Barnets sociale udvikling

Relaterede dokumenter
Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Læreplan for Selmers Børnehus

Alsidige personlige kompetencer

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Pædagogiske læreplaner

Læreplan for vuggestuegruppen

Pædagogisk læreplan Rollingen

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Personlige kompetencer / alsidig personlighedsudvikling

BLÅBJERG BØRNEHAVE. - Helt ude i skoven... for dit barns skyld! Blåbjerg Friskole og Børnehave

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

værdier Pædagogisk læreplan Solsikken Kulturelle udtryksformer Sociale BARNET Sprog Krop og bevægelse Natur og naturfænomen Personlige

PÆDAGOGISK LÆREPLAN DAGPLEJEN KUNDBY BØRNEHUS

Vuggestuens lærerplaner

Barnets alsidige personlige udvikling

BLÅBJERG FRISKOLE OG BØRNEHAVE

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Læreplaner. Dokumentation: Billeder Opvisninger

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

Mariannes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Marianne Svendsen Paxvej Brørup Tlf.: Marianne Svendsen Redigeret af Maria Moesgaard

Pædagogiske læreplaner. Lerpytter Børnehave Lerpyttervej Thisted

Barndommen og livet skal handle om at skabe et godt børneliv og tilgodese det gode børneliv HER OG NU.

Pædagogiske læreplaner.

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner. Vores mål :

7100 Vejle 7100 Vejle

Fanø kommunale dagpleje. Pædagogiske læreplan

Pædagogiske Læreplaner for Dagplejen Syd, Horsens Kommune

Pædagogiske læreplaner: Metoder Tema Mål Alment pædagogisk Særligt pædagogisk

Pædagogiske. Læreplaner. Vuggestuen Troldhøj Temaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Læringsforståelse. Sociale kompetencer.

Pædagogiske læreplaner i praksis

SOCIALE KOMPETENCER PERSONLIGE KOMPETENCER

Pædagogiske læreplaner for Eventyrhuset

Temaer i de pædagogiske læreplaner

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Kulturelle udtryksformer

Lene & Franks dagpleje. Kontakt oplysninger: Lene og Frank Petersen Lyngparken 42, Holsted St Holsted Tlf.:

For barnet betyder det at Det knytter venskaber Det hjælpes til at løse konflikter selv Det opfordres til at hjælpe andre børn

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Børnehavens lærerplaner 2016

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Den pædagogiske læreplan

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Pædagogisk Læreplan

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Pædagogiske læreplaner

Læreplan for alsidige personlige udvikling

Børnehaven Næshøjs fokuspunkter 2011

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur.

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner

Pædagogisk læreplan for Stadil Vedersø Børnehus

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Læreplan for. Børnehaven. Skovbrynet

Kulturelle udtryksformer

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Kompassets reviderede læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Børnehuset Bellinges læreplaner

Læreplaner for børnehaven Østergade

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

Georgs Æske er en integreret institution med en vuggestuegruppe en børnehavegruppe og en specialgruppe.

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplanen vil fremover være en del af vores virksomhedsplan - placeret under det pædagogiske arbejde.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Tusindfryd

Transkript:

Barnets sociale udvikling At børnene oplever at de er en del af Æblegårdens fællesskab og at de bliver i stand til at forstå og respektere andre. At børnene erkender at vi alle er men er lige meget værd. Delmål: - at børnene ved hvad det vil sige at være en god ven. Børnene skal kende de normer og regler som gælder i fællesskabet. At der er tid og rum til børnenes spontane leg og mere planlagte aktiviteter. (MIDLER og METODER) Vi voksne skal sørge for at der er tid og rum, til at børnene i større og mindre grupper oplever at være en del af et fællesskab. At børnene indgår i situationer, hvor de skal samarbejde, tage hensyn til og vente på hinanden. Red barnet og Mary fondens fri for mobberi Billeder, mapper til de temaer, dagbog og aldersopdelte børnegrupper, personlig forældrekontakt. - lære at respekterer egne og andres grænser. - At kunne vente på tur og udsætte egne behov. - opleve glæden ved leg med andre. - kan lytte til hinanden.

Barnets sproglige udvikling (MIDLER og METODER) At børnene bliver i stand til at bruge sproget som et naturligt redskab til at kunne udtrykke egne, og forstå andres behov, følelser og meninger. Vi voksne er nærværende, lyttende og meget opmærksomme på eget sprogbrug. Vi skal tale langsomt og tydeligt og sætte ord på vores handlinger. Vi bruger bl.a. højt læsning, Sang, rim og remser, dialogisk læsning Vi har et samarbejde med talepædagogerne og sprogskolen Udstillinger, billeder, dagbog og løbende dialog mellem forældre, børn og personale. Vi skal gennem aktiviteter og i dagligdagen skabe situationer, hvor børnene skal bruge deres sprog. Vi bruger sprogpakkens redskaber

Barnets alsidige personlige udvikling At børnene oplever at de hver især er værdifulde og at de er medskabende til et positivt fællesskab i æblegården. At børnene lærer udtryksformer så de kan begå sig i hverdagens mange situationer. - at kunne sige til og fra og respektere at andre gør det samme. -at give udtryk for egne behov samt være opmærksom på andres. At børnene opnår selvstændighed ift. praktiske færdigheder: At kunne tage eget tøj af og på At kunne klare toiletbesøg/ hygiejne At kunne agerer i spise situationen Hverdagen skal bygge på, at personalet er nærværende, lyttende og viser forståelse og interesse for børnene - at børnene inddrages i dagens aktiviteter. Børnene opfordres og støttes til selv at gøre hvad de kan og bekræftes her i. (MIDLER og METODER) vi voksne viser omsorg, nærhed, forståelse og respekt for barnet. Vi er gode rollemodeller, som er troværdige og engagerede Vi siger godmorgen og farvel til hinanden. Vi støtter børnene til en positiv afsked med forældrene. Vi giver mulighed for at børnene selvstændigt kan i gangsætte aktiviteter Vi har en overskuelig hverdag, men der gives plads til spontanitet. Vi har aktive samlinger med børne og voksen indslag. Billeder, mapper til de temaer og aldersopdelte børnegrupper, dagbog og personlig forældrekontakt.

Naturen og naturfænomener At børnene oplever glæde, forståelse og respekt for naturen og dens sammenhænge. At børnene får kendskab til naturfænomener og bruger deres nysgerrighed til at forstå dem. Børnene skal have mulighed for at opleve naturen gennem alle deres sanser. De voksne skal skabe tid og rum til mystik og forundring. (MIDLER og METODER) Vi tager på ture til bl.a. skov, strand og volden, men bruger også vores naturlegeplads meget, bl.a. til at tænde bål og lave bålmad. Vi giver børnene mulighed for at opleve årets skiften, ved at besøge de samme steder på tider af året. Vi snakker om hvad vi så sidst vi var her i f.t. hvad vi ser nu. Vi tager ting med hjem fra ture til videre fordybelse. Billeder, plancher, dagbog og personlig forældrekontakt.

Kulturelle udtryksformer og værdier (MIDLER og METODER) At børnene får kendskab til, viden om og forståelse for vores egen og andres kultur, udtryksformer og traditioner. Vi holder og fejrer de danske traditioner året rundt. Vi viser interesse for andre kulturer, udtryksformer og værdier, som vi deler med børnene. Vi klipper pynt til de højtider og fejrer dem i institutionen. Vi snakker om hvorfor vi holder vores højtider, hvor vi kommer fra mm. Vi tager på ture til diverse seværdigheder, som f.eks. teater og museer mm. Billeder, plancher, dagbog og personlig forældrekontakt. Vi fejrer diverse højtider og afholdelse af husets traditioner.

Krop og bevægelse (MIDLER og METODER) At alle børn lærer deres krop og dens muligheder at kende. At de oplever en glæde ved at bruge deres krop og sanser. Glæden ved at turde prøve kroppens grænser af. Vi vil gerne opnå at børnenes motorik mindst bliver alderssvarende. At de fysiske rammer understøtter de mål vi har sat. At vi støtter børnene i deres spontane udfoldelser, både individuelt og gruppevis. Vi har indrettet huset og legepladsen med mange motoriske udfordringer, tilpasset børnenes alderstrin og formåen. Vi prøver at undgå at servicere børnene ved praktiske opgaver, men opfordrer dem til at prøve selv. Vi har sang- og bevægelseslege på alle stuer, hvor både motorik og sprog bliver tilgodeset. Vi laver aktiviteter der tilgodeser børnenes fin- grovog sansemotoriske udvikling, f.eks. bagning, klippe/klistre og puslespil. Vi sørger også for motoriske udfordringer når vi er på ture, f.eks. i skoven. Den daglige snak med forældre og blandt personale, dagbog og foto.