RETTEN I SØNDERBORG. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 14. december 2015 i sag nr. BS C4-1502/2014:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RETTEN I SØNDERBORG. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 14. december 2015 i sag nr. BS C4-1502/2014:"

Transkript

1 RETTEN I SØNDERBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. december 2015 i sag nr. BS C4-1502/2014: Gårdejer A Vordingborg mod Sydbank A/S Peberlyk Aabenraa Under denne ved stævning indleveret til retten den 16. oktober 2014 anlagte sag har sagsøgeren, A, senest i sin replik af 16. februar 2015 nedlagt følgende påstande: Påstand 1: Sagsøgte, Sydbank A/S tilpligtes principalt at anerkende, at den med sagsøgeren indgåede aftale om valutaswap (ref N/170011/4) med tilhørende rammeaftaler og pantsætningsaftaler er uforbindende for sagsøgeren, således at han stilles som, at aftalen ikke var indgået; subsidiært til sagsøgeren at betale erstatning, hvilken erstatningspåstand kan opgøres til ,99 kr.; mere subsidiært at skadesløsholde sagsøgeren for hans økonomiske tab forbundet med indgåelsen af valutaswap-aftale af 25. september 2018 (ref N/170011/4). Påstand 2: Sagsøgte tilpligtes til sagsøgeren at betale erstatning for de renter, gebyrer og omkostninger, herunder omkostninger til rådgivere, som han har været tvunget til at afholde, hvilket foreløbigt kan opgøres til ,50 kr. Sagsøgte har nedlagt påstand om frifindelse, idet banken principalt har gjort gældende, at sagsøgerens krav er underlagt den 3-årige forældelsesfrist i forældelseslovens 3, stk. 1, og derfor var forældet på tidspunktet for sagens anlæg. Sagsøgeren har i relation til dette nedlagt påstand om, at hans ugyldighedsindsigelse og/eller økonomiske krav ikke er fortabt ved forældelse eller passivitet, subsidiært at hans økonomiske krav kan bringes i modregning over sagsøgtes hovedkrav. Særligt hvad angår den principale påstand 1 har sagsøgeren overordnet gjort gældende, at denne ikke er omfattet af forældelsesloven, idet der er tale om en ugyldighedsindsigelse, der ikke kan indeholdes i forældelseslovens

2 Side 2/17 anvendelsesområde, der ifølge lovens 1 omfatter fordringer på penge eller andre ydelser. Efter sagsøgtes begæring har retten i medfør af retsplejelovens 253, stk. 1 og stk. 2, truffet bestemmelse om, at forældelses-/passivitetsspørgsmålet skal udskilles til selvstændig forberedelse og afgørelse. Sagens omstændigheder Den 17. december 2007 deltog sagsøgeren og hans hustru, C, i et møde hos sagsøgte, der var repræsenteret af porteføljemanager... og erhvervsrådgiver F. På mødet fik sagsøgeren og hans hustru udleveret og gennemgået et rådgivningsmateriale, dateret samme dag og benævnt Gældspleje - renteswap. Af materialet fremgik det blandt andet under overskriften: Hvad skal man være opmærksom på, at På udløbsdagen er markedsværdien lig nul og forretningen er ude af verden. Efter det afholdte orienteringsmøde underskrev sagsøgeren den 21. december 2007 en såkaldt renteswap-aftale med en hovedstol på og med den 31. december 2012 som justeret slutdato. Endvidere underskrev han en rammeaftale om køb og salg af valuta- og værdipapirforretninger, herunder rente- og valutaswaps, jf. værdipapirhandelslovens 2, og hvoraf det blandet andet fremgår: 3. Markedsværdiopgørelse Mellem parterne i denne aftale er aftalt, at nettomellemværendets markedsværdi maksimalt må udgøre EUR Denne værdi vil blive nedskrevet i DiBa Bank A/S s bøger i takt med amortiseringer samt med procentvise, årlige reguleringer. 7. Sikkerhedsstillelse Til sikkerhed for ethvert krav DiBa Bank A/S måtte få i forbindelse med forretninger under denne rammeaftale, kan A på særskilt pantsætningsaftale/aftale om finansiel sikkerhedsstillelse have givet sikkerhed i nærmere specificerede effekter, herunder det til enhver tid indestående beløb på afregningskontoen. DiBa Bank A/S forbeholder sig ret til uden varsel at stille krav om (yderligere) sikkerhedsstillelse, hvis DiBa Bank A/S skønner, at A s engagement giver anledning hertil. Hvis A undlader at imødekomme et sådant krav om (yderligere) sikkerhedsstillelse inden 1 bankdag, er dette misligholdelse af denne Rammeaftale, jf. punkt 12. A s ansvar Beslutningen om at indgå henholdsvis undlade at indgå forretninger træffes alene af A for dennes regning og risiko. I den forbindelse er A bekendt med, at handel med finansielle instrumenter kan være forbundet med betydelige risici. Tab, der måtte opstå som følge af sådanne dispositioner, påhviler alene A. DiBa Bank A/S påtager sig kun at foretage dispositioner efter instruks fra A og påtager sig ingen pligt til at rette henvendelse til A, herunder til at holde A underrettet om aktuelle markeds-, børs- og valutaforhold.

3 DiBa Bank A/S yder rådgivning om forretninger efter bedste skøn og er ikke ansvarlig for tab, der måtte opstå for A som følge heraf. 9. Legitimation og gyldighed Side 3/17 Ved sin underskrift på denne Rammeaftale indestår A for, at de af Rammeaftalen omfattede transaktioner ligger indenfor foreningens vedtægtsmæssige formål. I øvrigt gælder de Almindelige forretningsbetingelser for banken i det omfang, de ikke er fraveget. A bekræfter med sin underskrift på nærværende Rammeaftale at have modtaget en kopi af Rammeaftalen og af de Almindelige forretningsbetingelser for DiBa Bank A/S og at have gjort sig bekendt med indholdet, som i det hele tiltrædes. Som det fremgår af Rammeaftalen, underskrev sagsøgeren tillige en pantsætningsaftale/finansiel sikkerhedsstillelse. Af denne fremgår det blandt andet: Pantet A pantsætter overfor DiBa Bank A/S det til enhver tid indestående på sikringskonto til sikkerhed for enhver af A s forpligtelser, der hidrører fra forretninger indgået under Rammeaftale om køb og salg af valuta- og værdipapirforretninger, herunder rente- og valutaswaps, jfr. værdipapirhandelslovens 2, dateret den 21. december 2007( Rammeaftalen ). Indskud på sikringskonto Såfremt en for A negativ markedsværdi af en forretning overstiger det i Rammeaftalen eller ved denne pantsætningsaftale aftalte maximum på EUR ,00 er DiBa Bank A/S berettiget, men ikke forpligtet, til at kræve indbetaling på sikringskontoen. Markedsværdien opgøres efter principperne i Rammeaftalens pkt. 3 og pkt. 13. Vælger DiBa Bank A/S, at der skal stilles sikkerhed, skal A overføre et beløb, hvorved den for DiBa Bank A/S opståede risiko som følge af den negative markedsværdi nedbringes til DKK 0,00. DiBa Bank A/S s anmodning om sikkerhedsstillelse vil indeholde en angivelse af det beløb, som skal indbetales. Beløbet skal være DiBa Bank A/S i hænde inden 1 bankdag efter A s modtagelse af DiBa Bank A/S s anmodning herom. Ændrer markedsværdien sig så denne bliver yderligere negativ, kan DiBa Bank A/S kræve yderligere sikkerhed. 6. Misligholdelse Manglende rettidig indbetaling af sikkerhedsstillelse er at anse for misligholdelse af nærværende pantsætningsaftale samt af Rammeaftalen, bl.a. med deraf følgende ret til straks at afvikle forretninger. DiBa Bank A/S kan dog vælge udelukkende at afvikle enkelte forretninger. Ved afvikling af en forretning opgøres forretningens markedsværdi på afviklingstidspunktet og A s eventuelle betalingsforpligtelse kan kræves indbetalt eller debiteres sikringskontoen efter DiBa Bank A/S s valg.

4 10. Diverse A bekræfter ved sin underskrift på nærværende pantsætningsaftale at have modtaget en kopi af pantsætningsaftalen, Rammeaftalen og de Almindelige forretnings-betingelser for DiBa Bank A/S samt at have gjort sig bekendt med indholdet, som i det hele tiltrædes. Side 4/17 Et halvt års tid efter renteswap-aftalens indgåelse blev sagsøgeren den 25. juni 2008 telefonisk kontaktet af sagsøgte v/porteføljemanager E, der orienterede ham om udviklingerne på finansmarkedet, herunder en forventet rentestigning, og bad ham overveje, hvorvidt renteswap en skulle lukkes ned. Efter at sagsøgeren have tænkt over tingene, blev han den følgende dag igen ringet op af nævnte E, der orienterede ham om blandt andet gevinsten ved en indfrielse af renteswap en. Sagsøgeren besluttede på denne baggrund at lukke denne, hvilket skete den 27. s.m. og med en gevinst på ,00 kr. Efter dette var der blandt andet i september måned 2008 flere samtaler mellem sagsøgeren og E om blandt andet en valutaswap i CHF mod euro. Dette blev fulgt op af en af 16. september 2008 fra E og vedhæftet en fil med beregning på omlægning samt muligt andet rådgivningsmateriale. På denne baggrund, og efter yderligere møder og/eller samtaler mellem parterne, fremsendte eller overgav sagsøgte den 28. september 2008 et brev stilet til sagsøgeren og med teksten: Vi henviser til, at du den 18. september 2008 har indgået en valutaswap med os. I den anledning fremsender vi vedlagt Handelsbekræftelse, Rammeaftale og Pantsætningsaftale i to eksemplarer. Vi beder dig venligst underskrive det ene sæt og returnere det til os indenfor 5 dage. Af den nævnte Handelsbekræftelse fremgår det, at der er tale om en EUR/CHF Valutaswap med en hovedstol på EUR ,00/CHF ,00. Endvidere fremgår det blandt andet af bekræftelsen: Hvis De er uenig i en eller flere af ovenstående oplysninger, bedes De kontakte os med henblik på en hurtig løsning af uoverensstemmelsen. Kunden erklærer herved, at kunden indgår denne forretning baseret på sin egen bedømmelse af, hvorvidt forretningen er hensigtsmæssig for kunden og ikke på baggrund af en anbefaling fra DiBa Bank A/S. Kunden forstår forretningens vilkår og de implicerede risici. Kunden har indhentet den viden fra sine rådgivere som kunden skønner nødvendig, herunder om skattemæssige forhold. Kunden er indforstået med, at kommunikationen med DiBa Bank A/S ikke under nogen omstændigheder kan opfattes som en garanti for eller tilsikring af et bestemt resultat af forretningen. Den 28. september 2008 underskrev sagsøgeren den nævnte Ramme- /Pantsætningsaftale, der af relevans for nærværende sag indeholdt bestemmelser svarende til dem, der er anført i aftalerne fra 21. december 2007.

5 Side 5/17 Den 28. oktober 2008 meddelte sagsøgte sagsøgeren, at swappen grundet CHR kursstigning havde en negativ markedsværdi på ,00 kr., samt at dermed har markedsværdien overskredet 60% af det maksimalt tilladte udsving ifølge Rammeaftalen, og derfor skriver vi til dig, som vi har aftalt. Hvis markedsværdien kommer op på 80% af det maksimalt tilladte udsving, vil vi advisere dig om, at swappen vil blive lukket, når og hvis markedsrenten kommer op på 95% af det maksimalt tilladte udsving ifølge Rammeaftalen. I tiden herefter og frem til den 1. april 2011 modtog sagsøgeren kvartalsvise afregninger med oplysning om rentebeløb samt størrelsen af swap'ens negative markedsværdi. Herudover modtog sagsøgeren tilsvarende oplysninger til brug ved udarbejdelsen af sit årsregnskab. Af de fremlagte bilag fremgår det, at Rammeaftalens grænseværdi på 60% næsten kontinuerligt var overskredet, herunder den 7. og den 24. juni 2010, hvor henholdsvis 80 og 95%-grænseværdien blev ramt. Den 29. juni 2010 skrev sagsøgte derfor således til sagsøgeren: CHF har den seneste tid været meget stigende, hvilket påvirker din swapaftale i negativ retning. Idet jeg henviser til Rammeaftale af punkt 3, markedsværdiopgørelse, meddeler vi følgende: Aftale nr N har en negativ markedsværdi på ,- kr. pr Den negative markedsværdi har oversteget det aftalte max og derved skal aftalen enten lukkes, eller der skal stilles yderligere sikkerheder, jf. Rammeaftalen af punkt 3. Du bedes kontakte os for en drøftelse af ovennævnte. Den følgende dag afholdt parterne et møde i banken, hvorefter sagsøgte den 1. juli 2010 modtog en fra sagsøgte med tilbud om terminssikring af EUR/CHF, således at man kunne afdække valutarisikoen i swappen. Angiveligt grundet udgiften hertil afslog sagsøgeren den tilbudte terminssikring og accepterede i stedet den 5. s.m. bankens forslag om at forhøje Rammeaftalens kreditmaksimum til 7,5 millioner kr., henholdsvis at forøge den stillede sikkerhed med 2,2 millioner kr. Allerede nogle få uger senere var den negative markedsværdi ved at nå det nye kreditmaksimum, og efter at sagsøgte i af 20. august 2010 havde orienteret sagsøgeren herom, blev der den 14. september s.å. afholdt et møde i banken. I dette blev sagsøgerens og hans hustru orienteret om den fortsatte udvikling i CHF og fik udleveret informationsmateriale med bankens karakteristik og vurdering af CHF-udviklingen m.v. samt følgende konklusion: Rentefordelen ved CHF-finansiering er p.t. meget lille. Mens risikoen for tab på valutaen er stor. Vores anbefaler er derfor, at man ikke etablerer nye forretninger og lukker eksisterende.

6 Side 6/17 Swap-aftalen kørte desuagtet videre, og efter et hasteindkaldt møde den 27. december 2010 tilsendte sagsøgte samme dag sagsøgeren sålydende Vi har i dag afholdt møde med C om din Swap. Fakta blev gennemgået. Udvikling m.m. Negativ saldo pr var ca. kr kurs Chf. ca. 597,Negativ saldo pr er ca. kr kurs Chf. ca. 588,- Følgende blev aftalt - 1. Forretning lukkes hvis kursen igen stiger til Chf. 595,- (ramme trukkethelt op) Swap-rammen 7,5 mill - nedskrives med det indfriede beløb og erstattes af et banklån, med samme rentesats som kassekreditten og uden afvikling det første år - tages op derefter hvert år (nye dokumenter skal udfærdiges). 2. Chf følges af jer og såfremt denne går nedefter vurderes en eventuel løbende delindfrielse - eks.vis ved kurs Chf. 580 hvor I giver tilbagemelding herom. Swap-rammen 7,5 mill - nedskrives med det indfriede beløb og erstattes af et banklån, men med samme rentesats som kassekreditten og uden afvikling det første år - tages op derefter hvert år (nye dokumenter på både lån og Swapramme skal udfærdiges). Den følgende dag sendte sagsøgte yderligere en til sagsøgeren med oplysning om, at kursen på Chf. i dag er steget il 595,36 og dermed har rundet det aftalte max. på 595,- i møde d , samt at det blev aftalt at I tager telefonisk kontakt onsdag morgen og er kursen over 595 lukkes forretningen. Denne henvendelse fulgte sagsøgte op med sålydende af 29. december 2010 til sagsøgeren: Iflg. vores telefonsamtale af i dag kl bekræfter jeg hermed vores ny aftale. Din swapramme 7,5 mill er overskredet chf. kurs er 596,8. Vi skulle som aftalt i møde d have indfriet rammen, men har aftalt at fortsætte til efter nytår, mod at vi får sikkerhed i sommerhuset vej 27 for 2 mill og 7 mill. i gårdene. Dette skal underskrives inden Såfremt Chf. kursen stadig efter nytår er 595 eller højere tvangsindløses din swap og erstattes af et lån med afvikling og med de indlagte sikkerheder. Efter et møde i banken den 30. s.m. sendte sagsøgte yderligere en til sagsøgeren, og hvoraf det blandt andet fremgår: Mødet indledtes med en opdatering af status på swappen - som har overskredet den bevilgede ramme. Chf.Kursen er i dag på ca. 6,0 og saldo negativ med ca. 7,669 mill. Det aftaltes at vi mod sikkerhed i sommerhuset vej 27 kr. 2 mill og 7 mill i gårdene, lader swappen løbe nytåret over, men efter nytår lukker vi denne såfremt den når 6,05.

7 Det aftaltes også at såfremt kursen på Chf. falder, at det er muligt at delophæve, men stadig med ovennævnte sikkerheder. Side 7/17 Vi har modtaget underskrevne sikkerheder og sender disse til lysning i dag. Der vil samtidig i det ny år blive lavet ny kontrakt dækkende den ny rammesats. I fortsættelse heraf underskrev sagsøgeren den 5. januar 2011 en ny Rammeaftale med et maksimum på 8 millioner kr. samt en hertil knyttet Pantsætningsaftale/Finansiel sikkerhedsstillelse. Den 10. februar 2011 tilsendte sagsøgte sagsøgeren sålydende Som aftalt blev 1/3 af swap en lukket ned i går svarende til en negativ markedsværdi på ca. DKK 1,929 mio. Den resterende del repræsenterer dermed en negativ markedsværdi på ca. DKK 3,89 mio. ud fra gårsdagens kurser. I forlængelse heraf blev der den 28. februar 2011 optaget et lån på 1,95 millioner kr. til del-indfrielse af banken. Dette lån blev angiveligt senere indfriet via et realkreditlån i sagsøgerens sommerhus. I tiden frem til den 24. maj 2011 steg CHF-kursen til 6,05, og samme dag meddelte sagsøgte derfor sagsøgte, at man ville tvangsindfri swappen. Dette skete den 26. s.m., og med et tab for sagsøgeren på 5,2 millioner kr. Efter at swappen var helt lukket ned, kontaktede sagsøgeren advokat B, der optog forhandlinger med sagsøgte om, hvorledes man skulle håndtere det tab på cirka 7,2 millioner kr., som valutaswap en havde påført ham. Advokaten afholdt i den forbindelse flere møder med repræsentanter for banken, herunder den 22. august 2011, hvor der blev indgået aftale om, at en af bankens jurister, C, skulle foretage en undersøgelse i form af en klagesag. Under behandlingen af denne, fik sagsøgeren og hans hustru samt advokat B blandt andet lejlighed til at aflytte nogle af de af banken optagne telefonsamtaler, ligesom C ved af 23. september 2011 skrev således til nævnte advokat: Kære B Ja - nu blev jeg lige optaget - men hermed bekræfter jeg, at vi anerkender en suspension af eventuelle forældelsesfrister så længe, jeg behandler klagesagen (indtil afgørelse på klagen foreligger). Ved skrivelse af 6. oktober 2011 tilsendte sagsøgte sagsøgeren en ny låneaftale, hvor vi erstatter bevilget overtræk på driftskredit nr. med en forhøjelse af erhvervslån nr., ligesom man blandt andet kommenterede de af sagsøgeren fremsendte budgetforslag. Efter at advokat B havde fremsendt sine bemærkninger til låneaftalen, blev denne 8 dage senere, eller den 14. s.m., underskrevet af sagsøgeren og hans hustru. Af låneaftalen fremgik det blandt andet:

8 Vi bekræfter herved, at vi skylder DiBa Bank ,95 kr. heraf forhøjet med ,00 kr. inklusive stiftelsesomkostninger m.m. på 3.500,00 kr. Side 8/17 Afvikling Lånet er gældende indtil videre. Dette lån genforhandles hvert år medio november måned i forbindelse med fremlæggelse af budget for det kommende år. Nærværende låneaftale skal ses i sammenhæng med brev til A dateret den 6/ Ved skrivelse af 28. oktober 2011 til advokat B meddelte C, at hun havde afsluttet sin behandling af den ovennævnte klagesag. Endvidere anførte hun følgende om begrundelsen herfor: Jeg har ved sagens behandling taget hensyn til jeres indsigelser og argumenter, ligesom jeg har inddraget forklaringer fra bankens sagsbehandlere og rådgivere i sagen. Jeg henviser til tidligere tidslister, der er udarbejdet af C og af undertegnede. I sagen foreligger der en del skriftligt materiale der har været anvendt ved indgåelsen af den omstridte swap. Jeg kan desuden konstatere, at A tidligere har indgået swapforretninger med banken, ligesom jeg kan konstatere, at der foreligger underskrevne dokumenter, der beviser den indgåede forretning og dennes risiko. Såvel jeg som du, A og C har aflyttet optagelser af telefonsamtaler. Disse synes jeg også bestyrker, at swapaftalen er indgået og at der var en stor risiko ved forretningen. Jeg har desuden ved afgørelsen lagt afgørende vægt på, at banken løbende har fulgt op på forretningen, har holdt A informeret om forretningens udvikling og jeg kan konstaterer, at banken også forgæves har forsøgt at få A til at ophæve forretningen. Jeg skal derfor meddele, at jeg ikke kan give jer medhold i klagen. Yderligere henvendelser fra advokat B førte ikke til noget resultat, og den 16. oktober 2014 anlagde sagsøgeren derfor nærværende sag mod Sydbank A/S, der ved skrivelse af januar 2014 blandt andet meddelte ham følgende: I forlængelse af at Sydbank har overtaget DiBa Bank, er dit samlede engagement i DiBa Bank pr. den 29. januar blevet overdraget til Sydbank. Det gælder fx dit indestående på konti samt dine lån og sikkerheder. Forklaringer Der er under sagen afgivet forklaring af sagsøgeren samt vidnerne E og sagsøgerens hustru, C. Sagsøgeren har forklaret, at han har en landbrugsuddannelse og driver landbrug med maskinstation og 3 ansatte. Forinden sagsøgeren indgik den første swap-aftale i slutningen af december 2007 havde han fastforrentede F1

9 Side 9/17 og F3 lån. Sagsøgeren havde ikke nogen erfaring med swap-aftaler, men havde alene hørt herom gennem banken, vist nok i På et møde i slutningen af december s.å. fik sagsøgeren gennemgået en planche eller lignende med beskrivelser af en swap-aftale, men hvad der specifikt blev oplyst, husker han ikke i dag. Dog hæftede sagsøgeren sig ved det i materialet anførte om, at på udløbsdagen er markedsprisen/værdien nul og forretningen er ude af verden. Denne oplysning var meget betryggende for sagsøgeren og en væsentlig årsag til, at han indgik den omhandlede rente-swap. Hertil kommer, at materialet blev gennemgået på et møde, hvor også hans 2 revisorer var til stede. Sagsøgeren har ingen erindring om, hvorvidt man på mødet drøftede risikoen ved en rente-swap og/eller, hvilken grad af risiko, han var villig til at løbe. Dog gjorde sagsøgeren det klart, at han alene ville tegne en rente-swap på 1/3 af den samlede gæld millioner kr. Sagsøgeren husker ikke i dag, hvorvidt han af bankens rådgivere gennemgik den rammeaftale og/eller pantsætningsaftale, som han underskrev den 21. december Swap en blev lukket ned i 2008, og efter at porteføljemanager E havde ringet og sagt, at sagsøgeren herved kunne få en del penge i hånden. Samtidig nævnte E mulighederne for en ny swap-aftale, hvilket sagsøgeren dog ikke umiddelbart var interesseret i. Efterfølgende kom spørgsmålet igen på banen, og den 16. september 2008 modtog sagsøgeren en fra E og vedhæftet en beregning på omlægning af et lån på 10 millioner kr. til en CHF-swap. Bortset fra dette modtog sagsøgeren ikke noget materiale eller orientering om, hvad en sådan swap nærmere var og/eller betød for ham. Nogle dage senere blev der afholdt et møde hjemme hos sagsøgeren. I dette deltog foruden ham selv erhvervskonsulent F og ovennævnte E. De 2 bankfolk fortalte om swap en, som navnlig F argumenterede for og sagde, at den var uden risiko for sagsøgeren. Der blev ikke i den forbindelse og/eller under mødet talt om, hvilken risiko, sagsøgeren var villig til at løbe. Ej heller var man inde på swap ens markedsværdi, men F sagde klart og tydeligt, at sagsøgeren ikke ville sætte penge til på denne. Dette havde ingen angiveligt ej heller gjort tidligere. Sagsøgeren havde ikke nogen erfaring med at investere i CHF, men nævnte ikke noget herom til E og F, der omvendt heller ikke spurgte ham herom. På baggrund af de på mødet modtagne informationer, herunder Es oplysning om, til hvilken kurs, han kunne få swap en, følte sagsøgeren sig tryg ved produktet, som ville give ham en lavere rente dage senere modtog sagsøgeren de ovenfor omtalte ramme- og pantsætningsaftaler, som han den 25. september 2008 underskrev hjemme på bopælen uden at læse dem nøje igennem. Dette sidste skyldtes blandt andet, at sagsøgeren havde fuld tillid til banken og dens rådgivere, ligesom F havde sagt, at der var tale om standarddokumenter. Sagsøgeren har endvidere forklaret, at hans hustru, C, efter sagsøgtes skrivelse af 28. oktober 2008 talte med F, der sagde, at det hele nok skulle rette sig. Bortset fra dette, skete der ikke yderligere i anledning af det allerede da konstaterede tab, og swap en kørte blot videre. Så vidt sagsøgeren husker, talte han ikke med banken i tiden frem til den 29. juni 2010, hvor han modtog den ovenfor refererede skrivelse om, at den negative markedsværdi nu oversteg det aftalte maksimum, samt at aftalen derfor enten skulle lukkes, eller han skulle stille yderligere sikkerhed. Sagsøgeren har heller ingen erindring om, hvorvidt - eller hvordan - han reagerede på denne meddelelse. Dog blev der den følgende dag afholdt et møde i banken, og først nu gik det

10 Side 10/17 op for sagsøgeren, at han hæftede for den negative markedsværdi og kunne komme til at betale det meget store underskud. Vist nok på et senere møde kom banken ind på spørgsmålet om en rentesikring, men sagsøgeren kunne ikke helt overskude dette og afviste en sådan løsning. Resultatet af møderne blev, at sagsøgeren stillede yderligere sikkerhed, således at denne nu udgjorde cirka 7 millioner kr. Efter dette fortsatte swap-aftalen uændret frem til den 14. september 2010, hvor der på ny blev afholdt et møde i banken. Sagsøgeren deltog i dette, men husker ikke i dag, hvad der nærmere skete og/eller blev drøftet. Efter sagsøgerens erindring var han herefter ikke i kontakt med banken, førend han i december 2010 blev ringet op og bedt om at komme til møde samme dag kl Sagsøgeren var da i færd med snerydning, og mødet blev derfor først afholdt den 30. s.m. og under deltagelse af såvel ham som hans hustru samt... og F som repræsentanter for banken. De 2 sidstnævnte ville have sagsøgeren til at lukke swap en, men dette kunne han ikke overskue og afslog en sådan løsning. Sagsøgeren nævnte på mødet ikke noget om, at han regnede med, at swap en gik i 0, når den sluttede. Som betingelse for, at swap en kunne fortsætte krævede bankens repræsentanter, at der blev stillet yderligere sikkerhed, og da sagsøgeren ikke havde andet valg, accepterede han blot dette. Den 5. januar 2011 underskrev sagsøgeren såvel en ny Rammeaftale som en Pantsætningsaftale/finansiel sikkerhedsstillelse. Sagsøgeren har ingen erindring om, hvorvidt de 2 nævnte repræsentanter eller andre fra banken gennemgik dokumenterne med ham, forinden de blev underskrevet. I den følgende tid holdt sagsøgeren på internettet øje med udviklingen på CHF, og da kursen faldt, besluttede han sig den 10. februar 2011 for at nedlukke 1/3 af swap en. Dette skete på eget initiativ og uden drøftelser med banken. Ved nedlukningen blev et tab på godt 1,9 millioner kr. realiseret, og pengene i første omgang trukket på sagsøgerens kassekredit. Senere blev beløbet medtaget i et nyt lån, som erhvervskonsulent... foreslog. Den 26. maj 2011 blev swap en helt nedlukket. Dette skete, efter at... havde ringet og sagt, at kreditmaksimum var overskredet, samt at nu lukker vi den. Sagsøgeren accepterede blot dette uden nærmere drøftelser. Det herved realiserede tab på knapt 5,2 millioner kroner blev ligeledes trukket på sagsøgerens kassekredit, men senere medtaget i et nyt lån. Sagsøgeren afdrager fortsat på dette lån, som i dag er nedbragt til cirka 4 millioner kr. Efter nedlukningen af swap en kontaktede sagsøgeren advokat B, som fik aftalt et møde med banken. Dette fandt sted den 15. juni 2011, og så vidt sagsøgeren husker, blev det aftalt, at cand. jur. C skulle lave en undersøgelse af hele sagsforløbet, herunder den rådgivning, som han havde fået i forbindelse med indgåelsen af den omhandlede swap-aftale. Ved skrivelse af 28. oktober 2011 C advokat B, at hun efter en gennemgang af det foreliggende skriftlige materiale samt aflytning af diverse telefonsamtaler ikke kunne give sagsøgeren medhold i hans klage. Sagsøgeren fandt herefter reglerne for swap-aftaler frem og blev nu klar over, at han ikke havde modtaget en tilstrækkelig rådgivning om disse. Denne opfattelse blev yderligere bestyrket, da sagsøgeren i marts 2014 deltog i et orienteringsmøde hos en advokat i Jylland og indså, at han efter al sandsynlighed havde et krav mod sagsøgte. Sagsøgeren har set de kvartalsvise afregninger, han løbende modtog fra sagsøgte. Sagsøgeren kunne dog ikke overskue disse og troede, at det hele ville gå i 0, når swapaftalen udløb.

11 Side 11/17 Vidnet, E, har forklaret, at han har en cirka 16 år lang karriere i den finansielle sektor, herunder som blandt andet finansieringsrådgiver i DiBa Bank A/S, hvor han ikke længere er ansat. Vidnet har truffet sagsøgeren og var med til at indgå den i sagen omhandlede valutaswapaftale med ham. Vidnet var ligeledes med til at nedlukke denne, men har ikke på nogen måde deltaget i den renteswap-aftale, som sagsøgeren indgik i slutningen af Valutaswap en er en gældspleje, hvor sagsøgeren kunne opnå en rentebesparelse, men som samtidig indebar en ikke ubetydelig valutakursrisiko. Over en længere periode forud for valutaswap-aftalen med sagsøgeren, havde et sådant arrangement vist sig at være en god og fornuftig løsning. For vidnet var det dog hele tiden klart, at markedet hurtigt kunne ændre sig og dermed påføre tab for de personer eller selskaber, der havde indladt sig i en sådan swap. Vidnet har da heller ikke lagt skjul på dette, når han har vejledt kunderne om produktet. Vidnet husker ikke i dag, hvad der konkret blev drøftet med sagsøgeren i forbindelse med, at han indgik den nævnte valutaswap, herunder ej heller, om der blev foretaget en risikoprofil på ham, henholdsvis hvorfor det blev aftalt at swappe euro mod CHF. Vidnet har dog vejledt mange potentielle valutaswap-kunder og er altid meget omhyggelig med at oplyse dem om den betydelige valutarisiko. Efter vidnets opfattelse har dette utvivlsomt også været tilfældet i relation til sagsøgeren, der kort forinden havde haft en renteswap med en pæn stor gevinst, og som af samme årsag må antages at have et vist kendskab til produktet. Dog er der den forskel, at en valutaswap ikke går i 0, når den udløber. Når vidnet vejleder kunderne om en rente- og/eller valutaswap, medbringer han altid et forklarende præsentationsmateriale. Hvad han konkret medbragte under drøftelserne med sagsøgeren, husker vidnet ikke, men det vil ikke være normalt kun at have den i sagen som bilag 5 fremlagte oversigt, benævnt Variabel CHF i 5 år. Vidnet har heller ingen erindring om, hvorvidt han eller andre i banken har drøftet andre muligheder eller produkter med sagsøgeren end den omtalte valutaswap. Vidnet, C, har forklaret, at hun er gift med sagsøgeren gennem de seneste cirka 30 år har arbejdet som registreret revisor. Vidnet havde dog ikke gennem sit arbejde eller på anden måde noget kendskab til swapproduktet, da sagsøgeren i december 2007 indgik den første aftale herom. Forud for dette havde sagsøgte henvendt sig til vidnet og hendes mand og fortalt, at banken nu havde et produkt, der kunne spare dem for en del renter. I forlængelse heraf blev der den 17. december 2007 afholdt et møde, hvor blandt andre ovennævnte vidne, E, ud fra det i sagen som bilag 1 fremlagte præsentationsmateriale gav vidnet og hendes mand en orientering om gældspleje i form af en renteswap. Vidnet husker ikke mødets præcise indhold, herunder om de fik yderligere oplysninger om, hvad en renteswap var. Dog vil hun mene, at hun og manden var klar over, hvad det drejede sig om, herunder navnlig at swap en gik i 0, når den udløb. For vidnet var der af samme årsag ikke nogen risiko for at lide tab ved et sådant arrangement. Så vidt vidnet husker, blev det ikke drøftet, hvilken risiko hun og sagsøgeren var villige til at løbe. Ej heller blev det vist nævnt eller drøftet, hvilke omkostninger, der var forbundet med renteswap en. Efterfølgende, nærmere bestemt den 21. december 2007, underskrev sagsøgeren såvel en Rammeaftale som en Pantsætningsaftale/Finansiel sikkerhedsstillelse. Dette skete vist hjemme på bopælen og uden at vidnet var til stede. Vidnet er ret

12 Side 12/17 sikker på, at dokumenterne ikke forud for dette var blevet gennemgået med hende og/eller sagsøgeren. Efter telefonisk henvendelse og anbefaling fra E, blev renteswap en den 27. juni 2008 lukket ned med en gevinst på godt kr. til sagsøgeren. Allerede da talte E om en ny swap-aftale, dog uden at dette blev konkret eller nærmere drøftet. I september 2008 ringede E flere gange til sagsøgeren og foreslog en valutaswap i CHF. Herefter sendte han den 16. s.m. en med den som bilag 5 fremlagte Variabel CHF i 5 år. Bortset fra denne opstilling og beregning modtog vidnet og hendes mand ikke yderligere skriftligt materiale om swap en. Nogle få dage senere var E og erhvervskonsulent F ude hos sagsøgeren for at afholde det årlige regnskabsmøde. Vidnet deltog i den sidste halvdel - eller i slutningen - af mødet, og i den tid blev der ikke nævnt noget om swap en. Både vidnet og hendes mand troede, at swap en var en god løsning for dem, når E og banken anbefalede den. Endvidere var de på daværende tidspunkt af den opfattelse, at valutaswap en på samme måde som renteswap en gik i 0, når den udløb. Dette sidste var også en væsentlig årsag til, at sagsøgeren i det videre forløb valgte at fastholde swap en og stillede yderligere sikkerhed. Vidnet bekendt har sagsøgte aldrig talt med hende eller sagsøgeren om risikovillighed, og ingen af dem havde forestillet sig, at de var ude i noget højrisiko. I tiden efter valutaswap-aftalens indgåelse modtog vidnet og hendes mand kvartalsvise afregninger fra sagsøgeren, således som det fremgår af bilag 13. Selv om disse viste store tab på swap en, brugte vidnet alene oplysningerne til bogføring, samt når hun skulle opgøre det skattemæssige tab på arrangementet. Herudover foretog vidnet og hendes mand sig ikke noget, idet de jo gik ud fra, at det hele ville gå i 0, når swap en udløb. I 2009 rettede vidnet selv henvendelse til E for at få oplyst den negative markedsværdi på valutaswap en. Denne værdi skulle vidnet bruge ved opgørelsen af den hendes og sagsøgerens skattemæssige forhold. E kunne ikke umiddelbart oplyse den nævnte værdi, men undersøgte spørgsmålet og tilsendte derefter vidnet en af 13. marts 2009 med angivelse om, at CHF-swappen havde ultimo 2008 en negativ markedsværdi på ,20 kr.. Vidnet har endvidere forklaret, at sagsøgeren den 29. juni 2010 modtog en e- mail fra sagsøgte med oplysning om, at CHF en gennem den seneste tid havde været meget stigende, samt at den negative markedsværdi nu havde oversteget det aftalte maksimum, hvorfor swap en enten skulle lukkes eller der skal stilles yderligere sikkerheder. en var underskrevet af F, der tillige ringede til sagsøgeren og bad ham komme til møde i banken. Vidnet var forhindret i at deltage i dette, og hun bad derfor en af sine kollegaer tage med sagsøgeren til mødet, der blev afholdt den 30. s.m. Efterfølgende blev der den 14. september 2010 afholdt yderligere et møde i banken. Her deltog vidnet og hendes mand og fik på baggrund af det som bilag 18 fremlagte materiale en orientering om CHF en, samt hvorledes kursen på denne valuta havde udviklet sig. Hvorvidt de tillige fik rådgivning om, hvad de kunne eller skulle gøre, husker vidnet ikke. Dog har de nok fået anbefalet, at nedlukke swap en, således som det konkluderende står anført i det nævnte materiale. Et par måneder senere blev sagsøgeren den 28. december 2010 igen ringet op af F, der bad ham komme til møde i banken for at drøfte yderligere sikkerhedsstillelse, idet CHF en jo nærmest var gået amok. Mødet blev afholdt den 30. s.m., men vidnet husker i dag kun, at hun og i hvert fald F var til stede. Vidnet har heller ingen erindring om, hvad der specifikt blev talt om

13 Side 13/17 eller drøftet på mødet, men det var vel noget om, hvorvidt swap en skulle indfries. Dette sidste anbefalede F - eller en mulig anden repræsentant for banken dog. Resultatet af mødet blev, at sagsøgeren fik frist til efter nytår mod at stille yderligere sikkerhed. På dette tidspunkt var vidnet og hendes mand stadig af den opfattelse, at swap en ville gå i 0, når den udløb. Efter nytår var sagsøgeren den 5. januar 2011 henne i banken hos F og underskrev her en ny Ramme- og Pantsætningsaftale. Netop som vidnet og hendes mand var på vej på ferie, blev de den 9. februar 2011 ringet op af porteføljemanager..., der oplyste, at kursen på CHF nu var faldet. Sagsøgeren indgik derfor straks aftale med... om, at 1/ 3 af swap en skulle lukkes ned. Dette skete, selv om vidnet og sagsøgeren da indså eller var klar over, at der herved blev realiseret et tab på cirka 2 millioner kr. Dette beløb trak banken i første omgang på sagsøgerens kassekredit, men efterfølgende blev det taget med i et nyt lån. Det samme var tilfældet, da den resterende del af swap en den 26. maj s.å. blev lukket ned med et heraf følgende tab på cirka 5,5 millioner kr. Efter nedlukningen kontaktede sagsøgeren og vidnet advokat B, der efter et møde i banken fik aftalt, at cand. jur. C skulle undersøge hele sagsforløbet. Ved skrivelse af 28. oktober 2011 meddelte denne imidlertid nævnte advokat, at der ikke kunne gives sagsøgeren medhold i hans klage. Efter denne besked samt et udarbejdet responsum var vidnet og hendes mand klar over, at de ikke havde modtaget en korrekt eller fyldestgørende rådgivning, forinden valutaswap-aftalen blev indgået, samt at de derfor sandsynligvis kunne gøre et erstatningskrav gældende mod banken. Forud for afgørelsen af den nævnte klage, havde sagsøgeren og vidnet været til møde i banken og talt med erhvervskonsulent... Under mødet fik de stukket en ny låneaftale ud og som indeholdt en forhøjelse af et allerede eksisterende erhvervslån med 5,2 millioner kr. Låneprovenuet skulle bruges til at nedbringe et bevilget overtræk på sagsøgerens kassekredit. I første omgang nægtede sagsøgeren at underskrive lånedokumentet, men efter nærmere overvejelser samt drøftelser med advokat B, valgte han dog senere at gøre dette. Vidnet har endvidere forklaret, at hun og sagsøgeren medtog de løbende opgørelser af den negative markedsværdi på valutaswop en i resultatopgørelsen og foretog hertil svarende skattemæssige fradrag. Parternes synspunkter Sagsøgte har til støtte for sin frifindelsespåstand grundet forældelse/ passivitet navnligt gjort gældende og/eller anført, at de af sagsøgeren under såvel påstand 1 som påstand 2 fremsatte krav er undergivet den 3-årige forældelsesfrist i forældelseslovens 3, stk. 1. Forældelsesfristen må regnes fra tidspunktet for den rådgivning, som sagsøgeren modtog forud for valutaswap-aftalen, det vil sige i september 2008, og på hvilket tidspunkt han var eller burde være bekendt med de betydelige risici ved denne. Dette navnlig henset til, at han kort forinden havde indgået og lukket en renteswap med en betydelig gevinst, samt rammeaftalernes klare bestemmelser og angivelse af A s ansvar. Forældelsesfristen har ikke været suspenderet, men en eventuel suspension ophører under alle omstændigheder på det tidspunkt, hvor sagsøgeren blev, eller burde være blevet, bekendt med de betydelige risici, der var forbundet med valutaswap en, og hvor han samtidig var i stand til at vurdere, om bankens rådgivning herom måtte anses for mangelfuld. I

14 Side 14/17 perioden fra september 2008 til den endelige nedlukning af swap en den 26. maj 2011 modtog sagsøgeren en række informationer eller underretninger fra banken om størrelsen af den negative markedsværdi, samt at kreditmaksimum var overskredet med heraf følgende krav om såvel forhøjelse af dette som yderligere sikkerhedsstillelse. Herudover valgte sagsøgeren den 10. februar 2011 at lukke 1/3 af swap en ned og herved realisere et tab på godt 1,9 millioner kr. Uanset hvilken dato i nævnte periode man lægger til grund, var der indtrådt forældelse af de indtalte krav, da sagsøgeren den 14. oktober 2014 anlagde nærværende sag. Den af sagsøgte ved af 23. september 2011 bekræftede suspension af eventuelle forældelsesfrister har ingen betydning for forældelses- eller passivitetsspørgsmålet i sagen, idet retsvirkningen heraf alene er, at der ikke indtræder forældelse/passivitet i perioden frem til bankens afgørelse af klagesagen den 28. oktober Selv i det tilfælde, hvor suspensionserklæringen måtte have forlænget forældelsesfristen med 35 dage, det vil sige fra den 23. september til den 28. oktober 2011, var sagsøgerens krav forældet, da han indleverede sin stævning til retten. Hertil kommer, at der ikke er noget belæg for sagsøgerens synspunkt om, at forældelsesfristen først begynder at løbe fra det tidspunkt, hvor klagesagen blev afgjort. Særligt hvad angår sagsøgerens principale påstand 1 har sagsøgte bestridt, at denne ikke kan være genstand for forældelse. Såvel denne som sagsøgerens øvrige påstande udspringer nemlig af et og samme retsforhold, og de kan derfor alle gøres til genstand for særskilt forældelsesretlig vurdering. Efter sagsøgtes opfattelse er det i forhold til den vurdering irrelevant, om sagsøgeren baserer sin principale påstand 1 på anbringender om rådgiveransvar eller aftaleretlig ugyldighed, idet kravet i begge tilfælde er omfattet af forældelseslovens regler. Hvis retten ikke måtte være enig heri, må sagsøgerens ugyldighedsindsigelse anses for bortfaldet ved passivitet, idet han ikke har fremsat denne inden rimelig tid. Særligt hvad angår sagsøgerens subsidiært påståede modregningsret har sagsøgte bestridt, at betingelserne herfor i forældelseslovens 24 er opfyldte. Dette allerede som følge af, at sagsøgeren ikke har dokumenteret, at der foreligger et konnekst krav, hvori der kan ske modregning efter nævnte bestemmelse. Sagsøgeren har til støtte for sin påstand vedrørende forældelses- /passivitetsspørgsmålet i det væsentlige gjort gældende og/eller anført, at den retlige vurdering heraf er forskellig i relation til hvert af de af ham nedlagte påstande. Efter sagsøgerens opfattelse er det således kun hans subsidiære og mere subsidiære påstand 1 samt påstand 2, der er omfattet af forældelsesloven. Den principale påstand 1 er nemlig en ugyldighedsindsigelse, der ikke kan indeholdes i lovens anvendelsesområde, der i 1 er beskrevet som fordringer på penge eller andre ydelser. I relation til de førstnævnte påstande er der tale om låneaftaler og swapaftaler, der er underlagt en 10årig forældelsesfrist, der tidligst, og idet sagen omhandler ansvar uden for kontrakt, kan regnes fra tidspunktet for realisering af sagsøgerens økonomiske tab svarende til den negative markedsværdi. At sagsøgte i medfør af lovgivningen har en rådgivningsforpligtelse kan ikke ophøje eller kvalificere ansvaret til at være i kontrakt. Reelt var der dog tale om en salgssituation og ikke en rådgivningssituation.

15 Side 15/17 Hvis retten finder, at de nævnte aftaler ikke er undergivet en 10-årig forældelsesfrist, har sagsøgeren gjort gældende, at fristen i medfør af lovens 3, stk. 2, har været suspenderet til i hvert fald tiden efter den 28. oktober 2011, hvor sagsøgte traf afgørelse i klagesagen, og hvorefter han ved supplerende undersøgelse blev klar over, at banken havde ydet ham en ansvarspådragende rådgivning og/eller vejledning. Alene swappens kompleksitet og uoverskuelighed underbygger også, at sagsøgeren var i utilregnelig uvidenhed om sit krav frem til efter nævnte tidspunkt. Hertil kommer, at der generelt gælder lempede beviskrav til, hvornår der foreligger suspenderende forhold, når der er tale om fejl begået ved professionel rådgivning. Ligeledes er det almindeligt antaget, at bevisbyrden kan vendes, såfremt han - sagsøgeren kan sandsynliggøre, at sagsøgte sad inde med de oplysninger, der var nødvendige for at vide, om han havde et krav mod banken. Hvis retten ikke måtte være enig i noget af det ovenfor anførte, har sagsøgeren gjort gældende og/eller anført, at han i medfør af forældelseslovens 24 er berettiget til - i det omfang hans erstatningskrav ikke måtte overstige sagsøgtes tilgodehavende mod ham - at modregne sin tilbagebetalingsforpligtelse i henhold til det underliggende låneforhold og de realiserede negative markedsværdier som følge af tvangsnedlukningen af valutaswappen. Af samme årsag har sagsøgeren en retlig interesse i at få sagen taget under påkendelse. Betingelserne for modregning efter nævnte bestemmelse er dels, at såvel sagsøgtes krav på tilbagebetaling af låneprovenuet og sagsøgerens erstatningskrav udspringer af samme retsforhold, dels at førstnævnte krav er stiftet, forinden sagsøgtes erstatningskrav blev forældet. Begge disse betingelser er opfyldte, idet sagsøgtes tilgodehavende på tilbagebetaling af låneprovenu og krav på betaling af negativ markedsværdi samt sagsøgerens erstatningskrav i anledning af den mangelfulde rådgivning har en sådan fælles oprindelse og sammenknytning, at der foreligger konneksitet. For det tilfælde, at retten måtte finde, at der er indtrådt forældelse, har sagsøgeren i det væsentlige overordnet (gjort) gældende, at der ud fra samme begrundelse ikke er indtrådt retsfortabende passivitet, idet banken var i ond tro om den fejlagtige og mangelfulde vejledning/rådgivning, ligesom han selv var i utilregnelig uvidenhed om grundlaget for sine indsigelser. Rettens begrundelse og resultat Efter det foreliggende, herunder sagsøgerens egen forklaring, har han gennem en årrække drevet landbrug og maskinstation med flere ansatte. Herudover har sagsøgerens hustru som registreret revisor taget sig af virksomhedens regnskabsmæssige forhold og herved haft indsigt i de antageligt mange engagementer og løbende kontakter med den nu sagsøgte bank. Med denne erhvervsmæssige baggrund samt hustruens regnskabsmæssige fagkundskab og indsigt/bistand indgik sagsøgeren den 21. december 2007 aftale med sagsøgte om en renteswap, ligesom han underskrev hertil knyttede ramme- og pantsætningsaftaler. På sagsøgtes anbefaling valgte sagsøgeren

16 Side 16/17 allerede et halvt års tid senere at nedlukke swap en med en gevinst på godt kr. Sagsøgeren var derfor ikke helt ubekendt med swap-produktet, da han den 18. september 2008, og efter en ikke ganske fastlagt rådgivning fra banken, indgik den i nærværende sag omhandlede valutaswap, henholdsvis den 25. s.m. underskrev ramme- og pantsætningsaftaler, der i det væsentlige havde et indhold svarede til dem, der gjaldt for den tidligere renteswap. I forlængelse af disse aftaler modtog sagsøgeren kvartalsvise swapafregninger fra banken, og kunne herved konstatere, at markedsværdien konstant var negativ med flere millioner kr. Endvidere blev sagsøgeren løbende kontaktet af banken om den negative udvikling på CHF og måtte i konsekvens heraf forhøje rammeaftalens kreditmaksimum og stille yderligere sikkerhed. Som forklaret af sagsøgerens hustru, var man opmærksom på de store tab og foretog skattemæssige fradrag for disse. Efter flere møder og drøftelser med banken, hvor sagsøgeren blandt andet afviste at følge dennes anbefaling om helt at nedlukke swap en, aftalte han ifølge af 10. februar 2011, at 1/3 af denne blev lukket ned i går svarende til en negativ markedsværdi på ca. DKK 1,929 mio.. Efter rettens opfattelse findes sagsøgeren i hvert fald på dette tidspunkt at have indset, at swap-aftalen imod hans angivelige forventning kunne, og nu også havde, påført ham et ganske betydeligt tab. Endvidere findes sagsøgeren allerede da, og på baggrund af det konstaterede tab samt det forudgående hændelsesforløb, at have haft en viden, der gjorde ham i stand til at vurdere, hvorvidt der var væsentlige fejl og mangler ved produktet samt den rådgivning, han havde modtaget forud for aftalen om valutaswappen, henholdsvis om han i den anledning havde et muligt erstatningskrav mod banken. Sagsøgeren har i sin principale påstand 1 påberåbt sig ugyldighed. Opretholdelse af en sådan indsigelse kræver dog, at han inden rimelig tid, eller uden ugrundet ophold, efter at være bekendt med de nævnte forhold, gør denne gældende overfor banken. Da dette - uanset klagesagen og de mellemliggende drøftelser mellem parterne - ikke ses at være sket forud for nærværende sag, findes sagsøgeren allerede af denne årsag at have fortabt retten til nu at påberåbe sig indsigelsen. Hvad angår de krav, som sagsøgeren har indtalt under sine øvrige påstande, og som alle vedrører erstatning i anledning af den mangelfulde rådgivning, som han angiveligt modtog forud for aftalen om valutaswap en, findes forældelsen af disse i sin helhed at være omfattet af den almindelige 3-års frist i forældelseslovens 3, stk. 1. Denne frist må efter ovenstående regnes fra i hvert fald den 10. februar Henset hertil, og uanset fristen ifølge bankens af 23. september 2011 blev suspenderet i tiden frem til den 28. oktober s.å., findes samtlige krav

17 Side 17/17 under de nævnte påstande at være forældet, da sagsøgeren den 16. oktober 2014 anlagde nærværende sag. Som det fremgår af forældelseslovens 24, bevarer en fordringshaver modregningsret over for krav, som udspringer af samme retsforhold, og som er stiftet, inden forældelsen indtrådte. Da sagsøgeren imidlertid ikke nærmere har konkretiseret og/eller dokumenteret den af ham påberåbte konnekse tilbagebetalingsforpligtelse i henhold til det underliggende låneforhold, findes ej heller den herom nedlagte påstand om ret til modregning i medfør af nævnte bestemmelse at kunne tages til følge. Der afsiges herefter dom i overensstemmelse med sagsøgtes frifindelsespåstand. Hvad angår sagens omkostninger forholdes der som nærmere nedenfor bestemt, og hvorved bemærkes, at det tillagte beløb vedrører sagsøgtes udgifter til advokatbistand og er beregnet inklusive moms, idet banken efter det oplyste ikke er momsregistreret. Der er ved afgørelsen af sagsomkostningsspørgsmålet lagt vægt på sagens værdi og omfang, herunder en halvanden dag lang hovedforhandling, samt det nu opnåede resultat. Thi kendes for ret Sagsøgte, Sydbank A/S, frifindes for de af sagsøgeren, A, under denne sag nedlagte påstande. Inden 14 dage betaler sagsøgeren sagsomkostninger til sagsøgte med kr., der forrentes efter rentelovens 8 a.

KENDELSE. A (advokat Thomas Schioldan Sørensen, Aarhus) mod Sydbank A/S (advokat Kolja Staunstrup, København)

KENDELSE. A (advokat Thomas Schioldan Sørensen, Aarhus) mod Sydbank A/S (advokat Kolja Staunstrup, København) KENDELSE afsagt den 22. august 2017 af Vestre Landsrets 4. afdeling (dommerne Kirsten Thorup, Ida Skouvig og Tonni L. Ochwat (kst.)) i ankesag V.L. B 0069 16 A (advokat Thomas Schioldan Sørensen, Aarhus)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. marts 2019

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. marts 2019 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 29. marts 2019 Sag 19/2018 (2. afdeling) Sydbank A/S (advokat Kolja Staunstrup) mod A (advokat Thomas Schioldan Sørensen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366.

Sagen afgøres uden mundtlig hovedforhandling, jf. retsplejelovens 366. DOM Afsagt den 7. januar 2013 i sag nr. BS 11-676/2012: Holbæk Kommune Kanalstræde 2 4300 Holbæk mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag er anlagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 26. januar 2016

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 26. januar 2016 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 26. januar 2016 Sag 208/2014 (1. afdeling) Sydbank A/S (advokat Søren Halling-Overgaard) mod Maren Holding ApS (advokat Niels W. Kjærgaard) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

IS. april 2002, har sagsøgerne,

IS. april 2002, har sagsøgerne, RETTEN I ROSKILut Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 12. august 2003 i sag nr. BS 3-1172/2002 : mod IS. april 2002, har sagsøgerne, Under denne sag, der er anlagt den nedlagt endelig påstand om, at sagsøgte,

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 27. september 2016 Sagsnr. 2016-859/HCH 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [advokat A] på vegne af [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema:

Læs mere

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede.

KENDELSE. Klager ønskede at sælge sin andelslejlighed og indgik derfor den 7. august 2009 en formidlingsaftale med indklagede. 1 København, den 1. november 2010 KENDELSE Klager ctr. Lokalbolig Valby ApS Valby Langgade 142 2500 Valby Nævnet har modtaget klagen den 16. marts 2010. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede har udført

Læs mere

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse.

[Indklagede] har nedlagt påstand om ophævelse af Advokatnævnets kendelse af 18. december 2013, subsidiært formildelse. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. marts 2015 i sag nr. BS 10A-160/2014: [Indklagede] [Advokatfirma A] [Adresse] mod Advokatnævnet Kronprinsessegade 28 1306 København K Sagens baggrund

Læs mere

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde

Klager. København, den 18. november 2008 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde 1 København, den 18. november 2008 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Ege Christiansen Hersegade 18 4000 Roskilde Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at køber ikke

Læs mere

Retten i Århus DOM. afsagt den 29. april 2004 af Retten i Århus, 5. afdeling. i sagen BS /2003. mod. Sagens baggrund, påstande

Retten i Århus DOM. afsagt den 29. april 2004 af Retten i Århus, 5. afdeling. i sagen BS /2003. mod. Sagens baggrund, påstande Retten i Århus DOM afsagt den 29. april 2004 af Retten i Århus, 5. afdeling i sagen BS 5.3024/2003 mod Sagens baggrund, påstande I 1998 kautionerede sagsøgte,., for et billån, som hans tidligere samlever,

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført. 1 København, den 8. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. Ejendomsmæglerfirmaet Peter Schmidt ApS Øverødvej 11 2840 Holte Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse

Læs mere

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg 1 København, den 3. marts 2010 KENDELSE Klagerne ctr. Bolig-Ringen af 2005 ApS v/advokat Vibeke Asmin Hansen Gravene 2 8800 Viborg Sagen angår spørgsmålet, om der på handelstidspunktet gjaldt en skriftlig

Læs mere

På klagerens ekstraordinære generalforsamling den 29. juli 1997 forelå bl.a. følgende forslag fra bestyrelsen:

På klagerens ekstraordinære generalforsamling den 29. juli 1997 forelå bl.a. følgende forslag fra bestyrelsen: Kendelse af 9. oktober 1998. 98-51.826. Krav om revisorerklæring som dokumentation for, at underskuddet på datoen for kapitalnedsættelse mindst svarede til nedsættelsesbeløbet. Krav om korrigering af anmeldelse.

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.

D O M. afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst. D O M afsagt den 7. februar 2014 af Vestre Landsrets 6. afdeling (dommerne Hanne Kildal, Hanne Harritz Pedersen og Mette Vinding (kst.)) i ankesag V.L. B 3107 12 Sydøstjyllands Politi (Kammeradvokaten

Læs mere

Klagerne. København, den 25. maj 2009 KENDELSE. ctr. EDC Strandfelt A/S Taastrup Hovedgade 115 2630 Taastrup

Klagerne. København, den 25. maj 2009 KENDELSE. ctr. EDC Strandfelt A/S Taastrup Hovedgade 115 2630 Taastrup 1 København, den 25. maj 2009 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Strandfelt A/S Taastrup Hovedgade 115 2630 Taastrup Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale godtgørelse til klagerne samt fortabe sit

Læs mere

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager.

Retten har ved kendelse af 9. juli 2015 bestemt, at sagen ikke skal behandles efter reglerne om småsager. DOM Afsagt den 11. maj 2016 i sag nr. BS 150-429/2015: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle mod A vej 19 X-by Sagens baggrund og parternes påstande Den 26. august 2013 traf (da) Pientforsikringen afgørelse

Læs mere

U D S K R I F T A F D O M B O G E N F 0 R K Ø B E N H A V N S B Y R E T S A F D E L I N G N.

U D S K R I F T A F D O M B O G E N F 0 R K Ø B E N H A V N S B Y R E T S A F D E L I N G N. LP B.b.nr. 180 U D S K R I F T A F D O M B O G E N F 0 R K Ø B E N H A V N S B Y R E T S A F D E L I N G N. Den 10. januar 1994 blev i sag nr. L 85/1993 mod afsagt sålydende D O M : Under denne sag har

Læs mere

Klager. København, den 4. oktober 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler Godske Hansen Nørretorv 4B, 2. 6200 Aabenraa

Klager. København, den 4. oktober 2010 KENDELSE. ctr. statsaut. ejendomsmægler Godske Hansen Nørretorv 4B, 2. 6200 Aabenraa 1 København, den 4. oktober 2010 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler Godske Hansen Nørretorv 4B, 2. 6200 Aabenraa Nævnet har modtaget klagen den 19. januar 2010. Klagen angår spørgsmålet, om

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 20. oktober 2010 Sag 48/2009 (1. afdeling) Region Sjælland (tidligere Storstrøms Amt og Vestsjællands Amt) (advokat Svend Paludan-Müller) mod Dronning Ingrids Hospital

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede].

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. København, den 15. december 2015 Sagsnr. 2015-1254/CHN 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] på vegne [klager] klaget over [indklagede]. Klagens tema: Advokat [A] har

Læs mere

Klager. København, den 4. oktober 2010 KENDELSE. ctr.

Klager. København, den 4. oktober 2010 KENDELSE. ctr. 1 København, den 4. oktober 2010 KENDELSE Klager ctr. DanBolig Ellen Johnsrud ApS v/advokat Mikael E. Krüger Allehelgensgade 19 Postboks 180 4000 Roskilde Ifølge retsbogsudskrift af 16. juli 2009 fra Retten

Læs mere

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede har udarbejdet en fejlagtig salgsprovenuberegning og derfor skal betale godtgørelse til klager.

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede har udarbejdet en fejlagtig salgsprovenuberegning og derfor skal betale godtgørelse til klager. 1 København, den 6. december 2010 KENDELSE Klager ctr. EDC Ejendomscentret Odder A/S Rosensgade 15 8300 Odder Nævnet har modtaget klagen den 26. maj 2010. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede har udarbejdet

Læs mere

Sagsøgte har nedlagt påstand om frifindelse, subsidiært frifindelse mod betaling af et mindre beløb.

Sagsøgte har nedlagt påstand om frifindelse, subsidiært frifindelse mod betaling af et mindre beløb. DOM Afsagt den 7. august 2013 i sag nr. BS 4-994/2012: Ejerlauget E v/b mod Advokat A Under denne sag, der er anlagt den 2. august 2012, har sagsøger, Ejerlauget E, X-by, nedlagt påstand om, at sagsøgte,

Læs mere

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 GYS/CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X ApS v/direktør Y klaget over advokatfirmaet A og advokat B. Sagens tema: Klagen

Læs mere

Efter regning: Der er indgået aftale om betaling efter regning, hvilket betyder, at ved

Efter regning: Der er indgået aftale om betaling efter regning, hvilket betyder, at ved 1 København, den 3. juli 2012 KENDELSE Klager ctr. Nybolig Jan Milvertz Slagelse A/S Rosengade 11 4200 Slagelse Nævnet har modtaget klagen den 30. januar 2012. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

D O M. afsagt den 24. marts 2014 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Annette Dellgren og Mai-Britt Bæk Johansen (kst.

D O M. afsagt den 24. marts 2014 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Annette Dellgren og Mai-Britt Bæk Johansen (kst. D O M afsagt den 24. marts 2014 af Vestre Landsrets 3. afdeling (dommerne Lisbeth Parbo, Annette Dellgren og Mai-Britt Bæk Johansen (kst.)) i ankesag V.L. B 2903 12 Maren Holding ApS (advokat Jeppe Wedel

Læs mere

Denne sag vedrører spørgsmål om indgåelse af og efterfølgende tvangslukning af terminsforretninger.

Denne sag vedrører spørgsmål om indgåelse af og efterfølgende tvangslukning af terminsforretninger. DOM Afsagt den 5. november 2012 i sag nr. BS C6-2416/2010: Maren Holding ApS 2100 København Ø og A 2100 København Ø mod Sydbank A/S Peberlyk 4 6200 Aabenraa Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. august 2010

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. august 2010 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 16. august 2010 Sag 11/2010 Pantebrevsselskabet af 2. juni 2009 A/S (advokat Jakob Stilling) mod Scandinavian Securities ApS (advokat Sv. Falk-Rønne) I tidligere

Læs mere

U D S K R I F T A F DOMBOGEN FOR NYKØBING SJÆLLAND KØBSTAD OG DRAGSHOLM BIRK.

U D S K R I F T A F DOMBOGEN FOR NYKØBING SJÆLLAND KØBSTAD OG DRAGSHOLM BIRK. U D S K R I F T A F DOMBOGEN FOR NYKØBING SJÆLLAND KØBSTAD OG DRAGSHOLM BIRK. År 1978, onsdag den 16. august kl. 10.00 afsagdes i BS 122/1978. E v/ S mod I/S Yderby Lyng Vandværk, (1310 kr.) sålydende

Læs mere

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 19. september 2016 Sagsnr. 2016-1076/MKJ 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget over,

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klager som følge af, at der ikke var lavet tilstandsrapport.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klager som følge af, at der ikke var lavet tilstandsrapport. 1 København, den 4. januar 2010 KENDELSE Klager ctr. DanBolig statsautoriseret ejendomsmægler Solvejg Ramkær ApS Smedegade 6 4200 Slagelse Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 22. december 2016 Sagsnr. 2016-1538/7KR/TRA 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget

Læs mere

Klagerne. København, den 20. september 2010 KENDELSE. ctr. Claus Callesen v/advokat Poul Jensen Kongensgade 70 6700 Esbjerg

Klagerne. København, den 20. september 2010 KENDELSE. ctr. Claus Callesen v/advokat Poul Jensen Kongensgade 70 6700 Esbjerg 1 København, den 20. september 2010 KENDELSE Klagerne ctr. Claus Callesen v/advokat Poul Jensen Kongensgade 70 6700 Esbjerg Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har givet fejlagtige oplysninger om boligydelsen

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018.

HØJESTERETS DOM. afsagt fredag den 3. maj I tidligere instans er afsagt dom af Østre Landsrets 16. afdeling den 29. maj 2018. HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 3. maj 2019 Sag BS-23798/2018-HJR (1. afdeling) B som hensiddende i det uskiftede bo efter A (advokat Arvid Andersen) mod Beskæftigelsesministeriet (advokat Rass Holdgaard)

Læs mere

UDSKRIFT A F DOMBOGEN

UDSKRIFT A F DOMBOGEN UDSKRIFT A F DOMBOGEN FOR KØBENHAVNS BYRETS AFDELING G Den 7. januar 1997 blev i sag nr. G 524/1995, mod afsagt sålydende D 0 M : Under denne sag har sagsøgerne, G J, påstået sagsøgte,, dømt til at betale

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 11. marts 2019 Sag 93/2018 A (advokat Henrik Ehlers) mod B (advokat Anne Broksø) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Lyngby den 26. oktober 2017

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 1. juni 2016 Sag 347/2011 A ønsker tilladelse til at indtræde i og videreføre sagen: A under konkurs A Holding A/S under konkurs A Ejendomme A/S under konkurs A A/S

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Emil Rasmussen, Næstved.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Emil Rasmussen, Næstved. København, den 22. december 2016 Sagsnr. 2016-1538/7KR/TRA 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Emil Rasmussen, Næstved. Klagens tema: [Klager]

Læs mere

Kursgevinstbeskatning vilkårsændringer i låneforhold væsentlighedsvurdering - SKM BR

Kursgevinstbeskatning vilkårsændringer i låneforhold væsentlighedsvurdering - SKM BR 1 Kursgevinstbeskatning vilkårsændringer i låneforhold væsentlighedsvurdering - SKM2008.420.BR Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Retten i Næstved fandt ved en dom af 1/4 2008, at en nedsættelse

Læs mere

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling

VESTRE LANDSRETS DOM. afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling VESTRE LANDSRETS DOM afsagt den 20. september 2017 af Vestre Landsrets 14. afdeling V.L. B 1849 16 E og F V.L. B 1850 16 C og D V.L. B 1851 16 A V.L. B 1852 16 - 2 - B Retten i Holstebro har den 14. juli

Læs mere

Klager. København, den 8. juni 2009 KENDELSE. ctr. Dan Risør Slotsgade 65 3400 Hillerød

Klager. København, den 8. juni 2009 KENDELSE. ctr. Dan Risør Slotsgade 65 3400 Hillerød 1 København, den 8. juni 2009 KENDELSE Klager ctr. Dan Risør Slotsgade 65 3400 Hillerød Sagen angår spørgsmålet, om klager har krav på at få forrentet indklagedes afregningsbeløb, når indklagede ikke straks

Læs mere

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 11. april 2011 har advokat B på vegne A klaget over registreret revisor C.

K e n d e l s e: Ved skrivelse af 11. april 2011 har advokat B på vegne A klaget over registreret revisor C. Den 20. december 2011 blev i sag nr. 34/2011 A ved advokat B mod Registreret revisor C afsagt følgende K e n d e l s e: Ved skrivelse af 11. april 2011 har advokat B på vegne A klaget over registreret

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVN FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 6. juni 2012 blev der i sag 167-2011 MM og NN mod Ejendomsmægler AA (adresse ukendt) v/ advokat BB og Ejendomsmæglervirksomheden CC [adresse] [by] v/ advokat BB afsagt sålydende Kendelse Ved brev af

Læs mere

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale godtgørelse til klager som følge af, at indklagede ikke foretog kurssikring for klager.

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale godtgørelse til klager som følge af, at indklagede ikke foretog kurssikring for klager. 1 København, den 5. januar 2011 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Louise Lillelund Østergade 16 3400 Hillerød Nævnet har modtaget klagen den 10. marts 2010. Klagen angår spørgsmålet, om

Læs mere

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejerlejlighed og indgik derfor den 28. april 2008 en formidlingsaftale med de indklagede.

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejerlejlighed og indgik derfor den 28. april 2008 en formidlingsaftale med de indklagede. 1 København, den 26. november 2009 KENDELSE Klagerne ctr. Bengtson & Frydendall A/S Strandvejen 132 A 2900 Hellerup Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes de indklagede, at skødets tinglysning blev

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. november 2011 Sag 285/2008 (1. afdeling) Søren Theill Jensen og Anne Margrethe Heidner (advokat Preben Kønig, beskikket for begge) mod Miljøstyrelsen (kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. juni 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. juni 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 12. juni 2014 Sag 29/2014 A (advokat John Kahlke) mod Sydbank A/S (advokat Nicolai Dyhr) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Fogedretten i Lyngby den 14.

Læs mere

KENDELSE. Den 2. december 2008 blev der indhentet en tingbogsattest på ejendommen.

KENDELSE. Den 2. december 2008 blev der indhentet en tingbogsattest på ejendommen. 1 København, den 1. juni 2010 KENDELSE Klager ctr. EDC Bent Nielsen A/S v/advokat Morten Kaas-Vinther Hillerød Port Sdr. Jernbanevej 18 D 3400 Hillerød Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har krav på

Læs mere

Klager. J.nr. 2010-0176 li. København, den 14. april 2011 KENDELSE. ctr.

Klager. J.nr. 2010-0176 li. København, den 14. april 2011 KENDELSE. ctr. 1 København, den 14. april 2011 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmægler MDE Rie Jakobsen v/tryg Forsikring A/S Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Nævnet har modtaget klagen den 20. juli 2010. Klagen

Læs mere

Klager. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. Base 1 Danmark A/S Sønder Boulevard 55 1720 København V

Klager. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. Base 1 Danmark A/S Sønder Boulevard 55 1720 København V 1 København, den 3. maj 2010 KENDELSE Klager ctr. Base 1 Danmark A/S Sønder Boulevard 55 1720 København V Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale godtgørelse til klager som følge af, at indklagede

Læs mere

Klager. J.nr. 2010-0288 UL/aq. København, den 24. november 2011 KENDELSE. ctr.

Klager. J.nr. 2010-0288 UL/aq. København, den 24. november 2011 KENDELSE. ctr. 1 København, den 24. november 2011 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Maivi Herup v/chartis Insurance Kalvebod Brygge 45 1560 København V. Nævnet har modtaget klagen den 24. november 2010.

Læs mere

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)).

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). D O M Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). 8. afd. nr. B-4013-13: Tandlæge A (advokat Eigil Lego Andersen) mod

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 19. juni 2013 blev der i sag 184-2012 KK mod Ejendomsmæglerfirmaet AA A/S afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 19. juni 2012 har KK indbragt ejendomsmæglerfirmaet AA A/S og ejendomsmægler YY for

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2011-0188 aq. København, den 15. maj 2012 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2011-0188 aq. København, den 15. maj 2012 KENDELSE. ctr. 1 København, den 15. maj 2012 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Bent Nielsen A/S v/ Chartis Europe SA Kalvebod Brygge 45, 5. 1560 København V Nævnet har modtaget klagen den 7. september 2011. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [ ].

1. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [ ]. København, den 23. maj 2014 Sagsnr. 2013-3404/HCH 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [ ]. Sagens tema: [Klager] har klaget over, at [indklagede]

Læs mere

Klager. København, den 23. december 2009 KENDELSE. ctr. EDC Danebo A/S Gammel Havn 1 9000 Aalborg

Klager. København, den 23. december 2009 KENDELSE. ctr. EDC Danebo A/S Gammel Havn 1 9000 Aalborg 1 København, den 23. december 2009 KENDELSE Klager ctr. EDC Danebo A/S Gammel Havn 1 9000 Aalborg Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klager i forbindelse med dennes indfrielse

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 28. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 28. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 28. november 2017 Sag 81/2017 A (advokat Peter Carlstedt Nørtved, beskikket) mod Danske Bank A/S (advokat Poul Helmuth Petersen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 2. maj 2017 Sag 149/2016 NT 2014 ApS (advokat Søren Bagger) mod Region Syddanmark (advokat Kim Trenskow) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Kolding

Læs mere

Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager

Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager Version 1.0 27-04-2015 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 INDLEDNING... 3 3 VOLDGIFTSINSTITUTTETS REGLER FOR JURIDISKE / TEKNISKE UDTALELSER

Læs mere

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1

CIVILPROCES OMPRØVE S 2013. Opgave 1 CIVILPROCES OMPRØVE S 2013 Opgave 1 Hansen importerede vin fra bl.a. Australien og solgte den fra to butikker én i København og én i Århus. Butikkerne reklamerede hvert år med en australsk uge i juni måned

Læs mere

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og henvendte sig derfor til indklagede.

KENDELSE. Klagerne ønskede at sælge deres ejendom og henvendte sig derfor til indklagede. 1 København, den 3. maj 2010 KENDELSE Klagerne ctr. Michael H. Jørgensen A/S Labæk 13 4300 Holbæk Ifølge retsbogsudskrift af 16. september 2009 fra retten i Holbæk blev den mellem parterne verserende retssag

Læs mere

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har krav på betaling af vederlag.

KENDELSE. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede har krav på betaling af vederlag. 1 København, den 1. juni 2012 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler Steen Brastrup Clasen Langelandsvej 25 st. 7400 Herning Nævnet har modtaget klagen den 23. september 2011. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår endvidere, om indklagede skal erstatte klagerne udgifter til tilstandsrapport, energimærke og tilbud på ejerskifteforsikring.

KENDELSE. Sagen angår endvidere, om indklagede skal erstatte klagerne udgifter til tilstandsrapport, energimærke og tilbud på ejerskifteforsikring. 1 København, den 4. februar 2009 KENDELSE Klagerne ctr. Frands-Christian Laursen v/adv. Jan Allan Svendsen St. Kongensgade 49 1022 København K. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal fortabe sit salær

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 25. april 2016 Sagsnr. 2015 957 og 2015-1031/8KR/CHN 4. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager 1] og [klager 2] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema:

Læs mere

København, den 28. november 2011 J.nr K E N D E L S E

København, den 28. november 2011 J.nr K E N D E L S E København, den 28. november 2011 J.nr. 2009-02-1204 LNJ/LOR/JML 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har klager klaget over advokat B, herefter kaldet indklagede. Sagens tema: Klager

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [X] på vegne af [klager]v/[y] klaget over [indklagede], [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [X] på vegne af [klager]v/[y] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 9. januar 2015 Sagsnr. 2014-2819/HCH 6. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [X] på vegne af [klager]v/[y] klaget over [indklagede], [bynavn]. Sagens tema: [X] har

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 21. september 2016 blev der i sag 336 2015-13397 AA og BB mod Ejendomsmægler CC [Adresse] [By] og Ejendomsmægler Christian Jessen [Adresse] [By] og Ejendomsmæglervirksomhed DD [Adresse] [By] afsagt

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en andelslejlighed til salg, som klager var interesseret i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en andelslejlighed til salg, som klager var interesseret i at købe. 1 København, den 15. maj 2012 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Maivi Herup Jagtvej 76 2200 København N Nævnet har modtaget klagen den 21. december 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

Almindelige forretningsbetingelser for rådgivning og individuel formue og porteføljepleje.

Almindelige forretningsbetingelser for rådgivning og individuel formue og porteføljepleje. Finanshuset Demetra Fondsmæglerselskab A/S Almindelige forretningsbetingelser for rådgivning og individuel formue og porteføljepleje. Nærværende almindelige forretningsbetingelser gælder i ethvert forhold

Læs mere

Forretningsbetingelser

Forretningsbetingelser side 1 af 5 Forretningsbetingelser Almindelige Forretningsbetingelser for MOMENTUM MARKETS ApS. 1. INDLEDNING Disse almindelige forretningsbetingelser finder anvendelse i tilknytning til den af Momentum

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Andersen, København K.

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Andersen, København K. København, den 29. februar 2016 Sagsnr. 2015-1590/CBW 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat Henrik Andersen, København K. Klagens tema: [Klager] har

Læs mere

Klager. J.nr. 2011-0112 UL/bib. København, den 11. april 2012 KENDELSE. ctr.

Klager. J.nr. 2011-0112 UL/bib. København, den 11. april 2012 KENDELSE. ctr. 1 København, den 11. april 2012 KENDELSE Klager ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Poul Olesen v/tryg Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Nævnet har modtaget klagen den 31. maj 2011. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 29. august 2012 Sag 375/2010 (1. afdeling) Montex Holding Ltd. (advokat Johan Løje) mod Diesel S.p.A. og Diesel Denmark ApS (advokat Torben Byskov Petersen for begge)

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede).

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede). København, den 12. januar 2010 J. nr. 2009-01-0663 MRY/LOV 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X (herefter kaldet klager) klaget over advokat A (herefter kaldet indklagede).

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2011-0243 UL/bib. København, den 3. juli 2012 KENDELSE. ctr. Poul Erik Bech A/S Godthåbsvej 117 2000 Frederiksberg

Klagerne. J.nr. 2011-0243 UL/bib. København, den 3. juli 2012 KENDELSE. ctr. Poul Erik Bech A/S Godthåbsvej 117 2000 Frederiksberg 1 København, den 3. juli 2012 KENDELSE Klagerne ctr. Poul Erik Bech A/S Godthåbsvej 117 2000 Frederiksberg Nævnet har modtaget klagen den 14. november 2011. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede,

Læs mere

forud for sagsøgte, samt at udlevere ejerpantebrevet til sagsøger.

forud for sagsøgte, samt at udlevere ejerpantebrevet til sagsøger. Retten i Århus DOM afsagt den 24. januar 2003 af Retten i Århus, 3. afdeling, i sagen BS 3-2720/2002 : (advokat Fi mod (advokat K Dommen er udfærdiget i medfør af retsplejelovens 366 a, stk. 2. Sagens

Læs mere

K E N D E L S E: Ved skrivelse af 20. maj 2008 har B A/S, C ApS samt D ApS klaget over statsautoriseret revisor A.

K E N D E L S E: Ved skrivelse af 20. maj 2008 har B A/S, C ApS samt D ApS klaget over statsautoriseret revisor A. Den 18. marts 2009 blev der i sag nr. 33/2008-S B A/S C ApS samt D ApS mod statsautoriseret revisor A afsagt sålydende K E N D E L S E: Ved skrivelse af 20. maj 2008 har B A/S, C ApS samt D ApS klaget

Læs mere

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede.

5. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. København, den 28. marts 2014 J.nr. 2012-2617/JSC 5. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har Klager klaget over indklagede. Sagens tema: Klager har klaget over, at indklagede har tilsidesat

Læs mere

KENDELSE. EDC Kaj Klinkby Ejendomsmægleranpartsselskabet EDC Vejle Nørretorvet 12 7100 Vejle

KENDELSE. EDC Kaj Klinkby Ejendomsmægleranpartsselskabet EDC Vejle Nørretorvet 12 7100 Vejle 1 København, den 15. maj 2012 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Kaj Klinkby Ejendomsmægleranpartsselskabet EDC Vejle Nørretorvet 12 7100 Vejle Nævnet har modtaget klagen den 10. oktober 2011. Klagen angår spørgsmålet

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejendom til salg, som klagerne var interesserede i at købe. 1 København, den 15. juli 2009 KENDELSE Klagerne ctr. EDC Assens ApS Østergade 45 5610 Assens Sagen angår spørgsmålet, om det kan bebrejdes indklagede, at klagerne ikke overholdt 6-dages fristen for fortrydelse

Læs mere

Sælger afleverer ejendommen i ryddeliggjort stand kr. 12.00 på overtagelsesdagen

Sælger afleverer ejendommen i ryddeliggjort stand kr. 12.00 på overtagelsesdagen 1 København, den 8. januar 2009 KENDELSE Klager ctr. Jørn Friis Hansen Rysensteensgade 16, 2 1564 København V Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har overtrådt forbuddet mod dobbeltrepræsentation i

Læs mere

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Statsaut. Ejendomsmægler MDE Hans Eigil Jensen Storegade 33 4780 Stege

Klagerne. København, den 3. marts 2010 KENDELSE. ctr. Statsaut. Ejendomsmægler MDE Hans Eigil Jensen Storegade 33 4780 Stege 1 København, den 3. marts 2010 KENDELSE Klagerne ctr. Statsaut. Ejendomsmægler MDE Hans Eigil Jensen Storegade 33 4780 Stege Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har krav betaling af salær og dokumentationsomkostninger,

Læs mere

Bilag [nr.] Trepartsaftale

Bilag [nr.] Trepartsaftale J.nr.: 7501417 MPE/KRM Bilag [nr.] Trepartsaftale Kammeradvokaten Telefon +45 33 15 20 10 Vester Farimagsgade 23 Fax +45 33 15 61 15 DK-1606 København V www.kammeradvokaten.dk Trepartsaftale INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn].

K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn]. København, den 16. december 2015 Sagsnr. 2015 1915 og 2015-1917/LIH 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over advokat [A] og advokat [B], begge [bynavn]. Klagens

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 27. november 2017 Sag 164/2017 A (selv) mod B og C (advokat Bjarke Madsen for begge) I tidligere instans er afsagt kendelse af Østre Landsrets 21. afdeling den 27.

Læs mere

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening].

K E N D E L S E. Sagens tema: Klagerne vedrører en sag anlagt af advokat [C] og et af hende ejet anpartsselskab mod [ejerforening]. København, den 27. juni 2013 J.nr. 2011-10199/JSC 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] for [ejerforening] klaget over advokat [B], [bynavn], og advokat [B] har for

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2012-0011 UL/bib. København, den 3. januar 2013 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2012-0011 UL/bib. København, den 3. januar 2013 KENDELSE. ctr. 1 København, den 3. januar 2013 KENDELSE Klagerne ctr. Ejendomsmægler Niels Hald City A/S v/advokat Thomas Dall Jensen Dronningens Tværgade 7 1302 København K Nævnet har modtaget klagen den 24. januar

Læs mere

K E N D E L S E. [Z] flyttede i 2014 ind hos sin mormor, [XX], der var flyttet på plejehjem og senere døde.

K E N D E L S E. [Z] flyttede i 2014 ind hos sin mormor, [XX], der var flyttet på plejehjem og senere døde. København, den 24. september 2018 Sagsnr. 2018-1679/CHO 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har advokat [A] klaget over advokat [B], [bynavn 1]. Klagens tema: Advokat [A] har klaget

Læs mere

kendelse: Den 31. august 2018 blev der i sag nr. 008/2018 A ApS under konkurs mod forhenværende registreret revisor B afsagt sålydende

kendelse: Den 31. august 2018 blev der i sag nr. 008/2018 A ApS under konkurs mod forhenværende registreret revisor B afsagt sålydende Den 31. august 2018 blev der i sag nr. 008/2018 A ApS under konkurs mod forhenværende registreret revisor B afsagt sålydende kendelse: Ved skrivelse modtaget 2. februar 2018 har A ApS under konkurs ved

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2011-0218 aq. København, den 3. juli 2012 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2011-0218 aq. København, den 3. juli 2012 KENDELSE. ctr. 1 København, den 3. juli 2012 KENDELSE Klagerne ctr. Statsaut. ejendomsmægler MDE Lene Eg Madsen v/ Tryg Klausdalsbrovej 601 2750 Ballerup Nævnet har modtaget klagen den 17. oktober 2011. Klagen angår

Læs mere

Klager. København, den 1. juni 2010 KENDELSE. ctr. Siesbye Kapsch ApS Gothersgade 43 1123 København K

Klager. København, den 1. juni 2010 KENDELSE. ctr. Siesbye Kapsch ApS Gothersgade 43 1123 København K 1 København, den 1. juni 2010 KENDELSE Klager ctr. Siesbye Kapsch ApS Gothersgade 43 1123 København K Sagen angår spørgsmålet, om indklagede har givet fejlagtige oplysninger i forbindelse med klagers afgivelse

Læs mere

KENDELSE. Indklagede havde en ejerlejlighed til salg, som klagerne var interesserede i at købe.

KENDELSE. Indklagede havde en ejerlejlighed til salg, som klagerne var interesserede i at købe. 1 København, den 31. maj 2018 KENDELSE Klager mod Holm & Hauberg Valby ApS Valby Langgade 114 2500 Valby Nævnet har modtaget klagen den 14. januar 2018. Klagen angår spørgsmålet om, hvorvidt indklagede

Læs mere

Klager. København, den 1. november 2010 KENDELSE. ctr. Torben Mikeli Olsen ApS Gilleleje Hovedgade 17 3250 Gilleleje

Klager. København, den 1. november 2010 KENDELSE. ctr. Torben Mikeli Olsen ApS Gilleleje Hovedgade 17 3250 Gilleleje 1 København, den 1. november 2010 KENDELSE Klager ctr. Torben Mikeli Olsen ApS Gilleleje Hovedgade 17 3250 Gilleleje Nævnet har modtaget klagen den 22. februar 2010. Klagen angår spørgsmålet, om indklagede

Læs mere

Klagerne. J.nr. 2010-0220 aq. København, den 6. maj 2011 KENDELSE. ctr.

Klagerne. J.nr. 2010-0220 aq. København, den 6. maj 2011 KENDELSE. ctr. 1 København, den 6. maj 2011 KENDELSE Klagerne ctr. Kaas & Marksø ApS v/ Advokatfirmaet Erritzøe Dronningens Tværgade 7 1302 København K Nævnet har modtaget klagen den 15. september 2010. Klagen angår

Læs mere

KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012

KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012 KENDELSE DANSK SEJLUNIONS ORDENSUDVALG AFSAGT DEN 21. november 2013 I SAGEN 4 / 2012 Klager Henrik Danielsens påstand: Klubben pålægges at optage Henrik Danielsen i overensstemmelse med ansøgning af 17.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

Klager. København, den 25. september 2009 KENDELSE. ctr.

Klager. København, den 25. september 2009 KENDELSE. ctr. 1 København, den 25. september 2009 KENDELSE Klager ctr. statsaut. ejendomsmæglere Merete Lund Brock og Henning Brock v/aig Europe S.A. Kalvebod Brygge 45 1560 København V Sagen angår spørgsmålet, om de

Læs mere