Forslag til Landdistriktspolitik Ringsted Kommune Forslag sendt i høring den xx.yy.2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til Landdistriktspolitik 2014-2018. Ringsted Kommune Forslag sendt i høring den xx.yy.2014"

Transkript

1 Forslag til Landdistriktspolitik Ringsted Kommune Forslag sendt i høring den xx.yy.2014

2 Forord Ringsteds centrale placering midt på Sjælland tilbyder nogle unikke muligheder for... Henrik Hvidesten Borgmester Kolofon Landdistrikspolitikken er udarbejdet af Ringsted Kommune i dialog med Landsbyforum, august Fotos: Elisabeth Skogstad og Alett Locki Pedersen.

3 Indhold Forord ved borgmester 2 Landdistriktspolitik i Ringsted Kommune 5 Samarbejde og dialog 7 Fakta om kommunens landområder 9 Tema: Bosætning i landområderne 11 Tema: Erhverv i landområderne 13 Tema: Kommunal service 15 Tema: Trafikal og digital infrastruktur 17 Tema: Fritid, Idræt og Kultur 19 Tema: Natur og Miljø 21 Tema: Oplevelsesmuligheder i landområderne 23

4 Landdistrikspolitik i Ringsted Kommune

5 Landdistrikspolitik i Ringsted Kommune Ringsted Kommune vil være foregangskommune for en sammenhængende og fremadrettet landdistriktsudvikling i samarbejde mellem landområdernes aktører og Ringsted Kommune. For at sætte fokus på det åbne lands kvaliteter og muligheder har Byrådet udarbejdet en landdistriktspolitik. Landdistriktspolitikken skal danne rammen om udviklingen i kommunens landområder i indeværende byrådsperiode. Med udgangspunkt i Byrådets vision er politikken tænkt som et dynamisk dokument, som skal revideres hvert 4 år i enhver byrådsperiode i tæt samarbejde mellem kommunens politikere, administration og lokale aktører. Målet er, at landområderne i Ringsted Kommune skal være et aktiv for alle kommunens borgere, og en god mulighed for de borgere, der ønsker at bo tæt på naturen og med højt til himlen. Gennem en dynamisk og helhedsorienteret planlægning vil Ringsted Kommune sørge for, at rammerne for bl.a. bosætning og erhverv er til stede i landområderne. For at landdistriktspolitikken skal blive en succes og føre til en god og frugtbar udvikling er det helt essentielt, at inddrage landområdernes borgere og lokale aktører i arbejdet. Det er landområdets borgere og aktørere der kender til hverdagen i landområderne og kan beskrive lokale behov og ønsker. Kvaliteten af arbejdet er derfor afhængig af, at landområdernes aktører og Ringsted Kommune er enige i fremgangsmåden og arbejder tæt sammen om at udvikle landområderne. En del af arbejdet skal foregå igennem udarbejdelse af helhedsplaner. I perioden skal der for hvert lokalområde udarbejdes en helhedsplan. Helhedsplanerne skal være med til at sikre, at de enkelte områder styrkes bl.a. ved at sætte fokus på hvert områdes identitet og særpræg. Samtidig skal helhedsplanerne sætte rammerne for den videre udvikling af områderne. Dette indebærer naturligt, at nogle områder vil blive præget af større udvikling og ny bosætning, mens andre vil bevare et mere uberørt udtryk. For at styrke processen har Byrådet bevilget 1. mio kr. om året de næste 4 år. Pengene er tænkt til at være et igangsættende og profilerende middel til at sætte fokus på de temaer og projekter som landområderne, i samarbejde med Ringsted Kommune sætter på dagsordenen. Læs mere om landdistrikterne her: Byrådets vision Som Byråd udnytter vi den centrale placering og skaber trygge rammer, der giver familier optimale muligheder for at bo, leve og være tilgængelige. På landet og i byen findes varierede bo-miljøer, der giver mulighed for et sundt og bæredygtigt liv. Men afventer dog Byrådets endelige vedtagelse af ny vision. Mål En realistisk og anvendelig landdistriktspolitik, der skal evalueres i enhver byrådsperiode. At Landdistriktspolitikken er i overensstemmelse med kommunens øvrige planlægning. Danne grundlag for udarbejdelse af helhedsplaner.

6 Samarbejde og dialog

7 Samarbejde og dialog Forankringen af landdistrikspolitikken bygger på et tæt samarbejde og dialog mellem Landsbyforum, de 10 lokalråd og Ringsted Kommune. Ringsted Kommunes politikere ønsker, at være i løbende dialog med landsbyernes og landområdernes borgere. Dette sker bl.a. gennem Landsbyforum, der samler kommunens 10 lokalråd i ét fælles talerør. Landsbyforum har fastlagte møder med kommunens politikere gennem Byrådet én gang om året og Økonomiudvalget 2 gange om året. Derudover er Landsbyforum engageret i en lang række projekter til forbedring af trivsel og udvikling i landområderne. Som eksempel kan nævnes Ringsted Oplevelsessti, hvor lokale borgere driver et stort anlagt projekt frem i samarbejde med administrationen. Et andet eksempel er deltagelse i kommunens busgruppe. Landsbyforum er repræsenteret i Grønt Råd og Frivillighedsrådet. Landsbyforum har bl.a. været en væsentlig medspiller i udarbejdelsen af nærværende landdistriktspolitik. Dette giver et medejerskab som er med til at sikre, at landdistriktspolitikken kan føres ud i livet. Det lokale engagement Et profileret, levende og dynamisk landområde er et meget vigtigt element i Ringsted Kommunes vision for landdistriktspolitikken. For at fastholde og skabe ny udvikling er det centralt med det lokale engagement. Her spiller Landsbyforum, lokalrådene, andre interesseforeninger samt lokale borgere en afgørende rolle. I forbindelse med udarbejdelse af landdistriktspolitikken har Landsbyforum stået i spidsen for en proces med 2 borgermøder ét i Tvindelstrup og ét i Bringstrup. Møderne har bl.a. udmøntet sig i en liste indeholdende mål og fremtidsvisioner for landområderne. Ringsted Kommune har derudover afholdt 10 møder, hvor de enkelte lokalråd og andre interessegrupper har deltaget. Møderne udmøntede sig i 3 prioriterede ønsker til landdistriktspolitikken fra lokalrådene. Lokalrådenes vurdering af mål og fremtidsvisioner samt møderækken mellem Ringsted Kommune, lokalråd og andre interessegrupper er central for udarbejdelsen af en realistisk landdistriktspolitik. De prioriterede ønsker indgår som en del af grundlaget for den kommende helhedsplanlægning. Udover lokalrådenens deltagelse i udarbejdelse af landdistriktspoltikken, så har lokalrådene også deltalget i udarbejdelse af 10 faktablade - et for hvert lokalområde. Faktabladene giver et faktuelt grundlag for udenforstående til, at få et overblik over hvilke forhold der er i hvert enkelt lokalråds område.

8 Jystrup Haraldsted-Allindemagle Vigersted Gyrstinge-Ørslevvester FjellebroKværkeby Bringstrup -Sigersted Nordrup-Farendløse Vetterslev-Høm Fakta om kommunens landområder Sneslev Øslev

9 Fakta om kommunens landområder Efter kommunesammenlægningen i 2007 placerer Ringsted Kommune sig nu blandt de mellemstore kommuner Ringsted Kommune er geografisk set en mellemstor kommune med ca borgere. Kommunen er placeret centralt på Sjælland med kommunens klart største by Ringsted placeret midt i kommunen. Den demografiske fordeling af kommunens borgere er, at ca. én tredjedel af borgerne bor i landområderne og ca. to tredjedele bor i Ringsted By og Benløse. Landskabelig set består Ringsted Kommune af meget varierede landskaber. Kommunen er rig på natur herunder store skovområder og større søer, åer, engarealer og store landbrugsområder. Alle med stor betydning for borgernes sundhed og trivsel samt betydning for kommunens identitet. Fakta om Ringsted Kommune Kommunes samlede areal er ha. Der er indbyggere ( ). Heraf bor 33 % i landområderne. Landområderne er organiseret i 10 lokalområder. Indbyggertallet for hvert landområder er: Bringstrup-Sigersted 853 Fjellebro-Kværkeby 1287 Gyrstinge-Ørslevvester 826 Haraldsted-Allindemagle 1282 Jystrup 1436 Nordrup-Farendløse 1188 Sneslev 669 Vetterslev-Høm 1336 Vigersted 1354 Ørslev 894 Samlet Landområdernes geografiske afgrænsning er bestemt af de 10 Lokalråd. For yderligere informationer om de 10 landområder henvises til områdernes faktablade. Disse kan findes her:

10 Bosætning i landområderne

11 Bosætning i landområderne Landområderne har en lang række kulturhistoriske og naturmæssige kvaliteter, som er med til at gøre landdistrikterne attraktive til bosætning. Alle landområderne har hvert deres særkende dette skal der værnes om og udvikles på, hvis landsbyerne og landområderne skal fremstå attraktive i fremtiden. Der skal være mulighed for et afbalanceret boligbyggeri i landområdet. I kommuneplan er der udlagt rammer for nyt boligbyggeri omkring mange landzone- og byzonelandsbyer. Udbygningen kan finde sted ved lokalplanlægning eller som huludfyldning og/eller afrunding af landsbyen. Fremover kan bosætningen i landområderne styrkes ved en synliggørelse af de fordele som landsbyerne og landområderne har at byde på. Det drejer sig bl.a. om et unikt sammenhold fx igennem idræts- og foreningsliv, skoler og institutioner og en stor ansvarsfølelse for hinanden. Mål Planlægning og prioritering af nye boligområder kan ske i samarbejde med Landsbyforum og lokalråd. Der skal udarbejdes helhedsplaner for landområderne i byrådsperioden Dette skal ske i samarbejde med landsbyforum, lokalråd og Ringsted Kommune. Ny bebyggelse skal tilpasses den lokale byggeskik samt de eksisterende kulturhistoriske- og landskabelige værdier. Der tilstræbes bredde i bomulighederne, så borgere har mulighed for at bo et helt liv på landet. Overflødiggjorte bygninger kan søges omformet til boliger, bofællesskaber eller erhverv der passer til bygninger og omgivelser. For at sætte fokus på de kvaliteter der er i kommunens landområder har Ringsted Kommune i samarbejde med lokalrådene udarbejdet en række faktablade som beskriver de 10 lokalområders identitet. Herved sker der en synliggørelse over for den målgruppe der kunne være interesseret i at bo på landet. De enkelte landsbyer er samlet set en væsentlig del af bosætningsmulighederne i Ringsted Kommune. Faktabladene kan findes på:

12 Erhverv i landområderne

13 Erhverv i landområderne Landbrug og skovbrug udgør en væsentlig del af erhvervet i landområderne. Men herudover findes der også mange mindre virksomheder som fx liberale erhverv og håndværksvirksomheder. Erhvervene i landområderne i Ringsted Kommune er præget af mindre virksomheder. Det er også denne type af virksomheder kommunen fortsat skal satse på i landområderne. Der skal arbejdes aktivt for at fremme mulighederne for, at drive mindre erhvervsvirksomheder i landområderne. Det kan ske ved at udnytte og udvikle de potentialer, der allerede er til stede. Her tænkes fx på nedlagte landbrugsbygninger samt andre velegnede bygninger, der kan indgå i en ny funktion, i stedet for at stå tomme og forfalde - se faktaboksen om planlovens 35 og 37. Udover de traditionelle erhverv som fx håndværksvirksomheder kan man også sætte fokus på andre typer af erhverv som fx it-virksomheder, tegnestuer, forskning, uddannelse, konference, internethandel, oplevelser m.m. For at fremme mulighederne for de mindre virksomheder skal dialogen mellem de forskellige aktører som Landsbyforum, lokalråd, relevante erhvervsorganisationer, andre interesseorganisationer samt Ringsted Kommune udbygges. Dialogen skal bl.a. være med til at afklare, hvordan udviklingsaktiviteter sikrer etablering og overlevelse af de mindre virksomheders adgang til arbejdskraft samt infrastruktur, herunder it-infrastruktur Erhvervsudviklingen skal foregå i åbenhed og dialog med alle landområdernes aktører, da deling af viden og erfaringer er afgørende for, at de mindre virksomheder også fremover har mulighed for både at etablere samt udvikle sig. Fakta om Planlovens 35 og 37 Efter planlovens 37 kan eksisterende bygninger, der ikke længere er nødvendige for driften af en landbrugsejendom, hvis bygningerne er egnede til formålet, tages i brug til nedenstående formål: Håndværks- og industrivirksomhed Mindre butikker Kontor og lager Èn bolig Der er dog en række betingelser, der skal være opfyldt inden bygningen tages i brug til de nævnte typer erhverv, derfor skal ibrugtagningen anmeldes til kommunen. Ønsker man at etablere andre typer af erhverv, som fx hestepensioner eller Bed and Breakfast - eller at etablerre erhverv i en bygning, som ikke er en tidligere driftsbygning, skal man søge kommunen om en landzonetilladelse efter planlovens 35. Ønsker man at drive liberalt erhverv fra sin bopæl, skal det anmeldes til kommunen. Kommunen vil herefter vurdere, om det anmeldte kræver en landzonetilladelse. Mål Landsbyforum, lokalråd samt andre relevante erhvervsorganisationer skal have et tættere samarbejde til planlægning og afklaring af erhvervsudviklingen for de mindre virksomheder i landdistrikterne. Mulighederne for etablering af nye mindre erhvervsvirksomheder indenfor rammerne af planloven skal fremmes. Øge borgernes kendskab til landområdernes erhvervsmæssige muligheder.

14 Kommunal service

15 Kommunal service Ringsted Kommune ønsker at sikre en balanceret kommunal service i landområderne. Det kommunale serviceniveau hænger for en stor del sammen med befolkningsudviklingen i landområderne. For at bevare kommunens attraktive landområder er det vigtigt, at borgerne har adgang til centrale offentlige og private serviceydelser i det omfang det giver mening bosætningsmæssigt, socialt, kulturelt og økonomisk. De basale centrale serviceydelser er fx de kommunale pasnings-, undervisnings- og fritidstilbud, kollektiv transport samt ældreområdet. En balanceret tilgængelighed til disse serviceydelser kan bidrage til et velfungerende arbejds- og familieliv. Mange af landdistrikternes borgere giver desuden udtryk for, at de gerne vil kunne leve hele deres liv i deres lokalområde fra vugge til grav. Ringsted Kommune ønsker derfor at skabe gode rammer for et harmonisk liv i landområderne. Tilgængeligheden til de offentlige- og private serviceydelser som bl.a. børnepasning, undervisning og kollektiv trafik skal sikres gennem en strategisk satsning på serviceniveauet i landområdernes mest dynamiske dele hvor det rette befolkningsgrundlag er til stede. Ringsted Kommune ønsker at arbejde for, at der med udgangspunkt i befolkningsgrundlaget, foretages den nødvendige afvejning mellem omkostninger og det kvalitative niveau, så en basal kommunal service er tilgængelig i landområderne også fremadrettet. En basal kommunal service skal danne grundlaget for at fastholde og udbygge fx boliger og erhverv og dermed danne grundlag for en god vækstspiral. En vækstspiral der kan tiltrække nye borgere samt erhvervsvirksomheder og dermed være med til at sikre et levende landområde. Helhedsplanlægningen skal bl.a. være med til at synliggøre og prioritere inden for hvilke landområder, der skal ske udbygning og hvilke landområder, der skal vedligeholdes. Mål Borgerne i landområderne skal have adgang til en basal kommunal service. Der skal udarbejdes helhedsplaner i perioden Helhedsplanerne skal sikre, at den kommunale service afpasses efter befolkningsgrundlaget. Landdistrikterne skal sikres adgang til landsbyernes og Ringsted By samt Benløses faciliteter, aktiviteter og uddannelsesinstitutioner med særlig fokus på de kollektive forbindelser til og fra skoler. Der skal være et bibliotekstilbud tilgængeligt for borgerne i landområderne.

16 Trafikal og digital infrastruktur

17 Trafikal og digital infrastruktur Ringsted Kommune ønsker at sikre et velfungerende grundlag for at bo i landområderne. Derfor har Ringsted Kommune fokus på 3 centrale udfordringer; trafiksikre cykel og gangstier, adgang og kendskab til en effektiv kollektiv trafik og flextrafik samt dækkende og tidsvarende digital infrastruktur i alle komunens landområder. Ringsted Kommune har fokus på trafiksikre skoleveje for kommunens børn. Med mangelfulde trafiksikre skoleveje øges den onde transportspiral, hvor antallet af forældretransporter til og fra skoler, børnehaver og vuggestuer øges. Udover skolebørn er det også vigtigt, at andre bløde trafikanter kan færdes så trygt som muligt fx til og fra arbejde og til forskellige foreningsaktiviteter. Ringsted Kommune vil arbejde for, at den kollektive trafik og flextrafik skal være så udbygget og velfungerende, at den ikke udgør en barriere for borgerne i at komme til og fra skole, arbejde, indkøb, foreningsaktiviteter osv. En effektiv kollektiv trafik og flextrafik vil desuden medvirke til at fastholde de unge og ældre i landområderne, hvilket er med til at sikre fortsat levende landområder med mangfoldighed og sociale netværk. Mål - trafikal infrastruktur Trafiksikkerheden i landområderne skal forbedres bl.a. gennem etablering af flere sikre cykelstier, skiltning og andre trafiksikre tiltag. Den kollektive trafik til landsbyerne og landområderne skal optimeres. Ankomst og afgang til og fra skoler og uddannelsesinstitutioner skal koordineres med ringetider. Kendskabet til Flextrafik skal udbredes. Landsbyforum kan indgå i en arbejdsgruppe til planlægning og prioritering af trafikfremmende forhold. Mål - digital infrastruktur Områder med dårlig dækning skal søges opgraderet. Ringsted Kommune er opmærksom på, at for at tiltrække og fastholde bosætning og erhverv i landområderne skal der være adgang til en velfungerende internet og mobilinfrastruktur, da den digitale infrastruktur er en forudsætning i et moderne samfund. Det er derfor vigtigt, at alle landområder og ikke kun landsbyerne får adgang til en digital infrastruktur af høj kvalitet.

18 Fritid, Idræt og Kultur

19 Fritid, Idræt og Kultur I landdistrikterne er der tradition for et aktivt fritids- og kulturliv med udgangspunkt i lokale traditioner og ressourcer. Et aktivt fritids- og kulturliv er en væsentlig årsag til, at flere landområder er i stand til at bevare eller øge deres bosætningsniveau. Grundlaget for de sociale netværk og fællesskab i landdistrikterne er det frivillige arbejde og den lokale identitetsfølelse, som landområdernes kultur- og fritidsliv er bygget på. Det er denne sociale kapital der skal bane vejen for at de øvrige stedbundne værdier og udviklingsmuligheder kan bringes i spil. Samlingssteder spiller en stor og væsentlig faktor for fritids-, idræts- og kulturlivet. Samlingsstederne skal være egnede til alsidige og tværgående aktiviteter som idræt, motion, kulturelle og musiske arrangementer. De skal også være egnede til, ældreundervisning, væresteder for unge, mødeaktiviteter samt øvrige foreningsaktiviteter. Med andre ord så skal samlingsstederne sikre, at livet kan udfoldes i landområderne. Ringsted Kommune spiller en stor rolle i forhold til at fastholde og styrke den sociale kapital i landområderne gennem styrkelse og bevarelse af de lokale samlingssteder, hvor det findes påkrævet. Samlingssteder som kan være med til at skabe ny identitet og styrke eksisterende og nye netværk. Dette i erkendelse af, at lokalråd, foreninger samt lokale borgere arbejder målrettet på, at livet også skal leves og udfoldes i landområderne. Ringsted Kommune ønsker fortsat at prioritere fritid, idræt og kultur i landområderne. Dette sker bl.a. gennem uddeling af midler fra de to puljer; Kulturmidler til landområderne og Udviklingsmidler til landområderne som uddeles til landområderne i samarbejde med Landsbyforum. Mål Alle lokalområderne skal have adgang til samlingssteder for foreninger og borgergrupper, herunder idræt, motion, kultur og samvær.

20 Natur og miljø

21 Natur og miljø Ringsted Kommune ønsker at forbedre adgangen til de mange gode naturoplevelser, som findes i kommunen. Ringsted Kommune har en bred vifte af natur som åer, søer, skove, enge osv. Kommunens landområder består af interessante landskaber med skovområderne i nord over de store søer centralt i kommunen til de mere landbrugsprægede landskaber i syd. Det er dokumenteret, at naturoplevelser i blå og grønne omgivelser giver bedre sundhed og trivsel. Naturen kan også virke som en katalysator i forhold til at sikre bl.a. en øget bosætning i landdistrikterne. Ringsted Kommune ønsker derfor, at give borgerne bedre muligheder for spændende og interessante naturoplevelser og mulighed for et aktivt friluftsliv. Dette kan ske ved at fremme adgangen gennem vedligeholdelse og udbygning af adgangsforholdene til kommunens natur. Der er da også et udpræget ønske i landdistrikterne om, at den væsentlige ressource som naturen er, skal udnyttes gennem etablering af bl.a. nye stier. I kommunens stiplan er der udpeget og/eller etableret flere forskellige stiprojekter, bl.a. Ringsted Oplevelses sti, Munkevejen, Rosengårdstien osv. Ringsted Kommunes stiplan vil udgøre et godt grundlag for det videre planlægnings arbejde med at fremme adgangsforholdene. Ringsted Kommune har igennem den kommunale planlægning fokus på både naturbenyttelse og -beskyttelse. En forudsætning for at sikre både benyttelse og beskyttelse er, at der er en klar afgrænsning mellem land og by. Dermed kan den bynære natur både styrkes som natur, men også virke som et frirum for byboeren. Den største landskabsforvalter i det åbne land er jordbrugserhvervet, hvor arealanvendelse, placering, udformning af anlæg samt naturpleje har stor indflydelse på miljø, naturindhold og på landskabets udseende. Ringsted Kommune ønsker at føre en frugtbar dialog med jordbrugserhvervets aktører for at sikre kommunens natur og miljø en fortsat høj standard samt sikre, at jordbrugserhvervet inddrages aktivt i, hvorledes der kan åbnes op for de naturværdier som jordbrugserhvervet ejer/administrerer. Med kommunens store skovarealer bør der ligeledes findes afbalancerede muligheder for, at kommunens borgere kan få glæde af naturfaciliteterne i samarbejde med skovenes arealejere. Mål Forbedre og synliggøre adgangen til naturen gennem information og skiltning. Så vidt muligt etablere et netværk af rekreative stier, hvor der bl.a. lægges vægt på de bynære rekreative oplevelser. Sikre varierede landskaber, rig natur og et rent miljø gennem implementering af fx statens vand- og naturplaner med fokus på de rekreative muligheder i forbindelse med fx anlæggelse af vådområder. Dialogen med landområdernes aktører, herunder jordbrugs- og skoverhvervet, skal styrkes gennem koordineringsmøder hvor fx Landsbyforum og andre relevante erhvervsorganisationer kan indgå.

22 Oplevelsesmuligheder i landområderne

23 Oplevelsesmuligheder i landområderne I Ringsted Kommune findes der i dag et væld af spændende oplevelsesmuligheder i landområderne. Det er dog også vigtigt at sikre fremtidige projekter, så der er en levende oplevelsesdynamik i landområderne. Naturoplevelser spiller en stor rolle i forhold til et attraktivt landdistrikt både som bosted og for de fælles oplevelser, fordybelser m.m. Samspillet mellem kommunen, landmændene og landområdernes borgere er vigtig for skabelse og bevarelse af en alsidige og attraktive oplevelsesmuligheder. I forbindelse med oplevelsesprojekter kan der skabes eller bevares arbejdspladser. Det samme gælder i forhold til følgeerhverv, der kan have glæde af disse tiltag som fx købmænd, spisesteder, Bed and Breakfast, campingpladser osv. Mål Ringsted Oplevelsessti skal etableres i perioden Stien skal forbinde en række aktiviteter der kan skabe helhed og synergi og derved virke udviklende i forhold til stiens opland. Der skal informeres om allerede etablerede oplevelsesprojekter som fx Ringsted Å sti, Rosengårdstien og Vrangeskov Børn i bevægelse, og planlagte projekter som fx Fremtidens landskaber, i forbindelse med sundhedsskabende projekter. Nye oplevelsesprojekter skal tænkes ind i, og spille sammen med, de allerede etablerede projekter helheds- og synergitanken skal være det bærende element. Et eksempel på en oplevelsesmulighed er Ringsted Oplevelsessti, som er projekteret som en hovedsti på ca. 23. km gennem Ringsted Kommune med senere mulighed for tilkobling af lokale og bynære stier og oplevelser. Kulturmiljøer er også en vigtig del af oplevelsesværdierne på landet. Det gælder både de specielle landsbyhuse, kirkerne, de gamle skolebygninger, sprøjtehusene, husmandsbrugene og nedlagte gårde. Og ikke mindst kulturlandskabet i det åbne land, med gravhøje, stengærder, levende hegn, jagtremiser, mergelgrave, fortidsminder og råstofgrave. Muligheden for de mange forskellige oplevelser gør det ofte attraktivt, at bo på landet.

24 Ringsted Kommune Rådhuset Sct. Bendtsgade Ringsted ringsted@ringstd.dk Tlf:

Landdistriktspolitik. Ringsted - midt i mulighederne Januar 2016

Landdistriktspolitik. Ringsted - midt i mulighederne Januar 2016 Landdistriktspolitik Ringsted - midt i mulighederne Januar 2016 Forord I Ringsted Kommune er der sket meget de sidste 10 år. Kommunen har haft en stor tilflytning af både nye borgere, men også af mange

Læs mere

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land.

I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. Landdistriktspolitik Vision I Byrådets overordnede vision lægges der vægt på botilbud og stærk sammenhæng mellem by og land. I Byrådets vision for en landdistriktspolitik indebærer dette, at Ringsted Kommune

Læs mere

Høringssvar til Landdistriktspolitik

Høringssvar til Landdistriktspolitik Sendt til: Borgmester og teknikogmiljø@ringsted.dk både i Word og PDF format Høringssvar til Landdistriktspolitik 2014 2018 Indsendt af Landsbyforum på vegne af Ringsted Kommunes 10 landområde lokalråd.

Læs mere

Fritidspolitik Langeland Kommune

Fritidspolitik Langeland Kommune Fritidspolitik Langeland Kommune Langeland kom og vær med! Indledning og udarbejdelse af fritidspolitik Fritidspolitikken er en af de politikker, kommunalbestyrelsen besluttede at formulere i den nye Langeland

Læs mere

Landdistriktspolitik. Politik for Hedensted Kommune

Landdistriktspolitik. Politik for Hedensted Kommune Landdistriktspolitik Politik for Hedensted Kommune Landdistriktspolitikken er udarbejdet af Borger, Sundhed og Kultur - august 2011 Endeligt vedtaget i Byrådet den 30. august 2011 2 VISION Hedensted Kommune

Læs mere

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1.

Frivillighedspolitik. Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune. Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. Frivillighedspolitik Politik for det frivillige sociale arbejde i Skive Kommune Frivillighedspolitikken er vedtaget i Skive Byråd 1. marts 2016 Skive det er RENT LIV Forord I efteråret 2015 har frivillige,

Læs mere

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune

Idrætspolitik. for Esbjerg Kommune Idrætspolitik for Esbjerg Kommune 2011-2014 Forord Esbjerg er en af de førende idrætskommuner, hvad angår talentudvikling, tilskudsordninger og gode fysiske faciliteter. Denne nye idrætspolitik præsenterer

Læs mere

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune

Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune NORDDJURS KOMMUNE Det gode liv på landet i Norddjurs Kommune Landdistriktspolitik 2013 2016 1. Indhold 2. Indledning...2 3. Fakta om Norddjurs Kommune...3 4. Mål og udviklingstemaer...4 4.1. Dialog, samarbejde

Læs mere

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik

Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik UDKAST den 15. september 2014: Frederiksbergs Kultur- og fritidspolitik Afsæt Et markant kultur- og fritidsliv er med til at gøre en by attraktiv både overfor borgere, der gerne vil bo et sted med mange

Læs mere

Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2

Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED Frivilligpolitik - Social og Sundhed 2016 /2 Ollerup Plejecenter Vi vil Frivillighed i Svendborg Kommune Den første frivilligpolitik udkom i 2009. Her blev grundstenen til det

Læs mere

Handicappolitik Silkeborg Kommune

Handicappolitik Silkeborg Kommune Handicappolitik Silkeborg Kommune Indhold: Forord...3 Handicapbegrebet...4 Mission...4 Vision...5 Menneskesyn...5 Samfundssyn...6 Værdigrundlag...6 Kompensationsprincippet...6 Solidaritetsprincippet...7

Læs mere

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016

Handicap politik. [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 l Handicap politik [Indsæt billede] Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fredensborg Kommune er en handicapvenlig kommune, der skaber gode vilkår for borgere med handicap, så den enkelte borger

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Erhvervs- og Turistpolitik

Erhvervs- og Turistpolitik Erhvervs- og Turistpolitik SUND VÆKST Sundt erhvervsliv DET BEDSTE STED AT LEVE OG DRIVE VIRKSOMHED Indhold Erhvervs- og Turistpolitik... 3 Erhvervs- og Turistpolitik... 3 Målene for Brønderslev Byråd...

Læs mere

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje

ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje ÆLDREPOLITIK en værdig ældrepleje Forord til ældrepolitikken en værdig ældrepleje Vision: Et god og aktivt liv Ældrepolitikken blev vedtaget 1. gang i september 2013, og blev til i et godt samarbejde med

Læs mere

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune Job- og personprofil Økonomichef Økonomi og IT Holstebro Kommune 1 Indledning Holstebro Kommune søger en ny økonomichef, da vores nuværende har fået job som økonomichef i en privat virksomhed. I job- og

Læs mere

Kultur- og fritidspolitikken er bygget op af to dele en politik og et visionskatalog.

Kultur- og fritidspolitikken er bygget op af to dele en politik og et visionskatalog. Kultur- og fritidspolitik 2010-2015 Indledning Egedal Kommunes kultur- og fritidspolitik er et resultat af en dialog og et samarbejde med borgerne, som har udgangspunkt i dels en mindre spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik

Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Københavns Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik - Perspektiver på tværs af sektorer Indhold Forord Vores børn og unge er et fælles ansvar... 2 Indledning... 3 Børn og unge i centrum... 4 Børn

Læs mere

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold

Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold Strategi for Natur- og Kulturhistorisk formidling i Jammerbugt Kommune Indhold 1. Baggrund... 2 2. Vision... 3 3. Det handler om:... 3 At løfte i flok... 3 At gå nye veje... 4 At skabe synergi... 4 4.

Læs mere

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune

UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune UDKAST Målsætning for De bemandede legepladser i Københavns Kommune Indholdsfortegnelse Indledning...2 Legepladsernes grundlag...2 Samarbejdet med brugerne...4 Trivsel i hverdagen...5 Integration...6 Samarbejde

Læs mere

Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2

Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Kulturpolitiske målsætninger for Aalborg Kommune.

Kulturpolitiske målsætninger for Aalborg Kommune. Kulturpolitiske målsætninger for Aalborg Kommune. Kulturpolitiske målsætninger Den kommunale kulturpolitiks opgave er at sikre Aalborg Kommunes borgere: Grundlag for en mangfoldighed af oplevelser Et levende,

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

Strategi- og handleplan for landdistrikterne

Strategi- og handleplan for landdistrikterne Strategi- og handleplan for landdistrikterne 11. januar 2016 vedtog Byrådet en ny Landdistriktspolitik. Politikken omhandler følgende temaer: Strategi- og handleplanen er en opfølgning på den vedtagne

Læs mere

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO

Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO Mål - og indholdsbeskrivelse for SFO 2 Baggrund Med ændring af folkeskoleloven af 26. maj 2008 er der nu krav om at skolefritidsordninger fremover skal udarbejde mål- og indholdsbeskrivelser. Ordningen

Læs mere

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587

Politik for Miljø og Energi 2016 2020. Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi 2016 2020 Dato 25.02.2016 Dokument nr. 480-2016-68609 Sags nr. 480-2014-139587 Politik for Miljø og Energi Forord Nordfyns Kommune har gennem mange år prioriteret indsatsen

Læs mere

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik

Kalundborg kommune september 2008. Ældrepolitik Kalundborg kommune september 2008 Ældrepolitik Ældrepolitik i Kalundborg Kommune Introduktion Kalundborg Kommunes skal være et godt sted at bo gennem hele livet. Den vision danner udgangspunkt for kommunens

Læs mere

Byrådet vedtog sin første handicappolitik i 2008. Denne handicappolitik er nu blevet revideret

Byrådet vedtog sin første handicappolitik i 2008. Denne handicappolitik er nu blevet revideret Handicappolitik Forord Byrådet vedtog sin første handicappolitik i 2008. Denne handicappolitik er nu blevet revideret og fornyet. Favrskov Kommune vil med handicappolitikken skabe et fundament, der sikrer

Læs mere

Fredericia på forkant

Fredericia på forkant Fredericia Kommune Fredericia på forkant Strategi til fornyelse af den kommunale opgaveløsning Formål Byrådet i Fredericia Kommune vedtog i april 2015 en ny fælles vision. I samarbejde med borgere og civilsamfund

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Flyttetendenser. Bilag til Bosætningsstrategien for Næstved Kommune 2015

Flyttetendenser. Bilag til Bosætningsstrategien for Næstved Kommune 2015 Flyttetendenser Bilag til Bosætningsstrategien for Næstved Kommune 5 Indhold Udarbejdelse af materialet Udarbejdelse af materialer....3 Generelle flyttetendenser....4 Tilflyttere....6 Fraflyttere....8

Læs mere

Talentstrategi 2016 2019

Talentstrategi 2016 2019 Kunst Kultur Sport Talentstrategi 2016 2019 KUNST KULTUR - SPORT Strategi for talentudvikling i Næstved Kommune 2016 2019 FORMÅL Strategiens formål er at styrke børn og unges muligheder for at udvikle

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

Vilje til vækst ASSENS KOMMUNES VISION 2018

Vilje til vækst ASSENS KOMMUNES VISION 2018 Vilje til vækst ASSENS KOMMUNES VISION 2018 Vision 2018 skal opfyldes i tæt dialog med borgerne i Assens Kommune Vilje til vækst På ti år har vi oplevet meget her i det vestfynske. I begyndelsen af nullerne

Læs mere

Opholdssted NELTON ApS

Opholdssted NELTON ApS Opholdssted NELTON ApS Tel: 23 71 20 94 Afdeling Vestergårdsvej: Vi har eksisteret siden 2008 og har specialiseret os i arbejdet med unge med store udfordringer i livet. Vi har stor erfaring i at få de

Læs mere

Gladsaxe en kommunikerende kommune

Gladsaxe en kommunikerende kommune gladsaxe.dk 20152018 Kommunikationsstrategi Gladsaxe en kommunikerende kommune Strategi for Gladsaxe Kommunes eksterne kommunikation 2014 2017 Hvorfor en ekstern kommunikationsstrategi Gladsaxe Kommune

Læs mere

Integrationsstrategi. Det aktive medborgerskab

Integrationsstrategi. Det aktive medborgerskab Integrationsstrategi Det aktive medborgerskab Nyt politikkoncept Gennem fælles indsats vil vi øge vores livskvalitet og velstand væsentligt. Vi tænker større og bredere også internationalt. Vi udvikler

Læs mere

Visionen 2015-2018. Roskilde Kommune mulighedernes markedsplads

Visionen 2015-2018. Roskilde Kommune mulighedernes markedsplads Visionen 2015-2018 Byrådssekretariatet Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 kommunen@roskilde.dk sikkerpost@roskilde.dk www.roskilde.dk Roskilde Kommune mulighedernes markedsplads

Læs mere

Forslag til ny folkeoplysningspolitik på Frederiksberg

Forslag til ny folkeoplysningspolitik på Frederiksberg Forslag til ny folkeoplysningspolitik på Frederiksberg En af nyskabelserne i den nu gældende folkeoplysningslov fra 2011 var, at alle kommuner blev forpligtet til at udarbejde en folkeoplysningspolitik

Læs mere

Puls, sjæl og samarbejde

Puls, sjæl og samarbejde Puls, sjæl og samarbejde Politik for Kultur, Fritid og Frivillighed i Ringsted Kommune I Ringsted har vi et rigt og varieret fritids- og foreningsliv og et kulturliv, der byder på gode oplevelser for børn

Læs mere

Vision. Ishøj frivilligpolitik tager udgangspunkt i følgende overordnede visioner:

Vision. Ishøj frivilligpolitik tager udgangspunkt i følgende overordnede visioner: Vision Ishøj frivilligpolitik tager udgangspunkt i følgende overordnede visioner: At frivillige i Ishøj har bedst mulige arbejdsbetingelser til at udføre deres arbejde At samarbejdet mellem frivillige

Læs mere

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE

Bakkegård distrikt Værdibaseret program. At bygge er den ny. skole, bedste. lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE Bakkegård distrikt Værdibaseret program At bygge er den ny bedste skole, lektie hele året. Elias, 0. a, 2002/2003 GENTOFTE KOMMUNE overblik Gentofte Kommunes Skoleudviklings- Formål og udbygningsprojekt

Læs mere

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud 18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud Frivillighedspolitikken rammer og vilkår Rudersdal Kommune har formuleret en frivillighedspolitik, der har til formål

Læs mere

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen

Dagplejepædagogen. En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Dagplejepædagogen En garant for pædagogisk kvalitet i dagplejen Forord Det er dagplejens opgave at tilbyde børnene tryghed, nærvær og et udviklende miljø. Den enkelte dagplejer skal derfor trives i sit

Læs mere

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du:

Bæredygtighedsskema. Sådan gør du: Bæredygtighedsskema Skemaet skal udfyldes i forbindelse med ansøgning om lokalplan. I skemaet skal du beskrive, hvilke bæredygtige tiltag dit projekt indeholder. Beskrivelsen er opdelt i emner, som svarer

Læs mere

Job- og kravprofil - Erhvervsudviklingschef

Job- og kravprofil - Erhvervsudviklingschef Job- og kravprofil - Erhvervsudviklingschef Gladsaxe Kommune Den 1. januar 2014 var der 66.656 indbyggere i kommunen. Gladsaxe Kommune er derved den 23. største kommune i Danmark og den 4. største i Region

Læs mere

Samarbejdsplan 2015. Politi og kommuner i Nordsjælland

Samarbejdsplan 2015. Politi og kommuner i Nordsjælland Samarbejdsplan 2015 Politi og kommuner i Nordsjælland 1 Indledning Nordsjællands politi ønsker at udvikle et nært og gensidigt samarbejde med lokalsamfundene. Behovet herfor er indlysende, da en række

Læs mere

Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til bydelsplaner gældende for 2013 2016

Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til bydelsplaner gældende for 2013 2016 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsudvalget Borgmesteren Til Økonomiforvaltningen Att.: specialkonsulent Marc J. Jørgensen, Center for Byudvikling Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til bydelsplaner

Læs mere

Planlovsdage 2011. Helhedsplanlægning for det åbne land - med profit!

Planlovsdage 2011. Helhedsplanlægning for det åbne land - med profit! Planlovsdage 2011 Helhedsplanlægning for det åbne land - med profit! Niels Peter Vestergaard Lauridsen Chef for planafdelingen, Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune Flest turistovernatninger

Læs mere

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune

Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Idrætsstrategi for Halsnæs Kommune Forord Forord kommer senere Indledning I Halsnæs Kommune har vi en kultur- og fritidspolitik, som løber frem til år 2020. Ligeledes er der for perioden 2015-2018 afsat

Læs mere

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole

ledelsesgrundlag Københavns Kommunes Ungdomsskole Københavns Kommunes Ungdomsskole ledelsesgrundlag 2 ledelsesgrundlag 2008 s ledelsesgrundlag Ungdomsskolens ledelsesgrundlag er et udtryk for de forventninger, du som medarbejder kan have til din leder. Det er udarbejdet i fællesskab

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Medborgerskabspolitik

Medborgerskabspolitik l Medborgerskabspolitik 1 2 Forord Fredensborg Kommunes medborgerskabspolitik har til formål at sikre, at kommunens borgere oplever sig selv og hinanden som medborgere, der søger indflydelse og bidrager

Læs mere

INDHOLD. Forord. Formål

INDHOLD. Forord. Formål Indkøbspolitik INDHOLD Forord Formål Omfang og afgrænsning Retningslinjer for indkøb Indkøbsaftaler Generelle principper E-handel Udbud 3 4 4 Vi vil være en erhvervsvenlig kommune. Det kræver en effektiv

Læs mere

Børnehuset Molevittens formål;

Børnehuset Molevittens formål; Den 4.9.2012 Børnehuset Molevittens formål; Institutionens formål er at skabe et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer børnenes trivsel, sundhed, udvikling og læring. Vi vil sikre barnets

Læs mere

Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016

Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016 Strategigrundlag for handicapområdet i Randers Kommune 2016 Vi understøtter størst mulig mestring i eget liv og høj livskvalitet Vi vil være kendt for sammenhæng, udvikling og dialog Vores værdier er åbenhed,

Læs mere

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015

Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 Strategi for it og digitalisering i Skole- og Kulturforvaltningen 2012-2015 IT-afsnittet SK Godthåbsgade 8 9931 4040 9400 Nørresundby Servicedesk-sk@aalborg.dk Indledning It og digitalisering er i dag

Læs mere

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE

I N PUT TIL T E MADRØFTELSE I N PUT TIL T E MADRØFTELSE Socialområdet Investér før det sker Socialpolitikken lader sig ikke nemt afgrænse og i de senere år er der mange kommuner, som kobler det sociale arbejde meget tæt til de almene

Læs mere

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune Rudersdal Kommune 2012-2022 VISIONER OG MÅL for den psykosocial indsats i Rudersdal Kommune 2012-2022 Indledning Rudersdal

Læs mere

Beskæftigelsespolitik 2014-2017

Beskæftigelsespolitik 2014-2017 Beskæftigelsespolitik 2014-2017 September 2014 1 Forord I Greve Kommune skal borgerne være helt eller delvist selvforsørgende. Det skal være undtagelsen, at borgere er på fuld offentlig forsørgelse. Derfor

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN ÅR 2016

VIRKSOMHEDSPLAN ÅR 2016 1 VIRKSOMHEDSPLAN ÅR 2016 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Ældrerådets medlemmer. 2. Arbejdsgrupper under Ældrerådet. 3. Ældrerådets opgaver/funktioner jfr. lovgivning/vejledning. 4. Ældrerådets visioner. 5.

Læs mere

DIGITALE SAMMENHÆNGE FOR BØRN OG UNGE

DIGITALE SAMMENHÆNGE FOR BØRN OG UNGE DIGITALE SAMMENHÆNGE FOR BØRN OG UNGE v. Kirsten Jørgensen, KL Den fælles kommunale digitaliseringsstrategi Frem mod 2020 vil kommunerne: arbejde for, at børns digitale dannelse og læring påbegyndes tidligt

Læs mere

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune

Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Job- og personprofil for medarbejder i daghjem i Assens Kommune Medarbejder i daghjem, Assens Kommune Assens Kommunes personalepolitik hviler på værdierne respekt, åbenhed, udvikling, arbejdsglæde og ordentlighed.

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

Integrationspolitik for Morsø Kommune

Integrationspolitik for Morsø Kommune S u n d h e d / I n t e g r a t i o n Integrationspolitik for Morsø Kommune Januar 2011 Indholdsfortegnelse 1.0 Indledning 1.1 Integrationspolitikkens målsætninger side 3 1.2. Integrationspolitikkens indsatsområder

Læs mere

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd?

Oplæg til debat. Hvem mangler i jeres menighedsråd? Oplæg til debat Hvem mangler i jeres menighedsråd? Menighedsrådsvalg 2016 Indledning Til efteråret skal der vælges nye kandidater til menighedsrådene i hele landet. Mange steder betyder det, at der skal

Læs mere

1. FORORD. Handicappolitikken er vedtaget af Byrådet, og politikken er dækkende for hele Furesø Kommune.

1. FORORD. Handicappolitikken er vedtaget af Byrådet, og politikken er dækkende for hele Furesø Kommune. HANDICAPPOLITIK 1. FORORD Handicappolitikken er vedtaget af Byrådet, og politikken er dækkende for hele Furesø Kommune. Efter oprettelsen af Furesø Kommune den 1. januar 2007 tog Byrådet initiativ til

Læs mere

kultur og fritid folkeoplysningspolitik

kultur og fritid folkeoplysningspolitik kultur og fritid folkeoplysningspolitik Indhold Forord 3 Vision 4 Mål 4 Rammer for den folkeoplysende virksomhed 4 Samspil mellem den folkeoplysende virksomhed og selvorganiserede grupper og aktiviteter

Læs mere

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune

Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Værdigt ældreliv i Ringsted Kommune Ældre- og værdighedspolitikken retter sig både mod borgere over 65 år og borgere med pleje og behandlingsbehov. Eksempelvis alvorligt syge i alle aldre, der har behov

Læs mere

Politik for integration

Politik for integration Politik for integration Nordfyns Kommune 2016-2019 Indhold Forord... 2 Baggrund... 3 Hvorfor denne politik?... 3 Hvem henvender integrationspolitikken sig til?... 3 Hvad vil vi med politikken?... 3 Hvad

Læs mere

Landdistriktspolitik for Assens Kommune. 2. udkast

Landdistriktspolitik for Assens Kommune. 2. udkast Landdistriktspolitik for Assens Kommune 2. udkast Vision Virkeliggøre borgernes drøm om et harmonisk og aktivt liv på landet, omgivet af natur, plads, stilhed og mennesker der tager ansvar for hinanden

Læs mere

Politiske mål 2013-15 med tilhørende resultatkrav til foreløbig godkendelse på UMT juni-møde

Politiske mål 2013-15 med tilhørende resultatkrav til foreløbig godkendelse på UMT juni-møde Notat Sagsnr.: 2012/0001874 Dato: 11. juni 2012 Titel: Politiske mål med tilhørende resultatkrav til foreløbig godkendelse på UMT juni-møde Sagsbehandler: Rikke Voss Hvelplund Miljø- og Teknikchef Indsatsområder

Læs mere

TEMAPLAN. for landdistrikter. Det gode hverdagsliv leves i Vejen Kommune

TEMAPLAN. for landdistrikter. Det gode hverdagsliv leves i Vejen Kommune TEMAPLAN for landdistrikter Det gode hverdagsliv leves i Vejen Kommune 2012 Vejen Kommune Rådhuspassagen 3 6600 Vejen E-mail: post@vejenkom.dk www.vejenkom.dk Fotos: Vejen Kommune, Udarbejdelse: Udvikling

Læs mere

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling

Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013. Natur og Udvikling Kanalstrategi en strategi for henvendelseskanaler til og fra kommunen [Udkast] Juni 2013 Natur og Udvikling Kanalstrategi Hvert år håndterer Halsnæs Kommune rigtig mange henvendelser til og fra borgere

Læs mere

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET

Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forældresamarbejde om børns læring FORMANDSKABET Forord Børn i 0-6 års alderen lærer hele tiden. De lærer, mens de leger selv og med andre børn, synger, lytter, tager tøj på og de lærer rigtig meget i

Læs mere

Prøvestien. - Amager Øst Bydelsplan 2012

Prøvestien. - Amager Øst Bydelsplan 2012 Prøvestien - Amager Øst Bydelsplan 2012 2 Projektet Prøvestien indgår i Amager Øst Bydelsplan 2013. Du kan finde meget mere materiale om bydelsplanen og dens projekter på: www.aølu.dk Prøvestien En aktivitetssti

Læs mere

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Norddjurs Kommune 19. januar 2012 Forslag Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Baggrund Den 1. januar 2006 trådte anbringelsesreformen på børne- og ungeområdet i kraft. Sigtet med reformen er at

Læs mere

Bomiva Kommentarer/ideer/forslag Nuværende forhold fremtidig udvikling

Bomiva Kommentarer/ideer/forslag Nuværende forhold fremtidig udvikling Bomiva Kommentarer/ideer/forslag Nuværende forhold fremtidig udvikling 19. sep. 2015 SPØTTRUP OMRÅDET Bomiva har almennyttige boliger i flere af byerne i Spøttrup området. I Rødding, Krejbjerg og Balling

Læs mere

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1 Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at

Læs mere

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune På vej mod 2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune 25.01.2007 På vej mod 2017 Haderslev Kommune 25.01.2007 Side 2

Læs mere

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg

Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Forslag til principerklæring til vedtagelse på FOAs strukturkongres 12. og 13. januar 2006 i Aalborg Principperne i denne erklæring angiver retningen for FOAs videre strukturelle og demokratiske udvikling.

Læs mere

De store virksomhedslandbrug i planlægningen. Afdelingsleder Anders Mosbæk Nielsen Faxe Kommune

De store virksomhedslandbrug i planlægningen. Afdelingsleder Anders Mosbæk Nielsen Faxe Kommune De store virksomhedslandbrug i planlægningen Afdelingsleder Anders Mosbæk Nielsen Faxe Kommune De store virksomhedslandbrug i planlægningen Vi er i fuld gang med Kommuneplan 2013. En plan med rigtigt mange

Læs mere

Planlovsdage 2011. Helhedsplanlægning for det åbne land - med profit!

Planlovsdage 2011. Helhedsplanlægning for det åbne land - med profit! Planlovsdage 2011 Helhedsplanlægning for det åbne land - med profit! Niels Peter Vestergaard Lauridsen Chef for planafdelingen, Ringkøbing-Skjern Kommune Ringkøbing-Skjern Kommune Flest turistovernatninger

Læs mere

Nem hverdag. Stærkt fællesskab.

Nem hverdag. Stærkt fællesskab. FREMTIDENS fremtidens FORSTAD forstad Nem hverdag. Stærkt fællesskab. Velkommen til en ny form for forstad, hvor hverdagslivet er nemt og fællesskabet stærkt. NærHeden er en helt ny bydel med boliger,

Læs mere

Socialdemokraternes ordførertale. Ved 1. behandling af budget 2015-2018

Socialdemokraternes ordførertale. Ved 1. behandling af budget 2015-2018 Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2015-2018 v/ Lotte Cederskjold, Politisk ordfører (S) (Det talte ord gælder) Indledning Aarhus er i en rivende udvikling og det er vores ansvar

Læs mere

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Børne- og Kulturforvaltningen Lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Kapitel 1 Formål, anvendelsesområde, ansvar, tilsyn m.v. Formål 1. Formålet med denne lov er at

Læs mere

Landsby- og landdistriktspolitik. Vedtaget af Skive byråd den 31. marts 2009 og af Landsbyudvalget den 2. juni 2009. www.skive.dk

Landsby- og landdistriktspolitik. Vedtaget af Skive byråd den 31. marts 2009 og af Landsbyudvalget den 2. juni 2009. www.skive.dk Landsby- og landdistriktspolitik Vedtaget af Skive byråd den 31. marts 2009 og af Landsbyudvalget den 2. juni 2009 www.skive.dk Baggrund I forbindelse med strukturreformen blev de fire gamle kommuner Sallingsund,

Læs mere

Arbejdsmarkedspolitik 2013-2017

Arbejdsmarkedspolitik 2013-2017 Arbejdsmarkedspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 4 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Fokus - Fleksibel beskæftigelsesrettet indsats... 8 Fokus - Uddannelse til alle en nøgle til øget vækst...

Læs mere

Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed. januar 2016

Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed. januar 2016 Skriftlig opsamling på temamøde om ulighed i sundhed januar 2016 Indholdsfortegnelse Side 2 Introduktion Side 3 Baggrund om ulighed i sundhed Side 4 Politiske handlemuligheder Side 5 De vigtigste pointer

Læs mere

Sorø, den 17. oktober 2011

Sorø, den 17. oktober 2011 Ringsted Kommune Natur og Miljø Rønnedevej 9 4100 Ringsted ERHVERVSPOLITIK Fulbyvej 15 DK 4180 Sorø Tel +45 5786 5000 Fax +45 5786 5001 CVR 29 98 46 03 politik@gefion.nu www.gefion.nu Sorø, den 17. oktober

Læs mere

Kultur -- / Handlingsplan 2016-2017. -- Kultur --

Kultur -- / Handlingsplan 2016-2017. -- Kultur -- Kultur -- / Handlingsplan 2016-2017 s.3 s.4 Forord En spændende region -- / Udgivelse: Region Syddanmark Damhaven 12, 7100 Vejle -- / Design & produktion: Mediegruppen as -- / Foto: Hyldager Fotografi

Læs mere

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret

dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret Dagtilbud med mening Et legende og udviklingsorienteret dagtilbud Visionens målsætninger > Alle børn trives og udvikler sig > Leg og læring går nye veje > Dagtilbuddet mestrer engagement, mod og handlekraft

Læs mere

03-10-2014 14/17737. CAMPING & FRITID CENTER ApS Købingsmarkvej 53 6430 Nordborg

03-10-2014 14/17737. CAMPING & FRITID CENTER ApS Købingsmarkvej 53 6430 Nordborg 03-10-2014 14/17737 CAMPING & FRITID CENTER ApS Købingsmarkvej 53 6430 Nordborg Landzonetilladelse til at opsætte tre nye legeredskaber på ejendommen matr.nr. 72 Pøl, Nordborg, der ligger på Købingsmarkvej

Læs mere

Job- og personprofil. Dagtilbudschef Børn og Unge i Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Dagtilbudschef Børn og Unge i Holstebro Kommune Job- og personprofil Dagtilbudschef Børn og Unge i Holstebro Kommune 1 Job- og personprofil for den nye Dagtilbudschef til Holstebro Kommune Indledning Vores Dagtilbudschef gennem 6 år har søgt nye udfordringer.

Læs mere

HØRINGSUDGAVE. Høringsfrist den 1. februar 2016 kl. 12.00. Høringssvar sendes til Vibeke.Bruun-Toft@egekom.dk

HØRINGSUDGAVE. Høringsfrist den 1. februar 2016 kl. 12.00. Høringssvar sendes til Vibeke.Bruun-Toft@egekom.dk HØRINGSUDGAVE. Høringsfrist den 1. februar 2016 kl. 12.00. Høringssvar sendes til Vibeke.Bruun-Toft@egekom.dk Egedal Kommunes Ungestrategi 2015 1 2 Forord 138 unge i Egedal har besøgt campingvognen Egedal

Læs mere