Slutrapport fra Projekt Newcomers og de nye udfordringer bibliotekerne på forkant

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Slutrapport fra Projekt Newcomers og de nye udfordringer bibliotekerne på forkant"

Transkript

1 Slutrapport fra Projekt Newcomers og de nye udfordringer bibliotekerne på forkant

2 Projektresumé... 3 Formål... 3 Mål og succeskriterier... 3 Målgruppe... 4 Organisering... 5 Aktiviteter i projektet... 5 Baggrundsviden... 5 Møder for tovholder- og netværksbiblioteker... 6 Markedsføring... 7 Arrangementer og idékatalog... 9 Expat Dinners... 9 Formidling Evaluering Intern evaluering Ekstern evaluering Erfaringer Konklusion... 12

3 Projektresumé Danmark skal i fremtiden tiltrække og fastholde et stort antal kvalificerede arbejdsmigranter newcomers - som en forudsætning for bibeholdelse af velfærdsstaten og global konkurrencedygtighed. Newcomers har særlige behov for vejledning/læring til navigation i samfundet. Projektets relevans var at positionere folkebibliotekerne som centrale aktører i denne vidensopgave ved at: Geare bibliotekerne til betjening af denne nye målgruppe. Markedsføre bibliotekernes vifte af specifikke newcomers services, der hvor newcomers er. Øge kendskabet til bibliotekernes services overfor bl.a. modtagerinstanser, erhverv, etniske og faglige organisationer. Projektet tog udgangspunkt i de erfaringer, som Greve Bibliotek havde fået i pilotprojektet i 2008, og det er blevet videreudviklet og nationaliseret. Newcomers forskellige uddannelsesmæssige og sproglige baggrunde stiller krav til bibliotekernes tilbud og kompetencer mht. læring, vejledning og kulturformidling. Forskning viser blandt andet, at medfølgende familiers inklusion i samfundet er meget afgørende for fastholdelse af arbejdsmigranter, og at newcomers ofte er blevet overset i integrationsindsatsen. Projektet har resulteret i etablering af en række bemærkelsesværdige nye samarbejder og resultater, herunder blandt andet udrulning af Expat Dinners konceptet på folkebibliotekerne. Formål Projektet skulle støtte den danske vidensstrategi ved at videreudvikle bibliotekernes rolle som læringscenter, folkeoplyser og vejleder med den rette information på rette sted til en ny målgruppe til fremme for integration og aktivt medborgerskab. Mål og succeskriterier Projektets mål var at: 1. Positionere bibliotekerne som en central portal til det danske samfund 2. Sætte newcomers målgruppen på bibliotekernes fremtidige dagsorden 3. Kvalificere bibliotekarer til vejledning af newcomers 4. Etablere varige samarbejdsnetværk mellem relevante samfundsaktører 26 folkebiblioteker har deltaget i projektet ud af Danmarks 98 folkebiblioteker, hvilket bevidner, at projektet i den grad er lykkes med at sætte newcomers på dagsordenen i biblioteksregi. De deltagende folkebiblioteker har haft stor fokus på at øge kendskabet til målgruppen, så bibliotekarerne er blevet bedre i stand til at vejlede og formidle. Der er tillige etableret mange nationale og lokale partnerskaber i projektet, så bibliotekerne fremadrettet har et godt netværk inden for området, og dermed er en central indgang for newcomers til det danske samfund.

4 Projektet har udviklet sig meget i projektperioden, så nogle af de oprindelige succeskriterier beskrevet i 2009 har mistet aktualitet og relevans. Projektet succeskriterier var, at: 1. 5 tovholderbiblioteker etablerer regionale netværk med min. 2 biblioteker + lokalaktører (erhverv, modtagerinstans, mentor, ngo mm.) 2. Afholdelse af kompetenceudviklingskurser for biblioteker 3. SBCI stiller flersproget newcomer information og programmer/kurser til rådighed Det blev hurtigt klar, at det ikke var muligt at skaffe 5 tovholderbiblioteker. Der blev etableret 3 tovholderbiblioteker. Gentofte Bibliotekerne accepterede at være 1½ tovholder for hovedstaden og Sjælland, og Statsbiblioteket deltog aktivt i tovholderarbejdet og kompenserede for de 1½ manglende tovholderbiblioteker. De 3 tovholderbiblioteker var: Gentofte Bibliotekerne, der dækkede hovedstaden og Sjælland Vejle Bibliotekerne, der dækkede Fyn og Sønderjylland Aarhus Kommunes Biblioteker, der dækkede Midt- og Nordjylland Tilgengæld er det lykkedes succesfuldt i projektet at etablere regionale netværk med minimum 2 biblioteker pr. tovholder bibliotek (bilag 1). Der er lokalt på tovholder- og netværksbibliotekerne indgået samarbejder med øvrige lokale aktører på området. Ved de første indledende møder med de deltagende biblioteker blev det tydeligt, at der ikke var behov for egentlige kompetenceudviklingskurser rettet mod bibliotekernes personale. De havde i stedet behov for et større kendskab til målgruppen, så det var muligt at tilpasse services og kommunikationen til newcomers. Kompetenceudviklingskurserne blev derfor erstattet med oplæg om og af newcomers på netværksmøderne. Det samme var gældende for succeskriteriet om at stille flersproget newcomer information og programmer/kurser til rådighed. Der var behov for information, men ikke deciderede programmer/kurser. Bibliotekerne selv ønskede specielt central adgang til informationen på engelsk, som kan videreformidles til målgruppen, f.eks. tekster til brug på hjemmesider. Det har været overvejet, at producere information på polsk, men grundet krisen rejste mange polakker hjem i projektperioden, og bibliotekerne oplevede ikke, at der var efterspørgsel på polsk information. Målgruppe Projektet primære målgruppe var newcomers og de danske folkebiblioteker. Newcomers var i projektet defineret som: Alle typer af arbejdsmigranter, det vil sige, at betegnelsen newcomer dækker over alt fra de højtuddannede it-specialister, læger og ingeniører, over faglærte medarbejdere i f.eks. landbruget og byggeriet til studerende og au-pairs. Projektets sekundære målgruppe var offentlige og private organisationer, herunder: kommuner, jobformidlere, modtagerinstanser, sprogcentre, skoler og institutioner.

5 Organisering Projektet havde deltagelse af en styre- og projektgruppe fra Greve Bibliotek og Statsbiblioteket, 3 tovholderbiblioteker fra Gentofte Bibliotekerne, Vejle Bibliotekerne og Aarhus Kommunes Biblioteker og 23 netværksbiblioteker fordelt over hele Danmark i projektperioden. Styre- og projektgruppe Greve Bibliotek og Statsbibliotek Tovholderbibliotek Gentofte Bibliotekerne Tovholderbibliotek Vejle Bibliotekerne Tovholderbibliotek Aarhus Kommunes Biblioteker Netværksbibliotek Netværksbibliotek Netværksbibliotek Netværksbibliotek Netværksbibliotek Netværksbibliotek Der var en klar arbejdsdeling i projektet fra starten. Projektgruppen havde ansvar for nationale tiltag og samarbejder, mens tovholderbibliotekerne sammen med Statsbiblioteket var ansvarlig for etablering af lokale netværk med netværksbiblioteker og eksterne partnere. Tovholder- og netværksbibliotekerne havde den direkte kontakt til newcomers. Aktiviteter i projektet Baggrundsviden Eftersom projektet havde fokus på new audience development på bibliotekerne, blev Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) inddraget i projektet i starten af projektperioden blandt andet med henblik på at udarbejde en rapport om newcomers i Danmark, så de deltagende biblioteker fik forskningsbaseret baggrundsviden om målgruppen. Samtidig blev der lavet fem personas, der gjorde det lettere for bibliotekerne at målrette services og formidling til den nye målgruppe. Rapporten Newcomers bibliotekerne og de nye arbejdsmigranter samt personaprofilerne Newcomers fem nye profiler på bibliotekerne en oversigt kan læses på projektets hjemmeside.

6 Møder for tovholder- og netværksbiblioteker Der blev i projektperioden afholdt fem temamøder for tovholder- og netværksbibliotekerne, hvor der var fokus på inspiration til nye services, bedre kendskab og forståelse af målgruppen og erfaringsudveksling. 16. juni 2010: Første møde med otte deltagere blev holdt for tovholderbibliotekerne på BiblioteksCenter for Integration. Formålet med mødet var at få en introduktion til projektet og blive enige om den fremtidige indsats. Finn Rasmussen, der er projektleder i Dansk Arbejdsgiverforening, præsenterede projektet welcometo.dk for deltagerne. 16. september 2010: Første møde hvor både tovholder- og netværksbibliotekerne deltog, blev afholdt på Statsbiblioteket i Aarhus med 14 deltagere. Inden mødet blev der holdt et kort møde kun for tovholderbibliotekerne. Formålet med mødet var at give de deltagende biblioteker inspiration vedr. målgruppen, formidling og samarbejde med eksterne partnere. Rapporten og personas udarbejdet af SFI blev præsenteret. Peter Lemmich fra Expat in Denmark, Karin Lund (netmediekonsulent) og Tiny Maerschalk fra International Community fortalte om newcomers behov, og hvordan bibliotekerne kunne nå den nye målgruppe. Tina Daugaard fra Herning Bibliotekerne fortalte om hvordan biblioteker kan samarbejde med eksterne partnere ud fra erfaringer med et 3-årigt EU-projekt i Region Midtjylland. Mødet blev også brugt til at få idéer til projektets idékatalog. 13. december 2010: Inden mødet blev der holdt et kort møde kun for tovholderbibliotekerne. Mødet blev afholdt på BiblioteksCenter for Integration med 15 deltagere, og formålet med selve mødet var nye partnerskaber, status for 2010 samt erfaringsudveksling og sparring. Til at give inspiration til det fremadrettede arbejde på bibliotekerne med at etablere partnerskaber deltog Lotte Holck fra Foreningen Nydansker, Craig Till fra Expat in Denmark og Finn Rasmussen fra Dansk Arbejdsgiverforening og projektet welcometo.dk, der fortalte om deres erfaringer med gode samarbejder. 8. juni 2011: Mødet blev afholdt på Åby Bibliotek med 20 deltagere, og inden selve mødet blev der afholdt et kort møde for tovholderbibliotekerne. Temaet for mødet var erfaringsudveksling og sparring, udfordringer og løsninger. Mødet startede med erfaringsudveksling, hvor blandt andet Aarhus Kommunes Biblioteker fortalte om deres erfaringer med en newcomer fokusgruppe. Til inspiration for arbejdet med eksterne partnere holdt Claus Bang Møller fra Work in Denmark et oplæg om samarbejdsmuligheder og kravene fra newcomers. Dagen blev afsluttet med en workshop/fælles diskussion, der tog udgangspunkt i bibliotekernes udfordringer i forhold til den nye målgruppe. Idéen til den engelske brochure blev præsenteret afslutningsvis. 16. november 2011: Det sidste netværksmøde blev afholdt på BiblioteksCenter for Integration. Der var først et kort tovholdermøde og derefter selve mødet med 20 deltagere. Temaet for mødet var samarbejdspartnere, målgruppen og fremtiden. Tine Horwitz fra Consortium for Global Talent holdt et oplæg, om de behov som landets største virksomheder har for newcomers, newcomers behov under opholdet i Danmark, samt samarbejdsmuligheder. Efterfølgende holdt newcomer Steven Baldock et oplæg om hans oplevelse og erfaringer fra den første tid i Danmark. Der var derefter erfaringsudveksling og sparring med fokus på drift af projekttiltagene på de deltagende biblioteker. Der var enighed om, at det er vigtigt at kunne få mulighed for at udveksle erfaring, få inspiration til nye tiltag samt større kendskab til målgruppen. Der var et udtalt ønske om, at netværket ikke bliver lukket ned efter projektets afslutning, og at der afholdes 1-2 temadage

7 om året, hvor programmet skal omfatte erfaringer fra biblioteker, fokus på målgruppen og nye tiltag inden for området. Den engelske brochure Get a Happier Life with Your Library blev præsenteret afslutningsvis. Markedsføring Det har været vigtigt at nå ud til newcomers og øge deres kendskab til bibliotekernes tilbud. Projektgruppen fik lavet markedsføringsmaterialer, der kunne bruges nationalt på alle de danske folkebiblioteker. Flere af markedsføringsmaterialerne er desuden udsendt til relevante aktører på området. Der er produceret nedenstående markedsføringsmaterialer, som også er tilgængelig på projektets hjemmeside i digital form: 25 things you (probably) didn t know. About libraries Engelsk brochure Engelsk Video 25 things you (probably) didn t know. About libraries blev produceret i starten af projektet, så det blev overskueligt og konkret for newcomers og eksterne samarbejdspartnere, hvilke services ibliotekerne kan tilbyde. Den engelske brochure Get a Happier Life with Your Library er udsendt til alle danske folkebiblioteker, universiteter og andre videregående uddannelser, Consortium for Global Talent (de 18 største danske virksomheder), Internationale børnehaver og skoler, kommunernes borgerservice og projektets øvrige samarbejdspartnere. Projektets video af samme navn er tilgængelig på YouTube og Statsbibliotekets hjemmeside. Link til videoen er sendt til alle projektets samarbejdspartnere, og flere har skrevet om videoen i deres nyhedsbreve. Alle interesserede biblioteker og samarbejdspartnere kan frit bruge videoen på egne hjemmesider. Intentionen med brochuren og videoen har været, at de skulle have et frisk og anderledes udseende end traditionelt PR fra bibliotekerne. Det grafiske layout er blevet meget rost og rigtig godt modtaget. Mange biblioteker og andre eksterne aktører har løbende bedt om at få tilsendt flere brochurer. Videoen er pt. blevet set ca gange på I forbindelse med projektpræsentationen på Biblioteksledermødet den 15. november 2011, hvor projektet var med i opløbet til at blive årets projekt, blev der produceret en plakat med samme grafiske udtryk som brochuren og videoen. Projektet vandt desværre ikke, men plakaten blev rigtig godt modtaget. Efter ønske fra flere biblioteker blev plakaten genoptrykt til de biblioteker, der ønskede det.

8 Møder og konferencer Projektet var medarrangør på dialogmødet Kommunikation i integrationsarbejdet kender du (stereotypen)? i København den 17. januar Der var 29 deltagere til arrangementet, hvor der var fokus på projektet, kommunikation, afkodning og arbejdet med den nye newcomer målgruppe på bibliotekerne. Det har været yderst vigtigt at være opsøgende og udbrede kendskabet til bibliotekernes services blandt eksterne aktører, så de har kunnet videreformidle til newcomer målgruppen. Endvidere har det været højt prioriteret at udbrede kendskabet til projektet blandt bibliotekerne. Projektgruppen har derfor deltaget i møder og konferencer for at udbrede kendskabet både i biblioteksverdenen og blandt relevante eksterne aktører. Det har været en meget succesfuld tilgang for projektet til at etablere samarbejder med relevante eksterne partnere. Projektlederen har deltaget i flere netværksmøder og temadage på de deltagende biblioteker og udbredt kendskabet til projektet. Nogle af de største konferencer og arrangementer projektet har deltaget i er: 2010 IFLA Post Conference Copenhagen Stand på Expatfair Kulturnat i København 2011 Afslutningskonference for projekt welcometo.dk Nordic Library Conference Work in Denmark conference marts 2012 holdt projekt Newcomers og de nye udfordringer Bibliotekerne på forkant et afsluttende pitstop i Odense. Programmet for dagen var opdelt i evaluering af projektet inden frokost, hvor der var fokus på erfaringer, videndeling, samarbejdspartnere, produkter og resultater. Indsatsen for den nye målgruppe slutter selvfølgelig ikke med projektet, så efter frokost var der fokus på det fremadrettede arbejde ude på folkebibliotekerne. Hvordan kan bibliotekerne nå ud til målgruppen og fortælle om deres fantastiske services? Hvordan sikres udvikling af de eksisterende services, så de bliver endnu mere relevante for newcomers? Projektgruppen startede dagen med en præsentation af projektets resultater. Derefter præsenterede Anika Liversage (SFI) opdateringen af rapporten Newcomers bibliotekerne og de nye arbejdsmigranter, hvor hun blandt andet kom ind på målgruppens udvikling. Als Research ved Jacob Als Thomsen præsenterede den eksterne evaluering af projektet, som vil blive uddybet på side 9. Projektet har samarbejdet med mange forskellige aktører i projektperioden. Lotte Holch fra Foreningen Nydansker og projektet Lets meet in fortalte om samarbejdet med projektet vedr. Expat Dinner. Inden frokost blev programmet afrundet af newcomer Kelli Nørgaard, der meget underholdende fortalte om hendes oplevelser i forbindelse med flytningen fra Texas til Danmark.

9 Efter frokost blev der afholdt workshop om fremtidens services til newcomers på bibliotekerne. Workshoppen blev faciliteret af Mikal Hallstrup fra Designit. Idéerne fra workshoppen viste, at Expat Dinner konceptet er blevet rigtig godt modtaget på bibliotekerne, da de fleste idéer var en udbygning af konceptet. Idéerne er taget til efterretning og vil så vidt muligt blive anvendt til kommende Expat Dinners. Pitstoppet blev afsluttet af Jan Rose Skaksen fra CBS, der er en af forfatterne til Højtuddannede Indvandrers Bidrag til det Danske Samfund, der udkom i november Præsentationen af tallene fra rapporten viste med alt tydelighed, at newcomers er noget Danmark bør satse på i fremtiden for at kunne bevare velfærdsstaten, og oplægget gav deltagerne stof til eftertanke. Afslutningsvis blev projektets video fremvist for første gang og projektets plakat blev uddelt til alle deltagerne. Alle oplæggene fra Pitstoppet kan ses på projektets hjemmeside. Arrangementer og idékatalog Der er blevet afholdt mange arrangementer på tovholder- og netværksbibliotekerne. Det er ofte svært at få tid til at finde på nye spændende arrangementer, så der blev i projektet lavet et idékatalog til inspiration for alle interesserede biblioteker. I idékataloget kan man få nyttige tips til at komme i gang med arrangementer og andre tiltag. Tovholder- og netværksbibliotekerne har lavet beskrivelser af nogle af de mest succesfulde arrangementer og andre tiltag, så andre biblioteker ikke behøver at bruge tid på at opfinde arrangementet eller folder, men kan stjæle idéen og tilpasse den til de lokale forhold. Eksempler på idéer: Læsekredse Biblioteksfolder Biblioteksintro Café- og temaaftener Ghoststories Teater Engelske hjemmesider Det var tydeligt i starten af projektet, at der på bibliotekerne var et stort behov for information på engelsk. Derfor er der i idékataloget samlet relevante engelske tekster, der nemt kan tilpasses lokale forhold på bibliotekerne. Idékataloget er tilgængelig for alle på projektets hjemmeside og er løbende blevet opdateret med nye idéer. Expat Dinners En af projektets største succeser er Expat Dinners på bibliotekerne, som netop er et resultat af et nationalt samarbejde med eksterne aktører. Konceptet er udviklet i samarbejde med Expat in

10 Denmark og projektet Lets meet in. Det er en landsdækkende middagsevent, hvor alle medbringer en national middagsret til en buffet. Formålet er at bryde isen og få danskere og newcomers til at mødes, spise sammen og lære noget nyt om de mennesker, der bor i deres lokalområde. Projektgruppen og samarbejdspartnerne har fastlagt et tema for hvert arrangement, og der er produceret markedsføringsmaterialer centralt, der er udsendt til de afholdende biblioteker. Der har været afholdt tre dinners på henholdsvis 16, 17 og 19 forskellige biblioteker (bilag 2), og samlet har ca deltaget til arrangementerne. Billeder og presseomtaler fra de afholdte Expat Dinners kan ses på projektets hjemmeside, endvidere kan evalueringsrapporten fra projektet Lets meet in se på hjemmesiden. I rapporten kan der blandt andet læses om deltagernes evaluering af Expat Dinners på bibliotekerne. Formidling Der er løbende blevet formidlet via artikler i Statsbibliotekets nyhedsbrev For Biblioteker. I alt er der udgivet 34 artikler i projektperioden. Projektet har udsendt nyhedsmail til tovholder- og netværksbibliotekerne i projektperioden. Mange af projektets nationale samarbejdspartnere som f.eks. Expat in Denmark, Foreningen Nydansker, Consortium for Global Talent og Spousecare har også løbende omtalt bibliotekernes tilbud i deres nyhedsbreve. Expat Dinners har fået den største pressedækning, hvor der har været en del artikler i lokalpressen og flere steder har lokale TVstationer dækket begivenheden. Evaluering Intern evaluering Der er blevet lavet en intern midtvejsevaluering i starten af 2011 for at sikre, at projektets tiltag stadig var i overensstemmelse med tovholder- og netværksbibliotekernes aktuelle behov i forhold til betjening af målgruppen. Evalueringen medførte opdatering af projektets hjemmeside, så det blev lettere at navigere samt tilføjelse af engelske informations tekster. Desuden var det fortsat et ønske at få input fra eksterne samarbejdspartnere og newcomers, hvilket blev efterkommet på de efterfølgende netværksmøder. Ekstern evaluering Projekt Newcomers og de nye udfordringer bibliotekerne på forkant blev eksternt evalueret af Als Research, der er en forsknings- og rådgivningsvirksomhed med speciale indenfor integration, ligestilling, udsatte og sundhed. Hovedkonklusionerne i evalueringsrapporten er: Det er vigtigt, at bibliotekerne kan benytte færdigudviklede koncepter som f.eks. Expat Dinners, der er lette at implementere i en lokal kontekst. Succes er afhængig af den lokale ledelses opbakning.

11 Netværksbibliotekernes placering i forhold til lokale virksomheder har en væsentlig betydning for succesen. Eksterne netværk faciliteret af projektgruppen og tovholderne har haft stor betydning for netværksbibliotekerne. Samarbejdspartnerne har fået indsigt i bibliotekernes potentiale, og projektet har været en øjenåbner for fremtidige muligheder i et tættere samarbejde. Bibliotekernes største udfordring er at få newcomers til at bruge bibliotekerne første gang. Når newcomers først har været til et arrangement, så møder de typiske op til flere. Massiv markedsføring er nødvendig, da biblioteket ofte har en helt anden betydning og funktion i de lande, newcomers kommer fra. Hele evalueringsrapporten kan læses på projektets hjemmeside. Erfaringer Netværk og samarbejde har været de vigtigste parametre i projektet. Det har været utrolig vigtigt for projektets succes, at der har været et godt og gensidigt samarbejde mellem projektgruppe, tovholder- og netværksbiblioteker i projektet. Målet har været at skabe bedre services til newcomers, og det er lykkedes succesfuldt ved, at alle deltagende biblioteker har bidraget med idéer, delt engelske tekster til hjemmesider, arrangementer m.m. samt aktivt gået ind i arbejdet med at etablere lokale netværk med samarbejdspartnere. Projektet har haft det samme mål som andre forskellige eksterne aktører at gøre Danmark attraktivt for newcomers, så de bliver lidt længere i Danmark og bidrager til opretholdelsen af velfærdsstaten. Derfor har det været muligt at indgå i meget givende samarbejder. Da projekt Newcomer og de nye udfordringer bibliotekerne på forkant startede i foråret 2010, var der ikke så mange aktører på området, så bibliotekerne har været tidligt ude, hvilket også betød, at det var mere overskueligt at finde frem til de rigtige samarbejdspartnere. I udgangspunktet blev det antaget, at bibliotekerne havde behov for traditionelle kompetenceudviklingskurser til at blive rustede til at betjene og vejlede den nye målgruppe, men tidligt i projektforløbet blev det meget klart, at det der reelt var behov for var: Større kendskab til målgruppen Koncepter der kan tilpasses lokale forhold Viden om, hvad der sker på området Erfaringsudveksling og sparring med andre biblioteker og eksterne aktører De traditionelle kurser blev derfor i stedet for erstattet med oplæg og vidensdeling på netværksmøderne efter ønske fra de deltagende biblioteker. Det blev også antaget, at newcomers var interesseret i programmer/kurser på bibliotekerne, men erfaringen fra projektet viser, at de er interesserede i at bruge biblioteket til:

12 Socialt mødested Portal til lokalsamfundet Kulturelle tilbud i form af materialer og foredrag Det blev endvidere antaget, at der var behov for tekster og information på flere forskellige sprog, men det har vist sig at engelsk pt. er dækkende for behovet. Konklusion Projektet har udviklet sig rigtig meget siden projektansøgningen. Alle projektets mål er blevet opfyldt, og projektet har været en stor succes, men faktisk er de tre succeskriterier kun opfyldt delvist. Udviklingen har betydet, at nogle af de oprindelige succeskriterier beskrevet i 2009 har mistet aktualitet og relevans undervejs i projektet. Projektet havde til mål at etablere varige samarbejdsnetværk mellem centrale samfundsaktører. Der er etableret samarbejder med mange lokale og nationale aktører på området, så bibliotekerne er blevet en helt central aktør indenfor området. Af de varige samarbejdsnetværk kan blandt andet nævnes: samarbejdet med Expat in Denmark omkring Expat Dinners på bibliotekerne, der er fortsat efter projektets ophør Consortium for Global Talent, der består af de 18 største danske virksomheder, ønsker at fortsætte samarbejdet og har inviteret bibliotekerne til at deltage i et netværk, der starter september Det var et succeskriterium at få 5 tovholderbiblioteker i projektet. Det var ikke muligt, så der har været 3 tovholderbiblioteker og Statsbiblioteket til at varetage tovholderopgaver. De regionale netværk er til gengæld blevet store, og ca. 25 % af landets biblioteker har deltaget aktivt i projektet. Der er ikke afholdt egentlige traditionelle kompetenceudviklingskurser for bibliotekerne, derimod er de deltagende bibliotekers kompetencer blevet udviklet igennem erfaring- og vidensdeling i netværket samt oplæg fra relevante samarbejdspartnere og newcomers på netværksmøderne. Desuden har projektet deltaget i planlægningen af Dialogmødet i København, der er det, der kommer tættest på et traditionelt kursus, og hvor alle tovholder- og netværksbiblioteker gratis kunne deltage. Det var efter ønske fra tovholder- og netværksbibliotekerne, at kompetenceudviklingen ændrede form, så målet med at kvalificere biblioteksansatte til vejledning af newcomers er opfyldt i projektet. Arbejdet med newcomer målgruppen vil fortsætte fremover. Projekt Newcomers og de nye udfordringer Bibliotekerne på forkant har blandt andet dannet baggrund for projekt Newcomers Samarbejde på tværs, der er finansieret af Beskæftigelsesministeriet, Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering. Projektet har i høj grad sikret, at newcomers er sat på biblioteksdagsordenen og bibliotekerne bliver regnet for en vigtig aktør og samarbejdspartner på området.

PROJEKT NEWCOMERS Samarbejde på Tværs. Nordic Library Conference i Oslo Mandag den 14. maj 2012

PROJEKT NEWCOMERS Samarbejde på Tværs. Nordic Library Conference i Oslo Mandag den 14. maj 2012 PROJEKT NEWCOMERS Samarbejde på Tværs Nordic Library Conference i Oslo Mandag den 14. maj 2012 Baggrund Danmark har både nu og i fremtiden brug for ikke kun at tiltrække men også fastholde udenlandsk arbejdskraft.

Læs mere

Slutrapport fra. projekt Læs dansk på bibliotekerne

Slutrapport fra. projekt Læs dansk på bibliotekerne Slutrapport fra projekt Læs dansk på bibliotekerne Indhold Projektresumé... 3 Projektets formål... 3 Mål og succeskriterier... 3 Målgruppen... 5 Læringsforløbene... 5 Netværk... 6 Organisering... 7 Aktiviteter

Læs mere

Status for implementering af samarbejdsaftale mellem Kulturministeriet og Integrationsministeriet om bibliotekernes integrationsindsats

Status for implementering af samarbejdsaftale mellem Kulturministeriet og Integrationsministeriet om bibliotekernes integrationsindsats 25. januar 2008 Status for implementering af samarbejdsaftale mellem Kulturministeriet og Integrationsministeriet om bibliotekernes integrationsindsats Den 9. november 2006 offentliggjorde integrationsminister

Læs mere

Slutrapport fra. projekt Nye brugere? En 180⁰ nytænkning af biblioteket

Slutrapport fra. projekt Nye brugere? En 180⁰ nytænkning af biblioteket Slutrapport fra projekt Nye brugere? En 180⁰ nytænkning af biblioteket Indholdsfortegnelse Projektresumé... 3 Projektets formål... 3 Målgruppen... 4 Kort beskrivelse af delprojekterne... 4 Mål og succeskriterier...

Læs mere

Frivilligrådets mærkesager 2015-16

Frivilligrådets mærkesager 2015-16 Frivilligrådets mærkesager 2015-16 September 2015 FÆLLESSKAB OG DELTAGELSE GIVER ET BEDRE SAMFUND OG BEDRE VELFÆRD Forord Frivilligrådet mener, at vi i dagens Danmark har taget de første og spæde skridt

Læs mere

Evaluering af projekt Nye brugere? En 180 nytænkning af biblioteket

Evaluering af projekt Nye brugere? En 180 nytænkning af biblioteket Evaluering af projekt Nye brugere? En 180 nytænkning af biblioteket Konklusion: Det er generelt lykkedes projektbibliotekerne at få nye brugere på bibliotekerne, så alle har haft udbytte af at deltage

Læs mere

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Indhold Baggrund s. 1 Formål - 2 Målgruppe - 3 Indhold - 3 Organisation - 4 Budget - 7 Finansiering - 7 Baggrund I regeringsgrundlaget fra 2007 - Mulighedernes samfund -

Læs mere

Skoleafdelingens ramme og procesplan for udviklingen af pædagogiske lærings- og udviklingscentre (PLUC) på de fire nye skoler samt 10 ende

Skoleafdelingens ramme og procesplan for udviklingen af pædagogiske lærings- og udviklingscentre (PLUC) på de fire nye skoler samt 10 ende Ny skolestruktur Udviklingsspor: Fredericia PLUC 17.aug. 2012 Ny skolestruktur Udviklingsspor: PLUC Skoleafdelingens ramme og procesplan for udviklingen af pædagogiske lærings- og udviklingscentre (PLUC)

Læs mere

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale

Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Intern evaluering af projekt Verdensbiblioteket - det digitale i det lokale Med udgangspunkt i Verdensbiblioteket har projektet udviklet og afprøvet forskellige formidlingskoncepter ved hjælp af metoden

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune

Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune Partnerskabets ramme: Med denne aftale indgår Social, Esbjerg Kommune og Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg

Læs mere

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder

Beskrivelse af indsatsens første fire måneder 1 Status på gadeplansmedarbejder-funktionen, Helsingør Kommune oktober 2014 Indhold Beskrivelse af indsatsens første fire måneder... 1 Målsætningen med gadeplansfunktionen... 2 Gadeplansmedarbejderens

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

SERVICE TIL DE DANSKE FOLKEBIBLIOTEKER. Der er flere tilbud, end du tror...

SERVICE TIL DE DANSKE FOLKEBIBLIOTEKER. Der er flere tilbud, end du tror... SERVICE TIL DE DANSKE FOLKEBIBLIOTEKER Der er flere tilbud, end du tror... 2009-2010 Siden 1938 har Statsbiblioteket været formaliseret overbygning for folkebibliotekerne VISIONEN Statsbiblioteket vil

Læs mere

EVALUERING. Intern evaluering. Eksempler på meget overordnede målsætninger: Hvilke parametre skal vi evaluere på og hvordan?

EVALUERING. Intern evaluering. Eksempler på meget overordnede målsætninger: Hvilke parametre skal vi evaluere på og hvordan? EVALUERING Eksempler på meget overordnede målsætninger: Hvilke parametre skal vi evaluere på og hvordan? Hvilke målsætninger er der for eventen på hvilke områder? Er målsætningerne prioriteret i forhold

Læs mere

Projektbeskrivelse. Ungekulturrådet synliggøres som vigtig sparringspartner for lokale beslutningstagere

Projektbeskrivelse. Ungekulturrådet synliggøres som vigtig sparringspartner for lokale beslutningstagere Projektbeskrivelse Ungekulturråd og Projektmagerforløb i Kulturregion Fyn 2015-18 Baggrund Udvikling af et ungekulturråd har været, og er fortsat, en indsats under den fynske kulturaftale. I perioden 2015-18

Læs mere

Evaluering af kontrakt for Biblioteket, 2013-2014

Evaluering af kontrakt for Biblioteket, 2013-2014 Evaluering af kontrakt for Biblioteket, 2013-2014 Digitalisering og borgernes IT - kompetencer A1 Aktive digitale borgere A.1.1 Central indsats. Styrke og vedligeholde det tværfaglige samarbejde med Borgerservice

Læs mere

Skriftlige orienteringer til SLS-Bestyrelsens møde 10. januar 2016

Skriftlige orienteringer til SLS-Bestyrelsens møde 10. januar 2016 Skriftlige orienteringer til SLS-Bestyrelsens møde 10. januar 2016 5.1 Lokalbestyrelser 5.1.1 SLS-Bornholm 5.1.2 SLS-DST 5.1.3 SLS-Esbjerg 5.1.4 SLS-Hillerød 5.1.5 SLS-Hjørring 5.1.6 SLS-Holstebro 5.1.7

Læs mere

8722 Hedensted Web: www.hedensted.dk. 8722 Hedensted Ansøgningsskema til Udviklingspuljen

8722 Hedensted Web: www.hedensted.dk. 8722 Hedensted Ansøgningsskema til Udviklingspuljen ? Kultur og Fritid TK:79755000 Niels Espes Vej 8 E-mail: sikkerpost@hedensted.dk 8722 Hedensted Web: www.hedensted.dk Sendestil Kultur og Fritid Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted Ansøgningsskema til Udviklingspuljen

Læs mere

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Indhold UCL og partnerskaber................................side 3 Etablering og vedligeholdelse..........................side

Læs mere

Slutrapport fra. projekt Del din stemme

Slutrapport fra. projekt Del din stemme Slutrapport fra projekt Del din stemme Indhold Projektresumé... 3 Projektets formål... 3 Mål og succeskriterier... 3 Målgruppen... 4 Rekruttering af frivillige... 5 Teknikker til brugergenereret indhold...

Læs mere

Aftale om socialt partnerskab. mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed

Aftale om socialt partnerskab. mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed Aftale om socialt partnerskab mellem Roskilde Kommune som arbejdsgiver og Roskilde Kommune som social myndighed Roskilde kommune, april 2008 Jobcentret i Arbejdsmarkedsforvaltningen arbejder som myndighed

Læs mere

Samskabelse på den gode måde

Samskabelse på den gode måde PROJEKTBESKRIVELSE Samskabelse på den gode måde Baggrund for projektet I de seneste år er den danske velfærd under stadig stigende pres. Pres forstået som prioritering af at få velfærdskronerne til at

Læs mere

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI Vision: Scenarier Et internationalt universitet med fokus på de studerende Vejviseren til dit rette valg Destination for læring & oplysning Livet & menneskene

Læs mere

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020

Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Udkast til politik for Biblioteker & Borgerservice 2016-2020 Forord Formålet med en politik for Biblioteker & Borgerservice er at sætte retning på udviklingen af biblioteks- og borgerserviceområdet til

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012

Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Naturvejlederløntilskud Årsrapport 2012 Referencenummer: Navn naturvejleder: Thor Hjarsen Navn arbejdsgiver: Red Barnet Arbejdssted: Red Barnet (landsdækkende) Adresse: Rosenørns Alle 12 Postnummer/By:

Læs mere

Referat af møde i Handicaprådet for Solrød Kommune Mandag d. 8. september 2014 kl. 16-19 i lokale 1B. Åben dagsorden

Referat af møde i Handicaprådet for Solrød Kommune Mandag d. 8. september 2014 kl. 16-19 i lokale 1B. Åben dagsorden SOLRØD KOMMUNE Job- og SocialCenteret MØDEINDKALDELSE Emne: Dagsorden for møde i Handicaprådet Mødedato: 8.september 2014 Kl.: 16-19 Sted: Lokale 1B Til: Arne Pedersen, Jane Noer, Mette Cadovious, Brian

Læs mere

Fra udfordring til forankring. - Inspiration til proces og metode

Fra udfordring til forankring. - Inspiration til proces og metode Fra udfordring til forankring - Inspiration til proces og metode p Indledning Udfordring Analyse Handlingsplan Indsats Evaluering Forankring Fra udfordring til forankring - Inspiration til proces og metode

Læs mere

Ansøgningsskema til CISUs Oplysningspulje

Ansøgningsskema til CISUs Oplysningspulje J.nr. (udfyldes af CISU) Ansøgningsskema til CISUs Oplysningspulje A. Basale informationer om ansøger og aktivitet Navn på den ansøgende organisation Adresse Foreningen Retro Knabrostræde 26, 1210 København

Læs mere

Projektbeskrivelse for 'Sproggaven - det starter med sprog' Baggrund. Sprog- og literacy-udviklende tiltag på 0-6 års området

Projektbeskrivelse for 'Sproggaven - det starter med sprog' Baggrund. Sprog- og literacy-udviklende tiltag på 0-6 års området Projektbeskrivelse for 'Sproggaven - det starter med sprog' Sprog- og literacy-udviklende tiltag på 0-6 års området Baggrund Baggrunden for initiativet er et større antal skolestartere i Fredensborg Kommune

Læs mere

Manual til national. benchmarkingundersøgelse. Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne

Manual til national. benchmarkingundersøgelse. Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne Manual til national 2011 benchmarkingundersøgelse Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne Indholdsfortegnelse Kort om benchmarking Praktisk om undersøgelsen

Læs mere

Digital formidling - med udgangspunkt i Ting. 16. september 2010 5. og sidste møde

Digital formidling - med udgangspunkt i Ting. 16. september 2010 5. og sidste møde Digital formidling - med udgangspunkt i Ting 16. september 2010 5. og sidste møde Morgensang Dagens program Partnerskaber Gaveboden er åben Danskernes Digitale Bibliotek Netværk Evaluering evalueringsskema

Læs mere

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune

Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune Delpolitik om Kompetenceudvikling i Gentofte Kommune 1. Indledning Denne delpolitik omhandler kompetenceudvikling for ansatte i kommunen (fremover kaldet kompetenceudviklingspolitikken). Hvad er kompetenceudvikling?

Læs mere

Esbjerg Kommune Biblioteker

Esbjerg Kommune Biblioteker 1 Esbjerg Kommune Biblioteker Virksomhedsplan 2016 Virksomhedsplanen omfatter ekstraordinære tiltag. Almindelig hverdagsopgaver med åbningstid, udlånsvagter, brugerkurser m.v. er naturligvis fundamentet

Læs mere

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen

Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med anden etnisk baggrund i folkeoplysningen Til Silkeborg 25.11.2015 Folkeoplysningen Viborg Kommune Prinsens Alle 5 8800 Viborg Fra AOF Viborg Aftenskole AOF Midt, Ørnsøvej 5 8600 Silkeborg Ansøgning om støtte til Mentorprojekt flere kvinder med

Læs mere

Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014. Kort version

Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014. Kort version Politik for Borgerservice og Biblioteker 2011-2014 Kort version Bibliotekerne skal være lokale medborgercentre, steder for viden og borgerservice, der sammen med lokale aktiviteter og initiativer skal

Læs mere

Referat fra Etnisk BiblioteksUdvalgsmøde, mandag, den 15. marts 2010 på Christianshavn

Referat fra Etnisk BiblioteksUdvalgsmøde, mandag, den 15. marts 2010 på Christianshavn Referat fra Etnisk BiblioteksUdvalgsmøde, mandag, den 15. marts 2010 på Christianshavn Deltagere: Ann Poulsen (AP), Lone Hedelund (LH), Niels Dejgaard (ND), Poul Høst Pedersen (PHP), Kambiz Hormoozi (KH),

Læs mere

Svendborg Kommune Ramsherred 5 5700 Svendborg. (følgende benævnt Kommunen )

Svendborg Kommune Ramsherred 5 5700 Svendborg. (følgende benævnt Kommunen ) PARTNERSKABSAFTALE Indgået mellem Danmarks Idrætsforbund Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby (følgende benævnt DIF ) og Svendborg Kommune Ramsherred 5 5700 Svendborg (følgende benævnt Kommunen

Læs mere

Oplæg på temadag om e-bøger. Gentofte Centralbibliotek d. 2. december 2010. Piet Dahlstrøm-Nielsen, Hovedbiblioteket i København

Oplæg på temadag om e-bøger. Gentofte Centralbibliotek d. 2. december 2010. Piet Dahlstrøm-Nielsen, Hovedbiblioteket i København E-bøger og library bypass Oplæg på temadag om e-bøger Gentofte Centralbibliotek d. 2. december 2010 Piet Dahlstrøm-Nielsen, Hovedbiblioteket i København Dagens ret Projektet: Deltagere Mål Arbejdet Fem

Læs mere

1.2 Effektiviseringer i det lille fællesskab (institutionsniveau)

1.2 Effektiviseringer i det lille fællesskab (institutionsniveau) Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1 Handlingsplan... 2 1.1 Baggrund... 2 1.2 Effektiviseringer i det lille fællesskab (institutionsniveau)... 2 1.2.1 Systematisk videndeling... 2 1.2.2 Implementering

Læs mere

5. Vores Skole bruger verden hver dag

5. Vores Skole bruger verden hver dag 5. Vores Skole bruger verden hver dag Skoler og virksomheder kan få mere ud af hinanden Skoler og virksomheder kan indgå både dybere og længerevarende samarbejder, der kan være med til at forberede eleverne

Læs mere

Resultatkontrakt. Vedrørende. Modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft JOBmidt

Resultatkontrakt. Vedrørende. Modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft JOBmidt Resultatkontrakt Vedrørende Modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft JOBmidt [22. september 2008 31. august 2011] Journalnummer: 1-33-76-22-16-08 Kontraktens parter Region: Region Midtjylland(RM)

Læs mere

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Gentofte Kommune Dagsorden til møde i Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Dagsorden åben Mødedato 03. marts 2014 Mødetidspunkt 17.00 Mødelokale Udvalgsværelse D Side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Erhvervs-

Læs mere

Revideret kommissorium

Revideret kommissorium Center Familie og Handicap Journalnr: 27.00.00-G01-20-15 Ref.: Tanja Lillelund Telefon: 99887609 E-mail: tali@rebild.dk Dato: 22-12-2015 Revideret kommissorium Projekt: Fælles indsats Stamoplysninger Center/afdeling

Læs mere

Vejen Kommunes Biblioteker

Vejen Kommunes Biblioteker Vejen Kommunes Biblioteker Drifts- og Afdelingschef Institutionsleder Gyldigheden af aftalen bekræftes herved: Borgmester Direktør 1. Drifts- og udviklingsaftaler i Vejen Kommune Aftalestyring er en central

Læs mere

Byggeriets Arbejdsmiljøbus Projektbeskrivelse 2012-2014

Byggeriets Arbejdsmiljøbus Projektbeskrivelse 2012-2014 27. september 2011 Byggeriets Arbejdsmiljøbus Projektbeskrivelse 2012-2014 Byggeriets Arbejdsmiljøbus er en mobil konsulenttjeneste, som har til formål at formidle god arbejdsmiljøpraksis og viden om udvikling

Læs mere

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens

Invitation til konference. Ledelse af fremtidens Invitation til konference Ledelse af Er du med til at lede n? Så ved du, at du netop nu er i centrum for mange danskeres opmærksomhed. Der bliver i særlig grad bidt mærke i, hvad du gør, og hvordan du

Læs mere

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar EESTYRELSESARB FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar B1 FUNDRAISING JDE ØKONOMI EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB INTRODUKTION til Foreningsguiden Denne guide

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø

Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Ansøgning om puljemidler fra Det Lokale Beskæftigelsesråd for Svendborg, Langeland og Ærø Overordnede informationer Projektets titel: Dynamisk Virksomhedsmentornetværk Projektperiode: 12 måneder startende

Læs mere

2. udgave 2013. 1. udgave af innovationsstrategien blev udgivet 2007 Borgerservice og Biblioteker, Møllegade 1, Aarhus C

2. udgave 2013. 1. udgave af innovationsstrategien blev udgivet 2007 Borgerservice og Biblioteker, Møllegade 1, Aarhus C It has to be an experimental culture. There has to be an enthusiasm for new ideas. You have to have a culture that s willing to explore new ideas, test them and then get rid of them if they re not good

Læs mere

Børne og Ungeforvaltningen 2014-15. På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud

Børne og Ungeforvaltningen 2014-15. På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud Børne og Ungeforvaltningen 2014-15 På vej mod en inkluderende praksis i dagtilbud 1 En strategi for inklusion i dagtilbud Dette hæfte beskriver en strategi for inklusion i dagtilbud i Køge Kommune. Strategien

Læs mere

DGI Bornholm. På rette vej med foreningsarbejdet

DGI Bornholm. På rette vej med foreningsarbejdet På rette vej med foreningsarbejdet DGI Bornholm I DGI Bornholm hjælper vi foreningerne mod nye oplevelser. I denne folder fortæller vi om nogle af de fordele, man kan opnå som medlem af DGI. www.dgi.dk/bornholm

Læs mere

Kanalstrategi 2012-2015

Kanalstrategi 2012-2015 Kanalstrategi 2012-2015 Den Fælleskommunale Digitaliseringsstrategi 2011-2015 giver retningen for arbejdet med digitalisering i de kommende år. Målene i strategien er høje, og der ligger store udfordringer

Læs mere

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode:

Søges der om fortsat projekttilskud, angiv da projekttitel, journalnummer og tilskudsperiode: Projektbeskrivelse Udviklingspuljen for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre 2017 De nedenfor angivne antal max tegn er inkl. mellemrum. Institutionens navn: Vejle Bibliotekerne Projekttitel:(Max.

Læs mere

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet

Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Projektbeskrivelse: Fagligheder på beskæftigelsesområdet Baggrund for projektet Projektet startede på idéplan i foråret 2014 og blev yderligere aktualiseret ved reformen på beskæftigelsesområdet, der blev

Læs mere

Perspektivplan 2. forslag

Perspektivplan 2. forslag Perspektivplan 2. forslag PRÆSENTATION AF DET GRØNLANDSKE HUS / HISTORIEN Det Grønlandske Hus (DGH) er et kontakt- og samlingssted, der tilbyder rådgivning inden for retslige, uddannelsesmæssige, integrationsmæssige

Læs mere

Politikker Handlinger Forventede resultater

Politikker Handlinger Forventede resultater Aarhus Kommune Lovgrundlag Alle kommuner og regioner skal efter ligestillingslovens 5a indberette ligestillingsredegørelse i ulige år. Der skal derfor indberettes ligestillingsredegørelser i 2015. Ligestillingsredegørelserne

Læs mere

Børnehuset Hjortholm. Virksomhedsplan

Børnehuset Hjortholm. Virksomhedsplan Børnehuset Hjortholm Virksomhedsplan INDHOLD Virksomhedsberetning for 2013... 2 1. Pædagogik og indretning.... 2 2. Fællesskab.... 2 3. Systemisk analyse af læringsmiljøet ( SAL )... 2 4. Børnelynet....

Læs mere

Erfaringer fra Danmark - digitalisering af skoleområdet

Erfaringer fra Danmark - digitalisering af skoleområdet Erfaringer fra Danmark - digitalisering af skoleområdet Caroline Lillelund Lindved, Undervisningsministeriet/UNI C Den 15. november 2013 Dagsorden Baggrunden for indsatsen for it i folkeskolen Strategi,

Læs mere

Udvikling og afprøvning af modeller for forældrekurser og -netværk i samarbejde mellem kommuner og brugerorganisationer.

Udvikling og afprøvning af modeller for forældrekurser og -netværk i samarbejde mellem kommuner og brugerorganisationer. Udvikling og afprøvning af modeller for forældrekurser og -netværk i samarbejde mellem kommuner og brugerorganisationer Kursusmanual 1 Indhold Baggrund... 3 Formål og succeskriterier for de udbudte kurser...

Læs mere

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark

Hjørring Kommune. Bibliotekspolitik 2011-2014 for. Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Bibliotekspolitik 2011-2014 for Hjørring Kommune Folkebiblioteket uundværligt for at sikre fortsat velfærd i Danmark Når 1,3 mio. danskere har svage læse- og regnefærdigheder, og når ca. 2 mio. ikke har

Læs mere

Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune

Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune Baggrund I 2009 udarbejdede Vejle Kommune materialet Fra skolebibliotek til læringscenter, der angav retningen for skolebibliotekernes udvikling frem

Læs mere

FORENINGSGUIDE. Bydelsmødrenes Landsorganisation. Juli 2012

FORENINGSGUIDE. Bydelsmødrenes Landsorganisation. Juli 2012 EESTYRELSESARB FORENINGSGUIDE Bydelsmødrenes Landsorganisation B FUNDRAISING JDE ØKONOMI Juli 0 INDHOLD Introduktion til Foreningsguiden Hvad er? 6 Læg en -plan 7 Hvem skal kende Bydelsmødrene? 8 Deltag

Læs mere

PROJEKTETS FORMÅL OG MÅLGRUPPE

PROJEKTETS FORMÅL OG MÅLGRUPPE Til Børnekulturens Netværk - modelkommuneforsøg SUB-FILM Film fra kanten for, med og af unge fra de ældste klasser i Århus forstæder. SUB-FILM er et samarbejde mellem århusianske forstadsskoler, konsulenter

Læs mere

Ambassadør for medborgerskab i praksis

Ambassadør for medborgerskab i praksis Projektbeskrivelse til ansøgningen Ambassadør for medborgerskab i praksis (puljen Øget sammenhængskraft ) 19.9.2011/Berit Rosenkilde Ambassadør for medborgerskab i praksis 1. Generelle oplysninger Ansøgers

Læs mere

Viva Danmark. Strategi 2013-16

Viva Danmark. Strategi 2013-16 Viva Danmark Strategi 2013-16 Mission Vi ønsker at forbedre udsatte børn og unges vilkår, så de får en tryg og sund opvækst med muligheder for at skabe deres egen fremtid. Vision Vi drømmer om en bevægelse

Læs mere

Netværk for optimering af drift og vedligehold. Strategi 2016-2018. fordi vedligehold er mennesker

Netværk for optimering af drift og vedligehold. Strategi 2016-2018. fordi vedligehold er mennesker Netværk for optimering af drift og vedligehold Strategi 2016-2018 fordi vedligehold er mennesker Strategi 2016-2018 DDV strategien for 2016-2018 er en opdatering af strategien fra 2015. Den endelige udgave

Læs mere

Er du frivillig i Thisted Kommune?

Er du frivillig i Thisted Kommune? Er du frivillig i Thisted Kommune? Produceret af Thisted Kommune April 2015 Forord Der skal lyde en tak for din indsats som frivillig i Thisted Kommune. Et stærkt frivilligmiljø med aktive og engagerede

Læs mere

Faglig rapport fra Dansk Akvakultur nr. 2014-6

Faglig rapport fra Dansk Akvakultur nr. 2014-6 Delprojekt: Afsætningsfremme Dansk Akvakultur 2012-2014 (ASC) Faglig rapport fra Dansk Akvakultur nr. 2014-6 ASC, akvakultur, fisk, afsætning, eksport. 1 DATABLAD Serietitel og nummer: Faglig rapport fra

Læs mere

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN Er jeres virksomhed klar til at skalere? Gennemgå fundament-kortene for at sikre, at jeres virksomhed har grundlaget i orden, før skaleringsprocessen går

Læs mere

Efterskoleforeningens syn på mangfoldighed og inklusion i efterskolen

Efterskoleforeningens syn på mangfoldighed og inklusion i efterskolen Efterskoleforeningens syn på mangfoldighed og inklusion i efterskolen Udgivet af Efterskoleforeningen 2014 Fra 2005 begyndte vi at lave nogle særlige tiltag for at få en mere mangfoldig skole, for på daværende

Læs mere

Mentorgruppe har positiv effekt. Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth

Mentorgruppe har positiv effekt. Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth Mentorgruppe har positiv effekt Socialrådgiverdage 2013 Pia Brenøe og Tina Bjørn Olsen. Njal Malik Nielsen og Finn Knigth CAFA kort fortalt Alle opgaver med udsatte børn og unge i fokus Samarbejdspartner:

Læs mere

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf.

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf. Ansøgning om økonomisk tilskud fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets pulje til styrket genoptræning/ rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014 Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune

Læs mere

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune

Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Frivilligstrategi i Holbæk Kommune Holbæk Byråd, december 2012 Forord Frivillige gør allerede nu en stor indsats og en stor forskel i Holbæk Kommune. Frivillige er aktive medborgere, der tager ansvar for

Læs mere

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID

Kultur & Fritid. Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Kultur & Fritid Holbæk Bibliotek Udviklingsplan 2016 Særlige opgaver og forslag til konkrete mål KULTUR & FRITID Udviklingsplan 2016 Indledning Slots- og kulturstyrelsen har bl.a. på baggrund af tre konferencer

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens UNDERVISERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden

Læs mere

Den fælles kommunikationsstrategi... 2. Åbenhed og dialog kommunikationsstrategiens værdier... 3. Kommunikationsstrategiens fem kriterier...

Den fælles kommunikationsstrategi... 2. Åbenhed og dialog kommunikationsstrategiens værdier... 3. Kommunikationsstrategiens fem kriterier... Kommunikation Den fælles kommunikationsstrategi......................................... 2 Åbenhed og dialog kommunikationsstrategiens værdier..................... 3 Kommunikationsstrategiens fem kriterier....................................

Læs mere

Årsrapport for AQUA Sø-og Naturcenter Silkeborg Naturfagscenter

Årsrapport for AQUA Sø-og Naturcenter Silkeborg Naturfagscenter Årsrapport for AQUA Sø-og Naturcenter Silkeborg Naturfagscenter 2012 Dagens fangst studeres nøje! Redigeret af Lars Nygaard 1 Generelt: Kan gode naturoplevelser, spændende formidling og kvalificeret naturfagsundervisning

Læs mere

Læsekompasset. Kick off 3. maj 2017

Læsekompasset. Kick off 3. maj 2017 Læsekompasset Kick off 3. maj 2017 Dagsorden 10.30-12.15: Introduktion til Læsekompasset Check-in Velkomst v/thomas Angermann (CB Gentofte & styregruppens formand) Rammesætning af dagen v/sarah E. Hvidberg

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

Lokaludvalgenes puljer

Lokaludvalgenes puljer Lokaludvalgenes puljer At arbejde med evalueringen På de næste sider skal du evaluere det projekt, som du har fået støtte til. Du vil blive bedt om at vurdere og beskrive, hvordan projektet efter din opfattelse

Læs mere

Resultatkontrakt 2006

Resultatkontrakt 2006 Resultatkontrakt 2006 1. Indledning...3 2. Formål, opgaver, mission og værdier...3 3. Vision...4 4. Strategi og resultatkrav/indsatsområder...7 4.1 Resultatkrav vedr. forankring og formidling af viden:...8

Læs mere

Kvindelig Meningsdanner

Kvindelig Meningsdanner Kvindelig Meningsdanner Kursus for kvinder med minoritetsbaggrund 1 På dette kursus kan du møde: Du vil selvfølgelig møde de andre spændende deltagere på kurset. Men ud over dem, vil du også møde en række

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

Information om kurset gives gennem jordemoder, praktiserende læger, dagspressen og opslag i f.eks forretninger.

Information om kurset gives gennem jordemoder, praktiserende læger, dagspressen og opslag i f.eks forretninger. Oplysninger om eksemplet Kommune/organisation: Nordfyns Kommune Afdeling: Børn og Unge forvaltningen Hvad er praksis primært til gavn for: Andet: Forberede forældrene til forældrerollen. Hvordan gavner

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Kulturministeriet og Integrationsministeriet 2010-2012

Samarbejdsaftale mellem Kulturministeriet og Integrationsministeriet 2010-2012 Samarbejdsaftale mellem Kulturministeriet og Integrationsministeriet 2010-2012 Dette notat omhandler en forlængelse og udbygning af den eksisterende samarbejdsaftale mellem Kulturministeriet og Integrationsministeriet

Læs mere

Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016

Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016 Greve Kommune Inspirationskatalog over handleplaner - for Idræts- og Fritidspolitik 2013-2016 Greve Kommune Rådhuset Rådhusholmen 10 2670 Greve Telefon 43 97 97 97 Telefax 43 97 90 90 raadhus@greve.dk

Læs mere

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Baggrund for seniorpolitikken 2014-2017 Ishøj kommunes nuværende seniorpolitik løber frem til 2013. Der skal derfor udarbejdes en ny politik gældende for 2014-2017,

Læs mere

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen

Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Projekttitel: Portfolio og formativ evaluering i matematikundervisningen Ansøgning om ressourcer til kompetenceudvikling inden for formativ evaluering i matematik undervisningen. Dette er en ansøgning

Læs mere

Taekwondo baner vejen ud af ghettoen

Taekwondo baner vejen ud af ghettoen Taekwondo baner vejen ud af ghettoen Ansøgning fra Rådmandsgades Skole, Hillerødgade Skole og Nørrebro Taekwondo Klub Baggrund Hvem er Nørrebro Taekwondo Klub? På Ydre Nørrebro i Heimdalsgade ligger Nørrebro

Læs mere

Referat bestyrelsesmøde i DURS 11. sep. 2014

Referat bestyrelsesmøde i DURS 11. sep. 2014 Referat bestyrelsesmøde i DURS 11. sep. 2014 Mødested: Århus Universitetshospital Skejby Dato: 11. september Mødetid: 09.00-14.30 Tilstede: Professor Henrik S. Thomsen (HST), Overlæge Karin Kastberg Petersen

Læs mere

Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning

Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning nå næste NIVEAU Udvikling Fyn Virksomhedsservice Mentorordning - introduktion og inspiration til Mentee Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Introduktion til og formål med mentorordningen 2. Gode råd og vejledning

Læs mere

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter FUNKTIONS- BESKRIVELSE Pædagogisk LæringsCenter FORORD Læringscenteret har altid formidlet viden om læremidler, kulturtilbud, konkurrencer og kampagner til elever og lærere. Men med den nye bekendtgørelse

Læs mere

Politikker Handlinger Forventede resultater

Politikker Handlinger Forventede resultater Næstved Kommune Lovgrundlag Alle kommuner og regioner skal efter ligestillingslovens 5a indberette ligestillingsredegørelse i ulige år. Der skal derfor indberettes ligestillingsredegørelser i 2015. Ligestillingsredegørelserne

Læs mere

Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling.

Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling. ANSØGNING Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling. Se vejledning til ansøgningsskema nedenfor.

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

GODT SPROG - EVALUERING. Godt Sprog INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2015 EVALUERING AF PROJEKTET GODT SPROG

GODT SPROG - EVALUERING. Godt Sprog INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2015 EVALUERING AF PROJEKTET GODT SPROG INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 2015 GODT SPROG - EVALUERING EVALUERING AF PROJEKTET GODT SPROG Denne rapport indeholder en evalueing af projektet Godt Sprog, der blev iværksat for at forbedre den skriftlige

Læs mere

UDVIKLINGSSPOR PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK

UDVIKLINGSSPOR PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK UDVIKLINGSSPOR PROJEKT FOLKETS BIBLIOTEK UDVIKLINGSSPOR Projekt Folkets Bibliotek har lavet fem udviklingsspor til folkebibliotekerne, som er lavet på baggrund af indsigter, læringer og erfaringer fra

Læs mere

Hovedpointer fra erfaringsopsamling SUNDHED I NÆRMILJØET 2011-14

Hovedpointer fra erfaringsopsamling SUNDHED I NÆRMILJØET 2011-14 Hovedpointer fra erfaringsopsamling SUNDHED I NÆRMILJØET 2011-14 Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for Sundhed Oktober 2014 Resume Der blev i budget 2011 afsat 4 mio. i 2011 og 5 mio. om året fra

Læs mere