Udviklingsprogrammet - En skole i bevægelse

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Udviklingsprogrammet - En skole i bevægelse"

Transkript

1 Uddannelsesstyrelsen Frederiksholms Kanal København K Tlf Fax Udviklingsprogrammet - En skole i bevægelse 2. april 2003 Der er behov for, at skolen udvikler sig hele tiden i takt med børnene og det omgivende samfund. De skridt, der ligger forude, er angivet i udviklingsprogrammet En skole i bevægelse med fokus på syv pejlemærker for den videre udvikling af folkeskolen. Formålet med programmet er at klargøre forventningerne, stille krav og give støtte til den fortsatte udvikling af kvaliteten i den fælles folkeskole (Citat fra aftaletekst). Der igangsættes udviklings- og forøgsarbejde inden for følgende syv områder: 1) Udvikling af naturfag 5) Fritid med fællesskab og 2) Prøve- og arbejdsformer udfordringer 3) En mere sund livstil 6) Flere aktive forældre 4) Tryghed for alle 7) Lokale løsninger Undervisningsministeren fastlægger (efter drøftelse med partierne bag folkeskoleaftalen) rammerne for udviklings- og forsøgsarbejdet under En skole i bevægelse. I tilknytning hertil nedsættes en følgegruppe bestående af Undervisningsministeriet, Kommunernes Landsforening, Danmarks Lærerforening, herunder Lederforeningen, Danmarks Skolelederforening, Børne- og Kulturchefforeningen,Skole og Samfund samt elevorganisationerne. Følgegruppens opgave vil være at følge initiativerne og bidrage med ideer i forbindelse med implementeringen af udviklingsprogrammet. Kommissoriet for følgegruppen kan ses i bilag 1. En skole i bevægelse igangsættes august Der kan blive tale om at indkalde ansøgninger i forbindelse med initiativet Lokale løsninger inden sommerferien 2003, hvis kommunerne skal have mulighed for at lave forsøg hermed fra skoleåret 2003/2004, jf. afsnittet om Lokale løsninger. Udviklingsprogrammet forventes afsluttet i august 2007.

2 2 Der skal løbende og afsluttende ske en evaluering af programmets enkelte initiativer. Det forudsættes, at der sker en evaluering inden for de enkelte dele med en status midtvejs i Den afsluttende evaluering skal munde ud i et katalog over de udviklingsperspektiver og muligheder, der ligger i programmet med henblik på at sikre den fortsatte udvikling af kvaliteten i den fælles folkeskole. Følgegruppen for udviklingsprogrammet tænkes også fungere som følgegruppe for evalueringsarbejdet, der vil blive sendt i licitation. Der iværksættes en formidlingsindsats om intentionerne og mulighederne i programmet ved programmets start i august Det vil bl.a. ske på Undervisningsministeriets hjemmeside og på en startkonference i august Det vil også ske gennem inddragelse af følgegruppen og med information til de faglige miljøer. Formidlingen af programmets resultater og perspektiver vil ske løbende og afsluttende i tæt sammenhæng med evalueringen. Der er afsat 25 mio. kr. til udviklingsprogrammet i perioden Initiativerne under En skole i bevægelse vil løbende blive koordineret med implementeringsarbejdet i forbindelse med den nye folkeskolelov. I det følgende er de syv initiativer beskrevet nærmere. Indledningsvis er i hvert afsnit med kursiv gengivet teksten fra selve aftalen om udviklingsprogrammet. 1. Udvikling af naturfag Danske elever skal i internationale sammenligninger klare sig bedre i naturfag. Det kan bl.a. ske ved at styrke sammenhængen i fagene inden for naturfagsblokken og arbejdet med tværgående naturfaglige problemstillinger. Derfor igangsættes et udviklingsarbejde om ændrede prøveformer og projektopgaver inden for naturfagene, herunder geografi, som ikke i dag er et prøvefag. Der etableres et forsøgs- og udviklingsarbejde inden for følgende områder: Naturfaglærerne i samarbejde Der igangsættes et udredningsarbejde med henblik på at afdække konsekvenser for mål og indhold ved et samarbejde mellem overbygningens naturfag, herunder nytænkning af sammenhænge mellem fagområderne biologi, geografi, fysik og kemi. Der udarbejdes et foreløbigt og vejledende materiale til skolerne med ideer til indhold og organisation, herunder fleksibel tilrettelæggelse af undervisningen og mulighed for at udnytte timetallet i

3 3 det tre-årige forløb bedst muligt. Hertil kommer inddragelse af projektarbejdsformen, logbøger og samarbejde i fagteam. Der igangsættes et udviklingsarbejde på skoler i samarbejde med forskere og konsulenter inden for følgende 4 temaer: Udvikling af samarbejdet mellem lærerne, Indhold i undervisningen, Arbejds- og evalueringsformer samt Faglig pædagogisk udvikling. Lærerkompetencer naturfag Der udarbejdes et idékatalog med eksempler på best practise i organisering, udvikling og udnyttelse af lærerkompetencer som inspiration for landets skoler. Formidling i forhold til forvaltninger, skoleledere, lærere, CVU ere, lærerseminarier m.fl. om udvikling og udnyttelse af lærerkompetence i grundskolens naturfag. Evaluering og evalueringsformer i natur/teknik Udarbejdelse af inspirationsmateriale til udvikling af løbende evaluering og evalueringsformer i natur/teknik. Formidlingsindsats i forhold til naturfagsmedarbejdere på amtscentrene for undervisning, pædagogiske centraler, CVU ere og lærerseminarier med henblik på at synliggøre materialet og implementere det i læreruddannelsen og lærernes efteruddannelse. Ændrede prøveformer og projektopgaver Udvikling af den fælles prøve for fagene fysik/kemi og biologi. Der tænkes afprøvet flere modeller, som omfatter afprøvning af såvel rammen for prøven som forskellige former for samarbejde i selve prøven. Der indhentes erfaringer med sammenhængen mellem forskellige undervisningsformer og prøveformer, herunder relevansen med hensyn til inddragelse af portfolio, synopse og projekter, samt hvorledes de faglige slutmål for fagene kan tilgodeses maksimalt i prøverne. Der igangsættes prøveforsøg i geografi: Der vil blive set på muligheden af, at faget vil kunne afvikles som prøve efter 8. klasse. Udviklingsarbejdet skal se på forskellige muligheder for prøveaflæggelse. Udmøntningen vedrørende prøveformerne vil ske i tæt samspil med initiativ 2. Prøve- og arbejdsformer. Der vil løbende blive inddraget relevante initiativer fra Undervisningsministeriets tværgående strategiplan om fremtidens naturfaglige uddannelser.

4 4 2. Prøve- og arbejdsformer Prøverne udvikles fortsat. Sigtet er at skabe bedre samspil og sammenhæng mellem undervisningen og prøverne. I udviklingsarbejdet vil indgå udvikling af prøver med brug af internettet og prøveformer, hvor eleverne i samarbejde med læreren inden prøven udvælger et fordybelsesområde, som eleven alene eller i en gruppe går til prøve i. Derudover skal udviklingsarbejdet bidrage til at belyse, hvorledes ændrede tilrettelæggelsesformer som undervisningsdifferentiering, tværfagligt projektarbejde og intern evaluering inddrages i udformningen af de afsluttende prøver. Endelig skal der ses på, hvordan folkeskolens afsluttende prøver spiller sammen med aftageruddannelserne, og hvordan der sikres en sammenhæng mellem prøver og eksaminer inden for forskellige dele af uddannelsessystemet. Udgangspunktet for forsøgsarbejdet er, at de nuværende bestemmelser i prøvebekendtgørelsen om, at der sker en individuel bedømmelse, fastholdes, og prøverne afspejler de mål, der er fastsat for undervisningen. Udviklings- og forsøgsarbejdet i forbindelse med initiativet Prøve- og arbejdsformer skal: undersøge mulighederne for at etablere en tættere forbindelse mellem undervisnings- og prøveformerne og samtidig på landsplan fastholde kravene om en ensartet vurdering af eleverne, arbejde på at inddrage it samt at afsøge helt nye muligheder for arbejdet med de elektroniske medier, undersøge yderligere muligheder for en ændret tilrettelæggelse af prøverne ved i højere grad at inddrage det forhold, at børn lærer forskelligt, undersøge mulighederne for at inddrage andre elementer i vurderingen af eleverne fx samarbejde, problemløsning, evne til kritisk vurdering, afklare, på hvilken måde elevernes anvendelse af logbøger og portfolio kan indgå i de afsluttende prøver, kortlægge, hvordan folkeskolens afsluttende prøver spiller sammen med de gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelserne, herunder pege på barrierer og muligheder. Den nye fælles prøve i fysik/kemi og biologi samt udviklingen af projektopgaven med inddragelse af væsentlige elementer fra fagene samfundsfag og historie inddrages i ovennævnte arbejde. Der vil blive arbejdet med, hvorledes validitet og reliabilitet i evalueringen kan fastholdes. Der udarbejdes en samlet rapport med anbefalinger med udgangspunkt i erfaringer fra forsøgsskoler og censorer.

5 5 3. En mere sund livsstil Motion og bevægelse er afgørende elementer i en sund livsstil, og sunde vaner grundlægges tidligt. Idrætsundervisningen skal udvikles yderligere, ligesom der i skolefritidsordningen skal udvikles aktiviteter, der i højere grad bygger på motion og bevægelse. Der er derfor behov for et udviklingsarbejde byggende på nytænkning om idræt og bevægelse, der favner hele skolens virksomhed, fx med fokus på dans og drama, etablering af frivillig undervisning uden for skoletiden, og inddragelse af lokalsamfundets øvrige aktører og faciliteter inden for idræt / motion / bevægelse. Der iværksættes et forsøgs- udviklingsarbejde, der bygger på nytænkning om idræt og bevægelse. Det skal favne hele skolens virksomhed,, inddrage lokale foreninger samt bygge videre på de hidtidige erfaringer fx fra Det idrætspolitiske ideprogram. Der gennemføres 6 initiativer: Leg, spil og sport i skole og fritid Gennemførelse af fælles idræts- og bevægelsesprojekter, der inddrager skole, SFO og lokale foreninger. Projekterne skal vise nye muligheder for at skabe en større sammenhæng i børnenes hverdag og lægge op til en bedre udnyttelse af lokale faciliteter. Der tænkes bl.a. på at udvikle samarbejde mellem foreningsliv og skole. Bevægelse og sundhed Udvikling og afprøvning af undervisningsforløb med henblik på at styrke den sundhedsmæssige dimension fx gennem et tværfagligt samarbejde mellem idræt og hjemkundskab og ved en opdeling af idrætstimerne i kortere forløb. Drama og bevægelse Der etableres forsøg med undervisningsforløb med henblik på at skabe tværfaglig sammenhæng mellem idræt, musik, drama og andre fag. Vandaktiviteter Udvikling af undervisningstilbud som supplement til svømmeundervisning, der lægger vægt på kropsbevidsthed og bevægelsesglæde fx for sårbare og usikre elever. Tilbuddet kan evt. etableres som frivillig undervisning i fritiden. Frivillig undervisning uden for skoletiden Etablering af frivillige undervisningstilbud i samarbejde med foreningslivet med henblik på at styrke idrætsusikre elever og give dem lyst til at deltage i det lokale idrætsliv. Vejledningsmateriale om bevægelse i undervisning og fritid

6 6 Et vejledningsmateriale om, hvordan leg, løb, dans og andre fysiske aktiviteter inddrages i skolens forskellige fag. Ligeledes hvordan skolefritidsordningerne kan lægge vægt på børns fysiske udfoldelse, hvordan kommunerne gennem undervisning i fritiden medvirker til at fremme børns sundhed og fysiske muligheder, og hvordan elever på klassetrin engageres i idrætslivet. Sluttelig hvordan kommunerne via undervisning i fritiden i henhold til folkeskoleloven kan medvirke til at fremme børnenes sundhed og fysiske muligheder. Udover repræsentanterne i følgegruppen inddrages DGI, DIF, Dansk Skoleidræt, BUPL og EVA i arbejdet. Resultaterne af EVA`s planlagte evalueringsprojekt i efteråret 2003 vedrørende idræt i grundskolen kan indgå i forbindelse med udviklingsarbejdet. 4. Tryghed for alle Tryghed og trivsel er en vigtig forudsætning for ethvert barns lyst til at lære. Mobning forhindrer denne tryghed. Det samme gør den utryghed, mange tosprogede børn kan opleve ved mødet med skolen. Derfor iværksættes et udviklingsprogram med henblik på fx at fremme en stadig metode- og procesudvikling i forhold til integration af tosprogede elever. Desuden skal indsatsen mod vold og mobning fastholdes og om nødvendigt intensiveres. Der sættes fokus på mobning i folkeskolen. Det vil ske i et samspil med de initiativer, som allerede er iværksat af Dansk Center for Undervisningsmiljø. Samlet set indebærer det bl.a.: Indsamling af viden og dokumentation om mobning. Hvordan opstår det, hvordan påvirker det undervisningsmiljøet, hvordan hænger det sammen med evt. senere kriminalitet, og hvordan forhindres mobning. Iværksættelse af et udviklingsarbejde med henblik på at fremme en stadig metode- og procesudvikling i forhold til mobning. Iværksættelse af en kampagne mod mobning i skolerne, hvori inddrages arbejdet med/udvikling af mægling i konflikter eleverne imellem med støtte i norske erfaringer på dette område samt det danske udviklingsprojekt Skolens Sociale Liv. Iværksættelse af modelprojekter, der fx skal udvikle elev/elevforholdet. Formidling af resultaterne til skolerne gennem konferencer og på internettet.

7 7 Under overskriften integration/kulturmøde iværksættes følgende: Iværksættelse af et udviklingsarbejde med henblik på at fremme en stadig metode- og procesudvikling herunder udvikling af undervisningsmidler inden for emner, hvor der er særlige behov i forhold til integration af tosprogede elever. Formidling af gode eksempler på, hvordan forældrene til tosprogede børn bedre inddrages i skolens arbejde. Formidling af eksempler på organisering af undervisningen i dansk som andetsprog og erfaringer med, hvorledes tosprogede lærere kan indgå i skolens undervisning Indsamling af erfaringer med god praksis med henblik på at give eksempler på skoler og skolevæsner, hvor det er lykkedes at skabe god integration af tosprogede elever og styrke samarbejdet med forældrene. Formidling af resultaterne til skolerne gennem konferencer og på internettet. Initiativerne omkring formidling vil blive koordineret tæt med de publikationer, som Undervisningsministeriet allerede har planlagt udgivet på tosprogsområdet. 5. Fritid med fællesskab og udfordringer Skolefritidsordninger og klubtilbud giver børn og unge mulighed for at være med i udviklende, udfordrende og forpligtende fællesskaber. Der er imidlertid børn og unge, der ikke nyder godt af disse tilbud. Især er der en del, der falder fra, når de skal skifte fra skolefritidsordning til klub. Derfor skal der på forsøgsbasis udvikles aktiviteter, der understøtter børns overgang fra SFO ens kontrollerede fremmøde til klubtilbuddets mindre forpligtende rammer. Dette kan også omfatte forsøg med en videreudvikling af skolernes fritidstilbud med inddragelse af skolens undervisningsfaciliteter. Med henblik på at udarbejde en projektplan, der kan imødekomme hensigterne i udviklingsprogrammet, nedsættes en bredt sammensat projektgruppe med bl.a. Socialministeriet. Gruppen har til opgave at overveje, hvorledes overgangene mellem tilbuddene kan forbedres, herunder fra SFO til klubvirksomhed. at give inspiration til at etablere differentierede tilbud, der tilgodeser børn, der har brug for særlige udfordringer og særlig støtte, at medtænke muligheden for at udnytte skolens faciliteter som supplement til foreningsliv og øvrige ressourcer i lokalsamfundet,

8 8 at overveje, hvordan de forskellige personalekategorier bedre kan samarbejde om børnene med henblik på opsøgende og fastholdende initiativer i forhold til udsatte og sårbare børn, at præsentere udkast til projektplan, der kan omfatte - præsentation af inspirationsmaterialer, - formidling af best practice, - invitationer til at deltage i udviklingsinitiativer for skoler, fritidsordninger og klubber samt andre relevante parter. Arbejdsgruppens arbejde skal munde ud i udarbejdelse af en endelig projektplan, der kan danne baggrund forsøgs- og udviklingsaktiviteter for skoler, skolefritidsordninger og klubber i samarbejde. 6. Flere aktive forældre Skolen skal ikke blot komme forældrenes interesse for deres børns skolegang i møde, men også stimulere forældres engagement i folkeskolen, således at alle grupper af forældre bliver repræsenteret. Derfor skal der iværksættes udviklingsarbejde og forsøg med nye, mere fleksible former for forældres deltagelse i skolens virksomhed. Skolen skal løse sine opgaver i et tæt samarbejde med forældrene. Der åbnes for forskellige forsøgs- og udviklingsarbejder, der med udgangspunkt i lokale interesser og behov afdækker nye muligheder for aktiv inddragelse og medvirken fra forældreside i skolens virksomhed med fokus på: Samarbejde og ansvar. Der iværksættes bl.a. forsøg med: Samarbejdsformer mellem hjem og skole om løbende evaluering af klassens elever som helhed med hensyn til elevernes adfærd, samarbejde, sammenhold m.v. Beskrivelse af gensidige forventninger mellem skole og hjem, eksempelvis i form af kontrakter om forældrenes og skolens gensidige ansvar. Nye modeller for skolebestyrelsesarbejdet, herunder bl.a. kortere valgperioder for valg til skolebestyrelsen. Fælles forældreråd for flere klasser med henblik på at sætte fokus på særlige forhold for de pågældende klassetrin, eksempelvis for børnehaveklasse -3. klasse, klasse og klasse.

9 9 Konklusionerne fra Arbejdsgruppen om klargørelse af ansvarsfordelingen mellem forældre, skole og det øvrige samfund (opfølgning på kommuneaftalen) inddrages evt. i udviklingsprogrammet. 7. Lokale løsninger Det lokale engagement er vigtigt for den fortsatte udvikling af kvaliteten i folkeskolen. Det er derfor vigtigt, at kommunerne har fleksible rammer for varetagelsen af deres opgaver. Derfor gives kommunerne gennem forsøgsvirksomhed mulighed for mere fleksible, lokale løsninger, fx i forbindelse med bibliotekstilbuddet, tilrettelæggelsen af skoledistrikterne samt fælles skoleledelse for flere skoler samt fælles ledelse mellem skole og dagtilbud også uden for landdistrikter og mindre bymæssige bebyggelser. Der gives mulighed for forsøgsarbejde inden for følgende fire områder: Bibliotekstilbuddet: Forsøg med kombi-biblioteker, herunder samarbejde mellem skolebibliotek og folkebibliotek. Fælles ledelse: Forsøg med fælles ledelse for flere skoler og evt. fælles skolebestyrelse. Skoledistrikter: Forsøg med fastlæggelse af mål og rammer for skoledistrikter på kommunalt plan. Samdrift mellem skole og dagtilbud: Forsøg med fælles ledelse og fælles bestyrelse. For så vidt angår områderne Fælles ledelse og Samdrift mellem skole og dagtilbud tages forsøgsarbejdet op til fornyet overvejelse, når der er godkendt 40 forsøgsansøgninger inden for hvert område på det primærkommunale område hhv. 20 ansøgninger inden for hvert område på det amtskommunale område. Her tages stilling til, hvorledes forsøgsarbejdet videreføres. Derudover tages forsøgsarbejdet på begge områder op i forbindelse med en midtvejsevaluering efter 2 år. Denne evaluering omfatter hele udviklingsprogrammet En skole i bevægelse. På baggrund af nærmere fastlagte kriterier åbner Undervisningsministeriet for ansøgninger inden sommerferien Forsøgsarbejdet evalueres på de ovenfor nævnte områder med henblik på at belyse mulighederne for lokal skoleudvikling gennem øget fleksibilitet i forhold til de muligheder, der rummes i lovgivningen. I den forbindelse vurderes de omkostningsmæssige følger, samt om forsøgene har

10 10 indebåret en højnelse af kvaliteten i skolen, i dagtilbud, biblioteksudbud mv. En nærmere uddybning af forsøgsarbejdet inden for de fire ovennævnte områder findes i bilag 2.

11 2. april Bilag 1: Udkast til kommissorium for følgegruppen i forbindelse med En skole i bevægelse Der nedsættes en følgegruppe bestående af Undervisningsministeriet, Kommunernes Landsforening, Danmarks Lærerforening, herunder Lederforeningen, Danmarks Skolelederforening, Børne-og Kulturchefforeningen, Skole og Samfund samt elevorganisationerne. Følgegruppens opgave vil være at følge og bidrage med ideer i forbindelse med implementeringen og evalueringen af udviklingsprogrammet herunder: o Medvirke til udfyldelsen af de af undervisningsministeren fastsatte rammer for programmet, o deltage i udformningen af en formidlingsplan for programmet, o fungere som følgegruppe for evalueringen. Undervisningsministeriet har formandskabet for følgegruppen.

12 12 2. april 2003 Bilag 2: Udviklingsprogrammet: En skole i bevægelse pkt. 7 Lokale løsninger. Lokale løsninger: Det lokale engagement er vigtigt for den fortsatte udvikling af kvaliteten i folkeskolen. Det er derfor vigtigt, at kommunerne har fleksible rammer for varetagelsen af deres opgaver. Derfor gives kommunerne gennem forsøgsvirksomhed mulighed for mere fleksible, lokale løsninger, fx i forbindelse med bibliotekstilbuddet, tilrettelæggelse af skoledistrikterne samt fælles skoleledelse for flere skoler samt fælles ledelse mellem skole og dagtilbud også uden for landdistrikter og mindre bymæssig bebyggelse. (Citat aftaletekst) Forsøgs- og udviklingsarbejderne skal afdække, hvilke faktorer som fremmer og hvilke som hæmmer udviklingen af en fælles folkeskole med et kvalitativt godt skoletilbud og en økonomisk bæredygtig udvikling i skolestrukturen. Tema 1: Skolebibliotekstilbuddet Dette tema åbner mulighed for, at der lokalt kan gøres erfaringer med anderledes organisationsformer i samarbejdet mellem folkebiblioteker og skolebiblioteker. Der kan iværksættes forsøg inden for følgende temaer: Placering (fx muligheden for at placere et skolebibliotek på et folkebibliotek uden for skolens område) Ledelse af kombibibliotek (fx mulighed for, at kommunalbestyrelsen selv fastlægger ledelsesstruktur og ledelsesforhold for kombibiblioteker i henseende af kvalifikationskrav, enstrenget ledelse samt daglig ledelse) Kombibibliotekets personale (fx at kommunerne selv kan beslutte kvalifikationskrav og sammensætning af personalet på et kombibibliotek og at lade en folkebibliotekar fungere som skolebibliotekar generelt). Skolebestyrelsens kompetence (fx at kommunalbestyrelsen kan foretage justeringer af skolebestyrelsens kompetence i relation til godkendelse af undervisningsmaterialer og godkendelse af skolens samlede budget). Dette forudsætter skolebestyrelsens tilslutning. Andre forsøg (Der vil herudover kunne ansøges om dispensation fra andre bestemmelser i relation til forsøg med kombibiblioteker. Forinden godkendelse vendes sagen med partierne bag folkeskoleaftalen).

13 13 Tema 2: Fælles ledelse for flere skoler og evt. fælles skolebestyrelser Med ændringen af folkeskoleloven lovfæstes den gældende forsøgsordning med fælles skoleledelse for flere skoler i landdistrikter eller mindre bymæssig bebyggelse. Kommunalbestyrelsen får hjemmel til efter indstilling fra skolebestyrelserne selv at godkende fælles skoleleder og eventuelt fælles skolebestyrelse for flere skoler. I bestræbelserne på at etablere faglige og ledelsesmæssigt bæredygtige enheder på skoleområdet åbnes der for, at kommunerne kan lave forsøg med fælles ledelse for flere skoler også uden for landdistrikter og mindre bymæssig bebyggelse. Den fælles skoleledelse kan omfatte to eller flere skoler, hvor den mindste skoles elevtal normalt ikke overstiger 300 elever. Det betinges, at der fortsat skal være en pædagogisk leder knyttet til hver skole, ligesom der skal være forældrevalgte repræsentanter fra hver skole i a) enten en skolebestyrelse for hver skole, b) eller i en fælles skolebestyrelse med valgregler, der sikrer, at forældrene mindst er repræsenteret med en repræsentant for hver skole i den fælles bestyrelse. Udover at det i ansøgningen skal være dokumenteret, at skolebestyrelserne er blevet hørt, skal det fremgå, hvordan de i hovedtræk stiller sig. Tema 2 omfatter tillige amtskommunale folkeskoler. Tema 3: Fastsættelse af skoledistrikter Der åbnes for forsøg med fastlæggelse af mål og rammer for skoledistrikter på kommunalt plan. Det er en betingelse at kommunen udarbejder et regulativ, der skitserer reglerne for fastlæggelse af kommunens skoledistrikter. Disse regler skal været udarbejdet under hensyn til borgernes retsstilling i forhold til barnets bopæl i forhold til skolen og forældrenes muligheder for valg af skole såvel inden for som uden for kommunen. Tema 4: Samdrift mellem skole og dagtilbud Med ændringen af folkeskoleloven lovfæstes den gældende forsøgsordning om fælles leder og fælles bestyrelse for et kommunalt dagtilbud og en folkeskole i landdistrikter. Kommunalbestyrelsen får med forslaget

14 14 hjemmel til efter indstilling fra skolebestyrelsen og dagtilbuddets forældrebestyrelse at godkende, at der kan ske samdrift mellem et kommunalt dagtilbud og en folkeskole, med evt. tilknyttet skolefritidsordning. Forsøgene med samdrift mellem dagtilbud og folkeskole videreføres også udenfor landdistrikter og mindre bymæssig bebyggelse for skoler med normalt ikke over 300 elever. Forsøgene har til formål at forbedre sammenhængen i de mindre børns hverdag og samtidig fremme et kvalitativt godt skoletilbud. Der kan ansøges om forsøg med fælles ledelse og fælles bestyrelse samt fælles anvendelse af bygninger, materialer, udendørsfaciliteter og i nogen grad fælles personaleressourcer. Der skal i forsøgene indgå udviklingsarbejde vedrørende afprøvning af nye former for forældreindflydelse og ledelse, etablering af bæredygtige faglige miljøer, herunder fx tidlig sprogstimulering. Det skal desuden af ansøgningen fremgå, hvilke kvalitative forbedringer forsøget tilsigter i forhold til servicelovens bestemmelser om dagtilbud. Udover at det i ansøgningen skal være dokumenteret, at forældre- og skolebestyrelser er blevet hørt, skal det fremgå, hvordan de i hovedtræk stiller sig, og det vil være en forudsætning for dispensation, at der foreligger en positiv indstilling fra bestyrelserne. Tema 4 omfatter tillige amtskommunale folkeskoler og dagtilbud. Rammer for organisation af forsøgs- og udviklingsarbejdet Ved ansøgning om forsøgs- og udviklingsarbejde indenfor ovennævnte temaer, er det vigtigt at begrundelserne for de ønskede strukturændringer bliver sat i forhold til ønsket om at kunne opretholde undervisningen og kvaliteten heraf. Ansøgningen skal ud over at beskrive de indholdsmæssige og pædagogiske mål også indeholde, hvilke bestemmelser i folkeskoleloven/serviceloven ansøgningen om dispensation knytter sig til, og på hvilke måder de gældende love virker hæmmende for en umiddelbar gennemførelse af det ansøgte forsøgs- og udviklingsarbejde. Endelig skal det fremgå af ansøgningen, hvornår forsøgsarbejdet forventes startet og afsluttet. Krav til ansøgninger Forsøgs- og udviklingsprojekter bør udspringe af en dialog mellem de lokale interessenter. Det skal være dokumenteret, at berørte skole- og forældrebestyrelser og andre lokale parter har været inddraget i processen, ligesom det skal fremgå, hvordan de i hovedtræk stiller sig til projektet.

15 15 Behandling af ansøgninger Der nedsættes en forsøgsfølgegruppe for hvert tema. Vedr. tema 1 nedsættes en forsøgsfølgegruppe med repræsentanter for KL, Danmarks Lærerforening, Kulturministeriet (Biblioteksstyrelsen) og Undervisningsministeriet. Undervisningsministeriet træffer afgørelsen, når det drejer sig om Folkeskoleloven, mens Biblioteksstyrelsen træffer afgørelsen, når det drejer sig om dispensationer om biblioteksvirksomhed. Vedr. tema 2 nedsættes en forsøgsfølgegruppe med repræsentanter for KL, Amtsrådsforeningen, Danmarks Lærerforening og Undervisningsministeriet. Undervisningsministeriet træffer afgørelsen. Vedr. tema 3 nedsættes der en forsøgsfølgegruppe med repræsentanter for KL, Danmarks Lærerforening og Undervisningsministeriet. Undervisningsministeriet træffer afgørelsen. Vedr. tema 4 nedsættes der en forsøgsfølgegruppe med repræsentanter for KL, Amtsrådsforeningen, Danmarks Lærerforening, BUPL, Socialministeriet og Undervisningsministeriet. Undervisningsministeriet træffer afgørelsen, når det drejer sig om Folkeskoleloven, mens Socialministeriet træffer afgørelsen, når det drejer sig om dispensationer vedr. serviceloven. Tidshorisont for forsøgs- og udviklingsarbejdet Forsøgene inden for de 4 temaer påbegyndes august 2003 For så vidt angår temaerne Fælles ledelse og Samdrift mellem skole og dagtilbud tages forsøgsarbejdet op til fornyet overvejelse, når der er godkendt 40 forsøgsansøgninger inden for hvert tema på det primærkommunale område hhv. 20 ansøgninger inden for hvert tema på det amtskommunale område. Her tages stilling til, hvorledes forsøgsarbejdet videreføres. Derudover tages forsøgsarbejdet inden for begge temaer op i forbindelse med en midtvejsevaluering efter 2 år. Denne evaluering omfatter hele udviklingsprogrammet En skole i bevægelse.

Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014

Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014 Til alle kommunalbestyrelser Undervisningsministeriet Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5547 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk Kære kommunalbestyrelse 22-09-2014 Folkeskolereformen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Pædagogiske læreplaner isfo

Pædagogiske læreplaner isfo Pædagogiske læreplaner isfo Forord Med Pædagogiske læreplaner i SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede læreplaner for skolefritidsordningerne på skolerne

Læs mere

Til folkeskoler, kommuner og amter

Til folkeskoler, kommuner og amter Til folkeskoler, kommuner og amter Dette er det første af de nyhedsbreve, Undervisningsministeriet har planlagt at udsende i forbindelse med udmøntningen af ændringen af folkeskoleloven. Målet med nyhedsbrevene

Læs mere

Mere undervisning i dansk og matematik

Mere undervisning i dansk og matematik Mere undervisning i dansk og matematik Almindelige bemærkninger til lovforslaget der vedrører mere undervisning i dansk og matematik: 2.1.1. Mere undervisning i fagene Minimumstimetallet for undervisningstimerne

Læs mere

En skole i bevægelse

En skole i bevægelse Page 1 of 77 Midtvejsrapport En skole i bevægelse December 2005 Indholdsfortegnelse 1. Indledning Første del: Programniveau I Effektevaluering 3. Status på alle ESIB-projekter 3.1. Beskrivelse på enkelte

Læs mere

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune

Notat. Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19. Intentioner og rammesætning af folkeskolereformen i Middelfart kommune Skoleafdelingen Middelfart Kommune Anlægsvej 4 5592 Ejby www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte 8888 5325 Fax +45 8888 5501 Dato: 26. august 2013 Sagsnr.: 2013-007997-19 Pia.Werborg@middelfart.dk

Læs mere

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU

I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU I - Implementering af ny Folkeskolelov i Høje-Taastrup Kommune, 1. behandling - ISU Sagstype: Åben Type: Institutions- og Skolecentret I Sagsnr.: 13/21062 Baggrund 01-08-14 træder den nye Folkeskolelov

Læs mere

Jammerbugt Kommunes skolepolitik. "Jammerbugt Kommunes skolepolitik" er Jammerbugt Kommunes første formulerede politik for folkeskolen.

Jammerbugt Kommunes skolepolitik. Jammerbugt Kommunes skolepolitik er Jammerbugt Kommunes første formulerede politik for folkeskolen. Version: 28.1.2008 "Jammerbugt Kommunes skolepolitik" er Jammerbugt Kommunes første formulerede politik for folkeskolen. Det er målet, at "Skolepolitik i Jammerbugt Kommune" vil bidrage til, at vi i Jammerbugt

Læs mere

Kvalitetsrapport. Skoleåret 2008-2009

Kvalitetsrapport. Skoleåret 2008-2009 Kvalitetsrapport Skoleåret 2008-2009 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: FORORD... 5 Fra Bekendtgørelse af lov om folkeskolen... 6 Bekendtgørelse om anvendelse af kvalitetsrapporter og handlingsplaner i kommunalbestyrelsernes

Læs mere

Undervisning i fagene

Undervisning i fagene Undervisning i fagene Almindelige bemærkninger til lovændringer der vedrører undervisning i fagene 2.1.1. Mere undervisning i fagene Minimumstimetallet for undervisningstimerne for 1.-9. klassetrin foreslås

Læs mere

3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området

3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området 3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området Efter Før Dette forslag er et alternativ til forslag 6A. Planen

Læs mere

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Børn og Unge Januar 2014 Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Det er vigtigt, at der er en klar defineret lokalpolitisk ramme for implementering af den nye skolereform.

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Kvalitetsrapport 2011

Kvalitetsrapport 2011 Kolding Kommunale Skolevæsens Kvalitetsrapport 11 Skoleåret 1-11 Delrapport fra 11 ved skoleleder Kedda Jakobsen KONKLUSIONER KVALITETSSIKRING AF ELEVERNES UDBYTTE Gennemsnittet er højnet betydeligt i

Læs mere

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Børn og Unge 20. november 2013 Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Det er vigtigt, at der er en klar defineret lokalpolitisk ramme for implementering af den nye

Læs mere

Strategiplan for undervisning af dygtige elever

Strategiplan for undervisning af dygtige elever Strategiplan for undervisning af dygtige elever Udviklingsprojekt over tre år 2007-2010 Formål: At udvikle retningslinjer for identifikation af elever med særlige forudsætninger At få større viden om og

Læs mere

Forord. Læsevejledning

Forord. Læsevejledning Forord Folkeskolen er en kommunal kerneopgave og Middelfart Kommune har ambitioner for sit skolevæsen. Middelfart Kommunes skolepolitik bygger på et ønske om en folkeskole, der har en fælles retning og

Læs mere

Børne- og Kulturudvalget

Børne- og Kulturudvalget Børne- og Kulturudvalget Dagsorden Dato: Onsdag den 4. juni 2014 Mødetidspunkt: 8:30 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: Ungdomsskolen, Lundbækvej 5, 2665 Vallensbæk Jytte Bendtsen, Kenneth Kristensen

Læs mere

Pilotprojekter i Roskilde Kommune 2013-2014

Pilotprojekter i Roskilde Kommune 2013-2014 Pilotprojekter i Roskilde Kommune 2013-2014 Roskilde Kommune vil være ordentligt forberedt. Derfor gennemfører alle kommunens folkeskoler i 2013-2014 en række forsøg. Forsøgene evalueres første gang i

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

børn og unge er et fælles ansvar

børn og unge er et fælles ansvar Vores børn og unge er et fælles ansvar Allerød Kommunes børne- og ungepolitik 2007 RUMMELIGHED MEDINDFLYDELSE ANSVARLIGHED SAMARBEJDE SAMMENHÆNG OG HELHED SUNDHED OG TRIVSEL SÅRBARE BØRN OG UNGE UDVIKLING

Læs mere

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter FUNKTIONS- BESKRIVELSE Pædagogisk LæringsCenter FORORD Læringscenteret har altid formidlet viden om læremidler, kulturtilbud, konkurrencer og kampagner til elever og lærere. Men med den nye bekendtgørelse

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne og

Læs mere

Idræt i folkeskolen et spring fremad

Idræt i folkeskolen et spring fremad Idræt i folkeskolen et spring fremad Ideer til idrætslærere DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Idræt er folkeskolens vigtigste bevægelsesfag, og idrætslærerne sætter fysisk aktivitet og glæden ved at lege og

Læs mere

Kvalitetsrapport - Folkeskoler. Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport

Kvalitetsrapport - Folkeskoler. Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport Kvalitetsrapport - Folkeskoler Skoleåret 2015/16 Samlet kommunerapport 1 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...3 2. Sammenfattende helhedsvurdering...3 a. Kommunalbestyrelsens sammenfattende helhedsvurdering...3

Læs mere

SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER INSPIRATIONSHÆFTE

SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER INSPIRATIONSHÆFTE SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER INSPIRATIONSHÆFTE 2 SKOLEBESTYRELSENS LOKALE RAMMER OG MULIGHEDER Den nye folkeskolelov åbner op for lokal fleksibilitet omkring valg og sammensætning af skolebestyrelserne.

Læs mere

Bekendtgørelse om Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens skærpede tilsyn med undervisningen på en fri grundskole

Bekendtgørelse om Kvalitets- og Tilsynsstyrelsens skærpede tilsyn med undervisningen på en fri grundskole BEK nr 1172 af 12/12/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Ministeriet for Børn og Undervisning, Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen, j.nr. 058.24J.271

Læs mere

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter

FUNKTIONS- BESKRIVELSE. Pædagogisk LæringsCenter FUNKTIONS- BESKRIVELSE Pædagogisk LæringsCenter FORORD Læringscenteret har altid formidlet viden om læremidler, kulturtilbud, konkurrencer og kampagner til elever og lærere. Men med den nye bekendtgørelse

Læs mere

Målopfyldelser 2006 for kontraktstyrede virksomheder på Skoleudvalgets område 559459

Målopfyldelser 2006 for kontraktstyrede virksomheder på Skoleudvalgets område 559459 Pkt.nr. 23 Målopfyldelser 2006 for kontraktstyrede virksomheder på Skoleudvalgets område 559459 Indstilling: Skole og Kulturforvaltningen indstiller til Skoleudvalget, Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Uddannelsesudvalget. Dagsorden til møde Mandag den 13. januar 2014 kl. 15.30 i F6

Uddannelsesudvalget. Dagsorden til møde Mandag den 13. januar 2014 kl. 15.30 i F6 Uddannelsesudvalget Dagsorden til møde Mandag den 13. januar 2014 kl. 15.30 i F6 MØDEDELTAGERE Anne-Mette Risgaard Schmidt (V) Emilie Tang (V) Jørgen Bech (V) Kasper Andersen (O) Kim Rockhill (A) Pelle

Læs mere

Heldagsskolen en udfordrende ramme om børn og unges læring og udvikling

Heldagsskolen en udfordrende ramme om børn og unges læring og udvikling Heldagsskolen en udfordrende ramme om børn og unges læring og udvikling Dette notat udgør det fælles pædagogiske arbejdsgrundlag for Københavns Kommunes 3 heldagsskoler. Notatet er rammesættende og forpligtende

Læs mere

Skolebestyrelsesmøde og juleafslutning tirsdag d. 15. december kl. 17:30 20:30

Skolebestyrelsesmøde og juleafslutning tirsdag d. 15. december kl. 17:30 20:30 Skolebestyrelsesmøde og juleafslutning tirsdag d. 15. december kl. 17:30 20:30 Til stede: Anders 9.B, Helena, Nadia, Charlotte, Danny, Christina Karina, Carsten, Lajla og Jes Husk afbud til Carsten eller

Læs mere

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole

Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Bilag 2: Til orientering konkret tilrettelæggelse pa Glostrup Skole Denne del af dokumentet beskriver, hvordan folkeskolereformen udmøntes på Glostrup Skole i skoleåret 2014/15. Folkeskolereformen er en

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Indførelse af en længere og mere varieret skoledag)

Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love (Indførelse af en længere og mere varieret skoledag) Udklip (paragraffer), der handler om musik - og kulturskoler i lovændringerne i forbindelse med folkeskolereformen: Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 20. december 2013 Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Resultat af arbejdsgruppens afdækning af fordele og udfordringer ved Udvidede Skolefritidsordninger

Resultat af arbejdsgruppens afdækning af fordele og udfordringer ved Udvidede Skolefritidsordninger Notat Resultat af arbejdsgruppens afdækning af fordele og udfordringer ved Udvidede Skolefritidsordninger Indledning I løbet af foråret 2008 har der været afholdt møder med ledelsesrepræsentanter for Udvidede

Læs mere

Implementeringsplan til frikommuneforsøg

Implementeringsplan til frikommuneforsøg Implementeringsplan til frikommuneforsøg Implementeringsplan Titel på forsøg: Årgangsorganisering, holddeling og kontaktlærerordning Forsøgsansvarlig: Anne Poulsen Forsøgschef Finn Drabe Påbegyndt: 01-08-2012

Læs mere

Orientering til skolebestyrelserne

Orientering til skolebestyrelserne 06. maj 2015 Orientering til skolebestyrelserne Tak til alle, der har taget aktivt del i at udvikle idéer til en strategi for Folkeskolen i Silkeborg frem mod år 2021. Børne- og Ungeudvalget har nu kigget

Læs mere

Der går 664 elever på Sct. Ibs Skole (pr. 5. september 2013). De bliver undervist af 56 lærere, der tilsammen dækker 47 fuldtidsstillinger.

Der går 664 elever på Sct. Ibs Skole (pr. 5. september 2013). De bliver undervist af 56 lærere, der tilsammen dækker 47 fuldtidsstillinger. Der går 664 elever på Sct. Ibs Skole (pr. 5. september 2013). De bliver undervist af 56 lærere, der tilsammen dækker 47 fuldtidsstillinger. Alle arbejder vi sammen efter følgende formål og værdier: Sct.

Læs mere

Notat. Århus Kommune. Den 27. januar 2010

Notat. Århus Kommune. Den 27. januar 2010 Notat Emne Til Kopi til Bilag 1. Udkast til Rammer for Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Århus Kommune Nils Petersen, Ole Kiil Jacobsen, Charlotte Groftved Ole Ibsen og Simon Calmar Andersen Den 27.

Læs mere

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling 2016. Kvalitetstilsynet med folkeskolen

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling 2016. Kvalitetstilsynet med folkeskolen Kvalitetstilsynet med folkeskolen Det fremgår af aftalen om et fagligt løft af folkeskolen fra juni 2013, at det eksisterende kvalitetstilsyn udvikles, så det tager udgangspunkt i de nationalt fastsatte

Læs mere

Vejledning til individuelle undervisningsplaner

Vejledning til individuelle undervisningsplaner Vejledning til individuelle undervisningsplaner Den individuelle undervisningsplans baggrund Den individuelle undervisningsplan tager sit juridiske udgangspunkt i folkeskoleloven og dens ultimative krav

Læs mere

"En skole i bevægelse" - lokale udfordringer

En skole i bevægelse - lokale udfordringer "En skole i bevægelse" - lokale udfordringer af Børne- og Kulturdirektør Per B. Christensen, Næstved Kommune, formand for børne- og kulturchefforeningen. I artiklen beskrives kommunernes muligheder for

Læs mere

SKOLEPOLITIK 2014-2018

SKOLEPOLITIK 2014-2018 SKOLEPOLITIK 2014-2018 Vedtaget af Slagelse Byråd 24. februar 2014 Indledning Folkeskolen står overfor en række udfordringer både nationalt og lokalt i Slagelse Kommune. På baggrund af folkeskolereformen

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen 1. Indledning Højgårdskolen søger ny viceskoleleder med tiltrædelse 1. maj 2016. Stillingen annonceres i Job Midt/Vest og på www.herning.dk med

Læs mere

Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler

Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Almen Uddannelse og Tilsyn Vejledning til ansøgningsskema om rammeforsøg: Frihedsforsøg til folkeskoler Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf.:

Læs mere

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud

Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Bilag 1.2.A Pædagogisk bæredygtighed Kvalitet og læring i Dagtilbud Nøglen til succes ligger i høj grad i de tidlige år af børns liv. Vi skal have et samfund, hvor alle børn trives og bliver så dygtige,

Læs mere

Pkt.nr. 6 Pasningsproblemer i forbindelse med indførelse af Leg og Læring. Pkt.nr. 8 kvartalsstatistikker for klubber og fritidshjem 2.kvartal 1999.

Pkt.nr. 6 Pasningsproblemer i forbindelse med indførelse af Leg og Læring. Pkt.nr. 8 kvartalsstatistikker for klubber og fritidshjem 2.kvartal 1999. Skole og Kulturforvaltningen grw Beretning fra Skoleudvalgets møde den 07.09.1999 INDHOLDSFORTEGNELSE Pkt.nr. 1 Møde med Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. Pkt.nr. 2 Meddelelser. Pkt.nr. 3 Forslag til

Læs mere

EKSEMPEL PÅ PRINCIPPER FOR:

EKSEMPEL PÅ PRINCIPPER FOR: EKSEMPEL PÅ PRINCIPPER FOR: Tranbjergskolens princip for adgangen til i begrænset omfang at opfylde undervisningspligten udenfor for skolen i en musikskole eller i en idrætsforening (eliteidræt) Formål

Læs mere

Skole. Politik for Herning Kommune

Skole. Politik for Herning Kommune Skole Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Folkeskolen - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og Familiesyn 11 3 - Politik

Læs mere

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen

Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund. Information til forældre om folkeskolereformen Folkeskolens Fornyelse i Frederikssund Information til forældre om folkeskolereformen En ny skole fra august 2014 Når elever landet over i august 2014 tager hul på et nyt skoleår, siger de goddag til en

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Svendborg Kommune Ramsherred 5 5700 Svendborg. (følgende benævnt Kommunen )

Svendborg Kommune Ramsherred 5 5700 Svendborg. (følgende benævnt Kommunen ) PARTNERSKABSAFTALE Indgået mellem Danmarks Idrætsforbund Idrættens Hus Brøndby Stadion 20 2605 Brøndby (følgende benævnt DIF ) og Svendborg Kommune Ramsherred 5 5700 Svendborg (følgende benævnt Kommunen

Læs mere

Mål og Midler Ungdomsskoler

Mål og Midler Ungdomsskoler Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen og forskellige andre love 2013/1 LSF 51 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 017.77P.391 Fremsat den 31. oktober 2013 af undervisningsministeren (Christine

Læs mere

Evaluering i folkeskolen i Frederikshavn

Evaluering i folkeskolen i Frederikshavn Evaluering i folkeskolen i Frederikshavn Debatten om evaluering bliver i medierne ofte til en debat om test. Det betyder, at debatten om evaluering og test bliver overfladisk og uinteressant i en pædagogiske

Læs mere

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse

Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringstema 1: Målstyret undervisning og klasseledelse Implementeringen af målstyret undervisning og god klasseledelse er prioriteret som A og er det første og største indsatsområde i den fælleskommunale

Læs mere

Nærum Skoles 4-årige udviklingsplan 2011-2015

Nærum Skoles 4-årige udviklingsplan 2011-2015 Nærum Skoles 4-årige udviklingsplan 2011-2015 1 Nærum Skoles Udviklingsplan 2011-2015 tager sit afsæt i Skoleområdets Udviklingsplan 2011-2015 for Rudersdal Skolevæsen. Udviklingsplanen er det overordnede

Læs mere

Folkeskolereform i København

Folkeskolereform i København Folkeskolereform i København Møde med skolebestyrelser d. 26. august 2013 Aftalen om et fagligt løft af folkeskolen Trin 1 (fra skoleåret 2014/2015): Lektiehjælp og faglig fordybelse i ydertimerne frivillig

Læs mere

Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune

Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune Oktober 2013 Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune Arbejdsgruppe 5: Bedre udskoling og overgang til ungdomsuddannelse for alle elever i folkeskolen A. Kommissorium Der skal udarbejdes et samlet

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsHjem Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFH) i Holstebro Kommune er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne

Læs mere

Nordbyskolens evalueringsplan

Nordbyskolens evalueringsplan Nordbyskolens evalueringsplan Evalueringsform Beskrivelse Ansvarlig Hvornår Årsplaner Årsplanen tager udgangspunkt i fagenes fælles mål Lærere (http://ffm.emu.dk/) En årsplan er et planlægningsredskab

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen (Indførelse af fællesfaglig naturfagsprøve)

Forslag. Lov om ændring af lov om folkeskolen (Indførelse af fællesfaglig naturfagsprøve) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 273 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af børne- og undervisningsministeren (Christine Antorini) Forslag til Lov om ændring af lov om folkeskolen

Læs mere

Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog

Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog 11. maj 2010 Evaluering af Århus Kommunes model for henvisning af skolebegyndere med dansk som andetsprog Århus Kommune har siden 2006 henvist skolebegyndere med dansk som andetsprog og med et ikke uvæsentligt

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF)

Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Børne- og Kulturchefforeningen (BKF) Skolestarten som en del af en større sammenhæng i kommunen Baggrund Regeringen har nedsat et skolestartudvalg, der i februar 2006 har afgivet rapport En god skolestart.

Læs mere

Kvalitetsrapporten 2010/11 jf. folkeskolelovens 40 a. Skole: Løkkemarkskolen

Kvalitetsrapporten 2010/11 jf. folkeskolelovens 40 a. Skole: Løkkemarkskolen Kvalitetsrapporten 2010/11 jf. folkeskolelovens 40 a Skole: Løkkemarkskolen Opgaven: Skolen skal verificere de fremsendte data, og indtaste de manglende data (tomme felter). Grundskoler (0. til 6. klassetrin)

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse

Indskolingen på Randers Realskole. børnehaveklasse Indskolingen på Randers Realskole 1. klasses undervisning - lige fra børnehaveklasse 1 Udvikling med tradition Selvom Randers Realskole er blandt landets største skoler, så fungerer indskolingen i en lille,

Læs mere

Vejen frem mod Skolestrategi 2021

Vejen frem mod Skolestrategi 2021 Forslag til ny skolestruktur Sendt i høring pr. 29. sept. 2015 Silkeborg Byråd Vejen frem mod Skolestrategi 2021 Børne- og Ungeudvalget har over en længere periode drøftet en strategi for folkeskolen på

Læs mere

Arbejdsgruppens sammensætning: Birgit Svendsen, Else Thorup, Preben Huus, Jonna Uhre, Dorte Munck Jensen, Preben Hørsted, Dorte Wolfram

Arbejdsgruppens sammensætning: Birgit Svendsen, Else Thorup, Preben Huus, Jonna Uhre, Dorte Munck Jensen, Preben Hørsted, Dorte Wolfram Arbejdsgruppe nr. 7 Tema: Styrket efteruddannelse af skolens medarbejdere Arbejdsgruppens sammensætning: Birgit Svendsen, Else Thorup, Preben Huus, Jonna Uhre, Dorte Munck Jensen, Preben Hørsted, Dorte

Læs mere

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013

Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Bestyrelsen Skørbæk-Ejdrup Friskole Ejdrupvej 33, Skørbæk 9240 Nibe Eksternt tilsyn med Skørbæk-Ejdrup Friskole 20.02.2013 Tilsynet med Skørbæk-Ejdrup Friskole, skolekode 831006, er foretaget af chefkonsulent

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af kvalitetsrapporter og handlingsplaner i kommunalbestyrelsernes arbejde med evaluering og kvalitetsudvikling

Bekendtgørelse om anvendelse af kvalitetsrapporter og handlingsplaner i kommunalbestyrelsernes arbejde med evaluering og kvalitetsudvikling Bekendtgørelse om anvendelse af kvalitetsrapporter og handlingsplaner i kommunalbestyrelsernes arbejde med evaluering og kvalitetsudvikling af folkeskolen I medfør af 40 a, stk. 5, i lov om folkeskolen,

Læs mere

Slut-evaluering. Side 1 af 7. 1. Vision: Skolevæsenet skal have tilbud for alle elever og være i stadig udvikling

Slut-evaluering. Side 1 af 7. 1. Vision: Skolevæsenet skal have tilbud for alle elever og være i stadig udvikling Side 1 af 7 Skolekonsulenterne og Udgår pga. ny arbejdstidsaftale Kommentar Vision og konkret mål Midtvejsevaluering Slut-evaluering 1. Vision: Skolevæsenet skal have tilbud for alle elever og være i stadig

Læs mere

27-01-2014. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2014-0020938. Dokumentnr. 2014-0020938-1

27-01-2014. Til Børne- og Ungdomsudvalget. Sagsnr. 2014-0020938. Dokumentnr. 2014-0020938-1 KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Pædagogisk Faglighed NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Regler for holddannelse Reglerne for holddannelse er blevet justeret i den ny folkeskolelov. Dette

Læs mere

Skægkærskolen Kvalitetsrapport for skoleåret 2011/12

Skægkærskolen Kvalitetsrapport for skoleåret 2011/12 Skægkærskolen Kvalitetsrapport for skoleåret 2011/12 Skolens kvalitetsrapport for skoleåret 2011/12 omfatter undervisnings- og fritidsdel og udtrykker skolens vurdering af, hvordan skolen har arbejdet

Læs mere

Fokus på Folkeskolen samlet beskrivelse af hovedindsatsområder i Vordingborg Kommunes skolevæsen fra august 2012. Fem hovedindsatser

Fokus på Folkeskolen samlet beskrivelse af hovedindsatsområder i Vordingborg Kommunes skolevæsen fra august 2012. Fem hovedindsatser Fokus på Folkeskolen samlet beskrivelse af hovedindsatsområder i Vordingborg Kommunes skolevæsen fra august 2012 Med afsæt i anbefalingerne fra 17, stk. 4 udvalget fra foråret 2011suppleret med de konkretiseringer

Læs mere

erfaringer og anbefalinger fra SKUD, udviklingsarbejdet 2009-2010

erfaringer og anbefalinger fra SKUD, udviklingsarbejdet 2009-2010 PROJEKTOPGAVE I IDRÆT erfaringer og anbefalinger fra SKUD, udviklingsarbejdet 2009-2010 af Pia Paustian, University College Syddanmark og Det nationale videncenter KOSMOS Sådan laver du projektopgave i

Læs mere

Handlingsplan 2004 DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT

Handlingsplan 2004 DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Handlingsplan 2004 DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Handlingsplan 2004 2003 DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Indhold Handlingsplan 2004 2003 Danmarks Evalueringsinstitut Trykt hos Vester Kopi Eftertryk med kildeangivelse

Læs mere

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017

Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 Januar 2013 Gladsaxe Kommunes frivilligpolitik 2013-2017 J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Forord indsættes her Frivilligpolitikken træder i kraft fra 1. marts 2013 På vegne af Byrådet, Borgmester Karin Søjberg

Læs mere

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget

Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget GENTOFTE KOMMUNE Dagsorden til møde i Teknik- og Miljøudvalget Mødetidspunkt 11-08-2015 17:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse D Indholdsfortegnelse Teknik- og Miljøudvalget 11-08-2015 17:00 1 (Åben) Kommissorium

Læs mere

STYRELSESVEDTÆGT FOR AALBORG KOMMUNALE SKOLEVÆSEN. Januar 2015

STYRELSESVEDTÆGT FOR AALBORG KOMMUNALE SKOLEVÆSEN. Januar 2015 STYRELSESVEDTÆGT FOR AALBORG KOMMUNALE SKOLEVÆSEN Januar 2015 Det følger af folkeskolelovens 41, at byrådet efter indhentet udtalelse fra skolebestyrelserne skal fastsætte en vedtægt for styrelsen af Aalborg

Læs mere

REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL JOB- OG KRAVPROFIL PÆDAGOGISK LEDER AF UDSKOLINGEN PÅ TRANBJERGSKOLEN BØRN OG UNGE AARHUS KOMMUNE

REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL JOB- OG KRAVPROFIL PÆDAGOGISK LEDER AF UDSKOLINGEN PÅ TRANBJERGSKOLEN BØRN OG UNGE AARHUS KOMMUNE REKRUTTERING OG UDVÆLGELSE JOB- OG KRAVPROFIL JOB- OG KRAVPROFIL PÆDAGOGISK LEDER AF UDSKOLINGEN PÅ TRANBJERGSKOLEN BØRN OG UNGE AARHUS KOMMUNE PÆDAGOGISK LEDER AF UDSKOLINGEN PÅ TRANBJERGSKOLEN Er du

Læs mere

OPFØLGENDE PÆDAGOGISK TILSYN

OPFØLGENDE PÆDAGOGISK TILSYN OPFØLGENDE PÆDAGOGISK TILSYN Daginstitutionerne i Syddjurs kommune. 2014. Formål: I 2012 blev der udført pædagogisk tilsyn på samtlige kommunale og private institutioner i Syddjurs kommune. Som resultat

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om folkeskolen

Bekendtgørelse af lov om folkeskolen LBK nr 1534 af 11/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, j.nr.

Læs mere

Kender du folkeskolerne i Brønshøj?

Kender du folkeskolerne i Brønshøj? 2700 Kender du folkeskolerne i Brønshøj? folkeskolerne er bydelens hjerte Hvad var vores bydel uden det daglige mylder af skolebørn og forældre på vej til den lokale skole og uden de mange fritids- og

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af test i folkeskolen mv.

Bekendtgørelse om anvendelse af test i folkeskolen mv. BEK nr 1000 af 26/10/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., sagsnr. 123.713.021 Senere ændringer til forskriften BEK nr 20 af

Læs mere

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler AF: ELSEBETH SØRENSEN, UNIVERSITY COLLEGE SJÆLLAND, CENTER FOR UNDERVISNINGSMIDLER

Læs mere

Kvalitetsrapport 2010/2011

Kvalitetsrapport 2010/2011 Kvalitetsrapport 2010/2011 Haderup Skole Skolevænget 1 7540 Haderup Tlf: 96287920 E-mail: haderup.skole@herning.dk www.haderupskole.dk Kvalitetsrapport for Haderup Skole - Herning Kommune, Børn og Unge

Læs mere

Kvalitetsrapport 2013

Kvalitetsrapport 2013 Kvalitetsrapport 203 Virksomhedsplan for Krabbeshus Heldagsskole A. Beskrivelse af skolen Særlige kendetegn/traditioner Krabbeshus Heldagsskole er Skive Kommunes specialskole for børn og unge med autisme

Læs mere

Samlet oversigt over alle indikatorer i LIS

Samlet oversigt over alle indikatorer i LIS Samlet skolerapport Samlet oversigt over alle indikatorer i LIS Denne rapport indeholder alle indikatorer på skoleniveau fra LIS på nær de nationale måltal på baggrund af testresultater i dansk, læsning

Læs mere

virum skole bestyrelsens årsberetning 2007/2008

virum skole bestyrelsens årsberetning 2007/2008 1 virum skole bestyrelsens årsberetning 2007/2008 2 Virum Skoles vision udarbejdet 2006 Virum Skole er skolen, som tør, vil og kan udvikle egen praksis, så eleverne er i stand til at leve i en verden i

Læs mere

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde

Vejledning om muligheder for afkortning af skoledagens længde Afdelingen for Undervisning og Dagtilbud Frederiksholms Kanal 25 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5302 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Vejledning om muligheder for afkortning af

Læs mere

Skoleudvikling. Skoleudvikling 2008/09

Skoleudvikling. Skoleudvikling 2008/09 Skoleudvikling 2008/09 1 Indsatsområder Nørreskov-Skolen Skoleudvikling 2007/08 Det pædagogiske Læringscenter (Skolebiblioteket) Udviklingsindsatsen 2007/08 har synliggjort det pædagogiske læringscenter

Læs mere

Uddannelsesplan for pædagogstuderende i Strandhuse børnehave

Uddannelsesplan for pædagogstuderende i Strandhuse børnehave Institutionens navn: Adresse: Strandhuse Børnehave Skolebakken 41, Kolding Telefonnummer: 23260980 E-mail: Hjemmesideadresse: strandhuse@kolding.dk bhstrandhuse.kolding.dk Åbningstider: Mandag til fredag

Læs mere

Fælles udmelding om mulighederne for fleksibilitet i brug af hjælpere for børn med nedsat funktionsevne

Fælles udmelding om mulighederne for fleksibilitet i brug af hjælpere for børn med nedsat funktionsevne 29. marts 2019 Fælles udmelding om mulighederne for fleksibilitet i brug af hjælpere for børn med nedsat funktionsevne Udarbejdet i samarbejde mellem - KL - Danske Regioner - Undervisningsministeriet -

Læs mere

Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune

Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune Oktober 2013 Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune Arbejdsgruppe 6: Trivsel, medinddragelse og nye samarbejdsformer A. Kommissorium Der skal udarbejdes et samlet idékatalog, som skal være med til

Læs mere

SKUB PÅ SKOVSHOVED SKOLE

SKUB PÅ SKOVSHOVED SKOLE SKUB PÅ SKOVSHOVED SKOLE - rammerne for samarbejdet Udvikling 2003-2006 GENTOFTE KOMMUNE SKOVSHOVED SKOLE 1721 Om denne folder Formålet med denne folder er så kortfattet som muligt, at give et indblik

Læs mere

Projekt Fælles ledelse Fælles bestyrelse Fælles pædagogisk Råd

Projekt Fælles ledelse Fælles bestyrelse Fælles pædagogisk Råd Projekt Fælles ledelse Fælles bestyrelse Fælles pædagogisk Råd for synergien mellem Sparkær LBO og Mønsted Skole Beskrivelse af Fælles ledelse for den samdrevne institution Sparkær Skole og Mønsted Skole

Læs mere

Slotsskolen. Vision og præsentation

Slotsskolen. Vision og præsentation Slotsskolen Vision og præsentation oktober 2010 Vision for Slotsskolen Slotsskolen skal være folkeskole for alle børn i Vestbyen. Med udgangspunkt i anerkendelse, respekt og fællesskab, tilrettelægges

Læs mere