DEN GODE KOMMUNIKATION PÅ GADEN? V. LINE LERCHE MØRCK KL. 13:00-15:00

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEN GODE KOMMUNIKATION PÅ GADEN? V. LINE LERCHE MØRCK KL. 13:00-15:00"

Transkript

1 DEN GODE KOMMUNIKATION PÅ GADEN? V. KL. 13:00-15:00

2 DAGENS PROGRAM Kl Intro. Tendenser i kommunikationen og hvordan disse tendenser kan brydes, for dermed at skabe den gode kommunikation. Introduktion af Casen Heilen på Møns klint : At forstå kommunikation som interpellationsprocesser som del af overlappende fælleskaber: Den gode kommunikation skal ikke blot ses som en til en relation - men ses i sin samfundsmæssige kontekst. Sammen diskutere konkrete cases fra de vilde gadeplansarbejde, Livsbanen og KulturCoach. Kl Gruppearbejde, inklusivt diskussion af casen: Heilen på Møns klint" Kl : Diskussion i plenum. Fælles tredje og Livsførelseslisten en handlemulighed for at fremme den gode kommunikation?

3 1. TENDENSER I KOMMUNIKATIONEN OG VEDVARENDE RISICI I GADEPLANSARBEJDET Er der i systemet en tendens til de løftede pegefingre og laven aftaler på møder? du har et problem, Det må du ikke, Det skal du og Noget for noget, og derpå kontrol med, at de unge gør som der bliver sagt, ikke overtræder aftaler og regler. Dermed kan man let som gadeplansarbejder komme til at reproducere mistillid til systemet og til SSP, stigmatisering, problemfokus, og marginalisering: du er udsat du behøver hjælp du er/har et problem Utilsigtet komme til at reproducere afstand, vrede og opposition til systemet og det etablerede samfund.

4 FORSKNINGEN: HVAD ER DEN GODE KOMMUNIKATION OG DET GODE GADEPLANSARBEJDE? At møde den unge som menneske, med åbenhed, nysgerrighed og interesse. At ville den anden det gode, og tro på det gode i den anden (uden at italesætte en forventning om at få noget igen Jf. Løgstrup) (Mørck & Hansen 2015) Dette er skridt på vejen til at overskride mistillid og tendenser til problemfokus At ville noget med nogen, at være sammen om noget meningsfuldt og dermed interpellere til ansvar, som del fællesskaber om noget fælles tredje, interpellere til en særlig (fælles) ideologi, agere rollemodel er vise sit engagement og det gode liv. At kunne få øje på og tale den unges potentialer op også inden ressourcen har fået substans men sammen i fællesskab sørge for at ressource får substans (Nissen 2004, Mørck 2006, Tyberg et al 2015, Mørck 2016a+b)

5 LÆGGEN OP TIL DISKUSSION AF CASEN: HEILEN PÅ MØNS KLINT Problematisering: Er det ikke naivt budskab - når de unge fx står og heiler overfor en gruppe af flygtninge fra en muslimsk friskole, når der er store bekymrende samfundsmæssige problemer, konflikter, og andre udsatte det går ud over. Hvor de unge er på vej til at skade andre - hvordan skal man så tro på det gode i dem? Skal man så give den muligheder og invitere dem ind? Men er det en naiv tilgang hvor de bare vil udnytte systemet hvad med magt, disciplin og sanktioner er det ikke en nødvendighed? Er man ikke nødt til i nogle situationer at møde dem med du er et problem, de løftede pegefingre og noget for noget -pædagogikken? Det skal vi diskutere kl. 14

6 KOMMUNIKATION SOM INTERPELLATIONS PROCESSER Interpellation er at invitere til noget at forvente noget af nogen - kommer altid i blandingsformer, ikke entydig positiv eller negativ kan godt være både positiv, udvidende, bære fremad, og samtidig i nogle situationer skabe misinterpellation (dobbelte budskaber), stigma, frustration, vrede

7 INTERPELLATION - ALTHUSSER Ideologier interpellerer individer som subjekter. Dobbelt proces, hvor ideologien tilråber/prajer subjektet og subjektet: A) kan lade sig interpellere ved at respondere med genkendelse B) eller undlade at respondere/ignorere en interpellation Politimanden råber Hey du dér som eksempel.

8 POSITIV INTERPELLATION I FÆLLESSKABER at give den unge nøglen til pengekassen, fordi det er dig dig stoler jeg på. Satse og sørge for sammen at vi lever op til ansvaret. (Nissen 2004)

9 POSITIV INTERPELLATION AT TALE DE UNGES POTENTIALER OP Livsbanen som eksempel: Små bevægelser der fx kan foregå i Livsbanens fællesskab, når deltagerne går fra at deltage med perifere eller marginale positioner i retning af mere legitime eller ansvarsfulde positioner Deltagernes ressourcer fremstilles i et optimistisk ideologisk skær og de unges potentialer understøttes og fremhæves i fælles handling. Positiv interpellation - et analytisk begreb til at pege på, hvordan subjekter i et fællesskab bliver selvbevidste og ansvarlige aktører ved at blive påkaldt af andre, der så at sige tage ansvar for at deres ressourcer får substans.

10 INTERPELLATION GENNEM PRAKSISIDEOLOGIER I FÆLLESSKABER Praksisideologier afspejles i de måder vi tænker og handler på, og rummer en ideologisk og normativ udpegning af, hvad der anses som hhv. godt og rigtigt samt illegitimt og forkert. Konkrete personer er ikke determineret af praksisideologier eller diskurser. Fordi de deltager i flere forskellige fællesskaber med ofte indbyrdes modsætningsfulde praksisideologier, vil de ofte bryde med de praksisideologier, der dominerer i deres fællesskaber. De vil også indimellem bryde med deres fællesskabers praksisideologier, fordi det ofte er svært at undgå at reproducere elementer af den dominerende diskurs. (Mørck 2006)

11 OMID INTRODUCERER EN NY ELEV TIL KULTURCOACH : Vi har det sjovt her rigtig sjovt, men der er også en grænse, du vil vide det, når du overskrider den. Omid fortsætter Du skal vide, at jeg rigtig gerne vil hjælpe dig især fordi du er en mørk dreng fra Nørrebro, men du skal også tage dit ansvar... Omid fortæller, at han forventer, at Omar møder til tiden mellem Omar nikker sådan er det også i Føtex det er fordi, hvis alle kommer for sent, hvem skal så åbne butikken? Omid fortsætter med at fortælle om fravær (drengene får ikke løn/skolepenge, hvis de kommer for sent), men hvis de ringer og siger, at de er på vej, så kan de godt undgå fravær. Hvis de er forhindret i at møde op, så skal de melde afbud. Omid uddyber: Du må gøre din del, for at få noget ud af at gå på linjen. [..] i sidste ende handler det ikke om at hakke løg, men tværtimod det handler om dine drømme, jeg kan hjælpe med fx at finde en vej ind i supermarkedsbranchen det er muligt også uden en HG. [feltnoter, august 2010]

12 AT INTERPELLERE TIL EN PRAKSISIDEOLOGI de kreative aktiviteter kan give de unge muligheden for at være gode til noget andet. Det er hele grundtanken. (..) Succesoplevelser viser vejen, er jo Livsbanens motto (Lisette). det vigtigste er at man ikke kommer i Livsbanen, fordi man er et problem eller et projekt, men fordi man er interesseret i at være en del af et fællesskab omkring dét at skabe noget sammen. Livsbanens praksisideologi er, at man ikke skal italesætte de unge som udsatte, men som spirende raptalenter, og et af Livsbanens centrale arbejdsbegreber er at tale de unges potentialer op. (Tybjerg, Elkjær, Stenberg Andersen, Sander Nielsen, Mørck, L. L. 2015).

13 KOMMUNITATION CASES SOM DEL AF DET VILDE GADEPLANSARBEJDE 1. At sende signaler alternativ kommunikation til de vilde unge. 2. Løsninger af tilspidsede konflikter i god gadestil. 3. At forebygge og minimere uroligheder og gadekampe. (Mørck 2006: 126)

14 AT SENDE SIGNALER: ALTERNATIV KOMMUNIKATION TIL DE UNGE Er du politimand? Er du fra Blågården? Ja, jeg er undercover, svarer 28-årige Kevan med et grin. Kevan ankommer sammen med den lokale SSP-repræsentant, der skal vise ham rundt i et lokalområde, som Københavnerteamet har fået til opgave at udvikle gadeplansarbejdet i. Ordvekslingen sker i en ungdomsklub, hvor Kevan skal til at skabe kontakt til stedets unge, hvoraf hovedparten har etnisk minoritetsbaggrund. Der udspilles inden længe en gætteleg. Flere og flere af stedets unge kommer til og vil prøve, om Kevan kan gætte deres etniske og nationale baggrund, Du er kurder fra Irak, du er fra Pakistan, du er fra Marokko. Dig du er svær. Kevan tager sig tid, han får svar på nogle uddybende spørgsmål, hvorefter han siger, Er du palæstinenser fra Libanon? De unge er imponerede, for Kevan gætter rigtigt næsten hver gang. (28-årige Kevan i januar 2004).

15 RAMID: SITUATIONSBESTEMT OG UHYRE FORSKELLIGT, HVORDAN GADEPLANSARBEJDERNE SENDER SIGNALER. Det afhænger af, hvem de unge er, hvem de selv er, og hvilken situation de står i: Hvis jeg nu står i en gruppe, så kunne jeg godt sende et signal til en ung, men på en sjov måde, [så] han fatter den. Jeg skal nok sørge for, at jeg [signalerer], så han kan forstå det. Men stadigvæk vil han ha en moral, kan man sige, han vil ikke tabe ansigt på det. (Ramid, sommeren 2000) Ramid fremhæver således, at det er et vigtigt element i gadeplansarbejdet ikke at nedværdige eller ydmyge den unge, men samtidig komme igennem med et vigtigt signal eller et budskab, så den unge forstår, hvis det er alvor. (Mørck 2006: 129)

16 KOMMUNIKATIONSFORMEN GADESPROGET, ER IKKE BARE ET REDSKAB (S. 130) Det er da også vores eget sprog (...) Men der er da stor forskel på, hvordan jeg snakker her, og hvordan jeg snakker til en [ung]. (Kevan, sommeren 2000) og altså ikke noget, han har lært og hvem som helst kan lære. Det er dog et sprog, Kevan kan benytte i nogle sammenhænge og undlade i andre. Kommunikations- og omgangsformen kan imidlertid stadig i relation til de unge markere et fælles tilhørsforhold og en gensidig forståelse, der handler om, at vi er af samme slags, at jeg forstår dig på en særlig måde, fordi jeg har engang stået i lidt samme situation, som du gør nu.

17 FÆLLES BIOGRAFTUR KONFLIKTLØSNING I GOD GADESTIL (S. 135) Der opstod under byturen en situation, de unge blev antastet af nogle andre unge, som de tidligere havde været i konflikt med. En af de unge lod sig særligt provokere, og det trak op til slagsmål ude foran biografen Palads. Ramid, som havde stået i kø efter biografbilletter, skyndte sig ud. Hovedpersonen, kaldet Muddi, havde Ramid endnu ikke særlig god kontakt til. Han stod midt på Pladsen og var i slåskamp. En stor rundkreds af tilskuere var stimlet sammen omkring ham og hans rival. Ramid kunne fornemme, at hvis han greb ind over for Muddi, ville der være stor risiko for, at det udviklede sig til en fysisk konfrontation mellem Muddi og ham selv. Han var bange for, at han ikke ville kunne undgå at blive hidsig, og så ville muligheden for at få ordentlig kontakt til Muddi og hans venner være forspildt. Det lykkedes ham imidlertid at få en af de andre unge til at hive fat i Muddi og trække ham væk fra mængden, så han selv undgik at gribe ind. Ramid gik samtidig ud og stoppede modstanderen. Han fik afbrudt slåskampen og undgik at ydmyge den unge foran dennes venner og fjender.

18 DOBBELT KOMMUNIKATION TIL KONFLIKTENDE PARTER (TIL POLITIBETJENTE OG TIL DE UNGE) (MØRCK 2006: 137) Jeg gik over til politiet, sagde: Hallo, mand. Du kan da ikke blive ved med at kigge på den person på den måde og skubbe til ham sådan der (...) Vi snakker om, at der går en mennesker rundt om, og af dem er dine unge, og du skal stå og holde øje med hver enkelt fra den bagerste til den [forreste]. Jeg gik hele tiden frem og tilbage (...) Også fordi, at sker der en anholdelse, så fører det til flere anholdelser, og så sker der kaos ( ) Og så ser jeg lige pludselig nogle af vores drenge kaste med æg (...) så skal du lige pludselig helt ind og fjerne tingene. (Majid, december 2002) Majid påtog sig således som gadeplansarbejder den dobbelte kommunikationsopgave på den ene side i forhold til politibetjente og deres provokation af de unge og på den anden side at mandsopdække de unge for at sørge for, at de ikke kastede med æg eller kom i klammeri med provokerende politibetjente.

19 KL : CASE: HEILEN PÅ MØNS KLINT - SPØRGSMÅLENE TIL GRUPPEARBEJDET Hvordan ville i forholde jer som gadeplansarbejdere i en sådan konflikt? Diskuter jeres handlingsforslag som interpellationsprocesser, og hvilken betydning det vil have for jeres relation til den målgruppe i vil nå. Diskuter handlemuligheder med potentialer for overskridende læring? Hvordan kan man kommunikere og til hvem, og i hvilke kontekster her og nu? Hvordan kan man følge op på situationen, hvem bør involveres, og i hvilke kontekster hvis man tænker gadeplansarbejde på længere sigt og i og på tværs af fællesskaber og sammenhænge? Hvilke betingelser skulle have været til stede for at man i højere grad kunne arbejde med overskridende læring allerede i selve situationen? Hvad vil hvilke parter kunne gøre?

20 FORSAT DISKUSSION I PLENUM. Handlemuligheder fra Gruppearbejde? Fælles tredje og Livsførelseslisten en handlemulighed for at fremme den gode kommunikation? Eksemplificer med LFL-cases Møde de unge på deres præmisser med udgangspunkt i deres behov her og nu, og interesser. Interpellere dem som aktive og ansvarlige subjekter. Richards unge mand. Gerne være med - fælles tredje / motivationen sammen at udvikle måder at arbejde med unge. (Guldager & Jørgensen 2016)

21 REFERENCER Jørgensen & Guldager (2016). Livsførelseslisten som praksisform og tænkning i gadeplan SSPregi. Speciale-afhandling DPU. Mørck, L. L. (2016). Inkluderende grænsefællesskaber. Bandeinvolvering og bandekonflikter i Danmark. (s ) i Bjørn Hamre & Vibe Larsen. (red.). Inklusion, Udsathed og tværprofessionelt samarbejde. Frydenlund. Mørck, L. L. (2016). Alternativer til bande-exit. (s ) i Dorf, H. & Jensen, N.J. (red.). Studier i pædagogisk sociologi. Aarhus: Aarhus Universitetsforlag. Mørck, L. L. & Hansen, P. (2015). Fra Rocker til akademiker. Psyke & Logos, 2015, 36(1),

22 REFERENCER Mørck, L. L., Elholm, N. & Jensen, S. (2012). Praksisudvikling og respektproduktion: gennem positiv interpellation og solidarisk kritik. I: Christensen, G. & Andersen, F.Ø. (red.), Den positive psykologis metoder. (s ). København: Dansk psykologisk forlag. Mørck, L. L. (2011). Interkulturel forståelse. I: K. Mark (red.), Pædagogers arbejde med sprog og billeder (s ). København: Akademisk Forlag. Mørck, L. L. (2006, 2007). Grænsefællesskaber: Læring og overskridelse af marginalisering (1. & 2.udg.). Frederiksberg: Roskilde Universitets Forlag. Nissen (2004). Communities og interpellerende fællesskaber. Berliner (red.). Community Psykologi. København Frydenlund Grafisk: Tybjerg, G. Elkjær, L., Stenberg Andersen, M., Sander Nielsen, T., Mørck, L. L. (2015). Hiphopkulturen et fællesskabende og frigørende mulighedsrum Social Kritik

23

HVORDAN KAN VI FORBYGGE RADIKALISERING OG BANDEINVOLVERING PÆDAGOGISK?

HVORDAN KAN VI FORBYGGE RADIKALISERING OG BANDEINVOLVERING PÆDAGOGISK? HVORDAN KAN VI FORBYGGE RADIKALISERING OG BANDEINVOLVERING PÆDAGOGISK? HVORDAN KAN VI FORBYGGE RADIKALISERING OG BANDEINVOLVERING PÆDAGOGISK? Hvordan kan læreres, pædagogers og andres arbejde være med

Læs mere

Line Lerche Mørck. Læring og overskridelse af marginalisering. Grænsefællesskaber. Roskilde Universitetsforlag

Line Lerche Mørck. Læring og overskridelse af marginalisering. Grænsefællesskaber. Roskilde Universitetsforlag Line Lerche Mørck Grænsefællesskaber Læring og overskridelse af marginalisering Roskilde Universitetsforlag Grænsefællesskaber Læring og overskridelse af marginalisering L I N E L E R C H E M Ø R C K

Læs mere

Hvordan skabes der gode læringsrum for marginaliserede unge?

Hvordan skabes der gode læringsrum for marginaliserede unge? Hvordan skabes der gode læringsrum for marginaliserede unge? Af Line Lerche Mørck 31.03 2011 Line Lerche Mørck, lektor i pædagogisk psykologi, DPU Dagens indhold I: Marginaliserede og udsatte unge? Udsatte

Læs mere

AT ARBEJDE I PARTNERSKABER MULIGHEDER OG DILEMMAER I ARBEJDET MED AKTIVT MEDBORGERSKAB AF LINE LERCHE MØRCK, PROFESSOR, DPU, ÅRHUS UNIVERSITET

AT ARBEJDE I PARTNERSKABER MULIGHEDER OG DILEMMAER I ARBEJDET MED AKTIVT MEDBORGERSKAB AF LINE LERCHE MØRCK, PROFESSOR, DPU, ÅRHUS UNIVERSITET AT ARBEJDE I PARTNERSKABER MULIGHEDER OG DILEMMAER I ARBEJDET MED AKTIVT MEDBORGERSKAB AF, PROFESSOR, DPU, ÅRHUS PARTNERSKABSPROJEKTETS FORMÅL at eksperimentere med, hvordan man kan organisere partnerskaber

Læs mere

Bande-definitioners betydninger i praksis -> Udvikle differentierede forståelser, dilemmaer og muligheder

Bande-definitioners betydninger i praksis -> Udvikle differentierede forståelser, dilemmaer og muligheder Bande-definitioners betydninger i praksis -> Udvikle differentierede forståelser, dilemmaer og muligheder Lektor Line Lerche Mørck, DPU, Aarhus universitet Bandebegrebers betydninger i praksis At bruge

Læs mere

ERFARINGER MED PRAKSIS- OG FØLGEFORSKNING

ERFARINGER MED PRAKSIS- OG FØLGEFORSKNING ERFARINGER MED PRAKSIS- OG FØLGEFORSKNING PF SOM SVAR PÅ AKTUELLE DILEMMAER Spændt ud mellem undervisning, vejledning, international publicerings krav, formidling (medier og til praksis), indhentning (af

Læs mere

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik

Børnesyn og nyttig viden om pædagogik Børnesyn og nyttig viden om pædagogik I Daginstitution Langmark (Uddybelse af folderen kan læses i den pædagogiske læreplan) Udarbejdet 2017 Børnesyn i Langmark Alle børn i daginstitution Langmark skal

Læs mere

Mobning i Folkeskolen

Mobning i Folkeskolen Mobning i Folkeskolen Indledning Mobning er et stort problem i den danske folkeskole, ca. hvert 10. barn har været udsat for mobning (bilag 2). Vi har alle oplevet mobning, i skolen, klubber eller på arbejdspladsen.

Læs mere

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg

Fælles indsatsområder Dagtilbuddet Christiansbjerg Dagtilbuddet Christiansbjerg Indholdsfortegnelse Fælles indsatsområder... 2 Samskabelse forældre som ressource:... 2 Kommunikation:... 4 Kreativitet:... 4 Sprog:... 5 1 Fælles indsatsområder I dagtilbuddet

Læs mere

KREATIVE WORKSHOPS ET MULIGHEDSRUM FOR BØRNS AKTIVE DELTAGELSE OG EMPOWERMENT. Signe Fjordside, Ph.d-stipendiat ved ISE, Roskilde Universitet

KREATIVE WORKSHOPS ET MULIGHEDSRUM FOR BØRNS AKTIVE DELTAGELSE OG EMPOWERMENT. Signe Fjordside, Ph.d-stipendiat ved ISE, Roskilde Universitet KREATIVE WORKSHOPS ET MULIGHEDSRUM FOR BØRNS AKTIVE DELTAGELSE OG EMPOWERMENT TORSDAG DEN 26. OKTOBER 2017 Signe Fjordside, Ph.d-stipendiat ved ISE, Roskilde Universitet - i afhandlingen fokuserer jeg

Læs mere

Test jeres klasse: Er du en god kammerat?

Test jeres klasse: Er du en god kammerat? Test jeres klasse: Er du en god kammerat? Testen kan bruges som oplæg til dialog mellem lærere og elever om svære situationer i skolen, og hvordan man som elev kan handle, for at gøre klassen og skolen

Læs mere

Dialektik og politisk praksis

Dialektik og politisk praksis Program for 23. virksomhedsteori konference Røsnæs 9-11. november 2012 Dialektik og politisk praksis Mellem virksomhedsteori og ideologikritik Arrangører Jan Selmer Methi Lars Bang Jensen Morten Nissen

Læs mere

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2.

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2. Om inklusionen og anerkendelsen er lykkedes, kan man først se, når børnene begynder at håndtere den konkret overfor hinanden og når de voksne går forrest. Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger

Læs mere

Tværprofessionelt samarbejde. Andy Højholdt Oplæg for Socialstyrelsen Aarhus 2017

Tværprofessionelt samarbejde. Andy Højholdt Oplæg for Socialstyrelsen Aarhus 2017 Tværprofessionelt samarbejde Andy Højholdt Oplæg for Socialstyrelsen Aarhus 2017 Pædagogen som har eleverne i særligt Læreren: tilrettelagt tilbud: Den største udfordring det er jo i forhold til at Ud

Læs mere

BØRNEPERSPEKTIVER, INKLUSION OG FORÆLDRESAMARBEJDE

BØRNEPERSPEKTIVER, INKLUSION OG FORÆLDRESAMARBEJDE BØRNEPERSPEKTIVER, INKLUSION OG FORÆLDRESAMARBEJDE AARHUS UNIVERSITET DORTE KOUSHOLT LEKTOR, CAND PSYCH. PH.D Pointer Styrke fokus på de andre børn på sociale dynamikker i børnefællesskaberne når vi vil

Læs mere

PROSAISK FORLØSNING. WILLIAM og SOFIA følges i gangen. De stopper lige. CASPER (DRILLENDE) Hva så der har vi mongol familien

PROSAISK FORLØSNING. WILLIAM og SOFIA følges i gangen. De stopper lige. CASPER (DRILLENDE) Hva så der har vi mongol familien Screenplay PROSAISK FORLØSNING INTRO SCENE - VEJ - SKUMRING WILLIAM(16) løber. Meget hurtigt. Man kan høre hans puls og vejrtrækning. William kigger sig bag skulderen, og nogle råber hans navn efter ham.

Læs mere

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...

Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning... Indledning...1 Hvad er en konflikt?...1 I institutionen...1 Definition af konflikt:...2 Hvem har konflikter...2 Konfliktløsning...3 Hanne Lind s køreplan...3 I Praksis...5 Konklusion...7 Indledning Konflikter

Læs mere

APPROACHING INCLUSION

APPROACHING INCLUSION FORMÅL OG FOKUS Udforske lærere, interne- og eksterne ressourcepersoners arbejde og samarbejde og betydningen heraf for elevers mulige former for deltagelse i skolens læringsmiljøer Udvikle nye forståelser

Læs mere

FAGPROFESSIONELT SPROGS BETYDNING FOR BARNETS SELVOPFATTELSE

FAGPROFESSIONELT SPROGS BETYDNING FOR BARNETS SELVOPFATTELSE FAGPROFESSIONELT SPROGS BETYDNING FOR BARNETS SELVOPFATTELSE INKLUSIONSVEJLEDER OG PÆDAGOG I SKOLEN LENE SCHNEIDER JAKOBSEN MIG Hvorfor står jeg her? 1 ROSS W. GREENE Ross W. Greene, ph.d., er tilknyttet

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

INKLUSION. i dagtilbud. -forskellighed og fællesskab. FORÆLDREMØDE Børnehuset Svanen Lyngby-Taarbæk Kommune 9. oktober 2013

INKLUSION. i dagtilbud. -forskellighed og fællesskab. FORÆLDREMØDE Børnehuset Svanen Lyngby-Taarbæk Kommune 9. oktober 2013 INKLUSION -forskellighed og fællesskab i dagtilbud FORÆLDREMØDE Børnehuset Svanen Lyngby-Taarbæk Kommune 9. oktober 2013 F O K U S P U N K T E R i en inkluderende pædagogik Et menneskesyn om de gensidige

Læs mere

Uge 7 9 Grundfag: PÆD - Undervisningsplan F14-3

Uge 7 9 Grundfag: PÆD - Undervisningsplan F14-3 Uge 7 9 Grundfag: PÆD - Undervisningsplan F14-3 Mål for læringsudbytte i pædagogik 1. semester: Den pædagogiske relation med fokus på det personlige vs. det professionelle Målene for dit læringsudbytte

Læs mere

Et paradigmeskift? Mandag d. 26. september Oplæg til forældreaften God stil et paradigmeskift?

Et paradigmeskift? Mandag d. 26. september Oplæg til forældreaften God stil et paradigmeskift? Oplæg til forældreaften God stil et paradigmeskift? Arbejdet med Mobning og trivsel på Sabro-Korsvejskolen Et paradigmeskift? Mandag d. 26. september 2011 God stil som værdi og som metode Det sidste år

Læs mere

Inklusionsstrategi Store Heddinge skole 2017

Inklusionsstrategi Store Heddinge skole 2017 Inklusionsstrategi Store Heddinge skole 2017 Inklusion: En fælles opgave, et fælles ansvar Børn skal opleve sig som en værdifuld deltager i det sociale og faglige fællesskab. Det er centralt for at lære

Læs mere

Fem danske mødedogmer

Fem danske mødedogmer Fem danske mødedogmer Ib Ravn, lektor, ph.d., DPU, Aarhus Universitet Offentliggjort i JP Opinion 30.09.11 kl. 03:01 Ingen har lyst til at være udemokratisk, slet ikke i forsamlinger, men det er helt galt,

Læs mere

HVAD ER INKLUSION? CAND. PSYCH. INGE SCHOUG LARSEN

HVAD ER INKLUSION? CAND. PSYCH. INGE SCHOUG LARSEN HVAD ER INKLUSION? CAND. PSYCH. INGE SCHOUG LARSEN Hvad er inklusion ikke? Inklusion handler ikke om bestemte børn fx børn med særlige behov Inklusion er ikke én bestemt teori eller metode Inklusion er

Læs mere

Jeg var en ulykkelig elev

Jeg var en ulykkelig elev Jeg var en ulykkelig elev v/ Cand.jur & phd. Helle Rabøl Hansen fra NO!SE, Network of Independent Scholars (in) Education. Vi er et nyt forskernetværk. Læg mærke til os. Hjemmeside snart på vej. Når jeg

Læs mere

SKOLE(GANG) SAMMENHÆNGE MELLEM MARGINALISERING, SKOLEVREDE, DROP-OUT OG BANDERELATERING...

SKOLE(GANG) SAMMENHÆNGE MELLEM MARGINALISERING, SKOLEVREDE, DROP-OUT OG BANDERELATERING... SKOLE(GANG) SAMMENHÆNGE MELLEM MARGINALISERING, SKOLEVREDE, DROP-OUT OG BANDERELATERING... HELLE RABØL HANSEN. LL.M (MASTER IN LAWS), PH.D, AARHUS UNIVERSITY (DPU). DK HVOR FANDT JEG VREDE SKOLEELEVER?

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

Tre måder at lyve på

Tre måder at lyve på Tre måder at lyve på Skrevet af Ghita Makowska Rasmussen Sted: Café Blomsten i Nyhavn Personer: Et forhold fra fortiden Tid: ns fødselsdag 1 Scene En mand ankommer på en café. Tjekker. Går igen. Kommer

Læs mere

Livsførelseslister i indskolingen

Livsførelseslister i indskolingen Mikkel Østergaard Uddannet idrætspædagog og kandidat i pædagogisk psykologi. Arbejder som skolepædagog i en 0.klasse på Øster Farimagsgade Skole på Indre Østerbro. Har tidligere arbejdet i socialpsykiatri

Læs mere

1 Bilag. 1.1 Vignet 1. udkast

1 Bilag. 1.1 Vignet 1. udkast 1 Bilag 1.1 Vignet 1. udkast Case Fase 1: Forventninger Yousef er 17 år gammel og er uledsaget mindreårig flygtning fra Irak. Yousef har netop fået asyl i Danmark og kommunen skal nu finde et sted, hvor

Læs mere

Ødelæggelse af computer

Ødelæggelse af computer Ødelæggelse af computer Huseyin er en ung mand på 16 år, som er anbragt på et privat opholdssted. Huseyin har haft en barndom, der var præget af faderens alkoholmisbrug og fysisk vold fra begge forældre.

Læs mere

dig selv og dine klassekammerater

dig selv og dine klassekammerater Tro på dig selv og dine klassekammerater Øvelser til 4. 6. klasse 6 1 Hvad vil det sige at tro på sig selv? Særlig tre temaer i klassefællesskabet er interessante, når vi skal beskæftige os med elevernes

Læs mere

TÆNKNING, REFLEKSIONER OG SPØRGSMÅL, SOM UDVIDER FORSTÅELSE OG HANDLEMULIGHEDER

TÆNKNING, REFLEKSIONER OG SPØRGSMÅL, SOM UDVIDER FORSTÅELSE OG HANDLEMULIGHEDER TÆNKNING, REFLEKSIONER OG SPØRGSMÅL, SOM UDVIDER FORSTÅELSE OG HANDLEMULIGHEDER Punktuering, fokusskift, lineær og cirkulær årsagsforståelse, reframing, åbne spørgsmål og refleksiv kommunikation Lyngby

Læs mere

Gadeplansarbejde. hvad vil man med det? Marts 2014

Gadeplansarbejde. hvad vil man med det? Marts 2014 Gadeplansarbejde hvad vil man med det? Marts 2014 Gadeplansarbejde er forskelligt fra kommune til kommune og har ofte flere dagsordner afhængig af hvem man spørger. I denne workshop vil du blive bragt

Læs mere

Under havet mødes alle øer.

Under havet mødes alle øer. Under havet mødes alle øer. En rejse i forståelse af og håndtering af konflikter mellem mennesker. af SSP konsulent i Furesø Kommune, Charlie Lywood. Antagelser om menneskernes adfærd. Vi er alle forbundet

Læs mere

9. Bilagsoversigt. Bilag 1: Interviewguide Familiepædagoger. Bilag 2: Interviewguide Almen pædagoger. Bilag 3: Interviewguide Leder

9. Bilagsoversigt. Bilag 1: Interviewguide Familiepædagoger. Bilag 2: Interviewguide Almen pædagoger. Bilag 3: Interviewguide Leder 9. Bilagsoversigt Bilag 1: Interviewguide Familiepædagoger Bilag 2: Interviewguide Almen pædagoger Bilag 3: Interviewguide Leder Bilag 4: Værdier og pædagogisk fundament 1 Bilag 1: Interviewguide Interview

Læs mere

Situationsanalyse til kortlægning af socioemotionelle kompetencer i den aktuelle børnegruppe

Situationsanalyse til kortlægning af socioemotionelle kompetencer i den aktuelle børnegruppe Udviklet og afprøvet i Roskilde Kommune Situationsanalyse til kortlægning af socioemotionelle kompetencer i den aktuelle børnegruppe Situationsanalysen giver det pædagogiske personale vigtig viden med

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Fællesskaber i skolen over tid i empirisk belysning

Fællesskaber i skolen over tid i empirisk belysning Fællesskaber i skolen over tid i empirisk belysning Lene Tanggaard, Cand.psych., Ph.d., Professor, Institut for Kommunikation, Aalborg Universitet Baggrund forskningsprojekt i samarbejde med Klaus Nielsen,

Læs mere

Samskabelse i forpligtende samarbejder med praksis frivilligt socialt arbejde som det tredje læringsrum

Samskabelse i forpligtende samarbejder med praksis frivilligt socialt arbejde som det tredje læringsrum Samskabelse i forpligtende samarbejder med praksis frivilligt socialt arbejde som det tredje læringsrum FoU-projekt, Pædagoguddannelsen i Horsens, VIA UC Projektdeltagere Projektleder: Bodil Klausen Projektmedarbejdere:

Læs mere

Specialiseringsmodulet for dagtilbud. - cases

Specialiseringsmodulet for dagtilbud. - cases Specialiseringsmodulet for dagtilbud - cases Case til specialiseringsmodulet for dagtilbud Det er formiddag i børnehaven. En helt almindelig dag, sådan en, der er flest af. Inde i puderummet er en gruppe

Læs mere

Høring af medborgerskabspolitik

Høring af medborgerskabspolitik Høring af medborgerskabspolitik Den 9. november inviterede til borgermøde vedrørende høring af Aarhus nye medborgerskabspolitik. Tretten aarhusborgere deltog. Dette dokument indeholder vores indspil til

Læs mere

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet?

Bilag 2. Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Bilag 2 Interviewer: Hvilke etiske overvejelser gør I jer, inden I påbegynder livshistoriearbejdet? Christina Mortensen: Der er rigtig mange måder at arbejde med livshistorie på, for vi har jo den del

Læs mere

DIALOG # 3 ELEVERNE TALER GRIMT TIL HINANDEN HVORDAN TAKLER MAN DET?

DIALOG # 3 ELEVERNE TALER GRIMT TIL HINANDEN HVORDAN TAKLER MAN DET? DIALOG # 3 ELEVERNE TALER GRIMT TIL HINANDEN OM TRIVSEL PÅ SPIL EN GOD DIALOG De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt vanskelig situation,

Læs mere

Synops i pædagogik. Udarbejdet af: Mette Christoffersen Pia Jørgensen Katia Østergaard Janni Monefeldt. Pædagoguddannelsen Haslev

Synops i pædagogik. Udarbejdet af: Mette Christoffersen Pia Jørgensen Katia Østergaard Janni Monefeldt. Pædagoguddannelsen Haslev SOCIALE KOMPETENCER Synops i pædagogik Udarbejdet af: Mette Christoffersen Pia Jørgensen Katia Østergaard Janni Monefeldt Pædagoguddannelsen Haslev Afleveringsdato: d. 23. april 2008 Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Virkningsfuldt pædagogisk arbejde i dagtilbud

Virkningsfuldt pædagogisk arbejde i dagtilbud Virkningsfuldt pædagogisk arbejde i dagtilbud Center for Børneliv 20. juni Lone Svinth, Lektor, Ph.d. i Pædagogisk Psykologi Virkningsfuldt pædagogisk arbejde (Ringsmose & Svinth, 2019) Ø 10 kommuner og

Læs mere

Livsduelige børn trives. Hillerødsholmskolen. Hillerødsholmskolens trivsels- og mobbepolitik. Faglighed og fællesskab

Livsduelige børn trives. Hillerødsholmskolen. Hillerødsholmskolens trivsels- og mobbepolitik. Faglighed og fællesskab Livsduelige børn trives Hillerødsholmskolen Hillerødsholmskolens trivsels- og mobbepolitik Faglighed og fællesskab Et godt sted at lære - et godt sted at være... Tryghed og trivsel Trivsel er i fokus på

Læs mere

Bløde Mål. Skovvejens Skole. Mål for elevernes alsidige, sociale og personlige udvikling

Bløde Mål. Skovvejens Skole. Mål for elevernes alsidige, sociale og personlige udvikling Bløde Mål Mål for elevernes alsidige, sociale og personlige udvikling Skovvejens Skole 2016 Ansvar Empati Samarbejdsevne Selvkontrol Fantasi & Udfoldelse Inkluderende & Sociale 2 FORORD I forældre kender

Læs mere

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte Trivselsplan - og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte I Vestsalling skole og dagtilbud arbejder vi målrettet for at skabe tydelige rammer for samværet og har formuleret dette som forventninger

Læs mere

Louise Hvitved louise_hvitved@hotmail.com. 19. maj 2016

Louise Hvitved louise_hvitved@hotmail.com. 19. maj 2016 Louise Hvitved louise_hvitved@hotmail.com 19. maj 2016 Afhandlingens bærende forskningsspørgsmål Hvad anses for passende elevattituder på henholdsvis frisør-, mekaniker- og bygningsmaleruddannelserne,

Læs mere

Skolebesøg giver nye medlemmer blandt minoritetsunge

Skolebesøg giver nye medlemmer blandt minoritetsunge Skolebesøg giver nye medlemmer blandt minoritetsunge Danseforeningen Global Kidz udfordrer elever i en tryg ramme, og skolebesøgene giver nye medlemmer særligt blandt minoritetsunge. Københavns Kommune

Læs mere

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle.

Værdigrundlag. Vi er ligeledes bevidste om, at vi ikke er de eneste rollemodeller og værdisættere - forældre har den væsentligste rolle. Værdigrundlag I vores pædagogiske arbejde må fundamentet være et fælles værdigrundlag, et sæt af værdier som vi sammen har diskuteret, formuleret og derfor alle kan stå inde for. Det er værdier, som vi

Læs mere

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte

Indledning. Pædagogikkens væsen. Af Dorit Ibsen Vedtofte Forord Pædagogik for sundhedsprofessionelle er i 2. udgaven gennemskrevet og suppleret med nye undersøgelser og ny viden til at belyse centrale pædagogiske begreber, der kan anvendes i forbindelse med

Læs mere

Mænd og. daginstitutionsarbejdets modernisering

Mænd og. daginstitutionsarbejdets modernisering Mænd og Drengenes identificeringer i og skolekultur k lt - den oplagte vej til marginalisering? daginstitutionsarbejdets modernisering Steen Baagøe Nielsen Steen Baagøe Lektor, PhDNielsen Forskerskolen

Læs mere

Differentieret social integration som teoretisk og praktisk redskab i aktiveringsarbejdet

Differentieret social integration som teoretisk og praktisk redskab i aktiveringsarbejdet Differentieret social integration som teoretisk og praktisk redskab i aktiveringsarbejdet 1 Catharina Juul Kristensen, lektor ved Institut for samfundsvidenskab og erhvervsøkonomi, RUC. Indledning I dette

Læs mere

Skolens årsplan for trivsel, sundhed og kriminalitetsforebyggelse

Skolens årsplan for trivsel, sundhed og kriminalitetsforebyggelse Skolens årsplan for trivsel, sundhed og kriminalitetsforebyggelse Ramme for skolernes arbejde med trivselsfremmende læringsprocesser Børn og Unge 2015 Fredericia Kommune Forord Kære ledere og pædagogisk

Læs mere

Mennesket i centrum! Cand.pæd. og eksam. eksistentiel psykoterapeut (PI) Konsulentbistand Foredrag Supervision - Terapi

Mennesket i centrum! Cand.pæd. og eksam. eksistentiel psykoterapeut (PI) Konsulentbistand Foredrag Supervision - Terapi Mennesket i centrum! Konsulentbistand Foredrag Supervision - Terapi Konsulentbistand i komplicerede sager Foredrag og kurser for forskellige grupper Supervision Konfliktmægling Rådgivning og terapi for

Læs mere

EN (KORT) PÆDAGOGISK REFLEKSION OVER LÆRINGSMÅL

EN (KORT) PÆDAGOGISK REFLEKSION OVER LÆRINGSMÅL EN (KORT) PÆDAGOGISK REFLEKSION OVER LÆRINGSMÅL CENSORMØDE VEST DEN 18. SEPTEMBER 2017 MARIA APPEL NISSEN, SOCIALRÅDGIVERUDDANNELSEN, INSTITUT FOR SOCIOLOGI OG SOCIALT ARBEJDE Hvad er pædagogisk refleksion?

Læs mere

Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for

Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for Lidt om mig Rummelighed - Inklusion Anerkendelse At se, høre, tale med og forsøge at forstå den enkelte elev At se muligheder i stedet for begrænsninger Skolen Sputnik Blev igangsat i 1998 af Indre Nørrebro

Læs mere

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet

Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Opsamling på det afsluttende møde i børnepanelet Introduktion og læsevejledning Børnepanelet var samlet for fjerde og sidste gang både i København og i Jylland i april/maj 2017. I alt deltog 23 børn og

Læs mere

Antimobbestrategi. Regnbueskolens syn på individ og fællesskab. Mobning. Definition på mobning

Antimobbestrategi. Regnbueskolens syn på individ og fællesskab. Mobning. Definition på mobning Antimobbestrategi Regnbueskolens syn på individ og fællesskab På Regnbueskolen tror vi på, at hvert enkelt menneske er unikt og værdifuldt og derfor har lov til at være den man er. Hvert barn og hver voksen

Læs mere

Unge, identitet, motivation og valg Carsten Hegnsvad, lektor cand psyk

Unge, identitet, motivation og valg Carsten Hegnsvad, lektor cand psyk Carsten Hegnsvad, lektor cand psyk Fremtidens folkeskole i Odder: Overbygning og ungdom Hvordan bidrager vi til at 95 pct. af eleverne gennemfører en ungdomsuddannelse? Hvad kan vi gøre for, at eleverne

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: at være udenfor fællesskabet. kontra at være opmærksomme på hinanden. Formål Noget af det, som eleverne på mellemtrinnet er mest bange for, når de er i skole, er at blive

Læs mere

AKADEMISK RÅD HEALTH. Møde den 12. April 2012

AKADEMISK RÅD HEALTH. Møde den 12. April 2012 AKADEMISK RÅD HEALTH Møde den 12. April 2012 1 HVILKEN SLAGS AKADEMISK RÅD VIL VI VÆRE? OPSTART Hvad er vores opgave?/roller og ansvar Samarbejdet: Når vi mødes, hva så? Møder når de er værst! Lederskab

Læs mere

DIALOG # 3. Eleverne taler grimt til hinanden hvordan takler man det?

DIALOG # 3. Eleverne taler grimt til hinanden hvordan takler man det? DIALOG # 3 Eleverne taler grimt til hinanden Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt vanskelig situation,

Læs mere

Observationsark: Intentionalitet og gensidighed

Observationsark: Intentionalitet og gensidighed Observationsark: Intentionalitet og gensidighed Dato: Tidspunkt/lektion: Mediator: Mediatee: Observatør: Beskrivelse af setting: Intentionalitet og gensidighed Point 1-10 Beskrivelse Hvad gør mediator?

Læs mere

Fællesskabende didaktikker (Et undervisningsvi mod eksklusionsmønstre)

Fællesskabende didaktikker (Et undervisningsvi mod eksklusionsmønstre) Fællesskabende didaktikker (Et undervisningsvi mod eksklusionsmønstre) v/ Helle Rabøl Hansen, adjunkt, Phd. Århus Universitet / IUP (DPU) Her fik jeg noget, jeg søgte efter. Jeg fik kærlighed (17 årig

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

INDHOLD 1 INDLEDNING OG PROBLEMFORMULERING 2 FÆLLESSKAB 3 JØRN NIELSEN 3 FAMILIEKLASSE 5 ANALYSE 6 KONKLUSION 7 LITTERATUR 8

INDHOLD 1 INDLEDNING OG PROBLEMFORMULERING 2 FÆLLESSKAB 3 JØRN NIELSEN 3 FAMILIEKLASSE 5 ANALYSE 6 KONKLUSION 7 LITTERATUR 8 INDHOLD INDHOLD 1 INDLEDNING OG PROBLEMFORMULERING 2 FÆLLESSKAB 3 JØRN NIELSEN 3 FAMILIEKLASSE 5 ANALYSE 6 KONKLUSION 7 LITTERATUR 8 AKT-vanskeligheder set i et samfundsmæssigt perspektiv 1 Indledning

Læs mere

DYSLEKSI I ET LIVSPERSPEKTIV

DYSLEKSI I ET LIVSPERSPEKTIV DYSLEKSI I ET LIVSPERSPEKTIV PÅ SPORET AF STIGMA, HANDICAPFORSTÅELSE, IDENTITET OG LIVSKVALIT ET CPH 2019 mandag 5. august 2019 Gitte Skipper giski@aarhus.dk EN INTERESSE OG NYSGERRIGHED OPSTÅR Samtale

Læs mere

Trivselsrådgivning. Et kort referat af artiklen Værsgo at blive et helt menneske. Af Janne Flintholm Jensen

Trivselsrådgivning. Et kort referat af artiklen Værsgo at blive et helt menneske. Af Janne Flintholm Jensen Trivselsrådgivning Et kort referat af artiklen Værsgo at blive et helt menneske Af Janne Flintholm Jensen Roskilde Universitet Arbejdslivsstudier K1 August 2011 Det følgende indeholder et kort referat

Læs mere

Politiarbejde med unge i udsatte boligområder. F i G h T modellen

Politiarbejde med unge i udsatte boligområder. F i G h T modellen Politiarbejde med unge i udsatte boligområder F i G h T modellen Vi var nede i klubberne og sige: Kom og spil fodbold med os. Og i starten var det meget sådan: vi kommer ikke og spiller med jer. Men langsomt

Læs mere

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper.

Spørgsmålene kan tages som en fælles klassedebat eller i mindre grupper. Intro Dette emne sætter fokus på: omsorg for andre. at lyve. forskellen på at sladre og hjælpe. Formål Når man er sammen hver dag, er det naturligt, at der indimellem opstår konflikter og uenigheder. Heldigvis

Læs mere

BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele

BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele BILAG A: Klubbernes opsøgende arbejde fordelt på bydele I Valby er der ansat en medarbejder, som foretager det opsøgende gadeplansarbejde i bydelen. Det opsøgende arbejde har stået på i et år og er et

Læs mere

Digitale Sexkrænkelser

Digitale Sexkrænkelser Digitale Sexkrænkelser REAKTIONER OG KONSEKVENSER LEKTION #3 Et undervisningsmateriale udviklet af 2 Digitale sexkrænkelser lektion 3 Reaktioner og konsekvenser Digitale Sexkrænkelser Reaktioner og konsekvenser

Læs mere

Light Island! Skovtur!

Light Island! Skovtur! Light Island! Skovtur! En tidlig morgen står de 4 drenge op, og spiser morgen mad. Så snakker de om at tage ud i skoven og sove. Da de er i skoven leder de efter et sted til teltet. Zac går ind imellem

Læs mere

Program til dagen. Introduktion til systemisk tænkning & praksis 12.10. 2010. Copenhagen Coaching Center - Modul 1. Reinhard Stelter Ph.d.

Program til dagen. Introduktion til systemisk tænkning & praksis 12.10. 2010. Copenhagen Coaching Center - Modul 1. Reinhard Stelter Ph.d. Introduktion til systemisk tænkning & praksis Reinhard Stelter Ph.d. i psykologi Email: rstelter@ifi.ku.dk Program til dagen 09.15 Kaffe og morgenbrød 09.30 Systemet mellem stabilitet og forandring Kort

Læs mere

TORSDAG DEN 23. NOVEMBER

TORSDAG DEN 23. NOVEMBER SYSTEMETS BENSPÆND Hvilke muligheder og udfordringer skaber dokumentationskravene i det sociale arbejde, for arbejdet med Det dobbelte blik i praksis? TORSDAG DEN 23. NOVEMBER 2017 v/ Signe Fjordside INDHOLD

Læs mere

Sådan håndterer du et forumspil!

Sådan håndterer du et forumspil! Sådan håndterer du et forumspil! En praktisk vejledning i hvordan du leder en gruppe igennem forumspil - beregnet til: Studerende Undervisere HR-ansvarlige Proceskonsulenter Peter Frandsen, Forumkonsulent

Læs mere

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre.

Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Hej læser! Denne bog er til dig. Du er meget velkommen til at dele den med andre. Bogen fortæller om et svært emne, som skaber utryghed i ungdomslivet - digitale sexkrænkelser. I bogen kan du læse om unge,

Læs mere

Kommunikation og forældresamarbejde

Kommunikation og forældresamarbejde Kommunikation og forældresamarbejde Generelt - Form - Tidsforløbet (Claus og Susanne melder datoer ud, når de er endelige) - Indhold - mere redskabsorienteret - Læringsteoretiske tilgange 1. Refleksiv

Læs mere

Konference om Pædagogisk Sociologi

Konference om Pædagogisk Sociologi Konference om Pædagogisk Sociologi - for nye kandidatstuderende pa uddannelsen i pædagogisk sociologi Sted: Århus Universitet, DPU, Campus Århus Lokaler: Mandag den 29.8.: Bygning 2117, lokale 315 Tirsdag

Læs mere

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer

Forebyggelse af digitale sexkrænkelser blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Forebyggelse af blandt unge: Evaluering af deshame undervisningsmaterialer Marts 2019 Forebyggelse af blandt unge Co-financed by the European Union Evaluering af deshames undervisningsmaterialer 3 Det

Læs mere

Oplæg til forældremøde den 27/9-2004 v/ Jørgen - Den anerkendende tænkning og pædagogik.

Oplæg til forældremøde den 27/9-2004 v/ Jørgen - Den anerkendende tænkning og pædagogik. Side 1 Oplæg til forældremøde den 27/9-2004 v/ Jørgen - Den anerkendende tænkning og pædagogik. Indledning. Et af de indsatsområder, vi i Fristedet har udvalgt at ville have fokus på - er de værdsættende

Læs mere

INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD. SSP samrådets årsmøde Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime

INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD. SSP samrådets årsmøde Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime INTRODUKTION TIL MENTALISERING OG KONFLIKTADFÆRD SSP samrådets årsmøde 2016. Kursus i: Genoprettende processer Fra tough on crime til smart on crime FOKUS OMRÅDER I OPLÆGGET De udsatte og sårbare unge

Læs mere

Han Herreders Ungdomsskole SELVEVALUERING 2015. Fællesskab. Udarbejdet af: Linda Hornstrup

Han Herreders Ungdomsskole SELVEVALUERING 2015. Fællesskab. Udarbejdet af: Linda Hornstrup Han Herreders Ungdomsskole SELVEVALUERING 2015 Fællesskab Udarbejdet af: Linda Hornstrup Maj-juni 2015 1. Indledning hvad er fællesskab? En af skolens værdier og noget, der fylder meget i skolens selvforståelse

Læs mere

Gadeliv blandt unge mænd fra Nørrebro

Gadeliv blandt unge mænd fra Nørrebro Gadeliv blandt unge mænd fra Nørrebro En historie om respekt Hakan Kalkan, Ph.d. stipendiat Sociologisk Institut, Københavns Universitet . Hvad driver de unge mænd fra udsatte boligområder ind i gadekulturen?

Læs mere

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE

DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE DE UNGES STEMME KVALITATIV EVALUERING AF DEN SOCIALE UDVIKLINGSFOND - ET SOCIALPÆDAGOGISK TILBUD TIL UNGE OG VOKSNE AFSLUTTENDE RAPPORT - 2015 INFORMATION OM PUBLIKATIONEN Udgivetjuni2015 Udarbejdetaf:

Læs mere

Elevperspektiver på mobning på erhvervsuddannelserne. ESB-netværket

Elevperspektiver på mobning på erhvervsuddannelserne. ESB-netværket Elevperspektiver på mobning på erhvervsuddannelserne ESB-netværket 21.11.2018 1 Indhold Baggrund for undersøgelsen Metoden bag Det nye mobbesyn (hurtig indflyvning) Elevfællesskabet på erhvervsuddannelserne

Læs mere

Den lille guide til Storytelling

Den lille guide til Storytelling Den lille guide til Storytelling Vil du gerne i gang med storytelling? Så har du her en nem og overskuelig guide til Storytelling. Målet er at give dig et praktisk redskab til at bygge din historie op,

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

Anerkendelse eller miskendelse. Etniske minoritetsunges møde med velfærdsprofessionerne

Anerkendelse eller miskendelse. Etniske minoritetsunges møde med velfærdsprofessionerne Anerkendelse eller miskendelse Etniske minoritetsunges møde med velfærdsprofessionerne Problemformulering Hvordan beskriver etniske minoritetsunge, der er i risiko for marginalisering, at deres sproglige,

Læs mere

Skab virksomhedens autentiske identitet gennem medarbejderne

Skab virksomhedens autentiske identitet gennem medarbejderne Skab virksomhedens autentiske identitet gennem medarbejderne 4 5 Skab virksomhedens autentiske identitet gennem medarbejderne Når en buschauffør begynder at bruge sin egen person bag rattet, skaber han

Læs mere

Kevin Holger Mogensen Adjunkt, PhD. Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning Roskilde Universitet

Kevin Holger Mogensen Adjunkt, PhD. Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning Roskilde Universitet Kevin Holger Mogensen Adjunkt, PhD Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning Roskilde Universitet 1 Danmark har et drengeproblem! Projekt DRIBLE: Drenges udfordringer i ungdomsuddannelserne. Projekt

Læs mere

3 trin til at håndtere den indre kritik

3 trin til at håndtere den indre kritik Fri og Kreativ 3 trin til at håndtere den indre kritik Ved cand. mag. i psykologi og pædagogik Line Larsen friogkreativ.dk Copyright 2013 friogkreativ.dk Alle rettigheder reserveret. Side 1 af 7. 3 trin

Læs mere

18. s. e. trin. I 2015 Ølgod

18. s. e. trin. I 2015 Ølgod For nogle år siden læste jeg i en avis om en ung kvinde, der var det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Hun blev det tilfældige offer for en overfaldsmand, og blev nedværdiget og ydmyget i al offentlighed.

Læs mere

Feedback til uddannelsessøgende med anden etnisk baggrund end dansk

Feedback til uddannelsessøgende med anden etnisk baggrund end dansk Feedback til uddannelsessøgende med anden etnisk baggrund end dansk - en vejledning til vejledere Hospitalsenheden Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive HR-afdelingen, uddannelse Med kritik kan du opnå noget,

Læs mere