Kvikguide til opsætning af Navision Stat for afvikling af betalinger via Business Online (Danske Bank)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kvikguide til opsætning af Navision Stat for afvikling af betalinger via Business Online (Danske Bank)"

Transkript

1 Kvikguide til opsætning af Navision Stat for afvikling af betalinger via Business Online (Danske Bank) Side 1 af 35 Opr Opd Overblik Introduktion Denne guide beskriver, hvordan du sætter Navision Stat op til at afvikle betalinger via Business Online til Danske Bank. Indholdsfortegnelse Overblik...1 Introduktion...1 Indholdsfortegnelse...1 Målgruppe...3 Forretningsgang...3 Før du går i gang...3 Sådan gør du...4 Business Online...5 Bestilling af Valutakurser (VKS)...7 Bestilling af Kontoposter (PTX)...8 Opsætning af ny indbetalingskonto i Danske Bank...9 Ændring af virksomhedsoplysningerne...9 Ændring af Nemkonto...9 Opsætning for standard fil udveksling...9 Dette skal du bruge...10 Opsætning af ny bankcentral...10 Justering af NKS bankcentral...11 Justering af DBTS bankcentral...12 Opsætning af bankkort med relation til den nye bankcentral...12 Opsætning af udbetalingskonti...13 Opsætning af bankprokura...15 Opsætning af udbetalingskladder...17 Opsætning af betalingsstrøm...19 Opsætning med automatiseret fil udveksling...20 Introduktion til Business API...20 Dette skal du (yderligere) bruge...20 Oprettelse og distribution af EDB/API bruger...21 Indlæsning af Navision Stat objektpakke...23 Indlæsning af rettighedsfil...24 Opdatering af bankopsætninger...24 Opsætning af generel betalingsopsætning...25

2 Opsætning af Bankcentral...26 Opsætning af Bankkort...27 Direkte afsendelse til Danske Bank og Nemkonto...28 Ny funktionalitet ved anvendelse af automatiseret fil udveksling...30 Automatisk levering af valutakurser fra Danske Bank...30 Automatisk levering af debitorindbetalinger fra Danske Bank...31 Automatisk levering af kontopostfiler fra Danske Bank...32 Samtidig udveksling af betalingsfiler med Jyske Bank og Danske Bank...33 Afvikling af JNE...33 Lukning af JNE bankkonti i Navision Stat...33 Af-installation af JNE klienten...33 Specielt om prokurahåndtering...34 Side 2 af 35

3 Side 3 af 35 Målgruppe Navision Stat brugere i bogholderiet med kendskab til den eksisterende Navision Stat funktionalitet vedrørende betalingsudveksling via JNE, og som har de nødvendige opsætningsrettigheder. Forretningsgang Før du går i gang Kontrollér at din Navision Stat database er opgraderet med servicepack 6. Kontroller at CBICindk.dll findes på de klienter, hvorfra betalingsafviklingen skal foregå. Filen findes normalt i C:\Programmer\Navision Attain\Client Kontrollér at du har de nødvendige opsætningsrettigheder. Du skal som bruger have tilknyttet rollerne NS_OPS_FIN og NS_OPS_KOEB. Find oplysningerne frem (fra startpakken fra Danske Bank) på nye konti oprettet i Danske Bank. Kontonummeret består af reg.nr. på 4 cifre og kontonummer på 10 cifre. Træf beslutning om, hvorvidt der skal anvendes nye/andre kladder og eventuelt nye nummerserier ved overgangen til nyt SKB/OBS. Beslutning om anvendelse/fortsat anvendelse af automatisk kontoafstemning. Dette kræver oprettelse af tilsvarende finanskontonumre. Kontrollér at der er åben for udgående TCP/IP kommunikation med Danske Bank via kommunikationsport 1414 (check med Intern IT) Læs denne vejledning i sin helhed.

4 Side 4 af 35 Sådan gør du 1. Beslut om du vil anvende den traditionelle metode med fil udlæsning og håndtering i Business Online sammen med NKS, eller om du vel benytte automatiseret fil udveksling sammen med NKS. Hvis du vil benytte den traditionelle metode, kan du nøjes med at læse og følge anvisningerne i afsnittet Opsætning med standard fil udveksling. Hvis du vil benytte automatiseret fil udveksling, skal du læse og følge de samlede anvisninger i afsnittene: Opsætning med standard fil udveksling OG Opsætning med automatiseret fil udveksling. 2. Økonomistyrelsen anbefaler en implementering af den automatiserede filudveksling for en procesoptimering, men det endelige valg er helt op til den enkelte institution, og der er således ikke noget i vejen for at starte med traditionel fil ind- og udlæsning for eventuelt senere at skifte til automatiseret filudveksling. 3. Opsæt det enkelte Navision regnskab iht. til nedenstående vejledning.

5 Side 5 af 35 Business Online Business Online er en web-løsning, der tilgås via Generelle opsætninger på Business Online I forbindelse med automatisering af kreditorbetalinger, skal der defineres en mappe til udveksling af betalinger fra dit økonomisystem til Business Online. Som standard benytter Business Online c:\banken\filertilbanken. Uanset om du ønsker at anvende traditionel eller automatisk filudveksling kan du læse mere herom på På indbetalings-/afstemningssiden kan det være relevant at benytte filer fra Danske Bank til indlæsning i dit økonomisystem, f.eks. Debitorindbetalinger (FIK) Valutakursopdatering (VKS) Kontopostfiler (PTX) Bestilling af filer sker via Business Online. Læs mere om FIK, VKS og PTX bestillinger på de følgende sider.

6 Bestilling af Debitorindbetalinger (FIK) Side 6 af 35 Der skal vælges PBS sektorformat og "ved bankclearing" i punktet "tidspunkt for dannelse" for at være sikker på, at få alle transaktioner med - fx. hvis der er en bank, der er forsinket med clearingen:

7 Side 7 af 35 Bestilling af Valutakurser (VKS) Her skal vælges "Bankens købs- og salgskurs samt Nationalbankens middelkurs": Ved at vælge et tidspunkt efter kl. 15:30, er man sikker på, at få dagens kurser med.

8 Side 8 af 35 Bestilling af Kontoposter (PTX) Læg mærke til, at filbestillingsnavnet indeholder kontonummeret. Dette er angivet, så de forskellige PTX filer kan skelnes fra hinanden, når de skal hentes i Navision Stat via API'et. Valget i Posteringer sorteres efter betyder ikke noget, da Navision Stat indlæser posteringerne linje for linje.

9 Side 9 af 35 Opsætning af ny indbetalingskonto i Danske Bank Ændring af virksomhedsoplysningerne For at sikre at alle salgsfakturaer fremadrettet fremsendes elektronisk eller manuelt med de korrekte bankoplysninger, skal kontooplysningerne ændres. Dette sker via Navision\ Finans\ Opsætning\ Firmaoplysninger og fanebladet Betalinger Indholdet i felterne IBAN(PM) og BIC (SWIFT adresse) tilpasses tilsvarende det nye kontonummer. Vær opmærksom på tidspunktet for denne opsætning, da der alene er tale om de opkrævninger/fakturaer, der skal udsendes efter overgangen til nyt SKB/OBS. Ændring af Nemkonto Tilsvarende skal du sørge for, at den nye indbetalingskonto indmeldes som NEMKONTO. Opsætning for standard fil udveksling Følgende beskrivelse gennemgår de nødvendige opsætninger i de tilfælde, der anvendes en model, hvor der udlæses en fil fra Navision Stat, der via Business Online sendes videre til Danske Bank (sådan som det kendes fra JNE-løsningen). Særlige opsætninger, der er påkrævet for en direkte udveksling mellem Navision Stat og Danske Bank gennemgås i afsnittet Opsætning med automatiseret fil udveksling

10 Dette skal du bruge Side 10 af 35 Download følgende fra Bankopsætningsfilen: DBTS205.XML Opsætning af ny bankcentral Udveksling af data med Danske Bank forudsætter, at der indlæses en ny bankcentral med tilhørende regelsæt for afsendelse af data til Danske Bank. Download og gem bankopsætningsfilen til danske bank, som du kan finde på: Indlæs filen DBTS205.xml via Navision Stat\ Finans\ Periodiske aktiviteter\ Betalingsformidling\ Indlæs bankopsætning. TIP: Husk at vælge Filtype = all files, når du skal lede efter xml-filen. Hvis nedenstående billede skulle fremkomme, kan der blot klikkes på knappen Opdatér.

11 Side 11 af 35 Herefter svares der blot bekræftede på de efterfølgende spørgsmål. Bemærk at selve indlæsningen tager et par minutter. Åbn Finans\ Opsætning\ Betalingsformidling\ Avanceret\ Bankcentraler, hvor der nu er oprettet en ekstra linie med Danske Bank Business Online, som det ses af billedet herunder. Justering af NKS bankcentral I forbindelse med oprettelse af nye konti i Danske Bank er der tildelt et nyt PIaftalenummer fra Danske Bank. Dette PI aftalenummer skal erstatte det oprindelige opsatte PI- nummer for NKS bankcentralen. PI- aftalenummeret svarer til Business Online aftalenummer i Danske Bank. Aftalenummer står i det materiale (startpakken), som du modtager inden implementeringsstart.

12 Vær opmærksom på tidspunktet for opsætning af denne information. Ændringen skal ske umiddelbart før den første udsøgning af betalinger, der sendes via NKS til Danske Bank. Side 12 af 35 Justering af DBTS bankcentral Såfremt du ønsker check for prokuraopsætning ved betalinger, der sendes til Danske Bank, skal der være hak i Prokura Krævet ellers ikke. Opsætning af bankkort med relation til den nye bankcentral Åbn Finans\ Opsætning\ Betalingsformidling\ Bank Her opretter du et nyt kort med F3, og udfylder et kort som ovenstående Felt Kode Navn Filnavn indland (send) Bemærkning Kode til identifikation af banken Navn på banken Angivelse af placering af filer til udveksling mellem Navision Stat og DanskeBank. Vælg stien: C:\Banken\FilerTilBanken\Betalinger.reg hvor Betalinger.reg er et filnavn. Hvis filer der udveksles med banken placeres på et fælles drev, skal stien angives som: //[filservernavn/danskebank/betalinger Filnavn udland (send) Bankcentral kode Anvendes Kræves ikke udfyldt til Danske Bank Her vælges DBTS01 via opslag Hakkes af. Bemærk at dette resulterer i en opdatering, der

13 Felt Direkte Brugernummer Sikkerhedskoden Bemærkning tager lidt tid. Anvendes ikke i standard opsætning Anvendes ikke i standard opsætning Anvendes ikke i standard opsætning Side 13 af 35 Opsætning af udbetalingskonti Med udgangspunkt i de nye konti oprettet i Danske Bank, skal der oprettes tilsvarende nye konti i Navision Stat for håndtering af både ind- og udbetalinger. I dette afsnit beskrives udelukkende de nødvendige opsætninger for konti, der skal bruges til udbetalinger, da disse konti er de mest komplicerede at opsætte. Åbn Finans\ Bank og opret et nyt kort via F3 og udfyld kortet som nedenstående. Blanke felter er enten ikke påkrævede eller udfyldes automatisk ved kontoafstemning og lignende.

14 Side 14 af 35 I forbindelse med valg af bankbogføringsgruppe vil det være hensigtsmæssigt at oprette en ny bankbogføringsgruppe baseret på en ny finanskonto af hensyn til de efterfølgende bankafstemninger. Bemærk, at PI aftale - nummeret ikke er påkrævet opsat her, da det fremgår af opsætningen på bankcentralen. Såfremt der både skal kunne sendes til Nemkonto og til Danske bank fra denne udbetalingskonto, skal dette ligeledes angives via Bankkonto\ Banker med en opsætning som på billedet herunder.

15 Side 15 af 35 Opsætning af bankprokura Når betalinger sendes via NKS, sker den endelige godkendelse af betalingerne i Navision Stat. Derfor skal der opsættes en prokurahåndtering for alle udbetalingskonti, hvor betalingerne sendes via Nemkonto. Der skal først oprettes grupper, derefter skal grupperne kobles samme med brugerne, og til sidst skal der ske en egentlig opsætning. Vælg Bankkonto\ Prokura

16 Prokuragrupper Side 16 af 35 I feltet kode indtaster du det navn (evt. forkortet), gruppen skal hedde, og i beskrivelse kan du skrive hele navnet. Der skal mindst oprettes to grupper, da betalingerne først skal delvis godkendes og efterfølgende endelig godkendes, inden de sendes til NKS. Prokurabrugere I feltet Bruger-ID vælger du den bruger, der skal være den ene godkender, tryk evt. på pilen. I feltet Bankcentral vælger du NKS, og i Prokuragruppekode vælger du den ene af de grupper du lige har oprettet, tryk evt. på pilen. På de næste linier opretter du på samme måde de brugere, du har brug for.

17 Prokuraopsætning Side 17 af 35 I dette billede opsættes der regler for, hvordan godkendelsen skal ske. I prokuragruppekode vælger du en af de grupper, du har oprettet, i Bankcentral vælger du NKS. I feltet Andel i pct. sættes den ønskede % ind, og i feltet rækkefølge kan du sætte et tal, hvis du ønsker det, der bestemmer, hvornår i forløbet gruppen skal godkende. Eksemplet ovenover viser, at begge grupper godkender lige meget, og at rækkefølgen for 1. og 2. godkendelse er ligegyldig.. Hvis en lignende prokura - opsætning ønskes for bankcentralen DBTS, sættes dette op på lignende vis. Opsætning af udbetalingskladder Det kan være hensigtsmæssigt at oprette et nyt udbetalingskladdenavn, der standard peger på den nye udbetalingskonto. Hvis dette ønskes, gøres det således. 1. Åbn Køb\ Udbetalingskladde 2. Vælg den ønskede finanskladdetype 3. Klik på Kladdenavn 4. Opret et nyt kladdenavn, hvor Modkontotype sættes til Bank, og hvor Modkonto peger på den nye udbetalingskonto. Hvis der ønskes helt ny kladdetype, kan denne oprettes under Finans\ Opsætning\ Kladdetyper. Her tildeler du en modkonto, der vil være gældende for alle underliggende kladdenavne, eller du kan vælge at tilknytte modkontoen direkte på det underliggende kladdenavn, som anvist i punkt 1 til 4.

18 Første gang du åbner en ny udbetalingskladde, skal du via Betaling\ Betalingsforslag\ Opsætning angive udsøgningskriterierne for dannelse af udbetalingsforslag. Side 18 af 35 De eneste afgørende opsætninger er Sidste betalingsdatoformel og Nyt bilagsnr. pr. Førstnævnte bør være med så snæver en udsøgning som mulig. Eksemplet her (+5D) viser, at alle betalinger med en seneste betalingsdato 5 dage frem i tiden vil blive udsøgt til overførsel til Danske Bank. Sidstnævnte bør altid være Linie, med mindre man kan begrænse udsøgninger til altid at falde indenfor gældende kalendermåned.

19 Side 19 af 35 Opsætning af betalingsstrøm For at sikre at betalingerne sendes den korrekt vej gennem NKS og Danske Bank, skal betalingsstrømsopsætningen ændres. Åbn Finans\ Opsætning\ Betalingsformidling\ Betalingsstrøm. Alle felter indeholdende JNE udskiftes med DBTS01, som nedenstående eksempel. Du kan naturligvis også vælge at sende de komplette betalinger via NKS. Det vigtigste i denne ændring er, at der ikke længere fremgår JNE af opsætningen. Vær opmærksom på tidspunktet for opsætning af denne information. Ændringen skal ske umiddelbart før den første udsøgning af betalinger, der varetages via Danske Bank.

20 Side 20 af 35 Opsætning med automatiseret fil udveksling Introduktion til Business API Danske Bank har udviklet et interface - et API (Application Programming Interface) - som gør det muligt for Navision Stat at kommunikere direkte med banken. Målet er at gøre det enklere at kommunikere med Danske Bank. Med andre ord at give brugeren opfattelse af, at kommunikation med banken er en integreret del af Navision Stat. Når økonomimedarbejderen f.eks har udarbejdet et betalingsforslag, og det er godkendt, kan betalingsoplysningerne sendes direkte til banken. Dette sker ved, at Navision Stat - som hidtil - danner en fil med betalinger. Herefter kaldes Business API'et, som transparent for bogholderen overtager filen, krypterer den, sætter digital signatur på og sender den til banken, hvorefter betalingerne ekspederes. Når betalingerne er modtaget i Danske Bank, returnerer banken en reference, der vil fremgå af mappeoversigten i Business Online. Dette skal du (yderligere) bruge Download følgende fra Bankopsætningsfil DBTS XML API for udveksling mellem Navision Stat og Danske Bank, BPC50_API_SETUP_a_uncompressed.zip Navision Stat objektpakke for implementering af API, IN00771.zip eller IN00771 Selvejer.zip 1 Ny rettighedsfil afledt af nye objekter, Rettigheder_ txt I forbindelse med Business Online aftalen har du modtaget brugernummer og engangs-pinkode til en API-bruger 2. Disse data skal bruges i den videre opsætning. Bemærk at du eventuelt ligeledes skal opdatere institutionens Navision Stat licens. 1 Selvejerpakken anvendes af Erhvervs- og professionsskoler. 2 API-brugeren er på Business Online oprettet med alene fuldmagt og med automatisk lukning af betalingsmapper. Dette betyder at API-brugeren udelukkende kan anvendes til at sende betalinger direkte til Danske Bank. API-brugeren kan således ikke: se, kopiere eller slette betalinger på Business Online.

21 Installation af API Side 21 af 35 Business API'et anvender IBM Message Queing (IBM MQ) til at overføre alle data mellem banken og virksomheden. Kommunikationsmodulet kommunikerer via port 1414, så denne port skal være åben i udgående retning 3. Hvis API'et installeres på en pc med Windows NT 4.0, Windows 2000 eller Windows XP, Windows server 2000/2003, og den pågældende pc er logget på virksomhedens domæne (hvis et sådant findes), skal der oprettes en særlig brugergruppe. Oprettelsen skal foretages på virksomhedens domæne-controller. For at MQ kan fungere korrekt, skal der oprettes en brugergruppe (local group) kaldet mqm (navnet skal stå med små bogstaver) 4. Denne opgave skal udføres af Intern IT. 1. Unzip filen BPC50_API_SETUP_a_uncompressed.zip 2. Dobbeltklik på filen setup.exe. 3. Følg wizarden og vælg komplet installation. Installation skal afvikles på alle de PC'er, hvor der er installeret Navision klienter, og hvor der skal udveksles betalingsdata med Danske Bank. Hvis den enkelte PC-bruger ikke har administrator rettigheder til egen PC, skal denne opgave ligeledes udføres af Intern IT. Oprettelse og distribution af EDB/API bruger Du kan læse mere om oprettelse og distribution af nøgler her. 3 Kommunikationsprogrammet (IBM Message Queing) foretager et navnekald til mq.businessedi.biz på port Returporten tildeles dynamisk. 4 Det er ikke nødvendigt at tilknytte brugere til gruppen. Gruppen skal blot være oprettet med det korrekte navn som lokalgruppe. Hvis gruppen ikke findes, vil Business API'et ikke kunne kommunikere med banken, uanset om kommunikationen foregår direkte til banken via modem/router eller via Internettet. Gruppens eksistens kan testes ved at skrive MQCONNTEST i Start\ Kør

22 Opdatering af Navision Stat licens Side 22 af 35 For at kunne benytte Navision /Payment Management funktionalitet til direkte fil udveksling skal din Navision Stat licens måske opdateres. Via Navision\ Funktioner\ Licens oplysninger kan du finde dit eksisterende licensnummer. Licensopdateringen kan ske på flere måder: 1. Hvis jeres Navision licens aldrig er blevet klippet for en udvidelse med lokal funktionalitet, kan du nøjes med at sende en mail til med en anmodning om opdatering af licensen. Når licensen er opdateret modtager du pr. mail en opdateret licens. 2. Hvis jeres Navision licens ER udvidet, kan du vælge at lade din aktuelle Navision leverandør opdatere licensen, ELLER 3. du kan via en partner skifte erklæring, som du finder på og overdrage opdateringsrettighederne til Økonomistyrelsen. Herefter kan du sende en mail til med en anmodning om opdatering af licensen. Den opdaterede licens indlæses via Navision\ Funktioner\ Licensoplysninger Her vælger du Indlæs (udpeg den opdaterede licensfil), hvorved din egen Navision klient er parat til at anvende funktionaliteten. Hvis du ønsker en generel anvendelse for alle brugere, der tilgår Navision, skal du efterfølgende vælge Overfør til server, efter samme princip. Hvis din licens mangler opdatering, får du en fejl første gang ved indlæsning af bankopsætningsfilen DBTS XML og senere ved forsøg på direkte afsendelse til Danske Bank.

23 Side 23 af 35 Indlæsning af Navision Stat objektpakke 1. Unzip filen IN00771.zip (eller IN00771Selvejer.zip). 2. Log på Navision Stat databasen som SUPER-bruger. 3. Tag en sikkerhedskopi via Funktioner\ Lav sikkerhedskopi. 4. Kompilér databasen via Funktioner\ Objektdesigner. Klik All, Ctrl + A og efterfølgende F11 5. Notér eventuelle fejl via Vis\ Kun afmærkede. Gem evt. i Excel for dokumentation. 6. Vælg Funktioner\ Objektdesigner\ Filer\ Import. 7. Vælg filen IN00771.fob (eller IN00771Selvejer.fob). 8. Klik på Åbn. 9. Vælg Nej (for at åbne Import worksheet). 10. Klik på Replace all og efterfølgende OK. 11. Klik på OK. 12. Kompilér databasen via Funktioner\ Objektdesigner. Klik All, Ctrl + A og efterfølgende F Check at der ikke er opstået nye fejl via Vis\ Kun afmærkede. Gem evt. i Excel for dokumentation og sammenlign med resultatet under punkt Genstart Navision klienten for en opdatering af den nye API-integration Bemærk, at der er rettet i finanshovedmenuen (for 332), hvilket betyder, at du skal kontrollere jeres Navision Stat database for lokale rettelser, før objektpakken kan indlæses hvis du ønsker hjælp til dette check, kan du enten kontakte din aktuelle Navision forhandler eller sende en mail til vms@oes.dk Objektliste Type Id Navn Titel Rettet Versionsliste Tabel Bank Setup Jnl. Tabel Payment System Text Form 332 General Ledger Menu Dataport Export Bank Setup Codeunit Import Bank Setup Codeunit Export Bank Setup Codeunit PM direct Bankopsætningskladde Nej PM ,NS Betalingssystem tekst Nej PM ,NS Menuen Finans Nej NAVW13.60,NAVDK ,PM ,NS Udlæs bankopsætning Nej PM ,NS Import Bank Setup Nej PM ,NS Export Bank Setup Nej PM ,NS PM direct Nej PM ,NS Bemærk at versionslisten for form332 i IN00771Selvejer.fob er versioneret anderledes for en indeholdelse af selvejer rettelserne.

24 Side 24 af 35 Indlæsning af rettighedsfil For en tildeling af rettigheder til funktionaliteten vedrørende direkte fil udveksling skal rettighedsopsætningen på Navision Stat databasen opdateres. Dette kan du gøre på følgende måde: 1. Indlæs filen Rettigheder_ txt via Navision\ Brugeradministration\ Periodiske aktiviteter\ Udlæs/Indlæs rettighedsopsætning og fanebladet Indstillinger. 2. Genstart Navision klienten for at gennemtvinge en opdatering Ændringen slår igennem for alle regnskaber på databasen. Opdatering af bankopsætninger Udveksling af data med Danske Bank via API forudsætter, at der indlæses en ny bankcentral med tilhørende regelsæt for afsendelse af data til Danske Bank. Hvis du allerede har indlæst DBTS2.05.XML, opdateres den eksisterende DBTS01 bankcentral blot med de nye oplysninger Indlæs filen DBTS xml via Navision Stat\ Finans\ Periodiske aktiviteter\ Betalingsformidling\ Indlæs bankopsætning. TIP: Husk at vælge Filtype = all files, når du skal lede efter xml-filen. 5 I modsat fald oprettes en ny bankcentral kaldet DBTS01.

25 Hvis nedenstående billede skulle fremkomme, kan der blot klikkes på knappen Opdatér. Side 25 af 35 Herefter svares der blot bekræftende på de efterfølgende spørgsmål. Bemærk, at selve indlæsningen tager et par minutter. Opsætning af generel betalingsopsætning Vælg Navision\ Finans\ Opsætning\ Betalingsformidling\ Opsætning og fanebladet Direkte. Opsæt som ovenfor udfyldt med den konsekvens, at der automatisk hentes valutakurser og FI - adviseringer fra banken. Brugernavn og sikkerhedskode hentes fra bankkortet og vil være fælles for alle brugere.

26 Side 26 af 35 Opsætning af Bankcentral For at du kan udveksle filer direkte med Danske Bank, skal du justere oplysningerne på bankcentralen, DBTS01 via Finans\ Opsætning\ Betalingsformidling\ Avanceret\ Bankcentraler Følgende felter skal markeres: Felt PM Direct Prokura krævet Beskrivelse Dette felt skal markeres for en indikation af, at betalingerne skal sendes direkte mellem filplacering, der kan tilgås fra Navision Stat og Danske Bank. Betalingsflowet kan fortsat følges i Business Online, hvis dette ønskes. Når betalingerne sendes direkte, skal der opsættes prokura på udbetalingskontoen for bankcentralen DBTS01. Denne markering sikrer, at der i udbetalingskladden kontrolleres for korrekt prokura. Selve prokuraopsætningen er beskrevet i afsnittet: Opsætning af bankprokura

27 Side 27 af 35 Opsætning af Bankkort Tilpas selve bankkortet til Danske Bank via Navision\ Finans\ Opsætning\ Betalingsformidling\ Bank på følgende måde: Håndtering af felter til sikkerhedsstyring: Trin Felt Beskrivelse 1 Brugernummer Indtast API brugernummer for Danske Bank 2 Personlig kode Udfyldes ikke 3 Direkte Markér feltet Dette sikrer, at der for dette bankkort kan sendes direkte, samt at brugeren promptes ved hver filudveksling for personlig kode.

28 Konsekvens Side 28 af 35 Med denne opsætning vil alle udbetalingsforslag til Danske Bank automatisk blive sendt til Danske Bank, når der afsendes betalinger fra udbetalingskladden, ligesom filer fra banken vil kunne indlæses direkte i Navision Stat i forbindelse med: Indlæsning af kontoposter til afstemning af bankkonti Indlæsning af debitorfil for modtagne indbetalinger på FIK/GIK kort Indlæsning af opdaterede valutakurser Direkte afsendelse til Danske Bank og Nemkonto I Udbetalingskladden kan du nu udsøge betalinger til direkte afsendelse til Danske Bank, til direkte afsendelse til Nemkonto eller som en blanding af betalinger, der enten skal til Danske Bank eller Nemkonto. Såfremt du vælger en blanding af betalinger, fås følgende besked, når der vælges enten Godkend og Send eller blot Send efter udført godkendelse. Til denne besked kan du blot svare OK, hvorefter følgende billede fremkommer: Den aktuelle løsning på NS understøtter ikke, at du samtidigt sender via API direkte til Danske Bank og via web service direkte til NemKonto. Derfor skal du i ovenstående vindue fjerne markeringen i kolonnen Udlæs for NKS og klikke OK for udelukkende at håndtere Danske Bank betalingerne. Når du er færdig med at sende til Danske Bank, kan du fra den samme udbetalingskladde sende til Nemkonto, som du plejer.

29 Hvis du kun udsøger ENTEN Danske Bank ELLER Nemkonto betalinger, vil du ikke få den første besked, og vinduet Banker(Udlæsning) vil kun indeholde en linie (enten DB eller NKS) Side 29 af 35 Efterfølgende bliver du bedt om at indtaste Personlig kode for API-brugeren i nedenstående billede. Bemærk at du ikke må have Business Online åben samtidig med direkte afsendelse til Danske Bank, ligesom du ikke bør forlade Navision Stat mellem visning af Danske Bank Log-on billedet og frem til det indtastede brugernummer og personlig kode bekræftes med et klik på OK. I modsat fald kan du risikere, at det ser ud som om at Navision klienten begynder at hænge. I disse tilfælde skal du via Ctrl+Alt+Delete vælge Jobliste og herefter afslutte jobbet BPCAPI og sende igen. Ved klik på OK begynder kommunikationen med Danske Bank., og nedenstående billede vises under hele overførelsen. Når betalingerne er overført til Danske Bank (umiddelbart efter), vises følgende billede. Betalingerne har herefter status Sendt.

30 Side 30 af 35 Ny funktionalitet ved anvendelse af automatiseret fil udveksling Når du anvender automatiseret filudveksling, åbnes der for ny funktionalitet i Navision Stat, givet ved følgende automatiserede fil ind- og udlæsninger: 1. Direkte overførelse af betalingsposter fra Navision Stat til Danske Bank 2. Automatisk levering af valutakurser fra Danske Bank (VKS) 3. Automatisk levering af debitorindbetalinger fra Danske Bank (FIK) 4. Automatisk levering af kontopostfiler fra Danske Bank (PTX) Den nye mulighed for direkte overførelse af betalinger mellem Navision Stat og Danske Bank betyder, at alle godkendelser kan foretages fra Navision Stat (ligesom for NKS betalinger), uden at du behøver at åbne Business Online. Men hvis du gerne vil se en betalingsstatus, kan du gøre dette fra Business Online. Automatisk levering af valutakurser fra Danske Bank Den nye mulighed for automatisk levering af valutakurser fra Danske Bank betyder, at du, via Navision Stat\ Finans\ Periodiske aktiviteter\ Betalingsformidling\ Indlæs valutakurser, kan opdatere dine valutakurser, UDEN at du først skal forholde dig til at finde en passende fil frem på Business Online. Når du vælger Indlæs Valutakurser via automatiseret fil udveksling, bliver du først promptet for brugernummer og personlig kode, hvorefter kommunikationen med Danske Bank starter. Herefter fås følgende skærmbillede: Vælg den ønskede valutafil og klik på OK Der kommunikeres igen med Danske Bank og følgende skærmbillede vises

31 Side 31 af 35 Påfør eventuelle ekstra filtreringer og dato/tid oplysninger og klik på OK. Når opdatering er udført bekræftes med ovenstående billede, der ligeledes beskriver, hvor valutaopdateringsfilen midlertidigt er placeret før opdatering i Navision Stat. Automatisk levering af debitorindbetalinger fra Danske Bank Den nye mulighed for automatisk levering af debitorindbetalinger fra Danske Bank betyder, at du, via Navision Stat\ Salg\ Indbetalingskladder\ Funktion\ Indlæs FIK/GIK fra fil, kan indlæse de nyeste debitorindbetalinger, UDEN at du først skal forholde dig til at finde en passende fil frem på Business Online. Konceptet for indlæsning af debitorindbetalinger følger konceptet for valutakursopdateringer.

32 Side 32 af 35 Automatisk levering af kontopostfiler fra Danske Bank Den nye mulighed for automatisk levering af kontopostfiler fra Danske Bank, betyder, at du via Navision Stat\ Finans\ Bank\ Bankkonto Afstemning\ Funktion\ Indlæs kontoudtog, kan vælge mellem leveret kontopostfiler for indlæsning, UDEN at du først skal forholde dig til at finde de passende filer frem på Business Online. Konceptet for indlæsning af kontopostfiler følger konceptet for valutakursopdateringer.

33 Side 33 af 35 Samtidig udveksling af betalingsfiler med Jyske Bank og Danske Bank På et givet tidspunkt jvf. implementeringsplanerne ophører al fremsendelse af betalinger til Jyske Bank. I det øjeblik, hvor betalingsstrømsopsætningen er ændret i Navision, vil der kun kunne udsøges til enten Danske Bank eller Nemkonto. Der vil i en periode fortsat komme indbetalinger til de gamle Jyske Bank konti, og disse indbetalinger vil sammen med kontopost filerne fortsat kunne indlæses på de gamle konti for afstemning. Afvikling af JNE Lukning af JNE bankkonti i Navision Stat Efterhånden som de gamle bankkonti kan lukkes, anbefales det, at du spærrer de enkelte bankkontokort ved en simpel markering i feltet Spærret, som nedenfor angivet. Når alle gamle bankkonti til Jyske Bank er spærret, kan du de-aktivere JNE via bankkortet: Finans\ Opsætning\ Betalingsformidling\ Bank, hvor du fjerner hakket i feltet Anvendes. Af-installation af JNE klienten Når du vurderer, at du ikke længere har brug for JNE programmet, kan dette afinstalleres for den enkelte PC via: Start\ Denne computer\ Tilføj eller fjern programmer. Klik på programmet Jyske Netbank Erhverv Rediger/Fjern og følg Wizarden for af-installation.

34 Specielt om prokurahåndtering Side 34 af 35 Nedenstående tabel viser de forskellige valg af prokuraopsætning i Navision Stat med de afledte krav til valg af prokuraopsætning i NKS / Business Online, med markering af de opsætninger Økonomistyrelsen anbefaler (A), og som er beskrevet i vejledningen. A Scenario Felt: Prokura påkrævet X Afsendelse til NKS Afs. til DBTS med alm. fil ind/udlæsning Navision Stat Nemkonto, NKS Business Online Funktion: Funktion: Første behandling Anden behandling Første Godkend Godkend og behandling (1.) send (2.) (B.Prokura) Udfyldes automatisk til ja af systemet Udfyldt manuelt med ja Resultat: Delvis Godkendelse Resultat: Delvis Godkendelse Resultat: Sendt NKS Resultat: Sendt Ingen godkendelse påkrævet. Betalingerne kan ikke rettes i NKS, men de kan ses eller slettes. Indlæsning og endelig godkendelse Anden behandling (C.Prokura) X Afs. til DBTS med alm. fil ind/udlæsning X Afsendelse til DBTS via API Udfyldt manuelt med nej SKAL manuelt sættes op til ja Resultat Sendt Resultat: Delvis Godkendelse Resultat: Sendt. Der promptes for BO brugernummer og personlig kode, før der sendes. Indlæsning og delvis godkendelse Endelig godkendelse Ingen godkendelse påkrævet. Business Online kan åbnes for en visning af posterne med almindelig brugerid.

35 Side 35 af 35

Kvikguide til opsætning af Navision Stat 5.2 for afvikling af betalinger via Business Online (Danske Bank)

Kvikguide til opsætning af Navision Stat 5.2 for afvikling af betalinger via Business Online (Danske Bank) Kvikguide til opsætning af Navision Stat 5.2 for afvikling af betalinger via Business Online (Danske Bank) Side 1 af 31 ØKO/TIE Opr. 16.12.10 Overblik Introduktion Denne guide beskriver, hvordan du sætter

Læs mere

Indsendelse af filer til banken via API

Indsendelse af filer til banken via API Forløbet for indsendelse af en betalingsfil til banken via API Du får her en kort beskrivelse af, hvordan du indsender og godkender en betalingsfil via API 1. Indsendelse af betalingsfil 2. Godkend og

Læs mere

Indsendelse af filer til banken

Indsendelse af filer til banken Forløbet for indsendelse af en betalingsfil til banken Sådan godkendes og sendes Betalinger i Navision Stat Du får her en kort beskrivelse af, hvordan du indsender og godkender en betalingsfil i Business

Læs mere

Indsendelse af filer til banken

Indsendelse af filer til banken Forløbet for indsendelse af en betalingsfil til banken Sådan godkendes og sendes betalinger i Navision Stat Du får her en kort beskrivelse af, hvordan du indsender og godkender en betalingsfil i Business

Læs mere

Guide til opdatering af Navision Stat med ny funktionalitet - nye objekter, datakonvertering, automatisk indlæsning af datafiler.

Guide til opdatering af Navision Stat med ny funktionalitet - nye objekter, datakonvertering, automatisk indlæsning af datafiler. Side 1 af 20 Navision Stat 7.0 ØSY/JACPM 15-05-2015 Vejledning til Lokal Versionsstyring (VMS) Overblik Guide til opdatering af Navision Stat med ny funktionalitet - nye objekter, datakonvertering, automatisk

Læs mere

Vejledning om. Automatisk Bankkontoafstemning i. Navision Stat via API eller Business Online

Vejledning om. Automatisk Bankkontoafstemning i. Navision Stat via API eller Business Online Vejledning om Automatisk Bankkontoafstemning i Navision Stat via API eller Business Online Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Hvordan kontoafstemning... 3 3. Bestillinger... 3 3.1 Bestilling via

Læs mere

De følgende sider indeholder skærm dumps fra Navision Stat og beskrivelser af, hver enkelt handling.

De følgende sider indeholder skærm dumps fra Navision Stat og beskrivelser af, hver enkelt handling. 15. november 2006 Vejledning til Navision Stat - fuldt digital fakturahåndtering fra modtagelse til betaling Oversigterne på de efterfølgende sider beskriver trin for trin, hvordan man bogfører og betaler

Læs mere

Opret og godkend betalinger i mapper

Opret og godkend betalinger i mapper Kort beskrivelse Opret betaling i mappe Formålet med dette dokument er at beskrive, hvordan du opretter og godkender betalinger i mapper - inklusive: Opret mappe Gem én eller flere betalinger i mapper

Læs mere

Betaling via Business Online

Betaling via Business Online Forløbet for en betaling Du får her en kort beskrivelse af, hvordan du opretter og godkender en betaling i Business Online. 1. Opret betalinger/mapper 2. Kontroller betalinger 3. Luk mappen og godkend

Læs mere

Continia Payment Management Demonstrations vejledning Payment Management. December 2017 PM 2.50

Continia Payment Management Demonstrations vejledning Payment Management. December 2017 PM 2.50 Continia Payment Management Demonstrations vejledning Payment Management December 2017 PM 2.50 Continia Software A/S Stigsborgvej 60 DK-9400 Nr. Sundby Denmark Tel. +45 82 30 50 00 Support mail: PM@Continia.dk

Læs mere

PBS menuen 5.1. Når du anvender et PBS-modul, må der max være 14 cifre i forbrugernummeret.

PBS menuen 5.1. Når du anvender et PBS-modul, må der max være 14 cifre i forbrugernummeret. PBS menuen 5.1 5. PBS-MENUEN Generelt Et PBS-modul er ensbetydende med besparelser, både omkostnings- og administrationsmæssigt, idet en stor del af det arbejde, som er forbundet med opkrævninger, overtages

Læs mere

Navision Stat (NS 9.3)

Navision Stat (NS 9.3) Side 1 af 9 Navision Stat 9.2.005 (NS 9.3) ØSY/NSIR/RASEG Dato 07.03.2019 Danske Bank Webservice Installationsvejledning Overblik Introduktion Indholdsfortegnelse Overblik... 1 Introduktion... 1 Målgruppe...

Læs mere

Dette dokument beskriver den nye grænseflade med udgangspunkt i den nye MS Dynamics NAV 5.0 SP1 klient.

Dette dokument beskriver den nye grænseflade med udgangspunkt i den nye MS Dynamics NAV 5.0 SP1 klient. Side 1 af 18 Navision Stat 5.0 ØKO/CPS 24.08.2008 Den nye grænseflade Dette dokument beskriver den nye grænseflade med udgangspunkt i den nye MS Dynamics NAV 5.0 SP1 klient. Overblik Introduktion Følgende

Læs mere

Dokumentet beskriver den installation og de opdateringer, der skal foretages på den enkelte klient PC.

Dokumentet beskriver den installation og de opdateringer, der skal foretages på den enkelte klient PC. Navision Stat 5.0 ØKO/CPS 1. oktober 2008 Installation og opdatering på klient Dokumentet beskriver den installation og de opdateringer, der skal foretages på den enkelte klient PC. Overblik Introduktion

Læs mere

// Mamut Business Software Installationsguide: Basis

// Mamut Business Software Installationsguide: Basis // Mamut Business Software Installationsguide: Basis Introduktion Indhold Denne guide forenkler installationen og førstegangsopstarten af Mamut Business Software. Hovedfokus i denne guide er enkeltbrugerinstallationer.

Læs mere

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet standarden for e-samhandel Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Om NemHandelsprogrammet Hvis du har et økonomisystem, som kan skabe NemHandelsfakturaer, kan du kombinere økonomisystemet med det

Læs mere

Kom godt i gang med. Nem Konto. Vejledning til sagsbehandlere. NemKonto hører under Økonomistyrelsen

Kom godt i gang med. Nem Konto. Vejledning til sagsbehandlere. NemKonto hører under Økonomistyrelsen Kom godt i gang med Nem Konto Vejledning til sagsbehandlere NemKonto hører under Økonomistyrelsen Indholdsfortegnelse 1 Introduktion... 2 2 Sådan bruger du NemKonto... 3 2.1 Log på NemKonto... 3 2.2 Signering

Læs mere

I gang med Danske Bank Webservice afløseren for API

I gang med Danske Bank Webservice afløseren for API Quickguide I gang med Danske Bank Webservice afløseren for API Juni 2019-2. udgave Introduktion Når skolerne i dag indlæser kontoudtog fra Danske Bank i forbindelse med bankkontoafstemning sker dette typisk

Læs mere

DL-Bankon brugervejledning

DL-Bankon brugervejledning DL-Bankon brugervejledning Generelt: Denne vejledning beskriver installation og brug af DL-Bankon, samt indlæsning af debitorindbetalinger i AirBoss. Vejledningen er gældende fra DL-Bankon version 2.10B.

Læs mere

Guide der beskriver ny afsendelsesmetode via DB Webservice

Guide der beskriver ny afsendelsesmetode via DB Webservice Side 1 af 34 Navision Stat 9.0 ØSY/TIE 17.11.2017 Guide der beskriver ny afsendelsesmetode via DB Webservice Overblik DB webservice er en ny afsendelsesmetode til afsendelse af betalinger, direkte til

Læs mere

Payment Management - Udbetalinger. Payment Management - Udbetalinger

Payment Management - Udbetalinger. Payment Management - Udbetalinger Payment Management - Udbetalinger Payment Management er et bankintegrationsprodukt, der kan lette og overskueliggøre betalingsformidlingen mellem DSM Navision og bankernes betalingsprogrammer. I Payment

Læs mere

Tjekliste ved overgang til DB Webservice

Tjekliste ved overgang til DB Webservice Tjekliste ved overgang til DB Webservice ØSY/TIE 23. april 2018 Baggrund Danske Bank ønsker at udfase brugen af deres API løsning. API løsningen erstattes af er en ny afsendelsesmetode DB webservice. DB

Læs mere

I gang med Danske Bank Webservice afløseren for API

I gang med Danske Bank Webservice afløseren for API Quickguide I gang med Danske Bank Webservice afløseren for API Januar 2019 Introduktion Når skolerne i dag indlæser kontoudtog fra Danske Bank i forbindelse med bankkontoafstemning sker dette typisk ved

Læs mere

Installationsvejledning af ØS LDV

Installationsvejledning af ØS LDV Installationsvejledning af ØS LDV Del 2 Kørsel af installationswizard Målgruppe: Systemadministrator November 2009 Indledning Vejledningen er rettet til systemadministratoren der skal forestå den tekniske

Læs mere

Dynamicweb Exchange Opsætning

Dynamicweb Exchange Opsætning Brugervejledning Dynamicweb Exchange Opsætning OUTLOOK 2003 Document ID: UG-4008 Version: 1.30 2006.07.04 Dansk UG-4008 - Dynamicweb Exchange Opsætning, Outlook 2003 JURIDISK MEDDELELSE Copyright 2005-2006

Læs mere

Du får her en kort beskrivelse af, hvordan du kommer i gang med at oprette en opkrævning som elektronisk faktura e Faktura i Business Online.

Du får her en kort beskrivelse af, hvordan du kommer i gang med at oprette en opkrævning som elektronisk faktura e Faktura i Business Online. Afsendelse af e Faktura Du får her en kort beskrivelse af, hvordan du kommer i gang med at oprette en opkrævning som elektronisk faktura e Faktura i Business Online. 1. Opret stamoplysninger (Fakturerings-

Læs mere

Forbedringer i NS 5.3 08.03.2012

Forbedringer i NS 5.3 08.03.2012 Introduktion og formål med dette dokument Moderniseringsstyrelsen har pr. 10. januar 2012 frigivet obligatorisk servicepack, Navision Stat 5.3 med tilhørende systeminfo og vejledninger. Dette skriv er

Læs mere

Installationsvejledning til LMeSmartClient

Installationsvejledning til LMeSmartClient Installationsvejledning til LMeSmartClient Indledning LMeSmartClient består af 2 "dele" - en "Tjeneste" og et klientprogram. Tjenesten tager sig af selve udvekslingen af data og klientprogrammet af opsætningen

Læs mere

Navision Stat 7.0. Kvikguide om tilpasning af rollecenteret. Overblik. Side 1 af 29. ØSY/STO 18. maj 2015

Navision Stat 7.0. Kvikguide om tilpasning af rollecenteret. Overblik. Side 1 af 29. ØSY/STO 18. maj 2015 Side 1 af 29 Navision Stat 7.0 ØSY/STO 18. maj 2015 Kvikguide om tilpasning af rollecenteret Overblik Formål Denne kvikguide omhandler de tilpasninger som du kan foretage i Handlingsbåndet, Navigationsmenuen

Læs mere

Batch. Navision Stat 5.0 1.oktober 2008 ØKO/LIM. Overblik. Indholdsfortegnelse. Målgruppe

Batch. Navision Stat 5.0 1.oktober 2008 ØKO/LIM. Overblik. Indholdsfortegnelse. Målgruppe Navision Stat 5.0 1.oktober 2008 ØKO/LIM Batch Overblik Introduktion Batch er en statslig funktionalitet til scheduleret afvikling af rapporter og kørsler pr regnskab, som findes under: Administration\Programopsætning\Batch.

Læs mere

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med PBS ved hjælp af HTTP/S-løsningen

Brugervejledning - til internetbaseret datakommunikation med PBS ved hjælp af HTTP/S-løsningen Payment Business Services PBS A/S Lautrupbjerg 10 P.O. 500 DK 2750 Ballerup T +45 44 68 44 68 F +45 44 86 09 30 pbsmailservice@pbs.dk www.pbs.dk PBS-nr. 00010014 CVR-nr. 20016175 Brugervejledning - til

Læs mere

Mamut Stellar Banking

Mamut Stellar Banking Mamut Stellar Banking Mamut Stellar Banking understøtter betalinger på en overskuelig måde, og det er muligt at fratrække evt kreditnotaer fra en Saldobetaling før den gennemføres. Dermed får man automatisk

Læs mere

Der findes i Axapta en ret fleksibel afstemningsfunktion. For at kunne anvende den skal den først aktiveres og så skal der også lige sættes lidt op.

Der findes i Axapta en ret fleksibel afstemningsfunktion. For at kunne anvende den skal den først aktiveres og så skal der også lige sættes lidt op. Bankafstemning Der findes i Axapta en ret fleksibel afstemningsfunktion. For at kunne anvende den skal den først aktiveres og så skal der også lige sættes lidt op. Aktivering af bankafstemning For at aktivere

Læs mere

Vejledning til kontohaver. betalingskontroller

Vejledning til kontohaver. betalingskontroller Vejledning til kontohaver om betalingskontroller Forfatter: Lars Møller Jensen, Danske Bank, Group Cash Management Kurt Fischer, Danske Bank, Cash Management Support Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning

Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning Dansk Ride Forbund Stævnesystem 2 Installationsvejledning Redigeret Marts 2009 DANSK RIDE FORBUND Stævnesystem 2 Installationsvejledning Side 1 af 19 Indholdsfortegnelse: 1. Minimumskrav 3 2. Download

Læs mere

Installationsvejledning af ØS LDV

Installationsvejledning af ØS LDV Installationsvejledning af ØS LDV Del 2 Kørsel af installationswizard (version 2.3.0) Målgruppe: Systemadministrator Juni 2012 Indledning Vejledningen er rettet mod systemadministratoren der skal forestå

Læs mere

Opgradering til version 4 af Netaflæsningsmodulet

Opgradering til version 4 af Netaflæsningsmodulet Opgradering til version 4 af Netaflæsningsmodulet Den nye version af netaflæsningsmodulet adskiller sig væsentligt fra den gamle version, ved at forbrugeren slår direkte op i værkets data, i stedet for

Læs mere

Du får her en kort beskrivelse af, hvordan du kommer i gang med at oprette filer, som Elektronisk fakt. OIOUBL/OIOXML i Business Online.

Du får her en kort beskrivelse af, hvordan du kommer i gang med at oprette filer, som Elektronisk fakt. OIOUBL/OIOXML i Business Online. Forløbet for en opkrævning Du får her en kort beskrivelse af, hvordan du kommer i gang med at oprette filer, som Elektronisk fakt. OIOUBL/OIOXML i Business Online. 1. Opret stamoplysninger (Fakturerings-

Læs mere

Brugervejledning for. Telenor Dialer

Brugervejledning for. Telenor Dialer Brugervejledning for Telenor Dialer 1 Indholdsfortegnelse Funktionsbeskrivelse af Telenor Dialer... 5 Telenor Dialer OneNumber Mobile... 6 Telenor Dialer OneNumber.... 6 Installation af Telenor Dialer...

Læs mere

Kom godt igang med Inventar registrering

Kom godt igang med Inventar registrering Kom godt igang med Inventar registrering (InventoryDB) (Med stregkodesupport) programmet fra PetriSoft Introduktion... 1 Inventar registrering... 2 Værktøjsudleje... 3 Service database til reperationer

Læs mere

August 2013 (version 1.1) Tilslutningsguide. Opgaver, der skal løses på vej mod NemKonto. NemKonto hører under Økonomistyrelsen.

August 2013 (version 1.1) Tilslutningsguide. Opgaver, der skal løses på vej mod NemKonto. NemKonto hører under Økonomistyrelsen. August 2013 (version 1.1) Tilslutningsguide Opgaver, der skal løses på vej mod NemKonto NemKonto hører under Økonomistyrelsen Side 0 Tilslutningsguide til NemKonto August 2013 (version 1.1) Tilslutningsguide...

Læs mere

Bank. Microsoft Dynamics NAV 2009 Klassisk. Side 1. C op yr ig ht: Naddon version 200910

Bank. Microsoft Dynamics NAV 2009 Klassisk. Side 1. C op yr ig ht: Naddon version 200910 Bank Microsoft Dynamics NAV 2009 Klassisk Side 1 Indholdet i dette dokument må på ingen måde gengives helt eller delvist hverken på tryk eller i anden form - uden forudgående skriftlig tilladelse fra Naddon.

Læs mere

Købekontrakter. Købekontrakter

Købekontrakter. Købekontrakter Købekontrakter Købekontrakter er et modul, der er udviklet til DSM Navision, til brug for de virksomheder, der sælger varer, maskiner og forbrugsartikler, der skal finansieres ved hjælp af kontrakter.

Læs mere

FIK-koder på fakturaer

FIK-koder på fakturaer Side 1 af 9 FIK-koder på fakturaer Det er i ectrl muligt at indsætte en FIK-kode på fakturaen. FIK står for Fælles Indbetalings Kort, men i dag benyttes FIK i stigende grad udelukkende som en indbetalingskode,

Læs mere

Bank Management / Bankafstemning. Bankafstemning. Et kort overblik over funktioner: Bankafstemning. Opret afstemningskonti

Bank Management / Bankafstemning. Bankafstemning. Et kort overblik over funktioner: Bankafstemning. Opret afstemningskonti Bank Management / Bankafstemning Ideen bag modulet er, at du importerer alle dine transaktioner fra din bank, og så forbliver disse transaktioner i Uniconta, på samme måde som alle andre transaktioner.

Læs mere

Fra Navision Stat 3.60 til 5.1

Fra Navision Stat 3.60 til 5.1 18. oktober 2010 Fra Navision Stat 3.60 til 5.1 Workshop præsen TATION Formål med workshop Skabe tryghed omkring den nye brugergrænseflade At deltagerne får overblik over udvalgte nye og ændrede funktioner

Læs mere

Vejledning til kontobrugeren: LESSOR-Portalen

Vejledning til kontobrugeren: LESSOR-Portalen MICROSOFT DYNAMICS NAV LESSOR-Portalen Indholdsfortegnelse Indledning... 3 1.0 Oversigt Profiler/Roller... 4 2.0 Kontobruger... 5 2.1 Oprettelse af yderligere kontobrugere... 5 2.2 Oprettelse af Firmabruger,

Læs mere

Vejledning til Kreditormodulet

Vejledning til Kreditormodulet Vejledning til Kreditormodulet Indhold Indstillinger vedr. kreditormodulet.... 3 Opsætning af Bank... 4 Oprettelse af kreditor... 4 Oprettelse og bogføring af købs faktura... 5 Bogførte købs bilag - oversigt...

Læs mere

Udvalgte nye elementer i Navision 5.2.01. DDI en

Udvalgte nye elementer i Navision 5.2.01. DDI en Version 1 10. juni 2011 Udvalgte nye elementer i Navision 5.2.01 DDI en Oplæg juni 2011 til Kulturministeriet Bestillingsoversigt i DDI en - Bestillingsoversigten åbnes via Indrapportering til ØSC \Bestillingsoversigt,

Læs mere

Oprettelse og tabeller

Oprettelse og tabeller Oprettelse og tabeller Oprettelse af kursusejendom Side Indstilling af PC... 1 Opret bruger... 2 Opret medlem... 3 Indlæs/hent/udlæs data... 5 Tabeller (ekstraopgaver) Kontoplan... 8 Udvælg konto... 9

Læs mere

Side 234 af 282. Sti: Økonomistyring\Finans\Periodiske aktiviteter\afstemning\ Eksporter til rapportering

Side 234 af 282. Sti: Økonomistyring\Finans\Periodiske aktiviteter\afstemning\ Eksporter til rapportering Side 233 af 282 Knappen Linje; 1. Dimensioner; Her ser du finanspostens dimensioner. 2. Udlignede poster; Her ser du de poster, der er udlignede med finansposten. Side 234 af 282 Eksport af data til rapportering

Læs mere

Brugervejledning til KasseRapportenPLUS

Brugervejledning til KasseRapportenPLUS Brugervejledning til KasseRapportenPLUS INSTALLATIONSVEJLEDNING...2 FØRSTE GANG DU TAGER KASSERAPPORTEN I BRUG...3 KOM GODT I GANG MED KASSERAPPORTEN...4 KASSERAPPORTEN - OPSÆTNING...9 KASSERAPPORTEN -

Læs mere

OIOXML. Du får her en kort beskrivelse af, hvordan du kommer i gang med at oprette en opkrævning som Elektronisk faktura OIOXML i Business Online.

OIOXML. Du får her en kort beskrivelse af, hvordan du kommer i gang med at oprette en opkrævning som Elektronisk faktura OIOXML i Business Online. Forløbet for en opkrævning Du får her en kort beskrivelse af, hvordan du kommer i gang med at oprette en opkrævning som Elektronisk faktura OIOXML i Business Online. 1. Opret stamoplysninger (Fakturerings-

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

CD-DIRECT Installationsvejledning

CD-DIRECT Installationsvejledning CD-DIRECT Installationsvejledning Indhold 1. Kom godt i gang med installationen af CD-DIRECT... 3 2. CD-DIRECT Installation... 4 3. Enkeltbruger Type I (uden kopi af databasefilen)... 5 3.1 Opdatering

Læs mere

Visma NemHandel. Indhold

Visma NemHandel. Indhold Visma NemHandel Indhold 1 Introduktion... 1 2 Installation... 2 3 Daglig brug - følg status for dokumenter... 5 3.1 Leverede dokumenter... 6 3.2 Fejlede dokumenter... 6 3.3 Modtagne dokumenter... 7 3.4

Læs mere

Målere menuen 7.1 7. MÅLERE MENUEN. 7.1 Beregn aflæsninger

Målere menuen 7.1 7. MÅLERE MENUEN. 7.1 Beregn aflæsninger Målere menuen 7.1 7. MÅLERE MENUEN Generelt I denne menu fortages alle de funktioner, som i løbet af året er nødvendige vedr. måleren. Dvs. målerudskiftninger, fremskrivning af målere, udskrivning af aflæsningskort,

Læs mere

Kvikguide til installering af API bruger for filudveksling via Navision Stat

Kvikguide til installering af API bruger for filudveksling via Navision Stat Kvikguide til installering af API bruger for filudveksling via Navision Stat Overblik Introduktion Denne guide beskriver, hvordan du installerer en API-bruger fra Danske Bank. Indholdsfortegnelse Kvikguide

Læs mere

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Kort om NemHandelsprogrammet Hvis du har et økonomisystem, som kan skabe NemHandel-dokumenter, kan du kombinere økonomisystemet med det gratis NemHandelsprogram,

Læs mere

Brugervejledning. - til generering af nøgler til SFTP-løsningen vedrørende datakommunikation

Brugervejledning. - til generering af nøgler til SFTP-løsningen vedrørende datakommunikation Brugervejledning - til generering af nøgler til SFTP-løsningen vedrørende datakommunikation med PBS Side 1 af 12 Indholdsfortegnelse: Introduktion...3 Læsevejledning...3 Den private nøgle...4 Introduktion...4

Læs mere

Her ses hele processen fra en betalingen overføres til banken, til indlæsning af filer fra Banken.

Her ses hele processen fra en betalingen overføres til banken, til indlæsning af filer fra Banken. Side 1 af 131 Navision Stat 7.0 ØS/ØSY/TIE 4. maj 2015 Betalingsformidling Overblik Her ses hele processen fra en betalingen overføres til banken, til indlæsning af filer fra Banken. Formål I vejledningen

Læs mere

Rapport generator til Microsoft C5

Rapport generator til Microsoft C5 Generelt Rapportgeneratoren til C5 kan benyttes sammen med alle versioner af C5 og kræver INGEN tillægsmoduler eller tilkøb af C5. Den kører på: C5 version 1.5x, 1.6x, 2.x, 3.x, 4.x, 2008, 2010 og 2012.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter...

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter... Løn til Windows Indholdsfortegnelse 1. Installation af LØN... 1 2. Introduktion til LØN... 2 2.1. Første start af LØN...2 2.1.1. Ét eller flere distrikter...2 2.1.2. Lønperioder...3 2.1.3. Kartoteker...4

Læs mere

Forbedringer i Navision Stat 5.4

Forbedringer i Navision Stat 5.4 Forbedringer i Navision Stat 5.4 26. marts 2013/PRA Introduktion og formål med dette dokument Moderniseringsstyrelsen har pr. 11. januar 2013 frigivet obligatorisk Servicepack, Navision Stat 5.4 med tilhørende

Læs mere

1. FORORD TIL BRUGERVEJLEDNING FOR FLYTNING AF LD-KONTI... 3

1. FORORD TIL BRUGERVEJLEDNING FOR FLYTNING AF LD-KONTI... 3 Version 1.1.1 Oktober 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. FORORD TIL BRUGERVEJLEDNING FOR FLYTNING AF LD-KONTI... 3 2. ÅBNINGSSKÆRMBILLEDET, START AF DATABEHANDLING... 4 2.1. ADGANGSKONTROL... 4 2.2. INDBAKKEN...

Læs mere

Uni-Login Skift adgangskode

Uni-Login Skift adgangskode Windows 8 Uni-Login Skift adgangskode Obligatorisk ved nyetablerede SkoleIT Cloud-netværk. Ikke nødvendigt ved etablerede netværk. Inden du kan bruge dit Uni-login til at logge på skolens IT-løsning, kan

Læs mere

CoverMe Kyed edition. Cover & print program. Programør: SGP. Guide: Undertaker. 07 03 2008

CoverMe Kyed edition. Cover & print program. Programør: SGP. Guide: Undertaker. 07 03 2008 CoverMe Kyed edition Cover & print program Programør: SGP. Guide: Undertaker. 07 03 2008 Index. Index. Setup af CoverMe 2008 (Side 3) Opsætning. (Side 4) Genvejstaster. (Side 5) Email funktionen. (Side

Læs mere

Vejledning til årsafslutning 2015

Vejledning til årsafslutning 2015 Side 1 af 39 Vejledning til årsafslutning 2015 ØS/ØSY/TIE Navision Stat 7.0 Formål Vejledningen indeholder en beskrivelse af, hvordan årsafslutningsprocessen er i Navision Stat 7.0 for år 2015. Samtidig

Læs mere

1 Start installation. 2 Vælg Kør. Installation af Næsgaard Mark.NET og konvertering af data

1 Start installation. 2 Vælg Kør. Installation af Næsgaard Mark.NET og konvertering af data Installation af Næsgaard Mark.NET og konvertering af data Generelt Opdatér det gamle program til version 13.0 Tøm PocketMark Kode Denne vejledning beskriver, hvordan du installerer det nye Næsgaard Mark.NET

Læs mere

Bestil kontoudtog til Jyske Netbank Erhverv

Bestil kontoudtog til Jyske Netbank Erhverv Bestil kontoudtog til Jyske Netbank Erhverv Emne Sådan bestiller du filer med kontoudtog til levering i Jyske Netbank Erhverv. Vejledning Hvor i JNE? Det hele foregår i menupunktet Ind- og udlæs fil. Registrering

Læs mere

PBS menuen 5.1. Når du anvender et PBS-modul, må der max være 14 cifre i forbrugernummeret.

PBS menuen 5.1. Når du anvender et PBS-modul, må der max være 14 cifre i forbrugernummeret. PBS menuen 5.1 5. PBS-MENUEN Generelt Et PBS-modul er ensbetydende med besparelser, både omkostnings- og administrationsmæssigt, idet en stor del af det arbejde, som er forbundet med opkrævninger, overtages

Læs mere

DETALJERET TRIN-FOR-TRIN GUIDE TIL AT OPDATERE DIN VERSION AF MAMUT BUSINESS SOFTWARE FRA VERSION 8.0 ELLER NYERE

DETALJERET TRIN-FOR-TRIN GUIDE TIL AT OPDATERE DIN VERSION AF MAMUT BUSINESS SOFTWARE FRA VERSION 8.0 ELLER NYERE Mamut Business Software INSTALLATIONSGUIDE Opdatering af dit Mamut-system DETALJERET TRIN-FOR-TRIN GUIDE TIL AT OPDATERE DIN VERSION AF MAMUT BUSINESS SOFTWARE FRA VERSION 8.0 ELLER NYERE Mamut kundskabsserie,

Læs mere

Corporate Netbank Administration Brugervejledning - Oprettelse af brugere og bestilling af Nordea eid

Corporate Netbank Administration Brugervejledning - Oprettelse af brugere og bestilling af Nordea eid Corporate Netbank Administration Brugervejledning - Oprettelse af brugere og bestilling af Nordea eid Indhold Log på Corporate Netbank... 3 Opret bruger... 4 Bestil Nordea eid... 5 Godkend oprettelse af

Læs mere

Mamut Business Software. Introduktion Mamut Import/Eksport

Mamut Business Software. Introduktion Mamut Import/Eksport Mamut Business Software Introduktion Mamut Import/Eksport Mamut Import/Eksport Indhold Mamut Import/Eksport... 2 Eksport af information... 3 Eksport af fakturaoplysninger... 4 Import af information...

Læs mere

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til undervisere support@pralemappen.dk Brugerhåndbog til undervisere

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til undervisere support@pralemappen.dk Brugerhåndbog til undervisere www.pralemappen.dk v4 side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Velkommen til pralemappen.dk 1.1 Introduktion...side 3 1.2 Grundlæggende funktioner...side 3 1.3 Indstillinger der gælder hele skolen...side 4 1.4

Læs mere

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken

PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken PC - installation af Maple 18 med GYM-pakken Download først de relevante installere til både Maple 18 og til Gym-pakken, og placer dem et sted på din PC, hvor du kan finde dem igen. Hvis du højre-klikker

Læs mere

Installér din Officepakke 2013

Installér din Officepakke 2013 Vær opmærksom på der godt kan forekomme andre billeder end dem som er illustreret. Dette er grundet ændringer fra microsoft. Blandt andet bliver SkyDrive ændret til OneDrive. Er du i tvivl om noget kan

Læs mere

SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE -

SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE - SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE - INTRODUKTION TIL SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW Vi er glade for at kunne byde velkommen til opdateret udgave af KEAs nye, automatiske blanket-system.

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere

Download, installation og ibrugtagning af CQ

Download, installation og ibrugtagning af CQ Download, installation og ibrugtagning af CQ 1. Download og installation 2. Grundlæggende opsætning af CQ 3. Opdatering af CQ herunder registrering af CQ og licenser (3.12) 4. Opsætning af CQ til netværk.

Læs mere

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger Dato 15. marts 2016 Sagsbehandler Kim N. Eriksen Mail kine @vd.dk Telefon +45 2544 7014 Dokument 16/03534-1 Side 1 / 29 In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger 1. Introduktion

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Indlæsning af tilskud fra UVM

Indlæsning af tilskud fra UVM Indlæsning af tilskud fra UVM Brugervejledning version 1.0 Side 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Download bogføringskladde fra brevportalen... 3 Gem regneark på din arbejdsplads... 3 Bearbejdning

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Påkrævede ændringer til mailklient I forbindelse med omlægning af Nordby antenneforenings mailserver 2013.

Påkrævede ændringer til mailklient I forbindelse med omlægning af Nordby antenneforenings mailserver 2013. Påkrævede ændringer til mailklient I forbindelse med omlægning af Nordby antenneforenings mailserver 2013. 1 Versions historie... 2 2 Ny mailserver, hvorfor?... 2 3 Hvad betyder en ny mailserver egentligt?...

Læs mere

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem

DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem DRFLive - dynamisk visning af resultater fra DRF Stævnesystem Resumé: Beskrivelse af program (DRFLive) til dynamisk visning af resulter fra DRF Stævnesystem Forfatter: Claus Hulstrøm Dato: 15. januar 2010

Læs mere

Vejledning til. DUI-LEG og VIRKEs

Vejledning til. DUI-LEG og VIRKEs Vejledning til DUI-LEG og VIRKEs Medlemssystem version 1.0 Opdateret 1. november 2009 Indholdsfortegnelse Sådan får du en kode til systemet...3 Sådan logger du ind på systemet...3 Forsiden og ændring af

Læs mere

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter

Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter Installation af ETF s cloudløsning for Privatpraktiserende ergoterapeuter For at starte opsætningen af produktet, downloades programmet ved at gå til nedstående link, og vælge under Privat praktiserende

Læs mere

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet

Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Vejledning i opsætning af NemHandelsprogrammet Kort om NemHandelsprogrammet Hvis du har et økonomisystem, som kan skabe NemHandelsfakturaer, kan du kombinere økonomisystemet med det gratis NemHandelsprogram,

Læs mere

KMD Brugeradministration til Navision og LDV

KMD Brugeradministration til Navision og LDV KMD Brugeradministration til Navision og LDV Vejledning for selvejere. Opdateret 09-09-2015 Indholdsfortegnelse 1 Overordnet liste af funktoner... 2 2 Vejledning... 3 2.1 Login til KMD Brugeradministration...

Læs mere

Igangværende arbejde i kostpriser eller salgspriser

Igangværende arbejde i kostpriser eller salgspriser Igangværende arbejde i kostpriser eller salgspriser Igangværende arbejde er en kørsel, som - i form af en liste - giver et overblik over den værdi, som igangværende serviceordrer repræsenterer. Der er

Læs mere

Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005)

Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005) Installationsguide til SAP Business One 2005 SP1 (SBO 2005) Installationen af SBO 2005 Service Pack 1består af flere enkeltkomponenter. Først og fremmest skal der installeres en database til at indeholde

Læs mere

SmartAir TS1000. Daglig brug

SmartAir TS1000. Daglig brug SmartAir TS1000 Daglig brug Indhold Brugere... 4 Opret brugere... 4 Brugerliste vinduet... 5 Knapper... 5 Grupper... 6 Søg bruger... 7 Rapport vinduet (brugere)... 7 Døre... 8 Opret døre... 8 Dørliste

Læs mere

Mamut Anlægsregister Introduktion

Mamut Anlægsregister Introduktion Mamut Anlægsregister Introduktion This program includes software developed by Skybound Software (http://www.skybound.ca) Mamut Anlægsregister INDHOLD 1 OM MAMUT ANLÆGSREGISTER... 1 2 INSTALLATION... 2

Læs mere

Brugervejledning. til Waoo! Email

Brugervejledning. til Waoo! Email Brugervejledning til Waoo! Email Fiberbredbånd TV Telefoni Indhold Oprettelse af mailadresser...4 Anvendelse af webmail...8 Opsætning af Windows Mail... 12 Opsætning af Outlook Express...18 Opsætning af

Læs mere

Installation af Elektronisk APV på flere PC er

Installation af Elektronisk APV på flere PC er Installation af Elektronisk APV på flere PC er Vejledning til installation af Elektronisk APV, når programmet skal installeres på flere PC er, der kobler sig op på en fælles server. 1 Installation af Elektronisk

Læs mere

KAPITEL 6: ADMINISTRATION AF BRUGERRETTIGHEDER

KAPITEL 6: ADMINISTRATION AF BRUGERRETTIGHEDER Kapitel 6: Administration af brugerrettigheder KAPITEL 6: ADMINISTRATION AF BRUGERRETTIGHEDER Målsætninger Introduktion Målsætningerne er at: Beskrive, hvordan godkendelse fungerer i Microsoft Dynamics

Læs mere

Google Chrome side 1 af13

Google Chrome side 1 af13 Google Chrome side 1 af13 Indholdsfortegnelse: Download Google Chrome... Side 2 Overblik... Side 3 Angiv startside... Side 7 Søg direkte i adresselinjen... Side 8 Bogmærker sider... Side 8 Bogmærkeadministratoren...

Læs mere