Mere sikker på cykel i Randers

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mere sikker på cykel i Randers"

Transkript

1 Mere sikker på cykel i Randers Før-og-efter uheldsevaluering Notat Søren Underlien Jensen

2

3 Mere sikker på cykel i Randers Før-og-efter uheldsevaluering Notat Søren Underlien Jensen

4 ere sikker på cykel i Randers otat f Søren Underlien Jensen edaktør: ayout: Søren Underlien Jensen Lone Sørensen ryk: plag: 100 Danmarks TransportForskning opyright: Eftertryk tilladt med kildeangivelse dgivet af: Danmarks TransportForskning ekvireres hos: IT- og Telestyrelsen Danmark.dk's netboghandel Tel.: ris: Kr. 50,00 incl. moms SN: (trykt udgave) BN: (trykt udgave) SN: (elekronisk udgave) BN: (elektronisk udgave)

5 Forord Dette notat er udarbejdet på foranledning af Randers Kommune og har til formål at vurdere trafiksikkerhedsmæssige effekter af projektet Mere sikker på cykel i Randers. Projektet i Randers omfatter afmærkninger ved busstoppesteder samt i vigepligts- og signalregulerede kryds. Forud for denne evaluering af trafikuheld har der været fortaget interviews, spørgeskemaundersøgelser, adfærdsstudier samt opgørelser af anlægs- og driftsforhold i relation til projektet i Randers, hvilket er afrapporteret i publikationer udgivet af Randers Kommune og Vejdirektoratet. Evalueringen af trafikuheld er finansieret af Randers Kommune og notatet er udarbejdet af trafikforsker og civilingeniør Søren Underlien Jensen fra Atkins Danmark A/S i Ole Zacchi Direktør Kurt Petersen Forskningschef

6 Indhold 1 Sammenfatning og konklusion... 2 Afmærkninger i Randers... 3 Metode... 4 Før og efter data Randers Kommune Kontrolgruppe Virkninger af afmærkninger Referencer... 2 Bilag 1. Uheldssituationer... 2

7 1 Sammenfatning og konklusion I årene blev 4 nye typer af afmærkninger ved ca. 120 busstoppesteder, ca. 115 sideveje i vigepligtsregulerede kryds samt i 18 signalregulerede kryds etableret i Randers Kommune med det primære formål at forbedre cyklisters trafiksikkerhed. I nærværende notat er udført en før-og efter uheldsevaluering med brug af en standardmetode, der inkluderer en kontrolgruppe til korrektion for den generelle uheldsudvikling. Før- og efterperiode er henholdsvis og Resultaterne af evalueringen er: Antallet af uheld og personskader med cyklister og knallertkørere (c/k) ved busstoppesteder er for få til, at der kan påvises virkninge af de afmærkede fodgængerfelter og rumlefelter. De afmærkede cykelfelter, harlekinmønstre og rumlefelter ved side veje i vigepligtsregulerede kryds har medført en signifikant nedgang i antallet af c/k 410-uheld (venstresvingende ind foran modkørende) fra 8 uheld i førperioden til 0 uheld i efterperioden. Der kan ligeledes påvises en svag tendens til et fald på 68% i antallet af uheld, hvor c/k har kørt på sidevejene lige før uheldet, som følge a afmærkningerne i vigepligtskrydsene. Virkningerne på c/k uheld og personskader af harlekinmønstret er tilsyneladende ca. dobbelt så stor som virkningerne af cykelfeltet ved sidevejene, nemlig 40-45% mod kun 20-25%. I de signalregulerede kryds kan der ikke påvises ændringer i antallet af c/k uheld og personskader som følge af de tilbagetrukne stopstreger og afmærkede cykel- og rumlefelter. Tallene tyder dog på, at ændringerne i de signalregulerede kryds har reduceret antallet af uheld og personskader med c/k, der har benyttet cykelsti og derved ændringerne lige før uheldet, med ca %. Udtræk fra den landsdækkende transportvaneundersøgelse tyder på, at c/k trafikken er faldet i Randers Kommune set i forhold til kontrolgruppen. Tallene for transportvaner er usikre, og der er derfor ikke taget højde for

8 uheld og personskader på ca. 30%, mens cykelfeltet ved sideveje giver et fald på ca. 10% og ændringerne i signalregulerede kryds giver et fald på ca 15-20%. Disse modificerede resultater harmonerer med tidligere danske undersøgelser. Samlet set kan vi konkludere, at afmærkningerne i projektet Mere sikker på cykel i Randers ser ud til at have medført en forbedring af cyklisters og knallertkøreres trafiksikkerhed. Denne forbedring er dog beskeden samlet set. Harlekinmønstret ser dog ud til at have en markant virkning. Det bør derfor overvejes at tillade etablering af harlekinmønster uden dispensation fra vejreglerne.

9 2 Afmærkninger i Randers I årene blev der i Randers Kommune afprøvet 4 nye forskellige typer af afmærkninger ved busstoppesteder samt i vigepligts- og signalregulerede kryds. Afmærkningsprojektet havde til hensigt at sætte fokus på cyklisternes konflikter med andre trafikanter. Projektet blev gennemført som en del af Trafikpulje 1995 og blev udført i et samarbejde mellem Vejdirektoratet, Århus Amt, Randers Politi, Dansk Cyklist Forbund og Randers Kommune. Det gælder for alle afmærkningerne, at de er godt vedligeholdt siden de blev etableret. Busstoppesteder Afmærkningerne er udført på cykelstier ved ca. 120 busstoppesteder i , se figur 1. Fodgængerfelter leder buspassagerer fra bus til for tov. Rumlestriber skal få cyklister til at holde til højre for derved at øge af standen til passagerer, der stiger ud af bussen. En stribe på cykelstien markerer, at cyklisterne skal holde tilbage for buspassagererne. Figur 1. Tegning af udført afmærkning ved busstoppested bestående af fodgængerfelter, rumlestriber og stopstreg.

10 Vigepligtsregulerede kryds Der er blevet udført to typer af afmærkninger ved ca. 115 sideveje i vigepligtsregulerede kryds i årene Ved sideveje med afbrudt cykelsti er cyklisternes færdselsareal markeret med mindst 2 cykelsymboler og med et cykelfelt med to punkterede linier bestående af 0,3 x 0,5 m hvide markeringer, se figur 2. Rumlestriber på cykelstien før krydset leder cyklister ind mod fortovet for at øge afstanden mellem cyklister og bilister. Figur 2. Tegning af afmærkning ved sideveje med afbrudt cykelsti bestående af cykelfelt, cykelsymboler og rumlestriber. Ved sideveje med gennemført fortov eller gennemført cykelsti og fortov er cykelsymboler og cykelfelt erstattet med et harlekinmø nster, se figur 3.

11 Figur 3. Afmærkning ved sideveje med gennemført cykelsti og fortov bestående af harlekinmønster og rumlestriber. Signalregulerede kryds I 18 signalregulerede kryds er bilisternes stoplinie trukket 3-5 m tilbage i forhold til cyklisternes stoplinie i Dette er gjort for, at bilister bedre kan få øje på cyklister ved opstart efter rødt signal samt at få cyklisterne tidligere ud i krydset end bilerne for derved at undgå konflikter mellem biler og cykler. Ligesom ved sideveje med afbrudt cykelsti er der anlagt cy kelfelt gennem krydset og rumlestriber før krydset.

12 Hidtidig evaluering Evalueringen af projektet har indtil videre omfattet interviews, en spørgeskemaundersøgelse og adfærdsstudier. Disse evalueringer er beskrevet af hhv. Randers Kommune (1999) og Vejdirektoratet (1999). De knap 500 interviews foretaget ved busstoppesteder viser, at 3 ud af 5 har lagt mærke til kampagnen i forbindelse med etableringen af afmærkninger ved busstoppesteder, og 42% er mere trygge efter afmærkningen er udført. Kun få mener at have ændret adfærd ved busstoppesteder. En spørgeskemaundersøgelse med 1847 svar viser, at næsten alle har lagt mærke til de nye afmærkninger. Omkring 70% mener at have ændret adfærd ved de steder, hvor de nye afmærkninger er udført, mens 90% mener, at afmærkningerne giver en sikkerhedsgevinst og bør udføres i andre byer Adfærdsstudierne blev udført ved brug af videooptagelser i tre ombyggede signalregulerede kryds og tre af de ombyggede vigepligtsregulerede kryds Studierne viser en ændringer i cyklisters hastighed og bilisters køremåde, som må forventes at føre til en forbedret sikkerhed for cyklisterne. Validiteten af disse adfærdsstudier er dog ringe, hvad angår effektvurderingen på trafiksikkerheden, idet der ikke er påvist statistisk sikre sammenhænge mellem de anvendte adfærdsparametre og uheldsforekomsten. Adfærdsstudier viser dog interessante udviklinger i trafikanternes adfærd.

13 3 Metode Overordnet metodevalg Det er valgt at benytte en før-og-efter uheldsevaluering med brug af en kontrolgruppe til at korrigere for den generelle uheldsudvikling. Kontrolgruppen skal bestå af sammenlignelige kommuner set i forhold til Randers Kommune. Før- og efterperioden er hhv og , idet afmærkningerne er udført i Det er ikke forsøgt at opgøre udviklingen i lokale vejtekniske tiltag, under visning, kampagner mv., der kan påvirke uheldsudviklingen i Randers og kontrolgruppen. Det antages derved, at uheldsudviklingen i Randers er de samme som i kontrolgruppen på nær den virkning, som anlæg af afmærkningerne, der er beskrevet i kapitel 2, har på uheldene. Baggrunden for ikke at vælge et sæt af veje, der vejteknisk er uændret i både før- og efterperiode, til kontrolgruppe er, at der skal mange veje til for, at den tilfældige variation i uheldsforekomsten i kontrolgruppen ikke er afgørende for vurderingen af afmærkningernes effekt på personskader og uheld. At benytte uændrede veje som kontrolgruppe er derfor en meget tidskrævende metode, der alligevel vanskeliggør korrektion for afvigelser i trafikudvikling, undervisning, kampagner osv. Til brug for korrektion for ændringer i transportvaner er brugt Danmarks Statistiks landsdækkende transportvaneundersøgelse. Der er kun set på da ta for årene , da 1992 kun er opgjort for august-december. Derudover kan der kun ses på årige, hvilket vanskeliggør anvendelse af data i denne undersøgelse, da børn under 16 år udgør omkring en tredjedel af cykeltrafikken. For transportvanerne ses på fordelingen af ture på hovedtransportformer, der er den transportform, som benyttes på den længste del af turen. Variationen i turenes længde er stor og antallet af tu re for få til at kunne lave en rimelig sikker opgørelse af trafikarbejdet. For Randers Kommune er der kun opgjort omkring 70 cykelture om året. Det e uhensigtsmæssigt kvantitativt at tage højde for ændringer i transportvane i evalueringen, da dette vil medføre en stor usikkerhed i vurderingen af virkningen af afmærkningerne på trafiksikkerheden. Derfor inddrages ud-

14 Der benyttes politiregistrerede uheld til evalueringen. Tidligere studier har vist, at udviklingen i ekstrauheld er behæftet med store fejl. Derfor er der vurderingen af afmærkningernes betydning for antallet af uheld set bort fr ekstrauheld. Uheldene vurderes i tre grupper: personskade-, materielskade- og alle uheld. Personskader vurderes i tre grupper: alvorlige (dræbte + alvorligt tilskadekomne), lette og alle personskader. I 1997 blev definitionen på alvorligheden af hjernerystelse ændret på landsplan, således at der skete en forskydning i retning af færre alvorlige skader og flere lette skader. Idet der er benyttet en kontrolgruppe er der i nærværende undersøgelse ikke korrigeret for denne ændring. Det skal dog påpeges, at ændringer i de absolutte tal af hhv. lette og alvorlige skader, der er vist i kapitel 4, delvist e en følge af ændringen vedrørende hjernerystelse. Det har været overvejet at udføre en dybdeanalyse af uheldene de steder, hvor afmærkninger er etableret, for at præcisere virkningerne af afmærkningerne på trafiksikkerheden. Antallet af uheld synes dog for få til at en sådan dybdeanalyse ville kunne give yderligere information. Udvælgelse af kontrolgruppe Udvælgelse af kontrolgruppe for ulykkesudviklingen er udført på baggrund af befolkningsudviklingen i kommunerne, der har en vis betydning for båd udvikling i uheld og transportvaner. Der er set på jyske bykommuner af sammenlignelig størrelse set i forhold til Randers Kommune, der er placeret over 150 km fra Storebæltsbroen, idet denne har haft en vis indvirkning på transportvaner. ør= fter= Efter/fø Randers ,011 rederikshavn ,989 sbjerg ,007 Herning ,008 Hjørring ,019 Aalborg ,021 ønderborg ,035 Viborg ,046 ilkeborg ,052

15 Det er valgt at anvende Frederikshavn, Esbjerg, Herning, Hjørring og Aalborg kommuner til kontrolgruppe. Befolkningstilvæksten fra før til efter i denne kontrolgruppe er 1,3%, mens den i Randers Kommune er 1,1%, altså næsten den samme så der behøves ikke at tage højde for dette senere. Statistisk analyse Uheldene er opdelt i to hovedgrupper hhv. cykel- og knallertuheld (c/k), hvor mindst én cyklist eller knallertkører er involveret, og andre uheld. Tidligere undersøgelser (Jensen og Nielsen, 1996; 1999) af lignende afmærkninger har vist, at virkningen på andre uheld er beskeden, og derfor er andre uheld ikke opdelt i undergrupper, hvilket eksempelvis medfører, at man ikke kan se, hvordan afmærkninger i signalregulerede kryds påvirker antallet af andre uheld i disse kryds. C/k uheldene er for Randers Kommune derimod fordelt på 5 undergrupper (kursiv tekst er det navn, de går igen i tabeller i resten af dette notat): 1) Busstoppesteder, her indgår kun uheld mellem fodgængere og c/k på strækningen med busstoppestedet mellem de to nærmeste kryds. 2) Vigepligtskryds med sideveje med afbrudt sti, her indgår alle c/k uheld selve krydset. 3) Vigepligtskryds med sideveje med gennemført sti og fortov, her indgår alle c/k uheld i selve krydset. 4) Signalregulerede kryds, her indgår alle c/k uheld i selve krydset. 5) Øvrige c/k uheld, dette er alle c/k uheld, der ikke indgår i gruppe 1-4. Angående personskader er det kun c/k personskader, der er opgjort for de ovenstående 5 grupper. Personskader blandt andre trafikanter såsom fodgængere og bilister, der kommer til skade i c/k uheld, er derfor opgjort i gruppen andre. Afmærkningernes sikkerhedsmæssige virkning måles som forskellen mellem antallet af uheld/personskader, der faktisk er sket, efter afmærkningerne blev anlagt, og antallet af uheld/personskader der ville være sket, hvis afmærkningerne ikke var blevet anlagt. Uheldstal for efterperioden i Randers Kommune sammenlignes altså med tænkte uheldstal for samme periode. Det tænkte uheldstal kaldes det forventede, mens det

16 Det forventede uheldstal beregnes som uheldstallet fra førperioden i Randers Kommune ganget en korrektionsfaktor. Denne faktor beregnes som uheldstallet i kontrolgruppen i efterperioden divideret med tallet for førperioden Kontrolgruppen opdeles i hhv. c/k, an dre og alle uheld. Eksempelvis beregnes det forventede samlede antal personskader (psk) med c/k, således: c / k psk Kontrol gruppe EF Forventet c / k psk = c / k psk Randers FØR c / k psk Kontrol gruppe F Da fx personskader er opdelt i tre grupper (alvorlige, lette og alle skader), og da beregningen af det forventede antal personskader fortages separat for hver af de tre grupper, så er det ikke sikkert, at det forventede antal al vorlige skader plus det forventede antal lette skader er lig det forventede antal af alle skader. Det samme gør sig gældende for personskadeuheld, materielskadeuheld og alle uheld. For at vurdere forskellen mellem de forventede og observerede uheldstal e det undersøgt, om de observerede uheldstal afviger mere fra de forvented end tilfældig variation i uheldstallene kan forklare. Idet der er tale om et massetiltag og ikke sort-plet eller lign. tiltag, er der anvendt en statistisk standardmetode, der er beskrevet i bilag 9 i rapporten Sikkerhedsmæssig effekt, vejledning for vejbestyrelser, SSV, Vejdirektoratet, Denne metode er anvendelig, hvis der for hver foranstaltning (afmærkning) er lige lange før- og efterperioder med hensyn til uheld, og specifikationer for uheldsdata og data i kontrolgrupper er fælles for alle foranstalter, samt at alle foranstaltninger er etableret inden for en forholdsvis kort periode. Alle disse forudsætninger er opfyldt i dette tilfælde. Det egentlige test til vurdering af den statistiske sikkerhed af afmærkningernes trafiksikkerhedsmæssige effekt er baseret på et χ (chi i anden) 2 test af den samlede effekt af fx alle afmærkninger i ved busstoppesteder. 2 χ beregnes af χ 2 = i i e i e i C + i f i i f i 2 C, hvor

17 C er den fælles korrektionsfaktor, der blev omtalt på forrige side. Den beregnede beregnede 2 χ -værdi har 1 frihedsgrad. Herefter undersøges om den 2 2 χ -værdi er større end χ α, hvor α er signifikansniveauet. Sammenhængen mellem signifikansniveau og 2 χ ser således ud: Signifikansniveau 15% 10% 5% 2 χ -værdi 2,07 2,71 3,84 I det følgende er der anvendt en sprogbrug ved fortolkningen af statistiske test, der gør det nemt at forstå disse test: Signifikant: Forskellen på de observerede og forventede uheldstal anses for sikker. Sandsynligheden for at forskellen skyldes tilfældige variationer 2 er under 5% ( χ er over 3,84). Tendens: Forskellen på de to uheldstal anses for at være sandsynlig, men lidt usikker. Sandsynligheden for, at forskellen skyldes tilfældige variationer, er mellem 5% og 10% ( χ er mellem 2,71 og 2 2,84). Svag tendens: Forskellen på de to uheldstal anses for at være mulig, men noget usikker. Sandsynligheden for, at forskellen skyldes tilfældige variati 2 oner, er mellem 10% og 15% ( χ er mellem 2,07 og 2,71). Ændring ikke påvist: Forskellen på de to uheldstal er sandsynligvis et udslag af tilfældige variationer og tillægges ikke betydning. Resultatet kan skyldes, at afmærkningerne ingen virkning har på uheldstallet, eller talgrundlaget er for lille til, at en beskeden eller større virkning kan påvises. 2 ( χ er under 2,07).

18 4 Før og efter data I dette kapitel præsenteres tal for uheld, personskader og transportvaner i Randers Kommune og kontrolgruppen. Disse tal er kun præsenteret for at give et indblik i det absolutte antal uheld, personskader og transportvaner hhv. i før- og efterperioden. De præsenterede tal i dette kapitel er ikke et udtryk for trafiksikkerhedsmæssige effekter, idet der ikke er korrigeret for den generelle udvikling. Ekstrauheld er ligeledes vist i dette kapitel, men indgår ikke i opgørelserne af afmærkningernes effekt på trafiksikkerheden der er behandlet i kapitel Randers Kommune Umiddelbart skal der gøres nogle bemærkninger til projektet i Randers. Krydset Grenåvej / Romalt Boulevard blev signalreguleret i Aalborggade blev lukket for biltrafik ved krydset Bøsbrovej / Aalborggade i Yrsavej blev lukket for biltrafik ved krydset Gl. Hobrovej / Yrsavej i 1998 som følge af etableringen af Ringboulevarden. Krydset Skelvangsvej / Lucernevej blev ombygget til minirundkørsel i C/k uheld i de fire kryds indgår i gruppen øvrige c/k som følge af de nævnte ændringer til trods for at der i disse kryds var etableret sidevejsafmærkninger før ændringerne. Uheld Personskadeuheld (pskuh), materielskadeuheld (mskuh) og ekstrauheld (exuh) er opgjort for førperioden og efterperioden I tabellerne i dette kapitel indgår ekstrauheld til almindelig orientering, mens disse uheld ikke benyttes til opgørelse af den sikkerhedsmæssige virkning af afmærkningerne i kapitel 5. Af tabel 2 kan erfares, at uheld mellem c/k og fodgængere ved busstoppesteder er faldet fra 3 uheld før til 2 efter. Antallet af c/k uheld i vigepligts regulerede kryds med sideveje med afbrudt sti er faldet med 42%, faldet 50% ved sideveje med gennemført sti, faldet 33% i signalregulerede kryds, men kun faldet 28% andre steder. Dette tyder på, at c/k uheld er faldet me re de steder, hvor afmærkningerne er anlagt, set i forhold til andre steder. Dette peger umiddelbart på, at afmærkningerne har givet en trafiksikker-

19 FØR = EFTER = Pskuh Mskuh Exuh Uheld i alt Busstoppesteder c/k uheld FØR Busstoppesteder c/k uheld EFTER Afbrudt sti c/k uheld FØR Afbrudt sti c/k uheld EFTER Gennemført sti c/k uheld FØR Gennemført sti c/k uheld EFTER Signalregulerede kryds c/k uheld FØR Signalregulerede kryds c/k uheld EFTER Øvrige c/k uheld FØR Øvrige c/k uheld EFTER Alle c/k uheld FØR Alle c/k uheld EFTER Andre uheld FØR Andre uheld EFTER Alle uheld FØR Alle uheld EFTER Tabel 2. Antal uheld i Randers Kommune og fordelt efter grupper af uheld. Personskader FØR = Dræbt Alv psk Let psk Psk i a EFTER = Busstoppesteder c/k psk FØR Busstoppesteder c/k psk EFTER Afbrudt sti c/k psk FØR Afbrudt sti c/k psk EFTER Gennemført sti c/k psk FØR Gennemført sti c/k psk EFTER Signalregulerede kryds c/k psk FØR Signalregulerede kryds c/k psk EFTER Øvrige c/k psk FØR Øvrige c/k psk EFTER Alle c/k psk FØR Alle c/k psk EFTER Andre psk FØR Andre psk EFTER Alle psk FØR

20 Dræbte, alvorlige personskader (alv psk) og lette skader (let psk) er opgjor for førperioden og efterperioden , se tabel 3. Udviklingen i antallet af personskader ligner til forveksling udviklingen i uheld. Antallet af c/k personskader i vigepligtsregulerede kryds med sideveje me afbrudt sti er faldet med 37%, faldet 57% ved sideveje med gennemført sti, faldet 33% i signalregulerede kryds og faldet 39% andre steder. Antallet af andre personskader er steget med 32%, mens det samlede antal personskader er steget 3%. Det samlede antal lette skader er som andel af alle personskader steget fra 42% til 52%. Uheldene er derved registreret som mindre alvorlige. Transportvaner Hovedtransportform Gang 13% 18% Cykel og knallert 19% 15% Bilfører 46% 45% Bilpassager og taxi 13% 15% Bus, tog og andet 8% 7% Tabel 4. Fordeling af ture på transportformer i og Der er registreret en nedgang i c/k s andel af turene på 23%, altså cykler randrusianerne mindre i sammenlignet med , se tabel 4. Dog må denne nedgang tages med forbehold, da den er behæftet med en stor usikkerhed. Usikkerheden kan nemmest vises ved beregning a et 95% konfidensinterval. Disse beregninger viser, at for er cy - kel/knallert andel af turene 19% ± 4% og for % ± 3%. Hele udviklingen i transportvanerne baseret på disse registreringer i den landsdækkende transportvaneundersøgelser ligger derved inden for konfidens-in tervallet. 4.2 Kontrolgruppe I det følgende er vist tal om uheld, personskader og transportvaner i kontrolgruppen bestående af Frederikshavn, Hjørring, Aalborg, Herning og Esbjerg kommuner. Uheld Af tabel 5 kan erfares, at antallet af c/k uheld er faldet med 15% i kontrol-

21 FØR = Pskuh Mskuh Exuh Uheld i alt EFTER = c/k uheld FØR c/k uheld EFTER Andre uheld FØR Andre uheld Efter Alle uheld FØR Alle uheld EFTER Tabel 5. Antal uheld i kontrolgruppen i og Personskader Af tabel 6 kan erfares, at antallet af c/k personskader er faldet med 22% i kontrolgruppen, mens andre personskader er steget med 17% og det samlede antal personskader er steget med 1%. Det samlede antal lette skader er som andel af alle personskader steget fra 44% til 55%. FØR = EFTER = Dræbt Alvorlig skade Let skade Personskade i alt c/k psk FØR c/k psk EFTER Andre psk FØR Andre psk EFTER Alle psk FØR Alle psk EFTER Tabel 6. Antal personskader i kontrolgruppen i og Transportvaner Der er tilsyneladende en forskel i udviklingen i cykel- og knallerttrafikken mellem Randers Kommune og kontrolgruppen, hvilket kan erfares ved sammenligning af tabel 7 og 4. Ligeledes er gangtrafikken ikke steget så meget i kontrolgruppen, mens trafikken af bilfører er faldet mere i kontrolgruppen end i Randers Kommune. Hovedtransportform Gang 12% 15% Cykel og knallert 19% 19% Bilfører 49% 44% Bilpassager og taxi 12% 14%

22 Et tidligere studie har vist, at et fald i c/k trafikken på 10% alt andet lige resulterer i et fald i antallet af c/k uheld og personskader blandt cyklister og knallertkørere på ca. 5% (Jensen, 1998). Cykel- og knallerttrafikken er faldet med 24% i Randers Kommune set i forhold til kontrolgruppen fra før til efter. På basis af det ovenstående må vi derfor forvente et fald i antallet af uheld og personskader blandt cyklister og knallertkørere på ca. 12% i Randers Kommune set i forhold til kontrolgruppen fra før til efter. Dette ta er dog behæftet med meget stor usikkerhed og indgår derfor ikke i korrek tionsfaktorerne. Andre studier har vist, at en stigning i antallet af kørte vognkm i bil på 10 alt andet lige medfører en stigning i det samlede antal personskader og uheld på 3-6%. Biltrafikken er steget med ca. 7% i Randers Kommune set i forhold til kontrolgruppen fra før til efter. Vi må derfor forvente, at det samlede antal uheld og personskader er steget omkring 3% i Randers Kommune set i forhold til kontrolgruppen fra før til efter. Tallet er behæftet med stor usikkerhed. Antallet af uheld uden cyklister og knallertkørere involveret samt personskader blandt bilister og fodgængere må derfor forventes at være steget med 8-9% i Randers Kommune set i forhold til kontrolgruppen fra før til ef ter. Tallet er dog behæftet med stor usikkerhed.

23 5 Virkninger af afmærkninger I det følgende er der i en række tabeller opgjort trafiksikkerhedsmæssige virkninger af afmærkninger i Randers Kommune. I tabellerne indgår opgørelser af det forventede og observerede antal uheld og personskader for ef terperioden, fortolkningen af de statistiske tests samt en angivelse af den procentvise ændring i uheld og personskader. Der benyttes de samme forkortelser i tabellerne i dette kapitel som i kapitel 4. Busstoppesteder Antallet af uheld og personskader ved busstoppesteder er for få til, at der kan påvises virkninger af afmærkninger ved busstoppesteder, se tabel 8. Forventet Observeret Virkning Pct. ændring c/k pskuh 1,6 2 Ændring ikke påvist + 28% c/k mskuh 0,0 0 Ændring ikke påvist - Alle c/k uheld 1,6 2 Ændring ikke påvist + 21% c/k alv psk 0,0 1 Ændring ikke påvist - c/k let psk 0,0 0 Ændring ikke påvist - Alle c/k psk 0,0 1 Ændring ikke påvist - Tabel 8. Uheld mellem fodgængere og c/k ved de ca. 120 busstoppesteder hvor der er blevet afmærket fodgængerfelter, rumlestriber og stopstreger. Vigepligtsregulerede kryds De vigepligtsregulerede kryds er kryds med sideveje med hhv. afbrudt og gennemført cykelsti og fortov. I dette afsnit ses først på alle de vigepligtsregulerede kryds, dernæst på uheld med c/k kommende fra hhv. sidevej og overordnet vej, og slutteligt på hhv. afbrudt og gennemført sti. Forventet Observeret Virkning Pct. ændring c/k pskuh 17,9 13 Ændring ikke påvist - 27% c/k mskuh 10,9 7 Ændring ikke påvist - 36% Alle c/k uheld 28,0 20 Ændring ikke påvist - 29% c/k alv psk 6,4 4 Ændring ikke påvist - 38% c/k let psk 12,4 9 Ændring ikke påvist - 27%

24 Af tabel 9 kan erfares, at der ikke kan påvises ændringer i antallet af c/k uheld i de ændrede vigepligtsregulerede kryds. De procentuelle ændringer viser et fald på omkring 30% i både uheld og personskader, men dette fald er altså ikke statistisk signifikant. Af tabel 9 kan også erfares, at det forventede antal personskade- og materielskadeuheld ikke altid er lig med alle uheld, hvis de lægges sammen. De samme gør sig gældende for alvorlige, lette og alle personskader. Dette skyldes, som tidligere omtalt, at der opereres med flere kontrolgrupper. Idet udviklingen i personskade- og materielskadeuheld samt alvorlige og lette skader ikke er de samme i kontrolgruppen, kan tallene ikke lægges sammen. Forventet Observeret Virkning Pct. ændring c/k pskuh 11,7 11 Ændring ikke påvist - 6% c/k mskuh 9,9 6 Ændring ikke påvist - 40% Alle c/k uheld 20,6 17 Ændring ikke påvist - 17% c/k alv psk 3,2 3 Ændring ikke påvist - 7% c/k let psk 9,5 8 Ændring ikke påvist - 16% Alle c/k psk 11,7 11 Ændring ikke påvist - 6% Tabel 10. Uheld ved ændrede vigepligtsregulerede kryds med c/k, der har kørt på cykelsti på den overordnede vej lige før uheldet. Forventet Observeret Virkning Pct. ændring c/k pskuh 6,2 2 Svag tendens fald - 68% c/k mskuh 1,0 1 Ændring ikke påvist + 1% Alle c/k uheld 7,4 3 Ændring ikke påvist - 60% c/k alv psk 3,2 1 Ændring ikke påvist - 69% c/k let psk 2,9 1 Ændring ikke påvist - 65% Alle c/k psk 6,2 2 Svag tendens fald - 68% Tabel 11. Uheld ved ændrede vigepligtsregulerede kryds med c/k, der har kørt i blandet trafik på sidevejen lige før uheldet. Af tabel 10 og 11 kan konstateres, at afmærkninger i vigepligtsregulerede kryds tilsyneladende har en langt større trafiksikkerhedsmæssig effekt for c/k, der kommer kørende fra sidevejen og ind i krydset, end for c/k, der kører på den overordnede vej lige før uheldet. Rent statistisk kan der påvises en svag tendens til et fald på 68% på antallet af personskadeuheld med c/k, der har kørt på sideveje lige før uheldet i det vigepligtsregulerede kryds. Til gengæld er faldet i antallet af uheld for c/k, der kører på den

25 Forventet Observeret Virkning Pct. ændring c/k pskuh 12,5 10 Ændring ikke påvist - 20% c/k mskuh 6,0 4 Ændring ikke påvist - 33% Alle c/k uheld 18,1 14 Ændring ikke påvist - 23% c/k alv psk 4,5 3 Ændring ikke påvist - 33% c/k let psk 8,6 7 Ændring ikke påvist - 18% Alle c/k psk 12,4 10 Ændring ikke påvist - 20% Tabel 12. C/k uheld ved ændrede vigepligtsregulerede kryds med afbrudt sti, hvor der er afmærket cykelfelt, cykelsymboler og rumlestriber. Af tabel 12 kan erfares, at afmærkninger i kryds med afbrudt sti har en ikke signifikant virkning på ca. et 20-25% fald i c/k uheld og personskader. Der kan altså rent statistisk ikke påvises ændringer i c/k s trafiksikkerhed Af tabel 13 kan erfares, at det især er uheld i situation 410 og 510, hvor faldet i antallet af c/k uheld forekommer. I bilag 1 er vist en fortegnelse for uheldssituationerne. Virkningen er større på uheld, hvor c/k kommer ti krydset fra sidevejen (fra 7 uheld før til 3 efter), end uheld med c/k kørende langs den overordnede vej (fra 15 før til 11 efter). Uheldssituation FØR EFTER , (0) 3 (1) (2) 0 (0) (2) 4 (2) 610, 620, 650, (3) 7 (0) I alt 22 (7) 14 (3) Tabel 13. Uheld før og efter ved ændrede vigepligtsregulerede kryds med afbrudt sti, hvor der er afmærket cykelfelt, cykelsymboler og rumlestriber, fordelt på uheldssituationer. I parentes er angivet de uheld, hvor c/k har kørt i blandet trafik på sideveje lige før uheldet. Forventet Observeret Virkning Pct. ændring c/k pskuh 5,5 3 Ændring ikke påvist - 45% c/k mskuh 5,0 3 Ændring ikke påvist - 40% Alle c/k uheld 9,9 6 Ændring ikke påvist - 39% c/k alv psk 1,9 1 Ændring ikke påvist - 48% c/k let psk 3,8 2 Ændring ikke påvist - 47% Alle c/k psk 5,4 3 Ændring ikke påvist - 45% Tabel 14. C/k uheld ved ændrede vigepligtsregulerede kryds med gennemført sti, hvor der er afmærket harlekinmønster og rumlestriber.

26 Af tabel 14 kan erfares, at afmærkninger i kryds med gennemført sti har e ikke signifikant virkning på omkring et 40-45% fald i c/k uheld og personskader. Selvom virkningen af harlekinmønsteret er ca. dobbelt så stor som cykelfeltet, kan der altså stadig ikke statistisk påvises ændringer i c/k uheld og personskader. Af tabel 15 kan erfares, at det er uheld i situation 410 og i hovedsituation 6, hvor faldet i c/k uheld forekommer. Virkningen er igen større på uheld, hvor c/k kommer til krydset fra sidevejen (fald fra 2 uheld før til 0 efter), end uheld hvor c/k kører langs den overordnede ve (fra 10 før til 6 efter). Samlet set tyder tabel på, at cykelfeltet og harlekinmønstret har samme virkning på uheldsbilledet, men at effekten af harlekinmønstret er omtrent dobbelt så stor. Det samlede fald alene i uheld i situation 410 er statistisk signifikant. Uheldssituation FØR EFTER , 30 2 (0) 0 (0) (0) 2 (0) (1) 0 (0) (1) 2 (0) 610, 620, (0) 2 (0) I alt 12 (2) 6 (0) Tabel 15. Uheld før og efter ved ændrede vigepligtsregulerede kryds med gennemført sti, hvor der er afmærket harlekinmønster og rumlestriber, fordelt på uheldssituationer. I parentes er angivet de uheld, hvor c/k har kørt i blandet trafik på sideveje lige før uheldet. Signalregulerede kryds Der kan ikke påvises ændringer i det samlede antal uheld og personskader som følge af de ændrede afmærkninger i signalregulerede kryds, se tabel 16. Det konstaterede fald på omkring 15% i uheld og personskader er altså ikke statistisk signifikant. Forventet Observeret Virkning Pct. ændring c/k pskuh 11,7 9 Ændring ikke påvist - 23% c/k mskuh 5,0 5 Ændring ikke påvist + 1% Alle c/k uheld 16,5 14 Ændring ikke påvist - 15% c/k alv psk 6,4 6 Ændring ikke påvist - 7% c/k let psk 4,8 4 Ændring ikke påvist - 16%

27 Heller ikke for uheld kun med c/k i ændrede signalregulerede kryds, der har kørt på cykelsti før uheldet, kan der påvises ændringer i trafiksikkerheden, se tabel 17. Tallene tyder dog på, at disse uheld er blevet færre og mindre alvorlige. For uheld, hvor c/k ikke har kørt på cykelsti før uheldet, kan der rent statistisk heller ikke påvises ændringer. Forventet Observeret Virkning Pct. ændring c/k pskuh 10,1 6 Ændring ikke påvist - 41% c/k mskuh 3,0 5 Ændring ikke påvist + 68% Alle c/k uheld 13,2 11 Ændring ikke påvist - 17% c/k alv psk 5,8 3 Ændring ikke påvist - 48% c/k let psk 3,8 3 Ændring ikke påvist - 21% Alle c/k psk 10,1 6 Ændring ikke påvist - 41% Tabel 17. Uheld ved ændrede signalregulerede kryds med c/k, der har kørt på cykelsti lige før uheldet. Uheldssituation FØR EFTER , 312, , , Tabel 18. Uheld før og efter ved ændrede signalregulerede kryds med c/k, der har kørt på cykelsti lige før uheldet, fordelt på uheldssituationer. Af tabel 18 kan erfares, at kun hovedsituation 4 (410, 440) ser ud til at væ re påvirket af afmærkningerne. Det er særligt 410-uheld (fra 4 før til 0 uheld efter), der bliver færre af, hvilket er i tråd med en tidligere dansk undersøgelse (Jensen og Nielsen, 1996). Afmærkede busstoppesteder, vigepligts- og signalregulerede kryds Her betragtes samlet de ca. 250 steder i Randers Kommune, der er blevet afmærket i forbindelse med projektet Mere sikker på cykel i Randers. Det er kun c/k uheld, som indgår i betragtningen i tabel 19.

28 Forventet Observeret Virkning Pct. ændring c/k pskuh 31,2 24 Ændring ikke påvist - 23% c/k mskuh 15,9 12 Ændring ikke påvist - 24% Alle c/k uheld 46,1 36 Ændring ikke påvist - 22% c/k alv psk 12,9 11 Ændring ikke påvist - 15% c/k let psk 17,1 13 Ændring ikke påvist - 24% Alle c/k psk 29,5 24 Ændring ikke påvist - 19% Tabel 19. C/k uheld ved ændrede busstoppesteder samt vigepligts- og signalregulerede kryds. Af tabel 19 kan erfares, at der ikke kan påvises ændringer i antallet af uheld og personskader blandt c/k de steder, hvor der er afmærket i Randers Kommune. Nedgangen på ca. 20% er ikke statistisk signifikant. Øvrige c/k uheld I det følgende betragtes c/k uheld på steder i Randers Kommune, hvor der ikke er udført afmærkninger, som beskrevet i kapitel 2. Det er væsentligt her at nævne, at der i Randers Kommune er udført en række vejtekniske ændringer udover afmærkningerne, der er beskrevet i kapitel 2. Som nævn først i kapitel 4 er to veje lukket, et kryds er bygget om til minirundkørsel og et kryds er blevet signalreguleret. I 1998 blev Ringboulevarden med cy - kelstier åbnet for trafik. Herudover er der etableret en del enkeltrettede cykelstier fx langs Nørre Boulevard, Dronningborg Boulevard, Mariagervej, Østervangsvej, Sjællandsgade, Viborgvej og Hadsundvej. Disse ændringer er udført i perioden Nyanlæg af cykelstier skaber mere cy - keltrafik og tiltrækker cykeltrafik fra parallelle ruter. Forventet Observeret Virkning Pct. ændring c/k pskuh 84,2 73 Ændring ikke påvist - 13% c/k mskuh 38,7 35 Ændring ikke påvist - 10% Alle c/k uheld 121,1 108 Ændring ikke påvist - 11% c/k alv psk 42,5 34 Ændring ikke påvist - 20% c/k let psk 39,0 31 Ændring ikke påvist - 21% Alle c/k psk 83,2 65 Svag tendens fald - 22% Tabel 20. Øvrige cykel- og knallertuheld i Randers Kommune. Der er en svag tendens til et fald i det samlede antal c/k personskader i de øvrige c/k uheld, men ellers kan der ikke påvises ændringer i øvrige uheld med cyklister og knallertkørere i Randers Kommune, se tabel 20. Det er

29 Forventet Observeret Virkning Pct. ændring c/k pskuh 14,8 24 Svag tendens stigning + 62% c/k mskuh 8,9 14 Ændring ikke påvist + 57% Alle c/k uheld 23,1 38 Signifikant stigning + 65% c/k alv psk 5,8 13 Tendens stigning + 124% c/k let psk 9,5 10 Ændring ikke påvist + 5% Alle c/k psk 14,8 23 Svag tendens stigning + 56% Tabel 21. Øvrige c/k uheld i Randers Kommune på veje med enkeltrettet cykelsti. Forventet Observeret Virkning Pct. ændring c/k pskuh 69,4 49 Signifikant fald - 29% c/k mskuh 29,8 21 Ændring ikke påvist - 29% Alle c/k uheld 98,0 70 Signifikant fald - 29% c/k alv psk 36,7 21 Signifikant fald - 43% c/k let psk 29,5 21 Ændring ikke påvist - 29% Alle c/k psk 68,4 42 Signifikant fald - 39% Tabel 22. Øvrige c/k i Randers Kommune på stier og veje uden enkeltrettet cykelsti. Tabel 21 og 22 viser en stigning i øvrige c/k uheld på veje med enkeltrettet cykelsti og et fald alle andre steder i Randers Kommune. Dette er langt fra overraskende, da der er bygget en del enkeltrettede cykelstier fra førtil efterperioden. Disse nybygninger vurderes at have flyttet ca øv rige c/k fra uheldsgruppen med veje uden enkeltrettet cykelsti til uheldsgruppen med veje med enkeltrettet cykelsti. Hvis nybygningerne ikke var forekommet, ville antallet af øvrige c/k uheld på veje med enkeltrettet cy - kelsti formentlig være status quo eller steget svagt i forhold til kontrolgruppen, mens antallet af øvrige c/k uheld alle andre steder ville være faldet svagt. Der er således ikke grundlag for at påstå, at afmærkningerne ha haft effekt andre steder end der, hvor de er etableret. Hvis øvrige c/k uheld fra tabel 20 var anvendt som kontrolgruppe for vurdering af virkningen på trafiksikkerheden for de ændrede kryds og busstoppesteder, ville konklusionerne grundlæggende have været de samme.

30 Alle cykel- og knallertuheld Forventet Observeret Virkning Pct. ændring c/k pskuh 115,4 97 Ændring ikke påvist - 16% c/k mskuh 54,6 47 Ændring ikke påvist - 14% Alle c/k uheld 167,2 144 Ændring ikke påvist - 14% c/k alv psk 55,4 45 Ændring ikke påvist - 19% c/k let psk 56,1 44 Ændring ikke påvist - 22% Alle c/k psk 112,7 89 Tendens fald - 21% Tabel 23. Alle c/k uheld i Randers Kommune. Der er en tendens til et fald i antallet af uheld og personskader med c/k i Randers Kommune på ca %, se tabel 23. Som forklaret sidst i kapitel 4 er det muligt, at omkring 12% af faldet skyldes udviklingen i cykel- og knallerttrafikken. Det resterende fald kan således komme fra virkningen af afmærkningerne. Andre uheld Forventet Observeret Virkning Pct. ændring Andre pskuh 183,3 185 Ændring ikke påvist + 1% Andre mskuh 316,1 333 Ændring ikke påvist + 5% Alle andre uheld 502,8 518 Ændring ikke påvist + 3% Andre alv psk 111,8 132 Ændring ikke påvist + 18% Andre let psk 131,4 146 Ændring ikke påvist + 11% Alle andre psk 246,0 278 Ændring ikke påvist + 13% Tabel 24. Uheld uden cykler og knallerter i Randers Kommune. Der kan ikke påvises nogen ændringer for uheld uden cykler og knallerter involveret, se tabel 24. Grundet ændringer i transportvaner var en stigning på 8-9% i antallet af uheld og personskader blandt andre end cyklister og knallertkørere forventet, hvilket synes at harmonere med tabel 24. Alle uheld Forventet Observeret Virkning Pct. ændring Pskuh 297,6 282 Ændring ikke påvist - 5% Mskuh 370,1 380 Ændring ikke påvist + 3% Alle uheld 668,9 662 Ændring ikke påvist - 1% Alv psk 167,9 177 Ændring ikke påvist + 5%

31 Rent statistisk kan der ikke påvises ændringer af det samlede antal uheld og personskader i Randers Kommune, se tabel 25. Det var forventet, at de ville forekomme en stigning på ca. 3% i det samlede antal uheld og person skader i Randers Kommune som følge af ændringer i transportvanerne. Det kan ikke udelukkes, at afmærkningerne har påvirket det samlede antal per sonskader og uheld i gunstig retning i Randers Kommune.

32 6 Referencer Jensen, Søren Underlien (1998): DUMAS: Safety of Pedestrians and Twowheelers, Note no. 51, Vejdirektoratet. Jensen, Søren Underlien og Nielsen, Michael Aakjer (1996): Cykelfelter: Sik kerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds, Rapport nr. 51, Vejdirektoratet. Jensen, Søren Underlien og Nielsen, Michael Aakjer (1999): Sikkerhedseffekter af nye vejudformninger for cyklister, Notat nr. 63, Vejdirektoratet. Jørgensen, Else (1981): Sikkerhedsmæssig effekt: Vejledning for vejbesty - relser, Sekretariatet for Sikkerhedsfremmende Vejforanstaltninger, Vejdirektoratet. Randers Kommune (1999): Mere sikker på cykel i Randers: Sammenfatning af resultater fra et Trafikpuljeprojekt, Teknisk forvaltning. Vejdirektoratet (1999): Mere sikker på cykel i Randers: Evaluering af et Tra fikpuljeprojekt, Rapport nr. 173.

33 Bilag 1. Uheldssituationer

34

Sikkerhedseffekter af nye vejudformninger for cyklister

Sikkerhedseffekter af nye vejudformninger for cyklister Sikkerhedseffekter af nye vejudformninger for cyklister Af Søren Underlien Jensen, Vejdirektoratet Indledning I 1991-93 anlagde Vejdirektoratet sammen med flere kommuner en række nye udformninger og afmærkninger

Læs mere

Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering i København

Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering i København Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering i København Af Søren Underlien Jensen, Trafitec, suj@trafitec.dk Evalueringerne af trafiksanering af veje og signalregulering af fodgængerovergange

Læs mere

Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering

Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering 40 TEKNIK & MILJØ I VEJE OG TRAFIK Sikkerhedseffekter af trafiksanering og signalregulering i København Evalueringer viser, at trafiksanering og signalregulering giver sikkerhedsmæssige gevinster. Stilleveje

Læs mere

Odense Kommune. Cyklistsikkerhed i kryds Evaluering af tilbagetrukne cykelstier ved vigepligtskryds

Odense Kommune. Cyklistsikkerhed i kryds Evaluering af tilbagetrukne cykelstier ved vigepligtskryds Odense Kommune Cyklistsikkerhed i kryds Evaluering af tilbagetrukne cykelstier ved vigepligtskryds Juli 2004 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 3 2 BAGGRUND 4 2.1 Lokaliteter 4 2.2 Metode 5 3

Læs mere

Evaluering af minirundkørsler i Odense

Evaluering af minirundkørsler i Odense Før-og-efter uheldsstudie af fem 3-benede vigepligtskryds, der blev ombygget til minirundkørsler Søren Underlien Jensen Juni 2007 Forskerparken Scion-DTU Diplomvej, Bygning 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk

Læs mere

Vejdirektoratet Niels Juels Gade 1 Postboks 1569 1020 København Telefon: 33 93 33 38 Telefax: 33 15 63 35

Vejdirektoratet Niels Juels Gade 1 Postboks 1569 1020 København Telefon: 33 93 33 38 Telefax: 33 15 63 35 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 1 Postboks 1569 1020 København Telefon: 33 93 33 38 Telefax: 33 15 63 35 Titel: Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerende kryds Rapport nr. 51 Dato: August

Læs mere

Smalle cykelbaner ved lyskryds

Smalle cykelbaner ved lyskryds Smalle cykelbaner ved lyskryds Før-og-efter uheldsevaluering Søren Underlien Jensen Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk Juni 2010 Indhold Resumé... 3 1. Introduktion... 5 2. Metode... 7

Læs mere

Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds

Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds Cykelfelter Sikkerhedsmæssig effekt i signalregulerede kryds Af civilingeniør Søren Underlien Jensen Vejdirektoratet, Trafiksikkerhed og Miljø Dette paper beskriver resultater fra en før/efter-uheldsundersøgelse

Læs mere

Effekter af cykelstier og cykelbaner

Effekter af cykelstier og cykelbaner Før-og-efter evaluering af trafiksikkerhed og trafikmængder ved anlæg af ensrettede cykelstier og cykelbaner i Københavns Kommune Søren Underlien Jensen Oktober 2006 Forskerparken Scion-DTU Diplomvej,

Læs mere

Sikre rundkørsler 26 TRAFIK & VEJE 2013 JUNI/JULI

Sikre rundkørsler 26 TRAFIK & VEJE 2013 JUNI/JULI UDFORMNING AF KRYDS Sikre rundkørsler Projektet Cyklisters sikkerhed i rundkørsler har gennem flere studier sat fokus på rundkørsler og trafiksikkerhed. Artiklen beskriver sikre design for både cyklister

Læs mere

Odense - Danmarks Nationale Cykelby

Odense - Danmarks Nationale Cykelby Odense - Danmarks Nationale Cykelby Midtvejsevaluering af transportvaner Notat 7 2001 Søren Underlien Jensen Odense - Danmarks Nationale Cykelby Midtvejsevaluering af transportvaner Notat 7 2001 Søren

Læs mere

Effektundersøgelse af vejudvidelser i Nordjyllands Amt 9. semesters praktikprojekt ved Nordjyllands Amt

Effektundersøgelse af vejudvidelser i Nordjyllands Amt 9. semesters praktikprojekt ved Nordjyllands Amt Effektundersøgelse af vejudvidelser i Nordjyllands Amt 9. semesters praktikprojekt ved Nordjyllands Amt Rolf Sode-Carlsen, Rambøll Nyvig Vagn Bech, Nordjyllands Amt Indledning Nordjyllands Amt er vejbestyrelse

Læs mere

Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby

Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 102 Offentligt Slutrapport for Gladsaxe Trafiksikkerhedsby Gladsaxe Kommune blev sammen med Herning Kommune udnævnt som de to første trafiksikkerhedsbyer

Læs mere

Udvikling i risiko i trafikken

Udvikling i risiko i trafikken Udvikling i risiko i trafikken Seniorrådgiver Camilla Riff Brems, Danmarks TransportForskning, cab@dtf.dk Seniorforsker Inger Marie Bernhoft, Danmarks TransportForskning, imb@dtf.dk Resume I bestræbelserne

Læs mere

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning NOTAT Projekt Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune 2016 Kunde Syddjurs Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-04-25 Til Fra Peter Sandell Anders Kusk og Maria Krogh-Mayntzhusen 1. Opdatering af uheldsanalyse

Læs mere

Glostrup Kommune. Uheldsanalyse NOTAT 30. okt Rev. 3. dec HDA/MLJ/TVO

Glostrup Kommune. Uheldsanalyse NOTAT 30. okt Rev. 3. dec HDA/MLJ/TVO NOTAT 30. okt. 2018 Rev. 3. dec. 2018 HDA/MLJ/TVO Indholdsfortegnelse: 1 Indledning... 3 2 Uheldsudvikling... 3 2.1 Generel udvikling... 3 2.2 Status på målsætning... 5 3 Uheldsbelastede lokaliteter...

Læs mere

Risiko i trafikken 2000-2007. Camilla Brems Kris Munch

Risiko i trafikken 2000-2007. Camilla Brems Kris Munch Risiko i trafikken 2000-2007 Camilla Brems Kris Munch November 2008 Risiko i trafikken 2000-2007 Rapport 2:2008 November 2008 Af Camilla Brems og Kris Munch Copyright: Udgivet af: Rekvireres hos: Hel eller

Læs mere

- Systematisk litteraturstudie - Før-efter uheldsevaluering af 332 ombygninger i Danmark

- Systematisk litteraturstudie - Før-efter uheldsevaluering af 332 ombygninger i Danmark Søren Underlien Jensen Sikkerhedseffekter af rundkørsler - Systematisk litteraturstudie - Før-efter uheldsevaluering af 332 ombygninger i Danmark Definition af rundkørsel Dette er ikke en rundkørsel!!!

Læs mere

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON

DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON DATO DOKUMENT SAGSBEHANDLER MAIL TELEFON 27. september 2013 13/06643-5 René Juhl Hollen rhp@vd.dk MIDTVEJSSTATUS FORSØG MED DIFFERENTIEREDE HASTIGHEDER PÅ HOVEDLANDEVEJSNETTET Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg

Læs mere

Svendborg Sikker Cykelby

Svendborg Sikker Cykelby Svendborg Sikker Cykelby Trafikpuljeprojektet Svendborg Sikker Cykelby har vist sig at være en succes. Markante forbedringer i cyklisters trafiksikkerhed, tryghed og tilfredshed er opnået med nogle få

Læs mere

Titel: Cyklisters sikkerhed i byer, rapport 10-1994. Udgivelsesår: Forfattere:

Titel: Cyklisters sikkerhed i byer, rapport 10-1994. Udgivelsesår: Forfattere: Titel: Cyklisters sikkerhed i byer, rapport 10-1994 Udgivelsesår: 1994 Forfattere: Lene Herrstedt (projektleder) Michael Aakjer Nielsen Lárus Agústsson Karen Marie Lei Else Jørgensen N.O. Jørgensen Oplag:

Læs mere

Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 2001-2005

Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 2001-2005 Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister 21-25 Foranalyse nr. 2, 26. Revideret 27 116 Personskadeulykker mellem højresvingende lastbiler og ligeudkørende cyklister

Læs mere

Uheldsstatistik

Uheldsstatistik Uheldsstatistik 12 1 Herunder ses en uddybende uheldsstatistik for de politiregistrerede uheld i Ikast-Brande Kommune i perioden fra 1-1-12 til 31-12-1. Der er medtaget uheld på alle offentlige veje, både

Læs mere

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning

NOTAT. 1. Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune Uheldsudvikling i forhold til målsætning NOTAT Projekt Opdatering af uheldsanalyse for Syddjurs Kommune 2015 Kunde Syddjurs Kommune Notat nr. 01 Dato 2015-04-23 Til Fra Peter Sandell Brian Jeppesen og Maria Krogh-Mayntzhusen 1. Opdatering af

Læs mere

Effekt af sortplet-arbejdet i Århus Amt

Effekt af sortplet-arbejdet i Århus Amt Effekt af sortplet-arbejdet i Århus Amt Sektionsleder, civilingeniør Henning Jensen Vejplanafdelingen, Århus Amt E-mail: hej@ag.aaa.dk Ph.d.-studerende, civilingeniør Michael Sørensen Trafikforskningsgruppen,

Læs mere

Detailudformning af cykelstier i kryds - En undersøgelse baseret på skadestuedata

Detailudformning af cykelstier i kryds - En undersøgelse baseret på skadestuedata Detailudformning af cykelstier i kryds - En undersøgelse baseret på skadestuedata Civilingeniør Michael Fjorback, Aalborg Kommune, michael-fjorback@stofanet.dk Lektor Harry Lahrmann, Aalborg Universitet,

Læs mere

Glostrup kommune. Uheldsanalyse NOTAT 13. maj 2016 STS/PN/TVO

Glostrup kommune. Uheldsanalyse NOTAT 13. maj 2016 STS/PN/TVO NOTAT 13. maj 2016 STS/PN/TVO Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Uheldsudvikling... 3 2.1 Generel udvikling... 3 2.2 Status på målsætning... 5 3 Uheldsbelastede lokaliteter... 6 3.1 Analyse... 10

Læs mere

Rundkørsler, trafiksikkerhed og cyklister

Rundkørsler, trafiksikkerhed og cyklister Søren Underlien Jensen Rundkørsler, trafiksikkerhed og cyklister Systematisk litteraturstudie - Meta-analyse, syntese af tidligere studier Før-efter uheldsevaluering - 332 ombygninger af kryds til rundkørsler

Læs mere

Uheld. Uheldsanalyse

Uheld. Uheldsanalyse Uheld 04 Uheldsanalyse 04 Indledning Hvert trafikuheld medfører et økonomisk og socialt tab for samfundet og påvirker de involverede parter. Rudersdal Kommune arbejder derfor målrettet for at minimere

Læs mere

Cykelstiers sikkerhedseffekt og uheldsevalueringer

Cykelstiers sikkerhedseffekt og uheldsevalueringer TRAFIKSIKKERHED Cykelstiers sikkerhedseffekt og uheldsevalueringer Aalborg Universitet konkluderede sidste sommer, at anlæg af cykelstier øger antallet af personskadeuheld med 35%. Men evalueringen var

Læs mere

Ulykkesanalyse maj 2017

Ulykkesanalyse maj 2017 Ulykkesanalyse maj 17 Dataene i analysen er trukket fra Vejdirektoratets database, der indeholder alle politiregistrerede uheld. Politiet får ikke kendskab til alle trafikuheld. Sammenligninger mellem

Læs mere

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010 temaanalyse ulykker med unge teenagere 21-21 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766417 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 ulykker med unge teenagere 21-21 Dette notat handler

Læs mere

Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 1569 1020 København K Telefon: 33 93 33 38 Telefax: 33 15 63 35

Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 1569 1020 København K Telefon: 33 93 33 38 Telefax: 33 15 63 35 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 1569 12 København K Telefon: 33 93 33 38 Telefax: 33 15 63 35 Titel: Trafiksikkerhedseffekten af cykelbaner i byområder Rapport nr. 5 Dato: 1996 Forfatter:

Læs mere

UDKAST. Fredensborg Kommune. Trafiksikkerhedsplan Kortlægning Rev. 26. november 2008 6. december 2007 MKK/RAR

UDKAST. Fredensborg Kommune. Trafiksikkerhedsplan Kortlægning Rev. 26. november 2008 6. december 2007 MKK/RAR UDKAST Fredensborg Kommune Trafiksikkerhedsplan Kortlægning Rev. 26. november 2008 6. december 2007 MKK/RAR 1 Indholdsfortegnelse 2 Indledning 1 Indholdsfortegnelse...2 2 Indledning...2 3 Uheldsbillede...2

Læs mere

Hastighed og uheldsrisiko i kryds

Hastighed og uheldsrisiko i kryds Trafiksikkerhed og Miljø Hastighed og uheldsrisiko i kryds Trafikdage på AUC 1996 Paper af: Civ. ing. Poul Greibe og Civ. ing. Michael Aakjer Nielsen Vejdirektoratet Trafiksikkerhed og Miljø Tel: 33 93

Læs mere

Rundkørsler, trafiksikkerhed og cyklister

Rundkørsler, trafiksikkerhed og cyklister Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Overblik over det samlede uheldsbillede for Aarhus kommune

Overblik over det samlede uheldsbillede for Aarhus kommune Overblik over det samlede uheldsbillede for Aarhus kommune 2013-2017 Baggrund I denne rapport undersøges uheldsbilledet for hele Aarhus kommune i perioden fra 2013-2017. Data er på baggrund af politiregistrerede

Læs mere

Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune.

Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune. Arbejde-Bolig-Cykel-Projektet i Aalborg Kommune Civilingeniør Henrik Nyrup, Aalborg Kommune. Aalborg Kommune har i en årrække fokuseret på at fremme den bæredygtige transport - herunder forholdene for

Læs mere

TILTAG I SIGNALREGULEREDE KRYDS. undgå højresvingsulykker

TILTAG I SIGNALREGULEREDE KRYDS. undgå højresvingsulykker TILTAG I SIGNALREGULEREDE KRYDS undgå højresvingsulykker Undgå højresvingsulykker Tiltag til forebyggelse af ulykker mellem højresvingende lastbiler/biler og ligeudkørende cyklister i signalregulerende

Læs mere

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22.

UDKAST. Gladsaxe Kommune. Indledning. Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium. NOTAT 22. UDKAST Gladsaxe Kommune Mørkhøj Parkallé Signalregulering ved Enghavegård Skole og Blaagaard Seminarium NOTAT 22. april 2009 SB/uvh 0 Indledning Gladsaxe Kommune ønsker at forbedre trygheden i det firbenede

Læs mere

Detailudformning af cykelstier i kryds En undersøgelse baseret på skadestuedata

Detailudformning af cykelstier i kryds En undersøgelse baseret på skadestuedata Detailudformning af cykelstier i kryds En undersøgelse baseret på skadestuedata Speciale på civilingeniøruddannelsen Vej- og trafikteknik på Aalborg Universitet Cykel- og knallerttrafik Højest Næstmest

Læs mere

Mere sikker på cykel i Randers

Mere sikker på cykel i Randers Mere sikker på cykel i Randers Randersbro i Randers centrum. af det totale antal ulykker med cyklister forventes. Signalregulerede kryds Bilisternes stoplinie er rykket fem meter tilbage i forhold til

Læs mere

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6

3 Fordeling på ulykkernes alvorlighed 3. 4 Fordeling på personskadernes alvorlighed 4. 6 Transportmidler (personskadeulykker) 6 RINGSTED KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSARBEJDET TEKNISK NOTAT - UDKAST ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 28 Kongens Lyngby Danmark TLF +45 56 4 FAX +45 56 4 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning 2 2 Udvikling

Læs mere

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København

Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Evalueringer af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Trafiksikkerhedskoordinator Anne Eriksson Center for Trafik, Københavns Kommune E-mail: anneri@tmf.kk.dk Introduktion

Læs mere

Uheldsrapport Rebild Kommune

Uheldsrapport Rebild Kommune Uheldsrapport Rebild Kommune For perioden 2011 2015 December 2016 [Skriv her] Rebild Kommune 1 Uheldsanalyse [Skriv her] Rebild Kommune 2 Uheldsanalyse Uheldsrapporten skal anvendes til at få kendskab

Læs mere

VISNING AF RESTTID FOR CYKLISTER I SIGNALANLÆG

VISNING AF RESTTID FOR CYKLISTER I SIGNALANLÆG JULI 2013 FREDERIKSBERG KOMMUNE VISNING AF RESTTID FOR CYKLISTER I SIGNALANLÆG ADFÆRDSSTUDIE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JULI

Læs mere

Uheld. Uheldsanalyse

Uheld. Uheldsanalyse Uheld 2015 Uheldsanalyse 2015 Indledning Rudersdal kommune arbejder målrettet og systematisk med at minimere antallet af trafikulykker og personskader i trafikken. Dette gøres både ved forebyggelse gennem

Læs mere

Sortpletudpegning på baggrund af skadestuedata

Sortpletudpegning på baggrund af skadestuedata Sortpletudpegning på baggrund af skadestuedata Civilingeniør Camilla Sloth Andersen, Viborg Amt e-mail: camilla@schioldan.net Det er almindelig kendt, at den officielle uheldsstatistik kun dækker 10-20

Læs mere

Forsøgsprojekter med variable tavler og lyssøm. Michael Bloksgaard, Århus Kommune. Karen Marie Lei, COWI A/S. Indlægsholdere:

Forsøgsprojekter med variable tavler og lyssøm. Michael Bloksgaard, Århus Kommune. Karen Marie Lei, COWI A/S. Indlægsholdere: Forsøgsprojekter med variable tavler og lyssøm Indlægsholdere: Michael Bloksgaard, Århus Kommune Karen Marie Lei, COWI A/S # 1 9. dec. 2010 Vejforum 2010 3 forsøgsprojekter Variable tavler for cyklister

Læs mere

UDKAST. Dragør Kommune. Indholdsfortegnelse. 1 Indledning. Færdselsulykker NOTAT 8. april 2016 JKD/SB

UDKAST. Dragør Kommune. Indholdsfortegnelse. 1 Indledning. Færdselsulykker NOTAT 8. april 2016 JKD/SB UDKAST Dragør Kommune NOTAT 8. april 2016 JKD/SB Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 1 Indledning... 1 2 Trafikulykker 2010-2014... 2 2.1 Kirkevej / Hartkornsvej... 5 2.2 Fælledvej/Sdr. Kinkelgade/Brydevej/Søndergade...

Læs mere

Titel: Vurdering af nye krydsudformninger for cyklister. Serie: Trafiksikkerhed og Miljø. Vejplanområdet notat 2. Udgivelsesår: 1994

Titel: Vurdering af nye krydsudformninger for cyklister. Serie: Trafiksikkerhed og Miljø. Vejplanområdet notat 2. Udgivelsesår: 1994 Titel: Vurdering af nye krydsudformninger for cyklister Serie: Trafiksikkerhed og Miljø. Vejplanområdet notat 2 Udgivelsesår: 1994 Forfatter: Michael Aakjer Nielsen, civilingeniør, Vejdatalaboratoriet

Læs mere

Ældres sikkerhed på Frederikssundsvej. - et trafikpuljeprojekt. Af Claus Rosenkilde, sektionsleder. Vej & Park, Københavns Kommune

Ældres sikkerhed på Frederikssundsvej. - et trafikpuljeprojekt. Af Claus Rosenkilde, sektionsleder. Vej & Park, Københavns Kommune Ældres sikkerhed på Frederikssundsvej - et trafikpuljeprojekt Af Claus Rosenkilde, sektionsleder Vej & Park, Københavns Kommune Før ombygning Efter ombygning Frederikssundsvej er Københavns Kommunes længste

Læs mere

Formålet med trafiksaneringen var, at nedsætte biltrafikkens hastighed og øge trygheden for de bløde trafikanter.

Formålet med trafiksaneringen var, at nedsætte biltrafikkens hastighed og øge trygheden for de bløde trafikanter. NOTAT Projekt Evaluering af 2 minus 1 vej på Stumpedyssevej Kunde Hørsholm Kommune Notat nr. 01 Dato 2016-12-20 Til Johanne Leth Nielsen Fra Lars Testmann Kopi til Charlotte Skov 1. Evaluering af 2 minus

Læs mere

Fremtidens krydsdesign - sikkerhed og tryghed ved fremførte og afkortede cykelstier

Fremtidens krydsdesign - sikkerhed og tryghed ved fremførte og afkortede cykelstier Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

UDKAST Uheldsbelastede lokaliteter 2005-2009

UDKAST Uheldsbelastede lokaliteter 2005-2009 UDKAST Uheldsbelastede lokaliteter 2005-2009 Bilag til Trafiksikkerhedsplan 2012-2018 Uheldsbelastede lokaliteter 2005-2009 1 1 Indledning...3 1.1 Læsevejledning...4 2 Deninitioner og afgrænsninger...5

Læs mere

Uheldsanalyse fra interview med trafikofre

Uheldsanalyse fra interview med trafikofre Uheldsanalyse fra interview med trafikofre Af Trafikingeniør Pablo Celis, Dansk Cyklist Forbund marts 2002 Baggrund I efteråret 2001 blev der nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Rådet

Læs mere

Cyklisters sikkerhed i mindre vigepligtsregulerede T-kryds

Cyklisters sikkerhed i mindre vigepligtsregulerede T-kryds Cyklisters sikkerhed i mindre vigepligtsregulerede T-kryds Paper til Trafikdage på Aalborg Universitet august 2002 Af: Belinda la Cour Lund Atkins Danmark Vejtrafik og Sikkerhed Pilestræde 58 1112 København

Læs mere

Bundet venstresving forbedrer trafiksikkerheden. Winnie Hansen, Søren Underlien Jensen og Thomas Skallebæk Buch

Bundet venstresving forbedrer trafiksikkerheden. Winnie Hansen, Søren Underlien Jensen og Thomas Skallebæk Buch Bundet venstresving forbedrer trafiksikkerheden Winnie Hansen, Søren Underlien Jensen og Thomas Skallebæk Buch Oversigt Baggrund og formål Litteraturstudie Før-efter ulykkesevaluering Fremgangsmåde Resultater

Læs mere

TRAFIKPLAN FOR FAXE KOMMUNE UHELDSANALYSE

TRAFIKPLAN FOR FAXE KOMMUNE UHELDSANALYSE Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato Januar 2012 TRAFIKPLAN FOR FAXE KOMMUNE UHELDSANALYSE 1-2 Revision 1 Dato 2012-01-23 Udarbejdet af JPL Kontrolleret af CM Godkendt af Beskrivelse CM Baggrundsrapport

Læs mere

Thisted Kommune Teknik og Erhverv Kirkevej Hurup. Telefon

Thisted Kommune Teknik og Erhverv Kirkevej Hurup. Telefon Uheldsrapport 8 Thisted Kommune Teknik og Erhverv Kirkevej 9 77 Hurup Telefon 997 77 E-mail: teknisk@thisted.dk Udarbejdet i samarbejde med Sweco Danmark A/S, marts 9 Indholdsfortegnelse GRUNDLAGET FOR

Læs mere

Trafikuheld. Året 2007

Trafikuheld. Året 2007 Trafikuheld Året 007 Juli 008 Vejdirektoratet Niels Juels Gade Postboks 908 0 København K Tlf.: 7 Fax.: 5 65 Notat: Trafikuheld Året 007 (Alene elektronisk) Dato:. juli 008 Forfatter: Stig R. Hemdorff

Læs mere

STATUS FOR TRAFIKULYKKER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1

STATUS FOR TRAFIKULYKKER INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1 FAXE KOMMUNE STATUS FOR TRAFIKULYKKER 2010-2014 ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Indledning 1 2 Antal personskade-

Læs mere

Cykelstiers trafiksikkerhed - en før-efterundersøgelse af 48 nye cykelstiers sikkerhedsmæssige effekt

Cykelstiers trafiksikkerhed - en før-efterundersøgelse af 48 nye cykelstiers sikkerhedsmæssige effekt Cykelstiers trafiksikkerhed - en før-efterundersøgelse af 48 nye cykelstiers sikkerhedsmæssige effekt Forfattere: Niels Agerholm, hyttel-agerholm@stofanet.dk Sofie Caspersen, scas01@plan.aau.dk Harry Lahrmann,

Læs mere

Dragør Kommune. 1 Indledning. Ombygning af krydset Bachersmindevej/Krudttårnsvej/Møllevej. NOTAT 24. maj 2017 SB

Dragør Kommune. 1 Indledning. Ombygning af krydset Bachersmindevej/Krudttårnsvej/Møllevej. NOTAT 24. maj 2017 SB 1 Indledning NOTAT 24. maj 2017 SB Dragør Kommune har bedt Via Trafik om at undersøge, hvordan krydset Bachersmindevej/Krudttårnsvej/Møllevej mest hensigtsmæssigt kan ombygges, herunder udarbejde anlægsoverslag

Læs mere

Dybdeanalyse af uheld med cyklister

Dybdeanalyse af uheld med cyklister Uheld 2010-2014 Dybdeanalyse af uheld med cyklister 2010-2014 Indledning I Rudersdal Kommunes uheldsanalyse for 2011-2013 og for 2014 dominerer cyklisterne som den trafikantgruppe med flest personskader.

Læs mere

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE

TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE TRAFIKSIKKERHEDSPLAN 2010 FOR LEJRE KOMMUNE Sammenfatning 0 1 Trafiksikkerhedsplan Indledning Hver ulykke er en for meget og Lejre Kommune vil med denne trafiksikkerhedsplan afstikke de kommende års kurs

Læs mere

Trafikuheld. Året 2008

Trafikuheld. Året 2008 Trafikuheld Året 28 September 29 Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 Postboks 918 122 København K Tlf.: 7244 3333 Fax.: 3315 6335 Notat: Trafikuheld Året 28 (Alene elektronisk) Dato: 11. september 29 Revideret

Læs mere

Principskitse. 1 Storegade

Principskitse. 1 Storegade 1 Storegade Strækning Som en del af byomdannelsen i Bredebro ønskes det at give Storegade et nyt profil mellem Søndergade og det nye torv. Det er et ønske at få bedre styr på parkering, skabe bedre forhold

Læs mere

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget.

Pendlingsafstanden med kollektiv trafik og bil er stigende, og presset på motorvejene og dermed trængslen er steget. N O T A T 21-11-2016 Sag nr. 15/1003 Dokumentnr. 32130/16 Henrik Severin Hansen Tel. E-mail: Flere danskere tager bilen på arbejde og uddannelse men de regionale forskelle er store Efter en længere periode,

Læs mere

Lejre Kommune Trafiksikkerhedsplan Uheldsanalyse

Lejre Kommune Trafiksikkerhedsplan Uheldsanalyse Trafiksikkerhedsplan 25. januar 2010 Rev. 04. marts 2010 Odsherred kommune Indholdsfortegnelse 1 Uheldsstatistik... 3 1.1 Datagrundlag...3 1.2 Uheldsfaktorer...4 1.3 Uheldsudviklingen 1986-2008...4 1.4

Læs mere

Uheld Uheldsanalyse. Kortlægning og analyse

Uheld Uheldsanalyse. Kortlægning og analyse Uheld 11-13 Uheldsanalyse Kortlægning og analyse Indledning Hvert trafikuheld medfører et økonomisk og socialt tab for samfundet og påvirker de involverede parter. Rudersdal Kommune arbejder derfor målrettet

Læs mere

Ulykkestal fordelt på politikredse. Status for ulykker 2013 Rapport nr 526

Ulykkestal fordelt på politikredse. Status for ulykker 2013 Rapport nr 526 Ulykkestal fordelt på politikredse Status for ulykker 213 Rapport nr 526 Indhold Forord og indledning 4. Nationale udviklingstendenser 6 1. Nordjyllands politikreds 12 2. Østjyllands politikreds 2 3.

Læs mere

XHusk tilmelding til: på cykelstier i København. Nyhedsbrev om sikker cykeltrafik. Indeks. Nr. 13 Årgang 6 februar 2007

XHusk tilmelding til: på cykelstier i København. Nyhedsbrev om sikker cykeltrafik. Indeks. Nr. 13 Årgang 6 februar 2007 Nyhedsbrev om sikker cykeltrafik Nr. 13 Årgang 6 februar 2007 Udgivet af Dansk Cyklist Forbund og Cykelnetværket Indeks Sikkerhed og tryghed på cykelstier i København Fremme af cyklismen i europæiske byer

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 143 O. Trafikuheld. Året 2004

Trafikudvalget TRU alm. del - Bilag 143 O. Trafikuheld. Året 2004 Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 4 O Trafikuheld Året 24 April 25 Niels Juels Gade Postboks 98 22 København K Tlf. 4 Fax 5 65 Notat Trafikuheld Året 24 April 25 Dato 28. april 25 Forfattere Stig R. Hemdorff

Læs mere

UDKAST. Sekretariatet for Supercykelstier. Evaluering og effektmåling af supercykelstier Før-analyse for Farumruten NOTAT 11. december 2014 IH/MKK

UDKAST. Sekretariatet for Supercykelstier. Evaluering og effektmåling af supercykelstier Før-analyse for Farumruten NOTAT 11. december 2014 IH/MKK UDKAST Sekretariatet for Supercykelstier Evaluering og effektmåling af supercykelstier Før-analyse for NOTAT 11. december 2014 IH/MKK Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Resumé... 4 3 Metode... 5 3.1

Læs mere

Albertslund Kommune. 1 Indledning. 2 Sammenfatning og anbefaling. Herstedvestervej / Egelundsvej (sydlig adgang) Trafikanalyse

Albertslund Kommune. 1 Indledning. 2 Sammenfatning og anbefaling. Herstedvestervej / Egelundsvej (sydlig adgang) Trafikanalyse (sydlig adgang) Trafikanalyse NOTAT 14. september 2017 adn/tfk 1 Indledning Krydset (sydlig adgang) har gennem en lang årrække været overrepræsenteret i uheldsstatistikken. Det ønskes undersøgt, om den

Læs mere

Trafikuheld i det åbne land

Trafikuheld i det åbne land Trafikuheld i det åbne land Af ph.d.-studerende Michael Sørensen Aalborg Universitet, Trafikforskningsgruppen Hmichael@plan.aau.dkH Trafiksikkerhedsarbejdet i Danmark hviler på en målsætning om, at antallet

Læs mere

Cykelregnskab 2010. Udsendt i offentlig. Forslag 13.04.2011-11.05.2011. høring

Cykelregnskab 2010. Udsendt i offentlig. Forslag 13.04.2011-11.05.2011. høring Cykelregnskab 21 Forslag Udsendt i offentlig høring 13.4.211-11..211 Cykelregnskab 21 Indhold Cykelregnskab 21 Hvor meget cykler svendborggenserne? Hvorfor cykler svendborgenserne?...og hvorfor ikke? Cykling

Læs mere

Trafikanters uheldsrisiko

Trafikanters uheldsrisiko Trafikanters uheldsrisiko Inger Marie Bernhoft Civilingeniør Rådet for Trafiksikkerhedsforskning Ermelundsvej 11, 8 Gentofte, Danmark Indledning I bestræbelserne på at mindske risikoen for færdselsuheld,

Læs mere

Borups Alle/ Hulgårdsvej Krydsombygning

Borups Alle/ Hulgårdsvej Krydsombygning 29. november 2007 Borups Alle/ Hulgårdsvej Krydsombygning Baggrund Vejdirektoratet har ønsket at forbedre trafiksikkerheden i krydset og har i forbindelse hermed hyret firmaet Hansen & Henneberg til at

Læs mere

Københavns Kommune. Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole

Københavns Kommune. Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole Københavns Kommune Skolevejundersøgelse for Vigerslev Allés Skole Januar 2006 Notatet er udarbejdet i samarbejde mellem Københavns Kommune og Rambøll Nyvig. 30.1.2006 Rambøll Nyvig A/S Bredevej 2 2830

Læs mere

Afstandsmærker på motorveje hvordan virker de på adfærden? og på trafiksikkerheden?

Afstandsmærker på motorveje hvordan virker de på adfærden? og på trafiksikkerheden? Afstandsmærker på motorveje hvordan virker de på adfærden? og på trafiksikkerheden? Af Poul Greibe Seniorkonsulent Tlf: 2524 6734 Email: pgr@trafitec.dk Trafitec Scion-DTU, Diplomvej 376 2800 Lyngby www.trafitec.dk

Læs mere

Fodgængeres og cyklisters serviceniveau i kryds

Fodgængeres og cyklisters serviceniveau i kryds Fodgængeres og cyklisters serviceniveau i kryds Af civilingeniør Søren Underlien Jensen Trafitec, suj@trafitec.dk Trafikanters oplevelser i trafikken er en vigtig parameter. I faglige kredse benævnes denne

Læs mere

Herning. Trafiksikkerhedsby 2011. Trine Bunton og Thomas Bøgh 07.11.11

Herning. Trafiksikkerhedsby 2011. Trine Bunton og Thomas Bøgh 07.11.11 Herning Trafiksikkerhedsby 2011 Trine Bunton og Thomas Bøgh 07.11.11 Herning bliver udpeget til trafiksikkerhedsby Jubelbillede da fandt ud af det, så blev virkeligheden en realitet Fotograf Claus Fisker

Læs mere

Alle uheld 64 48-25% Tilskadekomne 1,32 1,00

Alle uheld 64 48-25% Tilskadekomne 1,32 1,00 Else Jørgensen, Vejdirektoratet, TSM N.O.Jørgensen, Danmarks Tekniske Universitet, IVTB Sikkerhed i nyere danske rundkørsler. Siden midten af 1980'erne har der i mange europæiske lande - herunder i Danmark

Læs mere

Notat. Transportvaner for Odense 2018

Notat. Transportvaner for Odense 2018 Notat Transportvaner for Odense 2018 DTU foretager hvert år de nationale transportvaneundersøgelser (TU), der kortlægger danskernes transportvaner efter et meget præcist system. Oplysningerne indhentes

Læs mere

Evaluering af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København

Evaluering af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Evaluering af tryghed, adfærd og registrerede konflikter i cykelprojekter i København Aalborg trafikdage 24-25 aug. 2009 Anne Eriksson Center for Trafik, Københavns Kommune anneri@tmf.kk.dk Tre forskellige

Læs mere

TABELLER OG UDVIKLING UHELDSSTATISTIK ÅRET 2009

TABELLER OG UDVIKLING UHELDSSTATISTIK ÅRET 2009 TABELLER OG UDVIKLING UHELDSSTATISTIK ÅRET 2009 Juni 2010 1 INDHOLDSFORTEGNELSE FORUDSÆTNINGER OG INDHOLD...3 GENEREL UDVIKLING...5 Transportmidler...9 Uheldssituationer...11 Alder...12 Spiritusuheld...14

Læs mere

HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, TEKST OG SYMBOLER ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013

HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, TEKST OG SYMBOLER ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013 HÅNDBOG AFMÆRKNING PÅ KØREBANEN, ANLÆG OG PLANLÆGNING MAJ 2013 FORORD Denne vejregel omhandler afmærkning med tekst og symboler og indgår i nedenstående serie af håndbøger om afmærkning på kørebanen. Generelt

Læs mere

Er det mon sådan, at cykelstier er med til at svække trafikanternes opmærksomhed på hinanden? Cyklister og knallertkørere føler sig uden tvivl mere

Er det mon sådan, at cykelstier er med til at svække trafikanternes opmærksomhed på hinanden? Cyklister og knallertkørere føler sig uden tvivl mere Er det mon sådan, at cykelstier er med til at svække trafikanternes opmærksomhed på hinanden? Cyklister og knallertkørere føler sig uden tvivl mere trygge, når de kører på en cykelsti, end når de færdes

Læs mere

UDKAST. Sekretariatet for Supercykelstier. Evaluering og effektmåling af supercykelstier Før-analyse for Ishøjruten. NOTAT 11. december 2014 IH/MKK

UDKAST. Sekretariatet for Supercykelstier. Evaluering og effektmåling af supercykelstier Før-analyse for Ishøjruten. NOTAT 11. december 2014 IH/MKK UDKAST Sekretariatet for Supercykelstier Evaluering og effektmåling af supercykelstier Før-analyse for NOTAT 11. december 2014 IH/MKK Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Resumé... 4 3 Metode... 5 3.1

Læs mere

M10 rumlestriber Hastighed og adfærd

M10 rumlestriber Hastighed og adfærd M10 rumlestriber Hastighed og adfærd Poul Greibe 31. oktober 2014 Scion-DTU Diplomvej 376 2800 Kgs. Lyngby www.trafitec.dk Baggrund På M10 blev der den 28. august 2014 etableret rumlestriber på 4 forskellige

Læs mere

Bilag: Revidering af trafiksikkerhedsplan. Uddrag af ulykkesanalyse

Bilag: Revidering af trafiksikkerhedsplan. Uddrag af ulykkesanalyse Bilag: Revidering af trafiksikkerhedsplan Uddrag af ulykkesanalyse Færdselsulykkerne i Jammerbugt Kommune er gennemgået for at danne et overblik over, hvor og hvordan uheldene i Jammerbugt er sket samt

Læs mere

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler Effekt af blinkende grønne fodgængerer Af Bo Mikkelsen Aalborg Kommune Tidl. Danmarks TransportForskning Email: Bmi-teknik@aalborg.dk 1 Baggrund, formål og hypoteser Dette paper omhandler en undersøgelse

Læs mere

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts 2011. Cykelregnskab 2009

Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts 2011. Cykelregnskab 2009 Godkendt af Teknisk Udvalg den 2. marts 11 Cykelregnskab 9 INDHOLD 1. Forord....3 2. Indledning...4 3. Transportvaner....5 4. Cykeltællinger....8 5. Trafiksikkerhed...9 6. Brug af cykelhjelm... 7. Vedligeholdelse

Læs mere

Skadestueregistrering - Betydning for trafiksikkerhedsarbejdet

Skadestueregistrering - Betydning for trafiksikkerhedsarbejdet Skadestueregistrering - Betydning for trafiksikkerhedsarbejdet Michael Sørensen Civilingeniør, ph.d.-studerende Trafikforskningsgruppen ved AAU Trafiksikkerhedsseminar Århus Kommune Århus Rådhus, værelse

Læs mere

Notat. TU data. Hvis antallet og dermed andelen af ture med et transportmiddel er lavt, er usikkerheden høj. Bil/MC

Notat. TU data. Hvis antallet og dermed andelen af ture med et transportmiddel er lavt, er usikkerheden høj. Bil/MC Notat TU data DTU foretager hvert år de nationale transportvaneundersøgelser (TU), der kortlægger danskernes transportvaner efter et meget præcist system. Oplysningerne indhentes som interviews. Kun i

Læs mere

Hastighedsplan. Baggrundsrapport 4. Hillerød Kommune Kortlægning Uheldsanalyse. August 2004 VIA TRAFIK

Hastighedsplan. Baggrundsrapport 4. Hillerød Kommune Kortlægning Uheldsanalyse. August 2004 VIA TRAFIK Hastighedsplan Baggrundsrapport 4 Hillerød Kommune Kortlægning Uheldsanalyse VIA TRAFIK August 24 Kortlægningen er foretaget i 23 2. Indholdsfortegnelse:. Indholdsfortegnelse:...2 1. Baggrund og formål...3

Læs mere

Skolevejsanalyse 2013 Nørre Snede Skole

Skolevejsanalyse 2013 Nørre Snede Skole Skolevejsanalyse 2013 Nørre Snede Skole Ikast-Brande Kommune Drift- og Anlægsafdelingen Rådhusstrædet 6 7430 Ikast Telefon 9960 4000 E-mail: post@ikast-brande.dk Udarbejdet i samarbejde med Grontmij A/S

Læs mere

temaanalyse 2000-2009

temaanalyse 2000-2009 temaanalyse DRÆBTE I Norden -29 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766554 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 dræbte i norden -29 Dette notat handler om ulykker med dræbte

Læs mere