Hver tredje føler sig ikke tryg ved digital kommunikation med det offentlige

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hver tredje føler sig ikke tryg ved digital kommunikation med det offentlige"

Transkript

1 Hver tredje føler sig ikke tryg ved digital kommunikation med det offentlige Selvom flertallet af danskerne (5 pct.), sidst de anvendte digital selvbetjening, følte sig trygge, gør dette sig ikke gældende for hver tredje. Det vækker bekymring hos Rambøll og DANSK IT, der står bag ny undersøgelse af, hvordan det står til med digitaliseringen i Danmark. I undersøgelsen, der er baseret på telefoninterview med.00 borgere, fordelt efter et repræsentativt udsnit af den danske befolkning over 7 år, fortæller 9 pct., at det er vigtigt for dem at føle sig trygge og sikre i kontakten med det offentlige. Det er dog kun 5 pct., der gør det. - Der er behov for, at det offentlige aktivt arbejder med at øge trygheden både i designet af de digitale løsninger og i den måde, de kommunikerer med borgerne. Det bør foregå respektfuldt, i øjenhøjde og i et sprog, borgeren forstår. Borgeren skal opleve, at der står mennesker bag som tager ansvar og om nødvendigt kan kontaktes på telefonen, mailen eller noget tredje, sådan at borgeren oplever at kunne forstå og gennemskue og til en vis grad påvirke og kontrollere processen. Det handler om at iscenesætte selvbetjeningen som en dialog og et samarbejde mellem to ligeværdige parter, siger Søren Skaarup, seniorkonsulent, Rambøll. Lidt flere ældre end yngre er utrygge ved at kommunikere digitalt. Blandt folk over 70 år følte kun omkring halvdelen sig trygge, sidst de anvendte digital selvbetjening. Blandt de 0-9-årige følte 8 pct. sig trygge. 80% 0% 40% 0% - Der er plads til forbedringer, og det ved det offentlige godt. Fokus på at forbedre eksisterende løsninger kommer højest på listen over de elementer, de offentlige virksomheder ønsker, der skal fokuseres på i den kommende fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, 0% 8% 8% % 7% 54% 49% 8-9 år 0-9 år år år 0-9 år 70 år eller derover BORGERNES OPFATTELSE AF TRYGHED VED DEN SENESTE ANVENDELSE AF DIGITAL SELVBETJENING, FORDELT PÅ ALDERSGRUPPE (BORGERE) Note: Procenttal for effekter er udtryk for i meget høj grad og i høj grad viser undersøgelsen. Men tryghed skabes af meget mere, end at løsningerne rent teknisk er velfungerende. Tryghed skabes i høj grad også af, at borgerne oplever at blive hørt, siger Mikael Munck, næstformand, DANSK IT. Derfor anbefaler Rambøll og DANSK IT, at det offentlige sætter større fokus på at inddrage og lytte til borgene såvel yngre som ældre allerede, når løsningerne bliver udviklet. - Brugerinvolvering i udviklingen af løsninger er helt centralt for udviklingen af gode, meningsfulde og effektive løsninger. Brugerinvolvering giver også mulighed for allerede i designfasen at tænke den digitale løsning ind i hele brugerens servicerejse og dermed skabe større sammenhæng og kvalitet, fortæller Søren Skaarup. Kun pct. af de dårligst performende offentlige virksomheder inddrager i høj eller nogen grad borgerne i udviklingen af de digitale løsninger. Blandt det bedst performende virksomheder inddrager pct. borgerne.

2 De offentlige toplederes risikovillighed når bundrekord Fokus på borgere og virksomheder og det at skabe værdi for omverdenen stagnerer hos toplederen. Når det gælder risikovillighed, falder den til det laveste niveau i den tid, Rambøll har målt den. Det vækker bekymring hos Rambøll og DANSK IT, der står bag ny undersøgelse af, hvordan det står til med digitaliseringen i Danmark. Kigger man dybere i tallene, kan det konstateres, at der er sket et fald i kundefokus og værdiskabelse hos kommunerne. Området er i status quo hos regionerne, mens der er sket en stigning i fokus på kundefokus og værdiskabelse blandt de statslige virksomheder. Blandt de kunde- og værdifokuserede offentlige virksomheder er regioner og statslige virksomheder i overvægt sammenlignet med kommunerne, selvom det i høj grad er kommunerne, der fronter borgerne. - I kommunerne hersker der tilsyneladende et mere stramt fokus på økonomi og et mere introvert syn. Ingen tvivl om, at de senere års økonomiske fokus har betydet, at der passes på pengene. Det kan have medført et højt driftsfokus på bekostning af borgerne, siger Mikael Munck, næstformand, DANSK IT. - Tager du ikke afsæt i kunderne og det at skabe værdi for dem, så udebliver de digitale resultater. Man er nødt til i højere grad at digitalisere for og med borgere og virksomheder, hvis det skal lykkes, tilføjer Ejvind Jørgensen, direktør hos Rambøll. Risikovilligheden hos topcheferne er imidlertid på retur i hele den offentlige sektor. Kun 5 pct. af de offentlige organisationer er præget af risikovillighed. Sidste år var tallet pct. Udviklingen er uheldig, for IT i praksis påviser samtidig, at der er en positiv sammenhæng mellem accept af risiko og det at opnå øget forretningsværdi af virksomhedens digitale investeringer. - Informationsteknologien er en disruptiv teknologi, som udfordrer måden, hvorpå den offentlige sektor organiserer, sammensætter og leverer sine ydelser. Det indebærer forandringer, som igen kræver modet til at gå nye veje. Derfor er det bekymrende, at risikovilligheden falder til det laveste niveau i den tid, IT i praksis har opgjort den, siger Ejvind Jørgensen. - Den offentlige sektor står over for en udvikling, som vi ser i den private sektor, hvor mediebranchen, bankerne, hotelbranchen, transportsektoren etc. bliver udfordret kraftigt på grund af informationsteknologien. Kundeoplevelse, værdikæder, forretningsmodeller vil blive påvirket og forandret, fordi teknologien muliggør det, og fordi det skaber værdi. Spørgsmålet er ikke om, men hvordan mulighederne gribes, siger Mikael Munck.

3 Kommunerne frygter borgerne vender ryggen til velfærdsteknologi Kommunerne frygter, at borgerne og især ældre ikke vil acceptere at skulle anvende den velfærdsteknologi, som det offentlige ellers investerer massivt i, viser ny undersøgelse fra Rambøll og DANSK IT. Manglende accept af velfærdsteknologien blandt borgere er den største barriere for at realisere potentialet ved velfærdsteknologi. Det fortæller 58 pct. af de kommunale it- og digitaliseringsansvarlige i den nye undersøgelse IT i praksis 05, som Rambøll og DANSK IT står bag. På andenpladsen kommer medarbejdernes manglende accept, som 5 pct. af cheferne peger på. - Hvis de største barrierer er borgernes og medarbejdernes accept af velfærdsteknologien, hvorfor tror man i kommunerne så ikke mere på, at netop involvering af disse grupper er nøglen til succesfuld implementering af nye løsninger? Spørger Kristian Vengsgaard, Senior Market Manager i Rambøll. Han fremhæver, at det at inddrage brugerne og borgerne i udviklingen er nede på en tredjesidste plads over områder, hvor der vil blive lagt et særligt fokus i det kommende år for at udnytte mulighederne i velfærdsteknologi. Kun 4 pct. af kommunerne prioriterer at inddrage borgerne i udvikling og valg af velfærdsteknologi. Velfærdsteknologi deler vandene Spørger man borgerne selv, er de delte om, hvorvidt det er en god ide, at det offentlige anvender velfærdsteknologi i forbindelse med personlig pleje og omsorg. 45 pct. er helt eller delvist enige i, at det er acceptabelt at anvende velfærdsteknologi til personlig pleje og omsorg. 8 pct. er helt eller delvist uenige. Hermed er gruppen af danskere, der ikke har taget stilling til velfærdsteknologi i løbet af blot et år, skrumpet ind fra 0 pct. til 7 pct. - Danskerne er delte på spørgsmålet, om hvorvidt velfærdsteknologi er en god ide eller ikke. Enten er man for eller imod. Derfor står det offentlige over for en kæmpe opgave med at sikre, at også de skeptiske borgere kommer til at opleve, at velfærdsteknologi er for dem. Heldvis er det offentlige bevidste om modstanden. Uheldigvis ser det offentlige ikke ud til at være indstillet på at prioritere borgerinddragelse særligt højt, selvom erfaringerne viser, at borgere, der får mulighed for at stifte bekendtskab med velfærdsteknologi, generelt er positive, slutter Mikael Munck, næstformand, DANSK IT.

4 Sociale medier i medvind blandt topledere Topledere vil prioritere sociale medier højt det næste år, viser undersøgelsen IT i praksis 05, som Rambøll og DANSK IT netop har offentliggjort. Topledelsen er begyndt at prioritere virksomhedernes indsats i forhold til de sociale medier meget højere end tidligere. Fra sidste år at have ligget på en ellevte plads over de vigtigste indsatsområder i virksomhederne, er det i år rykket op på en femte plads. En holdningsændring, som it-cheferne ikke har fanget. De vurderer for andet år i træk sociale medier som det. vigtigste indsatsområde. - Det er helt gået it-chefernes næse CIO EN STYRKER KUNDE- OG SERVICEFOKUS forbi, at CEO CEO CIO CIO topledelsen ønsker, at virksomheden skærper indsatsen på de sociale medier massivt. Måske fordi Udvikling af it i virksomhedens produkter og løsninger Styrke og effektivisere virksomhedens kundeservice Koordinering og prioritering af it-relaterede projekter (projektporteføljestyring) Udvikling af virksomhedens anvendelse af sociale medier Styrke indsatsen i forhold til it-sikkerhed Styrke og effektivisere virksomhedens serviceydelser mange it-chefer Udvikling af digital forretningsstrategi stadig mener, at Reducering af it-omkostninger de sociale medier Styrke og effektivisere virksomhedens produktionsprocesser kan være en udfordring i forhold til itsikkerheden. Men Effektiv styring af leverandører og outsourcing-partnere Understøttelse af ledelsen i forhold til beslutningstagning Den it-strategiske beslutningsstruktur og beslutningsproces (it-governance) virksomheder bliver nødt til at UDVIKLINGS- OG FORBEDRINGSINITIATIVER DET KOMMENDE ÅR (PRIVATE, CEO OG CIO) Note: Området Styrke indsatsen i forhold til it-sikkerhed er tilføjet i år bruge sociale medier, hvis de vil kommunikere med omverdenen, siger Mikael Munck, næstformand, DANSK IT. Sammenhængen mellem strategier, forretningsprocesser og it-arkitektur (enterprise-arkitektur) Virksomhedens evne til at gennemføre organisatorisk implementering/forandringsprocesser Mens topledelsen ønsker, at de sociale medier skal prioriteres højere, ønsker it-cheferne at styrke indsatsen i forhold til it-sikkerheden, som befinder sig på førstepladsen over udviklings- og forbedringsinitiativer det kommende år. For topcheferne er it-sikkerheden blot det sjette vigtigste område. - Det er ganske fornuftigt at styrke it-sikkerheden, men det bør ikke gå ud over indsatsen på fx de sociale medier og andre vigtige kundeorienterede områder, anbefaler Mikael Munck. - Sociale medier er på vej til at blive helt centrale for virksomhederne. Det er Rambølls erfaring, at selve ansvaret i forhold til sociale medier og kompetencerne til at varetage det løbende arbejde oftest er bedst placeret i de dele af virksomheden, der har ansvar for salg og kundekontakt. Derfor placeres implementeringsopgaven oftest også bedst i de forretningsenheder, der er ansvarlige for brugen. Det er samtidig afgørende, at it-organisationen her bidrager med deres kompetencer; ikke kun i forhold til systemanskaffelser, men også på områder som dataanalyse og datamonitorering, hvor it-organisationen ofte besidder de bedste erfaringer, slutter direktør Ejvind Jørgensen fra Rambøll.

5 Her vil virksomheder grave efter data-guldet - mangel på big data-specialister kan bremse eventyret De danske top-500 virksomheder vil inden for de næste to år for alvor begynde at grave efter big data, men manglen på specialister kan bremse eventyret, viser ny undersøgelse fra Rambøll og DANSK IT. I undersøgelsen fortæller virksomhederne, at de forventer at skrue op for indhentningen af data på flere områder. Især vil de hente data fra de sociale medier. Her henter blot pct. i dag deres data, men 44 pct. forventer inden for de næste to år at benytte data herfra. DER ER MANGE MULIGE DATAKILDER AT BENYTTE Gennem virksomhedens registrering af transaktioner i ERP og andre operationelle værktøjer Gennem virksomhedens logning af kunders brug af services Gennem brug af datakilder fra virksomheder, der sælger data Gennem brug af åbne datakilder fra de offentlige institutioner Gennem brug af datakilder fra sociale medier Gennem at anbringe sensorer, der registrerer data af interesse for virksomheden (Internet of Things/Tingenes internet) Ved ikke HVORDAN VIRKSOMHEDERNE TILVEJEBRINGER DATA I DAG OG OM TO ÅR (PRIVATE, CIO) 87% 79% % 54% % 4% % 4% % 44% % 9% % 7% En stærk og analytisk plan for udnyttelse af såvel interne som eksterne data giver et holistisk overblik over det, man ønsker at vide. Hold fokus på, hvilken information der kan bruges til at optimere værdistrømmene. I dag Om to år 0% 0% 40% 0% 80% Også når det gælder anvendelsen af data fra Tingenes internet, forventer man at skærpe indsatsen markant. I dag henter blot pct. deres data gennem anbragte sensorer, der registrerer data af interesse for virksomheden. 9 pct. af virksomhederne forventer om to år at anvende denne datakilde. - Der er ingen vej udenom. De virksomheder, der bliver bedst til at anvende big data, vil få et forspring i forhold til dem, der hænger i håndbremsen. Derfor er det et problem, at en stor andel af virksomhederne ikke har adgang til specialister, der kan behandle big data, siger Mikael Munck, næstformand, DANSK IT. Det er blandt andet specialister i indsamling, klargøring og behandling af store, komplekse datasæt ved hjælp af moderne databaser, som 5 pct. af virksom-hederne slet ikke eller i mindre grad har adgang til. Også specialister i data-mining og matematiskmodellering mangler virksomhederne adgang til (55 pct. svarer slet ikke eller i mindre grad). - Cirka to tredjedele af såvel private som offentlige virksomheder har ikke adgang til de nødvendige kompetencer, når det gælder færdigheder inden for matematik, databehandling og visualisering, som er nødvendige for at få det fulde udbytte af big data-analyse. Det er også et faktum, at kun et meget begrænset antal virksomheder har det fornødne høje fokus fra top- og mellemledere til at høste gevinsterne af big data-analyse, lyder det fra Ejvind Jørgensen, direktør, Rambøll. Han fortsætter: Når langt under halvdelen af toplederne ikke er i stand til at udpege den viden, som virksomheden skal besidde for at nå sine strategiske mål, kalder det på opmærksomhed. Hos DANSK IT efterlyser man, at der skrues op for it-optaget på de videregående uddannelser, men også at virksomhederne investerer i den nødvendige efteruddannelse af it-medarbejdere. - Som virksomhed kan man ikke alene sætte sin lid til, at der bliver uddannet flere it-specialister. Her og nu er der behov for efteruddannelse og rekruttering af udenlandske specialister, siger Mikael Munck.!

6 Internt fokus CEO Eksternt fokus Internt fokus CIO Eksternt fokus Toplederne vil have it-direktørerne ud af maskinrummet, men de tøver De administrerende direktører i de 500 største virksomheder vil have deres it-direktører til at fokusere på kunderne og på at forandre virksomheden gennem digitalisering. Men itdirektørerne følger ikke trop. - I 04 viste IT i praksis et betydeligt gab mellem konservative administrerende direktører og deres lidt mere progressive it-direktører i forventningerne til den fremtidige rolle for it-direktørerne. I år er rollerne imidlertid byttet om, hvor specielt toplederne i de virksomheder, som er bedst til at udnytte digitaliseringen, nærmest trækker it-direktørerne med ud i forretningen, fortæller direktør Ejvind Jørgensen, Rambøll. Selvom dette formentlig kommer som en positiv overraskelse for mange it-direktører, vokser træerne dog næppe ind i himlen. Uagtet, at it-direktørerne lykkes med at uddelegere eller outsource det operationelle ansvar til andre, er der ingen tvivl om, at det hurtigt kan komme højt på topledelsens agenda, hvis den daglige drift fejler. - Den nyvundne frihed skal bruges med betydelig omtanke og baseres på et solidt beredskab, som i givet fald kan træde til, siger Mikael Munck, næstformand, DANSK IT. CIO ERNE FÅR NU LOV TIL AT FOKUSERE PÅ DIGITAL FORRETNINGSUDVIKLING I DEN PRIVATE SEKTOR VURDERING AF CIO ENS STIL OG ROLLE I VIRKSOM- HEDEN TIDLIGERE (04), I DAG (05) OG VURDERING AF BEHOVET OM TRE ÅR (08) (PRIVATE, CEO er og CIO er) Operationel Transformerende Operationel Transformerende Operationel Transformerende Omrids i hver figur illustrerer alle virksomheder, mens de indfarvede felter viser billedet hos de 80 pct. største af virksomhederne, målt på omsætning Procenttal i hjørner viser placering af alle virksomheder Operationel Transformerende Operationel Transformerende Operationel Transformerende Best practice Worst practice

7 Myndigheder: Regelforenkling kan løfte digitaliseringen Der bred enighed blandt kommunerne og blandt de statslige myndigheder om, at der skal gøres noget ved lovgivningen, hvis digitaliseringen skal have et løft. Det fremgår af undersøgelsen IT i praksis 05 fra Rambøll og DANSK IT. Heri fortæller 89 pct. af kommunerne og 7 pct. af de statslige myndigheder, at regelforenkling ville kunne bidrage til at fremme digitaliseringen og skabe øget forretningsværdi. - Meget af den eksisterende lovgivning er skrevet i en tid og af folk, der ikke vidste noget om de digitale muligheder. Lovgivningen står derfor i dag i vejen for digitale serviceforbedringer, siger Mikael Munck, næstformand, DANSK IT. Ifølge DANSK IT ser man det blandt andet på beskæftigelsesområdet, hvor der er krav om, at ledige skal have fysiske samtaler, selvom det ligeså godt kunne klares online via video. Man ser det på det på social- og sundhedsområdet, hvor visse patientgrupper foretrækker at klare konsultationen online, men på grund af lovgivningen må møde fysisk op hos en behandler. Det kan fx være autisten, der føler sig mere tryg ved at kommunikere over en videoforbindelse, eller det kan være alkoholikere, der foretrækker online-konsultationen, da han frygter, at andre får kendskab til hans problem, hvis han i fuldt dagslys møder op til behandling. - Mange nuværende regler giver ikke meget rum til at eksperimentere med nye digitale løsninger. Det er derfor på tide, at klæde Danmark på til de nye digitale realiteter i form regelforenkling og digitalt parat lovgivning, fortæller Mikael Munck. Ejvind Jørgensen, direktør, Rambøll, fortsætter: - Digitaliseringen er ved at være nået så langt, at det ikke kun handler om serviceeftersyn og tilpasninger af lovgivningen, men at måden, lovgivning bliver til på, også må ses med nye briller. Det handler desuden også om måden, hvormed man organiserer det. Der er flere eksempler på, hvordan fx it- og forretningsudviklere placeres sammen med jurister, så lovgivning og digitalisering i højere grad tænkes sammen i stedet for adskilt. Kommunerne efterlyser objektiv sagsbehandling borgerne er skeptiske Ét af de lovgivningsinitiativer, der vurderes til at have et stort potentiale, er øget anvendelse af objektiv sagsbehandling - det vil sige maskinel sagsbehandling baseret på faktuelle data om borgeren og forretningsregler uden brug af menneskeligt skøn eller vurdering. Den metode finder otte ud af ti kommuner i høj eller i nogen grad vil kunne fremme digitalisering og skabe øget forretningsværdi. De har dog ikke helt borgerne med, idet kun 4 pct. af danskerne synes, det er en god ide. - Den store modstand understreger, at selvom det må antages, at borgerne generelt gerne ser en mere effektiv sagsbehandling og hurtigere svar, og selvom objektive kriterier også sikrer en høj grad af ensartethed i afgørelserne, så skal effektivitet og ensartethed afbalanceres. Det skal være muligt at tage individuelle hensyn til den enkelte borgers særlige omstændigheder og med borgernes behov for at blive set og behandlet som individ og ikke bare som en sag eller et sæt objektive data, siger Ejvind Jørgensen.

8 Lad borgerne selv vælge DANSK IT mener, at man kan finde en balance ved at lade det være op til borgerne selv at vælge. - Vi foreslår, at borgerne i højere grad får mulighed for at vælge at få en straksafgørelse. Er borgeren uenig i afgørelsen, skal han eller hun kunne vælge at gå den traditionelle vej med individuelt skøn og muligheden for at anke sagen gennem de forskellige instanser. Borgeren kan dog også vælge at lade sagen ligge og komme videre med sit liv, siger Mikael Munck. Han peger på, at straksafgørelser vil kunne give en anden form for retssikkerhed end den, man kender i dag. Her er det ofte en yderst langvarlig og kompliceret affære for borgerne at ansøge om fx boligstøtte. Og det bliver endnu mere kompliceret og langvarigt, hvis borgeren er uenig i en afgørelse. I så fald kan borgeren se frem til, at anken skal gå den lange vej omkring en sagsbehandler, der skal lave sit individuelle skøn. Hermed er det ikke nødvendigvis dem, der har mest brug for fx boligstøtte, der får det. De svage får simpelthen ikke søgt, da man jo også skal kunne magte at gøre sin ret gældende. - Vi mener, at der i alle regeringens reformer bør arbejdes konsekvent med digital lovgivning i stedet for blot afbureaukratisering. Det betyder en klar politisk prioritering af, at al lovgivning i Danmark udformes med lige dele objektive, databaserede kriterier og frihedsgrader for virksomheder, borgere og myndigheder, så de digitale muligheder for kvalitet og effektivitet udnyttes. Lovgivningen skal muliggøre, ikke hindre, den digitale økonomi. Afbureaukratisering er ikke tilstrækkelig for at sikre potentialet i den digitale økonomi, slutter Mikael Munck.

9 Virksomheder outsourcer uden strategi og blik for medarbejderkompetencer 45 pct. af de danske top-500 virksomheder har slet ikke eller kun i mindre grad formuleret en strategi for brugen af outsourcing i forbindelse med it-opgaver. 4 pct. har ikke formuleret principper for, hvilke kompetencer der skal vedligeholdes internt, og hvilke kompetencer der skal købes eksternt. Det viser undersøgelsen IT i praksis 05 fra Rambøll og DANSK IT. - Det overrasker os, at en stor andel af virksomheder i forbindelse med outsourcing træffer beslutninger på et ufuldstændigt grundlag. Det gør hele processen meget risikobetonet, siger Mikael Munck, næstformand, DANSK IT. - Når virksomheden ikke har hverken en fælles strategisk retning eller rammer for, hvad der håndteres internt henholdsvis eksternt, og samtidig undlader at højne modenheden i ledelsesprocesserne omkring sourcing, bliver virksomhedens beslutninger på området lokale og ad hoc-baserede. Det åbner for flere risici, fortæller Asger Højen Danielsen, seniorkonsulent i Rambøll. Han peger på, at beslutninger, der indebærer sourcing, fx i forbindelse med systemanskaffelser, risikerer at blive truffet på et utilstrækkeligt grundlag, hvor effekten på virksomhedens helhed mistes til fordel for et snævert fokus på behov og effekt for det område, hvor beslutningen bliver truffet.

10 Få myndigheder involverer borgerne i digitaliseringen, selvom de ved, det betaler sig pct. af de kommunale it-ledere og 5 pct. af de statslige vurderer, at der er et stort eller meget stort uudnyttet potentiale i at involvere borgere og virksomheder dybt i udviklingen af it-løsninger. Alligevel er det ganske få myndigheder, der er begyndt at involvere borgerne. Dette fremgår af årets udgave af IT i praksis 05 fra Rambøll og DANSK IT. Undersøgelsen stiller i år skarpt på, hvad der karakteriserer danske offentlige virksomheders borger- /virksomheds-service, hvor sidstepladsen går til at udvikle løsningerne i samarbejde med brugerne. Her peger kun pct. af de bedst performende virksomheder på, at de udvikler digitale løsninger i samarbejde med brugerne. For de dårligst performende offentlige virksomheder er det kun pct. - Tallene overrasker os ikke. Hovedsigtet har i det offentlige længe været effektiviseringsgevinster og myndighedernes egne behov, udtaler Søren Skaarup, seniorkonsulent i Rambøll. Det er for ensidigt, for den digitale udvikling er kommet for at blive, og forbrugerne er blevet langt mere bevidste om, hvad de vil have, hvornår og hvordan, supplerer direktør Ejvind Jørgensen fra Rambøll. Kigger man nærmere på, hvilke tiltag de offentlige it-ledere vurderer har potentiale til at øge det forretningsmæssige potentiale af it-projekter, er anvendelse af gevinstkortlægning og gevinstrealiseringsmetoder helt i top med hele 8 pct. Det er dog de færreste, der rent faktisk påtænker at igangsætte initiativer på dette område, hvor gevinstkortlægning kun indtager en 7. og en. plads hos hhv. de offentlige forretningsledere og it-ledere. Øget anvendelse af velfærdsteknologi 45% 8% % 0% 4% Øget digitalisering af processer internt i virksomheden 7% 5% 5% % Øget samarbejde og centrale løsninger i det offentlige 5% 55% % 0% 4% Implementering af nye/bedre selvbetjeningsløsninger 0% 0% 0% Omlægning af forretningsmodel, understøttet ved hjælp af it % 58% 5% % 4% Involvere borgere og virksomheder dybt i udvikling af løsninger (co-creation) 9% 5% 7% 4% 7% Øget anvendelse af medbetjening (digitale ambassadører) 9% 40% 47% % % Øget udbredelse af kendskabet til eksisterende digitale selvbetjeningsløsninger 9% 40% 45% 5% Øget samarbejde og fælles løsninger med den private sektor % 5% % 7% 9% 0% 0% 40% 0% 80% 00% Meget stort Stort Begrænset Ubetydeligt Ved ikke VURDERING AF DET UUDNYTTEDE POTENTIALE I VIRKSOMHEDEN PÅ FORSKELLIGE OMRÅDER (KOMMUNER, IT-ANSVARLIGE) - Det offentlige bliver nødt til at være skarpe på, hvilke gevinster de ønsker at levere til borgerne og virksomhederne for at kunne levere en god service af høj kvalitet, udtaler Søren Skaarup, seniorkonsulent i Rambøll. - Det offentlige kunne lære af det private erhvervsliv, der længe har fokuseret på kvalitets- og gevinstbegrebet for at tilvejebringe attraktive løsninger. Det forudsætter dog, at det offentlige lukker borgerne og virksomhederne ind i maskinrummet, siger Mikael Munck, næstformand i DANSK IT. Den digitale revolution er kommet for at blive, og gode digitale løsninger opstår ikke af sig selv ved, at man blot kaster lidt digitalt tryllestøv, afslutter Kristian Vengsgaard, der er Senior Market Director i Rambøll.

11 Sikkerhed har strategisk topprioritet hos offentlige topledere og deres it-chefer De offentlige ledere har fokus skarpt rettet mod it-sikkerhed, som de udpeger som det vigtigste udviklings- og forbedringsindsats blandt 7 initiativer, viser rapporten IT i praksis 05 fra Rambøll og DANSK IT. Styrkelse af indsatsen i forhold til itsikkerhed ryger direkte ind på en førsteplads for såvel de offentlige topledere som deres it-direktører og digitalisering schefer. Næppe helt overraskend e efter historien i sidste års CEO CEO CIO CIO Styrke indsatsen i forhold til it-sikkerhed Koordinering og prioritering af it-relaterede projekter (projektporteføljestyring) Udvikling af it i virksomhedens produkter og løsninger Udvikling af virksomhedens anvendelse af sociale medier Virksomhedens evne til at gennemføre organisatorisk implementering/forandringsprocesser Gevinstrealisering Styrke og effektivisere virksomhedens borger- og virksomhedsservice Den it-strategiske beslutningsstruktur og beslutningsproces (it-governance) Udvikling af digital forretningsstrategi Styrke og effektivisere virksomhedens serviceydelser Sammenhængen mellem strategier, forretningsprocesser og it-arkitektur (enterprise-arkitektur) Reducering af it-omkostninger 5 Empowerment af borgere understøttet via digitalisering Styrke og effektivisere virksomhedens produktionsprocesser Effektiv styring af leverandører og outsourcing-partnere Understøttelse af ledelsen i forhold til beslutningstagning 7 Gevinstkortlægning, herunder afdækning af forudsætninger for, at gevinster kan udløses UDVIKLINGS- OG FORBEDRINGSINITIATIVER DET KOMMENDE ÅR (OFFENTLIGE, FORRETNINGSANSVARLIGE OG IT-ANSVARLIGE) Note: Området Styrke indsatsen i forhold til it-sikkerhed er tilføjet i år. Styrke og effektivisere virksomhedens kundeservice er i 05 ændret til Styrke og effektivisere virksomhedens borger- og virksomhedsservice. udgave af IT i praksis om, at it-sikkerhed skal sikres i praksis ikke kun på papiret. Sammenlignes der med den private sektor er reaktionen mere afdæmpet hos forretningsledelsen, hvor problemstillingen henvises til en sjetteplads og dermed i midten på listen over vigtige tiltag. Det kan derfor forekomme som en overreaktion for den offentlige sektor. - Sikkerhed er altid en afvejning af risiko. Når topledelsens risikovillighed falder fra 04 til 05, så der nu kun er pct. af toplederne, som har en risikovillighed over middel, så øges risikoen for udbredelse af nulfejlskultur. Og en nulfejlskultur er hverken ud fra et effektiviserings- eller innovationsperspektiv fordelagtigt. På et overordnet samfundsmæssigt plan er det imidlertid utrolig vigtigt, at den digitale tillid til samfundets digitale fundamenter opretholdes. Ellers vil ikke alene den offentlige sektor, men også den private sektor blive sat væsentlig tilbage. Her spiller fx NemID, beskyttelse af borgeres og virksomheders vitale data og adgang til it-systemer i døgnets 4 timer en afgørende betydning, siger Ejvind Jørgensen, direktør, Rambøll. IT i praksis viste sidste år, at i såvel offentlige som private virksomheder var it-sikkerhed relativt høj prioriteret, men at det for ofte fandt sted som en disciplin, der kun implementeres som retningslinjer og ikke afprøves. En betydelig del af virksomhederne gennemførte ikke tekniske tests af it-sikkerhed eller test af, hvorvidt medarbejdere i og uden for it-organisationen reelt kan anvende og efterlever de givne retningslinjer.- Test handler både om at opnå viden om, hvorvidt de givne rammer efterleves på ønsket vis, men også og ikke mindst om at opnå viden om årsagerne til, det ikke sker. Kun på den måde kan virksomhedens sikkerhedspolitik og de tekniske sikkerhedstiltag, der anvendes, tilpasses således, at brugerne efterlever sikkerhedskravene i praksis, siger Mikael Munck, næstformand, DANSK IT.

12 Kommunegrænser udviskes - kommunerne slår sig sammen omkring digitaliseringsopgaven Samarbejde hen over kommunegrænsen er nu mere reglen end undtagelsen. Hvor 4 pct. af kommunerne sidste år indgik i samarbejder eller havde overvejelser herom, er det nu hele pct. Det digitale landskab er derfor under stærk forandring. Det viser en undersøgelse fra Rambøll og DANSK IT. I takt med, at informationsteknologien får øget betydning, får kommunerne brug for flere kompetencer for at kunne udnytte teknologien. Nu handler det ikke blot om tekniske kompetencer, men i høj grad om strategiske kompetencer til at ændre og optimere forretningsprocesserne i kommunerne og på tværs af myndighedskel og private aktører. - Velfærdsteknologien er for alvor ved at gøre sit indtog i kommunerne, og over Vi indgår eller planlægger at indgå samarbejde med en eller flere kommuner i forhold til at etablere shared service-enheder og/eller center of excellence på udvalgte områder 0% KENDETEGN VED KOMMUNERNES OVERVEJELSER VEDR. DEN FREMTIDIGE ORGANISERING AF DIGITALISERINGSINDSATSEN (KOMMUNER, IT-ANSVARLIGE) % 7 % 8 % 4% % 9% I høj grad 4 % 8 % I nogen grad I mindre grad Slet ikke Ved ikke 4% Ringene indikerer: It-ansvarlige Forretningsansvarlige halvdelen af kommunerne forventer, at det vil få konsekvenser for, hvordan man organiserer it. Det er interessant, at det især er de kommunale topledere, som forventer, at udviklingen med velfærdsteknologi får væsentlige konsekvenser for, hvordan it organiseres i kommunerne, udtaler Ejvind Jørgensen, direktør, Rambøll. - Paralleliseres der til den private sektor og udviklingen med Tingenes internet, it ud i produktionsprocesserne, it ind i produkter og services etc., og hvad det har afstedkommet, er spørgsmålet, om det ikke er kommunaldirektørerne, som ser klarest her. Det vil få store konsekvenser for organisering af it, når it rammer kerneprocesserne, udtaler Mikael Munck, næstformand for DANSK IT. Det er hos de kommuner og regioner, som opnår størst værdi af deres digitale investeringer, at der er de største forventninger om, at velfærdsteknologien vil få radikal betydning for, hvordan it organiseres. Blandt dem, som forventer store forandringer her, er der dobbelt så mange i best som i worst practicegruppen. I det hele taget skiller dem, som opnår størst forretningsværdi, sig markant ud: De tilfører i højere grad kompetencer, og de søger samarbejder mellem kommuner indbyrdes og i forhold til regionerne. I det hele taget finder der en voldsom digital oprustning sted i kommunerne. 8 pct. af kommunernes itansvarlige fremhæver, at de tilfører digitale kompetencer for at kunne udnytte de teknologiske muligheder knap to ud af fem endog i høj grad. Kun 4 pct. holder status quo. Samme tendens gør sig gældende for de forretningsansvarlige. Når det gælder tekniske kompetencer, tilfører 55 pct. af kommunerne disse kompetencer.

13 Kontakt Ejvind Jørgensen Direktør, Rambøll Management Consulting T: M: EJJ@ramboll.com Per Andersen Direktør, DANSK IT T: M: pa@dit.dk Mikael Munck Næstformand, DANSK IT T: M: munckmikael@gmail.com Camilla Bekmand Nielsen Projektleder for IT i praksis 05, Rambøll Management Consulting T: M: CABN@ramboll.com Morten Larsen Pressechef DANSK IT T: / M: ml@dit.dk Om Rambøll Management Consulting Rambøll Management Consulting er en international konsulentvirksomhed med mere end 00 medarbejdere fordelt på kontorer i København, Aarhus, Stockholm, Oslo, Helsinki, Hamburg, London, Berlin og Bruxelles. Vi leverer uafhængig rådgivning inden for management, it, research og survey til et globalt marked. Vi har over 40 års erfaring fra projektarbejde i det meste af verden og er en del af Rambøll Gruppen, der med.00 medarbejdere hører til blandt Europas allerstørste rådgivningsgrupper. Mere information på Om DANSK IT DANSK IT er en non-profit interesseorganisation stiftet i 958 med det formål at udbrede kendskabet til informationsteknologien og dens anvendelse, fremme anvendelsen af informationsteknologien til gavn for både samfundet og den enkelte bruger og samle it-brugere, it-professionelle og andre it-interesserede om disse opgaver. Mere information på

DIGITALISERING, DANNELSE OG DEMOKRATI

DIGITALISERING, DANNELSE OG DEMOKRATI DIGITALISERING, DANNELSE OG DEMOKRATI HVAD SKAL DER TIL FOR AT LYKKES MED DIGITAL BORGER KOMMUNIKATION? EJVIND JØRGENSEN, DIREKTØR, EJJ@RAMBOLL.COM, +4551617871 TORSDAG DEN 24. APRIL 2014 TEMAER Fakta

Læs mere

RIGSREVISIONENS NATIONALE KONFERENCE EFFEKTIV FORVALTNING MED DIGITALISERING

RIGSREVISIONENS NATIONALE KONFERENCE EFFEKTIV FORVALTNING MED DIGITALISERING RIGSREVISIONENS NATIONALE KONFERENCE EFFEKTIV FORVALTNING MED DIGITALISERING TENDENSER OG BEDSTE PRAKSIS TORSDAG DEN 5. NOVEMBER 2015 EJVIND JØRGENSEN DIREKTØR EJJ@RAMBOLL.COM +45 5161 7871 1 TEKNOLOGIEN

Læs mere

it-lounge Udvalgte områder fra IT i praksis 2006 Januar 2007 Projektleder, konsulent Jacob Fink

it-lounge Udvalgte områder fra IT i praksis 2006 Januar 2007 Projektleder, konsulent Jacob Fink it-lounge Udvalgte områder fra IT i praksis 2006 Januar 2007 Projektleder, konsulent Jacob Fink IT i praksis -pilotpanelet Private virksomheder Agenda Resultater og best practices It i forretningsudvikling

Læs mere

SAS Institute CIO networking

SAS Institute CIO networking SAS Institute CIO networking Torsdag den 30. oktober Underdirektør Ejvind Jørgensen Rambøll Management Consulting Slide 1 Udvalgte temaer Forretningsudvikling og prioriteringer CIO en og relationen til

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

KRISENS SPOR. Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010

KRISENS SPOR. Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010 CIOViewpoint 2010 KRISENS SPOR Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010 Den verserende krises nøjagtige omfang og betydning for danske virksomheder kendes formentlig først, når krisen engang er veloverstået.

Læs mere

BUSINESS TECHNOLOGY: STRATEGI, TRENDS OG ERFARINGER IT I PRAKSIS 2013 I OVERSKRIFTER:

BUSINESS TECHNOLOGY: STRATEGI, TRENDS OG ERFARINGER IT I PRAKSIS 2013 I OVERSKRIFTER: PRESSEMEDDELELSE RAMBØLL MANAGEMENT CONSULTING OG DANSK IT BUSINESS TECHNOLOGY: STRATEGI, TRENDS OG ERFARINGER IT I PRAKSIS 2013 I OVERSKRIFTER: Borgernes digitale begejstring daler Borgerinddragelse afgørende

Læs mere

Virksomheder opruster på it-sikkerheden men kun på papiret

Virksomheder opruster på it-sikkerheden men kun på papiret Virksomheder opruster på it-sikkerheden men kun på papiret Pressemeddelelse den 27. august 2014 Danske virksomheder skruer op for it-sikkerheden, men det sker ofte kun på papiret. Mange undlader at teste,

Læs mere

Offentlig Digitalisering Per Andersen, direktør, DANSK IT

Offentlig Digitalisering Per Andersen, direktør, DANSK IT Offentlig Digitalisering Per Andersen, direktør, DANSK IT Agenda DANSK IT Danmark 3.0 IT i Praksis Offentlig digitaliseringsstrategi Hvad arbejder DIT for? Forening for IT professionelle med 7.400 medlemmer

Læs mere

Uden digitale tiltag står hver 10. virksomhed til at miste 25 procent af omsætningen

Uden digitale tiltag står hver 10. virksomhed til at miste 25 procent af omsætningen Pressemeddelelse 30. august 2016 Uden digitale tiltag står hver 10. virksomhed til at miste 25 procent af omsætningen Danske virksomheder vurderer, at de risikerer at miste store lunser af omsætningen,

Læs mere

STRATEGI, TRENDS OG ERFARINGER

STRATEGI, TRENDS OG ERFARINGER STRATEGI, TRENDS OG ERFARINGER White paper Udvalgte konklusioner fra Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT i praksis 2014 Rambøll og DANSK IT udgav den 27. august 2014 rapporten Business

Læs mere

Business Transformation

Business Transformation SAS CIO NETWORKING Business Transformation IT i praksis 2006 31. oktober 2006 Underdirektør Ejvind Jørgensen IT i praksis -pilotpanelet - eksempler Agenda Resultater og best practices Forretningsudvikling

Læs mere

ARKITEKTURDAG - OM STRATEGISK ARKITEKTURSTYRING

ARKITEKTURDAG - OM STRATEGISK ARKITEKTURSTYRING ARKITEKTURDAG - OM STRATEGISK ARKITEKTURSTYRING ANNA SCHOU, KØBENHAVNS KOMMUNE, KONCERN SERVICE, KT.CHEF, MEDLEM AF KL S IT ARKITEKTUR RÅD JØRGEN KRISTENSEN RASCH, DIGITALISERINGSCHEF, EGEDAL KOMMUNE,

Læs mere

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015

Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Albertslund Kommunes Digitaliseringsstrategi 2013-2015 Indledning Dette er strategien for Albertslund Kommunes digitale udvikling frem mod 2015. I Den Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi gør regeringen

Læs mere

Digitaliseringsstrategien -Status og udviklingsveje

Digitaliseringsstrategien -Status og udviklingsveje Digitaliseringsstrategien -Status og udviklingsveje Indhold 01 Strategisk indsatsområde: Effektivisering 02 Strategisk indsatsområde: Bedre borgerinddragelse 03 Strategisk indsatsområde: Tværgående samarbejde

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

What s next? UNG OG DIGITAL BORGER HVAD SKAL DER TIL FOR AT KOMMUNERNE LYKKES MED DIGITAL SELVBETJENING?

What s next? UNG OG DIGITAL BORGER HVAD SKAL DER TIL FOR AT KOMMUNERNE LYKKES MED DIGITAL SELVBETJENING? What s next? UNG OG DIGITAL BORGER HVAD SKAL DER TIL FOR AT KOMMUNERNE LYKKES MED DIGITAL SELVBETJENING? TIRSDAG 17. FEBRUAR 2015 EJVIND JØRGENSEN DIREKTØR FORMAND FOR DANSK IT S UDVALG FOR IT I DEN OFFENTLIGE

Læs mere

Kanalstrategi 2012-2015

Kanalstrategi 2012-2015 Kanalstrategi 2012-2015 Den Fælleskommunale Digitaliseringsstrategi 2011-2015 giver retningen for arbejdet med digitalisering i de kommende år. Målene i strategien er høje, og der ligger store udfordringer

Læs mere

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter

Virksomheder høster de lavthængende digitale frugter Indsigt går i dybden med et aktuelt tema. Denne gang om digitalisering. Du kan abonnere særskilt på Indsigt som nyhedsbrev på di.dk/indsigt Af Christian Hannibal, chhn@di.dk Fagleder Anja Skadkær Møller,

Læs mere

Whitepaper. Udvalgte konklusioner fra Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT i praksis 2015

Whitepaper. Udvalgte konklusioner fra Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT i praksis 2015 Whitepaper Udvalgte konklusioner fra Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT i praksis 2015 Rambøll og DANSK IT udgav den 25. august 2015 rapporten Business Technology: strategi, trends

Læs mere

Lobbyismen boomer i Danmark

Lobbyismen boomer i Danmark N O V E M B E R 2 0 0 9 : Lobbyismen boomer i Danmark Holm Kommunikations PA-team: Adm. direktør Morten Holm e-mail: mh@holm.dk tlf.: 40 79 23 33 Partner Martin Barlebo e-mail: mb@holm.dk tlf.: 20 64 11

Læs mere

Lokal og digital et sammenhængende Danmark. Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015

Lokal og digital et sammenhængende Danmark. Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015 Lokal og digital et sammenhængende Danmark Søren Frederik Bregenov, konsulent, KL Maj konference 21. maj 2015 1 Disposition 1. Det nuværende strategilandskab -Fælleskommunale, fællesoffentlige, fagspecifikke

Læs mere

It-sikkerhed i danske virksomheder

It-sikkerhed i danske virksomheder It-sikkerhed i danske virksomheder Rundspørge blandt it-chefer, it-sikkerhedsansvarlige og ledere DANSK IT har gennemført en rundspørge blandt danske it-chefer, it-sikkerhedschefer og ledere for at finde

Læs mere

Fremtidens bestyrelsesarbejde

Fremtidens bestyrelsesarbejde Fremtidens bestyrelsesarbejde Ifølge de adm. direktører i Danmarks 100 største selskaber involverer bestyrelserne sig i stigende grad i strategiarbejdet. Men formalia fylder for meget på bestyrelsesmøderne,

Læs mere

Udløs potentialet i informationsteknologien gennem fokus på innovation og transformation. Underdirektør Ejvind Jørgensen Business Transformation

Udløs potentialet i informationsteknologien gennem fokus på innovation og transformation. Underdirektør Ejvind Jørgensen Business Transformation Udløs potentialet i informationsteknologien gennem fokus på innovation og transformation Underdirektør Ejvind Jørgensen Business Transformation Agenda Forretningsudvikling og Innovation It-organisationens

Læs mere

It på ungdomsuddannelserne

It på ungdomsuddannelserne It på ungdomsuddannelserne En kortlægning af it som pædagogisk redskab på gymnasier og erhvervsuddannelser Relevans og målgruppe Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) kortlægger i denne rapport brugen af

Læs mere

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune Vores fundament Miljø og Teknik Randers Kommune I efteråret 2009 har vi arbejdet med at skabe et nyt fælles fundament for Miljø og Teknik. Ambitionen har været at skabe en klar retning for vores fremtidige

Læs mere

Samarbejde om modernisering af den offentlige sektor Samarbejde om nytænkning og effektivisering Viden er grundlaget Flere fælles løsninger

Samarbejde om modernisering af den offentlige sektor Samarbejde om nytænkning og effektivisering Viden er grundlaget Flere fælles løsninger Principper for kommunal-statsligt samarbejde Principper for kommunal-statsligt samarbejde I aftalen om kommunernes økonomi for 2008 indgik en række principper for god decentral styring, der tager afsæt

Læs mere

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer MAJ 2017 Digitalisering og ny teknologi giver virksomhederne nye muligheder for at effektivisere produktion og arbejdsprocesser og skaber samtidig grobund for nye forretningsmodeller, innovation og nye

Læs mere

Bilag 1 - Kommissorium for Kommunernes It-Arkitekturråd

Bilag 1 - Kommissorium for Kommunernes It-Arkitekturråd Besluttet 18. august 2014 Bilag 1 - Kommissorium for Kommunernes It-Arkitekturråd Baggrund Der investeres massivt i digitalisering af den kommunale sektor. Der er forventning og krav om, at digitaliseringen

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Definition og afgrænsning 3 3. Borgere og virksomheders brug af kommunikationskanaler 4 4. Hvad er strategien, og hvad betyder det for borgere og virksomheder? 5

Læs mere

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Rådhus 2015 Projektbeskrivelse Direktionens udviklings- og effektiviseringsstrategi har til formål at effektivisere den administrative drift

Læs mere

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012

Effektiv digitalisering. - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015. April 2012 April 2012 Effektiv digitalisering - Digitaliseringsstyrelsens strategi 2012-2015 Baggrund Danmark står med væsentlige økonomiske udfordringer og en demografi, der betyder færre på arbejdsmarkedet til

Læs mere

MERE FOKUS PÅ LEDELSE TAK! NÅR LANDMANDENS STRATEGIPROCES LYKKES

MERE FOKUS PÅ LEDELSE TAK! NÅR LANDMANDENS STRATEGIPROCES LYKKES MERE FOKUS PÅ LEDELSE TAK! NÅR LANDMANDENS STRATEGIPROCES LYKKES MERE FOKUS PÅ LEDELSE TAK! NÅR LANDMANDENS STRATEGI- PROCES LYKKES er udgivet af SEGES P/S SEGES Økonomi & Virksomhedsledelse Agro Food

Læs mere

Titel: Gribskov Kommune Kanal- og servicestrategi 2012-2015 Resumé:

Titel: Gribskov Kommune Kanal- og servicestrategi 2012-2015 Resumé: Evt. sorteringsnøgle: Placering:Digitaliseringsprogram (er flyttet til ny projektdb)» SPOR» Kanal- og servicestrategi» Titel: Gribskov Kommune Kanal- og servicestrategi 2012-2015 Resumé: Type: Dokument

Læs mere

Oplæg til workshop om funktionsudbud og tildeling

Oplæg til workshop om funktionsudbud og tildeling Oplæg til workshop om funktionsudbud og tildeling Victoria Concepts Husk figurer 14. april 2015 Victoria Concepts Tel +45 30 28 06 56 Skovbovænget 141 Email: fon@victoria.dk 2750 Ballerup Indhold 1 Indledning...

Læs mere

Øget produktivitet. med it-støttede arbejdsprocesser. Med inspiration fra Lean-værktøjskassen. Manager Bo Nielsen bni@r-m.com, +45 29 48 82 74

Øget produktivitet. med it-støttede arbejdsprocesser. Med inspiration fra Lean-værktøjskassen. Manager Bo Nielsen bni@r-m.com, +45 29 48 82 74 Øget produktivitet med it-støttede arbejdsprocesser Med inspiration fra Lean-værktøjskassen Manager Bo Nielsen bni@r-m.com, +45 29 48 82 74 Management Consulting Forandringens dilemma nye it-systemer gør

Læs mere

Energisparesekretariatet

Energisparesekretariatet Energisparesekretariatet Morten Pedersen Energisparerådet 16. April 2015 Trin 1: Kortlægning af erhvervslivets energiforbrug (Viegand & Maagøe januar 2015) Trin 2: Kortlægning af energisparepotentialer

Læs mere

Praktisk information. Er kommunen enig i strategiens vision om "nær og tilgængelig, sammenhængende og effektiv service"?

Praktisk information. Er kommunen enig i strategiens vision om nær og tilgængelig, sammenhængende og effektiv service? Velkommen Velkommen til høringen af forslaget til en ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 "Lokal og digital - et sammenhængende Danmark". Med henblik på det videre arbejde med strategien

Læs mere

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER

POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE. Sammen om FÆLLESSKABER POLITIK FOR SAMARBEJDE MELLEM CIVILSAMFUND OG KOMMUNE Sammen om FÆLLESSKABER 1 FORORD Faaborg-Midtfyn Kommune er karakteriseret ved sine mange stærke fællesskaber. Foreninger, lokalråd, borgergrupper mv.

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi gladsaxe.dk Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Gladsaxe Kommune er med stor fart i gang med at forandre og effektivisere opgaveløsningen og skabe mere velfærd for borgerne ved at udnytte mulighederne gennem

Læs mere

Mastercase 2011. Driftsledelse med tryk på LEDELSE. Driftsledelse og effektivisering. Kunde: Ankestyrelsen

Mastercase 2011. Driftsledelse med tryk på LEDELSE. Driftsledelse og effektivisering. Kunde: Ankestyrelsen Mastercase 2011 Driftsledelse med tryk på LEDELSE Kunde: Ankestyrelsen Vi har et godt indtryk af Valcon, og vi har allerede anbefalet dem til en anden afdeling herinde, som nu selv er gået i gang med et

Læs mere

Forventninger til forandringer i det offentlige

Forventninger til forandringer i det offentlige Forventninger til forandringer i det offentlige Survey Implement Consulting Group og Mandag Morgen September 2013 Om undersøgelsen I forbindelse med konferencen om fremtidens offentlige sektor har Implement

Læs mere

DANSK IT S ANBEFALINGER TIL STYRKELSE AF DANSKERNES DIGITALE KOMPETENCER. Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer

DANSK IT S ANBEFALINGER TIL STYRKELSE AF DANSKERNES DIGITALE KOMPETENCER. Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer DANSK IT S ANBEFALINGER TIL STYRKELSE AF DANSKERNES DIGITALE KOMPETENCER Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer Udarbejdet af DANSK IT s udvalg for Digitale kompetencer Udvalget består

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi Fælleskommunal digitaliseringsstrategi Projektbeskrivelse 1.3: Kanalstrategi, dokumentation og kompetenceudvikling KL, September 2011 Baggrund Kommunerne står midt i en stor opgave med at flytte kommunikationen

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

ARBEJDSMARKEDSUDVALGET

ARBEJDSMARKEDSUDVALGET 2. GENERATION ARBEJDSMARKEDSUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand René Christensen Rammer og vision Med udspring i kommuneplanen og Byrådets visioner er det Arbejdsmarkedsudvalgets strategi for de kommende

Læs mere

Det rette fundament for procesforbedringer

Det rette fundament for procesforbedringer Whitepaper Det rette fundament for procesforbedringer En beskrivelse af TIPA modenhedsmålinger Af Jørgen Letager Hansen Introduktion Danske IT organisationer har udviklet og implementeret IT Service Management

Læs mere

Bilag 1. Principper for kommunaltstatsligt

Bilag 1. Principper for kommunaltstatsligt Regeringen KL Bilag 1. Principper for kommunaltstatsligt samarbejde Nyt kapitel 25.09.2015 Regeringen og KL er enige om, at udviklingen af velfærdsområderne er et fælles ansvar for stat og kommuner, og

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling, land- og søkortlægning samt matrikel-

Læs mere

N O TAT. Inspiration til en strategi for effektivisering

N O TAT. Inspiration til en strategi for effektivisering N O TAT Inspiration til en strategi for effektivisering En politisk vedtaget strategi for effektivisering giver et godt afsæt for kommunalbestyrelsens arbejde med at skabe økonomisk råderum. Strategien

Læs mere

Management of Risks (M_o_R ) Professionel styring af risici

Management of Risks (M_o_R ) Professionel styring af risici Management of Risks (M_o_R ) Professionel styring af risici Indholdsfortegnelse 1. Resume... 3 2. Hvad er en risiko og hvad er Management of Risks... 3 3. Introduktion til M_o_R Management of Risk... 3

Læs mere

Allerød Kommune Job- og personprofil for it-chef

Allerød Kommune Job- og personprofil for it-chef Allerød Kommune Job- personprofil for it-chef Allerød Kommune søger en ny it-chef. Om Allerød Kommune Allerød Kommune har i dag ca. 24.500 indbyggere, flere er på vej. Kommunen ligger centralt i Nordsjælland,

Læs mere

Brugertilfredshedsundersøgelse for byggesagsbehandling

Brugertilfredshedsundersøgelse for byggesagsbehandling Brugertilfredshedsundersøgelse for byggesagsbehandling Indhold Forord...3 Indledning...3 Resultater og diskussion...3 Overordnet tilfredshed...3 Private ansøgere...6 Rådigvende ingeniør/arkitekt...13 Entreprenør/håndværksmester...13

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Velfærdsteknologi i Forfatter: Af Julie Bønnelycke, vid. assistent,

Læs mere

Forandringslandskabet i Velfærdsdanmark

Forandringslandskabet i Velfærdsdanmark Forandringslandskabet i Velfærdsdanmark Hvis man ønsker at være daglig leder af et område med stabil og uforstyrret drift, hvor opgaver, faglighed, teknologi, metoder, organisation, arbejdsdeling og økonomiske

Læs mere

Strategi 2016-2018. Lars Stevnsborg

Strategi 2016-2018. Lars Stevnsborg Strategi 2016-2018 I Forsvarets Auditørkorps arbejder vi sammen med forsvarets øvrige myndigheder hver dag for Danmarks sikkerhed, interesser og borgernes tryghed. Auditørkorpsets unikke bidrag til forsvarets

Læs mere

Velfærd gennem digitalisering

Velfærd gennem digitalisering Velfærd gennem digitalisering Sorø Kommunes Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering 2011 2016 1. Indledning Strategi for velfærdsteknologi og digitalisering er udarbejdet i 2011 over en periode

Læs mere

Digitale læremidler som forandringsmotor

Digitale læremidler som forandringsmotor Artiklen er bragt i bogen 'Den digitale bog - fra papir til pixels', udgivet af Foreningen for Boghåndværk, nov. 2015 Digitale læremidler som forandringsmotor Thomas Skytte og Karin Eckersberg Udviklingen

Læs mere

Hvordan køber danskerne på nettet?

Hvordan køber danskerne på nettet? Hvordan køber danskerne på nettet? Valg af netbutik Dansk Erhverv har set nærmere på danskernes købsproces, og på hvor tilfredse og trygge vi er ved at købe på nettet. Når det kommer til at finde den netbutik,

Læs mere

Frivillighed i Faxe Kommune

Frivillighed i Faxe Kommune Frivillighed i Faxe Kommune - en strategisk ramme Faxe Kommune Indhold Indledning... 3 Baggrund... 5 Fokus på frivillighed gennem ligeværdighed... 7 De tre indsatsområder... 9 Indsatsområde 1... 10 Indsatsområde

Læs mere

Flygtninge er oftere selvstændige end danskere

Flygtninge er oftere selvstændige end danskere 21. marts 2016 ARTIKEL Af Kristian Stokholm Flygtninge er oftere selvstændige end danskere 11 procent af flygtninge i beskæftigelse er selvstændige, mens tallet for etniske danskere blot er 6 procent.

Læs mere

1 Strategi for Danmarks Domstole 2011. 2 Indsatser 2011

1 Strategi for Danmarks Domstole 2011. 2 Indsatser 2011 1 Strategi for Danmarks Domstole 2011 Danmarks Domstole har til opgave at udøve dømmende myndighed og løse hertil knyttede opgaver, herunder skifteret, fogedret, tinglysning og administration. Domstolsstyrelsen

Læs mere

Min digitale Byggesag (MDB)

Min digitale Byggesag (MDB) R E SULTATKONTRAKT Min digitale Byggesag (MDB) Projekt 5.1 i handlingsplanen for den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Resume: Projektet om digital byggeansøgning og sagsbehandling, Min digitale

Læs mere

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile

Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Uddannelsesforløb - også med anvendelse af læringsstile Præsentationens indhold: Indledning Mål Kritiske succesfaktorer for at nå målet Uddybning af kritiske succesfaktorer Hvordan kommer vi i gang? Uddrag

Læs mere

Digitalisering af danske virksomheder

Digitalisering af danske virksomheder Digitalisering af danske virksomheder Indholdsfortegnelse Digitalisering af danske virksomheder. 3 Digitalisering en vej til øget vækst og produktivitet 4 Større virksomheder ser mere potentiale i digitalisering

Læs mere

Start af ny business case undersøgelse - vil trenden fortsætte?

Start af ny business case undersøgelse - vil trenden fortsætte? Martin J Ernst Fra: businesscase.dk på vegne af businesscase.dk Sendt: 28. april 2016 20:56 Til: Martin J Ernst Emne: April nyhedsbrev

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Kvalitetsreform i den offentlige sektor

Kvalitetsreform i den offentlige sektor Kvalitetsreform i den offentlige sektor - Set i et ledelsesperspektiv Ledernes Hovedorganisation Maj 2007 Indledning Den offentlige sektor står i dag overfor en række udfordringer, såsom højt sygefravær,

Læs mere

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017

strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 DIALOG 1 ÅBENHED strategi for Hvidovre Kommune 2015-2017 ENGAGEMENT INDHOLD Forord 3 Indledning 4 Strategisk kompetenceudvikling 6 HR-fokusområder 2015 17 8 Ledelse af velfærd og borgerinddragelse 8 Innovation

Læs mere

Industrivirus og industrispionage. It-sikkerhed 2011

Industrivirus og industrispionage. It-sikkerhed 2011 CIOViewpoint 2011 Industrivirus og industrispionage It-sikkerhed 2011 Formålet med denne undersøgelse er at afdække i hvor stort omfang danske virksomheder oplever industrispionage samt angreb mod basis

Læs mere

Getting to the digital results. Digitaliseringsstudietur

Getting to the digital results. Digitaliseringsstudietur Getting to the digital results Digitaliseringsstudietur Singapore 2011 Getting to the digital results Studieturen Getting to the digital results sætter skarpt fokus på digital forretningsudvikling som

Læs mere

Chr. Hansen. virksomheden.

Chr. Hansen. virksomheden. Chr. Hansen Gennem konkrete use cases har man i Chr. Hansen løbende opbygget virksomhedens Big data-kapacitet og samtidig skabt forretningsmæssige resultater. Visionen er at favne alle data i og uden for

Læs mere

Strategiplan 2017-2020

Strategiplan 2017-2020 Målsætninger for Strategiplan 2017-2020 Aalborg Renovation 1. Målsætninger De overordnede mål for Aalborg Renovation fremgår af de følgende sider. Målene kan sammendrages til, at Aalborg Renovation vil

Læs mere

PenSam's førtidspensioner2009

PenSam's førtidspensioner2009 PenSam's førtidspensioner2009 PenSam Liv forsikringsaktieselskab CVR-nr. 14 63 89 03 Hjemsted Furesø, Danmark PMF Pension forsikringsaktieselskab CVR-nr. 14 08 85 71 Hjemsted Furesø, Danmark pensionskassen

Læs mere

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014 Borgerpanelundersøgelse Kommunikation og information Januar 2014 Strategi og Analyse, januar 2014 1 Indhold Metode og resultater... 3 Hovedresultater... 4 Information fra BRK til borgerne... 5 Nyheder

Læs mere

BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING

BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING BUSINESS CASE OG GEVINSTREALISERING Business casen er rygraden i ethvert forretningsprojekt. Om det handler om at købe et nyt IT system, en virksomhed eller om at outsource dele af sin IT-drift, ja, så

Læs mere

Strategiimplementerings kompetencer som et Must Win Battle

Strategiimplementerings kompetencer som et Must Win Battle Strategiimplementering: Strategiimplementerings kompetencer som et Must Win Battle - Evaluering og udvikling af virksomhedens strategiimplementerings kompetencer Klaus Lund & Partnere Bernstorff Slot Jægersborg

Læs mere

RØDE ELLER BLÅ FANER? Hver tredje dansker kan ikke få øje på et lønmodtagerparti Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29.

RØDE ELLER BLÅ FANER? Hver tredje dansker kan ikke få øje på et lønmodtagerparti Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. RØDE ELLER BLÅ FANER? Hver tredje dansker kan ikke få øje på et lønmodtagerparti Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. april 2016, 05:00 Del: Faglærte og ufaglærte arbejdere er dem, der har

Læs mere

Fleksibilitet i arbejdslivet

Fleksibilitet i arbejdslivet August 2010 Fleksibilitet i arbejdslivet Resume Kravene i arbejdslivet er store, herunder kravene om fleksibilitet i forhold til arbejdspladsen. Samtidig har den enkelte også behov for fleksibilitet og

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0163 Bilag 1 Offentligt Grundnotat til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Udvalg for Videnskab og Teknologi Kommissionens meddelelse til Europa-Parlamentet, Rådet,

Læs mere

Strategi for Jobcenter Aalborgs virksomhedssamarbejde 2014-2015

Strategi for Jobcenter Aalborgs virksomhedssamarbejde 2014-2015 Strategi for Jobcenter Aalborgs virksomhedssamarbejde 2014-2015 1 1. Indledning Et stort udbud af kvalificeret arbejdskraft bidrager til at virksomhederne kan vækste til gavn for samfundet. Det er således

Læs mere

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER

FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER FLIPPED CLASSROOM MULIGHEDER OG BARRIERER Er video vejen frem til at få de studerendes opmærksomhed? Udgivet af Erhvervsakademi Aarhus, forsknings- og innovationsafdelingen DERFOR VIRKER VIDEO 6 hovedpointer

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center 1 Indhold Samlet opsummering...4 Indledning...6 Undersøgelsesmetode...6 Læsevejledning...8 Del-rapport

Læs mere

Opsamling på Temadag 17. december 2014

Opsamling på Temadag 17. december 2014 Opsamling på Temadag 17. december 2014 Indledning Dette dokument er et forsøg på at indfange essensen af de emner, som de mange post-its beskriver under hvert af de fem temaer fra handlingsplanen. Dokumentet

Læs mere

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne 3. ARBEJDSMILJØET OG ARBEJDSMILJØARBEJDET I dette afsnit beskrives arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet på de fem FTF-områder. Desuden beskrives resultaterne af arbejdsmiljøarbejdet, og det undersøges

Læs mere

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG,

KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, KL DIGITALISERINGTRÆF LEDELSE AF DIGITALISERING I KOMMUNER SENIOR DIREKTØR ERIK MØBERG, EM@RAMBOLL.COM 19.06.2017 INTRODUKTION TIL RAMBØLL Rambøll Uafhængigt ingeniør-, design- og rådgivervirksomhed Rambøll

Læs mere

Lean i den offentlige sektor. Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat

Lean i den offentlige sektor. Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Lean i den offentlige sektor Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Lean i den offentlige sektor Anvendelse af Lean Management i kommuner, regioner og stat Marts 2007 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Holdninger til socialt udsatte. - Svar fra 1.013 danskere

Holdninger til socialt udsatte. - Svar fra 1.013 danskere Holdninger til socialt udsatte - Svar fra 1.13 danskere Epinion for Rådet for Socialt Udsatte, februar 216 Introduktion Rådet for Socialt Udsatte fik i oktober 213 meningsmålingsinstituttet Epinion til

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi Digitaliseringsstrategi Godkendt i xx den xx.xx.2010 Digitalisering i Viborg Kommune skal understøtte en helhedsorienteret og effektiv service over for borgere og virksomheder effektivisere de kommunale

Læs mere

4 Godt arbejde er centralt

4 Godt arbejde er centralt 4 Godt arbejde er centralt Medarbejdernes gode arbejde er det, der muliggør udvikling i virksomhederne. Cevea har i gentagende analyser påpeget, at gode virksomheder klarer sig bedre end deres konkurrenter

Læs mere

Anerkendende ledelse i staten. December 2008

Anerkendende ledelse i staten. December 2008 Anerkendende ledelse i staten December 2008 Anerkendende ledelse i staten December 2008 Anerkendende ledelse i staten Udgivet december 2008 Udgivet af Personalestyrelsen Publikationen er udelukkende udsendt

Læs mere

- Hjørnesten i ny beskæftigelsesindsats

- Hjørnesten i ny beskæftigelsesindsats Arbejdsgivernes forslag til ny beskæftigelsesindsats Arbejdsgivernes forslag til ny beskæftigelsesindsats - Hjørnesten i ny beskæftigelsesindsats 9. december 213 JBP Dok ID: 2893 Danmark har et af Europas

Læs mere

Faktaark: Kvinder i bestyrelser

Faktaark: Kvinder i bestyrelser Marts 2015 Faktaark: Kvinder i bestyrelser DeFacto har analyseret udviklingen af kvinder i bestyrelser. Analysen er foretaget på baggrund af data fra Danmarks Statistiks database over bestyrelser samt

Læs mere

Forslag til prioritering af fast gennemgående projektledelse, samt indhold af opgaven.

Forslag til prioritering af fast gennemgående projektledelse, samt indhold af opgaven. Bilag 3 og 4 vedr. gennemførelse af effektiviserings og digitaliseringsopgaven 2012 til og med Forslag til prioritering af fast gennemgående projektledelse, samt indhold af opgaven. Dette bilag indeholder

Læs mere

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant

Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune Aalborg på Forkant Innovativ udvikling i sundhed og velfærd. Forundersøgelse. Aalborg på Forkant Forundersøgelse - bedre sundhed og mere omsorg og pleje for færre ressourcer Udvikling af innovative sundheds- og velfærdsløsninger i Ældre- og Handicapforvaltningen i Aalborg Kommune 1 Indholdsfortegnelse

Læs mere

24-03-2014. Til direktionen KFF. Sagsnr. 2014-0059806. Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation. Dokumentnr.

24-03-2014. Til direktionen KFF. Sagsnr. 2014-0059806. Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation. Dokumentnr. KØBENHAVNS KOMMUNE Københavns Borgerservice Frontoffice NOTAT Til direktionen KFF Kommissorium for Borgerkontakt og Digital Innovation Borgerne, brugerne, tilflytterne og turisterne Hver dag har vores

Læs mere

Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT I PRAKSIS 2013

Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT I PRAKSIS 2013 Business Technology: strategi, trends og erfaringer IT I PRAKSIS 2013 ETABLÉR DIGITALT STRATEGISK LEDERSKAB KOMBINERET MED EN EKSPLICIT KOBLING TIL VÆRDISKABELSE Den offentlige sektor er under forandring.

Læs mere

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013)

HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI. Version 1 (2013) HOLBÆK KOMMUNES STRATEGI FOR VELFÆRDSTEKNOLOGI Version 1 (2013) INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 1 Om Holbæk Kommunes Strategi for velfærdsteknologi... 4 1.1 Strategiens sammenhæng til øvrige strategier...

Læs mere