Produktudvikling. Kom godt i gang

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Produktudvikling. Kom godt i gang"

Transkript

1 Produktudvikling Hver morgen står du op og udfører forskellige handlinger, der skal føre til, at du kommer i skole og gerne til tiden. Du går i bad, tager tøj på og spiser morgenmad. Du går ud til din cykel eller til bussen, flytter dig fra ét sted til et andet, og du parkerer cyklen eller står af bussen ved et bestemt stoppested hver dag. Du gentager altså en række handlinger med et bestemt formål. Det at stå op om morgenen og gå i skole kan kaldes en proces. En proces er en række sammenhængende handlinger eller virkninger, som skaber en bestemt bevægelse, rutine, udvikling eller produkt. Der er mange begreber, der ligger tæt op ad betydningen af proces, f.eks. arbejdsgange og procedurer, men som alligevel ikke betyder helt det samme. Når man skal være innovativ, udvikle et produkt eller tænke kreativt nyt, er det derfor vigtigt at være bevidst om, hvilke processer man gennemgår for bedre at kunne styre udviklingen henimod det produkt eller mål, man har sat sig. Forfatter: Charlotte Wegener Kom godt i gang For at få det fulde udbytte af dit arbejde med dette tema er det nødvendigt, at du forbereder dig. Det kan du gøre på mange måder, men her får du nogle forslag til, hvordan du kan gribe det an. Læs målene for temaet Formålet med dette tema er, at du får forudsætninger for at bidrage til produktudvikling ogoptimering af processer.

2 Målet med temaet er: At du får kendskab til, hvad produktudvikling er, og har en grundviden om, hvilke processer der knytter sig hertil. At du lærer metoder til at gøre tingene på den bedste og mest effektive måde. At du kan diskutere og forklare, hvilke metoder man kan bruge til at udvikle nye produkter. Brainstorming [Foto udeladt] Tænk på sidste gang, du havde venner på besøg eller var til en fødselsdagsfest. Hvordan så der ud, da alle vennerne var gået, og festen var slut? Møblerne stod måske ikke, som de plejer, opvasken stod tilbage Måske fik du gaver, der blev pakket ud, eller som du ikke nåede at pakke ud. Du skal her i gang med den proces, der kaldes oprydning. Hvordan går du i gang, og hvor lang tid tager det mon? Find sammen to og to, og fortæl, hvordan I vil gribe processen an. Hvor starter I? Hvad kan lette eller gøre oprydningen mere effektiv? Lav en liste over det, der skal gøres.

3 Produktudvikling hvordan? Find en ting, som du har købt og bruger hver dag, og tal med din makker om følgende spørgsmål: Kunne man få den ting for fem år eller ti år siden? Hvordan så den mon ud dengang? Hvordan er tingen mon blevet udviklet? Hvad har man mon tænkt og gjort for at udvikle den? Hvis tingen skulle forbedres, hvad ville du så foreslå? Hvad har du brug for af viden, teknik, penge eller samarbejde for at kunne videreudvikle tingen? VØL skema Læs målene for temaet igen. Anvend VØL skemaet Produktudvikling. Udfyld kun første og anden kolonne i VØL skemaet. Vent med at udfylde resten af skemaet, til du skal evaluere forløbet. Fagudtryk Lær temaets vigtigste fagudtryk at kende. Brug et ordkendskabskort, eller forklar ordene i din egen ordbog.

4 Temaets vigtigste begreber Proces Produkt Produktudvikling Lean Produktudvikling Produktudvikling er en proces, som består af en række sammenhængende handlinger, som skal munde ud i et bestemt produkt. Det gode resultat afhænger af, hvordan processen forløber, hvilke erfaringer man gør sig osv. Når man skal være innovativ, udvikle et produkt eller tænke kreativt nyt, er det vigtigt at være bevidst om, hvilke processer man skal igennem for effektivt at kunne styre udviklingen henimod det produkt eller mål, man har sat sig. Formålet med at læse denne tekst er, at du får forudsætninger for at arbejde med produktudvikling ved hjælp af effektive processer. Læsemål At du ved, hvad en proces er. At du kender forskellen på forskellige typer produkter og serviceydelser, som processerne kan føre til. At du kender betydningen af begrebet lean og får kendskab til, hvilke arbejdsmetoder der kan gøre processer mere effektive.

5 Proces hvad er det? En proces er en række sammenhængende handlinger, som skaber en udvikling eller et produkt. Mange lignende begreber som f.eks. arbejdsgange, rutiner og procedurer betyder næsten det samme og så alligevel ikke. Det, der adskiller proces fra andre begreber, er, at en proces indebærer en forandring og ofte fører til et resultat i form af en bestemt udvikling eller et produkt. Man kan f.eks. tale om en læreproces, dvs. en proces, der fører til, at man lærer noget, eller en produktionsproces, som fører til et konkret produkt. Processer alle vegne, ud og ind Den uddannelse, du er i gang med nu, består af en hel masse processer. Der er gået mange processer forud for din første dag på uddannelsen: Du har i dine overvejelser om valg af uddannelse været igennem flere beslutningsprocesser. Nu hvor du er startet, følger der andre overvejelser om, hvilken retning du skal vælge, ligesom der er nogle andre, der har bestemt, hvilke fag der skal være på uddannelsen, hvor længe uddannelsen skal vare, om du får løn eller SU under uddannelsen, og hvor meget. Du har også undervisere, der selv har taget en uddannelse, nogle har bygget skolen og de lokaler, du sidder i til daglig osv. I den tid du går på uddannelsen, er der lærere, der forbereder sig, og der er nogle, der tager sig af IT systemet, så du fx kan finde dit skema. Der er rengøringspersonale, kontorpersonale, ledere og mange andre, der hver dag tager sig af ting, der skal gøres, for at hverdagen fungerer. Alt dette er processer, som kan tilrettelægges på mange måder. Det samme gælder for produkter som f.eks. mad, telefoner, tøj og biler. Der går en lang række processer, forud for at du kan købe produktet. De forskellige delelementer, der skal bruges til at producere varen, skal transporteres hen til fabrikken. De ansatte skal arbejde på bestemte tidspunkter, de skal måske på efteruddannelse, og de skal have udbetalt deres løn. Alt dette skal styres i processer, der helst skal være så gode og effektive som muligt, for at det fungerer optimalt.

6 Når du har drukket din mælk og smider kartonen ud, eller når du ikke vil bruge tøjet mere, så bliver produkterne genbrugt eller smidt til affald. I Danmark har vi effektive processer for indsamling af skrald i form af genbrugsstationer, hvor det er gratis at aflevere alt det, man ikke kan eller vil bruge mere. Der er også mange frivillige organisationer, der samler ting ind til genbrugsforretninger eller ulandshjælp. Alt dette er processer, som sikrer, at der ikke ligger skrald og flyder på parkeringspladser eller i vejkanten, som man kan se i nogle lande. Processer foregår mange steder: Derhjemme f.eks. når du skal rydde op efter en fødselsdag. I offentlige organisationer f.eks. på din skole. I private virksomheder og butikker f.eks. på en fabrik og i en forretning. I frivillige organisationer f.eks. til genbrug. Produktudvikling Produkter er det, processer munder ud i. Det kan være en vare eller en ydelse, som nogle køber, fordi det tilfredsstiller et ønske eller et behov. Produkter kan være en konkret ting som f.eks. et par sko, en cykel eller en telefon, men det kan også være oplevelser, som f.eks. en rejse eller et årskort til et træningscenter. Psykologsamtaler og telefonabonnementer betegnes faktisk også som produkter, selvom man ikke kan se eller føle på dem. Man skelner derfor mellem fysiske produkter og serviceprodukter. Det mest håndgribelige er ting som f.eks. tøj, og det mest uhåndgribelige er ydelser som f.eks. studievejledning.

7 Eva Wulff [Foto udeladt] Et godt eksempel på, hvordan et produkt udvikler sig, er Facebook. Facebook gik i luften i 2004, da amerikaneren Mark Zuckerberg startede det, kun 19 år gammel. Han læste stadig på universitetet og var dygtig til at programmere, men han samarbejdede også med nogle af sine venner for at videreudvikle ideen. Han havde altså selv viden og færdigheder, men opsøgte også andre for at få sparring på sin idé. I begyndelsen var Facebooknetværket kun tiltænkt studerende på Zuckerbergs eget universitet. Man skulle have en mailadresse på universitetet, for at blive medlem. I 2005 fik Facebook imidlertid 12,7 millioner dollars til at videreudvikle ideen, og så gik det stærkt. Der blev hurtigt åbnet for andre, og antallet af brugere steg markant på kort tid. I dag anslås det, at Facebook har over 1 milliard brugere på verdensplan.

8 Før Facebook var der andre netværkstjenester, hvor man kunne lave en profil, opliste venner og dele videoer, lyd og opslag. Men Facebook gjorde det langt smartere og er stadig langt større end andre lignende tjenester, bl.a. fordi det fra begyndelsen var meget enkelt at bruge. Der kræves ingen viden om netsteder eller brug af kompliceret software. Man skal bare opgive nogle enkelte informationer om sig selv, så er man i gang. Produktudvikling starter med at se et problem eller en ny mulighed i noget. Det kan være en helt ny måde at løse et problem på eller et behov, der bliver skabt. Et nyt produkt kan være: Noget helt nyt Da Facebook blev oprettet i 2004 var det noget helt nyt. Ideen kom bl.a. fra de bøger, der uddeles på amerikanske universiteter med billeder af de studerende det, man i Danmark kalder blå bog. Noget gammelt, der finder ny anvendelse Produktudvikling er også tit en kombination af to eller flere ting, der allerede findes. Da man begyndte at lave telefoner med kamera i, begyndte vi at tage mange flere billeder, dele billeder og gemme billeder på en anden måde end før. En forbedring af noget, der allerede findes Den mest almindelige form for produktudvikling er en forbedring af noget, der allerede findes. Det kan være løbesko med forbedret affjedring i sålen, eller at man nu kan overføre penge via sin smartphone. De første to punkter er eksempler på kreativitet, der fører til innovation. Altså nye ideer eller nye sammensætninger, der føres ud i livet og skaber forbedringer for andre mennesker. Det sidste punkt går på at forbedre eller effektivisere noget, der allerede findes.

9 Efterhånden som vi får flere og flere muligheder for at gøre ting hurtigere og smartere, må vores processer også ændres og tilpasses, når der i en eller anden sammenhæng opstår nye behov og nye muligheder. Det kan f.eks. være: Når der kommer ny lovgivning Når der kommer ny teknologi Hvis man skal spare penge Hvis der er mange flere eller meget færre mennesker, som har brug for varen eller serviceydelsen. Fordi processer består af flere trin, er de ofte komplekse og kan i mange tilfælde gøres mere effektive. Mange virksomheder anvender begrebet lean til at blive mere effektive. Lean Ordet lean er engelsk og betyder trimmet. At trimme vil sige at skære noget til, så kun det vigtigste er tilbage. Leanbegrebet er en metode til at gøre processer så effektive som muligt. Når man trimmer en proces, skærer man den til, så den er effektiv og ressourcebesparende. Lean blev oprindeligt brugt til at forklare, hvordan Toyota kunne fremstille biler meget billigere end andre bilproducenter. Det blev brugt første gang af forskerne Jim Womack og Daniel Jones, da de kunne se, at Toyota brugte et bestemt system, som hele tiden havde for øje at have så lidt spild som muligt. Womack og Jones valgte ordet lean til at beskrive dette specielle fokus på spild. Deres pointe var, at de virksomheder, der systematisk arbejder med at trimme processerne, klarer sig bedre.

10 Det er mere end 40 år siden. Siden er lean blev et globalt fænomen. I dag anvendes lean ikke kun i virksomheder, der producerer biler og andre varer, som vi køber. Mange offentlige organisationer bruger det også f.eks. til at nedbringe ventelister på hospitaler, sådan at patienterne hurtigere får en tid til operation. Nogle steder har man målt forbedringer på helt op til 50 %. Der er flere ting, man arbejder med i lean processer. Her vil vi se på tre af dem. Det vigtigste i lean er at fokusere på, hvad der betyder noget for kunderne eller brugerne: Hvad lægger de vægt på? Hvad har betydning for, om de er tilfredse? Det andet er at begrænse spild. Spild kan f.eks. være tidsspilde: Er der medarbejdere, der har ventetid, før de kan løse deres del af opgaven? Kan man indrette sig anderledes, så der skal bruges mindre tid på at hente ting? Det tredje er at inddrage alle involverede parter, eksempelvis medarbejdere, og lytte til deres erfaringer og viden: Hvad er vigtigst for kunderne? Hvordan kan der blive mindre spild? Hvordan kan vi gøre tingene smartere?

11 Lean i hverdagen Du kan også godt bruge lean i din hverdag. Hvis du gerne vil finde ud af, hvad der er det bedste at gøre, så kan du prøve at bruge denne model. For at forklare Leanmodellen kan man bruge lektielæsning som eksempel. Klik på billedet for at forstørre. Bent Nielsen / Odd Design Åbn billedet Stor forbedring (hotspot) for mere information Opsummering En proces er en række sammenhængende handlinger, som skaber forandring i form af en udvikling eller et produkt.

12 Et produkt er en vare eller en ydelse, som nogle køber, fordi det tilfredsstiller et ønske eller et behov. Det kan være et håndgribeligt produkt eller et serviceprodukt, som også kan være uhåndgribeligt. Produktudvikling er at se et problem eller en ny mulighed i noget og gøre noget ved det. Forbedringen sker i en række processer. En proces skal tit tilpasses nye behov og forhold. Man kan gøre processer mere effektive ved f.eks. at arbejde med begrebet lean. Lean går ud på at vide, hvad der er vigtigst for kunderne, at begrænse spild og at inddrage alle medarbejdere. Case [Foto udeladt] Johanne går på grundforløbet. Mandag morgen står hun op og går i bad. Hun spiser en banan og drikker et glas appelsinjuice, før hun cykler til skole. Om formiddagen har de undervisning i innovation og kreativitet. De arbejder med metoder til at få ideer. I frokostpausen køber Johanne en bolle med kylling i kantinen. Den koster 20 kroner. Hun drikker et glas vand fra vandautomaten. Mens hun spiser, snakker hun med Nina og Anna fra klassen. Nina har frikadeller og noget salat med hjemmefra. Anna har glemt både mad og penge, så hun får en frikadelle af Nina og noget af Johannes bolle. De ser en ny musikvideo på Annas telefon og drømmer om at komme til koncerten, når gruppen kommer til Danmark næste år. Men billetterne er dyre, og de får nok ikke råd til det. Men de glæder sig til, at hele albummet bliver udgivet i næste uge.

13 Om eftermiddagen har de dansk. Lige nu arbejder de med reklamer og skal selv finde nogle reklamer på nettet. Mens de leder efter gode reklamer, går Johanne også lidt på Facebook, og hun sender en sms til Anna og spørger, om de skal følges efter skole. Hun skal nemlig på arbejde, og det er ikke så langt fra, hvor Anna bor. Johanne arbejder på en burgerbar, hvor hun ekspederer og rydder af. Da de har fri, cykler Anna og Johanne afsted sammen. Anna bruger cykelhjelm, men det gør Johanne ikke. Hun er lige blevet klippet, og hun synes, frisuren bliver ødelagt af cykelhjelmen. Anna siger, at det vel er vigtigere at passe på sit hoved. Der er lidt tid, til Johanne skal møde, så hun går med Anna ind i forretningen ved siden af burgerbaren. Johanne køber en neglelak, og Anna køber nogle hårelastikker. Hun er færdig kl. 18 og tager hjem og spiser med sin mor og lillesøster. Men først smider hun sit tøj til vask og hopper i sine gamle joggingbukser og den trøje, som hendes storebror lod ligge, da han flyttede hjemmefra. Om aftenen læser hun teksten om reklamer, som er deres lektie til dansk. Hun ser et naturprogram i fjernsynet sammen med sin lillesøster, og da hun er gået i seng, ser hun den nye musikvideo igen og chatter lidt med sin gamle veninde fra folkeskolen, som er på efterskole nu. Produkter i hverdagen Hver dag omgiver vi os med mange produkter, ofte uden at tænke over, hvilke processer der er gået forud for deres tilblivelse, eller hvor mange hænder de har været igennem, før de landede hos os. Den opmærksomhed skal du arbejde med i denne opgave. Opgave Læs casen om Johanne, og skriv ned, hvor mange produkter Johanne støder på i løbet af en dag. Sæt produkterne op på en linje fra håndgribelig til uhåndgribelig.

14 Find nu på en anden måde at ordne produkterne på, f.eks. efter pris, nyt/genbrug, om produktionsprocessen er kort/lang osv. Sammenlign din liste med en kammerats. Er der noget, I er enige/uenige om? Hverdagens processer Hverdagens gøremål er ofte noget, mange har svært ved at finde tid til i en travl hverdag. Uanset om vi er hjemme eller på arbejde, laver vi ting, hvor vi i en eller anden grad bevæger os frem på vej mod et mål. [Foto udeladt] Opgave 1 Som du læste i grundteksten Produktudvikling, består hverdagen af en masse processer. Prøv i de næste fem hverdage at notere, hvad du laver, og hvor langt tid du er om det. Fremlæg jeres notater i grupper à tre fire elever, og vurdér hinandens hverdag. Er der er et område, hvor du ikke er så effektiv, som du gerne ville være? Brug leanmodellen fra grundteksten som inspiration. Vælg hver et område (f.eks. lektier, oprydning, transport), som I vil forbedre, og lav sammen en liste over, hvad I kan gøre anderledes. Fremlæg jeres model for klassen, og kom med forslag til aktiviteter, der hører til i øverste venstre boks altså ideer til noget, som kræver en lille arbejdsindsats, men som vil give en stor forbedring.

15 Opgave 2 Vælg én ide fra boksen med en lille arbejdsindsats, der giver en stor forbedring. Alle prøver ideen af i den kommende uge og mødes så i grupperne igen. Diskutér: Var det muligt at lave ændringen? Hvorfor/hvorfor ikke? Var det rent faktisk en lille arbejdsindsats? Kom der en stor forbedring ud af det? Hvis ikke, kan det så gøres lidt anderledes for at få den ønskede effekt? Gav det mening at sætte sine aktiviteter ind i en model? Hvad fandt du ud af ved at tale med gruppen om det? Kan erfaringerne overføres til andre områder i hverdagen? Lean: mad og madspild Produktion og salg af mad er nogle af de processer, som det er meget svært at gøre effektive nok. Rigtigt meget af den mad, der bliver produceret i verden, bliver smidt ud. Der er mange, der forsøger at ændre på det, så mere mad bliver spist, og mindre bliver smidt ud. Hver dag smides der tonsvis af mad i skraldespanden. Mad, der vel at mærke sagtens kunne være blevet spist. Samtidig dør der på verdensplan omkring 15 millioner børn af sult. Det er da skævt, synes du ikke? I denne opgave skal I undersøge madforbruget i jeres hverdag og arbejde med, hvilke muligheder I har for at begrænse madspild. [Foto udeladt]

16 Opgave 1 I skal arbejde sammen i tremandsgrupper. Læs disse to artikler Vi smider mad til 1 mio. mennesker ud og Butikker reagerer på madspildet, og find sammen i grupper à tre fire elever. Besvar sammen disse spørgsmål: Hvis der bliver produceret 10 æbler, hvor mange bliver så spist, og hvor mange bliver midt ud? Hvor mange kilo mad bliver der smidt ud hvert år på verdensplan? Hvor er det største spild? Der hvor maden produceres, ved transporten, i forretningerne eller derhjemme i familierne? Hvor mange penge bliver der smidt mad ud for om året i Danmark? Hvor meget mad smider en familie i Danmark typisk ud hvert år? Hvad bliver der gjort for at begrænse madspild? Vælg en madvare (f.eks. frugt eller brød), og find ud af, hvordan processerne foregår, hvor meget der bliver spildt, og måske også hvad der bliver gjort for at begrænse spildet. Lav en grafisk præsentation af processen, som vises til klassen. I kan bruge PowerPoint, en præsentation med lyd, en Prezi, en fotocollage eller en tegnefilm. Det vælger I selv. Opgave 2 Hvordan kan man mindske madspild? Lav en leanplan for, hvordan man kan blive bedre til ikke at smide mad ud.

17 Hvilken slags mad og hvilke processer vil I fokusere på? (f.eks. frokosten i skolens kantine, brødet hos bageren, den mad, I har i køleskabet derhjemme). Hvem kan fortælle jer mere om det? (f.eks. en medarbejder i skolens kantine, i kiosken, i supermarkedet, eller jeres forældre). Lav en spørgeguide. Når I formulerer spørgsmålene, så brug de tre ideer med lean: o Hvad er vigtigst for kunderne/brugerne. o Begrænsning af spild. o Inddragelse af alle medarbejdere. Formulér spørgsmålene, så de passer til det emne, I har valgt. Hvis det f.eks. er jeres forældre, I interviewer, skal du ikke spørge, hvad der er vigtigst for kunderne, men hvad der er vigtigst for de andre i familien. Optag interviewet på jeres telefon eller en anden lydoptager, og lav en oversigt over den proces, som jeres interview handler om. Lav dernæst en leanplan, der viser ideer til at gøre processen mere effektiv og begrænse spild. Fremlæg jeres resultater for klassen. Hvad har I lært om at gøre processer mere effektive og begrænse madspild? Håndgribeligt produkt? Produkter kan både være fysiske som f.eks. mad, telefoner og tøj, men de kan også være serviceprodukter som f.eks. studievejledning, betjening på en restaurant eller rejser, som er mindre håndgribelige. Hvordan ser det ud i din hverdag?

18 [Foto udeladt] Opgave Find sammen i grupper à to tre elever, og lav en liste over produkter, som I bruger i jeres hverdag. Se på produktfiguren i grundteksten, og diskutér, hvor produkterne på jeres liste skal placeres på en linje fra 100 % håndgribelige produkter til 100 % uhåndgribelige produkter. Lav en flot planche eller præsentation, der viser en oversigt over de forskellige former for produkter, I bruger i jeres hverdag. Opsamling Du skal nu have et samlet overblik over de processer, der har med produktudvikling at gøre. OBS! Opgaven tager udgangspunkt i, at du har læst grundteksten Produktudvikling og har løst en eller flere af de andre opgaver. Bent Nielsen / Odd Design

19 Åbn billedet Gøre Vide Ville Kunne (hotspot) for mere information Opgave Gå sammen I grupper à tre fire elever, og find på en udfordring fra jeres egen hverdag, som I gerne vil løse. Det kan være i jeres klasse eller et sted, hvor en af jer arbejder eller dyrker en fritidsinteresse. Udfordringen kan være en konkret, fysisk ting, som I synes, vil gøre hverdagen nemmere eller bedre, eller det kan være en social indsats som f.eks. en bedre omgangstone eller større effektivitet. I skal tage udgangspunkt i nedenstående model, som mange virksomheder og organisationer bruger til proces og produktudvikling. Arbejd jer gennem modellens fire faser, og hent evt. også inspiration fra opgaverne i temaerne Den kreative proces og Innovativt arbejde. Fremlæg jeres arbejde for de andre i klassen. Evaluering I en evaluering ser du tilbage på et forløb, du har gennemgået og overvejer hvordan det gik. I evalueringen kan indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. VØL skema Når du evaluerer, er det også en god idé at sammenholde målene for temaet med det, du har lært. Har du nået målene? Fik du det ud af det, som du gerne ville?

20 Kig på målene for temaet igen, og udfyld tredje kolonne af VØL skemaet. Anvend VØL skemaet Produktudvikling. Quiz I evalueringen kan også indgå forskellige opgaver og tests, som kan vise dig, hvad du har lært. I denne opgave skal du teste din viden om processer, så du bliver bedre til at bruge begreberne rigtigt.

Innovativt arbejde. Kom godt i gang

Innovativt arbejde. Kom godt i gang Innovativt arbejde En mobiltelefon på fire kilo, lyder det som en vittighed? Det var det ikke i 1987. Dengang kunne man kun ringe op til andre i Danmark, Norge og Sverige. Hvad gemte der sig ellers af

Læs mere

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt]

Sæt dig et mål. Kom godt i gang. [Foto udeladt] Sæt dig et mål [Foto udeladt] Hvad er dine planer? Spørgsmålet kan komme fra dine forældre eller familie. Det kan også være en lærer, der spørger. Hvad svarer du? Har du en plan eller mål for din uddannelse,

Læs mere

Samarbejde. Kom godt i gang

Samarbejde. Kom godt i gang Samarbejde En engelsk digter har engang sagt: No man is an island. Det er et billede på, hvordan intet menneske kan stå alene. Alle mennesker har brug for samvær og nærvær, fornemmelsen af at høre til,

Læs mere

At udarbejde og anvende faglig dokumentation

At udarbejde og anvende faglig dokumentation At udarbejde og anvende faglig dokumentation Dokumentation? Hvad skal jeg bruge det til? Jeg skal jo være frisør, automekaniker, social og sundhedsassistent, kontorassistent, kok, tømrer, buschauffør,

Læs mere

Evaluering. Kom godt i gang

Evaluering. Kom godt i gang Evaluering Evaluering betyder vurdering eller bedømmelse, og begrebet evaluering bliver oftest brugt i sammenhæng med undervisning og læring. Når du arbejder med at lære noget, har det betydning for din

Læs mere

Demokrati. [Foto udeladt]

Demokrati. [Foto udeladt] Demokrati [Foto udeladt] Måske synes du, at der er for få ungdomsboliger, eller at der skal gøres mere for udsatte børn og unge. Måske har du haft en diskussion om et eller flere af sådanne samfundsmæssige

Læs mere

Samfundet og virksomheden

Samfundet og virksomheden Samfundet og virksomheden Uanset hvor du arbejder nu eller kommer til, at arbejde i fremtiden, bliver du en del af arbejdsmarkedet. Den måde arbejdsmarkedet fungerer på, får derfor stor betydning for det

Læs mere

21/08/08 Torsdag. Edgar & David Zakarian HTX Euc Syd Teknologi

21/08/08 Torsdag. Edgar & David Zakarian HTX Euc Syd Teknologi Edgar & David Zakarian For meget mad smides ud Indholdsfortegnelse For meget mad smides ud......2 Forord...... 3 Indledning...... 4 Baggrundsviden...... 6 Udgangspunk & Afgrænsning af madvarer:...... 7

Læs mere

Faglige arbejdsmetoder

Faglige arbejdsmetoder Faglige arbejdsmetoder Hvis du skal bage, blande en drink eller samle et skab, benytter du dig af en bestemt fremgangsmåde eller metode. Dagligdagen er fuld af metoder, som vi ofte bruger uden at tænke

Læs mere

Samarbejde på arbejdspladsen

Samarbejde på arbejdspladsen Samarbejde på arbejdspladsen Kender du talemåden: Ingen kæde er stærkere end det svageste led? Sådan er det også med et samarbejde og især på en arbejdsplads, hvor man i stor udstrækning arbejder sammen

Læs mere

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet

Privatøkonomi. Forfatter: Carsten Hansen. Læs målene for temaet Privatøkonomi Har du styr på din økonomi? Måske har du set tv-programmet Luksusfælden, der handler om mennesker med store økonomiske problemer. Her hører man ofte deltagerne sige: Det der med penge interesserer

Læs mere

Skoleelevers spisevaner

Skoleelevers spisevaner Københavns Universitet Pro Children Institut for Folkesundhedsvidenskab Oktober 2003 Skoleelevers spisevaner Spørgeskema til elever Oktober 2003 Kære skoleelev Vi beder dig hjælpe os med en undersøgelse

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Den kreative proces og idegenering

Den kreative proces og idegenering Den kreative proces og idegenering Alle mennesker er kreative. Nogle er mere kreative end andre og måske endda i stand til at leve af det som forskere eller kunstnere. Mange forbinder kreativitet med kunst

Læs mere

Hvad gør vi ved affald?

Hvad gør vi ved affald? Hvad gør vi ved affald? Affald I Danmark og i resten af verden stiger affaldet år for år. Det gør den fordi, at vi vil leve i vores moderne livsstil. Hvis vi bliver ved med det, bliver vi nødt til at bruge

Læs mere

Andagt vedrørende madspild og gud

Andagt vedrørende madspild og gud Til spejderlederen: Andagt vedrørende madspild og gud Mad skal ikke gå til spilde! Tværtimod skal man sige tak for mad både til den der har lavet maden og til Gud. Det er der to grunde til. For det første

Læs mere

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være?

Opgave 1. Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 1. Hvor høje skal kvinderne være? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Navn: Kursistnr.: Opgave 1 Eksempel: Hvor mange voksne skal man minimum rejse for at få rabat? 15 2 3 1 X 1. Hvor høje skal kvinderne være? 160-180 165-190 160-170 165-180 2. Hvad

Læs mere

BILAG 1: Interview med Karina Nielsen, 24/4-15

BILAG 1: Interview med Karina Nielsen, 24/4-15 Antal i husholdningen: 2 Alder: Karina 41, Kaj 46 Aalborg, Nordjylland BILAG 1: Interview med Karina Nielsen, 24/4-15 Har I et madbudget? Nej Har du et skøn på hvor meget I bruger om måneden? Jeg tror

Læs mere

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014.

Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Bilag 13: Transskribering af interview med Jonas. Interview foretaget d. 16. marts 2014. Jonas er 15 år, går på Hårup Skole, og bor uden for byen Todbjerg. Intervieweren i dette interview er angivet med

Læs mere

Toyota Kata. Hvordan du kan skabe en forbedringskultur, der sikrer den fortsatte udvikling for virksomheden

Toyota Kata. Hvordan du kan skabe en forbedringskultur, der sikrer den fortsatte udvikling for virksomheden Toyota Kata Hvordan du kan skabe en forbedringskultur, der sikrer den fortsatte udvikling for virksomheden 2013 Lean Akademiet - Danmark Hvordan du kan skabe en forbedringskultur, der sikrer den fortsatte

Læs mere

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT]

[AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] 2010 Pernille Ketscher & Kasper Lassen [AFSLUTTENDE OPGAVE I KOM/IT] Indhold Skema over fordeling af opgaver.... 3 Kommunikationsplan.... 4 Overvejelser for kommunikationsplanen.... 5 Overvejelserne for

Læs mere

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia

BØRNENES VERDENSMÅL. for bæredygtig udvikling i Fredericia BØRNENES VERDENSMÅL for bæredygtig udvikling i Fredericia AFSKAF AFSKAF FATTIGDOM SAMTALEKORT 1 1 HELTEHANDLING Inspiration til hvordan barnet kan være med til at opfylde Verdensmål nr. 1: Når du for

Læs mere

Arbejdsmarkedsøvelser til 'På vej til dansk - trin for trin'

Arbejdsmarkedsøvelser til 'På vej til dansk - trin for trin' Arbejdsmarkedsøvelser til September 2014 Side 1 Præsentation 1, s. 5-12 Snak om arbejde Øvelse 1. Spørgsmål og svar. Hvad passer sammen? Forbind med streger som vist. 1. Hvad hedder du? netto08@service.dk.

Læs mere

Trivselsevaluering 2010/11

Trivselsevaluering 2010/11 Trivselsevaluering 2010/11 Formål Vi har ønsket at sætte fokus på, i hvilken grad de værdier, skolen fremhæver som bærende, også opleves konkret i elevernes dagligdag. Ved at sætte fokus på elevernes trivsel

Læs mere

BILAG 3 Monica Christiansen

BILAG 3 Monica Christiansen BILAG 3 Monica Christiansen Hvad er dit navn? Monica Hvor kommer du fra - landsdel? København Hvor gammel er du? 51 Hvor mange bor der i din husstand, og hvor gamle er de? 3 personer 51, 25, 22 Hvis I

Læs mere

Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling

Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling Forslag til indarbejdelse af kundeinvolvering i produktudviklingsforløb Dekorationsbrød og produktudvikling Introduktion På baggrund af projekt ny service, er der udviklet nogle værktøjer til inddragelse

Læs mere

Nyhedsbrev Regnbuen. Oktober Kære forældre.

Nyhedsbrev Regnbuen. Oktober Kære forældre. Kære forældre. Nyhedsbrev Regnbuen Oktober 2016 Efteråret er i fuld gang og vi har nydt det fantastiske vejr, som vi har haft i september. Vi er snart klar til indflytning af børnehaven og med dette nyhedsbrev,

Læs mere

Urbanister. Ledervejledning

Urbanister. Ledervejledning Årstid: Hele året Forløbets varighed: 4 trin + en overnatning Ledervejledning Formålet med dette mærke er, at pigerne lærer om og forstår begrebet urbanisering. Danmark, det danske samfund og pigernes

Læs mere

1. Sammenhæng. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv.

1. Sammenhæng. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv. LEKTION 2C OLIVER SPISER SKRALD LÆRINGSMÅL 1. Sammenhæng. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv. 2. Sammenhæng. I kan stille spørgsmål til personers måde at handle

Læs mere

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD

PAS PÅ DIN, MIN OG VORES JORD NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan give eksempler på, hvordan produktion af mad påvirker kloden, uanset om det er økologisk eller konventionelt produceret. Du kan give eksempler på, hvordan man kan tage hensyn

Læs mere

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel

Du skal se en film med en god historie: Elefantens cykel Du skal se en film med en god historie: o Elefantens cykel Elefanten ønsker sig en cykel. Tegn en sej cykel: Fortæl eleverne, at filmen, I skal se, handler om en elefant, der ønsker sig en cykel. Hvad

Læs mere

Dansk som andetsprog G

Dansk som andetsprog G Dansk som andetsprog G Almen voksenuddannelse Sproglig prøve (1 time) Eksaminandens navn Eksaminandnummer Prøveafholdende institution Tilsynsførendes underskrift Jeg bekræfter herved med min underskrift,

Læs mere

madspild kræver en fælles indsats

madspild kræver en fælles indsats madspild kræver en fælles indsats Eksemplet med singlebananen står ikke alene. Madspild er et stort problem, som vi kun kan løse i fællesskab. Som del af dagligvarehandlen i Danmark har vi i Coop et særligt

Læs mere

Hvem er du? Hvad synes du om snus/cigaretter/vandpibe/ecigaretter?

Hvem er du? Hvad synes du om snus/cigaretter/vandpibe/ecigaretter? Lærerark Erfaringer med tobak Læringsmål på forløbet Eleverne lærer at gennemføre et interview. Eleverne lærer derudover også vælge en metode til at præsentere deres interview fx en videooptagelse eller

Læs mere

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling

Gentofte Skole elevers alsidige udvikling Et udviklingsprojekt på Gentofte Skole ser på, hvordan man på forskellige måder kan fremme elevers alsidige udvikling, blandt andet gennem styrkelse af elevers samarbejde i projektarbejde og gennem undervisning,

Læs mere

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør.

Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Uge 39 med Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør. Kan alt affald genbruges? Hvor kommer affaldet hen? Hvordan får vi mere ud af vores affald? Foto: Emil Thomsen Affald er en ressource. Baggrund for

Læs mere

STYR TIDSRØVERNE. 1 Styr tidsrøverne

STYR TIDSRØVERNE. 1 Styr tidsrøverne 1 Styr tidsrøverne 9 1 Styr tidsrøverne Hverdag i kontormiljøet Fred og ro! Det er nu du tager en større sag frem som vil kræve et par timers koncentreret arbejdsindsats. Måske en sag hvor du skal sætte

Læs mere

Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner?

Modul 4 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner? Modul 4 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvornår tilbyder Det Kongelige Teater billetter til 100 kroner? For unge under 25 Om tirsdagen For grupper Om fredagen X 1. Hvad koster telefon + fri sms om måneden?

Læs mere

Henkastet affald. Undervisningsforløb. Natur/Teknik 3. 6. klasse

Henkastet affald. Undervisningsforløb. Natur/Teknik 3. 6. klasse Henkastet affald Undervisningsforløb Natur/Teknik 3. 6. klasse Side 1 af 30 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om, hvad affald

Læs mere

CIRKEL TIL ELEV START

CIRKEL TIL ELEV START Kære elev. Herunder ser du en oversigt over, en oversigt over hele forløbet i SevenJob. Du kan følge med undervejs og samtidig følge med i, hvilke opgaver eller hvilke ting du skal huske. Rigtig god fornøjelse.

Læs mere

Forudsigelige regler og rutiner

Forudsigelige regler og rutiner 1 Forudsigelige regler og rutiner Der findes vidt forskellige opdragelsesstile, der spænder lige fra det meget strikse med kæft trit og retning til det helt laissez faire, hvor alt er tilladt. Man kan

Læs mere

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella

Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Bilag 5 - Transskription af interview med Ella Før interviewet startes, oplyses informanten om følgende: Løs gennemgang af projektets emne. Hvem der får adgang til projektet. Anonymitet. Mulighed for at

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV? ? Eleverne skal undersøge, hvilke alternative muligheder der er til at smide sit brugte legetøj ud i skraldespanden. De skal lære om, hvad det betyder for miljø og ressourceforbruget, hvis man i stedet

Læs mere

HVIS ER DET? * 4 kegler * Lærertyggegummi

HVIS ER DET? * 4 kegler * Lærertyggegummi HVIS ER DET? FORMÅL MATERIALER OPDELING AF ELEVER - Sætningskort (gerne i 2 holdfarver til større At øge elevernes evne til at klasser eller konkurrence) analysere sig frem til og bruge det - Skilte med

Læs mere

Det krystalklare spørgsmål? Hvordan får vi 50 % flere børn til at cykle til skole? Navn: Klasse: 1925-modellen uge årgang

Det krystalklare spørgsmål? Hvordan får vi 50 % flere børn til at cykle til skole? Navn: Klasse: 1925-modellen uge årgang Navn: Klasse: Før I starter skal I - Hænge jeres krystalklare spørgsmål op på væggen. - Lave jeres egen idéboks ud af en skotøjsæske. Her kan I gemme alle de idéer i får i løbet af ugen. - Tegne en hurtig

Læs mere

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet.

Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Projekt Innovation: Tag ud i samfundet og gør en forskel Teksten her er en tekstversion af den store projektopgave, som også ligger i en flash-udgave i Laboratoriet. Laboratoriet Intro: Innovationsskolen

Læs mere

MADSPILD OG EMBALLAGE

MADSPILD OG EMBALLAGE FORLØB NR. 6 Hvad er din madpakke pakket ind i? Det er ikke helt lige meget, hvad du eller dine forældre pakker din madpakke ind i. Det betyder nemlig noget for madens holdbarhed, og der er brugt ressourcer

Læs mere

BILAG 2: Interview med Lotte Kamp, 24/4-15

BILAG 2: Interview med Lotte Kamp, 24/4-15 BILAG 2: Interview med Lotte Kamp, 24/4-15 Antal i husholdningen: 5 Alder: Lotte 46, Jesper 40, Christopher 18, Sofie 12, Malthe 8 Hals, Nordjylland Madbudget, hver måned Hvor meget tror du ca. I bruger?

Læs mere

Kender du nogle politikere, og kan du huske en lov, der har betydning for din hverdag?

Kender du nogle politikere, og kan du huske en lov, der har betydning for din hverdag? Det politiske system [Foto udeladt] Hvem bestemmer mest hjemme hos dig? Så længe du bor hjemme, er det formentlig dine forældre, der bestemmer mest, men hvor meget de bestemmer, er forskelligt fra familie

Læs mere

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal

Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Forbered dit barn til udredning på Hejmdal Det kan være en overvældende, og måske for nogle børn en uoverkommelig, oplevelse at skulle starte på en børnepsykiatrisk udredning. Det kan være svært for jer

Læs mere

Lenes dagpleje. Data: Sms/ring: 61134475. Mail: lenesimonsenstrangholt@outlook.dk

Lenes dagpleje. Data: Sms/ring: 61134475. Mail: lenesimonsenstrangholt@outlook.dk Lenes dagpleje Jeg hedder Lene Simonsen Strangholt, og har været dagplejer siden 1992. Jeg er uddannet pædagogisk assistent. Jeg har normalt 4 børn i dagpleje, i alderen 6 mdr. til 3 år, hvorefter børnene

Læs mere

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1

Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 Bilag 5. Transskribering af Fokusgruppeinterview 1 I har været i Børnenes Madhus i et par dage, og I har været ude ved de marietime nyttehaver i går på muslingefarmen... Først kunne jeg godt tænke mig

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2018 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver?

Spørgsmål. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. www.5emner.dk 1. familie. Eks. Hvad laver hun? Hvad hun laver? Spørgsmål familie www.5emner.dk Sæt kryds Sæt kryds ved det rigtige spørgsmål. 7 Hvad laver hun Hvad hun laver Hvor John kommer fra Hvor kommer John fra Er hun færdig med gymnasiet Hun er færdig med gymnasiet

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 65 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2012 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn CPR-nummer

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen

Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forslag til aktiviteter i forforståelsesfasen Forløbet kan introduceres med indhold og eventuelt læringsmål. Jeg kan reflektere over, hvilke typer instruerende tekster jeg kender. Jeg kan gøre mig tanker

Læs mere

Tema Læring: Bevidsthed om egen reaktion et undervisningsforløb

Tema Læring: Bevidsthed om egen reaktion et undervisningsforløb Tema Læring: Bevidsthed om egen reaktion et undervisningsforløb Formål Formålet med forløbet er at sætte fokus på de unges identitet og selvværd. Mål: Målet med forløbet er, at eleverne skal blive bevidste

Læs mere

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé...

Det er mig, Anna! Indhold. 1. Facebook... side En ny ven... side En lille hilsen... side På Skype... side En god idé... Det er mig, Anna! Polfoto Maskot Indhold 1. Facebook....................... side 2 2. En ny ven....................... side 2 3. En lille hilsen................... side 2 4. På Skype.......................

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk Årsplan 5. klasse, dansk/emne 2011/2012 Hvad skal der ske Ugenr. Hvordan Med hvilket formål

Læs mere

DRENGEN BAGLÆNS. der. gik. Et touch værd! Undervisnings-e-bog

DRENGEN BAGLÆNS. der. gik. Et touch værd! Undervisnings-e-bog DRENGEN der gik BAGLÆNS Undervisnings-e-bog Et touch værd! En UNDERVISNINGS-E-BOG tilpasset børneromanen "Drengen der gik baglæns" med fokus på læse- og fortællestrategier, samt indeholdende differentierede

Læs mere

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole

Max s Håndvaskeskole Lærerens manual. Max s Håndvaskeskole Max s Håndvaskeskole Lærerens manual Max s Håndvaskeskole Sæt kryds ud for de aktiviteter, hvor man bør vaske hænder bagefter og forklar hvorfor. Før du spiser Når du har været på toilettet Når du har

Læs mere

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie

Bilag 15: Transskription af interview med Stephanie 15: Transskription af interview med Stephanie I denne transskription vil Interviewer blive refereret til som Int og respondenten vil blive refereret til som Stephanie. Spørgsmål vil være i fed og svar

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab

Dette emne sætter fokus på: Mod til at handle At lytte til hinandens fortællinger og være åbne over for andres perspektiver Fællesskab og venskab Intro Nære sociale relationer og følelsen af at være forbundet med ligesindede og jævnaldrende spiller en vigtig rolle for børn og unges udvikling af en selvstændig identitet og sociale kompetencer. Hvor

Læs mere

Modul 3 Læsning, Opgave 1

Modul 3 Læsning, Opgave 1 Modul 3 Læsning, Opgave 1 Instruktion: Tid: Læs spørgsmålet. Find svaret i teksten. Skriv et kort svar. 5 minutter. 1. Hvad koster det for børn under 18 år? 2. Hvad hedder området, hvor man må spise sin

Læs mere

CASE 2: Lauras brunch

CASE 2: Lauras brunch CASE 2: Lauras brunch Laura har inviteret tre veninder hjem til sund og lækker brunch. Først skal hun i supermarkedet og købe ind til sin brunch og I skal hjælpe hende. Nedenfor er der 7 stop i supermarkedet

Læs mere

Henkastet affald. Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser

Henkastet affald. Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser Henkastet affald Hej med dig! Jeg er Thomas Tandstærk, og jeg ved en masse om teknik og natur. Jeg skal lære dig noget om at lave forsøg og undersøgelser I dette emne skal du blandt andet: Lære om affald

Læs mere

INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN

INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN ELEVVEJLEDNING INNOVATIONSOPGAVE: UDFØR OPGAVEN Nu skal I i gang med innovationsopgaven. Richard Palmer opfandt et produkt med smart gele, der løste hans problem med dårligt beskyttelsesudstyr. Nu skal

Læs mere

Guide til elevnøgler

Guide til elevnøgler 21SKILLS.DK Guide til elevnøgler Forslag til konkret arbejde Arbejd sammen! Den bedste måde at få de 21. århundredes kompetencer ind under huden er gennem erfaring og diskussion. Lærerens arbejde med de

Læs mere

1. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv (Sammenhæng)

1. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv (Sammenhæng) LEKTION 2C OLIVER SPISER SKRALD LÆRINGSMÅL 1. I kan snakke om emnet Kan du leve uden kød? også i forhold til jeres eget liv (Sammenhæng) 2. I kan stille spørgsmål til personers måde at handle på (Sammenhæng)

Læs mere

Juice og pulp - brug din fantasi

Juice og pulp - brug din fantasi Side: 1/8 Juice og pulp - brug din fantasi Forfattere: Diverse forfattere, Denise Gjørtz Krog Redaktør: Cathrine Terkelsen, Thomas Brahe Info: Aktiviteten er udviklet af prpgessionsbachelorstuderende i

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

AKTIVITETER. 3.-4. klasse

AKTIVITETER. 3.-4. klasse 1 Hvor mange reklamer og aviser modtager en familie? I denne aktivitet skal du undersøge, hvor mange reklamer og aviser din familie modtager i løbet af en uge. Du skal finde ud af, hvor mange kilo papir,

Læs mere

Velkommen til Aleris-Hamlet. Malebog

Velkommen til Aleris-Hamlet. Malebog Velkommen til Aleris-Hamlet Malebog Du kan læse bogen sammen med din mor og far og høre lidt om, hvordan det er at være på hospitalet. Bagefter kan du male tegningerne. I dag skal du på hospitalet og opereres.

Læs mere

Pkt Tid Hvad Hvordan Visuelle midler Materialer

Pkt Tid Hvad Hvordan Visuelle midler Materialer UNDERVISNINGSPLAN Innovative forbedringsprocesser i postbranchen 1 dag Handlingsorienteret målformulering AMU Omhandler UV materialer fra bevilling 2012 13 9246 Kvalitetsarbejde i post 1 9247 Kvalitetsarbejde

Læs mere

Nu bliver det seriøst!

Nu bliver det seriøst! 1 Hej, jeg hedder Lotte og er datter til Lars og Mona. Jeg har haft MCADD siden, jeg var helt lille, hvor jeg blev syg og fik det diagnosticeret. Jeg har en storesøster Mai, som også har MCADD, så vi har

Læs mere

Billedtekster og overskrifter

Billedtekster og overskrifter Side 1/6 Fag/klassetrin: Dansk, 3.-4- klassse Omfang: 1-2 lektioner. Målpar, læringsmål, tegn på læring: Se skema nedenfor. Formål: Formålet er at styrke elevernes evne til at skrive deres egne billedtekster

Læs mere

Projekt Sluk efter brug. Proces

Projekt Sluk efter brug. Proces 3B /HO Projekt Sluk efter brug Hareskov Skole december 2011 - januar 2012 Proces Fase 1 Faglig introduktion til projektet 1. Hvorfor laver skolen et projekt om dette emne? (spare på energi/udgifter til

Læs mere

Bondebjerget 8. apr, 2013 by Maybritt 00:00 00:00 Bondebjerget er et bofællesskab.

Bondebjerget 8. apr, 2013 by Maybritt 00:00 00:00 Bondebjerget er et bofællesskab. Bondebjerget 8. apr, 2013 by Maybritt Bondebjerget er et bofællesskab. Det ligger i Bellinge i Odense, cirka 9 km fra centrum. Her bor unge og gamle, små børn og pensionister. De bor her, fordi de godt

Læs mere

Notat. Udgangspunktet for ordningen er at hver elev dagligt skal have mulighed for at spise ét stk. økologisk frugt af forskellig slags.

Notat. Udgangspunktet for ordningen er at hver elev dagligt skal have mulighed for at spise ét stk. økologisk frugt af forskellig slags. BALLERUP KOMMUNE Dato: 18. februar 2016 Sagsid: Notat Evaluering af økologisk frugtordning i skolerne Indledning Der er i budgettet for 2015 afsat 1,5 mio. kr. til levering af økologisk frugt til folkeskolerne

Læs mere

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen?

Opgave 1. Modul 3 Lytte, Opgave 1. Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? Modul 3 Lytte, Opgave 1 Opgave 1 Eksempel: Hvad koster kjolen? 399 kr. 299 kr. 199 kr. X 1. Hvad er telefonnummeret til låseservice om aftenen? 23459764 23458764 23459723 2. Hvornår rejser Susanne og Peter

Læs mere

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara.

Interviewperson er anonymiseret, og vil i dette interview hedde Clara. Bilag 1. Transskription af interview. Interview gennemført d. 5. maj 2014, via Skype. Beskrivelse af interview med Clara Interviewet med Clara blev udført den 5. maj 2014, som et Skype-interview. Vi blev

Læs mere

Resultat elevtrivsel Virksomhedsleder vl-13 december 2013 Frekvensanalyse (21 besvarelser svarende til 84 %)

Resultat elevtrivsel Virksomhedsleder vl-13 december 2013 Frekvensanalyse (21 besvarelser svarende til 84 %) Resultat elevtrivsel Virksomhedsleder vl-13 december 2013 Frekvensanalyse (21 besvarelser svarende til 84 %) 1. Er du kvinde eller mand? 2. Hvor gammel er du? - Skriv din alder... 23,00 24,00 23,00 24,00

Læs mere

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året

Tro og etik. Omsorg. Årstid: Hele året Tro og etik Omsorg Målgruppe: Spejder Årstid: Hele året Varighed: 4 trin + et engagement Omsorg - niveau 3 - trin for trin Omdrejningspunktet for mærket Omsorg er i høj grad sladder. Idéen med at beskæftige

Læs mere

TIDSLINJEN. dagsordenpunktet: Hvad skal der gøres hvornår for at øge sandsynligheden for, at vores forslag vedtages?

TIDSLINJEN. dagsordenpunktet: Hvad skal der gøres hvornår for at øge sandsynligheden for, at vores forslag vedtages? TIDSLINJEN 1. Bliv enige om et emne, som I ønsker at bringe op i HovedMED. Se vedlagte emneforslag. 2. Lav en plan for den optimale forberedelse af dagsordenpunktet: Hvad skal der gøres hvornår for at

Læs mere

Design dit måltid. Få energi. Smage. Blive mæt. Sanse. Hygge. Lade op. Snakke. Slappe af

Design dit måltid. Få energi. Smage. Blive mæt. Sanse. Hygge. Lade op. Snakke. Slappe af Design dit måltid Smage Få energi Hygge Sanse Blive mæt Snakke Lade op Slappe af I skal bruge 1 Sanse- og smagskittet (fælles i klassen) Gruppens planche og klassens planche En hjerne til at tænke jer

Læs mere

INFORMATIONSFOLDER INDSKOLINGEN PÅ NØRRE NISSUM SKOLE.

INFORMATIONSFOLDER INDSKOLINGEN PÅ NØRRE NISSUM SKOLE. INFORMATIONSFOLDER INDSKOLINGEN PÅ NØRRE NISSUM SKOLE. 1 Kære forældre Med denne informationsfolder håber vi at kunne give svar på nogle af de spørgsmål der opstår, når jeres barn starter i skole, og dermed

Læs mere

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik

El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik El kredsløb Undervisningsforløb til Natur/Teknik Side 1 af 25 Første lektion ca. 90 min. Undervisningsrummet Træningsrummet Studierummet Som indledning tales der med eleverne om el/strøm Se punkt 1 i vejledning

Læs mere

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer

Kom godt i gang. Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer 21SKILLS.DK CFU, DK Kom godt i gang Guide til at arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejde med det 21. århundredes kompetencer Arbejd sammen! Den bedste måde at få det 21. århundredes kompetencer

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid

Undersøg job. Arbejdskort 1. Job på skolen. Opgave. Hjælp. Resultat. Tid Arbejdskort 1 Undersøg job Job på skolen Hver dag møder du mennesker på job overalt, hvor du kommer. Hos bageren, i butikker, i sportshallen, i biografen, på gaden. På skolen er der dine lærere, servicemedarbejdere

Læs mere

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Videre mod dansk'

Arbejdsmarkedsøvelser til 'Videre mod dansk' Arbejdsmarkedsøvelser til September 2014 Side 1 Invitationer, gæster og fester, s. 5-12 Invitation til Julefrokost Så er det tid til den årlige julefrokost. Denne gang foregår festen i vores lokaler på

Læs mere

Opgaver til:»tak for turen!«

Opgaver til:»tak for turen!« Opgaver til:»tak for turen!«1. Hvad kan du se på bogens forside? 2. Hvad kan du læse på bogens bagside? 3. Hvad tror du bogen handler om? En invitation 1. Hvad hedder Lindas veninde? 2. Hvorfor ringer

Læs mere

Skraldiade inspiration

Skraldiade inspiration Skraldiade inspiration Børn er fremtidens forbrugere, og de vil også være fremtidens producenter af affald. Hver enkelt dansker producerer mere end 802 kg affald årligt. Det er næsten tre gange så meget

Læs mere