Det er bagrunden for, at Græsted-Gilleleje Kommune har tilvejebragt et kommuneplantillæg nr. 17 og lokalplan

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det er bagrunden for, at Græsted-Gilleleje Kommune har tilvejebragt et kommuneplantillæg nr. 17 og lokalplan 15.79."

Transkript

1 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: Fax: X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk nkn@nkn.dk 6. oktober 2004 J.nr.: 03-33/ SNI Afgørelse i sagen om vedtagelse af kommuneplantillæg nr. 17 og lokalplan for et område til centerformål i Gilleleje i Græsted-Gilleleje Kommune Græsted-Gilleleje Kommune har den 29. marts 2004 vedtaget kommuneplantillæg nr. 17 til Kommuneplan 1997 for område C2 til centerformål i Gilleleje samt lokalplan for Centerområde Øst i Gilleleje. Afgørelserne er påklaget til Naturklagenævnet af De Samvirkende Købmænd (DSK). Gilleleje by har i alt ca indbyggere. I den østlige del af byen ligger der en Super Brugs, der blev etableret i 1967 med ca m 2. Supermarkedet er siden udvidet flere gange således, at det i dag har et bruttoetageareal på m 2. Super Brugsen ønsker nu en yderligere udvidelse af bruttoetagearealet med m 2. Det er bagrunden for, at Græsted-Gilleleje Kommune har tilvejebragt et kommuneplantillæg nr. 17 og lokalplan Området omkring supermarkedet er præget af parcelhusbebyggelse mod nord, vest og syd. Mod øst ligger der et større sommerhusområde med knap 700 ejendomme og mod sydøst et industriområde. Regionplan 2001 for Frederiksborg Amt, vedtaget af Hovedstadens Udviklingsråd (HUR), indeholder retningslinier om detailhandel. Det fastsættes heri, at detailhandelsstrukturen består af 5 niveauer: niveau 1 regionale detailhandelscentre, niveau 2 større kommunecentre, niveau 3 øvrige kommunecentre, niveau 4 større lokal- og bydelscentre og niveau 5 mindre lokal- og bydelscentre. Retningslinierne fastlægger endvidere bl.a.:

2 2 - at arealer til butiksformål kun kan udlægges inden for de på retningsliniekortet angivne områder, - at der kun kan planlægges for nybyggeri og omdannelse af eksisterende byggeri til butiksformål inden for det maksimale bruttoetageareal for dagligvarebutikker henholdsvis udvalgsvarebutikker, der for hvert område fremgår af skema 1 og 2, - at der kun kan planlægges for dagligvarebutikker henholdsvis udvalgsvarebutikker op til de butiksstørrelser, der fremgår af skema 1 og 2 og - at detailhandelstillægget, Regionplantillæg nr. 4 til Regionplan 1997 for Frederiksborg Amt er genvedtaget samtidig med den endelige vedtagelse af Regionplan Regionplanen indeholder nogle uddybende bemærkninger til retningslinierne, herunder : Dagligvarebutik Butik der hovedsageligt forhandler varer, der indgår i forbrugerens daglige husholdning, eksempelvis bagerbutik, døgnkiosk, supermarked, slagterforretning, tobaks- og vinforretning og apotek. Udvalgsvarebutik Butik der hovedsageligt forhandler varer, som forbruges over længere tid, eksempelvis tøjforretning, babyudstyrs- og barnevognsforretning, møbelforretning, computerforretning, cykelforretning, bog- og papirhandel og sportsforretning. Større lokalcenter eller bydelscenter Center der for det meste indeholder flere butikker, der forsyner et lokalt opland en by eller en bydel med dagligvarer og oftest også udvalgsvarer. Skema 1 og 2 indeholder rammer for udlæg af arealer til butiksformål samt maksimale butiksstørrelser (m 2 bruttoetageareal). Det fremgår af skemaerne bl.a. følgende: Under niveau 3 Øvrige Kommunecentre er der i centerområdet Gilleleje Bymidte fastsat en ramme for samlet nybyggeri og omdannelse til butiksformål på m 2. De maksimale butiksstørrelser er for dagligvarebutikker fastsat til m 2 og for udvalgsvarer (normal/særlig x antal) fastsat til m 2 / m 2 x 1.

3 3 Under niveau 4 Større lokal- og bydelscentre er der i centerområdet v/gilleleje Brugs fastsat en ramme for samlet nybyggeri og omdannelse til butiksformål på m 2. Rammen kan kun anvendes til udvalgsvarebutikker. Den maksimale butiksstørrelse er fastsat til m 2. Afgrænsning af de konkret udpegede arealer til butiksformål fremgår af kortbilag til regionplantillæg nr. 4 (detailhandelstillægget) til Regionplan 1997 for Frederiksborg Amt. Det område, der er omfattet af kommuneplantillæg nr. 17, er i Kommuneplan 1997 for Græsted-Gilleleje Kommune fastlagt til boligformål (B1). Ifølge rammebestemmelserne kan dette område anvendes til: boligområde med tilhørende serviceanlæg, f.eks. daginstitutioner, boliger for ældre, fælleshuse, mindre butikker og virksomheder, der uden genevirkning kan indpasses i området. Bebyggelsesprocenten må ikke overstige 25. Kommuneplantillæg nr. 17 Det fremgår af redegørelsen til forslaget til tillæg nr. 17, at det er hensigten med tillægget at åbne mulighed for en udvidelse af det eksisterende supermarked med m 2, hvilket svarer til en bebyggelsesprocent på 40. Kommuneplantillægget afgrænser en del af det tidligere område B1 til et nyt område C2 og fastsætter følgende rammer for lokalplanlægning for området: Anvendelse: Centerformål, butikker. Bebyggelsestæthed: Bebyggelsesprocenten for området under ét må ikke overstige 40. Bygningshøjde: Bebyggelsen må ikke opføres med mere end 1 ½ etager og bygningshøjden må ikke overstige 8,5 m. Lokalplan Lokalplanen fastlægger i 3 om områdets anvendelse, at området kun må anvendes til centerformål, herunder både dagligvarer og udvalgsvarer og benzinsalg, med tilhørende til- og frakørsel, parkeringsanlæg mv. Udvalgsvarebutikker må indrettes med et bruttoetageareal til butiksformål på op til m 2. Bruttoetagearealet for de enkelte udvalgsvarebutikker må ikke overstige m 2. Det samlede bruttoetageareal, der kan

4 4 anvendes til butiksformål må ikke overstige m 2. Hver butiksenhed skal afgrænses som en selvstændig butik med faste vægge. Klagen DSK har anført, at kommune- og lokalplanen er i strid med planlovens detailhandelsbestemmelser. Det er DSK s opfattelse, at planerne reelt skal muliggøre en udvidelse af Super Brugsen og ikke etablering af nye selvstændige butikker. Udvidelsen vil bringe butikken op på m 2. DSK har henvist til, at det i lokalplanredegørelsen bl.a. er anført: Lokalplanens formål er at muliggøre en tilbygning på m 2 til det eksisterende supermarked og Tilbygningen til supermarkedet vil skabe mulighed for, at der kan ske en ændret placering af udvalgsvarer og dagligvarer, dog således at arealet fastlagt til dagligvarer ikke øges i forhold til i dag. Det er endvidere anført, at planlovens detailhandelsbestemmelser har til formål at undgå de meget store udvalgs- og dagligvarebutikker, især de butikker, der ligger uden for bymidterne. En butik på samlet m 2 med salg af både dagligvarer og udvalgsvarer og en placering uden for Gilleleje centrum er præcis den butikstype, som detailhandelsbestemmelserne havde til formål at begrænse udbredelsen af. Klagerne har særligt henvist til, at planerne er i strid med planlovens 5 c, hvorefter planlægningen skal fremme et varieret butiksudbud i mindre og mellemstore byer samt i de enkelte bydele i de større byer og sikre, at arealer til butiksformål udlægges, hvor der er god tilgængelighed for alle trafikarter, herunder især den gående, cyklende og kollektive trafik. Et supermarked med den planlagte størrelse vil modvirke et varieret butiksudbud først og fremmest i Gilleleje og Græsted og der er ikke tale om en hensigtsmæssig placering hvad angår den gående og den cyklende trafik. Planerne er derudover i strid med planlovens 5 d, hvorefter arealer til butiksformål skal udlægges i den centrale del af en by eller i de centrale områder af en bydel for større byers vedkommende. Efter DSK s opfattelse er Gilleleje ikke en større by i planlovens forstand, hvorfor nye arealer til butiksformål som altovervejende hovedregel skal udlægges i den centrale del af Gilleleje. Undtagelsesbestemmelserne i 5 d, stk. 2, kan ikke finde anvendelse i dette tilfælde.

5 5 Herudover er kommuneplanen ikke i overensstemmelse med planlovens 11, stk. 8, nr. 6, idet supermarkedet allerede er større end den maksimale grænse på m 2, og idet der ikke er argumenteret for, hvilke særlige planlægningsmæssige begrundelser, der skulle være for at udvide butikken med yderligere m 2. Lokalplanen er endvidere ikke i overensstemmelse med planlovens 15, stk. 8, hvorefter en lokalplan, der giver mulighed for etablering af butikker, skal indeholde bestemmelser om det maksimale bruttoetageareal for de enkelte butikker. I lokalplanen er der kun fastsat bestemmelse om den maksimale butiksstørrelse for udvalgsvarebutikker, men ikke for dagligvarebutikker, hvilket er en retlig mangel. Kommunens udtalelse Græsted-Gilleleje kommune har henvist til regionplanens bestemmelser for området, der giver rammer for udlæg af arealer til butiksformål, i blandt andet centerkategorien større lokal- og bydelscentre (niveau 4), i en række kommuner i amtet, herunder v/gilleleje Brugs. Det er kommunens opfattelse, at regionplanens retningslinier skal lægges til grund som udtryk for den planlægning, som HUR skal gennemføre i henhold til planlovens 5 d, stk. 1. Kommunen har anført, at lokalplanens 3 fastsætter det samlede areal for udvalgsvarebutikker til m 2, hvilket ikke strider mod rammen på m 2. Tilsvarende fastsættes størrelsen af den enkelte butik til m 2, svarende til regionplanens ramme. Det er endvidere bestemt, at hver butiksenhed skal afgrænses som en selvstændig butik med faste vægge. Kommunen har oplyst, at det oprindelige lokalplanforslag gav anledning til indsigelser fra HUR, idet HUR fandt, at planforslaget muliggjorde udvidelse af Brugsen. Kommunen imødekom indsigelsen ved udformningen af lokalplanens 3, hvorefter HUR frafaldt indsigelsen. Vedrørende DSK s klage har kommunen udtalt, at lokalplanen ikke skal muliggøre en udvidelse af Super Brugsen fra m 2 til m 2. Planen skal alene gøre det muligt at indrette nye selvstændige udvalgsvarebutikker i tilbygningen på m 2. Lokalplanen regulerer ikke ejer/forpagterforhold til de nye butikker, idet det ikke er et plananliggende. Super Brugsen ejer det omhandlede areal og har ønsket at stå som bygherre, hvorfor byggetilladelsen er udstedt til Super Brugsen.

6 6 For så vidt angår lokalplanens sprogbrug om en tilbygning til supermarkedet har kommunen oplyst, at man sammen med HUR overvejede at erstatte ordene med butiksenheder i et butikscenter. Begrebet center skabte imidlertid misforståelser i lokalområdet i offentlighedsfasen, idet nogle troede, at ambitionerne gik i retning af et større butikscenter. Derfor fastholdt man det oprindelige udtryk, hvilket HUR accepterede. I udtrykket tilbygning til supermarkedet ligger således alene, at det nye byggeri fysisk fremtræder som en tilbygning til en eksisterende bygning og at det nye byggeri er af moderat størrelse. Det efter kommunens opfattelse ikke relevant at diskutere forholdet til planlovens 5 d, som anført af klagerne. Lokalplanen ligger fuldt ud inden for regionplanen, som HUR har vedtaget i henhold til planlovens 6 b, jfr. 5 d, stk. 1. Planlovens 11, stk. 8, nr. 6, er ikke relevant, da planen ikke handler om en udvidelse af en dagligvarebutik til m 2, men om etablering af udvalgsvarebutikker på tilsammen m 2. 15, stk. 8, er opfyldt ved, at der for den enkelte butik er angivet en maksimal størrelse på m 2 og et samlet bruttoetageareal til butiksformål på m 2. Kommunen har efter drøftelse med HUR supplerende udtalt, at der ikke med rimelighed kan rejses spørgsmål om lokalplanens overensstemmelse med planlovens 5 d. Bestemmelsens stk. 1, 2. pkt., indebærer, at regionplanmyndigheden i hovedstadsområdet udpeger en række centre, dvs. lokaliteter for butiksudbygning, som ligger uden for de historiske midtbyområder. Der er i Regionplan 2001 for Frederiksborg Amt en række centre af den art. Lokalplanen er i overensstemmelse med Regionplan Kommunen har valgt at benytte overgangsbestemmelsen i 5 i lov nr. 383 af 6. juni 2002 om ændring af planloven og loven om HUR, fordi man endnu ikke har gennemført den samlede planlægning i henhold til planlovens 11. Vedrørende forholdet til planlovens 15, stk. 8, har kommunen udtalt, at lokalplanen har en bestemmelse om de butikker, som lokalplanen reelt regulerer, nemlig de nye udvalgsvarebutikker. En sådan butik kan højst være på m 2 og dermed er 15, stk. 8, overholdt. Med hensyn til klagernes bemærkning om, at lokalplanen ikke indeholder bestemmelse om størrelsen af dagligvarebutikker i området, har kommunen udtalt, at der er én eksisterende dagligvarebutik i lokalplanområdet og den er på ca m 2. Det ville derfor være meningsløst at skrive noget ind i lokalplanen om størrelsen af dagligvarebutikker i området.

7 7 Klagernes supplerende bemærkninger DSK har anført, at bestemmelsen i planlovens 5 d, stk. 1, 2. punktum, ikke er relevant, fordi Gilleleje hverken er en stor by eller en del af et sammenhængende byområde i hovedstadsområdet. Der vil således kun kunne planlægges for nye butikker ved det omhandlede område, såfremt en af undtagelsesbestemmelserne i 5 d, stk. 2, kan finde anvendelse. Kommunens supplerende bemærkninger Græsted-Gilleleje Kommune har anført, at kommunen betragter Gilleleje by som en del af hovedstadsområdet. Kommunen har oplyst, at der findes et stort antal mindre butikscentre rundt om i hovedstadsområdet og at Gilleleje Center Øst blot er et af mange, jf. i øvrigt HUR s regionplantillæg af juli 2004 Detailhandel. Retninglinier og Redegørelse. Der bør efter kommunens opfattelse ikke kunne rejses tvivl om, at HUR der har kompetencen i henhold til planlovens 5 d, stk. 1, 2. punktum - har anvendt sine beføjelser korrekt. Naturklagenævnets delafgørelser Naturklagenævnet har ved en formandsafgørelse af 9. juli 2004 tillagt klagen opsættende virkning. Ved en delafgørelse af 10. august 2004 har nævnet ved en formandsafgørelse afvist at ændre denne afgørelse. Naturklagenævnets afgørelse I sagens afgørelse har deltaget samtlige nævnets 10 medlemmer: Lars Busck (formand) Ole Pilgaard Andersen, Marie-Louise Andreasen, Martin Glerup, Leif Hermann, Mogens Mikkelsen, Erling S. Christensen, Anders Stenild, Poul Søgaard og Jens Vibjerg. Efter planlovens 58, stk. 1, nr. 4, kan der alene klages til Naturklagenævnet over retlige spørgsmål i forbindelse med kommunens afgørelser efter planloven. Der kan derimod ikke klages over planlægningens hensigtsmæssighed, da dette beror på et ikke-retligt skøn. Det er et retligt spørgsmål, om Græsted-Gilleleje Kommune ved vedtagelsen af kommuneplantillæg nr. 17 og lokalplan har tilsidesat planlovens bestemmelser om planlægning til butiksformål. Planlovens detailhandelsbestemmelser trådte i kraft i Bestemmelserne er siden ændret ved lov nr. 383 af 6. juni 2002 om ændring af

8 8 planloven og loven om HUR. Indtil der er tilvejebragt bestemmelser i kommuneplanens hovedstruktur og rammer for lokalplanlægningen om den samlede detailhandelsstruktur i overensstemmelse med bestemmelserne i ændringsloven, kan der ifølge ændringslovens 5 kun kommune- og lokalplanlægges for butikker i overensstemmelse med retningslinjerne i regionplanmyndighedernes Regionplan 2001, herunder afgrænsningen af de centrale dele af byer og bydele. Da der ikke i Græsted-Gilleleje Kommune er tilvejebragt kommuneplanbestemmelser i overensstemmelse med ændringsloven skal kommune- og lokalplanlægningen vedrørende butiksformål fortsat ske med udgangspunkt i Regionplan 2001 for Frederiksborg Amt. Efter planlovens 5 d skal arealer til butiksformål udlægges i den centrale del af en by. I store byer og i sammenhængende byområder i hovedstadsområdet kan der udlægges arealer til butiksformål i de centrale områder af en bydel. Bestemmelsen i 5 d retter sig ikke alene mod regionplanlægningen men også mod kommuneplanlægningen, idet det i lovens 11 b er fastsat, at kommunalbestyrelsen skal tilvejebringe bestemmelser i kommuneplanens hovedstruktur og rammer for indholdet af lokalplaner for arealudlæg til butiksformål i overensstemmelse med bestemmelserne i 5 c og 5 d. Der er således ikke noget til hinder for, at spørgsmålet om lovligheden af regionplanens retningslinier for arealudlæg til butiksformål tages op til vurdering i forbindelse med en klage over den endelige vedtagelse af en kommune- og lokalplan, uanset at den forudgående regionplanlægning for områderne ikke har været påklaget i forbindelse med den endelige vedtagelse af de tidligere regionplaner for området. HUR har i Regionplan 2001 afgrænset et område ved Gilleleje Brugs til udlæg af op til m 2 til udvalgsvarebutikker. Kommunen har anført, at området i regionplanen er henført til centerkategorien større lokal- og bydelscentre (niveau 4), jf. bestemmelsen i planlovens 5 d, stk. 1, 2. punktum. Efter 5 d, stk. 1, 2. punktum, forudsætter et sådant arealudlæg i et bydelscenter, at Gilleleje kan betegnes som en stor by eller, at der er tale om sammenhængende byområder i hovedstadsområdet. Planloven fastlægger ikke, hvad der skal forstås ved en stor by. Af forarbejderne til lovens detailhandelsbestemmelser fremgår det, at store byer har mere end indbyggere. Da Gilleleje by i alt har ca.

9 indbyggere kan byen ikke betegnes som en stor by i relation til detailhandelsbestemmelserne. Dette må gælde uanset, at der øst for det pågældende planområde er et større sommerhusområde med knap 700 ejendomme, således at det reelle indbyggerantal i området er større i sommermånederne. Loven fastlægger heller ikke, hvad der skal forstås ved sammenhængende byområder i hovedstadsområdet. Lovforarbejderne kan ikke bidrage til fortolkningen på dette punkt. Et kort over Hovedstadsregionen viser, at de sammenhængende byområder i hovedstadsområdet primært udgøres af Københavns og Frederiksberg kommuner samt dele af Københavns Amt og dele af fingerbyens centerstruktur ud mod købstadsringen bestående af Køge, Roskilde, Frederikssund, Hillerød og Helsingør. Gilleleje ligger ikke i de sammenhængende byområder i hovedstadsområdet, men er en selvstændig by. Det forhold, at der langs store dele af Sjællands Nordkyst og også omkring Gilleleje - er sommerhusområder, kan efter Naturklagenævnets opfattelse ikke bevirke, at områderne betragtes som sammenhængende byområder i relation til planlovens detailhandelsbestemmelser. Dette understøttes af, at der også langs andre kyststrækninger i landet findes tilsvarende områder med byer omgivet af sommerhusområder, uden at der af den grund i planloven er åbnet mulighed for etablering af bydelscentre med udlæg af arealer til butiksformål. Naturklagenævnet finder således ikke, at de forudsatte betingelser, jf. planlovens 5 d, stk. 1, 2. punktum, for udlæg af arealer til butiksformål ved Gilleleje Brugs er til stede, da Gilleleje hverken er en stor by eller er en del af et sammenhængende byområde i hovedstadsområdet. Som anført skal kommunalbestyrelsen efter planlovens 11 b tilvejebringe bestemmelser i kommuneplanens hovedstruktur og rammer for indholdet af lokalplaner for arealudlæg til butiksformål i overensstemmelse med bestemmelserne i 5 d. Det følger endvidere af lovens 11, stk. 5, at kommunen kun kan lokalplanlægge for et område, hvis der i kommuneplanen er fastsat positive rammebestemmelser for det område og det emne, som lokalplanen omhandler. Da betingelserne i 5 d ikke kan anses for opfyldt, kan der ikke med hjemmel i planlovens 11 b fastsættes kommuneplanbestemmelser om area

10 10 ler til butiksformål ved Gilleleje Brugs og der kan som følge heraf heller ikke lokalplanlægges herom, jf. 11, stk. 5. På den baggrund ophæver Naturklagenævnet kommuneplantillæg nr. 17 og lokalplan som ugyldige. Det bemærkes, at da kommuneplantillæg nr. 17 og lokalplan ikke kan anses for gyldigt tilvejebragt, fordi bestemmelsen i planlovens 5 d er tilsidesat, har der ikke været anledning til at undersøge, hvorvidt kommuneplantillægget og lokalplanen i øvrigt opfylder planlovens bestemmelser. På Naturklagenævnets vegne Signe Andersen Fuldmægtig Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. planlovens 58, stk. 3. Eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder, jf. planlovens 62, stk. 1.

Forslag til. Kommuneplantillæg nr. 014. Frederikssund Kommuneplan 2009-2021. Lokalcenter på Holmensvej i Frederikssund

Forslag til. Kommuneplantillæg nr. 014. Frederikssund Kommuneplan 2009-2021. Lokalcenter på Holmensvej i Frederikssund Forslag til Kommuneplantillæg nr. 014 Lokalcenter på Holmensvej i Frederikssund Vedtaget af Frederikssund byråd den 21. marts 2012 til offentliggørelse i perioden Frederikssund Kommuneplan 2009-2021 Redegørelse

Læs mere

KOMMUNEPLAN 2004-2016 Gl. Varde Kommune Tillæg 43

KOMMUNEPLAN 2004-2016 Gl. Varde Kommune Tillæg 43 KOMMUNEPLAN 2004-2016 Gl. Varde Kommune Tillæg 43 Varde Varde Kommune Juni 2008 Indhold REDEGØRELSE... 3 Baggrund og formål... 3 Forhold til Regionplan 2016... 4 Forhold til planlovens detailhandelsbestemmelser...

Læs mere

Afgørelse i sagen om Gladsaxe Kommunes tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2001

Afgørelse i sagen om Gladsaxe Kommunes tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2001 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. august 2004 J.nr.: 03-33/150-0195 ARS Afgørelse i sagen

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. april 2004 J.nr.: 03-31/500-0036 Mhe Afgørelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. september 2006 J.nr.:NKN-33-00580 (03-32/650-0003) SNI Afgørelse

Læs mere

Fremlæggelse af forslag til tillæg 22 til Kommuneplan 2001 2009 og forslag til lokalplan 0032-12 Ved Ålegården og Nytorv bycenterfunktioner

Fremlæggelse af forslag til tillæg 22 til Kommuneplan 2001 2009 og forslag til lokalplan 0032-12 Ved Ålegården og Nytorv bycenterfunktioner Teknisk Forvaltning Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 75 50 15 00 Telefax 79 79 13 70 E-mail teknisk@kolding.dk www.kolding.dk Fremlæggelse af forslag til tillæg 22 til Kommuneplan 2001 2009 og forslag til

Læs mere

Afgørelse i sagen om vedtagelse af lokalplan og kommuneplantillæg for del af City Vest i Skive Kommune

Afgørelse i sagen om vedtagelse af lokalplan og kommuneplantillæg for del af City Vest i Skive Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. marts 2008 NKN-33-01408 sni Afgørelse i sagen om vedtagelse af

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L148) stillet af Folketingets

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L148) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalget L 148 - Svar på Spørgsmål 1 Offentligt J.nr. SNS-101-00622 Den 19. februar 2007 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L148) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

Læs mere

Debatoplæg Glostrup Kommune April 2016

Debatoplæg Glostrup Kommune April 2016 Debatoplæg Glostrup Kommune April 2016 Forhøring Ændret anvendelse af erhvervs- og centerområdet omkring Tavleholmsvej og Hovedvejen Kommunalbestyrelsen ønsker at åbne mulighed for, at der på Hovedvejen

Læs mere

Detailhandel i Horsens Midtby

Detailhandel i Horsens Midtby Detailhandel i Horsens Midtby Forslag til Kommuneplantillæg 10-2007 TEKNIK OG MILJØ 2 KOMMUNEPLANTILLÆG 10-2007 Offentliggørelse For at give borgerne i Horsens Kommune lejlighed til at sætte sig ind i

Læs mere

Vigsø - Feriebyen og landsbyområdet

Vigsø - Feriebyen og landsbyområdet Vigsø - Feriebyen og landsbyområdet April 2011 Vigsø Procedure for udarbejdelse af kommuneplantillæg Procedure omkring offentliggørelse af kommuneplantillæg er angivet i Lov om Planlægning (Lovbekendtgørelse

Læs mere

Tillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune

Tillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune August 2011 Indledning Tillæggets formål Billund Kommune er blevet opmærksom på, at der er et behov for at justere rammerne for særligt pladskrævende varegrupper

Læs mere

Afgørelse i sagen om registrering af et beskyttet område på en ejendom i Åbybro Kommune.

Afgørelse i sagen om registrering af et beskyttet område på en ejendom i Åbybro Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 26. september 2006 NKN-131-00031 LER Afgørelse i sagen om registrering

Læs mere

Ændring af forslag til Lokalplan 223 - Område ved Arnold Nielsens Boulevard/Bibliotekvej til erhvervs- og offentlige formål 454030

Ændring af forslag til Lokalplan 223 - Område ved Arnold Nielsens Boulevard/Bibliotekvej til erhvervs- og offentlige formål 454030 Pkt.nr. 21 Ændring af forslag Lokalplan 223 Område ved Arnold Nielsens Boulevard/Bibliotekvej erhvervs og offentlige formål 454030 Indsling: Teknisk Forvaltning indsler Teknik og Miljøudvalget at anbefale

Læs mere

Myndigheder, presse, foreninger m.fl., samt ejere og lejere i og omkring området omfattet af kommuneplantillæg 61 og lokalplan 0532-13

Myndigheder, presse, foreninger m.fl., samt ejere og lejere i og omkring området omfattet af kommuneplantillæg 61 og lokalplan 0532-13 Myndigheder, presse, foreninger m.fl., samt ejere og lejere i og omkring området omfattet af kommuneplantillæg 61 og lokalplan 0532-13 Teknisk Forvaltning Fremlæggelse af forslag til tillæg 61 til Kommuneplan

Læs mere

ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011

ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011 TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011 ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER Vedtaget af Borgerrepræsentationen den xx xx 2015. Offentliggjort den yy yy 2015. HVAD ER ET KOMMUNEPLANTILLÆG? Kommuneplantillæg

Læs mere

Hovedstadsområdet Samlet detailhandelsstruktur

Hovedstadsområdet Samlet detailhandelsstruktur Samlet detailhandelsstruktur Ved nedlæggelsen af Hovedstadsrådet i 1989 blev Regionplan 1989 for hovedstadsområdet fastlagt som en fælles ramme for de 5 amters videre regionplanlægning. Den trafikale og

Læs mere

Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 1998-2010 for Grenaa Kommune

Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 1998-2010 for Grenaa Kommune K U L T U R O G U D V I K L I N G Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 1998-2010 for Grenaa Kommune for en bioethanolfabrik på Nordhavnen i Grenaa Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk

Læs mere

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde.

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10. oktober 2003 J.nr.: 03-31/150-0018 SKR Afgørelse i sagen

Læs mere

Tillæg 20. Kommuneplantillæg 20. Ved Nr. Bjert - et lokalcenter. Kolding Kommune. Kommuneplan 2010-2021/23. maj 2011.

Tillæg 20. Kommuneplantillæg 20. Ved Nr. Bjert - et lokalcenter. Kolding Kommune. Kommuneplan 2010-2021/23. maj 2011. KOV0_Våben_Rød Tillæg 20 Kommuneplantillæg 20 Ved Nr. Bjert - et lokalcenter Kommuneplan 2010-2021/23. maj 2011 Kolding Kommune Ændring af ramme og område for lokalcentret i Nr. Bjert I Nr. Bjert er i

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

NATURKLAGENÆVNET. 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 12. december 2003 J.nr.: 03-131/700-0012 03-33/700-0064 SKR

Læs mere

13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni. Afgørelse i sagen om opførelse af butiksprojekt på Løversysselvej i Vejle Kommune

13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni. Afgørelse i sagen om opførelse af butiksprojekt på Løversysselvej i Vejle Kommune 1 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni Afgørelse i sagen om opførelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af Inspiration på Slotsgade i Hillerød i Hillerød Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af Inspiration på Slotsgade i Hillerød i Hillerød Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 5. oktober 2006 J.nr.: NKN-33-00633 (03-33/200-0548) SNI Afgørelse

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 27 Ikast-Brande Kommuneplan 2009-2021. Erhvervsområde samt Blandet bolig og erhverv, Industrivej, Brande

Kommuneplantillæg nr. 27 Ikast-Brande Kommuneplan 2009-2021. Erhvervsområde samt Blandet bolig og erhverv, Industrivej, Brande Erhvervsområde samt Blandet bolig og erhverv, Industrivej, Brande Hvad er et kommuneplantillæg? Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i

Læs mere

Afgørelse i sagen om ekspropriation til byudvikling i Vind i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om ekspropriation til byudvikling i Vind i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 18. september 2003 J.nr.: 03-32/650-0001 SNI Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af en 1. sal på eksisterende bebyggelse på en ejendom i Gentofte Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af en 1. sal på eksisterende bebyggelse på en ejendom i Gentofte Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. december 2005 J.nr.: 03-33/150-0392 MJE Afgørelse i sagen

Læs mere

Lokalplan nr. 116. for et område ved Nordre Fasanvej og Ågade

Lokalplan nr. 116. for et område ved Nordre Fasanvej og Ågade Lokalplan nr. 116 for et område ved Nordre Fasanvej og Ågade Oktober 2001 INDLEDNING 1. Lokalplanens indhold Lokalplanen udlægger området til erhvervsformål i form af butiks- og kontorvirksomhed. Der åbnes

Læs mere

Lokalplan nr. 98. for et område ved Vodroffsvej 44-48

Lokalplan nr. 98. for et område ved Vodroffsvej 44-48 Lokalplan nr. 98 for et område ved Vodroffsvej 44-48 Juni 1998 INDLEDNING 1. Lokalplanens indhold Lokalplanen udlægger området til offentlige formål i form af daginstitutioner og andre offentlige funktioner,

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver Hillerød Kommunes afgørelse af 26. august 2009 om vedtagelse af rammelokalplan nr. 346, Møllebro.

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver Hillerød Kommunes afgørelse af 26. august 2009 om vedtagelse af rammelokalplan nr. 346, Møllebro. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 13. juli 2011 J.nr.: NMK-34-00005 og NMK-34-00006 (tidl. NKN-33-03577 og NKN-33-03642) Ref.: TISOM AFGØRELSE i sag om Hillerød

Læs mere

Lokalplan 1.25. Tranegården

Lokalplan 1.25. Tranegården Lokalplan 1.25 Tranegården Ishøj Kommune 2003 Lokalplan l.25 LOKALPLANENS INDHOLD. Lokalplanen omfatter et område på ca. 11.000 m 2 afgrænset af Vejledalen, Vejlebrostien, Strandparkstien og Ishøj Strandvej.

Læs mere

århus kommune. Magistratens 2. Afdeling Stadsarkitektens Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C

århus kommune. Magistratens 2. Afdeling Stadsarkitektens Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C århus kommune. Magistratens 2. Afdeling Stadsarkitektens Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C Side 1 Til Århus Byråd via Magistraten Den J.nr. Ref.: Tlf.nr. INDSTILLING 24. februar 2005 Jens Lønstrup 8940 2654

Læs mere

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune.

Afgørelse i sagen om etablering af en privat landingsbane, Ry Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk Den 28. september 2004 J.nr.: 03-33/700-0159 THA Afgørelse i

Læs mere

AFGØRELSE i sag om placering af dobbelthus på ejendommen, beliggende Stisager 11 i Glostrup Kommune

AFGØRELSE i sag om placering af dobbelthus på ejendommen, beliggende Stisager 11 i Glostrup Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 4. september 2014 J.nr.: NMK-33-02549 Ref.: ARS-NMKN AFGØRELSE i sag om placering af dobbelthus på ejendommen, beliggende

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 09.22

Kommuneplantillæg nr. 09.22 Kommuneplantillæg nr. 09.22 Strandby Strandbyvej Elling Skagensvej Luftfoto 2008, Copyright: COWI april 2011 Kommuneplantillæg nr. 09.22 I tilknytning til vedtagelse og offentliggørelse af lokalplan FRE.F.02.08.02

Læs mere

Boligområde i Stensved

Boligområde i Stensved Lokalplan nr. 43 S Boligområde i Stensved November 2008 Om kommune- og lokalplaner Kommuneplanen er den overordnede plan, som indeholder overordnede målsætninger for kommunens udvikling samt overordnede

Læs mere

Tillæg nr. 56 til Herning Kommuneplan 2013-2024

Tillæg nr. 56 til Herning Kommuneplan 2013-2024 Forslag Tillæg nr. 56 til Rammeområde 84.T1 Teknisk område for varmeværk og solfangeranlæg ved Halkjærvej i Ørnhøj Fremlægges fra 28. januar 2016 til 24. marts 2016 (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget

Læs mere

LOKALPLANEN OG DEN ØVRIGE PLANLÆGNING

LOKALPLANEN OG DEN ØVRIGE PLANLÆGNING 2 LOKALPLANENS RETSVIRKNINGER Forandringer skal følge planen Hidtil lovlig anvendelse kan fortsætte Efter byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må ejendommene i følge Planlovens

Læs mere

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune

22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Delafgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 Varehus i Horsens i Horsens Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 22. september 2005 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI Delafgørelse i

Læs mere

Handel med særligt pladskrævende varegrupper i Farum erhvervsområde

Handel med særligt pladskrævende varegrupper i Farum erhvervsområde Handel med særligt pladskrævende varegrupper i Farum erhvervsområde Med vedtagelsen af Lokalplan 106 for Farum erhvervsområde fastslog Byrådet, at området både skulle give plads til de eksisterende værksteds-

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Vejle Kommunes lokalplanforslag for udvidelse af Vejle Sygehus samt etablering af parkeringspladser

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Vejle Kommunes lokalplanforslag for udvidelse af Vejle Sygehus samt etablering af parkeringspladser NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. november 2007 J.nr.: NKN-261-00025 trmas Afgørelse i sagen

Læs mere

Midlertidige retsvirkninger. Forslag til Lokalplan nr. 352. Miljøvurdering. Forslag til Tillæg nr. 1. Debatperiode og offentligt borgermøde

Midlertidige retsvirkninger. Forslag til Lokalplan nr. 352. Miljøvurdering. Forslag til Tillæg nr. 1. Debatperiode og offentligt borgermøde Offentlig bekendtgørelse den 08.04 2014 af: Forslag til Lokalplan nr. 352 - Rekreativt område, Stubbe Søvej 15, Kærager ved Gravlev og Kommuneplantillæg nr. 1 til Syddjurs Kommuneplan 2013 Forslag til

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr 20

Forslag til kommuneplantillæg nr 20 Offentlig bekendtgørelse den 09.02 2016 af Forslag til Kommuneplantillæg nr. 20 til Syddjurs Kommuneplan 2013 - Blandet bolig- og erhvervsområde i Basballe. Byrådet i Syddjurs Kommune besluttede den 27.01.

Læs mere

LOKALPLAN NR. 146 - KULTURCENTER LIMFJORD

LOKALPLAN NR. 146 - KULTURCENTER LIMFJORD LOKALPLAN NR. 146 - KULTURCENTER LIMFJORD Indholdsfortegnelse Indledning 1 Beskrivelse af de forskellige plantyper 2 Redegørelse for lokalplanen 3 Lokalplanens indhold 3 Sammenhæng med anden planlægning

Læs mere

Tillæg nr. 25. Kommuneplan 2009. Forslag. Vindmøller nordøst for Vemb. December 2013 HOLSTEBRO KOMMUNE

Tillæg nr. 25. Kommuneplan 2009. Forslag. Vindmøller nordøst for Vemb. December 2013 HOLSTEBRO KOMMUNE Tillæg nr. 25 Kommuneplan 2009 Vindmøller nordøst for Vemb Forslag December 2013 HOLSTEBRO KOMMUNE Redegørelse Forord til kommuneplantillægget Offentlig fremlæggelse Forslaget til kommuneplantillæg er

Læs mere

LOKALPLAN 6. For et område syd for bebyggelsen "Eremitageparken" i Lundtofte bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune

LOKALPLAN 6. For et område syd for bebyggelsen Eremitageparken i Lundtofte bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune LOKALPLAN 6 For et område syd for bebyggelsen "Eremitageparken" i Lundtofte bydel Lyngby-Taarbæk Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE indledning 1 lokalplanens indhold 3 lokalplanens forhold til anden planlægning

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Herning Kommuneplan 2013-2024

Tillæg nr. 4 til Herning Kommuneplan 2013-2024 Forslag til Tillæg nr. 4 til Rammeområde 11.C28 Blandet bymæssige formål Vestergade-Fredensgade i Herning Fremlægges fra xx. måned 201x til xx. måned 201x (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget Et

Læs mere

LOKALPLAN NR. 18. Herlev kommune

LOKALPLAN NR. 18. Herlev kommune LOKALPLAN NR. 18 i Herlev kommune Lokalplanens indhold. Lokalplan nr. 18 vedrører et areal ved Sandbyvejs nuværende udmunding i Herlevgårdsvej og fastlægger, at området kun må anvendes til beskyttede boliger

Læs mere

Afgørelse i sagen om etablering af Føtex-butik på Ro s Torv i Roskilde i Roskilde Kommune

Afgørelse i sagen om etablering af Føtex-butik på Ro s Torv i Roskilde i Roskilde Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 5. oktober 2006 J.nr.: NKN-33-00559 (03-32/650-0003) SNI Afgørelse

Læs mere

LOKALPLAN NR. 187. Østergade 14, Lemvig Claudis Have LEMVIG. Lemvig KOMMUNE. Plan & Projekt. Skous Gade. Østerbrogade. Ågade. Østerbom.

LOKALPLAN NR. 187. Østergade 14, Lemvig Claudis Have LEMVIG. Lemvig KOMMUNE. Plan & Projekt. Skous Gade. Østerbrogade. Ågade. Østerbom. FORSLAG LOKALPLAN NR. 187 Østergade 14, Lemvig Claudis Have Skous Gade Østerbrogade Ågade Ågade Østerbom Lemvig Østergade Vænget Enghavevej Rådhusgade Vasen Rådhusvænget Vænget LEMVIG KOMMUNE Plan & Projekt

Læs mere

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. september 2008 NKN-33-01466 sni Afgørelse i sagen om lokalplan

Læs mere

Tillæg nr. 5. Kommuneplan 2013. Forslag. Område til vindmøller sydvest for Hogager HOLSTEBRO KOMMUNE

Tillæg nr. 5. Kommuneplan 2013. Forslag. Område til vindmøller sydvest for Hogager HOLSTEBRO KOMMUNE Tillæg nr. 5 Kommuneplan 2013 Område til vindmøller sydvest for Hogager Forslag HOLSTEBRO KOMMUNE Offentlig fremlæggelse Forslaget til kommuneplantillæg er lagt frem i offentlig høring i 9 uger fra den

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. august 2012 12/04248 ÆNDRING AF OVERKØRSEL I brev af 14. marts 2012 har I klaget over Kommunens afslag af 17. og 28. februar 2012 på at lovliggøre jeres overkørsel

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 104 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Dato: 25. november 2014 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Helene Hvid

Læs mere

Centerområde ved Odense Offentlige Slagtehuse Rugårdsvej, Store Glasvej og Grønløkkevej

Centerområde ved Odense Offentlige Slagtehuse Rugårdsvej, Store Glasvej og Grønløkkevej Odense Kommune - LP 0-766 http://www.odense.dk/topmenu/borger/bolig%20og%20byggeri/byggeri/lokalplaner/l... Side 1 af 2 04-05-2015 Spring til indhold Lokalplanen givermulighed for at omdanne ejendommen

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Planbilag 1: Afgrænsning af området Planbilag 2: Arealanvendelsesplan Planbilag 3: Bygningernes anvendelse

INDHOLDSFORTEGNELSE. Planbilag 1: Afgrænsning af området Planbilag 2: Arealanvendelsesplan Planbilag 3: Bygningernes anvendelse INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE Lokalplanområdet side 3 Lokalplanens sagsforløb side 3 Lokalplanens indhold side 3 Forhold til anden planlægning side 4 LOKALPLAN L10 1 Lokalplanens område side 5 2 Lokalplanens

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 61 for vindmøller ved Torup

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 61 for vindmøller ved Torup for vindmøller ved Torup December 2014 Natur og Udvikling Halsnæs Kommune Rådhuset Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk Tlf. 47 78 40 00 Hvorfor laver vi en lokalplan? I en række tilfælde kræver loven, at

Læs mere

Forøget oplagring af giftige, miljø- og brandfarlige kemikalier på lagerhotel i Vamdrup

Forøget oplagring af giftige, miljø- og brandfarlige kemikalier på lagerhotel i Vamdrup Kommuneplantillæg Forøget oplagring af giftige, miljø- og brandfarlige kemikalier på lagerhotel i Vamdrup September 2010 Forøget oplagring af giftige, miljø- og brandfarlige stoffer på lagerhotel i Vamdrup

Læs mere

LOKALPLAN 56. For en del af posthuskarreen i Lyngby bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune

LOKALPLAN 56. For en del af posthuskarreen i Lyngby bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune LOKALPLAN 56 For en del af posthuskarreen i Lyngby bydel Lyngby-Taarbæk Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE Baggrunden for lokalplanen 1 Lokalplanens indhold 2 Lokalplanens forhold til anden planlægning 4 Lokalplanens

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

SKIVE KOMMUNE LOKALPLAN NR 8 12, RESEN VEST II DEL AF BYPLANVEDTÆGT NR.

SKIVE KOMMUNE LOKALPLAN NR 8 12, RESEN VEST II DEL AF BYPLANVEDTÆGT NR. SKIVE KOMMUNE LOKALPLAN NR 8 DEL AF BYPLANVEDTÆGT NR. 12, RESEN VEST II 1. S K I V E KOMMUNE. RedegØrelse for lokalplanens indhold og forhold til den Øvrige planlægning for området. Lokalplanen omfatter

Læs mere

Ønsker til revision af detailhandelsplanlægning

Ønsker til revision af detailhandelsplanlægning Ønsker til revision af detailhandelsplanlægning Baggrund Der er i løbet af det sidste års tid dukket en række ønsker og forslag til ændret detailhandelsplanlægning op. Disse er kort redegjort for i nedenstående,

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Lokalplanens redegørelse. Lokalplanens baggrund 3 Lokalplanens forhold til anden planlægning 5. Tillæg nr. 10 til Vallø Kommuneplan 2009 7

Lokalplanens redegørelse. Lokalplanens baggrund 3 Lokalplanens forhold til anden planlægning 5. Tillæg nr. 10 til Vallø Kommuneplan 2009 7 Lokalplan nr. 2-13 for ÆBLEHAVEN, Andelsboliger i Strøby Egede Indholdsfortegnelse Lokalplanens redegørelse Side Lokalplanens baggrund 3 Lokalplanens forhold til anden planlægning 5 Tillæg nr. 10 til Vallø

Læs mere

Forslag til ændret afgrænsning af bydelscenter Over Hornbæk Randers

Forslag til ændret afgrænsning af bydelscenter Over Hornbæk Randers Forslag til ændret afgrænsning af bydelscenter Over Hornbæk Randers Over Hornbæk området er kendetegnet ved tilflytning og herunder udvikling af nye beboelsesområder. I forbindelse med byomdannelse af

Læs mere

J.nr. D Den 28. marts 2003

J.nr. D Den 28. marts 2003 DEPARTEMENTET LANDSPLANAFDELINGEN J.nr. D 212-0005 Den 28. marts 2003 Udviklingen i region-, kommune- og lokalplanlægningen for detailhandelsstrukturen Miljøministerens detailhandelsredegørelse 2003 til

Læs mere

Afgørelse i sagen om produktion af genbrugsstabil i en grusgrav i Høje-Taastrup Kommune

Afgørelse i sagen om produktion af genbrugsstabil i en grusgrav i Høje-Taastrup Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 17. marts 2004 J.nr.: 03-31/150-0015 KPA Afgørelse i sagen om

Læs mere

Detailhandelsplan. Kommuneplantillæg nr. 5

Detailhandelsplan. Kommuneplantillæg nr. 5 Detailhandelsplan Kommuneplantillæg nr. 5 Sydfalster Kommune 2003 Kommuneplantillæg nr. 5 Detailhandel/butiksstruktur i Sydfalster Kommune REDEGØRELSE Indledning I 1997 vedtog Folketinget en ændring af

Læs mere

4. april 2006 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Afgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 - Varehus i Horsens i Horsens Kommune

4. april 2006 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI. Afgørelse i sagen om regionplantillæg nr. 36 - Varehus i Horsens i Horsens Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 4. april 2006 J.nr.: 03-33/600-0150 SNI Afgørelse i sagen om

Læs mere

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Vesthimmerland Kommunes lokalplan nr. 122 og kommuneplantillæg nr. 57 for udvidelse af Hvalpsund Campingplads

Afgørelse i sagen om miljøvurdering af Vesthimmerland Kommunes lokalplan nr. 122 og kommuneplantillæg nr. 57 for udvidelse af Hvalpsund Campingplads NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. april 2008 J.nr.: NKN-261-00031 ssc/tutbi Afgørelse i sagen

Læs mere

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune

Afgørelse i sagen om udstykning og indretning af bolig i en tidligere driftsbygning på en ejendom i Trehøje Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 26. april 2004 J.nr.: 03-31/650-0050 TGA Afgørelse i sagen om

Læs mere

LOKALPLAN NR. 059 for et kolonihaveområde ved Ved Hanevad (vedtaget august 1990) FORORD BAGGRUND FOR LOKALPLANEN

LOKALPLAN NR. 059 for et kolonihaveområde ved Ved Hanevad (vedtaget august 1990) FORORD BAGGRUND FOR LOKALPLANEN LOKALPLAN NR. 059 for et kolonihaveområde ved Ved Hanevad (vedtaget august 1990) FORORD BAGGRUND FOR LOKALPLANEN Ballerup kommunalbestyrelse nedlagde den 8. maj 1989 forbud mod et forslag til udstykning

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af lagerhal ved Ilskov i Herning Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 28. september 2004 J.nr.: 03-31/650-0054 og 03-132/650-0018

Læs mere

Kommuneplantillæg 13. Randers Kommune. Kommuneplantillæg 13. Havndal. Dalbyover Råby. Udbyhøj. Gjerlev. Gassum. Øster Tørslev. Asferg Spentrup.

Kommuneplantillæg 13. Randers Kommune. Kommuneplantillæg 13. Havndal. Dalbyover Råby. Udbyhøj. Gjerlev. Gassum. Øster Tørslev. Asferg Spentrup. Havndal Dalbyover Råby Udbyhøj Gassum Gjerlev Øster Tørslev Fårup Asferg Spentrup m Mellerup Mejlby Harridslev Tørslev Øster Bjerregrav RANDERS Uggelhuse Allingåbro Stevnstrup Assentoft Langå Værum Haslund

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

Afgørelse i sagen om anvendelsen af ejendommen Vojensvej 11 i Hvidovre Kommune

Afgørelse i sagen om anvendelsen af ejendommen Vojensvej 11 i Hvidovre Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 14. februar 2005 J.nr.: 03-33/150-0266 ARS Afgørelse i sagen

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag til Kommuneplantillæg for erhvervsområder i Lejre Kommune

Indkaldelse af ideer og forslag til Kommuneplantillæg for erhvervsområder i Lejre Kommune Indkaldelse af ideer og forslag til Kommuneplantillæg for erhvervsområder i Lejre Kommune Baggrund To virksomheder i Lejre Kommune ønsker mulighed for at udvide på steder, som i øjeblikket ikke er udlagt

Læs mere

Afgørelse i sagen om ændret placering og udformning af et stuehus i Bornholms Regionskommune.

Afgørelse i sagen om ændret placering og udformning af et stuehus i Bornholms Regionskommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 13. april 2005 J.nr.: 03-132/400-0003 BOL Afgørelse i sagen

Læs mere

SLANGERUP KOMMUNE - Lokalplan nr. 31 for Enggården, Uvelse

SLANGERUP KOMMUNE - Lokalplan nr. 31 for Enggården, Uvelse SLANGERUP KOMMUNE - for Enggården, Uvelse Lokalplanen omfatter: a) Redegørelse for lokalplanens indhold og forhold til anden planlægning. b) Lokalplanens retsvirkninger. c) Lokalplanens tekst. d) Lokalplanens

Læs mere

Så er det nu det gælder!!!

Så er det nu det gælder!!! Så er det nu det gælder!!! NYHEDSBREV 3 Vi vedlægger lovforslag nr. 204, nemlig forslag til en ny Kolonihavelov. Endvidere vedlægges bemærkningerne til 2-5 i Kolonihaveloven. Vi var i Folketinget i torsdags

Læs mere

K O M M U N E P L A N. Tillæg 3.018 for plejeboliger ved Plejecenteret Birkebo på Forchhammersvej

K O M M U N E P L A N. Tillæg 3.018 for plejeboliger ved Plejecenteret Birkebo på Forchhammersvej K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 3.018 for plejeboliger ved Plejecenteret Birkebo på Forchhammersvej Aalborg Byråd

Læs mere

A F G Ø R E L S E. i sagen om ophævelse af fredskovspligt ved plejehjem i Hjørring Kommune

A F G Ø R E L S E. i sagen om ophævelse af fredskovspligt ved plejehjem i Hjørring Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 23. november 2005 J.nr.: 03-51/NJ-0002 AGS A F G Ø R E L S E

Læs mere

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen Dato 19. august 2014 Dokument 14/02402 Side Klage over Kommunens administration af H Vej Vejdirektoratet har behandlet din klage af 6. februar 2014 over Kommunens afgørelse af 3. februar 2014, hvor kommunen

Læs mere

TØMRER OG SNEDKERMESTER HANS WOXEN ApS

TØMRER OG SNEDKERMESTER HANS WOXEN ApS TØMRER OG SNEDKERMESTER HANS WOXEN ApS Plan Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Jesper Runge Madsen Direkte 7257 7364 jrm@jammerbugt.dk 29-06-2015

Læs mere

Vækst og Plan. Maj 2015. Kommuneplantillæg nr. 13 til

Vækst og Plan. Maj 2015. Kommuneplantillæg nr. 13 til Vækst og Plan Maj 2015 Nykøbing Landevej Ndr.Ringgade Pilegårdsvej Sorøvej Skovsøviadukten Kommuneplantillæg nr. 13 til Slagelse Kommuneplan 2013 Redegørelse jf. planlovens 11e, stk. 4 Kommuneplantillæggets

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7 til Kommuneplan Sindal 2004 Møbelhus i Hørmested

Kommuneplantillæg nr. 7 til Kommuneplan Sindal 2004 Møbelhus i Hørmested Kommuneplantillæg nr. 7 til Kommuneplan Sindal 2004 Møbelhus i Hørmested HJØRRING KOMMUNE Teknik- & Miljøområdet Kommuneplantillæg nr. 7 til Kommuneplan Sindal 2004 er udarbejdet som forslag i henhold

Læs mere

Samsø Kommune. Forslag til Lokalplan nr. 67 Detailhandel ved Furden i Tranebjerg

Samsø Kommune. Forslag til Lokalplan nr. 67 Detailhandel ved Furden i Tranebjerg Samsø Kommune Forslag til Lokalplan nr. 67 Detailhandel ved Furden i Tranebjerg Maj 2008 1 Hvad er en lokalplan?... 3 Redegørelse... 4 Indledning... 4 Lokalplanens forhold til anden planlægning... 4 Lokalplanens

Læs mere

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn

Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn 2012-19 Afgørelseskompetencen i sager om samvær med anbragte børn Ombudsmanden rejste på baggrund af en konkret sag om samvær mellem en pige anbragt uden for hjemmet og henholdsvis hendes forældre og bedsteforældre

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune.

Afgørelse i sagen om opførelse af et nyt sommerhus på et hedeareal, Varde Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 16. april 2007 J.nr.: NKN-131-00055 mgi Afgørelse i sagen om

Læs mere

OPFØRELSE AF CARPORT/GARAGE, BRÆNDESKUR, CY- KELSKUR OG OVERDÆKKET TERRASSE.

OPFØRELSE AF CARPORT/GARAGE, BRÆNDESKUR, CY- KELSKUR OG OVERDÆKKET TERRASSE. Teknik- og Miljøforvaltningen Center for Byggeri Til ejendommens ejer c/o Claus Vett Kloster Kongelundsvej 609B 2791 Dragør 30. september 2013 edoc: 2013-0150815 OPFØRELSE AF CARPORT/GARAGE, BRÆNDESKUR,

Læs mere

Aktindsigt Relevante lovregler

Aktindsigt Relevante lovregler Aktindsigt Aktindsigt er i Patientskadeankenævnet relevant i to situationer. Problemstillingen er først og fremmest relevant, når der fremsættes anmodning om aktindsigt i sager, der verserer eller har

Læs mere

Rønde Kommunale Ungdomsskole Nattergalevej 1 8419 Rønde

Rønde Kommunale Ungdomsskole Nattergalevej 1 8419 Rønde Rønde Kommunale Ungdomsskole Nattergalevej 1 8419 Rønde Industri Journalnr. bedes anført ved besvarelse. J.nr.M 133/H01-0014 Ref.: OD/BKR/9 Den Miljøstyrelsens afgørelse af klage over miljøgodkendelse

Læs mere

LOKALPLAN NR. 0-DiO-Ol OFFENTLIGT OMRÅDE OTTERUP BY

LOKALPLAN NR. 0-DiO-Ol OFFENTLIGT OMRÅDE OTTERUP BY OTTERUP KOMMUNE LOKALPLAN 0 -D 10-Ol SEPTEMBER 1986 LOKALPLAN NR. 0-DiO-Ol OFFENTLIGT OMRÅDE OTTERUP BY Pris: 30 kr. KOMMUNALBESTYRELSENS HENSIGT MED LOKALPLANEN OG INDHOLDET AF LOKALPLANEN. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Plan og Byg. Januar Kommuneplantillæg nr. 16 til Slagelse kommuneplan 2013 FORSLAG

Plan og Byg. Januar Kommuneplantillæg nr. 16 til Slagelse kommuneplan 2013 FORSLAG Plan og Byg Januar 2015 Kommuneplantillæg nr. 16 til Slagelse kommuneplan 2013 FORSLAG Redegørelse for udlæg af nyt bydelscenter ved Ndr. Ringgade/Valbyvej i Slagelse Kommuneplantillæg nr. 16 omfatter

Læs mere

Tilbygning til Sydvestjyllands Efterskole

Tilbygning til Sydvestjyllands Efterskole Forslag til lokalplan nr. 21-050-0001 Bramming Landområde Tilbygning til Sydvestjyllands Efterskole Tillæg nr. 1 til LP nr. 120, Bramming november 2010 0 Forslag til Lokalplan nr. 21-050-0001. Bramming

Læs mere

Kommuneplantillæg 9. Kommuneplan 2001 Årslev Kommune. Område til detailhandel på Bøgevej i Nr. Lyndelse

Kommuneplantillæg 9. Kommuneplan 2001 Årslev Kommune. Område til detailhandel på Bøgevej i Nr. Lyndelse Kommuneplantillæg 9 Kommuneplan 2001 Årslev Kommune Område til detailhandel på Bøgevej i Nr. Lyndelse Kommunalbestyrelsen skal efter Planlovens 12 virke for kommuneplanens gennemførelse. Kommuneplanens

Læs mere

Tillæg nr. 7. Forslag. til kommuneplan 2013-2025. i offentlig høring fra den 15. april 2016 til den 10. juni 2016

Tillæg nr. 7. Forslag. til kommuneplan 2013-2025. i offentlig høring fra den 15. april 2016 til den 10. juni 2016 Tillæg nr. 7 til kommuneplan 2013-2025 Forslag i offentlig høring fra den 15. april 2016 til den 10. juni 2016 INFO plantillæg nr. 7 er en forudsætning for realiseringen af Helhedsplanen, og for vedtagelse

Læs mere

Lokalplanlægning i Varde Kommune

Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Varde Kommune er planmyndighed og forestår udarbejdelse af kommuneplan og lokalplaner. Kommuneplanen er en overordnet plan, der blandt

Læs mere

GRENAA KOMMUNE LOKALPLAN NR. 105 MED KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 33 FOR UDVIDELSE AF DANAPAK I GRENAA STEMPELMÆRKE RETTEN I GRENAA. OOOO5OO.

GRENAA KOMMUNE LOKALPLAN NR. 105 MED KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 33 FOR UDVIDELSE AF DANAPAK I GRENAA STEMPELMÆRKE RETTEN I GRENAA. OOOO5OO. F- STEMPELMÆRKE RETTEN I GRENAA GRENAA KOMMUNE KUN GYLDIGT MED AFSTEMWJfcG AF OOMMfRKONTORCTS F 732755 OOOO5OO.OO 171934 Sfi 01 LOKALPLAN NR. 105 MED KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 33 FOR UDVIDELSE AF DANAPAK I

Læs mere

--- I EJBY ØST FOR BJERGBAKKEVEJ. LOKALPLAN EL 14 FOR ET OM-E INDHOLDSFORTEGNELSE:

--- I EJBY ØST FOR BJERGBAKKEVEJ. LOKALPLAN EL 14 FOR ET OM-E INDHOLDSFORTEGNELSE: LOKALPLAN EL 14 FOR ET OME I EJBY ØST FOR BJERGBAKKEVEJ. INDHOLDSFORTEGNELSE: Indledning 1 Lokalplanens retsvirkninger 1 Lokalplan EL 14 2 Kortbilag Side 1 INDLEDNING Lokalplan EL 14 er vedtaget endeligt

Læs mere