Skovprodukter Mødedato: Bilag nr.: 5. Diskussion af foreløbige overvejelser om Strategi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skovprodukter Mødedato: 2.5.2007 Bilag nr.: 5. Diskussion af foreløbige overvejelser om Strategi 2008-2011"

Transkript

1 Skov & Landskab Rådgivende udvalg for Skovog Skovprodukter Mødedato: Bilag nr.: 5 Diskussion af foreløbige overvejelser om Strategi Ved tidligere møder er RU blevet informeret om Københavns Universitets strategi for det nye fusionerede universitet. Som en opfølgning på dette og de første fusionserfaringer er S&L nu ved at forberede udarbejdelsen af en Strategi Arbejdet er absolut i sin vorden, som det også fremgår af vedlagte bilag, der absolut kun skal betragtes som en slags kommenteret indholdsfortegnelse. I løbet af foråret vil de forskellige afdelinger og fagområder bidrage med input til de forskellige kapitler. Strategien er også et hovedtema ved S&L's Personalekonference, der i år undtagelsesvist foregår over to dage, nemlig 4-5. oktober. S&L vil gerne om RU forholder sig til vedlagte omrids og særligt bidrager med tanker om hvilke overordnede og specifikke udviklinger og tendenser man ser fremover, og som S&L med fordel kan inddrage og forholde sig til i sin strategi. Også bidrag - skriftlige og mundtlige - efter dette RU møde er meget velkomne.

2 Foreløbige strategiske overvejelser for Skov & Landskab (S&L) for perioden (version ) NB: Tilføjelser og forbedringsforslag sendes (helst afdelingsvist) til de ansvarlige for hvert afsnit, der er anført med initialer i parentes), inden den 25. maj Winston Churchill: However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results 1. Udviklingstendenser og udfordringer (NEK+LGR) De globale udviklingstendenser og udfordringer (kraftigt forenklet): 1) Globalisering og (voldsom) økonomisk udvikling (vækst) 2) Klimaforandringer 3) Teknologiudvikling 4) Ændrede behov i samfundet (nationalt såvel som globalt) 5) Betydelige demografiske ændringer, herunder migration fra land til grænseløse byer. Alle fem tendenser og udfordringer sker med stor hast og påvirker hinanden indbyrdes. Alle er i større eller mindre grad omfattet af forskellige internationale aftaler/tiltag (MDG, MEA, CCC, CBD, CCD, for blot at nævne nogle af de mere spektakulære). Det indebærer kæmpe udfordringer både inden for det socialt/velfærdsmæssige område og det 'biofysiske' område. Vi kan f.eks. se frem til øget konkurrence om arealanvendelsen globalt (til byer og infrastruktur, energi, fødevarer, træ, natur, 'velfærd'). Nogle væsentlige udviklingstendenser og udfordringer for S&L: Øget konkurrence om uddannelse og forskning i DK og internationalt Øget konkurrence om gode medarbejdere og ledere i DK og internationalt Øgede muligheder i KU og i globaliseringspuljen Øget miljø- og naturopmærksomhed (f.eks. klima, bioenergi, vand, landdistrikts-program, nationalparker, velfærd, sundhedsfremme, friluftsliv) Øget opmærksomhed på den levende by og den grænseløse by Øget professionalisme og behov for kompetence-udvikling i vores sektorer. Der henvises i øvrigt til SWOT-analysen for S&L lavet i forbindelse med Interessentanalysen 2006 (se > Nyheder > ). S&L i det nye universitære landskab Med den nye universitets- og forskningsstruktur er Skov & Landskab blevet en del af en langt større enhed (KU) med nye muligheder for samarbejde inden for både forskning og uddannelse. Samtidig er der ved sammenlægningen af AU, DJF og DMU skabt en konkurrerende/samarbejdende platform i Vestdanmark. Dette bevirker, at S&L står overfor en række nye udfordringer og muligheder, som bør analyseres i forbindelse med udarbejdelsen af strategien for I denne situation, hvor hele den universitære sektor er under op- og ombygning, skal Skov & Landskab melde sig på banen som en central og kompetent samarbejdspartner: ved at synliggøre, hvad S&L kan i relation til "collaborative advantages". ved at sikre, at S&L bibeholder og udbygger sin "comparative/competitive advantages". Dette skal gøres ved: afdækning af de nye samarbejdsmuligheder inden for KU (forskning, undervisning, formidling) fastlæggelse af form og indhold for dialogen med nye samarbejdspartnere.

3 S&L i det nye kommunale landskab. Med strukturreformen er mange opgaver, der tidligere lå i amterne, lagt ud i kommunerne, som samtidig er blevet væsentligt større. Dette medvirker, at de nye kommunale administrationer står overfor en række nye udfordringer som forvaltere af den danske natur (parker, skove, naturarealer). Desuden bliver der forøget/ny fokus på planlægning (for land og by) i kommuner og nye opgaver med tilsyn. Disse forhold bør analyseres i forbindelse med udarbejdelsen af strategien for I denne situation, hvor hele den grønne sektor er under op- og ombygning i kommunerne, skal Skov & Landskab melde sig på banen som en central og kompetent samarbejdspartner: ved at synliggøre, hvad S&L kan tilbyde af rådgivning, følgeforskning, studenteropgaver mv og præsentere nøglepersoner for medarbejderne i kommunerne. ved at sikre, at S&L bliver en central ankerplads for viden om skov, landskab og planlægning - også i den nye administrative struktur. Dette skal gøres ved: afdækning af de nye storkommuners behov for et samarbejde med S&L, fastlæggelse form og indhold for dialogen med kommunerne (road-show, regionale temadage mv.). 2. S&L s overordnede strategi (NEK+ANDB) S&L har ansvaret for hele værdikæden fra grundforskning via strategisk-/anvendelsesorienteret forskning og innovation til uddannelse, myndighedsbetjening og formidling/rådgivning inden for Skov, Landskab og Planlægning. S&L er dermed en unik konstruktion, som et pilotprojekt for den ideelle integration mellem sektoropgaver og universitetsopgaver (den såkaldte danske model ) samt vertikal integration mellem uddannelse på alle niveauer inden for skov- og landskabssektoren. Vished om anvendelse Innovation Anvendt forskning Strategisk forskning Grundforskning År til marked Figur 1: Skov & Landskab har ansvaret for hele værdikæden fra grundforskning via strategisk- /anvendelsesorienteret forskning og innovation til uddannelse, myndighedsbetjening og formidling/rådgivning inden for Skov, Landskab og Planlægning. Anm.: Efter Statens Teknisk Videnskabelige Forskningsråd Det bemærkes, at sammenhængen langtfra altid vil være lineær, men udmærket kan springe fra f.eks. grundforskning direkte til innovation eller omvendt.

4 Spørgsmål: Vores mission og visioner, der ses nedenfor, anses for lige aktuelle og relevante i den nye sammenhæng. Er der nogen, der kan finde på bedre? Mission Skov & Landskab udfører: forskning og udvikling uddannelse og efteruddannelse overvågning rådgivning og formidling myndighedsberedskab udviklings- og miljøbistand inden for fagområderne skov, landskab og planlægning. Visioner Skov & Landskab skal skabe den bedst mulige sammenhæng mellem: forskning uddannelse og formidling inden for fagområderne skov, landskab og planlægning. Skov & Landskab skal skabe udviklingsmuligheder for: mennesker byer landskaber og skove i et kreativt samspil mellem de fire elementer og alle i Skov & Landskab. Bredde og dybde Som nationalt center for forskning, uddannelse og rådgivning i skov og skovprodukter, landskabsarkitektur og landskabsforvaltning, byplanlægning og bydesign har S&L ansvaret for at opretholde og vedligeholde et nødvendigt bredt videnberedskab, således som det bl.a. er specificeret i resultatkontrakterne med Miljøministeriet og med Udenrigsministeriet. Det kræver forskere, der kender deres sektor samt vedligeholder et nationalt og navnlig internationalt netværk til deres forskerkollegaer inden for samme felt. S&L er derfor medlem af og aktiv deltager i følgende internationale forskernetværk: International Union of Forest Research Organization (IUFRO), der er et globalt forskernetværk omfattende ca skov- og landskabsforskere fra ca. 700 institutioner fordelt på ca. 300 specialiserede arbejdsgrupper. IALE: KJN/HV: Bidrag venligst med præcis tekst her. IFLA: KJN: Bidrag venligst med præcis tekst her. European Forest Institute, der er et europæisk forskernetværk med ca. 130 medlemsorganisationer. SamNordisk Skovforskning, der er et nordisk samarbejdsorgan med bl.a. ca. 12 forskernetværk og 5 Centers of Advanced Research (CARs), som omfatter en nordisk specialisering og arbejdsdeling. Her har S&L

5 ansvaret for Urban Forestry (CARe-for-US) og Environmental Services (CAR-ES), mens Sverige har ansvaret for driftsteknik, Finland for patologi og Norge for genressourcer. Association of European Schools of Planning (AESOP): GEJ: Bidrag venligst med uddybende tekst her. The International Federation for Housing and Planning GEJ: Bidrag venligst med uddybende tekst her. IARU: International Alliance for Research Universities, der er en sammenslutning af ti ledende universiteter i verden, som Københavns Universitet er medlem af. Derudover er det nødvendigt, at S&L også har betydelig dybde på udvalgte fokuserede og relevante områder, så S&L kan deltage som en attraktiv partner i det internationale forskningssamarbejde. Det er derfor besluttet, at S&L fortsat skal fokusere på og være blandt de internationalt førende inden for følgende specialeområder: Urban forestry and greening, dvs. en flersidig park- og skovforvaltning i byer og bynære områder, hvor der tages et integreret hensyn til æstetik, naturværdier, kulturhistoriske værdier, miljøbeskyttelse og friluftsliv samt en miljø- og velfærdsøkonomisk vurdering heraf. Miljøgoder fra skovene med fokus på vand, CO2-lagring, biodiversitet og friluftsliv samt en miljø- og velfærdsøkonomisk vurdering heraf. Det åbne lands planlægning og forvaltning med fokus på dynamikken mellem by og land. Dyrkning af juletræer og pyntegrønt under hensyn til skovenes og landskabets flersidige brug samt til miljøet. Udnyttelse af skove og træer i udviklings- og miljøbistandsarbejdet. Bioenergi - med en bæredygtig primær produktion og anvendelse af nye teknologier baseret på kendskab/viden om biomassens produktion/ karakteristika, sammensætning og forarbejdning. 3. S&L s strategiske indsatsområder: 3.1 Forskning (KRR+GEJ) Fra viden til handling S&Ls vision indebærer, at vi skal skabe den bedst mulige sammenhæng mellem forskning, uddannelse og formidling inden for vores fagområder. Forskning og videnproduktion er drivkraften i denne værdikæde og grundlaget for både forskningsbaseret undervisning og forskningsbaseret rådgivning/formidling/myndighedsbetjening. Vi dækker hele kæden fra det grundlagsskabende til det anvendelsesorienterede, og fra sektorrelateret forskning til fri forskning. Der er vigtige output / værditilvækst på alle niveauer i denne kæde. Publicering og citation er indikatorer for udveksling med det videnskabelige samfund og en videnskabelig værditilvækst efterspørgsel og brug af resultaterne, også i undervisningen, er indikatorer for forskningens bidrag til en samfundsmæssig værditilvækst. Som helhed er vi i S&L gode til at bidrage til den samfundsmæssige værditilvækst, mens vi relativt er mindre gode til den internationale videnskabelige værditilvækst. Derfor prioriterer vi en øget international publicering i tidsskrifter som generelt har en høj citationsrate. Organisering Vi prioriterer, at vores forskning så vidt muligt organiseres i forskergrupper med samarbejdsrelationer på relevante niveauer; internt i S&L, med andre fra LIFE og KU, det øvrige danske forskersamfund, og meget gerne internationale grupper. Forskerskolen skal organiseres bedre og mere enkelt samt tilbyde flere relevante ph.d.-kurser. Finansiering

6 Størstedelen af vores forskning finansieres af eksterne midler efter ansøgning. Det er en forudsætning, at vi har basismidler til medfinansiering og til opretholdelse af områder som svært lader sig finansiere eksternt. Ansøgninger kræver mange ressourcer. Det er et mål, at antallet af ansøgninger bliver færre, men til gengæld at en højere andel kommer i hus, således at den samlede eksterne finansiering øges. Kernekompetancer: Relaterer sig til afdelingernes forskningsområder, til LIFE kernefelter, og til de felter hvor sektorministerier ønsker, at der opretholdes et videnberedskab. Relativt brede områder og dermed relativt få (max. 15). Mange skal kunne finde sig selv. Spørgsmål: Hvilke kernekompetencer skal der anføres her? Strategiske indsatsområder: Her ønsker vi en række områder, 6-10, som helst skal angribes fra flere faglige sider. Områderne beskrives kort. Det er håbet, at drøftelserne i afdelingerne og i tværgående grupper resulterer i max. 15 gode forslag. Udvælgelsen af de strategiske indsatsområder vil herefter bliver prioriteret af Centerbestyrelsen og LG i dialog med KU s ledelse og de Rådgivende Udvalg. Spørgsmål: Hvilke strategiske indsatsområder skal der anføres her? 3.2 Uddannelse (ANDB+HV) Generelt: S&L har som mål at udnytte vores samlede potentiale og ressourcer til at skabe de bedst mulige dimittender fra vores forskellige uddannelser. Derfor vil S&L sikre størst mulig interaktion og videnanvendelse fra forskningen og udviklingsarbejde til de forskellige uddannelsesinitiativer på tværs af de akademiske og erhvervsrettede uddannelser. Dette skal ske i respekt for forskellene mellem profilerne på de akademisk og de professions- og erhvervsrettede uddannelser. Fra viden til handling skal gøres konkret gennem den samlede vifte af grund-, efter- og videreuddannelsestilbud, der udgår fra S&L. S&L skal styrke og udnytte sin profil som en unik konstruktion i det samlede uddannelsesbillede, grundet sine uddannelser på tværs af uddannelsesniveauer samt efter- og videreuddannelses opgaver. Indsatsområder: S&L vil arbejde for størst mulig vertikal interaktion mellem uddannelserne. S&L vil tilstræbe det bedst mulige læringsmiljø i relation til sine uddannelser. Dette være i relation til både det fysiske og det virtuelle læringsmiljø. Undervisernes undervisningsmæssige kompetenceudvikling skal prioriteres som et led i kvalitetssikring af uddannelserne. S&L vil arbejde for, at bacheloren i Naturressourcer bliver endnu bedre og markedsføres bedre, samt at vores kandidatuddannelser trækker bredt fra flere andre bacheloruddannelser. S&L vil arbejde for at fastholde og udbygge de nuværende to Erasmus Mundus uddannelser (SUTROFOR og SUFONAMA) og bygge videre på deres succes såvel nationalt som internationalt.

7 S&L vil arbejde for at sammensætte eksisterende og nye kurser på nye måder for således at tiltrække nye Eramus Mundus uddannelser samt tematiserede kandidatuddannelser. Det kunne f. eks være en kandidatuddannelse i bioenergi eller ferskvandsforvaltning - gerne i samarbejde med andre. S&L vil øge fokus på efter- og videreuddannelses initiativer - gerne i samarbejde med andre fakulteter og institutter. Det kunne f.eks. være nye masteruddannelser inden for friluftsliv og naturvejledning eller et sommeruniversitet. S&L vil arbejde målrettet på specifikt at kunne udbyde en ny kandidatuddannelse i Byplanlægning (?) samt en professionsbachelor som Have- og Parkingeniør. Gennem brug af forsøgsordninger løbende at arbejde med kvalitetsudvikling af uddannelserne. S&L skal implementere de rådgivende udvalgs nye opgaveportefølje på uddannelsesområderne. Spørgsmål: Savner I noget her? Har vi f.eks. for mange uddannelser eller kurser, og kan vi derfor tilrettelægge vores arbejde bedre? 3.3 Myndighedsbetjening (KJN+VKJ) Formål I forhold til aftale mellem Videnskabsministeriet og Miljøministeriet og som anført i Vedtægt for KVL skal Skov & Landskab udføre sektorforskning, udvikling og rådgivning samt sikre myndighedsberedskabet inden for sit faglige arbejdsområde for Miljøministeriet. Hovedformålet er at levere data- og videngrundlaget for strategiske og driftsmæssige beslutninger inden for skov, landskab og planlægning. Endvidere skal der leveres resultater inden for bistandsområdet, som opfylder Danidas forventninger, og som til fulde udnytter de betydelige kompetencer centret sidder inde med. Indsatsområder Videnberedskab og rådgivning inden for skov, skovprodukter og pyntegrønt, park og landskab, naturog landskabsforvaltning, planlægning og friluftsliv, samt anvendt økologi, genetik, økonomi, politik og sociologi i tilknytning hertil. Skov & Landskab har på opdrag fra Skov- og Naturstyrelsen ansvaret for at foretage skovovervågningen i henhold til skovloven og FN/ECE-konventionen om effekter på skov af grænseoverskridende luftforurening. På udviklingsområdet drejer arbejdet sig om at videreføre de særlige kompetencer vedr. frøforsyning og genressourcebevarelse i troperne, som er indbragt i centret med Danida Skovfrøcenter. Endvidere at udvikle centrets kompetencer inden for capacity building og socioøkonomi, som er relevante i relation til Danidas sektorprogrammer. Udvikling og drift af 2 fagdatacentre (FDC): FDC Skov og FDC Friluftsliv og Turisme. Besvarelse af spørgsmål fra Miljøministeriet og fra ministeriets institutioner. Deltagelse i ministerielle arbejdsgrupper og udvalg. Bidrag til opfyldelsen af Miljøministeriets koncernmål. Deltagelse i bilaterale årlige møde med de to ministerier og deres institutioner samt en tæt, løbende kommunikation mellem medarbejdere på afdelings- og kontorniveau.

8 Perspektiver Målet for arbejdet i de kommende år er at udvikle samarbejdsrutiner i den nye resultatkontrakt, således at Skov & Landskab fortsat bidrager bedst muligt til Miljøministeriets og Udenrigsministeriets forskningsstrategiske arbejde og til en fortsat videnbaseret miljø- og bistandspoltik. 3.4 Formidling (KJN+BJT) Vision 2011 Formidle: Dialogen mellem Skov & Landskabs forskere og sektorerne er en integreret del af hverdagen via , telefon, blogs, RRS-feed og andre aktuelle elektroniske værktøjer. Den overskuelige og interaktive hjemmeside er et vigtigt omdrejningspunkt i formidlingen. Papir o.l. bruges i udvalgte situationer for at skabe særlig opmærksomhed. Formidlingsplaner er en obligatorisk del af alle projekter. Det gode samarbejde med sektorerne er yderligere forstærket. Profilere: Skov & Landskab er kendt i dele af befolkningen via større omtaler i medierne 1-2 gange om ugen i gennemsnit og som en del af KU, Danmarks største universitet, hvor S&L er det positive eksempel på integration af sektorforskning. Grønne journalister har vores ekspertbase på nethinden, når det drejer sig om by, skov, landskab og udviklingsbistand. Synligheden i forhold til de grønne sektorer er høj og dyrkes løbende via artikler i fagtidsskrifter og samarbejde om projekter, faglige arrangementer og andre former for formidling. Tilgangen af studerende, kursister o.l. er stabil. Større synlighed i sektorerne Mål: S&L skal være mere synlig, især i forhold til de faglige miljøer inden for vores fagområder. Synligheden i forhold til almindelige mennesker fastholdes (min niveau). Midler: Synligheden øges bl.a. ved hjælp af et tættere og mere systematisk samarbejde med brancheog interesseorganisationer på alle niveauer inden for vores arbejdsområder. Konkrete initiativer kan f.eks. være samarbejde om faglige arrangementer, sektorrepræsentanter i de Rådgivende Udvalg, referencegrupper for projekter og jævnlige samarbejdsmøder. Desuden skal vi være mere synlige i den fagpolitiske debat, f.eks. i form af artikler i fagpressen og profileringsartikler med udvalgte succeshistorier, gerne med mennesker som omdrejningspunkt. Læserbreve og kronikker i dagspressen kan også være med til at understøtte målet. Stabil tilgang af studerende, elever, kursister og abonnenter Mål: S&L skal have en mere stabil tilgang af kunder til eksisterende og nye uddannelser, efteruddannelser, kurser, faglige arrangementer og Videntjenesten i skarp konkurrence med andre udbydere. Midler: Klar rollefordeling og løbende indsats er nødvendig i forhold til markedsføring og pr. For de videregående uddannelser og den kompetencegivende efteruddannelse sker markedsføringen i tæt samarbejde med Det Biovidenskabelige Fakultet og Københavns Universitet. Det er vigtigt, at vi er med i den overordnede planlægning, sådan at S&L kan sætte sit præg på markedsføringen med afsæt i vores detaljerede viden om uddannelserne og sektorerne. Fakultetet/KU er ansvarlige for gennemførelsen. For erhvervsuddannelser, kurser, faglige arrangementer og Videntjenesten er Informationsenheden med i den overordnede planlægning, mens de aktuelle afdelinger i vid udstrækning står for den praktiske gennemførelse. Markedsføringen understøttes desuden af initiativerne for at øge synligheden. Øget faglig formidling på hjemmesiden

9 Mål: Formidlingen af forskningsresultater til fagfolk styrkes ved at rykke hjemmesidens fokus mod faglig formidling. S&L s internationale formidling og synlighed styrkes med en selvstændig hjemmeside på engelsk. Midler: Revideret strategi for hjemmesiden med fokus på faglig formidling og nyheder. Mulighederne for dialog og animation udnyttes mere effektivt. Søgefunktionen optimeres yderligere. Den engelske side udvikles separat og har sin egen redaktør (er det hensigtsmæssigt?). Flere brugere af Videntjenesten Mål: Videntjenesten skal nå ud til væsentligt flere brugere end i 2007 og fungere som primær formidlingsvej for de medarbejdere, der beskæftiger sig med praksisnær forskning og udvikling. Den faglige kvalitet skal fastholdes. Midler: Den elektroniske Videntjeneste videreudvikles, bl.a. med fokus på dialog, og gøres lettere tilgængelig. Priserne differentieres i forhold til virksomhedernes størrelse. Videntjenesten markedsføres løbende efter en overordnet plan, sådan at den bliver mere synlig i forhold til de grønne sektorer. Redaktørernes formidlingskompetencer øges. De relevante medarbejdere knyttes tættere til Videntjenesten. Der samarbejdes med andre landes lignende Videntjenester. Fokus på kommunikationskvalitet i den skriftlige formidling Mål: Formidlingen på skrift (især rapporter) skal gøres mere attraktiv for de potentielle læsere. Den faglige kvalitet fastholdes. Midler: Forskningsresultater formidles i højere grad direkte på hjemmesiden og i korte og let tilgængelige rapporter/hæfter. Kommunikationsmæssig kvalitet gøres til en fast del af kvalitetssikringen. Faglige arrangementer med kvalitet og forankring Mål: Fagfolk inden for vores arbejdsområder skal hvert år have tilbudt mindst 20 faglige arrangementer, der er tæt forankret i de grønne sektorer. Den faglige kvalitet fastholdes. Midler: Flere arrangementer laves i samarbejdet med organisationer og virksomheder. Opfølgningen forbedres, både i form af evalueringer og opfølgende artikler og debatindlæg. Kvalitet prioriteres løbende i forhold til kvantitet. Prispolitik implementeres. 3.5 Innovation og erhvervssamarbejde (KJN+ANDB) Formål At mobilisere kræfterne internt i Skov & Landskab, sådan at vi kan udvikle os til et center, hvor forskning, undervisning og formidling samt innovation er ligeværdige elementer, der supplerer hinanden konstruktivt. Kulturelt delmål: Sikre rum (dvs. holdningsmæssigt grundlag) for at hver enkelt forsker kan se sig selv og/eller andre deltage i opfyldelsen af universitetets innovationsformål uden derved at opleve en konflikt i forhold til universitetets øvrige formål inden for forskning og undervisning. Praktisk delmål: Etablere praktiske værktøjer til fremme af innovation, dvs. skabe de bedste muligheder for at nyttige ideer fødes og hjælpes ud på markedet. Indsatsområder

10 Flere af Skov & Landskabs afdelinger rummer et stort potentiale for at øge graden af kommercialisering af resultater. I perioden vil følgende initiativer søsættes for at stimulere en sådan udvikling: Bred intern drøftelse af begrebet innovation. Hvilke muligheder og risici er der forbundet med at fokusere på den kommercielle del af innovation? Mange af de aktiviteter vi allerede praktiserer i dag er innovative af karakter, og bidrager positivt til landets BNP, uanset om der er IPR (Intellectual Property Rights) involveret. Innovation handler ikke nødvendigvis om profitmaksimering, men om nyttiggørelse af universitetets resultater, der i nogle tilfælde men ikke altid sker bedst via IPR. En sådan drøftelse bør også forholde sig til det faktum, at vi i stigende grad vil blive præstationsmålt på vores innovation, og at bevillinger må forventes tilsvarende at følge vores innovationssucces. Stimulering af tværfagligt samarbejde med kompetencer også uden for S&L Orientering om beskyttelse af ideer (IPR) Orientering om vurdering af ideers markedsværdi Erfaringsudveksling og efteruddannelse Etablering af partnerskab og vidennetværk med virksomheder Erhvervs Ph.D. er og samfinansiering af Ph.D.-projekter Udstillingerne Have & Landskab og Skov & Teknik. Perspektiver Min. 10 mio.kr. i privat finansiering i perioden ? Kommerciel overdragelse af 1 IPR årligt Mindst 2 nye IPR-anmeldelser per år. 3.6 Udviklings- og miljøbistand (overveje titel) (LGR+BJT) Formål og arbejdsområde uændret. De strategiske udmeldinger til LIFE og Danida i 2006/7 fastholdes. Der lægges vægt på bidrag til opfyldelse af danske og internationale bistandsmålsætninger (relevans og impact) og internationale aftaler (MDG, CBD og CDC (MEA), samt CCC (IPCC)). Strategy for the development and environment programme, From Knowledge to Action i det væsentlige fortsat gyldig. De fem komponenter ( instrumenter ) i programmet bibeholdes ( 1) education, 2) capacity building, 3) research, 4) project implementation, consulting and advisory services, og 5) Information dissemination. Aktuelt kerneområde A1 Use, Improvement and conservation of forest genetic resources bibeholdes. Aktuelt kerneområde A2 The importance of trees, forests and forest products to rural livelihoods og spirende kerneområde A3 Governance, policy and legislation on trees and forests smeltes sammen til et kerneområde: Decentralised forest management and conservation. Spørgsmål: Enighed heri? - Skal de øvrige spirende kerneområder bibeholdes/vil der blive investeret heri?

11 Nævnte komponenter og kerneområder støttes af IAC (herunder Danida). Der skal arbejdes mere med profilering af skov og træer i forhold til landbrugsudvikling. Informationssiden rettet mod slutbrugerne styrkes. Særlige udfordringer: Profil og tværfagligt samarbejde på KU Synlig formidling: Den internationale hjemmeside Development Briefs ca. en gang om måneden til såvel hjemlige beslutningstagere som Danida målgruppe Tema: A green revolution for Africa Internationalt samarbejde Planted Forests and Trees, including trees outside forests - integrate biophysical knowledge with socioeconomic information (impact; tree and forest dependent dwellers ) 4. Organisationsudvikling og arbejdsforhold (NEK+HPA) Der har i forbindelse med strategiovervejelserne været overvejet og drøftet en lang række mulige organisationsændringer for S&L; men da den nuværende organisation af S&L anses for velfungerende og kun er 1½ år gammel, vurderes det for unødvendigt og uforsvarligt med større interne organisationsændringer i de kommende par år. I den samme periode vil S&L s overordnede organisatoriske rammer tilpasse sig væsentligt, hvilket kan medføre et behov for interne organisatoriske ændringer, der endnu ikke kan forudses. Behovet for interne organisationsændringer vil derfor blive revurderet senest i år Spørgsmål: Er der nogen, der ser behov for interne organisationsændringer inden år 2010 og i givet fald hvilke? De væsentligste strategiske forandringer vedr. arbejdsforhold i perioden bliver: sikring af sammenflytningen fra Hørsholm til Rolighedsvej 23 og fortsat styrkelse af campus i Nødebo og sammenhængen med Eldrupgård og Vejle. fortsat opfølgning på medarbejdertilfredshedsundersøgelsen fra 2007 samt gentagelse heraf i fortsat effektivisering af fællesfunktionerne (efter lean-modellen) og samspillet med KU s øvrige administration. øget fokus på, at den enkeltes opgave-sammensætning skal muliggøre fortsat faglig udvikling, herunder mulighed for fri forskning hvor dette er relevant.

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi Baggrund Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi

Læs mere

JAs uddannelsespolitik

JAs uddannelsespolitik JAs uddannelsespolitik JA s uddannelsespolitik 1. Formål JA s uddannelsespolitik tegner organisationens holdning til uddannelse og efteruddannelse samt former og koordinerer JA s indsats på uddannelsesområdet.

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser

Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser VIA University College Dato: 1. juni 2015 Journalnummer: U0027-4-5-15 Politik for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af VIAs uddannelser Politikken for kvalitetssikring og kvalitetsudvikling 1 har

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere

Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning

Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning Indledning... 1 1. To virkeligheder mødes... 1 2. Åbne og gennemsigtige procedurer omkring forskningsbaseret rådgivning... 2 Den gode Proces... 3 1 Ad hoc

Læs mere

Udkast til afslag på godkendelse

Udkast til afslag på godkendelse Aarhus Universitet au@au.dk Udkast til afslag på godkendelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Aarhus Universitets ansøgning om godkendelse af ny uddannelse,

Læs mere

Den danske gartneriforskning/uddannelse et bidrag til at løse udfordringer med pesticidforbrug, klimapåvirkning og konkurrenceevne

Den danske gartneriforskning/uddannelse et bidrag til at løse udfordringer med pesticidforbrug, klimapåvirkning og konkurrenceevne Den danske gartneriforskning/uddannelse et bidrag til at løse udfordringer med pesticidforbrug, klimapåvirkning og konkurrenceevne Per Holten-Andersen Dekan ved LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet Københavns

Læs mere

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag

Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for Institutleder ved Institut for Matematiske Fag Baggrund Institut for Matematiske Fag (MATH), et af Københavns Universitets

Læs mere

Den danske universitetssektor - kort fortalt

Den danske universitetssektor - kort fortalt Den danske universitetssektor - kort fortalt 2010 Danske Universiteter Tryk: Prinfoshop, Hedensted Forside: Billede taget af Danske Universiteters sekretariat ISBN 978-87-90470-47-0 Denne publikation kan

Læs mere

JA s uddannelsespolitik

JA s uddannelsespolitik JA s uddannelsespolitik 1. Formål JA s uddannelsespolitik tegner organisationens holdning til uddannelse og efteruddannelse samt former og koordinerer JA s indsats på uddannelsesområdet. Uddannelsespolitikken

Læs mere

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden.

MapMyClimate består af en stærk og kompetent gruppe partnere, der på flere niveauer kan tilbyde strategiske partnere og sponsorer værdi og viden. SYNLIGGØR DIT KLIMA De globale klimaforandringer er nogle af vor tids største udfordringer. Indsatsen for at bekæmpe klimaændringer og finde nye miljøvenlige energiløsninger berører alle dele af samfundet

Læs mere

Pejlemærker for KU frem mod Revideret version 3. januar 2017

Pejlemærker for KU frem mod Revideret version 3. januar 2017 1 Pejlemærker for KU frem mod 2029 Revideret version 3. januar 2017 Understøttelse 2 3 Formål med pejlemærkerne for KU frem mod 2029 Drøftelserne om pejlemærkerne for KU frem mod 2029 har fungeret som

Læs mere

Strategiplan 2014-2017

Strategiplan 2014-2017 Foto: Mats Hannerz SamNordisk Skovforskning (SNS) Strategiplan 2014-2017 December 2013 1. Introduktion 1.1 Udfordringer for skovsektoren i et nordisk perspektiv Det nordiske skovbrug er kendetegnet ved

Læs mere

UCSJ revideret 4/11 2008.

UCSJ revideret 4/11 2008. UCSJ revideret 4/11 2008. Undervisningsministeriet Udviklingskontrakt 08-09 University College Sjælland Formelt: Periode: 1. September 2008 31.december 2009 Evaluering: juni 2009 Ressourceregnskab for

Læs mere

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006

DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE. Indledning. 28. april 2006 DANMARKS DESIGNSKOLES OMVERDENSANALYSE Gøsta Knudsen tlf. (+45) 3527 7508 28. april 2006 fax (+45) 3527 7601 gkn@dkds.dk Indledning I erhvervsredegørelser og i regeringens designpolitik fremhæves design

Læs mere

Resultatkontrakt for Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling 2005

Resultatkontrakt for Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling 2005 Resultatkontrakt for Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling 2005 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Formål, opgaver, mission og værdier... 2 3. Vision... 3 4. Strategi og resultatkrav/indsatsområder...

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Velfærdsteknologi i Forfatter: Af Julie Bønnelycke, vid. assistent,

Læs mere

Udviklingsmål 2012 med relation til Miljøministeriet

Udviklingsmål 2012 med relation til Miljøministeriet Miljøministeriet/Københavns Universitet 24-11-2011 Udviklingsmål 2012 med relation til Miljøministeriet Bilag 2.1 til Kontrakt 2002-15 om forskningsbaseret myndighedsbetjening mellem Skov & Landskab, Det

Læs mere

Job- og personprofil for institutleder ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Job- og personprofil for institutleder ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Job- og personprofil for institutleder ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Baggrund Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Læs mere

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt

Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Etablering af partnerskaber med University College Lillebælt Partnerskaber hvad er det? Indhold UCL og partnerskaber................................side 3 Etablering og vedligeholdelse..........................side

Læs mere

Resultatkontrakt 2006

Resultatkontrakt 2006 Resultatkontrakt 2006 1. Indledning...3 2. Formål, opgaver, mission og værdier...3 3. Vision...4 4. Strategi og resultatkrav/indsatsområder...7 4.1 Resultatkrav vedr. forankring og formidling af viden:...8

Læs mere

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Store potentialer i krydsfeltet mellem kunst og teknologi D.O.U.G. the drawing robot - Synkroniseret med menneskelig bevægelse Helsingør Kommunes Byråd

Læs mere

Analyse af DMU 16. december 2002 fil: DMUrapport_C5_Arbejdsdeling.doc

Analyse af DMU 16. december 2002 fil: DMUrapport_C5_Arbejdsdeling.doc Analyse af DMU 16. december 2002 fil: DMUrapport_C5_Arbejdsdeling.doc C. Analyse af arbejdsdelingen/grænsefladerne mellem DMU og den miljøforskning der foregår ved andre sektorforskningsinstitutioner,

Læs mere

1 of 6. Strategi for Kalø Campus

1 of 6. Strategi for Kalø Campus 1 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-2016 2 of 6 Strategi for Kalø Campus 2015-16 Vision Vi skaber rammerne for, at Syddjurs Kommune får det bredest mulige udbud af attraktive uddannelses- og vidensinstitutioner

Læs mere

Bilag 4 til Resultatkontrakt Udviklingsmål 2011 for Skov & Landskab med særlig relation til Miljøministeriet

Bilag 4 til Resultatkontrakt Udviklingsmål 2011 for Skov & Landskab med særlig relation til Miljøministeriet Skov & Landskab Centerbestyrelsen CB-møde nr. 31, bilag 4b 02-12-2010/PHH Bilag 4 til Resultatkontrakt 2008-11 mellem Skov & Landskab ved Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og Miljøministeriet

Læs mere

LEDELSE OG INFORMATIK I BYGGERIET

LEDELSE OG INFORMATIK I BYGGERIET LEDELSE OG INFORMATIK I BYGGERIET CAND.TECH. I 2-ÅRIG KANDIDATUDDANNELSE KØBENHAVN FÅ KOMPETENCER TIL AT LEDE FREMTIDENS BYGGERI Har du mod på at udvikle dine ledelseskompetencer, og brænder du samtidigt

Læs mere

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet

Vedtægt for den selvejende institution. Aalborg Universitet AALBORG UNIVERSITET Bestyrelsesmøde: 5-04 Pkt.: 11 Bilag: A Ledelsessekretariatet Fredrik Bajers Vej 5 Postboks 159 9100 Aalborg Tlf. 9635 8080 Fax 9815 2201 www.auc.dk 9. november 2004 AT/lt J.nr. 2004-001/01-0009

Læs mere

MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET

MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET Institut for Økonomi og Ledelse Fibigerstræde 2 9220 Aalborg Master of Business Administration Telefon: 9940 8255 Email: mba@aaumba.dk september 2015 MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET Aalborg Universitet udbyder

Læs mere

Centerberetning 2007

Centerberetning 2007 Centerberetning 2007 Kolofon Titel Centerberetning 2007 for Skov & Landskab Udgiver Skov & Landskab, Københavns Universitet Ansvarshavende redaktør Niels Elers Koch Redaktør Poul Hjorth Hansen Layout og

Læs mere

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet.

Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. 21. maj 2010 Beskrivelse af stillingen som institutleder ved Institut for Psykologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. Syddansk Universitet Syddansk Universitet er et 40 årigt

Læs mere

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til

En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til En kompetencestrategi er fastlæggelse af den vej, Uddannelsescenter Holstebro vil gå, for at visionen for området kan indfries vejen fra mission til vision. Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2

Læs mere

Job- og personprofil. Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune Job- og personprofil Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune 1 1. Indledning Vores nuværende afdelingschef i Natur og Miljø gennem de sidste godt otte år er blevet ansat som forvaltningsdirektør

Læs mere

Skab forretning med CSR

Skab forretning med CSR VELKOMMEN I DANMARKS CSR HUS Skab forretning med CSR Opbyg de rette CSR kompetencer og løsninger i samarbejde med Green Network GREEN NETWORK MAKE CSR YOUR BUSINESS NÅ I MÅL MED CSR Få styr på kvaliteten

Læs mere

Aarhus Entrepreneurship Centre (AEC) Væksthus Midtjylland Den 27. Oktober 2008

Aarhus Entrepreneurship Centre (AEC) Væksthus Midtjylland Den 27. Oktober 2008 Aarhus Entrepreneurship Centre (AEC) Væksthus Midtjylland Den 27. Oktober 2008 Aarhus Entrepreneurship Centre vision, baggrund og opgaver Visionen Aarhus Universitet skal være blandt de mest entreprenante

Læs mere

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Indhold Baggrund s. 1 Formål - 2 Målgruppe - 3 Indhold - 3 Organisation - 4 Budget - 7 Finansiering - 7 Baggrund I regeringsgrundlaget fra 2007 - Mulighedernes samfund -

Læs mere

En ny model for forskningsfinansering med fokus på kvalitet

En ny model for forskningsfinansering med fokus på kvalitet Akademikernes Centralorganisation Sekretariatet Den 21. marts 2006 En ny model for forskningsfinansering med fokus på kvalitet Regeringen har med globaliseringsstrategien foreslået en ny model for forskningsfinansiering,

Læs mere

HK erne på DTU. i forhold til Strategi 2003-08

HK erne på DTU. i forhold til Strategi 2003-08 HK erne på DTU i forhold til Strategi 2003-08 FORORD DTU formulerede omkring årsskiftet 2002-2003 en strategi for årene 2003-2008. Strategien gælder naturligvis for al aktivitet på DTU i perioden og er

Læs mere

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik 2013-2018 Ballerup Kommune Indhold Forord 3 Ballerup Kommunes erhvervspolitiske vision 4 Fra vision til handling 5 Fokusområde 1 Viden og innovation

Læs mere

CITI strategi for 2013-2015

CITI strategi for 2013-2015 CITI strategi for 2013-2015 Udfordringer og muligheder Center for IT Innovation (CITI) har siden 2008 bidraget til vækst i tværfaglig it i uddannelser og forskning på Københavns Universitet (KU). I perioden

Læs mere

Hovedlinjer. i Team Danmarks støttekoncept 2013-2016

Hovedlinjer. i Team Danmarks støttekoncept 2013-2016 Hovedlinjer i Team Danmarks støttekoncept 2013-2016 indholdsfortegnelse 1. Beslutningsproces og høring...3 2. Sammenhængen mellem lovgrundlaget og støttekonceptet...4 3. Tendenser i international eliteidræt...6

Læs mere

Resultatlønskontrakt for Mercantecs direktør 2013

Resultatlønskontrakt for Mercantecs direktør 2013 Resultatlønskontrakt for Mercantecs direktør 2013 Resultatlønskontrakten har til formål at fungere som styringsredskab for bestyrelsen, og skal medvirke til at skabe synlighed og gennemskuelighed om opgavevaretagelsen

Læs mere

Mål og strategi for videnudvikling i UCN. Professions-

Mål og strategi for videnudvikling i UCN. Professions- Mål og strategi for videnudvikling i UCN. Professions- og udviklingsbasering samt forskningssamarbejde Dokumentdato: Dokumentansvarlig: bbc Godkendt af UCN s direktion den 27. oktober 2008 Senest revideret:

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt

Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-508/MA DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af diplomuddannelse

Læs mere

Bilag 2 til Resultatkontrakt Udviklingsmål for Skov & Landskab med særlig relation til Miljøministeriet

Bilag 2 til Resultatkontrakt Udviklingsmål for Skov & Landskab med særlig relation til Miljøministeriet 11-01-2009 Bilag 2 til Resultatkontrakt 2008-11 mellem Skov & Landskab ved Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og Miljøministeriet Udviklingsmål 2009-10 for Skov & Landskab med særlig

Læs mere

den kommunale indsats

den kommunale indsats den kommunale indsats det NATioNAlE CENTER FoR undervisning i NATuR, TEkNik og SuNdHEd Dette er en kort præsentation af NTS-centerets strategi for indsatsen på det kommunale område. Den er tænkt som en

Læs mere

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Indledning Som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum indtager Nationalmuseet rollen som central forsknings- og formidlingsinstitution,

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser

Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser Ny Nordisk Skole et forandringsprojekt for dagtilbud og uddannelser 1. Indledning Børne- og uddannelsessystemet kan ikke alene forandres gennem politisk vedtagne reformer. Hvis forandringerne for alvor

Læs mere

Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC

Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC Den Naturvidenskabelige Bacheloruddannelse på RUC 1 Den Naturvidenskabelige Bacheloru Vil du bygge bro mellem to naturvidenskabelige fag? Eller har du lyst til at kombinere med et fag uden for naturvidenskab?

Læs mere

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Forord Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Ilisimatusarfik Grønlands Universitet - er anerkendt som et arktisk universitet, der bedriver forskning og uddannelse med arktiske kultur-, sprog-, sundheds- og

Læs mere

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet.

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet. Translationel forskning - et vigtigt fokus i SUNDs forskningsstrategi Syddansk Universitets og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets (SUND) naturlige samspil med omverdenen samt kvaliteten af forskningsmiljøerne

Læs mere

Tillæg for 2007 til GEUS resultatkontrakt 2004-2007

Tillæg for 2007 til GEUS resultatkontrakt 2004-2007 Indhold: Baggrund Tillæg for 2007 til GEUS resultatkontrakt 2004-2007 I. Kommunalreformen II. Reorganisering af det danske forskningslandskab III. Nye initiativer på klimaområdet IV. Styrket vand og naturindsats

Læs mere

Notat. Vurdering af professions- og erhvervsrettede uddannelsers videngrundlag

Notat. Vurdering af professions- og erhvervsrettede uddannelsers videngrundlag Notat Vurdering af professions- og erhvervsrettede uddannelsers videngrundlag Ved en ændring af institutionslovgivningen er der fra januar 2014 indført krav om, at professionshøjskoler og erhvervsakademier

Læs mere

HK erne på DTU i forhold til Strategi 2008-13

HK erne på DTU i forhold til Strategi 2008-13 HK erne på DTU i forhold til Strategi 2008-13 Forord: I 2008 er DTU s strategi blevet revideret og gælder nu for årene 2008-2013. HK-klubberne for kontor/laborant på DTU ønsker også denne gang at forholde

Læs mere

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI 2018-2023 VISION Det Juridiske Fakultet bidrager aktivt til samfundets udvikling. Vi udforsker, udfordrer og udvikler det ret lige

Læs mere

Center for Skov, Landskab og Planlægning, KU. Interessentundersøgelse blandt Skov & Landskabs samarbejdspartnere

Center for Skov, Landskab og Planlægning, KU. Interessentundersøgelse blandt Skov & Landskabs samarbejdspartnere Center for Skov, Landskab og Planlægning, KU Interessentundersøgelse blandt Skov & Landskabs samarbejdspartnere Rekvirent Rådgiver Skov & Landskab Orbicon A/S Rolighedsvej 23 Ringstedvej 20 1958 Frederiksberg

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i Applied Cultural Analysis ved Københavns Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i Applied Cultural Analysis ved Københavns Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i Applied Cultural Analysis ved Københavns Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Vedtægter. for forskerskolen. Danish Cardiovascular Research Academy. (DaCRA) ved. Københavns Universitet. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Vedtægter. for forskerskolen. Danish Cardiovascular Research Academy. (DaCRA) ved. Københavns Universitet. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Vedtægter for forskerskolen Danish Cardiovascular Research Academy (DaCRA) ved Københavns Universitet Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Med deltagelse af De Sundhedsvidenskabelige Fakulteter ved Aarhus

Læs mere

Departementschef Michael Dithmer. Økonomi- og Erhvervsministeriet

Departementschef Michael Dithmer. Økonomi- og Erhvervsministeriet DIREKTØRKONTRAKT Mellem direktør Lone Møller Sørensen Statens Byggeforskningsinstitut og departementschef Michael Dithmer, Økonomi- og Erhvervsministeriet indgås følgende direktørkontrakt. Resultatmålene

Læs mere

Bilag 3 til Resultatkontrakt Udviklingsmål 2010 for Skov & Landskab med særlig relation til Miljøministeriet

Bilag 3 til Resultatkontrakt Udviklingsmål 2010 for Skov & Landskab med særlig relation til Miljøministeriet Skov & Landskab Centerbestyrelsen CB-møde nr. 27, bilag 4b 02-12-2009/PHH Bilag 3 til Resultatkontrakt 2008-11 mellem Skov & Landskab ved Det Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet og Miljøministeriet

Læs mere

Baggrundsnotat samt supplerende oplysninger for ansøgninger til Operatør for Erhvervsrettet Vidensamarbejde med Shanghai.

Baggrundsnotat samt supplerende oplysninger for ansøgninger til Operatør for Erhvervsrettet Vidensamarbejde med Shanghai. Baggrundsnotat samt supplerende oplysninger for ansøgninger til Operatør for Erhvervsrettet Vidensamarbejde med Shanghai. Baggrund for samarbejdet med Kina Kina er på vej til at blive et videnssamfund

Læs mere

Inspirerende rådgivning og videnudveksling. Bestyrelsesseminar Den 1. september 2008

Inspirerende rådgivning og videnudveksling. Bestyrelsesseminar Den 1. september 2008 Inspirerende rådgivning og videnudveksling Bestyrelsesseminar Hvad står der i Aarhus Universitets strategi? Inspirerende rådgivning og videnudveksling Inspirerende rådgivning og videnudveksling Vores mål

Læs mere

Udbudspolitik 2016 for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE)

Udbudspolitik 2016 for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) Udbudspolitik 2016 for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) Nærværende politik - CELFs udbudspolitik for erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE) - er udarbejdet for, at sikre kontinuiteten

Læs mere

STRATEGIGRUNDLAG 2015-2017

STRATEGIGRUNDLAG 2015-2017 2015-2017 STRATEGIGRUNDLAG 2015-2017 Side 4 EAL Strategi INTRODUKTION Erhvervsakademiet Lillebælt har i 2014 gennemført en proces, hvor bestyrelse, ledelse og medarbejdere i fællesskab har udfoldet strategigrundlaget

Læs mere

Strategi 2016-2018. Lars Stevnsborg

Strategi 2016-2018. Lars Stevnsborg Strategi 2016-2018 I Forsvarets Auditørkorps arbejder vi sammen med forsvarets øvrige myndigheder hver dag for Danmarks sikkerhed, interesser og borgernes tryghed. Auditørkorpsets unikke bidrag til forsvarets

Læs mere

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner

Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner Kvalitetsenheden December 2013 Politik og strategi Kvalitetssikring og kvalitetsudvikling af UCC's kerneopgaver og støttefunktioner December 2013 Side 1 af 7 KVALITETSPOLITIK... 3 VISION OG MISSION...

Læs mere

Juridisk Institut Strategi

Juridisk Institut Strategi Juridisk Institut Strategi 2015-2020 Strategien i en nøddeskal Denne strategi er resultatet af en længere proces med inddragelse af instituttets medarbejdere. Strategien suppleres af en række bagvedliggende

Læs mere

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets plan til at styrke museernes formidling. Bevillingen har eksisteret fra 2007.

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets plan til at styrke museernes formidling. Bevillingen har eksisteret fra 2007. VEJLEDNING KU LTU RSTYRELSEN Vejledning om ansøgninger til formidlingspuljerne under Kulturministeriets formidlingsplan. H.C. ANDERSENS BOULEVARD 2 1553 KØBENHAVN V TELEFON 33 74 51 00 post@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser

Høringssvar vedrørende talentudvikling på de videregående uddannelser 28. august 2012 JW Styrelsen for Universiteter og Internationalisering Kontoret for uddannelsespolitik Att. fuldmægtig Torsten Asmund Sørensen Lundtoftevej 266 2800 Kgs. Lyngby Høringssvar vedrørende talentudvikling

Læs mere

Strategi 2020 Syddansk Universitet

Strategi 2020 Syddansk Universitet Strategi 2020 Syddansk Universitet Forord 3 PÅ VEJ MOD 2020 I 2012 påbegyndte SDU arbejdet med at udvikle en samlet strategi, som kan favne hele universitetet. Resultatet er nærværende strategi, som skal

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

Lovkrav om forskning

Lovkrav om forskning Sundhedsforskning i Region Midtjylland Udvalget vedrørende forskning, teknologi og innovation i sundhedsvæsenet www.regionmidtjylland.dk Lovkrav om forskning Sundhedsloven 194: Regionsrådet skal sikre

Læs mere

Internationalisering af universitetsuddannelserne

Internationalisering af universitetsuddannelserne Internationalisering af universitetsuddannelserne ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

1 Strategi for Danmarks Domstole 2011. 2 Indsatser 2011

1 Strategi for Danmarks Domstole 2011. 2 Indsatser 2011 1 Strategi for Danmarks Domstole 2011 Danmarks Domstole har til opgave at udøve dømmende myndighed og løse hertil knyttede opgaver, herunder skifteret, fogedret, tinglysning og administration. Domstolsstyrelsen

Læs mere

Dansk titel Bachelor (BA) i oplevelsesteknologi. Engelsk titel Bachelor of Arts (BA) in Arts and Science. Adgangskrav

Dansk titel Bachelor (BA) i oplevelsesteknologi. Engelsk titel Bachelor of Arts (BA) in Arts and Science. Adgangskrav Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i Oplevelsesteknologi ved Aalborg Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- &

Læs mere

Integration af kliniske retningslinier D. 6. maj 2010 Samarbejde mellem Center for Kliniske retningslinier og Professionshøjskolerne

Integration af kliniske retningslinier D. 6. maj 2010 Samarbejde mellem Center for Kliniske retningslinier og Professionshøjskolerne Integration af kliniske retningslinier D. 6. maj 2010 Samarbejde mellem Center for Kliniske retningslinier og Professionshøjskolerne Professionshøjskolerne en ny kontekst og omstilling til nye opgaver

Læs mere

Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier

Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi og HR NOTAT Bilag 1 Samarbejde mellem forskningsinstitutioner og Københavns Kommune - 3 scenarier 1. Samarbejde med udvalgte universiteter i Hovedstadsregionen

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune

Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune Partnerskabsaftale mellem Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg og Social Esbjerg Kommune Partnerskabets ramme: Med denne aftale indgår Social, Esbjerg Kommune og Vindrosen De Frivilliges Hus i Esbjerg

Læs mere

Strategi og handlingsplan Ulandsforeningen Diálogos 2009

Strategi og handlingsplan Ulandsforeningen Diálogos 2009 Strategi og handlingsplan Ulandsforeningen Diálogos 2009 Generelt Foreningen bygger på et humanistisk grundsyn. Den er uafhængig af politiske, religiøse og økonomiske interesser. Foreningens formål er

Læs mere

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 www.sdu.dk/strategi2020 Jens Oddershede Rektor 7. november 2012 SDU s Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 INTRO - Hvorfor en fælles fortælling

Læs mere

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1 Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at

Læs mere

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 1 Indholdsfortegnelse HR-strategi 2012 s.3 Systematisk

Læs mere

Referat af 27. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv

Referat af 27. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv Referat af 27. møde i det Rådgivende Udvalg for Planlægning og Friluftsliv Tid: Tirsdag den 27. oktober 2009 kl. 12.30 15.30 Sted: Gladsaxe Kommune, Rosenkæret 39, Søborg Deltagere fra Udvalget: Jan Eriksen,

Læs mere

Strategi for børn og unge i Norden

Strategi for børn og unge i Norden 2 3 NORDISK MILJØMÆRKNING Strategi for børn og unge i Norden Strategi for børn og unge i Norden ANP 2010:708 Nordisk Ministerråd, København 2010 ISBN 978-92-893-2010-8 Layout: Jette Koefoed Fotos: ImageSelect

Læs mere

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER

SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER KØBENHAVNS KOMMUNE SAMMEN OM VÆKST OG ARBEJDSPLADSER - ET ERHVERVSVENLIGT KØBENHAVN FORSLAG TIL KØBENHAVNS KOMMUNES ERHVERVS- OG VÆKSTPOLITIK FORORD Københavns Erhvervsråd består af repræsentanter fra

Læs mere

Maritimt Brancheudviklingscenter

Maritimt Brancheudviklingscenter 1(5) Projektrapport 2013-05-06 Anne Sofie Rønne Erhvervshus Nord Maritimt Brancheudviklingscenter Baggrund Etablering af det maritime brancheudviklingscenter udspringer af en række lokale forhold så som

Læs mere

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune På vej mod 2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune 25.01.2007 På vej mod 2017 Haderslev Kommune 25.01.2007 Side 2

Læs mere

Sikkerhed og risikostyring

Sikkerhed og risikostyring Ny, international uddannelse Sikkerhed og risikostyring 2-årig Cand.scient.techn. uddannelse ESBJERG Bliv ekspert i sikkerhed og risikostyring Drømmer du om at blive ekspert i at rådgive virksomheder om

Læs mere

Beskrivelse af DTU s stillings- og karrierestruktur for VIP

Beskrivelse af DTU s stillings- og karrierestruktur for VIP Beskrivelse af DTU s stillings- og karrierestruktur for VIP Personalestyrelsens stillingsstruktur og stillingsstruktur - DTU Diplom giver en udførlig beskrivelse af de enkelte stillinger, inklusive stillingsindhold

Læs mere

F&U på energiområdet: Samfundsøkonomiske principper og empiriske resultater

F&U på energiområdet: Samfundsøkonomiske principper og empiriske resultater F&U på energiområdet: Samfundsøkonomiske principper og empiriske resultater af Eirik S. Amundsen Formand for De Økonomiske Råd Professor Københavns Universitet og Universitetet i Bergen EnergiForsk2013

Læs mere

STATUS FOR DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI

STATUS FOR DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI 1. MAJ 2013 STATUS FOR DCE - NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI DIREKTØR DCE Nationalt Center for Miljø og Energi DCE er Aarhus Universitets centrale indgang for rådgivning og viden om natur og miljø

Læs mere

Roskilde Handelsskoles overordnede strategi 2011-2013/2015

Roskilde Handelsskoles overordnede strategi 2011-2013/2015 Roskilde Handelsskoles overordnede strategi 2011-2013/2015 Roskilde Handelsskole definerede i 2008 en strategi for perioden 2008 2010. Strategien kan sammenfattes i 2 ord værdifuld vækst. Siden 2008 har

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012)

Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) DET NATURVIDENSKABELIGE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET Studieordning for kandidatuddannelsen i humanfysiologi (September 2009) (Revideret med virkning 1. sep. 2012) De overordnede bestemmelser, der danner

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

og Naturressourcer Mødedato: 6.11.2008 Bilag nr.: 5 Kort introduktion til S&L s udviklingsmål og diskussion af disse

og Naturressourcer Mødedato: 6.11.2008 Bilag nr.: 5 Kort introduktion til S&L s udviklingsmål og diskussion af disse Skov & Landskab Rådgivende udvalg for Skov og Naturressourcer Mødedato: 6.11.2008 Bilag nr.: 5 Kort introduktion til S&L s udviklingsmål og diskussion af disse En ganske kort forklaring er påkrævet især

Læs mere