Årsplan Børnehusene Humlebæk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsplan Børnehusene Humlebæk"

Transkript

1 Årsplan 2019 Børnehusene Humlebæk

2 Hvem er vi? Børnehusene Humlebæk er en kommunal områdeinstitution for børn i alderen 0 til 5 år og består af 5 børnehuse og 4 dagplejere. Børnehusene er beliggende centralt i Humlebæk. I Børnehusene Humlebæk har vi kapacitet til omkring 500 børn, og der er ca. 132 ansatte inkl. studerende og medarbejdere i tilskudsansættelser. Vi har også praktikanter i kortere og længere perioder. Vores områdeinstitution består af 5 forskellige børnehuse, som hver især udgør deres del af vores forpligtende samarbejde. Hvert børnehus arbejder efter de politikker og retningslinjer, som kommunalbestyrelsen, forvaltningen og områdebestyrelsen har udstukket. Pædagogikken bygger på teori og en tænkning, som er fælles for områdeinstitutionen. Det betyder dog ikke at vi har 5 ens børnehuse. Vores børnehuse er af forskellige størrelser og indretninger. Ledelsen i Børnehusene Humlebæk har et tæt samarbejde på tværs, via sparring og ledelsesmøder samt diverse arbejdsgrupper til udarbejdelse af fælles opgaver. I ledelsesteamet diskuteres visioner, strategi, rammer og drift for derved at sikre den bedst mulige løsning for børnehusene. Børnehusene har fælles økonomi, og alle husene er underlagt de samme rammer, principper og vilkår. Humlebæk har ca indbyggere og ligger ved Øresundskysten ca. 30 km. nord for København omgivet af marker, strand og skove. Boligerne er en blanding af parcelhuse, rækkehuse og lejligheder. Der er ingen socialt belastede områder og mange ressourcestærke og engagerede familier. Vi har flygtninge og folk med anden etnisk baggrund i begrænset antal og i et velfungerende samspil med helheden. Byen har et veludbygget cykel- og stisystem, to store folkeskoler og en privatskole. Der er fine sportsfaciliteter. Humlebæk er qua sine tilbud og placering en pendlerby, hvilket der tages hensyn til i dagtilbuddene. Områdeinstitutionen har en Områdebestyrelse, hvor alle Børnehuse er repræsenteret med forældre, områdeleder samt 2 personaler fra området. Bestyrelsen afholder minimum 5 møder om året.

3 Overblik over Børnehusene Humlebæk Børnehuset Frugthaven Børnehaven Daglig leder: Dennis Langelund Clemmesen Baunebjergvej Telefon: Børnehuset Søstjernen og Dagplejen i Humlebæk Daglig leder: Kristina Cramer Jensen Humlebæk Center Telefon: krcj@fredensborg.dk Børnehuset Humlebæk Børnehave Daglig leder: Inge Buchave Solvangsvej 1 Telefon: ingb@fredensborg.dk Børnehusene Humlebæks Centralkøkken Baunebjergvej 550 Daglig leder: Pernille Meltoft Jansen Telefon: peme@fredensborg.dk Områdekontor Humlebæk Områdeleder: Anette Steen Westring Gl. Strandvej 130 A. Villaen Telefon: anwe@fredensborg.dk Børnehuset Frugthaven Vuggestuen Daglig leder: Lene Kirschmeyer Baunebjergvej 552 Telefon: leki@fredensborg.dk Børnehuset Firkløveren Daglig leder: Connie Niemeier Teglgårdsvej 701 Telefon: coni@fredensborg.dk Børnehuset Sletten Legeakademi Daglig leder: Michael Palitang Solvangsvej 5-7 Telefon: mamp@fredensborg.dk Børnehusene Humlebæks kultur og natur værksted Baunebjergvej 550 Områdekontor Humlebæk AKT- leder: Amalie Malmgren-Hansen Telefon: ammh@fredensborg.dk

4 Årsstruktur Børnehusene Humlebæk har valgt følgende årsstruktur omkring arbejdet med årsplanen: Januar Lederdage. Mål og tidshorisont udarbejdes. Februar Årsplanen præsenteres for bestyrelsen og lokal-med-udvalg. Marts Årsplanen lægges på Famly og hjemmesiden. Maj - august Daglige ledere observerer i kollegaers huse hvordan der arbejdes med årsplanens mål, og fremlægger dette på et ledelsesmøde. Valgte medarbejdere fra de enkelte huse indkaldes til møde hvor de videndeler om, hvordan der arbejdes med årsplanen. September - oktober Hver lokal-med-repræsentant fremlægger på lokal-med-udvalgsmøde hvordan der arbejdes med årsplanen. November Daglige ledere evaluerer årsplanen med egne medarbejdere. December Årsplanen samles og fremlægges for ledelsen og bestyrelsen.

5 Ledelsesmæssig drøftelse af direktionens ledetråde 2019 Hvad betyder det nationale fokus på afbureaukratisering og regelforenkling for jeres fagområde? Hvilke regler eller procedurer, som I har indflydelse på, vil det være relevant at forenkle? Nærhed til opgaven hvordan kan I arbejde med at tilpasse jeres opgaveløsning, så den skaber mest mulig værdi? Nærhed til fagligheden hvordan kan I arbejde med at styrke jeres faglighed og spille sammen med andre fagligheder? Nærhed til borgeren hvordan kan I samarbejde med borgerne omkring udvikling af de ydelser, I leverer? Nærhed til sproget hvordan kan I bidrage til en bedre omgangstone blandt de borgere, I har kontakt til? Kort opsummering af jeres drøftelse: Afbureaukratisering/regelforenkling Generelt oplever vi, at de procedurer, som vi anvender i den pædagogiske praksis, giver mening og værdi i vores praksis. De bidrager til at skabe rum for faglig dialog, både ift. opfattelse af barnet, beskrivelse af barnet og efterfølgende indsats. Vi anvender TOPI (Tidlig Opsporing og Trivsel) og Hjernen og Hjertet. Det giver mening at drøfte antallet af sprogvurderinger, hvor vi, som det ser ud nu, tester børnene i 3-, 4- og 5-års alderen. Her vil vi anbefale at prioritere tests på de 3- og 4-årige og nøjes med at teste de 5-årige, der har været særlige opmærksomhedspunkter på. Ligeledes skal forvaltningen gøre sig klart om det data, der samles i TOPI og Hjernen og Hjertet, kun skal danne grundlag for at kvalificere den pædagogiske praksis internt i børnehusene, eller om dataet også skal danne grundlag for kvantitative undersøgelser fra område til område og fra år til år. Hvis det sidste er tilfældet, skal der strammes op på metoden, i forhold til hvordan vi indsamler og registrerer data (særligt i TOPI). Opsummering af drøftelsen af ledetråde Mange af handlingerne i 2019 i Børnehusene Humlebæk handler om at implementere den ny styrkede pædagogiske læreplan. Implementeringen skal kvalificere den pædagogiske praksis bl.a. med særligt fokus på læringsmiljø, børnefællesskaber, dannelse og leg, børn i udsatte positioner samt samarbejdet med forældrene om børns læring og trivsel og sammenhæng i overgange fra vuggestue/dagpleje til børnehave og videre til SFO og skole.

6 Videre- og efteruddannelse fylder meget i det kommende år, hvor både ledere, pædagoger og medhjælpere og dagplejere efteruddannes med henblik på at kunne implementere den styrkede pædagogiske læreplan, ligesom sprogpædagogerne efteruddannes på PD-niveau for at kvalificere sprog-indsatsen. Der ligger en stor ledelsesmæssig opgave i at understøtte relationskompetencer hos medarbejderne i lyset af den pædagogiske tilgang, der ligger i den styrkede læreplan, hvor nysgerrighed på børnenes perspektiver og aktiv deltagelse i børnenes leg med en trivsels-, dannelsesog udviklingsmæssig dagsorden er skrevet frem. Denne understøttelse og vejledning skal både ske i den daglige praksis og i forbindelse med møder, PUS/GRUS-samtaler mv., hvor lederne er ansvarlige for at facilitere videreudviklingen af et fælles fagsprog, der understøtter implementeringen af den pædagogiske læreplan, herunder en systematisk refleksion og evaluering omkring at kvalificere vores pædagogiske praksis. Vi søsætter et par større projekter: Vores kulturpædagog er tovholder på et samarbejde med Louisiana Museum for Moderne Kunst og Haver til Maver med fokus på at skabe æstetiske og autentiske natur-, madkultur- og kunstmøder for børn. Herudover samarbejder vores natur- og sciencemedarbejder med Skolen i Virkeligheden, og vores køkkenleder er tovholder på et projekt med fokus på at videreudvikle rammerne om vores måltider. Vi videreudvikler vores forældresamarbejde gennem områdebestyrelse og forældrekontaktråd set i lyset af den nye styrkede læreplan og redigerede styrelsesvedtægt for områdebestyrelsen.

7 Nærhed til opgaven I lovgivningen ser vi at kommunerne i stigende grad belønnes for de resultater og den effekt, vi leverer fremfor processen dertil. Vi bliver på den ene side sat fri til at finde de rigtige metoder og er på den anden side styret tæt af vores resultater og den værdi, vi skaber for borgerne. Dette stiller krav til, at vi løbende ser på, om vi opnår den ønskede effekt og leverer den ønskede kvalitet, og om de ydelser, vi leverer, er de rigtige. At skabe værdi for borgere og samfundet er bundlinjen i den offentlige sektor det er derfor vi er her. Det betyder f.eks. at: Byrådets arbejdsgrundlag skal ud at leve i vores organisation gennem tværfaglige drøftelser og et løbende fokus på at de aktiviteter, vi igangsætter, har en reference til de politiske pejlemærker. Vi skal have endnu mere opmærksomhed på data der kan understøtte og skabe refleksion omkring kvalitetsudvikling og effektiviseringer i opgaveløsningen. Overvej konkrete handlinger på jeres fagområde, som vil kunne imødekomme behovet for at arbejde mere med resultater fremfor processer. Handlingerne noteres nedenfor. Handlinger i 2019 Efteruddannelse af 7 sprogvurderingspædagoger i form af diplommodul, opstart 1. kvartal. Prioritering af tid til sprogvurderingspædagogernes arbejde i praksis. Fortsat gennemførsel af TOPI (Tidlig Opsporing og Indsats). Efterfølgende systematisk indsats ud fra resultatet af TOPI. Refleksion om målopfyldelse og effekt Opkvalificering af indsatsen på sprogområdet i Børnehusene Humlebæk, jf. Fredensborg Kommunes målsætninger. Sprogvurderingspædagogerne anvender resultatet af sprogvurderingerne til at vejlede pædagogerne i at tilrettelægge sprogudviklende læringsmiljøer for børnene gennem hele dagen. Løbende opfølgning på trivslen hos alle børn i Børnehusene Humlebæk i samarbejde med forældrene. Forældrene inddrages fra begyndelsen ved bekymring. AKT-lederen vejleder pædagogerne i processen med at udvikle læringsmiljøet og tilgangen og følger op på indsatser. Opmærksomhed på overlevering af børn til SFO/skole med særligt fokus på sårbare familier.

8 Hjernen og Hjertet: Sprogvurderinger, dialog, overgangspapirer. Fortsat brug af værktøjerne i Hjernen og Hjertet. Systematisk tilgang til systemerne bruges aktivt i vores pædagogiske praksis. Efteruddannelse af pædagoger til faglige fyrtårne i form af diplommodul, opstart 2. kvartal. Løbende opfølgning på sprogindsats for alle børn i Børnehusene Humlebæk. Obs på omfanget af sprogvurderinger giver det værdi at teste ved både år? Opmærksomhed på overlevering af børn til SFO/skole med særligt fokus på sårbare familier. De faglige fyrtårne er centrale medarbejdere i implementeringen af den nye styrkede læreplan med særligt fokus på etablering af læringsmiljøer og et fælles fagsprog i den pædagogiske praksis. Ledelseslaget har ligeledes været på efteruddannelse mhp. at understøtte implementeringen.

9 Nærhed til fagligheden For mange medarbejdere i den offentlige sektor ligger motivationen i at gøre en forskel for borgeren. Denne forskel leverer vi igennem vores faglighed, og derfor er det helt centralt, at vi forholder os aktivt til vores fagligheder og udvikler dem. Det gør vi både når vi uddanner os, og når vi samarbejder med andre fagligheder, hvor vi hver især bidrager med noget til den fælles opgaveløsning. Når vi har fokus på en stærk faglighed, kan vi både levere de bedste ydelser til borgerne, og vi kan fastholde vores status som en attraktiv arbejdsplads som kan rekruttere de mest kvalificerede medarbejdere. Det betyder f.eks. at: Vi leder på opgaven og har endnu mere fokus på at sætte retning og hæve den faglige overlægger. Vi hæver kvaliteten af PUS og bidrager til, at kompetence- og kulturudviklingsaktiviteter er en ledelsesmæssig prioritering. Overvej konkrete handlinger på jeres fagområde, hvor I vil kunne styrke jeres faglighed og spille sammen med andre fagligheder. Handlingerne noteres nedenfor. Handlinger i 2019 Prioritering af efteruddannelse (internt og eksternt). Ledelsesdag med inspiration til ressource- og relationsorienteret anerkendende pædagogik. Videnskonference i marts 2019 med opfølgning på sproggaven. Vi afholder PUS/GRUS med særligt fokus på etablering af professionelle læringsfællesskaber. Implementering af ny styrket læreplan. Temadage for hele medarbejdergruppen med overskrifterne science og leg. Gro modet frem hos de 4-5-årige børn er et partnerskabsprojekt mellem Børnehusene Humlebæk, Refleksion om målopfyldelse og effekt Kvalificere vores faglige niveau mhp. implementering af den styrkede pædagogiske læreplan og yderligere kvalificering af den sproglige indsats (i sidste ende med effekt for børnenes trivsel, udvikling og læring). Udvikle vores refleksions- og evalueringskultur med fokus på, hvordan læringsmiljøet understøtter børns trivsel, læring og dannelse. Gøre området/organisationen attraktivt ift. rekruttering. Udvikle vores fælles pædagogiske fagsprog i lyset af den styrkede pædagogiske læreplan, bl.a. indenfor områder som børneperspektiv, dannelsesperspektiv, læringsmiljøer, leg, æstetik, forældresamarbejde, børn i udsatte positioner mv. Facilitere en bevægelse fra fokus på aktivitetsmål til at have fokus på læringsmål og udvikling af læringsmiljøer. Derudover er tidlig indsats et område, hvor vi vil kvalificere vores pædagogiske praksis i Gro modet frem har til hensigt at etablere varige lærende fællesskaber mellem partnerskabets kultur- og daginstitutioner, udmøntet i læringsrum og en læringskultur

10 Børnehusene Kokkedal, Louisiana Museum for Moderne Kunst og Haver til Maver med fokus på æstetisk læring og den tidlige fortrolighed med naturen, kunsten og maden. Projektet har søgt om puljemidler hos Slots- og Kulturstyrelsen, blandt andet for at: - kunne afholde seminar for de deltagende medarbejdere. - indhente tid til medarbejdernes dokumentation af projektet. - investere i materialer til Børnehusene Humlebæks natur- og kulturværksteder ved projektets gennemførsel. Ansættelse af naturmedarbejder i 2019 til Gro Det Levende Værksted. Gennem Børn formidler natur kommer børn, deres familier og pædagoger til at udføre en række spændende og lærerige aktiviteter i naturen i lokalområdet. Både børn og voksne oplever på den måde eksempler på aktivt samvær i naturen i lokalområdet. Rammer om det gode måltid skabe bevidsthed omkring frokostmåltidet som pædagogisk læringsmiljø. Etablere samarbejde og dialog med SFO/skole om gensidige forventninger til, hvilken trivsel, læring og udvikling vi vægter, i det pædagogiske arbejde med børnene. Fortsætte det gode samarbejde om børnenes overgang fra børnehave til SFO/skole og udvikle faglig kontaktflade organisationerne imellem. der bruger æstetisk tilgang som metode til at skabe meningsfulde og autentiske natur-, madkultur- og kunstmøder for de 4-5-årige børn. Gro Modet Frem vil forankre samarbejdet på tværs af partnernes forskellige fagligheder mhp. at kvalificere det pædagogiske personale samt kunst- og naturformidlere til et samarbejde omkring understøttelsen af børns æstetiske mod og kompetencer. Gro modet frem vil udvikle læringsmodeller for opfyldelsen af disse mål: - Lokal forankring - Science, natur, mad - Fokus på særlige temaer i den pædagogiske læreplan - Opkvalificering af medarbejderne - Igangsætte aktiviteter med fokus på en undersøgende og inddragende tilgang til natur og naturfænomener, hvor vi går på opdagelse med børnene og stiller undrende spørgsmål til verden omkring os. Børn formidler natur vil introducere børnene og deres familier til, hvordan man kan være aktive sammen i naturen, og hvilke steder i kommunen det kunne være interessant at tage hen. Videreudvikling af det pædagogiske måltid gennem inspiration og vejledning ved Pernille. Kvalificere samarbejdet mellem Børnehusene Humlebæk og SFO/skole og tilrettelægge et pædagogisk læringsmiljø, der skaber sammenhæng til SFO og indskoling og understøtte, at de kommende skolebørn er bedst muligt forberedt til skolestart. Fastholde viden om sårbare familier i overgangen mellem dagtilbud og SFO/skole med AKT-leder som tovholder.

11 Nærhed til borgerne Demografien i vores kommune ændrer sig flere af vores borgere er ældre, og flere børnefamilier flytter til kommunen. Samtidig er der et stigende antal borgere, som har brug for støtte inden for det specialiserede område. Rollefordelingen mellem kommune og borgere ændrer sig også, og borgerne forventer i stigende grad at blive medskaber af offentlige ydelser. Samlet set er der en bevægelse henimod, at vi som myndighed i højere grad skal tilpasse vores ydelser til de borgere, vi har med at gøre og ikke mindst gør det i samarbejde med borgerne. Vi skal tættere på de borgere, vi arbejder med og forstå deres behov. Det betyder f.eks. at: Vi skal arbejde endnu mere målrettet med digitale og teknologiske løsninger, der kan understøtte borgerne i at betjene sig selv, være selvhjulpne og opleve en større personlig frihed. Vi skal have fokus på udvikling af en variation af metoder i den måde, vi inddrager borgerne generelt og i forbindelse med konkrete byudviklingsinitiativer. Overvej konkrete handlinger på jeres fagområde, hvor I kan samarbejde med borgerne omkring udvikling af de ydelser I leverer. Handlingerne noteres nedenfor. Handlinger i 2019 Videreudvikling af vores forældresamarbejde gennem områdebestyrelse og forældrekontaktråd, set i lyset af den nye styrkede læreplan og redigerede styrelsesvedtægt for områdebestyrelsen. Center for Dagtilbud og Skoler afholder møde for og sammen med bestyrelsesmedlemmer om den ændrede arbejdsopgave for områdebestyrelser i maj Refleksion om målopfyldelse og effekt Forældrene inddrages gennem deltagelse i områdebestyrelsen, i udarbejdelsen, evalueringen og opfølgningen af den pædagogiske læreplan. De konkrete processer foretages af ledelsen og personalet, områdebestyrelsen inddrages aktivt i drøftelsen af processen og får mulighed for at blive hørt og komme med forslag. Områdebestyrelsen inddrages i udarbejdelsen af foldere der beskriver forventninger til børns opstart i dagtilbud og overgange mellem børnehave og SFO. Styrke det nære demokrati og mulighed for feedback og indflydelse på den pædagogiske praksis gennem forældrenes deltagelse i forældrekontaktudvalg.

12 Udarbejdelse af folder der beskriver forventninger til børns opstart i dagtilbud i Børnehusene Humlebæk. Områdebestyrelsen og forældrekontaktudvalgene inddrages i udarbejdelsen af folderen, sundhedsplejersken inddrages ligeså. Afholdelse af to temaftener d. 13/5 (Science i dagtilbud v/ Thorleif Frøkjær) og d. 19/9 (Børns legefællesskaber v/pernille Hvid) for medarbejdere i Børnehusene Humlebæk med deltagelse af områdebestyrelsen. Præsentation af og information om Børnehusene Humlebæk til forældre omkring børnelivet i daginstitution. Forældre og dagtilbud afstemmer forventninger til samarbejdet omkring det gode børneliv i dagtilbud. Bestyrelsesmedlemmerne får viden om og indblik i arbejdet med at implementere den nye styrkede læreplan og dermed mulighed for at kvalificere deres input.

13 Nærheden til sproget Med en stærk påvirkning fra bl.a. de sociale medier ændres omgangstonen i samfundet og adfærden mellem mennesker. Der er sket en betydelig forråelse af sproget. Vi møder hver dag borgere, kollegaer og andre medmennesker, og fra tid til anden oplever vi, at tonen og ordvalget kan blive hårdt og ubehageligt. Det gælder både blandt børn og voksne. Som stor, offentlig institution har vi både en forpligtelse til og en god mulighed for at gå mod denne udvikling. Vi vil derfor gennem vores professionelle virke i skrift og tale søge at være forbillede for de borgere, vi er i kontakt med. Det betyder f.eks. at: Vi sætter omgangsform, sprogbrug, talemåde og respekt mellem mennesker på dagsorden i hele vores organisation og som en strategisk indsats i alle relationer. Overvej konkrete handlinger på jeres fagområde, hvor I kan arbejde med at forbedre omgangstonen blandt de borgere, I har med at gøre. Handlingerne noteres nedenfor. Handlinger i 2019 Vi er opmærksomme på at være tilgængelige og kommunikere åbent og søge dialog i både tale og skrift med forældre, bedsteforældre mv. Når vi bliver vidende om at forældre eller andre interessenter kommunikerer utilfredshed med Børnehusene Humlebæk på de sociale medier el.lign., inviterer vi vedkommende til dialog med de relevante ledere. Forældrene inddrages gennem bestyrelse og råd. Refleksion om målopfyldelse og effekt Forældregruppen føler sig hørt og set og oplever, at deres henvendelser tages seriøst og at de får fyldestgørende, fagligt begrundede svar. Forældre inddrages altid i tiltag og hændelser, der har betydning for børnenes trivsel. Ved at insistere på åbenhed og dialog omkring utilfredshed og konflikter, markerer vi, at det er den rette måde at håndtere uoverensstemmelser på. Dette italesættes i situationerne. Gennem inddragelse får forældrene indblik i og indflydelse på den pædagogiske praksis i Børnehusene Humlebæk, hvilket virker forebyggende i forhold til at håndtere uoverensstemmelser.

Fase 4: Alle huse vil i marts 2019 blive præsenteret for årsplanen af områdelederen. Alle huse udarbejder årshjul med afsæt i årsplanen.

Fase 4: Alle huse vil i marts 2019 blive præsenteret for årsplanen af områdelederen. Alle huse udarbejder årshjul med afsæt i årsplanen. Årsplan 2019 Børnehusene Fredensborg er fra 1. januar 2019 en områdeinstitution for 0-5 årige, fordelt i 6 huse, beliggende i Fredensborg bysamfund. Der er 370 børn og 86 medarbejdere. Vi har 5 pædagogiske

Læs mere

Årsplan Center for Familie og Handicap

Årsplan Center for Familie og Handicap Årsplan 2019 Center for Familie og Handicap Ledelsesmæssig drøftelse af direktionens ledetråd 2019 Hvad betyder det nationale fokus på afbureaukratisering og regelforenkling for jeres fagområde? Hvilke

Læs mere

Årsplan Benediktehjemmet Fredensborg kommunes demensplejecenter.

Årsplan Benediktehjemmet Fredensborg kommunes demensplejecenter. Årsplan 2019 Benediktehjemmet Fredensborg kommunes demensplejecenter. Ledelsesmæssig drøftelse af direktionens ledetråd 2019 Hvad betyder det nationale fokus på afbureaukratisering og regelforenkling for

Læs mere

Årsplan Granbohus

Årsplan Granbohus Årsplan 2019 Granbohus Ledelsesmæssig drøftelse af direktionens ledetråd 2019 Hvad betyder det nationale fokus på afbureaukratisering og regelforenkling for jeres fagområde? Hvilke regler eller procedurer,

Læs mere

Årsplan Center for Borgerservice og Digitalisering. Side 1

Årsplan Center for Borgerservice og Digitalisering. Side 1 Årsplan 2019 Center for Borgerservice og Digitalisering Side 1 Ledelsesmæssig drøftelse af direktionens ledetråd 2019 Hvad betyder det nationale fokus på afbureaukratisering og regelforenkling for jeres

Læs mere

Årsplan Lindegården

Årsplan Lindegården Årsplan 2019 Lindegården Ledelsesmæssig drøftelse af direktionens ledetråd 2019 Hvad betyder det nationale fokus på afbureaukratisering og regelforenkling for jeres fagområde? Hvilke regler eller procedurer,

Læs mere

Årsplan for Børnehusene Humlebæk

Årsplan for Børnehusene Humlebæk Hvem er vi? Årsplan for Børnehusene Humlebæk Periode: Januar 2017 januar 2018 Børnehusene Humlebæk er et kommunalt dagtilbud for børn i alderen 0-12 år og består af institutionerne Frugthaven, Søstjernen,

Læs mere

Årsplan 2019 Kokkedal Skole

Årsplan 2019 Kokkedal Skole Årsplan 2019 Kokkedal Skole Ledelsesmæssig drøftelse af direktionens ledetråd 2019 Hvad betyder det nationale fokus på afbureaukratisering og regelforenkling for jeres fagområde? Hvilke regler eller procedurer,

Læs mere

Årligt møde med private daginstitutioner. 2. Oktober 2018

Årligt møde med private daginstitutioner. 2. Oktober 2018 Årligt møde med private daginstitutioner 2. Oktober 2018 Deltidspladser, Kombinationspladser Deltidsplads Af den nye Dagtilbudslov fremgår det, at alle kommuner fra 1. januar 2019 som et nyt tilbud skal

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Præsentation af kompetenceudvikling i forbindelse med ny dagtilbudsreform

Præsentation af kompetenceudvikling i forbindelse med ny dagtilbudsreform Præsentation af kompetenceudvikling i forbindelse med ny dagtilbudsreform Formålsparagraf - Dagtilbud Dagtilbud skal fremme børns trivsel, læring, udvikling og dannelse gennem trygge og pædagogiske læringsmiljøer,

Læs mere

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT NOTAT Faglige pejlemærker for faglig udvikling i Dagtilbud Dagtilbudsområdet ønsker i 2013 at sætte fokus på faglig udvikling af området. Siden januar 2012 har dagtilbudsområdet været organiseret i en

Læs mere

Årsplan Kulturinstitutionen Bibliotekerne & Musikskole

Årsplan Kulturinstitutionen Bibliotekerne & Musikskole Årsplan 2019 Kulturinstitutionen Bibliotekerne & Musikskole Ledelsesmæssig drøftelse af direktionens ledetråd 2019 1. Hvad betyder det nationale fokus på afbureaukratisering og regelforenkling for jeres

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015

Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Udviklingsplan for Frederikssund Centrum 2012-2015 Frederikssund Centrum omfatter følgende børnehuse: Børnehuset Lærkereden Børnehuset Mariendal Børnehuset Stenhøjgård Børnehuset Troldehøjen Børnehuset

Læs mere

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef

Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger. Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Styrket pædagogisk læreplan for børn og pædagoger Anne Kjær Olsen, uddannelseschef Oplæg BUPL Storkøbenhavn 26. oktober 2017 Det pædagogiske grundlag og den nye læreplan i highlights Læringsmål Læringsmiljø

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommune, Center for Uddannelse og Pædagogik. Retningslinjer for pædagogisk tilsyn med dagtilbud Side 1 af 11

Lyngby-Taarbæk Kommune, Center for Uddannelse og Pædagogik. Retningslinjer for pædagogisk tilsyn med dagtilbud Side 1 af 11 Lyngby-Taarbæk Kommune, Center for Uddannelse og Pædagogik Retningslinjer for pædagogisk tilsyn med dagtilbud 2019 Side 1 af 11 Indhold Retningslinjer for pædagogisk tilsyn med daginstitutioner...3 Retsgrundlaget

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Gør tanke til handling VIA University College Den pædagogiske læreplan Ledelseskonference BUPL Nordsjælland Den 11-12.01.2018 1 Tidlige indsatser er vigtige 09-01-2018 2 Fokus Fra aktiviteter til evaluering

Læs mere

Årsplan for Børnehusene Humlebæk

Årsplan for Børnehusene Humlebæk Årsplan for Børnehusene Humlebæk Periode: Januar 2018 januar 2019 Hvem er vi? Børnehusene Humlebæk er et kommunalt dagtilbud for børn i alderen 0-12 år og består af institutionerne Frugthaven, Søstjernen,

Læs mere

Temperaturmåling 2010

Temperaturmåling 2010 Temperaturmåling 2010 Detaljeret Daginstitution Brædstrup 2010 God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud INDLEDNING Denne rapport præsenterer dagtilbuddets egne resultater af temperaturmålingen gennemført

Læs mere

Læring og Samarbejde

Læring og Samarbejde Kontrakter Børn og Unge 2015-17 Læring og Samarbejde Strategiområde A: Det gode børneliv. Mål Indsats Handling Ansvarlig Plan for proces og evaluering A.1. Læring og inklusion: Styrkelse og konsolidering

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Viborg Kommune. Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015. Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015. Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Barnet i centrum - forskningsprojekt 3 2 Matematisk Opmærksomhed i dagtilbud 4 3 Overgange

Læs mere

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan

Procesvejledning. - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan - til arbejdet med den styrkede pædagogiske læreplan Til at understøtte arbejdet med at realisere det pædagogiske grundlag og den styrkede pædagogiske læreplan i dagtilbuddene i Aarhus Kommune Indledning

Læs mere

Årsplan Humlebæk Skole

Årsplan Humlebæk Skole Årsplan 2019 Humlebæk Skole Ledelsesmæssig drøftelse af direktionens ledetråd 2019 Hvad betyder det nationale fokus på afbureaukratisering og regelforenkling for jeres fagområde? Hvilke regler eller procedurer,

Læs mere

Viborg Kommune. Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 09-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Dialogbaseret aftale 3 2 TOPI 4 3 Udviklingsprocesser 5 4 forældresamarbejde 6

Læs mere

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje

Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Det pædagogiske tilsyn med den kommunale dagpleje Redigeret efterår 2016 Pædagogisk tilsyn i dagplejen I dette hæfte kan du læse om; Kommunens tilsynsforpligtelse, hvilken pædagogisk tilgang vi lægger

Læs mere

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018

Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov. Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Dagtilbudsaftalen og Ny dagtilbudslov Børne og Skoleudvalgsmøde d. 18.april 2018 Oplægget i dag Dagtilbudsaftalen - indhold Dagtilbudsloven: 1. Formålsparagraf 2. Den styrkede pædagogiske læreplan 3. Områder

Læs mere

Pædagogisk tilsyn 2019

Pædagogisk tilsyn 2019 Pædagogisk tilsyn 2019 Faglig dialog Sociale relationer - barn/voksenkontakten Inklusion og fællesskab Det sås, at personalet primært orienterede sig mod -og havde fokus på barnet. Det observeres, at det

Læs mere

Den pædagogiske læreplan

Den pædagogiske læreplan Gør tanke til handling VIA University College Den pædagogiske læreplan BUPL Storkøbenhavn Den 24.05..2018 1 Tidlige indsatser er vigtige 06-06-2018 2 Fokus Fra aktiviteter til evaluering af og læringsmiljøet

Læs mere

Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører

Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører Retningslinjer for samarbejde og vidensudveksling mellem dagtilbud og øvrige aktører Forældre, skole, sundhedspleje, PPR samt Familierådgivningen og Børnehandicaprådgivningen 2 Kære læser Med Retningslinjer

Læs mere

Tilsynsrapport. Generelt om tilsyn hvad føres der tilsyn med? Det pædagogiske tilsyn - tilsynsbesøg

Tilsynsrapport. Generelt om tilsyn hvad føres der tilsyn med? Det pædagogiske tilsyn - tilsynsbesøg Tilsynsrapport Generelt om tilsyn hvad føres der tilsyn med? jf. dagtilbudsloven skal kommunalbestyrelsen føre tilsyn med følgende forhold: Økonomiske forhold - herunder udvalgte budget- og regnskabsmæssige

Læs mere

Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud

Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud 1 OPLÆG OM DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Baggrund for den styrkede pædagogiske læreplan Indhold

Læs mere

NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet NORDSTRANDENS VUGGESTUE Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 3 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Himmelblå

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Himmelblå TILSYN 2019 Tilsynsnotat Børnehaven Himmelblå 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Børnehuset Himmelblå Dato for tilsynet: 8. marts 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra institutionen: Dagtilbudsleder

Læs mere

Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt

Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt 2019 NOVEMBER 2018, ELSE SALL Dagplejen Skanderborg Udviklingskontrakt 2019 Vision for Skanderborg Dagpleje Formålet med Visionen for Skanderborg Kommunale Dagpleje:

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

En styrket pædagogisk læreplan

En styrket pædagogisk læreplan En styrket pædagogisk læreplan Hvad er det nye? Oplæg af Joan Lindskov Landskonferencen Kvalitet i dagplejen 2018 Hjælp fra FOA Hvad er en pædagogisk læreplan? Loven beskriver, hvad der skal arbejdes med

Læs mere

Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan)

Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan) Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan) I 2012 introducerede pædagogisk kvalitetsudvalg i BUF begrebet pejlemærker. Den overordnede tanke er at Københavns Kommune

Læs mere

Dagplejen Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Dagplejen Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Dagplejen Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 2 1 FORORD I Dragør Kommune bliver der

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

MOSEBO OG PILEBO BØRNEHAVER.

MOSEBO OG PILEBO BØRNEHAVER. SOLRØD KOMMUNE Årsplan 2018 MOSEBO OG PILEBO BØRNEHAVER. DE SMÅ BØRNEHAVER, HVOR ALLE KENDE ALLE 1. Indledning - Mosebo og Pilebo er to små 40 børns børnehaver der beliggende tæt ved Solrød station (Mosevej

Læs mere

Regeringsudspillet Stærke dagtilbud alle børn skal med i fællesskaber

Regeringsudspillet Stærke dagtilbud alle børn skal med i fællesskaber Regeringsudspillet Stærke dagtilbud alle børn skal med i fællesskaber 12. Oktober 2017 Den indgåede aftale Blev offentliggjort den 27. april 2017 Aftale indgået 9. juni i Folketinget Høring frem til 22.

Læs mere

Pædagogiske læringsmiljøer, evalueringskultur. der skaber en meningsfuld

Pædagogiske læringsmiljøer, evalueringskultur. der skaber en meningsfuld Pædagogiske læringsmiljøer, der skaber en meningsfuld evalueringskultur Peter Rod, partner, Blichfeldt & Rod og Charlotte Wiitanen, dagtilbudsleder, Lyngby-Taarbæk Kommune Evalueringskultur Loven siger:

Læs mere

PULS Tilsyn. Handleplan for tilsyn i Thisted Kommunes Dagtilbud August 2019

PULS Tilsyn. Handleplan for tilsyn i Thisted Kommunes Dagtilbud August 2019 PULS Tilsyn Handleplan for tilsyn i Thisted Kommunes Dagtilbud August 2019 Tilsyn i Thisted Kommunes dagtilbud... 3 Form på tilsyn... 6 Forberedelse inden tilsyn... 7 Opgaver efter tilsyn:... 7 Opfølgning...

Læs mere

INKLUSIONSSTRATEGI. Børnefællesskaber i dagtilbud

INKLUSIONSSTRATEGI. Børnefællesskaber i dagtilbud INKLUSIONSSTRATEGI Børnefællesskaber i dagtilbud INDLEDNING Dagtilbuds inklusionsstrategi stiller gennem 6 temaer skarpt på, hvordan dagtilbud og alle dagtilbuds medarbejdere kan skabe de bedst mulige

Læs mere

FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG

FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG KØBENHAVNS KOMMUNE BØRNE- OG UNGDOMSFORVALTNINGEN FAGLIG DIALOGGUIDE VED TILSYNSBESØG I KOMMUNALE OG SELVEJENDE DAGTILBUD 0-5 ÅR JUNI 2017 1 Indhold 1. Sociale relationer 2 2. Inklusion og fællesskab 3

Læs mere

Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset

Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset Tilsynsrapport 2019 for Hulahophuset Tilstede: Forældrerepræsentant: Pædagog: Pædagogisk leder: Klyngeleder: Pædagogisk konsulent: Sociale relationer Positiv voksenkontakt hver dag Alle børn har ret til

Læs mere

Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres

Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres Inspiration til samarbejdet i forældrebestyrelser i dagtilbud i Gentofte Kommune Forældrebestyrelser har stor frihed til at tilrettelægge deres arbejde denne folder tjener som inspiration Inspiration til

Læs mere

Kvalitetsrapport fra. for 2011

Kvalitetsrapport fra. for 2011 Børn og ungesekretariatet Juni 2011 12/42352 Kvalitetsrapport fra Distrikt Mørkøv for 2011 Distrikt, Institution, Enhedsinstitution Distrikt Mørkøv Leder, mail, tlf. Majbrit ibsen, mi@holb.dk, tlf. 72

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Dagplejen

TILSYN Tilsynsnotat. Dagplejen TILSYN 2019 Tilsynsnotat Dagplejen 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: DAGPLEJEN Antal dagplejere: 140 Dato for tilsynet: 22/1 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra dagplejen: 3 gagplejepædagoger,

Læs mere

TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet

TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ 2018 Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet Forslag til den nye formålsparagraf Dagtilbudsområdet er reguleret af dagtilbudsloven,

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018 UDKAST Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 30. maj 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for

Læs mere

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014

Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Inklusionshandleplan for Bjedstrup Skole og Børnehus 2014 Handleplanen for inklusionsarbejdet i Bjedstrup Skole og Børnehus tager sit udgangspunkt i Skanderborg Kommunes strategi for inklusion, Børn og

Læs mere

Sociale relationer - barn/voksenkontakten. Vedligeholdelse af indsats. Begrundelse Din tekst bør maksimalt fylde 5-10 linjer.

Sociale relationer - barn/voksenkontakten. Vedligeholdelse af indsats. Begrundelse Din tekst bør maksimalt fylde 5-10 linjer. Sociale relationer - barn/voksenkontakten Nedenstående observationer er et udpluk af pointer, der vil være nyttige at arbejde videre med ift. Transformerens pædagogiske praksis inden for nærværende pejlemærke.

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Pædagoguddannelsens årsmøde - d. 1. marts, 2018

Pædagoguddannelsens årsmøde - d. 1. marts, 2018 Pædagoguddannelsens årsmøde - d. 1. marts, 2018 Sammenhængende børneliv og samarbejde (tværfagligt samarbejde, inddragelse af lokalsamfundet og sammenhæng i børnenes liv, herunder sammenhæng med børnehaveklassen)

Læs mere

Notat. Notatet beskriver følgende:

Notat. Notatet beskriver følgende: Notat Vedrørende: Opsamling på pædagogiske tilsyn Sagsnavn: Tilsyn og afrapportering af pædagogiske læreplaner i dagtilbud. Sagsnummer: 28.00.00-A00-73-18 Skrevet af: Dorte le Coq og Charlotte Buchhave

Læs mere

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN

DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN DET GODE BØRNELIV I DAGPLEJEN Dagplejen det gode børneliv 1 indledning Det gode børneliv i dagplejen beskriver de værdier og holdninger som dagplejen i Silkeborg bygger på, og er i overensstemmelse med

Læs mere

Årsplan for Børnehusene Humlebæk

Årsplan for Børnehusene Humlebæk Årsplan for Børnehusene Humlebæk Periode: 2016-2017 Hvem er vi? Børnehusene Humlebæk er et kommunalt dagtilbud for børn i alderen 0-12 år og består af institutionerne Frugthaven, Søstjernen, Firkløveren,

Læs mere

Regeringsudspillet Stærke dagtilbud alle børn skal med i fællesskaber

Regeringsudspillet Stærke dagtilbud alle børn skal med i fællesskaber Regeringsudspillet Stærke dagtilbud alle børn skal med i fællesskaber 4. Oktober 2017 Den indgåede aftale Blev offentliggjort den 27. april 2017 Aftale indgået 9. juni i Folketinget Høring frem til 22.

Læs mere

Pædagogisk tilsyn i Køge Kommunes dagtilbud

Pædagogisk tilsyn i Køge Kommunes dagtilbud Pædagogisk tilsyn i Køge Kommunes dagtilbud Pædagogisk tilsyn Kommunens forpligtelser Ifølge Dagtilbudsloven skal kommunerne føre pædagogisk tilsyn med dagtilbuddene Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn

Læs mere

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport

Kvalitetsrapport Dagplejen Delrapport Kvalitetsrapport Dagplejen 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 Målsætninger og opfølgning... 3 1.3 Opfølgning på kvalitetsrapporten... 5 2. Resultater

Læs mere

Pædagogisk tilsyn efteråret 2017

Pædagogisk tilsyn efteråret 2017 Pædagogisk tilsyn efteråret 2017 I Solrød kommune ser vi det pædagogiske tilsyn som en måde at sikre udvikling og kvalitet på tværs af kommunens dagtilbud. Det pædagogiske tilsyn er dialogbaseret, hvor

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Firkløveret 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og

Læs mere

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Sct. Georgsgården

TILSYN Tilsynsnotat. Børnehaven Sct. Georgsgården TILSYN 2018 Tilsynsnotat Børnehaven Sct. Georgsgården 1. FAKTUELLE OPLYSNINGER Anmeldt tilsyn Institution: Børnehaven Sct.Georgs Gården Dato for tilsynet: 9 januar 2019 Deltagere i tilsynsbesøget: Fra

Læs mere

Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017

Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017 Kvalitet i dagtilbuddets pædagogiske læringsmiljøer Anne Kjær Olsen // 20. september 2017 Oplæg Kvalitet i dagtilbud hvad siger forskningen? Mastergruppen og den styrkede pædagogiske læreplan Fokus på

Læs mere

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud

Faglige kvalitetsoplysninger> Støtte- og inspirationsmateriale > Dagtilbud 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvem er målgruppen 3 Redskabets anvendelsesmuligheder... 4 Fordele ved at anvende Temperaturmålingen 5 Opmærksomhedspunkter ved anvendelse af Temperaturmålingen 5

Læs mere

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018

Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 20. juni 2018 Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 20. juni 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for hvert

Læs mere

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE

DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN NATUR, UDELIV OG SCIENCE AGENDA Masteren for en styrket pædagogiske læreplan Det pædagogiske grundlag Den styrkede læreplan: hvad består det nye i, og er det en styrke?

Læs mere

Området retter sig mod systematisk og vidensbaseret refleksion over og bidrag til udvikling og innovation i pædagogisk praksis.

Området retter sig mod systematisk og vidensbaseret refleksion over og bidrag til udvikling og innovation i pædagogisk praksis. Uddannelsesplan for Modul 13 - Praktikperiode 3 - DTP Institutionens navn: Børnehaven Over Vejen Praktikstedet skal jf. Bek. Nr 211 af 6.3.2014 9 stk. 2 udfærdige Uddannelsesplan for de praktikperioder,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019

Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Pædagogisk læreplan for Klyngen ved trianglen 2019 Den pædagogiske læreplan udgør rammen og den fælles retning for vores pædagogiske arbejde med børnenes trivsel, læring, udvikling og dannelse. Læreplanen

Læs mere

Konkrete indsatsområder

Konkrete indsatsområder Konkrete indsatsområder Børns udvikling indenfor temaerne i de pædagogiske læreplaner: Sociale kompetencer, sprog Ledelse Lærings- og udviklingsmiljøer og personalets faglige kompetencer Systematisk kvalitetsudvikling

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet

Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet 2014 Kvalitetsstandard for dagtilbudsområdet Sags-id: 28.00.00-P20-6-13 Inden for følgende områder: o Læringsmiljøer o Inklusion o Tidlig forebyggende indsats o Overgang fra dagpleje til daginstitution

Læs mere

DIGITALISERINGSSTRATEGI

DIGITALISERINGSSTRATEGI DIGITALISERINGSSTRATEGI 2 INDHOLD 4 INDLEDNING 5 Fokusområder i digitaliseringsstrategien 5 Visionen for digitaliseringsstrategien 6 UDVIKLING AF BØRN OG UNGES DIGITALE KOMPETENCER 6 Målene for udviklingen

Læs mere

INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG...

INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG... Indhold INDLEDNING... 1 HVAD SIGER LOVGIVNINGEN... 2 DET FÆLLES PÆDAGOGISKE GRUNDLAG... 3 - BARNESYNET... 3 - DANNELSE OG BØRNEPERSPEKTIV... 3 - LEGEN... 3 - LÆRING... 4 - BØRNEFÆLLESSKABER... 4 - PÆDAGOGISK

Læs mere

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje

Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Mål og Rammer for Tilsyn i dagplejen Herning Kommune. Kommunal Dagpleje Baggrund og lovgivning Herning Kommune ønsker et højt fagligt niveau på børne- og unge området, og har derfor også store ambitioner

Læs mere

Styrket pædagogisk læreplan - fra papir til praksis

Styrket pædagogisk læreplan - fra papir til praksis Styrket pædagogisk læreplan - fra papir til praksis Workshop på TR-uddannelsesdage, BUPL Nordsjælland 21. marts 2018 v/rikke Wettendorff, Forbundskontoret Program 1. Kort overblik: hvor står vi nu? 2.

Læs mere

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale

Organisering af et godt læringsmiljø. Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Inspirationsmateriale Organisering af et godt læringsmiljø Gode dagtilbud med et læringsmiljø af høj kvalitet er afgørende for børns trivsel, udvikling og læring. Et

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

Bilag 8. Idékatalog for anvendelsessporet - skoler

Bilag 8. Idékatalog for anvendelsessporet - skoler Bilag 8 Idékatalog for anvendelsessporet - skoler Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos børn

Læs mere

Børnehaven Sølyst Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børnehaven Sølyst Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Børnehaven Sølyst Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 3 SPROGVURDERING 8 3.1 Børnenes

Læs mere

MEDARBEJDERSKEMA. Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere

MEDARBEJDERSKEMA. Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere Indberetning > Spørgeskema til medarbejdere 1 TEMPERATURMÅLINGEN Velkommen til spørgeskema om kvaliteten i dagtilbuddene. Der er fokus på følgende fire indsatsområder: Børns udvikling inden for temaerne

Læs mere

Netværk på dagtilbudsområdet

Netværk på dagtilbudsområdet Økonomi At sikre vedligeholdelse af den faglige indsats At videndele på tværs af områderne At målsætte og evaluere At skabe fællesskab på tværs Formål Fagligt fællesskab på tværs af de 5 dagtilbudsområder

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015

Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015 Aftale mellem Varde Byråd og S/I Søndermarken 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

Kvalitetsrapport Hadsten By Delrapport

Kvalitetsrapport Hadsten By Delrapport Kvalitetsrapport Hadsten By 2017-2018 Delrapport 1 Indhold 1. Forord... 3 1.1 Kvalitetsmåling på dagtilbudsområdet... 3 1.2 er og opfølgning... 3 1.3 på kvalitetsrapporten... 6 2. Resultater for Hadsten

Læs mere

Børneinstitutionen Køjevænget Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Børneinstitutionen Køjevænget Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Børneinstitutionen Køjevænget Dragør Kommune KVALITETSRAPPORT 2018 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 DIALOGPROFIL 4 2.1 Læreplanstemaerne 4 2.2 Trivsel 6 2.3 Sundhed 7 3 SPROGVURDERING 8

Læs mere

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet

Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring. Informationsmateriale om projektet Forsknings- og udviklingsprojektet Styrket fokus på børns læring Informationsmateriale om projektet 1 Et styrket fokus på børns læring gennem trygge og stimulerende læringsmiljøer I dette informationsbrev

Læs mere

Velkommen til dialogdag om en styrket pædagogisk læreplan

Velkommen til dialogdag om en styrket pædagogisk læreplan 1 Velkommen til dialogdag om en styrket pædagogisk læreplan #bhvchat #bhvdiadag Notesbøger til egne refleksioner Dialogdag om en styrket pædagogisk læreplan Side 2 Processen og jeres rolle Januar 2016:

Læs mere

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret.

På nuværende tidspunkt er det kun det ene tværgående overordnede læringsmål, der er formuleret. Input til dialogmøde med Undervisnings- og skoleudvalget. Det nye i den styrkede læreplan er, at der nu laves et fælles sprog og retning for arbejdet i dagtilbud 0 6 år. Det skal være tydeligt, hvad der

Læs mere

Notat. Pædagogiske mål og rammer for fritidspædagogikken i Københavns Kommune

Notat. Pædagogiske mål og rammer for fritidspædagogikken i Københavns Kommune Center for Policy Børne- og Ungdomsforvaltningen Notat Pædagogiske mål og rammer for fritidspædagogikken i Københavns Kommune Mål og rammer for pædagogikken i fritidsordninger under folkeskoleloven i Københavns

Læs mere

Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014. Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen. Klynge / netværk: Muffen

Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014. Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen. Klynge / netværk: Muffen Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014 Institution: Stærevænget Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen Klynge / netværk: Muffen Klyngeleder / netværkskoordinator:

Læs mere

Pædagogisk arbejdsgrundlag på dagtilbudsområdet. Oplæg for BSU juni 2017

Pædagogisk arbejdsgrundlag på dagtilbudsområdet. Oplæg for BSU juni 2017 Pædagogisk arbejdsgrundlag på dagtilbudsområdet Oplæg for BSU juni 2017 Indhold i oplægget Baggrund for udarbejdelse af det pædagogiske grundlag Sammenhæng mellem Master for styrket pædagogisk læreplan

Læs mere

Indledning. Skolepolitikken for Holstebro Kommune er fællesgrundlaget for kommunens folkeskoler.

Indledning. Skolepolitikken for Holstebro Kommune er fællesgrundlaget for kommunens folkeskoler. Skolepolitik Indhold Indledning... 3 Vores Vision... 5 En anerkendende skole... 6 Temaer i skolepolitikken... 8 Faglighed og inklusion... 9 Læringsmiljø og fællesskab... 11 Samarbejde.... 14 Ledelse...

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Styrkede pædagogiske læreplaner

Styrkede pædagogiske læreplaner 1 Gode dagtilbud gør en forskel for alle børn 2 PROGRAM Fakta og baggrund Indhold og fokus Læringsmiljø Børn i udsatte positioner Forældresamarbejde 3 Fakta og baggrund Læreplaner siden 2004 Synliggjort

Læs mere

HVAD HAR BETYDNING FOR BØRNS LÆRING OG TRIVSEL 0-6 ÅR UDVALGET FOR BØRN OG SKOLE DEN 30. MAJ 2018

HVAD HAR BETYDNING FOR BØRNS LÆRING OG TRIVSEL 0-6 ÅR UDVALGET FOR BØRN OG SKOLE DEN 30. MAJ 2018 HVAD HAR BETYDNING FOR BØRNS LÆRING OG TRIVSEL 0-6 ÅR UDVALGET FOR BØRN OG SKOLE DEN 30. MAJ 2018 HVAD VED VI OM KVALITET? (EVA) Strukturel kvalitet Normering, gruppestørrelse og -organisering Fysiske

Læs mere

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget

Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej Mørkøv. Tilsyn foretaget Tilsynsrapport for Mørkøv Børnehus Ringstedvej 43 4440 Mørkøv Tilsyn foretaget 23.05.2016 Tilsyn foretaget af Deltagere ved tilsynet Pædagogisk Udviklingskonsulent Rikke Nyvang Mail: rikny@holb.dk Tlf:

Læs mere

Kvalitetsstandard for Sprogvurdering og sprogstimulering på dagtilbudsområdet 2012

Kvalitetsstandard for Sprogvurdering og sprogstimulering på dagtilbudsområdet 2012 Kvalitetsstandard for Sprogvurdering og sprogstimulering på dagtilbudsområdet 2012 Marts 2012 1 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...3 2. Lovgivning...3 3. Formålet med indsatsen...3 4. Målgruppen...3

Læs mere