Ressourcestyring i Handicap og Psykiatri

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ressourcestyring i Handicap og Psykiatri"

Transkript

1 Udmøntning af Handleplan 2015 Ressourcestyring i Handicap og Psykiatri 1. Indledning Social- og Sundhedsudvalget behandlede Handleplan 2015 på møderne d. 18. august og 23. september Her blev administrationen bemyndiget til at igangsætte arbejdet med overgang til rammestyring på Serviceområde 13 Handicap og Psykiatri, dog med indarbejdelse af de korrektioner, udvalget besluttede på psykiatriområdet. Der skal fremlægges beslutningsforslag på Social- og Sundhedsudvalgets møde i oktober Det forslag, der fremlægges nu, går i korthed ud på, at ressourcetildelingen til de decentrale enheder ændres fra den nuværende aktivitetsbestemte ressourcetildeling til et fast rammebudget. Budgettet opdeles i 4 resultatområder. Inden for de enkelte resultatområder har den centrale administration og de decentrale driftsenheder et fælles ansvar for at sikre budgetoverholdelse. Det betyder samtidig organisatoriske ændringer og ændringer i visitationsprocedurerne. Den nuværende skarpe adskillelse mellem myndighedsudøvelsen i Visitationen og opgaveløsningen i driften afløses af en fælles koordinering af de sociale tilbud, der tilbydes borgeren. Samtidig skal Social- og Sundhedsudvalget, som led i den løbende budgetopfølgning og budgetlægningen, fastlægge den kapacitet og det serviceniveau, der skal være på området. Det følger af Social- og Sundhedsudvalgets beslutning d. 23. september, at psykiatriområdet fortsætter med de nuværende styringsprincipper, men området skal bære en forholdsmæssig andel af det aktuelle merforbrug. Samtidig blev det besluttet, at området ikke skal indgå i den fremtidige visitationsmodel. Ændringerne i ressourcestyringen på de øvrige områder træder i kraft fra 1. januar Med udgangspunkt i en ny organisations- og samarbejdsmodel for Handicap og Psykiatri gøres der nedenfor rede for de enkelte elementer i den nye tilgang til ressourcestyring, herunder: Afgrænsning af resultatområderne Ny visitationsmodel Afledte organisatoriske ændringer Kapacitetsstyring Serviceniveau Model 1 illustrerer forvaltningens forslag til en ny organisering af den centrale administration, og som et afgørende nyt element, en ny visitations- og samarbejdsmodel, som skal styrke samarbejdet omkring borgeren gennem inddragelse af de decentrale sociale tilbud. Borgerens indgang til Handicap og Psykiatri er gennem Visitationen. Allerede her skal der ske inddragelse af de decentrale sociale tilbud omkring udredning af borgernes funktionsniveau og de behov, de har for tilbud om social støtte. De decentrale sociale tilbud er med i hele forløbet omkring koordinering og sammensætning af det tilbud, der skal gives til borgeren, fra afklaring af støttebehov til bevilling og iværksættelse af tilbud. Omstilling af organisationen kræver mere ledelsesmæssig kraft. Som det fremgår af model 1, foreslås det, at administration fastholder visitationen som i dag, men for at styrke samarbejdet og

2 koordineringen til driften, opdeles ledelsen af driften i to hovedområder for hhv. handicapområdet og psykiatri-, misbrugs-, udsatteområdet. Organisationsændringen skal behandles i ledergruppen og MED-systemet, inden den kan træde i kraft fra 1. januar Model 1: Organisations- og samarbejdsmodel for Handicap og Psykiatri 2. Resultatområder Serviceområde 13, Handicap og Psykiatri, opdeles i 4 resultatområder, som inden for den samlede økonomiske ramme hver tildeles en fast budgetramme. De tre afdelinger i den centrale forvaltning og de decentrale sociale tilbud har et samlet bevillings- og budgetansvar inden for de enkelte resultatområder. Alle opgaver skal løses inden for det enkelte resultatområdes rammebudget, dels de opgaver som i forvejen løses inden for resultatområdet, men også de opgaver, der fremover kommer til. Det vil med andre ord sige, at resultatområderne skal løse flere opgaver for de penge, der er til rådighed.

3 Det kan kun lade sig gøre ved en mere fleksibel opgaveløsning, omprioriteringer af ressourcer og samarbejde omkring indsatserne inden for hvert resultatområde. Det kræver samtidig opmærksomhed på styring af kapaciteten. Er den tilstrækkelig, er den sammensat rigtigt i forhold til behovene, og udnyttes den fleksibelt? Tabel 1 viser den økonomiske udfordring, der er i 2016 fordelt på resultatområder. Kolonne 1 er udtryk for det estimerede forbrug i 2016 ud fra de udfordringer, vi kender i dag. Kolonne 2 viser det faktiske budget for Kolonne 3 viser den nettoudfordring, vi har ved indgangen til 2016 TABEL 1: RESULTATOMRÅDER FORVENTET REGNSKAB 2016 FORHOLDSMÆSSIGT BUDGET 2016 UDFORDRING NETTO 1 UDVIKLINGSHÆMMEDE AUTISME FYSISK HANDICAPPEDE KOMMUNIKATION PSYKIATRI MISBRUG SÆRLIGE SOCIALE PROBLEMER TVÆRGÅENDE HOVEDTOTAL UDFORDRING I PROCENT 3,4% Nettoudfordringen forventes, ud fra de nuværende iværksatte foranstaltninger, at være på 12,5 mio. kr. svarende til 3,4 %. Som led i Handleplan 2015 er der igangsat forhandling af serviceniveau og pris for de dyreste enkeltsager med de omkringliggende kommuner. Hvis det lykkedes, vil udfordringen blive reduceret til 7,7 mio. kr. svarende til 2,1 %. Det følger af Social- og Sundhedsudvalgets beslutning d. 23. september, at psykiatriområdet fortsætter med de nuværende styringsprincipper. Således er Socialpsykiatrisk Center Herning fortsat rammestyret, men Skovlyset, Nyboder og Skiftesporet er aktivitetsstyret. Men i konsekvens af, at psykiatriområdet skal bære en forholdsmæssig andel af merforbruget, er det nødvendigt at udskille psykiatriområdet som et selvstændigt resultatområde. Selv om psykiatriområdet ikke indgår i visitationen, skal lederen for hovedområdet psykiatri, misbrug, udsatte sikre koordinering på det samlede område. Center for kommunikation er udskilt som et selvstændigt resultatområde under hovedområdet Handicap. Det valg er truffet pga. den særlige fælles finansieringsform, der på Center for kommunikation med gensidigt forpligtende abonnementsaftaler, indgået med alle kommuner i det tidligere Ringkjøbing Amt. Der skal for hvert enkelt resultatområde fastlægges politisk vedtagne strategier. På grundlag af strategierne skal den centrale administration og driftsenhederne i hvert resultatområde opstille overordnede mål for indsatsen, operationelle mål for hvad der er den nødvendige kapacitet på området, hvilke resultater og hvilken effekt, der skal opnås i forhold til borgerne, og hvordan det opnås. Der er allerede vedtaget strategier for udsatteområdet, visitationsområdet og misbrugsområdet. Disse skal justeres i forhold til den nye ressourcestyringsmodel.

4 Resultaterne skal løbende dokumenteres gennem KPI-målinger, hvor der skal skabes sammenhæng mellem budget, aktivitet og effekt. Det er et komplekst udviklingsarbejde med mange modsatrettede hensyn, IT-udfordringer mv., En grundlæggende forudsætning for budgetstyring og dermed budgetoverholdelse er en entydig ansvarsplacering og tydelighed i opgavefordelingen. Der skal ud fra takstbekendtgørelsens krav til omkostningsbestemt takstberegning og krav i rammeaftalen fastlægges budgetrammer for hver enkelt driftsenhed. Det tilbudsspecifikke driftsbudget skal den enkelte leder overholde, men samtidig er lederne inden for resultatområdet forpligtet til at koordinere opgaveløsningen og herigennem bidrage til budgetoverholdelse inden for det resultatområde, hvor tilbuddet indgår. Hvis budgettet skrider inden for et resultatområde, skal lederen på de to respektive hovedområder for hhv. handicapområdet og psykiatri-, misbrugs-, udsatteområdet i samarbejde med de decentrale tilbud og visitationen, anvise løsninger for budgetoverholdelsen. De selvejende driftsenheder er på lige fod med de kommunale tilbud forpligtet af kommunens selvforvaltningsaftale og i øvrigt de driftsoverenskomster, der er aftalt. 3. Visitationsmodel Samarbejdet med borgeren omkring iværksættelse og bevilling af de sociale tilbud er hidtil overvejende sket i Visitationen. Visitationen har som den centrale bestillerenhed bestemt, hvilke tilbud der skulle iværksættes på grundlag af den handleplan, der skal udarbejdes. Der har været et entydigt ansvar mellem den, der bestiller, og den der betaler, placeret i Visitationen. De enkelte driftstilbud, interne såvel som eksterne, har i den hidtidige styringsmodel fået aktivitetsbestemt afregning i forhold til det antal ydelser, de har leveret. I konsekvens af rammestyring inden for resultatområderne får driftstilbuddene fremover også ansvar for overholdelse af den samlede budgetramme. Det entydige ansvar mellem bestiller og betaler skal fastholdes, og som følge heraf skal de decentrale ledere også have indflydelse på hvilke foranstaltninger, der iværksættes. Det illustreres i nedenstående model. Model 2:

5 Det følger af forvaltningsloven, at bevilling af tilbud til borgeren skal være konkrete, og det er en myndighedsopgave, som ikke kan uddelegeres. Det vil sige, at afgørelsen skal træffes af Visitationen/administrationen, som af Social- og Sundhedsudvalget har fået delegeret opgaven. Det giver sig selv, at borgeren er i centrum, de skal inddrages og høres, før beslutningen træffes. Inden bevillingen gives, er samarbejdet mellem Visitationen og de decentrale sociale tilbud af helt central betydning. Herunder samarbejde omkring handleplan, omkring de tilbud, der skal iværksættes og de behandlingsmål, der opstilles. Der skal i den konkrete udmøntning af handleplanen ske en løbende og koordineret socialfaglig og behandlingsfaglig vurdering af foranstaltningens forløb og effekter. I det omfang, det er nødvendigt, skal der ske opfølgning på handleplanen, foretages justeringer og eventuelt bevillingsmæssige ændringer. 4. Organisatoriske ændringer Udgangspunktet for Handleplan 2015 var samling af en række mindre selvstændige enheder for at understøtte rammestyring i resultatområder gennem centerdannelser i større, økonomisk og fagligt mere bæredygtige enheder. Det følger af Social- og Sundhedsudvalgets beslutning d. 23. september, at der ikke sker ændringer på psykiatriområdet. På handicapområdet etableres Bo- og Støttecenter Herning, som er en samling af Lindekollegiet, Socialpædagogisk Center og Aflastningen. Ændringen trådte i kraft 1. oktober og er i færd med at blive indfaset. Blå Kors Varmestue og Blå Kors Pensionat har vurderet mulighederne for sammenlægning under et fælles center. Blå Kors Pensionat er en selvejende institution med selvstændig bestyrelse og er bundet op på fondslovgivningens bestemmelser. Det betyder, at tilbuddet ikke uden videre kan nedlægges og sammenlægges med Varmestuen uden opløsning. Omvendt ville det være muligt at lægge Varmestuen ind under Pensionatet, men det afviser Bestyrelsen for Blå Kors Danmark, som driver Varmestuen. Som alternativ til en sammenlægning undersøger forvaltningen pt. mulighederne for indgåelse af et mere forpligtende samarbejde, som vil muliggøre en strammere kapacitetsstyring og sikring af samarbejdet i resultatområdet. Øvrige decentrale tilbud fortsætter som hidtil som selvstændige organisatoriske enheder, dog med den væsentlige ændring, at alle tilbud indgår i resultatområder med fælles budgetansvar og det forpligtende samarbejde, der følger heraf. Den debat, der var i høringsfasen omkring Handleplan 2015, har med al tydelighed vist, at der er et markant behov for samarbejde og samordning af indsatsen, herunder særligt på psykiatriområdet, men også på det øvrige handicap- og psykiatriområde. Organisationen er præget af, at en stram økonomi har sat dagsordenen de senere år. Der har været mange forcerede beslutninger med skiftende mål samt mange besparelser og organisatoriske omlægninger. Fra debatten i MED-systemet, i ledergruppen, men også i Byrådet, er der sendt klare signaler om bedre dialog og bred medinddragelse af borgere, medarbejdere og ledere. Organisationen må ikke briste, og det er nødvendigt, at der nu gives bedre tid til proces, hvis det langsigtede mål om balance mellem budgetrammer og opgaver skal nås. Omstilling af organisationen kræver mere ledelsesmæssig kraft. Som det fremgår af model 1, foreslås det, at administrationen fastholder visitationen som i dag, men for at styrke samarbejdet og koordineringen til driften, opdeles ledelsen af driften i to hovedområder for hhv.

6 handicapområdet og psykiatri-, misbrugs-, udsatteområdet. Hertil kommer en stabsfunktion med administration, budget, IT m.v. Organisationsændringen skal behandles i ledergruppen og MEDsystemet, inden den kan træde i kraft fra 1. januar Formålet med organisationsændringen er at styrke den sammenhængende ledelseskraft omkring ressourcestyring, kapacitetsstyring, fastlæggelse af serviceniveau og samarbejdet mellem myndighed og drift i den nye visitationsmodel. I første omgang prioriteres indsatsen på psykiatriområdet, hvor arbejdet med en ny strategi på psykiatriområdet bliver genstartet. Det bliver en proces, hvor ledere og medarbejdere skal sætte fokus på de udfordringer, vi står overfor. På helt kort sigt skal den økonomiske udfordring på området og for fremtiden, lægge spor for, hvordan vi skal gribe opgaverne an. Vi skal tage stilling til fælles mål og metodeudvikling, dernæst hvad der er den rigtige organisering, og hvordan der skal samarbejdes omkring opgaven. Dels samarbejde mellem de tilbud, vi har i dag og dels samarbejde omkring visitationen. Det er et arbejde, vi forventer at kunne afslutte i foråret Herefter kan vi tage stilling til, hvilken ledelse der er den mest hensigtsmæssige. Arbejdet sættes i gang i begyndelsen af november, og der bliver udpeget en styregruppe med deltagelse af centrale og decentrale ledere samt medlemmer af sektor-med. 5. Kapacitetsstyring Det er et centralt element i den nye ressourcestyringsmodel, at der skal være fleksibilitet i kapaciteten. Social- og Sundhedsudvalget skal således tage aktivt stilling til kapacitetens størrelse i de enkelte resultatområder, herunder etablering af nødvendige kapacitetsudvidelser og eventuel finansiering. Hele området er allerede ved overgangen til den nye styringsmodel økonomisk udfordret. Kapacitetsstyring er en kompleks afvejning af de aktuelle og fremtidige muligheder, der er for at håndtere en forventet udvikling. Der kan og må ikke lægges et absolut loft over antallet af tilbud. I det omfang, vi ikke kan klare forsyningen i egen kommune, er vi forpligtet til at afsøge mulighederne ved andre offentlige eller private leverandører. Borgerne skal inden for rimelig tid have det tilbud, de er berettiget til. De må ikke stå på venteliste alene med den begrundelse, at der ikke er plads. Der foretages i dag løbende opgørelser over, hvor mange borgere, der ligger i pipe-line til tilbud, hvilke midlertidige foranstaltninger, der er iværksat, og hvilke der forventes iværksat. Opgørelserne vil fremover indgå i budgetopfølgningen for at vise den aktuelle budgetbelastning, men også de estimerede forventede fremtidige omkostninger. Opgørelserne skal fremover være en mere proaktiv del af budgetlægningen. Der vil ved forårets budgetlægning og de tre årlige budgetopfølgninger tages politisk stilling til justeringer af kapaciteten og/eller serviceniveaujusteringer. Hverken en simpel rammeudvidelse eller simpel besparelse kan løse den økonomiske udfordring på området. Løsningen ligger i kombinationen af en fleksibel opgaveløsning og de rette økonomiske og faglige incitamentsstrukturer. Det kræver en kapacitetsplanlægning, der er mere langsigtet end det enkelte budgetår, en strategisk, organisatorisk og faglig udvikling, som respekterer andet end økonomiske udfordringer og budgetoverholdelse. Omsat i procenter ligger den aktuelle udfordring på mellem 2,1 % og 3,4 % af det samlede budget på handicap- og psykiatriområdet.

7 6. Serviceniveaustyring Serviceniveaustyring er det politisk fastlagte niveau for den sammenhæng, der skal være mellem økonomiske rammer, produktivitet og det tilbud, borgeren kan forvente at modtage. Det er balancen mellem input og forventet output. Der er ved fastlæggelse af serviceniveauet en række, men diffuse rammebetingelser, som ikke kan fraviges. Lovgivningen fastlægger, at den enkelte borgers behov skal vurderes og imødekommes individuelt. I betragtning af de store forskelligheder, der er i borgernes funktionsniveau på området, siger det sig selv, at der ikke kan og at der ikke må opstilles ensartede standarder for de tilbud, borgeren kan forvente at modtage. Trods disse forbehold udelukker det ikke, at der kan opstilles rammer for serviceniveauet, men beskrivelserne skal give mulighed for differentiering mellem forskellige niveauer, tilpasset den enkelte. Det er i udgangspunktet således en relativ begrænset del af det samlede budget, der kan gøres til genstand for politisk prioritering af serviceniveau. Men et politisk fastlagt serviceniveau er af stor betydning for ledere og medarbejderes prioritering af indsatsen over for den enkelte borger. Serviceniveauet vil i bedste fald skabe tydelighed i prioritering af den faglige indsats og sikre forventningsafstemningen mellem borgeren og de mange forskellige medarbejdere, som borgeren møder fra bevillingen gives, til ydelsen leveres. Beskrivelse af serviceniveauet vil blive forelagt Social- og Sundhedsudvalget i januar Handicap og Psykiatri d. 14. oktober 2015/et

Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse. Handicap- og psykiatrichefen

Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse. Handicap- og psykiatrichefen Jobbeskrivelse Leder af driftsområdet Psykiatri Misbrug Udsatte Organisatorisk indplacering: Forvaltning: Reference til: Ledelse i forhold til: Handicap og Psykiatri Social, Sundhed og Beskæftigelse Handicap-

Læs mere

Politisk budgetopfølgning pr bemærkninger - drift SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALG

Politisk budgetopfølgning pr bemærkninger - drift SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALG Politisk budgetopfølgning pr. 31.03.2016 bemærkninger - drift SOCIAL- OG SUNDHEDSUDVALG Serviceområde 13 Handicap og Psykiatri Handicap og Psykiatri har i 2016 et korrigeret budget på 358,7 mio. kr. Resultatet

Læs mere

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder

Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg og driftsområder Sundhed & Omsorg Ledelse & Udvikling Dato: 04-06-13-2013 Sagsnr.: 13/10181 Dok.nr.: 75441/ Sagsbehandler: LHH/TGS/JCK Styrings- og Visitationsmodel Aktivitetsstyring og rehabilitering på tværs af udvalg

Læs mere

Evaluering af Handleplan Social- og Sundhedsudvalget 20. September 2017

Evaluering af Handleplan Social- og Sundhedsudvalget 20. September 2017 Evaluering af Handleplan 2015 Social- og Sundhedsudvalget 20. September 2017 Handicap og Psykiatri august 2017 Indledning Forligskredsen bag budgetforliget for 2017 besluttede på møde d. 27. februar 2017

Læs mere

STYRINGSMODEL PÆDAGOGISK FOREBYGGENDE INDSATS

STYRINGSMODEL PÆDAGOGISK FOREBYGGENDE INDSATS STYRINGSMODEL PÆDAGOGISK FOREBYGGENDE INDSATS STYRINGSMODEL PÅ FOREBYGGELSESOMRÅDET FOR UDSATTE BØRN OG UNGE MYNDIGHED (FAMILIERÅDGIVNING OG UNGEENHED) OG LEVERANDØR PFI (PÆDAGOGISK FOREBYGGENDE INDSATS)

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik

Faxe kommunes økonomiske politik Formål: Faxe kommunes økonomiske politik 2013-2020 18. februar Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede rammer for kommunens langsigtede økonomiske udvikling og for den

Læs mere

SO13 Handleplan 2015. Overordnet strategi for Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse

SO13 Handleplan 2015. Overordnet strategi for Handicap og Psykiatri. Social, Sundhed og Beskæftigelse SO13 Handleplan 2015 Overordnet strategi for Handicap og Psykiatri Social, Sundhed og Beskæftigelse August 2015 SO13 - Handleplan 2015 Indhold 1 INDLEDNING... 3 1.1 HALVÅRSREGNSKABET... 3 2 BUDGETBALANCEINITIATIVER

Læs mere

Faxe kommunes økonomiske politik.

Faxe kommunes økonomiske politik. Faxe kommunes økonomiske politik. 2013-2020 Formål: Faxe kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, og styringen af kommunens

Læs mere

Herning Kommune Social- og Sundhedsudvalget 25. maj 2016

Herning Kommune Social- og Sundhedsudvalget 25. maj 2016 1 53. Udmøntning af handleplan 2015 - Handicap og Psykiatri Sagsnr.: 27.00.00-A26-1-15 Sagsbehandler: Søren Liner Christensen Forventet behandlingsforløb DIR FOU BFU SOS BSK KFU BYP TMU ØKE BYR x Øvrige

Læs mere

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber

Vi vil tættere på naturen! Vi vil være nysgerrige og lærende! Fordi vi kan mere i fællesskaber NOTAT Allerød Rådhus Bjarkesvej 2 3450 Allerød kommunen@alleroed.dk alleroed.dk Morten Knudsen 5. januar 2019 Allerød Kommunes politiske styringsmodel Visionen er det helt overordnede pejlemærke for kommunens

Læs mere

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015

Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Faxe Kommunes økonomiske politik 2012-2015 Formål Faxe Kommunes økonomiske politik har til formål at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning, det løbende økonomiske

Læs mere

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap

Budgetområde 618 Psykiatri og Handicap 2015-2018 område 618 Psykiatri og Handicap Indledning område 618 Psykiatri og Handicap omfatter udgifter til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Området omfatter udgifter til følgende:

Læs mere

Nøgletal. Handicap og Psykiatri

Nøgletal. Handicap og Psykiatri Nøgletal Handicap og Psykiatri Juni 217 Udvikling i udgifter vedr. køb af pladser, Handicap og Psykiatri Nøgletal (KPI) fra 28-217 Formål Formål med notatet er at give et indblik i Handicap og Psykiatris

Læs mere

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 for det samlede kommunale område

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 for det samlede kommunale område Notat Budgetopfølgning pr. 31. marts 2016 for det samlede kommunale område Indholdsfortegnelse: 1 Forord... 2 2 Overordnet regnskabsopgørelse pr. 31. marts 2016 samt forventet regnskab 2016... 2 2.1 Kommentarer

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

Styring af vilde problemer

Styring af vilde problemer Styring af vilde problemer ErhvervsPhD-stipendiat Anne Kirstine Svanholt ØDF, Randers Kommune, COK, KMD og Aalborg Universitet Program Hvordan definerer vi de specialiserede socialområder? Hvilke krav

Læs mere

Dagsordenpkt SUD 2.november. Stabscenter SOF Økonomi & Byggeri 2. november 2016

Dagsordenpkt SUD 2.november. Stabscenter SOF Økonomi & Byggeri 2. november 2016 Dagsordenpkt. 2-5 Stabscenter SOF Økonomi & Byggeri 2. november 2016 2. Oktoberprognosen Korrigeret budget inkl. forventede korrektioner 2016 afvigelse efter korrektioner Procentvis afvigelse (pct.) Bevilling

Læs mere

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol

Version 2.0. Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Version 2.0 Bilag 4.2 Bilag til kasse- og regnskabsregulativet omkring Bevillingskontrol Dato Version Beskrivelse af ændring 25.11.2009 1.0 Nyt bilag godkendt 21.10.2014 2.0 Administrativ revision af bilaget

Læs mere

Kvalitetsstandard 85

Kvalitetsstandard 85 Baggrund og formål Social og Sundhedsforvaltningen i Middelfart Kommune har siden primo 2013 arbejdet med kvalitet, udvikling og styring af 107 og 85 indenfor handicap og psykiatriområdet. Det overordnede

Læs mere

Dragør Kommunes økonomiske politik

Dragør Kommunes økonomiske politik Dragør Kommunes økonomiske politik 2015-2018 Formålet med nærværende økonomisk politik for Dragør Kommune er at fastsætte de overordnede retningslinjer for både de kommende års budgetlægning og det løbende

Læs mere

Budgetstyringsprincipper 2019

Budgetstyringsprincipper 2019 Budgetstyringsprincipper 2019 Sektor tilbud for mennesker med handicap Indhold Baggrund... 2 Overordnede budgetstyringsprincipper... 2 Bestiller-Udfører-Modtager modellen (BUM-model)... 2 Budgetmodellen

Læs mere

Center for Social Service

Center for Social Service 1. s primære aktiviteter Primære aktiviteter ledelse: Defineres som udførerenhedens styringsansvarlige ledergruppe. Her følges op på rammernes økonomiske aktiviteter og om områdernes opgaver og kapacitet

Læs mere

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011

Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Principper for budgetopfølgning Odder Rådhus, januar 2011 Dok.nr: 727-2011-5834 2 Indledning. I årets løb anvendes de afsatte midler i overensstemmelse med det vedtagne budget og dets forudsætninger. Midlerne

Læs mere

Baggrunden for arbejdet med kvalitetsstandarder på handicapområdet i Borgercenter Handicap

Baggrunden for arbejdet med kvalitetsstandarder på handicapområdet i Borgercenter Handicap Bilag 1 Den 12. februar 2019 Baggrunden for arbejdet med kvalitetsstandarder på handicapområdet i Borgercenter Handicap Baggrund for opstart af arbejdet Borgercenter Handicap indleder arbejdet med at beskrive

Læs mere

Nøgletal. Handicap og Psykiatri

Nøgletal. Handicap og Psykiatri Nøgletal Handicap og Psykiatri Juni 2016 Udvikling i udgifter vedr. køb af pladser, Handicap og Psykiatri Nøgletal (KPI) fra 2008-2016 Formål Formål med notatet er at give et indblik i Handicap og Psykiatris

Læs mere

Nøgletal. Handicap og Psykiatri

Nøgletal. Handicap og Psykiatri Nøgletal Handicap og Psykiatri Juni 2018 Udvikling i udgifter vedr. køb af pladser, Handicap og Psykiatri Nøgletal (KPI) fra 2008-2018 Formål Formål med notatet er at give et indblik i Handicap og Psykiatris

Læs mere

Notat: Ny støttemodel på socialområdet Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget hjem.

Notat: Ny støttemodel på socialområdet Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget hjem. 24. januar 2017 Høringssvar fra Myndighed, Center for særlig social indsats Notat: Ny støttemodel på socialområdet 2016. Kvalitetsstandard for bostøtte og åben råd og vejledningsforløb til borgere i eget

Læs mere

Notat vedr. strategi for udvikling og styring af handicap- og psykiatriområdet i Silkeborg Kommune

Notat vedr. strategi for udvikling og styring af handicap- og psykiatriområdet i Silkeborg Kommune Notat vedr. strategi for udvikling og styring af handicap- og psykiatriområdet i Silkeborg Kommune 1. Indledning Nærværende notat skal som led i udarbejdelsen af en samlet strategi for udviklingen og styringen

Læs mere

Handleplan for voksenområdet. Social og Sundhedsudvalget d. 5. marts 2018 Ældre og Social Service Stab

Handleplan for voksenområdet. Social og Sundhedsudvalget d. 5. marts 2018 Ældre og Social Service Stab Handleplan for voksenområdet Social og Sundhedsudvalget d. 5. marts 2018 Ældre og Social Service Stab Udfordringen Budgetudfordring i 2018 på 10 mio. kr. i Voksenafdelingen Høj andel af borgere som modtager

Læs mere

Tabel 1: Aldersfordeling hentet fra befolkningsprognosen i demografimodellen

Tabel 1: Aldersfordeling hentet fra befolkningsprognosen i demografimodellen Handleplan 2019, Sundheds- og Ældreafdelingen, marts 2019 Social- og Sundhedsudvalget besluttede på møde den 12. marts 2019 på baggrund af budgetopfølgning, at synliggøre økonomien på udvalgets områder.

Læs mere

Faglig intro til ØKudvalgets

Faglig intro til ØKudvalgets Faglig intro til ØKudvalgets område 1 Administrativ organisation Faxe Kommunes administrative organisationsmodel er en koncernmodel med centerstruktur, som indeholder en direktion, syv centre og et sekretariat.

Læs mere

Rammeaftale for samarbejdet mellem Socialforvaltningen i Københavns Kommune og de selvejende tilbud. [Vælg datoen]

Rammeaftale for samarbejdet mellem Socialforvaltningen i Københavns Kommune og de selvejende tilbud. [Vælg datoen] Rammeaftale for samarbejdet mellem Socialforvaltningen i Københavns Kommune og de selvejende [Vælg datoen] 2 Indholdsfortegnelse Rammeaftalens formål... 3 Baggrund for rammeaftalen... 3 Rammeaftalens parter...

Læs mere

Notat. Bilagsnotat vedrørende Social og Sundhedsudvalget budgetopfølgning for budgetramme 50.54 tilbud til voksne med særlige behov

Notat. Bilagsnotat vedrørende Social og Sundhedsudvalget budgetopfølgning for budgetramme 50.54 tilbud til voksne med særlige behov ØKONOMI OG PERSONALE Dato: 17. marts 2015 Tlf. dir.: 4477 3497 E-mail: fci@balk.dk Kontakt: Funda Kitir Notat Bilagsnotat vedrørende Social og Sundhedsudvalget budgetopfølgning for budgetramme 50.54 tilbud

Læs mere

Mission Børne- og Ungeudvalgets mission er at etablere, vedligeholde og udvikle rammer for et godt børneliv.

Mission Børne- og Ungeudvalgets mission er at etablere, vedligeholde og udvikle rammer for et godt børneliv. Aftale mellem Solbo og Afdelingschef for Handicap- og Psykiatriafdelingen 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem sektionslederen og den budgetansvarlige

Læs mere

Referat Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 12. november Kl. 18:00 i Kantine, Lyndby

Referat Udvalget for Børn & Ungdom onsdag den 12. november Kl. 18:00 i Kantine, Lyndby Referat onsdag den 12. november 2014 Kl. 18:00 i Kantine, Lyndby Indholdsfortegnelse 1. BU - Godkendelse af dagsorden...1 2. BU - Status på handleplan i Center for Social og Familie...2 3. BU - Eventuelt...7

Læs mere

Budgetstyringsprincipper 2018

Budgetstyringsprincipper 2018 Budgetstyringsprincipper 2018 Sektor tilbud for mennesker med handicap Indhold Baggrund... 2 Overordnede budgetstyringsprincipper... 2 Bestiller-Udfører-Modtager modellen (BUM-model)... 2 Budgetmodellen

Læs mere

Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik

Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik 2016-2018 Lovgivningsmæssig baggrund Januar 2006 trådte Anbringelsesreformen i kraft. Anbringelsesreformen havde fokus på at styrke det faglige grundlag

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Halvårsregnskab pr. 30.06.2014 1. Resume Drift Drift - Borgerrådgivning 232.368 232.368 98.198 234.168 1.800 Ældreboliger -15.253-15.253-8.819-15.253 0 Myndighed - Hjælpemidler

Læs mere

Opgaverne i forhold til målgruppen varetages i samarbejde med Beskæftigelsesafdelingen, Børn og Unge samt Sundhed- og Ældre.

Opgaverne i forhold til målgruppen varetages i samarbejde med Beskæftigelsesafdelingen, Børn og Unge samt Sundhed- og Ældre. Faktabeskrivelse På handicap- og psykiatriområdet varetages kommunens opgaver i forhold til voksne med betydeligt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer. Det vil siger

Læs mere

Regnskab Regnskab 2017

Regnskab Regnskab 2017 Politikområdet dækker over tilbud til borgere med psykiske handicaps og sindslidelser. Da forskellige målgrupper har brug for forskellige tilbud, grupperer indsatsområderne sig forskellig. Gruppen til

Læs mere

ADHD-handlingsplan 2012

ADHD-handlingsplan 2012 Voksenhandicap ADHD-handlingsplan 2012 Socialforvaltningen Aarhus Kommune Niels Christian Grud 3. maj 2012 Baggrund Der har de senere år været en generelt stigende efterspørgsel efter tilbud på ADHD-området,

Læs mere

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2015 for det samlede kommunale område

Notat. Budgetopfølgning pr. 31. marts 2015 for det samlede kommunale område Notat Budgetopfølgning pr. 31. marts 2015 for det samlede kommunale område Indholdsfortegnelse: 1 Forord... 2 2 Overordnet regnskabsopgørelse pr. 31. marts 2015 samt forventet regnskab 2015... 2 2.1 Kommentarer

Læs mere

Aftale mellem Staben i Job og Borgerservice og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe

Aftale mellem Staben i Job og Borgerservice og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe Aftale mellem Staben i Job og Borgerservice og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den

Læs mere

Status for strukturanalysen på det specialiserede socialområde

Status for strukturanalysen på det specialiserede socialområde Status for strukturanalysen på det specialiserede socialområde December 2012 Rammeaftalen for 2012 betød, at taksterne for 2013 skal reduceres med 2 % og yderligere med 2,5 % i 2014, i alt 4,5 %. På den

Læs mere

Budgetstrategi

Budgetstrategi Budgetstrategi 2019-2022 Overordnet om budgetstrategien Budgetstrategien beskriver den overordnede proces herunder produkter og tidsfrister i forbindelse med arbejdet med budgettet for det kommende år

Læs mere

Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune.

Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune. Grundlag for rammestyring i Dragør Kommune. 5. april 2018. Løn og personaleafdelingen Budgetansvarlig Økonomiafdelingen Budget ramme Direktion Politikere Afdelingsleder Side 1 INDLEDNING Formålet med Grundlag

Læs mere

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 1 of 5 Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 19. august 2015 Budgetopfølgning pr. 31. juli 2015 for voksen- og handicapområdet I det følgende fremlægges budgetopfølgning pr.

Læs mere

14. juni 2018 Demografimodel. Sektor tilbud for mennesker med handicap. Budget Anna Houlberg AALBORG KOMMUNE

14. juni 2018 Demografimodel. Sektor tilbud for mennesker med handicap. Budget Anna Houlberg AALBORG KOMMUNE 14. juni 2018 Demografimodel Sektor tilbud for mennesker med handicap Budget 2019 Anna Houlberg AALBORG KOMMUNE Indhold 1) Indledning og baggrund... 2 2) Elementer i demografimodellen... 3 1.1 Enhedspriser

Læs mere

Handleplan for Den Gode Modtagelse og Bostøtten

Handleplan for Den Gode Modtagelse og Bostøtten Handleplan for Den Gode Modtagelse og Bostøtten Baggrunden for handleplanen Hjørring Kommune oplevede i årene 2014 og 2015 en markant stigning i antallet af borgere, der modtager bostøtte efter Servicelovens

Læs mere

Kommissorium: Opbremsning af udgiftsvækst på det specialiserede socialområde Forandring i Budget 2019

Kommissorium: Opbremsning af udgiftsvækst på det specialiserede socialområde Forandring i Budget 2019 Kommissorium: Opbremsning af udgiftsvækst på det specialiserede socialområde Forandring i Budget 2019 December 2018 Økonomistaben/Susanne Tilma 1. Baggrund for forandringen Der kan på landsplan fortsat

Læs mere

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1

ODSHERRED KOMMUNE Direktionen 23. marts 2010 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR ODSHERRED KOMMUNE FOR Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Side 1 EFFEKTIVISERINGSSTRATEGI FOR FOR 2010-2013 Indledning og formål Nulvækst i den offentlige økonomi, stadig større forventninger til den kommunale service

Læs mere

Voksenhandicap Gentænkt - økonomistyring

Voksenhandicap Gentænkt - økonomistyring Bilag 2: Voksenhandicap Gentænkt - økonomistyring 21. november 2016 Resume I forbindelse med Voksenhandicap Gentænkt ønskes der også tilpasninger af principperne for økonomistyring på området. Det sker

Læs mere

Mål 2012 Opfølgning regnskab. Tværgående. Socialforvaltningen I Aarhus Kommune

Mål 2012 Opfølgning regnskab. Tværgående. Socialforvaltningen I Aarhus Kommune Mål Opfølgning regnskab Tværgående Socialforvaltningen I Aarhus Kommune Bærende principper I forlængelse af Servicelovens formålsbestemmelser arbejder Socialforvaltningen ud fra det bærende princip, at

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 31. januar 2017 Budgetprocedure for budget 2018-2021 1. Resume Procedureindstillingen beskriver hvordan budgetlægningen for

Læs mere

Direktionen. Aftale 2008. Rev. 7/1-08

Direktionen. Aftale 2008. Rev. 7/1-08 Direktionen Aftale 2008 Rev. 7/1-08 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1.0 INDLEDNING... 2 2.0 DEN POLITISKE RAMME... 3 3.0 DEN FAGLIGE RAMME... 4 4.0 EGEN RAMME... 4 5.0 DEN ADMINISTRATIVE RAMME...

Læs mere

Socialområdet - handicap og socialpsykiatri

Socialområdet - handicap og socialpsykiatri Social - og Arbejdsmarkedssekretariat Sagsnr. 318671 Brevid. 3261940 NOTAT: Hvorfor stiger merforbruget på Voksensocialområdet? 26. september 2019 Socialområdet - handicap og socialpsykiatri I så godt

Læs mere

Handleplan på handicap og voksenområdet, Social Service og Familier

Handleplan på handicap og voksenområdet, Social Service og Familier Notat Sagsnr.: 27.00.00-A00-8-18 Dato: 11-05-2018 Titel: Handleplan på handicap og voksenområdet, Social Service og Familier Sagsbehandler: Lise Møller Jensen Handleplan på handicap og voksenområdet, Social

Læs mere

Kilde: Budget- og regnskabstal for Københavns Kommune, 2017 korrigeret for fejlkonteringer, jf. socialforvaltningens regnskabsbemærkninger 2017

Kilde: Budget- og regnskabstal for Københavns Kommune, 2017 korrigeret for fejlkonteringer, jf. socialforvaltningens regnskabsbemærkninger 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 9. april 2018 Bilag 5: Borgere med handicap I indeværende notat gennemgås udviklingen i budget- og regnskab, såvel som aktivitet og enhedspriser

Læs mere

Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014

Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014 Regeringen Danske Regioner Uddrag: Aftale om regionernes økonomi for 2014 Nyt kapitel 4. juni 2014 God økonomistyring på sygehusene og opfølgning Som opfølgning på aftalen om regionernes økonomi for 2013

Læs mere

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed

Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 1 of 6 Notat til budgetopfølgning SÆ-udvalget, Social, Ældre og Sundhed 21. maj 2015 Budgetopfølgning pr. 30. september 2015 for voksen- og handicapområdet I det følgende fremlægges budgetopfølgning pr.

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

6. Center for Social Service

6. Center for Social Service 2015-18 6. 2015-18 2015-18 Præsentation Den lovmæssige ramme for Centerets indsats er forankret i Lov om Social Service (Serviceloven). Centeret betjener et politisk udvalg: Social- og Sundhedsudvalget.

Læs mere

Bilag 2: Investeringsplan. Flere borgere i egen bolig - Investering i botilbudsindsatserne for borgere med sindslidelse (5-årsplan)

Bilag 2: Investeringsplan. Flere borgere i egen bolig - Investering i botilbudsindsatserne for borgere med sindslidelse (5-årsplan) Bilag 2: Investeringsplan Flere borgere i egen bolig - Investering i botilbudsindsatserne for borgere med sindslidelse (5-årsplan) Investeringsplan flere borgere i egen bolig Behovsanalysen af botilbudsområdet

Læs mere

Bemærkninger til budget 2017 politikområde Handicappede - 09

Bemærkninger til budget 2017 politikområde Handicappede - 09 Bemærkninger til budget 2017 politikområde Handicappede - 09 Politikområdet dækker over tilbud til borger med fysiske og psykisk handicaps, socialt udsatte og stofmisbrugere. Området dækker over borgere

Læs mere

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes.

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes. Notat En offensiv og balanceret - økonomistyring. 17. januar 2008 Forslag: I forbindelse med gennemførelsen af 3. budgetopfølgning for kunne det konstateres at det budgetværn der er afsat i 2008 ikke kan

Læs mere

Godkendelse: Budgetfordeling 2016 sektor tilbud for mennesker med handicap

Godkendelse: Budgetfordeling 2016 sektor tilbud for mennesker med handicap Punkt 6. Godkendelse: Budgetfordeling 2016 sektor tilbud for mennesker med handicap 2015-061565 Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller til at budgetfordeling 2016 for sektor Tilbud for mennesker med

Læs mere

6 Familieplejen Bornholm

6 Familieplejen Bornholm Åbent punkt 6 Familieplejen Bornholm 27.18.00A00-0003 Behandling Mødedato Åbent punkt Lukket punkt Kommunalbestyrelsen 25-06-2015 6 Hvem beslutter Kommunalbestyrelsen beslutter Resumé Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Bilag til Økonomiregulativ

Bilag til Økonomiregulativ Bilag til Center for Økonomi og Personale Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Telefon: 4477 2000 balkom@balk.dk www.ballerup.dk Godkendt den 20-05-2014 1 Indhold 1.... 3 1.1. Formål... 3 1.2. Baggrund... 3 1.3.

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2016 for Børne-, Skole og Uddannelseset. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2016 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 11,6 mio. kr. Børne- Skole

Læs mere

Status på økonomi og handleplan

Status på økonomi og handleplan Status på økonomi og handleplan Børn og familie August 2015 Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Udvikling i økonomien... 3 Udvikling i niveauet for anbringelser...

Læs mere

Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger

Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger Finansieringsbehov Børne- og Ungdomsudvalget skal

Læs mere

4. Det fremadrettede arbejde.

4. Det fremadrettede arbejde. Til: Den Administrative Koordinationsgruppe vedrørende rammeaftaler på det sociale område Koncern Plan og Udvikling Enhed for Kommunesamarbejde Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 48 20

Læs mere

Sammenfatning og Totaløkonomisk overblik. 3. budgetkontrol 2012.

Sammenfatning og Totaløkonomisk overblik. 3. budgetkontrol 2012. 3. Budgetkontrol 2012 Senest ajourført den 9. november 2012, Sagsident: 12/32620, lb.nr. 516493. Sagsbehandler.: Per Juhl Sammenfatning og Totaløkonomisk overblik 3. budgetkontrol 2012. Side 1 af 6 1.

Læs mere

Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget

Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Tabel 1 SÆH udvalget Vedtaget Budget Overførsel fra 2017 til Ompl. + Till.bev. Korrigeret budget i mio. kr. Regnskab Afvigelse korrigeret budget (+)=merforbrug (-)=min.forbrug

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i Marts 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om sygehusenes økonomi i 2009 Marts 2013 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om sygehusenes økonomi i 2009 (beretning nr. 2/2010)

Læs mere

Indsats- og Anbringelsespolitik

Indsats- og Anbringelsespolitik Indsats- og Anbringelsespolitik Retning for arbejdet med udsatte børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2018 INDLEDNING LOVGIVNINGSMÆSSIG BAGGRUND INDHOLD Indledning... 2 Lovgivningsmæssig baggrund... 3

Læs mere

Masterplan for Social & Tilbud 2010-2013. Økonomidirektørforeningens årsmøde 2011

Masterplan for Social & Tilbud 2010-2013. Økonomidirektørforeningens årsmøde 2011 Masterplan for Social & Tilbud 2010-2013 Økonomidirektørforeningens årsmøde 2011 Baggrunden for projektforløbet 2010-2013? Borgernes behov og ønsker ændrer sig løbende synet på borgerne og deres behov

Læs mere

Udvalg: Socialudvalget

Udvalg: Socialudvalget Udvalg: Socialudvalget Socialområdets samlede i 2016 forventes at vise et underskud på 17,1 mio. kr., der dog kan reduceres til godt 5 mio. kr. ved de foreslåede omplaceringer af på knap 12 mio. kr. fra

Læs mere

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6

Indhold. Indledning Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 1 Indhold Indledning... 3 Kapacitet og faglighed skal matche fremtidens behov... 5 Udvikling af beskyttet beskæftigelse... 6 Livskvalitet gennem støtte i eget hjem... 7 Fokus på borgertilfredshed... 8

Læs mere

Forslag til organisationsmodel for ny Socialafdeling

Forslag til organisationsmodel for ny Socialafdeling Forslag til organisationsmodel for ny Socialafdeling Socialafdelingen Socialafdelingen varetager opgaver med rådgivning, vejledning og støtte til voksne med handicap, psykisk sygdom eller sårbarhed, misbrugsproblemer

Læs mere

Dialogbaseret aftale. mellem. Døgninstitutioner Trine Würtz Hansen og Børn & Unge Forvaltningen Mette Andreassen

Dialogbaseret aftale. mellem. Døgninstitutioner Trine Würtz Hansen og Børn & Unge Forvaltningen Mette Andreassen Dialogbaseret aftale mellem Døgninstitutioner Trine Würtz Hansen og Børn & Unge Forvaltningen Mette Andreassen 2014 1 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der indgås

Læs mere

Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene

Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene Budgetprocedure for Læsø Kommunes Budget 2016 og overslagsårene 2017-2019 Budgetprocessen 2016 2019 er udarbejdet med det formål at fastlægge procedure, strategier og tidsplan for budgetlægningen for 2016

Læs mere

Notat. Vurdering af udmøntningsprojekt for Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice. Til: Magistraten. Den 7. oktober 2005.

Notat. Vurdering af udmøntningsprojekt for Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice. Til: Magistraten. Den 7. oktober 2005. Notat Til: Magistraten Den 7. oktober 2005 Vurdering af udmøntningsprojekt for Magistratsafdelingen for Kultur og Borgerservice Århus Kommune IT- og Organisationsafdelinge Borgmesterens Afdeling Resume

Læs mere

Høring: Handleplan , Udvikling og omstilling af handicapområdet.

Høring: Handleplan , Udvikling og omstilling af handicapområdet. Punkt 7. Høring: Handleplan 2014-2017, Udvikling og omstilling af handicapområdet. 2013-37668. Ældre- og Handicapforvaltningen indstiller, at Beskæftigelsesudvalget har Handleplan 2014-2017, Udvikling

Læs mere

Oplæg om vores erfaringer med styring på ældreområdet i Aabenraa Kommune

Oplæg om vores erfaringer med styring på ældreområdet i Aabenraa Kommune Oplæg om vores erfaringer med styring på ældreområdet i Aabenraa Kommune Hvordan gør vi i Aabenraa og hvilke problemstillinger og udfordringer har vi mødt undervejs? Bjarne Ipsen Afdelingschef for Visitation

Læs mere

PRINCIPPER FOR OVERFØRSELSADGANG FINANSMINISTERIET SOCIAL- OG INDENRIGSMINISTERIET KL

PRINCIPPER FOR OVERFØRSELSADGANG FINANSMINISTERIET SOCIAL- OG INDENRIGSMINISTERIET KL PRINCIPPER FOR OVERFØRSELSADGANG FINANSMINISTERIET SOCIAL- OG INDENRIGSMINISTERIET KL DECEMBER 2015 HVAD ER PRINCIPPER FOR OVERFØRSELSADGANG, OG HVAD KAN DE BRUGES TIL? Den økonomiske krise og de deraf

Læs mere

Handleplan på baggrund af revisionens anbefalinger

Handleplan på baggrund af revisionens anbefalinger Delopgave 1: Vurdering af de enkelte afdelingers procedure for regnskabsføring, økonomiopfølgning, ledelse og tilsyn, målsætninger samt produktivitet og effektivitet 1 Det anbefales, at der løbende foretages

Læs mere

Det fremgår af kommunestrategien, at en af forudsætningerne for at nå denne vision, er en velfungerende kommune i økonomisk balance.

Det fremgår af kommunestrategien, at en af forudsætningerne for at nå denne vision, er en velfungerende kommune i økonomisk balance. GLADSAXE KOMMUNE Økonomisk Sekretariat Økonomisk strategi NOTAT Dato: 8. april 2014 Af: ØKS Indledning Byrådets vision for Gladsaxe Kommune er at Gladsaxe Kommune skal medvirke til, at kommunens borgere

Læs mere

Notat. Projekt vedrørende etablering af fremtidens Borgerkonsulentfunktion. Etablering af fremtidens Borgerkonsulentfunktion og

Notat. Projekt vedrørende etablering af fremtidens Borgerkonsulentfunktion. Etablering af fremtidens Borgerkonsulentfunktion og Notat Emne: Til: Kopi: til: Etablering af fremtidens Borgerkonsulentfunktion og Tværgående visitation Udvalget for Sundhed og Omsorg Den 29. november 2010 Århus Kommune Økonomi og Personale Sundhed og

Læs mere

Aftale mellem Silkeborg Kommunes Børnehandicapcenter (BHC) og afdelingschefen for Handicap og Psykiatri

Aftale mellem Silkeborg Kommunes Børnehandicapcenter (BHC) og afdelingschefen for Handicap og Psykiatri Aftale mellem Silkeborg Kommunes Børnehandicapcenter (BHC) og afdelingschefen for Handicap og Psykiatri 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem centerlederne

Læs mere

Strategi for kapacitetsplanlægning pa Handicap- og Psykiatriomra det, Lemvig Kommune 2017

Strategi for kapacitetsplanlægning pa Handicap- og Psykiatriomra det, Lemvig Kommune 2017 Lemvig Kommune, nov. 2017 Strategi for kapacitetsplanlægning pa Handicap- og Psykiatriomra det, Lemvig Kommune 2017 Opfølgning på kapacitetsanalyse af Handicap- og Psykiatriområdet i Lemvig Kommune 2017

Læs mere

Det specialiserede voksenområde

Det specialiserede voksenområde Det specialiserede voksenområde Velfærds- og Sundhedsstaben 13.5.20145 1 00.30.10-S00-1-15 De store linjer Hovedoversigt Udvalg: Velfærds- og Sundhedsudvalget Hele kroner: budgetårets priser Politikområder

Læs mere

Regnskab Regnskab 2016

Regnskab Regnskab 2016 Bemærkninger til regnskab Politikområde Handicappede Politikområdet dækker over tilbud til borger med fysiske og psykisk handicaps, socialt udsatte og stofmisbrugere. Området dækker over borgere i aldersgruppen

Læs mere

Case 1: Overgangen fra barn til voksen (18 år) for unge med særlige

Case 1: Overgangen fra barn til voksen (18 år) for unge med særlige KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Struktursekretariatet NOTAT Til Strukturudvalget Baggrundsnotat om tema 2 Overgange i borgenes liv og parallelitet i ydelser Temaet tager udgangspunkt i det skifte

Læs mere

Mål og Midler Sundhedsområdet

Mål og Midler Sundhedsområdet Fokusområder i 2014 Overskriften for fokus i 2014 er konsolideringen og fortsat udvikling af det nære sundhedsvæsen med sigte på et kommunalt sundhedsvæsen som et kompetent tredje ben i trekanten bestående

Læs mere

Notat om nyt styringskoncept for Region Sjælland

Notat om nyt styringskoncept for Region Sjælland Dato: 23. oktober 2017 Brevid: 3401507 Notat om nyt styringskoncept for Region Sjælland Region Sjællands styringskoncept mhp. formulering af mål og opfølgning på målopfyldelsen driftsaftalekonceptet har

Læs mere

Indkøbspolitik for Hillerød kommune. Gældende fra januar 2010. Side 1

Indkøbspolitik for Hillerød kommune. Gældende fra januar 2010. Side 1 Indkøbspolitik for Hillerød kommune Gældende fra januar 2010 Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Formål... 3 2. Overordnede målsætninger og indsatsområder... 3 3. Omfang og afgrænsning... 3 4. Rammebetingelser

Læs mere

Kort resume af forslaget om etablering af en central ejendomsdriftsenhed under Københavns Ejendomme (KEjd)

Kort resume af forslaget om etablering af en central ejendomsdriftsenhed under Københavns Ejendomme (KEjd) Kort resume af forslaget om etablering af en central ejendomsdriftsenhed under Københavns Ejendomme (KEjd) Som overskriften angiver, er der tale om et kort resume af et meget omfattende materiale, som

Læs mere

Budget og Planlægning Borgmesterens Afdeling Aarhus Kommune. Analyse af voksenhandicapområdets økonomi

Budget og Planlægning Borgmesterens Afdeling Aarhus Kommune. Analyse af voksenhandicapområdets økonomi Analyse af voksenhandicapområdets økonomi Baggrund for analysen Kommunerne under ét har siden 2012 oplevet stigende udgifter på det specialiserede voksenområde til trods for øget brug af effektive indsatser

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september 2018 forventes regnskabet

Læs mere