HVORDAN KAN SUNDHEDSPROFESSIONELLE BRUGE FILOSOFIEN SOM REFLEKSIONSMETODE TIL GAVN FOR PATIENTER OG PÅRØRENDE?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HVORDAN KAN SUNDHEDSPROFESSIONELLE BRUGE FILOSOFIEN SOM REFLEKSIONSMETODE TIL GAVN FOR PATIENTER OG PÅRØRENDE?"

Transkript

1 HVORDAN KAN SUNDHEDSPROFESSIONELLE BRUGE FILOSOFIEN SOM REFLEKSIONSMETODE TIL GAVN FOR PATIENTER OG PÅRØRENDE? DANSK SYGEPLEJERÅD D. 5 NOVEMBER V. SIMON BERG PH.D.-STUDERENDE AALBORG UNIVERSITET, NIDO DANMARK OG ANKER FJORD HOSPICE

2 PRÆSENTATION Simon Berg Cand.mag. Anvendt Filosofi Speciale i samarbejde med Anker Fjord Hospice og ansat som hospicefilosof Ph.d.studerende v. Aalborg universitet, NIDO Danmark og Anker Fjord Hospice

3 INTRODUKTION TIL MIT ARBEJDE FRA SPECIALE TIL PH.D. Speciale: Erindring og tænkning i det palliative felt (2016) Første antydninger og erfaringer som hospice filosof Journalførelse af det eksistentielle og det åndelige Samtaler patienter og pårørende Ph.d.-afhandling: Eksistentiel kommunikation i hospice-og hospitalsvæsenet Filosofisk samtalepraksis som dannelsesideal ( ) Hvad er en hospice-og en hospitalsfilosofs rolle? Hvordan deler man viden og visdom om og med patienterne? Hvilken betydning har det for de sundhedsprofessionelle Kan man inddrage patienterne i de eksistentielle og åndelige overvejelser?

4 PROGRAM Hvad er den filosofiske samtale og filosofiske gruppedialoger for en størrelse? Hvad vil det grundlæggende sige at filosofere? Hvad er man under indtryk af i den filosofiske samtale Hvordan har jeg arbejdet med sådanne samtaler i sundhedsvæsenet og hvilke perspektiver er der i det? Hvordan kan man anskue den filosofiske samtale som en form for eksistentiel og åndelig omsorg, og hvordan kan man benytte sig af filosofien som sygeplejerske? Hvordan kan man benytte sig af samtalerne i relation til patienter og pårørende? Hvordan kan man se den filosofiske samtale som en opkvalificering af sygeplejen og som en ny sproglighed, der kan indfange og pege på vigtigheden af de bløde værdier i sygeplejen? Hvor placerer jeg mig eget ph.d.-projekt, og hvilke perspektiver er der i den nye faglighed hospice- og hospitalsfilosoffen? Hvad er de grundlæggende forskningsspørgsmål i mit ph.d.-projekt? Hvordan kommer det til at forløbe helt lavpraktisk?

5 Kurere/helbrede (behandle) to cure Hele (omsorg og lindring) to heal Viden/fakta Visdom/Dannelse Kompetencer/handlemuligheder Forståelse/fordybelse

6 HVAD KENDETEGNER DEN FILOSOFISKE DIALOG En dialog med fokus på det eksistentielle i tilværelsen og dets betydning for de involverede i samtalen Et konkret fænomen Et indtryk, der kommer til udtryk Et fælles filosofisk sigte for alle de deltagende En dialog for dialogens egen skyld Forskellen mellem en håndteringsorienteret samtale og en forståelsesorienteret samtale Håndteringsorienterede samtaler er rettet mod handlen hvordan kan jeg udvikle mig personligt, hvad betyder mine reaktionsmønstre for andre, hvad ville jeg ønske jeg kunne blive bedre til osv. (Coaching og Psykologi) Den forståelsesorienteret samtale har ikke et klart defineret mål inden man går i gang, i stedet forholder man sig åbent, nysgerrigt og undersøgende til livet i håbet om at det, så at sige, kaster noget af sig (psykologien og filosofiske samtaler)

7 SAGENS STEMME OG DUET I VORES LEVEDE ERFARINGER Ser en forsker virkeligt, hvad der møder ham, a bner et væsen sig for ham. Han er vel nødt til at fatte det, han har mødt i nærvær, som et objekt, sammenligne det med objekter, klassificere det blandt rækker af objekter, beskrive og analysere det som et objekt; kun som Det kan det indga i erkendelsens samlede sum. Men i synet var det ikke en ting blandt ting, ikke et forløb blandt forløb, men udelukkende nærvær. Ikke i en lov, som bagefter blev afledt af fænomenet, meddeler et væsen sig, men i fænomenet selv. (Buber, Jeg og Du, 1997 [1923], s. 53) Martin Buber

8 DEN FILOSOFISKE SAMTALE EN FORSTÅELSESORIENTERET SAMTALE RETTET MOD VERDEN. Den filosofiske samtale kan anskues som en rejse, hvor ens forståelse af den verden man er en del af, de forståelser man udkaster og de værdier man har, bliver testet Den filosofiske samtale er et forsøg på at nå til et visdomsnært forhold til livet Ex. Viden kontra Visdom

9 HVAD VIL DET SIGE AT UNDRE SIG? Den filosofiske samtale er kort sagt en forståelsesorienteret samtale, hvor vi vender blikket ud mod verden. Med en aktiv refleksion, filosoferen, filosofisk tænkning kan vi komme til et undrende forhold til verden.

10 KORT INTRO TIL FINN THORBJØRN HANSEN Den filosofiske samtale som medicin for sjælen (s.105) Filosofi som livsform At leve sig mod nye indsigter i og fra livet (s.106) Ved at undre sig kan man nå til en erfaring af noget, der er større end en selv (transcendenserfaring).(s. 107) At bevæge sig fra en meningsskabende tilgang til en meningsmodtagende (s 33). At undre sig kan skabe, eller rettere fremkalde, værens-klarheder (s. 111)

11 AT UNDRE SIG I DIALOGER I modsætning til den videnskabelige nysgerrighed og a rsagssøgende undren, er den eksistentielle og filosofiske undren ikke drevet af en vilje til at komme bag om fænomenerne for at forklare dem og sætte begreber, kategorier og teorier pa dem. I den filosofiske undren søger man blot at være ved fænomenerne, eller bedre, at træde til siden for dem, sa de bedre kan komme til, og sa vi bedre kan høre, hvad de har at sige os. (Hansen, 2016a, s. 109)

12 SPØRGSMÅL Brug 2 minutter med jeres sidemand og vend følgende spørgsmål med hinanden Hvordan resonerer denne tankegang med jeres egen person og fag? Oplever i et arbejdsliv, hvor en sådan tænkning (en filosofisk ladet og eksistentiel orienteret tænkning), er på dagsordenen?

13 HVAD ER EKSISTENTIEL OG ÅNDELIG OMSORG? SÅDAN CIRKA? Spiritualitet er en dynamisk dimension i menneskelivet, som relaterer sig til den måde, hvorpå personer (individuelle og fælles) oplever, udtrykker og/eller søger mening, formål og transcendens, og i måden, hvorpå de forbinder sig til øjeblikket, til selvet, til andre, til naturen, til det betydningsgivende og/eller hellige. (EAPC Den europæiske fagorganisation for palliation) (Hansen, 2016, s. 33)

14 HVAD ER EKSISTENTIEL OG ÅNDELIG OMSORG? SÅDAN CIRKA? Det eksistentielle er med andre ord, når den enkelte står i et personligt responderende ("svarende") forhold til noget, der kalder og taler til én. Væren er det evige i det eksistentielle eller den menings- og transcendenserfaring, der bestandig undslipper et for fast menneskeligt greb om og begreber for denne erfaring. (Hansen, 2016a, s. 45) Måske vi her, med udgangspunkt i Hansens beskrivelse, kan snakke om en responsivitet, eller en respons-sensitivitet, når vi taler om det eksistentielle?

15 HVORFOR IKKE GOOGLE DET? =42 Hvis spiritualitet er måden hvorpå vi forbinder os til verden, den Anden, det Andet eller det betydningsgivende og meningsfulde, hvordan agerer vi så i forhold til denne forbindelse? Hvordan kan vi i det følgende anskue evnen til at respondere (responsivitet/responssensitivitet) som en måde at være i forbindelse? Og hvordan opretter vi forbindelsen? Hvad er, så at sige, afkastet af en sådan respons?

16 AT BEVÆGE SIG FRA DET FORMÅLSBESTEMTE SPROG TIL ET INDFALDSRIGT SPROG Hvordan oplever i forskellen på et indfaldsrigt sprog og et formålsbestemt sprog? Link: =snippet&q=pragmata&f=false Hvordan kan man gøre plads til et indfaldsrigt sprog i dialogen?

17 KONKRETE ERFARINGER MED FILOSOFISK SAMTALEPRAKSIS SOM EKSISTENTIEL OG ÅNDELIG OMSORG OG SELVOMSORG At Journalføre det eksistentielle og det åndelige Eksempel At skabe en vedvarende gang til brønden At handle på baggrund af en filosofisk samtale Eksempel At være omsorgsfuld for livet

18 HVORDAN ARBEJDEDE SYGEPLEJERSKERNE PÅ ANKER FJORD MED FILOSOFIEN OG HVORDAN FORSØGTE VI AT KOMME UNDER INDTRYK? Eksempel:

19 AT VENDE TILBAGE TIL BEGREBERNES FØDEEGN Heidegger: Ordene er ikke termer og ikke ligesom dem spande og fade, som vi øser et forhåndenværende indhold ud af. Ordene er brønde, som efterudgraves, når de siges, brønde, som atter og atter ma findes og graves pa ny, nemme at kaste til, men af og til også uformodet rindende. Uden den vedvarende fornyede gang til brønden forbliver spandene og fadene tomme, eller deres indhold bliver dovent. (Heidegger, 2012, s. 124)

20 SPØRGSMÅL Brug to minutter med jeres sidemand. Jeg er her interesseret i at I selv, forsøger at formulere overfor hinanden, hvad I, i særlig grad er under indtryk af lige nu. Derefter vil jeg gerne at i deler med os alle, hvad i undrer jer over, hvad i tænker osv. ;-)

21 EKSISTENTIEL KOMMUNIKATION I HOSPICE- OG HOSPITALSVÆSENET FILOSOFISK SAMTALE PRAKSIS SOM ET DANNELSESIDEAL Hvad kan man bruge en hospice- og en hospitalsfilosof til? Hvilken betydning har det for sundhedsprofessionelle at filosofere Hvordan kan vi dele viden og visdom om og med patienterne? Hvordan kan man inddrage patienterne i ens eksistentielle tanker og refleksioner? Hvordan kan med filosofien og de filosofiske samtaler sikre at de bløde værdier i sygeplejen bliver hold i hævd? Og kan en ny sproglighed, der er orienteret på det eksistentielle og det åndelige, sikre at de bløde værdier forbliver på dagsordenen?

22 DEN GÆNGSE OPFATTELSE AF PARADIGMESKIFTET I SUNDHEDSVÆSENET Stunddom helbrede, ofte lindre, altid trøste (Hippokrates). Altid helbrede, ofte lindre, trøste når vi har tiden til det. (Unknown).

23 TO ÅRSAGER TIL AT JEG VALGTE AT ARBEJDE MED DENNE PH.D. ET FAGLIGT PERSPEKTIV På den ene side et paradigmeskifte indenfor sundhedsvæsenet, hvor de bløde værdier og dermed de filosofiske dimensioner var trukket tilbage i baggrunden eller bagsædet Min interesse er derfor, hvordan kan man igennem et aktionsforskningsprojekt få det tilbage i førersædet eller rettere passagersædet. ET PRAKTISK PERSPEKTIV Hvordan kan man med filosofiske dialoger møde patienter og pårørende som sundhedsprofessionel? Hvordan kan man som hopsice- og hospitalsfilosof sætte en eksistentiel og åndelig dagsorden, så de filosofiske dimensioner i omsorgsarbejdet bliver hold i hævd?

24 PROJEKTETS OVERORDNET FOKUS? [ ] hvordan man som sundhedspersonale filosofere; bruge sine filosofiske refleksioner i dagligdagen; og hvordan kan man skabe en form for filosofisk dokumentation, hvor sundhedsprofessionelle får mulighed for at filosofere og dele denne tænkning med sine kollegaer (projektbeskrivelse, 2018).

25 BAGGRUND FOR PROJEKTET Hvis man ønsker at omsorgsarbejdet (de bløde værdier) i sundhedsvæsenet skal prioriteres er det nødvendigt at italesætte, hvad man rent faktisk gør, hvad man ønsker at gøre og at innovere ; altså finde ud af, og forske i, hvad det eksistentielle og åndelige er for en størrelse, og hvad bliver vi derfor kaldet til at gøre i praksis Kan man med hjælp fra en filosof-i-huset opkvalificere de filosofiske, eksistentielle og åndelige dimensioner og erfaringer, sådan at de bliver sat på dagsordenen? Og hvordan kan vi nå til et forhold til praksis, hvor vi har lydhørhed for det filosofiske, eksistentielle og det åndelige?

26 PROJEKTETS FIRE BEN Et filosofisk aspekt Et sundhedsfagligt aspekt Det eksistentielle og åndelige Et organisatorisk aspekt Et patientcentreret aspekt

27 PROJEKTETS FIRE BEN Det filosofiske aspekt: Hvad vil det grundlæggende sige at at filosofere, tænke og undre sig. Hvad vil det sige at dele visdom med hinanden fra en sundhedsprofessionel til en anden? Det organisatoriske aspekt: Hvilke praktiske foranstaltninger kan vi gøre os? Kan man skabe en form for eksistentiel dokumentationstype som man kan bruge til at kommunikere vigtig visdom og indsigt vedrørende patienten? Er der andet vi i forskningen bliver inspireret til at gøre (hvordan kan det rent praktisk lade sig gøre at inddrage patienten?)?

28 PROJEKTETS FIRE BEN Det sundhedsfaglige aspekt Hvilken betydning har det filosofiske for vores egen selvforståelse og fagforståelse? Oplever man sig bedre rustet til at indgå i dialoger med patienter og pårørende? Hvilke dele af de filosofiske dialoger kan reelt benyttes i dagligdagen? Det patientcentrerede aspekt Hvad får patienten rent faktisk ud af det? Kan man inddrage patienterne i de filosofiske dialoger og fortællinger? Kan man finde evidens for vigtigheden af det eksistentielle og det åndelige?

29 EVIDENS Selv hvis vi ikke kunne bevise vigtigheden af den eksistentielle og åndelige omsorg, ville vi så ikke alligevel ønske at arbejde videre med den og udvikle den? (sygeplejerske på AFH). Det er ikke en kompetence eller et værktøj jeg har fået. Jeg er ikke blevet bedre til alt muligt œ men alligevel føler jeg at det har beriget min praksis og givet mig meget mere end de utallige kompetenceforløb, konferencer og udviklingsforløb jeg før har været igennem. (sygeplejerske på AFH).

30 KUNNE I SELV BRUGE EN FILOSOF I JERES SYGEPLEJE? Brug 2 minutter med sidemanden. Hvordan kunne i selv ser jer benytte jer af en hospitalsfilosof i dagligdagen?

31 TAK FOR I DAG

Hospice et levende hus

Hospice et levende hus 78 Klinisk Sygepleje 28. årgang Nr. 1 2014 PH.D.-PRÆSENTATION Hospice et levende hus En analyse af levet liv og omsorg på hospice som bidrag til forståelse af åndelig omsorg Vibeke Østergaard Steenfeldt

Læs mere

At se klinisk praksis med et levende blik -

At se klinisk praksis med et levende blik - ,S 01-05-2014 At se klinisk praksis med et levende blik - kan man lære det? Sine Maria Herholdt.-Lomholdt Mail: smhl@viauc.dk En historie om et par kloge studerende 2 1 Fire stemmer i højere uddannelse

Læs mere

VELKOMMEN EKSISTENTIELLE PERSPEKTIVER PÅ

VELKOMMEN EKSISTENTIELLE PERSPEKTIVER PÅ VELKOMMEN EKSISTENTIELLE PERSPEKTIVER PÅ Ph.d. og filosof, Emily Hartz Certificeret systemisk coach og konsulent, Frederik Fredslund-Andersen JERES ERFARINGER MED MUS Et kort møde med sidemanden om emnet:

Læs mere

Velkommen til: Palliation i egen praksis Tirsdag d. 3. oktober 2017

Velkommen til: Palliation i egen praksis Tirsdag d. 3. oktober 2017 Velkommen til: Palliation i egen praksis Tirsdag d. 3. oktober 2017 Program: Dagens program: Velkomst og kort præsentation Værdier og holdninger i den palliative indsats Rundvisning på Hospice Limfjord

Læs mere

Introduktion til undringsbaseret seminar Udarbejdet af Sisse Charlotte Norre og Isabell Friis Madsen

Introduktion til undringsbaseret seminar Udarbejdet af Sisse Charlotte Norre og Isabell Friis Madsen Introduktion til undringsbaseret seminar Udarbejdet af Sisse Charlotte Norre og Isabell Friis Madsen Effektivisering og et ønske om produktivitet præger i øjeblikket vores offentlige sektor. Inden for

Læs mere

Rita Buhl

Rita Buhl 1 Eksistensfilosofisk tilgang i karrierevejledning Kan vi bruge en sådan tilgang som et helle i en ellers målrettet, løsningsfokuseret og innovativ karrierevejledning? En workshop om: Filosofisk refleksion

Læs mere

Vision og strategi for sygeplejen

Vision og strategi for sygeplejen Vision og strategi for sygeplejen på Hospitalsenheden Horsens 2014-2017 Hospitalsenheden Horsens Strategi for Hospitalsenheden Horsens og Region Midtjylland Visionen og strategien for sygeplejen 2014-2017

Læs mere

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen

Det fællesskabende møde. om forældresamarbejde i relationsperspektiv. Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Det fællesskabende møde om forældresamarbejde i relationsperspektiv Artikel af cand. psych. Inge Schoug Larsen Lysten til samarbejde udvikles gennem oplevelsen af at blive taget alvorligt og at have indflydelse

Læs mere

SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL?

SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL? SPØRGSMÅLSTEGN VED SPØRGSMÅL? MÅ JEG SPØRGE OM NOGET? Sådan starter mange korte samtaler, og dette er en kort bog. Når spørgsmålet må jeg spørge om noget? sjældent fører til lange udredninger, så er det,

Læs mere

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte Forord Pædagogik for sundhedsprofessionelle er i 2. udgaven gennemskrevet og suppleret med nye undersøgelser og ny viden til at belyse centrale pædagogiske begreber, der kan anvendes i forbindelse med

Læs mere

På Anker Fjord Hospice er der plads til 12 patienter og deres pårørende. De pårørende har mulighed for at være helt eller delvist medindlagt.

På Anker Fjord Hospice er der plads til 12 patienter og deres pårørende. De pårørende har mulighed for at være helt eller delvist medindlagt. Sygeplejeprofil den generelle del: På Anker Fjord Hospice er der plads til 12 patienter og deres pårørende. De pårørende har mulighed for at være helt eller delvist medindlagt. Fælles for alle de visiterede

Læs mere

Sundhedsfaglig Diplomuddannelse

Sundhedsfaglig Diplomuddannelse Sundhedsfaglig Diplomuddannelse Metropol Efter og Videreuddannelse Side 1 Formålet med sundhedsfaglig diplomuddannelse er at kvalificere den enkelte til selvstændigt at varetage specialiserede funktioner

Læs mere

Forskningsstrategi for sygeplejen. Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Hjerteafdelingen. Forskningsstrategi for sygeplejen

Forskningsstrategi for sygeplejen. Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Hjerteafdelingen. Forskningsstrategi for sygeplejen Forskningsstrategi for sygeplejen Bispebjerg og Frederiksberg Hospital Hjerteafdelingen Forskningsstrategi for sygeplejen Forskningsstrategi for sygeplejen i Hjerteafdelingen Forskningsstrategien for sygeplejen

Læs mere

Helbredt og hvad så? Hvad har vi undersøgt? De senfølgeramtes perspektiv. Hvordan har vi gjort?

Helbredt og hvad så? Hvad har vi undersøgt? De senfølgeramtes perspektiv. Hvordan har vi gjort? Helbredt og hvad så? I foråret indledte vi tre kommunikationsstuderende fra Aalborg Universitet vores speciale, som blev afleveret og forsvaret i juni. En spændende og lærerig proces som vi nu vil sætte

Læs mere

Erindring og tænkning i det palliative felt

Erindring og tænkning i det palliative felt Erindring og tænkning i det palliative felt STANDARDFORSIDE TIL EKSAMENSOPGAVER Fortrolig Ikke fortrolig Prøvens form (sæt kryds) Projekt Synopsis Artikel Speciale X Skriftlig opgave Uddannelsens navn

Læs mere

Ansættelser 2012 - Forsker i Palliativt Videncenter

Ansættelser 2012 - Forsker i Palliativt Videncenter Karen Marie Dalgaard (f. 1954) Sygeplejerske (1977) Sygeplejefaglig Diplomeksamen med speciale i ledelse (1990) Sygeplejefaglig vejleder (1995) Cand.scient.soc. - Den Sociale Kandidatuddannelse (2002)

Læs mere

Samtalen. Lotte Blicher Mørk. Anna Weibull. Hospitalspræst Rigshospitalet Palliativt afsnit. Praktiserende læge, Åbylægerne Grenaa

Samtalen. Lotte Blicher Mørk. Anna Weibull. Hospitalspræst Rigshospitalet Palliativt afsnit. Praktiserende læge, Åbylægerne Grenaa Samtalen. Anna Weibull Praktiserende læge, Åbylægerne Grenaa Diplom NSCPM 2007 Medforfatter DSAMs palliationsvejledning Lotte Blicher Mørk Hospitalspræst Rigshospitalet Palliativt afsnit Medforfatter SSTs

Læs mere

VOX POP fra temadagen om fremtidens sygepleje

VOX POP fra temadagen om fremtidens sygepleje VOX POP fra temadagen om fremtidens sygepleje 354 gæster var mødt op til temadagen om muligheder og udfordringer for fremtidens sygepleje. Temadagen blev afholdt den 1. december på Comwell Middelfart og

Læs mere

Strandgårdens værdier

Strandgårdens værdier Strandgårdens værdier Tryghed Respekt Inddragelse Tværfaglighed Udarbejdelsen af værdigrundlaget Strandgårdens værdigrundlag er udarbejdet på baggrund af forskellige drøftelser og undersøgelser af værdierne

Læs mere

Praktikvejlederkonference

Praktikvejlederkonference FORBUND Social- og sundhedshjælperuddannelsen Social- og sundhedsassistentuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse Praktikvejlederkonference 2017 Hvordan kan du arbejde med relationskompetencer

Læs mere

Eksistentielle overvejelser hos døende - et kvalitativt studie af døende kræftpatienter på danske hospices

Eksistentielle overvejelser hos døende - et kvalitativt studie af døende kræftpatienter på danske hospices Eksistentielle overvejelser hos døende - et kvalitativt studie af døende kræftpatienter på danske hospices Lene Moestrup, RN, cand. scient. san. PhD student, University of Southern Denmark Baggrund for

Læs mere

Temadag Sundhedsbrugerrådet, det, Patientforeninger og Regionsrådet 13. oktober 2010

Temadag Sundhedsbrugerrådet, det, Patientforeninger og Regionsrådet 13. oktober 2010 Temadag Sundhedsbrugerrådet, det, Patientforeninger og Regionsrådet 13. oktober 2010 Inddragelse af pårørendep rende Samspil i triader (tre parter) Karen Marie Dalgaard Spl. cand. scient soc., ph.d. Ledende

Læs mere

Introduktion til refleksionskort

Introduktion til refleksionskort Kommuner Introduktion til refleksionskort VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet Hvorfor skal man inddrage borgerne? Borgerens viden om egen sygdom, hverdagsliv og behandlingsforløb er vigtig

Læs mere

Forskning og udvikling af palliation i hospitalsregi

Forskning og udvikling af palliation i hospitalsregi Forskning og udvikling af palliation i hospitalsregi Projekt lindrende indsats Hæmatologisk Afdeling Aalborg Sygehus Et aktionsforskningsprojekt Karen Marie Dalgaard Spl., cand.scient.soc., Ph.d. Postdoc.

Læs mere

Modul 5 Tværprofessionel virksomhed

Modul 5 Tværprofessionel virksomhed Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen Viborg/Thisted Afdeling Thisted Januar 2012 Modulets tema og læringsudbytte Tværprofessionel virksomhed Tema: Tværfagligt modul tværprofessionel virksomhed

Læs mere

LEDER KONFE- RENCE 2018

LEDER KONFE- RENCE 2018 LEDER KONFE- RENCE 2018 I CAMILLA RAYMOND cand.psych.aut. organisationskonsulent partner i Organisation ApS DEN LÆRENDE LEDER DER LEDER LEG & LÆRING z cr@organisation.cc T +45 5134 3339 ÆNDRINGSFORSLAG

Læs mere

EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE

EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE Inspirationskatalog EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE Efterår 2018/Forår 2019 phabsalon.dk/videreuddannelse Indhold EFTER- OG VIDEREUDDANNELSE Efterår 2018/Forår 2019 Side Forvaltning og administration... 4 Ledelse

Læs mere

Studieplan: Etik i sundhedsprofessionernes praksis hold 263

Studieplan: Etik i sundhedsprofessionernes praksis hold 263 Foråret 2012 Studieplan: Etik i sundhedsprofessionernes praksis hold 263 Modul: Etik i sundhedsprofessionernes praksis (5 ECTS) Tema: Lek. Mål/indhold Litteratur: Underviser Introduktion til uddannelsen

Læs mere

Visioner og kompetencer i en professionel praksis et led i din kompetenceudvikling

Visioner og kompetencer i en professionel praksis et led i din kompetenceudvikling Hjertecentret 2017 Sygeplejen i Hjertecentret Visioner og kompetencer i en professionel praksis et led i din kompetenceudvikling Vi glæder os til at se dig til introduktion til sygeplejen i Hjertecentret.

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

Klinisk lederskab af patientforløb

Klinisk lederskab af patientforløb Temadag om revision af sygeplejerskeuddannelsen 2016 18.4.2016 OUH Målgruppen: Oversygeplejersker og afdelingssygeplejersker og kliniske vejledere på OUH, Odense Universitetshospital og Svendborg Sygehus.

Læs mere

Skab et bedre sundhedsvæsen sammen med patienter, borgere og pårørende

Skab et bedre sundhedsvæsen sammen med patienter, borgere og pårørende Skab et bedre sundhedsvæsen sammen med patienter, borgere og pårørende WORKSHOPKATALOG EFTERÅR 2018 Kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle, som arbejder med bruger-, borger-, patient- og pårørendeinddragelse

Læs mere

Kan kombinere viden om og reflektere over patients samarbejde med vejleder. i tværprofessionelt og Følges med vejleder eller

Kan kombinere viden om og reflektere over patients samarbejde med vejleder. i tværprofessionelt og Følges med vejleder eller Uge 1 intro til primærsektoren Forventningsafstemning Forberedelse til forventningssamtale Om viden: med fokus på sygepleje Planlægning af forløb Følges med vejleder Kan kombinere viden om til den akutte

Læs mere

DEN SUNDHEDSFAGLIGE COACHUDDANNELSE UDDANNELSESORDNING

DEN SUNDHEDSFAGLIGE COACHUDDANNELSE UDDANNELSESORDNING UDDANNELSESORDNING Baggrund Udviklingen i sundhedsvæsenet og øgede krav fra patienter til informationer omkring deres sygdomsforløb stiller et større og større krav til sundhedspersonalets kommunikative

Læs mere

Konference: Palliation - den døende i eget hjem (2 dage) (København)

Konference: Palliation - den døende i eget hjem (2 dage) (København) Konference: Palliation - den døende i eget hjem (2 dage) (København) Underviser Thomas Høg Nørager Hanne Heegaard Julie Kolbe Krøier Bliv klædt på til at håndtere palliativ behandling i hjemmet og ikke

Læs mere

Tanker omkring kompetenceudvikling for undervisere på vores institut

Tanker omkring kompetenceudvikling for undervisere på vores institut Tanker omkring kompetenceudvikling for undervisere på vores institut Hvad er vi forpligtet til: Universitetet skal give forskningsbaseret undervisning, samt sikre et ligeværdigt samspil mellem forskning

Læs mere

Kompetenceprofil. Forord Skrives af relevant ledelsesperson.

Kompetenceprofil. Forord Skrives af relevant ledelsesperson. 1 Kompetenceprofiler Sundhed og omsorg og Socialområdet handicap og psykiatri Kompetenceprofil Forord Skrives af relevant ledelsesperson. - Den færdige introducerede medarbejder - Opdelt i generel profil

Læs mere

Lindrende indsats - når vi er truet på livet af sygdom

Lindrende indsats - når vi er truet på livet af sygdom Lindrende indsats - når vi er truet på livet af sygdom PAVI/SIF/SDU og Folkeuniversitetet, Kommunehospitalet København 5 forårs tirsdage i marts 2014 Møderækken 1. Lindrende indsats historie, formål, muligheder

Læs mere

Oplægsholder: Randi Bligaard Madsen, Udviklingskoordinator, cand.cur. Staben, Medicinsk Afdeling Hospitalsenheden Vest

Oplægsholder: Randi Bligaard Madsen, Udviklingskoordinator, cand.cur. Staben, Medicinsk Afdeling Hospitalsenheden Vest Oplægsholder: Randi Bligaard Madsen, Udviklingskoordinator, cand.cur. Staben, Medicinsk Afdeling Hospitalsenheden Vest Program Præsentation Patient- og pårørende inddragelse forskellige perspektiver Ulighed

Læs mere

Hvad vil videnskabsteori sige?

Hvad vil videnskabsteori sige? 20 Ubehjælpelig og uvederhæftig åndsidealisme Hvad vil videnskabsteori sige? Et uundværligt svar til de i ånden endnu fattige Frederik Möllerström Lauridsen Men - hvem, der ved et filosofisk spørgsmål

Læs mere

Hvad er eksistentiel og undringsdreven innovation? Og kan det fremme en humanistisk og eksistentiel resiliens?

Hvad er eksistentiel og undringsdreven innovation? Og kan det fremme en humanistisk og eksistentiel resiliens? Hvad er eksistentiel og undringsdreven innovation? Og kan det fremme en humanistisk og eksistentiel resiliens? Oplæg af Finn Thorbjørn Hansen, professor, Ph.d., Center for Dialog og Organisation, Institut

Læs mere

Patienten og digitalisering Udfordring: "Patienten er mere digital end systemet selv"

Patienten og digitalisering Udfordring: Patienten er mere digital end systemet selv www.udvikling.rm.dk Patienten og digitalisering Udfordring: "Patienten er mere digital end systemet selv" 8.00: Ankomst og morgenmad 8.30: Velkomst, program og formål med dagen v. antropologer Louise Bomholt

Læs mere

Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng

Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng Den oversete dimension -hvem hjælper hjælperen? Landsmøde 2012, Early Warning Susanne Broeng Præsentation Den røde tråd Kernen i mit arbejde Dynamiske samspilsprocesser Relationer Integritet procesbevidsthed

Læs mere

Faglige visioner Palliation 04.10.2009

Faglige visioner Palliation 04.10.2009 Faglige visioner Palliation 04.10.2009 Lise Pedersen Speciallæge i onkologi, Diplomuddannlse i Palliativ Medicin fra GB Ledende overlæge dr. med. Palliativ medicinsk afd., BBH WHO Definition af Palliativ

Læs mere

Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed

Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen i Viborg/Thisted Januar 2012 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Modulets tema og læringsudbytte Modulet retter sig mod menneskets viden, værdier,

Læs mere

Udkast til studieordning. for 3. og 4. semester på. Kandidatuddannelsen i Klinisk videnskab og teknologi ved Aalborg Universitet

Udkast til studieordning. for 3. og 4. semester på. Kandidatuddannelsen i Klinisk videnskab og teknologi ved Aalborg Universitet Udkast til studieordning for 3. og 4. semester på Kandidatuddannelsen i Klinisk videnskab og teknologi ved Aalborg Universitet 3. semester kandidat klinisk videnskab og teknologi Projektenhed Afprøvning

Læs mere

- erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen

- erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen Erkendelsesteori - erkendelsens begrænsning og en forenet kvanteteori for erkendelsen Carsten Ploug Olsen Indledning Gennem tiden har forskellige tænkere formuleret teorier om erkendelsen; Hvad er dens

Læs mere

Forskningsprogrammet kommunikation og etik

Forskningsprogrammet kommunikation og etik Forskningsprogrammet kommunikation og etik Ved programleder Forskningsprogrammet Fortællingen om et forskningsprogram Forskningsprogrammet kommunikation og etik Fortællingen Fra ph.d. spire til seniorforsker

Læs mere

Erhvervsfolk filosoferer de ved det bare ikke

Erhvervsfolk filosoferer de ved det bare ikke 28. FEBRUAR 2016 THOMAS RYAN JENSEN Erhvervsfolk filosoferer de ved det bare ikke Erhvervsfilosofi i praksis: Benedikt var en italiensk munk, der levede 480-547. Han blev helgenkåret, fordi han lagde grunden

Læs mere

Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed

Modul 9 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Sundhedsfaglig Højskole Sygeplejerskeuddannelsen i Viborg/Thisted Januar 2011 Sygepleje, etik og videnbaseret virksomhed Modulets tema og læringsudbytte Modulet retter sig mod menneskets viden, værdier,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i SFO erne

Pædagogiske læreplaner i SFO erne Pædagogiske læreplaner i SFO erne Oplæg til skolereformsudvalgsmødet den 12.09.13 Ved Hanne Bach Christiansen SFO Leder Arresø Skole Historik Pædagogiske læreplaner har været brugt som arbejdsredskab i

Læs mere

Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget

Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget Et stærkt fag i udvikling Layout: Dansk Sygeplejeråd 12-28 Foto: Søren Svendsen Copyright Dansk Sygeplejeråd december 2014. Alle

Læs mere

Etik for bioanalytikere on tour 2018/2019. Regionshuset Virklund 6. november 2018

Etik for bioanalytikere on tour 2018/2019. Regionshuset Virklund 6. november 2018 Etik for bioanalytikere on tour 2018/2019 Regionshuset Virklund 6. november 2018 Filosofferne Jes Lynning Harfeld, ph.d. Lektor i anvendt etik Aalborg Universitet Fast underviser i etik og videnskabsteori

Læs mere

Information til studerende om. Eksistentiel-humanistisk psykologi

Information til studerende om. Eksistentiel-humanistisk psykologi Information til studerende om Eksistentiel-humanistisk psykologi Life Academys udgangspunkt Life Academys uddannelse til Integrativ Energi & Power Psykoterapeut tager udgangspunkt i den eksistentielle

Læs mere

Den eksistentielle samtale Det existentiella samtalet. Susann Strang Leg. sjuksköterska, docent Köpenhamn den 22 maj 2014

Den eksistentielle samtale Det existentiella samtalet. Susann Strang Leg. sjuksköterska, docent Köpenhamn den 22 maj 2014 Den eksistentielle samtale Det existentiella samtalet Susann Strang Leg. sjuksköterska, docent Köpenhamn den 22 maj 2014 Hurtig udvikling i forskning i eksistentielle / åndelige spørgsmål For mere end

Læs mere

Indhold. Forord 9. 1. Hvad er eksistentiel psykologi? 13. 2. Lykke og lidelse 42. 3. Kærlighed og aleneværen 70

Indhold. Forord 9. 1. Hvad er eksistentiel psykologi? 13. 2. Lykke og lidelse 42. 3. Kærlighed og aleneværen 70 Indhold Forord 9 1. Hvad er eksistentiel psykologi? 13 Eksistentiel psykologi 13 Fænomenologi: mennesket bag kategorierne 14 Kan psykologi handle om selve livet? 17 Tre grundbegreber: livsfølelse, livsmod

Læs mere

Temadag i palliation 20. april Aalborg

Temadag i palliation 20. april Aalborg Temadag i palliation 20. april Aalborg Projekt lindrende indsats - om udvikling af den lindrende indsats i hospitalsregi Et aktionsforskningsprojekt Hæmatologisk Afdeling, Aalborg Sygehus Karen Marie Dalgaard

Læs mere

Introduktion til refleksionskort

Introduktion til refleksionskort Hospitaler Introduktion til refleksionskort VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet Hvorfor skal man inddrage brugerne? Patienters og pårørendes viden om sygdom, hverdagsliv og behandlingsforløb

Læs mere

Involvering af kræftpatienter i patientsikkerhed. DSI: Helle Max Martin & Laura Navne Kræftens bekæmpelse: Henriette Lipczak

Involvering af kræftpatienter i patientsikkerhed. DSI: Helle Max Martin & Laura Navne Kræftens bekæmpelse: Henriette Lipczak Involvering af kræftpatienter i patientsikkerhed DSI: Helle Max Martin & Laura Navne Kræftens bekæmpelse: Henriette Lipczak 1 Præsentation Om projektet Viden fra litteraturen Resultater: Involvering i

Læs mere

UDVIKLING AF PALLIATION I DANMARK Hvad er PAVI og hvad er vi optaget af for tiden?

UDVIKLING AF PALLIATION I DANMARK Hvad er PAVI og hvad er vi optaget af for tiden? UDVIKLING AF PALLIATION I DANMARK Hvad er PAVI og hvad er vi optaget af for tiden? Kontaktsygeplejersker Region Sjælland og Region Hovedstaden, Kræftens Bekæmpelse 16. november 2011 Helle Timm Centerchef

Læs mere

2. HERACLES Kick Off et tydeligt startsignal. 4. Den Digitale Kieler Uge HERACLES præsenterer sig selv 5. WORKSHOP DEN GODE PATIENTSAMTALE

2. HERACLES Kick Off et tydeligt startsignal. 4. Den Digitale Kieler Uge HERACLES præsenterer sig selv 5. WORKSHOP DEN GODE PATIENTSAMTALE Newsletter Nr. 1 / 2019 1. -projektet 2. Kick Off et tydeligt startsignal 3. E-HEALTH INNOVATION DAYS ` første optræden 4. Den Digitale Kieler Uge præsenterer sig selv 5. WORKSHOP DEN GODE PATIENTSAMTALE

Læs mere

Kompetence Udviklingsplaner Sygeplejerske

Kompetence Udviklingsplaner Sygeplejerske Kompetence Udviklingsplaner Sygeplejerske Social og sundhedshjælper Social og Sundhedsassistent Sygeplejerske 1 Kompetenceudvikling for Sygeplejersker ansat i Center for Sundhed og omsorg, Slagelse Kommune

Læs mere

FYRAFTENSMØDE FOR AAU LEDERE: Ledelseskommunikation i forandringer

FYRAFTENSMØDE FOR AAU LEDERE: Ledelseskommunikation i forandringer FYRAFTENSMØDE FOR AAU LEDERE: Ledelseskommunikation i forandringer Program Kl. 15.00-15.05: Velkommen Kl. 15.05-15.45: Ledelseskommunikation i forandringer Kl. 15.50-16.00: Spørgsmål Kl. 16.00-16.30: Netværk

Læs mere

Få mere livskvalitet med palliation

Få mere livskvalitet med palliation PATIENTVEJLEDNING Få mere livskvalitet med palliation Ti dig, der vil leve dit liv med lungekræft med mindst mulig lidelse og mest mulig livskvalitet. Indhold Palliation er lindring... 4 For dig med livstruende

Læs mere

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle

Dansk Sygeplejeråds anbefalinger. til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Dansk Sygeplejeråds anbefalinger til komplementær alternativ behandling - Sygeplejerskers rolle Forord Uanset hvor i sundhedsvæsenet sygeplejersker arbejder, møder vi borgere og patienter, der bruger komplementær

Læs mere

Kandidat uddannelsen i Kliniks Sygepleje, Ergoterapi og Jordemodervidenskab Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Kandidat uddannelsen i Kliniks Sygepleje, Ergoterapi og Jordemodervidenskab Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Kandidat uddannelsen i Kliniks Sygepleje, Ergoterapi og Jordemodervidenskab Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet U& K, Okt ober Dorthe Nielsen Studieleder for Kandidat uddannelsen i Klinisk Sygepleje Hvorfor

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

Social og sundhedsassistenter Social og sundhedsassistenternes virksomhedsområde fremgår af Bekendtgørelse om social- og sundhedsuddannelsen.

Social og sundhedsassistenter Social og sundhedsassistenternes virksomhedsområde fremgår af Bekendtgørelse om social- og sundhedsuddannelsen. 1 Social og sundhedsassistenter Social og sundhedsassistenternes virksomhedsområde fremgår af Bekendtgørelse om social- og sundhedsuddannelsen. BEK. Nr. 270 af 15/03/2016 https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id=179139

Læs mere

Den sene Wittgenstein

Den sene Wittgenstein Artikel Jimmy Zander Hagen: Den sene Wittgenstein Wittgensteins filosofiske vending Den østrigske filosof Ludwig Wittgensteins (1889-1951) filosofi falder i to dele. Den tidlige Wittgenstein skrev Tractatus

Læs mere

The Budapest Commitments

The Budapest Commitments Initiativ taget af: European Association for Palliative Care (EAPC) International Association for Hospice and Palliative Care (IAHPC) Worldwide Palliative Care Alliance (WPCA) Aim: To help individuals

Læs mere

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU.

- en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. - en drivkraft i det sociale arbejde? Maja Lundemark Andersen, lektor, Ph.d. i socialt arbejde, AAU. Socialrådgiver, Supervisor, Cand.scient.soc, Ph.d. i socialt arbejde. Ansat som lektor i socialt arbejde

Læs mere

Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling

Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Rasmus Rønlev, ph.d.-stipendiat og cand.mag. i retorik Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Rasmus Rønlev CV i uddrag 2008: Cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet 2008-2009: Skrivekonsulent

Læs mere

Den palliative indsats

Den palliative indsats Den palliative indsats En tværfaglig efteruddannelse i Region Midtjylland Region Midtjylland Koncern HR Center for Kompetenceudvikling Den palliative indsats En tværfaglig efteruddannelse i Region Midtjylland

Læs mere

Hvert kursus strækker sig over 40 lektioner, og eleven deltager i 2 kurser under hver overskrift i løbet af 7.-9.kl.

Hvert kursus strækker sig over 40 lektioner, og eleven deltager i 2 kurser under hver overskrift i løbet af 7.-9.kl. Enghaveskolen april 2018 Fagplan Kursusforløb 7.-9.kl. Sideløbende med historieundervisningen i 6.-9.kl.er der i 7., 8, og 9. klasse nogle kursusforløb med følgende overskrifter: Den Vide Verden, Demokrati

Læs mere

Betaniahjemmet - værdigrundlag

Betaniahjemmet - værdigrundlag Betaniahjemmet - værdigrundlag Forord Betaniahjemmet ejes og drives af Betaniaforeningen under Metodistkirken i samarbejde med Frederiksberg kommune. Betaniahjemmet er først og fremmest beboernes hjem,

Læs mere

Salutogenese & Mindfulness

Salutogenese & Mindfulness Salutogenese & Mindfulness Nyt spændende kursus med Chris Norre & Peter Thybo Mindbusiness.dk Salutogenese & Mindfulness Præsentation af kursusholderne Chris Norre Uddannet filosof i bevidsthedsfilosofi

Læs mere

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune

VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune VÆRDIGHEDSPOLITIK Thisted Kommune FORORD Thisted Kommune vil på Sundheds- og Ældreområdet sikre en hjælp og støtte, som er med til at fremme værdighed for kommunens borgere. Et fokus på værdighed hænger

Læs mere

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus

Figur 1: Organisering af forskning, dokumentation og evidensbasering og monitorering af sygepleje, ergoterapi og fysioterapi på Århus Sygehus Indledning Etablering af en organisationsmodel for forskning, kvalitetsudvikling, kvalitetssikring, monitorering og dokumentation af ergoterapi, fysioterapi og sygepleje på Århus Sygehus har skabt rammerne

Læs mere

ET STÆRKT FAG I UDVIKLING DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL SYGEPLEJEFAGET

ET STÆRKT FAG I UDVIKLING DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL SYGEPLEJEFAGET ET STÆRKT FAG I UDVIKLING DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL SYGEPLEJEFAGET Et stærkt fag i udvikling Dansk Sygeplejeråds holdninger til sygeplejefaget Grafisk tilrettelægning: Dansk Sygeplejeråd Forsidefoto:

Læs mere

Konference om Psykiatrisk Sygepleje

Konference om Psykiatrisk Sygepleje Konference om Psykiatrisk Sygepleje 3. og 4. juni 2014 Hotel Faaborg Fjord v/sygeplejefaglig direktør Ole Ryttov Kompetenceudvikling af fagprofessionelle til at arbejde samarbejds - og recovery orienteret.

Læs mere

Peer feedback i SRP-arbejdet

Peer feedback i SRP-arbejdet Peer feedback i SRP-arbejdet Akademiet for Talentfulde Unge d. 30/8 2014 Gry Sandholm Jensen, gsjensen@tdm.au.dk Præsentation Gry Sandholm Jensen, Cand.mag. Center for Undervisningsudvikling og Digitale

Læs mere

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring

Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune. Børn unge og læring Masterplan for Kvalitet og Læringsmiljøer i Fremtidens Dagtilbud i Halsnæs Kommune Børn unge og læring 2014 Indholdsfortegnelse Kapitel 1 Mål og formål med Masterplan for kvalitet og læringsmiljøer i Fremtidens

Læs mere

PALLIATION OG DEMENS VED SYGEPLEJERSKE OG FORFATTER RITA NIELSEN ÅRSKURSUS 2018 FOR DKDK RITA NIELSEN 2018

PALLIATION OG DEMENS VED SYGEPLEJERSKE OG FORFATTER RITA NIELSEN ÅRSKURSUS 2018 FOR DKDK RITA NIELSEN 2018 PALLIATION OG DEMENS VED SYGEPLEJERSKE OG FORFATTER RITA NIELSEN ÅRSKURSUS 2018 FOR DKDK HVORDAN ER DET MED DEMENS OG DØD? PALLIATION OG DEMENS Case Hvad er palliation? Initiativer international Initiativer

Læs mere

Uddannelsesudvalg Sygeplejerskeuddannelsen

Uddannelsesudvalg Sygeplejerskeuddannelsen Documents and Settings\chsv\Lokale indstillinger\temporary Internet Files\Content.Outlook\T5HVJRZX\Referat 7 marts 2012.docx Dato & tid 7.3 2012 kl. 15-17 Referent Lisbeth Ahl Afbud Rene Priess, Ingrid

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015 11-11-2015 side 1. Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 11-11-2015 side 1 Prædiken til Alle Helgens søndag 2015. Tekst. Matt. 5,1-12 Det er som om at vi kender hinanden så godt når vi samles til Alle helgens dagens gudstjenester. Vi er alle kommet med en sindets

Læs mere

Klinisk beslutningstagen. Oplæg ved Inger Lise Elnegaard Uddannelsesansvarlig sygeplejerske Odense den 3. marts 2016

Klinisk beslutningstagen. Oplæg ved Inger Lise Elnegaard Uddannelsesansvarlig sygeplejerske Odense den 3. marts 2016 Klinisk beslutningstagen Oplæg ved Inger Lise Elnegaard Uddannelsesansvarlig sygeplejerske Odense den 3. marts 2016 Klinisk beslutningstagen Nyt begreb? eller hvad? Hvorfor taler vi om klinisk beslutningstagen?

Læs mere

Velkommen som social- og sundhedsassistent elev på Palliativ medicinsk afdeling. Bispebjerg Hospital.

Velkommen som social- og sundhedsassistent elev på Palliativ medicinsk afdeling. Bispebjerg Hospital. Velkommen som social- og sundhedsassistent elev på Palliativ medicinsk afdeling. Bispebjerg Hospital. Palliativ Medicinsk afdeling tilbyder lindrende behandling til uhelbredeligt syge kræftpatienter bosiddende

Læs mere

PROGRAM LIVSKVALITET HELE LIVET - SYGEPLEJE MOD LIVETS AFSLUTNING

PROGRAM LIVSKVALITET HELE LIVET - SYGEPLEJE MOD LIVETS AFSLUTNING 20 17 PROGRAM LIVSKVALITET HELE LIVET - SYGEPLEJE MOD LIVETS AFSLUTNING FAGLIGT SELSKAB FOR GERIATRISKE SYGEPLEJERSKER FAGLIGT SELSKAB FOR SYGEPLEJERSKER I KOMMUNERNE Ankomst og indtjekning Kl. 9.00-9.30

Læs mere

Evidens i sygeplejen. Hanne Agerskov Klinisk sygeplejeforsker, Ph.d. Nyremedicinsk Forskningsenhed, OUH. Evidensbaseret sygepleje 2001_2016 1

Evidens i sygeplejen. Hanne Agerskov Klinisk sygeplejeforsker, Ph.d. Nyremedicinsk Forskningsenhed, OUH. Evidensbaseret sygepleje 2001_2016 1 Evidens i sygeplejen Hanne Agerskov Klinisk sygeplejeforsker, Ph.d. Nyremedicinsk Forskningsenhed, OUH Evidensbaseret sygepleje 2001_2016 1 Sundhedsstyrelsen kræver, at ydelser fra sundhedsvæsenet skal

Læs mere

Indhold. Dansk forord... 7

Indhold. Dansk forord... 7 Indhold Dansk forord........................................... 7 Kapitel 1: Hvad er positiv motivation?...................... 13 Kapitel 2: Forståelse af motivationens hvorfor og hvad : introduktion til

Læs mere

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Palliation i Danmark - status og visioner National konference, Christiansborg, 3. februar 2010 Lone de Neergaard, Sundhedsstyrelsen Palliativ indsats, WHO

Læs mere

Generel klinisk studieplan

Generel klinisk studieplan Sygeplejerskeuddannelserne i Odense, Svendborg og Vejle Generel klinisk studieplan Skabelon Godkendt af Taktisk Styregruppe d. 20.2.2017. 24-02-2017 TS 1180943 Indhold Indledning 2 Den almene del 2 Overordnet

Læs mere

Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen

Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen N O T A T Borgernes sundhedsvæsen - vores sundhedsvæsen - Vision og pejlemærker Visionen for Borgernes Sundhedsvæsen er, at forbedre sundhedsvæsenets ydelser, service og kultur, så borgerne bliver ligeværdige

Læs mere

National klinisk retningslinje

National klinisk retningslinje National klinisk retningslinje Klinisk retningslinje vedrørende tidlig identificering af palliative behov hos borgere>65 år med livstruende sygdom (KOL, kræft og/eller hjertesvigt)som bor i eget hjem Samarbejde

Læs mere

Facilitering af grupper

Facilitering af grupper Facilitering af grupper Schoug Psykologi & Pædagogik D. 11. marts 2015 UDVIKLING OG FORANDRING Gå efter guldet (30 min) 1. Beskriv en dag eller en situation, hvor du virkelig følte du gjorde en god indsats;

Læs mere

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009

Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune. 4. udkast, 25. marts 2009 Ledelsesgrundlag Ringsted Kommune 4. udkast, 25. marts 2009 Dato Kære leder Hvad skal jeg med et ledelsesgrundlag? vil du måske tænke. I dette ledelsesgrundlag beskriver vi hvad vi i Ringsted Kommune vil

Læs mere

Introduktion til ICDP. Professionel Relationskompetence

Introduktion til ICDP. Professionel Relationskompetence Introduktion til ICDP Professionel Relationskompetence Karsten Hundeide Et sensitiveringsprogram Katzenelson 1995 Pædagogiske selvfølgeligheder Det vigtigste i tilværelsen er det mest oversete Hundeide,

Læs mere

Mindfulness. for kommende og nybagte forældre

Mindfulness. for kommende og nybagte forældre Mindfulness for kommende og nybagte forældre HVAD ER MINDFULNESS Mindfulness er centreret om nærvær. Om at være bevidst opmærksom på alt, hvad der opstår, udfolder og forandrer sig i hvert øjeblik, og

Læs mere

Den skønne tænkning & Art-Spirit-Coaching

Den skønne tænkning & Art-Spirit-Coaching Den skønne tænkning & Art-Spirit-Coaching Vi har som mennesker ikke kun mulighed for at gøre logiske erkendelser, men kan også gøre den anden form for erkendelse, som Baumgarten gav navnet sensitiv erkendelse.

Læs mere

Såvel regioner som Sundhedsstyrelsen har fokus på de pårørende til alvorligt syge og døende. I hvert fald på papiret. Regionerne har udar-

Såvel regioner som Sundhedsstyrelsen har fokus på de pårørende til alvorligt syge og døende. I hvert fald på papiret. Regionerne har udar- 1 af 6 04-08-2014 11:39 Såvel regioner som Sundhedsstyrelsen har fokus på de pårørende til alvorligt syge og døende patienter. I hvert fald på papiret. Regionerne har udar- 2 af 6 04-08-2014 11:39 bejdet

Læs mere