forhold, som faldende energi- og landbrugseksport samt et faldende bytteforhold.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "forhold, som faldende energi- og landbrugseksport samt et faldende bytteforhold."

Transkript

1 18. marts 2008 Frederik I. Pedersen direkte tlf Resumé: HOVEDTRÆK AF AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING I DANSK ØKONOMI Højkonjunkturen i Danmark synger på sidste vers. Lavere vækst i udlandet og en nedgearing af det danske privatforbrug, boligbyggeri, maskininvesteringer mv. vil give stigende arbejdsløshed i løbet af Der er tale om en normal konjunkturvending snarere end mangel på arbejdskraft. Regeringen bør ikke passivt se til, hvis ledigheden begynder at stige voldsomt igen. Det er vigtigt at holde fast i en lav ledighed, fordi det øger de langsigtede vækstmuligheder. Nedgearingen i dansk økonomi skyldes en normal konjunkturvending - hvor boligmarkedet, det private forbrug og investeringerne gearer ned i lyset af stigende renter, stagnerende boligpriser, lavere vækst i udlandet mv. snarere end mangel på arbejdskraft. Vi mener således, at det er svært at finde belæg for, at det er arbejdskraft mangel og mulig overophedning, der er årsag til den økonomiske vækstnedgearing. Arbejdsmarkedet har leveret i stor stil, industrieksporten har fastholdt momentum, de seneste inflationsstigninger skyldes primært stigende energi- og fødevarepriser, ligesom faldet i betalingsbalanceoverskuddet det seneste år i overvejende grad skyldes særlige forhold, som faldende energi- og landbrugseksport samt et faldende bytteforhold. Prognosen forudser et moderat vækstomslag med en vending på arbejdsmarkedet medio Arbejdsløsheden ventes derfor at stige op til godt fuldtidspersoner mod slutningen af 2009 fra det nuværende niveau på godt fuldtidspersoner. Der er dog betydelig risiko for, at vendingen bliver kraftigere end ventet. Omvendt vurderes risikoen for overophedning generelt som meget lille. Dykker boligpriserne og falder forbrugernes købelyst, kan vi frem mod slutningen af 2009 risikere, at arbejdsløsheden stiger op til fuldtidspersoner. Får vi et hårdere konjunkturomslag, skal politikerne være parat til at gribe ind. Regeringen bør ikke passivt se til, hvis ledigheden begynder at stige voldsomt igen. Sker det, risikerer vi nemlig at sætte de strukturgevinster over styr, der er høstet de senere år i takt med, at det pressede arbejdsmarked har fået fat i de mere svage grupper. Indholdsfortegnelse: Side 2 Vending i dansk økonomi prognosens hovedtræk Side 13 Appendiks 1. Revisioner af prognosen Side 15 Appendiks 2. Gennemgang af efterspørgsel og udenrigshandel P:\GS\april 2008\status-udsigter.doc

2 2 VENDING I DANSK ØKONOMI PROGNOSENS HOVEDTRÆK En nedgearing af væksten i udlandet samt nedgearing af det indenlandske private forbrug, et fald i boligbyggeriet, samt nedgearing af erhvervsinvesteringerne giver i år og næste år en vækst i dansk økonomi under normalen. I 2008 og 2009 ventes vækstrater på knap 1½ og godt 1 pct. Det viser tabel 1 med hovedtallene fra AErådets martsprognose, Tabel 1. Hovedtal AErådets martsprognose, * 2009* Realvækst i procent (kædede værdier) Privat forbrug 5,2 3,8 2,7 1,9 1,5 Offentligt forbrug 0,9 2,0 1,3 1,6 1,2 Boligbyggeri 18,7 12,2 4,4-4,0-4,0 Øvrige bygge- og anlægsinv. -2,6 14,0-0,3 0,0 0,0 Materielinvesteringer 3,5 15,1 11,5 5,0 2,5 Lagerinv. vækstbidrag -0,7 0,6-0,2 0,0 0,0 Indenlandsk efterspørgsel 3,4 6,0 2,9 1,7 1,1 Eksport 8,3 9,0 3,8 4,1 3,3 heraf industrivarer 7,7 6,0 6,0 4,0 5,0 Import 11,3 14,1 6,1 4,8 3,3 Bruttonationalprodukt 2,5 3,9 1,8 1,4 1, Mia. kr Betalingsbalance Offentlig saldo Niveau Ændring 1000 pers Beskæftigelse Arbejdsstyrke (ny def.) personer Arbejdsløshed (ny def.) Årlig stigning i procent Lønudvikling 2,7 3,1 4,0 4,2 4,2 Forbrugerprisudvikling 1) 2,1 2,1 1,9 2,7 2,2 Boligpriser, en.fam. huse 17,4 21,6 4,7 0,0 0, Procent Effektiv obligationsrente 3,5 4,1 4,7 4,7 4,6 * prognose. 1) Deflator Kilde: ADAMs databank og AErådet. Vendingen i konjunkturerne indebærer, at beskæftigelsen vil begynde at falde og arbejdsløsheden vil begynde at stige fra medio Udsigterne for arbejdsmarkedet skal endvidere ses i sammenhæng med forventningerne om en tiltagende produktivitetsvækst i prognoseperioden. Når økonomien ikke længere vokser så kraftigt, er der ikke længere behov for at øge bemandingen, og med en opgang i produktivitetsvæksten vil der samlet set være behov for at reducere bemandingen.

3 3 Figur 1 viser udviklingen i arbejdsløsheden på måneder i prognosen. Som det fremgår, ventes arbejdsløsheden at falde frem mod sommeren 2008, hvorefter vi får en vending. Som følge af det lave udgangspunkt fra 2007 ser vi det dog først i årsniveauerne i 2009, jf. de vandrette streger i figur 1. Figur 1. Udvikling i arbejdsløsheden fuldtidspersoner fuldtidspersoner Anm.: De vandrette streger angiver de årlige gennemsnit. Kilde: AErådet pba. Danmarks Statistik. Vores hovedscenario indebærer ikke nogen markant vending på arbejdsmarkedet i prognoseperioden. Beskæftigelsen vil fortsat ligge på et højt niveau og ledigheden vil ligge på et i historisk sammenhæng lavt niveau. Der er dog betydelig risiko for, at vendingen bliver kraftigere end ventet, jf. afsnittet om risikoscenarier. Det er vores vurdering, at presset på dansk økonomi vil begynde at tage af i lyset af den økonomiske udvikling. Hvor meget, beskæftigelsen skal falde, før vi er tilbage på normal kapacitetsudnyttelse, er usikkert. Vi mener dog, at de senere års helt enestående udvikling på arbejdsmarkedet viser, at kapacitetsgrænsen er flyttet og ligger højere, end fx Vismændene (DØR) og Finansministeriet vurderer. Begge institutioner vurderer fx, at ledigheden skal stige fra de nuværende knap fuldtidspersoner til fuldtidspersoner (ny definition), før presset vil gå af dansk økonomi 1. 1 Finansministeriet og DØR vurderer med den gamle opgørelse af arbejdsløsheden, at den strukturelle arbejdsløshed ligger omkring fuldtidspersoner. Givet den meget konstante nedjustering af arbejdsløshedsniveauet på ca fuldtidspersoner tilbage i tid med den nye definition, må man forvente, at FM og DØR må nedjustere deres strukturelle ledighedsniveauer med ca fuldtidspersoner.

4 4 Vi mener, det kan være farligt passivt at se til hvis ledigheden stiger fuldtidspersoner fra det nuværende niveau, fordi man derved risikerer at sætte de strukturgevinster over styr, der kan være høstet de senere år i takt med at det pressede arbejdsmarked har fået fat i de mere svage grupper. Senest har OECD i deres landerapport for Danmark (februar 2008) talt for, at den strukturelle arbejdsløshed kan være faldet, bl.a. fordi det stærke og langvarige opsving har givet plads til marginale grupper på arbejdsmarkedet. OECD taler altså for en slags hysteresis med omvendt fortegn, hvor langtidsledige og folk, der normalt står langt nede i køen til job, får muligheder for dels at erhverve arbejdsmæssige kvalifikationer via beskæftigelse og dels får større lyst til at søge job, fordi beskæftigelsesmulighederne er super gode 2. Med andre ord kan midlertidige konjunktursvingninger få langsigtede strukturelle effekter i både positiv og negativ retning. Normal konjunkturvending ikke mangel på arbejdskraft Der har været megen snak om, at det er mangel på arbejdskraft, der har ledt til en halvering af den økonomiske vækstrate fra 3,9 pct. i 2006 til 1,8 pct. i Vi mener ikke mangel på arbejdskraft generelt har været nogen større vækstbremse for dansk økonomi i 2007, men at udviklingen derimod afspejler en generel afmatning, hvor boligmarkedet, det private forbrug og investeringerne gearer ned i lyset af stigende renter, stagnerende boligpriser og en konjunkturel mætning (folk har fået købt ny bil, har fået lavet tilbygninger, nyt køkken, udestue osv.). Der er således flere nuancer på den økonomiske vækstnedgearing, end det ofte fremgår af den økonomiske debat. For det første ser nedgearingen af BNP-væksten fra 2006 til 2007 meget voldsom ud, fordi særlige forhold har pillet vækst ud af dansk økonomi i Det gælder produktionsfald inden for udvinding af gas og olie i Nordsøen, inden for energi- og vandforsyningen samt inden for landbrug, fiskeri mv. Vækstnedgearingen er mindre, når man ser bort fra udviklingen i disse erhverv, der ikke er tæt knyttet op på konjunkturudviklingen, og som påvirkes af vejret, udvindingsmulighederne, og om vores nordiske naboer er selvforsynende med energi fra deres vandkraft. 2 Desuden mener OECD, at den strukturelle ledighed i Danmark er faldet som følge af: den aktive arbejdsmarkedspolitik, Østarbejdernes indtog, samt en mere decentral løndannelse. Hysteresis forstås normalt således, at arbejdsløse mister kompetencerne og motivationen, når arbejdsløsheden er høj og ledighedsperioderne bliver lange.

5 5 Vi vurderer på baggrund af den foreliggende statistik, at disse erhverv forklarer op til 0,8 pct.enheder 3 af den samlede vækstnedgearing på i alt ca. 2 pct.enheder fra 2006 til Renset for disse erhverv er væksten gearet ned fra ca. 4 pct. til ca. 2,5 pct. og altså noget mindre, end hvad BNPvæksttallene tilsiger 4. For det andet viste arbejdsmarkedet stor fremgang i Ifølge det foreløbige nationalregnskab steg beskæftigelsen i hoveder med stort set samme antal i 2007 som i 2006 nemlig ca personer, jf. tabel 1. Samtidig peger de foreløbige statistikker frem til og med 3. kvartal 2007 på, at den gennemsnitlige arbejdstid er steget ret pænt i 2007 og formentlig er vokset mere end i 2006, således at det samlede antal arbejdstimer, der er lagt i de danske virksomheder, er vokset mere i 2007 end i Dette billede underbygges af ATP-statistikken for lønmodtagere, der viser en fremgang på hele fuldtidspersoner fra 2006 til 2007 mod fuldtidspersoner fra 2005 til Der er altså intet, der taler for, at arbejdsmarkedet ikke har leveret varen i Det paradoksale består derimod i, at væksten i beskæftigelsen målt i timer er gået op i gear samtidig med, at væksten i produktionen er gået ned i gear. Det betyder, at produktiviteten udviklede sig sløjt i Det er ikke unormalt, at produktivitetsvæksten aftager i slutningen af en højkonjunktur. For det tredje er væksten i den indenlandske efterspørgsel gearet kraftigt ned fra ca. 6 pct. i 2006 til ca. 3 pct. i 2007 samtidig med, at væksten i industrieksporten har fastholdt en vækst et godt stykke over den historiske gennemsnitlige vækstrate. For det fjerde er væksten i importen af varer mere end halveret fra 12 pct til godt 5½ pct Det gælder også for importen af industrivarer. Da væksten i eksporten af industrivarer ikke er gået ned i gear, er det også et tegn på, at vi har haft en nedgearing af den indenlandske efterspørgsel. Det fald, der har været i overskuddet på betalingsbalancen fra 2006 til 2007, og som af flere økonomer er blevet tolket som tegn på overophedning, kan langt hen ad vejen forklares med særlige forhold at energieksporten er 3 De foreløbige nationalregnskabstal giver ikke mulighed for at udskille råstofudvinding, og energi- og vandforsyningen fra industrien. Tallene frem til 3. kvartal 2007 viste, at råstofudvinding, energi- og vandforsyning, samt landbrug forklarede ca. 0,8 pct.enheder af vækstnedgearingen fra 2006 til årsvæksten for de tre første kvartaler af Fastholder industrien sit vækstbidrag fra de første tre kvartaler af 2007 i hele 2007, falder forklaringsbidraget fra de særlige erhverv til lidt over 0,6 pct.enheder. 4 Fremadrettet ventes et fortsat, men langt mindre negativt vækstbidrag fra disse særlige erhverv.

6 6 faldet kraftigt, at landbrugseksporten er gearet kraftigt ned samt at bytteforholdet (også lidt paradoksalt) er faldet fra 2006 til 2007, jf. afsnittet om betalingsbalancen i appendiks 2. Samlet mener vi ikke, det er dokumenteret, at arbejdskraftmangel skulle have været årsag til nedgangen i væksten i dansk økonomi sidste år. De overordnede tegn, der er blevet tolket i den retning, indeholder under overfladen for manges vedkommende nuancer, der taler imod. Der er dog ikke tvivl om, at mange virksomheder har haft problemer med at rekruttere arbejdskraft i Men meget tyder på, at hullerne langt hen ad vejen er blevet lukket ved inddragelse af mere marginale grupper på arbejdsmarkedet, udenlandsk arbejdskraft, samt at lønmodtagerne har øget den gennemsnitlige arbejdstid. Det er i den sammenhæng langt mere relevant, om virksomhederne har været produktionsmæssigt begrænset som følge af rekrutteringsproblemer end hvor stort et antal ubesatte stillinger, der kan opgøres. Når Arbejdsmarkedsstyrelsen (AMS) fx opgør, at 22 pct. af de danske virksomheder forgæves har forsøgt at besætte stillinger over en to måneders periode i efteråret 2007, skal man derfor være meget forsigtig med at omregne hver stilling til et produktionstab svarende til 1 normal beskæftiget. Undersøgelsen fra AMS viser nemlig også, at det kun er 1/3 af virksomhederne med rekrutteringsproblemer, der har måttet opgive ordrer eller aktiviteter som følge af problemerne med at få besat stillingerne. I et dynamisk samfund som det danske vil der altid være en vis mangel på arbejdskraft bl.a. som følge af faglige og geografiske ubalancer mellem udbud og efterspørgsel efter arbejdskraft. Fx viste en flaskehalsrapport fra AMS (oktober 2003), at der i 2003, hvor arbejdsløsheden sidst toppede, var en mangel på ca personer på det danske arbejdsmarked. Så selvom beskæftigelsen begynder at falde og arbejdsløsheden begynder at stige, vil der fortsat være virksomheder, der har problemer med at få besat ledige stillinger, og der vil fortsat være virksomheder, der er begrænsede som følge heraf. Risiko for kraftigere konjunkturvending Risikobilledet er siden vores oktoberprognose 2007 rykket mere i retning af det negative. Det skyldes ikke mindst vækstudsigterne i udlandet, der i lyset af den finansielle uro og problemerne i amerikansk økonomi er nedrevideret

7 7 en del, siden vi sidst udarbejdede prognose. Figur 2 viser, at vækstprognoserne for især USA, men også for Euroområdet, i 2008 er revideret en del ned siden efteråret I efteråret ventede et gennemsnit af prognoser en vækst i år noget over 2 pct., nu venter prognoserne en vækst noget under 2 pct. Figur 2. Forventningerne til væksten i USA og Euroområdet i 2008 over tid 3,00 2,75 2,50 Procent pr. år 2,25 2,00 1,75 1,50 1,25 1,00 mar apr maj jun jul aug sep okt nov dec jan feb mar United States Euro Zone Anm.: Figuren viser forecasternes forventninger til Euroområdets og USAs vækst i 2008 på forskellige tidspunkter. Kilde: The Economist, Poll of forecasters. Meget lille risiko for overophedning Selvom risikobilledet er rykket i mere negativ retning, er det endnu lidt for tidligt helt at afskrive risikoen for overophedning, selvom den synes meget lille. Risikoen for overophedning af dansk økonomi, hvor det stramme arbejdsmarked sætter gang i en løn-pris-spiral, mener vi ikke kan afskrives helt, før vi har set, at kapacitetspresset reelt er aftaget i de mere hårde indikatorer som fx beskæftigelse og arbejdsløshed 5. Vi har derimod en lang række bløde indikatorer, der viser, at vi har passeret den konjunkturmæssige top, og at vi nu befinder os i en situation med et aftagende kapacitetspres. Det gælder produktionsbegrænsninger som følge af arbejdskraftmangel i bygge- og anlægssektoren og i industrien, det gælder produktionskapaciteten i industrien, det gælder forventningerne til produktion og beskæftigelse og det gælder forbrugertilliden. 5 Der er dog tegn på vending i beskæftigelsen inden for byggeriet, om end tendensen endnu er svag.

8 8 Der kan heller ikke være tvivl om, at dansk økonomi nu påvirkes af flere negative end positive stimulanser sammenlignet med tidligere. Det gælder effekterne fra de senere års stigende renter, vækstnedgearingen i udlandet, en faldende dollar, de stærkt stigende energi- og fødevarepriser, og det gælder afmatningen i boligpriserne. Samtidig vil arbejdsmarkedet ikke stimulere efterspørgslen i samme omfang som tidligere som følge af den ventede opbremsning og vendingen. Der, hvor de positive stimulanser er tilbage, er bl.a. i forhold til lønudviklingen, finanspolitikken og med tiden måske også (lidt) lavere renter. Bidragene fra de positive stimulanser vurderes dog umiddelbart at være beskedne. Risikoscenarier Det er altid svært at forudse vendinger i den økonomiske udvikling, og der er samtidig en tendens til at undervurdere styrken både i økonomiske opsving og økonomiske nedture. Det skyldes, at økonomien har tendens til at bevæge sig i nogle selvforstærkende forløb (positive og negative spiraler), og at prognosemagerne er forsigtige. Der knytter sig som betydelige og primært negative risici til udviklingen i udlandet. Det gælder ikke mindst, hvordan amerikansk økonomi vil klare sig og hvorledes dollaren vil udvikle sig. En yderligere svækkelse af den amerikanske dollar kombineret med lav vækst i USA i år og de kommende år vil ramme europæisk og dansk økonomi negativt, også selvom renterne sættes ned. Et andet risikoelement er de stærkt stigende energi- og fødevarepriser. Forbrugerpriserne, der steg kraftigt i slutningen af 2007 og ind i starten af 2008, er af nogle økonomer blevet kædet sammen med overophedning. Den stærke stigning skyldes dog primært de voldsomt stigende priser på energi og fødevarer mv. Der har på det seneste og især fra januar til februar også været stigning i den såkaldte kerneinflation (Eurostats normale definition). Kerneinflationen ligger dog stadig under 2 pct. Det viser figur 3, hvor man også kan se, at den samlede inflationen i februar 2008 lå på 3,1 pct.

9 9 Figur 3. Udvikling i inflation og kerneinflation 3,5 3,5 3,0 3,0 årlig stigningstakt, pct 2,5 2,0 1,5 1,0 2,5 2,0 1,5 1,0 årlig stigningstakt, pct 0,5 0,5 0, Inflation Kerneinflation 0,0 Anm.: Kerneinflationen er inflationen renset for energi, føde- og drikkevarer, samt tobak. Kerneinflationen viser, hvordan inflationen ville være forløbet, hvis priserne på energi, føde- og drikkevarer samt tobak var steget på samme måde som de øvrige varer og tjenester i forbrugerprisindekset. Kilde: Nationalbanken og AErådet pba. Danmarks Statistik. I kerneinflationen ligger dog også bidrag fra andre varer (og tjenester), hvor prisudviklingen kommer til os udefra eller bliver fastsat af myndighederne. Et inflationsmål, der forsøger at rense for sådanne forhold, er den indenlandske markedsbestemte inflation. Dette inflationsmål indikerer heller ikke, at der skulle være et specielt højt indenlandsk inflationspres her i starten af Det viser boks 1. Hvis ikke energi- og fødevarepriserne stabiliserer sig i 2008, kan der blive sat gang i en løn-prisspiral fra anden vej end det stramme arbejdsmarked. Hvis inflationen forbliver høj som følge af længerevarende høje prisstigninger på energi- og fødevarer, kan vi nemlig risikere, at det forplanter sig i inflationsforventningerne. Boks 1. Den indenlandske markedsbestemte inflation (IMI) Nationalbanken opgør et mål for den markedsbestemte indenlandske inflation ved at rense forbrugerpriserne for energi og fødevarer mv., for administrativt fastsatte priser, indirekte skatter, samt inflationsbidrag fra importerede varer. IMI afspejler derfor prispresset fra danske virksomheders lønomkostninger og avancer. IMI er godt nok tiltaget set over de senere år, men fra et negativt niveau. Et foreløbigt estimat for februar 2008 viser. at IMI ligger på 1,4 pct.. hvilket ikke er et specielt højt niveau. Ser man på udviklingen i IMI de seneste måneder, hvor den overordnede inflation især er taget til, har der kun været et mindre løft i IMI. Det viser figur a.

10 10 Figur a. Forbrugerpris inflation og indenlandsk markedsbestemt inflation 5,0 5,0 4,0 4,0 årlig stigningstakt, pct 3,0 2,0 1,0 0,0 3,0 2,0 1,0 0,0 årlig stigningstakt, pct -1,0-1,0-2, Inflation Indenlandsk markedsbestemt inflation (IMI) -2,0 Anm.: IMI for februar 2007 er et flash-estimat. For en dokumentation af IMI henvises til Hansen og Knudsen, Indenlandsk markedsbestemt inflation Kvartalsoversigt 4. kvartal 2005, Danmarks Nationalbank. Kilde: Danmarks Nationalbank og Danmarks Statistik. I forhold til den danske økonomi mener vi fortsat, at en af de største risici knytter sig til boligmarkedet. Set på landsplan er boligpriserne ikke faldet i nævneværdigt omfang, men det store udbud af boliger til salg i kombination med en konjunkturel vending kan let lede til faldende boligpriser. Prognosen indeholder en forventning om uændrede nominelle boligpriser, svarende til reale prisfald i størrelsesorden ca. 2½ pct. om året i 2008 og Men det kan bestemt ikke udelukkes, at priserne vil falde med 10 pct. over de næste år, svarende til en hurtigere tilpasning til de underliggende økonomiske forhold. I tabel 2 er der i scenario 1 vist de isolerede effekterne på dansk økonomi af et fald i boligpriserne på nominelt 10 pct. sammenholdt med vores grundforløb i prognosen (uændrede boligpriser). Som det fremgår, bliver BNP reduceret med op til ½ pct. og beskæftigelsen reduceres med op til personer i 2009 sammenholdt med vores prognose. De offentlige finanser forværres med op til 5 mia.kr., mens betalingsbalancen som følge af lavere privat forbrug og investeringer mv. forbedres op til 5 mia.kr.

11 11 Tabel 2. Samfundsøkonomiske konsekvenser af faldende boligpriser og stemningsskifte hos forbrugere Scenario 1 Scenario Beskæftigelse, 1000 personer BNP, pct. -0,1-0,5-0,7-1,2 Privat forbrug, pct. -0,1-0,4-1,5-2,0 Offentlige finanser, mia kr Betalingsbalance, mia kr Anm.: Scenario 1 viser effekten af et isoleret boligprisfald på 6 pct. i 2008, 4 pct. i 2009, dvs. i alt 10 pct. Scenario 2 viser effekten af et boligprisfald på 10 pct., kombineret med et fald i forbrugertilliden og det private forbrug svarende til, at forbrugskvoten (defineret ved cp/(yw1-typri+ty-(sd-sds-sdr))) fra 2007 til 2009 falder yderligere og ned på den gennemsnitlige forbrugskvote der er set for perioden Generelt er renteniveau og lønudviklingen holdt eksogene i eksperimenterne. Tillades lønningerne at tilpasse sig den nye beskæftigelsessituation, sker der dog ikke de helt store ændringer som følge af træghed i løndannelsen. De modgående effekter via en svagere lønudvikling og dermed bedre konkurrenceevne ses først for alvor i eksporten, væksten og beskæftigelsen efter Kilde: AErådets beregninger på ADAM-modellen. Begynder boligpriserne at falde som angivet i scenario 1, er det meget sandsynligt, at det vil forårsage eller ske samtidig med et større stemningsskifte hos forbrugerne. Ser man tilbage i historien, har markante boligprisfald oftest været ledsaget af stemningsskifte og større konjunkturomslag. Scenario 2 i tabel 2 viser derfor de samfundsøkonomiske konsekvenser af et boligprisfald kombineret med et større stemningsskifte hos de danske forbrugere. Stemningsskiftet er modelleret således, at de danske forbrugere reducerer den indkomstandel, de bruger på privat forbrug (forbrugskvoten). Mere præcist falder forbrugskvoten ned på det historiske gennemsnit. I dette tilfælde vil de negative effekter på vækst og beskæftigelse blive forstærket betydeligt. I scenario 2 reduceres BNP med 1¼ pct. og beskæftigelsen falder med op til personer i prognoseperioden. Forværringen af de offentlige finanser mere end fordobles, mens effekterne på betalingsbalancen tilsvarende bliver mere positive. Selvom de viste risikoscenarier er hypotetiske, er det bestemt ikke usandsynligt, at det kan komme til at gå sådan. Bliver der også sat gang i pessimismen i erhvervslivet, kan det få betydning for hvor meget erhvervslivet vil investere i maskiner, bygninger og andet kapitalapparat. Kommer det til udtryk ved et mærkbart fald i erhvervslivets investeringskvote (investeringerne som andel af værditilvæksten), bliver de negative effekter yderligere forstærket i forhold til tabel 2. Får vi gang i en negativ økonomisk spiral, viser risikoscenarierne, at vi får en noget kraftigere vending i konjunkturerne end det, der forudses i progno-

12 12 sen. Falder boligpriserne kombineret med et stemningsskifte hos forbrugerne, risikerer vi, at arbejdsløsheden stiger helt op til fuldtidspersoner frem mod slutningen af Det viser figur 4. Figur 4. Prognose og scenario med negativ spiral fuldtidspersoner fuldtidspersoner prognose risiko scenario 2 Anm.: Se tabel 2. Kilde: AErådet pba. Danmarks Statistik. Forberedt på handlemuligheder Kommer vi i en situation med en hårdere vending i de økonomiske konjunkturer med markante beskæftigelsesfald og arbejdsløshedsstigninger til følge, anbefaler vi, at regeringen gør klar til økonomiske indgreb. Reformer af fx skattesystemet, hvor skatten på arbejde sænkes, hurtigere aktivering af arbejdsløse, en større socialindsats, initiativer der arbejder mod udstødelse fra arbejdsmarkedet, fx via bedre arbejdsmiljø kan være elementer til bekæmpelse af en større nedtur. Ligeledes er det vigtigt, at arbejdsgiverne gør en aktiv indsats for at holde på den ældre arbejdskraft. Ved en kraftig vending i beskæftigelsen/ledigheden kan det også komme på tale at iværksætte initiativer, der i 2009/2010 kan stimulere efterspørgslen fx via øgede offentlige investeringer. De senere års erfaringer viser, at et højt kapacitetspres er den bedste medicin i forhold til at få de marginale grupper i arbejde samt fastholde de ældre medarbejdere. Lader man arbejdsløsheden stige uhæmmet, før man griber ind risikerer man ikke alene at sætte de strukturgevinster over styr, der er høstet de senere år. Man risikerer også at forværre strukturerne, fordi arbejdsløsheden har det med at bide sig selv i halen og fordi det kan give større tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet mv.

13 13 Appendiks 1. Revisioner af prognosen BNP-væksten endte ifølge de foreløbige tal på 1,8 pct. i Det var som ventet i prognosen fra oktober 2007, men dækker over en kraftigere vækst i den indenlandske efterspørgsel og et større negativt vækstbidrag til BNP fra udenrigshandlen. I 2008 og 2009 har vi nedjusteret den økonomiske vækst en smule. Det er blandt andet sket i lyset af nedjustering af vækstprognoserne for de lande, vi handler med meget med, en nedjustering af dollaren, samt at især stigende fødevare- og energipriser vil løfte inflationen en del mere end ventet i vores prognose fra efteråret I lyset af det lidt svagere vækstbillede har vi samtidig revideret beskæftigelsesudviklingen ned, således at beskæftigelsen nu falder personer fra 2008 til I 2008 er beskæftigelsesvæksten opjusteret marginalt, det skyldes dog dels et højt udgangsniveau fra 2007 og dels forventningen om, at beskæftigelsesfremgangen vil fortsætte ind i 1. halvår Boks 2 ser nærmere på revisionerne af vores prognose. Boks 2. Revisioner af prognosen Tabel a sammenligner AErådets martsprognose 2008 med oktoberprognosen Vækstbilledet er samlet set revideret lidt ned i prognoseperioden og samtidig ventes nu en lidt kraftigere vending på arbejdsmarkedet. Som det fremgår af tabel a, skønnede vi i oktoberprognosen en beskæftigelsesfremgang på personer fra 2006 til 2007, mens beskæftigelsesfremgangen ifølge nationalregnskabet foreløbig er opgjort til personer. Den markante forskel dækker udelukkende, at Danmarks Statistik har nedrevideret beskæftigelsesudviklingen i 1. halvår Modsætningen til denne revision er dog en markant opjustering af udviklingen i den gennemsnitlige arbejdstid en revision der mere end modgår nedjusteringen af beskæftigelsesniveauet. Det betyder alt i alt, at der ikke blev arbejdet færre timer i de danske virksomheder i 2007 sammenlignet med skønnet for vores oktoberprognose. Det private forbrug voksede en del mere end ventet i 2007, mens vi har nedjusteret væksten en smule i 2008 og Væksten i det offentlige forbrug er kun justeret marginalt. Væksten i investeringerne blev marginalt større end ventet i 2007, og også her har vi nedjusteret væksten en smule i prognoseårene. Samlet er væksten i den indenlandske efterspørgsel revideret marginalt ned i 2008 og Væksten i både importen og eksporten er blevet revideret op i 2008, mens vi for begge steder har en nedrevision i Samlet er vækstbidraget til BNP-væksten fra udenrigshandlen samlet revideret en smule ned i prognoseperioden. Dette afspejles blandt andet i en nedrevision af overskuddet på betalingsbalancens løbende i begge prognoseår. Overskuddet på den offentlige saldo er justeret en smule op i 2008, mens overskuddet er omtrent uændret i Revisionerne afspejler blandt andet udviklingen i oliepriserne og en lidt dårligere arbejdsmarkedsudvikling.

14 14 Tabel a. Sammenligning af AErådets prognoser marts 2008 og oktober Martsprognosen 2008 Oktoberprognosen Realvækst i pct. kæde - - Realvækst i pct priser - Privat forbrug 2,7 1,9 1,5 1,7 2,0 1,7 Offentligt forbrug 1,3 1,6 1,2 1,8 1,7 1,0 Investeringer 5,3 1,4 0,1 5,1 1,8 1,4 Indenlandsk efterspørg. 2,9 1,7 1,1 2,5 1,8 1,4 Eksport 3,8 4,1 3,3 3,0 3,8 3,8 Import 6,1 4,8 3,3 4,5 4,0 3,7 Bruttonationalprodukt 1,8 1,4 1,1 1,8 1,7 1,5 -- mia.kr mia.kr.-- Betalingsbalance Offentlig saldo ændring personer ændring personer Beskæftigelse Kilde: AErådet pba. ADAM-modellen.

15 15 Appendiks 2. Gennemgang af efterspørgsel, udenrigshandel Generel nedgearing af efterspørgslen i dansk økonomi Prognosen forudser en generel nedgearing af den indenlandske efterspørgsel i lyset af de stigende renter, højere inflation, stagnerende boligpriser, faldende kapacitetspres herunder vendingen på arbejdsmarkedet. Dertil kommer, at lavere vækst i udlandet og en faldende dollar vil påvirke dansk økonomi negativt. I det følgende gennemgås kort prognosen for det private forbrug, boligbyggeriet, investeringer i bygninger, anlæg samt i maskiner. Til sidst gennemgås udenrigshandlen. Det private forbrug Vi venter fortsat fremgang i det private forbrug i år og næste år, om end væksten er noget mindre kraftig, end da opsvinget stod på sit højeste. I 2008 og 2009 ventes vækstrater i det private forbrug på henholdsvis 1,9 pct. og 1½ pct. I 2007 steg det private forbrug i henhold til de foreløbige tal med 2,7 pct., mens vi i årene 2004, 2005 og 2006 til sammenligning havde vækstrater på gennemsnitligt 4½ pct. om året. Der er derfor tale om en ret stor nedgearing af væksten i det private forbrug til et vækstniveau lidt under den historiske gennemsnitlige vækstrate på knap 2 pct. Den fortsatte nedgearing af det private forbrug i prognosen skal ses i sammenhæng med udviklingen i boligpriserne, vendingen på arbejdsmarkedet, samt at stigende inflation ventes at udhule i købekraften. Den stigende inflation skal primært ses i lyset af de stigende energi- og fødevarepriser, der især i 2008 vil reducere væksten i købekraften. At der ikke er lige så meget gang i forbruget som tidligere afspejles bl.a. i Danmarks Statistik forbrugertillidsindikator, der er faldet ret markant ind i Niveauet er ikke set lavere siden At arbejdsløsheden fortsat vil ligge lavt og realindkomsterne fortsat vil vokse pænt, mener vi vil holde hånden under det private forbrug i prognosen. Usikker vækst profil Væksten i det private forbrug var overraskende kraftig i 2. halvår 2007 og med en tilsyneladende tiltagende vækstprofil. Det private forbrug voksede med hele 2½ pct. fra 3. til 4. kvartal 2007 (sæsonkorrigeret) mod 1,2 pct. kvartalet før og gennemsnitligt ½ pct. de første to kvartaler af Vi mener dog, man skal tolke denne profil forsigtigt.

16 16 Vores forbrugsindikator, der er baseret på detailomsætningen og nyregistreringen af biler i husholdningerne, viste en mindre opbremsning fra 3. til 4. kvartal Det dækker over en nedgang i detailomsætningen (pris- og sæsonkorrigeret) fra 3. til 4. kvartal 2007 og fortsat pæn fremgang for bilsalget. Bilsalget var i 2007 stærkt påvirket af omlægningerne af registreringsafgifterne, hvilket også har påvirket udviklingen i det samlede private forbrug igennem Figur 5 viser AEs forbrugsindikator sammen med det private forbrug af varer (ekskl. energi) ifølge nationalregnskabet. Figur 5. Forbrugsindikator og privat forbrug af varer indeks 2000m2= mia. kr (kæde) Indikator Vareforbrug ekskl. energi (h.a.) Anm.: Indikatoren er en vægtning af nyregistreringerne af biler i husholdningerne og mængdeindekset for detailomsætningen. Vægtene afspejler det relative forhold mellem forbruget af varer ekskl. energi og forbrugskomponenten anskaffelser af køretøjer som det opgøres i nationalregnskabet. Den lodrette streg markerer overgangen fra nationalregnskabstal. Energiforbruget er endnu ikke kendt for 4. kvartal 2007, hvorfor det er antaget samme niveau som i 4. kvartal Det flugter med udviklingen i 3. kvartal Kilde: Danmarks Statistik og AErådet. Desuden er udviklingen i det samlede private forbrug stærkt påvirket af udviklingen i turistposterne i det private forbrug, dvs. danske turisters forbrug i udlandet (der er en del af det private forbrug) og udenlandske turisters forbrug i Danmark (der skal trækkes ud af det samlede forbrug af varer og tjenester i Danmark). I 4. kvartal 2007 løftede turistposterne væksten i det samlede privatforbrug med næsten 1 pct.enhed, mens de samme poster trak 0,7 pct.enheder af væksten i 3. kvartal Ser man bort fra turistposterne, der svinger i en hel ekstrem grad, vender vækstprofilen for det private forbrug, så væksten i 4. kvartal 2007 nu er mindre end i 3. kvartal Det viser figur 6.

17 17 Figur 6. Vækst i det private forbrug med og uden turistposter, faste priser kvartalsvis vækst, pct K1 2005K2 2005K3 2005K4 2006K1 2006K2 2006K3 2006K4 2007K1 2007K2 2007K3 2007K4 kvartalsvis vækst, pct Privat forbrug Privat forbrug ekskl. turisme Privat forbrug ekskl. turisme og bilkøb Kilde: AErådet pba. Danmarks Statistik. Fratrækker man yderligere husholdningernes anskaffelser af køretøjer (bilkøbet), der det seneste år har været stærkt påvirket af omlægningerne af bilafgifterne, får vi et endnu mere glat forløb gennem 2007 for det private forbrug, om end der stadig er højere vækst i 2. halvår 2007, jf. figur 6. Udviklingen i det private forbrug gennem 2007 giver et meget højt indgangsniveau (overhæng) til 2008, hvilket isoleret set taler for, at væksten i 2008 bliver højere end ventet i prognosen. Vi mener dog, ovenstående taler for, at udviklingen i det private forbrug for 2007 vil blive revideret, og vi har derfor valgt ikke at lægge fuld vægt på de seneste tal fra nationalregnskabet. Væksten i det private forbrug i 2008 og 2009 ligger på linje med den ventede udvikling i indkomsterne i prognosen, således at forbrugskvoten er omtrent uændret 6. Boligbyggeri samt øvrige bygge- og anlægsinvesteringer Vi venter fortsat faldende boligbyggeri i 2008 og Efter en vækst i boliginvesteringerne, der foreløbig er opgjort til 4½ pct. i 2007, ventes fald på 4 pct. i både 2008 og Udviklingen skal bl.a. ses i lyset af de stigende renter, en konjunkturel mætning og ikke mindst, at boligprisernes himmelflugt er ophørt. 6 Målt ved cp/(yw1-typri+ty-(sd-sds-sdr)) i ADAM.

18 18 Når priserne på boliger ikke længere stiger og ligefrem falder nogle steder, og når prisen på nybyggeri og grunde stiger, bliver det mindre attraktivt at bygge nyt. Der har således historisk være en tæt sammenhæng mellem udviklingen i boliginvesteringerne og boligprisudviklingen relativt til prisen på at bygge nye boliger. Det viser figur 7. Vi så allerede i 2007 en opbremsning i de relative boligpriser og venter i prognosen fald i de relative boligpriser. Sammenhængen mellem relative boligpriser og boliginvesteringerne gælder derfor også fremadrettet med denne prognose. Figur 7. Boliginvesteringer og relativ boligpris 140 1, ,4 mia. kædede værder ,2 1 0,8 0,6 0,4 indeks 2000= ,2 Boliginvesteringer Relativ boligpris (højre akse) Anm.: Den relative kontantpris er konstrueret ved at sætte prisudviklingen på enfamilieshuse i forhold til prisudviklingen målt ved deflatoren for boliginvesteringerne. Kilde: AErådet pba. Danmarks Statistik (ADAM). Der er fortsat enorm usikkerhed omkring statistikken for hele bygge- og anlægsområdet bl.a. som følge af forsinkede indberetninger fra kommunerne omkring det påbegyndte og afsluttede byggeri 7. Med disse forhold in mente har der igennem 2006 og 2007 været et ret markant fald i det påbegyndte boligbyggeri. Selvom statistikken er meget usikker, er der ingen tvivl om, at påbegyndelserne er faldet. I takt med, at det eksisterende boligbyggeri færdiggøres, vil faldet i påbegyndelserne begynde at vise sig i investeringsniveauet for boligerne. Det, der formentlig har bevirket, at vi endnu ikke har set noget nævneværdigt fald i boliginvesteringerne, er, at reparation og andet vedligeholdelsesarbejde har været udskudt som følge af det meget nybyggeri. Figur 8 viser boliginvesteringerne og det korrigerede påbegyndte boligbyggeri. 7 Denne usikkerhed afspejler sig fx ved, at Nationalregnskabet anvender beskæftigelsesudviklingen som indikator for byggeaktiviteten i de seneste nationalregnskabstal.

19 19 Figur 8. Påbegyndelser og boliginvesteringerne Påbegyndt beboelse, 1000 m Boliginvesteringer, mia kr (kædede værdier) Påbegyndt boligbyggeri M2, fremrykket 2 kvartaler Justeret påbegyndt boligbyggeri, fremrykket 2 kvartaler Boliginvesteringer, højre akse Anm: Justeringen i tallene for boligbyggeriet er foretaget, da der historisk har været store revisioner af disse tal. Der er opjusteret med den historiske revision 4 kvartaler tilbage. Kilde: Danmarks statistik og AErådet De øvrige bygge- og anlægsinvesteringer (ud over boliginvesteringerne) forventes at ligge på et stort set uændret niveau fra 2007 til Det dækker over en forventet nedgang i erhvervsbyggeriet, mens de offentlige bygge- og anlægsinvesteringer ventes at trække aktiviteten op. Statistikken for det påbegyndte erhvervsbyggeri peger også kraftigt i nedadgående retning. Bliver statistikken for påbegyndelserne ikke revideret op senere, kan der være udsigt til større fald i investeringerne inden for bolig, bygge- og anlægsområdet, end der lægges op til her i prognosen. At det er nye tider for bygge- og anlægssektoren aflæses også klart i indikatorerne for sektoren, der er faldet over en bred kam. Det gælder beskæftigelsesforventningerne, ordrebeholdningen, manglen på arbejdskraft, det rekord store antal boliger til salg og en begyndende vending i sektorens beskæftigelse. Materielinvesteringerne Væksten i investeringerne i maskiner, software mv. ventes at aftage gennem prognoseperioden. I 2008 ventes en vækst på 5 pct. og i 2009 en vækst på 2,5 pct. Sammenlignet med de seneste år, hvor investeringerne i maskiner mv. udviste 2-cifrede vækstrater 15 pct. i 2006 og 11½ i 2007, er der altså tale om en markant nedgearing. Nedgearingen skal ses i lyset af de stigende renter, at aktiviteten i erhvervslivet generelt gearer ned, at industrieksporten ventes at vokse mindre kraftigt i år og næste år og at kapacitetspresset begynder at aftage.

20 20 Figur 9 sammenholder et mål for kapacitetsudnyttelsen (fremrykket ½ år) i industrien med et mål for materielinvesteringernes andel af værditilvæksten (materielinvesteringskvoten) 8. Som det fremgår, er kapacitetsudnyttelsen allerede faldet lidt tilbage i industrien, dog fra et rekord højt niveau. Ligeledes viser figuren, at prognosen forudsætter et mindre dyk i investeringskvoten fra 2008 til Figur 9. Industriens kapacitetsudnyttelse og materielinvesteringskvoten pct pct.enheder Produktionskapacitet i industrien fremrykket ½ år (venstre akse) Materielinvesteringskvoten, afvigelse fra trend Anm.: Materielinvesteringskvoten er renset for den lineære trend, der har været fra Produktionskapaciteten fra industrien er sæsonkorrigeret og fremrykket ½ år. Kilde: Danmarks Statistik og AErådet. Udenrigshandel og betalingsbalance Efter nogle år med relativ høj økonomisk vækst i de lande, vi handler meget med, ventes en nedgearing fra 2007 til Samtidig er udsigterne for 2009 kun svagt bedre. Nedgearingen af den udenlandske vækst ventes at præge den danske eksportudvikling, mens den fortsatte nedgearing af den indenlandske efterspørgsel ventes at påvirke importudviklingen. Det ventes, at udenrigshandlen bidrager svagt negativt til væksten i dansk økonomi i 2008, mens vækstbidraget er cirka nul i I 2006 og 2007 lå vækstbidraget fra udenrigshandlen på -1,8 og -1,1 pct.enheder. Dansk samhandel Væksten i både den samlede eksport og den samlede import gik en del ned i gear fra 2006 til Noget af nedgearingen skyldes dog, at søfarten gen- 8 Trenden er trukket ud af investeringskvoten, fordi et øget indhold af software og computerteknologi forkorter levetiden (og forøger afskrivningshastigheden) på disse investeringer. Når levetiden er kortere, er behovet for geninvestering større et forhold der i sig selv øger investeringskvoten.

21 21 nem AP Møllers opkøb af det hollandske rederi PO Nedlloyd gav en ekstraordinær høj vækst i både eksporten og importen af øvrige tjenester (inklusive søfart) i Det viser tabel 3. Tabel 3. Nøgletal for samhandlen, 2005 til (*) 2008* 2009* Realvækst i procent (kædede værdier) Eksport i alt 8,3 9,0 3,8 4,1 3,3 Heraf varer 5,5 4,6 3,0 3,0 4,0 - industrivarer 7,7 6,0 6,0 4,0 5,0 - turisme 0,5 2,5 1,1 1,0 2,0 - øvrige tjenester 16,4 19,2 5,5 6,5 2,0 Import i alt 11,3 14,1 6,1 4,8 3,3 Heraf varer 9,0 12,1 5,6 4,0 3,5 - industrivarer 5,0 13,2 6,0 5,0 4,0 - turisme -5,8 4,6 5,5 4,0 2,0 - øvrige tjenester 21,3 20,5 7,4 6,5 3,0 (*) prognose vi kender endnu ikke den præcise sammensætning af vareeksporten i Væksten i industrivarer er forsigtigt skønnet ud fra udviklingen i udenrigshandelsstatistikken og nationalregnskabet. * prognose. Kilde: AErådet pba. ADAMs databank, udenrigshandelsstatistikken. Vareeksporten voksede kun med 3 pct. i 2007 og i løbende priser endda kun med 2,2 pct. Den lave vækst i vareeksporten er af nogle økonomer blevet kædet sammen med manglen på arbejdskraft og kapacitetsproblemer i dansk økonomi. Når man graver ned i underkomponenterne i udenrigshandelsstatistikken, står det imidlertid klart, at nedgearingen i vareeksporten fra 2006 ene og alene skyldes et fald i energieksporten, og at eksporten af landbrugsvarer gik ned i gear. Ser man på industrieksporten (i kombination med udviklingen i importen af industrivarer), tyder udenrigshandelstallene ikke på nogen større vækstbegrænsning i Industrieksporten i løbende priser faldt kun en smule fra 2006 til 2007, og ser man på den priskorrigerede (reale) vækstrate, havde industrieksporten samme vækstrate i 2007 som i Sammenholdt med oplysningerne fra udenrigshandelsstatistikken er vækstraten for industrieksporten endda sat forsigtigt i Boks 3 beskriver, at udenrigshandelsstatistikken giver en markant højere realvækstrate for vareeksporten og industrieksporten, fordi priserne på eksportvarerne er faldet markant mere i udenrigshandelsstatistikken end i nationalregnskabet. Prisfaldet for eksportvarer ser dog noget voldsomt ud i udenrigshandelsstatistikken, hvorfor vi har valgt at lægge vores udgangspunkt tættere op ad nationalregnskabets prisudvikling.

22 22 Boks 3. Usikkerhed omkring prisudviklingen på udenrigshandlen Ifølge opgørelserne baseret på udenrigshandelsstatistikken voksede industrieksporten i 2007 med hele 10 pct. målt i mængder. Det dækker over, at industrieksporten i løbende priser steg med godt 4½ pct. og priserne faldt knap 5½ pct. Til sammenligning steg industriimporten i løbende priser 7 pct., mens priserne steg ¼ pct., således at industriimporten i priskorrigerede termer steg 6¾ pct. fra 2006 til En sammenligning af prisudviklingen på handelsvarerne afslører et markant større fald i eksportpriserne og dermed et markant større fald i bytteforholdet i udenrigshandelsstatistikken (UH) sammenlignet med nationalregnskabets (NR) opgørelse. Da bytteforholdet i UH samtidig er voldsomt negativ i 1. halvår 2007, kan det give mistanke om, at der kan være problemer med UHs prisopgørelse. Danmarks Statistik er blevet gjort bekendt med problemstillingen for nogen tid siden, men har trods en ny offentliggørelse endnu ikke håndteret den. Det viser blandt andet figur a., hvor bytteforholdet fra UH for varer er sammenholdt med bytteforholdet på varer fra NR. Figur a. Sammenligning af bytteforhold udenrigshandelsstatistik nationalregnskab Anm: Der er definitionsforskelle på varehandlen mellem NR og UH, blandt andet indeholder NR også bunkring, proviantering mv. Men det kan ikke give så store forskelle, som vi har set i Kilde: Danmarks Statistik ( og qdam. I lyset af denne usikkerhed har vi valgt at gå forsigtigt til værks og læne os i retningen af prisudviklingen fra nationalregnskabet. Det betyder, at vi i grundlaget til vores prognose har indlagt en vækst i industrieksporten på 6 pct. i 2007 i stedet for de 10 pct., udenrigshandelsstatistikken viser. Står tallene fra udenrigshandelsstatistikken til troende, eller kommer vi blot tættere på UH, vil vi få en højere realvækst i eksporten og industrieksporten i Udviklingen i energieksporten og til dels eksporten af landbrugsvarer mv. er mere styret af udvindingsmulighederne og vejret snarere end, at det har noget med kapacitetsproblemer og den generelle konjunkturudvikling at gøre. Det er altså særlige forhold, der ligger bag den lavere vækst i vareeksporten i 2007, jf. også at landbruget mv., produktionen af olie og gas i Nordsøen,

23 23 samt energi og vandforsyningen pillede en del vækst ud af økonomien i Vi venter ikke, at disse særlige forhold vil fortsætte i samme grad i 2008 og 2009 som i Derfor ligger vækstraten for vareeksporten uændret i 2008 trods en ventet lavere vækst i industrieksporten i Den lavere vækst i industrieksporten i 2008 skal ses i lyset af nedgearingen af væksten i de lande, vi handler med, kombineret med en fortsat forværring af dollarkursen fra 2007 til I 2009 ventes lidt højere vækst i udlandet, hvorfor væksten i industrieksporten øges lidt igen til et niveau lidt under den historiske gennemsnitlige vækstrate. Der er ikke forudsat yderligere fald i dollaren i Væksten i importen af varer blev mere end halveret fra 2006 til Det afspejler primært, at væksten i industriimporten blev halveret fra 2006 til I 2008 og 2009 ventes fortsat om end mindre nedgearing af industriimporten. Udviklingen i industriimporten 2007, 2008 og 2009 afspejler bl.a. nedgearingen af det private forbrug og investeringerne i maskiner mv. For tjenestehandlen ventes også en underliggende nedgearing i løbet af prognoseperioden. At væksten i importen og eksporten af øvrige tjenester fortsat ligger højt i 2008 afspejler primært et højt udgangsniveau fra 2007, mens væksten igennem 2008 og 2009 er mere behersket. Betalingsbalancen Vi venter fortsat overskud på betalingsbalancen i 2008 og 2009, selvom overskuddene på betalingsbalancen er aftaget ret markant fra 2005 til Det viser tabel 4. De hastigt faldende overskud de senere år afspejler primært handlen med varer og tjenester og især den kraftige vækst i den indenlandske efterspørgsel. Når privatforbrug og maskininvesteringer vokser kraftigt, vil der være pres på importen og især vareimporten, fordi det marginale importindhold her er højt. I modsætning til tidligere år bidrog et faldende bytteforhold (eksportpriserne i forhold til importpriserne) endvidere til det mindre overskud i Det gælder både for varerne og tjenesterne: Eksportvarerne faldt i pris, og importvarerne steg lidt i pris, og samtidig steg priserne på eksporten af tjenester mindre end prisen på de importerede tjenester. Alt i alt forklarer det 9 Blandt andet viser Energistyrelsens seneste prognose for udvindingen af olie og gas i Nordsøen markant mindre fald i produktionen i 2008 og 2009 sammenholdt med 2007.

24 24 faldende bytteforhold ifølge de foreløbige opgørelser fra nationalregnskabet ca. 1/3 af den samlede reduktion af vare- og tjenestebalancen fra 2006 til Det viser tabel 4. Samtidig indikerer udenrigshandelsstatistikken, at bytteforholdet for varer kan være faldet endnu mere end det, der foreløbig er opgjort i udenrigshandelsstatistikken, jf. boks 3. Det kan virke en anelse paradoksalt, at de danske virksomheder kan sætte priserne ned på eksportvarerne i en tid med højt kapacitetspres, tiltagende lønstigninger og en tilsyneladende sløj produktivitetsvækst. Udviklingen skal formentlig blandt andet ses i lyset af den faldende dollar. Tabel 4. Udviklingen i betalingsbalancen samt bidrag fra vare- og tjenestehandlen * 2009* mia.kr Saldo på betalingsbalancens løbende poster ændring i mia.kr Ændring i betalingsbalancen Ændret vare- og tjenestebalancen, heraf Bytteforhold Samlet mængdebidrag * Prognose Kilde: AErådet og ADAMs databank. At vi fremadrettet venter en mindre stigning i overskuddet på betalingsbalancen, afspejler udviklingen på vare- og tjenestebalancen og især, at bytteforholdet fremadrettet ventes at stige igen, således at prisudviklingen isoleret set er med til at løfte overskuddet. Det fremgår af tabel 4. Fortsætter bytteforholdet med at falde, kan vi meget vel ende i en situation med underskud på betalingsbalancen. Ender vi i en sådan situation, mener vi ikke, det er nogen katastrofe. Vi har ikke længere udlandsgæld, og vi kan ikke umiddelbart se, at de senere års nedgang på betalingsbalancen skulle være udtryk for strukturelle problemer.

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN

NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN 28. februar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB: OPBREMSNING I VÆKSTEN Det foreløbige nationalregnskab for 4. kvartal 2007 viste en relativt beskeden vækst i BNP. Samlet

Læs mere

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007

STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 28. november 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR FREMGANG I DANSK ØKONOMI, 3. KVARTAL 2007 Både BNP og beskæftigelsen steg kraftigt i 3. kvartal 2007. Alt tyder på, at vi i 2007 får den

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET

AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET 4. april 2008 Af Af Jakob Jakob Mølgård Mølgård og Martin og Martin Madsen Madsen (33 (33 55 77 55 18) 77 18) AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008: VENDING PÅ BOLIGMARKEDET Vi forventer en gradvis tilpasning

Læs mere

12. juni Samlet peger de foreløbige tal på en lidt lavere BNP-vækst end ventet i vores prognose fra februar 2007.

12. juni Samlet peger de foreløbige tal på en lidt lavere BNP-vækst end ventet i vores prognose fra februar 2007. 12. juni 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 3355 7712 Resumé: SVAG BNP-VÆKST TRODS GIGANTISK BESKÆFTIGELSESFREMGANG Væksten i dansk økonomi har været svag de seneste tre kvartaler, selvom beskæftigelsen

Læs mere

KONJUNKTURVURDERING, FEBRUAR 2007: PRESSET PÅ ARBEJDSMARKEDET SKIFTER TIL PRIVAT SERVICE

KONJUNKTURVURDERING, FEBRUAR 2007: PRESSET PÅ ARBEJDSMARKEDET SKIFTER TIL PRIVAT SERVICE 23. februar 7 af Signe Hansen direkte tlf. 33557714 og Annett Melgaard Jensen direkte tlf. 33557715 KONJUNKTURVURDERING, FEBRUAR 7: PRESSET PÅ ARBEJDSMARKEDET SKIFTER TIL PRIVAT SERVICE Det går godt i

Læs mere

1. december Resumé:

1. december Resumé: 1. december 2008 Af Martin Madsen (tlf. 3355 7718) Frederik I. Pedersen (tlf. 3355 7712) Resumé: NATIONALREGNSKAB: DANSK ØKONOMI UNDER STÆRKT PRES De foreløbige nationalregnskabstal for 3. kvartal 2008

Læs mere

NATIONALREGNSKAB:BESKÆFTIGELSES-REKORDEN DER BLEV VÆK

NATIONALREGNSKAB:BESKÆFTIGELSES-REKORDEN DER BLEV VÆK 16. januar 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 NATIONALREGNSKAB:BESKÆFTIGELSES-REKORDEN DER BLEV VÆK Det reviderede nationalregnskab for 3. kvartal 2007 indeholdt på den ene side en lille

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau

Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Opsparingsoverskud i den private sektor på ekstremt rekordniveau Dagens nationalregnskabstal viser et opsparingsoverskud i den private sektor på ikke mindre end 17 mia.kr. i 212. Rekorden kommer oven på

Læs mere

Negativ vækst i 2. kvartal 2012

Negativ vækst i 2. kvartal 2012 Foreløbigt nationalregnskab 2. kvartal 2012 Dagens nationalregnskab bekræfter med en negativ vækst på ½ pct. det billede, indikatorerne har tegnet af økonomisk modvind de seneste måneder. Havde det ikke

Læs mere

Nationalregnskab viser sløjt vækstbillede og. enorm nedjustering af arbejdstimerne

Nationalregnskab viser sløjt vækstbillede og. enorm nedjustering af arbejdstimerne Nationalregnskab viser sløjt vækstbillede og enorm nedjustering af arbejdstimerne Den første revision af nationalregnskabet ind i 1. kvt. 2013 viser en BNP-vækst på NUL pct. Det er en nedrevision på 0,2

Læs mere

AERÅDETS PROGNOSE FOR ARBEJDSMARKEDET OKT. 2008: FALD I BESKÆFTIGELSEN I DE TRE PRIVATE HOVEDERHVERV

AERÅDETS PROGNOSE FOR ARBEJDSMARKEDET OKT. 2008: FALD I BESKÆFTIGELSEN I DE TRE PRIVATE HOVEDERHVERV 22. oktober 2008 af Louise Hansen og Erik Bjørsted direkte tlf. 33 55 77 15 AERÅDETS PROGNOSE FOR ARBEJDSMARKEDET OKT. 2008: FALD I BESKÆFTIGELSEN I DE TRE PRIVATE HOVEDERHVERV AErådets seneste prognose

Læs mere

DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005

DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005 7. marts 2006 af Martin Madsen dir. tlf. 33557718 Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 DET FORELØBIGE NATIONALREGNSKAB FOR 4. KVARTAL 2005 2005 blev som ventet et år med vækst markant over middel. Væksten

Læs mere

Fremgang i økonomien usikkerhed om vending på arbejdsmarkedet

Fremgang i økonomien usikkerhed om vending på arbejdsmarkedet Fremgang i økonomien usikkerhed om vending på arbejdsmarkedet Nye nationalregnskabstal bekræfter, at der fortsat er fremgang i dansk økonomi. Der var pæn vækst i 1. kvartal 2010 og en overraskende om end

Læs mere

STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET

STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET 16. januar 2007 af Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 STOR OPJUSTERING AF INDUSTRIENS PRODUKTIVITET De reviderede nationalregnskabstal (NR) for 3. kvartal 2006 peger samlet set på lidt lavere vækst

Læs mere

Dansk økonomi er ikke gået helt bag om dansen

Dansk økonomi er ikke gået helt bag om dansen Dansk økonomi er ikke gået helt bag om dansen Der var frygtet en fortsat nedgang i dansk økonomi i 3. kvartal 2009, men de nye nationalregnskabstal viste en pæn fremgang. Dansk økonomi er dermed ikke som

Læs mere

Største opsparing i den private sektor i over 40 år

Største opsparing i den private sektor i over 40 år Største opsparing i den private sektor i over 4 år De reviderede tal for nationalregnskabet gav en lille opjustering af vækstbilledet i 1. halvår 212. Samlet ligger tallene på linje med grundlaget for

Læs mere

Nedtur for både vækst og beskæftigelse

Nedtur for både vækst og beskæftigelse Nationalregnskab 4. kvartal 20 Efter fem kvartaler med fremgang i den økonomiske aktivitet faldt BNP med 0,4 pct. i 4. kvartal 20. Samtidig faldt beskæftigelsen med 3.000 personer, så vi under krisen nu

Læs mere

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet

Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Flot økonomisk fremgang i 3. kvartal arbejdsmarkedet fortsat underdrejet Nye nationalregnskabstal for 3. kvartal 2010 viser en flot fremgang i dansk økonomi. Stigningen sker dog på et nedrevideret grundlag

Læs mere

MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST

MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST . januar af Frederik I. Pedersen direkte tlf. Resumé: MARKANT OPJUSTERING AF DANSK PRODUKTIVITETSVÆKST De seneste nationalregnskabstal for dansk vækst, beskæftigelse og arbejdstimer indeholder en kraftig

Læs mere

private jobs tabt under krisen

private jobs tabt under krisen 199.000 private jobs tabt under Dagens nationalregnskab bekræfter, at der fortsat var nedgang på arbejdsmarkedet i 1. kvartal 2010. På trods af en stagnerende arbejdsløshed faldt beskæftigelsen med 13.000

Læs mere

Svag dansk vækst i 1. kvartal 2013 på trods af stort lagerbidrag

Svag dansk vækst i 1. kvartal 2013 på trods af stort lagerbidrag Svag dansk vækst i 1. kvartal 2013 på trods af stort lagerbidrag Dagens nationalregnskab viser som ventet en svag positiv vækst i 1. kvartal 2013 på 0,2 pct. Bortset fra lagrene er det underliggende svært

Læs mere

Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi

Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi Nye tal viser dyb nedtur i dansk økonomi Nationalregnskabstallene for 2. kvartal 2009 viste et historisk fald i den økonomiske aktivitet. Vejen tilbage til normalsituationen i dansk økonomi tegner derfor

Læs mere

HOVEDTRÆK AF AERÅDETS PROGNOSE, OKTOBER 2007: NEDGEARING AF DANSK ØKONOMI IKKE UDEN PARADOKSER

HOVEDTRÆK AF AERÅDETS PROGNOSE, OKTOBER 2007: NEDGEARING AF DANSK ØKONOMI IKKE UDEN PARADOKSER 14. oktober 2007 Frederik I. Pedersen direkte tlf. 3355 7712 HOVEDTRÆK AF AERÅDETS PROGNOSE, OKTOBER 2007: NEDGEARING AF DANSK ØKONOMI IKKE UDEN PARADOKSER Resumé: AErådet forventer en nedgearing af væksten

Læs mere

Figur 1. Udviklingen i boligpriserne ifølge AEs prognose, oktober 2008. Danmarks Statistik enfamilieshuse

Figur 1. Udviklingen i boligpriserne ifølge AEs prognose, oktober 2008. Danmarks Statistik enfamilieshuse 6. oktober 2008 Jeppe Druedahl, Martin Madsen og Frederik I. Pedersen (33 55 77 12) Resumé: AERÅDETS PROGNOSE FOR BOLIGMARKEDET, OKTOBER 2008: BOLIGPRISFALD VIL PRESSE VÆKST OG BESKÆFIGELSE Priserne på

Læs mere

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Økonomisk kommentar: Foreløbigt Nationalregnskab 3. kvt. 2014 Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi De foreløbige Nationalregnskabstal for 3. kvartal

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 2014 Finland

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 2014 Finland Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18-19. november 214 Finland Nøgletal for Danmark Juni 214 Forventet BNP-udvikling i 214 1,6 % Forventet Inflation i 214 1,2 % Forventet Ledighed 214 5,5 % Nationalbankens

Læs mere

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM-

31. marts 2008 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- 31. marts 2008 Signe Hansen direkte tlf. 33557714 AERÅDETS PROGNOSE, MARTS 2008 ISÆR LAV DOLLAR RAM- MER DANSK ØKONOMI Væksten forventes at geare ned i år særligt i USA, men også i Euroområdet. Usikkerheden

Læs mere

Dansk økonomi nu med negativ vækst og privat opsparringsoverskud på 155 mia.kr. i 2011

Dansk økonomi nu med negativ vækst og privat opsparringsoverskud på 155 mia.kr. i 2011 Økonomisk kommentar: Nationalregnskab og udlandsformue 4. kvartal 211 Dansk økonomi nu med negativ vækst og privat opsparringsoverskud på 155 mia.kr. i 211 Chefanalytiker Frederik I. Pedersen 33 55 77

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

STIGNING I BÅDE BESKÆFTIGELSE OG ARBEJDSTID

STIGNING I BÅDE BESKÆFTIGELSE OG ARBEJDSTID 12. april 2007 af Signe Hansen dir. tlf. 33557714 og Frederik I. Pedersen dir. tlf. 33557712 Resumé: STIGNING I BÅDE BESKÆFTIGELSE OG ARBEJDSTID Den samlede præsterede arbejdstid steg med hele 2,6 pct.

Læs mere

Dansk økonomi gik tilbage i 2012

Dansk økonomi gik tilbage i 2012 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 12. april 2013 De nye nationalregnskabstal fra Danmarks Statistik viser, at BNP faldt med 0,5 pct. i 2012. Faldet er dermed 0,1 pct. mindre

Læs mere

Vending på vej i bygge- og anlægssektoren?

Vending på vej i bygge- og anlægssektoren? Arbejdsløsheden for de byggefaglærte er begyndt at stige igen efter et lille fald omkring årsskiftet. I juni 1 var hele 13½ pct. af de forsikrede i a-kasserne for byggefaglærte arbejdsløse, når man medregner

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen NØGLETAL UGE 37 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten falder igen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge fik vi tal for udviklingen i eksporten i juli herhjemme. Vareeksporten

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, december 2017 - Fri af krisen - opsvinget tegner til at være robust Den 21. december 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-20930 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv

Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Den økonomiske krise ramte skævt i dansk erhvervsliv Nye reviderede nationalregnskabstal viser, at BNP sidste år faldt med 4,9 pct. Det dækker imidlertid over enorme forskelle på tværs af det danske erhvervsliv.

Læs mere

Grønt lys til det aktuelle opsving

Grønt lys til det aktuelle opsving November 2017 Grønt lys til det aktuelle opsving Opsvinget i dansk økonomi er taget til i styrke, og der ventes en vækst på og lidt over 2 pct. de næste år. Der er også udsigt til, at beskæftigelse fortsætter

Læs mere

Finansministeriet Christiansborg Slotsplads København K T E

Finansministeriet Christiansborg Slotsplads København K T E Prognosen Den meget kraftige opgang i den internationale økonomi i de senere år er nu afløst af vigende vækst, navnlig i USA. Den internationale udvikling, der er præget af den finansielle uro, stigende

Læs mere

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne

Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af 80 erne Erhvervslivets investeringer på niveau med starten af erne Den økonomiske krise har været ekstremt hård ved erhvervslivets investeringer. Dermed er erhvervsinvesteringerne en af de væsentligste årsager

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere

STIGENDE ARBEJDSLØSHED I BYGGE- OG ANLÆGSSEKTOREN

STIGENDE ARBEJDSLØSHED I BYGGE- OG ANLÆGSSEKTOREN 30. oktober 2008 Af Erik Bjørsted (tlf. 3355 7715) Frederik I. Pedersen (tlf. 3355 7712) Resumé: STIGENDE ARBEJDSLØSHED I BYGGE- OG ANLÆGSSEKTOREN VARSLER NYE TIDER Dagens tal for september viste overraskende

Læs mere

INDIKATORER PÅ KONJUNKTURSITUATIONEN

INDIKATORER PÅ KONJUNKTURSITUATIONEN . april af Louise Hansen og Martin Madsen (33771) Resumé: INDIKATORER PÅ KONJUNKTURSITUATIONEN De fleste indikatorer peger på, at konjunkturerne har toppet særligt på boligmarkedet og i det private forbrug.

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel med varer Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion

Læs mere

VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG

VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG 26. november 2008 var direkte påvirket af strejken i 2. kvartal 2008, viser statistikken et margiaf Erik Bjørsted (33557726) og Frederik I. Pedersen (33557712) VENDINGEN PÅ ARBEJDSMARKEDET ER I GANG Dagens

Læs mere

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke

Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Store effekter af koordineret europæisk vækstpakke Verdensøkonomien er i dyb recession, og udsigterne for næste år peger på vækstrater langt under de historiske gennemsnit. En fælles koordineret europæisk

Læs mere

BNP faldt for andet kvartal i træk

BNP faldt for andet kvartal i træk BNP faldt for andet kvartal Dansk økonomi befinder sig i teknisk recession efter BNP er faldet for andet kvartal. Regeringens finanspolitiske opstramning i form af faldende offentligt forbrug og lavere

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema : Moderat opsving i dansk økonomi frem mod 1 Ugens tema II Aftale om kommunernes og regionernes økonomi for 13 Ugens tendenser Tal om konjunktur og arbejdsmarked

Læs mere

Gode muligheder for job til alle

Gode muligheder for job til alle LO s økonomiske prognose Maj 2018 Gode muligheder for job til alle Der er udsigt til fortsat fremgang i økonomien de kommende år på omkring 2 pct. Samtidig ventes beskæftigelsen at stige med 90.000 personer

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering NØGLETAL UGE 22 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Glade vismænd eller realistisk regering Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge blev vi rigere på prognoser for dansk økonomi.

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Arbejdsløsheden falder trods lav vækst

Arbejdsløsheden falder trods lav vækst Arbejdsløsheden falder trods lav vækst Arbejdsløsheden fortsatte med at falde i maj måned på trods af, at væksten er moderat. Normalt kræves en gennemsnitlig vækst på 1½-2 pct. over en to-årig periode,

Læs mere

Optimismen i Euro-området daler

Optimismen i Euro-området daler NØGLETAL UGE 13 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Optimismen i Euro-området daler Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge fik vi et nyt og bedre bud på, hvordan væksten i dansk økonomi sluttede 2018 af.

Læs mere

Dansk økonomi har svært ved at slippe fri af krisen

Dansk økonomi har svært ved at slippe fri af krisen Dansk økonomi har svært ved at slippe fri af krisen De nye nationalregnskabstal har reduceret faldet i BNP fra 0,5 procent til 0,1 procent i 1. kvartal 2011. Det mindre fald i BNP i 2011 skal dog ses i

Læs mere

Svag underliggende vækst i det private forbrug

Svag underliggende vækst i det private forbrug Svag underliggende vækst i det private forbrug Nationalregnskabet for første halvår 20 har vist flotte stigninger i det private forbrug. En ekstraordinær kold vinter og forår har dog givet en markant stigning

Læs mere

TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET

TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET 26. august 2008 af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 TENDENS TIL VENDING PÅ ARBEJDSMARKEDET Dagens beskæftigelsestal fra ATP-statistikken for er det første hårde tegn på, at det danske arbejdsmarked

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 2014 Norge

Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 2014 Norge Landrapport från Danmark NBO:s styrelsemöte 18. juni 214 Norge Nøgletal for Danmark Juni 214 Forventet BNP-udvikling i 214 1,6 % Forventet Inflation i 214 1,2 % Forventet Ledighed 214 5,5 % Nationalbankens

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER-

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- 24. oktober 2008 af Signe Hansen direkte tlf. 33 55 77 14 UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- Resumé: HED FOR DANSK ØKONOMI Forventningerne til såvel amerikansk som europæisk økonomi peger

Læs mere

Finansministeriet Christiansborg Slotsplads København K T E

Finansministeriet Christiansborg Slotsplads København K T E Prognosen Med den finansielle uro, stigende priser på energi og fødevarer på globalt plan og vigende boligmarkeder i mange lande er der udsigt til en afdæmpning af væksten i den internationale økonomi

Læs mere

Største stigning i bruttoledigheden

Største stigning i bruttoledigheden Største stigning i bruttoledigheden siden efteråret 9 Bruttoledigheden er steget med hele 5. fuldtidspersoner den seneste måned og har dermed rundet 171. fuldtidspersoner svarende til,3 pct. af arbejdsstyrken.

Læs mere

Skøn over løn- og prisudviklingen

Skøn over løn- og prisudviklingen 7.12.2006 Notat 14571 poul Skøn over løn- og prisudviklingen Det Økonomiske Råds formandskab - Vismændene - har udsendt deres halvårlige rapport den 5. december 2006. Den 6. december 2006 offentliggjorde

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

SÅ STOPPEDE FESTEN PÅ ARBEJDSMARKEDET

SÅ STOPPEDE FESTEN PÅ ARBEJDSMARKEDET 2. oktober 2008 Af Frederik I. Pedersen direkte tlf. 3355 7712 Resumé: SÅ STOPPEDE FESTEN PÅ ARBEJDSMARKEDET Dagens arbejdsløshedstal for august 2008 viste en uændret arbejdsløshed. Det er første gang

Læs mere

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer

Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Mange danske job i normalisering af erhvervsinvesteringer Erhvervslivets investeringer er faldet voldsomt i forbindelse med den økonomiske krise. De nye nationalregnskabstal peger på, at erhvervsinvesteringerne

Læs mere

Voldsomt beskæftigelsesfald: Krisen kradser i alle brancher

Voldsomt beskæftigelsesfald: Krisen kradser i alle brancher 25. februar 2009 af Specialkonsulent Erik Bjørsted Direkte tlf.: 33 55 77 15 Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Direkte tlf.: 33 55 77 12 Voldsomt beskæftigelsesfald: Krisen kradser i alle brancher Dagens

Læs mere

BOLIGPRISFALD SPREDER SIG REGIONALT

BOLIGPRISFALD SPREDER SIG REGIONALT 31. oktober 28 Jeppe Druedahl og Frederik I. Pedersen (33 55 77 12) Resumé: BOLIGPRISFALD SPREDER SIG REGIONALT De seneste tal fra Realkreditrådet viser et fortsat fald i boligpriserne på landsplan. Udviklingen

Læs mere

Skuffende eksport tager toppen af væksten

Skuffende eksport tager toppen af væksten Afdelingen for økonomisk politik og analyse opa@di.dk, 3377 3777 MAJ 2018 Skuffende eksport tager toppen af væksten Beskæftigelsen er steget jævnt og ganske kraftig de seneste fem år. Produktionen er også

Læs mere

Højeste vækst i danskernes forbrug i 12 år

Højeste vækst i danskernes forbrug i 12 år DI s afdeling for økonomisk politik og analyse opaafd@di.dk FEBRUAR 2018 Højeste vækst i danskernes forbrug i 12 år Der er udsigt til fortsat fremgang i dansk økonomi og over 60.000 nye jobs i de kommende

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder NØGLETAL UGE 5 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Danske renter falder Af: Kristian Skriver, økonom Den forgangne uge kom de økonomiske vismænd med deres forårsrapport, der blandt andet indeholder en ny prognose

Læs mere

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Notat om dansk økonomi (Nationalbankens

Læs mere

Dansk økonomi

Dansk økonomi 29 Dansk økonomi 2008-10 INDLEDNING OG SAMMENFATNING I det følgende gennemgås Nationalbankens prognose for den danske økonomi i årene 2008-10. Prognosen er udarbejdet ved brug af den makroøkonomiske model

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2016

Status på udvalgte nøgletal januar 2016 Status på udvalgte nøgletal januar 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der var fremgang i økonomien i 215, men det blev vækstmæssigt ikke jubelår. Der

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2016

Status på udvalgte nøgletal april 2016 Status på udvalgte nøgletal april 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu et fald i ledigheden i februar,

Læs mere

Arbejdsmarkedet tæt på bunden vejen tilbage bliver langvarig

Arbejdsmarkedet tæt på bunden vejen tilbage bliver langvarig Arbejdsmarkedet tæt på bunden vejen tilbage bliver langvarig Selvom arbejdsløsheden steg i januar 11, synes arbejdsløsheden at have stabiliseret sig omkring 6 pct. af arbejdsstyrken. Det indikerer, at

Læs mere

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013 Øjebliksbillede. kvartal 1 DB Øjebliksbillede for. kvartal 1 Det første halve år af 1 har ikke været noget at skrive hjem om. Både nøgletal fra dansk økonomi generelt og nøgletal for byggeriet viser, at

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct.

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. NØGLETAL UGE 39 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Vi skal være glade for 1 pct. Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge gav en bekræftelse på, at det økonomiske opsving ikke buldrer

Læs mere

Mindre optimistiske forbrugere

Mindre optimistiske forbrugere NØGLETAL UGE 51 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Mindre optimistiske forbrugere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge er der kommet nye tal, der er med til at tegne det aktuelle

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal

Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal NØGLETAL UGE 48 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Eksporten i omdrejninger i 3. kvartal Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har blandt andet gjort os en smule klogere på udviklingen

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2014

Status på udvalgte nøgletal december 2014 Status på udvalgte nøgletal december 214 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi voksede ifølge foreløbige nationalregnskabstal med,5 pct. fra

Læs mere

EFFEKTER PÅ DANSK ØKONOMI VED BOLIGPRISFALD

EFFEKTER PÅ DANSK ØKONOMI VED BOLIGPRISFALD 27. marts 2006 af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 og Frederik I. Pedersen direkte tlf. 33557712 EFFEKTER PÅ DANSK ØKONOMI VED BOLIGPRISFALD Hvis boligpriserne over de kommende syv år falder nominelt

Læs mere

Dyb krise i byggeriet ingen risiko for overophedning

Dyb krise i byggeriet ingen risiko for overophedning Dyb krise i byggeriet ingen risiko for overophedning Bygge- og anlægssektor befinder sig i en meget dyb krise. Byggeriets beskæftigelse er det seneste år faldet med hele 25. fuldtidspersoner, svarende

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving NØGLETAL UGE 18 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lavere fart på europæisk opsving Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge bød på tal for ledigheden frem til marts. Ledigheden steg

Læs mere

Overraskende fald i arbejdsløsheden

Overraskende fald i arbejdsløsheden Den registrerede arbejdsløshed faldt overraskende med 2.0 i april måned. Ligeså glædeligt faldt bruttoledigheden med 1. fuldtidspersoner. Tallene skal dog tolkes forsigtigt. Mange er ikke medlem af en

Læs mere

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien

Juni Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Juni 17 Konjunkturbarometer for træ- og møbelindustrien Momsstatistik Momsstatistikken fra Danmarks Statistik bygger på virksomhedernes momsindberetninger. Varer og ydelser, der er fritaget for moms (ex.

Læs mere

Nybyggeriet fortsat i krise

Nybyggeriet fortsat i krise Det påbegyndte nybyggeri faldt igen i 3. kvartal 1 og ligger dermed fortsat på et niveau, der ikke er set lavere siden 199. De øvrige indikatorer for bygge- og anlægssektoren peger generelt på en fortsat

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst NØGLETAL UGE 33 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Lunken dansk vækst Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangne uge har der været størst fokus på de hjemlige nøgletal. Danmarks Statistik

Læs mere

ARBEJDSLØSE ALLEREDE TIL EFTERÅRET

ARBEJDSLØSE ALLEREDE TIL EFTERÅRET 29. januar 9 Af Jeppe Druedahl og Chefanalytiker Frederik I. Pedersen tlf. 33 55 77 12 eller 28 42 42 72 Resumé: 1. ARBEJDSLØSE ALLEREDE TIL EFTERÅRET Dagens tal for december 8 viste en stigning på næsten

Læs mere

Økonomisk overblik. Ny oversigt

Økonomisk overblik. Ny oversigt Ny oversigt Som noget nyt indeholder Konjunkturstatistik nu hver måned en oversigt over udviklingen i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på udrag fra Nyt fra Danmarks

Læs mere

Dansk økonomi tager en puster, men den er kortvarig

Dansk økonomi tager en puster, men den er kortvarig Dansk økonomi tager en puster, men den er kortvarig Fremgangen i dansk økonomi har taget en pause i tredje kvartal. De seneste indikatorer for privatforbruget peger på en opbremsning i forbruget i tredje

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år NØGLETAL UGE 26 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Laveste ledighed i 9 år Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom Den forgangene uge har været en rolig uge på nøgletalsfronten. Vi har dog fået nye

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Den største krise i nyere tid

Den største krise i nyere tid Danmark står midt i en økonomisk krise, der er så voldsom, at man skal tilbage til 3 ernes krise for at finde noget tilsvarende. Samtidig bliver den nuværende krise både længere og dybere end under en

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik indeholder en oversigt over den nyeste udvikling i nogle af de centrale økonomiske størrelser. Oversigten er primært baseret på uddrag fra Nyt fra Danmarks Statistik,

Læs mere