplaceringer og "udgiftsneutrale" tillægsbevillinger 2014 Hele 1.000 kr. Område/ funktion Aktivitetsområde / omkostningssted

Læs mere

Regnskab Vedtaget budget 2009

Regnskab Vedtaget budget 2009 Side 1 af 7 Acadresag: -6806 Budgetkontrol maj 20 Økonomisk oversigt Sundheds- og forebyggelsesudvalget 20 Medfinansiering af sygehusvæsenet og andre sundhedsydelser 170,0 189,3 192,5 187,5-5,0 Træning

Læs mere

Oprindeligt budget. Korrigeret budget

Oprindeligt budget. Korrigeret budget Afvigelse ml. seneste skøn og korr. ("-"=) Skøn Skøn Skøn Forbrug pr. -2012 Overførsler fra til 2012 Korrigeret Oprindeligt Budget pr. 31 marts 2012 Social- og Sundhedsudvalget Drift Tabel 1: Social og

Læs mere

Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder

Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder Social- og Sundhedsudvalg Som led i økonomiaftalen for 2010 er det aftalt, at der skal foretages en kvartalsvis opfølgning på de specialiserede

Læs mere

Ældre og Sundhed. Budgetrevision Vurdering. Budgetrevision 2

Ældre og Sundhed. Budgetrevision Vurdering. Budgetrevision 2 Ældre og Sundhed -2019 Vurdering Holder det korrigerede budget? Der forventes et mindreforbrug på 1,5 mio. kr. mio. kr. I mindreforbruget er der forudsat en omplacering på 2,6 mio. kr. og altså et samlet

Læs mere

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget

NOTAT. 18. maj 2011. Ældreudvalget NOTAT 18. maj 2011 Ældreudvalget Ældreudvalget har ansvaret for træning, personlig og praktisk hjælp (hjemmehjælp), hjemmesygepleje, ældreboliger, plejeboliger, hjælpemidler, omsorgsarbejde samt pensioner.

Læs mere

Hovedkonto 4 Sundhedsområdet

Hovedkonto 4 Sundhedsområdet Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.4 - side 1 Dato: December 2015 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2015/Regnskab 2016 Hovedkonto 4 Sundhedsområdet Denne hovedkonto omfatter udgifter og indtægter vedrørende

Læs mere

ocial- og Sundhedsudvalget

ocial- og Sundhedsudvalget Furesø Kommune Regnskab S ocial- og Sundhedsudvalget Udgiftsrammen udgør 773,1 mio. kr. inklusiv overførsler fra 2008 og konsekvenser af årets budgetreguleringer m.v., og indtægtsrammen udgør 199,7 mio.

Læs mere

Sundhedsudvalget. Korr. budget inkl. overf. Område

Sundhedsudvalget. Korr. budget inkl. overf. Område Sundhedsudvalget Område Korr. budget inkl. overf. Forventet regnskab Afvigelse ØKV1 ØKV1 ØKV2 ØKV3 Pleje og Omsorg 204,1 196,6-7,5 Pleje og Omsorg - Fælles 12,5 11,5-1,0 Elev/Rotationsprojekt 9,3 9,3 0,0

Læs mere

Økonomi og Løn/26-02-2014/hs 1

Økonomi og Løn/26-02-2014/hs 1 Sundhedsudvalget 113.463 107.832 112.36.102 4.432 Sygehusbehandling og genoptræning 89.574 82.797 82.975-6.598 56 046281 Aktivitetsbestemt medfinansiering afsundhedsvæsenet 77.689 71.592 71.592-6.098 77.689

Læs mere

Overførsler fra 2013 til. Korrigeret budget incl. overførsler

Overførsler fra 2013 til. Korrigeret budget incl. overførsler Afvigelse mellem seneste skøn og korrigeret budget Ændring i forhold til seneste opfølgning 31/8 31/5 31/3 Forbrug pr. 31/5-2014 Overførsler fra 2013 til 2014 Korrigeret budget incl. overførsler Budgetopfølgning

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget

Social- og sundhedsudvalget Ultimo februar 2017 Social- og sundhedsudvalget Samlet overblik Social- og Sundhedsudvalget Omplaceringer 28-02- 2017 regnskab afvigelse Samlet Drift 707.515 1.360 0 708.875 82.193 708.875 0 Senior 280.461-640

Læs mere

Status for tekniske korrektioner til budget 2015 og overslagsårene.

Status for tekniske korrektioner til budget 2015 og overslagsårene. 1 of 9 Status for tekniske korrektioner til budget 2015 og overslagsårene. Indhold X. Udvalget for sundhed, ældre og social.... 2 X.X Sundhedsområdet... 2 X.X.X Demografipulje på sundhedsområdet... 2 X.X.X

Læs mere

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Ældre og Sundhed

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Ældre og Sundhed 1 of 12 Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Ældre og Sundhed 17. maj 214 Budgetopfølgning pr. 3. april 214 Sundhedsområdet Note 1 - Træning og aktivitet Budgettet omfatter kommunale trænings- og aktivitetstilbud,

Læs mere

ÆLDRE- OG SUNDHEDSUDVALGET. Sammendrag. Forbrugsoversigt, kr. excl. moms: Oprindeligt budget Korrigeret budget 2010.

ÆLDRE- OG SUNDHEDSUDVALGET. Sammendrag. Forbrugsoversigt, kr. excl. moms: Oprindeligt budget Korrigeret budget 2010. ÆLDRE- OG SUNDHEDSUDVALGET Sammendrag Forbrugsoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Oprindeligt Korrigeret Forbrug 012 Borgerservice og IKT 2.521 259.523 259.432 257.822 90 Andre sundhedsudgifter 2.521 2.472

Læs mere

Økonomivurdering ultimo april 2015 for Sundhedsudvalget

Økonomivurdering ultimo april 2015 for Sundhedsudvalget Økonomivurdering ultimo april 2015 for Sundhedsudvalget Korr. budget inkl. Forventet regnskab Forventet restbudget Ultimo April 2015 overførsler Sundhedsudvalg 325,0 328,7-3,7 Pleje og omsorg 188,8 190,7-1,8

Læs mere

Budgetområde 620 Anden Social Service

Budgetområde 620 Anden Social Service Indledning omfatter primært serviceydelser, som retter sig mod almindelige borgere uden et socialt problem. Det vil sige ydelser, som er frivillige for borgeren samt ydelser, hvor tildelingen sker alene

Læs mere

Styrelseslovens 41a gælder:

Styrelseslovens 41a gælder: TAKSTER I Styrelseslovens 41a gælder: Plejehjem obligatoriske ydelser Hjemmel: Lov om Social Service 192 Huslejen fastsættes efter de budgetterede driftsudgifter tillagt 10% af den seneste ejendomsvurdering.

Læs mere

Velfærdsudvalget -400

Velfærdsudvalget -400 Budgetopfølgning pr. 31. marts Udvalg: Velfærdsudvalget Område Beløb i Note 1.000 kr. Velfærdsudvalget -400 Egentlige tillægsbevillinger - Serviceudgifter -50 Finansieret til/fra andre udvalg - Serviceudgifter

Læs mere

Aftale om afvikling af oparbejdet merforbrug, således af overførselsadgang i dialog- og aftalestyring efterleves. Plejedistrikt I

Aftale om afvikling af oparbejdet merforbrug, således af overførselsadgang i dialog- og aftalestyring efterleves. Plejedistrikt I Aftale om afvikling af oparbejdet merforbrug, således af overførselsadgang i dialog- og aftalestyring efterleves. Plejedistrikt I Myhlenbergparken Hobro Alderdomshjem Hjemmeplejen Hobro Nord og Arden Dato:

Læs mere

Udvalget Aktiv hele livet Sundhed og omsorg

Udvalget Aktiv hele livet Sundhed og omsorg Udvalget Aktiv hele livet Sundhed og omsorg Budgetrevision 4 Oktober 2016 Holbæk Kommune Hele organisationen arbejder fortsat på at mindske forbruget med 35 mio.kr. og sikre, at der overføres omkring 64

Læs mere

Velfærdsudvalget DRIFT Side: 1

Velfærdsudvalget DRIFT Side: 1 Velfærdsudvalget DRIFT Side: 1 105 Velfærdsudvalget 481.723.252 010 Social service 121.348.264 00 Byudvikling, bolig- og miljøforanstaltninger 585.152 25 Faste ejendomme 585.152 11 Beboelse 585.152 011080

Læs mere

Velfærdsudvalget -300

Velfærdsudvalget -300 Budgetopfølgning pr. 30. september 2018 Udvalg: Velfærdsudvalget Område Beløb i Note 1.000 kr. Velfærdsudvalget -300 Egentlige tillægsbevillinger - Serviceudgifter 0 Finansieret til/fra andre udvalg -

Læs mere