Oversigt over inspirationsmaterialet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Oversigt over inspirationsmaterialet"

Transkript

1 Oversigt over inspirationsmaterialet Inspirationsmaterialet til UGE200 er tænkt til inspiration, hvorudfra man kan hente ideer til konkrete undervisningslektioner og sammensætte uge200, som det passer bedst i forhold til undervisningsform, elever, egne ideer, lokale samarbejdspartnere m.m. Materialet er udarbejdet således, at det supplerer andre materialer, der allerede er udgivet om skolehistorie og i forbindelse med jubilæet. Inspirationsmaterialet er udarbejdet til 4 målgrupper klasse klasse klasse klasse Denne inddeling er bl.a. valgt ud fra, at man igennem mange af de 200 år kun gik i skole til og med 7. klasse. Man kan selvfølgelig blande lektionerne som det passer bedst og lade 7. klasse arbejde sammen med overbygningen. Inspirationsmaterialet er opbygget således, at der er fokus på tre årtier gennem perioden Disse tre årtier kan man sammensætte efter tema eller man kan, som vi her i materialet foreslår, arbejde med de tre årtier i en kronologisk rækkefølge over tre dage i uge200. Til den fjerde dag er der udarbejdet ideer til, hvordan eleverne kan arbejde med visioner for deres eget skoleliv, deres egen læring eller evt. klassen fælles mål og visioner for deres skole. På ugens femte dag opfordrer vi til, at man deltager i skolernes motionsdag, hvortil der i år er udviklet et stort idekatalog til en festival med omdrejningspunkt i tallet 200 og skolehistorie. Nedenfor ses en oversigt over materialets indhold. Det fulde materiale bliver tilgængeligt på Skole200.dk i udgangen af august Vejledning - Mål og vision - Ideer til brainstorm på lærer/team møde - Opbygning af inspirationsmaterialet - Nye læringsmål - Organisering o Fælles morgensang Danmarks nye skolesang o Fortællinger om perioden, levende kilder o Struktur for dagene

2 o Samarbejde med skoletjenester, lokalhistoriske foreninger og museer o Tag generationerne med i skole, forældresamarbejde o Inklusion - Forberedelse op til ugen - Baggrundsartikler og små historier på skole200.dk - Andre materialer der anbefales til forberedelse og supplement til temaugen - Planlægningen af temaugen og brug af planlægningsskemaet 0. Klasse Undervisningsforløb til inspiration Indledning Kort introduktion til, hvordan man kan arbejde med materialet i 0. klasse. Morgensange Ideer til fælles morgensange indenfor de tre perioder. Fortælling om børnelivet i perioden Ideer til, hvordan man kan starte dagen med en at skabe en fælles referenceramme og introduktion til perioden, som dagen omhandler. Historiske lege erne Fælleslege med fokus på samarbejde erne Legetøj og egne lege med fokus på fantasi og samarbejde erne Legens betydning med fokus på legekategorier. Sang erne Sange fra perioden med fokus på B.S. Ingemann, H.C. Andersen eller N.F.S. Grundtvig erne Børnesange der snart er 100 år gamle erne Nyere børnesange bl.a. med fokus på Halfdan Rasmussens og Poul Kjøllers tekster. Sanglege erne Gamle sanglege med fokus på fællesskab, fantasi, sang og bevægelse. Værksted erne Byg en bold eller lav din egen dukke erne Lav en anskuelsestavle erne Kartoffeltryk, kastanjedyr eller bladbilleder. Film/børnetime erne Børnetime/film fra perioden med fokus på formidling til børn.

3 Stilletid hvordan så børn ud erne Tegn tøj til pigen og drengen. (vedlagt en fortegnet model) erne Tegn tøj til pigen og drengen. (vedlagt en fortegnet model) erne Tegn tøj til pigen og drengen. (vedlagt en fortegnet model) Højtlæsning erne Børnelitteratur fra perioden erne Børnelitteratur fra perioden erne Børnelitteratur fra perioden. Straf og smæk Med fokus på erindringer. Min familie og deres skoleliv Med fokus på generationens skoleliv og erindringer. Børneliv på tværs af generationer Med fokus på generationens børneliv og leg. Visioners dag Ideer til, hvordan eleverne kan arbejde med visioner, mål og forventninger til deres skoleliv. Byg jeres egen tidskapsel.

4 1.-3. Klasse Undervisningsforløb til inspiration Indledning Kort introduktion til, hvordan man kan arbejde med materialet i klasse. Morgensange Ideer til fælles morgensange indenfor de tre perioder. Fortælling om børnelivet i perioden Ideer til, hvordan man kan starte dagen med at skabe en fælles referenceramme og introduktion til perioden, som dagen omhandler. Historiske lege erne Fælleslege med fokus på samarbejde erne Legetøj og egne lege med fokus på fantasi og samarbejde erne Frikvarterets leg med fokus på legekategorier. Sang erne Sange fra perioden med fokus på B.S. Ingemann, H.C. Andersen eller N.F.S. Grundtvig erne Børnesange, der snart er 100 år gamle bl.a. med fokus på begreberne forfatter og komponist erne Rytmiske børnesange akkompagnerede med rytmiske instrumenter. Gymnastik/ Legemsøvelser erne Piger: Gamle sanglege erne Drenge: Fritstående øvelser erne Piger: Gymnastik med fokus på fritstående øvelser og måttespring erne Drenge: Boldspil med fokus på holdspil. Klappelege erne Klappelege med fokus på leg i frikvarteret. Læsning/dansk erne Oplæsning med fokus på bl.a. Kaalunds dyrefabler erne Skriveøvelser og Ole Bole ABC erne Søren og Mette. Regning erne Tal og tabeller erne Regneregler og måleenheder erne Mængdelære og praktisk matematik.

5 Religion erne Fadervor, bibelhistorie, visitats erne Fadervor, anskuelsesundervisning, bibelhistorie. Historie erne Tordenskjold med fokus på den levende fortælling erne 1864 og genforeningen med fokus på den levende fortælling erne 2. Verdenskrig og FN med fokus på den levende fortælling. Naturhistorie erne Zoologi med fokus på danske slanger. Håndarbejde (kun for piger) erne Øve stykker med fokus på knappesyning. Formning erne Kartoffeltryk, kastanjedyr eller bladbilleder. Film erne Film fra perioden med fokus på formidling til børn. Klassens time erne Anskuelsesundervisning erne Anskuelsesundervisning med fokus på kornsorter. Værksted erne Byg en bold eller lav din egen dukke erne Konstruér din egen anskuelsestavle. Stilletid hvordan så børn ud erne Tegn tøj til pigen og drengen. (vedlagt en fortegnet model) erne Tegn tøj til pigen og drengen. (vedlagt en fortegnet model) erne Tegn tøj til pigen og drengen. (vedlagt en fortegnet model) Højtlæsning erne Børnelitteratur fra perioden erne Børnelitteratur fra perioden erne Børnelitteratur fra perioden. Straf og smæk Med fokus på erindringer.

6 Min familie og deres skoleliv Med fokus på generationens skoleliv og erindringer. Børneliv på tværs af generationer Med fokus på generationens børneliv og leg. Visioners dag Ideer til, hvordan eleverne kan arbejde med visioner, mål og forventninger til deres skoleliv. Byg jeres egen tidskapsel.

7 4.-7. Klasse Undervisningsforløb til inspiration Indledning Kort introduktion til, hvordan man kan arbejde med materialet i klasse. Morgensange Ideer til fælles morgensange indenfor de tre perioder. Fortælling om børnelivet i perioden Ideer til, hvordan man kan starte dagen med en at skabe en fælles referenceramme og introduktion til perioden, som dagen omhandler. Morgengymnastik erne Morgengymnastik med Kaptajn Jespersen. Film erne 100 års barndom 1920 og erne 100 års barndom 1960 og Historiske lege - inspiration til frikvarteret erne Fælleslege med fokus på samarbejde erne Materialekasse til egne lege med fokus på fantasi og samarbejde erne Klappelege og boldremser. Sang erne Sange fra perioden med fokus på B.S. Ingemann, N.F.S. Grundtvig eller Mads Hansen erne Sange fra perioden bl.a. med fokus på Carl Nielsen erne Rytmiske sange. Gymnastik/ Legemsøvelser erne Drenge: Fritstående øvelser erne Piger: Gymnastik med fokus på fritstående øvelser erne Drenge: Boldspil med fokus på holdspil. Læsning/dansk erne Tekster fra Hjorts læsebog erne Skriveøvelser og diktat erne Robinsonade og demokrati. Regning erne Tal og tabeller.

8 erne Regneregler og måleenheder erne Mængdelære og praktisk matematik. Religion erne Det 4. bud, bibelhistorie om Salomons dom. Visitats erne Overhøring af 10 bud, bibelhistorie om Moses og Egyptens plager. Historie erne Grundloven med fokus på Frederik den 7. og optakt til krigen erne 1864 og genforeningen med fokus på den levende fortælling erne 2. Verdenskrig og FN med fokus på den levende fortælling. Naturhistorie erne Menneskekroppen, anskuelsesundervisning. Håndarbejde (kun for piger) erne Øve stykker med fokus på knappesyning. Film erne Film fra perioden med fokus på formidling til børn og unge. Klassens time erne Anskuelsesundervisning erne Anskuelsesundervisning med fokus på kornsorter. Tegning erne Tegning med fokus på korrekt aftegning. Geografi erne- Grønland med fokus på Knud Rasmussen. Seksualundervisning erne Værksted erne Byg en bold eller lav din egen dukke erne Konstruér din egen anskuelsestavle. Stilletid hvordan så børn ud erne Tegn tøj til pigen og drengen. (vedlagt en fortegnet model) erne Tegn tøj til pigen og drengen. (vedlagt en fortegnet model) erne Tegn tøj til pigen og drengen. (vedlagt en fortegnet model)

9 Højtlæsning erne Børne- og ungelitteratur fra perioden erne Børne- og ungelitteratur fra perioden erne Børne- og ungelitteratur fra perioden. Visioners dag Ideer til, hvordan eleverne kan arbejde med visioner, mål og forventninger til deres skoleliv klasse Vi har til denne målgruppe valgt at lægge op til et projektorienteret arbejde med emnet Vi skaber skolen, skolen skaber os skolehistorie gennem 200 år. Se selvstædigt dokument med oversigt over det kommende materiale for denne målgruppe.

Naturhistorie, botanik 1920erne-30erne

Naturhistorie, botanik 1920erne-30erne Naturhistorie, botanik 1920erne-30erne Introduktion Anskuelsesundervisning var en udbredt pædagogisk metode fra slutningen af 1800-tallet til langt op i 1900-tallet. Metoden gik ud på at få eleven til

Læs mere

Inspirationsmateriale

Inspirationsmateriale Inspirationsmateriale en rejse gennem skolehistorien Vejledning Af pædagogisk udviklingskonsulent Tina Krogh Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vejledningens indhold...4 Mål for materialet...4 Kom godt

Læs mere

Sang 1860erne-70erne. Målgruppe: klasse Periode: 1860erne-70erne

Sang 1860erne-70erne. Målgruppe: klasse Periode: 1860erne-70erne Sang 1860erne-70erne Introduktion I 1814 besluttede man, at det skulle være obligatorisk for alle børn at have sang i skolen. Det skyldtes helt overvejende hensynet til børnenes kristne opdragelse der

Læs mere

Tilsynserklæring. for. Det Kongelige Vajsenhus. Skoleåret 2015-16. Ved Kirsten Hansen. Certificeret tilsynsførende

Tilsynserklæring. for. Det Kongelige Vajsenhus. Skoleåret 2015-16. Ved Kirsten Hansen. Certificeret tilsynsførende Kongelige Vajsenhus Nørre Farimagsgade 51 1364 København K Telefon3393 03 26 Skolekode: 101080 Skoleleder: Mathias Bruun Tilsynserklæring for Det Kongelige Vajsenhus Skoleåret 2015-16 Ved Kirsten Hansen

Læs mere

Målgruppe: I-3.klasse I skole som i gamle dage

Målgruppe: I-3.klasse I skole som i gamle dage 1 Målgruppe: I-3.klasse Fagområder: Dansk, historie, matematik og kristendomskundskab (kan anvendes tværfagligt). Kort beskrivelse: Dette forløb består af et tre timers besøg på Flakkebjerg Forskole suppleret

Læs mere

Anskuelsesundervisning 1920erne-30erne

Anskuelsesundervisning 1920erne-30erne Anskuelsesundervisning 1920erne-30erne Introduktion Anskuelsesundervisning var en udbredt pædagogisk metode fra slutningen af 1800-tallet til langt op i 1900-tallet. Metoden gik ud på at få eleven til

Læs mere

Introduktion I en temauge med fuld fart over feltet og mange indtryk, kan det indimellem være godt at lade eleverne få tid til at være stille.

Introduktion I en temauge med fuld fart over feltet og mange indtryk, kan det indimellem være godt at lade eleverne få tid til at være stille. Stilletid Introduktion I en temauge med fuld fart over feltet og mange indtryk, kan det indimellem være godt at lade eleverne få tid til at være stille. Meningen med denne aktivitet er, at eleverne for

Læs mere

Læringsspørgsmål til de 15 sange. 10. Hvilken del af sangen synes du bedst om eller mindst om? Hvorfor?

Læringsspørgsmål til de 15 sange. 10. Hvilken del af sangen synes du bedst om eller mindst om? Hvorfor? Læringsspørgsmål til de 15 sange Askepot 1. Hvorfor er det figuren Askepot, der er hovedperson? 2. Hvad er Askepots drøm? 3. Hvad er Askepots virkelighed? 4. Hvad vil Shu- Bi- Dua gerne fortælle med denne

Læs mere

Vi har i dette værksted lagt op til, at eleverne kan bygge deres egen bold, som de kan benytte i lektionen Historiske lege fra 1920erne-30erne.

Vi har i dette værksted lagt op til, at eleverne kan bygge deres egen bold, som de kan benytte i lektionen Historiske lege fra 1920erne-30erne. Værksted byg en bold Introduktion Boldens historie går helt tilbage til det gamle Egypten, Kina og Mesopotamien. I Danmark dukkede de første bolde op i middelalderen, og de var til at begynde med meget

Læs mere

Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe

Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe Årsplan 0.- 1. C Skoleåret 2015-2016 Udarbejdet af Lars Jørck-Thomsen, Jonas Agermose Wonge og Lise Lotte Kallesøe Generelt for klassen: 0.-1.c består af 5 elever, 2 piger og 3 drenge. Heraf går 3 elever

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Religion 1860erne-70erne

Religion 1860erne-70erne Religion 1860erne-70erne Introduktion Religion var skolens allervigtigste fag, og en kristen opdragelse og indsigt var en af hovedårsagerne til, at undervisningspligten indførtes i 1814. Religion var synonymt

Læs mere

Hvem er vi & hvad gør vi?

Hvem er vi & hvad gør vi? Hvem er vi & hvad gør vi? KULTUR- OG SKOLETJENESTEN KULTUR- OG SKOLETJENESTEN MIDT- OG VESTSJÆLLANDS OPGAVER Kultur- og Skoletjenesten Midt- og Vestsjælland informerer om undervisningsmaterialer, pædagogiske

Læs mere

Årsplan og skema gr. 2

Årsplan og skema gr. 2 Årsplan og skema gr. 2 Skema 2015-16 Mandag CE/MJ/OR Tirsdag MJ/CE Onsdag Torsdag CE/OR Fredag OR/SL 9.00-9.55 Morgensang Engelsk Fællestime (IJ) Natur/Teknik Matematik Dansk Pause 10.20-11.00 Pause 11.10-11.50

Læs mere

Læreruddannelsen i 200 år

Læreruddannelsen i 200 år Læreruddannelsen i 200 år Inspiration til en dansk læreruddannelse blev hentet i Kiel og Tønder. Sidstnævnte lå i de første år i de daværende hertugdømmer Slesvig-Holsten, som siden Christian 1. var i

Læs mere

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige er eller støtte NOTAT 19. september 2013 I forbindelse med arbejdet med inklusion i Frederikssund kommunes skoler, er det besluttet at der på alle kommunens

Læs mere

Brovst kommune, Brovst Kirkeby Skole, 1852-1934, Embedbog 1901 1931 LK-008 910-2. Undervisningsplaner etc. fortsat

Brovst kommune, Brovst Kirkeby Skole, 1852-1934, Embedbog 1901 1931 LK-008 910-2. Undervisningsplaner etc. fortsat Brovst kommune, Brovst Kirkeby Skole, 1852-1934, Embedbog 1901 1931 LK-008 910-2 Undervisningsplaner etc. fortsat Brovst Skole. 1. En Lærer 2-3 2 Klasser fælles for Drenge og Piger. Eet Lokale 4 Ferieplan

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse den understøttende undervisning

Spørgeskemaundersøgelse den understøttende undervisning Spørgeskemaundersøgelse den understøttende undervisning Nedenstående tabel viser, hvordan de enkelte skoler har valgt at anvende den understøttende undervisning dette skoleår. Procenterne skal tages med

Læs mere

Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken

Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes bevægelsespolitik har bestyrelsen i Børnehuset Arken vedtaget følgende lokale bevægelsespolitik: Det vil vi (vores mål

Læs mere

Fagårsplan 13/14 Fag: Matematik Klasse: 7.B Lærer: LBJ Fagområde/ emne

Fagårsplan 13/14 Fag: Matematik Klasse: 7.B Lærer: LBJ Fagområde/ emne Fagårsplan 13/14 Fag: Matematik Klasse: 7.B Lærer: LBJ Fagområde/ emne Periode Mål Eleverne skal: Tal og enheder arbejde med tal og enheder, som bruges i hverdagen blive bedre til at omregne mellem enheder

Læs mere

Årsmøde 2013/14. Lynghøjskolen 10. juni 2014 i lokale 81/82

Årsmøde 2013/14. Lynghøjskolen 10. juni 2014 i lokale 81/82 Årsmøde 2013/14 Lynghøjskolen 10. juni 2014 i lokale 81/82 Dagsorden for årsmødet (18:00 20:30) Intro og velkomst (5 minutter) Årsberetning ved formand (10 minutter) Ny folkeskolereform hvordan bliver

Læs mere

Praktiske-Musiske fag 8.-9. kl. Tingstrup Skole, 2013-14

Praktiske-Musiske fag 8.-9. kl. Tingstrup Skole, 2013-14 Praktiske-Musiske fag 8.-9. kl. Tingstrup Skole, 2013-14 Information Praktiske-Musiske Fag (PM-Fag) for 8.-9. klasse Skolen opfordrer til at alle vælger minimum et PM-Fag. Denne brochure indeholder en

Læs mere

Ud med passivitet ind med leg og bevægelse

Ud med passivitet ind med leg og bevægelse Ud med passivitet ind med leg og bevægelse Malene Høegh Bendtsen (MHB), designer Klatretræet...et sanseligt og kropsligt læringsredskab. Undersøgelser viser, at piger kan koncentrere sig 23 min og drenge

Læs mere

Historiske lege 1860erne-70erne

Historiske lege 1860erne-70erne Historiske lege 1860erne-70erne Introduktion I 1800-tallet var der stor forskel på, om man var barn på landet eller i byen. Ud over skolegang indgik børn på landet på lige fod med de voksne i det daglige

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Brug af tekstvejledningerne 8 Oversigt over vejledningerne: 9 børnearbejdet. De følgende lederbøger er udkommet i en 3-årig pe-

Indholdsfortegnelse. Brug af tekstvejledningerne 8 Oversigt over vejledningerne: 9 børnearbejdet. De følgende lederbøger er udkommet i en 3-årig pe- Indholdsfortegnelse Forord Side Nr. 6 ud af 10 Forord 4 Dette er sjette lederbog af ti. Her Præsentation af hjælpemidler 6 bringes vejledninger til Søndagsskolernes 3-årige tekstrække for Brug af tekstvejledningerne

Læs mere

! Årsplan Team Vega 2014 / 2015

! Årsplan Team Vega 2014 / 2015 Årsplan Team Vega 2014 / 2015 Sådan vil vi have det i indskolingen de øvrige underviseres mål, at jeres barn skal være glad for at gå i skole. Vores læringsmål er: Hvis man vil behandle & undervise børn

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik

Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik Årsplan Skoleåret 2013/14 Musik Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 13/14. Skolens del og slutmål følger folkeskolens "fællesmål" 2009. FAGPLAN. FAG: Musik KLASSE: 1 kl. ÅR:

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole

Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Uddybende oplysninger om læseindsatsen i indskolingen på Viby Skole Læseboost i børnehaveklassen! Formålet med at give vores elever et læseboost, når de begynder i børnehaveklassen er, at udviklingen i

Læs mere

Årsplan og skema gr. 2

Årsplan og skema gr. 2 Årsplan og skema gr. 2 Skema 2014-15 Mandag CE/MJ/OR Tirsdag MJ/CE Onsdag Torsdag CE/OR Fredag OR/SL 9.00-9.55 Morgensang Engelsk Fællestime (IJ) Samfundsfag Matematik Nyheder Pause 10.20-11.00 Pause 11.10-11.50

Læs mere

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk 12 kan der være oplæg fra enten personalet eller andre,

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Skoletilbud. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2016

Skoletilbud. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden. Copyright Legeskibet 2016 Skoletilbud Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Copyright Legeskibet 2016 Gerlev Idrætshøjskole & Lauritzen Fonden Legeskibets Skoletilbud Legeskibet samarbejder med skoler og øvrige uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Religion 1920erne-30erne

Religion 1920erne-30erne Religion 1920erne-30erne Introduktion Religion var skolens allervigtigste fag i løbet af 1800-tallet, og en kristen opdragelse og indsigt var en af hovedårsagerne til, at undervisningspligten indførtes

Læs mere

FOF Aarhus Fredensgade 36 8000 Aarhus C Tlf. 86 12 29 55 www.fof-aarhus.dk. Dyk ned i din tid - og dit liv

FOF Aarhus Fredensgade 36 8000 Aarhus C Tlf. 86 12 29 55 www.fof-aarhus.dk. Dyk ned i din tid - og dit liv FOF Aarhus Fredensgade 36 8000 Aarhus C Tlf. 86 12 29 55 www.fof-aarhus.dk Dyk ned i din tid - og dit liv En uge i livsfortællingens tegn Mandag 30. maj - fredag 3. juni 2016 1 1960 1940 1950 2 1930 Dyk

Læs mere

Ugebrev 47 Indskolingen 2014

Ugebrev 47 Indskolingen 2014 Ugebrev 47 Indskolingen 2014 Fælles info: Ingen særlig fællesinfo i denne uge. Håber I alle får en god weekend! På indskolingens vegne Rengøring: Uge Børnehaveklassen 1. og 2. klasse 3. klasse 46 Malou

Læs mere

Fagligt fungerer klassen på den måde, at bogligt arbejde skal være meget struktureret, så arbejder klassen rigtigt godt.

Fagligt fungerer klassen på den måde, at bogligt arbejde skal være meget struktureret, så arbejder klassen rigtigt godt. 2012/2013 Carl Aage Brunsvig,Eva R Lademann, Tom S Jørgensen Status: Klassen generelt. Klassen består af 6 drenge, Sebastian, Rasmus, Laurits, Lucas, Nicklas og Emil og 2 piger Cecilie og Monica. Klassen

Læs mere

Ud med passivitet ind med leg og bevægelse

Ud med passivitet ind med leg og bevægelse Tidsskrift for kreativitet, spontaneitet og læring Copyright 2010 2010, Vol. 2, side 143-147 Malene Høegh Bendtsen Ud med passivitet ind med leg og bevægelse Malene Høegh Bendtsen (MHB), designer Klatretræet...et

Læs mere

Kanon forfattere lige til at bruge i undervisningen

Kanon forfattere lige til at bruge i undervisningen KANON i folkeskolen baggrund og tekstudvalg Kanon forfattere lige til at bruge i undervisningen Undervisningsministeriets kanonudvalg har i 2004 arbejdet med udvælgelsen af væsentlige danske forfatterskaber,

Læs mere

Kender jeg Halfdan Rasmussen?

Kender jeg Halfdan Rasmussen? Før jeg læser bogen Kender jeg Halfdan Rasmussen? Se på billederne side 19, 21, 23 og 25. Her er billeder af 3 bøger og 1 CD. Nina Sahl Halfdan Rasmussen Gyldendal 1. Hvad hedder de 3 bøger og CD en? 1.

Læs mere

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne

Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel Udskoling, 7.-10. klasse Farlig Ungdom Version: 200901 Forfatter: Lav en udstilling på skolen, på gangen eller i klassen om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen

Læs mere

Dansk 1960erne-70erne

Dansk 1960erne-70erne Dansk 1960erne-70erne Introduktion Dansk bliver i 1900-tallets midte lige så stille grundskolens vigtigste fag. I Den Blå betænkning er faget det første, der beskrives, og det sker med de indledende ord:

Læs mere

Gymnastik 1920erne-30erne

Gymnastik 1920erne-30erne Gymnastik 1920erne-30erne Introduktion Da den officielle håndbog til indholdet i gymnastikundervisningen blev revideret i slutningen af 1800-tallet, blev også boldspil og de såkaldte Ordnende Lege også

Læs mere

MENS VI VENTER PÅ FORÅRET

MENS VI VENTER PÅ FORÅRET MENS VI VENTER PÅ FORÅRET Mens vi venter på foråret og lysere tider, er der mange hyggelige tilbud for børn i alle aldre og deres voksne. Fastelavn og påske markeres med maskeværksted og påskeklip med

Læs mere

Månedsinformation. Karup skole og SFO

Månedsinformation. Karup skole og SFO Månedsinformation Karup skole og SFO April 2015 Siden sidst Ny organisering næste skoleår. Vi har i foråret gennemført en større intern proces med evaluering og udvikling af skolens nuværende organisering.

Læs mere

Vi anvender til alle fag og klasser den skabelon, som "Årsplan-arbejdsgruppen" bestående af forældre og lærere har udarbejdet.

Vi anvender til alle fag og klasser den skabelon, som Årsplan-arbejdsgruppen bestående af forældre og lærere har udarbejdet. GRUNDLAGT 1805 Bomhusvej 18, DK-2100 København Ø Telefon +45 3929 9500 Fax +45 3929 4520 Bank 3001 3015111755 carolineskolen@carolineskolen.dk Til skolens forældre August 2011 Vedr. årsplaner for skoleåret

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

Skoletjensten/Arbejdermuseet. Lav en udstilling om 1950'erne. Version 200901

Skoletjensten/Arbejdermuseet. Lav en udstilling om 1950'erne. Version 200901 Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel: Version 200901 Forfatter: Mellemtrin, 3.-6. klasse Kold krig og kiksekage Lav en udstilling om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen Lav en udstilling på skolen,

Læs mere

SKOLEREFORM 2014. Grauballe Skole. Grauballe Skole

SKOLEREFORM 2014. Grauballe Skole. Grauballe Skole SKOLEREFORM 2014 FILM OM SKOLEREFORMEN https://publisher.qbrick.com/embed.aspx?mid=9991a52e SKOLEREFORMENS FORMÅL Folkeskolereformen skal gøre en god folkeskole bedre. Vi skal bygge videre på folkeskolens

Læs mere

Samarbejde mellem folkebibliotek og skole styrker elevernes læring og oplevelser.

Samarbejde mellem folkebibliotek og skole styrker elevernes læring og oplevelser. SKBF Årbog 2015. Projekt Mit rum for læring og oplevelser. Samarbejde mellem folkebibliotek og skole styrker elevernes læring og oplevelser. Mit rum for læring og oplevelser er titlen på et nyt nationalt

Læs mere

Å rsplan for matematik 4. klasse 15/16

Å rsplan for matematik 4. klasse 15/16 Å rsplan for matematik 4. klasse 15/16 Status: 4A er en klasse der består af ca. 24 elever. Der er flest piger i klassen. Klassen har 5 matematiktimer om ugen. Vi fortsætter arbejdet med bogsystemet format

Læs mere

Dansk 1920erne-30erne

Dansk 1920erne-30erne Dansk 1920erne-30erne Introduktion Med det Sthyrske cirkulære i 1900 blev dansk som fag indført. Indtil da havde læsning og skrivning været adskilte discipliner. I cirkulæret blev der lagt vægt på, at

Læs mere

VELKOMMEN til. Mini-SFO SOLSTRÅLEN

VELKOMMEN til. Mini-SFO SOLSTRÅLEN VELKOMMEN til Mini-SFO SOLSTRÅLEN Velkommen Regnbuen/Solstrålen er Otterup Realskoles fritidsordning. Alle elever på skolen, fra mini- SFO til 3. klasse, er garanteret en plads. Denne pjece skal kort

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse Selam Friskole Fagplan for 0. klasse Formål Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved at give det enkelte

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN.

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. Sociale mål: At hver elev oplever glæde og tryghed ved at gå på skolen. At eleverne for tryghed til lærerne og hinanden. At hver enkelt elev har mod på, og lyst til, at fortælle

Læs mere

Sang- og klappelege 1960erne-70erne

Sang- og klappelege 1960erne-70erne Sang- og klappelege 1960erne-70erne Introduktion Inspiration til frikvarteret. Munken går i enge de lange sommerdage, Hvad gør han der sålænge? O ja, o ja, o ja! Han plukker af de roser og sanker af de

Læs mere

Vi tænker på tro og tror på at tænke

Vi tænker på tro og tror på at tænke på tro og tro på at tænke - i en debat om identitet herunder i hvor høj grad Formålet er ligeledes, at pigerne får kendskab til deres lokale præst og kirke, og at de lærer om andre trosretninger. 4 møder

Læs mere

Lyt og Læs. Understøttende undervisning. Birkerød Skole

Lyt og Læs. Understøttende undervisning. Birkerød Skole Lyt og Læs Understøttende undervisning Birkerød Skole Lyt & Læs Indledning Vi ønsker med Lyt og Læs, at introducere eleverne til den gode læsning. Denne understøttende undervisning er et supplement til

Læs mere

Inklusion i Hadsten Børnehave

Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion i Hadsten Børnehave Et fælles ansvar Lindevej 4, 8370 Hadsten. 1. Indledning: Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion er det nye perspektiv, som alle i dagtilbud i Danmark skal arbejde med. Selve

Læs mere

Kære forældre! Kære alle. Hej SFO-forældre. Hej forældre i 0.klasse. Fredag den 6. januar 2012

Kære forældre! Kære alle. Hej SFO-forældre. Hej forældre i 0.klasse. Fredag den 6. januar 2012 Kære forældre! Fredag den 6. januar 2012 Kære alle Velkommen tilbage til et nyt halvår på friskolen. Jeg håber, at I alle har haft en god juleferie også dem af jer, som har skullet arbejde nogle af dagene

Læs mere

Nyhedsbrev uge 35 2015

Nyhedsbrev uge 35 2015 Nyhedsbrev uge 35 2015 Side 1 God weekend Side 7 Filuren Side 2-3 Nyt fra Allan Side 8-9 Chromebooks Side 4 Høstfest Side 10 N/T med 4-5 klasse Side 5 Indvielse af vuggestuen Side 11-13 Børnehaven Side

Læs mere

forord I dagplejen får alle børn en god start

forord I dagplejen får alle børn en god start Små skridt Denne bog tilhører: forord I dagplejen får alle børn en god start Denne bog er til jeres barn, der nu er startet i dagplejen. Den vil blive fyldt med billeder, tegninger og små historier om

Læs mere

Forløbet er designet til 4. 6. klassetrin og der arbejdes med kompetenceområderne Alsidig idrætsudøvelse og Idrætskultur og relationer.

Forløbet er designet til 4. 6. klassetrin og der arbejdes med kompetenceområderne Alsidig idrætsudøvelse og Idrætskultur og relationer. 1/1 LÆRERVEJLEDNING Undervisningsmaterialet Idræt i gaden - bevæg dig, hvor du bor sætter fokus på gadeidrættens muligheder i Danmarks byer og kobler bevægelse og idræt med læring om arkitektur, byudvikling

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Skolernes Trivselsdag

Skolernes Trivselsdag Skolernes Trivselsdag Skolernes Trivselsdag er en national mærkedag for trivsel i skolen. Skolernes Trivselsdag afholdes hvert år den første fredag i marts - i 2016 er det d. 4. marts. Skolernes Trivselsdag

Læs mere

5 min Tanker om tanker repetition fra sidste lektion og lidt nyt dialog med eleverne

5 min Tanker om tanker repetition fra sidste lektion og lidt nyt dialog med eleverne Lektion 4: Om forstyrrelser og ro i klassen 5 min Evaluering fra sidste lektion: Hvad virkede godt? 5 min Tanker om tanker repetition fra sidste lektion og lidt nyt dialog med eleverne 5 min Tanker på

Læs mere

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse

Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Bamse på klassebesøg - event for 0. klasse Introduktion Ideen med Bamse på klassebesøg er, at eleverne i fællesskab med en slags maskot arbejder med emner, der har relation til det brede positive sundhedsbegreb.

Læs mere

Museum Vestsjælland. Museum i skolen. Gentofte Hovedbibliotek den 18. marts 2014

Museum Vestsjælland. Museum i skolen. Gentofte Hovedbibliotek den 18. marts 2014 Museum Vestsjælland Museum i skolen et lokalt partnerskab Gentofte Hovedbibliotek den 18. marts 2014 Ea Matzon Esm@vestmuseum.dk Museum i Skolen Indhold 1. Samarbejdet mellem institutionerne 2. Organisering

Læs mere

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg.

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg. Prædiken til sidste s. e. Hellig3konger 2011 Ved kyndelmisse som vi fejrede den 2. februar var vi halvvejs gennem vinteren. Og jeg tror, at længslen efter lys og forår gælder de fleste af os. Og netop

Læs mere

A: 1) En rytmisk serie med musikledsagelse eventuelt brug af rytmeinstrument(er)

A: 1) En rytmisk serie med musikledsagelse eventuelt brug af rytmeinstrument(er) Gymnastik Mænd, kvinder, drenge og piger. Gymnastikprøven kan tages på en af følgende måder: A: 1) En rytmisk serie med musikledsagelse eventuelt brug af rytmeinstrument(er) - (pinde, tromme, tamburin

Læs mere

Årsplanen for Børnehaveklassen 2015/16

Årsplanen for Børnehaveklassen 2015/16 Årsplanen for Børnehaveklassen 2015/16 Nord-Vest Privatskole er en skole med flest børn af irakisk og libanesisk herkomst. Vi bestræber os på, at udviklede de tosprogede børns danske og arabiske sprog

Læs mere

Dagsorden: 1. Godkendelse af referat Husk referat til elevrådsrepræsentanterne! Referat godkendt.

Dagsorden: 1. Godkendelse af referat Husk referat til elevrådsrepræsentanterne! Referat godkendt. Dagsorden Emne: Skolebestyrelsesmøde Sted: Skolens kontor Dato: Torsdag d. 14.11.13 kl. 18.30 21.00 Deltagere: Jens Christian Britze, Frederik Thalbitzer, Per Høxbroe, Henrik Toft, Birgitte Dyreborg, Mikael

Læs mere

ind i historien 3. k l a s s e

ind i historien 3. k l a s s e find ind i historien 3. k l a s s e»find Ind i Historien, 3.-5. klasse«udgør sammen med historiesystemet for de ældste klassetrin»ind i Historien Danmark og Verden, 6.-8. klasse«og»ind i Historien Danmark

Læs mere

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 7.- 9. klasse - Håndboldteknik og spilstrategi Håndbold i skolen - alle børn i spil KÆRE FORENINGER, FORENINGSLEDERE OG TRÆNERE. KÆRE SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER. Dansk Håndbold Forbund

Læs mere

Afrapportering af de pædagogiske læreplaner 2013-14

Afrapportering af de pædagogiske læreplaner 2013-14 Afrapportering af de pædagogiske læreplaner 2013-14 1: Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi gik ind i det nye Dagtilbud Sydøst i 2013 med de allerede indgåede aftaler fra det tidligere dagtilbud:

Læs mere

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 4.- 6.klasse Spillet i centrum Håndbold i skolen - alle børn i spil 1 KÆRE FORENINGER, FORENINGSLEDERE OG TRÆNERE, KÆRE SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER Dansk Håndbold Forbund (DHF) præsenterer

Læs mere

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave

Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave Vesthimmerlands Naturfriskole og Naturbørnehave et valg for dit barn Naturbørnehave Kære forældre Med dette materiale, vil vi gerne invitere dig og dit barn ind i Vesthimmerlands Naturfriskoles verden.

Læs mere

ROADTRIP TIL EN NY DANMARKSHISTORIE. At forme fortællingen om Danmarkshistorien, sådan at vi alle ser os som en del af den ikke mindst vores børn.

ROADTRIP TIL EN NY DANMARKSHISTORIE. At forme fortællingen om Danmarkshistorien, sådan at vi alle ser os som en del af den ikke mindst vores børn. ROADTRIP TIL EN NY DANMARKSHISTORIE FORMÅL At forme fortællingen om Danmarkshistorien, sådan at vi alle ser os som en del af den ikke mindst vores børn. Hvad er Danmark? Hvem er danskerne? Er alle der

Læs mere

KORT OM PROJEKTET. kirke. Og vi vil skabe anerkendelse af det kirkelige arbejde i forhold til børn og deres

KORT OM PROJEKTET. kirke. Og vi vil skabe anerkendelse af det kirkelige arbejde i forhold til børn og deres STØTTEFORENINGEN FOR DANMARKS KIRKELIGE MEDIECENTER INVITERER JER TIL AT VÆRE EN DEL AF VORES ÅRSPROJEKT OG FEJRINGEN AF DKM S 25 ÅRS JUBILÆUM I 2013 Sigurd Barrett og Danmarks Kirkelige Mediecenter fortsætter

Læs mere

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea

L Æ R E R V E J L E D N I N G. Kom til orde. Kørekort til mundtlighed. Hanne Brixtofte Petersen. medborgerskab i skolen. Alinea L Æ R E R V E J L E D N I N G Kom til orde Kørekort til mundtlighed Hanne Brixtofte Petersen medborgerskab i skolen Alinea Medborgerskab og mundtlighed I artiklen Muntlighet i norskfaget af Liv Marit Aksnes

Læs mere

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært)

Den digitale skoletjeneste Glud Museum. Lærervejledning. Historie (primært) Dansk (sekundært) Den digitale skoletjeneste Glud Museum Lærervejledning Målgruppe: Fag: Fælles mål: Undervisningsmateriale: Materialet omhandler: 6. klasse Historie (primært) Dansk (sekundært) Forløbet er tilrettelagt

Læs mere

Ugebrev 37 Indskolingen 2015

Ugebrev 37 Indskolingen 2015 Ugebrev 37 Indskolingen 2015 Fælles info: Kære alle sammen. Så er det ved at være tid til forældremøde. På tirsdag kl. 19.00 mødes vi i Baunen og starter fælles. Hvis I ikke allerede har set indbydelsen/dagsordenen,

Læs mere

Fælles netværksmøde. Matematik i bevægelse. Fredag d. 7/11

Fælles netværksmøde. Matematik i bevægelse. Fredag d. 7/11 Fælles netværksmøde Matematik i bevægelse Fredag d. 7/11 Dagens program Præsentation af fagpilot netværk Fagteam - hvordan fungere det på jeres skole? Hvad vil I gerne have hjælp til? Hvordan får vi bevægelse

Læs mere

Krageungen af Bodil Bredsdorff

Krageungen af Bodil Bredsdorff Fokusområder Litterær analyse og fortolkning Mål: At eleverne prøver at indgå i et fortolkningsfællesskab omkring en fælles litterær oplevelse. At eleverne lærer at finde begrundelser i teksten for deres

Læs mere

Uge 18: Familie og arbejde. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Familie og arbejde side 1 HIPPY

Uge 18: Familie og arbejde. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Familie og arbejde side 1 HIPPY Kursusmappe Uge 18: Familie og arbejde Vejledning til HippHopp guider Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 18 Familie og arbejde side 1 HIPPY HippHopp uge_18_guidevejl_familie_og_arbejde.indd 1 06/07/10

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING Glentereden er en institution med få to sprogede børn Give børnene mulighed for at udvikle deres sprog. Gentager hvad børnene siger højtlæsning. Går ture og snakke om, hvad

Læs mere

Indledende niveau - Afklaring af alkoholerfaring

Indledende niveau - Afklaring af alkoholerfaring Indledende niveau - ALKOHOL DIALOG SIGER.DK HVAD SIGE D OM DU ALKOHOL? Indledende niveau Indledende niveau Indledende niveau Vores klasse... 20 Festen... 24 Alkoholdialog.dk 1919 19 Alkoholdialog.dk Vores

Læs mere

Mål for børnehaveklassen

Mål for børnehaveklassen Mål for børnehaveklassen At lægge et fundament for skolens arbejde med elevernes alsidige udvikling ved at give det enkelte barn udfordringer, der udvikler barnets nysgerrighed, videbegær og lyst til at

Læs mere

På alle linjerne undervises i almindelige skolefag i det vejledende timetal. Alle linjerne følger de almindelige fagkrav og folkeskolens faglige mål

På alle linjerne undervises i almindelige skolefag i det vejledende timetal. Alle linjerne følger de almindelige fagkrav og folkeskolens faglige mål 4 linjer - 7. klasse er i gang i dette skoleår - de fortsætter i 8. og 9. klasse - de fortsætter i 8. og 9. klasse - efter sommerferien er det jeres tur! Du skal vælge den linje, der passer dig Linjerne

Læs mere

Fælles info. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 12+13 2011

Fælles info. Nyhedsbrev Fritterhøjen uge 12+13 2011 Fælles info Bevægelsesbane. Vi har haft bevægelses bane igen nu for 2. gang. Og allerede når vi skal noget for 2. gang er der nogle der siger, at det er kedeligt og det gider de ikke. Men det skulle de

Læs mere

Uge Emne/ område Aktivitet, materialer og tekster Faglige mål 33-35 Det skrevne sprog, læse Materialer: Skønlitterært læsekursus

Uge Emne/ område Aktivitet, materialer og tekster Faglige mål 33-35 Det skrevne sprog, læse Materialer: Skønlitterært læsekursus Årsplan for dansk i 3.kl skoleåret 2009/2010 Uge Emne/ område Aktivitet, materialer og tekster Faglige mål 33-35 Det skrevne sprog, læse Skønlitterært læsekursus Skønlitterært læsekursus for 2.-3.klasse

Læs mere

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget.

F: Fordi at man ligesom skulle få det hele til at passe ind og at instruktøren skulle sige hvad man skulle gør nu skal I gå der hen og sådan noget. Bilag 4 Visualiserings interview Fortaget af 4 omgange i Film-X, København Frederik 5. B I: Hvad er det du tegner? F: Jeg tegner hvor at vi er i gang med at optage og hvordan det ser ud med at man kan

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE SÆSON 2 GUD ER KONGE

INDHOLDSFORTEGNELSE SÆSON 2 GUD ER KONGE INDHOLD INDHOLDSFORTEGNELSE SÆSON 2 INDLEDNING SIDE 3 GUD VISER SIN KÆRLIGHED GENNEM JESUS Lektion 1 DU ER GUDS BARN (Jesus velsigner børnene) SIDE 9 Lektion 2 GUD KENDER DIG (Kvinden med blødninger) SIDE

Læs mere

IDEKATALOG. Skole- og Børnehavevenner. - inspiration til aktiviteter, som frivillige fra Ældre Sagen kan indgå i på skoler, i skolefritidsordninger

IDEKATALOG. Skole- og Børnehavevenner. - inspiration til aktiviteter, som frivillige fra Ældre Sagen kan indgå i på skoler, i skolefritidsordninger IDEKATALOG Skole- og Børnehavevenner - inspiration til aktiviteter, som frivillige fra Ældre Sagen kan indgå i på skoler, i skolefritidsordninger og i børnehaver. Skole og undervisning Frivillige Skole-

Læs mere

Faglig læsning og skrivning. Læsevejleder Iben Brink Haahr Højby Skole, Odense

Faglig læsning og skrivning. Læsevejleder Iben Brink Haahr Højby Skole, Odense Faglig læsning og skrivning Læsevejleder Iben Brink Haahr Højby Skole, Odense 1 Mit program Læsning og skrivning Lærerens opgave Før - under og efter læsning Hands-on aktiviteter undervejs Fagene kort

Læs mere

Uge 47 på VerdensBørn Grundskole Identitet og dannelse. K for kreativitet og V for visdom

Uge 47 på VerdensBørn Grundskole Identitet og dannelse. K for kreativitet og V for visdom Uge 47 på VerdensBørn Grundskole Identitet og dannelse Styrkekompasset I faget Identitet og Dannelse skal vi i denne uge kigge på, hvem vi er, og hvad der karakteriserer os hver især. Vi skal bygge på,

Læs mere

Pædagogisk Plan. Børnehaven Hedelundsgade 2011 BØRNEHAVEN HEDELUNDSGADE

Pædagogisk Plan. Børnehaven Hedelundsgade 2011 BØRNEHAVEN HEDELUNDSGADE Børnehaven Hedelundsgade 2011 BØRNEHAVEN HEDELUNDSGADE Hedelundsgade 2 9700 Brønderslev tlf. 99 45 57 85 Leder: Lene Hardahl www.hedelundsgade.dk Dagpasningsområdet 2 1. Politiske mål Dagtilbudsområdet

Læs mere

Fremtidens elev(er) V/ Maria Ladegaard, Danske Skoleelever

Fremtidens elev(er) V/ Maria Ladegaard, Danske Skoleelever Fremtidens elev(er) V/ Maria Ladegaard, Danske Skoleelever Hej! Jeg hedder Maria, er 15 år gammel og afsluttede før sommerferien 9. klasse på Hørsholm skole. Jeg arbejder til dagligt frivilligt på fuld

Læs mere

Drejebog for Pop Up Eksperimentariet

Drejebog for Pop Up Eksperimentariet Drejebog for Pop Up ariet - opgaveskrivning og litteratursøgning Aktivitetens mål: Søgning, indskrænke emne og kildekritik Dette Pop Up arium LIGHT sætter fokus på at lære de unge at søge, indskrænke deres

Læs mere