Afgørelse i sagen om vedtagelse af lokalplan og kommuneplantillæg for del af City Vest i Skive Kommune

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afgørelse i sagen om vedtagelse af lokalplan og kommuneplantillæg for del af City Vest i Skive Kommune"

Transkript

1 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: Fax: nkn@nkn.dk Web: CVR: marts 2008 NKN sni Afgørelse i sagen om vedtagelse af lokalplan og kommuneplantillæg for del af City Vest i Skive Kommune Skive Kommune har den 27. marts 2007 vedtaget lokalplan nr. 170 og kommuneplantillæg nr. 36 for del af lokalcenter City Vest i Skive for at muliggøre etablering af dagligvarebutik (Netto) i området. Afgørelsen er påklaget til Naturklagenævnet af beboere i Skive. Naturklagenævnet skal i denne sag tage stilling til, om lokalplan nr. 170 og kommuneplantillæg nr. 36 er i strid med planlovens detailhandelsbestemmelser og med Regionplan 2005 for Viborg Amt. Baggrunden for planerne er et ønske fra ejeren af ejendommen Holstebrovej 91 om, at der kan etableres en dagligvarebutik (Netto) på ejendommen. Ejendommen anvendes i dag til salgsudstilling af biler og et tilhørende automobilværksted. Nord for ejendommen på den anden side af Holstebrovej ligger det eksisterende center City Vest. Mod syd og øst grænser ejendommen op til et boligområde og mod vest til Herningvej (rute 26 og 34). På den modsatte side af Herningvej ligger et erhvervsområde med mulighed for butikker med særligt pladskrævende udvalgsvarer. Siden de pågældende planer blev vedtaget, har folketinget vedtaget lov nr. 535 af 6. juni 2007 om ændring af planloven (Revision af detailhandelsbestemmelserne). Loven trådte i kraft den 1. juli De påklagede planer blev vedtaget inden loven trådte i kraft, og i klagen og kommunens udtalelse henvises til de tidligere gældende lovbestemmelser. I dette notat er det efter de gamle lovbestemmelser angivet i en parentes, hvilke nye lovbestemmelser det svarer til. Den hidtidige planlægning for området Regionplan 2005 for Viborg Amt fastsætter i retningslinie 13 bestemmelser om detailhandel, herunder:

2 2 2. Arealer til butiksformål skal udlægges i den centrale del af en by eller bydel. Regionplanen fastlægger butiksområder i de bydelscentre i Skive og Viborg, som er vist på kort 13. Det samlede bruttoetageareal for butikker i hvert af disse området må ikke overstige det i skema 13 anførte. ( ) 5. For kommunerne ( ) Skive ( ) gælder tillige bestemmelserne i retningslinie 12 pkt. 1, 2, 3, 6 og 7 i Regionplan 2000, indtil disse kommuner har tilvejebragt en samlet planlægning for den kommunale detailhandelsstruktur. På kort 13 er der med priksignatur vist et butiksområde til særligt pladskrævende varegrupper og et bydelscenter i den vestlige del af Skive, hvor hovedvejene 26 og 34 mødes. Der er ikke vist nogen afgrænsning af butiksområdet og bydelscentret. Der angives i skema 13 en fremtidig ramme for det samlede butiksareal i Skive Vest på m 2 (bruttoetageareal) og det anføres i skemaet følgende: Bydels- og aflastningscenteret er i ét delområde (nordøst for vejkryds) vestbyens bydelscenter, som betjener vestbyen og oplandet med dagligvarer. Resten af området er byens aflastningscenter med større udvalgsvarebutikker, der vanskeligt kan indpasses i midtbyen. Er i kommuneplan 2000 udlagt til hhv. detailhandel, dog ikke yderligere dagligvarehandel, og facadeorienteret erhvervsvirksomhed, herunder udvalgsvarebutikker. ( ). Regionplan 2005 for Viborg Amt er nu tillagt virkning som landsplandirektiv efter planlovens 3, stk. 1, jf. 3, stk. 1, i lov nr. 571 af 24. juni 2005 om ændring af planloven (udmøntning af kommunalreformen) og planens bestemmelser er således fortsat gældende. Kommuneplantillæg nr. 25 fra november 2005 indeholder kommunens detailhandelsplan. Det fremgår af planens hovedstruktur for detailhandel/butiksområder, at hovedstrukturen består af et hovedcenter, der udgøres af den centrale del af Skive by, et aflastningscenter, City Vest, der samtidig er lokalcenter for den vestlige del af Skive by, samt en række yderligere lokalcentre i og uden for Skive by. Placering af særligt pladskrævende varegrupper kan bl.a. finde sted i City Vest. Det anføres i planens redegørelsesdel, at kommuneplantillægget indebærer en udvidelse af City Vest. Om dette område anføres endvidere: Samtidigt fjernes en bestemmelse om, at der ikke må etableres yderligere handel med dagligvarer. Kommuneplantillægget indeholder bl.a. generelle rammer for butiksstørrelser, hvorefter de maksimale butiksstørrelser for dagligvarebutikker er fastsat til m 2 i Skive by og m 2 i de

3 3 øvrige byer i kommunen. City Vest omfatter rammeområde 2-C1 nord for Holstebrovej og øst for Vestre Boulevard. Området kan anvendes til detailhandel, offentlig og privat service og andre centerfunktioner. Planens tabel 4 indeholder rammer for rummelighed og bruttoetageareal (m 2 ) til nyetablering og omdannelse til butiksformål. Det er i tabellen vist, hvor stort et areal i City Vest, der på tidspunktet for planens udarbejdelse blev anvendt til henholdsvis dagligvarebutikker (ca m 2 ) og udvalgsvarebutikker (ca m 2, heraf særlig pladskrævende ca m 2 ) samt det samlede areal, der blev anvendt til butiksformål (ca m 2 ). Der angives herudover en ramme på ca m 2 bruttoetageareal til butiksformål. Rammeområde 2-C1 er omfattet af Lokalplan nr. 158 City Vest. Butikscenter i Skive fra december Ejendommen Holstebrovej 91 ligger syd for City Vest i et område, der i Kommuneplan er benævnt rammeområde 2-E2 (erhvervsområde), der kan anvendes til facadeorienteret erhvervsvirksomhed med mulighed for butikker med særligt pladskrævende udvalgsvarer. Ejendommen har ikke tidligere været omfattet af en lokalplan. De påklagede planer Kommuneplantillæg nr. 36 fastlægger en udvidelse af rammeområde 2-C1 med ejendommen Holstebrovej 91. Det anføres i redegørelsen, at City Vest i et delområde er lokalcenter for vestbyen, som betjener vestbyen og oplandet med især dagligvarer. Resten af området er byens aflastningscenter med større butikker, der vanskeligt kan indpasses i midtbyen. Vedrørende kommuneplanens ramme til butiksformål anføres i redegørelsen, at der på ejendommen Holstebrovej 91 i dag anvendes 898 bruttoetagemeter til butiksformål (udstillingslokale, kontor og lager). Disse arealer suppleres af en ramme på 102 bruttoetagemeter fra 2-C1, idet rammen til butiksformål i 2-C1 ifølge Kommuneplantillæg nr. 25 er på bruttoetagemeter, mens lokalplan nr. 158 for det eksisterende center kun giver mulighed for at opføre ca bruttoetagemeter. Der vil således kunne indrettes i alt 1000 bruttoetagemeter til butiksformål i lokalplanområde nr Rammebestemmelserne ændrer den geografiske udstrækning af område 2-C1 og opdeler det samlede område i et aflastningscenter og et lokalcenter. Lokalplan nr. 170 omfatter ejendommen Holstebrovej 91, der er på ca m 2. Det fastsættes i planens 3.1, at lokalplanområdet kun må anvendes til detailhandel med dagligvarer og i 3.2, at det samlede butiksareal ikke må overstige m 2 bruttoetageareal.

4 4 I lokalplanredegørelsen er der henvist til, at kommuneplantillæg nr. 36 udvider rammeområde 2- C1 og angiver en afgrænsning af lokalcenterdelen omfattende (det eksisterende) Rema 1000 og lokalplanområdet. Det oplyses i redegørelsen, at Rema 1000 i dag har et areal på m 2, og at lokalcentret derfor vil være på under bruttoetagemeter samlet ved etablering af en dagligvarebutik på m 2 i lokalplanområdet. Klagen Klagerne har anført, at kommuneplantillægget og lokalplanen skal muliggøre opførelse af et supermarked udenfor den planlagte centerstruktur og udenfor den centrale del af Skive by. Klagerne mener derfor, at planerne er i strid med de dengang gældende bestemmelser i planlovens 5 c (nu 5 l) om, at planlægningen skal fremme et varieret butiksudbud, og 5 d (nu 5 m) om, at arealer til butiksformål skal udlægges i den centrale del af en by samt, at der herudover kun kan udlægges mindre arealer til butikker, der alene skal betjene en begrænset del af en bydel [jf. 5 d, stk. 2, nr. 1, nu 5 n]. I den forbindelse har klagerne henvist til, at det i lokalplanen fremstilles, som om der er tale om udvidelse af et lokalcenter. Klagerne mener, at sondringen i kommuneplantillægget mellem aflastningscentret og et lokalcenter, som indgår som en del af aflastningscentret er fiktiv. Sondringen kommer alene til udtryk ved, at det i teksten oplyses, at der tilføjes kommuneplankortet med priksignaturen en skelnen mellem aflastningscenterdelen og lokalcenterdelen samt ved, at der på kortet er vist en sådan priksignatur. Rammebestemmelserne er imidlertid de samme for både aflastningscentret og det påståede lokalcenter. Klagerne har peget på, at beliggenheden ud til en af de vigtigste indfaldsveje til Skive betyder, at et supermarked inden for lokalplan nr. 170 vil være henvendt til kunder fra et stort opland og derfor ikke kan komme ind under kategorien mindre arealer til butikker, der alene skal betjene en begrænset del af en by eller en bydel. Det er i lovbemærkningerne anført, at der alene kan være tale om et begrænset arealudlæg, der ikke overstiger det reelle behov for butiksforsyning af den pågældende art, hvilket ikke er overholdt i dette tilfælde. Kommunen har i sagsfremstillingen til byrådet anført, at mange pendlere med job nær lokalplanområdet tæller vægtigt i det forventede kundegrundlag, hvilket bekræfter, at der ikke er tale om et lokalcenter henvendt til bydelens beboere. Klagerne har også henvist til, at lokalplanen i redegørelsesdelen søges begrundet med udbygning af Vinde, herunder en golfby nord for denne bydel. Dette område ligger imidlertid 2½-3 km eller mere fra lokalområdet, der derfor ikke kan anses for at være et lokalcenter for Vinde-området. En realisering af lokalplanen vil tværtimod være med til at vanskeliggøre og måske forhindre, at der ad åre kommer et lokalcenter i Vinde-området.

5 5 Endvidere finder klagerne, at planerne er i strid med regionplanen. Klagerne har henvist til, at ifølge Regionplan 2005 for Viborg Amt, retningslinje 13, nr. 5, gælder bestemmelser i Regionplan 2000 vedr. afgrænsning af centerområder, indtil kommunen har tilvejebragt en samlet planlægning for den kommunale detailhandelsstruktur. En udvidelse af aflastningscentret med Holstebrovej 91 var ikke med i Kommuneplantillæg nr. 25, der blev vedtaget i efteråret 2005, hvorfor regionplanens afgrænsning af dette område fortsat må være gældende. Det er i den forbindelse på ny nævnt, at opdelingen mellem lokalcenter og aflastningscenter efter klagernes opfattelse er fiktiv, hvorfor klagerne mener, at udvidelsen må betragtes som en del af aflastningscentret. Klagerne har anført, at det formentlig er et forsøg på at understøtte forestillingen om, at der er tale om udvidelse af et lokalcenter, at anvendelsesbestemmelsen i lokalplanen er begrænset til handel med dagligvarer. Imidlertid er kommuneplantillægget udformet som en udvidelse af rammebestemmelserne for aflastningscentret og åbner mulighed for detailhandel i al almindelighed. Klagerne har herudover gjort gældende, at kommuneplantillægget ikke opfylder kravene i planlovens 11 b, stk. 1, nr. 6 (nu 11 b, stk. 1, nr. 7), hvorefter der skal fastsættes rammer for det maksimale bruttoetageareal for de enkelte butikker. Klagerne har henvist til, at redegørelsen til lokalplanen og kommuneplantillægget indeholder beregninger, hvorefter der i aflastningscentret er en ikke udnyttelig ramme på 102 m 2, der sammen med de eksisterende 898 m 2 til butiksformål åbner mulighed for indretning af 1000 m 2 til butiksformål inden for lokalplan nr Klagerne har anført, at de nævnte 898 m 2 udgør en del af automobilhandelen, dvs. kategorien særligt pladskrævende varegrupper. Da de nævnte beregninger af rammen til butiksformål ikke fremstår som en del af kommuneplanens rammer for lokalplaner, opfylder kommuneplantillægget ikke kravet i planlovens 11 b, stk. 1, nr. 6. Desuden har klagerne anført, at kommuneplantillægget ikke opfylder bestemmelserne i planlovens 11 e, stk. 4 (uændret), hvorefter kommuneplanen skal indeholde en redegørelse for bl.a. behovet for nybyggeri til butiksformål, målene for detailhandelsstrukturen, herunder angivelse af hvilket opland, der forudsættes betjent, samt hvordan planlægningen tilgodeser målene i den kommunale hovedstruktur, herunder hvordan forslaget fremmer et varieret butiksudbud mv. Klagerne har yderligere anført, at redegørelsen til lokalplanforslaget ikke opfylder bestemmelserne i planlovens 16, stk. 6 (uændret), hvorefter der skal gøres rede for bebyggelsens påvirkning af bymiljøet, herunder bl.a. trafikale formål. Klagerne har henvist til, at det fremgår af lokalplanens 4, stk. 1, og tilhørende kortbilag 3, at adgangsforholdene er problematiske. Endelig finder klagerne, at kommunens afvisning af deres indsigelser mod forslaget til lokalplan nr. 170 savner planlægningsmæssig begrundelse, idet deres saglige planlægningsmæssigt under-

6 6 byggede indsigelser blev afvises med formuleringer om, at det vurderes, hvilket efter klagernes opfattelse ikke opfylder forvaltningslovens bestemmelser om begrundelser. Kommunens udtalelse Skive Kommune har udtalt, at kommunen har fundet ejerens forslag om planlægning for yderligere en butik til lokalområdets daglige forsyning for planlægningsmæssigt velbegrundet. City Vests rolle som lokalcenter kan styrkes ved etablering af en dagligvareudbyder på den sydlige side af Holstebrovej, hvilket kan ske uafhængigt af City Vests rolle som aflastningscenter for midtbyen. Kommunen har oplyst, at tilvejebringelse af de påklagede planer blev igangsat efter forudgående telefoniske drøftelser med Viborg Amt i efteråret Vedrørende klagernes opfattelse af, at opdelingen i kommuneplantillæg nr. 36 af det hidtidige aflastningscenter og lokalcentret er fiktiv, har kommunen henvist til regionplan 2005 for Viborg Amt, hvoraf det fremgår, at City Vest har status som kombineret aflastningscenter og bydelscenter for lokalområdet Skive Vest, jf. bemærkningerne retningslinje 13, skema 13. Kommunen har også henvist til, at det af kommunens detailhandelsplan i kommuneplantillæg nr. 25 fremgår, at der i hovedstrukturen bl.a. indgår et aflastningscenter City Vest, der samtidig er lokalcenter for den Vestlige del af Skive by. Med kommuneplantillæg nr. 25 blev der gennemført en planlægning for den samlede detailhandelsstruktur i kommunen. Der blev allerede dengang åbnet op for yderligere etablering af dagligvarebutikker i City Vest, idet et tidligere forbud mod planlægning for nye dagligvarebutikker blev ophævet. Kommunen ønskede ikke dermed at skabe mulighed for etablering af større supermarkeder i aflastningscentret, som kunne svække grundlaget for de eksisterende dagligvarebutikker i midtbyen. Baggrunden for ændringen var derimod et ønske om at skabe en mulighed for planlægning for en eller flere butikker til den lokale forsyning. Kommunen har bemærket, at det ikke tidligere har været specifikt afgrænset i hverken regioneller kommuneplan, hvilken del af område 2-C1 der har været henholdsvis aflastningsområde og lokalcenter. Der er efter kommunens opfattelse ingen tvivl om, at den del af området, der omfatter den eksisterende Rema 1000 forretning, der er den eneste dagligvareforretning i område 2- C1, har haft karakter af et almindeligt lokalcenter for den vestlige del af byen. I kommuneplantillæg nr. 36 foretages en præcisering af den hidtidige faktiske afgrænsning mellem rammeområdets forskellige funktioner, og den del af rammeområdet, som hidtil har haft karakter af lokalcenter, udvides, således at rammeområdet og lokalcentret nu også omfatter ejendommen Holstebrovej 91. Lokalcentrets funktion er fortsat at forsyne Skives vestlige bydel og nærmeste opland med dagligvarer.

7 7 Efter kommunens opfattelse har klagerne ikke ret i deres opfattelse af, at afgrænsningen i kommuneplantillæg nr. 36 mellem aflastningscenterdelen og lokalcenterdelen er fiktiv og udtryk for en omgåelse. Der er alene tale om, at der foretages en afgrænsning mellem de to funktioner, der i praksis hele tiden har været i det eksisterende rammeområde. De to funktioner henholdsvis aflastningscenter og lokalt bydelscenter er forskellige fra hinanden i planmæssig henseende. Definitionen af et aflastningscenter fandtes før den 1. juli 2007 i planlovens 5d, stk. 2, nr. 4, hvorefter sådanne udlæg kunne ske, hvis hensynet til et bevaringsværdigt bymiljø kunne begrunde dette. Det blev antaget, at sådanne arealer til butiksformål kunne udlægges til betjening af en større kundekreds end beboerne i lokalområdet (jf. den kommenterede planlov, 2. udgave, side 69). Udlæg af butikker, der alene skal betjene et lokalområde, herunder er lokalcenter, er hidtil sket efter planlovens 5d, stk. 1, nr. 1 (fejlskrift, der menes 5 d, stk. 2, nr. 1). Det fremgår her, at denne bestemmelse især omfatter butikker til dagligvarer, og at et sådant center kan bestå af en eller flere dagligvarebutikker (jf. f.eks. detailhandelsudvalgets betænkning nr. 1476, side 57). Kommunen har anført, at det ikke er hensigtsmæssigt, at område 2-C1 hidtil har omfattet to funktioner. Kommunen har henvist til, at detailhandelsudvalget fandt, at begreberne bydelscentre, lokalcentre og aflastningsområder er blevet brugt i flæng, og at der var behov for en mere entydig definition af begreberne (jf. detailhandelsudvalgets betænkning, side 52). Kommunen har med kommuneplantillæg nr. 36 sikret en mere entydig afgrænsning af det hidtidige aflastningsområde og det hidtidige lokalcenter. Selvom det eksisterende lokalcenter udvides med ejendommen Holstebrovej 91, holder lokalcentret sig under en samlet grænse på m 2. Dette er i overensstemmelse med den hidtidige praksis, hvor det var antaget, at kommunerne frit kunne etablere lokalcentre op til m 2 (jf. detailhandelsudvalgets betænkning s. 52). Det fremgår nu også af den nye bestemmelse i planlovens 5 p, stk. 2, og lovbemærkningerne hertil. Der er således ikke tale om etablering af et nyt lokalcenter ved et aflastningscenter, men om to eksisterende centre tilsammen kaldet City Vest, der også fungerer som 2 centre i såvel regionplanen som detailhandelsplanen i kommuneplantillæg nr. 25. Kommuneplantillæg nr. 36 og lokalplan nr. 170 ændrer således ikke på detailhandelsstrukturen, som den er fastlagt i kommuneplantillæg nr. 25, men definerer blot det interne skel mellem disse 2 centre. Kommunen har endvidere udtalt, at kommunen ikke er enig i klagernes opfattelse af, at betingelserne for yderligere udlæg af arealer til butikker til den lokale forsyning ikke er opfyldt, jf. den tidligere gældende bestemmelse i planlovens 5 d, stk. 1, nr. 1 (fejlskrift, der menes 5 d, stk. 2, nr. 1). Et lokalcenter er et center, der først og fremmest skal betjene lokalområdet med dagligvarer. Kommunen har henvist til det anførte om, at det hidtil er antaget, at der ifølge lovbestemmelsen kan planlægges for op til m 2 butikker i et lokalcenter, samt at et lokalcenter kan bestå af en eller flere dagligvarebutikker.

8 8 Det er kommunens vurdering, at der i lokalområdet omkring den vestlige del af Skive by er behov for yderligere forsyning med en dagligvarebutik. Den eksisterende Rema 1000 har et samlet bruttoetageareal på m 2. Lokalplan nr. 170 muliggør etablering af yderligere en dagligvareforretning med et samlet bruttoetageareal på op til m 2. Dette skal ses i sammenhæng med det eksisterende kundegrundlag i det umiddelbare opland. Kommunen har henvist til et kortbilag om det forventede lokale opland til dagligvarebutikkerne i Skive by. Holstebrovej 91 ligger i det område, der på kortet benævnes vestbyen. Området kan på baggrund af de trafikale barrierer som udgøres af Holstebrovej og Herningvej opdeles yderligere i boligområdet nord for Holstebovej, boligområdet umiddelbart syd for Holstebrovej samt øvrige arealer som primært består af arealer med erhverv, kolonihaver og arealer, der forventes inddraget til fremtidig byvækst. Aktuelt er der 1423 personer bosiddende i boligområdet nord for Holstebrovej, der desuden rummer kolonihaver samt stiforbindelse til bl.a. Vinde, og 488 personer bosiddende i boligområdet umiddelbart syd for Holstebrovej. I det øvrige opland til dagligvarebutikker i vestbyen er aktuelt 121 personer bosiddende. Kommunen har i et debatoplæg forud for den kommende kommuneplanrevision peget på et fremtidigt boligområde langs Herningvej, syd for det eksisterende boligområde syd for Holstebrovej. Hertil kommer knap 500 kolonihaver samt erhvervsområder under udbygning. Dagligvareudbydere i lokalcenter City Vest er endvidere nærmeste indkøbsmulighed for beboerne i landsbyerne Hvidbjerg og Rettrup, hvor der aktuelt er 430 beboere bosiddende. I lokalplanredegørelse er der endvidere henvist til området benævnt Vinde, som er forbundet med lokalplanområdet med vej og stisystem, og hvor der ikke findes lokalforsyning med dagligvarer. I Vinde er aktuelt 1470 personer bosiddende. Hertil kommer fremtidige boligområder. Det samlede befolkningsgrundlag - inkl. Vinde, men ekskl. de 500 kolonihaver - er således 3.932, hvilket ud fra en statistisk vurdering svarer til et samlet behov for dagligvarer på i alt m 2. Kommunen har herom konkluderet, at selvom der ses bort fra Vinde, vil det samlede behov for dagligvarer overstige det behov, som den eksisterende Rema 1000 nord for Holstebrovej kan dække. Der er herved også set bort fra de 500 kolonihaver og den fremtidige tilvækst af boliger i lokalområdet. Vedrørende trafik til lokalplanområdet har kommunen - udover de ovennævnte statiske oplysninger - henvist til, at udvidelsen af det eksisterende lokalcenter til også at omfatte et areal til dagligvarebutik på den sydlige side af Holstebrovej også er velbegrundet ud fra trafiksikkerhedsmæssige hensyn til de lokale med bopæl på denne side af Holstebrovej, der har karakter af indfaldsvej til Skive by.

9 9 Kommunen er ikke enig i klagernes opfattelse af, at der skulle være problematiske adgangsforhold til lokalplanområdet. Den trafikale løsning er udviklet af kommunens vejingeniører ud fra trafiksikkerhedsmæssige hensyn. Det har desuden været afgørende ikke at påføre beboerne på Vester Fælledvej øget trafik. Der er redegjort for tilkørselsforhold i lokalplanen med kortbilag 3, hvortil lokalplanens 4.1 henviser. Om klagernes opfattelse af, at den dagældende bestemmelse i planlovens 11 b, stk. 1, nr. 6, ikke er opfyldt, har kommunen henvist til kommuneplantillæg nr. 25, hvor der er fastsat generelle rammer for lokalplanlægningen for butikker, herunder for de maksimale butiksstørrelser. Vedrørende klagen over, at redegørelsen til kommuneplantillægget ikke opfylder den tidligere gældende bestemmelse i planlovens 11 e, stk. 4, har kommunen henvist til, at kommuneplantillæg 36 skal ses i lyset af kommuneplantillæg nr. 25 og den deri indeholdte redegørelse. I kommuneplantillæg nr. 36 er det anført, at lokalcenter City Vest især skal betjene vestbyen. Kommunen har i øvrigt vurderet, at kommuneplantillæg nr. 36 ikke medførte en ændring i detailhandelsstrukturen i kommunen. Herudover har kommunen vedrørende klagen over, at redegørelsen i lokalplan nr. 170 ikke lever op til kravene i planlovens 16, stk. 6, anført, at redegørelsen indeholder en kort beskrivelse af ejendommens beliggenhed i forhold til omgivelserne. Om klagen over kommunens behandling af klagernes indsigelse mod planforslaget har kommunen anført, at kommunen har behandlet indsigelserne seriøst, og har kommenteret de enkelte indsigelser, herunder klagernes. Der er ikke herved tilsidesat regler i planloven eller forvaltningsloven. Det har ikke været tiltænkt, at der i relation til alle fremkomne indsigelser over for kommuneplanforslag og lokalplanforslag skal udarbejdes mere udførlige og individuelle begrundelser til alle indsigelsespunkter. Et sådant krav ville under alle omstændigheder være forbundet med en uforholdsmæssig arbejdsbyrde for planmyndigheden. Klagernes supplerende bemærkninger Klagerne har fastholdt klagen. Vedrørende kommunens udtalelse om oplandsforhold, har klagerne anført, at landsbyen Rettrup ligger mere end 6,5 km fra City Vest og i kortere afstand fra Balling, samt at denne definition af oplandet også indgår i beregningen af befolkningsgrundlaget, men er i uoverensstemmelse med kommunens kortbilag om oplandsforhold. Desuden indgår Vinde ikke ifølge kortbilaget i det lokale opland til City Vest og hovedparten af Vinde-området ligger i øvrigt tættere på lokalcentret i Resen. Klagerne mener ikke, at de øvrige forhold nævnt i planlovens 11 e, stk. 4, kan anses for behandlet ved at henvise til kommuneplantillæg nr. 25, idet denne sag ikke er i overensstemmelse med tillæg nr. 25, som der i øvrigt i denne sammen-

10 10 hæng hverken er henvist til i kommuneplantillæg nr. 36 eller lokalplan nr Disse forhold understreger manglen på oplysninger om oplandsforhold mv. i redegørelsen for kommuneplantillægget. Om den fiktive sondring mellem aflastnings- og lokalcenter har klagerne især anført, at den angivne skelnen er upræcist formuleret. Kommuneplantillæggets anvendelsesbestemmelse er den samme for både aflastningscentret og det påståede lokalcenter. Klagernes påpegning af, at denne sondring burde komme til udtryk i en ændring af lokalplan nr. 158 for City Vest, blev afvist af byrådet. Klagerne har om områdets status i region- og kommuneplanen anført, at der hverken i kommuneplantillæg nr. 25 eller i lokalplan nr. 158 er antydet nogen opdeling i aflastningscenter og lokalcenter. Regionplanens samlede ramme på m 2 overskrides, idet kommunens regnestykke i redegørelserne til kommuneplantillægget og lokalplanen kun stemmer, hvis areal til særligt pladskrævende varegrupper (udstillingslokale, kontor og lager til bilhandel) anses for areal til udvalgs- og dagligvarer. Klagerne mener ikke, at dette kan være i overensstemmelse med planloven. Kommunens enighed med amtet om fremgangsmåden, må ses i lyset af, at det var en forudsætning for amtets accept, at det samlede butiksareal i lokalcenter/bydelscenter-delen ikke oversteg m 2. Dette opfyldes tilsyneladende med et etageareal på m 2 i Rema 1000 og m 2 i et nyt supermarked, men hviler som nævnt på den forudsætning, at pladskrævende varegrupper betragtes som almindelig detailhandel. Dette stemmer i øvrigt ikke med, at det er et mål med lokalplan nr. 158, at der inden for denne lokalplans område skal kunne etableres yderligere dagligvarehandel. Amtet må også have forudsat, at regionplanens ramme blev overholdt. Klagerne har endvidere anført, at adgangsforholdene er nævnt i klagen for at illustrere den mangelfulde redegørelse for påvirkning af bymiljøet, jf. planlovens 16, stk. 6. Det fremgår også af sagsfremstilling til et møde i kommunens Teknik- og miljøudvalg, at trafikforholdene er problematiske. Den påpegede mangel på redegørelse for trafikale forhold mv. underbygges også af kommunens omtale af Holstebrovej og Herningvej som trafikale barrierer og trafiksikkerhedsmæssige hensyn. Om den manglende planlægningsmæssige begrundelse for kommunens afvisning af klagernes indsigelser mod forslaget til kommune- og lokalplan har klagerne henvist til bestemmelserne i forvaltningslovens 22 og 24, jf. folketingsudvalgets betænkning om kommuneplanloven, hvorefter flertallet anser det som et selvfølgeligt led i den udvidede offentlighed i planlægningen, at kommunalbestyrelsen i videst mulig udstrækning giver sådanne oplysninger (om begrundelse for afvisning af indsigelser), i hvert fald når der er fremsat anmodning derom. Klagerne

11 11 har oplyst, at de i indsigelsen på forhånd udtrykkeligt anmodede om en begrundelse, hvis indsigelsen blev afvist. Naturklagenævnets afgørelse I sagens behandling har deltaget 9 af Naturklagenævnets medlemmer: Mikkel Schaldemose (formand), Marie-Louise Andreasen, Martin Glerup, John Harpøth, Mogens Mikkelsen, Anders Stenild, Inger Støjberg, Poul Søgaard og Jens Vibjerg. Det er et retligt spørgsmål, om kommuneplantillægget og lokalplanen er i strid med planlovens detailhandelsbestemmelser og med regionplan 2005 for Viborg Amt. Kommuneplantillægget og lokalplanen er tilvejebragt inden den seneste ændring af planlovens detailhandelsbestemmelser. Kommunens vedtagelse af planerne skal derfor vurderes på grundlag af de bestemmelser i planloven, der var gældende på afgørelsestidspunktet. Klagerne har anført, at planerne, der skal muliggøre opførelse af et supermarked det pågældende sted, er i strid med planlovens dagældende 5 c og 5d, samt at sondringen i planerne mellem arealer til henholdsvis aflastningscenter og lokalcenter er fiktiv, hvorfor planvedtagelsen vil betyde en udvidelse af aflastningscentret. Efter planlovens dagældende bestemmelser i 5 c, skal planlægningen til butiksformål bl.a. fremme et varieret butiksudbud i mindre og mellemstore byer samt i de enkelte bydele i de større byer. Derfor skal arealer til butiksformål ifølge 5 d, stk. 1, udlægges i den centrale del af en by, eller i store byer i de centrale områder af en bydel. Dog kan der i et vist omfang efter 5 d, stk. 2, udlægges arealer til butiksformål uden for den centrale del af en by eller bydel. Efter 5, stk. 2, nr. 1, kan der således udlægges mindre arealer til butikker, der alene skal betjene en begrænset del af en by eller en bydel, en landsby, et sommerhusområde eller lignende. På grundlag af denne bestemmelse kunne der udlægges arealer til lokalcentre eller enkeltstående butikker. Efter 5, stk. 2, nr. 4, kan der udlægges arealer til butiksformål, i det omfang det af hensyn til et bevaringsværdigt bymiljø ikke er muligt at udlægge tilstrækkelige arealer i den centrale del af byen. På grundlag af denne bestemmelse kunne der udlægges arealer til aflastningscentre. Bestemmelserne danner grundlag for de gældende retningslinier om detailhandel i Regionplan 2005 og kommunens detailhandelsplanlægning i kommuneplantillæg nr. 25. Retningslinierne i regionplanen fastlægger, at Skive Vest er et bydels- og aflastningscenter med en ramme for det samlede butiksareal i centret på m 2. I bemærkningerne til bestemmelsen anføres, at centret er vestbyens bydelscenter, som betjener vestbyen og oplandet med især dagligvarer. Re-

12 12 sten af området er byens aflastningscenter med større udvalgsvarer, der vanskeligt kan indpasses i midtbyen. I kommuneplantillæg nr. 25 er centret benævnt City Vest, der dels er aflastningscenter og dels lokalcenter for den vestlige del af Skive by. Kommunen har med kommuneplantillæg nr. 36 fastlagt en afgrænsning af, hvilke dele af rammeområde 2-C1 (City Vest), der er aflastningscenter, og hvilke dele der er lokalcenter for vestbyen. Der er endvidere foretaget en geografisk udvidelse af rammeområdet således, at lokalcenterdelen fremover også omfatter Holstbrovej 91. Kommuneplantillægget ændrer ikke rammerne i kommuneplantillæg nr. 25 for antallet af bruttoetagemeter, der kan anvendes til nyetablering til butiksformål i City Vest. Naturklagenævnet finder ikke, at der er grundlag for at antage, at kommuneplantillæggets geografiske afgrænsning af aflastningscentret og lokalcentret er fiktiv og således heller ikke, at der er tale om en udvidelse af den del af centret, der er aflastningscenter. Det fremgår af redegørelsen til lokalplan nr. 170, at lokalcenterdelen af City Vest udgøres af den eksisterende dagligvarebutik på m 2 og at der ifølge lokalplanen er mulighed for at etablere en ny dagligvarebutik på m 2 på ejendommen Holstebrovej 91, således at lokalcentret bliver på under bruttoetagemeter. Planlovens dagældende bestemmelser indeholdt ikke en absolut grænse for størrelsen af arealer, der kan udlægges uden for de centrale områder af en by efter bestemmelsen i 5 d, stk. 2, nr. 1. I lovbemærkningerne til bestemmelsen, der blev indsat i planloven ved lov. nr. 324 af 14. maj 1997, anførtes bl.a. følgende: Bestemmelsen giver for eksempel mulighed for at udlægge arealer til lokalcenterfunktioner, herunder til områdets daglige forsyning, eller etablering af dagligvarebutikker i boligområder. Det er en forudsætning, at butiksstørrelsen er tilpasset det lokale opland. Bestemmelsen giver ikke adgang til at planlægge for butiksarealer, der er så store, at de må forventes at få mere end lokal betydning. Det blev i den betænkning, som Udvalget for Planlægning og Detailhandel afgav den 8. juni 2006, bl.a. anført: Efter ændringen af planloven i 2002, hvor kommunerne fik mulighed for selv at planlægge for bydelsog aflastningsområder op til m 2 samlet bruttoetageareal, er der kommet en forståelse af loven gående ud på, at kommunerne frit kan etablere lokalcentre op til m 2 samlet bruttoetageareal.

13 13 Skive Kommune har i sin udtalelse redegjort nærmere for befolkningsunderlaget i den del af Skive, der betegnes som vestbyen, som lokalcenteret skal betjene med dagligvarer. Det fremgår heraf, at det samlede befolkningsunderlag - inkl. Vinde, men eksklusiv 500 kolonihaver - er beboere, hvilket ud fra en statistisk vurdering svarer til et samlet behov for dagligvarer på i alt m 2. Kommunen har vurderet, at selvom der ses bort fra Vinde, hvor der aktuelt er 1470 beboere, vil det samlede behov for dagligvarer overstige det behov, som den eksisterende dagligvarebutik i City Vest kan dække. Hertil kommer behovet som følge af 500 kolonihaver og fremtidig tilvækst af boliger i lokalområdet. Kommunens vurdering af, at der er behov for en dagligvarebutik på m 2, som muliggjort ved lokalplan nr. 170, til at supplere den eksisterende dagligvarebutik på m 2 i lokalcentret, således at der i lokalcentret er knap m 2 butiksareal til forsyning af lokalområdet med dagligvarer, kan på den baggrund ikke anses for at stride mod planlovens 5 d, stk. 2, nr. 1. Det forhold, at dagligvarebutikkerne i lokalcentret ligger ved en af indfaldsvejene til Skive, og derfor sandsynligvis også vil blive benyttet af andre end de lokale beboere, herunder som anført af klagerne af pendlere og af beboere i Vinde, medfører ikke i sig selv, at der ikke er tale om et lokalcenter. Samlet set finder Naturklagenævnet på den baggrund ikke, at kommuneplantillægget og lokalplanen strider mod planlovens dagældende bestemmelser i 5 c og 5 d. Klagerne har endvidere anført, at kommuneplantillægget er i strid med retningslinje 13, nr. 5, i Regionplan 2005, idet afgrænsningen af centerområder i Regionplan 2000 er gældende indtil kommunen har tilvejebragt en samlet detailhandelsplanlægning, og idet kommunens detailhandelsplan i kommuneplantillæg nr. 25 ikke muliggjorde en udvidelse af aflastningscentret. Kommuneplantillæg nr. 25 indeholder Skive Kommunes samlede detailhandelsplan. Som anført ovenfor, finder Naturklagenævnet ikke, at kommuneplantillæg nr. 36 og lokalplan nr. 170 giver mulighed for en udvidelse af aflastningscentret, men kun en geografisk udvidelse af lokalcentret. Planerne kan således ikke på den baggrund anses for at stride mod Regionplan Klagerne har herudover anført, at kommuneplantillægget ikke opfylder kravene i planlovens dagældende 11 b, stk. 1, nr. 6, til rammerne for områder til butiksformål. Efter den pågældende bestemmelse i planlovens 11 b, stk. 1, nr. 6, skal en kommuneplan indeholde rammer for det maksimale bruttoetageareal for nybyggeri og omdannelse af eksisterende bebyggelse til butiksformål og for maksimale bruttoetagearealer for de enkelte butikker. Be-

14 14 stemmelserne fastsætter grundlaget for kommunernes lokalplanlægning til butiksformål. Efter planlovens 13, stk. 1, må en lokalplan ikke stride mod kommuneplanen. Det følger af rammestyringsprincippet, at der således ikke vil kunne lokalplanlægges for en anvendelse til butiksformål, der falder uden for kommuneplanens rammebestemmelser for området. Kommunens detailhandelsplan i kommuneplantillæg nr. 25 indeholder i tabel 4 en ramme for rummelighed af bruttoetageareal (m 2 ) til nyetablering og omdannelse til butiksformål. Der er i City Vest en ramme til butiksformål på m 2. Tillægget indeholder endvidere generelle rammer for størrelsen af henholdsvis udvalgsvarebutikker og dagligvarebutikker. Det påklagede kommuneplantillæg nr. 36 skal ses i sammenhæng med detailhandelsplanen i kommuneplantillæg nr. 25. Kommuneplantillæg nr. 36 ændrer den geografiske udstrækning af rammeområde 2-C1, mens rammebestemmelserne for områdets anvendelse og rammen på m 2 til butiksformål ikke ændres. Lokalplan nr. 158 for det eksisterende City Vest muliggør opførelse af butiksbyggeri på m 2. Der resterer således i kommuneplan nr. 25 en uudnyttet ramme på 150 m 2, som kommunen kan anvende som grundlag for vedtagelsen af lokalplan nr Kommunen har i redegørelserne til de påklagede planer anført, at der på ejendommen Holstebrovej 91 i dag anvendes 898 m 2 bruttoetagemeter til butiksformål (udstillingslokale, kontor, og lager). Disse arealer suppleres af en ramme på 102 bruttoetagemeter fra 2-C1, således at der kan indrettes i alt 1000 bruttoetagemeter til butiksformål i lokalplanområdet. Inden vedtagelsen af kommuneplantillæg nr. 36 lå ejendommen Holstebrovej 91 i rammeområde 2-E2, der ifølge Kommuneplan kan anvendes til facadeorienteret erhvervsvirksomhed med mulighed for særligt pladskrævende varer. Der var efter disse rammebestemmelser ikke mulighed for anvendelse af området til dagligvarer. Den hidtidige anvendelse af ejendommen har været salgsudstilling af biler og et tilhørende automobilværksted. Naturklagenævnet finder ikke, at en eksisterende anvendelse af en ejendom til særligt pladskrævende varer kan anvendes som rammegrundlag for en ændret anvendelse af ejendommen til dagligvarebutik i et lokalcenter. Vedrørende rammeområde 2-C1 indeholder kommuneplanen således ikke de rammer, jf. planlovens 11 b, stk. 1, nr. 6, der er en nødvendig forudsætning for gyldig vedtagelse af lokalplan nr. 170 om udlæg af ejendommen Holstebrovej 91 til ny dagligvarebutik på m 2. Kommuneplantillæg nr. 36 om en geografisk udvidelse af rammeområde 2-C1og opdeling af rammeområdet i henholdsvis en aflastningscenterdel og en lokalcenterdel er ikke i sig selv i strid

15 15 med planlovens 11 b, stk. 1, nr. 6, men kommuneplantillægget kan kun udgøre ramme for udvidelse af lokalcenterdelen med yderligere butiksareal på maksimalt 150 m 2. Tillægget kan således ikke få virkning efter sit indhold. Lokalplan nr. 170 er ikke i overensstemmelse med kommuneplanen. Naturklagenævnet finder derfor at planen lider af en retlig mangel, der er så væsentlig, at lokalplanen må erklæres for ugyldig. Der er herefter ikke anledning til at tage stilling til de øvrige klagepunkter. På den baggrund ophæver Naturklagenævnet Skive Kommunes vedtagelse af lokalplan nr. 170 som ugyldig. På Naturklagenævnets vegne Signe Andersen Fuldmægtig Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. planlovens 58, stk. 4. Eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder, jf. planlovens 62, stk. 1.

Forslag til. Kommuneplantillæg nr. 014. Frederikssund Kommuneplan 2009-2021. Lokalcenter på Holmensvej i Frederikssund

Forslag til. Kommuneplantillæg nr. 014. Frederikssund Kommuneplan 2009-2021. Lokalcenter på Holmensvej i Frederikssund Forslag til Kommuneplantillæg nr. 014 Lokalcenter på Holmensvej i Frederikssund Vedtaget af Frederikssund byråd den 21. marts 2012 til offentliggørelse i perioden Frederikssund Kommuneplan 2009-2021 Redegørelse

Læs mere

Det er bagrunden for, at Græsted-Gilleleje Kommune har tilvejebragt et kommuneplantillæg nr. 17 og lokalplan 15.79.

Det er bagrunden for, at Græsted-Gilleleje Kommune har tilvejebragt et kommuneplantillæg nr. 17 og lokalplan 15.79. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 6. oktober 2004 J.nr.: 03-33/200-0243 SNI Afgørelse i sagen

Læs mere

Detailhandel i Horsens Midtby

Detailhandel i Horsens Midtby Detailhandel i Horsens Midtby Forslag til Kommuneplantillæg 10-2007 TEKNIK OG MILJØ 2 KOMMUNEPLANTILLÆG 10-2007 Offentliggørelse For at give borgerne i Horsens Kommune lejlighed til at sætte sig ind i

Læs mere

ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011

ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011 TILLÆG NR. 44 TIL KOMMUNEPLAN 2011 ALMENE BOLIGER GENERELLE BESTEMMELSER Vedtaget af Borgerrepræsentationen den xx xx 2015. Offentliggjort den yy yy 2015. HVAD ER ET KOMMUNEPLANTILLÆG? Kommuneplantillæg

Læs mere

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L148) stillet af Folketingets

Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L148) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalget L 148 - Svar på Spørgsmål 1 Offentligt J.nr. SNS-101-00622 Den 19. februar 2007 Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1 (L148) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

Læs mere

KOMMUNEPLAN 2004-2016 Gl. Varde Kommune Tillæg 43

KOMMUNEPLAN 2004-2016 Gl. Varde Kommune Tillæg 43 KOMMUNEPLAN 2004-2016 Gl. Varde Kommune Tillæg 43 Varde Varde Kommune Juni 2008 Indhold REDEGØRELSE... 3 Baggrund og formål... 3 Forhold til Regionplan 2016... 4 Forhold til planlovens detailhandelsbestemmelser...

Læs mere

Ændring af forslag til Lokalplan 223 - Område ved Arnold Nielsens Boulevard/Bibliotekvej til erhvervs- og offentlige formål 454030

Ændring af forslag til Lokalplan 223 - Område ved Arnold Nielsens Boulevard/Bibliotekvej til erhvervs- og offentlige formål 454030 Pkt.nr. 21 Ændring af forslag Lokalplan 223 Område ved Arnold Nielsens Boulevard/Bibliotekvej erhvervs og offentlige formål 454030 Indsling: Teknisk Forvaltning indsler Teknik og Miljøudvalget at anbefale

Læs mere

Afgørelse i sagen om Gladsaxe Kommunes tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2001

Afgørelse i sagen om Gladsaxe Kommunes tillæg nr. 20 til Kommuneplan 2001 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. august 2004 J.nr.: 03-33/150-0195 ARS Afgørelse i sagen

Læs mere

Tillæg 20. Kommuneplantillæg 20. Ved Nr. Bjert - et lokalcenter. Kolding Kommune. Kommuneplan 2010-2021/23. maj 2011.

Tillæg 20. Kommuneplantillæg 20. Ved Nr. Bjert - et lokalcenter. Kolding Kommune. Kommuneplan 2010-2021/23. maj 2011. KOV0_Våben_Rød Tillæg 20 Kommuneplantillæg 20 Ved Nr. Bjert - et lokalcenter Kommuneplan 2010-2021/23. maj 2011 Kolding Kommune Ændring af ramme og område for lokalcentret i Nr. Bjert I Nr. Bjert er i

Læs mere

Fremlæggelse af forslag til tillæg 22 til Kommuneplan 2001 2009 og forslag til lokalplan 0032-12 Ved Ålegården og Nytorv bycenterfunktioner

Fremlæggelse af forslag til tillæg 22 til Kommuneplan 2001 2009 og forslag til lokalplan 0032-12 Ved Ålegården og Nytorv bycenterfunktioner Teknisk Forvaltning Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 75 50 15 00 Telefax 79 79 13 70 E-mail teknisk@kolding.dk www.kolding.dk Fremlæggelse af forslag til tillæg 22 til Kommuneplan 2001 2009 og forslag til

Læs mere

Myndigheder, presse, foreninger m.fl., samt ejere og lejere i og omkring området omfattet af kommuneplantillæg 61 og lokalplan 0532-13

Myndigheder, presse, foreninger m.fl., samt ejere og lejere i og omkring området omfattet af kommuneplantillæg 61 og lokalplan 0532-13 Myndigheder, presse, foreninger m.fl., samt ejere og lejere i og omkring området omfattet af kommuneplantillæg 61 og lokalplan 0532-13 Teknisk Forvaltning Fremlæggelse af forslag til tillæg 61 til Kommuneplan

Læs mere

Debatoplæg Glostrup Kommune April 2016

Debatoplæg Glostrup Kommune April 2016 Debatoplæg Glostrup Kommune April 2016 Forhøring Ændret anvendelse af erhvervs- og centerområdet omkring Tavleholmsvej og Hovedvejen Kommunalbestyrelsen ønsker at åbne mulighed for, at der på Hovedvejen

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 09.22

Kommuneplantillæg nr. 09.22 Kommuneplantillæg nr. 09.22 Strandby Strandbyvej Elling Skagensvej Luftfoto 2008, Copyright: COWI april 2011 Kommuneplantillæg nr. 09.22 I tilknytning til vedtagelse og offentliggørelse af lokalplan FRE.F.02.08.02

Læs mere

Ønsker til revision af detailhandelsplanlægning

Ønsker til revision af detailhandelsplanlægning Ønsker til revision af detailhandelsplanlægning Baggrund Der er i løbet af det sidste års tid dukket en række ønsker og forslag til ændret detailhandelsplanlægning op. Disse er kort redegjort for i nedenstående,

Læs mere

Tillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune

Tillæg nr. 11 til Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune Kommuneplan 2009-2021 for Billund Kommune August 2011 Indledning Tillæggets formål Billund Kommune er blevet opmærksom på, at der er et behov for at justere rammerne for særligt pladskrævende varegrupper

Læs mere

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune

Afgørelse i sagen om udvidelse af Føtex på Viby Ringvej i Århus Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. september 2006 J.nr.:NKN-33-00580 (03-32/650-0003) SNI Afgørelse

Læs mere

Vigsø - Feriebyen og landsbyområdet

Vigsø - Feriebyen og landsbyområdet Vigsø - Feriebyen og landsbyområdet April 2011 Vigsø Procedure for udarbejdelse af kommuneplantillæg Procedure omkring offentliggørelse af kommuneplantillæg er angivet i Lov om Planlægning (Lovbekendtgørelse

Læs mere

Detailhandelsplan. Kommuneplantillæg nr. 5

Detailhandelsplan. Kommuneplantillæg nr. 5 Detailhandelsplan Kommuneplantillæg nr. 5 Sydfalster Kommune 2003 Kommuneplantillæg nr. 5 Detailhandel/butiksstruktur i Sydfalster Kommune REDEGØRELSE Indledning I 1997 vedtog Folketinget en ændring af

Læs mere

Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 1998-2010 for Grenaa Kommune

Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 1998-2010 for Grenaa Kommune K U L T U R O G U D V I K L I N G Tillæg nr. 33 til Kommuneplan 1998-2010 for Grenaa Kommune for en bioethanolfabrik på Nordhavnen i Grenaa Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa Tlf: 89 59 10 00 www.norddjurs.dk

Læs mere

århus kommune. Magistratens 2. Afdeling Stadsarkitektens Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C

århus kommune. Magistratens 2. Afdeling Stadsarkitektens Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C århus kommune. Magistratens 2. Afdeling Stadsarkitektens Kontor. Rådhuset. 8100 Århus C Side 1 Til Århus Byråd via Magistraten Den J.nr. Ref.: Tlf.nr. INDSTILLING 24. februar 2005 Jens Lønstrup 8940 2654

Læs mere

13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni. Afgørelse i sagen om opførelse af butiksprojekt på Løversysselvej i Vejle Kommune

13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni. Afgørelse i sagen om opførelse af butiksprojekt på Løversysselvej i Vejle Kommune 1 NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 13. marts 2008 J.nr.: NKN-33-01994 sni Afgørelse i sagen om opførelse

Læs mere

Afgørelse i sagen om registrering af et beskyttet område på en ejendom i Åbybro Kommune.

Afgørelse i sagen om registrering af et beskyttet område på en ejendom i Åbybro Kommune. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 26. september 2006 NKN-131-00031 LER Afgørelse i sagen om registrering

Læs mere

Lokalplan nr. 116. for et område ved Nordre Fasanvej og Ågade

Lokalplan nr. 116. for et område ved Nordre Fasanvej og Ågade Lokalplan nr. 116 for et område ved Nordre Fasanvej og Ågade Oktober 2001 INDLEDNING 1. Lokalplanens indhold Lokalplanen udlægger området til erhvervsformål i form af butiks- og kontorvirksomhed. Der åbnes

Læs mere

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013

2013-7. Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler. 10. april 2013 2013-7 Vejledning om mulighederne for genoptagelse efter såvel lovbestemte som ulovbestemte regler Ombudsmanden rejste af egen drift en sag om arbejdsskademyndighedernes vejledning om mulighederne for

Læs mere

LOKALPLAN NR. 187. Østergade 14, Lemvig Claudis Have LEMVIG. Lemvig KOMMUNE. Plan & Projekt. Skous Gade. Østerbrogade. Ågade. Østerbom.

LOKALPLAN NR. 187. Østergade 14, Lemvig Claudis Have LEMVIG. Lemvig KOMMUNE. Plan & Projekt. Skous Gade. Østerbrogade. Ågade. Østerbom. FORSLAG LOKALPLAN NR. 187 Østergade 14, Lemvig Claudis Have Skous Gade Østerbrogade Ågade Ågade Østerbom Lemvig Østergade Vænget Enghavevej Rådhusgade Vasen Rådhusvænget Vænget LEMVIG KOMMUNE Plan & Projekt

Læs mere

Boligområde i Stensved

Boligområde i Stensved Lokalplan nr. 43 S Boligområde i Stensved November 2008 Om kommune- og lokalplaner Kommuneplanen er den overordnede plan, som indeholder overordnede målsætninger for kommunens udvikling samt overordnede

Læs mere

Lokalplan nr. 98. for et område ved Vodroffsvej 44-48

Lokalplan nr. 98. for et område ved Vodroffsvej 44-48 Lokalplan nr. 98 for et område ved Vodroffsvej 44-48 Juni 1998 INDLEDNING 1. Lokalplanens indhold Lokalplanen udlægger området til offentlige formål i form af daginstitutioner og andre offentlige funktioner,

Læs mere

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune

Afgørelse i sagen om lokalplan for et nyt sommerhusområde ved Nørre Kettingskov i Sønderborg Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 E-mail: nkn@nkn.dk Web: www.nkn.dk CVR: 18210932 17. september 2008 NKN-33-01466 sni Afgørelse i sagen om lokalplan

Læs mere

SKIVE KOMMUNE LOKALPLAN NR 8 12, RESEN VEST II DEL AF BYPLANVEDTÆGT NR.

SKIVE KOMMUNE LOKALPLAN NR 8 12, RESEN VEST II DEL AF BYPLANVEDTÆGT NR. SKIVE KOMMUNE LOKALPLAN NR 8 DEL AF BYPLANVEDTÆGT NR. 12, RESEN VEST II 1. S K I V E KOMMUNE. RedegØrelse for lokalplanens indhold og forhold til den Øvrige planlægning for området. Lokalplanen omfatter

Læs mere

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN

NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN NATURKLAGENÆVNET FORMANDEN Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 19. april 2004 J.nr.: 03-31/500-0036 Mhe Afgørelse

Læs mere

Forslag til kommuneplantillæg nr 20

Forslag til kommuneplantillæg nr 20 Offentlig bekendtgørelse den 09.02 2016 af Forslag til Kommuneplantillæg nr. 20 til Syddjurs Kommuneplan 2013 - Blandet bolig- og erhvervsområde i Basballe. Byrådet i Syddjurs Kommune besluttede den 27.01.

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 27 Ikast-Brande Kommuneplan 2009-2021. Erhvervsområde samt Blandet bolig og erhverv, Industrivej, Brande

Kommuneplantillæg nr. 27 Ikast-Brande Kommuneplan 2009-2021. Erhvervsområde samt Blandet bolig og erhverv, Industrivej, Brande Erhvervsområde samt Blandet bolig og erhverv, Industrivej, Brande Hvad er et kommuneplantillæg? Byrådet skal udarbejde en kommuneplan, der bl.a. sammenfatter arealanvendelsen og bebyggelsesforholdene i

Læs mere

Hovedstadsområdet Samlet detailhandelsstruktur

Hovedstadsområdet Samlet detailhandelsstruktur Samlet detailhandelsstruktur Ved nedlæggelsen af Hovedstadsrådet i 1989 blev Regionplan 1989 for hovedstadsområdet fastlagt som en fælles ramme for de 5 amters videre regionplanlægning. Den trafikale og

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. Planbilag 1: Afgrænsning af området Planbilag 2: Arealanvendelsesplan Planbilag 3: Bygningernes anvendelse

INDHOLDSFORTEGNELSE. Planbilag 1: Afgrænsning af området Planbilag 2: Arealanvendelsesplan Planbilag 3: Bygningernes anvendelse INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE Lokalplanområdet side 3 Lokalplanens sagsforløb side 3 Lokalplanens indhold side 3 Forhold til anden planlægning side 4 LOKALPLAN L10 1 Lokalplanens område side 5 2 Lokalplanens

Læs mere

Kommuneplantillæg nr. 7 til Kommuneplan Sindal 2004 Møbelhus i Hørmested

Kommuneplantillæg nr. 7 til Kommuneplan Sindal 2004 Møbelhus i Hørmested Kommuneplantillæg nr. 7 til Kommuneplan Sindal 2004 Møbelhus i Hørmested HJØRRING KOMMUNE Teknik- & Miljøområdet Kommuneplantillæg nr. 7 til Kommuneplan Sindal 2004 er udarbejdet som forslag i henhold

Læs mere

Handel med særligt pladskrævende varegrupper i Farum erhvervsområde

Handel med særligt pladskrævende varegrupper i Farum erhvervsområde Handel med særligt pladskrævende varegrupper i Farum erhvervsområde Med vedtagelsen af Lokalplan 106 for Farum erhvervsområde fastslog Byrådet, at området både skulle give plads til de eksisterende værksteds-

Læs mere

Tillæg nr. 56 til Herning Kommuneplan 2013-2024

Tillæg nr. 56 til Herning Kommuneplan 2013-2024 Forslag Tillæg nr. 56 til Rammeområde 84.T1 Teknisk område for varmeværk og solfangeranlæg ved Halkjærvej i Ørnhøj Fremlægges fra 28. januar 2016 til 24. marts 2016 (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget

Læs mere

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A.

I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej 36A. Dato 17. juni 2014 Dokument 13/23814 Side Etablering af en ny udvidet overkørsel I e-mail af 12. december 2013 har I klaget over Kommunens overkørselstilladelse af 18. november 2013 til ejendommen O vej

Læs mere

Tillæg nr. 25. Kommuneplan 2009. Forslag. Vindmøller nordøst for Vemb. December 2013 HOLSTEBRO KOMMUNE

Tillæg nr. 25. Kommuneplan 2009. Forslag. Vindmøller nordøst for Vemb. December 2013 HOLSTEBRO KOMMUNE Tillæg nr. 25 Kommuneplan 2009 Vindmøller nordøst for Vemb Forslag December 2013 HOLSTEBRO KOMMUNE Redegørelse Forord til kommuneplantillægget Offentlig fremlæggelse Forslaget til kommuneplantillæg er

Læs mere

Forslag til ændret afgrænsning af bydelscenter Over Hornbæk Randers

Forslag til ændret afgrænsning af bydelscenter Over Hornbæk Randers Forslag til ændret afgrænsning af bydelscenter Over Hornbæk Randers Over Hornbæk området er kendetegnet ved tilflytning og herunder udvikling af nye beboelsesområder. I forbindelse med byomdannelse af

Læs mere

Tillæg nr. 5. Kommuneplan 2013. Forslag. Område til vindmøller sydvest for Hogager HOLSTEBRO KOMMUNE

Tillæg nr. 5. Kommuneplan 2013. Forslag. Område til vindmøller sydvest for Hogager HOLSTEBRO KOMMUNE Tillæg nr. 5 Kommuneplan 2013 Område til vindmøller sydvest for Hogager Forslag HOLSTEBRO KOMMUNE Offentlig fremlæggelse Forslaget til kommuneplantillæg er lagt frem i offentlig høring i 9 uger fra den

Læs mere

Forslag til Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 2009-2020

Forslag til Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 2009-2020 1 Forslag til Tillæg nr. 17 til Kommuneplan 2009-2020 Ændring af detailhandelsbestemmelser Marts 2012 INDLEDNING 2 Hvad er et kommuneplantillæg? Kommuneplanen indeholder en overordnet hovedstruktur for

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en journalist. Att.: XXXX. Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt 2015-71725 Statsforvaltningens brev til en journalist Dato: 18-12- 2015 Att.: XXXX Tilsynet Henvendelse vedrørende afslag på aktindsigt Du har i e-mail af 2. november 2015 meddelt Aalborg Kommune, at du

Læs mere

Midlertidige retsvirkninger. Forslag til Lokalplan nr. 352. Miljøvurdering. Forslag til Tillæg nr. 1. Debatperiode og offentligt borgermøde

Midlertidige retsvirkninger. Forslag til Lokalplan nr. 352. Miljøvurdering. Forslag til Tillæg nr. 1. Debatperiode og offentligt borgermøde Offentlig bekendtgørelse den 08.04 2014 af: Forslag til Lokalplan nr. 352 - Rekreativt område, Stubbe Søvej 15, Kærager ved Gravlev og Kommuneplantillæg nr. 1 til Syddjurs Kommuneplan 2013 Forslag til

Læs mere

Forøget oplagring af giftige, miljø- og brandfarlige kemikalier på lagerhotel i Vamdrup

Forøget oplagring af giftige, miljø- og brandfarlige kemikalier på lagerhotel i Vamdrup Kommuneplantillæg Forøget oplagring af giftige, miljø- og brandfarlige kemikalier på lagerhotel i Vamdrup September 2010 Forøget oplagring af giftige, miljø- og brandfarlige stoffer på lagerhotel i Vamdrup

Læs mere

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 61 for vindmøller ved Torup

Forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan 61 for vindmøller ved Torup for vindmøller ved Torup December 2014 Natur og Udvikling Halsnæs Kommune Rådhuset Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk Tlf. 47 78 40 00 Hvorfor laver vi en lokalplan? I en række tilfælde kræver loven, at

Læs mere

Indkaldelse af ideer og forslag til Kommuneplantillæg for erhvervsområder i Lejre Kommune

Indkaldelse af ideer og forslag til Kommuneplantillæg for erhvervsområder i Lejre Kommune Indkaldelse af ideer og forslag til Kommuneplantillæg for erhvervsområder i Lejre Kommune Baggrund To virksomheder i Lejre Kommune ønsker mulighed for at udvide på steder, som i øjeblikket ikke er udlagt

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Herning Kommuneplan 2013-2024

Tillæg nr. 4 til Herning Kommuneplan 2013-2024 Forslag til Tillæg nr. 4 til Rammeområde 11.C28 Blandet bymæssige formål Vestergade-Fredensgade i Herning Fremlægges fra xx. måned 201x til xx. måned 201x (begge dage incl.) Om kommuneplantillægget Et

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver Hillerød Kommunes afgørelse af 26. august 2009 om vedtagelse af rammelokalplan nr. 346, Møllebro.

Natur- og Miljøklagenævnet ophæver Hillerød Kommunes afgørelse af 26. august 2009 om vedtagelse af rammelokalplan nr. 346, Møllebro. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 13. juli 2011 J.nr.: NMK-34-00005 og NMK-34-00006 (tidl. NKN-33-03577 og NKN-33-03642) Ref.: TISOM AFGØRELSE i sag om Hillerød

Læs mere

Så er det nu det gælder!!!

Så er det nu det gælder!!! Så er det nu det gælder!!! NYHEDSBREV 3 Vi vedlægger lovforslag nr. 204, nemlig forslag til en ny Kolonihavelov. Endvidere vedlægges bemærkningerne til 2-5 i Kolonihaveloven. Vi var i Folketinget i torsdags

Læs mere

LOKALPLAN NR. 146 - KULTURCENTER LIMFJORD

LOKALPLAN NR. 146 - KULTURCENTER LIMFJORD LOKALPLAN NR. 146 - KULTURCENTER LIMFJORD Indholdsfortegnelse Indledning 1 Beskrivelse af de forskellige plantyper 2 Redegørelse for lokalplanen 3 Lokalplanens indhold 3 Sammenhæng med anden planlægning

Læs mere

Lokalplan 1.25. Tranegården

Lokalplan 1.25. Tranegården Lokalplan 1.25 Tranegården Ishøj Kommune 2003 Lokalplan l.25 LOKALPLANENS INDHOLD. Lokalplanen omfatter et område på ca. 11.000 m 2 afgrænset af Vejledalen, Vejlebrostien, Strandparkstien og Ishøj Strandvej.

Læs mere

Tillæg nr. 2 til Herning Kommuneplan 2009-2020

Tillæg nr. 2 til Herning Kommuneplan 2009-2020 Tillæg nr. 2 til Herning Kommuneplan 2009-2020 Rammeområde NØ.E4 Erhvervsområde ved Dronningens Boulevard 1. Tillæg nr. 2 til Herning Kommuneplan 2009-2020 Formålet med kommuneplantillæg nr. 2 er at udvide

Læs mere

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958

Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres j.nr. 500958 Dato 25. november 2015 Sagsbehandler Kim Remme Birkholm Mail kbf@vd.dk Telefon +45 7244 3065 Dokument 15/11246-9 Side 1/5 Afgørelse - klage over udgiftsfordeling til vedligeholdelse af Teglværksvej jeres

Læs mere

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager

Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Hjemvisningspraksis i arbejdsskadesager Den Sociale Ankestyrelse havde oplyst, at det er den overvejende hovedregel i sager om anerkendelse af en arbejdsskade at hjemvise spørgsmålet om ménfastsættelse

Læs mere

Kommuneplantillæg 13. Randers Kommune. Kommuneplantillæg 13. Havndal. Dalbyover Råby. Udbyhøj. Gjerlev. Gassum. Øster Tørslev. Asferg Spentrup.

Kommuneplantillæg 13. Randers Kommune. Kommuneplantillæg 13. Havndal. Dalbyover Råby. Udbyhøj. Gjerlev. Gassum. Øster Tørslev. Asferg Spentrup. Havndal Dalbyover Råby Udbyhøj Gassum Gjerlev Øster Tørslev Fårup Asferg Spentrup m Mellerup Mejlby Harridslev Tørslev Øster Bjerregrav RANDERS Uggelhuse Allingåbro Stevnstrup Assentoft Langå Værum Haslund

Læs mere

Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2

Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde.

Afgørelse i sagen om Ishøj Kommunes tilladelse til udstykning af 5 byggegrunde. NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 10. oktober 2003 J.nr.: 03-31/150-0018 SKR Afgørelse i sagen

Læs mere

Kommuneplantillæg 21-2009 Boligområde Gammel

Kommuneplantillæg 21-2009 Boligområde Gammel Kommuneplantillæg 21-2009 Boligområde Gammel Hørregårdsvej Status Plannavn Dato for offentliggørelse af forslag Startdato, Offentlighedsperiode Slutdato, Offentlighedsperiode PDF Forslag Kommuneplantillæg

Læs mere

Detailhandelsstruktur; Odense Kommunes forslag til kommuneplantillæg 2009-2021 for detailhandel i høring

Detailhandelsstruktur; Odense Kommunes forslag til kommuneplantillæg 2009-2021 for detailhandel i høring Detailhandelsstruktur; Odense Kommunes forslag til kommuneplantillæg 2009-2021 for detailhandel i høring Odense Kommune har fremlagt forslag til temaplantillæg om detailhandel i offentlig høring i perioden

Læs mere

LOKALPLANEN OG DEN ØVRIGE PLANLÆGNING

LOKALPLANEN OG DEN ØVRIGE PLANLÆGNING 2 LOKALPLANENS RETSVIRKNINGER Forandringer skal følge planen Hidtil lovlig anvendelse kan fortsætte Efter byrådets endelige vedtagelse og offentliggørelse af lokalplanen må ejendommene i følge Planlovens

Læs mere

VURDERING AF DAGLIGVAREBUTIK VED VÅRSØVEJ INDHOLD. 1 Dagligvarebutik ved Vårsøvej 2. 2 Effekter på dagligvarehandlen 2

VURDERING AF DAGLIGVAREBUTIK VED VÅRSØVEJ INDHOLD. 1 Dagligvarebutik ved Vårsøvej 2. 2 Effekter på dagligvarehandlen 2 HORSENS KOMMUNE VURDERING AF DAGLIGVAREBUTIK VED VÅRSØVEJ ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Dagligvarebutik ved Vårsøvej 2 2 Effekter

Læs mere

Jammerbugt Kommune Team Plan Att. Jesper Runge Madsen Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 19. april 2016

Jammerbugt Kommune Team Plan Att. Jesper Runge Madsen Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 19. april 2016 Jammerbugt Kommune Team Plan Att. Jesper Runge Madsen Kalkværksvej 10 8000 Århus C Århus d. 19. april 2016 Vedr. Svar på indsigelser til lokalplan 23-009 Hermed svar på indsigelser til lokalplan 23-009,

Læs mere

AFGØRELSE i sag om placering af dobbelthus på ejendommen, beliggende Stisager 11 i Glostrup Kommune

AFGØRELSE i sag om placering af dobbelthus på ejendommen, beliggende Stisager 11 i Glostrup Kommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 4. september 2014 J.nr.: NMK-33-02549 Ref.: ARS-NMKN AFGØRELSE i sag om placering af dobbelthus på ejendommen, beliggende

Læs mere

Program. www.energiogmiljo.dk

Program. www.energiogmiljo.dk Program 10.10-11.00 Detailhandelsreglerne historik og systematik (Jens Flensborg) 11.15-12.15 Detailhandelsreglerne set fra Naturstyrelsens bord (Sanne Kjær) 12.15-13.00 Frokost 13.00-13.50 Opdeling af

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 29. august 2012 12/04248 ÆNDRING AF OVERKØRSEL I brev af 14. marts 2012 har I klaget over Kommunens afslag af 17. og 28. februar 2012 på at lovliggøre jeres overkørsel

Læs mere

TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN

TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN 1 TILLÆG TIL KOMMUNEPLANEN Tillæg nr. 12 til Kommuneplan 2009 Lokalplan nr. 875 er på nogle punkter ikke i overensstemmelse med Kommuneplan 2009. Lokalplanen muliggør etablering af et luftafkast ved den

Læs mere

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse

Indstilling. Århus Kommune Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelse Indstilling Til Århus Byråd Via Magistraten Social- og Beskæftigelsesforvaltningen Den 3. maj 2007 Orientering vedr. Ankestyrelsens undersøgelse: Førtidspension efter arbejdsevnemetoden. Århus Kommune

Læs mere

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2.

2014-15. Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt. 2. 2014-15 Kommune kunne ikke undtage oplysninger om en forpagtningsafgifts størrelse samt beregningen heraf fra aktindsigt En journalist klagede til ombudsmanden over, at Nordfyns Kommune i medfør af offentlighedslovens

Læs mere

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan

Kommuneplantillæg 1. til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 til Kommuneplan 2013-2025 - Klimatilpasningsplan Kommuneplantillæg 1 Hørsholm Kommune Indholdsfortegnelse Redegørelse... 3 Baggrund og forudsætninger... 3 Klimaændringer... 3 Risikobilledet...

Læs mere

Lokalplan nr. 2.3-3 for Raklev Skole

Lokalplan nr. 2.3-3 for Raklev Skole Indhold Lokalplan nr. 2.3-3 for Raklev Skole Indledning Lokalplanens forhold til anden planlægning Lokalplanens retsvirkninger Lokalplanens bestemmelser 1 Lokalplanens formål 2 Lokalplanens område og zonestatus

Læs mere

NYT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Dagligvarehandlen i Rønne 2. 3 Forbrugsforhold i Rønne Øst 2

NYT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL INDHOLD. 1 Baggrund. 1 Baggrund 1. 2 Dagligvarehandlen i Rønne 2. 3 Forbrugsforhold i Rønne Øst 2 REMA 1000 NYT LOKALCENTER VED ALMINDINGS RUNDDEL ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk NOTAT INDHOLD 1 Baggrund 1 2 Dagligvarehandlen i Rønne 2

Læs mere

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist

Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist 14-3. Forvaltningsret 114.4 13.1. Afgørelse om aktindsigt ledsaget af klagevejledning med klagefrist En kvinde klagede til Ankestyrelsen over at Arbejdsskadestyrelsen havde givet hende afslag på aktindsigt

Læs mere

LOKALPLAN 56. For en del af posthuskarreen i Lyngby bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune

LOKALPLAN 56. For en del af posthuskarreen i Lyngby bydel. Lyngby-Taarbæk Kommune LOKALPLAN 56 For en del af posthuskarreen i Lyngby bydel Lyngby-Taarbæk Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE Baggrunden for lokalplanen 1 Lokalplanens indhold 2 Lokalplanens forhold til anden planlægning 4 Lokalplanens

Læs mere

Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse)

Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse) Punkt 5. Godkendelse af Kommuneplantillæg 1.032 og Lokalplan 1-1-124. Aalborg Midtby, Karolinelund. Park og børnehave. (1. forelæggelse) 2015-013222 By- og Landskabsforvaltningen indstiller, at byrådet

Læs mere

SLANGERUP KOMMUNE - Lokalplan nr. 31 for Enggården, Uvelse

SLANGERUP KOMMUNE - Lokalplan nr. 31 for Enggården, Uvelse SLANGERUP KOMMUNE - for Enggården, Uvelse Lokalplanen omfatter: a) Redegørelse for lokalplanens indhold og forhold til anden planlægning. b) Lokalplanens retsvirkninger. c) Lokalplanens tekst. d) Lokalplanens

Læs mere

Tillæg nr. 25. Kommuneplan 2009. Vindmøller nordøst for Vemb. Juni 2014 HOLSTEBRO KOMMUNE

Tillæg nr. 25. Kommuneplan 2009. Vindmøller nordøst for Vemb. Juni 2014 HOLSTEBRO KOMMUNE Tillæg nr. 25 Kommuneplan 2009 Vindmøller nordøst for Vemb Juni 2014 HOLSTEBRO KOMMUNE Forord til kommuneplantillægget Med dette tillæg til kommuneplanen fastlægges retningslinjer og rammer for lokalplanlægningen,

Læs mere

Centerområde ved Odense Offentlige Slagtehuse Rugårdsvej, Store Glasvej og Grønløkkevej

Centerområde ved Odense Offentlige Slagtehuse Rugårdsvej, Store Glasvej og Grønløkkevej Odense Kommune - LP 0-766 http://www.odense.dk/topmenu/borger/bolig%20og%20byggeri/byggeri/lokalplaner/l... Side 1 af 2 04-05-2015 Spring til indhold Lokalplanen givermulighed for at omdanne ejendommen

Læs mere

Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø

Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø Konsekvenser ved etablering af Rema 1000 i Nexø 1 1.0. Indledning ICP er af Reitan Ejendomsudvikling A/S blevet bedt om at udarbejde en redegørelse for de planlægningsmæssige forhold i Lokalcenter Søbækken

Læs mere

--- I EJBY ØST FOR BJERGBAKKEVEJ. LOKALPLAN EL 14 FOR ET OM-E INDHOLDSFORTEGNELSE:

--- I EJBY ØST FOR BJERGBAKKEVEJ. LOKALPLAN EL 14 FOR ET OM-E INDHOLDSFORTEGNELSE: LOKALPLAN EL 14 FOR ET OME I EJBY ØST FOR BJERGBAKKEVEJ. INDHOLDSFORTEGNELSE: Indledning 1 Lokalplanens retsvirkninger 1 Lokalplan EL 14 2 Kortbilag Side 1 INDLEDNING Lokalplan EL 14 er vedtaget endeligt

Læs mere

Tilbygning til Sydvestjyllands Efterskole

Tilbygning til Sydvestjyllands Efterskole Forslag til lokalplan nr. 21-050-0001 Bramming Landområde Tilbygning til Sydvestjyllands Efterskole Tillæg nr. 1 til LP nr. 120, Bramming november 2010 0 Forslag til Lokalplan nr. 21-050-0001. Bramming

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. KORTBILAG Planbilag 1: Lokalplanens afgrænsning Planbilag 2: Retningsgivende bebyggelsesplan

INDHOLDSFORTEGNELSE. KORTBILAG Planbilag 1: Lokalplanens afgrænsning Planbilag 2: Retningsgivende bebyggelsesplan INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 INDLEDNING... 2 INDHOLDSOVERSIGT... 2 LOKALPLANENS FORMÅL OG INDHOLD... 2 Eksisterende forhold... 2 Fremtidige forhold... 2 LOKALPLANENS FORHOLD TIL ANDEN PLANLÆGNING...

Læs mere

Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2

Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Byskitser Kommuneplan 2013-2025, hæfte 2 Vedtaget af Viborg Byråd den 22. maj 2013 BILLEDE placeres her Om plansystemet Dette hæfte om byskitser er en del af Kommuneplan 2013 2025 for Viborg Kommune. I

Læs mere

Afgørelse i sagen om opførelse af Inspiration på Slotsgade i Hillerød i Hillerød Kommune

Afgørelse i sagen om opførelse af Inspiration på Slotsgade i Hillerød i Hillerød Kommune NATURKLAGENÆVNET Frederiksborggade 15, 1360 København K Tlf.: 3395 5700 Fax: 3395 5769 X.400: S=nkn; P=sdn; A=dk400; C=dk E-mail: nkn@nkn.dk 5. oktober 2006 J.nr.: NKN-33-00633 (03-33/200-0548) SNI Afgørelse

Læs mere

Planstrategi 2011 detailhandel

Planstrategi 2011 detailhandel Planstrategi 2011 detailhandel Notatet indeholder en samling af aktuel information om detailhandelstemaet: Kommunens strategi og planlægning for detailhandelen Detailhandelsanalyse 2011 Høring af planstrategi

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE

INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE INDHOLDSFORTEGNELSE REDEGØRELSE Lokalplan H 30 for Else-Mariehjemmet side 3 Baggrunden for lokalplanen side 3 Indholdet i lokalplanen side 3 Lokalplanens forhold til anden planlægning side 4 LOKALPLAN

Læs mere

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen

Hertil har vi modtaget dine bemærkninger af 4. august 2014, som vi har indarbejdet i afgørelsen Dato 19. august 2014 Dokument 14/02402 Side Klage over Kommunens administration af H Vej Vejdirektoratet har behandlet din klage af 6. februar 2014 over Kommunens afgørelse af 3. februar 2014, hvor kommunen

Læs mere

LOKALPLAN 5-03 Torpgården, boliger

LOKALPLAN 5-03 Torpgården, boliger LOKALPLAN 5-03 Torpgården, boliger KØGE KOMMUNE 1978 KØGE KOMMUNE, LOKALPLAN 5-03 TORPGARDEN REDEGØRELSE. LOKALPLANENS FORHOLD TIL ØVRIG PLANLÆGNING FOR OMRÅDET Områdets beliggenhed Dispositionsplan og

Læs mere

Videre handling. Notat

Videre handling. Notat Notat Videre handling Det åbne land og friluftsliv J.nr. nst-119-00018 Ref. Helgr/Hwi/Hinel/Jej Videre handling for identificerede arealer til prototypemøller: De almindelige principper i den kommunale

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt

Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948. Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Statsforvaltningens brev til en borger 2015-78948 Dato: 26-05-2016 Henvendelse vedrørende Københavns Kommunes afgørelse om aktindsigt Du har den 7. december 2015 klaget til Københavns Kommune over kommunens

Læs mere

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering:

Notat. De tre situationer er karakteriseret ved følgende faktiske forhold, som jeg har lagt til grund for min vurdering: Notat om speciel inhabilitet i tre konkrete sager vedrørende et kommunalbestyrelsesmedlem der er udpeget eller indstillet af kommunalbestyrelsen til bestyrelsesposten i et aktieselskab 1. Baggrunden for

Læs mere

Miljørapport til Lokalplanforslag nr. 954

Miljørapport til Lokalplanforslag nr. 954 Miljørapport til Lokalplanforslag nr. 954 Erhvervsområde til pladskrævende varegrupper ved Havkærvej og Viborgvej i Tilst Miljørapporten er sammen med lokalplanen offentliggjort den 26. juni 2013 til og

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 11. februar 2013 12/14089 KLAGE OVER BETALING FOR BELYSNING PÅ PRIVATE FÆLLESVEJE Vejdirektoratet har behandlet din klage af 30. november 2012 over Kommunens afgørelse

Læs mere

FORSLAG. Tillæg 42. Silkeborg Kommuneplan 2013-2025

FORSLAG. Tillæg 42. Silkeborg Kommuneplan 2013-2025 FORSLAG Tillæg 42 Silkeborg Kommuneplan 2013-2025 Fremlagt i offentlig høring fra 3. september 2015-30. oktober 2015 Silkeborg Kommune offentliggør hermed Forslag til Tillæg 42 til Kommuneplan 2013-2025.

Læs mere

Lokalplanlægning i Varde Kommune

Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Lokalplanlægning i Varde Kommune Varde Kommune er planmyndighed og forestår udarbejdelse af kommuneplan og lokalplaner. Kommuneplanen er en overordnet plan, der blandt

Læs mere

Tillæg nr. 7. Forslag. til kommuneplan 2013-2025. i offentlig høring fra den 15. april 2016 til den 10. juni 2016

Tillæg nr. 7. Forslag. til kommuneplan 2013-2025. i offentlig høring fra den 15. april 2016 til den 10. juni 2016 Tillæg nr. 7 til kommuneplan 2013-2025 Forslag i offentlig høring fra den 15. april 2016 til den 10. juni 2016 INFO plantillæg nr. 7 er en forudsætning for realiseringen af Helhedsplanen, og for vedtagelse

Læs mere

K O M M U N E P L A N. Tillæg 3.018 for plejeboliger ved Plejecenteret Birkebo på Forchhammersvej

K O M M U N E P L A N. Tillæg 3.018 for plejeboliger ved Plejecenteret Birkebo på Forchhammersvej K O M M U N E P L A N Hovedstruktur Retningslinier Kommuneplanrammer Bilag Planredegørelse Lokalplaner Andre planer Tillæg 3.018 for plejeboliger ved Plejecenteret Birkebo på Forchhammersvej Aalborg Byråd

Læs mere

Skive kommune Lokalplan nr.

Skive kommune Lokalplan nr. Skive kommune Lokalplan nr. Skive Travbane m.m. J Teknisk forvaltning'december 1981 S K I V E K O M M U N E LOKALPLAN NR. 41. SKIVE TRAVBANE M.M.... Indledning. Skive Travbane er beliggende ved Flyve]

Læs mere

LOKALPLAN NR. 44-362. For området ved Næsby-Hallen

LOKALPLAN NR. 44-362. For området ved Næsby-Hallen LOKALPLAN NR 44-362 For området ved Næsby-Hallen INDHOLDSFORTEGNELSE side Lokalplanens baggrund 1 Lokalplanens indhold 2 Lokalplanens retsvirkninger 3 Lokalplanens forhold til anden planlægning 3 Lokalplanens

Læs mere