KREATIVITET. I KOBLING MED ENTREPRENØRSKAB E3U - SEMINAR 2 v/ Julie Skaar, Sarah Robinson & Helle Meibom Færgemann

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KREATIVITET. I KOBLING MED ENTREPRENØRSKAB E3U - SEMINAR 2 v/ Julie Skaar, Sarah Robinson & Helle Meibom Færgemann"

Transkript

1 KREATIVITET I KOBLING MED ENTREPRENØRSKAB E3U - SEMINAR 2 v/ Julie Skaar, Sarah Robinson & Helle Meibom Færgemann

2 Fra udfordring over muligheder til prototype i entreprenørielle undervisningsdesigns På seminar to lægger vi ud med, at deltagerne præsenterer feltstudier: At kvalificere udfordringer og skabe muligheder ved at indhente feedback, data og anvende kreative metoder og værktøjer. Du lærer: at udvikle prototyper gennem samarbejdende og kreative processer at reflektere over egen lærerrolle og selvforståelse i forhold til det at skabe muligheder sammen at kunne udvælge og anvende redskaber i egen praksis.

3 PROGRAM DAG Velkommen tilbage & introduktion til program for seminar Præsentation af undersøgelser/hjemmearbejde Kaffepause Opsamling + revidering Paradigmer i entreprenørskabsundervisning samt intro til entreprenørskabsforståelser + kreative og entreprenørielle processer Kompetencer i entreprenøriel læring - Entreprenørielle kompetence- og læringsmål - Øvelser vedr. progressionsmodellens dimensioner Teoretisk afsæt: Hvad har vi læst til i dag? Kort pause Entreprenørskab som didaktisk kompetence > Kreativiteten i spil Om kreativitet & hvordan vi plejer at gøre Øvelse Ekstrem Case Opsamling & tak for i dag!

4 OPFØLGNING PÅ SEMINAR 1 V/ SARAH

5 Hvad%har%din%undersøgelse%af%feltet%vist?%!!Hvad!har!du!set,!hørt,!lært?!!Hvor!har!du!set,!hørt,!lært!det!!!!(hvem,!hvor,!hvordan,!hvad)?!

6 Feedback på Modul 1-opgaven 1) De etnografiske undersøgelsers karakter (omfang, type etc.) 2) Den logiske sammenhæng ml. etnografiske undersøgelsers resultat og forandringer (er der noget, der ikke bør/bør ændres, der ikke er/er blevet ændret) 3) Udfordringen: Er den klar og underbygget eller er der brug for flere undersøgelser eller begrebsmæssig afklaring? 4) Formidlingen af ændringerne 5) Status på projektet: hvor står det nu?

7

8 KAFFEPAUSE

9 TAKSONOMI & DIMENSIONER (FFE)

10 Entreprenørskabs- og innovationsundervisningen bliver således en del af et fremtidsrettet dannelsesideal, som skal give elever og studerende kompetencer til at se muligheder og skabe værdi i bred forstand (s. 3). Progressionsmodellen er rummelig, men alligevel præcis i sin karakteristik af innovation som fire dimensioner, der vil være til stede med forskellig vægt i innovationsprocessen. Fra Progressionsmodel: Entreprenørskabs- og innovationsundervisning, Fonden for Entreprenørskab.

11 ENTREPRENØRSFORSTÅELSER To grundlæggende forskellige forståelser: > Entreprenørskab forstås som det at skabe små og mellemstore virksomheder eller bringe sig selv i spil i allerede eksisterende virksomheder og bidrage til intraprenørskab. > Entreprenørskab forstås som en kultur, hvor fokus er på at skabe foretagsomme mennesker (Kirketerp, 2012), som besidder et mindset, færdigheder og kompetencer, der sætter dem i stand til at identificere, skabe og handle på muligheder.

12 SONDRING: Bliver muligheder opdaget eller skabt?

13 KREATIVE OG ENTREPRENØRIELLE PROCESSER Kreativitet er et socialt fænomen (Tanggaard, 2012), og kreative og entreprenørielle processer handler om at koble en eksplorativ, eksperimenterende og handlingsorienteret tilgang til fælles værdiskabelse i en konkret kontekst. = nexus af individ og mulighed

14 PARADIGMER I ENTREPRENØRSKABSUNDERVISNING Den eksisterende litteratur på området lader sig indordne nogenlunde i forhold til to hovedsynspunkter: Undervisning i enkeltfagsdiscipliner (faglige kompetencer) og undervisning i personlige kompetencer. Denne opdeling afspejler, om entreprenørskabsundervisning omhandler primært (teoretisk) viden eller praktisk handlen. Davidsson (2003:334) udtrykker det pa denne ma de: Entrepreneurship can be about or for entrepreneurship. Anne Kirketerp (2010). Pædagogik og didaktik i entreprenørskabsundervisningen på de videregående uddannelser i et foretagsomhedsperspektiv.

15 Det procesorienterede paradigme har som oftest lineært fokus. Identificerer muligheder, udvikling af løsningskoncepter, implementering & afslutning. Det kognitive paradigme fokuserer på udvikling af de studerendes individuelle og kollektive evne til at se sig selv om entreprenørielle og innovative. Hvordan tænker man kreativt/innovativt? > de skal se sig selv som entreprenører > handlende individer, som er kreativt foretagsomme. Undervisningen inden for dette paradigme bliver til en bestræbelse på at facilitere de studerendes egen beslutning om at blive entreprenante. Metode-paradigmet har fokus på, at lære en praktisk anvendelig metode, der kan sætte dem i stand til at handle i en dramatisk foranderlig og uforudsigelig verden. Entreprenørskab ikke en kasse, som man passer/ikke passer ned i. Brug af cases og rollemodeller = udtryk for diversitet. Etablér rum, hvor de handler i praksis uden frygt for at fejle. Fejl = afsæt for refleksion " Kilde: Systime. Innovation og entreprenørskab.

16 Dialog 2 & 2: Hvilken paradigme-tilgang trækker du mest på? Hvorfor? Hvilken betydning kan det have for dine studerende?

17 Dialog 2 & 2: Underviser du i, for eller gennem entreprenørskab?

18

19

20 - Tell me, I ll forget - show me, I ll remember - involve me, I ll understand - STEP BACK, I ll ACT!

21

22 ØVELSE (2 & 2) Snak med din sidemand: > Hvornår arbejder jeres studerende effektuelt? " > Hvis de ikke gør det nu, hvordan kunne de så komme til at træne denne metode?

23 Hvad er entreprenørielle lærings- og kompetencemål? Linære trin for trin mål (kausale processer) Eks: teorier, begreber indenfor innovation og entreprenørskab forskellige typer af projekter, styring og ledelse Fx økonomi, budget og regnskab i en professionel ramme Overordnede kompetencemål og succeskriterier (iterationer af idéer og mål) Eks: Den studerende kan selvstændigt, og i samarbejde med andre tage ansvar for at initiere, organisere, planlægge og gennemføre værdiskabende projekter i en professionel kontekst, og forholde sig refleksivt til sammenhænge mellem ressourcer, relationer, proces og resultater (NQF 6, FFE-YE)

24 ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER Lærer- og elevevaluering Handlingskompetence Kreativitetskompetence Omverdensrelation Viden og færdigheder kan nedbrydes til læringsmål Selvevaluering (personlige ressourcer) Personlig indstilling Metode og didaktisk tilgang

25 ØVELSE DEL 1A Individuelt: BESKRIV DIT FAGS SIGNATUR PÅ EN POST-IT

26 ØVELSE DEL 1B PLACÉR DIG UD FOR DEN DIMENSION, SOM DU VURDERER, AT DIT FAG MEST AKTIVT UNDERSTØTTER. > Tal kort med de andre om, hvorfor I har placeret jer ud for denne dimension?

27 ØVELSE DEL 2 Alle får et didaktisk princip > Gå hen til den dimension, som I vurderer, at det didaktiske princip hører under. > Lav en gruppe for hver dimension, og fortæl nu hinanden (skiftevis), hvorfor I mener, at jeres didaktiske princip hører til under denne dimension. - Kom med eksempler på, hvordan og hvornår I har undervist ud fra det pågældende didaktiske princip.

28 FFE-YE: Entreprenørskab er, når der bliver handlet på muligheder og gode ideer, og disse bliver omsat til værdi for andre. Den værdi der skabes kan være af økonomisk, social eller kulturel art.

29 TEORETISK AFSÆT

30 PAUSE

31 OVERORDNET SONDRING Er kreativitet noget, der kan læres? Eller er kreativitet noget medfødt, som få er begunstiget med?

32 Kreativitetsbegrebet: Svært at komme udenom i dag! Før 1950 erne talte man om skabelse > det skabte er skabt én gang for alle - det er ikke forbeholdt mennesket at være skabende.!!

33 Self-efficacy > TRO PÅ EGEN FORMÅEN Doubts in one s creative ability can be cured by guiding people through a series of small success. The state of mind Bandura calls self-efficacy is closely related to what we think of as creative confidence. Tom & David Kelley. Creative Confidence (2015). s. 3.

34 The components of creativity Sociale og psykologiske nødvendige komponenter for menneskets evne til at producere kreativt arbejde. Tre (i individet) iboende komponenter: Domæne-relevante færdigheder (ekspertise indenfor relevant domæne(r)) Kreativitetsrelevante processer (kognitive- og personlighedsprocesser, der fremmer ny tænkning) Opgavemotivation (specifikt den egentlige motivation til at engagere sig i aktiviteten ud af interesse, nydelse eller en personlig følelse af udfordring. En komponent, der ligger uden for individet: Det omgivende miljø herunder særligt det sociale miljø. Amabile, Teresa. Componential Theory of Creativity. Harvard Business School.

35 Domæne-relevante færdigheder: Det inkluderer viden, ekspertise, tekniske færdigheder, intelligens og talent indenfor det særlige domæne, hvor problemløseren arbejder - såsom produktdesign eller maskiningeniørfaget. Kreativitetsrelevante processer inkluderer en kognitiv stil og personlighed - karakteristika, der fremmer uafhængighed, modet til at tage risici og anlægge nye perspektiver på problemer samt en disciplineret arbejdsstil og færdighederne til at generere ideer. Opgavemotivation: En iboende motivation, der kan karakteriseres som lidenskab - motivationen til at udføre en opgave eller at løse et problem, fordi det er interessant, personligt udfordrende eller tilfredsstillende - i stedet for at gøre det med afsæt i udsigten til belønning, fordi man bliver overvåget, konkurrence, evaluering, eller krav til at gøre noget på en bestemt måde. Det omgivende miljø: Inkluderer alle de motivatorer fra det omgivende miljø, der har vist sig at undergrave den interne motivation, samt en række andre faktorer i miljøet, der kan fungere som forhindringer eller som stimulanser til egen motivation og kreativitet. Amabile, Teresa. Componential Theory of Creativity. Harvard Business School.

36 Om kreativitet Creativity is a fundamental human skill, that is something that we re born with, that we all need and that is the key to success in any domain, in any way of life and any way of living Balder Onarheim, TEDx Copenhagen

37 Definition på kreativitet The ability to take two or more concepts and/or conceptual understandings and put them together in something new that fulfills being novel and useful (context). - Balder Onarheim, TEDx Copenhagen

38 Når kreativitet ikke ses som et resultat af guddommelig inspiration eller pludselige indfald, så må det netop betragtes som noget, der kan beskrives, forstås og læres som led i det almindelige menneskelige liv. Tanggaard, Lene. Kreativitet skal læres! Når talent bliver til innovation. S. 34.

39 OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER: > Hvordan kan vi arbejde med at se uddannelsessteder som kreative læringsmiljøer, der maksimerer enhver studerendes kreative energi og tænkning? > Kan vi i en undervisningskontekst tage afsæt i - og arbejde målrettet med - at kreativitet er en fundamentel human skill - og altså ikke et pludseligt indfald, der kommer som en gave til de få? > Ekspertise og læring blokerer ikke for kreativitet, men understøtter det tværtimod.

40 KREATIVITETENS BESTANDDELE Den kreative er > God til at lave synteser - at se nye sammenhænge > God til at analysere - at granske nye idéer og vurdere hvilke, der vil være mest frugtbare > Se praktiske muligheder - hvad er værd at kaste sig over? Omsætte idéer i handling (Tanggaard, 2015).

41 Tanggaard: Fornyelsens kunst. At skabe kreativitet i skolen Akademisk Forlag.

42 DET KAN IKKE LÆRES/AFKODES GENNEM EN BOG! Vi sætter fokus på en skabende praksis - elever og studerende skal lære attituder, metoder, fremgangsmåder og håndgreb, som kreative benytter sig af.

43 LAD OS TA ET KIG IND I MASKINRUMMET

44 Hjernen er som udgangspunktet doven. Den vil hele tiden forsøge at springe over, hvor gærdet er lavest ved at automatisere så mange processer som muligt - dvs. gøre dem til vaner.

45

46 karakterer#!/00:19!

47

48 En rigid gentagelse af det samme trinmæssige forløb eller den samme metodiske tilgang kan reducere kompleksiteten for elever og studerende, men også medføre, at de gentager deres tidligere handlinger og successer og dermed ikke udvikler nye erfaringer. Derfor er variation af afsæt, værdiskabelse, processer og evalueringskriterier nødvendig. Forskellige arbejdsformer, processer og tilgange vil således kunne understøtte forskellige kompetence- og læringsmål, og i overensstemmelse med pædagogisk forskning, vil metodemæssig mangfoldighed understøtte de læringsmæssige resultater (Meyer, 2009). Kilde: FFE-YE. Taksonomi i entreprenørskabsuddannelse. Forholdet imellem læringsmål og proces. S. 28

49 Entreprenøriel didaktik Udfordring: At planlægge en undervisning, der sigter mod, at eleverne/studerende udvikler bestemte kompetencer samtidig med at processen er problemløsende og resulterer i uforudsete løsninger

50 Hvordan kan vi arbejde med at gøre vores elever og studerende mere kreativt tænkende? Kreativitet som teknik og didaktisk tilgang > en strategi i hverdagen og ikke noget, der opstår af sig selv. Heller ikke noget, der udelukkende skal tænkes ind i enkeltstående, afgrænsede kreative projektforløb

51 BEVÆGELSE VÆK FRA ET INDIVIDFOKUS TIL ET FOKUS PÅ SYSTEMER & LÆRINGSMILJØER > Tidligere fokus på at personlighedstræk, der gør kreativitet mulig > Nu i højere grad fokus på læringsmiljøer, der understøtter kreativ udvikling og tænkning.

52 Hvordan kan der opstå flere mulige tilgange/muligheder til samme problemstilling?

53 ! Entreprenøriel didaktik samt effektuelle og komplekse læringsforløb stiller ændrede krav til struktur & form Styringsredskaber (facilitering og procesdesign) Kompetenceudvikling Værktøjer & metoder Feedbackformer

54 SUMMEØVELSE - Hvilke muligheder ser du i at arbejde med taksonomiens fire dimensioner i din daglige praksis?

55

56 HVORDAN KAN VI? Vi skal arbejde med at formulere en stribe undrende spørgsmål, der tager afsæt i sætningsstrukturen Hvordan kan vi? Når man spørger Hvordan kan vi..? indikerer spørgsmålstypen, at en løsning er mulig, og det giver mulighed for at svare på forskellige måder. Når man anstrenger sig for at stille de gode spørgsmål, kan det tit pege på nogle retninger for en løsning.

57 Individuelt. 3 min. Hvad har jeg af positive erfaringer i forhold til at bringe kreativitet i spil i mit fag? Alle skriver gode erfaringer, perspektiver mm. ned på post-its., som de placerer på væggen. Det kan være greb, der fungerer godt i praksis, gode erfaringer, der peger på én selv i egen lærerrolle / erfaringer, der peger på elev-tilbagemeldinger, strukturelle tiltag, mm.

58 Individuelt. 7 min. Hvad findes der af udfordringer i forhold til at bringe kreativitet i spil i mit fag? Alle skriver barrierer, udfordringer mm. ned på post-its., som de placerer på væggen. Det kan være udfordringer, der peger på én selv, strukturelle udfordringer, udfordringer i forhold til målgruppe mm.

59 Tag en snak om, hvad I hver især har skrevet/har identificeret af udfordringer. Er der nogle gengangere/fællestræk. Inddel i temaer og giv overskrifter. 10 min (gruppevis)

60 Hvordan kan vi arbejde med at se vores uddannelsessted som et kreativt læringsmiljø, der maksimerer enhver elevs/studerendes kreative energi og tænkning? > Hvordan kan jeg bringe kreativitet mere i spil i mit fag/mit område?

61 Formulér så mange Hvordan kan vi - spørgsmål som muligt, der knytter sig til de udfordringer/problemer, I har identificeret?! Målet er at finde mulige retninger for et innovativt løsningsforslag på problemet - det er derfor vigtigt med så mange Hvordan kan vi -spørgsmål som muligt. 10 min. Individuelt og i stilhed.

62 > Kig på jeres Hvordan kan vi -spørgsmål og se på, om de lægger op til flere mulige løsninger? Hvis de ikke gør, skal I gøre spørgsmålene lidt mere brede. Det er vigtigt med en vis bredde, da jeres Hvordan kan vi -spørgsmål skal generere en stribe mulige svar, der skal danne afsæt for jeres videre arbejde og brainstorm frem mod et løsningsforslag. > Endelig er det også vigtigt, at jeres spørgsmål ikke bliver for brede og overordnede. Det er en svær balance, men Hvordan kan vi - spørgsmålene skal helst give en tilpas smal ramme, der kan hjælpe med at fortælle jer, hvor I skal påbegynde jeres brainstorm, men den skal samtidig give plads og mulighed for, at I kan udforske vilde idéer og løsningsforslag.

63 Det er et problem, at folk ikke ved, hvordan de skal affaldssortere på genbrugsstationer. Folk = håndværkere (afgrænset målgruppe), som er den gruppe, der besøger genbrugsstationer i Roskilde hyppigst. Det er et problem, at håndværkere - som er den gruppe, der besøger genbrugsstationer i Roskilde hyppigst - ikke ved, hvordan de skal håndtere og sortere deres affald på genbrugsstationer. > Hvordan kan vi få håndværkere til at forholde sig til det affald, de har med sig på genbrugsstationer? > Hvordan kan vi hjælpe håndværkere rundt mellem de forskellige sorteringer på genbrugsstationerne? > Hvordan kan vi holde håndværkere i hånden fra det øjeblik, de træder ind på genbrugsstationen til det øjeblik, hvor de kører derfra?

64 CASE Ledelsen har observeret, at du har gennemført en række spændende projekter med entreprenørielt indhold i din undervisning. De er begejstrede for din indsats og tildeler dig titlen som innovationskoordinator. Du har arbejdet konkret med entreprenørielle forløb i egen undervisningspraksis, og ledelsen håber, at du med din erfaring kan have afsmittende og motiverende effekt på de øvrige ansatte, som forhåbentlig selv får lyst til at prøve kræfter med at ud- og afvikle entreprenørielle forløb. Du har noget erfaring, og du har nu en titel. Hvad gør du for at bringe entreprenørielle tilgange i spil? Hvordan vil oparbejde entreprenørielle kompetencer hos eleverne/de studerende, så de agerer entreprenørielt, når de forlader skolen/uddannelsesstedet.

65 FASE 1 Alle i gruppen noterer individuelt de perspektiver/muligheder på udfordringen, som I opfatter/ser/registrerer (et perspektiv pr. post-it) 5 min.

66 FASE 2 Alle præsenterer skiftevis post-its og fjerner eventuelle gentagelser 10 min.

67 FASE 3 De forskellige perspektiver mappes på arket og inddeles i kategorier/temaer. 10 min.

68 FASE 4 Fortæl en anden gruppe om jeres tiltag og muligheder. 15 min. (7,5 minutter til hver gruppe)

69 Refleksionsrum

70 KREATIVITET I KOBLING MED ENTREPRENØRSKAB E3U - SEMINAR 2 v/ Julie Skaar, Sarah Robinson & Helle Meibom Færgemann

71 BEVÆGELSE VÆK FRA ET INDIVIDFOKUS TIL ET FOKUS PÅ SYSTEMER & LÆRINGSMILJØER > Tidligere fokus på at personlighedstræk, der gør kreativitet mulig > Nu i højere grad fokus på læringsmiljøer, der understøtter kreativ udvikling og tænkning.

72 Hvordan kan der opstå flere mulige tilgange/muligheder til samme problemstilling?

73 PROGRAM DAG Velkommen tilbage & introduktion til program for dagen Mulighedsrum og hænderne i materien Konvergent og divergent-tænkning, procesmodeller, -forståelser og - - tilgange Introduktion til en procesmodel som kommunikations- og refleksionsværktøj for resten af dagen work in progress (prototype på undervisningsdesign) Didaktik og lærerroller PAUSE Øvelsesrække: Syntese at se nye sammenhænge Analyse at koble fra forskellige arenaer, granske nye idéer og vurdere idéer FROKOSTPAUSE Omsætte idéer i handling Andre briller & praksisbanken PAUSE Prototyping i forhold til egen udfordring. Kobl fagfagligt læringsmål med entreprenørielt læringsmål fra taksonomien. Intro til modulopgave og tiden fremtil seminar 3 TAK FOR I DAG + OPSAMLING!

74

75 Mål som begrænsende og/eller udvidende for vores kreative tænkning?

76 Priming: Vær forsigtig med inspiration og med at fastlåse rammen for udviklingsprocessen. Fixation: Undgå at arbejde for længe med samme problem Kognitiv kapacitet: Skift mellem faser, hvor I sidder individuelt (divergent) og i grupper (konvergent). Remote associations: Brug hinandens individuelle associationer.

77

78

79 TO MÅDER AT TÆNKE DIVERGENT KONVERGENT IDÉ LØSNING

80

81 DOUBLE DIAMOND

82 VÆSENTLIG POINTE: Sætte fokus på, at de studerende skal generere mange forskellige og mulige svar, snarere end at haste mod ét rigtigt svar!

83

84

85

86

87

88

89 Managing change in an unpredictable world

90 WHO AM I? WHAT CAN I DO? WHAT DO I CARE ABOUT? WHAT DISHARMONY? WHO DO I KNOW? WHO WILL I WORK WITH?

91 WHO ARE WE? WHAT CAN WE DO? WHAT DO WE CARE ABOUT? WHAT DISHARMONY? WHO DO WE KNOW? WHO WILL WE CONTACT?

92 WHO? WHAT? WHERE? HOW? - TEST CRITICAL ASSUMPTIONS - MOVE FROM DISHARMONY TO ANOMALY - STAKEHOLDER BUY-IN

93 WHAT POTENTIAL? WHAT OPPORTUNITIES? CREATIVITY - CROSS -APPROPRIATION - RECONFIGURATION - BRAINSTORMING

94 ADJUSTMENT - ADAPTATION - DEVELOPMENT - PROTOTYPE - STORY-TELLING - CONSOLIDATION - IMPLEMENTATION

95

96 MANDAG Fokus: Problem - Oplæg ved Thomas Skov - Oplæg om takt og tone igennem tiden. Kommunikationsanalyse af eksempler fra kampagnen Høflighed på 100 dage m. Afsæt i Laswells formel: HVEM siger HVAD i HVILKEN KANAL til HVEM med HVILKEN EFFEKT? Visk tavlen ren Øvelse: Er der et reelt problem? En tur i felten & undersøg: Har vi brug for en høflighedsrevolution? Skal takt og tone sættes på dagsordenen? Lav interviewguide. Interview 5-10 personer Krav: tag fotos af interviewperson + notér citater Handlekompetence Formidling (interviewteknik) Udvælgelse af citater. Udvælg min. tre citater og skriv en forklarende tekst, der peger på en problematik, barriere eller tematik. - bedre grundlag for at diskutere feltarbejdets indsigter - fokusere på den videre retning for problemformulering og videre retning for idéudvikling. TIRSDAG Fokus: Problem & løsning Problemformulering: Øvelse. Med afsæt i citater og problematik/barriere/tematik Identificér Konkret(e) problem(er) Det er et problem, at Pin down the problem Navigationskompetence Formidlingskompetence Bevæg jer rundt om problemstillingen. Perspektivér & Nuancér. MILEPÆL/LEVERANCE: Problem,problemformulering og underspørgsmål - Præsentation for lærer - Når godkendt laves arbejdsplan. DSB - som klasserum I skal stige på S toget Linje A: Dansk Linje B: Samfundsfag Faglige oplæg med afsæt i DSB/Kollektiv trafik/høflighed i det offentlige rum. Nudging, adfærdsdesign og strategisk budskabsformidling. Kommunikation DSB - afsæt: funktionelt perspektiv. Sproget som brug / Komm.analyse Refleksionsøvelse: Hvad har vi lært i dag? Pointer. Hvor mangler vi viden? ONSDAG Fokus: Løsning + målgruppe Idégenereringsøvelse: Hvordan skal takt og tone anno 2014 se ud, hvis den skal redesignes til?. - En børnehave og børn i alderen 0-3 år. - Frankrig og fransk kultur - Danske cyklister (dansk cyklistforbund) Kreativitet Samarbejdskompetence Konvergent og divergent proces. Kombinationer og nye sammenhænge. Kreative forstyrrelser. Kobling til elevernes egne AT-projekter: - Hvem oplever problemet? - Hvem er målgruppen for /brugerne af jeres redesign? I skal tage stilling til individ/ samfund/virksomhed Gruppearbejde. Visualisér og konkretisér jeres løsningsforslag i en prototype (tegning, mockup-model el. Lign.) Forbered 5 min. præsentation. Hvor du tager højde for: Problemformulering Målgruppe/brugere Kort præsentationsrunde i plenum med feedback. Formidling+kreativitet TORSDAG Fokus: Løsning & vurdering Gruppearbejde Prototyping Test løsningsforslag på brugere/målgruppen. Krav: Test løsningsforslaget på 3-5 personer, som indgår i jeres målgruppe. Hvem skal teste prototypen? Hvilke spørgsmål vil du stille i forbindelse med test af prototypen? Hvad vil du gerne have svar på ved test af din prototype? Handlekompetence Kreativitet Navigationskompetence Opsamling hvad sagde brugerne? Inkorporér ny viden i løsningsforslaget. - Bearbejd og justér din prototype. Med mindre andet er aftalt. I arbejder selv i grupper. Lærere til rådighed i forbindelse med sparring og vejledning i løbet af dagen FREDAG Fokus: Løsning & vurdering Alle udfylder NABC: Need Approach Benefit Competition. Pitchøvelse (med afsæt i NABC): Forbered fem minutters præsentation af jeres løsningsforslag med afsæt i NABC-modellen. Gå sammen med en anden gruppe. I fremlægger nu skiftevis for hinanden. Formidlingskompetence Samarbejdskompetence Gruppearbejde. DEADLINE!

97

98 Given one hour to save the world, I would spend 55 minutes defining the problem and 5 minutes finding the solution. ~ Albert Einstein!

99 Problemforståelsen er afgørende! 1. Problemet kommer først 2. Kvaliteten af problemet definerer kvaliteten af løsningen!

100 Ændrede lærer-/underviserroller: Procesdesigner Rammesætter Fagperson/formidler Rollemodel Igangsætter Støtte Facilitator Vejleder Coach Motivator Dommer

101

102 ØVELSE > At se nye sammenhænge Herunder at sammensætte brudstykker af viden og derved komme frem til en ny erkendelse

103 BRAINWALKING Rundt om en tendens Spørgsmål: Hvorfor er det vigtigt med fællesskaber? 1) Individuelt: På et stykke papir, skriv fællesskaber midt på arket. Brug så 2 minutter på at lave et mindmap med mulige grunde til, at det er vigtigt med fællesskaber i Danmark hvorfor er det at skabe og indgå i fællesskaber vigtigt?

104 Lad dit mindmap ligge, og ryk en plads til venstre. Du sidder nu med en andens mindmap, som du skal lade dig inspirere af og bygge videre på. Det har du 2 min. til.

105 Vi rykker en plads til venstre! - Det gør vi til vi rammer vores udgangspunkt igen.

106 Du sidder nu med det mindmap, du startede ud med! > Læs igennem, hvad der er blevet tilføjet af de andre. > Udvælg en eller to pointer fra dit mindmap, som du synes er interessante, og skriv dem pa separate post-it's (2 min).

107 > I læser nu jeres post-its højt for hinanden i gruppen. Placér post-its på et stykke A4- papir! (5 min.)

108 RUNDT OM PROBLEMET/TENDENSEN Individuel øvelse i stilhed: Undersøg problemet/tendensen historisk: Hvorfor er denne tendens opstået? Hvilke teknologiske, strukturelle, kulturelle eller samfundsmæssige udviklinger har haft betydning for, at problemet/tendensen er opsta et? Hvorfor er det netop nu, at det bliver tydeligt?

109 RUNDT OM TENDENSEN Individuel øvelse i stilhed: Hvor meget kød er der på problemet/tendensen? Hvor stort er omfanget af problemet/tendensen? Hvor vigtig er problemet/tendensen? (overvej, om det eventuelt er et tamt problem) Hvad ser du af interessante vinkler, nuancer, underproblemer mm.? Notér væsentlige pointer på din mindmap (4 min i stilhed).

110 RUNDT OM TENDENSEN Individuel øvelse i stilhed: Fagene i spil og deres teorier: Hvad kan I umiddelbart huske fra jeres fag, som kan bruges til at sige mere om tendensen/kan bruges til at nuancere/perspektivere? Hvilke teorier kan bruges til at belyse tendensen yderligere? Hvilke teorier kan bruges til at forstå tendensen dybere? Hvilke metoder fra dit fag kan du bruge til at belyse tendensen?

111

112

113

114

115 Overordnet emneområde, fx ulighed Mindre problemfelter, fx uddannelse, ulige viden om sund kost, fordeling af ressourcer på verdensplan Konkrete problemer, fx Det er et problem, at unges studentereksamen afhænger af forældrenes uddannelsesmæssige baggrund, Det er et problem, at det er billigere at købe kød med høj fedtprocent, end det er at købe magert kød. Det er et problem, at afrikanske børn dør af difteritis som følge af forurenet vand.

116 REPHRASE THE PROBLEM

117

118 ØVELSEN FOREGÅR I STILHED (4 min).. Kortlæg hovedårsagen til problemet. Start med at skrive det problem, gruppen har identificeret som det mest interessante. Hovedproblemet skrives i midten af en cirkel, I tegner på et stort stykke papir. > Det er et problem, at

119 ØVELSEN FOREGÅR I STILHED (4 min).. Alle i gruppen bidrager herefter med input til, hvad de ser som (hoved)årsager til problemet (silent brainstorm). (3min.) Notér årsager til problemet på post-its. Én årsag pr. post-it.

120 Tegn nu cirkler rundt om hovedproblemet og placér jeres årsager til problemet, som I skriver i cirkler rundt om hovedproblemet, rangeret efter vigtighed (hovedproblemet inderst). Øvelsen foregår stadig i stilhed! (4 min.)

121

122 Silent Brainstormrunde Notér, hvad andre har gjort før, som du/i kan finde inspiration i. Én inspiration/idé pr. post-it. > Se næste slide for hjælpespørgsmål.

123 Hjælpespørgsmål: Hvad har andre gjort før os? Hvem står vi på skuldrene af? Hvordan har andre håndteret/ løst lignende problemer? - Kan i evt. trække på erfaringer om, hvordan andre har grebet lignende problemstillinger an?? (5 min.)

124 Kort gennemgang i gruppen: Hvad har vi hver især fundet frem til? I fortæller skiftevis, hvad I har fundet frem til. (4 min.)

125

126 Silent brainstorm Hvordan kan vi ændre en adfærd/vane, der eksisterer i forhold til problemet? Sæt fokus på én vane, I gerne vil ændre på: Hvordan er denne vane opstået? Hvad ligger der til grund for den? Hvordan kan I ændre på denne vane? Hvad skal der til for at ændre på den > hvad ville det kræve? (6 min.)

127 Kort gennemgang i gruppen: Hvad har vi hver især fundet frem til i gruppen? I fortæller skiftevis, hvad I har fundet frem til. (4 min.)

128

129 ØVELSE At koble fra forskellige arenaer, granske nye idéer og vurderer idéer.

130 Nye briller Hvordan kan man ændre på noget eksisterende /se nye muligheder At sætte kreativiteten i spil

131 At se muligheder i hverdagen At handle At kombinere At rekonfigurere At låne fra andre arenaer!

132 !! At%låne%fra%andre%arenaer% % Hvad!er!teknoantropologens!Hlgang,!når!han!skal!skal!lære! noget!om!menneskets!interakhon!med!en!ny!teknologi?! Hvordan!involverer!designeren!brugeren!i!udviklingen!af!et! nyt!produkt!eller!en!ny!service?! Hvordan!ville!matemaHkeren!bringe!det!her!på!formel?! Hvad!gør!journalisten,!når!han!skal!påbegynde! researcharbejde!hl!en!ny!historie?! Hvad!gør!vuggestuepædagogen,!når!han!skal!lære!barnet! tegn!hl!tale?!!!

133 Tilrettelæg et undervisningsforløb med afsæt i Minecraft til 1.hf ere (3 moduler), hvor de beskæftiger sig med moderne fællesskaber + det at bygge og designe moderne fællesskaber.

134 Benspænd: Hvad er Minecraft? Hvordan ville en arkitekt gribe opgaven an? Hvad er læringsperspektiverne? - Tag evt. afsæt i Double Diamond.

135 FROKOSTPAUSE

136 ØVELSE Omsætte idéer i handlinger > Fra abstrakt til konkret plan

137 PROTOTYPING

138 HVAD ER EN PROTOTYPE? EN FORELØBIG FYSISK/VISUEL MODEL AF DIN IDÉ ELLER DIT KONCEPT (ET PRODUKT, EN SERVICE ELLER EN PROCES) FORMÅLET MED EN PROTOTYPE ER AT DEMONSTRERE OG TESTE IDÉER OM FUNKTION OG DESIGN. > EN PROTTYPE KAN OGSÅ BRUGES SOM KOMMUNIKATIONS- OG FORMIDLINGSVÆRKTØJ LOW-FIDELITY PROTOTYPING: PAPIR, PAP, LEGO ETC. HIGH-FIDELITY PROTOTYPING: FX 3D-PRINT, APP-& HJEMMESIDEPROGRAMMERING,

139 BYG ET MODERNE FÆLLESSKAB MED AFSÆT I JERES UNDERVISNINGSDESIGN & REMEDIERNE I DEN BRUNE KONVOLUT.

140 PRAKSISBANKEN

141 PRAKSIS%:%hvad%er%en%praksis?%! Typer!af!handlinger!! Fagspecifikke!praksisser! DidakHske!greb!i!undervisningen! Ting,!der!fungerer!i!(hverdags)praksis!

142 VI VENDER BLIKKET MOD JERES UDFORDRINGER

143 Tag%afsæt%i%double%diamond%&%kobl%med%en% praksis%fra%praksisbanken* >!Kom!med!et!forslag!/l!en!specifik!undervisningssitua/on,! hvor!du/i!kan!bruge!double!diamond!og!praksissen!

144 DIDAKTISK DESIGN Øvelse i at opstille læringsmål med fokus på entreprenørskab

145 1. Fagfagligt læringsmål (10 min) 2. Læringsmål med fokus på entreprenørskab (15 min) 3. Succeskriterier og aktiviteter (20 min) 4. Del og stjæl (15 min)

146 Øvelse 1-10 min. 1. Opstil et fagfagligt læringsmål, der passer til jeres målgruppe

147 ! Eksempel: Jeg kan finde deskriptorer i et datasæt (matematik)

148 Øvelse 2-15 min. 2. Find et videns- eller færdighedsmål fra Taksonomien og kobl det med læringsmålet

149 Eksempel: Jeg kan, i samarbejde med andre, analysere et datasæt og formulere idéer og hypoteser (matematik og kreativitetsdimensionen)

150 Øvelse 3, (20 min): Udvikl nu succeskriterier/tegn for læring og aktiviteter, som passer til læringsmålet

151 Eksempel: Eleverne skal finde, undersøge og sammenligne målgrupper for to lokale virksomheder og se på, hvordan de kan øge omsætningen ved at analysere de to datasæt ved hjælp af tre deskriptorer

152 Øvelse 4, (15 min): Del jeres eksempel med et andet par

153 INSPIRATION%&%VÆRKTØJER% h7p://toolbox.hyperisland.com/!! h7p://mgmt.au.dk/fileadmin/user_upload/ PACE_Final_16_02_16_Hl_online.pdf!! h7ps://methodkit.com/!! h7ps://designthinkingforeducators.com/!! h7ps://innovahon.sites.ku.dk/!! h7p://designtoimprovelife.dk/toolkit/!!

154 Modulopgave til næste seminar! 1. I!dit!videre!arbejde!skal!du!afprøve!Hltag!og!teste!dele!af!dit!undervisningsdesign.!Det!kan!f.eks.! være!kreahve!værktøjer!fra!seminar!2.!er!det!umuligt!direkte!at!afprøve!noget,!må!du! præsentere!dit!undervisningsdesign!og!få!feedback!fra!potenhelle!elever/studerende,!kolleger,! ledelse!etc.!! 2. Med!afsæt!i!feedback! fra!målgruppen!og!andre!interessenter!skal!du!udvikle!et!foreløbigt!undervisningsdesign,! som!præsenteres!mundtligt!på!seminar!3.!undervisningsforløbet!kan!være!af! kortere!eller!længere!varighed.!byg!meget!gerne!præsentahonen!op!e^er! N!Start!gerne!med! behovet!eller! problemet/udfordringen! B!Udby7e!af!at!indføre!undervisningsdesignet!(færdigheder,!viden,!kompetencer!m.m.!for! elever/studerende)! C%AlternaHver!og!deres!ulemper/fordele!

155 Andre!rammer!for!præsentaHonen:! Alle!klassiske!præsentaHonsværktøjer!er!Hl!rådighed! Underviserteamet!samt!en!opponentgruppe!giver!feedback.!! 3. Cirkelrefleksion:!Når!der!inddrages!innovaHon!og!entreprenørskab!i!undervisningen!har!det!også! betydning!for,!hvilke!roller!henholdsvis!underviserne!og!eleverne/de!studerende!har!brug!for!at!påtage! sig.!reflekter!over,!hvilke!roller!der!særligt!trænger!sig!på,!samt!hvordan!disse!nye!roller!kan! understø7es.!!!!

156

157

158

KREATIVITET. I KOBLING MED ENTREPRENØRSKAB E3U - SEMINAR 2 v/ Julie Skaar & Sarah Robinson

KREATIVITET. I KOBLING MED ENTREPRENØRSKAB E3U - SEMINAR 2 v/ Julie Skaar & Sarah Robinson KREATIVITET I KOBLING MED ENTREPRENØRSKAB E3U - SEMINAR 2 v/ Julie Skaar & Sarah Robinson Fra udfordring over muligheder 1l prototype i entreprenørielle undervisningsdesigns På seminar to lægger vi ud

Læs mere

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER

ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER SEMINAR 3 ENTREPRENØRIELLE KOMPETENCER - Fokus på læringsudbytte af entreprenørielle processer AU AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER 1. JANUAR 2016 Program for dagen

Læs mere

Seminar 2. Efteruddannelse i entreprenørskab for lærere og undervisere AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER

Seminar 2. Efteruddannelse i entreprenørskab for lærere og undervisere AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER Efteruddannelse i entreprenørskab for lærere og undervisere Seminar 2 AU AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER 1. JANUAR 2016 Seminar 2 - Læringsmål i fokus Fra udfordring

Læs mere

Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS

Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS Heidi Lærke Sørensen Entrepreneurship - 3U 2016 SYNOPS E3U 2016 Undervisningsdesign Forud for skitsering af mit undervisningsdesign præsenteres de forhold, som danner baggrunden for mit design. Målgruppe

Læs mere

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN

VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN VÆRKTØJSKASSEN TIL INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB I UNDERVISNINGEN LÆRINGSMÅL FOR INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB Tabellen på side 2 viser en række læringsmål for innovation og ud fra områderne: - Kreativitet

Læs mere

Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019

Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019 Workshop plan for Next Step, Spor 1 foråret 2019 Læringsmål Der arbejdes gennem forløbet med fire overordnede dimensioner: Handling, Kreativitet, Omverdensrelation og Personlig indstilling (Fonden for

Læs mere

Introdag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 1

Introdag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 1 Introdag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 1 Læringsmål At deltagerne får præsenteret sig selv og egne forventninger til kurset At deltagerne får viden om visionen for BOOST At deltagerne

Læs mere

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2

Forbered dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 2 Forbered dag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 2 Læringsmål At deltagerne får kendskab til og øver handlinger i Forbered fasen, og hvordan de kan træne innovationskompetencer gennem disse

Læs mere

Introducér eleverne for et overordnet emne/en begivenhed/et fænomen el. lign., de skal dykke ned i.

Introducér eleverne for et overordnet emne/en begivenhed/et fænomen el. lign., de skal dykke ned i. INDSAMLE VIDENSTAFET Hvor kan vi finde viden om emnet? Introducér eleverne for et overordnet emne/en begivenhed/et fænomen el. lign., de skal dykke ned i. Øvelse i plenum: Hvad ønsker vi at vide? Hvilke

Læs mere

Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning

Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning Efteruddannelse i innovations- og entreprenørskabsundervisning Verden, arbejdsmarked og samfund forandrer sig, og det gør kravene til skole og uddannelse også.. Over hele verden er der således fokus på

Læs mere

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH

Akademisk Idégenrering. Astrid Høeg Tuborgh Læge og PhD-studerende, Børne og Ungdomspsykiatrisk Center, AUH Akademisk Idégenrering Akademisk projekt Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback Præsentation Læge i børne- og ungepsykiatrien Laver aktuelt PhD om tilknytnings

Læs mere

Formgiv dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 4

Formgiv dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 4 Formgiv dag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 4 Læringsmål At deltagerne får kendskab til og øver teknikker og handlinger i formgiv fasen At deltagerne fortsætter deres planlægning af

Læs mere

Afsluttende opgave E3U Tau Rebecca Mikkelsen

Afsluttende opgave E3U Tau Rebecca Mikkelsen Afsluttende opgave E3U Tau Rebecca Mikkelsen Mit undervisningsdesign Jeg har udviklet et undervisningsdesign til faget innovation, der træner eleverne i at være nysgerrige og stille spørgsmålstegn ved

Læs mere

Seminar 1 Dag 2 AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER 1. JANUAR 2016

Seminar 1 Dag 2 AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER 1. JANUAR 2016 Seminar 1 Dag 2 AU AARHUS UNIVERSITET CENTER FOR UNDERVISNINGSUDVIKLING OG DIGITALE MEDIER 1. JANUAR 2016 8.30 Velkommen tilbage Introduktion til Karl Tomm samt gruppeøvelse med spørgsmålstyper i f.t.

Læs mere

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS

TAKEAWAY TEACHING. Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier TEMA: PROJEKTORIENTERET FORLØB AT ANVENDE SIN FAGLIGHED I PRAKSIS Udviklet af Ulla Hjorth Andersen (Arts Karriere), Susanne Kronborg

Læs mere

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål

Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang. Formål. Læringsmål Læseplan for Iværksætteri på 8. og 9. årgang I Tønder Kommunes strategiplan fremgår det under Uddannelsesstrategien, at iværksætteri skal fremmes i Tønder Kommune som et bidrag til at hæve det generelle

Læs mere

Introdag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 1

Introdag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 1 Introdag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 1 Læringsmål At deltagerne får præsenteret sig selv og egne forventninger til kurset At deltagerne får viden om visionen for BOOST At deltagerne

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012

UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 UDDANNELSESBESKRIVELSE KREATIV LÆRING 2012 Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte på uddannelsen... 2 Den Kreative Platform... 3 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 4 Seminarer...

Læs mere

PÆDAGOGISK KURSUS FOR INSTRUKTORER EFTERÅR GANG

PÆDAGOGISK KURSUS FOR INSTRUKTORER EFTERÅR GANG PÆDAGOGISK KURSUS FOR INSTRUKTORER EFTERÅR 2014 2. GANG SARAH ROBINSON SROBIN@TDM..DK PROGRAM GANG 1-3 1. torsdag den 21. aug. kl. 13.00-16.00 Instruktorrollen og læreprocesser 2. torsdag den 28. aug.

Læs mere

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder

eleverne trænes i kreative, innovative og entreprenante arbejdsmetoder Inno-elev SÅDAN KOMMER DU I GANG! Drejebog til undervisningsforløb i innovative arbejdsmetoder Projektleder: Annie Bekke Kjær Faglig projektleder: Alan Proschowsky Inno-Agent: Lene Gundersen Inno-Agent:

Læs mere

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale.

Ansøgningen uploades via Fondens online ansøgningsformular sammen med budget og evt. andet materiale. Ansøgningsskema Ansøgning til projektmidler for Grundskoleområdet forår 2018 Innovation og entreprenørskab i skolens fag 1 Grundlæggende Innovation og entreprenørskab skal, i henhold til skolereformen,

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB HVAD ER UDFORDRINGEN? PRÆSENTATION HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER FINDE IDEER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab er

Læs mere

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING

UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING UDDANNELSESBESKRIVELSE 2012 INNOVATION OG NYTÆNKNING Indhold Målgruppe for uddannelsen... 2 Dit udbytte som deltager... 2 Uddannelse på diplom niveau... 3 Uddannelses omfang... 3 Seminarer... 3 Læringsform...

Læs mere

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen

Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Dygtige pædagoger skabes på uddannelsen Anna Spaanheden Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel vil beskæftige

Læs mere

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format Kort om konteksten for modulet (Årgang, sammenhæng med fagområdet, andre fagområder på årgangen, udvalgte kvalitetskriterier som afsæt for det didaktiske design/ format, andet) Hvorfor er det vigtigt med

Læs mere

Innovation i læreruddannelsen NORDISK LÆRERUDDANNELSESKONGRES 2014 LILIAN ROHDE

Innovation i læreruddannelsen NORDISK LÆRERUDDANNELSESKONGRES 2014 LILIAN ROHDE Innovation i læreruddannelsen NORDISK LÆRERUDDANNELSESKONGRES 2014 LILIAN ROHDE Oplægget 1. Projektets interesse 2. Begrebsafklaring 3. Baggrunden: Regering Fonden for Entreprenørskab curriculum læreruddannelsen

Læs mere

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse

Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion til undervisning i innovation og iværksættermesse Introduktion Firemodellen bruges til at strukturere undervisningen i innovation. Modellen består af fire dele, der gennemføres i rækkefølge.

Læs mere

INNOVATION I PSYKOLOGIUNDERVISNINGEN - HVORFOR OG HVORDAN FAGLIG UDVIKLING I PRAKSIS PSYKOLOGI - SEPTEMBER 2017

INNOVATION I PSYKOLOGIUNDERVISNINGEN - HVORFOR OG HVORDAN FAGLIG UDVIKLING I PRAKSIS PSYKOLOGI - SEPTEMBER 2017 INNOVATION I PSYKOLOGIUNDERVISNINGEN - HVORFOR OG HVORDAN FAGLIG UDVIKLING I PRAKSIS PSYKOLOGI - SEPTEMBER 2017 MAGNUS RIISAGER HANSEN NYBORG GYMNASIUM HVORFOR ARBEJDE MED INNOVATION I PSYKOLOGI? UDOVER

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL PERNILLE MAJ SVENDSEN & JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 26 år Cand.scient. i nanoscience

Læs mere

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE

UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE UNDERVISNINGS - DIFFE RENTIERING I ERHVERVSUDDANNELSERNE Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til undervisere på erhvervsuddannelserne. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb.

Læs mere

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING

KODEKS FOR GOD UNDERVISNING KODEKS FOR GOD UNDERVISNING vi uddanner fremtidens landmænd GRÆSSET ER GRØNNEST - LIGE PRÆCIS DER, HVOR VI VANDER DET. Og vand er viden hos os. Det er nemlig vores fornemste opgave at sikre, at du udvikler

Læs mere

Kategoriseringsmodel

Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodel Kategoriseringsmodellen er udarbejdet og udgivet af: Fonden for Entreprenørskab Ejlskovgade 3D 5000 Odense C Mail: post@ffe-ye.dk 2018 Indhold Introduktion... 5 Fagligt indhold...

Læs mere

Erhvervsrettet innovation

Erhvervsrettet innovation Erhvervsrettet innovation PROGRAM 1: KOMPETENCER I VERDENSKLASSE UDVIKLINGSLABORATORIET FOR PÆDAGOGISK OG DIDAKTISK PRAKSIS Hvad er på spil? Undervisning i innovation er ofte placeret i særskilte fag frem

Læs mere

Ordblinde og entreprenørskab

Ordblinde og entreprenørskab Ordblinde og entreprenørskab Gylling Efterskoler d. 20.4.2107 Karin Skjøth Proceskonsulent Innovation & Partnerskaber mellem skoler og lokale aktører Kontakt: 61750740 / kskjoeth@gmail.com / www.karinskjøth.dk

Læs mere

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT

UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT Den skabende skole makers mindset FabLab Innovation, Odense d. 28/4 2014 Helle Munkholm Davidsen, ph.d. Centerleder Innovation og Entreprenørskab Forskning og innovation, UCL

Læs mere

Innovation er mere end et fag konference innovativt mod 09.09.11. Innovation Metropol Dorrit Sørensen

Innovation er mere end et fag konference innovativt mod 09.09.11. Innovation Metropol Dorrit Sørensen Innovation er mere end et fag konference innovativt mod 09.09.11 Innovation Metropol Dorrit Sørensen Tilgang Hvis eleverne skal lære at være innovative, skal vi nytænke hele vores måde at tænke viden,

Læs mere

1. Hvilke problemstilinger?

1. Hvilke problemstilinger? Elevmaterialer 1. Hvilke problemstilinger? Herunder skal du skrive så mange problemstillinger, du kan komme i tanker om. En problemstilling indeholder et problem, der er formuleret så konkret, at du har

Læs mere

Tilføj hjælpelinjer: Forløb i innovation

Tilføj hjælpelinjer: Forløb i innovation Forløb i innovation Didaktiske principper Viden, kundskaber og kompetencer i innovation forudsætter faglig indsigt. Endvidere er elevernes egne ressourcer og innovative kompetencer er i fokus. Det induktive

Læs mere

Aktionslæring som metode

Aktionslæring som metode Tema 2: Teamsamarbejde om målstyret læring og undervisning dag 2 Udvikling af læringsmålsstyret undervisning ved brug af Aktionslæring som metode Ulla Kofoed, uk@ucc.dk Lisbeth Diernæs, lidi@ucc.dk Program

Læs mere

HOP-IN Lærerkursus mandag d. 4/9 2017

HOP-IN Lærerkursus mandag d. 4/9 2017 HOP-IN 2017 Lærerkursus mandag d. 4/9 2017 Dagens program 13.15-14.00 14.00-14.15 PAUSE 14.15-15.30 Gruppedannelse Samme farve sko Fortæl om din dag - baglæns. Du har ét minut Den som har den ældste søskende

Læs mere

Workshop. Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle

Workshop. Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle Workshop Talent på mange niveauer med særlig plads til dem alle Workshoppen talent på HG 1. Hvem er jeg? 2. Hvorfor er jeg her? 3. Hvad vil jeg underholde om? 4. Hvem er I? Positiv Clearence Vælg ½ postkort.

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GYMNASIET UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til gymnasielærere. Udviklingsredskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet sammen

Læs mere

STUDIEBESKRIVELSE DESIGN TO IMPROVE LIFE EDUCATION FORÅR 2013

STUDIEBESKRIVELSE DESIGN TO IMPROVE LIFE EDUCATION FORÅR 2013 STUDIEBESKRIVELSE 1 Bredgade 66, stuen DK 1260 København K designtoimprovelifeeducation.dk The project is co-financed by: The European Regional Development Fund (ERDF) through the EU project Interreg IV

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 27 år Cand.scient. i nanoscience (2016), Science and Technology,

Læs mere

13-09-2011. Sprogpakkens 6-dages kursus. Introduktion og præsentation 1. dag. Introduktion og præsentation. Velkomst. Sprogpakkens 6- dages kursus

13-09-2011. Sprogpakkens 6-dages kursus. Introduktion og præsentation 1. dag. Introduktion og præsentation. Velkomst. Sprogpakkens 6- dages kursus Sprogpakkens 6-dages kursus Introduktion og præsentation 1. dag 1 Introduktion og præsentation Velkomst Præsentation af deltagerne Praktiske informationer om kurset Evaluering Sprogpakkens baggrund 6-dages

Læs mere

En oversigt over, hvornår du arbejder med processkemaet. Opgaveark med spørgsmål til arbejdet med processkemaet

En oversigt over, hvornår du arbejder med processkemaet. Opgaveark med spørgsmål til arbejdet med processkemaet Processkema Processkema Hvorfor og hvordan Processkemaet er gennemgående i kurset og har til hensigt at binde kursets indhold sammen med din dagligdag, så læring omsættes til din daglige praksis og derved

Læs mere

Workshop plan for Next Step, Spor 2 foråret 2019

Workshop plan for Next Step, Spor 2 foråret 2019 Workshop plan for, Spor 2 foråret 2019 Læringsmål Der arbejdes gennem forløbet med fire overordnede dimensioner: Handling, Kreativitet, Omverdensrelation og Personlig indstilling (Fonden for Entreprenørskab,

Læs mere

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 13. Formulering af forskningsspørgsmål

Forskningsprojekt og akademisk formidling - 13. Formulering af forskningsspørgsmål + Forskningsprojekt og akademisk formidling - 13 Formulering af forskningsspørgsmål + Læringsmål Formulere det gode forskningsspørgsmål Forstå hvordan det hænger sammen med problemformulering og formålserklæring/motivation

Læs mere

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion

Forløb om undervisnings- differentiering. Introduktion Program for løft af de fagligt svageste elever Intensivt læringsforløb Lærervejledning Forløb om undervisnings- differentiering Introduktion . Introduktion Dette undervisningsforløb er udarbejdet til Programmet

Læs mere

Samarbejde om Kerneopgaven

Samarbejde om Kerneopgaven Samarbejde om Kerneopgaven Hvor går grænsen Psykisk arbejdsmiljø 2019 ved Ole H. Sørensen og Karin Thomassen (SPARK) Indhold på workshoppen 1. Lidt om SPARK, vores forløb og opgave 2. Oplæg om kerneopgaven

Læs mere

WORKSHOP SAMFUNDSVIDENSKAB CON AMORE - CENTER FOR SELVBIOGRAFISK HUKOMMELSESFORSKNING PSYKOLOGISK INSTITUT AARHUS UNIVERSITET

WORKSHOP SAMFUNDSVIDENSKAB CON AMORE - CENTER FOR SELVBIOGRAFISK HUKOMMELSESFORSKNING PSYKOLOGISK INSTITUT AARHUS UNIVERSITET WORKSHOP SAMFUNDSVIDENSKAB AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PROGRAM 16.15 Akademisk proces og videnskabelige problemstillinger 16.30

Læs mere

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL

AKADEMISK IDÉGENERERING JULIE SCHMØKEL JULIE SCHMØKEL AKADEMISK PROJEKT Seminar T Idégenerering Seminar U Akademisk skrivning Seminar V Akademisk feedback PRÆSENTATION Julie Schmøkel, 25 år Cand.scient. i nanoscience (2016) Projektkoordinator

Læs mere

Pædagogisk kursus for instruktorer gang. Gry Sandholm Jensen

Pædagogisk kursus for instruktorer gang. Gry Sandholm Jensen Pædagogisk kursus for instruktorer 2013 2. gang Gry Sandholm Jensen Fra sidste gang Uklare punkter fra sidste gang: 1. De studerendes forberedelse og motivation Forventningsafstemning med både VIP og de

Læs mere

VELKOMMEN TIL DESIGN THINKING-WORKSHOP

VELKOMMEN TIL DESIGN THINKING-WORKSHOP VELKOMMEN TIL DESIGN THINKING-WORKSHOP MÅL FOR WORKSHOPPEN Hvad kommer vi til at lære? Hvad kommer vi ikke til? TALK LESS DO MORE! 1 Et bibliotek for mennesker Maker ikke bøger! 3 For at være innovativ

Læs mere

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN

UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING I GRUNDSKOLEN UNDERVISNINGS DIFFERENTIERING Udviklingsredskab Dette udviklingsredskab henvender sig til lærere og pæda goger i grundskolen. Redskabet guider jer igennem et selvevalueringsforløb. Når I anvender redskabet

Læs mere

Koncept. Prototype på efteruddannelsesforløb i Faglig Entreprenørskab på diplomniveau. Værdier, principper og forløbsbeskrivelse

Koncept. Prototype på efteruddannelsesforløb i Faglig Entreprenørskab på diplomniveau. Værdier, principper og forløbsbeskrivelse Koncept Prototype på efteruddannelsesforløb i Faglig Entreprenørskab på diplomniveau Værdier, principper og forløbsbeskrivelse 1 Maj 2017 Kolofon Koncept for efteruddannelsesforløb i Faglig Entreprenørskab

Læs mere

FORMÅL : 1. AT KENDE VÆRKTØJET 2. AT FÅ EN INTRO TIL AT UDVIKLE ET UNDERVISNINGSFORLØB

FORMÅL : 1. AT KENDE VÆRKTØJET 2. AT FÅ EN INTRO TIL AT UDVIKLE ET UNDERVISNINGSFORLØB FORMÅL : 1. AT KENDE VÆRKTØJET 2. AT FÅ EN INTRO TIL AT UDVIKLE ET UNDERVISNINGSFORLØB HVAD ER 100 KORT ELLER SIH SAMARBEJDE, INNOVATION OG HANDLING ER ET PROCESREDSKAB ELLER ET LÆRINGSREDSKAB TIL AT KUNNE

Læs mere

Lærervejledning Læringsuge skoleåret UDSKOLING

Lærervejledning Læringsuge skoleåret UDSKOLING Lærervejledning Læringsuge skoleåret 2017-2018 UDSKOLING Verdensmålene for bæredygtig udvikling Side 1 af 11 INDHOLD Introduktion... 2 UNESCO Learning City Sønderborg... 2 Valg af Verdensmål kaldet SDG

Læs mere

Første del: indsatsen

Første del: indsatsen Første del: indsatsen Beskriv den indsats I vil sætte i gang Hvilke konkrete aktiviteter består jeres indsats af, og hvem skal gøre hvad? Elever i 5.a skal arbejde med emnet design Et tværfagligt forløb

Læs mere

Mit liv Min læring. Understøttende undervisning. Birkerød Skole

Mit liv Min læring. Understøttende undervisning. Birkerød Skole Mit liv Min læring Understøttende undervisning Birkerød Skole 2 Mit liv min læring Mit Liv - Min Læring er en helt ny måde at tænke undervisning på. ML-ML er understøttende undervisning for vores elever

Læs mere

SOFOKLES' ANTIGONE OG INNOVATION

SOFOKLES' ANTIGONE OG INNOVATION SOFOKLES' ANTIGONE OG INNOVATION Sofokles' Antigone er på mange måder et polyfont værk, og dette er en omstændighed, der gør værket egnet som udgangspunkt for et forløb i AT-innovation. Tragediens polyfoni

Læs mere

Workshop om Innovation og Entrepenørskab

Workshop om Innovation og Entrepenørskab Rom og cola er en innovation; To kendte ting kombineres og skaber noget nyt Workshop om Innovation og Entrepenørskab v/ Per Bak Christensen og Torben 1 Entreprenørskab er, når der bliver handlet på muligheder

Læs mere

Innovation and Entrepreneurship change agents in Health Care

Innovation and Entrepreneurship change agents in Health Care 1 Professionshøjskolen Metropol Innovation and Entrepreneurship change agents in Health Care Omfang 10 ECTS point, 5 uger. Periode for afvikling af valgfaget Uge 31-35, 2012, begge uger inkl. Det vil sige,

Læs mere

Forstå dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 3

Forstå dag. BOOST- Innovativ skole i Helsingør. Grundkursus dag 3 Forstå dag BOOST- Innovativ skole i Helsingør Grundkursus dag 3 Læringsmål At deltagerne reflekterer over og videndeler omkring afprøvninger i praksis At deltagerne får kendskab til og øver teknikker og

Læs mere

Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed)

Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed) Gør tanke til handling VIA University College Workshop vedrørende praktikplanen For praktikanter og praktikvejledere på områderne for beskæftigelse og voksne udsatte (Myndighed) Slides kan findes på: Praktik.via.dk

Læs mere

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB

UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB UNDERVISNINGSMODEL I INNOVATION OG ENTREPRENØRSKAB PRÆSENTATION HVAD ER UDFORDRINGEN? HVEM ER VI? LAVE PROTOTYPER SKABE LØSNINGER 5-TRINS MODELLEN I EN PIXIUDGAVE INDLEDNING Innovation og entreprenørskab

Læs mere

Innovation og innovationsdidaktik cphbusiness 12.12 2014. Dorrit Sørensen, Lektor og Projektchef

Innovation og innovationsdidaktik cphbusiness 12.12 2014. Dorrit Sørensen, Lektor og Projektchef Innovation og innovationsdidaktik cphbusiness 12.12 2014 Dorrit Sørensen, Lektor og Projektchef Afsæt Strategi 2020 CPHBUSINESS GØR VIDEN TIL VÆRDI Værdien af at få en god idé Derfor Udvikle en pædagogik,

Læs mere

Introduktionskursus i innovation Iværksættermessen 2016

Introduktionskursus i innovation Iværksættermessen 2016 Introduktionskursus i innovation Iværksættermessen 2016 Bo Ditlev Pedersen, PD, Cand.pæd.pæd. Pædagogisk konsulent på CFU Sjælland samt underviser på læreruddannelsen/ucsj Dagens program Klokken Undervisningsaktivitet

Læs mere

PÆDAGOGISK KURSUS FOR INSTRUKTORER EFTERÅR GANG

PÆDAGOGISK KURSUS FOR INSTRUKTORER EFTERÅR GANG PÆDAGOGISK KURSUS FOR INSTRUKTORER EFTERÅR 2014 1. GANG SARAH ROBINSON SROBIN@TDM..DK 06 GUST 2014 PROGRAM GANG 1-3 1. torsdag den 21. aug. kl. 13.00-16.00 Instruktorrollen og læreprocesser 2. torsdag

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER

TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER TAKEAWAY TEACHING Bliv inspireret til at undervise i studiestrategier v TEMA: DANNELSE AF STUDIEGRUPPER Udviklet af Rose Alba Broberg, CUDiM TAT tema: Dannelse af Studiegrupper, Rose Alba Broberg, rose@cc.au.dk

Læs mere

Refleksion på baggrund af feedback i præsentationsgrupper

Refleksion på baggrund af feedback i præsentationsgrupper Refleksion på baggrund af feedback i præsentationsgrupper Hvilke to-tre feedbackpunkter har I særligt taget til jer? Og hvordan kan de bruges i det videre arbejde med at justere/tilpasse jeres undervisningsdesigns?

Læs mere

Evaluering på Mulernes Legatskole

Evaluering på Mulernes Legatskole Evaluering på Mulernes Legatskole Undervisningsevaluering i STX og HF 1. Optimalt bør alle forløb evalueres formativt, men som minimum skal det ske på alle hold mindst to gange om året, og mindst én af

Læs mere

Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer.

Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer. Bootcamp: Udvikle og udvælge de bedste idéer. v/ Paul Natorp og David Storkholm, KaosPiloterne 2011 Hvad er innovation? Innovation er processen, der frembringer nye idéer og gør dem værdiskabende for samfundet.

Læs mere

Pædagogisk ledelse i EUD

Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse i EUD Pædagogisk ledelse er for mange både ledere og lærere et nyt begreb og en ny måde at forstå og praktisere ledelse på. Der hersker derfor mange forskellige opfattelser af og holdninger

Læs mere

Mindmapping i undervisningen. Inspiration til at inddrage værktøjet MindMeister i din undervisning

Mindmapping i undervisningen. Inspiration til at inddrage værktøjet MindMeister i din undervisning Mindmapping i undervisningen Inspiration til at inddrage værktøjet MindMeister i din undervisning Indhold Dette hæfte er lavet på baggrund af interview med Anette Dalskov, underviser på HHX, Aarhus Business

Læs mere

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM

Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM Dit Demokrati: LÆRER VEJLEDNING TIL EU-FILM DIT DEMOKRATI LÆRERVEJLEDNING TIL EU-FILM SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dette materiale består af 3 dele: Filmene: Hvad bestemmer EU?, Hvordan

Læs mere

KREATIVITET - OG FILOSOFI

KREATIVITET - OG FILOSOFI P r o j e k t 2 01 2. 1 O k t. 1 2 fe b. 1 3 KREATIVITET - OG FILOSOFI Dagtilbuddet Riisvangen i samarbejde med Louise NabeNielsen Hvor skal vi hen? Opsamling - konklusioner Vidensdeling Evaluering Næste

Læs mere

SAND BOX stecherinsti.com/sand-box

SAND BOX stecherinsti.com/sand-box SAND BOX 3 SAND BOX stecherinsti.com/sand-box Vil du gerne omsætte viden til værdi, og finde ud af, hvordan du bringer dig selv i spil til et interessant job, som du brænder for, så deltag i mit 10 ugers

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Workshop plan for Next Step foråret 2017

Workshop plan for Next Step foråret 2017 Workshop plan for Next Step foråret 2017 Læringsmål Der arbejdes gennem forløbet med fire overordnede dimensioner:,, og (Fonden for Entreprenørskab, 2015). Disse kan ses i til formålene samt i forhold

Læs mere

Design Thinking i den daglige praksis. 21. September 2018

Design Thinking i den daglige praksis. 21. September 2018 Design Thinking i den daglige praksis 21. September 2018 Plan for dagen 09.00 09.15: Velkomst og opstart 09.15 10.00: Intro til teorien bag Design Thinking 10.00 10.15: Pause 10.15 12.00: Ane Schjødt Koch

Læs mere

Projektarbejde vejledningspapir

Projektarbejde vejledningspapir Den pædagogiske Assistentuddannelse 1 Projektarbejde vejledningspapir Indhold: Formål med projektet 2 Problemstilling 3 Hvad er et problem? 3 Indhold i problemstilling 4 Samarbejdsaftale 6 Videns indsamling

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter.

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter. Innovation som arbejdsmetode Underviser: Pia Pinkowsky Dag 1 10.00 Velkomst og præsentationer Mundtlig forventningsafklaring: Hvorfor er vi her? Vi ekspliciterer kursets formål og form for at: motivere

Læs mere

Find og brug informationer om uddannelser og job

Find og brug informationer om uddannelser og job Find og brug informationer om uddannelser og job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 4. 6. klasse Faktaboks Kompetenceområder: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive sammenhænge mellem

Læs mere

Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017

Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017 Innovation PÅ TVÆRS Odense-Svenborg forår 2017 Hvad er Innovation PÅ TVÆRS i UCL? Innovation PÅ TVÆRS (IPT) er et tre ugers forløb, hvor der alle dage arbejdes med et innovationsprojekt. Innovation PÅ

Læs mere

Aktionslæring. Sommeruni 2015

Aktionslæring. Sommeruni 2015 Aktionslæring Sommeruni 2015 Indhold De fem faser i et aktionslæringsforløb - (KLEO) Interview (i flere afdelinger) Kontrakt - SMTTE Positioner, domæner Observation og observationsnotater Teamets rolle

Læs mere

Undervisning. Verdens bedste investering

Undervisning. Verdens bedste investering Undervisning Verdens bedste investering Undervisning Verdens bedste investering Lærerne har nøglen The principles show how important are design and the orchestration of learning rather than simply providing

Læs mere

Brænd igennem med dit budskab

Brænd igennem med dit budskab Brænd igennem med dit budskab - et redskabskursus i formidling og kommunikation Gentofte Hovedbibliotek Den 27. april 2011 Amalie Jeanne Formål med kurset Formålet med kurset er, at deltagerne bliver klædt

Læs mere

Innovationskompetence

Innovationskompetence Innovationskompetence Innovation i skolen Når vi arbejder med innovation i grundskolen handler det om at tilrette en pædagogisk praksis, der kvalificerer eleverne til at skabe og omsætte nye idéer, handle

Læs mere

Fællesskab. din by. Lærervejledning. Formål. Udskoling

Fællesskab. din by. Lærervejledning. Formål. Udskoling Arkitekturundervisning i hele Danmark Foto: Ulrike Brandi Licht Udskoling Hvordan kan man skabe et nyt byrum, der giver plads til fællesskab og inviterer til aktivitet på tværs af generationer? Formål

Læs mere

Arktisk teknologi C. 1. Fagets rolle

Arktisk teknologi C. 1. Fagets rolle Arktisk teknologi C 1. Fagets rolle Arktisk teknologi C omfatter sammenhængen mellem teknologiske løsninger og samfundsmæssige problemstillinger. Faget belyser samspillet mellem teknologiudviklingen og

Læs mere

Sidder du i en virksomhed/organisation anbefaler vi: HR/HRD generalist. Learning & Development specialist. Læring omsat til praksis X X X X X

Sidder du i en virksomhed/organisation anbefaler vi: HR/HRD generalist. Learning & Development specialist. Læring omsat til praksis X X X X X Fleksibelt forløb tag et, flere eller alle moduler alt efter interesse Modul: Sidder du i en virksomhed/organisation anbefaler vi: HR/HRD generalist Learning & Development specialist Den strategiske ledelse

Læs mere

Drejebog til temadag med Tegn på læring

Drejebog til temadag med Tegn på læring Drejebog til temadag med Tegn på læring DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Drejebog til temadag med Tegn på læring Her finder I idéer til hvordan I i personalegruppen eller dagplejegruppen kommer godt i gang

Læs mere

Honey og Munfords læringsstile med udgangspunkt i Kolbs læringsteori

Honey og Munfords læringsstile med udgangspunkt i Kolbs læringsteori Honey og Munfords læringsstile med udgangspunkt i Kolbs læringsteori Læringscyklus Kolbs model tager udgangspunkt i, at vi lærer af de erfaringer, vi gør os. Erfaringen er altså udgangspunktet, for det

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

Velkommen hjem i Minecraft

Velkommen hjem i Minecraft Et undervisningsforløb om fremtidens bolig / Håndværk og design/dansk 5.-8. klasse / Lærervejledning Velkommen hjem i Minecraft Dette materiale er udarbejdet af Dansk Arkitektur Center til forberedelse

Læs mere

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format

MODUL Studieplan for didaktisk design/ format Kort om konteksten for modulet (Årgang, sammenhæng med fagområdet, andre fagområder på årgangen, udvalgte kvalitetskriterier som afsæt for det didaktiske design/ format, andet) Hvorfor er det vigtigt med

Læs mere

Fra vision til virkelighed

Fra vision til virkelighed Kreativitet Børneinddragelse Leg Fra vision til virkelighed ambitioner for arbejdet med Børnenes Hovedstad på børne-, unge- og kulturområdet i Billund Kommune Godkendt 16. maj 2017 Fælles vision for Børnenes

Læs mere